1. Οι Περιφερειακές Υπηρεσίες του Ε.Ο.Τ. της παραγράφου 6 του άρθρου 4 του ν. 3270/2004 (ΦΕΚ 187/Α) και όλες οι οργανικές και προσωποπαγείς θέσεις μονίμου και με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου θέσεις εργασίας των υπηρεσιών αυτών, καταργούνται από την ημερομηνία δημοσίευσης στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως του προεδρικού διατάγματος για την αναδιοργάνωση του Υπουργείου Τουρισμού.
2. Το προσωπικό, που υπηρετεί στις υπηρεσίες που καταργούνται με την προηγούμενη παράγραφο, μεταφέρεται με απόφαση του Υπουργού Τουρισμού, με την ίδια σχέση εργασίας σε θέσεις ίδιας κατηγορίας και ειδικότητας των Περιφερειακών Υπηρεσιών Τουρισμού του προηγούμενου άρθρου ως εξής:
α) Οι υπάλληλοι της Περιφερειακής Υπηρεσίας Τουρισμού Αττικής του ΕΟΤ, στην Περιφερειακή Υπηρεσία Τουρισμού Αττικής του Υπουργείου Τουρισμού.
β) Οι υπάλληλοι των Περιφερειακών Υπηρεσιών Τουρισμού Στερεάς Ελλάδας, Θεσσαλίας και του Γραφείου Υποστήριξης Λάρισας, στην Περιφερειακή Υπηρεσία Τουρισμού Θεσσαλίας- Στερεάς Ελλάδος του Υπουργείου Τουρισμού.
γ) Οι υπάλληλοι των Περιφερειακών Υπηρεσιών Τουρισμού Ιονίων νήσων, Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδος του ΕΟΤ συμπεριλαμβανομένων και των υπαλλήλων των Γραφείων Υποστήριξης Τουρισμού Καλαμάτας, Κορίνθου, Αργοστολίου και Κυλλήνης, στην Περιφερειακή Υπηρεσία Τουρισμού Πελοποννήσου – Δυτικής Ελλάδος και Ιονίου του Υπουργείου Τουρισμού.
δ) Οι υπάλληλοι των Περιφερειακών Υπηρεσιών Τουρισμού Ηπείρου και Δυτικής Μακεδονίας του ΕΟΤ συμπεριλαμβανομένου και του Γραφείου Πληροφοριών ΄Αρτας και του Γραφείου Υποστήριξης Τουρισμού Ηγουμενίτσας, στην Περιφερειακή Υπηρεσία Τουρισμού Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας του Υπουργείου Τουρισμού.
ε) Οι υπάλληλοι των περιφερειακών υπηρεσιών Β. Αιγαίου, Κυκλάδων και Δωδεκανήσου συμπεριλαμβανομένων και των Γραφείων Υποστήριξης Σάμου, Χίου και Κω του ΕΟΤ, στην Περιφερειακή Υπηρεσία Αιγαίου του Υπουργείου Τουρισμού.
στ) Οι υπάλληλοι της Περιφερειακής Υπηρεσίας Τουρισμού Κρήτης του ΕΟΤ συμπεριλαμβανομένων και των Γραφείων Υποστήριξης Ρεθύμνου και Χανίων, στην Περιφερειακή Υπηρεσία Τουρισμού Κρήτης του Υπουργείου Τουρισμού.
ζ) Οι υπάλληλοι των Περιφερειακών Υπηρεσιών Τουρισμού Κεντρικής , και Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης του ΕΟΤ συμπεριλαμβανομένου και του Συνοριακού Σταθμού Ορμενίου, και των Γραφείων Πληροφοριών Σ.Σ. Δοϊράνης, Προμαχώνα και Αερολιμένα Μακεδονία, στην Περιφερειακή Υπηρεσία Τουρισμού Μακεδονίας- Θράκης του Υπουργείου Τουρισμού.
3. Η κατά την προηγούμενη παράγραφο μεταφορά του προσωπικού των καταργούμενων υπηρεσιών του ΕΟΤ θα γίνει με κοινή απόφαση των Υπουργών Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Τουρισμού, με βάση την βαθμολογία που θα λάβει σύμφωνα με την αποτίμηση προσόντων και την μοριοδότηση του άρθρου 90 του Ν. 4172/2013 (ΦΕΚ … ). Προσωπικό ανά Π.Υ.Τ. που πλεονάζει τίθεται, με απόφαση του Υπουργού Τουρισμού, σε διαθεσιμότητα.
4. Η αποτίμηση των προσόντων του προσωπικού των καταργούμενων Π.Υ.Τ. θα γίνει ανά κατηγορία, ειδικότητα και κλάδο, ξεχωριστά για κάθε καταργούμενη Π.Υ.Τ., από το Ειδικό Τριμελές Υπηρεσιακό Συμβούλιο του άρθρου 90 του ν. 4172/2013 του Υπουργείου Τουρισμού. Για το σκοπό αυτό τα προσωπικά μητρώα του προσωπικού των καταργούμενων Π.Υ.Τ. του Ε.Ο.Τ. παραδίδονται εντός μηνός από την έναρξη ισχύος των διατάξεων του παρόντος άρθρου στην Διεύθυνση Διοικητικού του Υπουργείου Τουρισμού.
5. Μετά την κατά τα οριζόμενα στις προηγούμενες παραγράφους ολοκλήρωση της μεταφοράς του προσωπικού των καταργούμενων Περιφερειακών Υπηρεσιών Τουρισμού (Π.Υ.Τ.) του Ε.Ο.Τ. στις αντίστοιχες Περιφερειακές Υπηρεσίες Τουρισμού (Π.Υ.Τ.) του Υπουργείου Τουρισμού, τυχόν κενές θέσεις κατηγορίας ΠΕ Κλάδου Μηχανικών και ΤΕ κλάδου Τεχνολογικών Εφαρμογών, κατανέμονται με απόφαση Υπουργού Τουρισμού, σε ειδικότητες. Τυχόν κενές θέσεις σε όλες τις κατηγορίες προσωπικού των Π.Υ.Τ. του Υπουργείου Τουρισμού θα αφορούν στο εξής θέσεις μόνιμου προσωπικού. Με διαπιστωτική πράξη του Υπουργού Τουρισμού, που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, θα διαπιστωθεί ο αριθμός των θέσεων αυτών ανά κατηγορία ειδικότητα και κλάδο.
Το γραφειο του ΕΟΤ στην Κεφαλονια προσφερει τις υπηρεσιες του και εξυπηρετει ενα ολοκληρο νησι.Η αποφαση σας για την απομακρυνση του απο το νησι μας βρισκει αντιθετους.Η καταργηση του θα εχει επιπτωσεις στην λειτουργεια καιστην εξυπηρετηση του κοινου και των επιχειρηματιων που ειδικα στην Κεφαλονια δραστηριοποιουνται στον τομεα του τουρισμου.Θα ειμαστε αναγκασμενοι να μετακινουμαστε στην Πατρα με αποτελεσμα να χανουμε χρονο, εξοδα ταξιδιου,φαγητο και πιθανον διανυκτερευση αφου η προσβαση με την Πατρα ειναι δυσκολη καταργωντας την πορθμιακη γραμμη της Σαμης- Πατρας.
Η Κεφαλονια που εχει πληγει απο τους σεισμους σε μια δυσκολη οικονομικα περιοδο που διανυει η χωρα μας,θα επρεπε να εχει μια ιδιαιτερη μεταχειρηση απο ολους αυτους που παρελασαν απο το νησι αυτες τις μερες λεγοντας μας οτι ειναι στο πλευρο μας αναμεσα τους ο ιδιος ο πρωθυπουργος και η κυρια Κεφαλογιαννη.
Αντι λοιπον να κοιταξετε πως θα βοηθησετε μια υπηρεσια και εναν υπαλληλο-ηρωα που υπαρχει σε αυτη για την εξυπηρετηση ενος ολοκληρου νησιου χιλιαδων κατοικων εσεις την κλεινετε.ΕΥΓΕ!
ΑΥΤΟ ΑΝ ΘΑ ΓΙΝΗ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΧΑΣΤΟΥΚΙ ΣΤΗΝ ΕΙΔΗ ΒΕΒΑΡΗΜΕΝΗ,ΚΑΙ ΤΑΛΑΙΠΩΡΗΜΕΝΕΙ,ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ.ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΜΕ ΝΑ ΣΤΑΘΟΥΜΕ ΣΤΑ ΠΟΔΙΑ ΜΑΣ,ΝΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΡΕΧΟΥΜΕ ΣΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΘΕ ΤΙ ΠΟΥ ΘΑ ΜΑΣ ΖΗΤΗΘΕΙ.
ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΝΑ ΤΑ ΒΑΛΕΙ ΚΑΤΩ ΜΕ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΠΡΟΣΟΧΗ Η ΚΟΝΤΟΧΩΡΕΙΑΝΗ ΜΑΣ,ΟΛΓΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΜΑΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΡΕΘΕΜΝΙΩΤΕΣ,ΜΕ ΠΛΑΝΟ ΤΗΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΜΑΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΗΝ ΑΠΟΔΥΝΑΜΩΣΗ ΤΟΥ.
Κατ’αρχας να γινει σαφες οτι πλεον οι συναλλαγες πρεπει και μποορουν να γινονται ηλεκτρονικα η’ δια αλληλογραφιας και οχι στην ουρα..!
Κατα δευτερον, ολοι οι αυτοδιοικητοι, δημοσιοι υπαλληλοι κ.α. που ειναι εναντιον στην αλλαγη, ας μας πεισουν οτι δεν εγινε παρτυ διαφθορας ολα τα χρονια, ας μας πεισουν οτι οι υπαλληλοι ΕΟΤ κ.α. δεν ειχαν κανει διπορτο και τσιφλικι την υπηρεσια, ας μας πεισουν οτι δεν εκμεταλλευθησαν την μονιμοτητα τους για να ειναι τις μισες ημερες αρρωστοι(καμμια υπερβολη)και να εκμεταλλευονται… την αναγκη καθε ξενοδοχου και επαγγελματια με τα κενα νομου κ.α.
Κριμα για οσους χασουν την εργασια τους και ελπιζουμε να μετατεθουν σε αλλη υπηρεσια η΄στην ιδια, αλλα – »the game is over»!!
Η αλματώδης ανάπτυξη του τουρισμού στα Χανιά φαίνεται ότι ενοχλεί κάποιους.Έτσι,με δυο μόνο κτυπήματα,(κλείσιμο ΕΟΤ και πώληση του Αεροδρομίου)πάνε να τον ισοπεδώσουν,να τον εξαφανίσουν.
Μα,αλήθεια ,τι έχει απομείνει στα Χανιά ? Σχεδόν τίποτα, τα πάντα στο Ηράκλειο. Τον ΕΟΤ θα άφηναν ? Είχαν που είχαν τα Κεντρικά στο Ηράκλειο τα Γραφειάκια θα άφηναν ? Το κόστος και η ταλαιπωρία των Χανιωτών, να τρέχουν για το κάθε τι που τους αφορά στο Ηράκλειο , είναι ψιλά γράμ-
ματα και το μόνο που δεν τους ενδιαφέρει. Τώρα, ποιοί είναι αυτοί ?
Μα, αλήθεια δεν τους ξέρετε? Είναι αυτοί που , σε καθημερινή βάση τρέχουν από κανάλι σε κανάλι. Είναι οι «πρωταγωνιστές».Είναι αυτοί
που, δεν ντρέπονται,δεν έχουν τύψεις,δεν έχουν φιλότιμο,δεν έχουν ανθρωπιά. Είναι οι ίδιοι,που υπέγραψαν μνημόνια με μάτια κλειστά,που
διέλυσαν την οικονομία,την υγεία,τη παιδεία,τα πάντα. Και έχουν περίσσιο θράσος να ζητούν-σε σύντομο χρόνο-και πάλι τη ψήφο μας.
Χανιώτες και Χανιώτισσες,ήρθε η ώρα να σηκώσουμε το κεφάλι,να αντιδράσουμε, να διαμαρτυρηθούμε και να πούμε ΟΧΙ , δεν πάει άλλο.
Το μόνο που δεν μπορούν να μας πάρουν είναι η φωνή μας.Ας φωνάξουμε
λοιπόν δυνατά ΟΧΙ ΣΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΟΥ ΕΟΤ ΧΑΝΙΩΝ – ΟΧΙ ΣΤΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΤΟΥ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟΥ ΧΑΝΙΩΝ.
Αξιότιμοι κύριοι,
Ονομάζομαι Κουτσουρης Βασιλειος και είμαι ιδιοκτήτης ενοικιαζομενων δωματιων στο Πευκί Β. Εύβοιας. Με μεγάλη έκπληξη, λύπη και απογοήτευση, όχι μόνο δική μου, αλλά και πολλών κατοίκων της περιοχή της Β. Ευβοίας, πληροφορήθηκα την αναστολή λειτουργίας του Υποκαταστήματος του οργανισμού σας στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Λαμίας.
Θα ήθελα να σας πληροφορήσω πως η απόφαση αυτή αποτελεί ένα ακόμη πλήγμα για την πλέον υποβαθμισμένη περιοχή της ευρύτερης περιοχής της Ευβοίας.
Η περιοχή της Β. Εύβοιας είναι αναμφίβολα μια περιοχή με μεγάλη δραστηριότητα στον τουριστικό κλάδο και θα πρέπει να διαθέτει τις στοιχειώδεις υποδομές που αρμόζουν σε κάθε περίπτωση.
Όπως γνωρίζεται αποτελεί πρώτη προτεραιότητα σε εθνικό και τοπικό επίπεδο η ανάπτυξη της τουριστικής υποδομής της χώρας και τέτοιου είδους αποφάσεις είναι αντίθετες προς αυτή την κατεύθυνση.
Γνωρίζω πολύ καλά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η χώρα μας και ο λαός μας, καθώς και το γεγονός πως δεν είναι ενδεχομένως ούτε και για εσάς ευχάριστο να καταργούνται φορείς και υπηρεσίες, πόσο μάλιστα υποκαταστήματα της δικής σας ευθύνης.
Παρ’όλα αυτά σας απευθύνω μέσω της παρούσας επιστολής διαμαρτυρίας καθώς θεωρώ πως για όλους τους παραπάνω λόγους που προανέφερα είναι μείζον ζήτημα για τον πληθυσμό της περιοχής η αναστολή της απόφασης κατάργησης του εν λόγω Υποκαταστήματος και η συνέχιση της λειτουργίας του.Με τιμή,
Κούτσουρης Βασίλειος.
Η Ελλάδα λόγω της γεωγραφικής της θέσης είναι μια χώρα που στηρίζει την οικονομία της μεταξύ άλλων και στον τουρισμό.Ο τουρισμός είναι ο κλάδος εκείνος όπου ακόμη αντιστέκεται σθεναρά έναντι στη οικονομική κρίση της οποίας ο εργατικός τομέας έχει πληγεί ανεπανόρθωτα.!!
Όλοι βιώνουμε καθημερινά τα τελευταία χρόνια τα αποτελέσματα της οικονομικής ύφεσης στην οποία έχει πέσει η χώρα μας κι ενώ ο κλάδος του τουρισμού κρατιέται ακόμα ζωντανός και προσφέρει ένα ελπιδοφόρο μήνυμα για ανάπτυξη ωστόσο η κακή διαχείριση κι αντιμετώπισή του μόνο ανάκαμψη δεν μπορεί να επιφέρει.!!
Μέσα στην κακή διαχείριση κι αντιμετώπιση είναι και η απόφαση στο να καταργηθούν τα γραφεία του Ε.Ο.Τ στο νομό Χανίων και Ρεθύμνου και να εξυπηρετούνται οι άμεσα εμπλεκόμενοι απο το Ηράκλειο.
Φανταζόμαστε όλοι μας πόσο δύσκολη, χρονοβόρα αλλά και οικονομικά επιζήμια θα είναι η επικοινωνία αλλά και η εξυπηρέτηση όλων εμάς που ασχολούμαστε με τον κλάδο του τουρισμού.
Ευελπιστώ κι εύχομαι σε αναίρεση της απόφασης αυτής.!!
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ
ΝΟΜΟΣ ΕΒΡΟΥ
ΔΗΜΟΣ ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟΥ
ΘΕΜΑ: Παρατηρήσεις για το σχέδιο νόμου «Αναδιοργάνωση Υπουργείου Τουρισμού και Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού, Ρυθμίσεις Ειδικών Τουριστικών Υποδομών, Εκπαίδευση και Κατάρτιση στον Τουρισμό, Αγροτουρισμός και Λοιπές Διατάξεις».
Το προωθούμενο σχέδιο νόμου για την αναδιοργάνωση της διοικητικής δομής στον τομέα του τουρισμού αποτελεί για την περιοχή του Έβρου και της Περιφέρειας Α.Μ.Θ. συνολικά μια ιδιαίτερα δυσάρεστη εξέλιξη. Η προβλεπόμενη κατάργηση της Περιφερειακής Υπηρεσίας Τουρισμού Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης στην Κομοτηνή και η μεταφορά της έδρας της στη Θεσσαλονίκη θα στερήσει την περιοχή μας από ένα πολύ σημαντικό και αποτελεσματικό εργαλείο ανάπτυξης του τουρισμού.
Η υπό κατάργηση Υπηρεσία, παρά την εκτεταμένη υποστελέχωσή της, ανταποκρίνεται ουσιαστικά και με επιτυχία στο έργο της συμβάλλοντας καθοριστικά στην εξυπηρέτηση των πολιτών, των επισκεπτών και των εκατοντάδων επιχειρήσεων της περιοχής μας. Ομοίως το Γραφείο Πληροφοριών ΕΟΤ στον πρώην Συνοριακό Σταθμό Ορμενίου Έβρου, ως πύλη εισόδου της χώρας υποδέχεται καθημερινά χιλιάδες επισκέπτες στους οποίους παρέχει υπηρεσίες ενημέρωσης, πληροφόρησης αλλά και προώθησης του τοπικού και του εγχώριου τουριστικού προϊόντος.
Είναι εξαιρετικά λυπηρό η περιοχή μας να αποδυναμώνεται στον τομέα του τουρισμού σε μια χρονική συγκυρία, όπου θα έπρεπε να διαθέτει όλα τα κατάλληλα μέσα υπηρεσιακής οργάνωσης για να προβάλλει και να προωθήσει το τουριστικό της προϊόν στις γειτονικές αγορές της Τουρκίας και της Βουλγαρίας, οι οποίες αποτελούν στόχους πρώτης προτεραιότητας για την ενίσχυση και αύξηση του εισερχόμενου τουριστικού ρεύματος στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.
Με το νέο σχήμα οι επιχειρηματίες του τουρισμού αλλά και κάθε ενδιαφερόμενος θα πρέπει δυστυχώς να επιβαρύνεται με ένα υψηλότατο κόστος πρόσβασης σε μια Υπηρεσία, της οποίας η χιλιομετρική απόσταση από την περιοχή μας απέχει έως και 450 χλμ. Είναι σαν να ζητάτε από έναν πολίτη ή επιχειρηματία που ζει και δραστηριοποιείται στο Λεκανοπέδιο να απευθυνθεί αντίστοιχα για τις υποθέσεις του σε μια Υπηρεσία που εδρεύει στην Κατερίνη, τα Γρεβενά ή την Ηγουμενίτσα.
Πρόκειται ουσιαστικά για ένα πισωγύρισμα σε μια συγκεντρωτική διοικητική οργάνωση του παρελθόντος που έχει αποτύχει στην πράξη και η οποία σε κάθε περίπτωση είναι αντίθετη με τον συνταγματικά κατοχυρωμένο θεσμό της διοικητικής αποκέντρωσης, ο οποίος ειδικά για μια ακριτική περιοχή με δεκάδες άλλα προβλήματα και αντιξοότητες όπως η δική μας αποκτά ουσιαστικό περιεχόμενο και ταυτίζεται με την πρόοδο και την αναπτυξιακή μας προοπτική.
Ο προτεινόμενος σχεδιασμός δεν υποστηρίζεται από καμία επιστημονική έρευνα ή άλλη κλαδική μελέτη που να επιβεβαιώνει με έγκυρο και τεκμηριωμένο τρόπο την αναγκαιότητα υλοποίησης του προτεινόμενου σχήματος. Δυστυχώς πρόκειται για μια άσκηση επί χάρτου με αμφίβολο δημοσιονομικό αποτέλεσμα η εφαρμογή της οποίας θα προκαλέσει ιδιαίτερα δυσάρεστες επιπτώσεις στην τουριστική δραστηριότητα και συνολικά της οικονομία της περιοχής μας.
Με εκτίμηση,
Ο Δήμαρχος Διδυμοτείχου
Παρασκευάς Πατσουρίδης.
Αναφορικά με το παραπάνω νομοσχέδιο του Τουρισμού, που κατατέθηκε για δημόσια διαβούλευση, ως Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνης θεωρούμε βασικό να παραμείνει το Γραφείο Υποστήριξης Τουρισμού Ρεθύμνου με το ήδη δυναμικό για την εύρυθμη λειτουργία των πολυάριθμων Τουριστικών Επιχειρήσεων του Νομού Ρεθύμνου αλλά και την ομαλή εξυπηρέτηση των χιλιάδων επισκεπτών μας κατά την τουριστική περίοδο.
Το Γραφείο Υποστήριξης Τουρισμού Ρεθύμνου έχει αρμοδιότητα (εποπτεία και αδειοδότηση) σε 848 τουριστικές επιχειρήσεις με 5.774 δωμάτια σύνολο και 11679 κλίνες σε μη κύρια καταλύματα (ενοικιαζόμενα επιπλωμένα δωμάτια – διαμερίσματα, επιπλωμένες κατοικίες και επαύλεις).
Ο αριθμός των υπαλλήλων που απασχολούνται στην Υπηρεσία είναι μια υπάλληλος ΤΕ, μια υπάλληλος ΔΕ και ένας Μηχανικός ΠΕ, ο οποίος ανήκει οργανικά στη Διεύθυνση ΠΥΤ Ηρακλείου και συνεργάζεται επιτόπια με την Υπηρεσία για τις αδειοδοτήσεις σε τουριστικές επιπλωμένες κατοικίες και επαύλεις του Νομού Ρεθύμνου και σε περίπτωση επείγουσας αυτοψίας.
Επιπλέον το Γραφείο Υποστήριξης Τουρισμού εξυπηρετεί άμεσα τους επιχειρηματίες σχετικά με πληροφορίες και αδειοδότηση των ΕΕΔΔ και κατοικιών (συμπεριλαμβανομένων των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος) καθώς στην Υπηρεσία έχουν μεταφερθεί τα αρχεία των βοηθητικών καταλυμάτων του Νομού. Με την λειτουργία του Γραφείου στο Ρέθυμνο αποφεύγονται επίσης οι άσκοπες μετακινήσεις των πολιτών και παράλληλα υπάρχει άμεση επικοινωνία με την Π.Υ.Τ. Κρήτης στο Ηράκλειο και σε περίπτωση επείγουσας αυτοψίας αυτή μπορεί να γίνει από το προσωπικό του Ρεθύμνου χωρίς καθυστερήσεις.
Τέλος, το Γραφείο Υποστήριξης ανταποκρίνεται στη μεγάλη ζήτηση πληροφοριακού υλικού από τους επισκέπτες μας, των οποίων οι αφίξεις εμφανίζουν αυξητικές τάσεις και η διακοπή της λειτουργίας του αναμφίβολα θα δημιουργήσει δυσαναπλήρωτο κενό στον τομέα αυτό.
Ως Σύλλογος Υπαλλήλων ΕΟΤ Βορείου Ελλάδος, θεωρούμε ότι η αποστελέχωση των συνοριακών σταθμών και του γραφείου πληροφοριών στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» καθώς και το κλείσιμο του γραφείου πληροφοριών εντός της πόλης, δηλαδή τα κομβικά σημεία υποδοχής, εξυπηρέτησης και πληροφόρησης των τουριστών από εξειδικευμένο και έμπειρο προσωπικό, δημιουργεί ιδιαίτερα αρνητικές εντυπώσεις για τις προσφερόμενες τουριστικές υπηρεσίες της χώρας και προσβάλει με απαράδεκτο τρόπο την εικόνα του τουριστικού προϊόντος της χώρας. Αντίθετα, πιστεύουμε ότι θα έπρεπε να ενισχυθούν με περισσότερο ανθρώπινο δυναμικό, δεδομένης της αύξησης της τουριστικής κίνησης που έχει παρατηρηθεί τα τελευταία χρόνια και η οποία προβλέπεται να ενισχυθεί στην ερχόμενη τουριστική περίοδο. Επιπροσθέτως, η μεταφορά των αρμοδιοτήτων της Υπηρεσίας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης στην Κεντρική Μακεδονία, παρεμποδίζει και δυσχεραίνει την αποτελεσματική εξυπηρέτηση των πολιτών και την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας, δηλαδή τις βασικές προτεραιότητες της προσδοκώμενης αναδιάρθρωσης του δημόσιου τομέα, λόγω των μεγάλων χιλιομετρικών αποστάσεων (π.χ. Έβρος – Θεσσαλονίκη 400 χιλ.) αλλά και του δυσανάλογα μικρού αριθμού των υπαλλήλων (προβλέπονται 30 οργανικές θέσεις) σε σχέση με τον συνεχώς αυξανόμενο αριθμό των τουριστικών επιχειρήσεων, οι οποίες προστίθενται στις ήδη υπάρχουσες (κατά προσέγγιση 4.000 υπάγονται στην Π.Υ.Τ. Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης και περίπου 7.000 στην Π.Υ.Τ. Κ. Μακεδονίας). Κυρίως όμως, θεωρούμε άδικο τον παροπλισμό των Περιφερειακών Υπηρεσιών Τουρισμού από έμπειρο προσωπικό ανεξαρτήτου βαθμίδος, οι οποίοι αναγκάζονται να υποστούν τη δαμόκλειο σπάθη της διαθεσιμότητας.
Το διεθνές αεροδρόμιο της Κω το 2013 είχε 1.011.012 αφίξεις και σχεδόν πάντα βρίσκεται μέσα στην πρώτη 5άδα με τις περισσότερες τουριστικές αφίξεις αλλοδαπών.
Στο λιμάνι της Κω το 2013 αποβιβάστηκαν, εκτός από τους τουρίστες που κατέφθασαν ακτοπλοϊκά, 44.837 επιβάτες κρουαζιερόπλοιων. Επίσης, πολύ μεγάλη άνοδος παρατηρείται και στις αφίξεις από την Τουρκία αλλά και στα σκάφη που ελλιμενίζονται στη μαρίνα και στο λιμάνι.
Το 2013 στην Κω το γραφείο του ΕΟΤ ήταν το μοναδικό που λειτουργούσε όλο τo χρόνο παρέχοντας πληροφορίες, χάρτες, οδηγούς για όλα τα νησιά του Νοτίου αλλά και Βορείου Αιγαίου τόσο επιτόπου, όσο και απαντώντας στο email του γραφείου που βρίσκει κανείς το επίσημο site (www.visitgreece.gr). Στο χώρο του γραφείου υπάρχει η δυνατότητα ασύρματης σύνδεσης wifi για την μέγιστη δυνατή εξυπηρέτηση των τουριστών. Το γραφείο πληροφοριών του Δήμου αναζήτησε προσωπικό (σε συνεργασία με την τοπική ένωση ξενοδόχων) τον Ιούνιο της ίδιας χρονιάς και άνοιξε για μικρό διάστημα παράλληλα με το γραφείο του ΕΟΤ.
Η Κως έχει από τα υψηλοτέρα ποσοστά τουριστικών καταλυμάτων ως προς το σύνολο της χώρας. Το σύνολο ΜΟΝΟ των ξενοδοχειακών κλινών του νησιού φτάνει τις 47.500. Οι επιχειρηματίες που θέλουν να βγάλουν ή να ανανεώσουν τα Ειδικά Σήματα Λειτουργίας ή απλά να θεωρήσουν τα «Βιβλία Αναφοράς» μπορούν να το κάνουν χωρίς να μεταβούν σε άλλο νησί. Ταυτόχρονα οι επιθεωρήσεις με μη επιτόπιο προσωπικό είναι χρονοβόρες και ακριβές για το δημόσιο. Ο νησιωτικός χαρακτήρας της περιοχής έχει ληφθεί στοιχειωδώς υπόψη;
Το γραφείο της Κω, αν και υποστελεχωμένο, σε συνεργασία με τα γραφεία του ΕΟΤ εξωτερικού, έχει συνεργαστεί με ταξιδιωτικούς φορείς (π.χ. Kuoni Travel Ltd, εκδοτικό οίκο Merian) για την παροχή πληροφοριών/υλικού/συνέντευξης με Κώο ιστορικό, ιερέα, υπεύθυνο τοπικού ιδρύματος, μελισσοκόμο, για τη συγγραφή τουριστικών οδηγών κ.α., έχει προωθήσει αιτήματα φιλοξενίας, έχει μεσολαβήσει για παροχές αλλά και κανονίσει ραντεβού/συνοδεύσει δημοσιογράφους από Δανία και Γερμανία και γενικά έχει συμβάλλει τα μέγιστα στην δημιουργία θετικής εικόνας του νησιού (όπως το Σεπτέμβριο του 2010 στην πρόσκρουση του καταμαράν με 209 τουρίστες στο λιμάνι της Κω – με τη νοσηλεία των 4 τουριστών ή το περιστατικό που αφορούσε τους ραδιοερασιτέχνες – μετά από την σύλληψη του γερμανού τουρίστα ραδιοερασιτέχνη στην Κω και τη δυσφήμηση που προέκυψε, επικοινωνία με πρεσβείες αλλοδαπών λόγω απώλειας εγγράφων τους, έχει μεσολαβήσει για καταγγελίες τουριστών και διαβιβάσει αυτές στα κεντρικά κ.α.) και είναι έτοιμο να εκπροσωπήσει τον οργανισμό σε όποιο συμβάν έκτακτο ή μη.
Λαμβάνοντας μέρος στην παρούσα διαβούλευση θα ήθελα ως Περιφερειακή Σύμβουλος Ιονίων Νήσων, εκλεγμένη από την Ιθάκη, να σας τονίσω την ανάγκη συνέχισης λειτουργίας του γραφείου ΕΟΤ στην Κεφαλονιά, ένα γραφείο που εξυπηρετεί πάνω από 2.500 επιχειρηματίες στα 2 νησιά, Κεφαλονιά και Ιθάκη.
Είναι αδιανόητο και άτοπο, ειδικά τη συγκεκριμένη περίοδο που τα νησιά μας πλήττονται από τους σεισμούς, να γίνεται από εσάς μια τόσο σοβαρή υποβάθμιση στις Υπηρεσίες του Νομού ενώ αντίθετα το Γραφείο Τουρισμού θα έπρεπε όχι μόνο να παραμείνει αλλά και να ενδυναμωθεί με προσωπικό.
Επιπλέον των δύσκολων συνθηκών που επικρατούν στο Νομό λόγω σεισμών και οικονομικής κρίσης, οι τελευταίες αλλαγές στο συγκοινωνιακό μας χάρτη καθιστούν το ταξίδι μας στην Πάτρα πραγματική Οδύσσεια καθώς δεν υπάρχει πλέον ακτοπλοϊκή επικοινωνία με την Αχαϊκή πρωτεύουσα.
Τέλος σας επισημαίνουμε ότι τα λειτουργικά έξοδα του υπάρχοντος Γραφείου είναι ελάχιστα ενώ με τις αλλαγές που σχεδιάζετε, τα έξοδα μετακίνησης υπηρεσιακών κλιμακίων για ελέγχους θα επιβαρύνουν κατά πολύ περισσότερο το Ελληνικό Δημόσιο αλλά και τους επιχειρηματίες της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης.
Για όλους τους παραπάνω λόγους, επιβάλλεται η συνέχιση λειτουργίας του Γραφείου ΕΟΤ στην Κεφαλονιά καθώς η κατάργησή του δεν πρόκειται να αποβεί συμφέρουσα από καμία άποψη και για κανέναν.
Σας ευχαριστώ
Σμαράγδα Σαρδελή
Περιφερειακή Σύμβουλος Π.Ι.Ν.
Αρμόδια για θέματα Π.Ε.Ιθάκης
σύμφωνα με απόφαση του Περιφερειάρχη Ι.Ν. – ΦΕΚ Β’ 1650/2013)
Η Επιτροπή Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής του Δήμου Χανίων, με αφορμή τις αλλαγές που προβλέπονται στο υπό διαβούλευση Σχέδιο Νόμου που αφορά μεταφορά αρμοδιοτήτων του ΕΟΤ στο Υπουργείο Τουρισμού και τις αλλαγές στο υφιστάμενο οργανωτικό σχήμα του Υπουργείου Τουρισμού και του EOT, ειδικά ως προς την μεταφορά των Περιφερειακών Υπηρεσιών Τουρισμού από τον Οργανισμό στη διοικητική δομή του Υπουργείου, με ταυτόχρονη συγχώνευση ορισμένων εξ αυτών, καθώς και την κατάργηση των Γραφείων Υποστήριξης Τουρισμού, εκφράζει την αγωνία του ότι αυτές θα δημιουργήσουν σημαντικότερα προβλήματα και περισσότερες δυσκολίες στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις πολλών περιοχών, από όσες στοχεύουν να επιλύσουν.
Από την ανάγνωση των προτεινόμενων μεταβολών και του νέου οργανογράμματος, καθίσταται σαφές ότι ο εν λόγω σχεδιασμός δεν ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες , υπολείπεται «κοινής λογικής» και χωροταξικής γνώσης της διασποράς του ξενοδοχειακού δυναμικού, καθώς και ότι δεν έχουν ληφθεί υπ’ όψιν οι πραγματικές ανάγκες των τουριστικών περιοχών της χώρας, ιδίως των Νησιωτικών και των ορεινών και ημι-ορεινών προορισμών της ενδοχώρας.
Το όλο διοικητικό εγχείρημα παρουσιάζει πληθώρα αδυναμιών και κενών και κατά την εκτίμηση μας, εμπεριέχει απαγορευτικό ρίσκο ως προς τις δυσκολίες και την αναστάτωση που μπορεί να προκαλέσει η εφαρμογή του, θέτοντας ευθέως εν αμφιβόλω τη διασφάλιση της ομαλής και εύρυθμης εφαρμογής του και μάλιστα σε περίοδο προετοιμασίας για τη νέα τουριστική περίοδο.
Ο Ελληνικός Τουρισμός ετοιμάζεται, κατά πολλούς, για μία πολύ καλή τουριστική χρονιά, με τα μέχρι σήμερα στοιχεία να παραπέμπουν σε αύξηση των αναμενόμενων αφίξεων αλλοδαπών επισκεπτών. Συνεκτιμώντας τα ανωτέρω αλλά και με πρόσθετο δεδομένο ότι διοικητικές τομές τέτοιας έκτασης και έντασης θα πρέπει να αποφεύγονται στην αρχή κάθε τουριστικής περιόδου, σας παρακαλούμε να αναστείλετε την οριστικοποίηση των προβλεπόμενων και να θέσετε προς ριζική επανεξέταση τις ρυθμίσεις για τη γεωγραφική/διοικητική κατανομή των ΠΥΤ, και τη συνέχιση λειτουργίας των Γραφείων Υποστήριξης Τουρισμού και ειδικότερα όσον αφορά το Νομό Χανίων το αντίστοιχο γραφείο καθώς μέσω αυτού εξυπηρετείται πλήθος επισκεπτών και επιχειρηματιών του τουριστικού κλάδου, ούτως ώστε, οποιαδήποτε μεταβολή του ισχύοντος καθεστώτος, να συνοδεύεται από πλήρη εχέγγυα ως προς την αποτελεσματικότητα και την αμεσότητα της εφαρμογής της..
Είναι αδιανόητο σε ένα τουριστικό Νομό, όπως τα Χανιά, να επιχειρείται το κλείσιμο του Γραφείου Υποστήριξης του ΕΟΤ που εξυπηρετεί χιλιάδες επισκέπτες αλλά και επιχειρήσεις τουρισμού.
Η Επιτροπή Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής του Δήμου Χανίων και οι συλλογικοί φορείς του Νομού εκφράζουν τη στήριξή τους στη διατήρηση και ενίσχυση του γραφείου ΕΟΤ Χανίων.
Η προβλεπόμενη συγχώνευση της Περιφερειακής Υπηρεσίας Τουρισμού (ΠΥΤ) Δυτικής Μακεδονίας στην ΠΥΤ Ηπείρου με έδρα τα Ιωάννινα, όπως προβλέπετε από το υπό διαβούλευση σχέδιο νόμου του Υπουργείου Τουρισμού, θα συντελέσει στην αποδυνάμωση των παρεχομένων υπηρεσιών προς τους επαγγελματίες του χώρου ενώ θα υποβαθμίσει για μία ακόμη φορά την Δυτική Μακεδονία υπονομεύοντας την τουριστική δυναμική της Περιφέρειας.
Η Περιφερειακή Υπηρεσία Τουρισμού Δυτικής Μακεδονίας, δεν επιβαρύνει με λειτουργικά έξοδα την κεντρική διοίκηση καθώς φιλοξενείται στο κτίριο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας ενώ εξυπηρετεί τις πολυάριθμες τουριστικές επιχειρήσεις, παρέχοντας άμεση εξυπηρέτηση για θέματα που τις απασχολούν. Με την προβλεπόμενη κατάργηση της Υπηρεσίας οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να καλύψουν μεγάλες χιλιομετρικές αποστάσεις με δυσβάσταχτα προσωπικά έξοδα προκειμένου να εξυπηρετηθούν.
Ταυτόχρονα υπονομεύεται η τουριστική προβολή της Δυτική Μακεδονίας ως ανερχόμενος τουριστικός προορισμός τόσο στο εσωτερικό όσο και σε διεθνές επίπεδο καθώς η συμβολή της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας σε αυτό το επίπεδο ήταν καθοριστική με στοχευμένες παρουσιάσεις σε προσφιλείς και ανερχόμενους προορισμούς.
Στο δύσκολο οικονομικό περιβάλλον που έχει διαμορφωθεί με την οικονομική κρίση για τις τουριστικές επιχειρήσεις τις Περιφέρειας η συνχώνευση της Περιφερειακής Υπηρεσίας Τουρισμού (ΠΥΤ) Δυτικής Μακεδονίας θα αποτελέσει ένα ακόμα εμπόδιο στην λειτουργία των επιχειρήσεων. Υπονομεύετε η τουριστική ανάδειξη της Περιφέρειας ενώ συντελείτε περαιτέρω υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους εμπλεκόμενους φορείς.
Η μεταφορά των αρμοδιοτήτων του Ε.Ο.Τ από το νησί της Λεσβού αλλά και η γενικότερη συρρίκνωση της υπηρεσίας σε όλη την επικράτεια είναι πρωτοφανής. Πως θα εξυπηρετείτε ο κόσμος και οι επιχειρήσεις είναι απορίας άξιων.
Αντι να διατηρήσουμε μία τόσο σημαντική υπηρεσία και να αυξήσουμε το ανθρώπινο δυναμικό της ωστε να διευκολύνονται απο την μία οι τουριστικές επιχειρήσεις και απο την άλλη να γίνονται σωστοί και τακτικοί έλεγχοι για την ορθή λειτουργία των επιχειρήσεων,τι βλέπουμε? Συρρίκνωση.Ποιος θα ελέγχει και πότε τα «κακώς κείμενα» των επιχειρήσεων του τουρισμού?Ο καθένας μας θα κάνει οτι θέλει εισ βάρος της κοινωνίας και του τουρίστα?Ποια τα οφέλη και ποιες οι ζημίες απο μία τέτοια κίνηση?Λυπάμαι!
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΣΥΝΟΧΗΣ
Το Σχέδιο Νόμου περί αναδιοργάνωσης του Υπουργείου Τουρισμού και του ΕΟΤ καθώς και η επικείμενη κατάργηση της Περιφερειακής Υπηρεσίας Τουρισμού (ΠΥΤ) Δυτικής Μακεδονίας και η μεταφορά της στην έδρα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας πιστεύουμε πως θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στον τουρισμό της περιοχής μας.
Η ΠΥΤ Δυτικής Μακεδονίας εξυπηρετεί περισσότερες από τετρακόσιες πενήντα (450) τουριστικές επιχειρήσεις και δεδομένου ότι στην Δυτική Μακεδονία ο τουρισμός τα τελευταία χρόνια αποτελεί έναν από τους πλέον αναπτυσσόμενους κλάδους, η κατάργηση της θα είναι ένα επιπλέον πλήγμα.
Οι γεωγραφικές ιδιαιτερότητες της περιοχής μας, δεδομένου οτι η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας είναι η μοναδική περιφέρεια της χώρας που δεν βρέχεται από θάλασσα καθώς και η ύπαρξη ενός περιβάλλοντος παρατεταμένης ύφεσης και το αυξημένο κόστος λειτουργίας των τουριστικών επιχειρήσεων (υψηλή τιμή πετρελαίου θέρμανσης σε μια περιοχή με επτά μήνες χαμηλών θερμοκρασιών) καταστούν αναγκαία την ύπαρξη αυτής της υπηρεσίας γιατί θα ήταν τουλάχιστον άστοχο κάτω από αυτές τις συνθήκες οι επιχειρηματίες του κλάδου να μετακινούνται διανύοντας μια απόσταση 450 χιλ. για την εξυπηρέτηση τους γεγονός εκτός των άλλων που θα επιφέρει τεράστιες χρονικές καθυστερήσεις στην διεκπεραίωση των υποθέσεων.
Επιπλέον θεωρούμε πως το τουριστικό προϊόν της Δυτικής Μακεδονίας όντας η μοναδική Περιφέρεια της Ελλάδος που δεν βρέχεται από θάλασσα δεν θα αφορά στις κλασσικές μορφές του μαζικού θερινού τουρισμού αλλά θα σχετίζεται με αναδυόμενες και εναλλακτικές μορφές προσέλκυσης επισκεπτών. Κατά συνέπεια η ύπαρξη μιας αυτόνομης δομής στήριξης με εμπειρίες και γνώση του αντικειμένου, αποτελεί αδήριτη αναγκαιότητα.
Τέλος η αναδιάρθρωση του ΕΟΤ θα πρέπει να έχει στόχο την πραγματική του αναβάθμιση καταστώντας τον ευέλικτο και αποτελεσματικό.
Φιλώτας Π. Ταλίδης
Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας
Κοινωνικής Συνοχής.
Η Ένωση Ξενοδόχων Κέρκυρας διαμαρτύρεται για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Τουρισμού που καταργεί την ΠΥΤ Ιονίων Νήσων και επανέρχεται η Κέρκυρα στο προ τριακονταπενταετίας ισχύον καθεστώς που απαιτούσε ταλαιπωρία κόστος και χρόνο για τους επιχειρηματίες.
Είμεθα απόλυτα πεπεισμένοι ότι ο ΕΟΤ όπως σήμερα λειτουργεί με τις περιφερειακές διευθύνσεις του αποτελεί πρότυπο αποκεντρωμένης δομής και συμβάλει τα μέγιστα στη βαριά βιομηχανία που λέγεται τουρισμός.
Με το παρών νομοσχέδιο αντί να βελτιώσουμε την παροχή των υπηρεσιών τις συρρικνώνουμε και τις υποβαθμίζουμε.
Είμεθα βέβαιοι ότι το Υπουργείο σας θα αναθεώρηση την θέση του η οποία σε αντίθετη περίπτωση θα είναι καταστροφική για την Κέρκυρα αφού η ΠΥΤ Ιονίων Νήσων εξυπηρετεί 7000 επιχειρήσεις που έχουν σχέση με τον τουρισμό και εξυπηρετεί άμεσα ένα και πλέον εκατομμύριο επισκέπτες, σε εξακόσιες χιλιάδες επισκέπτες κρουαζιέρας και τετρακόσιες χιλιάδες επισκέπτες μαρινών.
Ευελπιστούμε σε ανάκληση της συγκεκριμένης απόφασης ώστε να συνεχίσει να λειτουργεί η ΠΥΤ Ιονίων Νήσων κανονικά για την καλύτερη εξυπηρέτηση του επιχειρηματικού κόσμου που εμπλέκεται με τον τουρισμό.
ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΟΠΩΣ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΕΤΕ ΤΑ ΠΕΡΙ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗΣ ΤΩΝ ΓΡΑΦΕΙΩΝ ΕΟΤ ΧΑΝΙΩΝ, ΚΑΘΩΣ ΑΥΤΟ ΘΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕΙ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΟΝ ΚΛΑΔΟ ΤΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΔΙΟΤΙ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΑΔΥΝΑΤΟ ΝΑ ΜΕΤΑΒΑΙΝΟΜΕ ΕΙΣ ΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΕΙΔΟΥΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΝ ΜΕΣΩ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΣΕΖΟΝ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΕΟΤ ΧΑΝΙΩΝ ΗΤΑΝ ΠΑΝΤΑ ΤΟ ΔΕΞΙ ΜΑΣ ΧΕΡΙ.
ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ ΣΑΣ.
Η Ένωση Τουριστικών – Ταξιδιωτικών και Ναυτικών Πρακτόρων Λέσβου είναι αντίθετη στην μεταφορά όλων των τμημάτων τουρισμού από τα νησιά του Βορείου Αιγαίου στην Ρόδο.
Η Ρόδος εκ των πρωτοπόρων τουριστικών νησιών της Ελλάδος δεν χρειάζεται περισσότερη ενίσχυση. Όλες οι υπηρεσίες πρέπει να παραμείνουν στο νησί της Λέσβου ώστε να μπορέσει και ένας άλλος ελληνικός τουριστικός προορισμός να αναπτυχθεί.
Χρόνια φωνάζουμε για την έλλειψη προσωπικού στις υπηρεσίες αυτές. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να διατηρηθεί το ήδη υπάρχον προσωπικό και ίσως ακόμη να αυξηθεί από πιθανές μετατάξεις και εννοούμε τους ΔΕ-διοικητικό προσωπικό και ΤΕ-τουριστικές επιχειρήσεις.
Ας μην ξεχνάμε ότι το μόνο προσοδοφόρο πλέον προϊόν στην Ελλάδα επέμεινε να είναι ο τουρισμός.
ΔΗΜ. ΓΚΟΥΓΚΟΥΛΗΣ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ Δ.Σ. ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ Ε.Ο.Τ.
Π.Υ.Τ. ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Να αποσυρθεί .
Τι να πει κανείς ; Απόφαση στιγμής που δείχνει έλλειψη σοβαρότητας για τον σωστό εκσυγχρονισμό του κλάδου. Αρχίζει η τουριστική περίοδος κι εμείς αντί να ανασκουμπωθούμε για να πάμε καλύτερα από πέρσι, πειραματιζόμαστε με επιδερμικά νομοσχέδια, γραμμένα στα γόνατα.
Ποιος ρώτησε έμπειρο προσωπικό και φορείς με αγάπη για τον τουρισμό να συνδράμουν για ένα μακρόπνοο νομοσχέδιο ;
Κανείς. Δυστυχώς κανείς.
Πειραματιζόμαστε εν όψει της τουριστικής περιόδου. Κρίμα. Αποδεκατίζουμε τις ελάχιστες Περιφερειακές Υπηρεσίες. Είναι πραγματικά κρίμα. Και ποιος θα κάνει όλη την λάντζα; Ποιοι θα μείνουν στην πρώτη γραμμή της μάχης;
Στην παρούσα φάση , τίποτε δεν προσφέρει ο απαράδεκτος επικείμενος γεωγραφικός κατακερματισμός των περιφερειακών υπηρεσιών.
Ούτε ελαχιστοποίηση των δαπανών , ούτε κάτι άλλο ουσιώδες. Αντιθέτως θα προκαλέσει πολλά προβλήματα .
Θεωρώ ότι είναι σκόπιμο να μελετηθεί από την αρχή με την συνεργασία όλων των εμπλεκομένων στον τουρισμό, Υπαλλήλων , φορέων κλπ. Όλοι θέλουμε ένα υγιές νομοσχέδιο σωστά μελετημένο, ώστε να επιφέρει αποτελέσματα. Να βλέπει μπροστά , μακριά, να αντιμετωπίζει τα προβλήματα. Να προλαμβάνει.
Εδώ δυστυχώς, θα έρθουν τα πάνω κάτω και οι συνέπειες θα είναι ιδιαίτερα επιζήμιες για όλους μας. Κυρίως όμως θα πληγεί η Οικονομία μας διότι θα έχει αρνητικά οφέλη από τον τουρισμό.
Δεν τα βλέπει αυτά ο πρωθυπουργός που τόση αγάπη είχε προεκλογικά για το κομμάτι του τουρισμού?
Τι άλλαξε από τότε? Ποιοι είναι οι κακοί σύμβουλοι και ποια συμφέροντα εξυπηρετούν? Δεν αναρωτήθηκε κανείς αρμόδιος?
Ας πεισθούμε από τα λόγια ενός ανθρώπου που τόσα πρόσφερε και προσφέρει στον τουρισμό τα τελευταία 30 χρόνια. Και δεν τα γράφει έτσι τυχαία. Του πρώην Υπουργού Τουρισμού και Γενικού Γραμματέα Ε.Ο.Τ. κ. Νικ. Σκουλά.
Πονά και αυτός όπως όλοι μας για το νέο πρόχειρο δημιούργημα που πάει να γίνει νόμος. Κρίμα. Δεν πείστηκε ούτε η Υπουργός μας από την έντονη διαμαρτυρία όλων των φορέων του τουρισμού ? Είμαι σίγουρος ότι ξέρει πως δεν έχουν άδικο. Συμφωνεί μαζί τους και αναγνωρίζει το σωστό. Έστω αυτή την ύστατη στιγμή προλαβαίνουμε και
ΖΗΤΑΜΕ ΤΟ ΑΥΤΟΝΟΗΤΟ.
ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΘΕΙ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΚΑΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΑΠΟ ΜΗΔΕΝΙΚΗ ΒΑΣΗ ΜΕ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΩΝ ΦΟΡΕΩΝ, ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΠΟΥ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΤΟΥΝ ΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ. Ο ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΟ ΣΟΒΑΡΗ ΥΠΟΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΑ ΘΕΜΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΩΝ ΕΠΙΛΟΓΩΝ ΚΑΝΕΝΟΣ.
Το τουριστικό προϊόν που πιστά υπηρετούμε και ενισχύουμε σαν κλάδος, αποτελεί ένα κράμα χτισίματος σχέσης εμπιστοσύνης με την αρμόδια Αρχή της υφιστάμενης Περιφερειακής Υπηρεσίας στο Αργοστόλι με την οποία συνεργαζόμαστε, σχέση η οποία ανατρέπεται με μια μονοκονδυλιά του νομοθέτη ο οποίος δεν φαίνεται να έχει αντιληφθεί το μέγεθος της αστοχίας του.
– Η ενδεχόμενη μεταφορά και συνένωση Υπηρεσιών και διαδικασιών στην Πάτρα, θα επιφέρει τεράστιες χρονικές καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση είτε σε εκκρεμούσες είτε προς δρομολόγηση υποθέσεων, με ολέθριες συνέπειες στην από μέρους μας σύναψη συμβάσεων με τουριστικούς πράκτορες, ένταξης στον κοινωνικό τουρισμό, κρατήσεις και πωλήσεις μέσω διαδικτύου, κ.ο.κ.
– Το φαινόμενο της παράνομης λειτουργίας τουριστικών καταλυμάτων, θα οξυνθεί, καθώς η διαφαινόμενη μεταφορά του κέντρου λήψης εποπτείας και επιβολής διοικητικών κυρώσεων από την Πάτρα, θα αποτελέσει «χαράς ευαγγέλιο» για πλήθος παρανομούντων, με βαριές και δυσβάσταχτες συνέπειες για τις υγιείς και νόμιμες επιχειρήσεις.
Υπενθυμίζουμε στον όχι καλά πληροφορημένο νομοθέτη, ότι σειρά αδειοδοτήσεων και λοιπών διοικητικών και κανονιστικών πράξεων, αποτελούν προαπαιτούμενο για την σύναψη οποιασδήποτε σύμβασης με οποιοδήποτε τουριστικό γραφείο / tour operator.
– Πάγιο αίτημα όλων των φορέων της ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ & ΙΘΑΚΗΣ ήταν – ΚΑΙ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ – η ενίσχυση της Περιφερειακής Υπηρεσίας Τουρισμού ΙΟΝΙΩΝ με το απαραίτητο προσωπικό, προκειμένου να ενισχυθεί ο ιδιαίτερα θετικός της ρόλος.
Αντί αυτού, η στρεβλή προσέγγιση του Υπουργείου Τουρισμού, θεωρεί ότι η οριστική κατάργηση του Γραφείου Τουριστικής Ανάπτυξης στο Αργοστόλι αποτελεί ευεργέτημα για την περιοχή μας, γεγονός που κανείς από εμάς τους επιχειρηματίες δεν αντιλαμβάνεται.
– Ο εισερχόμενος τουρισμός στην περιοχή εποπτείας της Περιφερειακής Υπηρεσίας Τουρισμού ΙΟΝΙΟΥ, έχει σημειώσει έκρηξη ανόδου τα τελευταία τρία χρόνια, που σε ορισμένες περιπτώσεις, αγγίζει ακόμη και το 35-40%, λειτουργώντας ως αιμοδότης στο συνεχές υφεσιακό περιβάλλον !
Αυτό από μόνο επιβεβαιώνει την ορθότητα διατήρησης ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΊΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΎ ΣΤΟ ΑΡΓΟΣΤΌΛΙ αντί της κατάργησής του και της μεταφοράς του στην Πάτρα.
Τώρα μάλιστα με τους σεισμούς η λειτουργία του αποδείχθηκε εξόχως αποτελεσματική διότι πληγείσες επιχειρήσεις, ιδίως της Παλλικής, και αντίστοιχα οι κατοικίες των εν λόγω επιχειρηματιών, οι οποίες υπέστησαν ζημίες στην οικοσκευή και απώλεσαν τη δυνατότητα εξεύρεσης ζωτικής σημασίας παραστατικών (ειδικά σήματα λειτουργίας, πιστοποιητικά πυρασφάλειας, κλπ.), εφοδιάστηκαν σχετικά αντίγραφα από το εν λόγω γραφείο με μεγάλη ευκολία. Δεν θέλουμε να διανοηθούμε το τι θα είχε συμβεί εάν τόσον οι πληγέντες όσον και οι μη και ιδίως της Ιθάκης θα ήταν υποχρεωμένοι για κάθε τι σχετικό που θα τους ήταν απαραίτητο να μεταβούν στην Πάτρα, κάτω από αντίξοες συγκοινωνίες (δεν υπάρχει πλέον διασύνδεση Ιθάκης και Σάμης με την Πάτρα).
Για όλους αυτούς του λόγους, καθώς και για πλήθος άλλων, ζητούμε την άμεση απόσυρση αυτού του νομοσχεδίου και την – καθ’ οποιονδήποτε τρόπο – ΜΗ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ή ΣΥΝΕΝΩΣΗ του ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗς ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ & ΙΘΑΚΗΣ αλλά αντιθέτως τη διατήρηση και ενίσχυσή της.
Σε αντίθετη περίπτωση, η εφαρμογή του προτεινόμενου Νόμου, θα προκαλέσει τρομερές δυσχέρειες στον επιχειρηματικό μας κλάδο, με συνέπεια τη οργή μας εναντίον εκείνου που τον εμπνεύστηκε και τον υπόγραψε…
Περιμένουμε για την άμεση τροποποίηση του σχεδίου νόμου για την διατήρηση λειτουργίας του Γραφείου Υποστήριξης Τουρισμού Κεφαλονιάς & Ιθάκης.
Ατσάρου Κατερίνα
πρόεδρος Ομοσπονδίας Καταλυμάτων Κεφαλονιάς-Ιθάκης.
ΑΡΘΡΟ 5
Με το άρθρο αυτό επιχειρείται οι ήδη αποκεντρωμένες αρμοδιότητες των υπηρεσιών τουρισμού να μεταφερθούν στην κεντρική διοίκηση. Το παρόν άρθρο αντίκειται σε άρθρο του Συντάγματος βάσει του οποίου το κράτος πρέπει να λειτουργεί αποκεντρωμένα.
ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΙ ΦΟΡΕΙΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ
ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ
Προς:
Πρόεδρο της Κυβέρνησης, κ. Αντώνη Σαμαρά
Υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, κ. Κυριάκο Μητσοτάκη
Υπουργό Δημοσίας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, κ. Νικόλαο Δένδια
Υπουργό Τουρισμού, κα. Όλγα Κεφαλογιάννη
Γενικό Γραμματέα Υπουργείου Τουρισμού, κ. Αναστάσιο Λιάσκο
Τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Αλέξη Τσίπρα
Τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, κ. Ευάγγελο Βενιζέλο
Τον πρόεδρο των Ανεξάρτητων Ελλήνων, κ. Πάνο Καμμένο
Τον Γενικό Γραμματέα του Κ.Κ.Ε., κ. Δημήτριο Κουτσούμπα
Τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ, κ. Φώτη Κουβέλη
Τον Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων, κ. Σπύρο Σπύρου
Τον Δήμαρχο Κέρκυρας, κ. Ιωάννη Τρεπεκλή
Κέρκυρα, 26 Φεβρουαρίου 2014
Κοινοποίηση:
κα Αγγελική Γκερέκου, Βουλευτή Κέρκυρας
κ. Στέφανο Σαμοΐλη, Βουλευτή Κέρκυρας
Κερκυραϊκά ΜΜΕ
Θέμα: Υποβάθμιση Περιφερειακής Υπηρεσίας Τουρισμού Ιονίων Νήσων,
υποβάθμιση της Τουριστικής Κέρκυρας
Αξιότιμοι Κύριοι,,
Σύμφωνα με το νέο νομοσχέδιο για τον Τουρισμό, που έχει τεθεί στην διαβούλευση μέχρι την 28 τρέχοντος, η υφιστάμενη Περιφερειακή Υπηρεσία Τουρισμού Ιονίων Νήσων του ΕΟΤ, η οποία είχε αρμοδιότητες για τις περιφερειακές ενότητες Κερκύρας και Λευκάδος, υποβαθμίζεται σε τμήμα υποστήριξης τουρισμού….., με περιορισμένες αρμοδιότητες μόνο στην νήσο Κέρκυρα και την μετατροπή της σε ΚΥΤΙΟ παραπόνων, επαναφέροντας το καθεστώς που ίσχυε πριν τριάντα και πλέον έ
Στις 10/12/2013, εκπρόσωποι του συλλόγου εργαζομένων του ΕΟΤ/Κέρκυρας επισκέφτηκαν τον Υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Κυριάκο Μητσοτάκη και εξέθεσαν τις απόψεις τους για τις επικείμενες μεταρρυθμίσεις στον ΕΟΤ, την μεταφορά αρμοδιοτήτων στο Υπουργείο Τουρισμού και την τύχη των Περιφερειακών Υπηρεσιών. Ο κ. Υπουργός ένθερμα διαβεβαίωσε ότι η Κέρκυρα και η Ρόδος θα διατηρηθούν ως έδρες των Περιφερειακών Υπηρεσιών Τουρισμού, λόγω της σημαντικής θέσης που έχουν στον εισερχόμενο τουρισμό.
Με έκπληξη διαπιστώσαμε ότι, η μεν Ρόδος όχι μόνο διατηρεί την έδρα της Π.Υ.Τ., αλλά επεκτείνει την αρμοδιότητα της σε ολόκληρο το Αιγαίο. Η δε ΠΥΤ Κέρκυρας, αντίθετα υποβαθμίζεται σε ένα τμήμα και όλοι καταλαβαίνουμε τι σημαίνει αυτό για την υποστήριξη των επιχειρηματιών και την εξυπηρέτηση των επισκεπτών.
Οι σύμβουλοι του προτεινόμενου νομοσχεδίου, έκαναν άσκηση επί χάρτου, χωρίς να μπούν καθόλου στην ουσία, δηλαδή χωρίς να εξετάσουν τα πραγματικά μεγέθη του Τουρισμού ανά Περιφέρεια της Χώρας.Ας μελετήσουμε, για λίγο, τι λένε οι αριθμοί και τα στατιστικά στοιχεία της έρευνας, »Περιφερειακή κατανομή της ετήσιας τουριστικής δαπάνης», που διενέργησε η TNS ICAP-QUANTOS για λογαριασμό του Ξ.Ε.Ε. και αφορά μόνο ξενοδοχεία.
Τα Ιόνια Νησιά με 4.400.033 διανυκτερεύσεις το 2013, έρχονται στην 4η θέση ανάμεσα στις 13 Περιφέρειες της χώρας. Σε ότι αφορά δε τις τουριστικές εισπράξεις έχουν την 3η θέση, διαφεύγει επίσης της προσοχής του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ότι η Υπηρεσία αυτή, εξυπηρετεί εφτά χιλιάδες επιχειρήσεις οι οποίες προσφέρουν άμεσα υπηρεσία σε ένα και πλέον εκατομμύριο επισκέπτες, σε εξακόσια χιλιάδες επισκέπτες κρουαζιέρας και τετρακόσιες χιλιάδες επισκέπτες Μαρινών.
Αρα, τα αυτονόητα συμπεράσματα που προκύπτουν απο
• τα καθαρά στατιστικά στοιχεία και
• απο το ότι η Κυβέρνηση κόπτεται για την λεγόμενη ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΤΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ και την Τουριστική Ανάπτυξη,
ειναι ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ ΛΑΘΟΣ η υποβάθμιση την Δημόσιας λειτουργίας στο νησί και
ειναι ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ ΛΑΘΟΣ η βλαπτική παρέμβαση στον Τουρισμό της 4ης κατα σειρά Τουριστικής Περιφέρειας, η οποία φιλοξενεί εκατομμύρια τουρίστες παρά το μικρό σχετικά γεωγραφικό της μέγεθος.
Ο Κερκυραϊκός λαός και οι φορείς του δεν θα επιτρέψουν την περαιτέρω υποβάθμιση της Κέρκυρας που τόσα έχει προσφέρει στον τουρισμό , που κάποιοι παράγοντες στο Υπουργείου Τουρισμού κάνουν πως δεν γνωρίζουν και σύσσωμος θα αντιδράσει στην υποβάθμιση αυτή.
Ο Τουρισμός είναι η βιομηχανία του τόπου μας, ΕΙΝΑΙ Η ΖΩΗ ΜΑΣ και οι υπηρεσίες που ασχολούνται με την υποστήριξη του θα πρέπει, να ενισχύονται και όχι να υποβαθμίζονται.
Απαιτούμε, την παραμονή και αναβάθμιση της Π.Υ.Τ. Ιονίων Νήσων στην Κέρκυρα
και
ζητάμε την άμεση παρέμβαση των Κοινοβουλευτικών μας εκπροσώπων, πρός τα αρμόδια Υπουργεία, για την ικανοποίηση του δίκαιου αιτήματος μας.
Σας εσωκλείουμε και την σχετική απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Ιονίων Νήσων.
Με εκτίμηση,
Οι Πρόεδροι των Δ.Σ. των Τουριστικων Φορέων της Κερκυρας
ΕΜΠΟΡΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΟΝΔΡΟΓΙΑΝΝΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
ΕΝΩΣΗ ΞΕΝΟΔΟΧΩΝ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΜΠΡΑΜΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΚΑΤΑΛΥΜΑΤΩΝ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΜΠΡΕΝΤΑΝΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΠΡΑΚΤΟΡΩΝ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΙΑΒΑΤΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΝΟΙΚΙΑΖΟΜΕΝΩΝ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΚΑΛΟΥΔΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΩΝ ΞΕΝΑΓΩΝ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΡΟΔΡΟΜΟΣ ΜΠΟΣΤΑΝΟΓΛΟΥ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΩΝ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΚΑΡΑΜΠΑΤΣΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
Επιστολή Επιμελητηρίου Φθιώτιδας από 14.03.2013 προς Υπουργό Διοικ. Μεταρρύθμισης & Υπουργό Τουρισμού καθώς και σε φορείς της Φθιώτιδας για τη μεταφορά της ΠΥΤ Στερεάς Ελλάδας με έδρα τη Λαμία, στη Θεσσαλία.
«Κοι Υπουργοί,
Με την επιστολή μας αυτή θα θέλαμε να αναφερθούμε στο πρόγραμμα των μεταρρυθμιστικών δράσεων, του Κυβερνητικού Συμβουλίου Μεταρρύθμισης, σχετικά με τη λειτουργία του Υπουργείου Τουρισμού – ΕΟΤ και συγκεκριμένα στο προτεινόμενο οργανόγραμμα των Περιφερειακών Υπηρεσιών Τουρισμού, το οποίο προβλέπει τη μεταφορά της ΠΥΤ Στερεάς Ελλάδας με έδρα τη Λαμία, στη Θεσσαλία. Σαν Επιμελητήριο Φθιώτιδας, θεωρούμε ότι κάθε προσπάθεια που αποσκοπεί στην αναδιοργάνωση & βελτίωση των υπηρεσιών του Δημοσίου τομέα μας βρίσκει σύμφωνους, με πρωταρχικό σκοπό την αρτιότερη εξυπηρέτηση των πολιτών.
Στη συγκεκριμένη περίπτωση όμως, είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι στην κατάργηση της Περιφερειακής Υπηρεσίας Τουρισμού του Νομού Φθιώτιδας, έχοντας την βεβαιότητα ότι αυτή η επιλογή δεν οδηγεί σε καμία λειτουργική βελτίωση ή εξοικονόμηση κόστους ενώ επί της ουσίας αγνοεί την ίδια την ύπαρξη και τις ανάγκες ενός μεγάλου αριθμού επιχειρηματιών οι όποιοι απασχολούνται στον τουριστικό τομέα.
Η ΠΥΤ Στερεάς Ελλάδας με έδρα τη Λαμία, εξυπηρετεί σήμερα τους 5 Νομούς της Περιφέρειας, από την Κάρυστο στην Νότια Εύβοια μέχρι το ορεινό Ραπτόπουλο Ευρυτανίας. Διεκπεραιώνει υποθέσεις 2.500 περίπου τουριστικών επιχειρήσεων, ασχολείται με την έκδοση σημάτων λειτουργίας, με την έγκριση αρχιτεκτονικών σχεδίων, με επιθεωρήσεις σε επιχειρήσεις του τουριστικού τομέα καθώς και με αδειοδοτήσεις καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος.
Το ερώτημα που γεννιέται, στο πλαίσιο της συγκεκριμένης «μεταρρύθμισης» είναι το κατά πόσο η μεταφορά της ΠΥΤ θα αποδώσει τα προσδοκώμενα οφέλη, αφού θα δημιουργηθούν ανυπέρβλητα προβλήματα, μεταφέροντας χιλιάδες φακέλους και χιλιάδες πολίτες από τη Φθιώτιδα και τη Στερεά Ελλάδα στη Θεσσαλία.
Επιπλέον, η καθυστέρηση διεκπεραίωσης θα πολλαπλασιαστεί, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί αρνητικό επενδυτικό κλίμα κάτι το οποίο απευχόμαστε όλοι εμείς που στηρίζουμε τον επιχειρηματικό τομέα.
Η πρότασή μας, εξαιρετικά απλή και κατά την άποψή μας βιώσιμη, είναι η υπαγωγή των ΠΥΤ στην οργανωτική δομή των αιρετών Περιφερειών, όπως ισχύει και με τις λοιπές διευθύνσεις (Βιομηχανίας, Εμπορίου, Μεταφορών, Υγείας κλπ), με αντίστοιχη μεταβίβαση του συνόλου των αρμοδιοτήτων.
Προτείνουμε, οι Διευθύνσεις Τουρισμού που ήδη υπάρχουν και λειτουργούν στο οργανωτικό σχήμα των Περιφερειών, να αναλάβουν το σύνολο των υπηρεσιών που παρέχουν μέχρι σήμερα οι ΠΥΤ, συμπεριλαμβανομένων των πιστοποιήσεων – ποιοτικών ελέγχων, με μεταφορά του υπάρχοντος ανθρώπινου δυναμικού και των σχετικών πιστώσεων που αφορούν τη μισθοδοσία, εξοικονομώντας έτσι σημαντικό μέρος του λειτουργικού κόστους ενώ το κεντρικό κράτος θα αναλάβει τον καθαρά εποπτικό του ρόλο όπως άλλωστε αυτός ισχύει.
Κοι Υπουργοί,
Θεωρούμε ότι κάθε πρόταση εκσυγχρονισμού και βελτίωσης των υπηρεσιών του Δημοσίου τομέα, θα πρέπει να κρίνεται από την αποτελεσματικότητα, την εξυγίανση, τη λειτουργικότητα, την εξυπηρέτηση του πολίτη, καθώς και τον περιορισμό του κόστους και των δημοσίων δαπανών. Η συγκεκριμένη πρόταση «μεταρρύθμισης» θεωρούμε ότι δεν έχει ρεαλιστική βάση, θα διογκώσει τις γραφειοκρατικές διαδικασίες, με αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που προσδοκά ο «μεταρρυθμιστής».»
Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Φθιώτιδας
Αλέξανδρος Διαμαντάρας
Ως Ένωση Ξενοδόχων Ν. Χανίων θα θέλαμε να εκφράσουμε την αντίθεσή μας για την προοπτική της κατάργησης του αποκεντρωμένου γραφείου του ΕΟΤ στα Χανιά, όπως προβλέπεται στο νέο νομοσχέδιο του Τουρισμού.
Κάτι τέτοιο αποτελεί αναχρονιστική ενέργεια και μας μεταφέρει στο συγκεντρωτικό κράτος παλαιότερων δεκαετιών, το οποίο αποδείχτηκε ιδιαίτερα αναποτελεσματικό και δυσλειτουργικό.
Το γραφείο του ΕΟΤ στα Χανιά έχει σημαντικό ρόλο στην υποστήριξη επενδυτικών δράσεων μικρής και μεσαίας κλίμακας επιχειρήσεων που στοχεύουν στην ανανέωση του τουριστικού προϊόντος.
Με την κατάργηση του γραφείου ενός ακόμη επίσημου φορέα στα Χανιά, απαξιώνονται και αποψιλώνονται η τοπική τουριστική ανάπτυξη, οι τουριστικές υποδομές και κατ’ επέκταση ο τουρισμός στα Χανιά, σε ένα από τους πλέον δυναμικούς τουριστικούς προορισμούς της Ελλάδας, σε μια τόσο δύσκολη οικονομικά περίοδο για τη χώρα μας.
Ευελπιστούμε στην ανάκληση της συγκεκριμένης απόφασης και το γραφείο του ΕΟΤ να συνεχίσει να λειτουργεί κανονικά για την καλύτερη εξυπηρέτηση του επιχειρηματικού κόσμου, που εμπλέκεται με τον Τουρισμό.
ΒΥΖΑΝΤΙΝΟ
ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ
ΦΙΛΟΘΕΗ ΑΡΤΑΣ
Στον διαδικτυακό τόπο διαβουλεύσεων διαπιστώνουμε ότι στο κομμάτι ‘’αναδιοργάνωση Υπουργείου Τουρισμού και ΕΟΤ ‘’ το Γραφείο Υποστήριξης Τουρισμού Αρτας καταργείται και μεταφέρεται στα Ιωάννινα.
Σε μία εποχή όπου ο τουρισμός της χώρας αποτελεί ίσως τον πιο βασικό άξονα της εθνικής οικονομίας η περαιτέρω συρρίκνωση και κατάργηση των γραφείων του EOTκαι όχι η ενίσχυση τους θα δημιουργήσει μία ανεξέλεγκτη κατάσταση που θα είναι σε βάρος του υγιή ανταγωνισμού των επιχειρήσεων του τουριστικού κλάδου και κατ επέκταση της τοπικής κοινωνίας .
Ο νομός Αρτας με τους πασίγνωστους αρχαιολογικούς και βυζαντινούς χώρους , με την απαράμιλλη φυσική ομορφιά της ορεινής Αρτας καθώς και τον Αμβρακικό κόλπο που συνθέτει το μεγαλύτερο μωσαικό υγροτοπικών συστημάτων της χώρας ,αποτελεί πόλο έλξης για χιλιάδες επισκέπτες .Ειδικές μορφές τουρισμού όπως ο θρησκευτικός ή οι διάφορες μορφές εναλλακτικού τουρισμού βρίσκουν πλήρη εφαρμογή σε όλο τον Νομό Αρτας.
Η κατάργηση του γραφείου ΕΟΤ Αρτας δημιουργεί πολλά προβλήματα στους επαγγελματίες του τουριστικού κλάδου της περιοχής μας και επιπρόσθετα έξοδα αφού πλέον η μεγάλη χιλιομετρική απόσταση που καλείται ο επιχειρηματίας του κλάδου να διανύσει από την Αρτα μέχρι τα Ιωάννινα σαφώς δυσχεραίνει την διεκπεραίωση διαφόρων ζητημάτων και ανεβάζει το κόστος λόγω μετακίνησης καθώς και τις χαμένες εργατοώρες.
Οι επιχειρηματίες του τουριστικού καθώς και του εμπορικού κλάδου έχουμε κατανοήσει πλήρως την σημασία που έχει το γραφείο όπως και τον σημαντικό ρόλο που παίζει στην τοπική μας κοινωνία καθώς αποτελεί έναν από τους βασικούς πυλώνες για την οικονομική ανάπτυξη και ενίσχυση της τοπικής μας κοινωνίας.
Τα οφέλη από τον τουρισμό είναι πάρα πολλά σε όλα τα επίπεδα και αποτελούν όχι μόνο μία ανάσα για την τοπική κοινωνία αλλά και για την ελληνική οικονομία.
Για τους παραπάνω λόγους προτείνουμε το Γραφείο Υποστήριξης Τουρισμού Αρτας να παραμείνει σε λειτουργία .
ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Η κατάργηση της Περιφερειακής Υπηρεσίας Τουρισμού Λαμίας και η μεταφορά αρμοδιοτήτων από την στο Βόλο, θα έχει άκρως αρνητικές επιπτώσεις για τους επιχειρηματίες του κλάδου όπως:
1) Μεγάλη δυσλειτουργία στον συντονισμό και στην αποτελεσματικότητα των υπηρεσιών που παρέχονται από την ΠΥΤ σε 2500 τουριστικές επιχειρήσεις
2) αύξηση της ήδη μεγάλης γραφειοκρατίας και επίσης μεγάλη καθυστέρηση στην αξιοποίηση των τουριστικών προγραμμάτων μέσω ΕΣΠΑ
3) Η μεγάλη χιλιομετρική απόσταση που θα καλούνται εφεξής να διανύουν οι επιχειρηματίες του τουρισμού προκειμένου να μεταβούν στον Βόλο
4) Όξυνση του προβλήματος της παράνομης λειτουργίας τουριστικών καταλυμάτων στα ορεινά ιδίως του νομού Βοιωτίας σε βάρος των νόμιμων και υγειών επιχειρήσεων με αποτέλεσμα να χάνονται πολύτιμοι οικονομικοί πόροι για την υπηρεσία και το Κράτος.
5) Αυξημένο κόστος λειτουργίας της νέας ΠΥΤ στο Βόλο αφού το κτήριο δεν δύναται να ανταπεξέλθει στις νέες ανάγκες της υπηρεσίας. Αντ’ αυτού υπάρχει τεράστιο κτήριο και δη ΝΕΟ στην περιοχή Θερμοπυλών του Δήμου Λαμιέων ιδιοκτησίας του Ε.Ο.Τ. και ενδεχόμενη μεταφορά του εκεί θα είχε μηδενικό κόστος για τον Οργανισμό αλλά και για το κράτος.
Για τους παραπάνω σημαντικότατους λόγους καλούμε την άμεση παρέμβασή σας ώστε η ΠΥΤ να παραμείνει στο Δήμο Λαμιέων να επανδρωθεί σωστότερα και να δημιουργήσει έναν νέο άξονα συνεργασίας με τους επιχειρηματίες της περιοχής μας.
Με αφορμή τις μεταρρυθμιστικές δράσεις του Υπουργείου Τουρισμού και ΕΟΤ θέλουμε να διατυπώσουμε την έντονη ανησυχία μας για τις εξελίξεις που προδιαγράφονται και την έντονη διαμαρτυρία μας σε ότι αφορά τις επιπτώσεις τους στις δικες μας επιχειρήσεις και στον τουρισμό γενικότερα.
Η εμπειρία παρόμοιων «μεταρρυθμιστικών» προγραμμάτων που εφαρμόστηκαν η εφαρμόζονται σε άλλους τομείς του Δημοσίου έχει πολλές φoρες αποδειχτεί ότι είχε τα αντίθετα αποτελέσματα από τα επιδιωκόμενα.
Δημιούργησε μεγάλη σύγχυση στο κοινό, αποσυντόνισε και επέφερε δυσχέρεια στην ενδουπηρεσιακη συνεργασία του Δημοσίου και καθυστέρησε –ένα δεν ακύρωσε- επενδυτικές δράσεις μικρής και μεγαλύτερης κλίμακας.
Η περίπτωση του Υπουργείου Τουρισμού και ΕΟΤ έχει ιδιαίτερη σημασία εφόσον έχει να κάνει με έναν τομέα με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και ανάγκες.
Η σωστή παρακολούθηση και αντίληψη των αναγκών μιας διαρκούς ανανέωσης και εκσυγχρονισμού της τουριστικής πραγματικότητας δεν μπορεί να γίνετε από απομακρυσμένα αστικά κέντρα, απρόσιτα σε επιχειρήσεις, επαγγελματίες, φορείς, πολίτες, και τουρίστες. Θεωρούμε ότι η παρουσία του ΕΟΤ κοντά και μέσα στους τουριστικούς τόπους είναι όχι μόνο αναγκαία αλλά επιβεβλημένη.
Η σχεδιαζόμενη διάλυση πολλών περιφερειακών και τοπικών γραφείων του ΕΟΤ θα δημιουργήσει ένα τεράστιο έλλειμμα παρουσίας της ιδίας της πολιτείας στους τουριστικούς προορισμούς.
Θα αφήσει ένα μεγάλο κενό στην ανάγκη της άμεσης επαφής και επικοινωνίας των τουριστών με ένα επίσημο φορέα του τουρισμού, στον τουριστικό πολιτισμό μας.
θα περιορίσει εάν δεν κάνει αδύνατη την προώθηση και διανομή υλικού προβολής του τουρισμού στην Ελλάδα, το οποίο θα παράγεται στα απομακρυσμένα αστικά κέντρα και θα παραμένει αζήτητο στα υπόγεια των κτηρίων των νέων απρόσωπων υπερσυγκεντρωτικων υπηρεσιών που προβλέπει το σχέδιο μεταρρύθμισης.
Οι μεταρρυθμίσεις και οι αλλαγές στον τουριστικό τομέα – όπως σε κάθε άλλο τομέα- είναι απαραίτητες. Όμως η έννοια της μεταρρύθμισης δεν πρέπει να συνδυάζεται με την πρακτική του γκρεμίσματος και ισοπέδωσης των πάντων στο όνομα της δημοσιονομικής εξοικονόμησης η οποία -εάν επιτευχτεί- θα είναι βραχυπρόθεσμη αλλά θα μετατραπεί σε δημοσιονομική ανεπάρκεια μέσο-μακροπρόθεσμα.
Η δημοσιονομική εξοικονόμηση στον χώρο του τουρισμού μπορεί να επιτευχτεί με την καταπολέμηση της διαφθοράς και της διαπλοκής και όχι με την κατάργηση υπηρεσιών, το ξερίζωμα και την απόλυση των εργαζομένων.
Για εμάς στην Μεσσηνία, η κατάργηση του αποκεντρωμένου γραφείου του ΕΟΤ στην Καλαμάτα αποτελεί αναχρονιστική ενέργεια και μας μεταφέρει στο συγκεντρωτικό κράτος παλαιότερων δεκαετιών, το οποίο αποδείχτηκε ιδιαίτερα αναποτελεσματικό και δυσλειτουργικό.
– Το γραφείο του ΕΟΤ στην Καλαμάτα έχει σημαντικό ρόλο στην υποστήριξη επενδυτικών δράσεων μικρής και μεσαίας κλίμακας που στοχεύουν στην ανανέωση του τουριστικού προϊόντος, την ανάδειξη και την αύξηση της επιχειρηματικότητας των Μεσσηνιων με στόχο μια σταθερή και ισορροπημένη ανάπτυξη που θα διαχέει πλούτο σ’ όλους του πολίτες.
– Με την κατάργηση του γραφείου ενός ακόμη επίσημου φορέα, ΑΠΑΞΙΩΝΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΑΠΟΨΙΛΩΝΟΝΤΑΙ η τοπική τουριστική ανάπτυξη, οι τουριστικές υποδομές και κατ’ επέκταση ο τουρισμός στην Μεσσηνία, σε ένα από τους πλέον δυναμικούς, νέους τουριστικούς προορισμούς της Ελλάδας, σε μια τόσο δύσκολη οικονομικά περίοδο για τη χώρα μας
Ο Σύλλογος Τουριστικών καταλυμάτων Μεσσηνίας – ‘Μαγική Μεσσηνία’, με 250 εγγεγραμμένα μέλη, εκφράζει κατηγορηματικά την πλήρη αντίθεση και άρνησή του, σε αυτό το ενδεχόμενο.
ΕΙΜΑΙ Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΤΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΤΗΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ ΚΑΙ ΑΣΧΟΛΟΥΜΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ ΕΠΙ 30 ΣΥΝΑΠΤΑ ΕΤΗ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΕΣΤΙΑΣΗΣ.
ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΕΠΙΣΗΜΑΝΩ ΤΑ ΕΞΗΣ.
Η ΚΕΡΚΥΡΑ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΥΦΙΣΤΑΤΑΙ ΜΙΑ ΑΝΕΥ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟΥ ΑΠΟΨΙΛΩΣΗ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΠΟΥ ΜΕΤΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΗΣ ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗΣ ΤΟΥ ΚΑΘΕ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ.
ΑΥΤΗ ΟΜΩΣ ΠΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΤΑΙ ΤΩΡΑ ,Η ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΤΗΣ ΕΔΡΑΣ ΤΗΣ Π.Υ.Τ. ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ ΜΕ ΕΔΡΑ ΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ ΣΤΗΝ ΕΔΡΑ ΤΗΣ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗΣ ΠΕΡΙΕΡΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ, ΕΙΝΑΙ ΕΚΤΟΣ ΚΑΘΕ ΛΟΓΙΚΗΣ.
ΟΠΩΣ ΟΛΟΙ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ Η ΒΑΡΙΑ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ .ΕΙΝΑΙ Η ΚΥΡΙΑ ΠΗΓΗ ΕΣΟΔΩΝ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ, ΑΥΤΟ ΔΕ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΠΟΣΟ ΣΥΝΕΒΑΛΕ Η ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΤΟ 2013 ΣΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΗΜΟΥ ΠΡΩΤΟΓΕΝΟΥΣ ΠΛΕΟΝΑΣΜΑΤΟΣ.
Η ΚΕΡΚΥΡΑ ΛΟΙΠΟΝ ΣΑΝ ΕΝΑΣ ΚΑΤ’ΕΞΟΧΗΝ ΕΛΚΥΣΤΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΣ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΡΩΤΟΥΣ ΠΟΥ ΑΝΑΠΤΥΧΘΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, ΜΕ ΔΙΚΟ ΤΗΣ BRAND NAME ΗΤΑΝ ΠΑΝΤΑ ΣΗΜΕΙΟ ΑΝΑΦΟΡΑΣ ΣΤΙΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΕΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΕΣ ΑΓΟΡΕΣ ΚΑΙ ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ ΛΟΓΩ ΑΚΡΙΒΩΣ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΛΟΓΟΥ ΣΥΝΕΙΣΦΕΡΕΙ ΤΑ ΜΕΓΙΣΤΑ ΣΤΟ ΚΡΑΤΙΚΟ ΚΟΡΒΑΝΑ ΜΕ ΤΑ ΛΕΓΟΜΕΝΑ ΕΣΟΔΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ.
ΕΝΩ ΟΛΟΙ ΘΑ ΠΕΡΙΜΕΝΑΜΕ ΜΙΑ ΑΝΤΑΠΟΔΟΣΗ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΣΤΟ ΕΛΑΧΙΣΤΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΕΑ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ, ΑΝΤΆΥΤΟΥ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΜΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗΣ ΜΕ ΑΠΟΨΙΛΩΣΗ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ,ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΚΑΙ ΕΛΛΕΙΨΗ ΜΕΓΑΛΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΡΓΩΝ ΜΕ ΕΥΘΥΝΗ ΒΕΒΑΙΩΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΚΑΤΑ ΚΑΙΡΟΥΣ ΤΟΠΙΚΩΝ ΑΡΧΩΝ.
ΠΑΡ’ΟΛΑ ΑΥΤΑ Η ΚΕΡΚΥΡΑ ΚΡΑΤΑΕΙ ΓΕΡΑ ΘΑ ΕΛΕΓΑ ΠΑΙΡΝΟΝΤΑΣ ΕΝΑ ΙΚΑΝΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΠΙΤΑ.
ΜΕ ΑΛΛΑ ΛΟΓΙΑ .
ΟΤΑΝ ΛΟΙΠΟΝ ΕΙΣΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΕΧΕΙΣ ΜΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΣΑΝ ΤΗΝ Π.Ι.Ν. ΜΕ ΕΔΡΑ ΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ ,ΤΗΝ ΝΑΥΑΡΧΙΔΑ ΤΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ, ΚΑΙ Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ 4η ΣΕ ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΣΕΙΣ ΚΑΙ 3η ΣΕ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΑ ΕΣΟΔΑ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ 13ων ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ, ΚΟΙΤΑΖΕΙΣ ΠΩΣ ΘΑ ΤΗΝ ΒΟΗΘΗΣΕΙΣ ΑΝΑΒΑΘΜΙΖΟΝΤΑΣ ΤΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΤΗΣ Π.Υ.Τ. ΚΑΙ ΟΧΙ ΥΠΟΒΑΘΜΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΜΕ ΤΗ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΤΗΣ ΕΔΡΑΣ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ.
ΕΠΕΙΔΗ ΛΟΙΠΟΝ Η ΣΧΕΔΙΑΖΟΜΕΝΗ ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ΔΕΝ ΘΑ ΒΟΗΘΗΣΕΙ ΚΑΘΟΛΟΥ ΤΗΝ ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ ΤΩΝ ΕΜΠΛΕΚΟΜΕΝΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΜΕ ΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ, ΑΝΤΙΘΕΤΩΣ ΘΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕΙ ΠΛΗΘΩΡΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ ΣΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟ ΚΛΑΔΟ ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΟΠΩΣ ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΣΕΤΕ ΤΗΝ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΠΑΡΑΓΡΑΦΟ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΟΥΤΩΣ ΩΣΤΕ Η Π.Υ.Τ.ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ ΩΣ ΕΧΕΙ.
ΑΛΛΙΩΣ ΑΝΤΙ ΓΙΑ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΥ ΜΑΣ ΠΡΟΙΟΝΤΟΣ , ΘΑ ΕΧΟΥΜΕ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΚΑΙ ΠΙΣΩΓΥΡΙΣΜΑ ,ΜΕ ΟΤΙ ΑΥΤΟ ΣΥΝΕΠΑΓΕΤΑΙ ΓΙΑ ΕΜΑΣ ΤΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΤΗΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΟΥ ΙΟΝΙΟΥ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΗΣ ΔΟΚΙΜΑΖΟΜΕΝΗΣ ΕΛΛΛΗΝΙΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ.
ΜΕΤΑ ΤΙΜΗΣ
ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΡΔΑΡΗΣ ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΤΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΚΕΡΚΥΡΑΣ
Ως υπάλληλος του Ε.Ο.Τ. έχω επισκεφθεί υπηρεσιακά (υποστήριξη σε θέματα ΜΗ.Τ.Ε) τις Περιφερειακές Υπηρεσίες Τουρισμού Ιονίων Νήσων, Βορείου Αιγαίου και Κυκλάδων καθώς και τα Γραφεία Υποστήριξης Τουρισμού Χίου, Σάμου και Κεφαλλονιάς. Από τα παραπάνω οι μεν Περιφερεικές Υπηρεσίες μετατρέπονται σε γραφεία (με πόσο και τι ειδικοτήτων προσωπικό δεν αναφέρεται), τα δε γραφεία καταργούνται. Από την προσωπική μου εμπειρία μπορώ να διαβεβαιώσω τόσο για την ποιότητα του προσωπικού όσο και για το φόρτο εργασίας ο οποίος υπάρχει. Για όσο διάστημα βρέθηκα στις υπηρεσίες αυτές δε σταμάτησε στιγμή η προσέλευση και η εξυπηρέτηση τόσο τουριστών όσο και επιχειρηματιών του τουρισμού.
Είναι προφανές ότι κατά τη σύνταξη του άρθρου έχει αγνοηθεί παντελώς η γεωγραφία και η μορφολογία της χώρας και όλα γίνονται στο όνομα μιας υποτιθέμενης οικονομίας. Και λέω υποτιθέμενης γιατί από τη στιγμή που για κάποιον έλεγχο θα χρειάζεται να πάει κλιμάκιο από τη Ρόδο στη Χίο, τη Λέσβο, τη Σάμο και όλες τις Κυκλάδες, ή από την Πάτρα στην Κέρκυρα, καμμία οικονομία δεν πρόκειται να επιτευχθεί. Οι Π.Υ.Τ. και τα Γραφεία Υποστήριξης αντί να υποβαθμίζονται και να καταργούνται θα έπρεπε να ενισχύονται. Το προσωπικό της Π.Υ.Τ. Κυκλάδων μπορεί σε μια ώρα να είναι στη Μύκονο ή την Πάρο και να πραγματποποιεί αυθημερόν ελέγχους. Το προσωπικό του Γραφείου Υποστήριξης Σάμου σε μια ώρα είναι στην Ικαρία ή στους Φούρνους. Πως θα γίνεται – και πόσο θα κοστίζει- η μετάβαση προσωπικού από τη Ρόδο στα νησιά αυτά; Σε Κεφαλλονιά και Ιθάκη υπάρχουν πάνω από 1000 επιχειρήσεις Μη Κυρίων Τουριστικών Καταλυμάτων (ενοικιαζόμενα δωμάτια & διαμερίσματα, επιπλωμένες κατοικίες και επαύλεις) οι οποίες εξυπηρετούνται από το εκεί Γραφείο Υποστήροξης Τουρισμού.
Προσωπική μου άποψη είναι το νομοσχέδιο έχει συντακτεί χωρίς να συνυπολογιστούν βασικές παράμετροι του Ελληνικό Τουρισμού και του τουριστικού προϊόντος της χώρας. Χρειάζεται ριζικές αλλαγές και βελτιώσεις ώστε να ευελπιστεί πως θα πετύχει το στόχο του, δηλαδή την αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος.
Αγαπητοί κύριοι
Μελέτησα με προσοχή το σχέδιο νόμου για την αναδιάρθρωση του Υπουργείου Τουρισμού και του ΕΟΤ και με βάση την πολυετή εμπειρία μου ως επιχειρηματίας του ξενοδοχειακού κλάδου, αλλά και τη συμμετοχή μου σε τουριστικούς φορείς, έχω να καταθέσω δύο επισημάνσεις, μία πάνω σε ένα ειδικό θέμα και μία για το ευρύτερο πλαίσιο των άρθρων 3 και 5.
Η κατάργηση του γραφείου του ΕΟΤ στη Φθιώτιδα και η μεταγωγή των υπηρεσιών του στην Περιφερειακή Υπηρεσία Τουρισμού Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας με έδρα το Βόλο, θα επιφέρει μία σειρά προβλημάτων στην εξυπηρέτηση των επιχειρηματιών της περιοχής, αναλόγων με αυτά που περιγράφονται από συμμετέχοντες στη διαβούλευση, για άλλες περιοχές της χώρας.
Εξίσου μεγάλο ζήτημα όμως, προκύπτει κι από την επιλογή του Βόλου ως έδρα της νέας περιφερειακής υπηρεσίας, καθώς το τουριστικό «κέντρο βάρους» της περιοχής Θεσσαλία – Στερεά Ελλάδα εντοπίζεται στο νότιο και δυτικό τμήμα της ζώνης (Παρνασσός, Αράχοβα, Δελφοί, Καμένα Βούρλα, Άγιος Κωνσταντίνος, Καρπενήσι, κλπ).
Για τη συγκεκριμένη υπηρεσία, καταλληλότερη έδρα κρίνεται η πόλη της Λαμίας, η οποία για γεωγραφικούς και συγκοινωνιακούς λόγους καλύπτει καλύτερα και πιο ισορροπημένα την εν λόγω ζώνη.
Η ζώνη ευθύνης της Περιφερειακής Υπηρεσίας Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας είναι από τις μεγαλύτερες γεωγραφικά στη νέα διάρθρωση και η προσεκτική επιλογή της έδρας της, σαφώς και θα διευκολύνει υπαλλήλους και ιδιώτες στην άσκηση του έργου τους.
Η δεύτερη επισήμανσή μου έχει να κάνει με το πνεύμα της νέας δομής υπηρεσιών στο σύνολό της. Είναι, πιστεύω, κοινώς αποδεκτή η ανάγκη εξοικονόμησης πόρων στο δημόσιο τομέα της χώρας μας κι ο Τουρισμός δεν πρέπει να έχει ειδική αντιμετώπιση, παρόλο που συνεισφέρει περισσότερο από το 15% του Ελληνικού ΑΕΠ. Οι αλλαγές όμως που σχεδιάζονται, δε διακατέχονται από το πνεύμα μιας ολοκληρωμένης προσέγγισης, καθώς όποια κονδύλια εξοικονομηθούν από την υπερσυγκέντρωση υπηρεσιών και τον περιορισμό των τοπικών γραφείων, μεσοπρόθεσμα θα χαθούν από την ελαχιστοποίηση τόσο της υποστήριξης προς τον τουριστικό τομέα, αλλά και της μικρότερης εποπτικής παρουσίας των αρμοδίων υπαλλήλων. Με δυο λόγια, στο σκεπτικό του Υπουργείου θα πρέπει να ληφθεί υπ’ όψιν ότι εκτός από την περικοπή δαπανών, ο νέος σχεδιασμός θα έχει ως αποτέλεσμα και διαφυγή κερδών για το Ελληνικό Δημόσιο.
Ελπίζω ολόψυχα, ότι υπάρχει χρόνος για τροποποιητικές βελτιώσεις μικρής και μεγάλης κλίμακας, ώστε οι σχεδιαζόμενες αλλαγές να μην αποτελέσουν μία ακόμη τροχοπέδη για την Ελληνική, τουριστική βιομηχανία.
ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Το προς διαβούλευση σχέδιο νόμου του Υπουργείου Τουρισμού, με το οποίο συγχωνεύεται η Περιφερειακή Υπηρεσία Τουρισμού (ΠΥΤ) Δυτικής Μακεδονίας στην ΠΥΤ Ηπείρου, με έδρα τα Ιωάννινα, συρρικνώνει τις παρεχόμενες τουριστικές υπηρεσίες και υποβαθμίζει την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας για μία ακόμη φορά και ως τουριστικό προϊόν.
Η Περιφερειακή Υπηρεσία Τουρισμού Δυτικής Μακεδονίας, που φιλοξενείται στο κτίριο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας, αδειοδοτεί και ελέγχει τις τουριστικές επιχειρήσεις, παρέχοντας άμεση εξυπηρέτηση στον πολίτη-επενδυτή-επιχειρηματία για θέματα που τον απασχολούν.
Παράλληλα, μέσω στοχευμένων ενεργειών της υπηρεσίας μας, προβάλλεται η Δυτική Μακεδονία ως ανερχόμενος τουριστικός προορισμός τόσο στο εσωτερικό όσο και σε διεθνές επίπεδο (Ολλανδίας, Ρωσίας κλπ). Έχουν ήδη πραγματοποιηθεί, η εκδήλωση για το Ελληνικό Πρωϊνό και συνεργασίες με Τουριστικούς Πράκτορες από την Ελλάδα, την Βουλγαρία, την Ουκρανία, οι οποίες έχουν αποφέρει θετικά αποτελέσματα στην τοπική κοινωνία.
Διεκδικούμε την παραμονή της Περιφερειακής Υπηρεσίας Τουρισμού στη Δυτική Μακεδονία, διότι η κατάργησή της θα επιφέρει την εξαφάνιση της Δυτικής Μακεδονίας από τον τουριστικό χάρτη της Ελλάδας, τη μείωση του επενδυτικού ενδιαφέροντος για δράσεις τουρισμού, την εκμηδένιση των δυνατοτήτων ανάδειξης της περιοχής μέσω συντονισμένων δράσεων, την υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους εμπλεκόμενους φορείς, αλλά και την οικονομική επιβάρυνση των κατοίκων της περιοχής.
ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ:
1. Η Περιφερειακή Υπηρεσία Τουρισμού Δυτικής Μακεδονίας με έδρα την Κοζάνη, απαρτίζεται από 5 μόνιμους υπαλλήλους και φιλοξενείται στα Γραφεία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης χωρίς να έχει λειτουργικά έξοδα (ενοίκιο, ΔΕΗ, ΟΤΕ, καθαριότητα κλπ).
2. Οι χιλιομετρικές αποστάσεις που θα διανύουν οι τουριστικοί επιχειρηματίες μέχρι τα Ιωάννινα για να εξυπηρετηθούν (π.χ. Πρέσπες – Ιωάννινα-Πρέσπες 450 χιλ) δεδομένου ότι εκτός από τα προσωπικά έξοδα (βενζίνη, διαμονή κλπ) θα έχουν να αντιμετωπίσουν και τις δύσκολες καιρικές συνθήκες (χιόνια, πάγος κλπ).
3. Η Υπηρεσία μας έχει κάνει Δράσεις προκειμένου για την τουριστική προβολή της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας (με τουριστικούς πράκτορες από Ελλάδα, Ουκρανία, Βουλγαρία, Ελληνικό Πρωινό με το Ξ.Ε.Ε.) φιλοξενώντας τους και στους 4 νομούς καθώς και συνεργασίες με τουριστικούς επιχειρηματίες οι οποίες έχουν φέρει θετικά αποτελέσματα στην περιοχή μας. Επομένως αν σταματήσουν οι δράσεις για την προβολή της, θα επιφέρει τεράστια οικονομικά προβλήματα και θα αναγκαστεί να αφανιστεί από τον τουριστικό χάρτη η Δυτική Μακεδονία καθώς πολλές τουριστικές επιχειρήσεις θα κλείσουν και θα υπάρξει ανεργία.
4. Για όλη την Ελλάδα αλλά και για την ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ, το προς διαβούλευση νομοσχέδιο είναι ένα τεράστιο πλήγμα ενάντια στον Τουρισμό.
5. Η Περιφερειακή Υπηρεσία Τουρισμού Δυτικής Μακεδονίας πρέπει να παραμείνει ακέραιη στην έδρα της.
Ε.Ο.Τ. Π.Υ.Τ. ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Ευτυχώς πάμε καλά ΚΑΙ μέσα. Πριν μερικά χρόνια, μετά από αίτημα επιχειρηματιών της Δυτ. Κρήτης, κάποια κυβέρνηση το συζητούσε για δημιουργία 2 Διευθύνσεων ΕΟΤ, Ανατολικής και Δυτικής Κρήτης. Τώρα καταργούν και τα Γραφεία Υποστήριξης (Δυτικής Κρήτης).
Το γραφείο ΕΟΤ στην Κεφαλονιά εξυπηρετεί ένα ολόκληρο νησί και προσφέρει πολύτιμες υπηρεσίες στους πολίτες και σε εμας τους μηχανικούς. Ο ένας και μοναδικός υπάλληλος του γραφείου που έχει απομείνει πρέπει να ενισχυθεί και σε καμία περίπτωση το γραφείο δεν πρέπει να καταργηθεί!
Ειδικά τώρα με τους σεισμούς και την πολύ δύσκολη πρόσβαση στη Πατρα ( αφού το ferry boat δεν εκτελεί το δρομολόγιο Σαμη Πατρα ) η ύπαρξη του γραφείου ΕΟΤ στο νησί είναι μια επιτακτική ανάγκη!
Εκτός αν η βοήθεια προς το νησί που υποσχέθηκαν οι τόσοι υπουργοί που ήρθαν μετά το σεισμό είναι απλά show !
ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΡΑΥΛΟΣ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΕΕ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ & ΙΘΑΚΗΣ
ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ
Έδρα Τρίπολη
Τρίπολη 24, Φεβρουαρίου 2014
Ο Τουριστικός Οργανισμός Πελοποννήσου εκφράζει την κάθετη αντίθεσή του ενόψει της επαπειλούμενης κατάργησης της Περιφερειακής Υπηρεσίας Τουρισμού (Π.Υ.Τ) Πελοποννήσου
Την απόλυτη αντίθεσή του, κατά του σχεδιασμού του Υπουργείου Τουρισμού, εκφράζει ο Τουριστικός Οργανισμός Πελοποννήσου, ενόψει της επαπειλούμενης κατάργησης της Περιφερειακής Υπηρεσίας Τουρισμού (Π.Υ.Τ.) Πελοποννήσου και της μετάβασης αρμοδιοτήτων από την Τρίπολη στην Πάτρα. Αυτό το ενδεχόμενο, θα οδηγήσει την Πελοπόννησο σε τουριστική οπισθοδρόμηση και μαρασμό, απαξιώνοντας και υποβαθμίζοντας έτσι το τουριστικό της προϊόν, τη μόνη ελπίδα επιβίωσης και ανάπτυξης στην παρούσα δυσχερή οικονομική κατάσταση που διανύουμε.
Το επίμαχο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Τουρισμού με τίτλο “Αναδιοργάνωση του Υπουργείου Τουρισμού, Ρυθμίσεις Ειδικών Τουριστικών Υποδομών, Εκπαίδευση και Κατάρτιση στον Τουρισμό, Αγροτουριστικός και Λοιπές Διατάξεις”, έχει ήδη τεθεί σε δημόσια διαβούλευση η οποία πρόκειται να ολοκληρωθεί την Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2014.
Η ενδεχόμενη μεταφορά αρμοδιοτήτων της Περιφερειακής Υπηρεσίας Τουρισμού Πελοποννήσου από την Τρίπολη στην Πάτρα, θα αποτελέσει ένα καίριο πλήγμα στον ήδη οικονομικά βεβαρημένο τουριστικό τομέα πολλών περιοχών της Πελοποννήσου, ενώ λόγω της μεγάλης χιλιομετρικής απόστασης, θα επιβαρύνει με ταλαιπωρία και υπέρμετρες δαπάνες μετακίνησης και διαμονής ένα πλήθος επιχειρηματιών της Πελοποννήσου, όταν για την διεκπεραίωση ακόμη και απλών διοικητικών συναλλαγών με την υπηρεσία, θα πρέπει να μετακινηθούν προς την Πάτρα.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι οι υπάλληλοι που χρόνια τώρα στελεχώνουν την Π.Υ.Τ. Πελοποννήσου, διαθέτουν γνώση, εμπειρία και υπευθυνότητα και ως εκ τούτου αδειοδοτούν, ελέγχουν και εξυπηρετούν άμεσα κάθε επενδυτή – επιχειρηματία του τουρισμού, προσφέροντας υπηρεσίες υψηλού επιπέδου, ενώ το πάγιο αίτημα σύσσωμου του τουριστικού κλάδου ήταν και θα είναι, η ενισχυτική στελέχωση της υπηρεσίας, και σε καμία περίπτωση, η κατάργησή της.
Από την προτεινόμενη αναδιοργάνωση των Π.Υ.Τ., προκύπτει ότι ο σχεδιασμός, αντί να λαμβάνει υπ’ όψιν τα κρίσιμα, από τουριστική άποψη, χαρακτηριστικά των Περιφερειών και των τουριστικών επιχειρήσεων που εδρεύουν σε αυτές, κινείται αποκλειστικά και μόνο στο πλαίσιο του δημοσιονομικού “μαζέματος”, των μνημονιακών δεσμεύσεων και των οικονομικών υποχρεώσεων έναντι των εταίρων δανειστών μας.
Σ’ αυτήν την κομβική για τη χώρα μας περίοδο, όπου ο τουρισμός αποτελεί το βασικότερο πυλώνα της εθνικής και περιφερειακής μας ανάπτυξης, επιβάλλεται η κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει άμεσα τη θέση της, αποσύροντας πάραυτα το προς διαβούλευση σχέδιο νόμου, που απαξιώνει τη λειτουργική χρησιμότητα της πιο καίριας για την Πελοπόννησο, Περιφερειακής Υπηρεσίας Τουρισμού.
Ομόφωνα αποφάσισε και το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου, της 24ης Φεβρουαρίου 2014, εκφράζοντας την πλήρη αντίθεσή του στον κεντρικό σχεδιασμό του υπουργείου να μεταφέρει την Περιφερειακή Διεύθυνση Τουρισμού Πελοποννήσου στην Πάτρα, επισημαίνοντας την αναγκαιότητα ύπαρξης αυτής της υπηρεσίας στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, η οποία εξυπηρετεί πλήθος επιχειρηματιών του τουριστικού κλάδου.
Ενδεικτικά θα πρέπει να αναφερθεί ότι το 10% του ξενοδοχειακού δυναμικού της χώρας ανήκει στην Πελοπόννησο, αριθμώντας 920 ξενοδοχεία που διαθέτουν 32.624 δωμάτια και 52.957 κρεβάτια.
Διεκδικώντας την παραμονή της Περιφερειακής Υπηρεσίας Τουρισμού Πελοποννήσου στην Τρίπολη, ως Τουριστικός Οργανισμός Πελοποννήσου, καλούμε σε προσκλητήριο εγρήγορσης, όλους τους τοπικούς Βουλευτές των Νομών της Πελοποννήσου, τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου, τους συλλογικούς φορείς όλων των τουριστικών κλάδων της Πελοποννήσου, αλλά και κάθε τουριστικά ευαισθητοποιημένο Πελοποννήσιο πολίτη, έτσι ώστε, συνειδητά αντιστεκόμενοι, καταψηφίζοντας την εκτέλεση αυτής της πρόχειρης απόφασης, όλοι μαζί, να συμβάλλουμε καθοριστικά στην άμεση απόσυρση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Τουρισμού, περί αναδιάρθρωσης των Π.Υ.Τ.
Είναι απαράδεκτο σε περίοδο κρίσης & ενώ η Κυβέρνηση προσπαθεί να ενθαρρύνει τις επενδύσεις να καταργεί Υπηρεσίες που αποδεδειγμένα έχουν συμβάλει στην ανάπτυξη ιδιαίτερων περιοχών.
Η πρόθεση του Υπουργείου Τουρισμού να μεταφέρει γραφεία που εξυπηρετούν δυσπρόσιτες αναπτυσσόμενες περιοχές χωρίς να λαμβάνει υπόψιν τις δυσκολίες που οι γεωγραφικές ιδιαιτερότητες νησιωτικών περιοχών, όπως η Κεφαλονιά & η Ιθάκη, αποθαρρύνουν τις επενδυτικές δράσεις.Οι επιχειρηματίες οι εργαζόμενοι και όλοι οι κάτοικοι των νησιών μας καταγγέλλουμε τέτοιες αποφάσεις και ζητάμε την συνέχεια στην λειτουργία του Γραφείου Τουρισμού στα νησιά μας.Επιπλέον λόγω των σεισμών είναι αυτονόητο ότι οι όποιες αλλαγές σε τομείς υπηρεσιών του δημοσίου θα επιβάρυναν την γρήγορη αποκατάσταση & ανάκαμψη ου έχουμε ανάγκη όλοι.
Η ΕΞΛ ΑΝΤΙΔΡΑ ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΡΕΙΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΠΟΥ ΚΑΤΑΡΓΕΙ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ
Αντίθετο βρίσκει, τον Πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδοχείων Λακωνίας κ. Δημήτρης Πολλάλης, ο σχεδιασμός του Υπουργείου Τουρισμού να καταργήσει την Περιφερειακή Υπηρεσία Τουρισμού (Π.Υ.Τ.) Πελοποννήσου, μεταβιβάζοντας αρμοδιότητες από την Τρίπολη στην Πάτρα.
Αυτό το εδεχόμενο, σύμφωνα με τον κ. Πολλάλη, θα οδηγήσει την Πελοπόννησο σε τουριστική οπισθοδρόμηση και μαρασμό, απαξιώνοντας έτσι και υποβαθμίζοντας το τουριστικό της προϊόν, τη μόνη ελπίδα επιβίωσης και ανάπτυξης στην παρούσα δυσχερή οικονομική κατάσταση που διανύουμε.
Το επίμαχο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Τουρισμού με τίτλο “Αναδιοργάνωση του Υπουργείου Τουρισμού, Ρυθμίσεις Ειδικών Τουριστικών Υποδομών, Εκπαίδευση και Κατάρτιση στον Τουρισμό, Αγροτουριστικός και Λοιπές Διατάξεις”, έχει ήδη τεθεί σε δημόσια διαβούλευση η οποία πρόκειται να ολοκληρωθεί την Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2014.
Η ενδεχόμενη μεταφορά αρμοδιοτήτων της Περιφερειακής Υπηρεσίας Τουρισμού Πελοποννήσου από την Τρίπολη στην Πάτρα, λόγω της μεγάλης χιλιομετρικής απόστασης, θα επιβαρύνει με υπέρμετρες δαπάνες μετακίνησης και διαμονής ένα πλήθος επιχειρηματιών της Πελοποννησιακής τουριστικής κοινότητας, όταν για την διεκπεραίωση ακόμη και απλών διοικητικών συναλλαγών με την υπηρεσία θα πρέπει να μετακινηθούν προς την Πάτρα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι υπάλληλοι που στελεχώνουν την Π.Υ.Τ. Πελοποννήσου διαθέτουν γνώση, εμπειρία και υπευθυνότητα και ως εκ τούτου αδειοδοτούν, ελέγχουν και εξυπηρετούν άμεσα κάθε επενδυτή – επιχειρηματία του τουρισμού, προσφέροντας υπηρεσίες υψηλού επιπέδου, ενώ χρόνια τώρα, το πάγιο αίτημα σύσσωμου του τουριστικού κλάδου ήταν η ενισχυτική στελέχωση της υπηρεσίας και σε καμία περίπτωση κατάργησή της.
Ειδικά σ’ αυτήν τη χρονική περίοδο που βρισκόμαστε, προ των πυλών μιας κρίσιμης καλοκαιρινής τουριστικής περιόδου, θα πρέπει η κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει άμεσα το ζήτημα αυτό και να μην κρατά σε αγωνία τους φορείς του τουρισμού.
Η Ένωσης Ξενοδοχείων Λακωνίας, μέσω του Προέδρου της κ. Δημήτρη Πολλάλη, καλεί σε προσκλητήριο όλους τους τοπικούς Βουλευτές των Νομών της Πελοποννήσου, τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου, τους συλλογικούς φορείς όλων των τουριστικών κλάδων της Πελοποννήσου αλλά και κάθε Πελοποννήσιο πολίτη, έτσι ώστε με την ουσιαστική παρέμβασή τους να συμβάλουν καθοριστικά στην άμεση απόσυρση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Τουρισμού, αρνούμενοι την εκτέλεση αυτής της απόφασης.
Αξιότιμοι κύριοι,
Ονομάζομαι Δομηνα χατζηαθανασιου και είμαι ιδιοκτήτρια ξενοδοχειου στο Πευκί Β. Εύβοιας. Με μεγάλη έκπληξη, λύπη και απογοήτευση, όχι μόνο δική μου, αλλά και πολλών κατοίκων της περιοχή της Β. Ευβοίας, πληροφορήθηκα την αναστολή λειτουργίας του Υποκαταστήματος του οργανισμού σας στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Λαμίας.
Θα ήθελα να σας πληροφορήσω πως η απόφαση αυτή αποτελεί ένα ακόμη πλήγμα για την πλέον υποβαθμισμένη περιοχή της ευρύτερης περιοχής της Ευβοίας.
Η περιοχή της Β. Εύβοιας είναι αναμφίβολα μια περιοχή με μεγάλη δραστηριότητα στον τουριστικό κλάδο και θα πρέπει να διαθέτει τις στοιχειώδεις υποδομές που αρμόζουν σε κάθε περίπτωση.
Όπως γνωρίζεται αποτελεί πρώτη προτεραιότητα σε εθνικό και τοπικό επίπεδο η ανάπτυξη της τουριστικής υποδομής της χώρας και τέτοιου είδους αποφάσεις είναι αντίθετες προς αυτή την κατεύθυνση.
Γνωρίζω πολύ καλά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η χώρα μας και ο λαός μας, καθώς και το γεγονός πως δεν είναι ενδεχομένως ούτε και για εσάς ευχάριστο να καταργούνται φορείς και υπηρεσίες, πόσο μάλιστα υποκαταστήματα της δικής σας ευθύνης.
Παρ’όλα αυτά σας απευθύνω μέσω της παρούσας επιστολής διαμαρτυρίας καθώς θεωρώ πως για όλους τους παραπάνω λόγους που προανέφερα είναι μείζον ζήτημα για τον πληθυσμό της περιοχής η αναστολή της απόφασης κατάργησης του εν λόγω Υποκαταστήματος και η συνέχιση της λειτουργίας του.
Με τιμή,
Δομηνα χατζηαθανασιου
Μετς λύπης μου διαβάζω οτι σχεδιάζουν το κλείσιμο του ΕΟΤ στην Κεφαλονιά ενα γραφείο που εξυπηρετεί πάνω απο 2000 επιχειρήσεις. Ολοι αυτοι οι άνθρωποι θα πρεπει να τρέχουν στην Πάτρα που αυτο συνεπάγεται χασιμο χρόνου και εργατοώρες έξοδα ταξιδιού, φαγητού πολυ πιθανό και διανυκτερευσης επισης το νησι μας δεν συνδέεται απευθείας με Πατρα αλλα μεσω Κυλλήνης. Ας μαθουν και λιγο γεωγραφία οι νομοθέτες γιατι εκτος απο μεγάλη χιλιομετρική απόσταση που θα πρέπει να διανύσουμε χρειάζεται και ακτοπλοϊκή σύνδεση.
Αλλο ενα πλήγμα για το χιλιοταλαιπωρημενο σεισμόπληκτο νησί μας. Αυτη την βοηθεια μας πρόσφερε ολο το υπουργικό συμβούλιο και ο πρωθυπουργός που παρέλασαν απο το νησί μας το τελευταίο διάστημα. Αυτη ειναι η στηριξη στον τουριστικό τομεα που μας υποσχέθηκε πριν λιγες μερες η κ. Κεφαλογιαννη. Η τουριστική σεζον τα τελευταία χρονια στο νησι μας συνεχώς συρρικνώνεται φετος μετα και απο τους σεισμούς βαδίζουμε στο σκοταδι ας μην προκλειθει και αλλο ενα πληγμα στον τουριστικο κλαδο του νησιου.
Οσο για τα κοστος του γραφειου ειναι ενας ηρωικός υπάλληλος και τα λειτουργικά έξοδα.
Με έκπληξη διαπιστώνουμε ότι στο προτεινόμενο σχέδιο νόμου καταργείται το Γραφείο Υποστήριξης Τουρισμού Αργοστολίου και μεταφέρεται στην Πάτρα.
Σε μια εποχή όπου οι σεισμοί κτύπησαν την Κεφαλλονιά και η τοπική κοινωνία προσπαθεί να βρει τους ρυθμούς της, εν μέσω τόσο δύσκολων συνθηκών, το κλείσιμο του Γραφείου θα δημιουργήσει και άλλα προβλήματα στους επαγγελματίες του τουριστικού κλάδου και συγκεκριμένα:
1.Έλλειψη ακτοπλοϊκής σύνδεσης με Πάτρα (μόνο μέσω Κυλλήνης ή Αστακού).
2.Οι σεισμόπληκτοι τουριστικοί επιχειρηματίες εξυπηρετούνται άμεσα και γρήγορα από το Γραφείο μας, με αναζήτηση εγγράφων από το αρχείο της Υπηρεσίας. (οι συμμετέχοντες στο νέο πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού γνωρίζουν πολύ καλά πως εξυπηρετήθηκαν από το γραφείο, εν μέσω εκατοντάδων μετασεισμών, που έχουν αποσυντονίσει τους πάντες)
3. Οι περίπου 2.500 τουριστικές επιχειρήσεις επιλύουν τις υποθέσεις τους επιτόπου χωρίς χάσιμο χρόνου, μετακινήσεις και έξοδα . Οι νέοι επιχειρηματίες θα βρουν άλλο ένα εμπόδιο για νέες επενδύσεις.
4. Το γραφείο εξυπηρετεί ημεδαπούς και αλλοδαπούς επισκέπτες με κάθε είδους πληροφορία, όπως επίσης και τους χιλιάδες επισκέπτες των άνω των 100 κρουαζιερόπλοιων που αφικνούνται στο λιμάνι του Αργοστολίου κάθε χρόνο.
5. Πέραν όλων των άλλων λάβετε υπόψη ότι το Γραφείο στεγάζεται από το 1979 σε χώρο παραχωρημένο από την Κ.Ε.Δ. δωρεάν με συνέπεια η οικονομική επιβάρυνση του προϋπολογισμού να είναι μηδενική, ως προς την στέγαση.
Τέλος, συνυπολογίστε το κόστος του μοναδικού πλέον μονίμου υπαλλήλου, που μετά από 31 χρόνια συνεχούς υπηρεσίας στον Ε.Ο.Τ. θα πρέπει να συντηρεί την μόνιμη κατοικία στην Κεφαλλονιά, τη δεύτερη που σπουδάζει η κόρη και τώρα μια τρίτη στην Πάτρα. ΑΠΛΑ ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ
Για όλους αυτούς τους λόγους, αλλά και ακόμη περισσότερους, ζητάμε να επανεξετάσετε την αναδιάρθρωση των Π.Υ.Τ. με στόχο την αναβάθμιση και στελέχωση του Γραφείου ΕΟΤ Αργοστολίου και όχι την κατάργησή του και μεταφοράς των αρμοδιοτήτων του στην ΠΥΤ Πάτρας, γεγονός που θα δημιουργήσει προβλήματα σε ολόκληρο τον τουριστικό κλάδο του Νομού Κεφαλληνίας & Ιθάκης.
Ο ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ
ΓΡΑΦΕΙΟΥ Ε.Ο.Τ. ΑΡΓΟΣΤΟΛΙΟΥ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΚΟΛΗΣ
H καταργηση του Γραφειου Υποστηριξης Αργοστολιου του Ελληνικου Οργανισμου Τουρισμου στην Κεφαλονια, θα εχει πολλαπλες επιβαρυντικες επιπτωσεις στην ομαλη λειτουργια και στην ευελιξια στην εξυπηρετηση των μικρων και μεσαιων επιχειρηματιων που δραστηριοποιουνται στον τομεα του τουρισμου συην Κεφαλονια και την Ιθακη.
Κατ αρχην, η αλλαγη αυτη συμπιπτει σε μια πολυ δυσχερη συγκυρια λογω των σεισμων που μας επληξαν πολλαπλα, ειτε ατομικα /οικογενειακα,ειτε κυριως επαγγελματικα (ζημιες απο μικρες εως καταστροφικες γι α τα καταλυματα μας).
Η μετακινηση μας- για τη διεκπεραιωση των οποιων υποθεσεων που σχετιζονται με τον τουρισμο- στην Πατρα η Κερκυρα,ηδη πολυ δυσκολη λογω της νησιωτικοτητας των περιοχων μας, τωρα θα καθισταται ακομη πιο επωδυνη (απομακρυνση απο την εδρα μας ιδιως κατα την περιοδο λειτουργιας των καταλυματων μας), αλλα και οικονομικα δυσβασταχτη εφοσον δεν εχουμε τη δυνατοτητα να προσθεσουμε και αλλα εξοδα(θαλασσιας επικοινωνιας,φαγητου ,ξενοδοχειουκ.λ.π.) στην ηδη δυσκολη οικονομικη κατασταση που βιωνουμε.
Προτεινουμε ,εφοσον εφαρμοσθει ο Νομος Πανελλαδικα,να υπαρξει μια «περιοδος χαριτος»για την Κεφαλονια και την Ιθακη τριων ετων, μεχρι να εξομαλυνθει η κατασταση, οπως με Κυβερνητικες Αποφασεις εληφθη μεριμνα και για αλλους τομεις στηριξης της επιχειρηματικοτητας (ΕΣΠΑ,ΙΚΑ,Φορολογιες κ.λ.π. Πασκουαλε Ντ Αμικο
FELIX Ενοικιαζομενα Διαμερισματα
Τραπεζακι Κεφαλονια
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΝΟΜΟΣ ΑΡΤΑΣ
ΔΗΜΟΣ ΑΡΤΑΙΩΝ
Η πόλη της Άρτας αποτελεί σήμερα το διοικητικό, εμπορικό, πολιτιστικό και οικονομικό κέντρο της ευρύτερης περιοχής. Η θέση της πόλης μας αποτελεί τον συνδετικό κρίκο μεταξύ της βορειοδυτικής και νοτιοδυτικής Ελλάδας με αποτέλεσμα μεγάλη μάζα του εγχώριου και ξένου τουρισμού όχι μόνο να διέρχεται αλλά και να παραμένει σε αυτήν προκειμένου να επισκεφθεί και να θαυμάσει τους πλείστους και πασίγνωστους αρχαιολογικούς και βυζαντινούς μας χώρους που όπως είναι γνωστό καλύπτουν μία μακρά περίοδο της ιστορίας μας από την αρχαία εποχή ως τους Βυζαντινούς χρόνους.
Το γεφύρι της Άρτας , η Παρηγορήτρια, οι Βυζαντινές εκκλησίες και τα μοναστήρια, το Βυζαντινό και Αρχαιολογικό μουσείο , ο Αμβρακικός Κόλπος ,τα Τζουμέρκα κλπ. είναι ενδεικτικά του πολιτιστικού πλούτου της περιοχής μας.
Με βασικό στόχο την ανάπτυξη του τουρισμού ,όπως γνωρίζετε από το 1996 λειτουργεί στον Δήμο Αρταίων Γραφείο Υποστήριξης Τουρισμού του ΕΟΤ του οποίου από την σύσταση του μέχρι σήμερα οι βασικές λειτουργικές δαπάνες δεν βαρύνουν τον προυπολογισμό του ΕΟΤ αφού καλύπτονται από τον Δήμο Αρταίων . Ακόμη ,οι λόγοι ύπαρξης και διατήρησης του γραφείου είναι πραγματικοί καθώς βρίσκεται σε κομβικό σημείο αφού αποτελεί συνδετικό κρίκο της Βορειο -Δυτικής Ελλάδας και Ευρώπης.
Ο Δήμος με έκπληξη διαπιστώνει ότι στον διαδικτυακό τόπο διαβουλεύσεων και συγκεκριμένα στο κομμάτι ‘’αναδιοργάνωση Υπουργείου Τουρισμού και ΕΟΤ ‘’ το Γραφείο Υποστήριξης Τουρισμού Αρτας καταργείται με τους υπαλλήλους να μεταφέρονται στην ΠΥΤ Ηπείρου. Ο ΕΟΤ είναι ο μόνος πιστοποιημένος Οργανισμός Τουρισμού στην Ελλάδα που διαθέτει επιτυχημένο ιστορικό ετών, στελεχιακή ικανότητα, τεχνογνωσία και ετοιμότητα, όπως και τις αντίστοιχες οικονομίες επιχειρησιακής ευελιξίας και αποτελεσματικότητας, εκτελώντας επιτυχημένα την υλοποίηση της εκάστοτε τουριστικής στρατηγικής και πολιτικής της χώρας και των τοπικών κοινωνιών.
Η προτεινόμενη αναδιάρθρωση του ΕΟΤ θα πρέπει να επανεξεταστεί με στόχο την πραγματική αναβάθμιση του, καταστώντας τον ακόμα πιο ευέλικτο και αποτελεσματικό. Μέσα από την ουσιαστική αναδιάρθρωση του οργανογράμματος και των δομών του, ο ΕΟΤ μπορεί να μεταμορφωθεί σε ένα παγκόσμιο ανταγωνιστικό πρότυπο εθνικού τουριστικού οργανισμού. Απελευθερώνοντας δημιουργικά και κεφαλαιοποιώντας αποτελεσματικά την μοναδική αξία που διαθέτει, τόσο σε επίπεδο συνέχειας, συσσωρευμένης τεχνογνωσίας, τουριστικής κουλτούρας και αντίληψης, όσο και σε επίπεδο ικανότητας, ταλέντου και στελεχιακού δυναμικού, είναι ικανός να διαχειριστεί επιτυχημένα την υλοποίηση της τουριστικής στρατηγικής και πολιτικής της χώρας μας.
Το Γραφείο Υποστήριξης Τουρισμού Άρτας με το ανθρώπινο δυναμικό που διαθέτει μας δίνει τις εγγυήσεις για την αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος του νομού μας. Η επί σειρά ετών συνεργασία μας έχει στεφτεί με απόλυτη επιτυχία σε όλες τις τουριστικές δράσεις .
Εφόσον ο τουρισμός και τα εξ αυτού οφέλη αποτελούν σημαντικό μέρος της τοπικής κοινωνίας καθώς και της ελληνικής οικονομίας γενικότερα προτείνουμε όπως το Γραφείο Υποστήριξης Τουρισμού Άρτας να παραμείνει σε λειτουργία λαμβάνοντας υπόψη ότι η λειτουργία του δεν προκαλεί δαπάνη στον προϋπολογισμό του ΕΟΤ.
Εκτιμώντας τις υπηρεσίες που προσφέρει το γραφείο του ΕΟΤ στην πόλη και τον νομό μας, μέσα στα πλαίσια της αναβάθμισης του τουριστικού προϊόντος ,έχουμε την δυνατότητα να μεταστεγάσουμε το Γραφείο και μάλιστα σε πλέον καταλληλότερο χώρο που ήδη έχουμε διαμορφώσει , δίπλα στο ιστορικό Γεφύρι της Άρτας . Οι λειτουργικές δαπάνες( ενοίκιο, ΔΕΗ , ύδρευση )θα βαρύνουν τον Δήμο Αρταίων ,όπως μέχρι τώρα.
Ο Δήμαρχος Αρταίων
Ιωάννης Αθ. Παπαλέξης
Οι ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ του Ε.Ο.Τ. της παραγρ.6 του αρθρου 4 του Ν.327Ο/2004 (ΦΕΚ 187/Α) έχουν ως αποκλειστική αρμοδιότητά τους απο το 1987 την ΙΔΡΥΣΗ-ΑΔΕΙΟΔΟΤΗΣΗ ΚΑΙ ΕΠΟΠΤΕΙΑ σχεδον του συνόλου των ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ της Χώρας.
Προκειμένου οι Π.Υ.Τ. να συνεχίσουν ομαλά την λειτουργία τους θα πρέπει στο Σ/Ν να προβλέπεται ταυτοχρονη μεταφορά αρμοδιοτήτων και του
συνόλου του υπηρετούντος προσωπικού στο ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ.
Η προτεινόμενη στο Σ/Ν στελέχωση να γίνει σταδιακά με την αποχώρηση του
προσωπικού λόγω συνταξιοδότησης,η οποία συνταξιοδότηση θεωρείται και σύντομη, δεδομένου οτι οι τελευταίες προσλήψεις στις Π.Υ.Τ. έγιναν το
1989.
Σημειώνεται ότι στις Π.Υ.Τ. υπηρετεί,λόγω των τελευταίων συντανταξι-
οδοτήσεων,πολύ λίγο προσωπικό, λιγώτερο και απο μισό του προβλεπό-
μενου στο ν.3270/2004. Π.Δ.313/2001.-
ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΤΟ ΝΟΜΟΘΕΤΗΜΑ ΠΕΡΙ ΑΝΑΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ, ΩΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ ΤΟΥ ΕΟΤ ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΚΑΝΩ ΚΑΠΟΙΟ ΣΧΟΛΙΟ ΜΙΑ ΚΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΒΟΥΛΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ.
ΘΑ ΚΑΝΩ ΜΟΝΟ ΕΝΑ ΧΟΛΙΟ ΜΟΝΟ ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΔΥΝΑΜΙΚΟ.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΥΣΤΗΝΟΜΕΝΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ-ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ-ΙΟΝΙΟΥ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΟΤΙ ΚΑΤΑΡΓΟΥΝΤΑΙ ΔΕΚΑΠΕΝΤΕ(15) ΘΕΣΙΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ ΔΕ 12, ΤΕ ΤΟΥΡ, ΕΠΑΓΓΕΛΑΜΤΩΝ 3 ΚΑΙ ΤΕ ΔΙΟΙ- ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΥ 1.εΑΝ ΔΟΥΜΕ ΟΤΙ Ο ΜΕΣΟΣ ΟΡΟΣ ΗΛΙΚΙΑΣ ΤΩΝ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΔΙΑΘΕΣΙΜΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΕΙΝΑΙ ΤΑ 53 ΕΤΗ ΚΑΙ Ο ΜΕΣΟΣ ΧΡΟΝΟΣ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΣΥΝΑΤΞΙΟΔΟΤΗΣΗ ΕΙΝΑΙ ΤΑ 5 ΕΤΗ, ΤΟ ΚΟΣΤΣΟ ΜΙΣΘΟΔΟΣΙΑΣ ΑΥΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΠΕΝΤΑΕΤΙΑ ΕΙΝΑΙ ΠΕΡΙΠΟΥ 1.600.000 ΕΥΡΩ.κΑΤΑΛΑΒΑΟΝΕΤΕ ΟΤΙ ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΝ ΠΟΣΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΥΓΙΑΝΣΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΑΛΛΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΠΑΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΤΩΝ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΜΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΕΧΟΥΝ ΠΑΙΔΙΑ ΠΟΥ ΣΠΟΥΔΑΖΟΥΝ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΤΑΙ ΜΕΓΑ ΑΔΙΕΞΟΔΟ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ.
ΕΠΙΣΗΣ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΥς ΟΡΟΥΣ ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΤΑΞΗ ΤΟΥΣ ΣΤΟΥΣ ΠΙΝΑΚΕΣ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑΣ, ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΕΧΟΥΝ ΠΡΟΣΛΗΦΘΕΙ ΕΚΤΟΣ ΑΣΕΠ ΜΙΑ ΚΑΙ ΤΟ 1983-85 ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΕ. ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΜΟΥ ΑΠΟΨΗ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΟΠΩς Η ΟΙΚΟΓΕΙΑΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ, ΤΟ ΠΕΡΙΟΥΣΙΟΛΟΓΙΟ Κ.Λ.Π.
γΙΑ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΛΟΓΟΥΣ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑΝ ΝΑ ΔΙΑΤΗΡΗΘΟΥΝ ΟΙ ΥΠΑΡΧΟΥΣΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΤΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΟΥΝ ΜΕ ΤΗΝ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΗ ΤΟΥΣ.
Για λόγους αντίστοιχους με αυτούς που επιτάσσουν ώστε «Το προσωπικό του ΕΟΤ που κατά την δημοσίευση του παρόντος υπηρετεί στην Ειδική Υπηρεσία Προώθησης και Αδειοδότησης Τουριστικών Επενδύσεων του άρθρου 12 του Ν. 4002/2011, όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει, μεταφέρεται, με την ίδια σχέση εργασίας και με ταυτόχρονη μεταφορά της οργανικής του θέσης, στο Υπουργείο Τουρισμού.» και «Για την κατά ως άνω μεταφορά του προσωπικού του ΕΟΤ εκδίδεται διαπιστωτική πράξη του Υπουργού Τουρισμού περίληψη της οποίας δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. …» [Άρθρο 4, παρ. 5], που κυρίως είναι η μεγάλη ειδική εμπειρία του στελεχιακού δυναμικού του Ε.Ο.Τ., γενικότερα για λογούς αποφυγής συνύπαρξης αντιφατικών μεταξύ τους ρυθμίσεων στο σχέδιο νόμου, επειδή τα παρακάτω δεν αντίκεινται σε ισχύουσες διατάξεις (άρθ. 90 του Ν. 4172/2013) καθώς και επειδή, μέσα στην υπάρχουσα κοινωνική πραγματικότητα, είναι σκόπιμο να επιδιωχθεί να προκληθούν τα ελάχιστα δυνατά εργασιακά προβλήματα στο προσωπικό του Ε.Ο.Τ., πρέπει να επαναδιατυπωθεί το άρθρο 5 του σχεδίου νόμου, ως εξής:
«Άρθρο 5
Κατάργηση Περιφερειακών Υπηρεσιών Τουρισμού του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού
1. Το προσωπικό, που υπηρετεί στις Περιφερειακές Υπηρεσίες του Ε.Ο.Τ. της παραγράφου 6 του άρθρου 4 του ν. 3270/2004 (ΦΕΚ 187/Α), μεταφέρεται με απόφαση / διαπιστωτική πράξη του Υπουργού Τουρισμού, με την ίδια σχέση εργασίας σε θέσεις ίδιας κατηγορίας και ειδικότητας των Περιφερειακών Υπηρεσιών Τουρισμού του προηγούμενου άρθρου ως εξής:
α) Οι υπάλληλοι της Περιφερειακής Υπηρεσίας Τουρισμού Αττικής του ΕΟΤ, στην Περιφερειακή Υπηρεσία Τουρισμού Αττικής του Υπουργείου Τουρισμού.
β) Οι υπάλληλοι των Περιφερειακών Υπηρεσιών Τουρισμού Στερεάς Ελλάδας, Θεσσαλίας και του Γραφείου Υποστήριξης Λάρισας, στην Περιφερειακή Υπηρεσία Τουρισμού Θεσσαλίας- Στερεάς Ελλάδος του Υπουργείου Τουρισμού.
γ) Οι υπάλληλοι των Περιφερειακών Υπηρεσιών Τουρισμού Ιονίων νήσων, Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδος του ΕΟΤ συμπεριλαμβανομένων και των υπαλλήλων των Γραφείων Υποστήριξης Τουρισμού Καλαμάτας, Κορίνθου, Αργοστολίου και Κυλλήνης, στην Περιφερειακή Υπηρεσία Τουρισμού Πελοποννήσου – Δυτικής Ελλάδος και Ιονίου του Υπουργείου Τουρισμού.
δ) Οι υπάλληλοι των Περιφερειακών Υπηρεσιών Τουρισμού Ηπείρου και Δυτικής Μακεδονίας του ΕΟΤ συμπεριλαμβανομένου και του Γραφείου Πληροφοριών Άρτας και του Γραφείου Υποστήριξης Τουρισμού Ηγουμενίτσας, στην Περιφερειακή Υπηρεσία Τουρισμού Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας του Υπουργείου Τουρισμού.
ε) Οι υπάλληλοι των περιφερειακών υπηρεσιών Β. Αιγαίου, Κυκλάδων και Δωδεκανήσου συμπεριλαμβανομένων και των Γραφείων Υποστήριξης Σάμου, Χίου και Κω του ΕΟΤ, στην Περιφερειακή Υπηρεσία Αιγαίου του Υπουργείου Τουρισμού.
στ) Οι υπάλληλοι της Περιφερειακής Υπηρεσίας Τουρισμού Κρήτης του ΕΟΤ συμπεριλαμβανομένων και των Γραφείων Υποστήριξης Ρεθύμνου και Χανίων, στην Περιφερειακή Υπηρεσία Τουρισμού Κρήτης του Υπουργείου Τουρισμού.
ζ) Οι υπάλληλοι των Περιφερειακών Υπηρεσιών Τουρισμού Κεντρικής , και Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης του ΕΟΤ συμπεριλαμβανομένου και του Συνοριακού Σταθμού Ορμενίου, και των Γραφείων Πληροφοριών Σ.Σ. Δοϊράνης, Προμαχώνα και Αερολιμένα Μακεδονία, στην Περιφερειακή Υπηρεσία Τουρισμού Μακεδονίας- Θράκης του Υπουργείου Τουρισμού.
2. Σε περιπτώσεις που ο αριθμός των συνιστώμενων θέσεων στις Π.Υ.Τ. του Υπουργείου Τουρισμού, είναι τυχόν μικρότερος από αυτόν των (καταργούμενων – παρ. 3) αντίστοιχων Π.Υ.Τ. του Ε.Ο.Τ., η κατά την προηγούμενη παράγραφο μεταφορά του προσωπικού, θα γίνει με κοινή απόφαση των Υπουργών Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Τουρισμού, με βάση την βαθμολογία που θα λάβει σύμφωνα με την αποτίμηση προσόντων και την μοριοδότηση του άρθρου 90 του Ν. 4172/2013 (ΦΕΚ 167 Α). Προσωπικό ανά Π.Υ.Τ. που πλεονάζει τίθεται, με απόφαση του Υπουργού Τουρισμού, σε διαθεσιμότητα. Η αποτίμηση των προσόντων του προσωπικού, όπου τυχόν απαιτείται σύμφωνα με τα παραπάνω, θα γίνει ανά κατηγορία, ειδικότητα και κλάδο, ξεχωριστά για κάθε Π.Υ.Τ., από το Ειδικό Τριμελές Υπηρεσιακό Συμβούλιο του άρθρου 90 του ν. 4172/2013 του Υπουργείου Τουρισμού. Για το σκοπό αυτό τα προσωπικά μητρώα του προσωπικού των καταργούμενων Π.Υ.Τ. του Ε.Ο.Τ. παραδίδονται εντός μηνός από την έναρξη ισχύος των διατάξεων του παρόντος άρθρου στην Διεύθυνση Διοικητικού του Υπουργείου Τουρισμού.
3. Οι Περιφερειακές Υπηρεσίες Τουρισμού του Ε.Ο.Τ. της παραγράφου 6 του άρθρου 4 του ν. 3270/2004 (ΦΕΚ 187/Α) και όλες οι οργανικές και προσωποπαγείς θέσεις μονίμου και με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου θέσεις εργασίας των υπηρεσιών αυτών, καταργούνται από την ημερομηνία δημοσίευσης στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως του προεδρικού διατάγματος για την αναδιοργάνωση του Υπουργείου Τουρισμού.
4. Μετά την κατά τα οριζόμενα στις προηγούμενες παραγράφους ολοκλήρωση της μεταφοράς του προσωπικού των καταργούμενων Περιφερειακών Υπηρεσιών Τουρισμού (Π.Υ.Τ.) του Ε.Ο.Τ. στις αντίστοιχες Περιφερειακές Υπηρεσίες Τουρισμού (Π.Υ.Τ.) του Υπουργείου Τουρισμού, τυχόν κενές θέσεις κατηγορίας ΠΕ Κλάδου Μηχανικών και ΤΕ κλάδου Τεχνολογικών Εφαρμογών, κατανέμονται με απόφαση Υπουργού Τουρισμού, σε ειδικότητες. Τυχόν κενές θέσεις σε όλες τις κατηγορίες προσωπικού των Π.Υ.Τ. του Υπουργείου Τουρισμού θα αφορούν στο εξής θέσεις μόνιμου προσωπικού. Με διαπιστωτική πράξη του Υπουργού Τουρισμού, που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, θα διαπιστωθεί ο αριθμός των θέσεων αυτών ανά κατηγορία ειδικότητα και κλάδο.»
ΜΑΝΔΑΛΟΣ TOURS
ΓΡΑΦΕΙΟ ΓΕΝΙΚΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
Στον διαδικτυακό τόπο διαβουλεύσεων ,με έκπληξη, διαπιστώνουμε ότι συγκεκριμένα στο κομμάτι ‘’αναδιοργάνωση Υπουργείου Τουρισμού και ΕΟΤ ‘’ το Γραφείο Υποστήριξης Τουρισμού Αρτας καταργείται και μεταφέρεται στα Ιωάννινα.
Σε μία εποχή όπου ο τουρισμός της χώρας αποτελεί ίσως τον πιο βασικό άξονα της εθνικής οικονομίας η περαιτέρω συρρίκνωση και κατάργηση των γραφείων και όχι η ενίσχυση τους θα δημιουργήσει μία ανεξέλεγκτη κατάσταση που θα είναι σε βάρος του υγιή ανταγωνισμού των επιχειρήσεων του κλάδου και κατ επέκταση της τοπικής κοινωνίας .
Η κατάργηση του γραφείου ΕΟΤ Αρτας δημιουργεί πολλά προβλήματα στους επαγγελματίες του τουριστικού κλάδου της περιοχής μας και συγκεκριμένα .
– Μας δημιουργεί επιπρόσθετα έξοδα ,λόγω καυσίμων ,για τον έλεγχο και την παροχή του Δελτίου επιθεώρησης τουριστικών λεωφορείων καθώς είναι πολύ μεγάλη η δαπάνη μετάβασης των τουριστικών λεωφορείων από την Αρτα στα Ιωάννινα .
Ενώ μέχρι τώρα η διαδικασία αυτή γίνεται χωρίς έξοδα από τους υπαλλήλους του γραφείου σας .
– Αξίζει να σημειωθεί και το χάσιμο εργατοωρών των οδηγών που θα πρέπει να μεταφέρουν τα οχήματα για έλεγχο καθώς και του γεγονότος ότι η ΠΥΤ Ηπείρου δεν διαθέτει χώρο ώστε να γίνει η συγκεκριμένη επιθεώρηση.
– Επίσης η κατάργηση του γραφείου θα δυσχεράνει την διεκπεραίωση σειράς ζητημάτων που άπτονται του αντικειμένου μας και θα δημιουργήσει πλήθος προβλημάτων λόγω της μεγάλης χιλιομετρικής απόστασης από την ΠΥΤ Ηπείρου στα Ιωάννινα.
Από την αρχή της λειτουργίας του Γραφείου Γενικού Τουρισμού ΜΑΝΔΑΛΟΣ TOURS έχει δημιουργηθεί μία σχέση εμπιστοσύνης με τον ΕΟΤ Αρτας .Τα στελέχη του γραφείου σας διαθέτουν την ικανότητα ,την τεχνογνωσία και ανταποκρίνονται αποτελεσματικά κάτω από δύσκολες συνθήκες ακόμα και στα πιο κρίσιμα ζητήματα.
Η επί σειρά ετών συνεργασία μας έχει στεφτεί με απόλυτη επιτυχία σε όλες τις τουριστικές δράσεις .Οι επιχειρηματίες του κλάδου έχουμε κατανοήσει πλήρως την σημασία που έχει το γραφείο σας όπως και τον σημαντικό ρόλο που παίζει στην τοπική μας κοινωνία .
Η προτεινόμενη αναδιάρθρωση των ΠΥΤ θα πρέπει να επανεξεταστεί με στόχο την πραγματική αναβάθμιση του Γραφείου ΕΟΤ Αρτας και όχι την κατάργηση του και της μεταφοράς των αρμοδιοτήτων του στην ΠΥΤ Ιωαννίνων γεγονός που θα δημιουργήσει πληθώρα προβλημάτων σε ολόκληρο των τουριστικό κλάδο του νομού μας.
Ο ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ
ΤΣΩΝΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
ΚΤΕΛ ΑΡΤΑΣ Α.Ε.
ΓΡΑΦΕΙΟ ΓΕΝΙΚΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ KTEΛ ΑΡΤΑΣ Α.Ε.
Στον διαδικτυακό τόπο διαβουλεύσεων ,με έκπληξη, διαπιστώνουμε ότι συγκεκριμένα στο κομμάτι ‘’αναδιοργάνωση Υπουργείου Τουρισμού και ΕΟΤ ‘’ το Γραφείο Υποστήριξης Τουρισμού Αρτας καταργείται και μεταφέρεται στα Ιωάννινα.
Σε μία εποχή όπου ο τουρισμός της χώρας αποτελεί ίσως τον πιο βασικό άξονα της εθνικής οικονομίας η περαιτέρω συρρίκνωση και κατάργηση των γραφείων και όχι η ενίσχυση τους θα δημιουργήσει μία ανεξέλεγκτη κατάσταση που θα είναι σε βάρος του υγιή ανταγωνισμού των επιχειρήσεων του κλάδου και κατ επέκταση της τοπικής κοινωνίας .
Η κατάργηση του γραφείου ΕΟΤ Αρτας δημιουργεί πολλά προβλήματα στους επαγγελματίες του τουριστικού κλάδου της περιοχής μας και συγκεκριμένα .
– Μας δημιουργεί επιπρόσθετα έξοδα ,λόγω καυσίμων ,για τον έλεγχο και την παροχή του Δελτίου επιθεώρησης τουριστικών λεωφορείων καθώς είναι πολύ μεγάλη η δαπάνη μετάβασης των τουριστικών λεωφορείων από την Αρτα στα Ιωάννινα .
Ενώ μέχρι τώρα η διαδικασία αυτή γίνεται χωρίς έξοδα από τους υπαλλήλους του γραφείου σας .
– Αξίζει να σημειωθεί και το χάσιμο εργατοωρών των οδηγών που θα πρέπει να μεταφέρουν τα οχήματα για έλεγχο καθώς και του γεγονότος ότι η ΠΥΤ Ηπείρου δεν διαθέτει χώρο ώστε να γίνει η συγκεκριμένη επιθεώρηση.
– Επίσης η κατάργηση του γραφείου θα δυσχεράνει την διεκπεραίωση σειράς ζητημάτων που άπτονται του αντικειμένου μας και θα δημιουργήσει πλήθος προβλημάτων λόγω της μεγάλης χιλιομετρικής απόστασης από την ΠΥΤ Ηπείρου στα Ιωάννινα.
Από την αρχή της λειτουργίας του Γραφείου Γενικού Τουρισμού ΚΤΕΛ ΑΡΤΑΣ ΑΕ έχει δημιουργηθεί μία σχέση εμπιστοσύνης με τον ΕΟΤ Αρτας .Τα στελέχη του γραφείου σας διαθέτουν την ικανότητα ,την τεχνογνωσία και ανταποκρίνονται αποτελεσματικά κάτω από δύσκολες συνθήκες ακόμα και στα πιο κρίσιμα ζητήματα.
Η επί σειρά ετών συνεργασία μας έχει στεφτεί με απόλυτη επιτυχία σε όλες τις τουριστικές δράσεις .Οι επιχειρηματίες του κλάδου έχουμε κατανοήσει πλήρως την σημασία που έχει το γραφείο σας όπως και τον σημαντικό ρόλο που παίζει στην τοπική μας κοινωνία .
Η προτεινόμενη αναδιάρθρωση των ΠΥΤ θα πρέπει να επανεξεταστεί με στόχο την πραγματική αναβάθμιση του Γραφείου ΕΟΤ Αρτας και όχι την κατάργηση του και της μεταφοράς των αρμοδιοτήτων του στην ΠΥΤ Ιωαννίνων γεγονός που θα δημιουργήσει πληθώρα προβλημάτων σε ολόκληρο των τουριστικό κλάδο του νομού μας.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΟΥΜΠΟΥΡΑΣ
ΕΙΜΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ ΚΑΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ ΤΟΥ ΕΟΤ ΜΕ ΕΔΡΑ ΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ ΚΑΙ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑ ΣΤΟΥΣ ΝΟΜΟΥΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ ΚΑΙ ΛΕΥΚΑΔΟΣ. ΜΕ ΤΟ ΠΑΡΩΝ Η ΠΥΤ ΑΥΤΗ ΚΑΤΑΡΓΕΙΤΑΙ ΜΕΤΑΤΡΕΠΕΤΑΙ ΣΕ ΑΠΛΟ ΤΜΗΜΑ ΚΑΙ Η ΕΔΡΑ ΠΗΓΑΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ΥΠΑΡΧΟΥΣΑ ΠΥΤ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΜΕ ΤΗΝ ΛΟΓΙΚΗ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΕΔΡΑ ΤΗΣ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ. ΜΕ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΑΥΤΟ ΜΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΝΑΥΑΡΧΙΔΕΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ,Η ΚΕΡΚΥΡΑ ΜΕΝΕΙ ΧΩΡΙΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ , ΥΠΟΒΑΘΜΙΖΕΤΑΙ ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΚΟΜΗ ΦΟΡΑ ΣΕ ΟΤΙ ΑΦΟΡΑ ΤΙΣ ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ . ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΑ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΚΑΤΑΝΟΜΗΣ ΤΗΣ ΕΤΗΣΙΑΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΔΑΠΑΝΗΣ ΠΟΥ ΔΙΕΝΗΡΓΗΣΕ Η TNS ICAP- QUANTOS ΓΑΙ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ ΤΟΥ Ξ.Ε.Ε , ΚΑΤΑΤΑΣΕΤΑΙ 4Η ΣΕ ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΣΕΙΣ ΚΑΙ 3Η ΣΕ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΑ ΕΣΟΔΑ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ 13 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ ΕΝΩ ΕΚΕΙΝΗ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ 7H ΚΑΙ ΣΤΙς ΔΥΟ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ . ΣΥΓΚΡΙΝΟΜΕΝΕΣ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥΣ ΤΑ ΙΟΝΙΑ ΕΧΟΥΝ ΤΟ 85% ΤΟΩΝ ΔIΑΝΥΚΤΕΡΕΥΣΕΩΝ ΚΑΙ ΤΟ 92% ΤΩΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΣΟΔΩΝ!!! ΕΛΕΟΣ! ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΙΑ ΣΤΕΙΡΑ ΕΦΑΡΜOΓΗ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΜΕΤΑΡΥΘΜΙΣΗΣ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ ΣΟΒΑΡΑ ΥΠΟΨΙΝ ΠΟΥ ΚΤΥΠΑ Η ΚΑΡΔΙΑ ΤΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ!!! Ο ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ Η ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΤΗΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΠΟΥ ΑΣΧΟΛΟΥΝΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΤΟΥ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΝΙΣΧΥΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΟΧΙ ΝΑ ΥΠΟΒΑΘΜΙΖΟΝΤΑΙ!!!
Με αφορμή το Σχέδιο Νόμου περί αναδιοργάνωσης του Υπουργείου Τουρισμού και του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού, σας δηλώνουμε ότι:
Οι συντάκτες αυτού του νομοθετήματος δεν κατέχουν έστω και τις ελάχιστες γνώσεις γεωγραφίας της χώρας καθώς και τις ιδιομορφίες η έστω τα οικονομικά δεδομένα των γραφείων που καταργούνται ή συγχωνεύονται. Σε πρώτη φάση δεν μπορούν να κατανοήσουν την σημασία που έχει ένα γραφείο τουρισμού στις τοπικές κοινωνίες και τον ρόλο που έχει κληθεί να παίξει εδώ και δεκαετίες και απέχει πολύ από το προσδοκώμενο αποτέλεσμα που είναι η ανάπτυξη ,η ανάδειξη ,η διαφήμιση και ο έλεγχος του τουριστικού προιόντος.
-Το Γραφείο Υποστήριξης Τουρισμού Αρτας λειτουργεί 18 χρόνια προσφέροντας πολύτιμες υπηρεσίες στους επαγγελματίες του κλάδου και την τοπική κοινωνία . Η θέση του γραφείου αποτελεί τον συνδετικό κρίκο μεταξύ της βορειοδυτικής και νοτιοδυτικής Ελλάδας με αποτέλεσμα μεγάλη μάζα του εγχώριου και ξένου τουρισμού όχι μόνο να διέρχεται αλλά και να παραμένει σε αυτήν προκειμένου να επισκεφθεί τους πλείστους και πασίγνωστους αρχαιολογικούς και βυζαντινούς χώρους που όπως είναι γνωστό καλύπτουν μία μακρά περίοδο της ιστορίας μας από την αρχαία εποχή ως τους Βυζαντινούς χρόνους.
– Το γραφείο έχει μεγάλη γεωστρατηγική σημασία για τον τουρισμό καθώς βρίσκεται πάνω στον εθνικό οδικό άξονα Ηγουμενίτσας –Πάτρας και αποτελεί συνδετικό κρίκο της Δυτ.Μακεδονίας με την Ηπειρο και την Δυτική Στερεά Ελλάδα .Ουσιαστικά είναι το μοναδικό γραφείο στην διαδρομή από την θεσσαλονίκη ,μέσω Εγνατίας Οδού και στην συνέχεια μέσω της Ιονίας Οδού,μέχρι την Πάτρα .Αφού και η ΠΥΤ Ηπείρου στα Ιωάννινα βρίσκεται χιλιόμετρα μακριά από τον κόμβο της Εγνατίας Οδού με την Ιονία Οδό.
Η κατάργηση του γραφείου θα επιφέρει τεράστια προβλήματα στους επαγγελματίες του κλάδου όπως :
– Η μεγάλη χιλιομετρική απόσταση που καλείται ο επιχειρηματίας του κλάδου να διανύσει από την Αρτα ή την ορεινή Αρτα ,όπου εκεί βρίσκεται ο κύριος όγκος των τουρ, καταλυμάτων του νομού , η ακόμα και από την Πρέβεζα, μέχρι τα Ιωάννινα σαφώς και δυσχεραίνει την διεκπεραίωση διαφόρων ζητημάτων και ανεβάζει το κόστος λόγω μετακίνησης καθώς και τις χαμένες εργατοώρες όπως π.χ. η έκδοση δελτίου επιθεώρησης τουριστικών λεωφορείων που γίνεται στην Αρτα πλέον θα γίνεται στα Ιωάννινα ,που σημαίνει δεκάδες τουριστικά λεωφορεία μόνο από τον νομό Αρτας να πρέπει να μεταβούν στα Ιωάννινα με σημαντικό κόστος μετακίνησης λόγω και της ανόδου της τιμής των καυσίμων και φυσικά εκεί να δημιουργηθεί ένα μεγάλο πρόβλημα καθώς η ΠΥΤ δεν διαθέτει παρκινγκ για τουριστικά λεωφορεία που διαθέτει το γραφείο Αρτας καθώς στεγάζεται δίπλα από τα ΚΤΕΛ Αρτας και χρησιμοποιεί το παρκινγκ του ΚΤΕΛ για τον συγκεκριμένο έλεγχο.
-Επίσης το πρόβλημα της παράνομης λειτουργίας τουρ. καταλυμάτων στα ορεινά ιδίως του νομού θα οξυνθεί σε σημαντικό βαθμό σε βάρος των νόμιμων και υγειών επιχειρήσεων με αποτέλεσμα να χάνονται πολύτιμοι οικονομικοί πόροι για την υπηρεσία και το Κράτος.
Λόγω της θέσης του γραφείου που απέχει μισή ώρα από την πλέον τουριστική περιοχή της Πρέβεζας δίνεται η δυνατότητα για ελέγχους ακόμα και αυθημερόν με αποτέλεσμα να δίνονται ουσιαστικές λύσεις στους επαγγελματίες του κλάδου .
Ο εισερχόμενος τουρισμός στην περιοχή αρμοδιότητας του γραφείου έχει αυξηθεί κατακόρυφα τα τελευταία χρόνια όπου εδώ βρίσκουν εφαρμογή πολλές μορφές τουρισμού ιδιαίτερα ο θρησκευτικός τουρισμός και πολλές άλλες μορφές εναλλακτικού τουρισμού.
Το γραφείο λειτουργεί με τον ελάχιστο ετήσιο προυπολογισμό που διατείθεται για τις Περιφερειακές Υπηρεσίες , αφού η στέγαση του ,η ύδρευση και η ΔΕΗ καλύπτονται από τον Δήμο Αρταίων εδώ και 18 χρόνια ,και προσφέρει πολλά περισσότερα ,από το κόστος λειτουργίας του ,τόσο στους επαγγελματίες του κλάδου όσο και στην τοπική κοινωνία
Το Γραφείο Υποστήριξης Τουρισμού Αρτας έχει δημιουργήσει σχέσεις εμπιστοσύνης με όλους τους τουριστικούς φορείς του νομού ,τον Δήμο Αρταίων και την Περιφέρεια Ηπείρου καθώς το έμπειρο προσωπικό του συμμετέχει στις Επιτροπές αναπτυξιακού χαρακτήρα του νομού τόσο του Δήμου όσο και της Περιφέρειας διαμορφώνοντας και κάνοντας πράξη την εθνική τουριστική στρατηγική . Κρίθηκε αναγκαίο από όλους τους τοπικούς φορείς και έχει επισημανθεί η ανάγκη ενίσχυσης του γραφείου προκειμένου να αναβαθμιστεί περισσότερο ο σημαντικός του ρόλος στην τοπική κοινωνία με αποτέλεσμα ο Δήμος Αρταίων να προσφέρει χώρο για την μεταστέγαση του γραφείου στην πλέον τουριστική περιοχή της Αρτας δίπλα από το φημισμένο Γεφύρι καλύπτοντας όλα τα βασικά λειτουργικά έξοδα όπως ύδρευση, ΔΕΗ ,ενοίκιο .
Τα οφέλη από τον τουρισμό αποτελούν ένα σημαντικό μέρος της τοπικής κοινωνίας καθώς και της ελληνικής οικονομίας γενικότερα και προτείνουμε το Γραφείο Υποστήριξης Τουρισμού Αρτας να παραμείνει σε λειτουργία και να αποσυρθεί το νομοσχέδιο που δημιουργεί πολλά περισσότερα προβλήματα από αυτά που προσπαθεί να λύσει ο συντάκτης αυτού του νομοθετήματος.
Με αφορμή το Σχέδιο Νόμου περί αναδιοργάνωσης του Υπουργείου Τουρισμού και του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού, σας δηλώνουμε ότι:
Το διαφαινόμενο ως νομοθέτημα «αναδιοργάνωσης», διαφαίνεται να έχει δομηθεί από συντάκτη ο οποίος δεν κατέχει καν ελάχιστες γνώσεις γεωγραφίας, είναι έκδηλο ότι ουδόλως έχει ενασχοληθεί με αυτό κάθε αυτό το τουριστικό αντικείμενο στην πρώτη γραμμή δημιουργίας του και εν πάση περιπτώσει απέχει μακράν από το επιτευκτέο που είναι η ενδυνάμωση του τουριστικού προϊόντος της περιοχής μας αλλά και της χώρας.
Η κατάργηση της Περιφερειακής Υπηρεσίας Τουρισμού Πελοποννήσου και η μεταφορά αρμοδιοτήτων από την Τρίπολη στη Πάτρα, θα έχει άκρως αρνητικές επιπτώσεις για τους επιχειρηματίες του κλάδου όπως:
– Η μεγάλη χιλιομετρική απόσταση που θα καλούνται εφεξής να διανύουν οι επιχειρηματίες προκειμένου να μεταβούν στην Πάτρα, ακόμη και από μεγάλα διοικητικά και οικονομικά κέντρα (λ.χ,. Σπάρτη, Γύθειο) ή ακόμη και από προορισμούς ιδιαίτερης τουριστικής έντασης όπως το Πόρτο Χέλι ή η Ελαφόνησος, δυσχεραίνει την διεκπεραίωση σειράς ζητημάτων που άπτονται του αντικειμένου μας.
Η αναγκαιότητα διανυκτέρευσης στην Πάτρα θα είναι δεδομένη πλέον, με συνέπεια δεκάδες δεκάδων εργατοώρες από μέρους των επιχειρηματιών, να πετάγονται κυριολεκτικά στα σκουπίδια, λόγω της μεγάλης χρονικής απόστασης μετάβασης.
– Το φαινόμενο της παράνομης λειτουργίας τουριστικών καταλυμάτων, θα οξυνθεί, καθώς η διαφαινόμενη μεταφορά του κέντρου λήψης εποπτείας και επιβολής διοικητικών κυρώσεων από την Τρίπολη στην Πάτρα, θα αποτελέσει «χαράς ευαγγέλιο» για πλήθος παρανομούντων, με βαριές και δυσβάσταχτες συνέπειες για τις υγιείς και νόμιμες επιχειρήσεις.
– Το τουριστικό προϊόν που πιστά υπηρετούμε και ενισχύουμε σαν κλάδος, αποτελεί ένα κράμα χτισίματος σχέσης εμπιστοσύνης με την αρμόδια Αρχή της υφιστάμενης Περιφερειακής Υπηρεσίας στην Τρίπολη με την οποία συνεργαζόμαστε, σχέση η οποία ανατρέπεται άξαφνα, με μια μονοκονδυλιά νομοθέτη ο οποίος δεν φαίνεται να έχει αντιληφθεί το μέγεθος της αστοχίας του.
– Η ενδεχόμενη μεταφορά και συνένωση Υπηρεσιών και διαδικασιών στην Πάτρα, θα επιφέρει τεράστιες χρονικές καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση είτε εκκρεμουσών είτε προς δρομολόγηση υποθέσεων, με ολέθριες συνέπειες στην από μέρους μας σύναψη συμβάσεων με τουριστικούς πράκτορες, ένταξης στον κοινωνικό τουρισμό, κρατήσεις και πωλήσεις μέσω διαδικτύου, κ.ο.κ.
Υπενθυμίζουμε στον όχι καλά πληροφορημένο νομοθέτη, ότι σειρά αδειοδοτήσεων και λοιπών διοικητικών και κανονιστικών πράξεων, αποτελούν προαπαιτούμενο για την σύναψη οποιασδήποτε σύμβασης με οποιοδήποτε τουριστικό γραφείο / tour operator.
– Πάγιο αίτημα όλων των φορέων της Αργολίδας, της Αρκαδίας, της Κορινθίας, της Λακωνίας και της Μεσσηνίας ήταν – ΚΑΙ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ – η ενίσχυση της Περιφερειακής Υπηρεσίας Τουρισμού Πελοποννήσου με το απαραίτητο προσωπικό, προκειμένου να ενισχυθεί ο ιδιαίτερα θετικός της ρόλος.
Αντί αυτού, η στρεβλή προσέγγιση του Υπουργείου Τουρισμού, θεωρεί ότι η οριστική της κατάργηση αποτελεί ευεργέτημα για την περιοχή μας, γεγονός που κανείς από εμάς τους επιχειρηματίες δεν αντιλαμβάνεται.
– Ο εισερχόμενος τουρισμός στην περιοχή εποπτείας της Περιφερειακής Υπηρεσίας Τουρισμού (ΠΥΤ) Πελοποννήσου, έχει σημειώσει έκρηξη ανόδου τα τελευταία τρία χρόνια, που σε ορισμένες περιπτώσεις, αγγίζει ακόμη και το 35-40%, λειτουργώντας ως αιμοδότης σε συνεχές υφεσιακό περιβάλλον !
Αυτό από μόνο επιβεβαιώνει την ορθότητα διατήρησης της ΠΥΤ Πελοποννήσου στην Τρίπολη αντί της κατάργησής της και της μεταφοράς της στην Πάτρα.
Για όλους αυτούς του λόγους, καθώς και για πλήθος άλλων, ζητούμε την άμεση απόσυρση αυτού του νομοσχεδίου και την – καθ’ οποιονδήποτε τρόπο – ΜΗ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ή ΣΥΝΕΝΩΣΗ της ΠΥΤ Πελοποννήσου αλλά αντιθέτως τη διατήρηση και ενίσχυσή της.
Σε αντίθετη περίπτωση, η εφαρμογή του προτεινόμενου Νόμου, θα προκαλέσει τρομερές δυσχέρειες στον επιχειρηματικό μας κλάδο, με συνέπεια τη οργή μας εναντίον εκείνου που τον εμπνεύστηκε και τον υπόγραψε…
Με αφορμή το Σχέδιο Νόμου περί αναδιοργάνωσης του Υπουργείου Τουρισμού και του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού, σας δηλώνουμε ότι:
Το διαφαινόμενο ως νομοθέτημα «αναδιοργάνωσης», διαφαίνεται να έχει δομηθεί από συντάκτη ο οποίος δεν κατέχει καν ελάχιστες γνώσεις γεωγραφίας, είναι έκδηλο ότι ουδόλως έχει ενασχοληθεί με αυτό κάθε αυτό το τουριστικό αντικείμενο στην πρώτη γραμμή δημιουργίας του και εν πάση περιπτώσει απέχει μακράν από το επιτευκτέο που είναι η ενδυνάμωση του τουριστικού προϊόντος της περιοχής μας αλλά και της χώρας.
Η κατάργηση της Περιφερειακής Υπηρεσίας Τουρισμού Πελοποννήσου και η μεταφορά αρμοδιοτήτων από την Τρίπολη στη Πάτρα, θα έχει άκρως αρνητικές επιπτώσεις για τους επιχειρηματίες του κλάδου όπως:
– Η μεγάλη χιλιομετρική απόσταση που θα καλούνται εφεξής να διανύουν οι επιχειρηματίες προκειμένου να μεταβούν στην Πάτρα, ακόμη και από μεγάλα διοικητικά και οικονομικά κέντρα (λ.χ,. Σπάρτη, Γύθειο) ή ακόμη και από προορισμούς ιδιαίτερης τουριστικής έντασης όπως το Πόρτο Χέλι ή η Ελαφόνησος, δυσχεραίνει την διεκπεραίωση σειράς ζητημάτων που άπτονται του αντικειμένου μας.
Η αναγκαιότητα διανυκτέρευσης στην Πάτρα θα είναι δεδομένη πλέον, με συνέπεια δεκάδες δεκάδων εργατοώρες από μέρους των επιχειρηματιών, να πετάγονται κυριολεκτικά στα σκουπίδια, λόγω της μεγάλης χρονικής απόστασης μετάβασης.
– Το φαινόμενο της παράνομης λειτουργίας τουριστικών καταλυμάτων, θα οξυνθεί, καθώς η διαφαινόμενη μεταφορά του κέντρου λήψης εποπτείας και επιβολής διοικητικών κυρώσεων από την Τρίπολη στην Πάτρα, θα αποτελέσει «χαράς ευαγγέλιο» για πλήθος παρανομούντων, με βαριές και δυσβάσταχτες συνέπειες για τις υγιείς και νόμιμες επιχειρήσεις.
– Το τουριστικό προϊόν που πιστά υπηρετούμε και ενισχύουμε σαν κλάδος, αποτελεί ένα κράμα χτισίματος σχέσης εμπιστοσύνης με την αρμόδια Αρχή της υφιστάμενης Περιφερειακής Υπηρεσίας στην Τρίπολη με την οποία συνεργαζόμαστε, σχέση η οποία ανατρέπεται άξαφνα, με μια μονοκονδυλιά νομοθέτη ο οποίος δεν φαίνεται να έχει αντιληφθεί το μέγεθος της αστοχίας του.
– Η ενδεχόμενη μεταφορά και συνένωση Υπηρεσιών και διαδικασιών στην Πάτρα, θα επιφέρει τεράστιες χρονικές καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση είτε εκκρεμουσών είτε προς δρομολόγηση υποθέσεων, με ολέθριες συνέπειες στην από μέρους μας σύναψη συμβάσεων με τουριστικούς πράκτορες, ένταξης στον κοινωνικό τουρισμό, κρατήσεις και πωλήσεις μέσω διαδικτύου, κ.ο.κ.
Υπενθυμίζουμε στον όχι καλά πληροφορημένο νομοθέτη, ότι σειρά αδειοδοτήσεων και λοιπών διοικητικών και κανονιστικών πράξεων, αποτελούν προαπαιτούμενο για την σύναψη οποιασδήποτε σύμβασης με οποιοδήποτε τουριστικό γραφείο / tour operator.
– Πάγιο αίτημα όλων των φορέων της Αργολίδας, της Αρκαδίας, της Κορινθίας, της Λακωνίας και της Μεσσηνίας ήταν – ΚΑΙ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ – η ενίσχυση της Περιφερειακής Υπηρεσίας Τουρισμού Πελοποννήσου με το απαραίτητο προσωπικό, προκειμένου να ενισχυθεί ο ιδιαίτερα θετικός της ρόλος.
Αντί αυτού, η στρεβλή προσέγγιση του Υπουργείου Τουρισμού, θεωρεί ότι η οριστική της κατάργηση αποτελεί ευεργέτημα για την περιοχή μας, γεγονός που κανείς από εμάς τους επιχειρηματίες δεν αντιλαμβάνεται.
– Ο εισερχόμενος τουρισμός στην περιοχή εποπτείας της Περιφερειακής Υπηρεσίας Τουρισμού (ΠΥΤ) Πελοποννήσου, έχει σημειώσει έκρηξη ανόδου τα τελευταία τρία χρόνια, που σε ορισμένες περιπτώσεις, αγγίζει ακόμη και το 35-40%, λειτουργώντας ως αιμοδότης σε συνεχές υφεσιακό περιβάλλον !
Αυτό από μόνο επιβεβαιώνει την ορθότητα διατήρησης της ΠΥΤ Πελοποννήσου στην Τρίπολη αντί της κατάργησής της και της μεταφοράς της στην Πάτρα.
Για όλους αυτούς του λόγους, καθώς και για πλήθος άλλων, ζητούμε την άμεση απόσυρση αυτού του νομοσχεδίου και την – καθ’ οποιονδήποτε τρόπο – ΜΗ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ή ΣΥΝΕΝΩΣΗ της ΠΥΤ Πελοποννήσου αλλά αντιθέτως τη διατήρηση και ενίσχυσή της.
Σε αντίθετη περίπτωση, η εφαρμογή του προτεινόμενου Νόμου, θα προκαλέσει τρομερές δυσχέρειες στον επιχειρηματικό μας κλάδο, με συνέπεια τη οργή μας εναντίον εκείνου που τον εμπνεύστηκε και τον υπόγραψε…