Με αφορμή το υπό διαβούλευση σχέδιο νόμου «Αναδιοργάνωση Υπουργείου Τουρισμού και Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού, Ρυθμίσεις Ειδικών Τουριστικών Υποδομών, Εκπαίδευση και Κατάρτιση στον Τουρισμό, Αγροτουρισμός και Λοιπές Διατάξεις» και συγκεκριμένα τα άρθρα 19 και 4, θα ήθελα να επισημάνω την κατάφορη αδικία που γίνεται εις βάρος των αποφοίτων των Σχολών Διοίκησης και Οικονομίας / Τμ. Διοίκησης Τουριστικών Επιχειρήσεων των ΑΤΕΙ οι οποίοι υπηρετούν στο Υπουργείο Τουρισμού, στην Κεντρική Υπηρεσία ή σε Περιφερειακές.
Το εν λόγω άρθρο αποκλείει εντελώς τους συγκεκριμένους πτυχιούχους, αγνοώντας επίσης και τυχόν άλλα επιπλέον προσόντα, όπως μεταπτυχιακούς ή ακόμη και διδακτορικούς τίτλους σπουδών.
Με αυτό τον τρόπο όχι μονάχα υποβαθμίζει την αξία των τουριστικών σπουδών της χώρας σε προπτυχιακό επίπεδο, αλλά στερεί από την τουριστική εκπαίδευση τη δυνατότητα να προσφέρουν γνώσεις απόφοιτοι που έχουν ήδη ξενοδοχειακή και τουριστική εργασιακή εμπειρία.
Το συγκεκριμένο άρθορο πρέπει να τροποποιηθεί καθώς φαινεται να αγνοεί και το Ν. 4009/11, (άρθρο 1, Διάρθρωση της ανώτατης εκπαίδευσης νομική μορφή των Α.Ε.Ι. και την παρ.2), σύμφωνα με τον οποίο:
« Η ανώτατη εκπαίδευση αποτελείται από δύο παράλληλους τομείς:
α) τον πανεπιστημιακό τομέα, που περιλαμβάνει τα Πανεπιστήμια, τα Πολυτεχνεία και την Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών, τα οποία στο εξής αναφέρονται ως «Πανεπιστήμια» και
β) τον τεχνολογικό τομέα, που περιλαμβάνει τα Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (Τ.Ε.Ι.) και την Ανώτατη Σχολή Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε.)».
Επειδή το δικαίωμα επιλογής προϊσταμένων πρέπει να το έχουν μαζί με την κατηγορία ΠΕ και οι συνάδελφοί με πτυχίο ΤΕΙ Διοίκησης Τουριστικών Επιχειρήσεων, παρακαλώ να:
1)Να αναγραφεί στο άρθρο 4 σε όλες τις περιφέρειες ως συνιστώμενες θέσεις ΤΕ Τουριστικών Επιχειρήσεων ό αντίστοιχος τίτλος πτυχίου σε εφαρμογή εξάλλου και των διατάξεων του άρθρου 12 του προσοντολογίου, (Π.Δ. 50/2001 Φ.Ε.Κ. 39Α΄ όπως τροποποιήθηκε και συμπληρώθηκε με το Π.Δ. 347/2003 Φ.Ε.Κ. 315Α΄, το Π.Δ. 44/2005 Φ.Ε.Κ. 63Α΄ και το Π.Δ. 116/2006 Φ.Ε.Κ. 115Α΄
2)Να τροποποιηθεί η παράγραφος 3 του άρθρου 19 , έτσι ώστε να εξασφαλιστεί η συμμετοχή των πτυχιούχων ΑΤΕΙ, οι οποίοι στο Υπουργείο Τουρισμού αποτελούν μια μεγάλη κατηγορία έμπειρων, ικανών και εξειδικευμένων στελεχών.
Υπενθυμίζω, ότι το τμήμα της Διοίκησης Τουριστικών Επιχειρήσεων των ΑΤΕΙ είναι το μόνο προπτυχιακό τμήμα Ανώτατης Εκπαίδευσης, που με τετραετή φοίτηση, εξασφαλίζει στους σπουδαστές του επαρκή, σύγχρονη και συγκροτημένη εκπαίδευση, σύμφωνα με ευρωπαϊκά πρότυπα, σε θέματα τουριστικής πολιτικής και διοίκησης τουριστικών επιχειρήσεων.
Με αφορμή το υπό διαβούλευση σχέδιο νόμου «Αναδιοργάνωση Υπουργείου Τουρισμού και Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού, Ρυθμίσεις Ειδικών Τουριστικών Υποδομών, Εκπαίδευση και Κατάρτιση στον Τουρισμό, Αγροτουρισμός και Λοιπές Διατάξεις» και συγκεκριμένα τα άρθρα 19 και 4, θα ήθελα να επισημάνω την κατάφορη αδικία που γίνεται εις βάρος των αποφοίτων των Σχολών Διοίκησης και Οικονομίας / Τμ. Διοίκησης Τουριστικών Επιχειρήσεων των ΑΤΕΙ οι οποίοι υπηρετούν στο Υπουργείο Τουρισμού, στην Κεντρική Υπηρεσία ή σε Περιφερειακές. Το εν λόγω άρθρο αποκλείει εντελώς τους συγκεκριμένους πτυχιούχους, αγνοώντας επίσης και τυχόν άλλα επιπλέον προσόντα, όπως μεταπτυχιακούς ή ακόμη και διδακτορικούς τίτλους σπουδών. Με αυτό τον τρόπο όχι μονάχα υποβαθμίζει την αξία των τουριστικών σπουδών της χώρας σε προπτυχιακό επίπεδο, αλλά στερεί από την τουριστική εκπαίδευση τη δυνατότητα να προσφέρουν γνώσεις απόφοιτοι που έχουν ήδη ξενοδοχειακή και τουριστική εργασιακή εμπειρία. Το συγκεκριμένο άρθορο πρέπει να τροποποιηθεί καθώς φαινεται να αγνοεί και το Ν. 4009/11, (άρθρο 1, Διάρθρωση της ανώτατης εκπαίδευσης νομική μορφή των Α.Ε.Ι. και την παρ.2), σύμφωνα με τον οποίο: « Η ανώτατη εκπαίδευση αποτελείται από δύο παράλληλους τομείς: α) τον πανεπιστημιακό τομέα, που περιλαμβάνει τα Πανεπιστήμια, τα Πολυτεχνεία και την Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών, τα οποία στο εξής αναφέρονται ως «Πανεπιστήμια» και β) τον τεχνολογικό τομέα, που περιλαμβάνει τα Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (Τ.Ε.Ι.) και την Ανώτατη Σχολή Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε.)». Επειδή το δικαίωμα επιλογής προϊσταμένων πρέπει να το έχουν μαζί με την κατηγορία ΠΕ και οι συνάδελφοί με πτυχίο ΤΕΙ Διοίκησης Τουριστικών Επιχειρήσεων, παρακαλώ να: 1)Να αναγραφεί στο άρθρο 4 σε όλες τις περιφέρειες ως συνιστώμενες θέσεις ΤΕ Τουριστικών Επιχειρήσεων ό αντίστοιχος τίτλος πτυχίου σε εφαρμογή εξάλλου και των διατάξεων του άρθρου 12 του προσοντολογίου, (Π.Δ. 50/2001 Φ.Ε.Κ. 39Α΄ όπως τροποποιήθηκε και συμπληρώθηκε με το Π.Δ. 347/2003 Φ.Ε.Κ. 315Α΄, το Π.Δ. 44/2005 Φ.Ε.Κ. 63Α΄ και το Π.Δ. 116/2006 Φ.Ε.Κ. 115Α΄ 2)Να τροποποιηθεί η παράγραφος 3 του άρθρου 19 , έτσι ώστε να εξασφαλιστεί η συμμετοχή των πτυχιούχων ΑΤΕΙ, οι οποίοι στο Υπουργείο Τουρισμού αποτελούν μια μεγάλη κατηγορία έμπειρων, ικανών και εξειδικευμένων στελεχών. Υπενθυμίζω, ότι το τμήμα της Διοίκησης Τουριστικών Επιχειρήσεων των ΑΤΕΙ είναι το μόνο προπτυχιακό τμήμα Ανώτατης Εκπαίδευσης, που με τετραετή φοίτηση, εξασφαλίζει στους σπουδαστές του επαρκή, σύγχρονη και συγκροτημένη εκπαίδευση, σύμφωνα με ευρωπαϊκά πρότυπα, σε θέματα τουριστικής πολιτικής και διοίκησης τουριστικών επιχειρήσεων.