Άρθρο 15 Επικουρικοί Πυροσβέστες

1. Στο Πυροσβεστικό Σώμα συνιστάται ιδιαίτερη κατηγορία προσωπικού, με την ονομασία «Επικουρικοί  Πυροσβέστες», οι οποίοι καταλαμβάνουν επί θητεία οργανικές θέσεις. Με Προεδρικό Διάταγμα που εκδίδεται μετά από πρόταση του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη συνιστώνται, αυξάνονται ή μειώνονται οι θέσεις των Επικουρικών Πυροσβεστών, με αντίστοιχη μείωση ή αύξηση των θέσεων των Πυροσβεστών.

2. Ως Επικουρικοί Πυροσβέστες προσλαμβάνονται με σχέση δημοσίου δικαίου επί 5ετή θητεία, η οποία μπορεί να ανανεώνεται, σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος, Έλληνες πολίτες, με σύστημα αντικειμενικών κριτηρίων (μόρια), οι οποίοι έχουν τουλάχιστον απολυτήριο Γυμνασίου και δεν έχουν υπερβεί το 29ο έτος της ηλικίας τους. Για τον υπολογισμό της ηλικίας, ως ημερομηνία γέννησης θεωρείται η 31η Δεκεμβρίου του έτους γέννησης. Για τα κωλύματα, τα λοιπά προσόντα και τις προϋποθέσεις πρόσληψης, καθώς και τη διαπίστωση αυτών,  έχουν εφαρμογή οι διατάξεις που ισχύουν κάθε φορά για την κατάταξη ιδιωτών στο Πυροσβεστικό Σώμα, πλην αυτών που αναφέρονται στις γραπτές εξετάσεις και την προφορική συνέντευξη.

3. Κριτήρια πρόσληψης αποτελούν ο βαθμός του απολυτηρίου τίτλου Γυμνασίου, η κατοχή άδειας ικανότητας μοτοσικλέτας, η επαγγελματική άδεια οδήγησης αυτοκινήτου Γ΄ κατηγορίας και άνω, η εκπλήρωση των στρατιωτικών υποχρεώσεων κατά προτίμηση ως έφεδροι αξιωματικοί ή σε ειδικές δυνάμεις ή στην προεδρική φρουρά ή ως εθελοντές πενταετούς υποχρέωσης, ο χρόνος  προϋπηρεσίας ως εποχικού πυροσβέστη ή εποχιακού εργατοτεχνικού προσωπικού (άρθρο 30 παρ. 20 ν.2538/1997, Α΄- 242) και η υπαγωγή στις διατάξεις των εδαφίων α΄ και ε΄ της παρ. 1 του άρθρου 42 του ν.1481/1984 (Α΄- 152), όπως ισχύει σήμερα. Ο αριθμός των μορίων ανά κριτήριο, τα λοιπά απαιτούμενα προσόντα και ο τρόπος διαπίστωσής τους, τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, η προκήρυξη των θέσεων, η διαδικασία πρόσληψης και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια καθορίζονται με απόφαση του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη.

4. Κατ΄ εξαίρεση, ως Επικουρικοί Πυροσβέστες μπορούν επίσης να προσληφθούν εφόσον  δεν έχουν υπερβεί το 45ο έτος της ηλικίας τους : α) εποχικοί πυροσβέστες που είχαν την ιδιότητα αυτή κατά τις αντιπυρικές περιόδους 2008 έως και 2010 και β) το εποχιακό εργατοτεχνικό προσωπικό που προσελήφθη για την εκτέλεση προγραμμάτων αντιπυρικής προστασίας της χώρας σύμφωνα με το άρθρο 30 παρ. 20 του ν.2538/1997. Το ανώτατο όριο ηλικίας των ανωτέρω εποχικών πυροσβεστών αυξάνεται μέχρι και του 49ου έτους, εφόσον για κάθε επιπλέον έτος ηλικίας έχουν εργασθεί σε μία αντιπυρική περίοδο, πέραν των προαναφερομένων. Για την πρόσληψη αυτών δεν απαιτείται όριο αναστήματος, ούτε η υποβολή τους  σε αθλητικές και ψυχοτεχνικές δοκιμασίες, για τη διαπίστωση δε της σωματικής ικανότητας και υγείας τους εφαρμόζονται οι διατάξεις που ισχύουν για τους εν ενεργεία Πυροσβέστες. Οι κυρωμένοι πίνακες επιτυχόντων που αφορούν υποψηφίους εποχικούς πυροσβέστες ισχύουν για τρία έτη. Οι κενούμενες θέσεις εποχικών πυροσβεστών μεταφέρονται στο Πυροσβεστικό Σώμα ως θέσεις Πυροσβεστών. Για τη μεταφορά αυτή εκδίδεται διαπιστωτική απόφαση του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη.

5. Για την πρόσληψη του προσωπικού αυτού συγκροτείται με απόφαση του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη τριμελής επιτροπή, που αποτελείται από ένα αντιπρόεδρο ή νομικό σύμβουλο του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, που ορίζεται από τον πρόεδρο αυτού, έναν εκπρόσωπο του Ανωτάτου Συμβουλίου Επιλογής Προσωπικού, που κληρώνεται μεταξύ των Συμβούλων αυτού και έναν Διευθυντή Διεύθυνσης των Κλάδων του Αρχηγείου του Πυροσβεστικού Σώματος, που κληρώνεται μεταξύ των Διευθυντών των εν λόγω Διευθύνσεων. Οι συνεδριάσεις της επιτροπής γίνονται στο Αρχηγείο του Πυροσβεστικού Σώματος και ως γραμματέας ορίζεται αξιωματικός του εν λόγω Σώματος.

6. Η ανανέωση της θητείας των Επικουρικών Πυροσβεστών, στην οποία περιλαμβάνεται και ο χρόνος εκπαίδευσης, γίνεται, μετά από αίτησή τους, η οποία  υποβάλλεται έξι τουλάχιστον μήνες πριν την συμπλήρωση της 5ετίας,  εφόσον κριθούν ικανοί από το Πρωτοβάθμιο Συμβούλιο Κρίσεων Πυροσβεστών. Η κρίση του Συμβουλίου βασίζεται στις εκθέσεις ικανότητας που συντάσσονται σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 10 του παρόντος. Κατά την αξιολόγηση λαμβάνεται ιδίως υπόψη η βαθμολογία της εργατικότητας και υπηρεσιακής απόδοσης, της πειθαρχικότητας και της υγείας των υποψηφίων.  Δεν επιτρέπεται η ανανέωση της  θητείας Επικουρικού Πυροσβέστη, ο οποίος δεν έχει αξιολογηθεί έστω και σε μία από τις εκθέσεις ικανότητας με το γενικό χαρακτηρισμό τουλάχιστον «καλώς». Κατά των αρνητικών αποφάσεων επιτρέπεται προσφυγή ενώπιον του δευτεροβαθμίου Συμβουλίου. Με απόφαση του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη καθορίζεται η διαδικασία υποβολής της αίτησης ανανέωσης της θητείας και τα όργανα στα οποία υποβάλλεται, η προθεσμία άσκησης προσφυγής, τα όργανα και η διαδικασία ανανέωσης της θητείας ή της απόλυσης και κάθε άλλο σχετικό θέμα. Με την ίδια απόφαση καθορίζονται και τα αντίστοιχα θέματα που αναφέρονται στην κατά την επόμενη παράγραφο ένταξη των Επικουρικών Πυροσβεστών στο μόνιμο πυροσβεστικό προσωπικό.

7. Επικουρικοί Πυροσβέστες, απόφοιτοι Λυκείου, οι οποίοι κατά το χρόνο πρόσληψής τους δεν είχαν υπερβεί το 35ο έτος της ηλικίας τους, μπορούν να ζητήσουν, αντί της ανανέωσης της θητείας τους,  να ενταχθούν στο μόνιμο πυροσβεστικό προσωπικό με το βαθμό του Πυροσβέστη, υπό τις προϋποθέσεις της προηγουμένης παραγράφου. Οι εντασσόμενοι καταλαμβάνουν οργανικές θέσεις Πυροσβεστών και τίθενται στο τέλος της επετηρίδας του βαθμού αυτού κατά το χρόνο ένταξης. Η μεταξύ τους αρχαιότητα καθορίζεται με βάση την ημερομηνία και τη σειρά αποφοίτησής τους από το οικείο κέντρο βασικής τους εκπαίδευσης. Οι διατάξεις που ισχύουν κάθε φορά για το πυροσβεστικό προσωπικό εφαρμόζονται και για τους εντασσόμενους. Όπου στις διατάξεις αυτές προβλέπεται προαγωγή με βάση το χρόνο πραγματικής υπηρεσίας από την κατάταξη, ο χρόνος αυτός υπολογίζεται από την ημερομηνία πρόσληψής τους ως Επικουρικών Πυροσβεστών.

8. Οι Επικουρικοί Πυροσβέστες ασκούν κυρίως καθήκοντα δασοπυρόσβεσης, δασοπροστασίας και πυρασφάλειας.  Επίσης, δύνανται να διατίθενται επικουρικά και στην άσκηση των λοιπών καθηκόντων του πυροσβεστικού προσωπικού, ανάλογα με τις υπηρεσιακές ανάγκες. Κατά την άσκηση των καθηκόντων τους φέρουν στολή  και κατάλληλο εξοπλισμό. Το ύφασμα της στολής και τα λοιπά είδη ιματισμού και υπόδησης χορηγούνται από το δημόσιο. Με απόφαση του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη καθορίζονται ο τύπος, το χρώμα και η σύνθεση της στολής, καθώς και τα αναγκαία ατομικά εφόδια που χορηγούνται στους Ειδικούς Πυροσβέστες για την εκτέλεση των καθηκόντων τους. Για το χρόνο εργασίας και τις άδειες των Επικουρικών Πυροσβεστών εφαρμόζονται ανάλογα οι διατάξεις που ισχύουν για τους Πυροσβέστες.

9. Οι Επικουρικοί Πυροσβέστες, πριν την ανάληψη υπηρεσίας, υφίστανται κατάλληλη βασική εκπαίδευση για διάστημα τουλάχιστον δύο  μηνών. Ο τόπος, ο χρόνος και το είδος αυτής καθορίζονται με απόφαση του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη. Μετά την αποφοίτησή τους, τοποθετούνται και μετατίθενται, ανάλογα με τις υπηρεσιακές ανάγκες, σε περιφερειακές υπηρεσίες του Πυροσβεστικού Σώματος,  με απόφαση του Αρχηγού του Σώματος.

10. Οι Επικουρικοί Πυροσβέστες δεν προάγονται βαθμολογικά. Κατά τη διάρκεια της υπηρεσίας τους αξιολογούνται για τα ουσιαστικά τους προσόντα και συντάσσονται εκθέσεις ικανότητας, σύμφωνα με τις διατάξεις που ισχύουν για την αξιολόγηση των προσόντων των Πυροσβεστών.

11. Οι Επικουρικοί Πυροσβέστες εφοδιάζονται με ειδικό δελτίο ταυτότητας, ο τύπος του οποίου καθορίζεται με απόφαση του Αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος.

12. Στους Επικουρικούς Πυροσβέστες εφαρμόζονται οι πειθαρχικές διατάξεις που ισχύουν για τους Πυροσβέστες, με τη διαφορά ότι αντί της απόταξης επιβάλλεται σ΄ αυτούς η ποινή της απόλυσης, η οποία εκτελείται από το όργανο που είναι αρμόδιο για την πρόσληψή του.

13. Οι Επικουρικοί Πυροσβέστες απολύονται επίσης από την υπηρεσία στις εξής περιπτώσεις :

α. Αν αποτύχουν  στη βασική τους εκπαίδευση.

β. Ύστερα από αίτησή τους, εφόσον έχουν συμπληρώσει ένα έτος υπηρεσίας από την πρόσληψή τους.

γ. Με τη λήξη της 5ετούς θητείας, εφόσον δεν υποβάλουν αίτηση ανανέωσής της ή ένταξή τους στο μόνιμο πυροσβεστικό προσωπικό ή δεν κρίνονται ικανοί προς τούτο.

δ. Για λόγους υγείας, σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις που ισχύουν για τους Πυροσβέστες.

14. Για τα οικονομικά των Επικουρικών Πυροσβεστών εφαρμόζονται ανάλογα οι διατάξεις του άρθρου 5 του ν.2622/1998 (Α΄- 183), όπως ισχύει σήμερα. Όπου στις διατάξεις αυτές αναφέρονται «Συνοριακοί Φύλακες», «δόκιμος αστυφύλακας», «Αρχηγός Ελληνικής Αστυνομίας», «Υπαστυνόμος Β΄» και «αστυνομικό προσωπικό» νοούνται «Επικουρικοί Πυροσβέστες», «δόκιμος πυροσβέστης», «Αρχηγός Πυροσβεστικού Σώματος», «Ανθυποπυραγός» και «πυροσβέστες», αντίστοιχα.

15. Οι Επικουρικοί Πυροσβέστες ασφαλίζονται για σύνταξη και υγειονομική περίθαλψη στο Ίδρυμα Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Το προσωπικό αυτό υπάγεται και στην ασφάλιση των ταμείων επικουρικής ασφάλισης και πρόνοιας του πυροσβεστικού προσωπικού, με τους όρους και  τις προϋποθέσεις που ισχύουν για το προσωπικό αυτό.

16. Οι Επικουρικοί Πυροσβέστες μόνιμοι ή επί θητεία, τίθενται σε κατάσταση υπηρεσίας γραφείου, εφόσον κρίνονται σωματικά ανίκανοι για την εκτέλεση άλλης υπηρεσίας, σύμφωνα με τις διατάξεις που ισχύουν για το πυροσβεστικό προσωπικό.

17. Οι Επικουρικοί Πυροσβέστες μόνιμοι ή επί θητεία τίθενται σε κατάσταση μόνιμης διαθεσιμότητας, με τις προϋποθέσεις και τη διαδικασία που καθορίζεται από τις διατάξεις που ισχύουν για το πυροσβεστικό προσωπικό. Όσοι τίθενται στην κατάσταση αυτή, εξελίσσονται μισθολογικά μέχρι την εξάντληση της μισθολογικής κλίμακας.

18. Για τα θέματα που δεν ρυθμίζονται από τις διατάξεις του παρόντος και των κατ΄ εξουσιοδότηση αυτού εκδιδομένων κανονιστικών πράξεων, εφαρμόζονται ανάλογα οι αντίστοιχες διατάξεις που ισχύουν για τους Πυροσβέστες.

  • 27 Νοεμβρίου 2010, 10:16 | Ντουλαπτσής Παναγιώτης

    Κύριε Υπουργέ,

    Σχετικά με την παράγραφο 1 του Άρθρου 15,
    η ονομασία της νέας κατηγορίας του πυροσβεστικού προσωπικού ως <>, δεν ανταποκρίνεται στα καθήκοντα που θα τους ανατεθούν, καθώς αυτά μόνο επικουρικά δεν είναι. Επίσης υπάρχει κίνδυνος παρεξηγήσεως από τους πολίτες, καθώς όταν θα σπεύδουν οι <> σε συμβάν, ο πολίτης θα υποτιμάει τις ικανότητές τους και θα περιμένει τους <> να επέμβουν.
    Μία πρόταση είναι, να μην ξεχωρίζουν από το μόνιμο προσωπικό ως ονομασία ή να ονομαστούν «Πυροσβέστες πυρόσβεσης- διάσωσης».

    Σχετικά με την παράγραφο 3 του Άρθρου 15,
    Να συμπεριληφθεί ως τίτλος σπουδών το απολυτήριο δημοτικού κατ’ εφαρμογή του άρθρου 25 του ΠΔ 50/2001 που ορίζει ότι ως «προσόν διορισμού στον εισαγωγικό βαθμό των κλάδων ΥΕ ορίζεται ο απολυτήριος τίτλος υποχρεωτικής εκπαίδευσης (δηλαδή απολυτήριο τριταξίου γυμνασίου ή για υποψήφιους που έχουν αποφοιτήσει μέχρι και το 1980 απολυτήριο δημοτικού σχολείου)». Οι απόφοιτοι Δημοτικού μπορούν πχ κάλλιστα να απορροφηθούν στην ομάδα «Ήφαιστος» που έχετε συστήσει.

    Σχετικά με την παράγραφο 4 του Άρθρου 15,
    Το ανώτατο όριο ηλικίας των ανωτέρω εποχικών πυροσβεστών, θα μπορούσε να μείνει ανοιχτό προς τα επάνω, χωρίς το όριο ηλικίας των 49 ετών, εάν αυτά τα παραπάνω έτη ηλικίας καλύπτονται από την ανάλογη προϋπηρεσία . Παράδειγμα: Εποχικός πυροσβέστης με ηλικία 51 ετών θα χρειάζεται προϋπηρεσία 2+6 έτη, ο 52 ετών θα χρειάζεται προϋπηρεσία 2+7 έτη.

    Σχετικά με την Παράγραφο 7 του άρθρου 15,
    Το όριο ηλικίας τον 35 ετών, πρέπει να εξαλειφτεί και να ισχύσει για όλους όσους έχουν ευδόκιμη υπηρεσία στο Πυροσβεστικό Σώμα κατά την διάρκεια της 5ετούς θητείας, ρύθμιση αντίστοιχη με εκείνη της παρ. 1 του άρθρου 2 του Ν. 3181/2003 που ίσχυσε για τους υπηρετούντες στις υπηρεσίες συνοριακής φύλαξης καθώς και για τους ειδικούς φρουρούς (απάλειψη του ορίου των 35 ετών)

    Με εκτίμηση
    Ντουλαπτσής Παναγιώτης

  • 27 Νοεμβρίου 2010, 10:32 | ΜΑΡΚΟΣ ΡΟΥΣΣΟΣ

    ΚΥΡΙΕ ΥΠΟΥΡΓΕ ΑΝ ΚΑΙ ΑΚΟΜΑ ΔΕΝ ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΚΑΤΙ ΓΙΑ ΕΜΑΣ, ΔΙΟΤΙ ΕΧΩ ΑΚΟΥΣΕΙ ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΛΥΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟΥ ΜΑΣ ΘΕΜΑΤΟΣ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΤΟΝΙΣΩ ΕΝΑ ΑΚΟΜΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ , ΕΚΤΟΣ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΓΡΑΨΕΙ.. ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΤΟ ΘΕΜΑ ΜΑΣ ΝΑ ΛΥΘΕΙ ΓΙΑΤΙ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΟΥΡΑΣΗ ΣΕ ΠΟΛΟΥΣ ΣΥΝΑΔΕΡΦΟΥΣ ΠΟΥ ΠΡΟΕΡΧΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΘΕΜΑ ΕΙΝΑΙ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΣΟΒΑΡΟ, ΔΙΟΤΙ ΕΜΕΙΣ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΠΟΤΕ ΝΑ ΣΚΕΦΤΟΜΑΣΤΕ ΑΝ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΡΕΞΟΥΜΕ ΝΑ ΣΩΣΟΥΜΕ ΤΟ ΛΙΓΟ ΦΥΣΙΚΟ ΠΛΟΥΤΟ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΑΣ Η ΑΚΟΜΑ ΜΙΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΖΩΗ ΠΟΥ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ (ΔΙΟΤΙ ΔΕΝ ΕΠΕΜΒΑΙΝΟΥΜΕ ΜΟΝΟ ΣΕ ΔΑΣΙΚΕΣ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ ΑΛΛΑ ΣΕ ΟΤΙ ΜΑΣ ΖΗΤΗΘΕΙ,)
    ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΟΝΟ ΣΑΣ , ΑΣ ΕΛΠΙΣΟΥΜΕ ΟΤΙ ΘΑ ΕΙΣΑΣΤΕ Ο ΠΡΩΤΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΚΑΙ Η ΠΡΩΤΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΟΥ ΘΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ ΤΟ ΕΡΓΟ ΜΑΣ

  • 27 Νοεμβρίου 2010, 10:51 | ΡΙΤΖΑΚΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

    ΜΠΡΑΒΟ ΝΑ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ Η ΙΔΡΥΣΗ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΕΙΔΙΚΩΝ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ,,,,ΟΠΩΣ ΑΛΛΩΣΤΕ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΣΩΣΤΟ ΟΝΟΜΑ,,,,,,,,ΑΛΛΩΣΤΕ ΑΥΤΟΙ Η ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΕΙΝΑΙ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΤΟΥΣ ΤΟΣΟΥΣ ΝΕΚΡΟΥΣ ΚΑΜΕΝΟΥΣ ΚΑΙ ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ ΣΥΝΑΔΕΡΦΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΦΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΡΩΤΗ ΓΡΑΜΜΗ,,,ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΣΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ (ΝΑ ΤΟΥΣ ΕΧΕΙ ΜΕ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΑΙΣΘΗΜΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΑΠΟ ΤΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ ΤΩΝ ΚΑΙΡΩΝ) ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΕΠΟΧΙΚΟΥΣ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΕΣ ΠΟΥ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕ ΤΑ ..ΘΑ…. ΤΟΥΣ ΕΧΟΥΝ ΣΕ ΑΝΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΑΥΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΤΟΥΣ,,,,,ΣΩΣΤΗ Η ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΤΟΥΣ,,,ΑΛΛΑ ΜΕ ΤΟ ΜΕΤΡΟ ΤΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ ΤΩΝ 35 ΕΤΩΝ ΕΙΝΑΙ ΑΔΙΚΟ….ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΗ ,ΑΦΟΥ ΤΟΣΟΙ ΚΑΙ ΤΟΣΟΙ ΕΧΟΥΝ ΠΡΟΥΠΗΡΕΣΙΑ 15 ΚΑΙ ΠΛΕΩΝ ΕΤΗ, ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΕΠΟΧΙΚΟΣ ΠΡΟΣΛΗΦΘΗΚΕ 33 ΕΤΩΝ ΕΧΕΙ 10 ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΕΙΝΑΙ 43 ΑΥΤΟΣ?ΔΕΝ ΠΡΟΣΦΕΡΕ? ΔΕΝ ΠΑΛΕΨΕ? ΔΕΝ ΚΙΝΔΥΝΕΨΕ? ΓΙΑΤΗ ΛΟΙΠΟΝ ?ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΗ ΑΥΤΟ ΤΟ ΜΕΤΡΟ ΤΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ,,ΚΑΙ ΝΑ ΕΝΤΑΧΘΟΥΝ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 4200 ΟΣΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ,ΓΙΑ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΕΙ ΤΗΝ ΕΥΡΥΘΜΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙΑ ΤΟΥ.ΔΕΝ ΥΠΟΤΙΜΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΩΝ ΜΟΝΙΜΩΝ ΑΛΛΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΠΟΧΙΚΟΥΣ ΜΙΛΑΜΕ,,,,,ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΙΑ ΓΡΟΘΙΑ ΕΧΟΥΝ ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΝ ΤΑ ΜΕΓΙΣΤΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΑΣ….ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΛΟΙΠΟΝ ΜΙΑ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΔΙΚΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΡΟΙΔΙΑΣ ΤΟΣΟ ΕΤΩΝ .ΜΕ ΤΟ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΑΛΗΘΙΝΟ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΜΙΑ ΔΥΝΑΤΗ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ ΥΠΗΡΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ…. ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ ΜΑΘΑΜΕ ΝΑ ΤΙΜΑΜΕ ΤΟΥΣ ΗΡΩΕΣ ΜΑΣ ΜΕΤΑΘΑΝΑΤΟΝ ,,,,ΤΟΥΣ ΗΡΩΕΣ ΤΟΥ 2007 ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΗΡΩΕΣ ΤΗΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑΣ ΠΟΤΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΘΑ ΤΟΥΣ ΤΙΜΗΣΕΤΕ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΞΙΑ ΤΟΥΣ ΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΣΜΟ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΤΟΥΣ????ΟΤΑΝ ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΚΑΙΓΟΤΑΝ,,ΟΤΑΝ ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΠΑΛΕΥΑΝ ΜΕ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ ΚΑΙ ΜΕ ΔΙΑΣΩΣΕΙΣ ,ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ(ΠΟΥ ΤΟΥ ΔΙΝΕΤΑΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΚΑΙ ΑΥΤΩΝ ΣΤΗ ΠΡΟΣΛΗΨΗ)ΚΑΘΩΤΑΝ ΚΑΙ ΕΠΙΝΑΝ ΤΙΣ ΦΡΑΠΕΔΙΕΣ ΤΟΥΣ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ ΤΑ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΑ ΕΚΕΙΝΑ,,,ΚΑΙ ΘΕ ΕΡΘΟΥΝ ΤΩΡΑ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΗΡΩΕΣ ΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ? ΑΔΙΚΙΑ!!!!!ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΤΟΣΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ,,,,,,ΑΝ ΚΑΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΟΤΙ ΜΟΝΟ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΟΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ,,Τ????!!!!!!!ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΥΜΒΑΝΤΑ ΠΟΥ ΝΑ ΜΗΝ ΤΟΥΣ ΕΧΟΥΜΕ ΔΕΙ,,ΜΙΛΑΩ ΕΚ ΠΕΙΡΑΣ,,,ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΕΠΟΧΙΚΟΣ ΑΛΛΑ ΓΝΩΡΙΖΩ ΠΟΛΛΟΥΣ ΑΠΟΑΥΤΟΥΣ ΚΑΙ ΞΕΡΩ ΚΑΙ ΜΟΝΙΜΟΥΣ…..ΤΟΥΣ ΒΛΕΠΩ ΣΕ ΟΛΑ ΙΣΟΥΣ….ΑΝ Η ΔΙΑΦΟΡΑ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΧΑΡΤΙΚΕΣ ΔΟΥΛΕΙΕΣ,,,,Ε ΣΤΗ ΔΙΜΗΝΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΤΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΕΤΑΙ……ΣΙΓΑ ΤΟ ΠΡΑΜΑ,,,ΤΟ ΘΕΜΑ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΚΑΝΕΤΕ ΠΡΑΞΗ ΟΤΙ ΤΟΥΣ ΕΤΑΞΕ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΚΑΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΟΛΑ ΤΟ ΑΞΙΖΟΥΝ,,,,,,ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ,,,ΚΑΝΤΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΜΙΑ ΣΩΣΤΗ ΑΣΠΙΔΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ….ΤΟ ΔΙΚΑΙΟΥΜΑΣΤΕ ,ΚΑΙ Η ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗ ΟΛΩΝ ΑΥΤΩΝ ΤΟ ΕΓΓΥΑΤΑΙ..
    ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΠΗΓΑΝ ΤΑ ΟΡΙΑ ΗΛΙΚΙΑΣ ΚΑΙ ΜΕ ΤΙΣ ΤΟΣΕΣ ΧΡΟΝΙΕΣ ΠΡΟΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΤΟΥΣ ΤΑ ΟΡΙΑ ΗΛΙΚΙΑΣΠΟΥ ΘΕΤΕΤΑΙ ΕΙΝΑΙ ΑΔΙΚΑ,……ΣΚΕΦΤΗΤΕ ΤΟ ,,,ΣΚΕΦΤΗΤΕ ΣΑΝ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ……..ΤΟ ΑΞΙΖΟΥΝ ,,,ΑΥΤΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΗΡΩΕΣ .ΤΙΜΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΤΙΜΗΣΤΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΟΥΣ ΤΙΜΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΝΕΚΡΟΥΣ ΤΟΥΣ
    ΜΕΡΙΚΑ ΠΙΟ ΠΑΝΩ ΤΑ ΑΝΤΙΓΡΑΨΑ ΑΠΟ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ ΠΟΥ ΜΟΥ ΑΡΕΣΕ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΟΜΩΣ ΤΑ ΖΩ ,,ΚΑΙ ΤΟ ΞΑΝΑΛΕΩ ΤΙΜΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΗΡΩΕΣ ΤΟΥ 2007 ,,ΤΙΜΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΚΑΜΕΝΟΥΣ ΣΥΝΑΔΕΡΦΟΥΣ ΔΙΚΑΙΩΝΩΝΤΑΣ ΤΩΝ ΑΓΩΝΑ ΤΟΥΣ ΠΟΥ ΕΔΩΣΑΝ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΧΩΡΑ,,,ΟΠΩΣ ΚΑΝΕΙΣ ΤΟΥΣ ΔΕΝ ΘΑ ΔΙΣΤΑΣΗ ΝΑ ΜΠΕΙ ΣΤΗ ΦΩΤΙΑ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΤΟ ΚΑΘΗΚΩΝ ΟΠΩΣ ΤΟΚΑΝΟΥΣ ΚΑΘΕ ΦΟΡΑ……..ΣΚΕΦΤΗΤΕ,,,ΠΡΑΞΤΕ ΔΩΣΤΕ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

  • 27 Νοεμβρίου 2010, 10:39 | Τάσος,Θεσσαλονίκη

    κ.Υπουργέ το παρόν άρθρο του σχέδιο νόμου δε συμβαδίζει με τη βασική αρχή του οικονομικού προϋπολογισμού του έτους 2011, τη μείωση των δημοσίων δαπανών.Σε μια εποχή που διαπιστώνεται το τεράστιο μέγεθος του δημοσίου και γίνονται μετατάξεις και απολύσεις συμβασιούχων,η πρόσληψη 5000 μονιμων,είναι παράξενη έως προκλητική.Επιπλέον στην αιτιολογική έκθεση δεν αναφέρεται η επιπλέον δαπανή που θα δημιουργηθεί.

  • 27 Νοεμβρίου 2010, 09:32 | ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΙΜΠΡΙΞΗΣ

    1. Αναφορικά με την ονομασία της νέας κατηγορίας που θα συσταθεί στο Π.Σ. αντί του «Επικουρικοί Πυροσβέστες» προτείνω τον τίτλο «Πυροσβέστες πυρόσβεσης- διάσωσης».
    2. Να προκηρυχθούν τουλάχιστον 4.000 θέσεις εργασίας, δεδομένου ότι i) πολλές εκ των προκηρυσσόμενων θέσεων θα καλυφθούν από πολίτες (πολύτεκνοι, θύματα τρομοκρατικών επιθέσεων) και ii) ο αριθμός των συμβασιούχων πυροσβεστών ανέρχεται σε 5.385. Συνεπώς, για να θεωρηθεί η συγκεκριμένη νομοθετική πρωτοβουλία ως πραγματικά έντιμη προσπάθεια αποκατάστασης των συμβασιούχων πυροσβεστών θα πρέπει να καλύψει ένα ρεαλιστικά μεγάλο αριθμό υπαλλήλων. Προκυρύσσοντας πχ μόνο 1000-2000 θέσεις, πάνω από το 50% των υπάρχοντων συμβασιούχων πυροσβεστών αυτομάτως αποκλείονται!
    3. Να συμπεριληφθεί ως τίτλος σπουδών το απολυτήριο δημοτικού κατ’ εφαρμογή του άρθρου 25 του ΠΔ 50/2001 που ορίζει ότι ως «προσόν διορισμού στον εισαγωγικό βαθμό των κλάδων ΥΕ ορίζεται ο απολυτήριος τίτλος υποχρεωτικής εκπαίδευσης (δηλαδή απολυτήριο τριταξίου γυμνασίου ή για υποψήφιους που έχουν αποφοιτήσει μέχρι και το 1980 απολυτήριο δημοτικού σχολείου)». Οι απόφοιτοι Δημοτικού μπορούν πχ κάλλιστα να απορροφηθούν στην ομάδα «Ήφαιστος» που έχετε συστήσει.
    4. Το μισθολογικό, πειθαρχικό και υπαλληλικό καθεστώς των «επικουρικών πυροσβεστών», η επιτροπή πρόσληψης στο Π.Σ., ο χρόνος εργασίας, οι άδειες, τα εκτός έδρας, η χορήγηση μέσων ατομικής προστασίας κλπ να διέπονται από τις αντίστοιχες διατάξεις που ισχύουν για τους μόνιμους πυροσβέστες
    5. Αναφορικά με τη δυνατότητα μονιμοποίησης μετά το πέρας της 5ετίας στο Π.Σ. ζητώ ρύθμιση αντίστοιχη με εκείνη της παρ. 1 του άρθρου 2 του Ν. 3181/2003 που ίσχυσε για τους υπηρετούντες στις υπηρεσίες συνοριακής φύλαξης καθώς και για τους ειδικούς φρουρούς (απάλειψη του ορίου των 35 ετών)
    6. Το εδάφιο α της παρ. 4 του άρθρου 15 του σχεδίου νόμου να τροποποιηθεί ως εξής: Κατ’ εξαίρεση ως Επικουρικοί Πυροσβέστες μπορούν επίσης να προσληφθούν εφόσον δεν έχουν υπερβεί το 45ο έτος της ηλικίας τους: α) εποχικοί πυροσβέστες που είχαν την ιδιότητα αυτή κατά τις αντιπυρικές περιόδους 2009 έως και 2010.
    7. Tέλος, αναφορικά με τον καθορισμό ανωτάτου ορίου ηλικίας πρόσληψης, επισημαίνω, όπως είχε άλλωστε τονίσει και με το υπ’ αρ. πρωτ. 85/25-10-2010 έγγραφό της η ΠΟΣΠΥΔ, δεν υφίσταται ανάγκη θέσπισης ως τέτοιου του 49ου έτους ηλικίας, καθώς το όριο συνταξιοδότησης έχει πλέον αυξηθεί, το δε πόρισμα της Επιτροπής του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη που υιοθέτησε ως ανώτατο όριο ηλικίας το 49ο έτος αναφερόταν σε ρύθμιση μονιμοποίησης και όχι πενταετούς θητείας. Συνεπώς αφού προκρίνεται η λύση της πενταετούς θητείας, ποιος ο λόγος θέσπισης ανωτάτου ορίου ηλικίας;

  • 27 Νοεμβρίου 2010, 05:03 | ΖΕΡΔΕΛΗΣ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ

    Καλησπέρα,
    Θα ήθελα και εγώ με τη σειρά μου να προτείνω διορθώσεις που πιστεύω ότι θα είναι σημαντικές για την αποκατάσταση του συνόλου των σημερινών συμβασιούχων πυροσβεστών. Έτσι ώστε να εξαλειφθεί το φαινόμενο της μακροχρόνιας αδικίας που έχουμε υποστεί στο σύνολο μας. Συγκεκριμένα, όταν ζητήθηκε το 2003 να προσληφθούν συμβασιούχοι πυροσβέστες, από το σύνολο των επιτυχόντων της τότε προκύρηξης, υπήρχε και υπάρχει μέχρι σήμερα, ανομοιομορφία σε σχέση με την ηλικία τις γραμματικές γνώσεις κ.α. Σήμερα μετά από οκτώ χρόνια αν η πολιτεία αναγνωρίζει ότι πρόκειται για ανθρώπους που έχουν δώσει και τη ζωή τους, για την υπηρεσία που εκτελούν, ανεξαρτήτως ηλικίας και γραμματικών γνώσεων, αλλά με αφοσίωση στο καθήκον, θα είναι αδικία μέσω κάποιων κριτηρίων, να δημιουργηθεί ακόμα μεγαλύτερη ανομοιομορφία και τελικώς να δώσει λύση σε μερίδα συμβασιούχων πυροσβεστών.
    Προτείνεται,
    – Απορρόφηση του συνόλου των συμβασιούχων πυροσβεστών, σε βάθος χρόνου, (τρία έτη), αλλιώς δεν αποτελεί εργασιακή αποκατάσταση.
    – Επειδή θα αποτελούσε αδικία να μην συμπεριληφθούν πολίτες στην προκύρηξη, προτείνεται να παρθεί μια μικρή σειρά αποκλειστικά για την επάνδρωση των Π.Υ. των εθνικών οδών, όπου θα καθορίζεται ο αριθμός των προκυρησσόμενων αυτών θέσεων αναλόγως των ελλείψεων.
    – Μετά την πενταετία άμεση μονιμοποίηση των επικουρικών πυροσβεστών και όχι ανανεώσεις πενταετίας.
    – Να υπάρχει η υποχρέωση πρόσληψης από τον πίνακα επιτυχόντων εντός της τριετίας και τελικώς την αποκατάσταση του συνόλου (περίπου 1800 άτομα το χρόνο).
    – Δεν πρέπει να αποκλειστεί καμία κατηγορία συμβασιούχων πυροσβεστών γιατί έτσι προσλήφθησαν και έτσι θα είναι δίκαιο να αποκατασταθούν.
    – Να μην υφίσταται αξιολόγηση της υγείας των επικουρικών πυροσβεστών στο βαθμό τουλάχιστον που η αξιολόγηση θα καθίσταται αιτία μη μονιμοποίησης (δεδομένου ότι είμαστε άνθρωποι και όχι ρομπότ).
    – Σε περίπτωση αρνητικής αξιολόγησης της υγείας τους να τίθενται σε υπηρεσία γραφείου μέχρι την συνταξιοδότηση ή την οικιοθελή αποχώρηση από την υπηρεσία.
    – Αντικατάσταση της ονομασίας από επικουρικοί πυροσβέστες σε ειδικοί πυροσβέστες (για να μην υπάρχει αίσθηση υποβιβασμού).
    – Προτείνεται τοποθέτηση των επικουρικών πυροσβεστών στις υπηρεσίες όπου υπηρετούσαν ως συμβασιούχοι πυροσβέστες εποχικής απασχόλησης (με τον τρόπο αυτό δεν διαταράσσεται η οικογενειακή, οικονομική και κοινωνική γαλήνη των επικουρικών πυροσβεστών και επιπλέον θα υπάρχει καλύτερη απόδοση έργου στο ήδη οικείο περιβάλλον για αυτούς).
    – Τέλος προτείνεται για τα οικονομικά των πυροσβεστών να ισχύουν και να εφαρμόζονται οι διατάξεις που ισχύουν για μόνιμο πυροσβεστικό προσωπικό.

  • 27 Νοεμβρίου 2010, 05:39 | ΓΕΩΡΓΙΟΣ

    Στην παραγραφο 4 αναφερεται το εξης:»Κατ΄ εξαίρεση, ως Επικουρικοί Πυροσβέστες μπορούν επίσης να προσληφθούν εφόσον δεν έχουν υπερβεί το 45ο έτος της ηλικίας τους : α) εποχικοί πυροσβέστες που είχαν την ιδιότητα αυτή κατά τις αντιπυρικές περιόδους 2008 έως και 2010….»
    Αυτο ομως δεν ειναι καθολου δικαιο διοτι καποιος ο οποιος εχει τρεις αντιπυρικες περιοδους εχει την δυνατοτητα να γινει επικουρικος πυροσβεστης(και βεβαιος θα πρεπει να γινει αυτο) ενω καποιος ο οποιος εχει παραπανω αντιπυρικες περιοδους και ειναι ενεργος το 2009 και 2010 ειναι εκτος…για να γινω ποιο κατανοητος θα αναφερω το δικο μου παραδειγμα….εχω 6 αντιπυρικες περιοδους 2001 2002 2003 2004 2009 και 2010 για καποιος λογους το 2005 εως το 2008 σταματησα να εργαζομαι ως εποχικος πυροσβεστης αλλα επανηρθα το 2009…ειμαι 31 ετων εχω 2 παιδια εχω γραμματικες γνωσεις γενικου λυκειου ειμαι παιδι πολυτεκνων και γενικα εχω ολα τα προσοντα να μπω στο σωμα εστω και ως επικουρικος πυροσβεστης.Με την παραγραφο 4 ομως του αρθρου,επειδη δεν εχω εργασθει την αντιπυρικη περιοδο 2008 ειμαι αυτοματος εκτος…Νομιζω οτι δεν ειμαι ο μονος που ειμαι σε αυτην την θεση,σιγουρα θα υπαρχουν και αλλοι συναδελφοι που δεν θα εχουν εργασθει το 2008 αλλα ηρθαν μετα απο αυτην την διακοπη το 2009 για να εργασθουν και παλι.Παρακαλω να δωσετε μεγαλη βαση και σε αυτο το ζητημα διοτι θα επαναλαβω ειναι αδικο καποιος που εχει ολα τα προσοντα ειναι ενεργος το 2009 και το 2010 και εχει παραπανω απο 4 αντιπυρικες περιοδους να ειναι εκτος ενω καποιος που εχει τρεις και ειναι ενεργος να μπορει να μπει στο σωμα…ευχαριστω.

  • 27 Νοεμβρίου 2010, 04:46 | ΓΟΥΡΟΥΝΟΣ ΣΤΕΡΓΙΟΣ

    1. Αναφορικά με την ονομασία της νέας κατηγορίας που θα συσταθεί στο Π.Σ. αντί του «Επικουρικοί Πυροσβέστες» προτείνω τον τίτλο «Πυροσβέστες πυρόσβεσης- διάσωσης».
    2. Να προκηρυχθούν τουλάχιστον 4.000 θέσεις εργασίας, δεδομένου ότι i) πολλές εκ των προκηρυσσόμενων θέσεων θα καλυφθούν από πολίτες (πολύτεκνοι, θύματα τρομοκρατικών επιθέσεων) και ii) ο αριθμός των συμβασιούχων πυροσβεστών ανέρχεται σε 5.385. Συνεπώς, για να θεωρηθεί η συγκεκριμένη νομοθετική πρωτοβουλία ως πραγματικά έντιμη προσπάθεια αποκατάστασης των συμβασιούχων πυροσβεστών θα πρέπει να καλύψει ένα ρεαλιστικά μεγάλο αριθμό υπαλλήλων. Προκυρύσσοντας πχ μόνο 1000-2000 θέσεις, πάνω από το 50% των υπάρχοντων συμβασιούχων πυροσβεστών αυτομάτως αποκλείονται!
    3. Να συμπεριληφθεί ως τίτλος σπουδών το απολυτήριο δημοτικού κατ’ εφαρμογή του άρθρου 25 του ΠΔ 50/2001 που ορίζει ότι ως «προσόν διορισμού στον εισαγωγικό βαθμό των κλάδων ΥΕ ορίζεται ο απολυτήριος τίτλος υποχρεωτικής εκπαίδευσης (δηλαδή απολυτήριο τριταξίου γυμνασίου ή για υποψήφιους που έχουν αποφοιτήσει μέχρι και το 1980 απολυτήριο δημοτικού σχολείου)». Οι απόφοιτοι Δημοτικού μπορούν πχ κάλλιστα να απορροφηθούν στην ομάδα «Ήφαιστος» που έχετε συστήσει.
    4. Το μισθολογικό, πειθαρχικό και υπαλληλικό καθεστώς των «επικουρικών πυροσβεστών», η επιτροπή πρόσληψης στο Π.Σ., ο χρόνος εργασίας, οι άδειες, τα εκτός έδρας, η χορήγηση μέσων ατομικής προστασίας κλπ να διέπονται από τις αντίστοιχες διατάξεις που ισχύουν για τους μόνιμους πυροσβέστες
    5. Αναφορικά με τη δυνατότητα μονιμοποίησης μετά το πέρας της 5ετίας στο Π.Σ. ζητώ ρύθμιση αντίστοιχη με εκείνη της παρ. 1 του άρθρου 2 του Ν. 3181/2003 που ίσχυσε για τους υπηρετούντες στις υπηρεσίες συνοριακής φύλαξης καθώς και για τους ειδικούς φρουρούς (απάλειψη του ορίου των 35 ετών)
    6. Το εδάφιο α της παρ. 4 του άρθρου 15 του σχεδίου νόμου να τροποποιηθεί ως εξής: Κατ’ εξαίρεση ως Επικουρικοί Πυροσβέστες μπορούν επίσης να προσληφθούν εφόσον δεν έχουν υπερβεί το 45ο έτος της ηλικίας τους: α) εποχικοί πυροσβέστες που είχαν την ιδιότητα αυτή κατά τις αντιπυρικές περιόδους 2009 έως και 2010.
    7. Tέλος, αναφορικά με τον καθορισμό ανωτάτου ορίου ηλικίας πρόσληψης, επισημαίνω, όπως είχε άλλωστε τονίσει και με το υπ’ αρ. πρωτ. 85/25-10-2010 έγγραφό της η ΠΟΣΠΥΔ, δεν υφίσταται ανάγκη θέσπισης ως τέτοιου του 49ου έτους ηλικίας, καθώς το όριο συνταξιοδότησης έχει πλέον αυξηθεί, το δε πόρισμα της Επιτροπής του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη που υιοθέτησε ως ανώτατο όριο ηλικίας το 49ο έτος αναφερόταν σε ρύθμιση μονιμοποίησης και όχι πενταετούς θητείας. Συνεπώς αφού προκρίνεται η λύση της πενταετούς θητείας, ποιος ο λόγος θέσπισης ανωτάτου ορίου ηλικίας;

  • 27 Νοεμβρίου 2010, 04:59 | ΚΑΤΩΜΕΡΗΣ ΣΠΥΡΟΣ

    1. Αναφορικά με την ονομασία της νέας κατηγορίας που θα συσταθεί στο Π.Σ. αντί του «Επικουρικοί Πυροσβέστες» προτείνω τον τίτλο «Πυροσβέστες πυρόσβεσης- διάσωσης».
    2. Να προκηρυχθούν τουλάχιστον 4.000 θέσεις εργασίας, δεδομένου ότι i) πολλές εκ των προκηρυσσόμενων θέσεων θα καλυφθούν από πολίτες (πολύτεκνοι, θύματα τρομοκρατικών επιθέσεων) και ii) ο αριθμός των συμβασιούχων πυροσβεστών ανέρχεται σε 5.385. Συνεπώς, για να θεωρηθεί η συγκεκριμένη νομοθετική πρωτοβουλία ως πραγματικά έντιμη προσπάθεια αποκατάστασης των συμβασιούχων πυροσβεστών θα πρέπει να καλύψει ένα ρεαλιστικά μεγάλο αριθμό υπαλλήλων. Προκυρύσσοντας πχ μόνο 1000-2000 θέσεις, πάνω από το 50% των υπάρχοντων συμβασιούχων πυροσβεστών αυτομάτως αποκλείονται!
    3. Να συμπεριληφθεί ως τίτλος σπουδών το απολυτήριο δημοτικού κατ’ εφαρμογή του άρθρου 25 του ΠΔ 50/2001 που ορίζει ότι ως «προσόν διορισμού στον εισαγωγικό βαθμό των κλάδων ΥΕ ορίζεται ο απολυτήριος τίτλος υποχρεωτικής εκπαίδευσης (δηλαδή απολυτήριο τριταξίου γυμνασίου ή για υποψήφιους που έχουν αποφοιτήσει μέχρι και το 1980 απολυτήριο δημοτικού σχολείου)». Οι απόφοιτοι Δημοτικού μπορούν πχ κάλλιστα να απορροφηθούν στην ομάδα «Ήφαιστος» που έχετε συστήσει.
    4. Το μισθολογικό, πειθαρχικό και υπαλληλικό καθεστώς των «επικουρικών πυροσβεστών», η επιτροπή πρόσληψης στο Π.Σ., ο χρόνος εργασίας, οι άδειες, τα εκτός έδρας, η χορήγηση μέσων ατομικής προστασίας κλπ να διέπονται από τις αντίστοιχες διατάξεις που ισχύουν για τους μόνιμους πυροσβέστες
    5. Αναφορικά με τη δυνατότητα μονιμοποίησης μετά το πέρας της 5ετίας στο Π.Σ. ζητώ ρύθμιση αντίστοιχη με εκείνη της παρ. 1 του άρθρου 2 του Ν. 3181/2003 που ίσχυσε για τους υπηρετούντες στις υπηρεσίες συνοριακής φύλαξης καθώς και για τους ειδικούς φρουρούς (απάλειψη του ορίου των 35 ετών)
    6. Το εδάφιο α της παρ. 4 του άρθρου 15 του σχεδίου νόμου να τροποποιηθεί ως εξής: Κατ’ εξαίρεση ως Επικουρικοί Πυροσβέστες μπορούν επίσης να προσληφθούν εφόσον δεν έχουν υπερβεί το 45ο έτος της ηλικίας τους: α) εποχικοί πυροσβέστες που είχαν την ιδιότητα αυτή κατά τις αντιπυρικές περιόδους 2009 έως και 2010.
    7. Tέλος, αναφορικά με τον καθορισμό ανωτάτου ορίου ηλικίας πρόσληψης, επισημαίνω, όπως είχε άλλωστε τονίσει και με το υπ’ αρ. πρωτ. 85/25-10-2010 έγγραφό της η ΠΟΣΠΥΔ, δεν υφίσταται ανάγκη θέσπισης ως τέτοιου του 49ου έτους ηλικίας, καθώς το όριο συνταξιοδότησης έχει πλέον αυξηθεί, το δε πόρισμα της Επιτροπής του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη που υιοθέτησε ως ανώτατο όριο ηλικίας το 49ο έτος αναφερόταν σε ρύθμιση μονιμοποίησης και όχι πενταετούς θητείας. Συνεπώς αφού προκρίνεται η λύση της πενταετούς θητείας, ποιος ο λόγος θέσπισης ανωτάτου ορίου ηλικίας;

  • 27 Νοεμβρίου 2010, 03:32 | ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΑΜΠΑΛΗΣ

    Ένας πυροσβέστης που εντάσσετε επί 5 χρόνια σε μια ένστολη στρατιωτική υπηρεσία, και αποκτά μια συνεχόμενη εμπειρία, ασφαλίζοντας, συντηρώντας και προσέχοντας, την δημόσια περιουσία, αξιοποιώντας την παράλληλα σαν εργαλείο, προλαμβάνοντας φυσικές καταστροφές και ανθρώπινες ζωές, το αίσθημα της προσφοράς, το δέσιμο με το εργασιακό περιβάλλον περνώντας όλο αυτό το λούκι και κλείνοντας αυτό τον κύκλο, δεν μπορεί παρά να έχει κατάληξη την μόνιμη αποκατάσταση του, που φυσικά ορίζετε και αξιολογείτε σε βαθμό μάλιστα που κανένας δημόσιος υπάλληλος στα χρονικά δεν αξιολογήθηκε με τον τρόπο αυτό. Εδώ δεν πρέπει να υπάρξουν όρια ηλικίας και πρέπει να ξεπεράσουμε το 35. Στόχος είναι η αποκατάσταση των συμβασιούχων πυροσβεστών άρα προτείνω αυξημένη μοριοδότηση. θα τονίσω ότι το ηθικό των δόκιμων, θα τονωθεί στην πορεία μόνο με την τελική μελλοντική αποκατάσταση, διαφορετικά θα μιλάμε πάλι για ημίμετρα και δεν θα γίνετε ποτέ το τελικό βήμα εκεί που πρέπει.

  • 27 Νοεμβρίου 2010, 02:16 | ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ

    Χαιρετίζουμε την προσπάθεια της Κυβέρνησης στην επίλυση ενός χρόνιου προβλήματος, αυτού των Συμβασιούχων Πυροσβεστών, αλλά και της ευαισθησίας σε θέματα περιβάλλοντος, τα οποία είναι συνυφασμένα με την ανάπτυξης της χώρας .

    Στο Π.Σ όπως είναι γνωστό έχουν προστεθεί από το 1998 ένα πλήθος αρμοδιοτήτων όπως η Δασοπυρόσβεση που είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο.
    Έτσι για να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις των καιρών σε προσωπικό, επιστρατεύτηκαν οι Συμβασιούχοι Πυροσβέστες που ένα μεγάλο ποσοστό αυτών είχαν εκπαιδευτή στην καταστολή δασικών πυρκαγιών στα Δασαρχεία μέχρι το 97, και στο Π.Σ μέχρι και σήμερα με αντικείμενο εργασίας:
    – Καταστολή Δασικών πυρκαγιών
    – Πλημμύρες άντληση υδάτων
    – Αστικά συμβάν (οικίες , καταστήματα , επιχειρήσεις)
    – Διασώσεις (τροχαία , σεισμούς , πλημμύρες)
    – Παροχή βοήθειας σε περιπτώσεις ακραίων καιρικών φαινομένων

    Παρόλο την αύξηση των αρμοδιοτήτων στο Πυροσβεστικό Σώμα υπάρχει ανακολουθία στην αύξηση του σε έμψυχο δυναμικό, που έχει σταθερά φθίνουσα πορεία από το 1998.

    Η σημερινή προσπάθεια ένταξης μας στο δυναμικό του Π.Σ θα έχει αποτέλεσμα την κάλυψη των κενών οργανικών του θέσεων, σε συνδυασμό της εμπειρίας μας με τα τρία βασικά χαρακτηριστικά που διακρίνουν τον κλάδο μας:

    1) Την αγάπη για τη εργασία που παρέχουμε όλα αυτά τα χρόνια, ταγμένοι στο πλευρό των πολιτών, στην προστασία της περιουσίας τους, του περιβάλλοντος και των δασών της χώρας μας.
    2) Μπορούμε να ανταπεξέλθουμε σε επιπλέον καθήκοντα πρόληψης, γιατί ζούμε – εργαζόμαστε μέσα σε αυτές τις περιοχές οι οποίες μας έχουν ανατεθεί ως χώροι ευθύνης των περιπολικών και τις γνωρίζουμε πιθαμή προς πιθαμή.
    3) Θέλουμε και μπορούμε να προσφέρουμε επιπλέον υπηρεσίες με την υποστήριξη και τις συντονισμένες προσπάθειες των αρμόδιων Υπουργείων για την ανάπτυξη της χώρας μας συμβάλλοντας στον πρωταρχικό στόχο που είναι το ζητούμενο η
    πρόληψη δασικών πυρκαγιών.

    Τι μπορούμε να προσφέρουμε

    1. Ενημέρωση των πολιτών
    α) Ευαισθητοποίηση – ενημέρωση των πολιτών είναι η πρώτη, ενέργεια πρόληψης

    2. Έργα υποδομής (δρόμους – δεξαμενές – αντιπυρικές ζώνες κ.τ.λ.)
    α) Έλεγχος προσβασιμότητας δασικών δρόμων
    β) Έλεγχος προσβασιμότητας υδατοδεξαμενών σε πυροσβεστικά οχήματα
    γ) Έλεγχος στεγανότητας, πληρότητας υδατοδεξαμενών
    δ) Έλεγχος μέτρων ασφαλείας υδατοδεξαμενών
    ε) Εντοπισμός φυσικών υδάτινων αποθεμάτων για την πλήρωση πυροσβεστικών οχημάτων
    ζ) Έλεγχος λειτουργίας πυροσβεστικών κρουνών
    η) Εντοπισμός στρατηγικών σημείων για την ανάπτυξη πυροσβεστικών οχημάτων
    θ) Εντοπισμός στρατηγικών σημείων διάσωσης και αεροκομιδής
    ι) Αναντιστοιχία οδικών δασικών χαρτών με το υπάρχων σύμπλεγμα δασικών δρόμων
    κ) Κατάρτιση νέων δασικών χαρτών με βασικά δεδομένα χρήσιμα για την καταστολή δασικών πυρκαγιών

    3. Κατάλληλη διαχείριση των δασών
    α) Απομάκρυνση συσσωρευμένης βιομάζας (νεκρά και πεσμένα δέντρα)
    β) Καλλιέργεια υποβαθμισμένων δασών
    γ) Απομάκρυνση απορριμμάτων και μπαζών
    δ) Διασφάλιση μέτρων πυροπροστασίας των ΧΥΤΑ
    4. Επιτήρηση της περιοχής με συνεχείς περιπολίες για την αποτροπή εμπρησμών
    α) Μείωση ή εξάλειψη της πιθανότητας εκδήλωσης πυρκαγιών
    β) Ετοιμότητα και εκτίμηση κινδύνου
    γ) Έγκαιρη ανίχνευση εστιών πυρκαγιάς και την άμεση κατάσβεσή
    δ) Τη μείωση της πιθανότητας εξάπλωσης κάθε εκδηλωμένης
    πυρκαγιάς
    ε) Προστασία καμένων δασικών εκτάσεων
    ζ) Κατασκευή φραγμάτων συγκράτησης εδάφους (κορμοδέματα –
    κορμοφράγματα)

  • 27 Νοεμβρίου 2010, 01:07 | ΙΩΑΝΝΗΣ

    1. Αναφορικά με την ονομασία της νέας κατηγορίας που θα συσταθεί στο Π.Σ. αντί του «Επικουρικοί Πυροσβέστες» προτείνω τον τίτλο «Πυροσβέστες πυρόσβεσης- διάσωσης».
    2. Να προκηρυχθούν τουλάχιστον 4.000 θέσεις εργασίας, δεδομένου ότι i) πολλές εκ των προκηρυσσόμενων θέσεων θα καλυφθούν από πολίτες (πολύτεκνοι, θύματα τρομοκρατικών επιθέσεων) και ii) ο αριθμός των συμβασιούχων πυροσβεστών ανέρχεται σε 5.385. Συνεπώς, για να θεωρηθεί η συγκεκριμένη νομοθετική πρωτοβουλία ως πραγματικά έντιμη προσπάθεια αποκατάστασης των συμβασιούχων πυροσβεστών θα πρέπει να καλύψει ένα ρεαλιστικά μεγάλο αριθμό υπαλλήλων. Προκυρύσσοντας πχ μόνο 1000-2000 θέσεις, πάνω από το 50% των υπάρχοντων συμβασιούχων πυροσβεστών αυτομάτως αποκλείονται!
    3. Να συμπεριληφθεί ως τίτλος σπουδών το απολυτήριο δημοτικού κατ’ εφαρμογή του άρθρου 25 του ΠΔ 50/2001 που ορίζει ότι ως «προσόν διορισμού στον εισαγωγικό βαθμό των κλάδων ΥΕ ορίζεται ο απολυτήριος τίτλος υποχρεωτικής εκπαίδευσης (δηλαδή απολυτήριο τριταξίου γυμνασίου ή για υποψήφιους που έχουν αποφοιτήσει μέχρι και το 1980 απολυτήριο δημοτικού σχολείου)». Οι απόφοιτοι Δημοτικού μπορούν πχ κάλλιστα να απορροφηθούν στην ομάδα «Ήφαιστος» που έχετε συστήσει.
    4. Το μισθολογικό, πειθαρχικό και υπαλληλικό καθεστώς των «επικουρικών πυροσβεστών», η επιτροπή πρόσληψης στο Π.Σ., ο χρόνος εργασίας, οι άδειες, τα εκτός έδρας, η χορήγηση μέσων ατομικής προστασίας κλπ να διέπονται από τις αντίστοιχες διατάξεις που ισχύουν για τους μόνιμους πυροσβέστες
    5. Αναφορικά με τη δυνατότητα μονιμοποίησης μετά το πέρας της 5ετίας στο Π.Σ. ζητώ ρύθμιση αντίστοιχη με εκείνη της παρ. 1 του άρθρου 2 του Ν. 3181/2003 που ίσχυσε για τους υπηρετούντες στις υπηρεσίες συνοριακής φύλαξης καθώς και για τους ειδικούς φρουρούς (απάλειψη του ορίου των 35 ετών)
    6. Το εδάφιο α της παρ. 4 του άρθρου 15 του σχεδίου νόμου να τροποποιηθεί ως εξής: Κατ’ εξαίρεση ως Επικουρικοί Πυροσβέστες μπορούν επίσης να προσληφθούν εφόσον δεν έχουν υπερβεί το 45ο έτος της ηλικίας τους: α) εποχικοί πυροσβέστες που είχαν την ιδιότητα αυτή κατά τις αντιπυρικές περιόδους 2009 έως και 2010.
    7. Tέλος, αναφορικά με τον καθορισμό ανωτάτου ορίου ηλικίας πρόσληψης, επισημαίνω, όπως είχε άλλωστε τονίσει και με το υπ’ αρ. πρωτ. 85/25-10-2010 έγγραφό της η ΠΟΣΠΥΔ, δεν υφίσταται ανάγκη θέσπισης ως τέτοιου του 49ου έτους ηλικίας, καθώς το όριο συνταξιοδότησης έχει πλέον αυξηθεί, το δε πόρισμα της Επιτροπής του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη που υιοθέτησε ως ανώτατο όριο ηλικίας το 49ο έτος αναφερόταν σε ρύθμιση μονιμοποίησης και όχι πενταετούς θητείας. Συνεπώς αφού προκρίνεται η λύση της πενταετούς θητείας, ποιος ο λόγος θέσπισης ανωτάτου ορίου ηλικίας;

  • 27 Νοεμβρίου 2010, 01:52 | antonikola

    Υπάρχουν κάποια ερωτήματα για όλα αυτά όπως τι θα γίνει με της τοποθετήσεις των νέων ¨Επικουρικών Πυροσβεστών¨ τις πρώτη μέρας τις επί θητείας τους θητεία? θα γίνει βάση επιλογής τόπου συμφερόντων επιλογής και τοποθέτησης τους ή αναλόγως των υπηρεσιακών αναγκών του σώματος ή κάθε περιφέρειας ξεχωριστά?
    Οι κατ΄ εξαίρεση όπως αναφέρεται μπαίνουν όσοι ήταν εποχικοί πυροσβέστες κατά τις περιόδους 2008-2010, οι υπόλοιποι που έφυγαν και ήταν από το 2003 ή και ποιο παλαιοί έως το 2007 δεν έχουν το δικαίωμα? Τι θα γίνει με αυτό τον κόσμο, με αυτούς τους πολλούς που έφυγαν αλλά θέλουν να επιστρέψουν στην αναδιαμόρφωση αυτής της μεγάλης υπηρεσίας για την συνεισφορά της για τον πολίτη για το περιβάλλον και την φύση.
    Επίσης πολλούς από τους εποχικούς πυροσβέστες έχουν πτυχία ιδιαίτερες δεξιότητες και γνώσεις και χρειάζεται εξειδικευμένος μηχανισμός αξιοποίησης των δεδομένων του προσωπικού.
    Τέλος, συγχαρητήρια μετά από τόσα χρόνια ταλαιπωρίας και αβεβαιότητας στους φίλους εποχικούς πυροσβέστες.

  • 27 Νοεμβρίου 2010, 01:15 | ΒΙΛΑΝΑΚΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

    ΥΣΤΕΡΑ ΑΠΟ ΑΓΩΝΕΣ ΠΟΛΛΩΝ ΧΡΟΝΩΝ,ΕΛΠΙΖΟΥΜΕ ΠΛΕΟΝ ΣΤΗ ΕΡΓΑΣΙΑΚΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ
    ΤΩΝ ΕΠΟΧΙΚΩΝ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ.Η ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΟΦΕΙΛΕ ΝΑ ΔΩΣΕΙ ΜΙΑ ΛΥΣΗ ΣΕ ΕΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑ
    ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΕΙΧΕ ΗΔΗ ΛΥΘΕΙ ΕΔΩ ΚΑΙ ΧΡΟΝΙΑ.
    ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΤΑΛΑΝΙΖΟΥΝ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ,ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ
    ΝΙΩΘΟΥΝ ΟΤΙ ΔΕΝ ΚΥΝΔΥΝΕΥΟΥΝ ΚΑΙ ΑΠΟ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΦΥΣΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ,ΛΟΓΟ ΤΗΣ ΕΛΕΙΨΗΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ.
    ΚΡΑΤΗΣΤΕ ΛΟΙΠΟΝ ΤΟ ΛΟΓΟ ΣΑΣ ΩΣ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΚΑΙ ΔΩΣΤΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΜΙΑ ΛΥΣΗ.
    1.Η ονομασια «επικουρικοι πυροσβεστες»,δεν ειναι δικαιη,διοτι συνεχιζεται
    ο διαχωρισμος μεταξυ συναδελφων.
    2.Πρεπει να προκυριχθουν τουλαχιστο 4.000 με 4.500 χιλιαδες θεσεις,ετσι ωστε
    να μην γινουν αδικιες
    3.Να γινει μισθολογικη εξισωση καθως και εξισωση ωραριου και γενικα να μην
    υπαρξει διαχωρισμος υπαλληλων

  • 27 Νοεμβρίου 2010, 01:38 | spyros

    poly kalo to sxedio nomou alla exei kapoies adikies px.kpoia paidia exoun polla xronia proyhresias kai gia kapoious logous diakopsane kai epistrepsane to 2009 h to 2010.aytoi me tosa xronia proyphresias prepei na meinoun exw??megalh adikia..

  • 27 Νοεμβρίου 2010, 01:29 | ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΜΙΑ ΠΟΛΙΧΡΟΝΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΤΟΝ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ, ΔΙΚΑΙΩΝΕΤΑΙ…! ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΟΜΩΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΠΟΧΙΚΟΥΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΤΙΝ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΗ ΠΡΟ’Υ’ΠΗΡΕΣΙΑ?? ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟΙ ΥΠΑΛΛΟΙΛΟΙ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ, ΕΝΩ ΕΧΟΥΝ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΤΟ ΙΔΙΟ ΜΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΥΠΑΛΛΟΙΛΟΥΣ ΝΑ ΜΕΝΟΥΝ ΑΠ’ΕΞΩ?? ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΑΡΚΕΤΟΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟΥΣ ΕΧΟΥΝ ΟΛΑ ΤΑ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΜΙΑ ΜΟΝΙΜΗ ΘΕΣΗ. ΘΕΩΡΩ ΟΤΙ Ο ΑΡΙΘΜΟΣ ΤΩΝ ΘΕΣΕΩΝ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΤΕΤΟΙΟΣ ΠΟΥ ΝΑ ΜΠΩΡΕΙ ΝΑ ΑΠΟΡΡΟΦΙΣΕΙ ΟΛΟ ΤΟ ΔΥΝΑΜΙΚΟ ΤΩΝ ΕΠΟΧΙΚΩΝ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ.ΟΛΟΙ ΕΧΟΥΝ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΛΙΓΟ ‘Η ΠΟΛΥ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ, ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΑΝ ΣΤΟΥΣ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟΥΣ «ΕΠΟΧΙΚΟΥΣ» ΤΕΘΟΥΝ ΠΟΙΟ ΑΥΣΤΗΡΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ. ΕΠΙΘΥΜΙΑ ΟΛΩΝ ΠΙΣΤΕΥΩ ΕΙΝΑΙ Η ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ Σ’ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΔΙΑΓΟΝΙΣΜΟ, ΓΙΑ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΙ Η ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ, ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΑΞΙΟΠΙΣΤΟ ΚΑΙ ΑΓΑΠΗΤΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΣΩΜΑ. ΣΥΝΟΠΣΙΖΩ ΛΟΙΠΟΝ: 4000 ΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΟΡΟΦΙΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΤΑ ΚΡΙΤΙΡΙΑ, ΕΞΑΙΡΟΥΜΕΝΗΣ ΤΗΣ ΠΡΟ’Υ’ΠΗΡΕΣΙΑΣ.

  • 27 Νοεμβρίου 2010, 01:56 | ΓΑΣΠΑΡΙΝΑΤΟΣ ΑΡΓΥΡΙΟΣ

    ΚΑΛΗΣΠΑΡΑ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ!!ΜΙΑ ΕΡΩΤΗΣΗ!!!ΓΙΑ ΠΙΟ ΛΟΓΟ ΡΕ ΠΑΙΔΙΑ ΔΕ ΕΧΕΙ ΛΗΦΘΕΙ Η ΙΔΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ «ΕΘΕΛΟΝΤΗ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΗ» ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ..Ο ΟΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΜΕΝΟΣ ΚΑΙ ΣΤΑ ΑΣΤΙΚΑ ΣΥΜΒΑΝΤΑ ΚΑΙ ΛΑΜΒΑΝΕΙ ΟΛΟΧΡΟΝΙΚΑ ΜΕΡΟΣ ΣΕ ΑΥΤΑ???????ΔΕΝ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΠΟΙΑ ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗ?ΤΡΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΕΘΕΛΟΝΤΗΣ..ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑΙΟ?????

  • 27 Νοεμβρίου 2010, 00:29 | maria

    ΑΠΟ ΤΟ ΟΛΟΤΕΛΑ ΚΑΛΗ ΚΑΙ Η ΠΑΝΑΓΙΩΤΕΝΑΑΑΑΑΑ……………..
    ΚΑΛΙΟ ΠΕΝΤΕ ΚΑΙ ΣΤΟ ΧΕΡΙ ΠΑΡΑ ΔΕΚΑ ΚΑΙ ΚΑΡΤΕΡΙ…..
    ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΤΕΛΕΙΩΝΕΤΑΙ… ΜΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΡΑ…!!!!

  • 27 Νοεμβρίου 2010, 00:20 | ΚΑΖΑΚΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ

    1. Αναφορικά με την ονομασία της νέας κατηγορίας που θα συσταθεί στο Π.Σ. αντί του «Επικουρικοί Πυροσβέστες» προτείνω τον τίτλο «Πυροσβέστες πυρόσβεσης- διάσωσης».
    2. Να προκηρυχθούν τουλάχιστον 4.000 θέσεις εργασίας, δεδομένου ότι i) πολλές εκ των προκηρυσσόμενων θέσεων θα καλυφθούν από πολίτες (πολύτεκνοι, θύματα τρομοκρατικών επιθέσεων) και ii) ο αριθμός των συμβασιούχων πυροσβεστών ανέρχεται σε 5.385. Συνεπώς, για να θεωρηθεί η συγκεκριμένη νομοθετική πρωτοβουλία ως πραγματικά έντιμη προσπάθεια αποκατάστασης των συμβασιούχων πυροσβεστών θα πρέπει να καλύψει ένα ρεαλιστικά μεγάλο αριθμό υπαλλήλων. Προκυρύσσοντας πχ μόνο 1000-2000 θέσεις, πάνω από το 50% των υπάρχοντων συμβασιούχων πυροσβεστών αυτομάτως αποκλείονται!
    3. Να συμπεριληφθεί ως τίτλος σπουδών το απολυτήριο δημοτικού κατ’ εφαρμογή του άρθρου 25 του ΠΔ 50/2001 που ορίζει ότι ως «προσόν διορισμού στον εισαγωγικό βαθμό των κλάδων ΥΕ ορίζεται ο απολυτήριος τίτλος υποχρεωτικής εκπαίδευσης (δηλαδή απολυτήριο τριταξίου γυμνασίου ή για υποψήφιους που έχουν αποφοιτήσει μέχρι και το 1980 απολυτήριο δημοτικού σχολείου)». Οι απόφοιτοι Δημοτικού μπορούν πχ κάλλιστα να απορροφηθούν στην ομάδα «Ήφαιστος» που έχετε συστήσει.
    4. Το μισθολογικό, πειθαρχικό και υπαλληλικό καθεστώς των «επικουρικών πυροσβεστών», η επιτροπή πρόσληψης στο Π.Σ., ο χρόνος εργασίας, οι άδειες, τα εκτός έδρας, η χορήγηση μέσων ατομικής προστασίας κλπ να διέπονται από τις αντίστοιχες διατάξεις που ισχύουν για τους μόνιμους πυροσβέστες
    5. Αναφορικά με τη δυνατότητα μονιμοποίησης μετά το πέρας της 5ετίας στο Π.Σ. ζητώ ρύθμιση αντίστοιχη με εκείνη της παρ. 1 του άρθρου 2 του Ν. 3181/2003 που ίσχυσε για τους υπηρετούντες στις υπηρεσίες συνοριακής φύλαξης καθώς και για τους ειδικούς φρουρούς (απάλειψη του ορίου των 35 ετών)
    6. Το εδάφιο α της παρ. 4 του άρθρου 15 του σχεδίου νόμου να τροποποιηθεί ως εξής: Κατ’ εξαίρεση ως Επικουρικοί Πυροσβέστες μπορούν επίσης να προσληφθούν εφόσον δεν έχουν υπερβεί το 45ο έτος της ηλικίας τους: α) εποχικοί πυροσβέστες που είχαν την ιδιότητα αυτή κατά τις αντιπυρικές περιόδους 2009 έως και 2010.
    7. Tέλος, αναφορικά με τον καθορισμό ανωτάτου ορίου ηλικίας πρόσληψης, επισημαίνω, όπως είχε άλλωστε τονίσει και με το υπ’ αρ. πρωτ. 85/25-10-2010 έγγραφό της η ΠΟΣΠΥΔ, δεν υφίσταται ανάγκη θέσπισης ως τέτοιου του 49ου έτους ηλικίας, καθώς το όριο συνταξιοδότησης έχει πλέον αυξηθεί, το δε πόρισμα της Επιτροπής του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη που υιοθέτησε ως ανώτατο όριο ηλικίας το 49ο έτος αναφερόταν σε ρύθμιση μονιμοποίησης και όχι πενταετούς θητείας. Συνεπώς αφού προκρίνεται η λύση της πενταετούς θητείας, ποιος ο λόγος θέσπισης ανωτάτου ορίου ηλικίας;

  • 27 Νοεμβρίου 2010, 00:35 | ΙΩΑΝΝΑ ΒΑΙΤΣΟΠΟΥΛΟΥ

    1. Αναφορικά με την ονομασία της νέας κατηγορίας που θα συσταθεί στο Π.Σ. αντί του «Επικουρικοί Πυροσβέστες» προτείνω τον τίτλο «Πυροσβέστες πυρόσβεσης- διάσωσης».
    2. Να προκηρυχθούν τουλάχιστον 4.000 θέσεις εργασίας, δεδομένου ότι i) πολλές εκ των προκηρυσσόμενων θέσεων θα καλυφθούν από πολίτες (πολύτεκνοι, θύματα τρομοκρατικών επιθέσεων) και ii) ο αριθμός των συμβασιούχων πυροσβεστών ανέρχεται σε 5.385. Συνεπώς, για να θεωρηθεί η συγκεκριμένη νομοθετική πρωτοβουλία ως πραγματικά έντιμη προσπάθεια αποκατάστασης των συμβασιούχων πυροσβεστών θα πρέπει να καλύψει ένα ρεαλιστικά μεγάλο αριθμό υπαλλήλων. Προκυρύσσοντας πχ μόνο 1000-2000 θέσεις, πάνω από το 50% των υπάρχοντων συμβασιούχων πυροσβεστών αυτομάτως αποκλείονται!
    3. Να συμπεριληφθεί ως τίτλος σπουδών το απολυτήριο δημοτικού κατ’ εφαρμογή του άρθρου 25 του ΠΔ 50/2001 που ορίζει ότι ως «προσόν διορισμού στον εισαγωγικό βαθμό των κλάδων ΥΕ ορίζεται ο απολυτήριος τίτλος υποχρεωτικής εκπαίδευσης (δηλαδή απολυτήριο τριταξίου γυμνασίου ή για υποψήφιους που έχουν αποφοιτήσει μέχρι και το 1980 απολυτήριο δημοτικού σχολείου)». Οι απόφοιτοι Δημοτικού μπορούν πχ κάλλιστα να απορροφηθούν στην ομάδα «Ήφαιστος» που έχετε συστήσει.
    4. Το μισθολογικό, πειθαρχικό και υπαλληλικό καθεστώς των «επικουρικών πυροσβεστών», η επιτροπή πρόσληψης στο Π.Σ., ο χρόνος εργασίας, οι άδειες, τα εκτός έδρας, η χορήγηση μέσων ατομικής προστασίας κλπ να διέπονται από τις αντίστοιχες διατάξεις που ισχύουν για τους μόνιμους πυροσβέστες
    5. Αναφορικά με τη δυνατότητα μονιμοποίησης μετά το πέρας της 5ετίας στο Π.Σ. ζητώ ρύθμιση αντίστοιχη με εκείνη της παρ. 1 του άρθρου 2 του Ν. 3181/2003 που ίσχυσε για τους υπηρετούντες στις υπηρεσίες συνοριακής φύλαξης καθώς και για τους ειδικούς φρουρούς (απάλειψη του ορίου των 35 ετών)
    6. Το εδάφιο α της παρ. 4 του άρθρου 15 του σχεδίου νόμου να τροποποιηθεί ως εξής: Κατ’ εξαίρεση ως Επικουρικοί Πυροσβέστες μπορούν επίσης να προσληφθούν εφόσον δεν έχουν υπερβεί το 45ο έτος της ηλικίας τους: α) εποχικοί πυροσβέστες που είχαν την ιδιότητα αυτή κατά τις αντιπυρικές περιόδους 2009 έως και 2010.
    7. Tέλος, αναφορικά με τον καθορισμό ανωτάτου ορίου ηλικίας πρόσληψης, επισημαίνω, όπως είχε άλλωστε τονίσει και με το υπ’ αρ. πρωτ. 85/25-10-2010 έγγραφό της η ΠΟΣΠΥΔ, δεν υφίσταται ανάγκη θέσπισης ως τέτοιου του 49ου έτους ηλικίας, καθώς το όριο συνταξιοδότησης έχει πλέον αυξηθεί, το δε πόρισμα της Επιτροπής του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη που υιοθέτησε ως ανώτατο όριο ηλικίας το 49ο έτος αναφερόταν σε ρύθμιση μονιμοποίησης και όχι πενταετούς θητείας. Συνεπώς αφού προκρίνεται η λύση της πενταετούς θητείας, ποιος ο λόγος θέσπισης ανωτάτου ορίου ηλικίας;

    ΔΩΣΤΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΜΙΑ ΛΥΣΗ ΤΩΡΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΠΟΥ ΧΡΟΝΙΑ ΤΩΡΑ ΔΙΝΟΥΝ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥΣ ΣΤΟ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΟ ΣΩΜΑ.

  • 27 Νοεμβρίου 2010, 00:46 | nikos

    Το εδάφιο α της παρ. 4 του άρθρου 15 του σχεδίου νόμου να τροποποιηθεί ως εξής: Κατ’ εξαίρεση ως Επικουρικοί Πυροσβέστες μπορούν επίσης να προσληφθούν εφόσον δεν έχουν υπερβεί το 45ο έτος της ηλικίας τους: α) εποχικοί πυροσβέστες που είχαν την ιδιότητα αυτή κατά τις αντιπυρικές περιόδους 2009 έως και 2010.
    Tέλος, αναφορικά με τον καθορισμό ανωτάτου ορίου ηλικίας πρόσληψης, επισημαίνω, όπως είχε άλλωστε τονίσει και με το υπ’ αρ. πρωτ. 85/25-10-2010 έγγραφό της η ΠΟΣΠΥΔ, δεν υφίσταται ανάγκη θέσπισης ως τέτοιου του 49ου έτους ηλικίας, καθώς το όριο συνταξιοδότησης έχει πλέον αυξηθεί, το δε πόρισμα της Επιτροπής του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη που υιοθέτησε ως ανώτατο όριο ηλικίας το 49ο έτος αναφερόταν σε ρύθμιση μονιμοποίησης και όχι πενταετούς θητείας. Συνεπώς αφού προκρίνεται η λύση της πενταετούς θητείας, ποιος ο λόγος θέσπισης ανωτάτου ορίου ηλικίας;

  • 27 Νοεμβρίου 2010, 00:11 | kwstas

    kyrie ypourge,me briskete symfwnw me afto pou thelete na kanete,alla…. yparxi k to «alla».
    tha prepi na mas enimerwsete oson afora tis thesis ergasias pou lete oti tha prokirixthoun.
    oi proslipseis na ksekinisoun apo to yparxon epoxiako prwsopiko pou diatheti to Π Σ shmera k efoson yparksoun kena tote na prokyrixthoun nees thesis apo tous ypoloipous polhtes ths epikratias.(blepe thn sxolh tou Ε Κ Α Β )POU AN DEN APATOMAI PROTA PROSLAMBANONTAI BASH ARXAIOTITAS ENTOS SXOLHS K META OI YPOLOIPOI POLITES.
    oson afora thn onomasia:pyrosbestes pyrosbeshs-diaswshs einai to idanikotero.
    tha hthela na kanw k ena sxolio gia thn taftothta,tha elega h taftothta h opoia tha xorigithi na einai isaksia me thn taftothta enos monimou pyrosbesth, parakratontas thn polhtikh taftothta h ekastote yphresia opos ginete k me olla ta ypoloipa swmata asfaleias.

    eyxaristw k mprabo pou telika skypsate k akoysate tis fones tou epoxikou prwsopikou pou telika den phgan adika.

  • 27 Νοεμβρίου 2010, 00:04 | Gianna

    1. Αναφορικά με την ονομασία της νέας κατηγορίας που θα συσταθεί στο Π.Σ. αντί του «Επικουρικοί Πυροσβέστες» προτείνω τον τίτλο «Πυροσβέστες πυρόσβεσης- διάσωσης».
    2. Να προκηρυχθούν τουλάχιστον 4.000 θέσεις εργασίας, δεδομένου ότι i) πολλές εκ των προκηρυσσόμενων θέσεων θα καλυφθούν από πολίτες (πολύτεκνοι, θύματα τρομοκρατικών επιθέσεων) και ii) ο αριθμός των συμβασιούχων πυροσβεστών ανέρχεται σε 5.385. Συνεπώς, για να θεωρηθεί η συγκεκριμένη νομοθετική πρωτοβουλία ως πραγματικά έντιμη προσπάθεια αποκατάστασης των συμβασιούχων πυροσβεστών θα πρέπει να καλύψει ένα ρεαλιστικά μεγάλο αριθμό υπαλλήλων. Προκυρύσσοντας πχ μόνο 1000-2000 θέσεις, πάνω από το 50% των υπάρχοντων συμβασιούχων πυροσβεστών αυτομάτως αποκλείονται!
    3. Να συμπεριληφθεί ως τίτλος σπουδών το απολυτήριο δημοτικού κατ’ εφαρμογή του άρθρου 25 του ΠΔ 50/2001 που ορίζει ότι ως «προσόν διορισμού στον εισαγωγικό βαθμό των κλάδων ΥΕ ορίζεται ο απολυτήριος τίτλος υποχρεωτικής εκπαίδευσης (δηλαδή απολυτήριο τριταξίου γυμνασίου ή για υποψήφιους που έχουν αποφοιτήσει μέχρι και το 1980 απολυτήριο δημοτικού σχολείου)». Οι απόφοιτοι Δημοτικού μπορούν πχ κάλλιστα να απορροφηθούν στην ομάδα «Ήφαιστος» που έχετε συστήσει.
    4. Το μισθολογικό, πειθαρχικό και υπαλληλικό καθεστώς των «επικουρικών πυροσβεστών», η επιτροπή πρόσληψης στο Π.Σ., ο χρόνος εργασίας, οι άδειες, τα εκτός έδρας, η χορήγηση μέσων ατομικής προστασίας κλπ να διέπονται από τις αντίστοιχες διατάξεις που ισχύουν για τους μόνιμους πυροσβέστες
    5. Αναφορικά με τη δυνατότητα μονιμοποίησης μετά το πέρας της 5ετίας στο Π.Σ. ζητώ ρύθμιση αντίστοιχη με εκείνη της παρ. 1 του άρθρου 2 του Ν. 3181/2003 που ίσχυσε για τους υπηρετούντες στις υπηρεσίες συνοριακής φύλαξης καθώς και για τους ειδικούς φρουρούς (απάλειψη του ορίου των 35 ετών)
    6. Το εδάφιο α της παρ. 4 του άρθρου 15 του σχεδίου νόμου να τροποποιηθεί ως εξής: Κατ’ εξαίρεση ως Επικουρικοί Πυροσβέστες μπορούν επίσης να προσληφθούν εφόσον δεν έχουν υπερβεί το 45ο έτος της ηλικίας τους: α) εποχικοί πυροσβέστες που είχαν την ιδιότητα αυτή κατά τις αντιπυρικές περιόδους 2009 έως και 2010.
    7. Tέλος, αναφορικά με τον καθορισμό ανωτάτου ορίου ηλικίας πρόσληψης, επισημαίνω, όπως είχε άλλωστε τονίσει και με το υπ’ αρ. πρωτ. 85/25-10-2010 έγγραφό της η ΠΟΣΠΥΔ, δεν υφίσταται ανάγκη θέσπισης ως τέτοιου του 49ου έτους ηλικίας, καθώς το όριο συνταξιοδότησης έχει πλέον αυξηθεί, το δε πόρισμα της Επιτροπής του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη που υιοθέτησε ως ανώτατο όριο ηλικίας το 49ο έτος αναφερόταν σε ρύθμιση μονιμοποίησης και όχι πενταετούς θητείας. Συνεπώς αφού προκρίνεται η λύση της πενταετούς θητείας, ποιος ο λόγος θέσπισης ανωτάτου ορίου ηλικίας;

  • 27 Νοεμβρίου 2010, 00:38 | ΔΗΜΗΤΡΗΣ

    ΕΙΜΑΙ ΜΟΝΙΜΟΣ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΗΣ 20 ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΘΕΛΩ ΝΑ ΕΠΙΣΗΜΑΝΩ ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΜΕ 10 ΚΑΙ 20 ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΟΗΠΥΡΕΣΙΑ ΣΤΟ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΟ ΣΩΜΑ ΝΑ ΤΟΥΣ ΚΑΝΟΥΜΕ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΟΥΣ (ΒΟΗΘΗΤΙΚΟΥΣ) ΕΝΩ ΜΕ ΤΙΣ 2 ΠΡΟΥΓΟΥΜΕΝΕΣ ΠΡΟΚΗΡΥΞΕΙΣ ΤΗΣ Ν.Δ ΜΠΗΚΑΝ ΟΛΑ ΤΑ ΒΙΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΣΧΕΔΟΝ 2.500 Κ ΜΕ 2 ΜΗΝΕΣ ΣΤΗΝ ΣΧΟΛΗ ΑΥΤΟΙ ΛΕΓΟΝΤΑΙ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΕΣ ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΑΥΤΟ ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΠΡΟΤΕΙΝΩ ΟΣΟΙ ΕΧΟΥΝ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΟ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΜΕΧΡΙ 45 ΧΡΟΝΩΝ ΝΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΚΑΤΕΥΘΕΙΑΝ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΕ.

  • 27 Νοεμβρίου 2010, 00:36 | πετρος

    κυριε υπουργε εχοντας διαβασει το σχεδιο νομου νομιζω οτι τρια σημεια πρεπει να εξετασετε Πρωτον να ορισετε αριθμο οργανικων θεσεων που πρεπει να ειναι τουλαχιστον 4000 .Δευτερον στην παραγραφο 7 του σχεδιου νομου αναφερει οτι οι επικουρικοι πυροσβεστες αποφοιτοι λυκειου οι οποιοι δεν εχουν υπερβει το 35 ετος της ηλικιας μπορουν να ζητησουναντι την ανανεωση της θητεια τους να ενταχθουν στο μονιμο πυροσβεστικο πρωσωπικο με τον βαθμο του πυροσβεστη και ολλοι οι αλλοι να μεινουν επικουρικοι το δικαιοτερο ειναι μετα την ληξη της πενταετιας να εντασονται στο μονιμο πυροσβεστικο πρωσωπικο ολοι οι επικουρικοι πυροσβεστες.Τριτον το ονομα επικουρικος δεν νομιζω οτι ειναι το καταληλο για την σπουδαιοτητα των αρμοδιοτητων που θα επωμιστει η κατηγορια αυτη και η πιο καταληλη θα ηταν πυροσβεστες δασων και πυρασφαλειας η ειδικοι πυροσβεστες.Τελος ελπιζω να ειναι μια λυση δικαιη για ολλους αυτους που χρονια ειναι πρωτοι στις φωτιες και εχουνε και τοσα θυματα και καλο ειναι να θυμομαστε τους ηρωες αυτους σε τετοιες στιγμες.

  • 27 Νοεμβρίου 2010, 00:20 | giorgos

    ΧΑΙΡΕΤΕ…θα ηθελα κ εγω να εκφρασω το παραπονο μου στην ηγεσια του σωματιου μας και αν καθιστα δυνατον θα ηθελα μια απαντηση στο ερωτημα μου…εγω βρισκομαι στην κατηγορια αυτον των λιγων που δεν εχουν βγαλει το γυμνασιο και ειμαι μετα το 80.κανουμε μια προσπαθεια και πηγαινουμε σχολειο δευτερης ευκαιριας στο αλιβερη[εμεις ημαστε απο τι λημνι ευβοιας 250χιλ μονο να πας τρεις φορες την εβδομαδα!!!]αυτη η προσπαθεια δεν ειναι κριμα να παει χαμενη[και μαζι ονειρα μιας ζωης]για εναν,δυο, η τρεις μηνες αν βγει η προκυρηξη πιο μπροστα απο τον ιουνιο που περνουμε το ρημαδι το απολυτηριο; γιατι για τους 49χρονους τους παιρνει ολοι η χρονιά μεσα και να μη συμβει και με μας το ιδιο;Αλωστε ο τοτε υπουργος προ.πο κ χρυσοχοιδης ειχε πει πως θα μας περιμενε,γιατι απο το σωματειο μας δεν γινετε καμια κρουση περι του θεματος;ευχαριστω…

  • 27 Νοεμβρίου 2010, 00:56 | ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ

    1. Αναφορικά με την ονομασία της νέας κατηγορίας που θα συσταθεί στο Π.Σ. αντί του «Επικουρικοί Πυροσβέστες» προτείνω τον τίτλο «Πυροσβέστες πυρόσβεσης- διάσωσης».
    2. Να προκηρυχθούν τουλάχιστον 4.000 θέσεις εργασίας, δεδομένου ότι i) πολλές εκ των προκηρυσσόμενων θέσεων θα καλυφθούν από πολίτες (πολύτεκνοι, θύματα τρομοκρατικών επιθέσεων) και ii) ο αριθμός των συμβασιούχων πυροσβεστών ανέρχεται σε 5.385. Συνεπώς, για να θεωρηθεί η συγκεκριμένη νομοθετική πρωτοβουλία ως πραγματικά έντιμη προσπάθεια αποκατάστασης των συμβασιούχων πυροσβεστών θα πρέπει να καλύψει ένα ρεαλιστικά μεγάλο αριθμό υπαλλήλων. Προκυρύσσοντας πχ μόνο 1000-2000 θέσεις, πάνω από το 50% των υπάρχοντων συμβασιούχων πυροσβεστών αυτομάτως αποκλείονται!
    3. Να συμπεριληφθεί ως τίτλος σπουδών το απολυτήριο δημοτικού κατ’ εφαρμογή του άρθρου 25 του ΠΔ 50/2001 που ορίζει ότι ως «προσόν διορισμού στον εισαγωγικό βαθμό των κλάδων ΥΕ ορίζεται ο απολυτήριος τίτλος υποχρεωτικής εκπαίδευσης (δηλαδή απολυτήριο τριταξίου γυμνασίου ή για υποψήφιους που έχουν αποφοιτήσει μέχρι και το 1980 απολυτήριο δημοτικού σχολείου)». Οι απόφοιτοι Δημοτικού μπορούν πχ κάλλιστα να απορροφηθούν στην ομάδα «Ήφαιστος» που έχετε συστήσει.
    4. Το μισθολογικό, πειθαρχικό και υπαλληλικό καθεστώς των «επικουρικών πυροσβεστών», η επιτροπή πρόσληψης στο Π.Σ., ο χρόνος εργασίας, οι άδειες, τα εκτός έδρας, η χορήγηση μέσων ατομικής προστασίας κλπ να διέπονται από τις αντίστοιχες διατάξεις που ισχύουν για τους μόνιμους πυροσβέστες
    5. Αναφορικά με τη δυνατότητα μονιμοποίησης μετά το πέρας της 5ετίας στο Π.Σ. ζητώ ρύθμιση αντίστοιχη με εκείνη της παρ. 1 του άρθρου 2 του Ν. 3181/2003 που ίσχυσε για τους υπηρετούντες στις υπηρεσίες συνοριακής φύλαξης καθώς και για τους ειδικούς φρουρούς (απάλειψη του ορίου των 35 ετών)
    6. Το εδάφιο α της παρ. 4 του άρθρου 15 του σχεδίου νόμου να τροποποιηθεί ως εξής: Κατ’ εξαίρεση ως Επικουρικοί Πυροσβέστες μπορούν επίσης να προσληφθούν εφόσον δεν έχουν υπερβεί το 45ο έτος της ηλικίας τους: α) εποχικοί πυροσβέστες που είχαν την ιδιότητα αυτή κατά τις αντιπυρικές περιόδους 2009 έως και 2010.
    7. Tέλος, αναφορικά με τον καθορισμό ανωτάτου ορίου ηλικίας πρόσληψης, επισημαίνω, όπως είχε άλλωστε τονίσει και με το υπ’ αρ. πρωτ. 85/25-10-2010 έγγραφό της η ΠΟΣΠΥΔ, δεν υφίσταται ανάγκη θέσπισης ως τέτοιου του 49ου έτους ηλικίας, καθώς το όριο συνταξιοδότησης έχει πλέον αυξηθεί, το δε πόρισμα της Επιτροπής του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη που υιοθέτησε ως ανώτατο όριο ηλικίας το 49ο έτος αναφερόταν σε ρύθμιση μονιμοποίησης και όχι πενταετούς θητείας. Συνεπώς αφού προκρίνεται η λύση της πενταετούς θητείας, ποιος ο λόγος θέσπισης ανωτάτου ορίου ηλικίας;

  • 27 Νοεμβρίου 2010, 00:26 | ΝΙΚΟΣ ΒΑΝΔΩΡΟΣ

    ΔΕΝ ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΖΕΤΑΙ ΓΙΑ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΠΕΡΑΣΕΙ ΤΑ 35 ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΑΙΤΗΣΗΣ ΓΙΑ ΜΟΝΙΜΟΤΗΤΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ 5ΤΙΑ, ΕΦΟΣΟΝ ΑΝΑΝΕΩΘΕΙ,ΜΕΧΡΙ ΠΟΙΑ ΗΛΙΚΙΑ ΘΑ ΕΧΟΥΜΕ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΤΟ Π.Σ.; ΘΑ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΚΑΠΟΙΑ ΣΤΙΓΜΗ ΝΑ ΜΑΣ ΠΟΥΝ ΕΙΣΤΕ ΜΕΓΑΛΟΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΚΑΝΕΤΕ ΚΑΙ ΘΑ ΨΑΧΝΟΥΜΕ ΔΟΥΛΕΙΑ; Η’ ΘΑ ΤΕΛΕΙΩΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΜΑΣ ΤΗΝ ΗΛΙΚΙΑ ΠΟΥ ΤΕΛΕΙΩΝΟΥΝ ΚΑΙ ΟΙ ΜΟΝΙΜΟΙ;ΜΕ ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΣΥΝΤΑΞΗΣ ΑΠΟ ΤΟ Π.Σ. Η’ ΟΧΙ; ΚΑΙ ΑΝ ΝΑΙ ΣΕ ΠΟΙΑ ΗΛΙΚΙΑ;ΕΓΩ ΕΙΜΑΙ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ 38 ΕΤΩΝ ΚΑΙ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΞΕΡΩ ΞΕΚΑΘΑΡΑ ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΠΑΡΩ ΚΑΠΟΙΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΖΩΗ ΜΟΥ ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΕΙΜΑΙ ΣΕ ΜΙΑ ΗΛΙΚΙΑ ΠΟΥ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΩ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΜΟΥ .ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΟ ΒΗΜΑ ΠΟΥ ΜΟΥ ΔΟΘΗΚΕ.

  • 26 Νοεμβρίου 2010, 23:59 | ΒΑΚΑΛΗ ΣΕΒΑΣΤΗ

    Κύριε Υπουργέ,
    διαβάζοντας το σχέδιο νόμου το οποίο και σας επισυνάπτουμε μαζί με την αιτιολογική έκθεση, διαπιστώσαμε και έχουμε σοβαρές ενστάσεις για τα εξής:
    Δεν ορίζονται οργανικές θέσεις επικουρικών πυροσβεστών. Αυτό αυτομάτως σημαίνει ότι αφού δεν υπάρχει οργανική θέση δεν υπάρχει και ειδικότητα.Θεωρούμε ότι είναι απαραίτητο να αναγράφονται οι οργανικές θέσεις ώστε στο μέλλον να μην υπάρχουν κολλήματα, ενώ φρονούμε ότι αυτές δεν πρέπει να είναι λιγότερες των 3.000. Ο λόγος για τον αριθμό αυτόν είναι διότι πιστεύουμε ότι οι συνάδελφοι συμβασιούχοι πυροσβέστες που θα μπορούν, βάση των προσόντων όπως αυτά αναφέρονται στο σχέδιο νόμου, να δηλώσουν συμμετοχή σε διαγωνισμό δεν είναι λιγότεροι από 3.000. Εξάλλου αυτός ο αριθμός δεν θα καλυφθεί άμεσα αλλά μέσω κυρωμένου πίνακα επιτυχόντων σε βάθος 3ετίας (παρ. 4 σχεδίου νόμου).
    Στην παράγραφο 7 του σχεδίου νόμου αναφέρει ότι «επικουρικοί πυροσβέστες, απόφοιτοι λυκείου, οι οποίοι κατά το χρόνο πρόσληψης τους δεν έχουν υπερβεί το 35ο έτος της ηλικίας τους, μπορούν να ζητήσουν, αντί της ανανέωσης της θητείας τους, να ενταχθούν στο μόνιμο πυροσβεστικό προσωπικό με τον βαθμό πυροσβέστη» ενώ αναφέρει ότι όλοι οι υπόλοιποι θα παραμείνουν ως επικουρικοί. Θεωρούμε σωστό και δίκαιο ότι μετά το πέρας της 5ετίας όλοι οι επικουρικοί πυροσβέστες πρέπει να εντάσσονται στο μόνιμο πυροσβεστικό προσωπικό.
    Η νέα ειδικότητα θα έχει την ονομασία «Επικουρικοί Πυροσβέστες». Ετυμολογία της λέξης «επικουρικός = αυτός που χρησιμεύει για επικουρία, ενισχυτικός, βοηθητικός (στρτ.) εφεδρική δύναμη, δευτερεύουσας σημασίας».
    Τα κύρια καθήκοντα όπως αυτά αναγράφονται στο σχέδιο νόμου (παρ. 8) είναι αυτά της δασοπυρόσβεσης, δασοπροστασίας και πυρασφάλειας, ενώ χαρακτηριστικά αναφέρετε ότι «επίσης, δύναται να διατίθενται επικουρικά και στην άσκηση των λοιπών καθηκόντων του πυροσβεστικού προσωπικού».Αυτό από μόνο του αποδεικνύει ότι ΔΕΝ είναι ο πυροσβέστης «επικουρικός» αφού του ανατίθενται καθήκοντα «κύρια» και ειδικά όπως η δασοπυρόσβεση και η πυρασφάλεια.
    Πρέπει να επισημανθούν επίσης τα παρακάτω: α.) Τα δασικά περιπολικά επανδρώνονται κατά 99% μόνο από συμβασιούχους πυροσβέστες. β.) Τα περιπολικά αυτά είναι εκείνα που 15 ώρες την ημέρα περιπολούν στις περιοχές ευθύνης τους και πρώτα επεμβαίνουν σε συμβάντα και εφόσον εκτιμηθεί η κατάσταση και χρειαστεί ζητούν ενισχύσεις – βοήθεια από τους μόνιμους συναδέλφους. γ.) Η εκπαίδευση η οποία μας παρέχει η υπηρεσία κάθε χρόνο, το πρόγραμμα της οποίας και σας επισυνάπτουμε, επικεντρώνετε στην πυροσβεστική τέχνη και ειδικότερα στην δασοπυρόσβεση. δ.) Το «Εγχειρίδιο Κατασβέσεως Πυρκαϊών Δασών» που διδάσκετε στην πυροσβεστική ακαδημία αναφέρει χαρακτηριστικά στην σελ. 26 ότι « η καταστολή μιας δασικής πυρκαϊας είναι μια εξαντλητική και πάρα πολύ δύσκολη εργασία, στην οποία οι ειδικές λεπτομέρειες είναι διαφορετικές ανάλογα με το είδος της πυρκαϊάς, τις συνθήκες του ανέμου που πνέει, την τιμή προώθησης του πυρός, της τοπογραφίας και της συνθέσεως της καιόμενης δασικής ύλης». Ενώ στον «Οδηγό Δασοπροστασία και Δασοπυρόσβεση του Δρ. Γαβριήλ Ξανθόπουλου» που διένειμε το Πυροσβεστικό Σώμα, στην σελ. 50 αναφέρει ότι «οι εμπλεκόμενοι είναι αρχικά όσοι έχουν τη δασοπυρόσβεση ως κύριο επαγγελματικό τους καθήκον» ε.) Τέλος, ο διαχωρισμός των πυροσβεστών σε επικουρικούς – βοηθητικούς θα δημιουργήσει κλίμα αρνητικό μεταξύ των δύο (επικουρικών και μονίμων).
    Συμπερασματικά, από την στιγμή που τα κύρια καθήκοντα της νέας ειδικότητας, όπως αποτυπώνονται στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Προ.Πο., είναι η δασοπροστασία και η δασοπυρόσβεση, από την στιγμή που αυτές αποτελούν ένα ειδικό και ξεχωριστό κομμάτι της πυρόσβεσης, όπως αποδεικνύετε παραπάνω, και σε συνάρτηση με την εκπαίδευση και την πολυετή εμπειρία των συμβασιούχων πυροσβεστών στον τομέα αυτό τους έχει καταστήσει ένα ειδικά εκπαιδευμένο προσωπικό στο αντικείμενο της δασοπυρόσβεσης και δασοπροστασίας.
    Λαμβάνοντας λοιπόν υπόψη όλα τα παραπάνω είναι προφανές ότι η ονομασία «επικουρικός πυροσβέστης» δεν ευσταθεί και προτείνουμε αντ’ αυτού τις ονομασίες «Πυροσβέστες Ειδικών Καθηκόντων» ή «Πυροσβέστες Δασών και Πυρασφαλείας» ή «Ειδικοί Πυροσβέστες»

  • 26 Νοεμβρίου 2010, 23:46 | ΒΑΚΑΛΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    Κύριε Υπουργέ,
    διαβάζοντας το σχέδιο νόμου το οποίο και σας επισυνάπτουμε μαζί με την αιτιολογική έκθεση, διαπιστώσαμε και έχουμε σοβαρές ενστάσεις για τα εξής:
    Δεν ορίζονται οργανικές θέσεις επικουρικών πυροσβεστών. Αυτό αυτομάτως σημαίνει ότι αφού δεν υπάρχει οργανική θέση δεν υπάρχει και ειδικότητα.Θεωρούμε ότι είναι απαραίτητο να αναγράφονται οι οργανικές θέσεις ώστε στο μέλλον να μην υπάρχουν κολλήματα, ενώ φρονούμε ότι αυτές δεν πρέπει να είναι λιγότερες των 3.000. Ο λόγος για τον αριθμό αυτόν είναι διότι πιστεύουμε ότι οι συνάδελφοι συμβασιούχοι πυροσβέστες που θα μπορούν, βάση των προσόντων όπως αυτά αναφέρονται στο σχέδιο νόμου, να δηλώσουν συμμετοχή σε διαγωνισμό δεν είναι λιγότεροι από 3.000. Εξάλλου αυτός ο αριθμός δεν θα καλυφθεί άμεσα αλλά μέσω κυρωμένου πίνακα επιτυχόντων σε βάθος 3ετίας (παρ. 4 σχεδίου νόμου).
    Στην παράγραφο 7 του σχεδίου νόμου αναφέρει ότι «επικουρικοί πυροσβέστες, απόφοιτοι λυκείου, οι οποίοι κατά το χρόνο πρόσληψης τους δεν έχουν υπερβεί το 35ο έτος της ηλικίας τους, μπορούν να ζητήσουν, αντί της ανανέωσης της θητείας τους, να ενταχθούν στο μόνιμο πυροσβεστικό προσωπικό με τον βαθμό πυροσβέστη» ενώ αναφέρει ότι όλοι οι υπόλοιποι θα παραμείνουν ως επικουρικοί. Θεωρούμε σωστό και δίκαιο ότι μετά το πέρας της 5ετίας όλοι οι επικουρικοί πυροσβέστες πρέπει να εντάσσονται στο μόνιμο πυροσβεστικό προσωπικό.
    Η νέα ειδικότητα θα έχει την ονομασία «Επικουρικοί Πυροσβέστες». Ετυμολογία της λέξης «επικουρικός = αυτός που χρησιμεύει για επικουρία, ενισχυτικός, βοηθητικός (στρτ.) εφεδρική δύναμη, δευτερεύουσας σημασίας».
    Τα κύρια καθήκοντα όπως αυτά αναγράφονται στο σχέδιο νόμου (παρ. 8) είναι αυτά της δασοπυρόσβεσης, δασοπροστασίας και πυρασφάλειας, ενώ χαρακτηριστικά αναφέρετε ότι «επίσης, δύναται να διατίθενται επικουρικά και στην άσκηση των λοιπών καθηκόντων του πυροσβεστικού προσωπικού».Αυτό από μόνο του αποδεικνύει ότι ΔΕΝ είναι ο πυροσβέστης «επικουρικός» αφού του ανατίθενται καθήκοντα «κύρια» και ειδικά όπως η δασοπυρόσβεση και η πυρασφάλεια.
    Πρέπει να επισημανθούν επίσης τα παρακάτω: α.) Τα δασικά περιπολικά επανδρώνονται κατά 99% μόνο από συμβασιούχους πυροσβέστες. β.) Τα περιπολικά αυτά είναι εκείνα που 15 ώρες την ημέρα περιπολούν στις περιοχές ευθύνης τους και πρώτα επεμβαίνουν σε συμβάντα και εφόσον εκτιμηθεί η κατάσταση και χρειαστεί ζητούν ενισχύσεις – βοήθεια από τους μόνιμους συναδέλφους. γ.) Η εκπαίδευση η οποία μας παρέχει η υπηρεσία κάθε χρόνο, το πρόγραμμα της οποίας και σας επισυνάπτουμε, επικεντρώνετε στην πυροσβεστική τέχνη και ειδικότερα στην δασοπυρόσβεση. δ.) Το «Εγχειρίδιο Κατασβέσεως Πυρκαϊών Δασών» που διδάσκετε στην πυροσβεστική ακαδημία αναφέρει χαρακτηριστικά στην σελ. 26 ότι « η καταστολή μιας δασικής πυρκαϊας είναι μια εξαντλητική και πάρα πολύ δύσκολη εργασία, στην οποία οι ειδικές λεπτομέρειες είναι διαφορετικές ανάλογα με το είδος της πυρκαϊάς, τις συνθήκες του ανέμου που πνέει, την τιμή προώθησης του πυρός, της τοπογραφίας και της συνθέσεως της καιόμενης δασικής ύλης». Ενώ στον «Οδηγό Δασοπροστασία και Δασοπυρόσβεση του Δρ. Γαβριήλ Ξανθόπουλου» που διένειμε το Πυροσβεστικό Σώμα, στην σελ. 50 αναφέρει ότι «οι εμπλεκόμενοι είναι αρχικά όσοι έχουν τη δασοπυρόσβεση ως κύριο επαγγελματικό τους καθήκον» ε.) Τέλος, ο διαχωρισμός των πυροσβεστών σε επικουρικούς – βοηθητικούς θα δημιουργήσει κλίμα αρνητικό μεταξύ των δύο (επικουρικών και μονίμων).
    Συμπερασματικά, από την στιγμή που τα κύρια καθήκοντα της νέας ειδικότητας, όπως αποτυπώνονται στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Προ.Πο., είναι η δασοπροστασία και η δασοπυρόσβεση, από την στιγμή που αυτές αποτελούν ένα ειδικό και ξεχωριστό κομμάτι της πυρόσβεσης, όπως αποδεικνύετε παραπάνω, και σε συνάρτηση με την εκπαίδευση και την πολυετή εμπειρία των συμβασιούχων πυροσβεστών στον τομέα αυτό τους έχει καταστήσει ένα ειδικά εκπαιδευμένο προσωπικό στο αντικείμενο της δασοπυρόσβεσης και δασοπροστασίας.
    Λαμβάνοντας λοιπόν υπόψη όλα τα παραπάνω είναι προφανές ότι η ονομασία «επικουρικός πυροσβέστης» δεν ευσταθεί και προτείνουμε αντ’ αυτού τις ονομασίες «Πυροσβέστες Ειδικών Καθηκόντων» ή «Πυροσβέστες Δασών και Πυρασφαλείας» ή «Ειδικοί Πυροσβέστες»

  • 26 Νοεμβρίου 2010, 23:32 | Aγρέλλης Ηλίας

    1. Αναφορικά με την ονομασία της νέας κατηγορίας που θα συσταθεί στο Π.Σ. αντί του «Επικουρικοί Πυροσβέστες» προτείνω τον τίτλο «Πυροσβέστες πυρόσβεσης- διάσωσης».
    2. Να προκηρυχθούν τουλάχιστον 4.000 θέσεις εργασίας, δεδομένου ότι i) πολλές εκ των προκηρυσσόμενων θέσεων θα καλυφθούν από πολίτες (πολύτεκνοι, θύματα τρομοκρατικών επιθέσεων) και ii) ο αριθμός των συμβασιούχων πυροσβεστών ανέρχεται σε 5.385. Συνεπώς, για να θεωρηθεί η συγκεκριμένη νομοθετική πρωτοβουλία ως πραγματικά έντιμη προσπάθεια αποκατάστασης των συμβασιούχων πυροσβεστών θα πρέπει να καλύψει ένα ρεαλιστικά μεγάλο αριθμό υπαλλήλων. Προκυρύσσοντας πχ μόνο 1000-2000 θέσεις, πάνω από το 50% των υπάρχοντων συμβασιούχων πυροσβεστών αυτομάτως αποκλείονται!
    3. Να συμπεριληφθεί ως τίτλος σπουδών το απολυτήριο δημοτικού κατ’ εφαρμογή του άρθρου 25 του ΠΔ 50/2001 που ορίζει ότι ως «προσόν διορισμού στον εισαγωγικό βαθμό των κλάδων ΥΕ ορίζεται ο απολυτήριος τίτλος υποχρεωτικής εκπαίδευσης (δηλαδή απολυτήριο τριταξίου γυμνασίου ή για υποψήφιους που έχουν αποφοιτήσει μέχρι και το 1980 απολυτήριο δημοτικού σχολείου)». Οι απόφοιτοι Δημοτικού μπορούν πχ κάλλιστα να απορροφηθούν στην ομάδα «Ήφαιστος» που έχετε συστήσει.
    4. Το μισθολογικό, πειθαρχικό και υπαλληλικό καθεστώς των «επικουρικών πυροσβεστών», η επιτροπή πρόσληψης στο Π.Σ., ο χρόνος εργασίας, οι άδειες, τα εκτός έδρας, η χορήγηση μέσων ατομικής προστασίας κλπ να διέπονται από τις αντίστοιχες διατάξεις που ισχύουν για τους μόνιμους πυροσβέστες
    5. Αναφορικά με τη δυνατότητα μονιμοποίησης μετά το πέρας της 5ετίας στο Π.Σ. ζητώ ρύθμιση αντίστοιχη με εκείνη της παρ. 1 του άρθρου 2 του Ν. 3181/2003 που ίσχυσε για τους υπηρετούντες στις υπηρεσίες συνοριακής φύλαξης καθώς και για τους ειδικούς φρουρούς (απάλειψη του ορίου των 35 ετών)
    6. Το εδάφιο α της παρ. 4 του άρθρου 15 του σχεδίου νόμου να τροποποιηθεί ως εξής: Κατ’ εξαίρεση ως Επικουρικοί Πυροσβέστες μπορούν επίσης να προσληφθούν εφόσον δεν έχουν υπερβεί το 45ο έτος της ηλικίας τους: α) εποχικοί πυροσβέστες που είχαν την ιδιότητα αυτή κατά τις αντιπυρικές περιόδους 2009 έως και 2010.
    7. Tέλος, αναφορικά με τον καθορισμό ανωτάτου ορίου ηλικίας πρόσληψης, επισημαίνω, όπως είχε άλλωστε τονίσει και με το υπ’ αρ. πρωτ. 85/25-10-2010 έγγραφό της η ΠΟΣΠΥΔ, δεν υφίσταται ανάγκη θέσπισης ως τέτοιου του 49ου έτους ηλικίας, καθώς το όριο συνταξιοδότησης έχει πλέον αυξηθεί, το δε πόρισμα της Επιτροπής του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη που υιοθέτησε ως ανώτατο όριο ηλικίας το 49ο έτος αναφερόταν σε ρύθμιση μονιμοποίησης και όχι πενταετούς θητείας. Συνεπώς αφού προκρίνεται η λύση της πενταετούς θητείας, ποιος ο λόγος θέσπισης ανωτάτου ορίου ηλικίας;

  • 26 Νοεμβρίου 2010, 23:23 | Kαρακης Περικλης

    Διαβαζωντας την παραγραφο 8 του αρθου 15 σχετικα με τα καθηκοντα της νεας κατηγοριας που θα συσταθει στο Π.Σ προτεινω σαν ονομασια τον τιτλο <>

  • 26 Νοεμβρίου 2010, 23:30 | stefanos

    gia aftous pou den sinexisan tin 2 5etia kai exoun olla ta apetoumena prosonta +12 eti proipiresia den mporoun na lavoun meros;

  • 26 Νοεμβρίου 2010, 23:30 | Δημητρης Γωργουλης

    1. Αναφορικά με την ονομασία της νέας κατηγορίας που θα συσταθεί στο Π.Σ. αντί του «Επικουρικοί Πυροσβέστες» προτείνω τον τίτλο «Πυροσβέστες πυρόσβεσης- διάσωσης».
    2. Να προκηρυχθούν τουλάχιστον 4.000 θέσεις εργασίας, δεδομένου ότι i) πολλές εκ των προκηρυσσόμενων θέσεων θα καλυφθούν από πολίτες (πολύτεκνοι, θύματα τρομοκρατικών επιθέσεων) και ii) ο αριθμός των συμβασιούχων πυροσβεστών ανέρχεται σε 5.385. Συνεπώς, για να θεωρηθεί η συγκεκριμένη νομοθετική πρωτοβουλία ως πραγματικά έντιμη προσπάθεια αποκατάστασης των συμβασιούχων πυροσβεστών θα πρέπει να καλύψει ένα ρεαλιστικά μεγάλο αριθμό υπαλλήλων. Προκυρύσσοντας πχ μόνο 1000-2000 θέσεις, πάνω από το 50% των υπάρχοντων συμβασιούχων πυροσβεστών αυτομάτως αποκλείονται!
    3. Να συμπεριληφθεί ως τίτλος σπουδών το απολυτήριο δημοτικού κατ’ εφαρμογή του άρθρου 25 του ΠΔ 50/2001 που ορίζει ότι ως «προσόν διορισμού στον εισαγωγικό βαθμό των κλάδων ΥΕ ορίζεται ο απολυτήριος τίτλος υποχρεωτικής εκπαίδευσης (δηλαδή απολυτήριο τριταξίου γυμνασίου ή για υποψήφιους που έχουν αποφοιτήσει μέχρι και το 1980 απολυτήριο δημοτικού σχολείου)». Οι απόφοιτοι Δημοτικού μπορούν πχ κάλλιστα να απορροφηθούν στην ομάδα «Ήφαιστος» που έχετε συστήσει.
    4. Το μισθολογικό, πειθαρχικό και υπαλληλικό καθεστώς των «επικουρικών πυροσβεστών», η επιτροπή πρόσληψης στο Π.Σ., ο χρόνος εργασίας, οι άδειες, τα εκτός έδρας, η χορήγηση μέσων ατομικής προστασίας κλπ να διέπονται από τις αντίστοιχες διατάξεις που ισχύουν για τους μόνιμους πυροσβέστες
    5. Αναφορικά με τη δυνατότητα μονιμοποίησης μετά το πέρας της 5ετίας στο Π.Σ. ζητώ ρύθμιση αντίστοιχη με εκείνη της παρ. 1 του άρθρου 2 του Ν. 3181/2003 που ίσχυσε για τους υπηρετούντες στις υπηρεσίες συνοριακής φύλαξης καθώς και για τους ειδικούς φρουρούς (απάλειψη του ορίου των 35 ετών)
    6. Το εδάφιο α της παρ. 4 του άρθρου 15 του σχεδίου νόμου να τροποποιηθεί ως εξής: Κατ’ εξαίρεση ως Επικουρικοί Πυροσβέστες μπορούν επίσης να προσληφθούν εφόσον δεν έχουν υπερβεί το 45ο έτος της ηλικίας τους: α) εποχικοί πυροσβέστες που είχαν την ιδιότητα αυτή κατά τις αντιπυρικές περιόδους 2009 έως και 2010.
    7. Tέλος, αναφορικά με τον καθορισμό ανωτάτου ορίου ηλικίας πρόσληψης, επισημαίνω, όπως είχε άλλωστε τονίσει και με το υπ’ αρ. πρωτ. 85/25-10-2010 έγγραφό της η ΠΟΣΠΥΔ, δεν υφίσταται ανάγκη θέσπισης ως τέτοιου του 49ου έτους ηλικίας, καθώς το όριο συνταξιοδότησης έχει πλέον αυξηθεί, το δε πόρισμα της Επιτροπής του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη που υιοθέτησε ως ανώτατο όριο ηλικίας το 49ο έτος αναφερόταν σε ρύθμιση μονιμοποίησης και όχι πενταετούς θητείας. Συνεπώς αφού προκρίνεται η λύση της πενταετούς θητείας, ποιος ο λόγος θέσπισης ανωτάτου ορίου ηλικίας;

  • 26 Νοεμβρίου 2010, 23:30 | Ιωαννου Αντωνης

    Αναφορικά με την ονομασία της νέας κατηγορίας που θα συσταθεί στο Π.Σ. αντί του «Επικουρικοί Πυροσβέστες» προτείνω τον τίτλο «Πυροσβέστες πυρόσβεσης- διάσωσης».
    2. Να προκηρυχθούν τουλάχιστον 4.000 θέσεις εργασίας, δεδομένου ότι i) πολλές εκ των προκηρυσσόμενων θέσεων θα καλυφθούν από πολίτες (πολύτεκνοι, θύματα τρομοκρατικών επιθέσεων) και ii) ο αριθμός των συμβασιούχων πυροσβεστών ανέρχεται σε 5.385. Συνεπώς, για να θεωρηθεί η συγκεκριμένη νομοθετική πρωτοβουλία ως πραγματικά έντιμη προσπάθεια αποκατάστασης των συμβασιούχων πυροσβεστών θα πρέπει να καλύψει ένα ρεαλιστικά μεγάλο αριθμό υπαλλήλων. Προκυρύσσοντας πχ μόνο 1000-2000 θέσεις, πάνω από το 50% των υπάρχοντων συμβασιούχων πυροσβεστών αυτομάτως αποκλείονται!
    3. Να συμπεριληφθεί ως τίτλος σπουδών το απολυτήριο δημοτικού κατ’ εφαρμογή του άρθρου 25 του ΠΔ 50/2001 που ορίζει ότι ως «προσόν διορισμού στον εισαγωγικό βαθμό των κλάδων ΥΕ ορίζεται ο απολυτήριος τίτλος υποχρεωτικής εκπαίδευσης (δηλαδή απολυτήριο τριταξίου γυμνασίου ή για υποψήφιους που έχουν αποφοιτήσει μέχρι και το 1980 απολυτήριο δημοτικού σχολείου)». Οι απόφοιτοι Δημοτικού μπορούν πχ κάλλιστα να απορροφηθούν στην ομάδα «Ήφαιστος» που έχετε συστήσει.
    4. Το μισθολογικό, πειθαρχικό και υπαλληλικό καθεστώς των «επικουρικών πυροσβεστών», η επιτροπή πρόσληψης στο Π.Σ., ο χρόνος εργασίας, οι άδειες, τα εκτός έδρας, η χορήγηση μέσων ατομικής προστασίας κλπ να διέπονται από τις αντίστοιχες διατάξεις που ισχύουν για τους μόνιμους πυροσβέστες
    5. Αναφορικά με τη δυνατότητα μονιμοποίησης μετά το πέρας της 5ετίας στο Π.Σ. ζητώ ρύθμιση αντίστοιχη με εκείνη της παρ. 1 του άρθρου 2 του Ν. 3181/2003 που ίσχυσε για τους υπηρετούντες στις υπηρεσίες συνοριακής φύλαξης καθώς και για τους ειδικούς φρουρούς (απάλειψη του ορίου των 35 ετών)
    6. Το εδάφιο α της παρ. 4 του άρθρου 15 του σχεδίου νόμου να τροποποιηθεί ως εξής: Κατ’ εξαίρεση ως Επικουρικοί Πυροσβέστες μπορούν επίσης να προσληφθούν εφόσον δεν έχουν υπερβεί το 45ο έτος της ηλικίας τους: α) εποχικοί πυροσβέστες που είχαν την ιδιότητα αυτή κατά τις αντιπυρικές περιόδους 2009 έως και 2010.
    7. Tέλος, αναφορικά με τον καθορισμό ανωτάτου ορίου ηλικίας πρόσληψης, επισημαίνω, όπως είχε άλλωστε τονίσει και με το υπ’ αρ. πρωτ. 85/25-10-2010 έγγραφό της η ΠΟΣΠΥΔ, δεν υφίσταται ανάγκη θέσπισης ως τέτοιου του 49ου έτους ηλικίας, καθώς το όριο συνταξιοδότησης έχει πλέον αυξηθεί, το δε πόρισμα της Επιτροπής του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη που υιοθέτησε ως ανώτατο όριο ηλικίας το 49ο έτος αναφερόταν σε ρύθμιση μονιμοποίησης και όχι πενταετούς θητείας. Συνεπώς αφού προκρίνεται η λύση της πενταετούς θητείας, ποιος ο λόγος θέσπισης ανωτάτου ορίου ηλικίας;
    Επιτελους δωστε μας το δικαιομα να δουλευουμε με το μυαλο μας μονο στην αντιμετωπιση της φωτιας…και οχι για την αποκατασταση μας……εσεις εχετε την δυνατοτιτα να το κανετε αυτο και εμεις να φυλαμε τον φυσικο μας πλουτο!

  • 26 Νοεμβρίου 2010, 23:08 | ΜΑΡΙΑ

    Όπως καθε χρονο ετσι κ το 2007 στις πυρκαγιές ανα την Ελλάδα. ολοι αυτοι οι εχποχιακοί πυροσβέστες ήταν οι Ήρωες!!!!Δωστε τους αυτό που τους αξίζει!!!!!

  • Συμπληρωματικά στο αρχικό μου σχόλιο θα ήθελα να επιστήσω την προσοχή του νομοθέτη στο σημαντικότερο (κατ’ εμέ) ζήτημα, αυτό της μοριοδότησης της προϋπηρεσίας: Θα πρέπει η πιθανή προϋπηρεσία στο Πυροσβεστικό Σώμα των συμμετεχόντων να μοριοδοτείται στον μέγιστο βαθμό, καθότι το πυροσβεστικό έργο είναι ιδιαίτερα απαιτητικό και εξειδικευμένο. Όταν η σχετική με το αντικείμενο πρόσληψης προϋπηρεσία αποτελεί τον μέγιστο βαρύνοντα παράγοντα σε πολύ πιο απλά και λιγότερο απαιτητικά επαγγέλματα, είναι κατ’ εμέ αυτονόητο ότι θα πρέπει να παίζει τον καθοριστικό ρόλο σε προσλήψεις για το Πυροσβεστικό Σώμα.
    Το πυροσβεστικό αντικείμενο δεν μεταδίδεται εξ ολοκλήρου με θεωρητικές εκπαιδεύσεις, όσο συνεπείς και συνεχείς κι αν είναι αυτές. Η θεωρητική κατάρτιση απαιτεί τεράστιο βαθμό αποκτηθείσας εμπειρίας ώστε να δημιουργήσει πυροσβέστη ικανό να ανταπεξέλθει σε πραγματικές συνθήκες εργασίας.
    Οι Συμβασιούχοι πυροσβέστες εδώ και δεκαετίες σβήνουν πυρκαγιές αστικές και δασικές, παρέχουν βοήθεια και συμμετέχουν σε διασώσεις. Το κεφάλαιο που έχει επενδυθεί επάνω τους από το κράτος όλα αυτά τα χρόνια (έστω και χωρίς αυτό να έγινε εντελώς ενσυνείδητα από πλευράς κράτους!) είναι τεράστιο και δεν μπορεί να υποκατασταθεί. Ο συμβασιούχος πυροσβέστης ξέρει πώς είναι να κινείσαι στα όρια της σωματικής και ψυχολογικής εξάντλησης μέσα σε συνθήκες περιορισμένης ορατότητας και δυσκολίας αναπνοής από καπνό και θερμότητα. Έχει ακούσει βαριά τραυματισμένα άτομα να ουρλιάζουν, καλώντας σε βοήθεια. Έχει αντιμετωπίσει το μετατραυματικό στρες που ακολουθεί μια διάσωση από ένα βαρύ τροχαίο ή -ακόμη χειρότερα- τον χαμό ενός συναδέλφου στο καθήκον….

    Όλα τα παραπάνω είναι καταστάσεις που αν δεν τις ζήσει κάποιος, δεν μπορεί να τις κατανοήσει. Κανείς δεν μπορεί να αντιληφθεί τον βαθμό της συναισθηματικής πίεσης που υφίσταται ένας άνθρωπος ενεργώντας σε πυρκαγιές και διασώσεις. Και αυτό δεν αποκτιέται με την θεωρητική εκπαίδευση του οποιουδήποτε, αλλά μόνο με συνεχή τριβή με το αντικείμενο σε ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ και, φυσικά, με αγάπη προς το πυροσβεστικό έργο. Οι πυροσβέστες δεν αποκαλούνται τυχαία «οι άνθρωποι που τρέχουν προς την αντίθετη κατεύθυνση»!

    Το πυροσβεστικό έργο θα πρέπει να το σηκώνει το στομάχι του ατόμου. Κι αυτό οι συμβασιούχοι πυροσβέστες το έχουν αποδείξει με το παραπάνω, επιτελώντας το απαιτητικό τους καθήκον, υπό τις δυσκολότερες συνθήκες και με τις μικρότερες απολαβές…….

  • 26 Νοεμβρίου 2010, 23:48 | ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΑΛΠΑΣ

    1. Αναφορικά με την ονομασία της νέας κατηγορίας που θα συσταθεί στο Π.Σ. αντί του «Επικουρικοί Πυροσβέστες» προτείνω τον τίτλο «Πυροσβέστες πυρόσβεσης- διάσωσης».
    2. Να προκηρυχθούν τουλάχιστον 4.000 θέσεις εργασίας, δεδομένου ότι i) πολλές εκ των προκηρυσσόμενων θέσεων θα καλυφθούν από πολίτες (πολύτεκνοι, θύματα τρομοκρατικών επιθέσεων) και ii) ο αριθμός των συμβασιούχων πυροσβεστών ανέρχεται σε 5.385. Συνεπώς, για να θεωρηθεί η συγκεκριμένη νομοθετική πρωτοβουλία ως πραγματικά έντιμη προσπάθεια αποκατάστασης των συμβασιούχων πυροσβεστών θα πρέπει να καλύψει ένα ρεαλιστικά μεγάλο αριθμό υπαλλήλων. Προκυρύσσοντας πχ μόνο 1000-2000 θέσεις, πάνω από το 50% των υπάρχοντων συμβασιούχων πυροσβεστών αυτομάτως αποκλείονται!
    3. Να συμπεριληφθεί ως τίτλος σπουδών το απολυτήριο δημοτικού κατ’ εφαρμογή του άρθρου 25 του ΠΔ 50/2001 που ορίζει ότι ως «προσόν διορισμού στον εισαγωγικό βαθμό των κλάδων ΥΕ ορίζεται ο απολυτήριος τίτλος υποχρεωτικής εκπαίδευσης (δηλαδή απολυτήριο τριταξίου γυμνασίου ή για υποψήφιους που έχουν αποφοιτήσει μέχρι και το 1980 απολυτήριο δημοτικού σχολείου)». Οι απόφοιτοι Δημοτικού μπορούν πχ κάλλιστα να απορροφηθούν στην ομάδα «Ήφαιστος» που έχετε συστήσει.
    4. Το μισθολογικό, πειθαρχικό και υπαλληλικό καθεστώς των «επικουρικών πυροσβεστών», η επιτροπή πρόσληψης στο Π.Σ., ο χρόνος εργασίας, οι άδειες, τα εκτός έδρας, η χορήγηση μέσων ατομικής προστασίας κλπ να διέπονται από τις αντίστοιχες διατάξεις που ισχύουν για τους μόνιμους πυροσβέστες
    5. Αναφορικά με τη δυνατότητα μονιμοποίησης μετά το πέρας της 5ετίας στο Π.Σ. ζητώ ρύθμιση αντίστοιχη με εκείνη της παρ. 1 του άρθρου 2 του Ν. 3181/2003 που ίσχυσε για τους υπηρετούντες στις υπηρεσίες συνοριακής φύλαξης καθώς και για τους ειδικούς φρουρούς (απάλειψη του ορίου των 35 ετών)
    6. Το εδάφιο α της παρ. 4 του άρθρου 15 του σχεδίου νόμου να τροποποιηθεί ως εξής: Κατ’ εξαίρεση ως Επικουρικοί Πυροσβέστες μπορούν επίσης να προσληφθούν εφόσον δεν έχουν υπερβεί το 45ο έτος της ηλικίας τους: α) εποχικοί πυροσβέστες που είχαν την ιδιότητα αυτή κατά τις αντιπυρικές περιόδους 2009 έως και 2010.
    7. Tέλος, αναφορικά με τον καθορισμό ανωτάτου ορίου ηλικίας πρόσληψης, επισημαίνω, όπως είχε άλλωστε τονίσει και με το υπ’ αρ. πρωτ. 85/25-10-2010 έγγραφό της η ΠΟΣΠΥΔ, δεν υφίσταται ανάγκη θέσπισης ως τέτοιου του 49ου έτους ηλικίας, καθώς το όριο συνταξιοδότησης έχει πλέον αυξηθεί, το δε πόρισμα της Επιτροπής του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη που υιοθέτησε ως ανώτατο όριο ηλικίας το 49ο έτος αναφερόταν σε ρύθμιση μονιμοποίησης και όχι πενταετούς θητείας. Συνεπώς αφού προκρίνεται η λύση της πενταετούς θητείας, ποιος ο λόγος θέσπισης ανωτάτου ορίου ηλικίας;

  • 26 Νοεμβρίου 2010, 23:14 | giorgos

    ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΠΡΟΥΠΗΡΕΣΙΑΣ.ΠΡΟΤΕΙΝΩ ΝΑ ΔΙΝΟΝΤΑΙ ΜΟΡΙΑ ΑΝΑ ΜΗΝΑ ΕΜΠΕΙΡΙΑΣ,ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΝΑ ΑΝΤΙΠΥΡΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟ.
    ΤΕΧΝΟΚΡΑΤΙΚΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ Η ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΜΑΣ,ΚΑΘΕ ΑΝΤΙΠΥΡΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΠΟΤΕ ΣΤΑΘΕΡΗ [4,5ΜΗΝΕΣ-5ΜΗΝΕΣ-7ΜΗΝΕΣ-8ΜΗΝΕΣ]ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΟΡΘΗ ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΗ!!!!!ΑΡΑ ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΗ ΑΝΑ ΜΗΝΑ ΠΡΟΥΠΗΡΕΣΙΑΣ.ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΔΙΝΟΝΤΑΙ ΤΑ ΙΔΙΑ ΜΟΡΙΑ ΣΕ ΑΥΤΟΝ ΠΟΥ ΕΧΕΙ 4ΜΗΝΗ ΑΝΤΙΠΥΡΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟ ΚΑΙ ΣΕ ΑΥΤΟΝ ΠΟΥ ΕΧΕΙ 8 ΜΗΝΗ

  • 26 Νοεμβρίου 2010, 23:47 | ΑΝΤΩΝΗΣ ΚΑΝΑΚΗΣ

    1. Αναφορικά με την ονομασία της νέας κατηγορίας που θα συσταθεί στο Π.Σ. αντί του «Επικουρικοί Πυροσβέστες» προτείνω τον τίτλο «Πυροσβέστες πυρόσβεσης- διάσωσης».
    2. Να προκηρυχθούν τουλάχιστον 4.000 θέσεις εργασίας, δεδομένου ότι i) πολλές εκ των προκηρυσσόμενων θέσεων θα καλυφθούν από πολίτες (πολύτεκνοι, θύματα τρομοκρατικών επιθέσεων) και ii) ο αριθμός των συμβασιούχων πυροσβεστών ανέρχεται σε 5.385. Συνεπώς, για να θεωρηθεί η συγκεκριμένη νομοθετική πρωτοβουλία ως πραγματικά έντιμη προσπάθεια αποκατάστασης των συμβασιούχων πυροσβεστών θα πρέπει να καλύψει ένα ρεαλιστικά μεγάλο αριθμό υπαλλήλων. Προκυρύσσοντας πχ μόνο 1000-2000 θέσεις, πάνω από το 50% των υπάρχοντων συμβασιούχων πυροσβεστών αυτομάτως αποκλείονται!
    3. Να συμπεριληφθεί ως τίτλος σπουδών το απολυτήριο δημοτικού κατ’ εφαρμογή του άρθρου 25 του ΠΔ 50/2001 που ορίζει ότι ως «προσόν διορισμού στον εισαγωγικό βαθμό των κλάδων ΥΕ ορίζεται ο απολυτήριος τίτλος υποχρεωτικής εκπαίδευσης (δηλαδή απολυτήριο τριταξίου γυμνασίου ή για υποψήφιους που έχουν αποφοιτήσει μέχρι και το 1980 απολυτήριο δημοτικού σχολείου)». Οι απόφοιτοι Δημοτικού μπορούν πχ κάλλιστα να απορροφηθούν στην ομάδα «Ήφαιστος» που έχετε συστήσει.
    4. Το μισθολογικό, πειθαρχικό και υπαλληλικό καθεστώς των «επικουρικών πυροσβεστών», η επιτροπή πρόσληψης στο Π.Σ., ο χρόνος εργασίας, οι άδειες, τα εκτός έδρας, η χορήγηση μέσων ατομικής προστασίας κλπ να διέπονται από τις αντίστοιχες διατάξεις που ισχύουν για τους μόνιμους πυροσβέστες
    5. Αναφορικά με τη δυνατότητα μονιμοποίησης μετά το πέρας της 5ετίας στο Π.Σ. ζητώ ρύθμιση αντίστοιχη με εκείνη της παρ. 1 του άρθρου 2 του Ν. 3181/2003 που ίσχυσε για τους υπηρετούντες στις υπηρεσίες συνοριακής φύλαξης καθώς και για τους ειδικούς φρουρούς (απάλειψη του ορίου των 35 ετών)
    6. Το εδάφιο α της παρ. 4 του άρθρου 15 του σχεδίου νόμου να τροποποιηθεί ως εξής: Κατ’ εξαίρεση ως Επικουρικοί Πυροσβέστες μπορούν επίσης να προσληφθούν εφόσον δεν έχουν υπερβεί το 45ο έτος της ηλικίας τους: α) εποχικοί πυροσβέστες που είχαν την ιδιότητα αυτή κατά τις αντιπυρικές περιόδους 2009 έως και 2010.
    7. Tέλος, αναφορικά με τον καθορισμό ανωτάτου ορίου ηλικίας πρόσληψης, επισημαίνω, όπως είχε άλλωστε τονίσει και με το υπ’ αρ. πρωτ. 85/25-10-2010 έγγραφό της η ΠΟΣΠΥΔ, δεν υφίσταται ανάγκη θέσπισης ως τέτοιου του 49ου έτους ηλικίας, καθώς το όριο συνταξιοδότησης έχει πλέον αυξηθεί, το δε πόρισμα της Επιτροπής του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη που υιοθέτησε ως ανώτατο όριο ηλικίας το 49ο έτος αναφερόταν σε ρύθμιση μονιμοποίησης και όχι πενταετούς θητείας. Συνεπώς αφού προκρίνεται η λύση της πενταετούς θητείας, ποιος ο λόγος θέσπισης ανωτάτου ορίου ηλικίας;

  • 26 Νοεμβρίου 2010, 23:54 | Αστρινάκης Δημήτριος

    1. Αναφορικά με την ονομασία της νέας κατηγορίας που θα συσταθεί στο Π.Σ. αντί του «Επικουρικοί Πυροσβέστες» προτείνω τον τίτλο «Πυροσβέστες πυρόσβεσης- διάσωσης».
    2. Να προκηρυχθούν τουλάχιστον 4.000 θέσεις εργασίας, δεδομένου ότι i) πολλές εκ των προκηρυσσόμενων θέσεων θα καλυφθούν από πολίτες (πολύτεκνοι, θύματα τρομοκρατικών επιθέσεων) και ii) ο αριθμός των συμβασιούχων πυροσβεστών ανέρχεται σε 5.385. Συνεπώς, για να θεωρηθεί η συγκεκριμένη νομοθετική πρωτοβουλία ως πραγματικά έντιμη προσπάθεια αποκατάστασης των συμβασιούχων πυροσβεστών θα πρέπει να καλύψει ένα ρεαλιστικά μεγάλο αριθμό υπαλλήλων. Προκυρύσσοντας πχ μόνο 1000-2000 θέσεις, πάνω από το 50% των υπάρχοντων συμβασιούχων πυροσβεστών αυτομάτως αποκλείονται!
    3. Να συμπεριληφθεί ως τίτλος σπουδών το απολυτήριο δημοτικού κατ’ εφαρμογή του άρθρου 25 του ΠΔ 50/2001 που ορίζει ότι ως «προσόν διορισμού στον εισαγωγικό βαθμό των κλάδων ΥΕ ορίζεται ο απολυτήριος τίτλος υποχρεωτικής εκπαίδευσης (δηλαδή απολυτήριο τριταξίου γυμνασίου ή για υποψήφιους που έχουν αποφοιτήσει μέχρι και το 1980 απολυτήριο δημοτικού σχολείου)». Οι απόφοιτοι Δημοτικού μπορούν πχ κάλλιστα να απορροφηθούν στην ομάδα «Ήφαιστος» που έχετε συστήσει.
    4. Το μισθολογικό, πειθαρχικό και υπαλληλικό καθεστώς των «επικουρικών πυροσβεστών», η επιτροπή πρόσληψης στο Π.Σ., ο χρόνος εργασίας, οι άδειες, τα εκτός έδρας, η χορήγηση μέσων ατομικής προστασίας κλπ να διέπονται από τις αντίστοιχες διατάξεις που ισχύουν για τους μόνιμους πυροσβέστες
    5. Αναφορικά με τη δυνατότητα μονιμοποίησης μετά το πέρας της 5ετίας στο Π.Σ. ζητώ ρύθμιση αντίστοιχη με εκείνη της παρ. 1 του άρθρου 2 του Ν. 3181/2003 που ίσχυσε για τους υπηρετούντες στις υπηρεσίες συνοριακής φύλαξης καθώς και για τους ειδικούς φρουρούς (απάλειψη του ορίου των 35 ετών)
    6. Το εδάφιο α της παρ. 4 του άρθρου 15 του σχεδίου νόμου να τροποποιηθεί ως εξής: Κατ’ εξαίρεση ως Επικουρικοί Πυροσβέστες μπορούν επίσης να προσληφθούν εφόσον δεν έχουν υπερβεί το 45ο έτος της ηλικίας τους: α) εποχικοί πυροσβέστες που είχαν την ιδιότητα αυτή κατά τις αντιπυρικές περιόδους 2009 έως και 2010.
    7. Tέλος, αναφορικά με τον καθορισμό ανωτάτου ορίου ηλικίας πρόσληψης, επισημαίνω, όπως είχε άλλωστε τονίσει και με το υπ’ αρ. πρωτ. 85/25-10-2010 έγγραφό της η ΠΟΣΠΥΔ, δεν υφίσταται ανάγκη θέσπισης ως τέτοιου του 49ου έτους ηλικίας, καθώς το όριο συνταξιοδότησης έχει πλέον αυξηθεί, το δε πόρισμα της Επιτροπής του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη που υιοθέτησε ως ανώτατο όριο ηλικίας το 49ο έτος αναφερόταν σε ρύθμιση μονιμοποίησης και όχι πενταετούς θητείας. Συνεπώς αφού προκρίνεται η λύση της πενταετούς θητείας, ποιος ο λόγος θέσπισης ανωτάτου ορίου ηλικίας

  • 26 Νοεμβρίου 2010, 23:02 | nikos mimikos

    1. Αναφορικά με την ονομασία της νέας κατηγορίας που θα συσταθεί στο Π.Σ. αντί του «Επικουρικοί Πυροσβέστες» προτείνω τον τίτλο «Πυροσβέστες πυρόσβεσης- διάσωσης».
    2. Να προκηρυχθούν τουλάχιστον 4.000 θέσεις εργασίας, δεδομένου ότι i) πολλές εκ των προκηρυσσόμενων θέσεων θα καλυφθούν από πολίτες (πολύτεκνοι, θύματα τρομοκρατικών επιθέσεων) και ii) ο αριθμός των συμβασιούχων πυροσβεστών ανέρχεται σε 5.385. Συνεπώς, για να θεωρηθεί η συγκεκριμένη νομοθετική πρωτοβουλία ως πραγματικά έντιμη προσπάθεια αποκατάστασης των συμβασιούχων πυροσβεστών θα πρέπει να καλύψει ένα ρεαλιστικά μεγάλο αριθμό υπαλλήλων. Προκυρύσσοντας πχ μόνο 1000-2000 θέσεις, πάνω από το 50% των υπάρχοντων συμβασιούχων πυροσβεστών αυτομάτως αποκλείονται!
    3. Να συμπεριληφθεί ως τίτλος σπουδών το απολυτήριο δημοτικού κατ’ εφαρμογή του άρθρου 25 του ΠΔ 50/2001 που ορίζει ότι ως «προσόν διορισμού στον εισαγωγικό βαθμό των κλάδων ΥΕ ορίζεται ο απολυτήριος τίτλος υποχρεωτικής εκπαίδευσης (δηλαδή απολυτήριο τριταξίου γυμνασίου ή για υποψήφιους που έχουν αποφοιτήσει μέχρι και το 1980 απολυτήριο δημοτικού σχολείου)». Οι απόφοιτοι Δημοτικού μπορούν πχ κάλλιστα να απορροφηθούν στην ομάδα «Ήφαιστος» που έχετε συστήσει.
    4. Το μισθολογικό, πειθαρχικό και υπαλληλικό καθεστώς των «επικουρικών πυροσβεστών», η επιτροπή πρόσληψης στο Π.Σ., ο χρόνος εργασίας, οι άδειες, τα εκτός έδρας, η χορήγηση μέσων ατομικής προστασίας κλπ να διέπονται από τις αντίστοιχες διατάξεις που ισχύουν για τους μόνιμους πυροσβέστες
    5. Αναφορικά με τη δυνατότητα μονιμοποίησης μετά το πέρας της 5ετίας στο Π.Σ. ζητώ ρύθμιση αντίστοιχη με εκείνη της παρ. 1 του άρθρου 2 του Ν. 3181/2003 που ίσχυσε για τους υπηρετούντες στις υπηρεσίες συνοριακής φύλαξης καθώς και για τους ειδικούς φρουρούς (απάλειψη του ορίου των 35 ετών)
    6. Το εδάφιο α της παρ. 4 του άρθρου 15 του σχεδίου νόμου να τροποποιηθεί ως εξής: Κατ’ εξαίρεση ως Επικουρικοί Πυροσβέστες μπορούν επίσης να προσληφθούν εφόσον δεν έχουν υπερβεί το 45ο έτος της ηλικίας τους: α) εποχικοί πυροσβέστες που είχαν την ιδιότητα αυτή κατά τις αντιπυρικές περιόδους 2009 έως και 2010.
    7. Tέλος, αναφορικά με τον καθορισμό ανωτάτου ορίου ηλικίας πρόσληψης, επισημαίνω, όπως είχε άλλωστε τονίσει και με το υπ’ αρ. πρωτ. 85/25-10-2010 έγγραφό της η ΠΟΣΠΥΔ, δεν υφίσταται ανάγκη θέσπισης ως τέτοιου του 49ου έτους ηλικίας, καθώς το όριο συνταξιοδότησης έχει πλέον αυξηθεί, το δε πόρισμα της Επιτροπής του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη που υιοθέτησε ως ανώτατο όριο ηλικίας το 49ο έτος αναφερόταν σε ρύθμιση μονιμοποίησης και όχι πενταετούς θητείας. Συνεπώς αφού προκρίνεται η λύση της πενταετούς θητείας, ποιος ο λόγος θέσπισης ανωτάτου ορίου ηλικίας;

  • 26 Νοεμβρίου 2010, 23:15 | Ταγκαλάκη Ασημίνα

    1. Αναφορικά με την ονομασία της νέας κατηγορίας που θα συσταθεί στο Π.Σ. αντί του «Επικουρικοί Πυροσβέστες» προτείνω τον τίτλο «Πυροσβέστες πυρόσβεσης- διάσωσης».
    2. Να προκηρυχθούν τουλάχιστον 4.000 θέσεις εργασίας, δεδομένου ότι i) πολλές εκ των προκηρυσσόμενων θέσεων θα καλυφθούν από πολίτες (πολύτεκνοι, θύματα τρομοκρατικών επιθέσεων) και ii) ο αριθμός των συμβασιούχων πυροσβεστών ανέρχεται σε 5.385. Συνεπώς, για να θεωρηθεί η συγκεκριμένη νομοθετική πρωτοβουλία ως πραγματικά έντιμη προσπάθεια αποκατάστασης των συμβασιούχων πυροσβεστών θα πρέπει να καλύψει ένα ρεαλιστικά μεγάλο αριθμό υπαλλήλων. Προκυρύσσοντας πχ μόνο 1000-2000 θέσεις, πάνω από το 50% των υπάρχοντων συμβασιούχων πυροσβεστών αυτομάτως αποκλείονται!
    3. Να συμπεριληφθεί ως τίτλος σπουδών το απολυτήριο δημοτικού κατ’ εφαρμογή του άρθρου 25 του ΠΔ 50/2001 που ορίζει ότι ως «προσόν διορισμού στον εισαγωγικό βαθμό των κλάδων ΥΕ ορίζεται ο απολυτήριος τίτλος υποχρεωτικής εκπαίδευσης (δηλαδή απολυτήριο τριταξίου γυμνασίου ή για υποψήφιους που έχουν αποφοιτήσει μέχρι και το 1980 απολυτήριο δημοτικού σχολείου)». Οι απόφοιτοι Δημοτικού μπορούν πχ κάλλιστα να απορροφηθούν στην ομάδα «Ήφαιστος» που έχετε συστήσει.
    4. Το μισθολογικό, πειθαρχικό και υπαλληλικό καθεστώς των «επικουρικών πυροσβεστών», η επιτροπή πρόσληψης στο Π.Σ., ο χρόνος εργασίας, οι άδειες, τα εκτός έδρας, η χορήγηση μέσων ατομικής προστασίας κλπ να διέπονται από τις αντίστοιχες διατάξεις που ισχύουν για τους μόνιμους πυροσβέστες
    5. Αναφορικά με τη δυνατότητα μονιμοποίησης μετά το πέρας της 5ετίας στο Π.Σ. ζητώ ρύθμιση αντίστοιχη με εκείνη της παρ. 1 του άρθρου 2 του Ν. 3181/2003 που ίσχυσε για τους υπηρετούντες στις υπηρεσίες συνοριακής φύλαξης καθώς και για τους ειδικούς φρουρούς (απάλειψη του ορίου των 35 ετών)
    6. Το εδάφιο α της παρ. 4 του άρθρου 15 του σχεδίου νόμου να τροποποιηθεί ως εξής: Κατ’ εξαίρεση ως Επικουρικοί Πυροσβέστες μπορούν επίσης να προσληφθούν εφόσον δεν έχουν υπερβεί το 45ο έτος της ηλικίας τους: α) εποχικοί πυροσβέστες που είχαν την ιδιότητα αυτή κατά τις αντιπυρικές περιόδους 2009 έως και 2010.
    7. Tέλος, αναφορικά με τον καθορισμό ανωτάτου ορίου ηλικίας πρόσληψης, επισημαίνω, όπως είχε άλλωστε τονίσει και με το υπ’ αρ. πρωτ. 85/25-10-2010 έγγραφό της η ΠΟΣΠΥΔ, δεν υφίσταται ανάγκη θέσπισης ως τέτοιου του 49ου έτους ηλικίας, καθώς το όριο συνταξιοδότησης έχει πλέον αυξηθεί, το δε πόρισμα της Επιτροπής του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη που υιοθέτησε ως ανώτατο όριο ηλικίας το 49ο έτος αναφερόταν σε ρύθμιση μονιμοποίησης και όχι πενταετούς θητείας. Συνεπώς αφού προκρίνεται η λύση της πενταετούς θητείας, ποιος ο λόγος θέσπισης ανωτάτου ορίου ηλικίας;

  • 26 Νοεμβρίου 2010, 23:47 | ΜΑΡΙΑ ΣΑΡΡΗ

    1. Αναφορικά με την ονομασία της νέας κατηγορίας που θα συσταθεί στο Π.Σ. αντί του «Επικουρικοί Πυροσβέστες» προτείνω τον τίτλο «Πυροσβέστες πυρόσβεσης- διάσωσης».
    2. Να προκηρυχθούν τουλάχιστον 4.000 θέσεις εργασίας, δεδομένου ότι i) πολλές εκ των προκηρυσσόμενων θέσεων θα καλυφθούν από πολίτες (πολύτεκνοι, θύματα τρομοκρατικών επιθέσεων) και ii) ο αριθμός των συμβασιούχων πυροσβεστών ανέρχεται σε 5.385. Συνεπώς, για να θεωρηθεί η συγκεκριμένη νομοθετική πρωτοβουλία ως πραγματικά έντιμη προσπάθεια αποκατάστασης των συμβασιούχων πυροσβεστών θα πρέπει να καλύψει ένα ρεαλιστικά μεγάλο αριθμό υπαλλήλων. Προκυρύσσοντας πχ μόνο 1000-2000 θέσεις, πάνω από το 50% των υπάρχοντων συμβασιούχων πυροσβεστών αυτομάτως αποκλείονται!
    3. Να συμπεριληφθεί ως τίτλος σπουδών το απολυτήριο δημοτικού κατ’ εφαρμογή του άρθρου 25 του ΠΔ 50/2001 που ορίζει ότι ως «προσόν διορισμού στον εισαγωγικό βαθμό των κλάδων ΥΕ ορίζεται ο απολυτήριος τίτλος υποχρεωτικής εκπαίδευσης (δηλαδή απολυτήριο τριταξίου γυμνασίου ή για υποψήφιους που έχουν αποφοιτήσει μέχρι και το 1980 απολυτήριο δημοτικού σχολείου)». Οι απόφοιτοι Δημοτικού μπορούν πχ κάλλιστα να απορροφηθούν στην ομάδα «Ήφαιστος» που έχετε συστήσει.
    4. Το μισθολογικό, πειθαρχικό και υπαλληλικό καθεστώς των «επικουρικών πυροσβεστών», η επιτροπή πρόσληψης στο Π.Σ., ο χρόνος εργασίας, οι άδειες, τα εκτός έδρας, η χορήγηση μέσων ατομικής προστασίας κλπ να διέπονται από τις αντίστοιχες διατάξεις που ισχύουν για τους μόνιμους πυροσβέστες
    5. Αναφορικά με τη δυνατότητα μονιμοποίησης μετά το πέρας της 5ετίας στο Π.Σ. ζητώ ρύθμιση αντίστοιχη με εκείνη της παρ. 1 του άρθρου 2 του Ν. 3181/2003 που ίσχυσε για τους υπηρετούντες στις υπηρεσίες συνοριακής φύλαξης καθώς και για τους ειδικούς φρουρούς (απάλειψη του ορίου των 35 ετών)
    6. Το εδάφιο α της παρ. 4 του άρθρου 15 του σχεδίου νόμου να τροποποιηθεί ως εξής: Κατ’ εξαίρεση ως Επικουρικοί Πυροσβέστες μπορούν επίσης να προσληφθούν εφόσον δεν έχουν υπερβεί το 45ο έτος της ηλικίας τους: α) εποχικοί πυροσβέστες που είχαν την ιδιότητα αυτή κατά τις αντιπυρικές περιόδους 2009 έως και 2010.
    7. Tέλος, αναφορικά με τον καθορισμό ανωτάτου ορίου ηλικίας πρόσληψης, επισημαίνω, όπως είχε άλλωστε τονίσει και με το υπ’ αρ. πρωτ. 85/25-10-2010 έγγραφό της η ΠΟΣΠΥΔ, δεν υφίσταται ανάγκη θέσπισης ως τέτοιου του 49ου έτους ηλικίας, καθώς το όριο συνταξιοδότησης έχει πλέον αυξηθεί, το δε πόρισμα της Επιτροπής του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη που υιοθέτησε ως ανώτατο όριο ηλικίας το 49ο έτος αναφερόταν σε ρύθμιση μονιμοποίησης και όχι πενταετούς θητείας. Συνεπώς αφού προκρίνεται η λύση της πενταετούς θητείας, ποιος ο λόγος θέσπισης ανωτάτου ορίου ηλικίας

  • 26 Νοεμβρίου 2010, 23:36 | καραμπετιδου κωνσταντινα

    φαντάζουν τόσο όμορφα όλα αυτά που αναγράφονται και εύχομαι να υλοποιηθούν και να μην μείνουν μόνο στα λόγια..

  • 26 Νοεμβρίου 2010, 23:52 | ΣΑΡΡΗΣ ΝΕΟΠΤΟΛΕΜΟΣ

    1. Αναφορικά με την ονομασία της νέας κατηγορίας που θα συσταθεί στο Π.Σ. αντί του «Επικουρικοί Πυροσβέστες» προτείνω τον τίτλο «Πυροσβέστες πυρόσβεσης- διάσωσης».
    2. Να προκηρυχθούν τουλάχιστον 4.000 θέσεις εργασίας, δεδομένου ότι i) πολλές εκ των προκηρυσσόμενων θέσεων θα καλυφθούν από πολίτες (πολύτεκνοι, θύματα τρομοκρατικών επιθέσεων) και ii) ο αριθμός των συμβασιούχων πυροσβεστών ανέρχεται σε 5.385. Συνεπώς, για να θεωρηθεί η συγκεκριμένη νομοθετική πρωτοβουλία ως πραγματικά έντιμη προσπάθεια αποκατάστασης των συμβασιούχων πυροσβεστών θα πρέπει να καλύψει ένα ρεαλιστικά μεγάλο αριθμό υπαλλήλων. Προκυρύσσοντας πχ μόνο 1000-2000 θέσεις, πάνω από το 50% των υπάρχοντων συμβασιούχων πυροσβεστών αυτομάτως αποκλείονται!
    3. Να συμπεριληφθεί ως τίτλος σπουδών το απολυτήριο δημοτικού κατ’ εφαρμογή του άρθρου 25 του ΠΔ 50/2001 που ορίζει ότι ως «προσόν διορισμού στον εισαγωγικό βαθμό των κλάδων ΥΕ ορίζεται ο απολυτήριος τίτλος υποχρεωτικής εκπαίδευσης (δηλαδή απολυτήριο τριταξίου γυμνασίου ή για υποψήφιους που έχουν αποφοιτήσει μέχρι και το 1980 απολυτήριο δημοτικού σχολείου)». Οι απόφοιτοι Δημοτικού μπορούν πχ κάλλιστα να απορροφηθούν στην ομάδα «Ήφαιστος» που έχετε συστήσει.
    4. Το μισθολογικό, πειθαρχικό και υπαλληλικό καθεστώς των «επικουρικών πυροσβεστών», η επιτροπή πρόσληψης στο Π.Σ., ο χρόνος εργασίας, οι άδειες, τα εκτός έδρας, η χορήγηση μέσων ατομικής προστασίας κλπ να διέπονται από τις αντίστοιχες διατάξεις που ισχύουν για τους μόνιμους πυροσβέστες
    5. Αναφορικά με τη δυνατότητα μονιμοποίησης μετά το πέρας της 5ετίας στο Π.Σ. ζητώ ρύθμιση αντίστοιχη με εκείνη της παρ. 1 του άρθρου 2 του Ν. 3181/2003 που ίσχυσε για τους υπηρετούντες στις υπηρεσίες συνοριακής φύλαξης καθώς και για τους ειδικούς φρουρούς (απάλειψη του ορίου των 35 ετών)
    6. Το εδάφιο α της παρ. 4 του άρθρου 15 του σχεδίου νόμου να τροποποιηθεί ως εξής: Κατ’ εξαίρεση ως Επικουρικοί Πυροσβέστες μπορούν επίσης να προσληφθούν εφόσον δεν έχουν υπερβεί το 45ο έτος της ηλικίας τους: α) εποχικοί πυροσβέστες που είχαν την ιδιότητα αυτή κατά τις αντιπυρικές περιόδους 2009 έως και 2010.
    7. Tέλος, αναφορικά με τον καθορισμό ανωτάτου ορίου ηλικίας πρόσληψης, επισημαίνω, όπως είχε άλλωστε τονίσει και με το υπ’ αρ. πρωτ. 85/25-10-2010 έγγραφό της η ΠΟΣΠΥΔ, δεν υφίσταται ανάγκη θέσπισης ως τέτοιου του 49ου έτους ηλικίας, καθώς το όριο συνταξιοδότησης έχει πλέον αυξηθεί, το δε πόρισμα της Επιτροπής του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη που υιοθέτησε ως ανώτατο όριο ηλικίας το 49ο έτος αναφερόταν σε ρύθμιση μονιμοποίησης και όχι πενταετούς θητείας. Συνεπώς αφού προκρίνεται η λύση της πενταετούς θητείας, ποιος ο λόγος θέσπισης ανωτάτου ορίου ηλικίας

  • 26 Νοεμβρίου 2010, 23:39 | ΑΛΙΚΗ

    1. Αναφορικά με την ονομασία της νέας κατηγορίας που θα συσταθεί στο Π.Σ. αντί του «Επικουρικοί Πυροσβέστες» προτείνω τον τίτλο «Πυροσβέστες πυρόσβεσης- διάσωσης».
    2. Να προκηρυχθούν τουλάχιστον 4.000 θέσεις εργασίας, δεδομένου ότι i) πολλές εκ των προκηρυσσόμενων θέσεων θα καλυφθούν από πολίτες (πολύτεκνοι, θύματα τρομοκρατικών επιθέσεων) και ii) ο αριθμός των συμβασιούχων πυροσβεστών ανέρχεται σε 5.385. Συνεπώς, για να θεωρηθεί η συγκεκριμένη νομοθετική πρωτοβουλία ως πραγματικά έντιμη προσπάθεια αποκατάστασης των συμβασιούχων πυροσβεστών θα πρέπει να καλύψει ένα ρεαλιστικά μεγάλο αριθμό υπαλλήλων. Προκυρύσσοντας πχ μόνο 1000-2000 θέσεις, πάνω από το 50% των υπάρχοντων συμβασιούχων πυροσβεστών αυτομάτως αποκλείονται!
    3. Να συμπεριληφθεί ως τίτλος σπουδών το απολυτήριο δημοτικού κατ’ εφαρμογή του άρθρου 25 του ΠΔ 50/2001 που ορίζει ότι ως «προσόν διορισμού στον εισαγωγικό βαθμό των κλάδων ΥΕ ορίζεται ο απολυτήριος τίτλος υποχρεωτικής εκπαίδευσης (δηλαδή απολυτήριο τριταξίου γυμνασίου ή για υποψήφιους που έχουν αποφοιτήσει μέχρι και το 1980 απολυτήριο δημοτικού σχολείου)». Οι απόφοιτοι Δημοτικού μπορούν πχ κάλλιστα να απορροφηθούν στην ομάδα «Ήφαιστος» που έχετε συστήσει.
    4. Το μισθολογικό, πειθαρχικό και υπαλληλικό καθεστώς των «επικουρικών πυροσβεστών», η επιτροπή πρόσληψης στο Π.Σ., ο χρόνος εργασίας, οι άδειες, τα εκτός έδρας, η χορήγηση μέσων ατομικής προστασίας κλπ να διέπονται από τις αντίστοιχες διατάξεις που ισχύουν για τους μόνιμους πυροσβέστες
    5. Αναφορικά με τη δυνατότητα μονιμοποίησης μετά το πέρας της 5ετίας στο Π.Σ. ζητώ ρύθμιση αντίστοιχη με εκείνη της παρ. 1 του άρθρου 2 του Ν. 3181/2003 που ίσχυσε για τους υπηρετούντες στις υπηρεσίες συνοριακής φύλαξης καθώς και για τους ειδικούς φρουρούς (απάλειψη του ορίου των 35 ετών)
    6. Το εδάφιο α της παρ. 4 του άρθρου 15 του σχεδίου νόμου να τροποποιηθεί ως εξής: Κατ’ εξαίρεση ως Επικουρικοί Πυροσβέστες μπορούν επίσης να προσληφθούν εφόσον δεν έχουν υπερβεί το 45ο έτος της ηλικίας τους: α) εποχικοί πυροσβέστες που είχαν την ιδιότητα αυτή κατά τις αντιπυρικές περιόδους 2009 έως και 2010.
    7. Tέλος, αναφορικά με τον καθορισμό ανωτάτου ορίου ηλικίας πρόσληψης, επισημαίνω, όπως είχε άλλωστε τονίσει και με το υπ’ αρ. πρωτ. 85/25-10-2010 έγγραφό της η ΠΟΣΠΥΔ, δεν υφίσταται ανάγκη θέσπισης ως τέτοιου του 49ου έτους ηλικίας, καθώς το όριο συνταξιοδότησης έχει πλέον αυξηθεί, το δε πόρισμα της Επιτροπής του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη που υιοθέτησε ως ανώτατο όριο ηλικίας το 49ο έτος αναφερόταν σε ρύθμιση μονιμοποίησης και όχι πενταετούς θητείας. Συνεπώς αφού προκρίνεται η λύση της πενταετούς θητείας, ποιος ο λόγος θέσπισης ανωτάτου ορίου ηλικίας;

  • 26 Νοεμβρίου 2010, 23:02 | ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΑΡΩΝΙΤΗΣ

    1. Αναφορικά με την ονομασία της νέας κατηγορίας που θα συσταθεί στο Π.Σ. αντί του «Επικουρικοί Πυροσβέστες» προτείνω τον τίτλο «Πυροσβέστες πυρόσβεσης- διάσωσης».
    2. Να προκηρυχθούν τουλάχιστον 4.000 θέσεις εργασίας, δεδομένου ότι i) πολλές εκ των προκηρυσσόμενων θέσεων θα καλυφθούν από πολίτες (πολύτεκνοι, θύματα τρομοκρατικών επιθέσεων) και ii) ο αριθμός των συμβασιούχων πυροσβεστών ανέρχεται σε 5.385. Συνεπώς, για να θεωρηθεί η συγκεκριμένη νομοθετική πρωτοβουλία ως πραγματικά έντιμη προσπάθεια αποκατάστασης των συμβασιούχων πυροσβεστών θα πρέπει να καλύψει ένα ρεαλιστικά μεγάλο αριθμό υπαλλήλων. Προκυρύσσοντας πχ μόνο 1000-2000 θέσεις, πάνω από το 50% των υπάρχοντων συμβασιούχων πυροσβεστών αυτομάτως αποκλείονται!
    3. Να συμπεριληφθεί ως τίτλος σπουδών το απολυτήριο δημοτικού κατ’ εφαρμογή του άρθρου 25 του ΠΔ 50/2001 που ορίζει ότι ως «προσόν διορισμού στον εισαγωγικό βαθμό των κλάδων ΥΕ ορίζεται ο απολυτήριος τίτλος υποχρεωτικής εκπαίδευσης (δηλαδή απολυτήριο τριταξίου γυμνασίου ή για υποψήφιους που έχουν αποφοιτήσει μέχρι και το 1980 απολυτήριο δημοτικού σχολείου)». Οι απόφοιτοι Δημοτικού μπορούν πχ κάλλιστα να απορροφηθούν στην ομάδα «Ήφαιστος» που έχετε συστήσει.
    4. Το μισθολογικό, πειθαρχικό και υπαλληλικό καθεστώς των «επικουρικών πυροσβεστών», η επιτροπή πρόσληψης στο Π.Σ., ο χρόνος εργασίας, οι άδειες, τα εκτός έδρας, η χορήγηση μέσων ατομικής προστασίας κλπ να διέπονται από τις αντίστοιχες διατάξεις που ισχύουν για τους μόνιμους πυροσβέστες
    5. Αναφορικά με τη δυνατότητα μονιμοποίησης μετά το πέρας της 5ετίας στο Π.Σ. ζητώ ρύθμιση αντίστοιχη με εκείνη της παρ. 1 του άρθρου 2 του Ν. 3181/2003 που ίσχυσε για τους υπηρετούντες στις υπηρεσίες συνοριακής φύλαξης καθώς και για τους ειδικούς φρουρούς (απάλειψη του ορίου των 35 ετών)
    6. Το εδάφιο α της παρ. 4 του άρθρου 15 του σχεδίου νόμου να τροποποιηθεί ως εξής: Κατ’ εξαίρεση ως Επικουρικοί Πυροσβέστες μπορούν επίσης να προσληφθούν εφόσον δεν έχουν υπερβεί το 45ο έτος της ηλικίας τους: α) εποχικοί πυροσβέστες που είχαν την ιδιότητα αυτή κατά τις αντιπυρικές περιόδους 2009 έως και 2010.
    7. Tέλος, αναφορικά με τον καθορισμό ανωτάτου ορίου ηλικίας πρόσληψης, επισημαίνω, όπως είχε άλλωστε τονίσει και με το υπ’ αρ. πρωτ. 85/25-10-2010 έγγραφό της η ΠΟΣΠΥΔ, δεν υφίσταται ανάγκη θέσπισης ως τέτοιου του 49ου έτους ηλικίας, καθώς το όριο συνταξιοδότησης έχει πλέον αυξηθεί, το δε πόρισμα της Επιτροπής του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη που υιοθέτησε ως ανώτατο όριο ηλικίας το 49ο έτος αναφερόταν σε ρύθμιση μονιμοποίησης και όχι πενταετούς θητείας. Συνεπώς αφού προκρίνεται η λύση της πενταετούς θητείας, ποιος ο λόγος θέσπισης ανωτάτου ορίου ηλικίας

  • 26 Νοεμβρίου 2010, 23:51 | katsougri efi

    ναφορικά με την ονομασία της νέας κατηγορίας που θα συσταθεί στο Π.Σ. αντί του «Επικουρικοί Πυροσβέστες» προτείνω τον τίτλο «Πυροσβέστες πυρόσβεσης- διάσωσης».
    2. Να προκηρυχθούν τουλάχιστον 4.000 θέσεις εργασίας, δεδομένου ότι i) πολλές εκ των προκηρυσσόμενων θέσεων θα καλυφθούν από πολίτες (πολύτεκνοι, θύματα τρομοκρατικών επιθέσεων) και ii) ο αριθμός των συμβασιούχων πυροσβεστών ανέρχεται σε 5.385. Συνεπώς, για να θεωρηθεί η συγκεκριμένη νομοθετική πρωτοβουλία ως πραγματικά έντιμη προσπάθεια αποκατάστασης των συμβασιούχων πυροσβεστών θα πρέπει να καλύψει ένα ρεαλιστικά μεγάλο αριθμό υπαλλήλων. Προκυρύσσοντας πχ μόνο 1000-2000 θέσεις, πάνω από το 50% των υπάρχοντων συμβασιούχων πυροσβεστών αυτομάτως αποκλείονται!
    3. Να συμπεριληφθεί ως τίτλος σπουδών το απολυτήριο δημοτικού κατ’ εφαρμογή του άρθρου 25 του ΠΔ 50/2001 που ορίζει ότι ως «προσόν διορισμού στον εισαγωγικό βαθμό των κλάδων ΥΕ ορίζεται ο απολυτήριος τίτλος υποχρεωτικής εκπαίδευσης (δηλαδή απολυτήριο τριταξίου γυμνασίου ή για υποψήφιους που έχουν αποφοιτήσει μέχρι και το 1980 απολυτήριο δημοτικού σχολείου)». Οι απόφοιτοι Δημοτικού μπορούν πχ κάλλιστα να απορροφηθούν στην ομάδα «Ήφαιστος» που έχετε συστήσει.
    4. Το μισθολογικό, πειθαρχικό και υπαλληλικό καθεστώς των «επικουρικών πυροσβεστών», η επιτροπή πρόσληψης στο Π.Σ., ο χρόνος εργασίας, οι άδειες, τα εκτός έδρας, η χορήγηση μέσων ατομικής προστασίας κλπ να διέπονται από τις αντίστοιχες διατάξεις που ισχύουν για τους μόνιμους πυροσβέστες
    5. Αναφορικά με τη δυνατότητα μονιμοποίησης μετά το πέρας της 5ετίας στο Π.Σ. ζητώ ρύθμιση αντίστοιχη με εκείνη της παρ. 1 του άρθρου 2 του Ν. 3181/2003 που ίσχυσε για τους υπηρετούντες στις υπηρεσίες συνοριακής φύλαξης καθώς και για τους ειδικούς φρουρούς (απάλειψη του ορίου των 35 ετών)
    6. Το εδάφιο α της παρ. 4 του άρθρου 15 του σχεδίου νόμου να τροποποιηθεί ως εξής: Κατ’ εξαίρεση ως Επικουρικοί Πυροσβέστες μπορούν επίσης να προσληφθούν εφόσον δεν έχουν υπερβεί το 45ο έτος της ηλικίας τους: α) εποχικοί πυροσβέστες που είχαν την ιδιότητα αυτή κατά τις αντιπυρικές περιόδους 2009 έως και 2010.
    7. Tέλος, αναφορικά με τον καθορισμό ανωτάτου ορίου ηλικίας πρόσληψης, επισημαίνω, όπως είχε άλλωστε τονίσει και με το υπ’ αρ. πρωτ. 85/25-10-2010 έγγραφό της η ΠΟΣΠΥΔ, δεν υφίσταται ανάγκη θέσπισης ως τέτοιου του 49ου έτους ηλικίας, καθώς το όριο συνταξιοδότησης έχει πλέον αυξηθεί, το δε πόρισμα της Επιτροπής του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη που υιοθέτησε ως ανώτατο όριο ηλικίας το 49ο έτος αναφερόταν σε ρύθμιση μονιμοποίησης και όχι πενταετούς θητείας. Συνεπώς αφού προκρίνεται η λύση της πενταετούς θητείας, ποιος ο λόγος θέσπισης ανωτάτου ορίου ηλικίας;

  • 26 Νοεμβρίου 2010, 23:29 | pantelis

    ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΠΩ ΚΑΙ ΕΓΩ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΜΟΥ ΓΙΑΥΤΟ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ. ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΕΧΕΙ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΛΙΓΟ ΦΩΣ ΣΤΗΝ ΑΚΡΗ ΤΟΥ ΤΟΥΝΕΛ. ΒΕΒΑΙΑ ΕΙΝΑΙ ΔΥΣΑΡΕΣΤΟ ΟΤΙ ΔΕΝ ΑΦΟΡΑ ΟΛΟ ΤΟ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟ ΠΡΩΣΟΠΙΚΟ. ΠΑΝΤΩΣ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΑΡΧΗ. Η ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΙΕΣΗ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΟΣΟΙ ΔΕΝ ΠΛΗΡΟΥΝ ΤΙΣ ΠΡΟΥΠΩΘΕΣΕΙΣ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΟΥΝ ΕΠΟΧΙΚΟΙ ΓΙΑ ΕΞΑΜΗΝΑ ΟΣΟ ΔΙΑΡΚΗ ΚΑΙ Η ΑΝΤΙΠΥΡΙΚΗ. ΤΟ ΟΝΟΜΑ ‘ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΟΣ’ ΠΙΣΤΕΥΩ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΜΟΝΙΜΟΥΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ ΜΑΣ. ΤΟ ‘ΕΙΔΙΚΟΙ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΕΣ’ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΥΕΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΤΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΠΟΥ ΘΑ ΑΝΑΤΕΘΕΙ ΣΤΟ ΣΩΜΑ. ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΟΡΓΑΝΙΚΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ ΝΑ ΕΙΝΑΙ 4 ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΕΤΣΙ ΩΣΤΕ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΤΡΙΕΤΙΑ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΤΑΔΙΑΚΗ ΑΠΟΡΟΦΗΣΗ. ΕΥΧΟΜΑΙ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΣΥΝΤΟΜΑ ΝΑ ΔΩΣΕΙ ΜΙΑ ΛΥΣΗ ΔΙΚΑΙΗ ΠΡΩΣ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΥΣ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΕΣ ΚΑΙ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΕΧΕΙ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΑΝΑΣΦΑΛΕΙΑ.