Η Ένωση ξενοδόχων Ευβοίας συμμετέχοντας στην διαβούλευση του προτεινόμενου Νομοσχέδιου του Υπουργείου Τουρισμού με τίτλο “Αναδιοργάνωση του Υπουργείου Τουρισμού, Ρυθμίσεις Ειδικών Τουριστικών Υποδομών, Εκπαίδευση και Κατάρτιση στον Τουρισμό, Αγροτουριστικός και Λοιπές Διατάξεις”, θέτει υπ όψιν όλων όσων εμπλέκονται με την συγγραφή του νομοσχεδίου του Υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης ότι έχουν κάθε δικαίωμα να εισηγούνται νέες νομοθετικές παρεμβάσεις, νέες στρατηγικές που θα δημιουργούν προϋποθέσεις βελτίωσης της τουριστικής οργάνωσης της χώρας και του τουριστικού προϊόντος.
Αυτό όμως προϋποθέτει ανάλυση και βαθειά γνώση του αντικειμένου και των ιδιαιτεροτήτων της κάθε περιοχής που ο νομοθέτης πρώτα από όλα θα λαμβάνει υπ όψιν του, διότι σε αντίθετη περίπτωση μπορεί αντί να κτίσει ,μπορεί και να γκρεμίσει πολλά περισσότερα .
Το γενικότερο όραμα το οποίο υπηρετούν οι σκέψεις-προτάσεις μας σε αυτή την φάση της διαβούλευσης, είναι να κατανοήσει συντοπίτης μας νομοθέτης ότι η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, είναι ένα αναγνωρισμένο εθνικό, μεσογειακό και ευρωπαϊκό σημείο αναφοράς, των νέων αντιλήψεων, υπηρεσιών, μορφών και τεχνολογιών τουρισμού.
Θα περιμέναμε λοιπόν σε αυτή την φάση ο νομοθέτης να γνωρίζει σε βάθος την σπουδαιότητα, τις ανεξάντλητες δυνατότητες που έχει η Στερεά Ελλάδα ως τουριστικός προορισμός, αλλά και την ποικιλία του τουριστικού της προϊόντος.
Θα περιμέναμε ακόμα με την κατάθεση του νέου νομοσχεδίου να βλέπαμε μια νεωτεριστική τομή στα τουριστικά πράγματα της περιφέρειας, μια τολμηρή νέα στρατηγική, ένα νέο παραγωγικό μοντέλο τουριστικής ανάπτυξης, που θα δώσει αποτελεσματικές απαντήσεις-λύσεις σε υπαρκτές περιφερειακές ανάγκες, προβλήματα και διαφαινόμενες αλλαγές, αξιοποιώντας και αναπτύσσοντας με σύγχρονους και καινοτομικούς τρόπους, υπαρκτές δυνατότητες, πλεονεκτήματα και δομές.
Υπενθυμίζουμε ότι:
Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος έχει σημαντικές “εγγενείς” δυνατότητες και συγκριτικά πλεονεκτήματα, όπως ιδιαίτερης σημασίας και κάλλους οικοσυστήματα, σπουδαία αρχαιολογικά, πολιτιστικά, θρησκευτικά μνημεία και χώρους, που συνιστούν επαρκή βάση για την ανάπτυξη πολλών μορφών Τουρισμού, οι οποίες αποτελούν και γενικότερη Ευρωπαϊκή κατεύθυνση και επιδίωξη. Εδώ βρίσκονται εξάλλου και μεγάλα, γνωστά τουριστικά κέντρα που συνθέτουν όλες τις μορφές τουρισμού, όπως οι Δελφοί (αρχαιολογικός-πολιτιστικός τουρισμός), η Αράχοβα, το Καρπενήσι, η Στενή (χειμερινός τουρισμός-χιονοδρομικά Παρνασσού, Τυμφρηστού), τα Λουτρά Αιδηψού και Υπάτης (θεραπευτικός τουρισμός), ο Αη Γιάννης Ρώσος μονή Γαλατάκη, ο Όσιος Λουκάς και άλλα ονομαστά μοναστήρια και εκκλησίες (θρησκευτικός τουρισμός), τα Καμένα Βούρλα, το Γαλαξίδι, η Ερέτρια το νησί της Σκύρου με την αιγαιοπελαγίτικη αύρα της κ.α. (θαλάσσιος και γενικός ξενοδοχειακός τουρισμός).
Η νότια Καρυστία, με τις καταπληκτικές τους παραλίες , το φαράγγι Δημοσάρι τα περίφημα Δρακόσπιτα, τα αρχαία Ρωμαϊκά λατομία , τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού, το σύμπλεγμα των νησιών Πεταλιοί ( στους 10 καλύτερους παγκόσμιους προορισμούς , National Geographic 2012) , τον σπουδαίο υποθαλάσσιο κόσμο του που τελευταία συνοδεύεται από την πρόταση για μεγάλο καταδυτικό πάρκο .
Με λίγα λόγια οι ανάγκες τουριστικής ανάπτυξης της Περιφέρειας στερεάς Ελλάδος θα έπρεπε να συναρτώνται με διαδικασίες, πολιτικές και πρωτοβουλίες που θα δημιουργούσαν τις προϋποθέσεις ενίσχυσης και όχι συρρίκνωσης :
Θα περιμέναμε όλοι εμείς οι χιλιάδες απασχολούμενοι με τον Τουρισμό της Στερεάς Ελλάδος
• αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης
• βελτίωσης των κοινωνικών υποδομών και της τουριστικής υποδομής
• αύξησης, βελτίωσης, ποικιλοποίησης και ενοποίησης του τουριστικού προϊόντος στην Περιφέρεια
• αποτελεσματικής προβολής και προώθησής του στις αγορές
• μεγέθυνσης των προσβάσιμων αγορών,
• διεύρυνσης των τουριστικών περιόδων,
• αύξησης του συνολικού χρόνου απασχόλησης και των εισοδημάτων,
• βελτίωσης του κλίματος για νέες επενδύσεις και για δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης.
Η επίτευξη των προαναφερόμενων στόχων, θα σήμαινε τη δρομολόγηση θετικών εξελίξεων στα τοπικά τουριστικά προβλήματα και ανάγκες. Θα επιδρούσε ευνοϊκά και στην ψυχολογία της τοπικής τουριστικής αγοράς και θα την παρακινούσε σε νέες επενδύσεις και γενικότερη αυτενέργεια, δημιουργώντας έτσι και μεγαλύτερες ευκαιρίες απασχόλησης.
Ωμός το όραμα και η πρακτική της πολιτείας είναι σε άλλο μήκος κύματος.
Εγκλωβισμένοι στην μνημονιακή και δημοσιονομική προσαρμογή ακυρώνουν όλους εμάς που κόντρα στην κρίση προσπαθούμε να μείνουμε όρθιοι και να δημιουργήσουμε.
Ισοπεδώνουν στο όνομα της μεταρρύθμισης μια ολόκληρη Περιφέρεια με ένα τόσο μεγάλο και σύνθετο προϊόν και ταυτόχρονα όλους εμάς, που εξυπηρετούμαστε από τις λίγες δομές που έχουν απομείνει ακόμα δίπλα μας (γραφείο ΠΥΤ Στερεάς Ελλάδος, Λαμία) και ως δια μαγείας μας μετακινούν στην Μαγνησία , εξυπηρετώντας φανταζόμαστε, τοπικές πολιτικές ισορροπίες, πιέσεις περισσοτέρων ισχυρών παραγόντων της πολιτικής και όχι μόνο.
Η πρόχειρη και ρηχή σκέψη σας, για την κατάργηση της ΠΥΤ της Περιφέρειας και απαξίωση τόσο βάναυσα, όλης Της Στερεάς Ελλάδος ,στο όνομα της δήθεν δημοσιονομικής εξοικονόμησης κάποιων λίγων Ευρώ για την ενοικίαση μερικών τετραγωνικών μέτρων κάποιων γραφείων, είναι τόσο απογοητευτική και τόσο κοντόφθαλμη ,αφού αδυνατείτε να αξιολογήσετε και αξιοποιήσετε την προσφορά ολόκληρου κτηρίου που σας προσφέρει ο Δήμου Λαμιέων στις Θερμοπύλες, αναλαμβάνοντας και το κόστος της διαμόρφωσης του (επιστολή Δημάρχου Λαμίας στον πρωθυπουργό 21/2/2014, αρ πρωτ. 16503 )
Στο υπό διαβούλευση νομοσχέδιο σας:
1. δεν λαμβάνεται καθόλου υπ όψιν σας, το ιδιαίτερο γεωγραφικό ανάγλυφο , τις μεγάλες αποστάσεις που θα πρέπει οι άνθρωποι του τουρισμού να διανύουν για την διεκπεραίωση υποθέσεων τους.
2. Την δυσλειτουργία στον συντονισμό και την αποτελεσματικότητα των υπηρεσιών που παρέχονται σε πάνω από 3.000 επιχειρήσεις.
3. Στην αύξηση τις γραφειοκρατίας και στους χρόνους εξυπηρέτησης του κοινού, που θα προέλθει από την συρρίκνωση των υπηρεσιών.
3. Στην Καθυστέρηση της διεκπεραίωσης Ευρωπαϊκών τουριστικών προγραμμάτων με δεδομένη την δυσκολία απορρόφησης κονδυλίων.
4. Η δήθεν εξοικονόμηση κάποιων λίγων κονδυλίων θα χαθούν κυριολεκτικά τόσο από την υποβάθμιση των υπηρεσιών στον τομέα του τουρισμού, όσο και από την ελαχιστοποίηση της συμβουλευτικής και εποπτικής παρουσίας των αρμοδίων υπαλλήλων.
Κύριοι,
Σ’ αυτήν την ιδιαίτερη για την χώρα μας περίοδο, όπου ο τουρισμός αποτελεί το ισχυρότερο πυλώνα της εθνικής και περιφερειακής μας ανάπτυξης και ο μόνος τομέας της εθνικής οικονομίας που μπορεί να μας βγάλει από τον φαύλο κύκλο της κρίσης και της απαξίωσης, επιβάλλεται η κυβέρνηση να προσπαθεί να ενώνει δυνάμεις και όχι να χωρίζει.
Σήμερα όσο ποτέ άλλοτε ή υπόθεση του τουρισμού χρειάζεται την συστράτευση όλων μας, χρειάζεται ηρεμία και συνένωση προσπαθειών, που δεν επιτυγχάνεται με την απαξίωση των λιγοστών εναπομεινάντων δομών του κράτους και των Περιφερειών .
Ξεκαθαρίστε άμεσα τη θέση της, αναθεωρώντας το προς διαβούλευση σχέδιο νόμου, που απαξιώνει τη λειτουργική χρησιμότητα των Περιφερειακών δομών του Τουρισμού.
Η Ένωση ξενοδόχων Ευβοίας συμμετέχοντας στην διαβούλευση του προτεινόμενου Νομοσχέδιου του Υπουργείου Τουρισμού με τίτλο “Αναδιοργάνωση του Υπουργείου Τουρισμού, Ρυθμίσεις Ειδικών Τουριστικών Υποδομών, Εκπαίδευση και Κατάρτιση στον Τουρισμό, Αγροτουριστικός και Λοιπές Διατάξεις”, θέτει υπ όψιν όλων όσων εμπλέκονται με την συγγραφή του νομοσχεδίου του Υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης ότι έχουν κάθε δικαίωμα να εισηγούνται νέες νομοθετικές παρεμβάσεις, νέες στρατηγικές που θα δημιουργούν προϋποθέσεις βελτίωσης της τουριστικής οργάνωσης της χώρας και του τουριστικού προϊόντος. Αυτό όμως προϋποθέτει ανάλυση και βαθειά γνώση του αντικειμένου και των ιδιαιτεροτήτων της κάθε περιοχής που ο νομοθέτης πρώτα από όλα θα λαμβάνει υπ όψιν του, διότι σε αντίθετη περίπτωση μπορεί αντί να κτίσει ,μπορεί και να γκρεμίσει πολλά περισσότερα . Το γενικότερο όραμα το οποίο υπηρετούν οι σκέψεις-προτάσεις μας σε αυτή την φάση της διαβούλευσης, είναι να κατανοήσει συντοπίτης μας νομοθέτης ότι η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, είναι ένα αναγνωρισμένο εθνικό, μεσογειακό και ευρωπαϊκό σημείο αναφοράς, των νέων αντιλήψεων, υπηρεσιών, μορφών και τεχνολογιών τουρισμού. Θα περιμέναμε λοιπόν σε αυτή την φάση ο νομοθέτης να γνωρίζει σε βάθος την σπουδαιότητα, τις ανεξάντλητες δυνατότητες που έχει η Στερεά Ελλάδα ως τουριστικός προορισμός, αλλά και την ποικιλία του τουριστικού της προϊόντος. Θα περιμέναμε ακόμα με την κατάθεση του νέου νομοσχεδίου να βλέπαμε μια νεωτεριστική τομή στα τουριστικά πράγματα της περιφέρειας, μια τολμηρή νέα στρατηγική, ένα νέο παραγωγικό μοντέλο τουριστικής ανάπτυξης, που θα δώσει αποτελεσματικές απαντήσεις-λύσεις σε υπαρκτές περιφερειακές ανάγκες, προβλήματα και διαφαινόμενες αλλαγές, αξιοποιώντας και αναπτύσσοντας με σύγχρονους και καινοτομικούς τρόπους, υπαρκτές δυνατότητες, πλεονεκτήματα και δομές. Υπενθυμίζουμε ότι: Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος έχει σημαντικές “εγγενείς” δυνατότητες και συγκριτικά πλεονεκτήματα, όπως ιδιαίτερης σημασίας και κάλλους οικοσυστήματα, σπουδαία αρχαιολογικά, πολιτιστικά, θρησκευτικά μνημεία και χώρους, που συνιστούν επαρκή βάση για την ανάπτυξη πολλών μορφών Τουρισμού, οι οποίες αποτελούν και γενικότερη Ευρωπαϊκή κατεύθυνση και επιδίωξη. Εδώ βρίσκονται εξάλλου και μεγάλα, γνωστά τουριστικά κέντρα που συνθέτουν όλες τις μορφές τουρισμού, όπως οι Δελφοί (αρχαιολογικός-πολιτιστικός τουρισμός), η Αράχοβα, το Καρπενήσι, η Στενή (χειμερινός τουρισμός-χιονοδρομικά Παρνασσού, Τυμφρηστού), τα Λουτρά Αιδηψού και Υπάτης (θεραπευτικός τουρισμός), ο Αη Γιάννης Ρώσος μονή Γαλατάκη, ο Όσιος Λουκάς και άλλα ονομαστά μοναστήρια και εκκλησίες (θρησκευτικός τουρισμός), τα Καμένα Βούρλα, το Γαλαξίδι, η Ερέτρια το νησί της Σκύρου με την αιγαιοπελαγίτικη αύρα της κ.α. (θαλάσσιος και γενικός ξενοδοχειακός τουρισμός). Η νότια Καρυστία, με τις καταπληκτικές τους παραλίες , το φαράγγι Δημοσάρι τα περίφημα Δρακόσπιτα, τα αρχαία Ρωμαϊκά λατομία , τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού, το σύμπλεγμα των νησιών Πεταλιοί ( στους 10 καλύτερους παγκόσμιους προορισμούς , National Geographic 2012) , τον σπουδαίο υποθαλάσσιο κόσμο του που τελευταία συνοδεύεται από την πρόταση για μεγάλο καταδυτικό πάρκο . Με λίγα λόγια οι ανάγκες τουριστικής ανάπτυξης της Περιφέρειας στερεάς Ελλάδος θα έπρεπε να συναρτώνται με διαδικασίες, πολιτικές και πρωτοβουλίες που θα δημιουργούσαν τις προϋποθέσεις ενίσχυσης και όχι συρρίκνωσης : Θα περιμέναμε όλοι εμείς οι χιλιάδες απασχολούμενοι με τον Τουρισμό της Στερεάς Ελλάδος • αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης • βελτίωσης των κοινωνικών υποδομών και της τουριστικής υποδομής • αύξησης, βελτίωσης, ποικιλοποίησης και ενοποίησης του τουριστικού προϊόντος στην Περιφέρεια • αποτελεσματικής προβολής και προώθησής του στις αγορές • μεγέθυνσης των προσβάσιμων αγορών, • διεύρυνσης των τουριστικών περιόδων, • αύξησης του συνολικού χρόνου απασχόλησης και των εισοδημάτων, • βελτίωσης του κλίματος για νέες επενδύσεις και για δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης. Η επίτευξη των προαναφερόμενων στόχων, θα σήμαινε τη δρομολόγηση θετικών εξελίξεων στα τοπικά τουριστικά προβλήματα και ανάγκες. Θα επιδρούσε ευνοϊκά και στην ψυχολογία της τοπικής τουριστικής αγοράς και θα την παρακινούσε σε νέες επενδύσεις και γενικότερη αυτενέργεια, δημιουργώντας έτσι και μεγαλύτερες ευκαιρίες απασχόλησης. Ωμός το όραμα και η πρακτική της πολιτείας είναι σε άλλο μήκος κύματος. Εγκλωβισμένοι στην μνημονιακή και δημοσιονομική προσαρμογή ακυρώνουν όλους εμάς που κόντρα στην κρίση προσπαθούμε να μείνουμε όρθιοι και να δημιουργήσουμε. Ισοπεδώνουν στο όνομα της μεταρρύθμισης μια ολόκληρη Περιφέρεια με ένα τόσο μεγάλο και σύνθετο προϊόν και ταυτόχρονα όλους εμάς, που εξυπηρετούμαστε από τις λίγες δομές που έχουν απομείνει ακόμα δίπλα μας (γραφείο ΠΥΤ Στερεάς Ελλάδος, Λαμία) και ως δια μαγείας μας μετακινούν στην Μαγνησία , εξυπηρετώντας φανταζόμαστε, τοπικές πολιτικές ισορροπίες, πιέσεις περισσοτέρων ισχυρών παραγόντων της πολιτικής και όχι μόνο. Η πρόχειρη και ρηχή σκέψη σας, για την κατάργηση της ΠΥΤ της Περιφέρειας και απαξίωση τόσο βάναυσα, όλης Της Στερεάς Ελλάδος ,στο όνομα της δήθεν δημοσιονομικής εξοικονόμησης κάποιων λίγων Ευρώ για την ενοικίαση μερικών τετραγωνικών μέτρων κάποιων γραφείων, είναι τόσο απογοητευτική και τόσο κοντόφθαλμη ,αφού αδυνατείτε να αξιολογήσετε και αξιοποιήσετε την προσφορά ολόκληρου κτηρίου που σας προσφέρει ο Δήμου Λαμιέων στις Θερμοπύλες, αναλαμβάνοντας και το κόστος της διαμόρφωσης του (επιστολή Δημάρχου Λαμίας στον πρωθυπουργό 21/2/2014, αρ πρωτ. 16503 ) Στο υπό διαβούλευση νομοσχέδιο σας: 1. δεν λαμβάνεται καθόλου υπ όψιν σας, το ιδιαίτερο γεωγραφικό ανάγλυφο , τις μεγάλες αποστάσεις που θα πρέπει οι άνθρωποι του τουρισμού να διανύουν για την διεκπεραίωση υποθέσεων τους. 2. Την δυσλειτουργία στον συντονισμό και την αποτελεσματικότητα των υπηρεσιών που παρέχονται σε πάνω από 3.000 επιχειρήσεις. 3. Στην αύξηση τις γραφειοκρατίας και στους χρόνους εξυπηρέτησης του κοινού, που θα προέλθει από την συρρίκνωση των υπηρεσιών. 3. Στην Καθυστέρηση της διεκπεραίωσης Ευρωπαϊκών τουριστικών προγραμμάτων με δεδομένη την δυσκολία απορρόφησης κονδυλίων. 4. Η δήθεν εξοικονόμηση κάποιων λίγων κονδυλίων θα χαθούν κυριολεκτικά τόσο από την υποβάθμιση των υπηρεσιών στον τομέα του τουρισμού, όσο και από την ελαχιστοποίηση της συμβουλευτικής και εποπτικής παρουσίας των αρμοδίων υπαλλήλων. Κύριοι, Σ’ αυτήν την ιδιαίτερη για την χώρα μας περίοδο, όπου ο τουρισμός αποτελεί το ισχυρότερο πυλώνα της εθνικής και περιφερειακής μας ανάπτυξης και ο μόνος τομέας της εθνικής οικονομίας που μπορεί να μας βγάλει από τον φαύλο κύκλο της κρίσης και της απαξίωσης, επιβάλλεται η κυβέρνηση να προσπαθεί να ενώνει δυνάμεις και όχι να χωρίζει. Σήμερα όσο ποτέ άλλοτε ή υπόθεση του τουρισμού χρειάζεται την συστράτευση όλων μας, χρειάζεται ηρεμία και συνένωση προσπαθειών, που δεν επιτυγχάνεται με την απαξίωση των λιγοστών εναπομεινάντων δομών του κράτους και των Περιφερειών . Ξεκαθαρίστε άμεσα τη θέση της, αναθεωρώντας το προς διαβούλευση σχέδιο νόμου, που απαξιώνει τη λειτουργική χρησιμότητα των Περιφερειακών δομών του Τουρισμού.