ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΚΗΝΟΘΕΤΩΝ
Επί έναν ολόκληρο χρόνο η Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών ζητάει συνάντηση με τον Υπουργό Πολιτισμού μαζί της 11 από τους μεγαλύτερους κινηματογραφικούς φορείς, μάταια όμως.
Έτσι, ο νέος Υπουργός άφησε να περάσει ένας χρόνος ανεκμετάλλευτος με μόνη διαφορά, ως προς τους προηγούμενους, ότι η επιτροπή του δεν είχε ούτε όνομα, ούτε πρόσωπο, φέροντας απολύτως το βάρος και τις συνέπειες αυτού του νόμου.
Αυτό το προτεινόμενο σχέδιο το έκανε χωρίς να λάβει υπόψη του τα πορίσματα του Κινηματογραφικού Συνεδρίου, χωρίς να λάβει υπ’ όψη του το σχέδιο Νόμου «Περί Κινηματογραφικής Πολιτικής» που συντάχθηκε από την πλειοψηφία των σωματείων του Κινηματογράφου με 600 και πλέον υπογραφές της κινηματογραφικής κοινότητας.
Έτσι με το νομοσχέδιο αυτό καταστρατηγείται η κατοχυρωμένη από το Σύνταγμα ελευθερία της Τέχνης, καταργείται ουσιαστικά ο έλεγχος και επιβάλλεται μια πρωτόγνωρη, για τα ελληνικά κινηματογραφικά δεδομένα, πολιτική αδιαφάνειας με το να:
- χαρίζει τα χρέη στα ιδιωτικά κανάλια και να μειώνει το 1.5% σε 0.75%
- δημιουργεί πλήρη αδιαφάνεια στους Οργανισμούς, Ε.Κ.Κ., Φεστιβάλ
- καταργεί τους αιρετούς από το Διοικητικό Συμβούλιο και τις Γενικές Συνελεύσεις για έλεγχο,
- μετατρέπει το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου από ανώνυμη εταιρεία Δημοσίου σε εταιρεία Ιδιωτικού Δικαίου, προφανώς θέλοντας να καλύψει κάτι.
- καταργεί την παρουσία της Ελληνικής ταινίας στο κορυφαίο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης καθώς και τα κρατικά βραβεία ποιότητας
- καταργεί το γνωμοδοτικό συμβούλιο του Υπουργείου Πολιτισμού όπου ακούγονταν όλες οι τάσεις των δημιουργικών δυνάμεων της κινηματογραφίας
- οδηγεί την Ταινιοθήκη της Ελλάδας σε μαρασμό, στην οποία παρεμπιπτόντως δεν γίνεται καμία αναφορά μέσα στο νομοσχέδιο αυτό.
- δεν βάζει ποσόστωση στις αίθουσες μεταξύ ελληνικών και ξένων ταινιών.
- αδιαφορεί για τις κινηματογραφικές λέσχες ανά την Περιφέρεια.
- δεν παρακρατά ποσοστό, από την επιστροφή του φόρου, για καλλιτεχνικές ταινίες και ταινίες νέων δημιουργών.
- δημιουργεί μητρώο παραγωγών στο Ε.Κ.Κ. χωρίς κριτήρια, θέλοντας να βαφτίσει τους εκτελεστές παραγωγής σε παραγωγούς και να είναι υπό την καθοδήγηση αυτών των παραγωγών, κυρίως οι νέοι.
Η Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών παρακολουθεί, με μεγάλη προσοχή, τις επισημάνσεις και τα σχόλια των σκηνοθετών και ανθρώπων του κινηματογράφου στην διαβούλευση που στην συντριπτική πλειοψηφία τους τάσσονται εναντίον αυτού του νομοσχεδίου με κορύφωση την σημερινή ιστορική επιστολή των 5 πρώην Προέδρων και Συμβούλων Κινηματογραφίας του Ε.Κ.Κ., που δημιουργεί επιτέλους μια βάση για συζήτηση, η Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών συντάσσεται με όλες αυτές τις απόψεις και ζητεί την απόσυρση του σχεδίου Νόμου για να ξεκινήσει ένας διάλογος με όλη την κινηματογραφική κοινότητα.
ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΚΗΝΟΘΕΤΩΝ
ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΚΗΝΟΘΕΤΩΝ Επί έναν ολόκληρο χρόνο η Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών ζητάει συνάντηση με τον Υπουργό Πολιτισμού μαζί της 11 από τους μεγαλύτερους κινηματογραφικούς φορείς, μάταια όμως. Έτσι, ο νέος Υπουργός άφησε να περάσει ένας χρόνος ανεκμετάλλευτος με μόνη διαφορά, ως προς τους προηγούμενους, ότι η επιτροπή του δεν είχε ούτε όνομα, ούτε πρόσωπο, φέροντας απολύτως το βάρος και τις συνέπειες αυτού του νόμου. Αυτό το προτεινόμενο σχέδιο το έκανε χωρίς να λάβει υπόψη του τα πορίσματα του Κινηματογραφικού Συνεδρίου, χωρίς να λάβει υπ’ όψη του το σχέδιο Νόμου «Περί Κινηματογραφικής Πολιτικής» που συντάχθηκε από την πλειοψηφία των σωματείων του Κινηματογράφου με 600 και πλέον υπογραφές της κινηματογραφικής κοινότητας. Έτσι με το νομοσχέδιο αυτό καταστρατηγείται η κατοχυρωμένη από το Σύνταγμα ελευθερία της Τέχνης, καταργείται ουσιαστικά ο έλεγχος και επιβάλλεται μια πρωτόγνωρη, για τα ελληνικά κινηματογραφικά δεδομένα, πολιτική αδιαφάνειας με το να: - χαρίζει τα χρέη στα ιδιωτικά κανάλια και να μειώνει το 1.5% σε 0.75% - δημιουργεί πλήρη αδιαφάνεια στους Οργανισμούς, Ε.Κ.Κ., Φεστιβάλ - καταργεί τους αιρετούς από το Διοικητικό Συμβούλιο και τις Γενικές Συνελεύσεις για έλεγχο, - μετατρέπει το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου από ανώνυμη εταιρεία Δημοσίου σε εταιρεία Ιδιωτικού Δικαίου, προφανώς θέλοντας να καλύψει κάτι. - καταργεί την παρουσία της Ελληνικής ταινίας στο κορυφαίο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης καθώς και τα κρατικά βραβεία ποιότητας - καταργεί το γνωμοδοτικό συμβούλιο του Υπουργείου Πολιτισμού όπου ακούγονταν όλες οι τάσεις των δημιουργικών δυνάμεων της κινηματογραφίας - οδηγεί την Ταινιοθήκη της Ελλάδας σε μαρασμό, στην οποία παρεμπιπτόντως δεν γίνεται καμία αναφορά μέσα στο νομοσχέδιο αυτό. - δεν βάζει ποσόστωση στις αίθουσες μεταξύ ελληνικών και ξένων ταινιών. - αδιαφορεί για τις κινηματογραφικές λέσχες ανά την Περιφέρεια. - δεν παρακρατά ποσοστό, από την επιστροφή του φόρου, για καλλιτεχνικές ταινίες και ταινίες νέων δημιουργών. - δημιουργεί μητρώο παραγωγών στο Ε.Κ.Κ. χωρίς κριτήρια, θέλοντας να βαφτίσει τους εκτελεστές παραγωγής σε παραγωγούς και να είναι υπό την καθοδήγηση αυτών των παραγωγών, κυρίως οι νέοι. Η Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών παρακολουθεί, με μεγάλη προσοχή, τις επισημάνσεις και τα σχόλια των σκηνοθετών και ανθρώπων του κινηματογράφου στην διαβούλευση που στην συντριπτική πλειοψηφία τους τάσσονται εναντίον αυτού του νομοσχεδίου με κορύφωση την σημερινή ιστορική επιστολή των 5 πρώην Προέδρων και Συμβούλων Κινηματογραφίας του Ε.Κ.Κ., που δημιουργεί επιτέλους μια βάση για συζήτηση, η Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών συντάσσεται με όλες αυτές τις απόψεις και ζητεί την απόσυρση του σχεδίου Νόμου για να ξεκινήσει ένας διάλογος με όλη την κινηματογραφική κοινότητα. ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΚΗΝΟΘΕΤΩΝ