Συμφωνώ με την αγανάκτηση που εκφράζει με την παρέμβασή του για το θέμα του κόστους της ελληνικής συμμετοχής της ΕΡΤ στην Eurovision ο κ. Γκουντάρας, αλλά θέλω να σχολιάσω κάτι επ’ αυτού, που νομίζω ότι πρέπει να ειπωθεί: ας γίνει κάποια στιγμή κατανοητό ότι η όποια κριτική αποδυναμώνεται όταν παρασύρεται από την αφελή ιδέα, ότι όλες οι γραμμές του κρατικού προϋπολογισμού, ακόμα και στο εσωτερικό ενός Υπουργείου, είναι συγκοινωνούντα δοχεία, κάτι που όλοι όσοι έχουν ασχοληθεί σοβαρά με τέτοια ζητήματα ξέρουν ότι δεν ισχύει ακριβώς έτσι. Εξηγούμαι: ναι, η EUROVISION είναι μια ντροπή για την κρατική τηλεόραση, παρά το μειωμένο φετινό της κόστος (που να μας λέγανε πόσο κόστισε τα προηγούμενα χρόνια!), αλλά η κριτική ανοίγει ένα άλλο θέμα, αυτό της σωστής διάθεσης του προϋπολογισμού της ΕΡΤ για μια ποιοτική κρατική τηλεόραση. Μεγάλο θέμα. Που σίγουρα πρέπει να συζητηθεί, αφού την ΕΡΤ την χρυσοπληρώνουμε όλοι μας (όπως άλλωστε ΚΑΙ την ιδιωτική τηλεόραση, μέσω του κόστους της διαφήμισης που μετακυλύεται στους καταναλωτές, πάλι σε μας δηλαδή, μέσω του τελικού κόστους των διαφημιζόμενων προϊόντων στα ράφια των σούπερ μάρκετ!!) .
Αλλά εμείς ως άνθρωποι που ενδιαφερόμαστε για τον πολιτισμό και την Τέχνη, ας απαιτήσουμε την ποιοτική αναβάθμιση της ΕΡΤ και των προγραμμάτων της (αλήθεια γιατί όλες αυτές οι υπέροχες εκπομπές για τον σύγχρονο χορό να προβάλλονται μόνο από το ψηφιακό της κανάλι και μάλιστα τα ξημερώματα;;;) και ας πάψουμε να σκεφτόμαστε με την λογική «πάρτε τα από εκεί και ρίξτε τα εκεί». Το πώς αξιοποιούνται τα χρήματα είναι το θέμα που πρέπει να μας απασχολεί σε κάθε τομέα ξεχωριστά.
Τα λεφτά που διατίθενται για την ενίσχυση του Θεάτρου και του χορού είναι ελάχιστα, ναι, και αυτό που θα μας βοηθούσε να ασκήσουμε ουσιαστική και εποικοδομητική κριτική θα ήταν η αναλυτική, ανά γραμμή κόστους, δημοσιοποίηση του προϋπολογισμού του ΥΠΠΟ-Τ, όπου θα φαινόταν ξεκάθαρα που ΥΠΑΡΧΟΥΝ τα περιθώρια για σωστή ανακατανομή των κονδυλίων. Είμαι σίγουρος ότι οι όποιες σπατάλες της ΕΡΤ (αν ήταν μόνο η Eurovision…) θα φαντάζουν ως πταίσματα, σε σύγκριση με άλλα απίθανα κονδύλια που χάνονται για την δήθεν προβολή του πολιτισμού μας ή σε ανενεργές υπηρεσίες και Οργανισμούς που υπάγονται στο συγκεκριμένο Υπουργείο.
Συμφωνώ με την αγανάκτηση που εκφράζει με την παρέμβασή του για το θέμα του κόστους της ελληνικής συμμετοχής της ΕΡΤ στην Eurovision ο κ. Γκουντάρας, αλλά θέλω να σχολιάσω κάτι επ’ αυτού, που νομίζω ότι πρέπει να ειπωθεί: ας γίνει κάποια στιγμή κατανοητό ότι η όποια κριτική αποδυναμώνεται όταν παρασύρεται από την αφελή ιδέα, ότι όλες οι γραμμές του κρατικού προϋπολογισμού, ακόμα και στο εσωτερικό ενός Υπουργείου, είναι συγκοινωνούντα δοχεία, κάτι που όλοι όσοι έχουν ασχοληθεί σοβαρά με τέτοια ζητήματα ξέρουν ότι δεν ισχύει ακριβώς έτσι. Εξηγούμαι: ναι, η EUROVISION είναι μια ντροπή για την κρατική τηλεόραση, παρά το μειωμένο φετινό της κόστος (που να μας λέγανε πόσο κόστισε τα προηγούμενα χρόνια!), αλλά η κριτική ανοίγει ένα άλλο θέμα, αυτό της σωστής διάθεσης του προϋπολογισμού της ΕΡΤ για μια ποιοτική κρατική τηλεόραση. Μεγάλο θέμα. Που σίγουρα πρέπει να συζητηθεί, αφού την ΕΡΤ την χρυσοπληρώνουμε όλοι μας (όπως άλλωστε ΚΑΙ την ιδιωτική τηλεόραση, μέσω του κόστους της διαφήμισης που μετακυλύεται στους καταναλωτές, πάλι σε μας δηλαδή, μέσω του τελικού κόστους των διαφημιζόμενων προϊόντων στα ράφια των σούπερ μάρκετ!!) . Αλλά εμείς ως άνθρωποι που ενδιαφερόμαστε για τον πολιτισμό και την Τέχνη, ας απαιτήσουμε την ποιοτική αναβάθμιση της ΕΡΤ και των προγραμμάτων της (αλήθεια γιατί όλες αυτές οι υπέροχες εκπομπές για τον σύγχρονο χορό να προβάλλονται μόνο από το ψηφιακό της κανάλι και μάλιστα τα ξημερώματα;;;) και ας πάψουμε να σκεφτόμαστε με την λογική «πάρτε τα από εκεί και ρίξτε τα εκεί». Το πώς αξιοποιούνται τα χρήματα είναι το θέμα που πρέπει να μας απασχολεί σε κάθε τομέα ξεχωριστά. Τα λεφτά που διατίθενται για την ενίσχυση του Θεάτρου και του χορού είναι ελάχιστα, ναι, και αυτό που θα μας βοηθούσε να ασκήσουμε ουσιαστική και εποικοδομητική κριτική θα ήταν η αναλυτική, ανά γραμμή κόστους, δημοσιοποίηση του προϋπολογισμού του ΥΠΠΟ-Τ, όπου θα φαινόταν ξεκάθαρα που ΥΠΑΡΧΟΥΝ τα περιθώρια για σωστή ανακατανομή των κονδυλίων. Είμαι σίγουρος ότι οι όποιες σπατάλες της ΕΡΤ (αν ήταν μόνο η Eurovision…) θα φαντάζουν ως πταίσματα, σε σύγκριση με άλλα απίθανα κονδύλια που χάνονται για την δήθεν προβολή του πολιτισμού μας ή σε ανενεργές υπηρεσίες και Οργανισμούς που υπάγονται στο συγκεκριμένο Υπουργείο.