Άρθρο 15 Επικουρικοί Πυροσβέστες

1. Στο Πυροσβεστικό Σώμα συνιστάται ιδιαίτερη κατηγορία προσωπικού, με την ονομασία «Επικουρικοί  Πυροσβέστες», οι οποίοι καταλαμβάνουν επί θητεία οργανικές θέσεις. Με Προεδρικό Διάταγμα που εκδίδεται μετά από πρόταση του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη συνιστώνται, αυξάνονται ή μειώνονται οι θέσεις των Επικουρικών Πυροσβεστών, με αντίστοιχη μείωση ή αύξηση των θέσεων των Πυροσβεστών.

2. Ως Επικουρικοί Πυροσβέστες προσλαμβάνονται με σχέση δημοσίου δικαίου επί 5ετή θητεία, η οποία μπορεί να ανανεώνεται, σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος, Έλληνες πολίτες, με σύστημα αντικειμενικών κριτηρίων (μόρια), οι οποίοι έχουν τουλάχιστον απολυτήριο Γυμνασίου και δεν έχουν υπερβεί το 29ο έτος της ηλικίας τους. Για τον υπολογισμό της ηλικίας, ως ημερομηνία γέννησης θεωρείται η 31η Δεκεμβρίου του έτους γέννησης. Για τα κωλύματα, τα λοιπά προσόντα και τις προϋποθέσεις πρόσληψης, καθώς και τη διαπίστωση αυτών,  έχουν εφαρμογή οι διατάξεις που ισχύουν κάθε φορά για την κατάταξη ιδιωτών στο Πυροσβεστικό Σώμα, πλην αυτών που αναφέρονται στις γραπτές εξετάσεις και την προφορική συνέντευξη.

3. Κριτήρια πρόσληψης αποτελούν ο βαθμός του απολυτηρίου τίτλου Γυμνασίου, η κατοχή άδειας ικανότητας μοτοσικλέτας, η επαγγελματική άδεια οδήγησης αυτοκινήτου Γ΄ κατηγορίας και άνω, η εκπλήρωση των στρατιωτικών υποχρεώσεων κατά προτίμηση ως έφεδροι αξιωματικοί ή σε ειδικές δυνάμεις ή στην προεδρική φρουρά ή ως εθελοντές πενταετούς υποχρέωσης, ο χρόνος  προϋπηρεσίας ως εποχικού πυροσβέστη ή εποχιακού εργατοτεχνικού προσωπικού (άρθρο 30 παρ. 20 ν.2538/1997, Α΄- 242) και η υπαγωγή στις διατάξεις των εδαφίων α΄ και ε΄ της παρ. 1 του άρθρου 42 του ν.1481/1984 (Α΄- 152), όπως ισχύει σήμερα. Ο αριθμός των μορίων ανά κριτήριο, τα λοιπά απαιτούμενα προσόντα και ο τρόπος διαπίστωσής τους, τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, η προκήρυξη των θέσεων, η διαδικασία πρόσληψης και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια καθορίζονται με απόφαση του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη.

4. Κατ΄ εξαίρεση, ως Επικουρικοί Πυροσβέστες μπορούν επίσης να προσληφθούν εφόσον  δεν έχουν υπερβεί το 45ο έτος της ηλικίας τους : α) εποχικοί πυροσβέστες που είχαν την ιδιότητα αυτή κατά τις αντιπυρικές περιόδους 2008 έως και 2010 και β) το εποχιακό εργατοτεχνικό προσωπικό που προσελήφθη για την εκτέλεση προγραμμάτων αντιπυρικής προστασίας της χώρας σύμφωνα με το άρθρο 30 παρ. 20 του ν.2538/1997. Το ανώτατο όριο ηλικίας των ανωτέρω εποχικών πυροσβεστών αυξάνεται μέχρι και του 49ου έτους, εφόσον για κάθε επιπλέον έτος ηλικίας έχουν εργασθεί σε μία αντιπυρική περίοδο, πέραν των προαναφερομένων. Για την πρόσληψη αυτών δεν απαιτείται όριο αναστήματος, ούτε η υποβολή τους  σε αθλητικές και ψυχοτεχνικές δοκιμασίες, για τη διαπίστωση δε της σωματικής ικανότητας και υγείας τους εφαρμόζονται οι διατάξεις που ισχύουν για τους εν ενεργεία Πυροσβέστες. Οι κυρωμένοι πίνακες επιτυχόντων που αφορούν υποψηφίους εποχικούς πυροσβέστες ισχύουν για τρία έτη. Οι κενούμενες θέσεις εποχικών πυροσβεστών μεταφέρονται στο Πυροσβεστικό Σώμα ως θέσεις Πυροσβεστών. Για τη μεταφορά αυτή εκδίδεται διαπιστωτική απόφαση του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη.

5. Για την πρόσληψη του προσωπικού αυτού συγκροτείται με απόφαση του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη τριμελής επιτροπή, που αποτελείται από ένα αντιπρόεδρο ή νομικό σύμβουλο του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, που ορίζεται από τον πρόεδρο αυτού, έναν εκπρόσωπο του Ανωτάτου Συμβουλίου Επιλογής Προσωπικού, που κληρώνεται μεταξύ των Συμβούλων αυτού και έναν Διευθυντή Διεύθυνσης των Κλάδων του Αρχηγείου του Πυροσβεστικού Σώματος, που κληρώνεται μεταξύ των Διευθυντών των εν λόγω Διευθύνσεων. Οι συνεδριάσεις της επιτροπής γίνονται στο Αρχηγείο του Πυροσβεστικού Σώματος και ως γραμματέας ορίζεται αξιωματικός του εν λόγω Σώματος.

6. Η ανανέωση της θητείας των Επικουρικών Πυροσβεστών, στην οποία περιλαμβάνεται και ο χρόνος εκπαίδευσης, γίνεται, μετά από αίτησή τους, η οποία  υποβάλλεται έξι τουλάχιστον μήνες πριν την συμπλήρωση της 5ετίας,  εφόσον κριθούν ικανοί από το Πρωτοβάθμιο Συμβούλιο Κρίσεων Πυροσβεστών. Η κρίση του Συμβουλίου βασίζεται στις εκθέσεις ικανότητας που συντάσσονται σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 10 του παρόντος. Κατά την αξιολόγηση λαμβάνεται ιδίως υπόψη η βαθμολογία της εργατικότητας και υπηρεσιακής απόδοσης, της πειθαρχικότητας και της υγείας των υποψηφίων.  Δεν επιτρέπεται η ανανέωση της  θητείας Επικουρικού Πυροσβέστη, ο οποίος δεν έχει αξιολογηθεί έστω και σε μία από τις εκθέσεις ικανότητας με το γενικό χαρακτηρισμό τουλάχιστον «καλώς». Κατά των αρνητικών αποφάσεων επιτρέπεται προσφυγή ενώπιον του δευτεροβαθμίου Συμβουλίου. Με απόφαση του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη καθορίζεται η διαδικασία υποβολής της αίτησης ανανέωσης της θητείας και τα όργανα στα οποία υποβάλλεται, η προθεσμία άσκησης προσφυγής, τα όργανα και η διαδικασία ανανέωσης της θητείας ή της απόλυσης και κάθε άλλο σχετικό θέμα. Με την ίδια απόφαση καθορίζονται και τα αντίστοιχα θέματα που αναφέρονται στην κατά την επόμενη παράγραφο ένταξη των Επικουρικών Πυροσβεστών στο μόνιμο πυροσβεστικό προσωπικό.

7. Επικουρικοί Πυροσβέστες, απόφοιτοι Λυκείου, οι οποίοι κατά το χρόνο πρόσληψής τους δεν είχαν υπερβεί το 35ο έτος της ηλικίας τους, μπορούν να ζητήσουν, αντί της ανανέωσης της θητείας τους,  να ενταχθούν στο μόνιμο πυροσβεστικό προσωπικό με το βαθμό του Πυροσβέστη, υπό τις προϋποθέσεις της προηγουμένης παραγράφου. Οι εντασσόμενοι καταλαμβάνουν οργανικές θέσεις Πυροσβεστών και τίθενται στο τέλος της επετηρίδας του βαθμού αυτού κατά το χρόνο ένταξης. Η μεταξύ τους αρχαιότητα καθορίζεται με βάση την ημερομηνία και τη σειρά αποφοίτησής τους από το οικείο κέντρο βασικής τους εκπαίδευσης. Οι διατάξεις που ισχύουν κάθε φορά για το πυροσβεστικό προσωπικό εφαρμόζονται και για τους εντασσόμενους. Όπου στις διατάξεις αυτές προβλέπεται προαγωγή με βάση το χρόνο πραγματικής υπηρεσίας από την κατάταξη, ο χρόνος αυτός υπολογίζεται από την ημερομηνία πρόσληψής τους ως Επικουρικών Πυροσβεστών.

8. Οι Επικουρικοί Πυροσβέστες ασκούν κυρίως καθήκοντα δασοπυρόσβεσης, δασοπροστασίας και πυρασφάλειας.  Επίσης, δύνανται να διατίθενται επικουρικά και στην άσκηση των λοιπών καθηκόντων του πυροσβεστικού προσωπικού, ανάλογα με τις υπηρεσιακές ανάγκες. Κατά την άσκηση των καθηκόντων τους φέρουν στολή  και κατάλληλο εξοπλισμό. Το ύφασμα της στολής και τα λοιπά είδη ιματισμού και υπόδησης χορηγούνται από το δημόσιο. Με απόφαση του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη καθορίζονται ο τύπος, το χρώμα και η σύνθεση της στολής, καθώς και τα αναγκαία ατομικά εφόδια που χορηγούνται στους Ειδικούς Πυροσβέστες για την εκτέλεση των καθηκόντων τους. Για το χρόνο εργασίας και τις άδειες των Επικουρικών Πυροσβεστών εφαρμόζονται ανάλογα οι διατάξεις που ισχύουν για τους Πυροσβέστες.

9. Οι Επικουρικοί Πυροσβέστες, πριν την ανάληψη υπηρεσίας, υφίστανται κατάλληλη βασική εκπαίδευση για διάστημα τουλάχιστον δύο  μηνών. Ο τόπος, ο χρόνος και το είδος αυτής καθορίζονται με απόφαση του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη. Μετά την αποφοίτησή τους, τοποθετούνται και μετατίθενται, ανάλογα με τις υπηρεσιακές ανάγκες, σε περιφερειακές υπηρεσίες του Πυροσβεστικού Σώματος,  με απόφαση του Αρχηγού του Σώματος.

10. Οι Επικουρικοί Πυροσβέστες δεν προάγονται βαθμολογικά. Κατά τη διάρκεια της υπηρεσίας τους αξιολογούνται για τα ουσιαστικά τους προσόντα και συντάσσονται εκθέσεις ικανότητας, σύμφωνα με τις διατάξεις που ισχύουν για την αξιολόγηση των προσόντων των Πυροσβεστών.

11. Οι Επικουρικοί Πυροσβέστες εφοδιάζονται με ειδικό δελτίο ταυτότητας, ο τύπος του οποίου καθορίζεται με απόφαση του Αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος.

12. Στους Επικουρικούς Πυροσβέστες εφαρμόζονται οι πειθαρχικές διατάξεις που ισχύουν για τους Πυροσβέστες, με τη διαφορά ότι αντί της απόταξης επιβάλλεται σ΄ αυτούς η ποινή της απόλυσης, η οποία εκτελείται από το όργανο που είναι αρμόδιο για την πρόσληψή του.

13. Οι Επικουρικοί Πυροσβέστες απολύονται επίσης από την υπηρεσία στις εξής περιπτώσεις :

α. Αν αποτύχουν  στη βασική τους εκπαίδευση.

β. Ύστερα από αίτησή τους, εφόσον έχουν συμπληρώσει ένα έτος υπηρεσίας από την πρόσληψή τους.

γ. Με τη λήξη της 5ετούς θητείας, εφόσον δεν υποβάλουν αίτηση ανανέωσής της ή ένταξή τους στο μόνιμο πυροσβεστικό προσωπικό ή δεν κρίνονται ικανοί προς τούτο.

δ. Για λόγους υγείας, σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις που ισχύουν για τους Πυροσβέστες.

14. Για τα οικονομικά των Επικουρικών Πυροσβεστών εφαρμόζονται ανάλογα οι διατάξεις του άρθρου 5 του ν.2622/1998 (Α΄- 183), όπως ισχύει σήμερα. Όπου στις διατάξεις αυτές αναφέρονται «Συνοριακοί Φύλακες», «δόκιμος αστυφύλακας», «Αρχηγός Ελληνικής Αστυνομίας», «Υπαστυνόμος Β΄» και «αστυνομικό προσωπικό» νοούνται «Επικουρικοί Πυροσβέστες», «δόκιμος πυροσβέστης», «Αρχηγός Πυροσβεστικού Σώματος», «Ανθυποπυραγός» και «πυροσβέστες», αντίστοιχα.

15. Οι Επικουρικοί Πυροσβέστες ασφαλίζονται για σύνταξη και υγειονομική περίθαλψη στο Ίδρυμα Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Το προσωπικό αυτό υπάγεται και στην ασφάλιση των ταμείων επικουρικής ασφάλισης και πρόνοιας του πυροσβεστικού προσωπικού, με τους όρους και  τις προϋποθέσεις που ισχύουν για το προσωπικό αυτό.

16. Οι Επικουρικοί Πυροσβέστες μόνιμοι ή επί θητεία, τίθενται σε κατάσταση υπηρεσίας γραφείου, εφόσον κρίνονται σωματικά ανίκανοι για την εκτέλεση άλλης υπηρεσίας, σύμφωνα με τις διατάξεις που ισχύουν για το πυροσβεστικό προσωπικό.

17. Οι Επικουρικοί Πυροσβέστες μόνιμοι ή επί θητεία τίθενται σε κατάσταση μόνιμης διαθεσιμότητας, με τις προϋποθέσεις και τη διαδικασία που καθορίζεται από τις διατάξεις που ισχύουν για το πυροσβεστικό προσωπικό. Όσοι τίθενται στην κατάσταση αυτή, εξελίσσονται μισθολογικά μέχρι την εξάντληση της μισθολογικής κλίμακας.

18. Για τα θέματα που δεν ρυθμίζονται από τις διατάξεις του παρόντος και των κατ΄ εξουσιοδότηση αυτού εκδιδομένων κανονιστικών πράξεων, εφαρμόζονται ανάλογα οι αντίστοιχες διατάξεις που ισχύουν για τους Πυροσβέστες.

  • 27 Νοεμβρίου 2010, 16:25 | ΕΙΡΗΝΗ

    1. Αναφορικά με την ονομασία της νέας κατηγορίας που θα συσταθεί στο Π.Σ. αντί του «Επικουρικοί Πυροσβέστες» προτείνω τον τίτλο «Πυροσβέστες πυρόσβεσης- διάσωσης».
    2. Να προκηρυχθούν τουλάχιστον 4.000 θέσεις εργασίας, δεδομένου ότι i) πολλές εκ των προκηρυσσόμενων θέσεων θα καλυφθούν από πολίτες (πολύτεκνοι, θύματα τρομοκρατικών επιθέσεων) και ii) ο αριθμός των συμβασιούχων πυροσβεστών ανέρχεται σε 5.385. Συνεπώς, για να θεωρηθεί η συγκεκριμένη νομοθετική πρωτοβουλία ως πραγματικά έντιμη προσπάθεια αποκατάστασης των συμβασιούχων πυροσβεστών θα πρέπει να καλύψει ένα ρεαλιστικά μεγάλο αριθμό υπαλλήλων. Προκυρύσσοντας πχ μόνο 1000-2000 θέσεις, πάνω από το 50% των υπάρχοντων συμβασιούχων πυροσβεστών αυτομάτως αποκλείονται!
    3. Να συμπεριληφθεί ως τίτλος σπουδών το απολυτήριο δημοτικού κατ’ εφαρμογή του άρθρου 25 του ΠΔ 50/2001 που ορίζει ότι ως «προσόν διορισμού στον εισαγωγικό βαθμό των κλάδων ΥΕ ορίζεται ο απολυτήριος τίτλος υποχρεωτικής εκπαίδευσης (δηλαδή απολυτήριο τριταξίου γυμνασίου ή για υποψήφιους που έχουν αποφοιτήσει μέχρι και το 1980 απολυτήριο δημοτικού σχολείου)». Οι απόφοιτοι Δημοτικού μπορούν πχ κάλλιστα να απορροφηθούν στην ομάδα «Ήφαιστος» που έχετε συστήσει.
    4. Το μισθολογικό, πειθαρχικό και υπαλληλικό καθεστώς των «επικουρικών πυροσβεστών», η επιτροπή πρόσληψης στο Π.Σ., ο χρόνος εργασίας, οι άδειες, τα εκτός έδρας, η χορήγηση μέσων ατομικής προστασίας κλπ να διέπονται από τις αντίστοιχες διατάξεις που ισχύουν για τους μόνιμους πυροσβέστες
    5. Αναφορικά με τη δυνατότητα μονιμοποίησης μετά το πέρας της 5ετίας στο Π.Σ. ζητώ ρύθμιση αντίστοιχη με εκείνη της παρ. 1 του άρθρου 2 του Ν. 3181/2003 που ίσχυσε για τους υπηρετούντες στις υπηρεσίες συνοριακής φύλαξης καθώς και για τους ειδικούς φρουρούς (απάλειψη του ορίου των 35 ετών)
    6. Το εδάφιο α της παρ. 4 του άρθρου 15 του σχεδίου νόμου να τροποποιηθεί ως εξής: Κατ’ εξαίρεση ως Επικουρικοί Πυροσβέστες μπορούν επίσης να προσληφθούν εφόσον δεν έχουν υπερβεί το 45ο έτος της ηλικίας τους: α) εποχικοί πυροσβέστες που είχαν την ιδιότητα αυτή κατά τις αντιπυρικές περιόδους 2009 έως και 2010.
    7. Tέλος, αναφορικά με τον καθορισμό ανωτάτου ορίου ηλικίας πρόσληψης, επισημαίνω, όπως είχε άλλωστε τονίσει και με το υπ’ αρ. πρωτ. 85/25-10-2010 έγγραφό της η ΠΟΣΠΥΔ, δεν υφίσταται ανάγκη θέσπισης ως τέτοιου του 49ου έτους ηλικίας, καθώς το όριο συνταξιοδότησης έχει πλέον αυξηθεί, το δε πόρισμα της Επιτροπής του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη που υιοθέτησε ως ανώτατο όριο ηλικίας το 49ο έτος αναφερόταν σε ρύθμιση μονιμοποίησης και όχι πενταετούς θητείας. Συνεπώς αφού προκρίνεται η λύση της πενταετούς θητείας, ποιος ο λόγος θέσπισης ανωτάτου ορίου ηλικίας;

  • 27 Νοεμβρίου 2010, 16:05 | ΚΥΡ

    ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΤΕΛΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ???ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΟΥΜΕ??ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΕΝΑ ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ ΣΤΟ ΕΛΕΟΣ ΤΗΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ??ΑΥΤΟΙ ΔΕΝ ΤΟ ΑΞΙΖΟΥΝ??ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΝΑ ΣΥΝΤΗΡΗΣΟΥΝ??ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΠΙΜΕΝΟΥΜΕ ΣΤΙΣ ΔΙΚΕΣ ΜΑΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΟΡΕΣΟΥΜΕ ΝΑ ΤΙΣ ΕΔΡΑΙΩΣΟΥΜΕ …..ΚΑΝΕΝΑΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΣ ΣΤΟ ΕΛΕΟΣ ΤΗΣ ΑΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΝΑΣΦΑΛΕΙΑΣ….ΔΩΣΤΕ ΑΜΕΣΗ ΛΥΣΗ ΤΩΡΑ ΚΑΙ ΣΤΑΜΑΤΙΣΤΕ ΝΑ ΠΑΙΖΕΤΑΙ ΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΣΑΣ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΣΤΙΣ ΠΛΑΤΕΣ ΜΑΣ….ΟΛΟΙ ΟΙ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ ΠΟΥ ΠΡΟΣΦΕΡΑΝΕ ΣΩΜΑ ΚΑΙ ΨΥΧΗ ΣΤΟ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΟ ΣΩΜΑ ΕΙΝΑΙ ΙΣΟΙ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΙΣΙΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΠΩΣ ΟΛΑ ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΣΑΣ ΕΠΟΧΙΚΟΙ ΚΑΝΑΜΕ ΣΤΟ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΟ ΣΩΜΑ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΣΑΝ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΟΙ ΝΑ ΒΑΖΕΤΕ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΝΑ ΚΟΒΕΤΕ ΚΑΙ ΝΑ ΡΑΒΕΤΕ ΣΤΑ ΜΕΤΡΑ ΣΑΣ…..ΔΟΥΛΕΙΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ 5500 ΕΠΟΧΙΚΟΥΣ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΕΣ ΟΧΙ ΑΛΟΥΣ ΕΜΠΑΙΓΜΟΥΣ ΟΧΙ ΑΛΛΑ ΨΕΜΑΤΑ ΟΧΙ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΟΙ ΜΕ ΤΟ ΑΒΕΒΑΙΟ ΜΕΛΛΟΝ….ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

  • 27 Νοεμβρίου 2010, 16:39 | Xρυσοβαλάντης Γιαννόπουλος

    1. Αναφορικά με την ονομασία της νέας κατηγορίας που θα συσταθεί στο Π.Σ. αντί του «Επικουρικοί Πυροσβέστες» προτείνω τον τίτλο «Πυροσβέστες πυρόσβεσης- διάσωσης».
    2. Να προκηρυχθούν τουλάχιστον 4.000 θέσεις εργασίας, δεδομένου ότι i) πολλές εκ των προκηρυσσόμενων θέσεων θα καλυφθούν από πολίτες (πολύτεκνοι, θύματα τρομοκρατικών επιθέσεων) και ii) ο αριθμός των συμβασιούχων πυροσβεστών ανέρχεται σε 5.385. Συνεπώς, για να θεωρηθεί η συγκεκριμένη νομοθετική πρωτοβουλία ως πραγματικά έντιμη προσπάθεια αποκατάστασης των συμβασιούχων πυροσβεστών θα πρέπει να καλύψει ένα ρεαλιστικά μεγάλο αριθμό υπαλλήλων. Προκυρύσσοντας πχ μόνο 1000-2000 θέσεις, πάνω από το 50% των υπάρχοντων συμβασιούχων πυροσβεστών αυτομάτως αποκλείονται!
    3. Να συμπεριληφθεί ως τίτλος σπουδών το απολυτήριο δημοτικού κατ’ εφαρμογή του άρθρου 25 του ΠΔ 50/2001 που ορίζει ότι ως «προσόν διορισμού στον εισαγωγικό βαθμό των κλάδων ΥΕ ορίζεται ο απολυτήριος τίτλος υποχρεωτικής εκπαίδευσης (δηλαδή απολυτήριο τριταξίου γυμνασίου ή για υποψήφιους που έχουν αποφοιτήσει μέχρι και το 1980 απολυτήριο δημοτικού σχολείου)». Οι απόφοιτοι Δημοτικού μπορούν πχ κάλλιστα να απορροφηθούν στην ομάδα «Ήφαιστος» που έχετε συστήσει.
    4. Το μισθολογικό, πειθαρχικό και υπαλληλικό καθεστώς των «επικουρικών πυροσβεστών», η επιτροπή πρόσληψης στο Π.Σ., ο χρόνος εργασίας, οι άδειες, τα εκτός έδρας, η χορήγηση μέσων ατομικής προστασίας κλπ να διέπονται από τις αντίστοιχες διατάξεις που ισχύουν για τους μόνιμους πυροσβέστες
    5. Αναφορικά με τη δυνατότητα μονιμοποίησης μετά το πέρας της 5ετίας στο Π.Σ. ζητώ ρύθμιση αντίστοιχη με εκείνη της παρ. 1 του άρθρου 2 του Ν. 3181/2003 που ίσχυσε για τους υπηρετούντες στις υπηρεσίες συνοριακής φύλαξης καθώς και για τους ειδικούς φρουρούς (απάλειψη του ορίου των 35 ετών)
    6. Το εδάφιο α της παρ. 4 του άρθρου 15 του σχεδίου νόμου να τροποποιηθεί ως εξής: Κατ’ εξαίρεση ως Επικουρικοί Πυροσβέστες μπορούν επίσης να προσληφθούν εφόσον δεν έχουν υπερβεί το 45ο έτος της ηλικίας τους: α) εποχικοί πυροσβέστες που είχαν την ιδιότητα αυτή κατά τις αντιπυρικές περιόδους 2009 έως και 2010.
    7. Tέλος, αναφορικά με τον καθορισμό ανωτάτου ορίου ηλικίας πρόσληψης, επισημαίνω, όπως είχε άλλωστε τονίσει και με το υπ’ αρ. πρωτ. 85/25-10-2010 έγγραφό της η ΠΟΣΠΥΔ, δεν υφίσταται ανάγκη θέσπισης ως τέτοιου του 49ου έτους ηλικίας, καθώς το όριο συνταξιοδότησης έχει πλέον αυξηθεί, το δε πόρισμα της Επιτροπής του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη που υιοθέτησε ως ανώτατο όριο ηλικίας το 49ο έτος αναφερόταν σε ρύθμιση μονιμοποίησης και όχι πενταετούς θητείας. Συνεπώς αφού προκρίνεται η λύση της πενταετούς θητείας, ποιος ο λόγος θέσπισης ανωτάτου ορίου ηλικίας;

  • 27 Νοεμβρίου 2010, 16:59 | κωστας κορδιστος

    1. Αναφορικά με την ονομασία της νέας κατηγορίας που θα συσταθεί στο Π.Σ. αντί του «Επικουρικοί Πυροσβέστες» προτείνω τον τίτλο «Πυροσβέστες πυρόσβεσης- διάσωσης».
    2. Να προκηρυχθούν τουλάχιστον 4.000 θέσεις εργασίας, δεδομένου ότι i) πολλές εκ των προκηρυσσόμενων θέσεων θα καλυφθούν από πολίτες (πολύτεκνοι, θύματα τρομοκρατικών επιθέσεων) και ii) ο αριθμός των συμβασιούχων πυροσβεστών ανέρχεται σε 5.385. Συνεπώς, για να θεωρηθεί η συγκεκριμένη νομοθετική πρωτοβουλία ως πραγματικά έντιμη προσπάθεια αποκατάστασης των συμβασιούχων πυροσβεστών θα πρέπει να καλύψει ένα ρεαλιστικά μεγάλο αριθμό υπαλλήλων. Προκυρύσσοντας πχ μόνο 1000-2000 θέσεις, πάνω από το 50% των υπάρχοντων συμβασιούχων πυροσβεστών αυτομάτως αποκλείονται!
    3. Να συμπεριληφθεί ως τίτλος σπουδών το απολυτήριο δημοτικού κατ’ εφαρμογή του άρθρου 25 του ΠΔ 50/2001 που ορίζει ότι ως «προσόν διορισμού στον εισαγωγικό βαθμό των κλάδων ΥΕ ορίζεται ο απολυτήριος τίτλος υποχρεωτικής εκπαίδευσης (δηλαδή απολυτήριο τριταξίου γυμνασίου ή για υποψήφιους που έχουν αποφοιτήσει μέχρι και το 1980 απολυτήριο δημοτικού σχολείου)». Οι απόφοιτοι Δημοτικού μπορούν πχ κάλλιστα να απορροφηθούν στην ομάδα «Ήφαιστος» που έχετε συστήσει.
    4. Το μισθολογικό, πειθαρχικό και υπαλληλικό καθεστώς των «επικουρικών πυροσβεστών», η επιτροπή πρόσληψης στο Π.Σ., ο χρόνος εργασίας, οι άδειες, τα εκτός έδρας, η χορήγηση μέσων ατομικής προστασίας κλπ να διέπονται από τις αντίστοιχες διατάξεις που ισχύουν για τους μόνιμους πυροσβέστες
    5. Αναφορικά με τη δυνατότητα μονιμοποίησης μετά το πέρας της 5ετίας στο Π.Σ. ζητώ ρύθμιση αντίστοιχη με εκείνη της παρ. 1 του άρθρου 2 του Ν. 3181/2003 που ίσχυσε για τους υπηρετούντες στις υπηρεσίες συνοριακής φύλαξης καθώς και για τους ειδικούς φρουρούς (απάλειψη του ορίου των 35 ετών)
    6. Το εδάφιο α της παρ. 4 του άρθρου 15 του σχεδίου νόμου να τροποποιηθεί ως εξής: Κατ’ εξαίρεση ως Επικουρικοί Πυροσβέστες μπορούν επίσης να προσληφθούν εφόσον δεν έχουν υπερβεί το 45ο έτος της ηλικίας τους: α) εποχικοί πυροσβέστες που είχαν την ιδιότητα αυτή κατά τις αντιπυρικές περιόδους 2009 έως και 2010.
    7. Tέλος, αναφορικά με τον καθορισμό ανωτάτου ορίου ηλικίας πρόσληψης, επισημαίνω, όπως είχε άλλωστε τονίσει και με το υπ’ αρ. πρωτ. 85/25-10-2010 έγγραφό της η ΠΟΣΠΥΔ, δεν υφίσταται ανάγκη θέσπισης ως τέτοιου του 49ου έτους ηλικίας, καθώς το όριο συνταξιοδότησης έχει πλέον αυξηθεί, το δε πόρισμα της Επιτροπής του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη που υιοθέτησε ως ανώτατο όριο ηλικίας το 49ο έτος αναφερόταν σε ρύθμιση μονιμοποίησης και όχι πενταετούς θητείας. Συνεπώς αφού προκρίνεται η λύση της πενταετούς θητείας, ποιος ο λόγος θέσπισης ανωτάτου ορίου ηλικίας;

  • 27 Νοεμβρίου 2010, 16:53 | Χάρης Μπελεγρίνος

    Ενα μπραβο στα αερομεταφερομενα-πεζοπορα τμηματα συμβασιουχων πυροσβεστων.Οι συναδερφοι μου αυτοι απλα τα σπανε……..Παιδια με ηθος,εργατικοτητα,και συνεπεια στο δυσκολο εργο τους.Μπραβο παιδια,μπραβο.

  • 27 Νοεμβρίου 2010, 16:37 | δημητρησ βλαχοσ

    κυριοι το μονο που εχο να προστεσο εγω ο δ.βλαχοσ ειναι το εξησ,ειμαι 8 ετοι στο π.σ. με συνβαση οπωσ εσεισ το μονο που εχο καταλαβη ειναι οτι μασ κοροιδευουνε ασηστολοσ και η τορινη κυβερνιση αλλα και η προηγουμενη.τι να πο και τη να σχολιασο και για πιουσ;το μονο που μπορο να διαβεβαιοσο για τον καιρο απασχολισησ μου στο π.σ ειναι οτι πολεσ φορεσ με κυνδηνο τισ ειδιασ μου τισ ζωησ εφερα ησ περαν καπιεσ απο τισ αποστολεσ που ειμασταν απαρετιτη διοτη δεν υπηρχε και μονιμο προσοπηκο στο νησι που υπηρετο το καθηκον μου προσ τηνπατριδα και ηδιετεροσ προσ τουσ ελληνεσ πολιτεσ που πολεσ φορεσ μασ εχουνε αναγκη.για αυτο λιπον φερο αποκλιστηκα υπεθνηνο για αυτην την απελπιστικη κατασταση το κρατοσ που δεν μπορει μετα απο τοσα χρονια να βρη μια λυση που θα δυκεοση εμασ αλλα και το ιδιο το κρατοσ.

  • 27 Νοεμβρίου 2010, 16:13 | maria

    1. Αναφορικά με την ονομασία της νέας κατηγορίας που θα συσταθεί στο Π.Σ. αντί του «Επικουρικοί Πυροσβέστες» προτείνω τον τίτλο «Πυροσβέστες πυρόσβεσης- διάσωσης».

    2. Να προκηρυχθούν τουλάχιστον 4.000 θέσεις εργασίας, δεδομένου ότι i) πολλές εκ των προκηρυσσόμενων θέσεων θα καλυφθούν από πολίτες (πολύτεκνοι, θύματα τρομοκρατικών επιθέσεων) και ii) ο αριθμός των συμβασιούχων πυροσβεστών ανέρχεται σε 5.385. Συνεπώς, για να θεωρηθεί η συγκεκριμένη νομοθετική πρωτοβουλία ως πραγματικά έντιμη προσπάθεια αποκατάστασης των συμβασιούχων πυροσβεστών θα πρέπει να καλύψει ένα ρεαλιστικά μεγάλο αριθμό υπαλλήλων. Προκυρύσσοντας πχ μόνο 1000-2000 θέσεις, πάνω από το 50% των υπάρχοντων συμβασιούχων πυροσβεστών αυτομάτως αποκλείονται!

    3. Να συμπεριληφθεί ως τίτλος σπουδών το απολυτήριο δημοτικού κατ’ εφαρμογή του άρθρου 25 του ΠΔ 50/2001 που ορίζει ότι ως «προσόν διορισμού στον εισαγωγικό βαθμό των κλάδων ΥΕ ορίζεται ο απολυτήριος τίτλος υποχρεωτικής εκπαίδευσης (δηλαδή απολυτήριο τριταξίου γυμνασίου ή για υποψήφιους που έχουν αποφοιτήσει μέχρι και το 1980 απολυτήριο δημοτικού σχολείου)». Οι απόφοιτοι Δημοτικού μπορούν πχ κάλλιστα να απορροφηθούν στην ομάδα «Ήφαιστος» που έχετε συστήσει.

    4. Το μισθολογικό, πειθαρχικό και υπαλληλικό καθεστώς των «επικουρικών πυροσβεστών», η επιτροπή πρόσληψης στο Π.Σ., ο χρόνος εργασίας, οι άδειες, τα εκτός έδρας, η χορήγηση μέσων ατομικής προστασίας κλπ να διέπονται από τις αντίστοιχες διατάξεις που ισχύουν για τους μόνιμους πυροσβέστες

    5. Αναφορικά με τη δυνατότητα μονιμοποίησης μετά το πέρας της 5ετίας στο Π.Σ. ζητώ ρύθμιση αντίστοιχη με εκείνη της παρ. 1 του άρθρου 2 του Ν. 3181/2003 που ίσχυσε για τους υπηρετούντες στις υπηρεσίες συνοριακής φύλαξης καθώς και για τους ειδικούς φρουρούς (απάλειψη του ορίου των 35 ετών)

    6. Το εδάφιο α της παρ. 4 του άρθρου 15 του σχεδίου νόμου να τροποποιηθεί ως εξής: Κατ’ εξαίρεση ως Επικουρικοί Πυροσβέστες μπορούν επίσης να προσληφθούν εφόσον δεν έχουν υπερβεί το 45ο έτος της ηλικίας τους: α) εποχικοί πυροσβέστες που είχαν την ιδιότητα αυτή κατά τις αντιπυρικές περιόδους 2009 έως και 2010.

    7. Tέλος, αναφορικά με τον καθορισμό ανωτάτου ορίου ηλικίας πρόσληψης, επισημαίνω, όπως είχε άλλωστε τονίσει και με το υπ’ αρ. πρωτ. 85/25-10-2010 έγγραφό της η ΠΟΣΠΥΔ, δεν υφίσταται ανάγκη θέσπισης ως τέτοιου του 49ου έτους ηλικίας, καθώς το όριο συνταξιοδότησης έχει πλέον αυξηθεί, το δε πόρισμα της Επιτροπής του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη που υιοθέτησε ως ανώτατο όριο ηλικίας το 49ο έτος αναφερόταν σε ρύθμιση μονιμοποίησης και όχι πενταετούς θητείας. Συνεπώς αφού προκρίνεται η λύση της πενταετούς θητείας, ποιος ο λόγος θέσπισης ανωτάτου ορίου ηλικίας;

  • 27 Νοεμβρίου 2010, 15:35 | marw

    1. Αναφορικά με την ονομασία της νέας κατηγορίας που θα συσταθεί στο Π.Σ. αντί του «Επικουρικοί Πυροσβέστες» προτείνω τον τίτλο «Πυροσβέστες πυρόσβεσης- διάσωσης».

    2. Να προκηρυχθούν τουλάχιστον 4.000 θέσεις εργασίας, δεδομένου ότι i) πολλές εκ των προκηρυσσόμενων θέσεων θα καλυφθούν από πολίτες (πολύτεκνοι, θύματα τρομοκρατικών επιθέσεων) και ii) ο αριθμός των συμβασιούχων πυροσβεστών ανέρχεται σε 5.385. Συνεπώς, για να θεωρηθεί η συγκεκριμένη νομοθετική πρωτοβουλία ως πραγματικά έντιμη προσπάθεια αποκατάστασης των συμβασιούχων πυροσβεστών θα πρέπει να καλύψει ένα ρεαλιστικά μεγάλο αριθμό υπαλλήλων. Προκυρύσσοντας πχ μόνο 1000-2000 θέσεις, πάνω από το 50% των υπάρχοντων συμβασιούχων πυροσβεστών αυτομάτως αποκλείονται!

    3. Να συμπεριληφθεί ως τίτλος σπουδών το απολυτήριο δημοτικού κατ’ εφαρμογή του άρθρου 25 του ΠΔ 50/2001 που ορίζει ότι ως «προσόν διορισμού στον εισαγωγικό βαθμό των κλάδων ΥΕ ορίζεται ο απολυτήριος τίτλος υποχρεωτικής εκπαίδευσης (δηλαδή απολυτήριο τριταξίου γυμνασίου ή για υποψήφιους που έχουν αποφοιτήσει μέχρι και το 1980 απολυτήριο δημοτικού σχολείου)». Οι απόφοιτοι Δημοτικού μπορούν πχ κάλλιστα να απορροφηθούν στην ομάδα «Ήφαιστος» που έχετε συστήσει.

    4. Το μισθολογικό, πειθαρχικό και υπαλληλικό καθεστώς των «επικουρικών πυροσβεστών», η επιτροπή πρόσληψης στο Π.Σ., ο χρόνος εργασίας, οι άδειες, τα εκτός έδρας, η χορήγηση μέσων ατομικής προστασίας κλπ να διέπονται από τις αντίστοιχες διατάξεις που ισχύουν για τους μόνιμους πυροσβέστες

    5. Αναφορικά με τη δυνατότητα μονιμοποίησης μετά το πέρας της 5ετίας στο Π.Σ. ζητώ ρύθμιση αντίστοιχη με εκείνη της παρ. 1 του άρθρου 2 του Ν. 3181/2003 που ίσχυσε για τους υπηρετούντες στις υπηρεσίες συνοριακής φύλαξης καθώς και για τους ειδικούς φρουρούς (απάλειψη του ορίου των 35 ετών)

    6. Το εδάφιο α της παρ. 4 του άρθρου 15 του σχεδίου νόμου να τροποποιηθεί ως εξής: Κατ’ εξαίρεση ως Επικουρικοί Πυροσβέστες μπορούν επίσης να προσληφθούν εφόσον δεν έχουν υπερβεί το 45ο έτος της ηλικίας τους: α) εποχικοί πυροσβέστες που είχαν την ιδιότητα αυτή κατά τις αντιπυρικές περιόδους 2009 έως και 2010.

    7. Tέλος, αναφορικά με τον καθορισμό ανωτάτου ορίου ηλικίας πρόσληψης, επισημαίνω, όπως είχε άλλωστε τονίσει και με το υπ’ αρ. πρωτ. 85/25-10-2010 έγγραφό της η ΠΟΣΠΥΔ, δεν υφίσταται ανάγκη θέσπισης ως τέτοιου του 49ου έτους ηλικίας, καθώς το όριο συνταξιοδότησης έχει πλέον αυξηθεί, το δε πόρισμα της Επιτροπής του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη που υιοθέτησε ως ανώτατο όριο ηλικίας το 49ο έτος αναφερόταν σε ρύθμιση μονιμοποίησης και όχι πενταετούς θητείας. Συνεπώς αφού προκρίνεται η λύση της πενταετούς θητείας, ποιος ο λόγος θέσπισης ανωτάτου ορίου ηλικίας;

  • 27 Νοεμβρίου 2010, 15:12 | kos

    ΟΛΟΙ ΟΙ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΜΠΟΥΝ ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΚΑΙ ΟΧΙ ΝΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΕΞΕΡΕΣΕΙΣ ΛΕΣ ΚΑΙ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΔΕΝ ΠΑΛΕΨΑΜΕ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΣΤΙΣ ΦΩΤΙΕΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΗ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΑΣ.ΑΥΤΟΙ ΤΗΝ ΩΡΑ ΜΑΣ ΧΩΡΙΖΟΥΝ ΚΑΙ ΜΑΣ ΑΠΟΔΥΝΑΜΩΝΟΥΝ

  • 27 Νοεμβρίου 2010, 15:26 | ΔΗΜΗΤΡΗΣ

    ΣΚΕΨΕΙΣ – ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΕΠΙ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 15 «ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΟΙ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΕΣ» ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΝΟΜΟΥ :

    «Σύσταση Γραφείου Αντιμετώπισης Περιστατικών Αυθαιρεσίας στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και άλλες διατάξεις»

    Καταρχήν θα ήθελα να συγχαρώ και να επικροτήσω την προσπάθεια που γίνεται από την πλευρά της Κυβέρνησης του Πα.Σο.Κ. , για να δοθεί επιτέλους ένα τέρμα στην μακρόχρονη ταλαιπωρία που υφίστανται όλα αυτά τα χρόνια, τόσο οι χιλιάδες των εποχικών πυροσβεστών όσο και οι οικογένειες τους. Μία ταλαιπωρία που βασίζεται κυρίως στην αβεβαιότητα για την εργασιακή αποκατάσταση. Από τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών όλα δείχνουν πως τελικά υπάρχει «φως στο τούνελ», αχνό μεν, αλλά υπάρχει και λέω αχνό γιατί ακόμη δεν γνωρίζουμε κατά πόσο αυτό το Σχέδιο Νόμου θα μπορέσει να απορροφήσει ένα μεγάλο ποσοστό από τους εποχικούς πυροσβέστες.

    Σχολιασμός – Προτάσεις επί της Παραγράφου 1: Ας ξεκινήσουμε από την ονομασία, το «επικουρικοί πυροσβέστες» πιστεύω πως είναι υποτιμητικό για την μερίδα των ανθρώπων αυτών που εδώ και τόσα χρόνια δίνουν μέχρι και την ζωή τους για να μπορέσουν να διαφυλάξουν τις ζωές των ανθρώπων και να διασφαλίσουν το φυσικό πλούτο της χώρας μας, τις δασικές εκτάσεις. Όλοι μας γνωρίζουμε πολύ καλά πως ο ρόλος των εποχικών πυροσβεστών δεν είναι καθόλου επικουρικός, το εναντίον μάλιστα. Οι εποχικοί πυροσβέστες σε πολλές των περιπτώσεων υπερβάλλουν εαυτό. Σε αντικατάσταση του «επικουρικοί πυροσβέστες» προτείνω είτε το «Πυροσβέστες Δασών-Διασώστες», είτε το «Πυροσβέστες Πυρόσβεσης-Διάσωσης».

    Σχολιασμός – Προτάσεις επί των Παραγράφων 2 και 3: Όσον αφορά τις γραμματικές γνώσεις, για την κατηγορία στην οποία θα μπορούν να συμμετάσχουν και πολίτες, πιστεύω πως το απολυτήριο Γυμνασίου το οποίο ζητείται δεν είναι αρκετό, θα πρέπει να αντικατασταθεί με το απολυτήριο Λυκείου. Σε μία προσπάθεια που γίνεται από την πλευρά του Αρχηγείου του Πυροσβεστικού Σώματος αλλά και του Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, περί εκσυγχρονισμού και αναδιάρθρωσης του Πυροσβεστικού Σώματος δεν νοείται να προσληφθούν εν έτη 2010 υπάλληλοι με απολυτήριο Γυμνασίου. Τα τελευταία χρόνια γίνεται μια τεράστια προσπάθεια εκσυγχρονισμού σε όλους τους τομείς, χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών , συστημάτων εντοπισμού θέσεως (GPS), εκμετάλλευσης ασύρματης επικοινωνίας (σύστημα TETRA), χρήση προγραμμάτων σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές για την εύρεση συντεταγμένων σημείων συμβάντων και καθορισμού της εκτάσεως και άλλα πολλά. Άποψη μου, πως το απολυτήριο Λυκείου είναι απαραίτητο.
    Ένα άλλο σημείο στο οποίο θα ήθελα να σταθώ είναι το ότι δεν προβλέπεται στο Σχέδιο Νόμου, μοριοδότηση για τους Εθελοντές Πυροσβέστες του Πυροσβεστικού Σώματος, είναι άδικο για όλα αυτά τα παιδιά που επί τόσα έτη προσφέρουν τις υπηρεσίες τους να μην μπορούν να κάνουν χρήση της προϋπηρεσίας τους αυτής. Προτείνω να συμπεριληφθεί στα προσόντα που υπάρχουν και το « εθελοντές πυροσβέστες που έχουν τουλάχιστον 5ετή ευδόκιμη υπηρεσία και είναι ακόμη εν ενεργεία», επίσης για όσους έχουν προϋπηρεσία πλέον των πέντε ετών για κάθε συμπληρωμένο έτος να μοριοδοτούνται επιπροσθέτως. Όσον αφορά το όριο ηλικίας, αυτό για τους έχοντες αποδεδειγμένη προϋπηρεσία να ανέρχεται στα 32 έτη.
    Τώρα όσον αφορά την μοριοδότηση των προσόντων, πιστεύω πως η εμπειρία είτε σαν εποχικός, είτε σαν εθελοντής του Π.Σ. θα πρέπει να γίνει με τέτοιο τρόπο έτσι ώστε οι έχοντες εμπειρία να προηγούνται στην κατάταξη έναντι των μακροχρόνια ανέργων ή των πολυτέκνων ή των τέκνων πολυτέκνων, που καμία σχέση δεν έχουν με το αντικείμενο.
    Στα προσόντα να μοριοδοτούνται επίσης και η γνώση χρήσης ηλεκτρονικού υπολογιστή, η γνώση ξένης γλώσσας και τυχόν πτυχία τριτοβάθμιας εκπαίδευσης συναφή με το αντικείμενο του Πυροσβεστικού Σώματος (Δασολόγοι, Μηχανικοί, Χημικοί, Οικονομολόγοι).
    Για το απολυτήριο στρατού ικανότητας Ι1, για την ποινική κατάσταση (λευκό ποινικό μητρώο) καθώς και για το ανάστημα δεν κάνω λόγω γιατί τα θεωρώ δεδομένα.

    Σχολιασμός – Προτάσεις επί της Παραγράφου 4: Σε αυτό το σημείο του σχεδίου νόμου, πιστεύω πως πρέπει να δημιουργηθεί μία καινούρια ενότητα που θα αφορά τους εποχικούς πυροσβέστες που είναι πτυχιούχοι τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, οι οποίοι θα πρέπει να προσλαμβάνονται κατ΄ εξαίρεση σαν «επικουρικοί πυροσβέστες», χωρίς να εξετάζονται τυχόν κολλήματα προϋπηρεσίας, ορίου ηλικίας και απολυτηρίου στρατού (απαραίτητη ικανότητα Ι1 και Ι2). Για την ποινική κατάσταση των προαναφερθέντων απαραίτητο το λευκό ποινικό μητρώο.
    Με τον τρόπο αυτό δίνεται η δυνατότητα σε όλους τους εποχικούς πυροσβέστες πτυχιούχους τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, που είναι περίπου διακόσια πενήντα (250) άτομα, να ενταχθούν από την αρχή στον θεσμό του «επικουρικού πυροσβέστη», προσδίδοντας σε αυτόν ένα άλλο κύρος. Για το κύρος του οποίου από αρκετούς τις τελευταίες ημέρες λέγονται πολλά, θέλοντας να το υποβαθμίσουν, παρουσιάζοντας όλους τους εποχικούς πυροσβέστες σαν μεσήλικες αγράμματους αγρότες. Γεγονός το οποίο δεν ισχύει.
    Στο σημείο της παραγράφου «α) εποχικοί πυροσβέστες που είχαν την ιδιότητα αυτή κατά τις αντιπυρικές περιόδους 2008 έως και 2010 και β) το εποχιακό εργατοτεχνικό προσωπικό που προσελήφθη για την εκτέλεση προγραμμάτων αντιπυρικής προστασίας της χώρας σύμφωνα με το άρθρο 30 παρ. 20 του ν.2538/1997.» να δημιουργηθεί και τρίτη (γ) κατηγορία η οποία θα αφορά τους εποχικούς πυροσβέστες που ταυτόχρονα είναι και εθελοντές πυροσβέστες του Πυροσβεστικό Σώματος ως εξής: γ) εποχικοί πυροσβέστες που είχαν την ιδιότητα αυτή κατά την αντιπυρική του 2010, που έχουν 5ετή ευδόκιμη υπηρεσία σαν εθελοντές του Πυροσβεστικού Σώματος και βρίσκονται ακόμη εν ενεργεία.

    Τέλος να δημιουργηθεί και νέα παράγραφος η οποία θα αφορά εποχικούς πυροσβέστες που πληρούν όλες τις προϋποθέσεις κατάταξης στο Πυροσβεστικό Σώμα, όπως αυτές καθορίζονται μέχρι σήμερα. Οι οποίοι θα μπορέσουν να ενταχθούν απευθείας στις τάξεις του μόνιμου προσωπικού του Πυροσβεστικού Σώματος και θα στελεχώσουν τα κλιμάκια των Εθνικών Οδών ανά την Επικράτεια. Η παράγραφος αυτή να αφορά την πρόσληψη πεντακοσίων (500) ατόμων. Για την επιλογή αυτών και την μοριοδότηση τους τελικά, να λαμβάνονται υπόψιν και να μοριοδοτούνται ανάλογα, η προϋπηρεσία σαν εποχικός, η προϋπηρεσία σαν εθελοντής του Π.Σ., τυχόν πτυχίο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, επαγγελματική άδεια οδήγησης Γ κατηγορίας και άνω, άδεια οδήγησης μοτοσικλέτας, πτυχίων ξένης γλώσσας, πτυχίων ηλεκτρονικών υπολογιστών. Το όριο ηλικίας των εποχικών που θα στελεχώσουν τα κλιμάκια των Εθνικών Οδών, σαν μόνιμο προσωπικό πλέον, να είναι τα 32 έτη, το απολυτήριο στρατού να είναι ικανότητας Ι1, να έχουν ανάστημα 170cm και άνω και να μη διώκονται ποινικά.

  • 27 Νοεμβρίου 2010, 15:49 | ΜΕΓΑΛΟΚΟΝΟΜΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

    Φιλοι συναδεφοι γεια σας.Εποχικος απο Κυθηρα ειμαι με αρκετα χρονια στο Π.Σ και στο δασαρχειο.Ειμαι στα σαραντα τωρα και εχω ακουσει πολλα στη ζωη μου που δεν πραγματοποιηθηκαν ποτε,γι αυτο και τωρα και ειδικα εν μεσω οικονομικης κρισης,θα ειμαι παλι πολυ επιφυλακτικος.Απο νομους δεν ξερω.Το δικαιο για μενα ομως θα ηταν ολοι οι συμβασιουχοι πυροσβεστες ανεξαρτητως και μεσω της προυπηρεσιας τους,να ηταν ο κυριος και βασικος αριθμος προτιμισης για οσες θεσεις εργασιας τελικα αποφασισουν αυτοι.Και εμας μας επελεξαν με καποια κριτηρια οταν μας πηρε το σωμα.Δεν μπορει τοτε να τους καναμε και τωρα οχι.Και για οσους τελικα δεν ειναι σε θεση να αποδοσουν στο εργο τους για οποιονδηποτε λογο,γιατι το εργο του πυροσβεστη δεν ειναι και ευκαιρια,αυτοι ας αξιολογηθουν και ας πανε πισω απο την πρωτη γραμμη τελικα.Και τελος σιγουρα το επικουρικος δεν ακουγεται καθολου καλα.Ο επικουρικος ειναι ο βοηθητικος,αυτος που επεται,η τσοντα.Αυτο που ξερω εγω τοσα χρονια τωρα,ειναι οτι οι εποχικοι πηγαιναμε πολες φορες πρωτοι στα συμβαντα και μαζι εποχικοι και μονιμοι παλευαμε στην πρωτη γραμμη.Ευχαριστω ρε παιδια και ευχομαι το καλυτερο για ολους μας απο καρδιας!

  • 27 Νοεμβρίου 2010, 15:01 | Δημητρης Γεωργιου

    1)ολοι οσοι εχουν λυκειο και ειναι μεχρι 40 ετων να γινουν μονιμοι πυροσβεστες…
    2)οσοι δεν εχουν λυκειο να γινουν επικουρικοι πυροσβεστες ανεξαρτητου ηλικιας(να μην υπαρχει το οριο των 49)
    3)να γινει απορροφηση ολων των εποχικων πυροσβεστων ειτε στην μια ειτε στην αλλη κατηγορια
    4)δεν μπορει στο πυροσβεστικο σωμα να υπαρχουν δυο κατηγοριες μονιμων εργαζομενων και τεραστιες μισθολογικες διαφορες μεταξυ τους!οι επικουρικοι πυροσβεστες βαση του σχεδιου νομου θα μπορουν να πηγαινουν σε ολα τα συμβαντα!οποτε βαση των τεραστιων ελλειψεων στο σωμα ειναι σιγουρο πως αυτο θα γινει σχεδον αμεσως μετα, απο την αποφοιτηση τους απο την σχολη!ειναι δικαιο να υπαρχει τετοια μισθολογικη διαφορα μεταξυ δυο εργαζομενων που κανουν ακριβως την ιδια δουλεια?
    απο την στιγμη που οι εποχικοι πυροσβεστες θα πηγαινουν σε ολα τα συμβαντα δεν μπορει να εχει νοημα και λογικη ο ορος επικουρικος!

  • 27 Νοεμβρίου 2010, 15:54 | xristoforos

    Σε να πυροσβεστικο σωμα που καθημερινα δινει τη μαχη και κυριος τα καλοκαιρια,σε να πυροσβεστικο σωμα που συρικνώνετε λογο κυριος ελειψης προσωπικου-πυροσβεστες,χερια που χρειαζοντε κυριως στις δασικες πυρκαγιες και οχι αξωματικους,αρχιπυροσβεστες που εχει γεμισει τα τελευταια χρονια το σωμα με ενα ασυρματο στο χερι,αυτο που χρειαζεται ειναι ανθρωπους-χερια,να επανδρωσουν σταθμους,πεζοπορα,οχηματα,να λειτουργισουν αποτρεπτικα οταν το καλοκαιρι θα εχουμε σταδιο 3,4 και5 πολλες φορες.παραδειγμα η ομαδα ηφαιστος με τις μηχανες που δουλεψαν κυριως με συμβασιουχους πυροσβεστες φετος για πρωτη φορα κατα 90% λειτουργισαν αποτρεπτικα.Με βαση αυτα και τα κενα του σωματος που υπαιρβενουν τις 3800 θεσεις η προταση μου ειναι οσοι ειναι εως 45 ετων με λυκειο να μπουν απευθειας πυροσβεστες γενικων υπηρεσιων με δυμηνη σχολη αμμεση καταταξη και μετα στους σταθμους και στις ε.μ.α.κ-πεζοπορα,οι υπολοιποι εως 49 ετων με γυμνασιο να μπενουν σαν επικουρικοι πυροσβεστες πενταετους υποχρεωσεις σταδιακα με κοιλιωμενους πινακες τριετειας και να συμπεριλιφθει και η αντιπυρικη του 2009 σαν υπηρεσια. η νεα αντιπυρικη θα ξεκινησει σε 5 μηνες τα κενα πολλα στο σωμα δεν περισευει κανεις για αυτο μεχρι τον Απριλιο 2011 πρεπει νε εχουν μπει.

  • 27 Νοεμβρίου 2010, 15:49 | kostas

    1. Αναφορικά με την ονομασία της νέας κατηγορίας που θα συσταθεί στο Π.Σ. αντί του «Επικουρικοί Πυροσβέστες» προτείνω τον τίτλο «Πυροσβέστες πυρόσβεσης- διάσωσης».
    2. Να προκηρυχθούν τουλάχιστον 4.000 θέσεις εργασίας, δεδομένου ότι i) πολλές εκ των προκηρυσσόμενων θέσεων θα καλυφθούν από πολίτες (πολύτεκνοι, θύματα τρομοκρατικών επιθέσεων) και ii) ο αριθμός των συμβασιούχων πυροσβεστών ανέρχεται σε 5.385. Συνεπώς, για να θεωρηθεί η συγκεκριμένη νομοθετική πρωτοβουλία ως πραγματικά έντιμη προσπάθεια αποκατάστασης των συμβασιούχων πυροσβεστών θα πρέπει να καλύψει ένα ρεαλιστικά μεγάλο αριθμό υπαλλήλων. Προκυρύσσοντας πχ μόνο 1000-2000 θέσεις, πάνω από το 50% των υπάρχοντων συμβασιούχων πυροσβεστών αυτομάτως αποκλείονται!
    3. Να συμπεριληφθεί ως τίτλος σπουδών το απολυτήριο δημοτικού κατ’ εφαρμογή του άρθρου 25 του ΠΔ 50/2001 που ορίζει ότι ως «προσόν διορισμού στον εισαγωγικό βαθμό των κλάδων ΥΕ ορίζεται ο απολυτήριος τίτλος υποχρεωτικής εκπαίδευσης (δηλαδή απολυτήριο τριταξίου γυμνασίου ή για υποψήφιους που έχουν αποφοιτήσει μέχρι και το 1980 απολυτήριο δημοτικού σχολείου)». Οι απόφοιτοι Δημοτικού μπορούν πχ κάλλιστα να απορροφηθούν στην ομάδα «Ήφαιστος» που έχετε συστήσει.
    4. Το μισθολογικό, πειθαρχικό και υπαλληλικό καθεστώς των «επικουρικών πυροσβεστών», η επιτροπή πρόσληψης στο Π.Σ., ο χρόνος εργασίας, οι άδειες, τα εκτός έδρας, η χορήγηση μέσων ατομικής προστασίας κλπ να διέπονται από τις αντίστοιχες διατάξεις που ισχύουν για τους μόνιμους πυροσβέστες
    5. Αναφορικά με τη δυνατότητα μονιμοποίησης μετά το πέρας της 5ετίας στο Π.Σ. ζητώ ρύθμιση αντίστοιχη με εκείνη της παρ. 1 του άρθρου 2 του Ν. 3181/2003 που ίσχυσε για τους υπηρετούντες στις υπηρεσίες συνοριακής φύλαξης καθώς και για τους ειδικούς φρουρούς (απάλειψη του ορίου των 35 ετών)
    6. Το εδάφιο α της παρ. 4 του άρθρου 15 του σχεδίου νόμου να τροποποιηθεί ως εξής: Κατ’ εξαίρεση ως Επικουρικοί Πυροσβέστες μπορούν επίσης να προσληφθούν εφόσον δεν έχουν υπερβεί το 45ο έτος της ηλικίας τους: α) εποχικοί πυροσβέστες που είχαν την ιδιότητα αυτή κατά τις αντιπυρικές περιόδους 2009 έως και 2010.
    7. Tέλος, αναφορικά με τον καθορισμό ανωτάτου ορίου ηλικίας πρόσληψης, επισημαίνω, όπως είχε άλλωστε τονίσει και με το υπ’ αρ. πρωτ. 85/25-10-2010 έγγραφό της η ΠΟΣΠΥΔ, δεν υφίσταται ανάγκη θέσπισης ως τέτοιου του 49ου έτους ηλικίας, καθώς το όριο συνταξιοδότησης έχει πλέον αυξηθεί, το δε πόρισμα της Επιτροπής του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη που υιοθέτησε ως ανώτατο όριο ηλικίας το 49ο έτος αναφερόταν σε ρύθμιση μονιμοποίησης και όχι πενταετούς θητείας. Συνεπώς αφού προκρίνεται η λύση της πενταετούς θητείας, ποιος ο λόγος θέσπισης ανωτάτου ορίου ηλικίας;

  • 27 Νοεμβρίου 2010, 15:53 | thodopis

    as elpisoume oti teliosan ta psemata.doste doulia olo ton xrono stous epoxikous purosvestes

  • 27 Νοεμβρίου 2010, 14:26 | ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΙΓΑΝΟΣ

    ΚΟΥΡΑΣΤΗΚΑ ΠΙΑ!!!ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΩ ΓΙΑΤΙ ΚΑΝ ΣΥΖΗΤΑΜΕ ΚΑΠΟΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ!ΕΙΜΑΣΤΕ 5500 ΠΟΥ ΕΧΟΥΜΕ ΑΓΩΝΙΣΤΕΙ,ΕΧΟΥΜΕ ΠΑΛΕΨΕΙ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ,ΕΧΟΥΜΕ ΠΕΤΑΞΕΙ ΑΛΛΕΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΠΟΥ ΕΙΧΑΜΕ ΣΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ,,,ΜΗΠΩΣ ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΑ ΣΤΙΓΜΗ ΚΑΤΑΦΕΡΟΥΜΕ ΝΑ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΘΟΥΜΕ ΩΣ ΜΟΝΙΜΟΙ!!!ΤΩΡΑ ΓΙΑΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΥΜΕΤΕΧΟΥΝ ΚΑΙ ΕΚΤΟΣ ΕΠΟΧΙΑΚΩΝ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ???ΤΩΡΑ ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΑΝΑΣΥΖΗΤΗΣΟΥΜΕ ΚΑΠΟΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΧΕΙΡΟΠΙΑΣΤΕΣ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΟΠΟΥ ΕΛΕΓΑΝ ΟΤΙ ΟΛΟΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΟΝΙΜΟΠΟΙΗΘΟΥΝ ΚΤΛ ΚΤΛ!!!!ΤΩΡΑ ΓΙΑΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΕΝΑ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΠΟΣΟΣΤΟ???,,,,ΟΛΟΙ ,,,,ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ!!!!!

    ΘΑ ΜΟΥ ΠΕΙΤΕ ΕΙΝΑΙ Η ΚΡΙΣΗ ΤΟ ΔΝΤ ΚΤΛ???????????????????

  • 27 Νοεμβρίου 2010, 14:08 | pazaridis giorgos

    epitelous fenete i omiria toson xronon na perni telos.oi thesis oles omos prepi na kalifthoun apoklistika apo epoxikous purosvestes

  • 27 Νοεμβρίου 2010, 14:33 | ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ

    ΚΥΡΙΕ ΠΑΠΟΥΤΣΗ ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΟΤΙ ΚΑΝΕΤΕ ΓΙΑ ΜΑΣ,
    ΑΞΙΖΕΙ ΟΜΩΣ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΚΑΠΟΙΕΣ ΔΙΟΡΘΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΜΑΣ ΑΔΙΚΕΙ ΚΑΤΑΦΟΡΑ, ΚΥΡΙΕ ΥΠΟΥΡΓΕ Ο ΟΡΟΣ «ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΟΙ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΕΣ» ΒΓΗΚΕ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΧΗΓΕΙΟ ΓΙΑΤΙ ΕΤΣΙ ΒΟΛΕΥΕΙ ΤΟ ΜΟΝΙΜΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΑΠΟ ΤΟ 1998 ΠΟΥ Η ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ ΕΧΕΙ ΑΝΑΛΑΒΕΙ ΤΙΣ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ ΤΩΝ ΔΑΣΩΝ ΟΙ ΔΑΣΟΠΥΡΟΣΒΕΣΤΕΣ ΣΒΗΝΟΥΝ ΤΙΣ ΦΩΤΙΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΜΟΝΙΜΟΙ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΕΣ ΑΠΛΑ ΕΠΙΤΗΡΟΥΝ ΓΙ’ ΑΥΤΟ ΤΟ ΛΟΓΩ ΕΠΕΙΔΗ ΒΟΛΕΥΕΙ ΤΟΥΣ ΜΟΝΙΜΟΥΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΜΑΣ ΒΑΦΤΙΣΟΥΝ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΟΥΣ ΕΜΑΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΜΕ 10-20 ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΟΥΠΗΡΕΣΙΑ ΜΕ 20 ΝΕΚΡΟΥΣ ΣΤΙΣ ΦΩΤΙΕΣ . ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ ΑΛΛΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΥΡΙΕ ΥΠΟΥΡΓΕ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΑΥΤΟ ΚΑΝΑΜΕ ΕΚΠΑΙΔΕΥΟΜΑΣΤΕ ΜΕ ΤΟΝ ΠΙΟ ΣΚΛΗΡΟ ΤΡΟΠΟ.
    ΠΡΟΤΕΙΝΩ ΑΜΕΣΗ ΜΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΟΛΩΝ ΟΣΩΝ ΕΧΟΥΝ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΟ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΞΕΠΕΡΑΣΕΙ ΤΗΝ ΗΛΙΚΙΑ ΤΩΝ 45.
    ΟΣΟΙ ΕΧΟΥΝ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΝΑ ΛΕΓΟΝΤΑΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΕΣ.
    ΕΤΣΙ ΘΑ ΑΠΟΦΥΓΕΤΕ ΤΗΝ ΑΝΟΜΟΙΟΜΟΡΦΙΑ ΣΤΟ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΟ ΣΩΜΑ ΣΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΕΤΣΙ ΔΕΝ ΘΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΤΑΙ ΑΡΝΗΤΙΚΟ ΚΛΙΜΑ ΛΟΓΩ ΕΛΛΕΙΨΗΣ ΤΟΥ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟΥ ΚΛΙΜΑΤΟΣ ΟΜΑΔΑΣ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥ ΜΟΝΙΜΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΣΤΟ ΚΑΤΩ-ΚΑΤΩ ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΜΕ ΟΤΙ ΜΕ ΤΙΣ ΔΥΟ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΠΡΟΚΗΡΥΞΕΙΣ ΜΠΗΚΑΝ ΟΛΟΙ ΜΕ ΜΕΣΟΝ, ΙΔΙΩΤΕΣ ΑΣΧΕΤΟΙ ΜΕ ΤΗΝ ΠΥΡΟΣΒΕΣΗ ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΜΕ 2 ΜΗΝΕΣ ΣΤΗΝ ΣΧΟΛΗ ΛΕΓΟΝΤΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΕΣ. ΠΟΙΟΣ Ο ΛΟΓΟΣ ΛΟΙΠΟΝ ΝΑ ΜΗΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΓΙΝΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΕΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΜΕ ΦΑΕΙ ΤΟ ΚΑΡΒΟΥΝΟ ΜΕ ΤΟ ΦΤΥΑΡΙ.
    ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΦΟΡΗ ΑΔΙΚΙΑ.

    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

  • 27 Νοεμβρίου 2010, 14:54 | ΜΙΧΑΛΗΣ

    ΓΙΑ ΤΟΝ ..ΟΡΟ ΠΡΟΤΕΙΝΩ -ΕΙΔΙΚΟΙ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΕΣ- …ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΑ ΟΡΙΑ ΗΛΙΚΙΑΣ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΣΕ ΑΝΤΙΘΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΙΝΟΤΙΚΗ ΟΔΗΓΙΑ 1999/70 Παραγαφος -14- Περι εφαρμογης της αρχης της ΜΗ ΔΙΑΚΡΙΣΗΣ. ΠΟΛΥ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΜΕΤΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΟΡΙΩΝ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΗΣ.

  • 27 Νοεμβρίου 2010, 14:34 | ΚΑΛΛΕΑΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ

    ‘Έπειτα από χρόνια τιτάνιας προσπάθειας τα θετικά σημάδια πολλαπλασιάζονται .
    Το βλέπουμε σ’ αυτό το επίπεδο.
    Ολόκληρος ο κόσμος το αναγνωρίζει, βλέπει τα αποτελέσματα της προσπάθειας που κάνουμε.
    Κατακτήσαμε το σεβασμό με αγώνα και με βήματα καθημερινά, με την απόδοση και τις θυσίες μας.
    Όλοι μέσα και έξω από την Ελλάδα, πρέπει να καταλάβουν ότι οι θυσίες των συμβασιούχων πυροσβεστών είναι πρωτόγνωρες και πρωτοφανείς.
    Γ ι’ αυτό το λόγο χρειάζεται τώρα να επιμείνουμε στις αλλαγές διότι οι μεγάλες διορθωτικές αλλαγές που πραγματοποιούνται, πρέπει να εγγυώνται οριστική έξοδο από τηνκατάσταση που βρισκόμαστε τόσα χρόνια.
    Μια δίκαιη κατανομή των προκηρυσσόμενων θέσεων, αναφορικά με τους συμβασιούχους πυροσβέστες.
    Έτσι ώστε να θεωρηθεί η συγκεκριμένη νομοθετική πρωτοβουλία ως πραγματικά έντιμη προσπάθεια αποκατάστασης των συμβασιούχων πυροσβεστών.

    Θέλω εκ μέρους όλων των συναδέλφων μου να ευχαριστήσω εσάς, κ. Πρωθυπουργέ και τους Υπουργούς σας, για τη μεγάλη προσπάθεια και τη νέα αρχή που δεσμευτήκατε να πραγματοποιήσετε.

    Συμβασιούχος πυροσβέστης
    κ. Καλλέας Κυριάκος

  • 27 Νοεμβρίου 2010, 14:24 | fotis kosmas

    1. Αναφορικά με την ονομασία της νέας κατηγορίας που θα συσταθεί στο Π.Σ. αντί του «Επικουρικοί Πυροσβέστες» προτείνω τον τίτλο «Πυροσβέστες πυρόσβεσης- διάσωσης».
    2. Να προκηρυχθούν τουλάχιστον 4.000 θέσεις εργασίας, δεδομένου ότι i) πολλές εκ των προκηρυσσόμενων θέσεων θα καλυφθούν από πολίτες (πολύτεκνοι, θύματα τρομοκρατικών επιθέσεων) και ii) ο αριθμός των συμβασιούχων πυροσβεστών ανέρχεται σε 5.385. Συνεπώς, για να θεωρηθεί η συγκεκριμένη νομοθετική πρωτοβουλία ως πραγματικά έντιμη προσπάθεια αποκατάστασης των συμβασιούχων πυροσβεστών θα πρέπει να καλύψει ένα ρεαλιστικά μεγάλο αριθμό υπαλλήλων. Προκυρύσσοντας πχ μόνο 1000-2000 θέσεις, πάνω από το 50% των υπάρχοντων συμβασιούχων πυροσβεστών αυτομάτως αποκλείονται!
    3. Να συμπεριληφθεί ως τίτλος σπουδών το απολυτήριο δημοτικού κατ’ εφαρμογή του άρθρου 25 του ΠΔ 50/2001 που ορίζει ότι ως «προσόν διορισμού στον εισαγωγικό βαθμό των κλάδων ΥΕ ορίζεται ο απολυτήριος τίτλος υποχρεωτικής εκπαίδευσης (δηλαδή απολυτήριο τριταξίου γυμνασίου ή για υποψήφιους που έχουν αποφοιτήσει μέχρι και το 1980 απολυτήριο δημοτικού σχολείου)». Οι απόφοιτοι Δημοτικού μπορούν πχ κάλλιστα να απορροφηθούν στην ομάδα «Ήφαιστος» που έχετε συστήσει.
    4. Το μισθολογικό, πειθαρχικό και υπαλληλικό καθεστώς των «επικουρικών πυροσβεστών», η επιτροπή πρόσληψης στο Π.Σ., ο χρόνος εργασίας, οι άδειες, τα εκτός έδρας, η χορήγηση μέσων ατομικής προστασίας κλπ να διέπονται από τις αντίστοιχες διατάξεις που ισχύουν για τους μόνιμους πυροσβέστες
    5. Αναφορικά με τη δυνατότητα μονιμοποίησης μετά το πέρας της 5ετίας στο Π.Σ. ζητώ ρύθμιση αντίστοιχη με εκείνη της παρ. 1 του άρθρου 2 του Ν. 3181/2003 που ίσχυσε για τους υπηρετούντες στις υπηρεσίες συνοριακής φύλαξης καθώς και για τους ειδικούς φρουρούς (απάλειψη του ορίου των 35 ετών)
    6. Το εδάφιο α της παρ. 4 του άρθρου 15 του σχεδίου νόμου να τροποποιηθεί ως εξής: Κατ’ εξαίρεση ως Επικουρικοί Πυροσβέστες μπορούν επίσης να προσληφθούν εφόσον δεν έχουν υπερβεί το 45ο έτος της ηλικίας τους: α) εποχικοί πυροσβέστες που είχαν την ιδιότητα αυτή κατά τις αντιπυρικές περιόδους 2009 έως και 2010.
    7. Tέλος, αναφορικά με τον καθορισμό ανωτάτου ορίου ηλικίας πρόσληψης, επισημαίνω, όπως είχε άλλωστε τονίσει και με το υπ’ αρ. πρωτ. 85/25-10-2010 έγγραφό της η ΠΟΣΠΥΔ, δεν υφίσταται ανάγκη θέσπισης ως τέτοιου του 49ου έτους ηλικίας, καθώς το όριο συνταξιοδότησης έχει πλέον αυξηθεί, το δε πόρισμα της Επιτροπής του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη που υιοθέτησε ως ανώτατο όριο ηλικίας το 49ο έτος αναφερόταν σε ρύθμιση μονιμοποίησης και όχι πενταετούς θητείας. Συνεπώς αφού προκρίνεται η λύση της πενταετούς θητείας, ποιος ο λόγος θέσπισης ανωτάτου ορίου ηλικίας;

  • 27 Νοεμβρίου 2010, 14:40 | mixalhs

    Κύριε Υπουργέ,
    διαβάζοντας το σχέδιο νόμου το οποίο και σας επισυνάπτουμε μαζί με την αιτιολογική έκθεση, διαπιστώσαμε και έχουμε σοβαρές ενστάσεις για τα εξής:Δεν ορίζονται οργανικές θέσεις επικουρικών πυροσβεστών. Αυτό αυτομάτως σημαίνει ότι αφού δεν υπάρχει οργανική θέση δεν υπάρχει και ειδικότητα.Θεωρούμε ότι είναι απαραίτητο να αναγράφονται οι οργανικές θέσεις ώστε στο μέλλον να μην υπάρχουν κολλήματα, ενώ φρονούμε ότι αυτές δεν πρέπει να είναι λιγότερες των 3.000. Ο λόγος για τον αριθμό αυτόν είναι διότι πιστεύουμε ότι οι συνάδελφοι συμβασιούχοι πυροσβέστες που θα μπορούν, βάση των προσόντων όπως αυτά αναφέρονται στο σχέδιο νόμου, να δηλώσουν συμμετοχή σε διαγωνισμό δεν είναι λιγότεροι από 3.000. Εξάλλου αυτός ο αριθμός δεν θα καλυφθεί άμεσα αλλά μέσω κυρωμένου πίνακα επιτυχόντων σε βάθος 3ετίας (παρ. 4 σχεδίου νόμου).
    Στην παράγραφο 7 του σχεδίου νόμου αναφέρει ότι «επικουρικοί πυροσβέστες, απόφοιτοι λυκείου, οι οποίοι κατά το χρόνο πρόσληψης τους δεν έχουν υπερβεί το 35ο έτος της ηλικίας τους, μπορούν να ζητήσουν, αντί της ανανέωσης της θητείας τους, να ενταχθούν στο μόνιμο πυροσβεστικό προσωπικό με τον βαθμό πυροσβέστη» ενώ αναφέρει ότι όλοι οι υπόλοιποι θα παραμείνουν ως επικουρικοί. Θεωρούμε σωστό και δίκαιο ότι μετά το πέρας της 5ετίας όλοι οι επικουρικοί πυροσβέστες πρέπει να εντάσσονται στο μόνιμο πυροσβεστικό προσωπικό.
    Η νέα ειδικότητα θα έχει την ονομασία «Επικουρικοί Πυροσβέστες». Ετυμολογία της λέξης «επικουρικός = αυτός που χρησιμεύει για επικουρία, ενισχυτικός, βοηθητικός (στρτ.) εφεδρική δύναμη, δευτερεύουσας σημασίας».
    Τα κύρια καθήκοντα όπως αυτά αναγράφονται στο σχέδιο νόμου (παρ. 8) είναι αυτά της δασοπυρόσβεσης, δασοπροστασίας και πυρασφάλειας, ενώ χαρακτηριστικά αναφέρετε ότι «επίσης, δύναται να διατίθενται επικουρικά και στην άσκηση των λοιπών καθηκόντων του πυροσβεστικού προσωπικού».Αυτό από μόνο του αποδεικνύει ότι ΔΕΝ είναι ο πυροσβέστης «επικουρικός» αφού του ανατίθενται καθήκοντα «κύρια» και ειδικά όπως η δασοπυρόσβεση και η πυρασφάλεια.
    Πρέπει να επισημανθούν επίσης τα παρακάτω: α.) Τα δασικά περιπολικά επανδρώνονται κατά 99% μόνο από συμβασιούχους πυροσβέστες. β.) Τα περιπολικά αυτά είναι εκείνα που 15 ώρες την ημέρα περιπολούν στις περιοχές ευθύνης τους και πρώτα επεμβαίνουν σε συμβάντα και εφόσον εκτιμηθεί η κατάσταση και χρειαστεί ζητούν ενισχύσεις – βοήθεια από τους μόνιμους συναδέλφους. γ.) Η εκπαίδευση η οποία μας παρέχει η υπηρεσία κάθε χρόνο, το πρόγραμμα της οποίας και σας επισυνάπτουμε, επικεντρώνετε στην πυροσβεστική τέχνη και ειδικότερα στην δασοπυρόσβεση. δ.) Το «Εγχειρίδιο Κατασβέσεως Πυρκαϊών Δασών» που διδάσκετε στην πυροσβεστική ακαδημία αναφέρει χαρακτηριστικά στην σελ. 26 ότι « η καταστολή μιας δασικής πυρκαϊας είναι μια εξαντλητική και πάρα πολύ δύσκολη εργασία, στην οποία οι ειδικές λεπτομέρειες είναι διαφορετικές ανάλογα με το είδος της πυρκαϊάς, τις συνθήκες του ανέμου που πνέει, την τιμή προώθησης του πυρός, της τοπογραφίας και της συνθέσεως της καιόμενης δασικής ύλης». Ενώ στον «Οδηγό Δασοπροστασία και Δασοπυρόσβεση του Δρ. Γαβριήλ Ξανθόπουλου» που διένειμε το Πυροσβεστικό Σώμα, στην σελ. 50 αναφέρει ότι «οι εμπλεκόμενοι είναι αρχικά όσοι έχουν τη δασοπυρόσβεση ως κύριο επαγγελματικό τους καθήκον» ε.) Τέλος, ο διαχωρισμός των πυροσβεστών σε επικουρικούς – βοηθητικούς θα δημιουργήσει κλίμα αρνητικό μεταξύ των δύο (επικουρικών και μονίμων).Συμπερασματικά, από την στιγμή που τα κύρια καθήκοντα της νέας ειδικότητας, όπως αποτυπώνονται στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Προ.Πο., είναι η δασοπροστασία και η δασοπυρόσβεση, από την στιγμή που αυτές αποτελούν ένα ειδικό και ξεχωριστό κομμάτι της πυρόσβεσης, όπως αποδεικνύετε παραπάνω, και σε συνάρτηση με την εκπαίδευση και την πολυετή εμπειρία των συμβασιούχων πυροσβεστών στον τομέα αυτό τους έχει καταστήσει ένα ειδικά εκπαιδευμένο προσωπικό στο αντικείμενο της δασοπυρόσβεσης και δασοπροστασίας.
    Λαμβάνοντας λοιπόν υπόψη όλα τα παραπάνω είναι προφανές ότι η ονομασία «επικουρικός πυροσβέστης» δεν ευσταθεί και προτείνουμε αντ’ αυτού τις ονομασίες «Πυροσβέστες Ειδικών Καθηκόντων» ή «Πυροσβέστες Δασών και Πυρασφαλείας» ή «Ειδικοί Πυροσβέστες».

  • 27 Νοεμβρίου 2010, 14:43 | ΑΓΙΑΝΝΗΣ

    η αρχη ειναι το ημιση του παντοσ.καποια σημεια του νομοσχεδιου χρηζουν αλλαγησ διοτι αδικουσ παραφορα τουσ εποχικουσ πυροσβεστεσ οι οποιοι εχουν πληρωση με αιμα την μεχρι τωρα ιδιοτητα τουσ.1.για την ονομασια του υπο συσταση σωματοσ το δασοπυροσβεστησ ειναι το καταλληλο 2.το χρωμα τησ στολησ σκουρο πρασινο με φωσφοριζε διακριτικα 3.απαληψη του 35 για οριο ηλικιασ τουλαχιστων 40 για εισοδο στο πυροσβεστικο σωμα. ενα παραδειγμα για αυτο απολυτηριο λυκειου 10 ετη προυπηρεσια ετων 36 με ολα τα τυπικα προσοντα γιατι να μην εχω δικαιωμα συναιχειασ στο πυροσβεστικο σωμα.4.ισχυρη μοριοδοτηση τησ εποχικησ υπερησιασ για αποροφηση πρωτιστοσ των δασοπυροσβεστων εαν θελουμε να μιλαμε για πραγματικη επιλυση του προβληματοσ και καθετησ ενισχησησ του πυροσβεστικου σωματοσ με λιγοτερα χρηματα λογο οικονομικησ κρισησ 5.εμπλοκη των δασοπυροσβεστων με τα δαση και τουσ χειμερινουσ μηνεσ (ζωνεσ,καθαρισμοσ,κοπη χωρτιαριων ξερων δεντρων προληψη με λιγα λογια ,κατι που βρισκεται σε νηπειακο σταδιο στη χωρα μασ)6.τουλαχιστων 4000 χιλιαδεσ θεσεισ εμπειρων και μαχιμων δασοπυροσβεστων για το ειδη αποδεκατισμενο πυροσβεστικο σωμα 7.ΙΔΟΥ Η ΡΟΔΟΣ ΙΔΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΠΗΔΗΜΑ.

  • 27 Νοεμβρίου 2010, 13:49 | panagioths trikalioths

    1. Αναφορικά με την ονομασία της νέας κατηγορίας που θα συσταθεί στο Π.Σ. αντί του «Επικουρικοί Πυροσβέστες» προτείνω τον τίτλο «Πυροσβέστες πυρόσβεσης- διάσωσης».

    2. Να προκηρυχθούν τουλάχιστον 4.000 θέσεις εργασίας, δεδομένου ότι i) πολλές εκ των προκηρυσσόμενων θέσεων θα καλυφθούν από πολίτες (πολύτεκνοι, θύματα τρομοκρατικών επιθέσεων) και ii) ο αριθμός των συμβασιούχων πυροσβεστών ανέρχεται σε 5.385. Συνεπώς, για να θεωρηθεί η συγκεκριμένη νομοθετική πρωτοβουλία ως πραγματικά έντιμη προσπάθεια αποκατάστασης των συμβασιούχων πυροσβεστών θα πρέπει να καλύψει ένα ρεαλιστικά μεγάλο αριθμό υπαλλήλων. Προκυρύσσοντας πχ μόνο 1000-2000 θέσεις, πάνω από το 50% των υπάρχοντων συμβασιούχων πυροσβεστών αυτομάτως αποκλείονται!

    3. Να συμπεριληφθεί ως τίτλος σπουδών το απολυτήριο δημοτικού κατ’ εφαρμογή του άρθρου 25 του ΠΔ 50/2001 που ορίζει ότι ως «προσόν διορισμού στον εισαγωγικό βαθμό των κλάδων ΥΕ ορίζεται ο απολυτήριος τίτλος υποχρεωτικής εκπαίδευσης (δηλαδή απολυτήριο τριταξίου γυμνασίου ή για υποψήφιους που έχουν αποφοιτήσει μέχρι και το 1980 απολυτήριο δημοτικού σχολείου)». Οι απόφοιτοι Δημοτικού μπορούν πχ κάλλιστα να απορροφηθούν στην ομάδα «Ήφαιστος» που έχετε συστήσει.

    4. Το μισθολογικό, πειθαρχικό και υπαλληλικό καθεστώς των «επικουρικών πυροσβεστών», η επιτροπή πρόσληψης στο Π.Σ., ο χρόνος εργασίας, οι άδειες, τα εκτός έδρας, η χορήγηση μέσων ατομικής προστασίας κλπ να διέπονται από τις αντίστοιχες διατάξεις που ισχύουν για τους μόνιμους πυροσβέστες

    5. Αναφορικά με τη δυνατότητα μονιμοποίησης μετά το πέρας της 5ετίας στο Π.Σ. ζητώ ρύθμιση αντίστοιχη με εκείνη της παρ. 1 του άρθρου 2 του Ν. 3181/2003 που ίσχυσε για τους υπηρετούντες στις υπηρεσίες συνοριακής φύλαξης καθώς και για τους ειδικούς φρουρούς (απάλειψη του ορίου των 35 ετών)

    6. Το εδάφιο α της παρ. 4 του άρθρου 15 του σχεδίου νόμου να τροποποιηθεί ως εξής: Κατ’ εξαίρεση ως Επικουρικοί Πυροσβέστες μπορούν επίσης να προσληφθούν εφόσον δεν έχουν υπερβεί το 45ο έτος της ηλικίας τους: α) εποχικοί πυροσβέστες που είχαν την ιδιότητα αυτή κατά τις αντιπυρικές περιόδους 2009 έως και 2010.

    7. Tέλος, αναφορικά με τον καθορισμό ανωτάτου ορίου ηλικίας πρόσληψης, επισημαίνω, όπως είχε άλλωστε τονίσει και με το υπ’ αρ. πρωτ. 85/25-10-2010 έγγραφό της η ΠΟΣΠΥΔ, δεν υφίσταται ανάγκη θέσπισης ως τέτοιου του 49ου έτους ηλικίας, καθώς το όριο συνταξιοδότησης έχει πλέον αυξηθεί, το δε πόρισμα της Επιτροπής του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη που υιοθέτησε ως ανώτατο όριο ηλικίας το 49ο έτος αναφερόταν σε ρύθμιση μονιμοποίησης και όχι πενταετούς θητείας. Συνεπώς αφού προκρίνεται η λύση της πενταετούς θητείας, ποιος ο λόγος θέσπισης ανωτάτου ορίου ηλικίας;

  • 27 Νοεμβρίου 2010, 13:12 | Γιώργος

    Καλό θα ήταν οι συμβασιούχοι πυροσβέστες να απορροφηθούν σε ένα μεγάλο τους ποσοστό σαν επικουρικοί πυροσβέστες αφού αυτό μπορεί να γίνει τώρα. Αν και θα έπρεπε να αντλείται μόνιμο προσωπικό για τη Π.Υ. από τους συμβασιούχους πυροσβέστες οι οποίοι έχουν ήδη μια εμπειρία στο αντικείμενο και είναι σαν κλάδος ο πλέον αδικημένος. Οι συμβασιούχοι πυροσβέστες θα κοστίσουν στο κράτος πολύ λιγότερο οικονομικά αφού ήδη πληρώνονται 8 μήνες το χρόνο και τους υπόλοιπους 4 παίρνουν ταμείο ανεργίας. Εν μέσω κρίσης, αυτή είναι η πιο συμφέρουσα επιλογή για το κράτος.

  • 27 Νοεμβρίου 2010, 13:17 | ΣΤΑΥΡΟΣ

    Α) Αναφορικά με την ονομασία της νέας κατηγορίας που θα συσταθεί στο Π.Σ. αντί του «Επικουρικοί Πυροσβέστες» προτείνουμε τον τίτλο «Πυροσβέστες πυρόσβεσης- διάσωσης».
    Β) Να προκηρυχθούν τουλάχιστον 4.000 θέσεις εργασίας, δεδομένου ότι i) πολλές εκ των προκηρυσσόμενων θέσεων θα καλυφθούν από πολίτες (πολύτεκνοι, θύματα τρομοκρατικών επιθέσεων) και ii) ο αριθμός των συμβασιούχων πυροσβεστών ανέρχεται σε 5.385.
    Γ) Να συμπεριληφθεί ως τίτλος σπουδών το απολυτήριο δημοτικού κατ’ εφαρμογή του άρθρου 25 του ΠΔ 50/2001 που ορίζει ότι ως «προσόν διορισμού στον εισαγωγικό βαθμό των κλάδων ΥΕ ορίζεται ο απολυτήριος τίτλος υποχρεωτικής εκπαίδευσης (δηλαδή απολυτήριο τριταξίου γυμνασίου ή για υποψήφιους που έχουν αποφοιτήσει μέχρι και το 1980 απολυτήριο δημοτικού σχολείου)». Επιπροσθέτως, σας επισημαίνουμε ότι οι απόφοιτοι Δημοτικού μπορούν κάλλιστα να απορροφηθούν στην ομάδα «Ήφαιστος» που έχετε συστήσει.
    Δ) Το μισθολογικό, πειθαρχικό και υπαλληλικό μας καθεστώς, η επιτροπή πρόσληψης στο Π.Σ., ο χρόνος εργασίας μας, οι άδειες, τα εκτός έδρας, η χορήγηση μέσων ατομικής προστασίας κλπ να διέπονται από τις αντίστοιχες διατάξεις που ισχύουν για τους μόνιμους πυροσβέστες.

  • 27 Νοεμβρίου 2010, 13:41 | ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ

    Καλημέρα.
    Εφόσον το θέμα τίθεται σε δημόσια διαβούλευση, φρονώ ότι όλες οι απόψεις πρέπει να ακούγονται και να γίνονται σεβαστές.
    Η δική μου περί του θέματος είναι κάθετη. Υπαγωγή ΟΛΩΝ των εποχικών πυροσβεστών στο νέο σώμα των «επικουρικών» ή όποια άλλη ονομασία επικρατήσει.
    Στο σχέδιο νόμου γίνεται -ασαφέστατος είναι η αλήθεια- λόγος περί ορίου (3500 με την πλέον αισιόδοξη εκτίμηση) εποχικών πυροσβεστών οι οποίοι θα γίνουν επικουρικοί. Οι υπόλοιποι περίπου 2000 τι θα απογίνουν??? Θα μεταταγούν άραγε σε παρεμφερείς φορείς όπως η Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας, ή μήπως δεν έχουν περισσέψει θέσεις από τους ήδη μετατασσόμενους «κηφήνες» των ζημιογόνων ΔΕΚΟ???
    Ανοίγετε την προκύρηξη σε όλους τους Έλληνες πολίτες εφόσον κατέχουν απολυτήριο Γυμνασίου και πάνω…Να υποθέσει κανείς ότι θα γίνει «σφαγή» καθώς θα έχει δικαίωμα ουσιαστικά ο καθένας να καταθέσει τα δικαιολογητικά του (είτε πρόκειται για απολυτήριο γυμνασίου, λυκείου ή για πτυχίο ΑΕΙ, ΤΕΙ ακόμα και μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών) στη νέα υπηρεσία??? Αν είναι έτσι τα πράγματα, για ποια εργασιακή αποκατάσταση και για ποια δικαίωση του Σώματος των Εποχικών Πυροσβεστών μιλάμε??? Έτσι όπως διαμορφώνεται το σχέδιο νόμου πρόκειται απλώς για μια ακόμα προκήρυξη του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και τίποτε παραπάνω. Καμμιά δικλείδα ασφαλείας πέραν μιας θολής μοριοδότησης εν ίδει προϋπηρεσίας,δηλαδή ό,τι λίγο- πολύ ισχύει σε οποιαδήποτε εγκύκλιο πρόσληψης προσωπικού στο δημόσιο τομέα.
    Επίσης γίνεται σαφής αναφορά σε χρόνο προϋπηρεσίας τουλάχιστον τρεις πλήρεις αντιπυρικές περιόδους (2008, 2009, 2010). Όσοι προσελήφθησαν ως εποχικοί λόγου χάριν μεσούσης αντιπυρικής περιόδου το 2009 ( π.χ. λόγω αναπλήρωσης χηρεύσασας θέσης) εκπίπτουν των κριτηρίων συμμμετοχής στο διαγωνισμό και αυτομάτως αποκλείονται εφόσον μάλιστα έχουν υπερβεί το 29ο έτος της ηλικίας τους???
    Με τα όρια ηλικίας τα οποία θέτει το νομοσχέδιο τι θα γίνει??? Όσοι είναι άνω των 29 ετών δεν έχουν δικαίωμα να διεκδικήσουν μια θέση στη νέα υπηρεσία ως απλοί πολίτες???
    Όπως αντιλαμβάνεστε, όλα τα παραπάνω σε καμμιά περίπτωση δε συνιστούν «βήμα προόδου» ως προς την εργασιακή αποκατάσταση ενός σώματος πυροσβεστών που έχει υποστεί ομηρία και εμπαιγμό ετών ή και δεκαετιών, ενώ παράλληλα έχει συμβάλει τα μέγιστα στην υπηρεσία και το κοινό καλό.
    Το αντίθετο μάλιστα.
    Διαλύετε ένα σώμα-θεσμό στα εξ ων συνετέθη, ελέω κρίσης και ΔΝΤ.
    Ενώ πλείστες όσες ομάδες συμβασιούχων έχουν μονιμοποιηθεί στο παρελθόν συλλήβδην (π.χ. συνοριοφύλακες ή συμβασιούχοι στους ΟΤΑ) και μάλιστα χωρίς ή με ελάχιστα κριτήρια, φέτος αφήνετε έκθετους σχεδόν 5500 εργαζομένους οι οποίοι όταν κλήθηκαν να προσληφθούν έστω και ως εποχικοί, εγκατέλειψαν τις δουλειές τους, τον μέχρι τότε προγραμματισμό της ζωής τους, τους όποιους στόχους τους. Έχτισαν από την αρχή το βίο τους (με τα νέα για κείνους δεδομένα) και δημιούργησαν οικογένειες όχι επειδή 8 (το πολύ) μήνες δουλειάς ήταν αρκετοί για μια αξιοπρεπή διαβίωση, αλλά διότι, όπως κάθε άλλη τάξη συμβασιούχων, ευελπιστούσαν ότι βρίσκονται στον προθάλαμο της μονιμοποίησης και της διασφάλισης των εργασιακών κεκτημένων τους.
    Αυτή την ελπίδα έρχεστε με ένα σχέδιο νόμου να την ανατρέψετε βίαια σήμερα.
    Φυσικά και ΔΕΝ τους αποκλείετε από το διαγωνισμό…Φυσικά και ΔΕΝ τους εκδιώκετε ρητά όπως έγινε με τα STAGE… Φυσικά και είστε «δημοκρατικοί» ως προς τις εξαγγελίες σας…
    Ωστόσο, πρακτικά, τι αντίκρυσμα έχει μια τέτοια εξέλιξη προσωπικά για κάθε συμβασιούχο δασοπυροσβέστη??? ΣΧΕΔΟΝ ΚΑΝΕΝΑ!
    Υποχρεώνετε ανθρώπους οι οποίοι ήλπιζαν σε ένα καλύτερο αύριο, να σκεφτούν και να δράσουν με βάση τη λογική του «εάν και εφόσον»…Τη λογική του «φτου κι απ’την αρχή»…
    Γκρεμίζετε το προστώο της μονιμότητας το οποίο οι ίδιοι τους υποσχεθήκατε, και τους αφήνετε έρμαια στις ορδές των υποψηφίων που θα ξεφυτρώσουν από το πουθενά και θα διεκδικήσουν τη μερίδα του λέοντος από τα κεκτημένα άλλων!!! Γνωρίζουμε και γνωρίζετε πολύ καλά τι εστί διαγωνισμός για μια θέση στο ελληνικό δημόσιο πολλώ δε μάλλον την εποχή της βαθιάς κρίσης την οποία διάγουμε. Πελατειακές σχέσεις (μη μπαίνετε στον κόπο να εξάρετε για ακόμα μια φορά την αδιαβλητότητα του ΑΣΕΠ, του μεγάλου «σκιάχτρου» των ανυποψίαστων και αδυνάτων), συμφωνίες μεταξύ «ημετέρων» και «υμετέρων» για την προεκλογική περίοδο και πολλά άλλα.
    Να υποθέσει κανείς με την απλοϊκότητα της σκέψης του τυχαίου πολίτη, ότι όλως συμπτωματικώς, η προκήρυξη θα τρέξει λίγο πριν από εκλογές???
    Πρέπει κάποιος να κατανοήσει επιτέλους, ότι έχετε να κάνετε με ζωντανούς ανθρώπους, αξιότιμοι κύριοι.
    Ο 35χρονος ή 40χρονος εποχικός πυροσβέστης που δε θα απολαύσει της πενταετούς διασφάλισής του ως επικουρικού, και θα πέσει στην ανεργία σε μια Ελλάδα η οποία μαστίζεται από τη μεγαλύτερη ύφεση που γνώρισε ποτέ, εξακολουθεί να έχει ανθρώπινες ανάγκες. Θα εξακολουθήσει να πεινά, να κρύβεται, να πονά, να λογοδοτεί στα παιδιά και τη γυναίκα του, πάνω απ’όλους να λογοδοτεί στον ίδιο του τον εαυτό.
    Με αυτό το νομοσχέδιο που προσπαθείτε -και θα κατορθώσετε, στο χέρι σας είναι άλλωστε- να περάσετε, αυτομάτως έχετε αντιμετωπίσει μια μεγάλη μερίδα ανθρώπων ως ρομπότ. Όταν πάψουν να σας είναι χρήσιμα ή δεν πληρούν τα κριτήρια τα οποία έχετε θέσει, μονομιάς τραβάτε την πρίζα. ΛΟΙΠΟΝ, ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΤΣΙ. ΕΙΝΑΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ.
    Και κάτι τελευταίο…
    Το καλοκαίρι, πιο συγκεκριμένα τον Ιούνιο, του 2010 εκπονήθηκε από ομάδα εργασίας του Ελληνικού Κοινοβουλίου, μια αρτιότατη, πλήρως εμπεριστατωμένη μελέτη περί της αξίας, της ωφέλειας, της προσφοράς, αλλά ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗΣ ΧΡΗΜΑΤΩΝ κατά την προοπτική μονιμοποίησης των συμβασιούχων δασοπυροσβεστών στην οποία μελέτη, όσον αφορά το τελευταίο σκέλος, αναφερόταν ΡΗΤΩΣ ότι η πρόσληψη ΕΝΟΣ πολίτη αντιστοιχεί με οικονομικούς όρους, στη μονιμοποίηση ΠΕΝΤΕ εποχικών πυροσβεστών.
    Λοιπόν??? Πού πήγαν όλες αυτές οι -ρεαλιστικές πλην μη εφαρμόσιμες όπως αποδεικνύεται- μεγαλοστομίες???
    Τι απέγινε η εξαίρεση των Σωμάτων Ασφαλείας από τις επιταγές-διαταγές του διαβόητου Μνημονίου???
    Έχετε την εντύπωση ότι η αναίρεση των λόγων σας θα αντισταθμιστεί, όσον αφορά το επικοινωνιακόν του πράγματος και την εξαργύρωσή του σε ψήφους, από το να προσελκύσετε κάθε νέο Ελληνα πολίτη στην υποβολή των δικαιολογητικών του για το νεοσυσταθέν Σώμα Επικουρικών (ή ό,τι άλλο) πυροσβεστών???
    Εν πολλοίς ενδεχομένως να γίνει έτσι. Όμως ξέρετε ότι προ κειμένου να ξεκινήσει ο στόλος των Αχαιών για την Τροία, χρειάστηκε να θυσιαστεί μια Ιφιγένεια. Το ίδιο θα πράξετε και όταν το νομοσχέδιο που συντάξατε και θέσατε σε δημόσια διαβούλευση (για ποιο λόγο άραγε πέραν εντυπωσιασμών???) κυρωθεί ως νόμος του Ελληνικού Κράτους και από κει μετουσιωθεί σε σύσταση σώματος επικουρικών πυροσβεστών και τελικά φτάσει να γίνει προκήρυξη θέσεων για το νέο αυτό σώμα.
    Θα έχουν θυσιαστεί 3000 άνθρωποι, 3000 οικογένειες, 3000 ζωές για ποιο λόγο???
    ΕΝΤΑΞΗ ΚΑΘΕΝΟΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ 5400 ΕΠΟΧΙΚΟΥΣ ΔΑΣΟΠΥΡΟΣΒΕΣΤΕΣ ΣΤΟ ΣΩΜΑ ΤΩΝ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΩΝ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΠΕΙΡΑΧΤΕΙ ΜΙΑ ΤΡΙΧΑ ΑΠΟ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ΤΟΥΣ. ΤΟ ΔΙΚΑΙΟΥΝΤΑΙ. ΤΟΥΣ ΤΟ ΧΡΩΣΤΑΤΕ.
    Εΰχαριστώ

  • 1. Αναφορικά με την ονομασία της νέας κατηγορίας που θα συσταθεί στο Π.Σ. αντί του «Επικουρικοί Πυροσβέστες» προτείνω τον τίτλο «Πυροσβέστες πυρόσβεσης- διάσωσης».
    2. Να προκηρυχθούν τουλάχιστον 4.000 θέσεις εργασίας, δεδομένου ότι i) πολλές εκ των προκηρυσσόμενων θέσεων θα καλυφθούν από πολίτες (πολύτεκνοι, θύματα τρομοκρατικών επιθέσεων) και ii) ο αριθμός των συμβασιούχων πυροσβεστών ανέρχεται σε 5.385. Συνεπώς, για να θεωρηθεί η συγκεκριμένη νομοθετική πρωτοβουλία ως πραγματικά έντιμη προσπάθεια αποκατάστασης των συμβασιούχων πυροσβεστών θα πρέπει να καλύψει ένα ρεαλιστικά μεγάλο αριθμό υπαλλήλων. Προκυρύσσοντας πχ μόνο 1000-2000 θέσεις, πάνω από το 50% των υπάρχοντων συμβασιούχων πυροσβεστών αυτομάτως αποκλείονται!
    3. Να συμπεριληφθεί ως τίτλος σπουδών το απολυτήριο δημοτικού κατ’ εφαρμογή του άρθρου 25 του ΠΔ 50/2001 που ορίζει ότι ως «προσόν διορισμού στον εισαγωγικό βαθμό των κλάδων ΥΕ ορίζεται ο απολυτήριος τίτλος υποχρεωτικής εκπαίδευσης (δηλαδή απολυτήριο τριταξίου γυμνασίου ή για υποψήφιους που έχουν αποφοιτήσει μέχρι και το 1980 απολυτήριο δημοτικού σχολείου)». Οι απόφοιτοι Δημοτικού μπορούν πχ κάλλιστα να απορροφηθούν στην ομάδα «Ήφαιστος» που έχετε συστήσει.
    4. Το μισθολογικό, πειθαρχικό και υπαλληλικό καθεστώς των «επικουρικών πυροσβεστών», η επιτροπή πρόσληψης στο Π.Σ., ο χρόνος εργασίας, οι άδειες, τα εκτός έδρας, η χορήγηση μέσων ατομικής προστασίας κλπ να διέπονται από τις αντίστοιχες διατάξεις που ισχύουν για τους μόνιμους πυροσβέστες
    5. Αναφορικά με τη δυνατότητα μονιμοποίησης μετά το πέρας της 5ετίας στο Π.Σ. ζητώ ρύθμιση αντίστοιχη με εκείνη της παρ. 1 του άρθρου 2 του Ν. 3181/2003 που ίσχυσε για τους υπηρετούντες στις υπηρεσίες συνοριακής φύλαξης καθώς και για τους ειδικούς φρουρούς (απάλειψη του ορίου των 35 ετών)
    6. Το εδάφιο α της παρ. 4 του άρθρου 15 του σχεδίου νόμου να τροποποιηθεί ως εξής: Κατ’ εξαίρεση ως Επικουρικοί Πυροσβέστες μπορούν επίσης να προσληφθούν εφόσον δεν έχουν υπερβεί το 45ο έτος της ηλικίας τους: α) εποχικοί πυροσβέστες που είχαν την ιδιότητα αυτή κατά τις αντιπυρικές περιόδους 2009 έως και 2010.
    7. Tέλος, αναφορικά με τον καθορισμό ανωτάτου ορίου ηλικίας πρόσληψης, επισημαίνω, όπως είχε άλλωστε τονίσει και με το υπ’ αρ. πρωτ. 85/25-10-2010 έγγραφό της η ΠΟΣΠΥΔ, δεν υφίσταται ανάγκη θέσπισης ως τέτοιου του 49ου έτους ηλικίας, καθώς το όριο συνταξιοδότησης έχει πλέον αυξηθεί, το δε πόρισμα της Επιτροπής του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη που υιοθέτησε ως ανώτατο όριο ηλικίας το 49ο έτος αναφερόταν σε ρύθμιση μονιμοποίησης και όχι πενταετούς θητείας. Συνεπώς αφού προκρίνεται η λύση της πενταετούς θητείας, ποιος ο λόγος θέσπισης ανωτάτου ορίου ηλικίας;

  • 27 Νοεμβρίου 2010, 12:47 | ΚΑΡΑΛΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ

    1. Αναφορικά με την ονομασία της νέας κατηγορίας που θα συσταθεί στο Π.Σ. αντί του «Επικουρικοί Πυροσβέστες» προτείνω τον τίτλο «Πυροσβέστες πυρόσβεσης- διάσωσης».
    2. Να προκηρυχθούν τουλάχιστον 4.000 θέσεις εργασίας, δεδομένου ότι i) πολλές εκ των προκηρυσσόμενων θέσεων θα καλυφθούν από πολίτες (πολύτεκνοι, θύματα τρομοκρατικών επιθέσεων) και ii) ο αριθμός των συμβασιούχων πυροσβεστών ανέρχεται σε 5.385. Συνεπώς, για να θεωρηθεί η συγκεκριμένη νομοθετική πρωτοβουλία ως πραγματικά έντιμη προσπάθεια αποκατάστασης των συμβασιούχων πυροσβεστών θα πρέπει να καλύψει ένα ρεαλιστικά μεγάλο αριθμό υπαλλήλων. Προκυρύσσοντας πχ μόνο 1000-2000 θέσεις, πάνω από το 50% των υπάρχοντων συμβασιούχων πυροσβεστών αυτομάτως αποκλείονται!
    3. Να συμπεριληφθεί ως τίτλος σπουδών το απολυτήριο δημοτικού κατ’ εφαρμογή του άρθρου 25 του ΠΔ 50/2001 που ορίζει ότι ως «προσόν διορισμού στον εισαγωγικό βαθμό των κλάδων ΥΕ ορίζεται ο απολυτήριος τίτλος υποχρεωτικής εκπαίδευσης (δηλαδή απολυτήριο τριταξίου γυμνασίου ή για υποψήφιους που έχουν αποφοιτήσει μέχρι και το 1980 απολυτήριο δημοτικού σχολείου)». Οι απόφοιτοι Δημοτικού μπορούν πχ κάλλιστα να απορροφηθούν στην ομάδα «Ήφαιστος» που έχετε συστήσει.
    4. Το μισθολογικό, πειθαρχικό και υπαλληλικό καθεστώς των «επικουρικών πυροσβεστών», η επιτροπή πρόσληψης στο Π.Σ., ο χρόνος εργασίας, οι άδειες, τα εκτός έδρας, η χορήγηση μέσων ατομικής προστασίας κλπ να διέπονται από τις αντίστοιχες διατάξεις που ισχύουν για τους μόνιμους πυροσβέστες
    5. Αναφορικά με τη δυνατότητα μονιμοποίησης μετά το πέρας της 5ετίας στο Π.Σ. ζητώ ρύθμιση αντίστοιχη με εκείνη της παρ. 1 του άρθρου 2 του Ν. 3181/2003 που ίσχυσε για τους υπηρετούντες στις υπηρεσίες συνοριακής φύλαξης καθώς και για τους ειδικούς φρουρούς (απάλειψη του ορίου των 35 ετών)
    6. Το εδάφιο α της παρ. 4 του άρθρου 15 του σχεδίου νόμου να τροποποιηθεί ως εξής: Κατ’ εξαίρεση ως Επικουρικοί Πυροσβέστες μπορούν επίσης να προσληφθούν εφόσον δεν έχουν υπερβεί το 45ο έτος της ηλικίας τους: α) εποχικοί πυροσβέστες που είχαν την ιδιότητα αυτή κατά τις αντιπυρικές περιόδους 2009 έως και 2010.
    7. Tέλος, αναφορικά με τον καθορισμό ανωτάτου ορίου ηλικίας πρόσληψης, επισημαίνω, όπως είχε άλλωστε τονίσει και με το υπ’ αρ. πρωτ. 85/25-10-2010 έγγραφό της η ΠΟΣΠΥΔ, δεν υφίσταται ανάγκη θέσπισης ως τέτοιου του 49ου έτους ηλικίας, καθώς το όριο συνταξιοδότησης έχει πλέον αυξηθεί, το δε πόρισμα της Επιτροπής του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη που υιοθέτησε ως ανώτατο όριο ηλικίας το 49ο έτος αναφερόταν σε ρύθμιση μονιμοποίησης και όχι πενταετούς θητείας. Συνεπώς αφού προκρίνεται η λύση της πενταετούς θητείας, ποιος ο λόγος θέσπισης ανωτάτου ορίου ηλικίας;

  • 27 Νοεμβρίου 2010, 12:48 | βαγγελης

    Στην παρ.7 προβλέπεται ότι το δικαίωμα ένταξης στο μόνιμο πυροσβεστικό προσωπικό, θα το έχουν οι απόφοιτοι Λυκείου, οι οποίοι κατά το χρόνο πρόσληψής τους δεν είχαν υπερβεί το 35ο έτος της ηλικίας τους. Η ρύθμιση αυτή, είναι προφανές ότι δημιουργεί την εξής αδικία: εποχικός πυροσβέστης ο οποίος είναι σήμερα 34 ετών με 4ετή εμπειρία θα έχει το δικαίωμα μονιμοποίησης, ενώ ένας 36 ετών σήμερα με 6ετή εμπειρία ή ένας 40 ετών σήμερα με 10ετή εμπειρία κλπ δεν θα έχουν το δικαίωμα αυτό. Δημιουργείται λοιπόν το εξής αντιφατικό και άδικο, ότι παρόλο που όλοι τους ξεκίνησαν ως εποχικοί πυροσβέστες, στην ηλικία των 30ετών (την οποία αναφέρω ενδεικτικά για το παράδειγμα), αυτός με την μικρότερη εμπειρία ευνοείται έναντι των άλλων. Πιστεύω ότι αυτό χρήζει διόρθωσης η οποία μπορεί να γίνει με δύο τρόπους. Είτε αφαιρώντας τον όρο του 35ου έτους ηλικίας, είτε με επαναδιατύπωση της παραγράφου με τέτοιο τρόπο ώστε να λαμβάνεται εναλλακτικά υπόψη η ηλικία, κατά τον χρόνο πρόσληψής ως εποχικοί πυροσβέστες μετά τον οποίο διατηρούσαν την ιδιότητα αυτή χωρίς διακοπή για όλα τα έτη, έως την απόκτηση της ιδιότητας του επικουρικού πυροσβέστη. Έτσι η διατύπωση της παραγράφου 7, θα μπορούσε να γίνει ως εξής:

  • 27 Νοεμβρίου 2010, 12:56 | nikos

    xairetizw tin prospathia tou ipourgou k Papoutsi,gia tin epilisi tou ergasiakou mas,apla tha ithela na kanw 2 enstasis proton den anaferete katholou stis moriothotisis o ETHELONTISMOS, se antithesi me olokliri tin europi,kai 2 oi organikes thesis.euxaristo.

  • 27 Νοεμβρίου 2010, 12:41 | ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΕΠΟΧΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΜΥΤΙΛΗΝΗ

    ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΜΕΣΑ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΠΛΟΚ ΑΛΛΑ ΣΑΝ ΕΠΟΧΙΚΟΣ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΗΣ 9 ΧΡΟΝΙΑ ΝΙΩΘΩ ΤΗΝ ΑΝΑΓΚΗ ΝΑ ΑΠΑΝΤΗΣΩ ΣΤΗΝ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΟΥ THEO ΚΑΙ ΕΛΠΙΖΩ ΝΑ ΤΗΝ ΔΙΑΒΑΣΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΕΜΠΕΔΩΣΕΙ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΘΑ ΤΟΥ ΠΩ.
    ΝΑ ΣΑΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΩ ΠΟΥ ΜΑΛΟΝ ΔΕΝ ΤΟ ΞΕΡΕΤΕ ΟΤΙ Η ΕΠΟΧΙΚΟΙ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΕΣ ΔΡΟΥΝ ΚΑΙ ΩΣ ΕΠΟΧΙΚΟΙ ΔΑΣΟΠΥΡΟΙΣΒΕΣΤΕΣ ΣΕ ΚΑΘΕ ΕΙΔΟΣ ΦΩΤΙΑΣ ΔΑΣΙΚΗΣ ΚΑΙ ΑΣΤΙΚΗΣ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΑ ΘΕΤΟΝΤΑΣ ΣΕ ΚΥΝΔΙΝΟ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΤΟΥΣ ΤΗ ΖΩΗ ΜΙΑΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΚΠΕΔΕΥΤΕΙ ΠΟΤΕ ΣΤΙΣ ΑΣΤΙΚΕΣ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ.ΔΕΝ ΤΙΘΕΤΕ ΘΕΜΑ ΛΟΙΠΟΝ ΙΔΙΑΙΤΕΡΗΣ ΕΚΠΕΔΕΥΣΗΣ ΣΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΑΣΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ.
    ΓΙΑΥΤΟ ΛΟΙΠΟΝ ΑΓΑΠΗΤΕ ΣΧΟΛΙΑΣΤΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ ΚΑΛΟ ΘΑ ΗΤΑΝ ΝΑ ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΝ ΔΑΣΟΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ.
    ΚΑΙ ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΠΟΥ ΛΕΣ ΟΤΙ ΘΕΩΡΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ ΔΕΝ ΕΧΕΙΣ ΔΙΚΙΟ ΚΑΙ ΙΣΩΣ ΑΥΤΟ ΤΟ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ ΝΑ ΣΟΥ ΕΧΕΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΕΙ ΑΠΟ ΚΑΠΟΙΟΥΣ ΜΕΜΟΝΟΜΕΝΟΥΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ, ΑΛΛΑ ΓΙΑ ΚΑΤΣΕ ΟΜΩΣ ΚΑΙ ΣΚΕΨΟΥ ΤΙ ΚΑΝΟΥΝ ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΠΟΥ ΓΙΑ ΠΕΝΤΕ ΜΗΝΕΣ ΠΕΦΤΟΥΝ ΣΤΗΝ ΑΝΕΡΓΕΙΑ ΤΩΝ 500 ΕΥΡΟ ΚΑΙ ΚΑΤΩ?
    ΛΕΩ ΕΓΩ ΜΗΠΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΨΑΞΟΥΝ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΜΙΑ ΔΟΥΛΕΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΟΡΕΣΟΥΝ ΝΑ ΣΗΣΟΥΝ ΤΙΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΤΟΥΣ?
    ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΝΟΗΤΟ ΛΟΙΠΟΝ ΠΩΣ ΟΤΑΝ Η ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ ΓΙΝΕΙ ΜΟΝΙΜΗ ΚΑΙ ΔΙΑΡΚΗΣ ΔΟΥΛΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ ΑΜΕΣΩΣ ΘΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΕΒΟΥΣΑ!!!
    Ο ΥΠΟΦΕΝΟΜΕΝΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΔΑΣΟΠΥΡΟΣΒΕΣΗΣ ΠΟΥ ΓΡΑΦΕΙ ΕΙΜΑΙ ΠΑΤΕΡΑΣ ΠΕΝΤΕ ΠΑΙΔΙΩΝ.

  • 27 Νοεμβρίου 2010, 12:05 | ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΣΚΡΕΤΑΣ ΤΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ

    7. Tέλος, αναφορικά με τον καθορισμό ανωτάτου ορίου ηλικίας πρόσληψης, επισημαίνω, όπως είχε άλλωστε τονίσει και με το υπ’ αρ. πρωτ. 85/25-10-2010 έγγραφό της η ΠΟΣΠΥΔ, δεν υφίσταται ανάγκη θέσπισης ως τέτοιου του 49ου έτους ηλικίας, καθώς το όριο συνταξιοδότησης έχει πλέον αυξηθεί, το δε πόρισμα της Επιτροπής του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη που υιοθέτησε ως ανώτατο όριο ηλικίας το 49ο έτος αναφερόταν σε ρύθμιση μονιμοποίησης και όχι πενταετούς θητείας. Συνεπώς αφού προκρίνεται η λύση της πενταετούς θητείας, ποιος ο λόγος θέσπισης ανωτάτου ορίου ηλικίας;

  • 27 Νοεμβρίου 2010, 12:59 | tassos

    6. Το εδάφιο α της παρ. 4 του άρθρου 15 του σχεδίου νόμου να τροποποιηθεί ως εξής: Κατ’ εξαίρεση ως Επικουρικοί Πυροσβέστες μπορούν επίσης να προσληφθούν εφόσον δεν έχουν υπερβεί το 45ο έτος της ηλικίας τους: α) εποχικοί πυροσβέστες που είχαν την ιδιότητα αυτή κατά τις αντιπυρικές περιόδους 2009 έως και 2010.

  • 27 Νοεμβρίου 2010, 12:05 | marw stayroy

    6. Το εδάφιο α της παρ. 4 του άρθρου 15 του σχεδίου νόμου να τροποποιηθεί ως εξής: Κατ’ εξαίρεση ως Επικουρικοί Πυροσβέστες μπορούν επίσης να προσληφθούν εφόσον δεν έχουν υπερβεί το 45ο έτος της ηλικίας τους: α) εποχικοί πυροσβέστες που είχαν την ιδιότητα αυτή κατά τις αντιπυρικές περιόδους 2009 έως και 2010.

  • 27 Νοεμβρίου 2010, 12:34 | Νικος

    1. Αναφορικά με την ονομασία της νέας κατηγορίας που θα συσταθεί στο Π.Σ. αντί του «Επικουρικοί Πυροσβέστες» προτείνω τον τίτλο «Πυροσβέστες πυρόσβεσης- διάσωσης».
    2. Να προκηρυχθούν τουλάχιστον 4.000 θέσεις εργασίας, δεδομένου ότι i) πολλές εκ των προκηρυσσόμενων θέσεων θα καλυφθούν από πολίτες (πολύτεκνοι, θύματα τρομοκρατικών επιθέσεων) και ii) ο αριθμός των συμβασιούχων πυροσβεστών ανέρχεται σε 5.385. Συνεπώς, για να θεωρηθεί η συγκεκριμένη νομοθετική πρωτοβουλία ως πραγματικά έντιμη προσπάθεια αποκατάστασης των συμβασιούχων πυροσβεστών θα πρέπει να καλύψει ένα ρεαλιστικά μεγάλο αριθμό υπαλλήλων. Προκυρύσσοντας πχ μόνο 1000-2000 θέσεις, πάνω από το 50% των υπάρχοντων συμβασιούχων πυροσβεστών αυτομάτως αποκλείονται!
    3. Να συμπεριληφθεί ως τίτλος σπουδών το απολυτήριο δημοτικού κατ’ εφαρμογή του άρθρου 25 του ΠΔ 50/2001 που ορίζει ότι ως «προσόν διορισμού στον εισαγωγικό βαθμό των κλάδων ΥΕ ορίζεται ο απολυτήριος τίτλος υποχρεωτικής εκπαίδευσης (δηλαδή απολυτήριο τριταξίου γυμνασίου ή για υποψήφιους που έχουν αποφοιτήσει μέχρι και το 1980 απολυτήριο δημοτικού σχολείου)». Οι απόφοιτοι Δημοτικού μπορούν πχ κάλλιστα να απορροφηθούν στην ομάδα «Ήφαιστος» που έχετε συστήσει.
    4. Το μισθολογικό, πειθαρχικό και υπαλληλικό καθεστώς των «επικουρικών πυροσβεστών», η επιτροπή πρόσληψης στο Π.Σ., ο χρόνος εργασίας, οι άδειες, τα εκτός έδρας, η χορήγηση μέσων ατομικής προστασίας κλπ να διέπονται από τις αντίστοιχες διατάξεις που ισχύουν για τους μόνιμους πυροσβέστες
    5. Αναφορικά με τη δυνατότητα μονιμοποίησης μετά το πέρας της 5ετίας στο Π.Σ. ζητώ ρύθμιση αντίστοιχη με εκείνη της παρ. 1 του άρθρου 2 του Ν. 3181/2003 που ίσχυσε για τους υπηρετούντες στις υπηρεσίες συνοριακής φύλαξης καθώς και για τους ειδικούς φρουρούς (απάλειψη του ορίου των 35 ετών)
    6. Το εδάφιο α της παρ. 4 του άρθρου 15 του σχεδίου νόμου να τροποποιηθεί ως εξής: Κατ’ εξαίρεση ως Επικουρικοί Πυροσβέστες μπορούν επίσης να προσληφθούν εφόσον δεν έχουν υπερβεί το 45ο έτος της ηλικίας τους: α) εποχικοί πυροσβέστες που είχαν την ιδιότητα αυτή κατά τις αντιπυρικές περιόδους 2009 έως και 2010.
    7. Tέλος, αναφορικά με τον καθορισμό ανωτάτου ορίου ηλικίας πρόσληψης, επισημαίνω, όπως είχε άλλωστε τονίσει και με το υπ’ αρ. πρωτ. 85/25-10-2010 έγγραφό της η ΠΟΣΠΥΔ, δεν υφίσταται ανάγκη θέσπισης ως τέτοιου του 49ου έτους ηλικίας, καθώς το όριο συνταξιοδότησης έχει πλέον αυξηθεί, το δε πόρισμα της Επιτροπής του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη που υιοθέτησε ως ανώτατο όριο ηλικίας το 49ο έτος αναφερόταν σε ρύθμιση μονιμοποίησης και όχι πενταετούς θητείας. Συνεπώς αφού προκρίνεται η λύση της πενταετούς θητείας, ποιος ο λόγος θέσπισης ανωτάτου ορίου ηλικίας;

  • 27 Νοεμβρίου 2010, 12:31 | BILL

    Μονιμοποιήστε τους εποχιακούς άμμεσα!!!

  • 27 Νοεμβρίου 2010, 12:16 | ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΕΠΟΧΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΜΥΤΙΛΗΝΗ

    Χαιρετίζουμε την προσπάθεια της κυβέρνησης και του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Παπουτσή, του Υφυπουργού κ. Όθωνα και του Γενικού Γραμματέα κ. Τασούλα αναφορικά με το σχέδιο νόμου που δημοσιεύτηκε σήμερα από την κυβέρνηση.
    Οι σχετικές θέσεις της Ομοσπονδίας έχουν ήδη αποτυπωθεί στο με αρ. πρωτ. 461/ 5-8-2010 έγγραφό μας προς τον τότε Υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Χρυσοχοΐδη. Αξίζει να σημειωθεί ότι αρκετές εκ των τότε προτάσεών μας ελήφθησαν υπ’ όψιν από την πολιτική ηγεσία και συμπεριελήφθησαν στο σχέδιο νόμου, όπως:
    Να μοριοδοτείται η προϋπηρεσία στο Π.Σ. και στο Δασαρχείο.
    Οι προσλήψεις στο Π.Σ., να γίνουν μέσω ενός ενιαίου πίνακα επιτυχόντων
    Όταν λήγει η πενταετής θητεία, όσοι δεν κρίνονται σωματικώς ικανοί προς εκτέλεση άλλης υπηρεσίας, να διατίθενται σε υπηρεσία γραφείου σύμφωνα με τις διατάξεις που ισχύουν για το μόνιμο προσωπικό στο Π.Σ.
    Ειδικότερα οι προτάσεις της Ομοσπονδίας μας είναι οι ακόλουθες:
    Α) Αναφορικά με την ονομασία της νέας κατηγορίας που θα συσταθεί στο Π.Σ. αντί του «Επικουρικοί Πυροσβέστες» προτείνουμε τον τίτλο «Πυροσβέστες πυρόσβεσης- διάσωσης».
    Β) Να προκηρυχθούν τουλάχιστον 4.000 θέσεις εργασίας, δεδομένου ότι i) πολλές εκ των προκηρυσσόμενων θέσεων θα καλυφθούν από πολίτες (πολύτεκνοι, θύματα τρομοκρατικών επιθέσεων) και ii) ο αριθμός των συμβασιούχων πυροσβεστών ανέρχεται σε 5.385.
    Γ) Να συμπεριληφθεί ως τίτλος σπουδών το απολυτήριο δημοτικού κατ’ εφαρμογή του άρθρου 25 του ΠΔ 50/2001 που ορίζει ότι ως «προσόν διορισμού στον εισαγωγικό βαθμό των κλάδων ΥΕ ορίζεται ο απολυτήριος τίτλος υποχρεωτικής εκπαίδευσης (δηλαδή απολυτήριο τριταξίου γυμνασίου ή για υποψήφιους που έχουν αποφοιτήσει μέχρι και το 1980 απολυτήριο δημοτικού σχολείου)». Επιπροσθέτως, σας επισημαίνουμε ότι οι απόφοιτοι Δημοτικού μπορούν κάλλιστα να απορροφηθούν στην ομάδα «Ήφαιστος» που έχετε συστήσει.
    Δ) Το μισθολογικό, πειθαρχικό και υπαλληλικό μας καθεστώς, η επιτροπή πρόσληψης στο Π.Σ., ο χρόνος εργασίας μας, οι άδειες, τα εκτός έδρας, η χορήγηση μέσων ατομικής προστασίας κλπ να διέπονται από τις αντίστοιχες διατάξεις που ισχύουν για τους μόνιμους πυροσβέστες.
    Ε) Αναφορικά με τη δυνατότητα μονιμοποίησης μας στο Π.Σ. ζητούμε ρύθμιση αντίστοιχη με εκείνη της παρ. 1 του άρθρου 2 του Ν. 3181/2003 που ίσχυσε για τους υπηρετούντες στις υπηρεσίες συνοριακής φύλαξης καθώς και για τους ειδικούς φρουρούς (απάλειψη του ορίου των 35 ετών)
    Ζ) Το εδάφιο α της παρ. 4 του άρθρου 15 του σχεδίου νόμου να τροποποιηθεί ως εξής: Κατ’ εξαίρεση ως Επικουρικοί Πυροσβέστες μπορούν επίσης να προσληφθούν εφόσον δεν έχουν υπερβεί το 45ο έτος της ηλικίας τους: α) εποχικοί πυροσβέστες που είχαν την ιδιότητα αυτή κατά τις αντιπυρικές περιόδους 2009 έως και 2010.
    Τέλος, αναφορικά με τον καθορισμό ανωτάτου ορίου ηλικίας πρόσληψης, επισημαίνουμε, όπως είχαμε άλλωστε τονίσει και με το υπ’ αρ. πρωτ. 85/25-10-2010 έγγραφό μας, δεν υφίσταται ανάγκη θέσπισης ως τέτοιου του 49ου έτους ηλικίας, καθώς το όριο συνταξιοδότησης έχει πλέον αυξηθεί, το δε πόρισμα της Επιτροπής του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη που υιοθέτησε ως ανώτατο όριο ηλικίας το 49ο έτος αναφερόταν σε ρύθμιση μονιμοποίησης και όχι πενταετούς θητείας. Συνεπώς αφού προκρίνεται η λύση της πενταετούς θητείας, ποιος ο λόγος θέσπισης ανωτάτου ορίου ηλικίας;
    Εκφράζουμε συγκρατημένη αισιοδοξία για την προσπάθεια επαναπροσδιορισμού της εργασιακής μας θέσης και πιστεύουμε ότι η πολιτική ηγεσία, στο πλαίσιο των δεσμεύσεών της περί τακτοποίησης όσο το δυνατόν περισσοτέρων συμβασιούχων πυροσβεστών και αφού λάβει υπ’ όψη της το γεγονός ότι όσοι συνάδελφοί μας δεν συμπεριληφθούν στο υπό ψήφιση νομοσχέδιο μπαίνουν αυτομάτως σε καθεστώς ανεργίας, θα υιοθετήσει τις ως άνω λογικές και δίκαιες προτάσεις μας, πολλές εκ των οποίων, άλλωστε, έχει ήδη δεσμευτεί ότι θα εφαρμόσει σε συναντήσεις που έχουμε πραγματοποιήσει.
    Αναφέρετε το Σχόλιο

  • 27 Νοεμβρίου 2010, 12:03 | ΑΤΣΟΝΙΟΣ Κωνσταντινος

    Επιθυμώ όλοι οι συμβασιούχοι πυροσβέστες να τακτοποιηθούν

  • 27 Νοεμβρίου 2010, 12:09 | Pantelis

    Σας χαιρετώ όλους και εύχομαι η προσπάθεια όλων μας να δικαιωθεί.
    Έχω να πω στην πολιτική ηγεσία, ότι καλό θα ήταν να δείξει κοινωνικό πρόσωπο και γενναιότητα στο θέμα μας. Η προυπάρχουσα κατάσταση μας ταλαιπώρησε όλους. Η άποψή μου είναι να αποκατασταθούν όλοι οι δασοπυροσβέστες με δικαιοσύνη και στην ανάγκη με ευνοηθούν σε σχέση με τους άλλους πολίτες. Έπειτα ας υπάρξει ένα πιο δίκαιο σύστημα πρόσληψης στο Π.Σ.
    Όσο αφορά τους εκπροσώπους των συμβασιούχων ας δείξουν αλτρουισμό και με καθαρό μυαλό να χειριστούν το θέμα . Ας σκεφτούνε οτι το να είναι σε αυτήν την θέση δεν τους δινει το δικαίωμα να αποφασίζουν κατα το πως τους συμφέρει αλλά το συμφέρον των περισσοτέρων. Ευχαριστώ και ελπίζω να πάνε όλα κατ’ευχήν.

  • 27 Νοεμβρίου 2010, 12:21 | epoxikos toy 2009

    ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΥΜΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΠΟΧΙΚΟΥΣ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΕΣ ΧΩΡΙΣ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΑΞΙΖΟΥΝ.ΚΑΙ ΟΙ 5500 ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΜΠΟΥΝ ΣΤΗΝ ΠΕΝΤΑΕΤΙΑ.ΝΑ ΜΗΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΟΡΙΑ ΗΛΙΚΙΑΣ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΟΣΟΙ ΥΠΗΡΕΤΗΣΑΝ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΦΕΤΟΣ ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΣΤΑΜΑΤΗΣΗ Η ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΕΠΟΧΙΚΟΝ ΝΑ ΜΠΟΥΝΕ ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ.ΕΧΟΥΝ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ.ΑΥΤΟ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΥΜΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ ΜΟΝΟ ΤΟΥΣ ΕΠΟΧΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΛΛΟΥΣ ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΠΟΥ ΘΑ ΜΕΙΝΗ ΕΚΤΟΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ 50% ΟΣΟ ΚΑΙ ΑΝ ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΤΟ ΠΙΣΤΕΨΟΥΜΕ.ΑΥΤΑ ΤΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΘΑ ΜΠΑΙΝΑΝ ΕΦΟΣΟΝ ΜΟΝΙΜΟΠΟΙΟΥΜΑΣΤΑΝ ΣΤΟ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΟ ΣΩΜΑ.ΑΠΟ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΜΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΗΣ ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΡΙΤΗΡΙΑ?Η ΠΑΡΟΥΣΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΜΕ ΤΗΣ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΕΣ ΤΗΣ ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ ΜΙΛΗΣΕ ΓΙΑ ΤΑΚΤΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΤΩΝ 5500 ΕΠΟΧΙΚΩΝ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΓΙΑ 1000 ΜΕ 2000 ΠΟΥ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ [ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΟΥΣ].ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ Η ΠΡΟΤΑΣΕΙ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΙ ΕΙΝΑΙ ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΜΑΣ ΤΗΝ ΞΕΡΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΙΡΙΖΟΥΜΕ.ΟΧΙ ΑΛΟΥΣ ΕΜΠΑΙΓΜΟΥΣ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΜΑΣ.

  • 27 Νοεμβρίου 2010, 12:06 | basilhs ΜΥΣΤΡΑΣ ΙΝΝ

    ΕΔΩ ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΕΓΑΛΗ ΑΔΙΚΙΑ!!!ΜΠΗΚΑΝ ΣΤΟ ΣΩΜΑ ΠΑΙΔΙΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΙΧΑΝ ΕΠΑΦΗ ΜΕ ΤΟ ΤΙ ΕΣΤΙ ΦΩΤΕΙΑ…..ΤΑ ΕΙΔΕ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΑΥΤΑ.ΠΑΡΤΕ ΟΣΟΥΣ ΕΠΟΧΙΚΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΥΓΙΕΙΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΥΠΟΛΟΙΠΟΥΣ…ΜΗΝ ΤΟΥΣ ΑΦΗΝΕΤΑΙ ΠΑΛΙ ΕΞΩ ΚΥΡΙΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ,ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΚΥΡΙΕ ΑΡΧΗΓΕ!!

  • 27 Νοεμβρίου 2010, 11:16 | ΓΙΩΡΓΟΣ

    ΑΠΟ ΠΟΥ ΚΑΙ ΩΣ ΠΟΥ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΟΙ ΟΙ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΙ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΕΣ?ΕΓΩ ΕΧΩ ΠΑΕΙ ΣΕ 4-5 ΤΡΟΧΑΙΑ ΓΙΑ ΑΠΕΓΚΛΩΒΙΣΜΟ ΚΑΙ ΣΕ ΚΑΠΟΙΑ ΑΠΟ ΑΥΤΑ ΧΩΡΙΣ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΜΟΝΙΜΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ,ΕΧΩ ΠΑΕΙ ΣΕ ΦΩΤΙΑ ΣΕ ΣΠΙΤΙ ΚΑΙ ΜΠΗΚΑ ΜΕΣΑ ΝΑ ΤΟ ΠΡΟΛΑΒΩ ΠΡΙΝ ΕΡΘΟΥΝ ΟΙ ΜΟΝΙΜΟΙ.ΤΟ ΙΔΙΟ ΚΑΙ ΣΕ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ,ΕΧΩ ΠΑΕΙ ΣΕ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΤΥΧΗΜΑ ΟΠΟΥ ΕΡΓΑΤΗΣ ΘΑΦΤΗΚΕ ΖΩΝΤΑΝΟΣ ΜΕ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΜΑ ΠΡΙΝ ΕΡΘΟΥΝ ΟΙ ΜΟΝΙΜΟΙ.ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΔΙΑΣΩΣΗ ΚΑΤΣΙΚΙΩΝ ΑΠΟ ΓΚΡΕΜΟ ΕΧΩ ΚΑΝΕΙ ΜΕ ΕΝΑ ΣΚΟΙΝΙ ΓΙΑ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟ.ΚΑΝΩ ΤΙ ΔΟΥΛΕΙΑ ΑΥΤΗ ΑΠΟ ΤΟ 1997 ΕΠΙ ΔΑΣΙΚΗΣ. ΤΩΡΑ ΕΙΜΑΙ 36 ΧΡΟΝΩΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΧΩ ΚΑΤΑΦΕΡΕΙ ΤΙΠΟΤΑ ΝΑ ΚΑΝΩ,ΟΥΤΕ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΜΕ ΤΑ 5ΜΗΝΑ ΚΑΙ ΤΑ 8ΜΗΝΑ ΜΟΝΟ ΧΡΕΕΙ ΕΧΩ ΟΠΟΤΕ ΜΑΛΛΟΝ ΔΙΚΑΙΟΥΜΕ ΝΑ ΓΙΝΩ ΜΟΝΙΜΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΤΟΥ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ.ΚΟΙΤΑΞΤΕ ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΕΤΕ ΜΕ ΤΗΝ ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΩΝ ΓΙΑΤΙ ΞΕΡΕΤΕ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ ΤΙ ΓΙΝΕΤΕ ΜΕ ΤΗΣ ΠΡΟΚΥΡΗΞΗΣ 1996 1999 ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΠΑΡΤΥ ΤΟ 2008 ΟΠΟΥ ΜΠΗΚΑΝ ΟΛΑ ΤΑ ΓΑΛΑΖΙΑ ΠΑΙΔΙΑ.ΕΓΩ ΜΠΑΡΜΠΑ ΣΤΗΝ ΚΟΡΩΝΗ ΔΕΝ ΕΧΩ ΚΑΙ ΦΥΣΗΚΑ ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΑΠΟ ΑΥΤΕΣ ΔΕΝ ΜΕ ΠΗΡΑΝ,ΕΤΡΕΧΑ ΤΟ 2008 ΣΕ ΑΓΩΝΙΣΜΑΤΑ ΚΑΙ ΣΕ ΓΡΑΠΤΑ ΚΑΙ ΤΕΛΙΚΑ ΕΡΧΟΤΑΝ Ο ΑΛΛΟΣ ΚΑΙ ΜΟΥ ΕΛΕΓΕ ΟΤΙ «ΦΙΛΑΡΑΚΙ ΕΓΩ ΠΗΓΑ ΚΑΤΕΥΘΙΑΝ ΣΤΗ ΣΧΟΛΗ ΓΙΑΤΙ ΕΙΧΑ ΜΕΣΟ»ΛΟΙΠΟΝ ΕΧΕΤΕ ΤΟ ΝΟΥ ΣΑΣ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΑΝΤΕΧΕΤΕ ΑΛΛΟ ΤΕΤΟΙΟ ΣΤΡΑΠΑΣΤΟ.

  • 27 Νοεμβρίου 2010, 11:50 | ALFONSO

    ΣΤΟ ΡΩΜΑΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ (JUS ROMANUM)ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΝ, ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ, Ο ΚΩΠΗΛΑΤΗΣ ΠΟΛΕΜΙΚΗΣ ΤΡΙΗΡΕΩΣ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΝΑΥΑΡΧΟΣ. Η ΡΩΜΗ ΗΘΕΛΕ ΝΑ ΑΠΟΡΟΦΗΣΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΕΚΜΕΤΑΛΕΥΘΕΙ ΠΡΟΣ ΟΦΕΛΟΣ ΤΗΣ ΑΥΤΟΝ ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΤΙΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΑΞΙΖΕ. ΤΟΝ ΕΝΕΤΑΣΕ ΣΤΟ ΣΥΣΤΗΜΆ ΤΗΣ.
    ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΕΓΚΛΩΒΙΖΕΙ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΠΕΝΤΑΕΤΙΑ ΟΛΟΥΣ ΟΣΟΥΣ ΠΡΟΣΛΗΦΘΟΥΝ ΩΣ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΟΙ. ΠΡΕΠΕΙ ΣΕ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΣΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΜΕ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ Ο ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΟΣ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΗΣ ΝΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΕΤΑΒΕΙ ΣΤΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΤΩΝ ΜΟΝΙΜΩΝ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ.
    ΕΠΙΣΗΣ, ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ Η ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΝΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΚΑΙ Ο ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΟΣ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΗΣ ΣΧΟΛΕΙΑ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΤΩΝ ΟΠΟΙΩΝ ΘΑ ΕΙΝΑΙ Η ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΡΙΣΕΩΝ (ΦΥΣΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ, ΝΕΕΣ ΑΠΕΙΛΕΣ, ΝΕΕΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΕΣ ΚΛΠ). ΤΟΥΤΟ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΩΣ ΟΤΑΝ Ο ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΕΝΟΣ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙ ΕΝΑ ΣΧΟΛΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΜΕ ΔΙΚΑ ΤΟΥ ΧΡΗΜΑΤΑ Ή ΟΤΑΝ ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΤΟΥ ΔΙΝΕΙ ΥΠΟΤΡΟΦΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙ Π.Χ. ΕΝΑΝ ΚΥΚΛΟ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΔΕΚΑΠΕΝΤΕ ΗΜΕΡΩΝ ΜΕ ΤΟ ΑΝΩΤΕΡΩ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ.

  • 27 Νοεμβρίου 2010, 11:11 | Dimos Georgios

    1. Αναφορικά με την ονομασία της νέας κατηγορίας που θα συσταθεί στο Π.Σ. αντί του «Επικουρικοί Πυροσβέστες» προτείνω τον τίτλο «Πυροσβέστες πυρόσβεσης- διάσωσης».
    2. Να προκηρυχθούν τουλάχιστον 4.000 θέσεις εργασίας, δεδομένου ότι i) πολλές εκ των προκηρυσσόμενων θέσεων θα καλυφθούν από πολίτες (πολύτεκνοι, θύματα τρομοκρατικών επιθέσεων) και ii) ο αριθμός των συμβασιούχων πυροσβεστών ανέρχεται σε 5.385. Συνεπώς, για να θεωρηθεί η συγκεκριμένη νομοθετική πρωτοβουλία ως πραγματικά έντιμη προσπάθεια αποκατάστασης των συμβασιούχων πυροσβεστών θα πρέπει να καλύψει ένα ρεαλιστικά μεγάλο αριθμό υπαλλήλων. Προκυρύσσοντας πχ μόνο 1000-2000 θέσεις, πάνω από το 50% των υπάρχοντων συμβασιούχων πυροσβεστών αυτομάτως αποκλείονται!
    3. Να συμπεριληφθεί ως τίτλος σπουδών το απολυτήριο δημοτικού κατ’ εφαρμογή του άρθρου 25 του ΠΔ 50/2001 που ορίζει ότι ως «προσόν διορισμού στον εισαγωγικό βαθμό των κλάδων ΥΕ ορίζεται ο απολυτήριος τίτλος υποχρεωτικής εκπαίδευσης (δηλαδή απολυτήριο τριταξίου γυμνασίου ή για υποψήφιους που έχουν αποφοιτήσει μέχρι και το 1980 απολυτήριο δημοτικού σχολείου)». Οι απόφοιτοι Δημοτικού μπορούν πχ κάλλιστα να απορροφηθούν στην ομάδα «Ήφαιστος» που έχετε συστήσει.
    4. Το μισθολογικό, πειθαρχικό και υπαλληλικό καθεστώς των «επικουρικών πυροσβεστών», η επιτροπή πρόσληψης στο Π.Σ., ο χρόνος εργασίας, οι άδειες, τα εκτός έδρας, η χορήγηση μέσων ατομικής προστασίας κλπ να διέπονται από τις αντίστοιχες διατάξεις που ισχύουν για τους μόνιμους πυροσβέστες
    5. Αναφορικά με τη δυνατότητα μονιμοποίησης μετά το πέρας της 5ετίας στο Π.Σ. ζητώ ρύθμιση αντίστοιχη με εκείνη της παρ. 1 του άρθρου 2 του Ν. 3181/2003 που ίσχυσε για τους υπηρετούντες στις υπηρεσίες συνοριακής φύλαξης καθώς και για τους ειδικούς φρουρούς (απάλειψη του ορίου των 35 ετών)
    6. Το εδάφιο α της παρ. 4 του άρθρου 15 του σχεδίου νόμου να τροποποιηθεί ως εξής: Κατ’ εξαίρεση ως Επικουρικοί Πυροσβέστες μπορούν επίσης να προσληφθούν εφόσον δεν έχουν υπερβεί το 45ο έτος της ηλικίας τους: α) εποχικοί πυροσβέστες που είχαν την ιδιότητα αυτή κατά τις αντιπυρικές περιόδους 2009 έως και 2010.
    7. Tέλος, αναφορικά με τον καθορισμό ανωτάτου ορίου ηλικίας πρόσληψης, επισημαίνω, όπως είχε άλλωστε τονίσει και με το υπ’ αρ. πρωτ. 85/25-10-2010 έγγραφό της η ΠΟΣΠΥΔ, δεν υφίσταται ανάγκη θέσπισης ως τέτοιου του 49ου έτους ηλικίας, καθώς το όριο συνταξιοδότησης έχει πλέον αυξηθεί, το δε πόρισμα της Επιτροπής του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη που υιοθέτησε ως ανώτατο όριο ηλικίας το 49ο έτος αναφερόταν σε ρύθμιση μονιμοποίησης και όχι πενταετούς θητείας. Συνεπώς αφού προκρίνεται η λύση της πενταετούς θητείας, ποιος ο λόγος θέσπισης ανωτάτου ορίου ηλικίας;

  • 27 Νοεμβρίου 2010, 11:00 | ΤΗΕΟ

    ΠΡΕΠΕΙ ΣΑΝ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΟΙ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΕΣ ΝΑ ΤΟΥΣ ΔΩΣΕΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟ ΓΙΑ ΑΣΤΙΚΑ ΣΥΜΒΑΝΤΑ.ΕΠΙΣΗΣ ΣΤΗ ΣΧΟΛΗ ΟΠΟΥ ΘΑ ΠΑΝΕ ΝΑ ΤΟΥΣ ΕΜΠΕΔΩΣΟΥΝ ΤΟ ΑΙΣΘΗΜΑ ΟΤΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΚΑΝΟΥΝ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΣΟΒΑΡΟ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΒΛΕΠΟΥΝ ΤΗΝ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ ΣΑΝ ΔΕΥΤΕΡΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΓΙΑ ΕΝΑ ΕΠΙΠΡΟΣΘΕΤΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΒΑΣΙΚΟ.ΕΠΙΣΗΣ ΓΙΑ 2 ΧΡΟΝΙΑ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΝΑ ΕΡΓΑΣΤΟΥΝ ΣΕ ΣΤΑΘΜΟΥΣ ΑΘΗΝΩΝ-ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΤΟΥΣ ΧΕΙΜΩΝΕΣ.ΕΠΙΣΗΣ ΤΑ ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΟΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΤΟΥΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΧΩΡΙΣ ΠΑΡΑΝΟΗΣΕΙΣ(ΣΕ ΑΣΤΙΚΕΣ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ ΣΕ ΤΡΟΧΑΙΑ ΚΛΠ)ΠΧ ΕΙΝΑΙ ΑΝΟΥΣΙΟ ΝΑ ΜΠΑΙΝΕΙ ΣΕ ΜΙΑ ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΕ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ ΕΝΑΣ ΜΑΧΙΜΟΣ ΜΟΝΙΜΟΣ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ ΚΑΙ ΚΑΤΩ ΣΤΟ ΟΧΗΜΑ ΝΑ ΚΑΘΕΤΑΙ Ο ΟΔΗΓΟΣ ΚΑΙ Ο ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΟΣ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΗΣ ΓΙΑΤΙ Η ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΤΗΝ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ Η ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΤΟΝ ΑΝΑΛΟΓΟ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟ.ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙ ΩΣΤΕ ΠΕΡΑΝ ΤΟΥ ΚΑΘΟΡΙΣΜΕΝΟΥ ΩΡΑΡΙΟΥ ΠΧ ΛΟΓΩ ΚΑΠΟΙΟΥ ΣΥΜΒΑΝΤΟΣ ΝΑ ΜΠΟΡΕΙ Ο ΠΡΟΙΣΤΑΜΕΝΟΣ ΝΑ ΤΟΥΣ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΑΝΤΑΜΟΙΒΟΝΤΑΙ ΤΟΝ EXTRA ΧΡΟΝΟ ΑΝΑΛΟΓΑ ΟΠΩΣ ΟΙ ΜΟΝΙΜΟΙ.

  • 27 Νοεμβρίου 2010, 11:18 | Ντουλαπτσής Παναγιώτης

    Κύριε Υπουργέ,

    Σχετικά με την παράγραφο 1 του Άρθρου 15,
    η ονομασία της νέας κατηγορίας του πυροσβεστικού προσωπικού ως επικουρικοί πυροσβέστες, δεν ανταποκρίνεται στα καθήκοντα που θα τους ανατεθούν, καθώς αυτά μόνο επικουρικά δεν είναι. Επίσης υπάρχει κίνδυνος παρεξηγήσεως από τους πολίτες, καθώς όταν θα σπεύδουν οι επικουρικοί σε συμβάν, ο πολίτης θα υποτιμάει τις ικανότητές τους και θα περιμένει τους πυροσβέστες να επέμβουν.
    Μία πρόταση είναι, να μην ξεχωρίζουν από το μόνιμο προσωπικό ως ονομασία ή να ονομαστούν «Πυροσβέστες πυρόσβεσης- διάσωσης».

    Σχετικά με την παράγραφο 3 του Άρθρου 15,
    Να συμπεριληφθεί ως τίτλος σπουδών το απολυτήριο δημοτικού κατ’ εφαρμογή του άρθρου 25 του ΠΔ 50/2001 που ορίζει ότι ως «προσόν διορισμού στον εισαγωγικό βαθμό των κλάδων ΥΕ ορίζεται ο απολυτήριος τίτλος υποχρεωτικής εκπαίδευσης (δηλαδή απολυτήριο τριταξίου γυμνασίου ή για υποψήφιους που έχουν αποφοιτήσει μέχρι και το 1980 απολυτήριο δημοτικού σχολείου)». Οι απόφοιτοι Δημοτικού μπορούν πχ κάλλιστα να απορροφηθούν στην ομάδα «Ήφαιστος» που έχετε συστήσει.

    Σχετικά με την παράγραφο 4 του Άρθρου 15,
    Το ανώτατο όριο ηλικίας των ανωτέρω εποχικών πυροσβεστών, θα μπορούσε να μείνει ανοιχτό προς τα επάνω, χωρίς το όριο ηλικίας των 49 ετών, εάν αυτά τα παραπάνω έτη ηλικίας καλύπτονται από την ανάλογη προϋπηρεσία . Παράδειγμα: Εποχικός πυροσβέστης με ηλικία 51 ετών θα χρειάζεται προϋπηρεσία 2+6 έτη, ο 52 ετών θα χρειάζεται προϋπηρεσία 2+7 έτη.

    Σχετικά με την Παράγραφο 7 του άρθρου 15,
    Το όριο ηλικίας τον 35 ετών, πρέπει να εξαλειφτεί και να ισχύσει για όλους όσους έχουν ευδόκιμη υπηρεσία στο Πυροσβεστικό Σώμα κατά την διάρκεια της 5ετούς θητείας, ρύθμιση αντίστοιχη με εκείνη της παρ. 1 του άρθρου 2 του Ν. 3181/2003 που ίσχυσε για τους υπηρετούντες στις υπηρεσίες συνοριακής φύλαξης καθώς και για τους ειδικούς φρουρούς (απάλειψη του ορίου των 35 ετών)

    Με εκτίμηση
    Ντουλαπτσής Παναγιώτης

  • 27 Νοεμβρίου 2010, 11:01 | Ντουλαπτσής Παναγιώτης

    Κύριε Υπουργέ,
    Σχετικά με την παράγραφο 1 του Άρθρου 15,
    η ονομασία της νέας κατηγορίας του πυροσβεστικού προσωπικού ως <>, δεν ανταποκρίνεται στα καθήκοντα που θα τους ανατεθούν, καθώς αυτά μόνο επικουρικά δεν είναι. Επίσης υπάρχει κίνδυνος παρεξηγήσεως από τους πολίτες, καθώς όταν θα σπεύδουν οι <> σε συμβάν, ο πολίτης θα υποτιμάει τις ικανότητές τους και θα περιμένει τους <> να επέμβουν.
    Μία πρόταση είναι, να μην ξεχωρίζουν από το μόνιμο προσωπικό ως ονομασία ή να ονομαστούν «Πυροσβέστες πυρόσβεσης- διάσωσης».
    Σχετικά με την παράγραφο 3 του Άρθρου 15,
    Να συμπεριληφθεί ως τίτλος σπουδών το απολυτήριο δημοτικού κατ’ εφαρμογή του άρθρου 25 του ΠΔ 50/2001 που ορίζει ότι ως «προσόν διορισμού στον εισαγωγικό βαθμό των κλάδων ΥΕ ορίζεται ο απολυτήριος τίτλος υποχρεωτικής εκπαίδευσης (δηλαδή απολυτήριο τριταξίου γυμνασίου ή για υποψήφιους που έχουν αποφοιτήσει μέχρι και το 1980 απολυτήριο δημοτικού σχολείου)». Οι απόφοιτοι Δημοτικού μπορούν πχ κάλλιστα να απορροφηθούν στην ομάδα «Ήφαιστος» που έχετε συστήσει.

    Σχετικά με την παράγραφο 4 του Άρθρου 15,
    Το ανώτατο όριο ηλικίας των ανωτέρω εποχικών πυροσβεστών, θα μπορούσε να μείνει ανοιχτό προς τα επάνω, χωρίς το όριο ηλικίας των 49 ετών, εάν αυτά τα παραπάνω έτη ηλικίας καλύπτονται από την ανάλογη προϋπηρεσία . Παράδειγμα: Εποχικός πυροσβέστης με ηλικία 51 ετών θα χρειάζεται προϋπηρεσία 2+6 έτη, ο 52 ετών θα χρειάζεται προϋπηρεσία 2+7 έτη.
    Σχετικά με την Παράγραφο 7 του άρθρου 15,
    Το όριο ηλικίας τον 35 ετών, πρέπει να εξαλειφτεί και να ισχύσει για όλους όσους έχουν ευδόκιμη υπηρεσία στο Πυροσβεστικό Σώμα κατά την διάρκεια της 5ετούς θητείας, ρύθμιση αντίστοιχη με εκείνη της παρ. 1 του άρθρου 2 του Ν. 3181/2003 που ίσχυσε για τους υπηρετούντες στις υπηρεσίες συνοριακής φύλαξης καθώς και για τους ειδικούς φρουρούς (απάλειψη του ορίου των 35 ετών)

    Με εκτίμηση
    Ντουλαπτσής Παναγιώτης

  • 27 Νοεμβρίου 2010, 11:00 | ALFONSO

    ΤΟ ΟΡΙΟ ΗΛΙΚΑΣ ΕΤΣΙ ΟΠΩΣ ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ ΣΤΟ ΠΡΟΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΠΟΥ ΔΟΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΣΩΣΤΑ ΤΟΠΟΘΕΤΗΜΕΝΟ. ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΩΣΤΟ, ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΑΠΟ ΗΘΙΚΗ ΑΠΟΨΗ, ΚΑΠΟΙΟΣ ΠΟΥ ΕΠΙ ΠΟΛΛΑ ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΟΣΕΦΕΡΕ ΤΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΤΟΥ ΣΤΟ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΟ ΣΩΜΑ, ΝΑ ΤΙΘΕΤΑΙ ΕΚΤΟΣ «ΤΟΥ ΝΥΜΦΩΝΟΣ» (ΤΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΔΗΛ.). ΜΠΟΡΕΙ ΒΕΒΑΙΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΣΑΡΑΝΤΑΕΠΤΑ Η΄ ΣΑΡΑΝΤΟΚΤΩ ΧΡΟΝΩΝ,ΟΤΑΝ ΟΜΩΣ ΠΡΩΤΟΠΡΟΣΛΗΦΘΗΚΕ ΩΣ ΕΠΟΧΙΚΟΣ ΗΤΑΝ ΤΡΙΑΝΤΑΠΕΝΤΕ. ΤΟΤΕ ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΔΙΑΝΟΟΥΝΤΑΝ ΝΑ ΙΣΧΥΡΙΣΤΕΙ ΟΤΙ ΗΤΑΝ ΜΕΓΑΛΟΣ. ΕΓΙΝΕ «ΜΕΓΑΛΟΣ» ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ. ΑΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ ΟΙ ΦΙΛΟΤΟΜΑΡΙΣΤΙΚΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ. ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΝ ΤΟ ΟΡΙΟ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΣΑΡΑΝΤΑΠΕΝΤΕ ΕΤΗ ΝΟΙΑΖΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟΝ ΓΙΑ ΤΟ ΤΟΜΑΡΙ ΤΟΥΣ. ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΙΧΝΟΣ ΑΛΤΡΟΥΙΣΜΟΥ ΜΕΣΑ ΜΕΣΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΣΕΒΑΣΜΟ ΣΕ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΠΟΥ ΕΠΙ ΕΠΙ ΔΕΚΑΤΡΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΤΕΘΕΣΑΝ ΤΗΝ ΨΥΧΗ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΛΠΙΔΕΣ ΤΟΥΣ ΣΤΟ Π.Σ. ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ Η ΠΤΩΣΗ ΤΩΝ ΑΞΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΣΥΧΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΛΟΓΟ ΣΤΙΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΕΣ ΜΑΣ ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ.
    Η ΓΝΩΜΗ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΟΣΟΙ ΕΧΟΥΝ ΕΡΓΑΣΤΕΙ ΓΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΔΕΚΑ ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΟΝΙΜΟΠΟΙΗΘΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΒΡΕΘΟΥΝ ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΜΕ ΑΥΤΟ ΤΩΝ ΜΟΝΙΜΩΝ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ. ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΜΟΝΙΜΟΙ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΕΣ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΣΕΒΑΣΜΟ ΣΕ ΚΑΠΟΙΟΝ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΕΡΓΑΣΤΕΙ ΩΣ ΕΠΟΧΙΚΟΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΔΕΚΑ ΧΡΟΝΙΑ. ΑΥΤΟ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΜΙΛΑΝΕ.
    ΑΣ ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΜΕ ΟΤΙ ΣΕ ΑΛΛΟΥΣ ΤΟΜΕΙΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΜΟΝΙΜΟΠΟΙΟΥΝΤΑΝ ΟΙ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΙ ΜΟΛΙΣ ΣΥΜΠΛΗΡΩΝΑΝ ΔΥΟ Ή ΤΡΙΑ ΤΟ ΠΟΛΥ ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΟΥΠΗΡΕΣΙΑΣ.
    ΠΡΕΠΕΙ ΛΟΙΠΟΝ ΟΧΙ ΜΟΝΟΝ ΝΑ ΣΥΜΠΕΡΙΛΗΦΘΟΥΝ ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΣΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΚΑΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΤΟΣ ΤΩΝ ΟΡΙΩΝ ΤΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΑΝΟΙΧΘΕΙ ΔΙΟΔΟΣ ΠΟΥ ΘΑ ΟΔΗΓΗΣΕΙ ΣΤΗΝ ΜΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΗ΄ΤΟΥΣ.

  • 27 Νοεμβρίου 2010, 11:40 | ΣΠΑΘΑΚΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

    Η πρόσληψη των επικουρικών πυροσβεστών, εφόσον καταλαμβάνουν οργανικές θέσεις, θα πρέπει να γίνει και με αύξηση των οργανικών θέσεων κάθε υπηρεσίας, γιατί θα υπάρξει το γενικευμένο φαινόμενο, αυτοί οι επικουρικοί που στην πλειονότητά τους είναι μεγάλης ηλικίας και με οικογένειες, να βρεθούν σε διαφορετικές υπηρεσίες από αυτές που υπηρετούσαν και θα πρέπει να το γνωρίζουν από τώρα.Επίσης θα πρέπει να γνωρίζουμε και οι μόνιμοι πυροσβέστες από τώρα το νέο κανονισμό μεταθέσεων, αφού οι επικουρικοί θα καλύπτουν οργανικές θέσεις μονίμων.Ποιοί θα μετατεθούν?
    π.χ. στην Π.Υ.Νάουσας υπάρχουν 34 οργανικές και υπηρετούν 30 πυροσβέστες.Οι 10 επικουρικοί θα μπορούν να έρθουν στη Νάουσα?Αν ναι ποιούς θα διώξουν και αν όχι που θα υπηρετήσουν? Καλό θα είναι να αποσαφινιστούν τέτοια θέματα και με παραδείγματα όπως π.χ. της Νάουσας.
    Σαν μόνιμος πυροσβέστης, χαιρετίζω το νομοσχέδιο που επιτέλους,έστω και έτσι, τους συναδέλφους θα μπορώ να τους έχω μόνιμα πλάι μου.
    Σπαθάκης Δημήτριος
    Πυρονόμος