Οι Αστικές Μη κερδοσκοπικές Εταιρείες είναι νομικά πρόσωπα τα οποία διέπονται από την ίδια φορολογική αρχή που ισχύει σε οποιαδήποτε άλλη μορφή εταιρείας .
Υπάγονται κανονικά σε καθεστώς ΦΠΑ, έχουν συντελεστή φορολογίας εισοδήματος 25 % ( οι κερδοσκοπικού χαρακτήρα έχουν 20%) έχουν φορολογικές υποχρεώσεις κανονικά όπως έχουν όλες οι άλλες δραστηριότητες και εταιρείες.
Ο όρος μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα αφορά ότι σε καμία περίπτωση δεν κάνουν διανομή κερδών στα μέλη τους και ακόμη δεν μπορούν να μεταβιβάσουν την εταιρική περιουσία προς τα μέλη τους.
Στην Ελλάδα είναι πολύ δύσκολο να γίνει κατανοητό ότι πραγματικά, άνθρωποι ή ομάδες ανθρώπων μπορούν να συν-στρατευτούν αφιλοκερδώς για την επίτευξη ενός συγκεκριμένου στόχου.
Θα μπορούσε ένα φυσικό πρόσωπο να καταθέσει αίτηση αρκεί να ασκεί επαγγελματική δραστηριότητα συναφή με το θέατρο, το χορό κλπ . Ήδη στην τελευταία προκήρυξη του ΕΚΕΘΕΧ για το χορό δόθηκε η δυνατότητα σε φυσικά πρόσωπα να καταθέτουν αιτήσεις. Στην πράξη όμως το Υπουργείο Πολιτισμού ζήτησε από τα φυσικά πρόσωπα να συστήσουν εταιρείες προκειμένου να εισπράξουν την επιχορήγηση.
Σε καμία περίπτωση ένα φυσικό πρόσωπο που δραστηριοποιείται επαγγελματικά δεν μπορεί να έχει τον χαρακτηρισμό του μη κερδοσκοπικού.
Επιπλέον όταν συστήνεται μία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα εταιρεία από την όλη δραστηριότητα της ( είτε επιχορηγείτε, είτε όχι) προκύπτει το κατά πόσο είναι ενεργή σε βάθος χρόνου. Το ίδιο δεν αποδεικνύεται εύκολα για τα φυσικά πρόσωπα τα οποία μπορεί να παρουσιάζουν δραστηριότητα παράλληλα που να μην έχει σχέση με την τέχνη.
Πάντως και στις δύο περιπτώσεις είτε εταιρεία είτε φυσικό πρόσωπο θα πρέπει την ευθύνη τόσο την καλλιτεχνική όσο και την φορολογική και την ασφαλιστική καθώς και την ευθύνη απέναντι σε τυχόν χρηματοδότηση από το Υπουργείο Πολιτισμού να την έχει ο αποδέκτης. Απλά στην περίπτωση του φυσικού προσώπου οι αποφάσεις λαμβάνονται από το φυσικό πρόσωπο ενώ στις εταιρείες οι αποφάσεις λαμβάνονται από τα μέλη και τους εταίρους.
Οι Αστικές Μη κερδοσκοπικές Εταιρείες είναι νομικά πρόσωπα τα οποία διέπονται από την ίδια φορολογική αρχή που ισχύει σε οποιαδήποτε άλλη μορφή εταιρείας . Υπάγονται κανονικά σε καθεστώς ΦΠΑ, έχουν συντελεστή φορολογίας εισοδήματος 25 % ( οι κερδοσκοπικού χαρακτήρα έχουν 20%) έχουν φορολογικές υποχρεώσεις κανονικά όπως έχουν όλες οι άλλες δραστηριότητες και εταιρείες. Ο όρος μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα αφορά ότι σε καμία περίπτωση δεν κάνουν διανομή κερδών στα μέλη τους και ακόμη δεν μπορούν να μεταβιβάσουν την εταιρική περιουσία προς τα μέλη τους. Στην Ελλάδα είναι πολύ δύσκολο να γίνει κατανοητό ότι πραγματικά, άνθρωποι ή ομάδες ανθρώπων μπορούν να συν-στρατευτούν αφιλοκερδώς για την επίτευξη ενός συγκεκριμένου στόχου. Θα μπορούσε ένα φυσικό πρόσωπο να καταθέσει αίτηση αρκεί να ασκεί επαγγελματική δραστηριότητα συναφή με το θέατρο, το χορό κλπ . Ήδη στην τελευταία προκήρυξη του ΕΚΕΘΕΧ για το χορό δόθηκε η δυνατότητα σε φυσικά πρόσωπα να καταθέτουν αιτήσεις. Στην πράξη όμως το Υπουργείο Πολιτισμού ζήτησε από τα φυσικά πρόσωπα να συστήσουν εταιρείες προκειμένου να εισπράξουν την επιχορήγηση. Σε καμία περίπτωση ένα φυσικό πρόσωπο που δραστηριοποιείται επαγγελματικά δεν μπορεί να έχει τον χαρακτηρισμό του μη κερδοσκοπικού. Επιπλέον όταν συστήνεται μία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα εταιρεία από την όλη δραστηριότητα της ( είτε επιχορηγείτε, είτε όχι) προκύπτει το κατά πόσο είναι ενεργή σε βάθος χρόνου. Το ίδιο δεν αποδεικνύεται εύκολα για τα φυσικά πρόσωπα τα οποία μπορεί να παρουσιάζουν δραστηριότητα παράλληλα που να μην έχει σχέση με την τέχνη. Πάντως και στις δύο περιπτώσεις είτε εταιρεία είτε φυσικό πρόσωπο θα πρέπει την ευθύνη τόσο την καλλιτεχνική όσο και την φορολογική και την ασφαλιστική καθώς και την ευθύνη απέναντι σε τυχόν χρηματοδότηση από το Υπουργείο Πολιτισμού να την έχει ο αποδέκτης. Απλά στην περίπτωση του φυσικού προσώπου οι αποφάσεις λαμβάνονται από το φυσικό πρόσωπο ενώ στις εταιρείες οι αποφάσεις λαμβάνονται από τα μέλη και τους εταίρους.