Άρθρο 15 Επικουρικοί Πυροσβέστες

1. Στο Πυροσβεστικό Σώμα συνιστάται ιδιαίτερη κατηγορία προσωπικού, με την ονομασία «Επικουρικοί  Πυροσβέστες», οι οποίοι καταλαμβάνουν επί θητεία οργανικές θέσεις. Με Προεδρικό Διάταγμα που εκδίδεται μετά από πρόταση του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη συνιστώνται, αυξάνονται ή μειώνονται οι θέσεις των Επικουρικών Πυροσβεστών, με αντίστοιχη μείωση ή αύξηση των θέσεων των Πυροσβεστών.

2. Ως Επικουρικοί Πυροσβέστες προσλαμβάνονται με σχέση δημοσίου δικαίου επί 5ετή θητεία, η οποία μπορεί να ανανεώνεται, σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος, Έλληνες πολίτες, με σύστημα αντικειμενικών κριτηρίων (μόρια), οι οποίοι έχουν τουλάχιστον απολυτήριο Γυμνασίου και δεν έχουν υπερβεί το 29ο έτος της ηλικίας τους. Για τον υπολογισμό της ηλικίας, ως ημερομηνία γέννησης θεωρείται η 31η Δεκεμβρίου του έτους γέννησης. Για τα κωλύματα, τα λοιπά προσόντα και τις προϋποθέσεις πρόσληψης, καθώς και τη διαπίστωση αυτών,  έχουν εφαρμογή οι διατάξεις που ισχύουν κάθε φορά για την κατάταξη ιδιωτών στο Πυροσβεστικό Σώμα, πλην αυτών που αναφέρονται στις γραπτές εξετάσεις και την προφορική συνέντευξη.

3. Κριτήρια πρόσληψης αποτελούν ο βαθμός του απολυτηρίου τίτλου Γυμνασίου, η κατοχή άδειας ικανότητας μοτοσικλέτας, η επαγγελματική άδεια οδήγησης αυτοκινήτου Γ΄ κατηγορίας και άνω, η εκπλήρωση των στρατιωτικών υποχρεώσεων κατά προτίμηση ως έφεδροι αξιωματικοί ή σε ειδικές δυνάμεις ή στην προεδρική φρουρά ή ως εθελοντές πενταετούς υποχρέωσης, ο χρόνος  προϋπηρεσίας ως εποχικού πυροσβέστη ή εποχιακού εργατοτεχνικού προσωπικού (άρθρο 30 παρ. 20 ν.2538/1997, Α΄- 242) και η υπαγωγή στις διατάξεις των εδαφίων α΄ και ε΄ της παρ. 1 του άρθρου 42 του ν.1481/1984 (Α΄- 152), όπως ισχύει σήμερα. Ο αριθμός των μορίων ανά κριτήριο, τα λοιπά απαιτούμενα προσόντα και ο τρόπος διαπίστωσής τους, τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, η προκήρυξη των θέσεων, η διαδικασία πρόσληψης και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια καθορίζονται με απόφαση του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη.

4. Κατ΄ εξαίρεση, ως Επικουρικοί Πυροσβέστες μπορούν επίσης να προσληφθούν εφόσον  δεν έχουν υπερβεί το 45ο έτος της ηλικίας τους : α) εποχικοί πυροσβέστες που είχαν την ιδιότητα αυτή κατά τις αντιπυρικές περιόδους 2008 έως και 2010 και β) το εποχιακό εργατοτεχνικό προσωπικό που προσελήφθη για την εκτέλεση προγραμμάτων αντιπυρικής προστασίας της χώρας σύμφωνα με το άρθρο 30 παρ. 20 του ν.2538/1997. Το ανώτατο όριο ηλικίας των ανωτέρω εποχικών πυροσβεστών αυξάνεται μέχρι και του 49ου έτους, εφόσον για κάθε επιπλέον έτος ηλικίας έχουν εργασθεί σε μία αντιπυρική περίοδο, πέραν των προαναφερομένων. Για την πρόσληψη αυτών δεν απαιτείται όριο αναστήματος, ούτε η υποβολή τους  σε αθλητικές και ψυχοτεχνικές δοκιμασίες, για τη διαπίστωση δε της σωματικής ικανότητας και υγείας τους εφαρμόζονται οι διατάξεις που ισχύουν για τους εν ενεργεία Πυροσβέστες. Οι κυρωμένοι πίνακες επιτυχόντων που αφορούν υποψηφίους εποχικούς πυροσβέστες ισχύουν για τρία έτη. Οι κενούμενες θέσεις εποχικών πυροσβεστών μεταφέρονται στο Πυροσβεστικό Σώμα ως θέσεις Πυροσβεστών. Για τη μεταφορά αυτή εκδίδεται διαπιστωτική απόφαση του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη.

5. Για την πρόσληψη του προσωπικού αυτού συγκροτείται με απόφαση του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη τριμελής επιτροπή, που αποτελείται από ένα αντιπρόεδρο ή νομικό σύμβουλο του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, που ορίζεται από τον πρόεδρο αυτού, έναν εκπρόσωπο του Ανωτάτου Συμβουλίου Επιλογής Προσωπικού, που κληρώνεται μεταξύ των Συμβούλων αυτού και έναν Διευθυντή Διεύθυνσης των Κλάδων του Αρχηγείου του Πυροσβεστικού Σώματος, που κληρώνεται μεταξύ των Διευθυντών των εν λόγω Διευθύνσεων. Οι συνεδριάσεις της επιτροπής γίνονται στο Αρχηγείο του Πυροσβεστικού Σώματος και ως γραμματέας ορίζεται αξιωματικός του εν λόγω Σώματος.

6. Η ανανέωση της θητείας των Επικουρικών Πυροσβεστών, στην οποία περιλαμβάνεται και ο χρόνος εκπαίδευσης, γίνεται, μετά από αίτησή τους, η οποία  υποβάλλεται έξι τουλάχιστον μήνες πριν την συμπλήρωση της 5ετίας,  εφόσον κριθούν ικανοί από το Πρωτοβάθμιο Συμβούλιο Κρίσεων Πυροσβεστών. Η κρίση του Συμβουλίου βασίζεται στις εκθέσεις ικανότητας που συντάσσονται σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 10 του παρόντος. Κατά την αξιολόγηση λαμβάνεται ιδίως υπόψη η βαθμολογία της εργατικότητας και υπηρεσιακής απόδοσης, της πειθαρχικότητας και της υγείας των υποψηφίων.  Δεν επιτρέπεται η ανανέωση της  θητείας Επικουρικού Πυροσβέστη, ο οποίος δεν έχει αξιολογηθεί έστω και σε μία από τις εκθέσεις ικανότητας με το γενικό χαρακτηρισμό τουλάχιστον «καλώς». Κατά των αρνητικών αποφάσεων επιτρέπεται προσφυγή ενώπιον του δευτεροβαθμίου Συμβουλίου. Με απόφαση του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη καθορίζεται η διαδικασία υποβολής της αίτησης ανανέωσης της θητείας και τα όργανα στα οποία υποβάλλεται, η προθεσμία άσκησης προσφυγής, τα όργανα και η διαδικασία ανανέωσης της θητείας ή της απόλυσης και κάθε άλλο σχετικό θέμα. Με την ίδια απόφαση καθορίζονται και τα αντίστοιχα θέματα που αναφέρονται στην κατά την επόμενη παράγραφο ένταξη των Επικουρικών Πυροσβεστών στο μόνιμο πυροσβεστικό προσωπικό.

7. Επικουρικοί Πυροσβέστες, απόφοιτοι Λυκείου, οι οποίοι κατά το χρόνο πρόσληψής τους δεν είχαν υπερβεί το 35ο έτος της ηλικίας τους, μπορούν να ζητήσουν, αντί της ανανέωσης της θητείας τους,  να ενταχθούν στο μόνιμο πυροσβεστικό προσωπικό με το βαθμό του Πυροσβέστη, υπό τις προϋποθέσεις της προηγουμένης παραγράφου. Οι εντασσόμενοι καταλαμβάνουν οργανικές θέσεις Πυροσβεστών και τίθενται στο τέλος της επετηρίδας του βαθμού αυτού κατά το χρόνο ένταξης. Η μεταξύ τους αρχαιότητα καθορίζεται με βάση την ημερομηνία και τη σειρά αποφοίτησής τους από το οικείο κέντρο βασικής τους εκπαίδευσης. Οι διατάξεις που ισχύουν κάθε φορά για το πυροσβεστικό προσωπικό εφαρμόζονται και για τους εντασσόμενους. Όπου στις διατάξεις αυτές προβλέπεται προαγωγή με βάση το χρόνο πραγματικής υπηρεσίας από την κατάταξη, ο χρόνος αυτός υπολογίζεται από την ημερομηνία πρόσληψής τους ως Επικουρικών Πυροσβεστών.

8. Οι Επικουρικοί Πυροσβέστες ασκούν κυρίως καθήκοντα δασοπυρόσβεσης, δασοπροστασίας και πυρασφάλειας.  Επίσης, δύνανται να διατίθενται επικουρικά και στην άσκηση των λοιπών καθηκόντων του πυροσβεστικού προσωπικού, ανάλογα με τις υπηρεσιακές ανάγκες. Κατά την άσκηση των καθηκόντων τους φέρουν στολή  και κατάλληλο εξοπλισμό. Το ύφασμα της στολής και τα λοιπά είδη ιματισμού και υπόδησης χορηγούνται από το δημόσιο. Με απόφαση του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη καθορίζονται ο τύπος, το χρώμα και η σύνθεση της στολής, καθώς και τα αναγκαία ατομικά εφόδια που χορηγούνται στους Ειδικούς Πυροσβέστες για την εκτέλεση των καθηκόντων τους. Για το χρόνο εργασίας και τις άδειες των Επικουρικών Πυροσβεστών εφαρμόζονται ανάλογα οι διατάξεις που ισχύουν για τους Πυροσβέστες.

9. Οι Επικουρικοί Πυροσβέστες, πριν την ανάληψη υπηρεσίας, υφίστανται κατάλληλη βασική εκπαίδευση για διάστημα τουλάχιστον δύο  μηνών. Ο τόπος, ο χρόνος και το είδος αυτής καθορίζονται με απόφαση του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη. Μετά την αποφοίτησή τους, τοποθετούνται και μετατίθενται, ανάλογα με τις υπηρεσιακές ανάγκες, σε περιφερειακές υπηρεσίες του Πυροσβεστικού Σώματος,  με απόφαση του Αρχηγού του Σώματος.

10. Οι Επικουρικοί Πυροσβέστες δεν προάγονται βαθμολογικά. Κατά τη διάρκεια της υπηρεσίας τους αξιολογούνται για τα ουσιαστικά τους προσόντα και συντάσσονται εκθέσεις ικανότητας, σύμφωνα με τις διατάξεις που ισχύουν για την αξιολόγηση των προσόντων των Πυροσβεστών.

11. Οι Επικουρικοί Πυροσβέστες εφοδιάζονται με ειδικό δελτίο ταυτότητας, ο τύπος του οποίου καθορίζεται με απόφαση του Αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος.

12. Στους Επικουρικούς Πυροσβέστες εφαρμόζονται οι πειθαρχικές διατάξεις που ισχύουν για τους Πυροσβέστες, με τη διαφορά ότι αντί της απόταξης επιβάλλεται σ΄ αυτούς η ποινή της απόλυσης, η οποία εκτελείται από το όργανο που είναι αρμόδιο για την πρόσληψή του.

13. Οι Επικουρικοί Πυροσβέστες απολύονται επίσης από την υπηρεσία στις εξής περιπτώσεις :

α. Αν αποτύχουν  στη βασική τους εκπαίδευση.

β. Ύστερα από αίτησή τους, εφόσον έχουν συμπληρώσει ένα έτος υπηρεσίας από την πρόσληψή τους.

γ. Με τη λήξη της 5ετούς θητείας, εφόσον δεν υποβάλουν αίτηση ανανέωσής της ή ένταξή τους στο μόνιμο πυροσβεστικό προσωπικό ή δεν κρίνονται ικανοί προς τούτο.

δ. Για λόγους υγείας, σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις που ισχύουν για τους Πυροσβέστες.

14. Για τα οικονομικά των Επικουρικών Πυροσβεστών εφαρμόζονται ανάλογα οι διατάξεις του άρθρου 5 του ν.2622/1998 (Α΄- 183), όπως ισχύει σήμερα. Όπου στις διατάξεις αυτές αναφέρονται «Συνοριακοί Φύλακες», «δόκιμος αστυφύλακας», «Αρχηγός Ελληνικής Αστυνομίας», «Υπαστυνόμος Β΄» και «αστυνομικό προσωπικό» νοούνται «Επικουρικοί Πυροσβέστες», «δόκιμος πυροσβέστης», «Αρχηγός Πυροσβεστικού Σώματος», «Ανθυποπυραγός» και «πυροσβέστες», αντίστοιχα.

15. Οι Επικουρικοί Πυροσβέστες ασφαλίζονται για σύνταξη και υγειονομική περίθαλψη στο Ίδρυμα Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Το προσωπικό αυτό υπάγεται και στην ασφάλιση των ταμείων επικουρικής ασφάλισης και πρόνοιας του πυροσβεστικού προσωπικού, με τους όρους και  τις προϋποθέσεις που ισχύουν για το προσωπικό αυτό.

16. Οι Επικουρικοί Πυροσβέστες μόνιμοι ή επί θητεία, τίθενται σε κατάσταση υπηρεσίας γραφείου, εφόσον κρίνονται σωματικά ανίκανοι για την εκτέλεση άλλης υπηρεσίας, σύμφωνα με τις διατάξεις που ισχύουν για το πυροσβεστικό προσωπικό.

17. Οι Επικουρικοί Πυροσβέστες μόνιμοι ή επί θητεία τίθενται σε κατάσταση μόνιμης διαθεσιμότητας, με τις προϋποθέσεις και τη διαδικασία που καθορίζεται από τις διατάξεις που ισχύουν για το πυροσβεστικό προσωπικό. Όσοι τίθενται στην κατάσταση αυτή, εξελίσσονται μισθολογικά μέχρι την εξάντληση της μισθολογικής κλίμακας.

18. Για τα θέματα που δεν ρυθμίζονται από τις διατάξεις του παρόντος και των κατ΄ εξουσιοδότηση αυτού εκδιδομένων κανονιστικών πράξεων, εφαρμόζονται ανάλογα οι αντίστοιχες διατάξεις που ισχύουν για τους Πυροσβέστες.

  • 28 Νοεμβρίου 2010, 17:05 | Στογιαννίδου

    Να μπούνε όλοι οι συμβασιούχοι πυροσβέστες 5,416 (και οι απόφοιτοι του δημοτικού)

  • 28 Νοεμβρίου 2010, 17:09 | ΛΑΛΙΩΤΙΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    1. Αναφορικά με την ονομασία της νέας κατηγορίας που θα συσταθεί στο Π.Σ. αντί του «Επικουρικοί Πυροσβέστες» προτείνω τον τίτλο «Πυροσβέστες πυρόσβεσης- διάσωσης».
    2. Να προκηρυχθούν τουλάχιστον 4.000 θέσεις εργασίας, δεδομένου ότι i) πολλές εκ των προκηρυσσόμενων θέσεων θα καλυφθούν από πολίτες (πολύτεκνοι, θύματα τρομοκρατικών επιθέσεων) και ii) ο αριθμός των συμβασιούχων πυροσβεστών ανέρχεται σε 5.385. Συνεπώς, για να θεωρηθεί η συγκεκριμένη νομοθετική πρωτοβουλία ως πραγματικά έντιμη προσπάθεια αποκατάστασης των συμβασιούχων πυροσβεστών θα πρέπει να καλύψει ένα ρεαλιστικά μεγάλο αριθμό υπαλλήλων. Προκυρύσσοντας πχ μόνο 1000-2000 θέσεις, πάνω από το 50% των υπάρχοντων συμβασιούχων πυροσβεστών αυτομάτως αποκλείονται!
    3. Να συμπεριληφθεί ως τίτλος σπουδών το απολυτήριο δημοτικού κατ’ εφαρμογή του άρθρου 25 του ΠΔ 50/2001 που ορίζει ότι ως «προσόν διορισμού στον εισαγωγικό βαθμό των κλάδων ΥΕ ορίζεται ο απολυτήριος τίτλος υποχρεωτικής εκπαίδευσης (δηλαδή απολυτήριο τριταξίου γυμνασίου ή για υποψήφιους που έχουν αποφοιτήσει μέχρι και το 1980 απολυτήριο δημοτικού σχολείου)». Οι απόφοιτοι Δημοτικού μπορούν πχ κάλλιστα να απορροφηθούν στην ομάδα «Ήφαιστος» που έχετε συστήσει.
    4. Το μισθολογικό, πειθαρχικό και υπαλληλικό καθεστώς των «επικουρικών πυροσβεστών», η επιτροπή πρόσληψης στο Π.Σ., ο χρόνος εργασίας, οι άδειες, τα εκτός έδρας, η χορήγηση μέσων ατομικής προστασίας κλπ να διέπονται από τις αντίστοιχες διατάξεις που ισχύουν για τους μόνιμους πυροσβέστες
    5. Αναφορικά με τη δυνατότητα μονιμοποίησης μετά το πέρας της 5ετίας στο Π.Σ. ζητώ ρύθμιση αντίστοιχη με εκείνη της παρ. 1 του άρθρου 2 του Ν. 3181/2003 που ίσχυσε για τους υπηρετούντες στις υπηρεσίες συνοριακής φύλαξης καθώς και για τους ειδικούς φρουρούς (απάλειψη του ορίου των 35 ετών)
    6. Το εδάφιο α της παρ. 4 του άρθρου 15 του σχεδίου νόμου να τροποποιηθεί ως εξής: Κατ’ εξαίρεση ως Επικουρικοί Πυροσβέστες μπορούν επίσης να προσληφθούν εφόσον δεν έχουν υπερβεί το 45ο έτος της ηλικίας τους: α) εποχικοί πυροσβέστες που είχαν την ιδιότητα αυτή κατά τις αντιπυρικές περιόδους 2009 έως και 2010.
    7. Tέλος, αναφορικά με τον καθορισμό ανωτάτου ορίου ηλικίας πρόσληψης, επισημαίνω, όπως είχε άλλωστε τονίσει και με το υπ’ αρ. πρωτ. 85/25-10-2010 έγγραφό της η ΠΟΣΠΥΔ, δεν υφίσταται ανάγκη θέσπισης ως τέτοιου του 49ου έτους ηλικίας, καθώς το όριο συνταξιοδότησης έχει πλέον αυξηθεί, το δε πόρισμα της Επιτροπής του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη που υιοθέτησε ως ανώτατο όριο ηλικίας το 49ο έτος αναφερόταν σε ρύθμιση μονιμοποίησης και όχι πενταετούς θητείας. Συνεπώς αφού προκρίνεται η λύση της πενταετούς θητείας, ποιος ο λόγος θέσπισης ανωτάτου ορίου ηλικίας;

  • 28 Νοεμβρίου 2010, 17:48 | ΜΙΧΑΛΗΣ ΒΟΛΟΣ

    Το όριο των 35 ετών ισχύει από τώρα ή από την ημέρα που θα ψηφιστεί το νομοσχέδιο; (Αν κάποιος μέχρι τις 31-12-2010 θεωρείται 35 ετών και από 1-1-2011 θεωρείται 36 ετών αυτός δε μπορεί να δηλώσει για να ενταχθεί στο ΜΟΝΙΜΟ προσωπικό);

  • 28 Νοεμβρίου 2010, 17:34 | ΑΓΓΕΛΟΣ ΕΥΑ. ΜΑΡΙΝΟΣ

    1. Αναφορικά με την ονομασία της νέας κατηγορίας που θα συσταθεί στο Π.Σ. αντί του «Επικουρικοί Πυροσβέστες» προτείνω τον τίτλο «Πυροσβέστες πυρόσβεσης- διάσωσης».
    2. Να προκηρυχθούν τουλάχιστον 4.000 θέσεις εργασίας, δεδομένου ότι i) πολλές εκ των προκηρυσσόμενων θέσεων θα καλυφθούν από πολίτες (πολύτεκνοι, θύματα τρομοκρατικών επιθέσεων) και ii) ο αριθμός των συμβασιούχων πυροσβεστών ανέρχεται σε 5.385. Συνεπώς, για να θεωρηθεί η συγκεκριμένη νομοθετική πρωτοβουλία ως πραγματικά έντιμη προσπάθεια αποκατάστασης των συμβασιούχων πυροσβεστών θα πρέπει να καλύψει ένα ρεαλιστικά μεγάλο αριθμό υπαλλήλων. Προκυρύσσοντας πχ μόνο 1000-2000 θέσεις, πάνω από το 50% των υπάρχοντων συμβασιούχων πυροσβεστών αυτομάτως αποκλείονται!
    3. Να συμπεριληφθεί ως τίτλος σπουδών το απολυτήριο δημοτικού κατ’ εφαρμογή του άρθρου 25 του ΠΔ 50/2001 που ορίζει ότι ως «προσόν διορισμού στον εισαγωγικό βαθμό των κλάδων ΥΕ ορίζεται ο απολυτήριος τίτλος υποχρεωτικής εκπαίδευσης (δηλαδή απολυτήριο τριταξίου γυμνασίου ή για υποψήφιους που έχουν αποφοιτήσει μέχρι και το 1980 απολυτήριο δημοτικού σχολείου)». Οι απόφοιτοι Δημοτικού μπορούν πχ κάλλιστα να απορροφηθούν στην ομάδα «Ήφαιστος» που έχετε συστήσει.
    4. Το μισθολογικό, πειθαρχικό και υπαλληλικό καθεστώς των «επικουρικών πυροσβεστών», η επιτροπή πρόσληψης στο Π.Σ., ο χρόνος εργασίας, οι άδειες, τα εκτός έδρας, η χορήγηση μέσων ατομικής προστασίας κλπ να διέπονται από τις αντίστοιχες διατάξεις που ισχύουν για τους μόνιμους πυροσβέστες
    5. Αναφορικά με τη δυνατότητα μονιμοποίησης μετά το πέρας της 5ετίας στο Π.Σ. ζητώ ρύθμιση αντίστοιχη με εκείνη της παρ. 1 του άρθρου 2 του Ν. 3181/2003 που ίσχυσε για τους υπηρετούντες στις υπηρεσίες συνοριακής φύλαξης καθώς και για τους ειδικούς φρουρούς (απάλειψη του ορίου των 35 ετών)
    6. Το εδάφιο α της παρ. 4 του άρθρου 15 του σχεδίου νόμου να τροποποιηθεί ως εξής: Κατ’ εξαίρεση ως Επικουρικοί Πυροσβέστες μπορούν επίσης να προσληφθούν εφόσον δεν έχουν υπερβεί το 45ο έτος της ηλικίας τους: α) εποχικοί πυροσβέστες που είχαν την ιδιότητα αυτή κατά τις αντιπυρικές περιόδους 2009 έως και 2010.
    7. Tέλος, αναφορικά με τον καθορισμό ανωτάτου ορίου ηλικίας πρόσληψης, επισημαίνω, όπως είχε άλλωστε τονίσει και με το υπ’ αρ. πρωτ. 85/25-10-2010 έγγραφό της η ΠΟΣΠΥΔ, δεν υφίσταται ανάγκη θέσπισης ως τέτοιου του 49ου έτους ηλικίας, καθώς το όριο συνταξιοδότησης έχει πλέον αυξηθεί, το δε πόρισμα της Επιτροπής του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη που υιοθέτησε ως ανώτατο όριο ηλικίας το 49ο έτος αναφερόταν σε ρύθμιση μονιμοποίησης και όχι πενταετούς θητείας. Συνεπώς αφού προκρίνεται η λύση της πενταετούς θητείας, ποιος ο λόγος θέσπισης ανωτάτου ορίου ηλικίας;

  • 28 Νοεμβρίου 2010, 17:38 | giannis

    5. Αναφορικά με τη δυνατότητα μονιμοποίησης μετά το πέρας της 5ετίας στο Π.Σ. ζητώ ρύθμιση αντίστοιχη με εκείνη της παρ. 1 του άρθρου 2 του Ν. 3181/2003 που ίσχυσε για τους υπηρετούντες στις υπηρεσίες συνοριακής φύλαξης καθώς και για τους ειδικούς φρουρούς (απάλειψη του ορίου των 35 ετών)

  • 28 Νοεμβρίου 2010, 17:46 | giannis

    #

    Hidden due to low comment rating. Click here to see.

    1. Αναφορικά με την ονομασία της νέας κατηγορίας που θα συσταθεί στο Π.Σ. αντί του «Επικουρικοί Πυροσβέστες» προτείνω τον τίτλο «Πυροσβέστες πυρόσβεσης- διάσωσης».
    2. Να προκηρυχθούν τουλάχιστον 4.000 θέσεις εργασίας, δεδομένου ότι i) πολλές εκ των προκηρυσσόμενων θέσεων θα καλυφθούν από πολίτες (πολύτεκνοι, θύματα τρομοκρατικών επιθέσεων) και ii) ο αριθμός των συμβασιούχων πυροσβεστών ανέρχεται σε 5.385. Συνεπώς, για να θεωρηθεί η συγκεκριμένη νομοθετική πρωτοβουλία ως πραγματικά έντιμη προσπάθεια αποκατάστασης των συμβασιούχων πυροσβεστών θα πρέπει να καλύψει ένα ρεαλιστικά μεγάλο αριθμό υπαλλήλων. Προκυρύσσοντας πχ μόνο 1000-2000 θέσεις, πάνω από το 50% των υπάρχοντων συμβασιούχων πυροσβεστών αυτομάτως αποκλείονται!
    3. Να συμπεριληφθεί ως τίτλος σπουδών το απολυτήριο δημοτικού κατ’ εφαρμογή του άρθρου 25 του ΠΔ 50/2001 που ορίζει ότι ως «προσόν διορισμού στον εισαγωγικό βαθμό των κλάδων ΥΕ ορίζεται ο απολυτήριος τίτλος υποχρεωτικής εκπαίδευσης (δηλαδή απολυτήριο τριταξίου γυμνασίου ή για υποψήφιους που έχουν αποφοιτήσει μέχρι και το 1980 απολυτήριο δημοτικού σχολείου)». Οι απόφοιτοι Δημοτικού μπορούν πχ κάλλιστα να απορροφηθούν στην ομάδα «Ήφαιστος» που έχετε συστήσει.
    4. Το μισθολογικό, πειθαρχικό και υπαλληλικό καθεστώς των «επικουρικών πυροσβεστών», η επιτροπή πρόσληψης στο Π.Σ., ο χρόνος εργασίας, οι άδειες, τα εκτός έδρας, η χορήγηση μέσων ατομικής προστασίας κλπ να διέπονται από τις αντίστοιχες διατάξεις που ισχύουν για τους μόνιμους πυροσβέστες
    5. Αναφορικά με τη δυνατότητα μονιμοποίησης μετά το πέρας της 5ετίας στο Π.Σ. ζητώ ρύθμιση αντίστοιχη με εκείνη της παρ. 1 του άρθρου 2 του Ν. 3181/2003 που ίσχυσε για τους υπηρετούντες στις υπηρεσίες συνοριακής φύλαξης καθώς και για τους ειδικούς φρουρούς (απάλειψη του ορίου των 35 ετών)
    6. Το εδάφιο α της παρ. 4 του άρθρου 15 του σχεδίου νόμου να τροποποιηθεί ως εξής: Κατ’ εξαίρεση ως Επικουρικοί Πυροσβέστες μπορούν επίσης να προσληφθούν εφόσον δεν έχουν υπερβεί το 45ο έτος της ηλικίας τους: α) εποχικοί πυροσβέστες που είχαν την ιδιότητα αυτή κατά τις αντιπυρικές περιόδους 2009 έως και 2010.
    7. Tέλος, αναφορικά με τον καθορισμό ανωτάτου ορίου ηλικίας πρόσληψης, επισημαίνω, όπως είχε άλλωστε τονίσει και με το υπ’ αρ. πρωτ. 85/25-10-2010 έγγραφό της η ΠΟΣΠΥΔ, δεν υφίσταται ανάγκη θέσπισης ως τέτοιου του 49ου έτους ηλικίας, καθώς το όριο συνταξιοδότησης έχει πλέον αυξηθεί, το δε πόρισμα της Επιτροπής του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη που υιοθέτησε ως ανώτατο όριο ηλικίας το 49ο έτος αναφερόταν σε ρύθμιση μονιμοποίησης και όχι πενταετούς θητείας. Συνεπώς αφού προκρίνεται η λύση της πενταετούς θητείας, ποιος ο λόγος θέσπισης ανωτάτου ορίου ηλικίας;

    Αναφέρετε το Σχόλιο

  • 28 Νοεμβρίου 2010, 17:25 | ΣΑΚΗΣ. Μ

    κυριε υπουργε. σας συνχαιρω για την προσπαθεια που κανετε για την λυση της εργασιακης μας αποκαταστασης. μετα απο τοσα χρονια προσφορας μας στο κοινωνικο συνολο δικαιουμαστε το αυτονοητο, την εργασιακη μας αποκατασταση. προτεινο ο διαγωνισμος που θα γινει να αποροφησσει ολους τους εποχικους πυροσβεστες που εδω και πολλα χρονια ηταν ομηροι πολλων υποσχεσεων για την εργασιακη τους αποκατασταση. το δικαιουντε αλλωστε γιατι εδωσαν τα παντα για να προασπησουνε την ασφαλεια και την ακεραιοτιτα ανθρωπον και περιουσιον. οσο για την ονομασια προτεινω να ονομαστουνε οι εποχικοι πυροσβεστες, (πυροσβεστες πυροσβεσης και διασωσης) ευχαριστω πολυ…

  • 28 Νοεμβρίου 2010, 16:05 | νικος

    ολοι να περασουμε εκπαιδευση στην σχολη πυροσβεστων.

  • 28 Νοεμβρίου 2010, 16:38 | GIANNIS TSIBOS

    ΜΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΡΑ ΑΜΕΣΑ ΟΧΙ ΑΥΡΙΟ ΚΑΙ ΟΧΙ ΔΗΘΕΝ ΚΟΛΛΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΗΛΙΚΙΕΣ ΚΑΙ ΓΝΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΔΙΑΦΟΡΑ ΤΕΡΤΙΠΙΑ ΩΣΤΕ ΝΑ ΚΟΨΕΤΕ ΤΟΥΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΥΣ.ΔΗΛΑΔΗ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΗΤΑΝ ΟΛΟΙ ΤΟΥΣ ΙΚΑΝΟΙ ΚΑΙ ΑΞΙΟΙ ΣΤΑ ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΟΥΣ.ΜΗΝ ΤΟΥΣ ΡΙΧΝΕΤΕ ΚΑΙ ΑΛΛΟ ΤΟ ΗΘΙΚΟ,ΤΩΡΑ ΔΕΝ ΣΑΣ ΚΑΝΟΥΝ? ΕΙΝΑΙ ΚΟΝΤΟΙ? ΕΙΝΑΙ ΑΓΡΑΜΜΑΤΟΙ? ΕΙΝΑΙ ΓΕΡΟΙ? ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΥ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ΠΡΩΤΗ ΓΡΑΜΜΗ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΚΑΙ ΠΟΛΛΑ ΘΥΜΜΑΤΑ ΕΙΝΑΙ ΩΡΑΙΑ ,ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΖΗΤΑΝΕ ΤΟ ΔΙΚΙΟ ΤΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΟΠΩΣ ΠΡΟΕΙΠΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ? ΓΙΑΤΙ ΚΥΡΙΕ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΚΑΙ ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΟΙ ΦΤΑΝΕΤΕ ΣΕ ΜΙΑ ΤΕΤΟΙΑ ΚΙΝΗΣΗ?Η ΔΙΩΞΤΟΥΣ ΟΛΟΥΣ Η ΜΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΕ ΤΟΥΣ ΑΦΟΥ ΔΕ ΣΟΥ ΚΑΝΟΥΝ ΓΙΑΤΙ?

  • 28 Νοεμβρίου 2010, 16:53 | Γκουντωνας Χρηστος

    Συμφωνώ με τις εώς τώρα ενέργιες σας, και είμαι επίσης σύμφωνος με τις απόψεις τις ομοσπονδίας μας. . Αναφορικά με την ονομασία της νέας κατηγορίας που θα συσταθεί στο Π.Σ. αντί του «Επικουρικοί Πυροσβέστες» προτείνω τον τίτλο «Πυροσβέστες πυρόσβεσης- διάσωσης».
    2. Να προκηρυχθούν τουλάχιστον 4.000 θέσεις εργασίας, δεδομένου ότι i) πολλές εκ των προκηρυσσόμενων θέσεων θα καλυφθούν από πολίτες (πολύτεκνοι, θύματα τρομοκρατικών επιθέσεων) και ii) ο αριθμός των συμβασιούχων πυροσβεστών ανέρχεται σε 5.385. Συνεπώς, για να θεωρηθεί η συγκεκριμένη νομοθετική πρωτοβουλία ως πραγματικά έντιμη προσπάθεια αποκατάστασης των συμβασιούχων πυροσβεστών θα πρέπει να καλύψει ένα ρεαλιστικά μεγάλο αριθμό υπαλλήλων. Προκυρύσσοντας πχ μόνο 1000-2000 θέσεις, πάνω από το 50% των υπάρχοντων συμβασιούχων πυροσβεστών αυτομάτως αποκλείονται!
    3. Να συμπεριληφθεί ως τίτλος σπουδών το απολυτήριο δημοτικού κατ’ εφαρμογή του άρθρου 25 του ΠΔ 50/2001 που ορίζει ότι ως «προσόν διορισμού στον εισαγωγικό βαθμό των κλάδων ΥΕ ορίζεται ο απολυτήριος τίτλος υποχρεωτικής εκπαίδευσης (δηλαδή απολυτήριο τριταξίου γυμνασίου ή για υποψήφιους που έχουν αποφοιτήσει μέχρι και το 1980 απολυτήριο δημοτικού σχολείου)». Οι απόφοιτοι Δημοτικού μπορούν πχ κάλλιστα να απορροφηθούν στην ομάδα «Ήφαιστος» που έχετε συστήσει.
    4. Το μισθολογικό, πειθαρχικό και υπαλληλικό καθεστώς των «επικουρικών πυροσβεστών», η επιτροπή πρόσληψης στο Π.Σ., ο χρόνος εργασίας, οι άδειες, τα εκτός έδρας, η χορήγηση μέσων ατομικής προστασίας κλπ να διέπονται από τις αντίστοιχες διατάξεις που ισχύουν για τους μόνιμους πυροσβέστες
    5. Αναφορικά με τη δυνατότητα μονιμοποίησης μετά το πέρας της 5ετίας στο Π.Σ. ζητώ ρύθμιση αντίστοιχη με εκείνη της παρ. 1 του άρθρου 2 του Ν. 3181/2003 που ίσχυσε για τους υπηρετούντες στις υπηρεσίες συνοριακής φύλαξης καθώς και για τους ειδικούς φρουρούς (απάλειψη του ορίου των 35 ετών)
    6. Το εδάφιο α της παρ. 4 του άρθρου 15 του σχεδίου νόμου να τροποποιηθεί ως εξής: Κατ’ εξαίρεση ως Επικουρικοί Πυροσβέστες μπορούν επίσης να προσληφθούν εφόσον δεν έχουν υπερβεί το 45ο έτος της ηλικίας τους: α) εποχικοί πυροσβέστες που είχαν την ιδιότητα αυτή κατά τις αντιπυρικές περιόδους 2009 έως και 2010.
    7. Tέλος, αναφορικά με τον καθορισμό ανωτάτου ορίου ηλικίας πρόσληψης, επισημαίνω, όπως είχε άλλωστε τονίσει και με το υπ’ αρ. πρωτ. 85/25-10-2010 έγγραφό της η ΠΟΣΠΥΔ, δεν υφίσταται ανάγκη θέσπισης ως τέτοιου του 49ου έτους ηλικίας, καθώς το όριο συνταξιοδότησης έχει πλέον αυξηθεί, το δε πόρισμα της Επιτροπής του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη που υιοθέτησε ως ανώτατο όριο ηλικίας το 49ο έτος αναφερόταν σε ρύθμιση μονιμοποίησης και όχι πενταετούς θητείας. Συνεπώς αφού προκρίνεται η λύση της πενταετούς θητείας, ποιος ο λόγος θέσπισης ανωτάτου ορίου ηλικίας;

  • 28 Νοεμβρίου 2010, 16:46 | ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ

    Χαιρετίζουμε την προσπάθεια της Κυβέρνησης στην επίλυση ενός χρόνιου προβλήματος, αυτού των Συμβασιούχων Πυροσβεστών, αλλά και της ευαισθησίας σε θέματα περιβάλλοντος, τα οποία είναι συνυφασμένα με την ανάπτυξης της χώρας .

    Στο Π.Σ όπως είναι γνωστό έχουν προστεθεί από το 1998 ένα πλήθος αρμοδιοτήτων όπως η Δασοπυρόσβεση που είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο.
    Έτσι για να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις των καιρών σε προσωπικό, επιστρατεύτηκαν οι Συμβασιούχοι Πυροσβέστες που ένα μεγάλο ποσοστό αυτών είχαν εκπαιδευτή στην καταστολή δασικών πυρκαγιών στα Δασαρχεία μέχρι το 97, και στο Π.Σ μέχρι και σήμερα με αντικείμενο εργασίας:
    – Καταστολή Δασικών πυρκαγιών
    – Πλημμύρες άντληση υδάτων
    – Αστικά συμβάν (οικίες , καταστήματα , επιχειρήσεις)
    – Διασώσεις (τροχαία , σεισμούς , πλημμύρες)
    – Παροχή βοήθειας σε περιπτώσεις ακραίων καιρικών φαινομένων

    Παρόλο την αύξηση των αρμοδιοτήτων στο Πυροσβεστικό Σώμα υπάρχει ανακολουθία στην αύξηση του σε έμψυχο δυναμικό, που έχει σταθερά φθίνουσα πορεία από το 1998.

    Η σημερινή προσπάθεια ένταξης μας στο δυναμικό του Π.Σ θα έχει αποτέλεσμα την κάλυψη των κενών οργανικών του θέσεων, σε συνδυασμό της εμπειρίας μας με τα τρία βασικά χαρακτηριστικά που διακρίνουν τον κλάδο μας:

    1) Την αγάπη για τη εργασία που παρέχουμε όλα αυτά τα χρόνια, ταγμένοι στο πλευρό των πολιτών, στην προστασία της περιουσίας τους, του περιβάλλοντος και των δασών της χώρας μας.
    2) Μπορούμε να ανταπεξέλθουμε σε επιπλέον καθήκοντα πρόληψης, γιατί ζούμε – εργαζόμαστε μέσα σε αυτές τις περιοχές οι οποίες μας έχουν ανατεθεί ως χώροι ευθύνης των περιπολικών και τις γνωρίζουμε πιθαμή προς πιθαμή.
    3) Θέλουμε και μπορούμε να προσφέρουμε επιπλέον υπηρεσίες με την υποστήριξη και τις συντονισμένες προσπάθειες των αρμόδιων Υπουργείων για την ανάπτυξη της χώρας μας συμβάλλοντας στον πρωταρχικό στόχο που είναι το ζητούμενο η
    πρόληψη δασικών πυρκαγιών.

    Τι μπορούμε να προσφέρουμε

    1. Ενημέρωση των πολιτών
    α) Ευαισθητοποίηση – ενημέρωση των πολιτών είναι η πρώτη, ενέργεια πρόληψης

    2. Έργα υποδομής (δρόμους – δεξαμενές – αντιπυρικές ζώνες κ.τ.λ.)
    α) Έλεγχος προσβασιμότητας δασικών δρόμων
    β) Έλεγχος προσβασιμότητας υδατοδεξαμενών σε πυροσβεστικά οχήματα
    γ) Έλεγχος στεγανότητας, πληρότητας υδατοδεξαμενών
    δ) Έλεγχος μέτρων ασφαλείας υδατοδεξαμενών
    ε) Εντοπισμός φυσικών υδάτινων αποθεμάτων για την πλήρωση πυροσβεστικών οχημάτων
    ζ) Έλεγχος λειτουργίας πυροσβεστικών κρουνών
    η) Εντοπισμός στρατηγικών σημείων για την ανάπτυξη πυροσβεστικών οχημάτων
    θ) Εντοπισμός στρατηγικών σημείων διάσωσης και αεροκομιδής
    ι) Αναντιστοιχία οδικών δασικών χαρτών με το υπάρχων σύμπλεγμα δασικών δρόμων
    κ) Κατάρτιση νέων δασικών χαρτών με βασικά δεδομένα χρήσιμα για την καταστολή δασικών πυρκαγιών

    3. Κατάλληλη διαχείριση των δασών
    α) Απομάκρυνση συσσωρευμένης βιομάζας (νεκρά και πεσμένα δέντρα)
    β) Καλλιέργεια υποβαθμισμένων δασών
    γ) Απομάκρυνση απορριμμάτων και μπαζών
    δ) Διασφάλιση μέτρων πυροπροστασίας των ΧΥΤΑ
    4. Επιτήρηση της περιοχής με συνεχείς περιπολίες για την αποτροπή εμπρησμών
    α) Μείωση ή εξάλειψη της πιθανότητας εκδήλωσης πυρκαγιών
    β) Ετοιμότητα και εκτίμηση κινδύνου
    γ) Έγκαιρη ανίχνευση εστιών πυρκαγιάς και την άμεση κατάσβεσή
    δ) Τη μείωση της πιθανότητας εξάπλωσης κάθε εκδηλωμένης
    πυρκαγιάς
    ε) Προστασία καμένων δασικών εκτάσεων
    ζ) Κατασκευή φραγμάτων συγκράτησης εδάφους (κορμοδέματα –
    κορμοφράγματα)

  • 28 Νοεμβρίου 2010, 15:20 | ΒΡΑΣΙΔΑΣ

    Κύριε Υπουργέ και συνάδελφοι τι ακριβώς διαπραγματευόμαστε ??? Το ποιοι θα θυσιαστούν και ποιοι θα λυτρωθούν, και με τι όνομα θα λυτρωθούν??? Να αποσυρθεί πάραυτα αυτός ο τραγέλαφος που ονομάζεται «σχέδιο Νόμου» και ΝΑ ΥΠΑΧΘΟΥΝ άμεσα και με διαφάνεια ΟΛΟΙ ΟΙ ΕΠΟΧΙΚΟΙ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΕΣ στο νέο σώμα που θα συσταθεί!!!!!!!!!!
    Την κολοκυθιά θα παίξετε με τις ζωές και τις οικογένειες 5500 εργαζομένων????
    Ρώσικη ρουλέτα πάνω στο κορμί, την ψυχή και τη συνείδηση ανθρώπων που έχουν θυσιαστεί για το κοινό καλό??? Ανθρώπων που έχουν αποδείξει πλειστάκις ότι αξίζουν να μονιμοποιηθούν επί ίσοις όροις με τους ήδη μόνιμους πυροσβέστες???
    Οποιαδήποτε συζήτηση αποτελεί υποχώρηση, στρουθοκαμηλισμό και εθελοτυφλία!!!!!!!!!
    ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΚΡΙΤΗΡΙΟ ΠΡΟΣΛΗΨΗΣ!!!
    ΟΥΤΕ ΜΙΑ ΘΕΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΧΑΜΕΝΗ!!!
    ΑΜΕΣΗ ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΝΟΜΟΥ ΚΑΙ ΞΕΚΑΘΑΡΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΝΟΣ ΕΚΑΣΤΟΥ ΤΩΝ ΕΠΟΧΙΚΩΝ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ!!!
    ΑΠΟ ΤΙΣ 5385 ΘΕΣΕΙΣ ΕΠΟΧΙΚΩΝ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ ΝΑ ΠΡΟΚΥΨΟΥΝ ΑΚΡΙΒΩΣ 5385 ΘΕΣΕΙΣ ΕΙΔΙΚΩΝ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ!!!
    ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΟΣΟ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙΡΟΣ!!! ΕΑΝ ΠΕΡΑΣΕΙ Ο ΝΟΜΟΣ ΚΑΙ ΒΓΕΙ Η ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΜΕ ΤΕΤΟΙΟΥ ΕΙΔΟΥΣ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΠΛΕΟΝ ΠΟΛΥ ΑΡΓΑ!!!
    Αν ήταν αγαθές οι προθέσεις της κυβέρνησης δεν θα έβαζε όρια ηλικίας από την στιγμή που δεν γεννάτε θέμα συνταξιοδότησης μας από το Δημόσιο , απλώς θέλει να πετάξει έξω όσο το δυνατόν περισσότερους εποχικούς πυροσβέστες . Μήπως η κυβέρνηση έχει σκοπό να ταχτοποιήσει και μερικά δικά της παιδιά με αυτό τo νομοσχέδιο ?? Μήπως από τους 5.500 εποχικούς πυροσβέστες μείνουν τελικά οι μισοί απέξω ?? Και οι υπόλοιποι που θα μείνουν απέξω τι θα κάνουν κύριε Υπουργέ ?? Στα αντικαταθλιπτικά και στην αυτοκτονία????????????????????????????

  • 28 Νοεμβρίου 2010, 15:38 | vasilis platogiannis

    κυριε υπουργε,υλοποιηστε την δεσμευση του πρωθυπουργου οσον αφορα τουσ συμβασιουχουσ πυροσβεστεσ.μονιμοποιειστε τουσ ανθρωπουσ εκεινουσ,που κατα κοινη γνωμη εχουν συνεισφερει στην προστσσια των δασων,στην πυροσβεση και στην καλυτερη ποιοτητα ζωησ των πολιτων τησ χωρασ μασ.ανταμειψτε επισησ ολουσ εκεινουσ τουσ συμβασιουχουσ πυροσβεστεσ που για χρονια προσεφεραν τισ υπηρεσιεσ τουσ στο κρατοσ αμισθοι ωσ εθελοντεσ πυροσβεστεσ.με εκτιμηση συμβασιουχοσ-εθελοντησ πυροσβεστησ….
    ΠΛΑΤΟΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ

  • 28 Νοεμβρίου 2010, 15:25 | ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΕΜ. Κ

    ΠΑΤΕ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕΤΕ ΝΕΑ ΣΤΡΑΤΙΑ ΑΝΕΡΓΩΝ.
    ΜΕ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΠΟΥ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΤΕ ΠΑΤΕ ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΚΟΜΑ ΦΟΡΑ ΝΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΕΙΤΕ ΤΗΝ ΑΝΕΡΓΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΝΕΩΝ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΩΝ.
    ΘΕΛΩ ΝΑ ΡΩΤΗΣΩ ΠΩΣ ΤΟΥΣ ΣΥΝΟΡΙΟΦΥΛΑΚΕΣ ΤΟΥΣ ΑΠΟΡΡΟΦΗΣΑΤΕ ΚΑΙ ΜΕ ΜΑΣ ΔΕΝ ΚΑΝΕΤΕ ΤΟ ΙΔΙΟ?ΠΑΡΑ ΒΑΖΕΤΕ ΟΡΟΥΣ ΗΛΙΚΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΥΠΗΡΕΣΙΑΣ.
    ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΓΡΑΜΜΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΣ ΗΛΙΚΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΚΑΙ ΜΟΡΦΩΤΙΚΟΥ ΕΠΙΠΕΔΟΥ Η ΦΩΤΙΑ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΟΡΙΑ , ΠΤΥΧΙΑ, ΠΡΟΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΚΡΙΘΗΚΑΜΕ ΟΛΟΙ ΙΚΑΝΟΙ ΕΙΣΤΕ ΥΠΟΧΡΕΩΜΕΝΟΙ ΝΑ ΜΑΣ ΔΕΧΤΕΙΤΕ ΣΤΙΣ ΤΑΞΕΙΣ ΤΟΥ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ. ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΙ ΠΛΕΟΝ ΕΝΕΡΓΟΙ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΙ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ ΔΕΝ ΕΠΑΙΤΟΥΜΕ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΜΟΝΙΜΗ ΚΑΙ ΣΤΑΘΕΡΗ ΕΡΓΑΣΙΑ.
    ΟΦΕΙΛΕΤΕ ΝΑ ΛΑΒΕΤΕ ΣΟΒΑΡΑ ΥΠ’ΟΨΙΝ ΟΤΙ ΕΧΟΥΜΕ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙ ΚΑΙ ΑΚΟΥΜΠΗΣΕΙ ΟΛΗ ΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ ΠΑΝΩ ΕΔΩ.
    ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΙΣΤΕ ΤΟΣΟ ΑΝΑΛΓΗΤΟΙ ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΑΠΟ ΕΣΑΣ ΠΡΟΕΡΧΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΦΤΩΧΕΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΠΟΥ ΞΕΡΟΥΝ ΠΟΣΟ ΔΥΣΚΟΛΗ ΕΙΝΑΙ Η ΕΠΙΒΙΩΣΗ. ΕΛΠΙΖΩ ΠΩΣ ΔΕΝ ΕΧΕΤΕ ΑΠΩΛΕΣΕΙ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΙΣΜΟ ΚΑΙΔΕΝ ΕΧΕΤΕ ΞΕΧΑΣΕΙ ΤΟΥΣ ΚΟΠΟΥΣ ΚΑΙ ΤΑ ΒΑΣΑΝΑ ΤΗΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΕΚΤΟΣ ΚΑΙ ΑΝ ΓΙΑ ΣΑΣ ΕΙΝΑΙ ΜΑΚΡΙΝΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ

  • 28 Νοεμβρίου 2010, 14:25 | Σ.ΞΑΝΘΗ

    ΚΑΠΟΤΕ ΕΓΡΑΦΑΝ ΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ,΄΄ΗΡΩΕΣ΄΄ ΓΙΑ ΤΟΥΣ 5500 ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΥΣ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΕΣ!!ΔΩΣΤΕ ΣΕ ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΗΡΩΕΣ ΗΡΩΙΚΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΩΣΤΕ ΚΑΝΕΙΣ ΗΡΩΑΣ ΝΑ ΜΗ ΜΕΙΝΕΙ ΕΞΩ!!!! 4385 ΗΡΩΕΣ ……

  • 28 Νοεμβρίου 2010, 14:20 | Σ.

    ΑΣ ΜΗ ΔΟΥΜΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΡΥΘΜΙΣΗ ΠΑΓΙΔΑ ΑΤΟΜΙΚΑ!ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΟΛΟΙ ΕΙΤΕ 30 ΕΙΤΕ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 45 ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ!!ΜΑΖΙ ΠΗΓΑΙΝΑΜΕ ΣΤΙΣ ΜΑΧΕΣ ΜΕ ΤΙΣ ΦΥΣΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ ΜΕ ΤΟΥΣ 46ΡΗΔΕΣ!!!ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΜΕΙΝΟΥΝ ΤΩΡΑ ΕΧΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΡΥΘΜΙΣΗ;ΕΤΣΙ ΔΕΝ ΜΑΣ ΤΑΚΤΟΠΟΙΟΥΝ ΟΠΩΣ ΕΙΧΑΝ ΥΠΟΣΧΕΘΕΙ,ΑΛΛΑ ΜΑΣ ΔΙΑΧΩΡΙΖΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΥΣ ΜΑΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ!!!!ΔΙΚΑΙΗ ΤΑΚΤΟΠΙΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ 4385 ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ!!!

    ΣΩΜΑ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ!! ΣΩΜΑ!! ΝΑ ΜΗ ΔΙΑΣΠΑΣΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΤΟ ΣΩΜΑ!!!ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΑΠΟΤΕΛΟΥΜΕ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΛΕΓΕΤΑΙ ΣΩΜΑ!!!

  • 28 Νοεμβρίου 2010, 14:14 | stathis

    1. Αναφορικά με την ονομασία της νέας κατηγορίας που θα συσταθεί στο Π.Σ. αντί του «Επικουρικοί Πυροσβέστες» προτείνω τον τίτλο «Πυροσβέστες πυρόσβεσης- διάσωσης».
    2. Να προκηρυχθούν τουλάχιστον 4.000 θέσεις εργασίας, δεδομένου ότι i) πολλές εκ των προκηρυσσόμενων θέσεων θα καλυφθούν από πολίτες (πολύτεκνοι, θύματα τρομοκρατικών επιθέσεων) και ii) ο αριθμός των συμβασιούχων πυροσβεστών ανέρχεται σε 5.385. Συνεπώς, για να θεωρηθεί η συγκεκριμένη νομοθετική πρωτοβουλία ως πραγματικά έντιμη προσπάθεια αποκατάστασης των συμβασιούχων πυροσβεστών θα πρέπει να καλύψει ένα ρεαλιστικά μεγάλο αριθμό υπαλλήλων. Προκυρύσσοντας πχ μόνο 1000-2000 θέσεις, πάνω από το 50% των υπάρχοντων συμβασιούχων πυροσβεστών αυτομάτως αποκλείονται!
    3. Να συμπεριληφθεί ως τίτλος σπουδών το απολυτήριο δημοτικού κατ’ εφαρμογή του άρθρου 25 του ΠΔ 50/2001 που ορίζει ότι ως «προσόν διορισμού στον εισαγωγικό βαθμό των κλάδων ΥΕ ορίζεται ο απολυτήριος τίτλος υποχρεωτικής εκπαίδευσης (δηλαδή απολυτήριο τριταξίου γυμνασίου ή για υποψήφιους που έχουν αποφοιτήσει μέχρι και το 1980 απολυτήριο δημοτικού σχολείου)». Οι απόφοιτοι Δημοτικού μπορούν πχ κάλλιστα να απορροφηθούν στην ομάδα «Ήφαιστος» που έχετε συστήσει.
    4. Το μισθολογικό, πειθαρχικό και υπαλληλικό καθεστώς των «επικουρικών πυροσβεστών», η επιτροπή πρόσληψης στο Π.Σ., ο χρόνος εργασίας, οι άδειες, τα εκτός έδρας, η χορήγηση μέσων ατομικής προστασίας κλπ να διέπονται από τις αντίστοιχες διατάξεις που ισχύουν για τους μόνιμους πυροσβέστες
    5. Αναφορικά με τη δυνατότητα μονιμοποίησης μετά το πέρας της 5ετίας στο Π.Σ. ζητώ ρύθμιση αντίστοιχη με εκείνη της παρ. 1 του άρθρου 2 του Ν. 3181/2003 που ίσχυσε για τους υπηρετούντες στις υπηρεσίες συνοριακής φύλαξης καθώς και για τους ειδικούς φρουρούς (απάλειψη του ορίου των 35 ετών)
    6. Το εδάφιο α της παρ. 4 του άρθρου 15 του σχεδίου νόμου να τροποποιηθεί ως εξής: Κατ’ εξαίρεση ως Επικουρικοί Πυροσβέστες μπορούν επίσης να προσληφθούν εφόσον δεν έχουν υπερβεί το 45ο έτος της ηλικίας τους: α) εποχικοί πυροσβέστες που είχαν την ιδιότητα αυτή κατά τις αντιπυρικές περιόδους 2009 έως και 2010.
    7. Tέλος, αναφορικά με τον καθορισμό ανωτάτου ορίου ηλικίας πρόσληψης, επισημαίνω, όπως είχε άλλωστε τονίσει και με το υπ’ αρ. πρωτ. 85/25-10-2010 έγγραφό της η ΠΟΣΠΥΔ, δεν υφίσταται ανάγκη θέσπισης ως τέτοιου του 49ου έτους ηλικίας, καθώς το όριο συνταξιοδότησης έχει πλέον αυξηθεί, το δε πόρισμα της Επιτροπής του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη που υιοθέτησε ως ανώτατο όριο ηλικίας το 49ο έτος αναφερόταν σε ρύθμιση μονιμοποίησης και όχι πενταετούς θητείας. Συνεπώς αφού προκρίνεται η λύση της πενταετούς θητείας, ποιος ο λόγος θέσπισης ανωτάτου ορίου ηλικίας;
    stathis

  • 28 Νοεμβρίου 2010, 14:31 | Θ.

    ΝΑ ΕΝΤΑΧΘΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΤΗΣ 5ΕΤΟΥΣ ΘΗΤΕΙΑΣ ΣΕ ΒΑΘΟΣ ΧΡΟΝΟΥ!!!ΕΙΜΑΙ ΚΑΤΩ ΑΠΟ 35 ΕΤΩΝ.ΑΛΛΑ ΣΤΙΣ ΦΩΤΙΕΣ ΔΕΝ ΠΗΓΑΙΝΑΝ ΜΟΝΟ ΟΙ 30ΑΡΗΔΕΣ!ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 45 ΠΟΙΟΣ Ο ΛΟΓΟΣ ΝΑ ΜΕΙΝΟΥΝ ΕΧΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΡΥΘΜΙΣΗ;ΤΙ ΦΤΑΙΝΕ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ 20 Κ 22 ΧΡΟΝΙΑ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΙ;ΟΙ ΕΚΑΣΤΟΤΕ ΚΥΒΕΡΝΣΗΣΕΙΣ ΤΟΥΣ ΕΦΤΑΣΑΝ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 45 Κ ΣΗΜΕΡΑ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΤΟΥΣ ΠΕΤΑΞΟΥΝ ΕΧΩ!!!ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΦΩΤΙΑ,ΟΛΟΙ ΠΕΖΑΜΕ ΤΙΣ ΖΩΕΣ ΜΑΣ ΚΟΡΟΝΑ ΓΡΑΜΜΑ!!!ΟΛΟΙ ΛΟΙΠΟΝ ΝΑ ΕΝΤΑΧΘΟΥΝ ΣΤΟ ΝΕΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ!!ΟΠΩΣ ΟΛΟΙ ΔΩΣΑΜΕ ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΣΤΙΣ ΦΥΣΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ ΕΤΣΙ ΝΑ ΔΟΥΜΕ Κ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΙΑ ΑΣΠΡΗ ΜΕΡΑ!!!ΑΛΩΣΤΕ ΑΚΟΜΑ Κ ΟΛΟΙ ΝΑ ΕΝΤΑΧΘΟΥΜΕ,ΠΑΛΙ ΔΕΝ ΚΑΛΥΒΟΥΜΕ ΤΑ ΚΕΝΑ,ΑΦΟΥ ΑΥΤΟ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΣΕ ΒΑΘΟΣ 3ΕΤΙΑΣ,Κ ΕΩΣ ΤΟΤΕ ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΒΓΕΙ ΣΥΝΤΑΞΗ ΑΠΟ ΤΟ ΜΟΝΙΜΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΕΣ!!Κ ΕΤΣΙ ΜΟΝΟ ΘΑ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΘΕΙ Η ΧΡΟΝΙΑ ΑΔΙΚΙΑ ΟΛΩΝ ΜΑΣ!!!ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ,ΑΣ ΜΗ ΧΩΡΙΣΤΟΥΜΕ ΤΩΡΑ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ!!!Η ΟΛΟΥΣ Η ΚΑΝΕΝΑΝ!!!ΕΠΙΣΗΣ ΝΑ ΕΝΤΑΧΘΟΥΜΕ ΣΤΟ ΜΟΝΙΜΟ ΠΡΟΣΟΠΙΚΟ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΦΟΒΟΜΑΣΤΕ ΝΑ ΑΝΠΝΕΥΣΟΥΜΕ ΣΤΡΑΒΑ ΜΗΠΩΣ Κ ΦΑΜΕ ΚΑΠΟΙΑ ΠΟΙΝΗ!!!

  • 28 Νοεμβρίου 2010, 14:26 | Σ.

    ΝΑ ΕΝΤΑΧΘΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΤΗΣ 5ΕΤΟΥΣ ΘΗΤΕΙΑΣ ΣΕ ΒΑΘΟΣ ΧΡΟΝΟΥ!!!ΕΙΜΑΙ ΚΑΤΩ ΑΠΟ 35 ΕΤΩΝ.ΑΛΛΑ ΣΤΙΣ ΦΩΤΙΕΣ ΔΕΝ ΠΗΓΑΙΝΑΝ ΜΟΝΟ ΟΙ 30ΑΡΗΔΕΣ!ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 45 ΠΟΙΟΣ Ο ΛΟΓΟΣ ΝΑ ΜΕΙΝΟΥΝ ΕΧΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΡΥΘΜΙΣΗ;ΤΙ ΦΤΑΙΝΕ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ 20 Κ 22 ΧΡΟΝΙΑ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΙ;ΟΙ ΕΚΑΣΤΟΤΕ ΚΥΒΕΡΝΣΗΣΕΙΣ ΤΟΥΣ ΕΦΤΑΣΑΝ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 45 Κ ΣΗΜΕΡΑ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΤΟΥΣ ΠΕΤΑΧΟΥΝ ΕΧΩ!!!ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΦΩΤΙΑ,ΟΛΟΙ ΠΕΖΑΜΕ ΤΙΣ ΖΩΕΣ ΜΑΣ ΚΟΡΟΝΑ ΓΡΑΜΜΑ!!!ΟΛΟΙ ΛΟΙΠΟΝ ΝΑ ΕΝΤΑΧΘΟΥΝ ΣΤΟ ΝΕΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ!!ΟΠΩΣ ΟΛΟΙ ΔΩΣΑΜΕ ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΣΤΙΣ ΦΥΣΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ ΕΤΣΙ ΝΑ ΔΟΘΜΕ Κ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΙΑ ΑΣΠΡΗ ΜΕΡΑ!!!ΑΛΩΣΤΕ ΑΚΟΜΑ Κ ΟΛΟΙ ΝΑ ΕΝΤΑΧΘΟΥΜΕ,ΠΑΛΙ ΔΕΝ ΚΑΛΥΒΟΘΜΕ ΤΑ ΚΕΝΑ,ΑΦΟΥ ΑΥΤΟ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΣΕ ΒΑΘΟΣ 3ΕΤΙΑΣ,Κ ΕΩΣ ΤΟΤΕ ΘΑ ΕΧΟΘΝ ΩΓΕΙ ΣΥΝΤΑΞΗ ΑΠΟ ΤΟ ΜΟΝΙΜΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΕΣ!!Κ ΕΤΣΙ ΜΟΝΟ ΘΑ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΘΕΙ Η ΧΡΟΝΙΑ ΑΔΙΚΑ ΟΛΝ ΜΑΣ!!!ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ,ΑΣ ΜΗ ΧΩΡΙΣΤΟΥΜΕ ΤΩΡΑ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ!!!Η ΟΛΟΥΣ Η ΚΑΝΕΝΑΝ!!!

  • 28 Νοεμβρίου 2010, 14:39 | anagnostoy georgios

    Δεν συνφωνω στο θεμα που λεει οσοι εινε αποφητοι λυκειου και 35 ετων μετα την 5ετια να μενουν μονιμοι στο πυροσβεστικο σωμα η ηλικια πρεπει να γινει τουλαχιστο μεχρι τα 39 με 40. γιατι υπαρχουν συναδελφοι που ειναι σε αυτοι την ηλικια οι πιο πολοι.και τι θα γινουν οι υποληπους συναδελφους ματα την ληξη τις 5 ετιας.

  • 28 Νοεμβρίου 2010, 13:43 | ολυμπιαδα τατση

    καλο θα ηταν να γινει σαφης ο αριθμος των οργανικων θεσεων καθως και οι θεσεις να καλυφθουν απο τους ηδη υπαρχοντες συμβασιουχους πυροσβεστες που ειναι υπο καθεστως ομηριας εδω και πολλα χρονια τωρα.

  • 28 Νοεμβρίου 2010, 13:18 | aristotelis

    ΚΥΡΙΕ ΥΠΟΥΡΓΕ ΑΝΕΛΑΒΑ ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ ΣΑΝ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΣ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΗΣ 27 ΧΡΟΝΩΝ ΤΟ 2003 ΣΗΜΕΡΑ ΕΙΜΑΙ 35, ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΟΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΜΕ ΥΠΟΒΙΒΑΖΕΤΑΙ ΣΕ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΟ ΕΠΕΙΔΗ ΕΤΣΙ ΠΡΟΣΤΑΖΕΙ ΤΟ ΑΡΧΗΓΕΙΟ ΓΙΑΤΙ ΑΥΤΟ ΤΟΥΣ ΒΟΛΕΥΕΙ. ΕΑΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΛΥΣΕΤΕ ΤΟ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ ΜΑΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΚΑΝΤΕ ΤΟ ΣΩΣΤΑ.

    ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΟΥ ΑΜΜΕΣΗ ΜΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΜΕ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΟ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΑΙ ΗΛΙΚΙΑ ΕΩΣ 45.

    ΟΣΟΙ ΕΧΟΥΝ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΝΑ ΛΕΓΟΝΤΑΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΕΣ.

    ΟΣΟΙ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 45 ΣΤΟ ΔΑΣΑΡΧΕΙΟ.

    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.

  • 28 Νοεμβρίου 2010, 13:40 | ΓΙΑΝΝΗΣ

    κ ΥΠΟΥΡΓΕ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΠΟΧΙΚΟΥΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ ΘΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΟΡΙΟΔΟΤΙΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΥΠΥΡΕΣΙΑ ΤΟΥΣ ΟΠΩΣ ΥΠΕΙΡΧΕ ΚΑΙ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΑ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΠΡΟΚΥΡΗΞΕΙΣ?

  • 28 Νοεμβρίου 2010, 13:21 | ΓΙΑΝΝΗΣ

    Εγώ προτείνω το σχέδιο νόμου να βασιστεί στο πόρισμα της ομάδας εργασίας.Δηλαδή μονιμότητα και όχι «επικουρικότητα» για όσους είναι μέχρι 49 ετών σε μια περίοδο 5ετίας αρχίζοντας από τους μεγαλύτερους ηλικιακά και προχωρώντας σύμφωνα με τη λίστα που θα καταρτηθεί σταδιακά και στους μικρότερους.Στη λίστα να υπάρχουν όσοι είναι εποχικοί πυροσβέστες μέχρι σήμερα άσχετα από το πότε.Γίναμε εποχικοί με ΑΣΕΠ και όχι με βύσμα!!!!Οσο αφορά τις γραμματικές γνώσεις,τα Ι3-Ι4-Ι5 δε θυμάμαι να ίσχυαν στις προκυρήξεις των εποχικών πυροσβεστών άρα γιατί να ισχύουν τώρα;Οσοι μείνουν έξω από τη λίστα να διασφαλιστεί 8μηνη εργασία μέχρι τη συνταξιοδότηση.

  • 28 Νοεμβρίου 2010, 13:13 | apostolis

    Στην παρ.7 προβλέπεται ότι το δικαίωμα ένταξης στο μόνιμο πυροσβεστικό προσωπικό, θα το έχουν οι απόφοιτοι Λυκείου, οι οποίοι κατά το χρόνο πρόσληψής τους δεν είχαν υπερβεί το 35ο έτος της ηλικίας τους. Η ρύθμιση αυτή, είναι προφανές ότι δημιουργεί την εξής αδικία: εποχικός πυροσβέστης ο οποίος είναι σήμερα 34 ετών με 4ετή εμπειρία θα έχει το δικαίωμα μονιμοποίησης, ενώ ένας 36 ετών σήμερα με 6ετή εμπειρία ή ένας 40 ετών σήμερα με 10ετή εμπειρία κλπ δεν θα έχουν το δικαίωμα αυτό. Δημιουργείται λοιπόν το εξής αντιφατικό και άδικο, ότι παρόλο που όλοι τους ξεκίνησαν ως εποχικοί πυροσβέστες, στην ηλικία των 30ετών (την οποία αναφέρω ενδεικτικά για το παράδειγμα), αυτός με την μικρότερη εμπειρία ευνοείται έναντι των άλλων. Πιστεύω ότι αυτό χρήζει διόρθωσης η οποία μπορεί να γίνει με δύο τρόπους. Είτε αφαιρώντας τον όρο του 35ου έτους ηλικίας, είτε με επαναδιατύπωση της παραγράφου με τέτοιο τρόπο ώστε να λαμβάνεται εναλλακτικά υπόψη η ηλικία, κατά τον χρόνο πρόσληψής ως εποχικοί πυροσβέστες μετά τον οποίο διατηρούσαν την ιδιότητα αυτή χωρίς διακοπή για όλα τα έτη, έως την απόκτηση της ιδιότητας του επικουρικού πυροσβέστη. Έτσι η διατύπωση της παραγράφου 7, θα μπορούσε να γίνει ως εξής:

  • 28 Νοεμβρίου 2010, 12:56 | apostolis

    Πρώτα από όλα χαιρετίζω την προσπάθεια αυτή με την προϋπόθεση να μην μείνει στα χαρτιά αλλά να υλοποιηθεί κιόλας ΑΜΕΣΑ ώστε να τελειώσει η εργασιακή ομηρία των συμβασιούχων πυροσβεστών και να καλυφθούν τα 4.500 οργανικά του Π.Σ για να γίνει πιο λειτουργικό και άμεσο.
    Όσον αφορά το σχέδιο νόμου:

    Στην παρ. 1: Θα πρέπει, όπως και στους νόμους 2622/98 και 2734/99 των συνοριοφυλάκων και ειδικών φρουρών αντίστοιχα, στους οποίους στηρίζετε όπως ξέρουμε το παρόν σχέδιο νόμου, να αναγράφετε απαραίτητα ο αριθμός των οργανικών θέσεως που δεν πρέπει να είναι λιγότερες από 3.000 ώστε στο μέλλον να μην υπάρχουν κολλήματα.

    Στην παρ. 3: Ως συμβασιούχοι πυροσβέστες αυτή την στιγμή υπηρετούν περί τους 250 πτυχιούχους ΑΕΙ και ΤΕΙ διαφόρων ειδικοτήτων. Καλό είναι να μοριοδοτηθούν επιπλέον αυτοί ώστε να αξιοποιηθούν οι γνώσεις τους στην συνέχεια στο έπακρο από το Πυροσβεστικό Σώμα. Επιπλέον μοριοδότηση να δοθεί στους κάτοχους οποιοδήποτε τύπου Λυκείου.

    Στην παρ. 4: Οι κυρωμένοι πίνακες να μην ισχύουν για 3 έτη αλλά για 5 διότι θα πρέπει να συνυπολογισθεί και η οικονομική κατάσταση που υπάρχει αυτή την στιγμή στην χώρα. Εφόσον παραμείνει στα 3 έτη θα πρέπει να διασφαλιστεί ότι ΟΛΟΙ όσοι θα θεωρηθούν επιτυχόντες και τα ονόματά τους είναι στους κυρωμένους πίνακες, θα ΑΠΟΡΡΟΦΗΘΟΥΝ μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα.

    Στην παρ. 7: Πρέπει ΟΛΟΙ όσοι τελειώσουν ευδοκίμος την 5ετία να μονιμοποιούνται ανεξάρτητου ηλικίας.

    Στην παρ. 8: Η ονομασία «Επικουρικοί» δεν τιμά καθόλου τους συμβασιούχους πυροσβέστες. Τα κύρια καθήκοντα της νέας ειδικότητας, όπως αποτυπώνονται στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Προ.Πο., είναι η δασοπροστασία και η δασοπυρόσβεση και η πυρασφάλεια, από την στιγμή που αυτές αποτελούν ένα ειδικό και ξεχωριστό κομμάτι της πυρόσβεσης, από την στιγμή που «οι εμπλεκόμενοι είναι αρχικά όσοι έχουν τη δασοπυρόσβεση ως κύριο επαγγελματικό τους καθήκον» (οδηγός δασοπυρόσβεσης – δασοπροστασίας του Δρ. Δρ. Γαβριήλ Ξανθόπουλου σελ. 50) και σε συνάρτηση με την εκπαίδευση και την πολυετή εμπειρία των συμβασιούχων πυροσβεστών στον τομέα αυτό τους έχει καταστήσει ένα ειδικά εκπαιδευμένο προσωπικό στο αντικείμενο της δασοπυρόσβεσης και δασοπροστασίας και πυρασφάλειας.
    Επίσης οι συμβασιούχοι πυροσβέστες μετέχουν επιτυχώς σε πάσης φύσεως συμβάντα όπως αποδεικνύετε και από τα δελτία συμβάντων του Π.Σ.
    Λαμβάνοντας λοιπόν υπόψη όλα τα παραπάνω είναι προφανές ότι η ονομασία «επικουρικός πυροσβέστης» δεν ευσταθεί και προτείνουμε αντ’ αυτού τις ονομασίες «Πυροσβέστες Ειδικών Καθηκόντων» ή «Πυροσβέστες Δασών και Πυρασφαλείας» ή «Ειδικοί Πυροσβέστες». Περισσότερα σε αυτό με καλύπτει ο συνάδελφος που έγραψε στις 27 Νοεμβρίου 2010, 02:16 | ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ

    Στην παρ. 10: Πρέπει όσοι έχουν απολυτήριο Λυκείου ή πτυχίο ΑΕΙ και ΤΕΙ να μπορούν να προάγονται βαθμολογικά όπως ισχύει και για τους μόνιμους πυροσβέστες.

  • 28 Νοεμβρίου 2010, 12:09 | ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ

    Τι ακριβώς διαβουλευόμαστε??? Το ποιοι θα θυσιαστούν και ποιοι θα λυτρωθούν, και με τι όνομα θα λυτρωθούν??? Να αποσυρθεί πάραυτα αυτός ο τραγέλαφος που ονομάζεται «σχέδιο Νόμου» και ΝΑ ΥΠΑΧΘΟΥΝ άμεσα και με διαφάνεια ΟΛΟΙ ΟΙ ΕΠΟΧΙΚΟΙ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΕΣ στο νέο σώμα που θα συσταθεί!!!!!!!!!!
    Την κολοκυθιά θα παίξετε με τις ζωές και τις οικογένειες 5500 εργαζομένων????
    Ρώσικη ρουλέττα πάνω στο κορμί, την ψυχή και τη συνείδηση ανθρώπων που έχουν θυσιαστεί για το κοινό καλό??? Ανθρώπων που έχουν αποδείξει πλειστάκις ότι αξίζουν να μονιμοποιηθούν επί ίσοις όροις με τους ήδη μόνιμους πυροσβέστες???
    Οποιαδήποτε συζήτηση αποτελεί υποχώρηση, στρουθοκαμηλισμό και εθελοτυφλία!!!!!!!!!
    ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΚΡΙΤΗΡΙΟ ΠΡΟΣΛΗΨΗΣ!!!
    ΟΥΤΕ ΜΙΑ ΘΕΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΧΑΜΕΝΗ!!!
    ΟΥΤΕ ΜΙΑ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΣΕ ΕΝΑ ΣΑΘΡΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ!!!ΟΣΗ ΖΑΧΑΡΗ ΚΙ ΑΝ ΡΙΞΕΙΣ ΠΑΝΩ ΣΤΟ ΣΑΠΙΟ ΦΡΟΥΤΟ, ΣΑΠΙΟ ΘΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ!!!
    ΑΜΕΣΗ ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΝΟΜΟΥ ΚΑΙ ΞΕΚΑΘΑΡΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΝΟΣ ΕΚΑΣΤΟΥ ΤΩΝ ΕΠΟΧΙΚΩΝ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ!!!
    ΑΠΟ ΤΙΣ 5385 ΘΕΣΕΙΣ ΕΠΟΧΙΚΩΝ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ ΝΑ ΠΡΟΚΥΨΟΥΝ ΑΚΡΙΒΩΣ 5385 ΘΕΣΕΙΣ ΕΙΔΙΚΩΝ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ!!!
    ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΟΣΟ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙΡΟΣ!!! ΕΑΝ ΠΕΡΑΣΕΙ Ο ΝΟΜΟΣ ΚΑΙ ΒΓΕΙ Η ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΜΕ ΤΕΤΟΙΟΥ ΕΙΔΟΥΣ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΠΛΕΟΝ ΠΟΛΥ ΑΡΓΑ!!!

  • 28 Νοεμβρίου 2010, 12:55 | vasilis plato

    κυριε υπουργε καντε τα λογια του πρωθυπουργου πραξη. στουσ συμβασιουχουσ που ειναι και εθελοντεσ παραλληλα δεν τουσ εχετε δωσει επιπλεον μορια….με εκτιμηση…ενασ συμβασιουχοσ που ειναι και εθελοντησ.

  • 28 Νοεμβρίου 2010, 11:04 | ΣΟΦΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΑ

    Ελπίζω αυτή την φορά τα λογια να γίνουν πράξεις και να αποκατασταθούν αυτα τα παιδιά που χρόνια τωρα αγωνίζονται στις φωτιές δίνοντας την ψυχή τους.Αγαπάνε αυτό που κανούν και πολλοί απο αυτούς εχουν αρνηθεί άλλες προτάσεις επαγγελματικές με την ελπίδα ότι κάποτε η ομηρία αυτή θα τελειώσει..Δώστε τους την ευκαιρία να κάνουν όλο το χρόνο αυτο που τόσο αγαπούν και το υπηρετούν χρόνια

  • 28 Νοεμβρίου 2010, 11:12 | valentino

    ΕΓΩ ΕΧΩ ΝΑ ΠΩ ΤΟ ΕΞΕΙΣ , ΠΡΩΤΑ ΑΠΟ ΟΛΑ ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΜΠΡΑΒΟ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΗΓΕΣΙΑ ΕΑΝ ΤΟ ΦΕΡΕΙ ΕΙΣ ΠΕΡΑΣ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΣΕ ΜΙΑ ΤΟΣΟ ΔΥΣΚΟΛΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΝΑ ΠΩ ΟΤΙ ΣΗΜΕΡΑ ΠΟΥ ΓΡΑΦΩ ΕΙΜΑΙ ΑΝΕΡΓΟΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΒΡΩ ΟΥΤΕ ΜΙΑ ΔΟΥΛΕΙΑ ΣΑΝ PART TIME ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΛΥΨΩ ΤΑ ΒΑΣΙΚΑ (ΕΝΟΙΚΙΟ-ΔΕΗ-ΟΤΕ-ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ-ΕΞΩΔΑ ΠΑΙΔΙΟΥ)ΚΑΙ ΣΑΝ ΕΜΕΝΑ ΣΙΓΟΥΡΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΑΡΚΕΤΟΙ ΑΛΛΟΙ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΩ ΟΤΙ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΑ ΜΑΣ ΚΑΝΕΙ ΜΕ ΜΙΑ ΛΥΤΡΩΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ «ΜΑΓΚΕΣ» ΣΕ ΜΙΑ ΕΠΟΧΗ ΠΟΥ ΜΟΝΟ ΣΕ ΑΥΤΗΝ ΔΕΝ ΠΕΡΙΜΕΝΑΜΕ ΝΑ ΛΥΘΕΙ ΤΟ ΕΔΩ ΚΑΙ ΜΙΑ 10ΕΤΙΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΒΛΕΠΩ ΚΕΙΜΕΝΑ ΜΕ ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΝ ΟΝΟΜΑΣΙΑ «ΗΜΑΡΤΟΝ» ΡΕ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ ΣΤΟ ΟΝΟΜΑ ΘΑ ΚΟΛΗΣΟΥΜΕ ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΔΑΣΟΣ ΚΑΙ ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΔΕΝΤΡΟ ΕΧΕΙ ΠΕΣΕΙ ΠΕΙΝΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΟ ΕΧΕΤΕ ΠΑΡΗ ΧΑΜΠΑΡΙ? ΝΑΙ ΣΤΟ ΝΑ ΜΗΝ ΜΕΙΝΕΙ ΟΣΟ ΓΙΝΕΤΕ ΑΥΤΟ ΔΥΝΑΤΟΝ ΚΑΝΕΙΣ ΧΩΡΙΣ ΔΟΥΛΕΙΑ ΑΛΛΑ ΜΗΝ ΠΑΤΕ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕΤΕ ΘΕΜΑ ΓΙΑ ΑΣΤΕΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΠΡΟΣ ΘΕΟΥ ΓΙΑ ΠΟΣΟ ΚΑΙΡΟ ΝΟΜΙΖΕΤΕ ΟΤΙ ΘΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΕ ΛΗΘΑΡΓΟ , ΟΤΑΝ ΕΙΣΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΠΛΑΤΗ ΣΤΟΝ ΤΟΙΧΟ ΔΕΝ ΚΟΙΤΑΣ ΝΑ ΒΑΛΕΙΣ ΚΑΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΚΟΙΤΑΣ ΜΟΝΟ ΝΑ ΠΑΙΞΕΙΣ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙΣ ΕΤΣΙ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΚΑΙ ΕΓΩ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΕΙΜΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΠΛΑΤΗ ΣΤΟΝ ΤΟΙΧΟ ΚΑΙ ΜΕ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΔΕΜΕΝΑ ΚΑΙ ΟΤΑΝ ΒΛΕΠΩ ΛΙΓΟ ΦΩΣ ΣΤΟ ΟΜΗΡΙΚΟ ΤΟΥΝΕΛ ΑΠΟΚΤΩ ΜΙΑ ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΜΙΑ ΠΡΟΣΔΟΚΙΑ ΜΙΑ ΠΑΡΗΓΟΡΙΑ ΡΕ ΕΔΕΡΦΕ ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΕΛΩ ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΗΝ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΧΡΟΝΙΚΗ ΣΤΙΓΜΗ ΝΑ «ΧΑΘΕΙ». ΓΙ’ΑΥΤΟ ΑΦΗΣΤΕ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΗΓΕΣΙΑ ΜΕ ΟΠΟΙΟΝ ΤΡΟΠΟ ΑΥΤΗ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΘΕΣΕΙ ΕΝΑ ΤΕΛΟΣ ΚΑΙ ΜΙΑ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΑ ΑΡΧΗ .

  • 28 Νοεμβρίου 2010, 11:45 | ΣΟΦΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

    1. Αναφορικά με την ονομασία της νέας κατηγορίας που θα συσταθεί στο Π.Σ. αντί του «Επικουρικοί Πυροσβέστες» προτείνω τον τίτλο «Πυροσβέστες πυρόσβεσης- διάσωσης».
    2. Να προκηρυχθούν τουλάχιστον 4.000 θέσεις εργασίας, δεδομένου ότι i) πολλές εκ των προκηρυσσόμενων θέσεων θα καλυφθούν από πολίτες (πολύτεκνοι, θύματα τρομοκρατικών επιθέσεων) και ii) ο αριθμός των συμβασιούχων πυροσβεστών ανέρχεται σε 5.385. Συνεπώς, για να θεωρηθεί η συγκεκριμένη νομοθετική πρωτοβουλία ως πραγματικά έντιμη προσπάθεια αποκατάστασης των συμβασιούχων πυροσβεστών θα πρέπει να καλύψει ένα ρεαλιστικά μεγάλο αριθμό υπαλλήλων. Προκυρύσσοντας πχ μόνο 1000-2000 θέσεις, πάνω από το 50% των υπάρχοντων συμβασιούχων πυροσβεστών αυτομάτως αποκλείονται!
    3. Να συμπεριληφθεί ως τίτλος σπουδών το απολυτήριο δημοτικού κατ’ εφαρμογή του άρθρου 25 του ΠΔ 50/2001 που ορίζει ότι ως «προσόν διορισμού στον εισαγωγικό βαθμό των κλάδων ΥΕ ορίζεται ο απολυτήριος τίτλος υποχρεωτικής εκπαίδευσης (δηλαδή απολυτήριο τριταξίου γυμνασίου ή για υποψήφιους που έχουν αποφοιτήσει μέχρι και το 1980 απολυτήριο δημοτικού σχολείου)». Οι απόφοιτοι Δημοτικού μπορούν πχ κάλλιστα να απορροφηθούν στην ομάδα «Ήφαιστος» που έχετε συστήσει.
    4. Το μισθολογικό, πειθαρχικό και υπαλληλικό καθεστώς των «επικουρικών πυροσβεστών», η επιτροπή πρόσληψης στο Π.Σ., ο χρόνος εργασίας, οι άδειες, τα εκτός έδρας, η χορήγηση μέσων ατομικής προστασίας κλπ να διέπονται από τις αντίστοιχες διατάξεις που ισχύουν για τους μόνιμους πυροσβέστες
    5. Αναφορικά με τη δυνατότητα μονιμοποίησης μετά το πέρας της 5ετίας στο Π.Σ. ζητώ ρύθμιση αντίστοιχη με εκείνη της παρ. 1 του άρθρου 2 του Ν. 3181/2003 που ίσχυσε για τους υπηρετούντες στις υπηρεσίες συνοριακής φύλαξης καθώς και για τους ειδικούς φρουρούς (απάλειψη του ορίου των 35 ετών)
    6. Το εδάφιο α της παρ. 4 του άρθρου 15 του σχεδίου νόμου να τροποποιηθεί ως εξής: Κατ’ εξαίρεση ως Επικουρικοί Πυροσβέστες μπορούν επίσης να προσληφθούν εφόσον δεν έχουν υπερβεί το 45ο έτος της ηλικίας τους: α) εποχικοί πυροσβέστες που είχαν την ιδιότητα αυτή κατά τις αντιπυρικές περιόδους 2009 έως και 2010.
    7. Tέλος, αναφορικά με τον καθορισμό ανωτάτου ορίου ηλικίας πρόσληψης, επισημαίνω, όπως είχε άλλωστε τονίσει και με το υπ’ αρ. πρωτ. 85/25-10-2010 έγγραφό της η ΠΟΣΠΥΔ, δεν υφίσταται ανάγκη θέσπισης ως τέτοιου του 49ου έτους ηλικίας, καθώς το όριο συνταξιοδότησης έχει πλέον αυξηθεί, το δε πόρισμα της Επιτροπής του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη που υιοθέτησε ως ανώτατο όριο ηλικίας το 49ο έτος αναφερόταν σε ρύθμιση μονιμοποίησης και όχι πενταετούς θητείας. Συνεπώς αφού προκρίνεται η λύση της πενταετούς θητείας, ποιος ο λόγος θέσπισης ανωτάτου ορίου ηλικίας;

  • 28 Νοεμβρίου 2010, 10:55 | Φιλιππος

    Επικουρικοί δεν ήμασταν ποτέ. Ήμασταν συμβασιούχοι με ολες τις ευθύνες των μονίμων. Να μην γίνουμε τώρα!
    Επίσης, μισθολογικά ήμασταν άσχημα ως τώρα. Αρα εδώ πρέπει να ανεβούμε. Μισθολόγιο το λιγότερο όσο οι μόνιμοι πυροσβέστες. Ας μην ξεχνάμε τα χρόνια προσφοράς και προυπηρεσίας μας ο καθένας.
    Και το κυριότερο, πυροσβέστες είμαστε εδώ και χρόνια,τώρα δεν θα είμαστε, και αν κάποιοι ναι, οι υπόλοιποι γιατί όχι???
    Η μόνη αποκατάσταση εκ μέρους του κράτους προς εμάς, ύστερα από την κοροϊδια τόσων χρόνων, είναι η πλήρη αποκατάσταση όλων των εποχικών πυροσβεστων με τα αντίστοιχα οικονομικα και εργασιακά δικαιώματα των μονίμων!

  • 28 Νοεμβρίου 2010, 10:50 | Ελλη Ν.

    Προτείνεται,
    – Απορρόφηση του συνόλου των συμβασιούχων πυροσβεστών, σε βάθος χρόνου, (τρία έτη), αλλιώς δεν αποτελεί εργασιακή αποκατάσταση.
    – Επειδή θα αποτελούσε αδικία να μην συμπεριληφθούν πολίτες στην προκύρηξη, προτείνεται να παρθεί μια μικρή σειρά αποκλειστικά για την επάνδρωση των Π.Υ. των εθνικών οδών, όπου θα καθορίζεται ο αριθμός των προκυρησσόμενων αυτών θέσεων αναλόγως των ελλείψεων.
    – Μετά την πενταετία άμεση μονιμοποίηση των επικουρικών πυροσβεστών και όχι ανανεώσεις πενταετίας.
    – Να υπάρχει η υποχρέωση πρόσληψης από τον πίνακα επιτυχόντων εντός της τριετίας και τελικώς την αποκατάσταση του συνόλου (περίπου 1800 άτομα το χρόνο).
    – Δεν πρέπει να αποκλειστεί καμία κατηγορία συμβασιούχων πυροσβεστών γιατί έτσι προσλήφθησαν και έτσι θα είναι δίκαιο να αποκατασταθούν.
    – Να μην υφίσταται αξιολόγηση της υγείας των επικουρικών πυροσβεστών στο βαθμό τουλάχιστον που η αξιολόγηση θα καθίσταται αιτία μη μονιμοποίησης (δεδομένου ότι είμαστε άνθρωποι και όχι ρομπότ).
    – Σε περίπτωση αρνητικής αξιολόγησης της υγείας τους να τίθενται σε υπηρεσία γραφείου μέχρι την συνταξιοδότηση ή την οικιοθελή αποχώρηση από την υπηρεσία.
    – Αντικατάσταση της ονομασίας από επικουρικοί πυροσβέστες σε ειδικοί πυροσβέστες (για να μην υπάρχει αίσθηση υποβιβασμού).
    – Προτείνεται τοποθέτηση των επικουρικών πυροσβεστών στις υπηρεσίες όπου υπηρετούσαν ως συμβασιούχοι πυροσβέστες εποχικής απασχόλησης (με τον τρόπο αυτό δεν διαταράσσεται η οικογενειακή, οικονομική και κοινωνική γαλήνη των επικουρικών πυροσβεστών και επιπλέον θα υπάρχει καλύτερη απόδοση έργου στο ήδη οικείο περιβάλλον για αυτούς).
    – Τέλος προτείνεται για τα οικονομικά των πυροσβεστών να ισχύουν και να εφαρμόζονται οι διατάξεις που ισχύουν για μόνιμο πυροσβεστικό προσωπικό.

  • 28 Νοεμβρίου 2010, 09:20 | ΤΑΚΗΣ

    ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΑΙΔΙΑ ΠΟΥ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ΕΙΚΟΣΙ ΚΑΙ ΤΡΙΑΝΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΕΠΟΧΙΑΚΟΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΣΕΒΑΣΤΟΥΜΕ

  • 28 Νοεμβρίου 2010, 06:36 | FANI K.

    ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΛΥΣΗ ΑΜΕΣΑ. ΜΕ ΛΙΓΗ ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΕ ΚΑΠΟΙΕΣ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ ΑΠΟ ΠΛΕΥΡΑΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥ,( ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΒΕΒΑΙΑ ΓΙΑ ΠΟΛΛΟΥΣ ΑΠΟ ΕΜΑΣ)ΚΑΙ ΠΙΣΤΕΥΩ ΠΩΣ ΟΛΑ ΘΑ ΠΑΝΕ ΚΑΛΑ. ΑΡΚΕΙ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΜΕΧΡΙ ΤΕΛΟΣ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    ΜΕ ΛΥΠΗ ΒΕΒΑΙΑ ΔΙΑΠΙΣΤΩΝΩ ΠΩΣ ΑΡΚΕΤΟΙ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΧΑΛΑΣΤΗΚΑΝ ΜΕ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ.ΘΕΛΩ ΝΑ ΠΙΣΤΕΥΩ ΠΩΣ ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΣΥΝΕΑΔΕΛΦΟΥΣ. ΦΑΙΝΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΠΟΥ ΕΚΦΡΑΖΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΓΡΑΦΟΥΝ ΠΩΣ ΟΝΤΩΣ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΤΗΝ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΔΑΣΟΠΥΡΟΣΒΕΣΗΣ ΚΑΙ ΔΑΣΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ 10 ΕΤΩΝ ΚΑΙ ΠΑΝΩ.
    Η ΞΕΝΗ ΓΛΩΣΣΑ ΔΕΝ ΣΒΗΝΕΙ ΤΙΣ ΦΩΤΙΕΣ.ΟΥΤΕ Η ΓΝΩΣΗ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ. Η ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΧΡΟΝΩΝ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΗ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΚΑΝΕ ΙΚΑΝΟΥΣ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΓΡΑΜΜΗ ΚΑΘΕ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ.
    ΚΑΝΕΝΑΣ ΕΜΠΕΙΡΟΣ ΔΑΣΟΠΥΡΟΣΒΕΣΤΗΣ ΕΚΤΟΣ ΣΧΕΔΙΟΥ!!!!!!!!!!!!!!!

  • 28 Νοεμβρίου 2010, 03:40 | ΔΗΜΗΤΡΗΣ

    1. Αναφορικά με την ονομασία της νέας κατηγορίας που θα συσταθεί στο Π.Σ. αντί του «Επικουρικοί Πυροσβέστες» προτείνω τον τίτλο «Πυροσβέστες πυρόσβεσης- διάσωσης».
    2. Να προκηρυχθούν τουλάχιστον 4.000 θέσεις εργασίας, δεδομένου ότι i) πολλές εκ των προκηρυσσόμενων θέσεων θα καλυφθούν από πολίτες (πολύτεκνοι, θύματα τρομοκρατικών επιθέσεων) και ii) ο αριθμός των συμβασιούχων πυροσβεστών ανέρχεται σε 5.385. Συνεπώς, για να θεωρηθεί η συγκεκριμένη νομοθετική πρωτοβουλία ως πραγματικά έντιμη προσπάθεια αποκατάστασης των συμβασιούχων πυροσβεστών θα πρέπει να καλύψει ένα ρεαλιστικά μεγάλο αριθμό υπαλλήλων. Προκυρύσσοντας πχ μόνο 1000-2000 θέσεις, πάνω από το 50% των υπάρχοντων συμβασιούχων πυροσβεστών αυτομάτως αποκλείονται!
    3. Να συμπεριληφθεί ως τίτλος σπουδών το απολυτήριο δημοτικού κατ’ εφαρμογή του άρθρου 25 του ΠΔ 50/2001 που ορίζει ότι ως «προσόν διορισμού στον εισαγωγικό βαθμό των κλάδων ΥΕ ορίζεται ο απολυτήριος τίτλος υποχρεωτικής εκπαίδευσης (δηλαδή απολυτήριο τριταξίου γυμνασίου ή για υποψήφιους που έχουν αποφοιτήσει μέχρι και το 1980 απολυτήριο δημοτικού σχολείου)». Οι απόφοιτοι Δημοτικού μπορούν πχ κάλλιστα να απορροφηθούν στην ομάδα «Ήφαιστος» που έχετε συστήσει.
    4. Το μισθολογικό, πειθαρχικό και υπαλληλικό καθεστώς των «επικουρικών πυροσβεστών», η επιτροπή πρόσληψης στο Π.Σ., ο χρόνος εργασίας, οι άδειες, τα εκτός έδρας, η χορήγηση μέσων ατομικής προστασίας κλπ να διέπονται από τις αντίστοιχες διατάξεις που ισχύουν για τους μόνιμους πυροσβέστες
    5. Αναφορικά με τη δυνατότητα μονιμοποίησης μετά το πέρας της 5ετίας στο Π.Σ. ζητώ ρύθμιση αντίστοιχη με εκείνη της παρ. 1 του άρθρου 2 του Ν. 3181/2003 που ίσχυσε για τους υπηρετούντες στις υπηρεσίες συνοριακής φύλαξης καθώς και για τους ειδικούς φρουρούς (απάλειψη του ορίου των 35 ετών)
    6. Το εδάφιο α της παρ. 4 του άρθρου 15 του σχεδίου νόμου να τροποποιηθεί ως εξής: Κατ’ εξαίρεση ως Επικουρικοί Πυροσβέστες μπορούν επίσης να προσληφθούν εφόσον δεν έχουν υπερβεί το 45ο έτος της ηλικίας τους: α) εποχικοί πυροσβέστες που είχαν την ιδιότητα αυτή κατά τις αντιπυρικές περιόδους 2009 έως και 2010.
    7. Tέλος, αναφορικά με τον καθορισμό ανωτάτου ορίου ηλικίας πρόσληψης, επισημαίνω, όπως είχε άλλωστε τονίσει και με το υπ’ αρ. πρωτ. 85/25-10-2010 έγγραφό της η ΠΟΣΠΥΔ, δεν υφίσταται ανάγκη θέσπισης ως τέτοιου του 49ου έτους ηλικίας, καθώς το όριο συνταξιοδότησης έχει πλέον αυξηθεί, το δε πόρισμα της Επιτροπής του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη που υιοθέτησε ως ανώτατο όριο ηλικίας το 49ο έτος αναφερόταν σε ρύθμιση μονιμοποίησης και όχι πενταετούς θητείας. Συνεπώς αφού προκρίνεται η λύση της πενταετούς θητείας, ποιος ο λόγος θέσπισης ανωτάτου ορίου ηλικίας;

  • 28 Νοεμβρίου 2010, 02:02 | Πυροσβέστης

    Εγώ τρύπωσα από τις τελευταίες προκυρήξεις στο σώμα. Είχαμε προταση τότε να βάλουμε τους 2.500 εποχικούς μόνιμους, αλλά προτιμήσαμε ή όλοι ή κανείς. Αποτέλεσμα; να γίνουν 2 προκυρήξεις κ να καλυφθούν αυτές οι θέσεις με «βύσματα», άσχετους κ ελάχιστους εποχικούς που καταφέραμε να πιάσουμε τη βάση στα γραπτά. 3 χρόνια μετα πάλι η ίδια πρόταση απο το κράτος κ αναρωτιέμαι το εξής: αν όντως τότε είχαμε δεχτεί να καλυφθούν οι 2,500 θέσεις απο εποχικούς, σήμερα δε θα ολοκληρωνώταν άραγε η καλυψή απο τους εναπομείναντες;
    Ο φόβος τότε ήταν μην περάσουν οι νέοι κ μείνουν πίσω οι παλιότεροι. Γιατί; Δε θα βριακώταν μια λύση; Δεν το νομίζω! Απο τότε κάποιοι προσπαθούσαν να μας εντάξουν όλους «ύπουλα» λίγους-λίγους και να την «φέρουν» στην εκάστοτε πολιτική ηγεσία αλλά εμείς με παρωπίδες βγάλαμε τα μάτια μας. Αν μας γνωστοποιούσαν τις προσπάθιές τους να μας βοηθήσουν θα έχαναν το «παιχνίδι» μια κ καλή. Το 2013 θα ενταχθεί η πρόσληψη στις πανελλήνιες εξετάσεις κ το παιχνίδι θα χαθεί. Ο μόνος τρόπος είναι να εντάξουν όσους μπορούν περισσότερους άμεσα μετα την πρώτη 5ετία κ είτε σκαρφίζοντας νέο τέχνασμα είτε με την αόριστη σύμβαση να διατηρήσουν τους εναπωμείναντες εντός σώματος κ φυσικά εντός μισθολογίου.

    Οι καιροί δεν είναι απλά δυσκόλοι κ πρέπει να ανοίξετε τα μάτια σας στο μέλλον. ΔΕΝ γίνεται να σας μονιμοποιήσουν χωρίς δημοκρατικό τρόπο τη στιγμή που πολλοί σφετερίζονται τις ίδιες σας τις θέσεις προκειμένου να αποκτήσουν το ίδιο δικαίωμα με εσάς. Κ αυτούς δεν τους ενδιαφέρει το όνομα αλλά η δουλεια κ ακόμα περισσότερο ο μισθός.
    Είμαι υπέρ του αγωνίζεσθαι αλλά ορθολογιστής. Κάλλιο 5 κ στο χέρι παρα 10 κ καρτέρι (δυστυχώς). Δεν είδα να διαμαρτύρεται κάποιος συνάδελφος Ειδικός Φρουρός, ούτε Αγροφύλακας, ούτε δημοτικός αστυφύλακας. Γιατί άραγε;

    Άλλη σύμβαση έως το 2013 που να μονιμοποιεί κόσμο όχι μόνο δε θα προκύψει, αλλά κ αν προκύψει θα απαιτεί πολύ λιγότερες θέσεις χώρια ότι θα καλυφθούν (όπως φάνηκε στην πράξη) απο «ξένο» κόσμο αφήνοντας για τελευταία φορα τους εποχικούς στο περιθώριο. Είναι ίσως η τελευταία ευκαιρία να κερδιθούν ΘΕΣΕΙΣ στο ΔΗΜΟΣΙΟ! Τις θέλετε ή όχι; Μετά πάπαλα.

    Το δασικό επίδομα αρχίζει να αποτελεί για μας παρελθόν ενώ το επίδομα επικυνδύνου εργασιάς κλπ φαντάζει απατηλό όνειρο. Οι μισθοί κ επιδόματα μειώθηκαν κ αναμένονται νεές μικρές ίσως αυτή τη φορά μειώσεις. Κ όμως δεν παραιτείται κανείς. Εύλογο το γιατί, γιατί πιάσαμε μια θέση. Όχι όλοι μαζί αλλα λίγοι-λίγοι. Πράξτε το κ εσείς όσο είναι καιρός.

    Βάλτε μέσα όσους μπορείτε κ συνεχίστε τον αγώνα για τους υπολοίπους! Αν μείνετε αυριο στο δρόμο χωρίς δουλειά θα ευχόσασταν να ήσαστε ακόμα έστω 5 μήνες εποχικοί απο το τίποτα. Όποιος πάει για τα πολλά χάνει κ τα λίγα.

    —————————-

    1+1=2:

    πανελλήνιες, μή έκδοση νέας προκύρηξης, κάλυψη θέσεων με άτομα μη-εποχικούς, οικονομική κρίση, ανεργία, οικογένεια

    +

    ειδική σύμβαση, 5ετία–>μονιμότητα/αορίστου, μισθός, πλήρωση με ΕΠΟΧΙΚΟΥΣ

    =

    Α Π Ο Κ Α Τ Α Σ Τ Α Σ Η ! ! !

    υγ: αλήθεια διάβασε κανείς αυτό; –> Άρθρο 15 Επικουρικοί Πυροσβέστες

    1. Στο Πυροσβεστικό Σώμα συνιστάται ιδιαίτερη κατηγορία προσωπικού, με την ονομασία «Επικουρικοί Πυροσβέστες», οι οποίοι καταλαμβάνουν επί θητεία οργανικές θέσεις. Με Προεδρικό Διάταγμα που εκδίδεται μετά από πρόταση του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη συνιστώνται, αυξάνονται ή μειώνονται οι θέσεις των Επικουρικών Πυροσβεστών, με αντίστοιχη μείωση ή αύξηση των θέσεων των Πυροσβεστών.

    τι ακριβώς σημαίνει «αυξάνονται ή μειώνονται οι θέσεις των Επικουρικών Πυροσβεστών, με αντίστοιχη μείωση ή αύξηση των θέσεων των Πυροσβεστών.» ??? μήπως οτι σε πρώτη φάση οι πχ 1.000 επικουρικοί θα μειωθούν κ θα έχουμε μια αύξηση 1.000 Πυροσβεστών?? κ μήπως θα συνεχιστεί το ίδιο μέχρι να αποροφηθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι αν όχι όλοι?? ΜΗΝ κλωτσίσετε ξανά αυτήν την ευκαιρία!!!

    κ όπως λέει ο σοφός λαός μας: Κοντό(ς)-φθαλμός Αλληλούια!!!

  • 28 Νοεμβρίου 2010, 02:53 | ΓΙΑΝΝΗΣ

    ΔΗΛ. ΔΕΝ ΤΟ ΔΕΧΟΜΑΣΤΕ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΥΤΟ ΤΟ ΑΠΟΡΡΙΠΤΟΥΜΕ θΑ ΗθΕΛΑ ΝΑ ΜΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΣΕΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΞΕΡΟΥΜΕ ΠΩΣ θΑ ΕΝΕΡΓΗΣΟΥΜΕ.ΔΗΛ.ΝΑ ΞΕΡΟΥΜΕ ΤΙ ΓΡΑΜΜΗ θΑ ΑΚΟΛΟΥθΗΣΕΤΕ ΕΝ ΠΟΥΝ ΟΤΙ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΕΑΝ ΜΑΣ ΑΡΕΣΗ

  • 28 Νοεμβρίου 2010, 02:06 | ΠΛΑΤΥΡΡΑΧΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

    Αναφορικά με την ονομασία της νέας κατηγορίας που θα συσταθεί στο Π.Σ. αντί του «Επικουρικοί Πυροσβέστες» προτείνω τον τίτλο «Πυροσβέστες πυρόσβεσης- διάσωσης».
    2. Να προκηρυχθούν τουλάχιστον 4.000 θέσεις εργασίας, δεδομένου ότι i) πολλές εκ των προκηρυσσόμενων θέσεων θα καλυφθούν από πολίτες (πολύτεκνοι, θύματα τρομοκρατικών επιθέσεων) και ii) ο αριθμός των συμβασιούχων πυροσβεστών ανέρχεται σε 5.385. Συνεπώς, για να θεωρηθεί η συγκεκριμένη νομοθετική πρωτοβουλία ως πραγματικά έντιμη προσπάθεια αποκατάστασης των συμβασιούχων πυροσβεστών θα πρέπει να καλύψει ένα ρεαλιστικά μεγάλο αριθμό υπαλλήλων. Προκυρύσσοντας πχ μόνο 1000-2000 θέσεις, πάνω από το 50% των υπάρχοντων συμβασιούχων πυροσβεστών αυτομάτως αποκλείονται!
    3. Να συμπεριληφθεί ως τίτλος σπουδών το απολυτήριο δημοτικού κατ’ εφαρμογή του άρθρου 25 του ΠΔ 50/2001 που ορίζει ότι ως «προσόν διορισμού στον εισαγωγικό βαθμό των κλάδων ΥΕ ορίζεται ο απολυτήριος τίτλος υποχρεωτικής εκπαίδευσης (δηλαδή απολυτήριο τριταξίου γυμνασίου ή για υποψήφιους που έχουν αποφοιτήσει μέχρι και το 1980 απολυτήριο δημοτικού σχολείου)». Οι απόφοιτοι Δημοτικού μπορούν πχ κάλλιστα να απορροφηθούν στην ομάδα «Ήφαιστος» που έχετε συστήσει.
    4. Το μισθολογικό, πειθαρχικό και υπαλληλικό καθεστώς των «επικουρικών πυροσβεστών», η επιτροπή πρόσληψης στο Π.Σ., ο χρόνος εργασίας, οι άδειες, τα εκτός έδρας, η χορήγηση μέσων ατομικής προστασίας κλπ να διέπονται από τις αντίστοιχες διατάξεις που ισχύουν για τους μόνιμους πυροσβέστες
    5. Αναφορικά με τη δυνατότητα μονιμοποίησης μετά το πέρας της 5ετίας στο Π.Σ. ζητώ ρύθμιση αντίστοιχη με εκείνη της παρ. 1 του άρθρου 2 του Ν. 3181/2003 που ίσχυσε για τους υπηρετούντες στις υπηρεσίες συνοριακής φύλαξης καθώς και για τους ειδικούς φρουρούς (απάλειψη του ορίου των 35 ετών)
    6. Το εδάφιο α της παρ. 4 του άρθρου 15 του σχεδίου νόμου να τροποποιηθεί ως εξής: Κατ’ εξαίρεση ως Επικουρικοί Πυροσβέστες μπορούν επίσης να προσληφθούν εφόσον δεν έχουν υπερβεί το 45ο έτος της ηλικίας τους: α) εποχικοί πυροσβέστες που είχαν την ιδιότητα αυτή κατά τις αντιπυρικές περιόδους 2009 έως και 2010.
    7. Tέλος, αναφορικά με τον καθορισμό ανωτάτου ορίου ηλικίας πρόσληψης, επισημαίνω, όπως είχε άλλωστε τονίσει και με το υπ’ αρ. πρωτ. 85/25-10-2010 έγγραφό της η ΠΟΣΠΥΔ, δεν υφίσταται ανάγκη θέσπισης ως τέτοιου του 49ου έτους ηλικίας, καθώς το όριο συνταξιοδότησης έχει πλέον αυξηθεί, το δε πόρισμα της Επιτροπής του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη που υιοθέτησε ως ανώτατο όριο ηλικίας το 49ο έτος αναφερόταν σε ρύθμιση μονιμοποίησης και όχι πενταετούς θητείας. Συνεπώς αφού προκρίνεται η λύση της πενταετούς θητείας, ποιος ο λόγος θέσπισης ανωτάτου ορίου ηλικίας;

  • 28 Νοεμβρίου 2010, 01:23 | Βασίλης Π.

    Το δικαίωμα στο να γίνουν Επικουρικοί Πυροσβέστες γιατί να το έχουν ΜΟΝΟ όσοι έχουν εργαστεί σαν εποχικοί πυροσβέστες τη διετία 2008 – 2010??? Όσοι δηλ. έχουν προϋπηρεσία τα προηγούμενα έτη, δεν έχουν δικαίωμα συμμετοχής? Τι αδικία είναι αυτή ρε παιδιά? Τα 6 έτη που έχω εγώ π.χ. μου τα »πετούν» στα σκουπίδια έτσι με το »έτσι θέλω» αν κατάλαβα καλά? ΝΤΡΟΠΗ… Δεν φτάνει που μας φλόμωσαν στα ψέμματα τόσα χρόνια, δεν φτάνει που μας μιλούσαν για αξιοκρατία (και έχει μονιμοποιηθεί η σάρα και η μάρα τα τελευταία έτη…), τώρα ΜΑΣ ΑΠΑΓΟΡΕΥΟΥΝ το δικαίωμα συμμετοχής? ΝΤΡΟΠΗ…ΚΡΙΜΑ… Τόσα χρόνια υπομονή και το »ευχαριστώ» είναι αυτό… Αλλά τι να περιμένει κανείς από το »Ελλαδιστάν»…

  • 28 Νοεμβρίου 2010, 01:04 | ΕΥΘΥΜΙΟΣ

    . Αναφορικά με την ονομασία της νέας κατηγορίας που θα συσταθεί στο Π.Σ. αντί του «Επικουρικοί Πυροσβέστες» προτείνω τον τίτλο «Πυροσβέστες πυρόσβεσης- διάσωσης».
    2. Να προκηρυχθούν τουλάχιστον 4.000 θέσεις εργασίας, δεδομένου ότι i) πολλές εκ των προκηρυσσόμενων θέσεων θα καλυφθούν από πολίτες (πολύτεκνοι, θύματα τρομοκρατικών επιθέσεων) και ii) ο αριθμός των συμβασιούχων πυροσβεστών ανέρχεται σε 5.385. Συνεπώς, για να θεωρηθεί η συγκεκριμένη νομοθετική πρωτοβουλία ως πραγματικά έντιμη προσπάθεια αποκατάστασης των συμβασιούχων πυροσβεστών θα πρέπει να καλύψει ένα ρεαλιστικά μεγάλο αριθμό υπαλλήλων. Προκυρύσσοντας πχ μόνο 1000-2000 θέσεις, πάνω από το 50% των υπάρχοντων συμβασιούχων πυροσβεστών αυτομάτως αποκλείονται!
    3. Να συμπεριληφθεί ως τίτλος σπουδών το απολυτήριο δημοτικού κατ’ εφαρμογή του άρθρου 25 του ΠΔ 50/2001 που ορίζει ότι ως «προσόν διορισμού στον εισαγωγικό βαθμό των κλάδων ΥΕ ορίζεται ο απολυτήριος τίτλος υποχρεωτικής εκπαίδευσης (δηλαδή απολυτήριο τριταξίου γυμνασίου ή για υποψήφιους που έχουν αποφοιτήσει μέχρι και το 1980 απολυτήριο δημοτικού σχολείου)». Οι απόφοιτοι Δημοτικού μπορούν πχ κάλλιστα να απορροφηθούν στην ομάδα «Ήφαιστος» που έχετε συστήσει.
    4. Το μισθολογικό, πειθαρχικό και υπαλληλικό καθεστώς των «επικουρικών πυροσβεστών», η επιτροπή πρόσληψης στο Π.Σ., ο χρόνος εργασίας, οι άδειες, τα εκτός έδρας, η χορήγηση μέσων ατομικής προστασίας κλπ να διέπονται από τις αντίστοιχες διατάξεις που ισχύουν για τους μόνιμους πυροσβέστες
    5. Αναφορικά με τη δυνατότητα μονιμοποίησης μετά το πέρας της 5ετίας στο Π.Σ. ζητώ ρύθμιση αντίστοιχη με εκείνη της παρ. 1 του άρθρου 2 του Ν. 3181/2003 που ίσχυσε για τους υπηρετούντες στις υπηρεσίες συνοριακής φύλαξης καθώς και για τους ειδικούς φρουρούς (απάλειψη του ορίου των 35 ετών)
    6. Το εδάφιο α της παρ. 4 του άρθρου 15 του σχεδίου νόμου να τροποποιηθεί ως εξής: Κατ’ εξαίρεση ως Επικουρικοί Πυροσβέστες μπορούν επίσης να προσληφθούν εφόσον δεν έχουν υπερβεί το 45ο έτος της ηλικίας τους: α) εποχικοί πυροσβέστες που είχαν την ιδιότητα αυτή κατά τις αντιπυρικές περιόδους 2009 έως και 2010.
    7. Tέλος, αναφορικά με τον καθορισμό ανωτάτου ορίου ηλικίας πρόσληψης, επισημαίνω, όπως είχε άλλωστε τονίσει και με το υπ’ αρ. πρωτ. 85/25-10-2010 έγγραφό της η ΠΟΣΠΥΔ, δεν υφίσταται ανάγκη θέσπισης ως τέτοιου του 49ου έτους ηλικίας, καθώς το όριο συνταξιοδότησης έχει πλέον αυξηθεί, το δε πόρισμα της Επιτροπής του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη που υιοθέτησε ως ανώτατο όριο ηλικίας το 49ο έτος αναφερόταν σε ρύθμιση μονιμοποίησης και όχι πενταετούς θητείας. Συνεπώς αφού προκρίνεται η λύση της πενταετούς θητείας, ποιος ο λόγος θέσπισης ανωτάτου ορίου ηλικίας;

  • 28 Νοεμβρίου 2010, 01:14 | simeon koparidhs

    Κυριε υπουργε συγχαιρω που προχωρησατε το σχεδιο νομου.Το σχεδιο αυτο θελει σε καποιους παραγραφους αλλαγες η ονομασια Επικουρικους ειναι τελειως ακυρη.Αυτοματως με την εφαρμογη συνεχιζετε να εχετε μεσα στο Π.Σ. παλι δυο ταχυτητες Μονιμους και υποβαθμισμενους επικουρικους.Η δικαια ονομασια για την κατηγορια ειναι ΕΙΔΙΚΟΙ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΕΣ-ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΕΣ ΠΥΡΟΣΒΕΣΗΣ,ΔΙΑΣΩΣΗΣ.2.Αριθμος συγκεκριμενος οργανικων θεσεων οσο το δυνατον πιο πολλοι συμβασιουχοι στην ρυθμιση.3.Απολυτηριος τιτλος σπουδων τουλαχιστον Γυμνασιο και Λυκειο.4.Η ηλικια 35 να σβηστει εντελως και να γινει για ολους,οπως ειναι αλλωστε και για τους Ειδικους φρουρους-Συνοριοφυλακες.5. Να κανετε τα αδυνατα δυνατα κυριε Υπουργε να ψηφιστει αμεσα στην βουλη το νομοσχεδιο και να εφαρμοστει με την νεα χρονια μεχρι την αντιπυρικη περιοδο να ειναι ετοιμοι προς εργασια. ΜΕ ΤΙΜΗ ΣΙΜΕΟΝ ΚΟΠΑΡΙΔΗΣ

  • 28 Νοεμβρίου 2010, 01:41 | Giannis Kavala

    Όλοι γνωρίζουν αυτούς τους ανθρώπους που κάποιοι τους αποκαλούν τρελούς γιατί βάζουν το σώμα τους μπροστά σε κάθε κίνδυνο χωρίς τις απολαβές που θα έπρεπε να έχουν και το σταθερό τις εργασίας τους, με μόνο κριτήριο την αγάπη τις περιοχής που έχουν ταχθεί να προστατεύουν.
    Δεν πρέπει να ξεχνούμε επίσης όλους αυτούς που έχουν χαθεί κατά την εκτέλεση του καθήκοντος εν ώρα υπηρεσίας, είτε εκτός όταν οι φλόγες κατάτρωγαν τα δάση και τα σπίτια της περιοχής τους .
    Καλή είναι η γνώση και τα πτυχία αλλά η μάχη με τις φλόγες θέλει κότσια, ψυχή, και πόδια .
    Η πολιτεία έστω και αργά πρέπει να βάλει τα πράγματα στη θέση τους και να δώσει ένα τέλος στο Γολγοθά αυτών των ανθρώπων .
    Γιατί όλα αυτά τα χρόνια έχουν αποδείξει το ποιοι είναι, και ότι ξέρουν να κάνουν καλά αυτό που τους έχει αναθέσει η πολιτεία, να προστατεύουν τους πολίτες , τις περιουσίες , και τα δάση της χώρας μας .

    Γιάννης Καβάλα

  • 28 Νοεμβρίου 2010, 01:41 | Στεφανια

    1. Αναφορικά με την ονομασία της νέας κατηγορίας που θα συσταθεί στο Π.Σ. αντί του «Επικουρικοί Πυροσβέστες» προτείνω τον τίτλο «Πυροσβέστες πυρόσβεσης- διάσωσης».
    2. Να προκηρυχθούν τουλάχιστον 4.000 θέσεις εργασίας, δεδομένου ότι i) πολλές εκ των προκηρυσσόμενων θέσεων θα καλυφθούν από πολίτες (πολύτεκνοι, θύματα τρομοκρατικών επιθέσεων) και ii) ο αριθμός των συμβασιούχων πυροσβεστών ανέρχεται σε 5.385. Συνεπώς, για να θεωρηθεί η συγκεκριμένη νομοθετική πρωτοβουλία ως πραγματικά έντιμη προσπάθεια αποκατάστασης των συμβασιούχων πυροσβεστών θα πρέπει να καλύψει ένα ρεαλιστικά μεγάλο αριθμό υπαλλήλων. Προκυρύσσοντας πχ μόνο 1000-2000 θέσεις, πάνω από το 50% των υπάρχοντων συμβασιούχων πυροσβεστών αυτομάτως αποκλείονται!
    3. Να συμπεριληφθεί ως τίτλος σπουδών το απολυτήριο δημοτικού κατ’ εφαρμογή του άρθρου 25 του ΠΔ 50/2001 που ορίζει ότι ως «προσόν διορισμού στον εισαγωγικό βαθμό των κλάδων ΥΕ ορίζεται ο απολυτήριος τίτλος υποχρεωτικής εκπαίδευσης (δηλαδή απολυτήριο τριταξίου γυμνασίου ή για υποψήφιους που έχουν αποφοιτήσει μέχρι και το 1980 απολυτήριο δημοτικού σχολείου)». Οι απόφοιτοι Δημοτικού μπορούν πχ κάλλιστα να απορροφηθούν στην ομάδα «Ήφαιστος» που έχετε συστήσει.
    4. Το μισθολογικό, πειθαρχικό και υπαλληλικό καθεστώς των «επικουρικών πυροσβεστών», η επιτροπή πρόσληψης στο Π.Σ., ο χρόνος εργασίας, οι άδειες, τα εκτός έδρας, η χορήγηση μέσων ατομικής προστασίας κλπ να διέπονται από τις αντίστοιχες διατάξεις που ισχύουν για τους μόνιμους πυροσβέστες
    5. Αναφορικά με τη δυνατότητα μονιμοποίησης μετά το πέρας της 5ετίας στο Π.Σ. ζητώ ρύθμιση αντίστοιχη με εκείνη της παρ. 1 του άρθρου 2 του Ν. 3181/2003 που ίσχυσε για τους υπηρετούντες στις υπηρεσίες συνοριακής φύλαξης καθώς και για τους ειδικούς φρουρούς (απάλειψη του ορίου των 35 ετών)
    6. Το εδάφιο α της παρ. 4 του άρθρου 15 του σχεδίου νόμου να τροποποιηθεί ως εξής: Κατ’ εξαίρεση ως Επικουρικοί Πυροσβέστες μπορούν επίσης να προσληφθούν εφόσον δεν έχουν υπερβεί το 45ο έτος της ηλικίας τους: α) εποχικοί πυροσβέστες που είχαν την ιδιότητα αυτή κατά τις αντιπυρικές περιόδους 2009 έως και 2010.
    7. Tέλος, αναφορικά με τον καθορισμό ανωτάτου ορίου ηλικίας πρόσληψης, επισημαίνω, όπως είχε άλλωστε τονίσει και με το υπ’ αρ. πρωτ. 85/25-10-2010 έγγραφό της η ΠΟΣΠΥΔ, δεν υφίσταται ανάγκη θέσπισης ως τέτοιου του 49ου έτους ηλικίας, καθώς το όριο συνταξιοδότησης έχει πλέον αυξηθεί, το δε πόρισμα της Επιτροπής του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη που υιοθέτησε ως ανώτατο όριο ηλικίας το 49ο έτος αναφερόταν σε ρύθμιση μονιμοποίησης και όχι πενταετούς θητείας. Συνεπώς αφού προκρίνεται η λύση της πενταετούς θητείας, ποιος ο λόγος θέσπισης ανωτάτου ορίου ηλικίας;

  • 28 Νοεμβρίου 2010, 01:25 | ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΡΑΝΑΣ

    1. Αναφορικά με την ονομασία της νέας κατηγορίας που θα συσταθεί στο Π.Σ. αντί του «Επικουρικοί Πυροσβέστες» προτείνω τον τίτλο «Πυροσβέστες πυρόσβεσης- διάσωσης».
    2. Να προκηρυχθούν τουλάχιστον 4.000 θέσεις εργασίας, δεδομένου ότι i) πολλές εκ των προκηρυσσόμενων θέσεων θα καλυφθούν από πολίτες (πολύτεκνοι, θύματα τρομοκρατικών επιθέσεων) και ii) ο αριθμός των συμβασιούχων πυροσβεστών ανέρχεται σε 5.385. Συνεπώς, για να θεωρηθεί η συγκεκριμένη νομοθετική πρωτοβουλία ως πραγματικά έντιμη προσπάθεια αποκατάστασης των συμβασιούχων πυροσβεστών θα πρέπει να καλύψει ένα ρεαλιστικά μεγάλο αριθμό υπαλλήλων. Προκυρύσσοντας πχ μόνο 1000-2000 θέσεις, πάνω από το 50% των υπάρχοντων συμβασιούχων πυροσβεστών αυτομάτως αποκλείονται!
    3. Να συμπεριληφθεί ως τίτλος σπουδών το απολυτήριο δημοτικού κατ’ εφαρμογή του άρθρου 25 του ΠΔ 50/2001 που ορίζει ότι ως «προσόν διορισμού στον εισαγωγικό βαθμό των κλάδων ΥΕ ορίζεται ο απολυτήριος τίτλος υποχρεωτικής εκπαίδευσης (δηλαδή απολυτήριο τριταξίου γυμνασίου ή για υποψήφιους που έχουν αποφοιτήσει μέχρι και το 1980 απολυτήριο δημοτικού σχολείου)». Οι απόφοιτοι Δημοτικού μπορούν πχ κάλλιστα να απορροφηθούν στην ομάδα «Ήφαιστος» που έχετε συστήσει.
    4. Το μισθολογικό, πειθαρχικό και υπαλληλικό καθεστώς των «επικουρικών πυροσβεστών», η επιτροπή πρόσληψης στο Π.Σ., ο χρόνος εργασίας, οι άδειες, τα εκτός έδρας, η χορήγηση μέσων ατομικής προστασίας κλπ να διέπονται από τις αντίστοιχες διατάξεις που ισχύουν για τους μόνιμους πυροσβέστες
    5. Αναφορικά με τη δυνατότητα μονιμοποίησης μετά το πέρας της 5ετίας στο Π.Σ. ζητώ ρύθμιση αντίστοιχη με εκείνη της παρ. 1 του άρθρου 2 του Ν. 3181/2003 που ίσχυσε για τους υπηρετούντες στις υπηρεσίες συνοριακής φύλαξης καθώς και για τους ειδικούς φρουρούς (απάλειψη του ορίου των 35 ετών)
    6. Το εδάφιο α της παρ. 4 του άρθρου 15 του σχεδίου νόμου να τροποποιηθεί ως εξής: Κατ’ εξαίρεση ως Επικουρικοί Πυροσβέστες μπορούν επίσης να προσληφθούν εφόσον δεν έχουν υπερβεί το 45ο έτος της ηλικίας τους: α) εποχικοί πυροσβέστες που είχαν την ιδιότητα αυτή κατά τις αντιπυρικές περιόδους 2009 έως και 2010.
    7. Tέλος, αναφορικά με τον καθορισμό ανωτάτου ορίου ηλικίας πρόσληψης, επισημαίνω, όπως είχε άλλωστε τονίσει και με το υπ’ αρ. πρωτ. 85/25-10-2010 έγγραφό της η ΠΟΣΠΥΔ, δεν υφίσταται ανάγκη θέσπισης ως τέτοιου του 49ου έτους ηλικίας, καθώς το όριο συνταξιοδότησης έχει πλέον αυξηθεί, το δε πόρισμα της Επιτροπής του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη που υιοθέτησε ως ανώτατο όριο ηλικίας το 49ο έτος αναφερόταν σε ρύθμιση μονιμοποίησης και όχι πενταετούς θητείας. Συνεπώς αφού προκρίνεται η λύση της πενταετούς θητείας, ποιος ο λόγος θέσπισης ανωτάτου ορίου ηλικίας;

  • 28 Νοεμβρίου 2010, 01:39 | mixalis

    as elpisoume oti teliosan ta psemata.doste doulia olo ton xrono stous epoxikous purosvestes.epitelous fenete i omiria toson xronon na perni telos.oi thesis oles omos prepi na kalifthoun apoklistika apo epoxikous purosvestes

  • 28 Νοεμβρίου 2010, 00:52 | mixalis

    OΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΣΤΟ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΟ ΣΩΜΑ,ΘΕΩΡΩ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ ΤΗΝ ΑΠΟΡΡΟΦΗΣΗ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΥ ΠΟΣΟΣΤΟΥ ΘΕΣΕΩΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΥΣ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΕΣ….ΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΣ ΥΠ’ΟΨΙΝ ΤΗΝ ΠΟΛΥΕΤΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΤΟΥΣ ΣΤΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΤΑΛΑΝΙΖΟΥΝ ΤΟ Π.Σ!!!!!ΚΑΝΤΕ ΠΡΑΞΕΙΣ ΤΙΣ ΥΠΟΣΧΕΣΕΙΣ ΣΑΣ!ΜΗΝ ΜΕΙΝΟΥΝ ΠΑΛΙ ΥΠΟΣΧΕΣΕΙΣ!4000 ΕΙΔΙΚΟΙ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΕΣ!ΜΕ ΤΟ ΚΑΛΟ ΝΑ ΤΟΥΣ ΔΟΥΜΕ!!!!

  • 28 Νοεμβρίου 2010, 00:14 | ΘΩΜΑΣ

    ΚΥΡΙΕ ΥΠΟΥΡΓΕ
    ΕΙΜΑΙ 10 ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΟ ΣΩΜΑ ΚΑΙ ΠΑΝΤΑ ΕΛΕΓΑ ΟΤΙ, ΟΠΩΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ Η ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΜΕ ΤΙΣ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΤΗΣ (ΑΣΦΑΛΕΙΑ, ΤΡΟΧΑΙΑ, ΕΙΔΙΚΟΙ ΦΡΟΥΡΟΙ, ΣΥΝΟΡΙΟΦΥΛΚΑΚΕΣ Κ.Α.) ΕΤΣΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΟ ΣΩΜΑ.ΝΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΟΙ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΕΣ (ΤΟ ΥΠΑΡΧΟΝ ΜΟΝΙΜΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ) ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΘΑ ΕΠΕΜΒΑΙΝΟΥΝ ΣΤΑ ΑΣΤΙΚΑ ΣΥΜΒΑΝΤΑ ΚΑΙ ΟΙ ΔΑΣΟΠΥΡΟΣΒΕΣΤΕΣ-ΔΙΑΣΩΣΤΕΣ (ΕΙΝΑΙ Η ΕΠΩΝΥΜΙΑ ΠΟΥ ΠΡΟΤΕΙΝΩ ΚΑΙ ΟΧΙ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΟΙ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΕΣ) ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΘΑ ΕΠΕΜΒΑΙΝΟΥΝ ΣΕ ΣΥΜΒΑΝΤΑ ΕΚΤΟΣ ΑΣΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ, ΦΩΤΙΕΣ (ΔΑΣΗ, ΑΓΡΟΥΣ, ΧΟΡΤΟΛΙΒΑΔΙΚΕΣ ΕΚΤΑΣΕΙΣ) ΣΕ ΤΡΟΧΑΙΑ ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΣΕ ΟΜΑΔΕΣ ΔΙΑΣΩΣΗΣ (Π.Χ. ΑΝΑΖΗΤΗΣΕΙΣ ΑΤΟΜΩΜ ΠΟΥ ΕΓΚΛΩΒΙΣΤΗΚΑΝ ΣΕ ΚΑΠΟΙΟ ΒΟΥΝΟ, ΠΑΡΟΧΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΣΕ ΧΙΟΝΙΣΜΕΝΕΣ Η’ ΠΛΥΜΜΗΡΙΣΜΕΝΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ).ΟΠΩΣ ΣΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΟΤΑΝ ΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ ΚΑΠΟΙΑ ΜΕΤΡΑ, Η ΜΙΑ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΒΟΗΘΑΕΙ ΤΗΝ ΑΛΛΗ, ΕΤΣΙ ΚΑΙ ΣΤΟ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΟ ΣΩΜΑ, ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΡΚΕΤΑ ΑΣΤΙΚΑ ΣΥΜΒΑΝΤΑ ΟΙ ΔΑΣΟΠΥΡΟΣΒΕΣΤΕΣ-ΔΙΑΣΩΣΤΕΣ ΝΑ ΒΟΗΘΟΥΝ ΤΟ ΥΠΑΡΧΟΝ ΜΟΝΙΜΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΑ ΟΤΑΝ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΟΙ ΔΑΣΙΚΕΣ ΦΩΤΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΑΡΚΕΤΕΣ, ΤΟ ΥΠΑΡΧΟΝ ΜΟΝΙΜΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΝΑ ΒΟΗΘΑΕΙ ΤΟΥΣ ΔΑΣΟΠΥΡΟΣΒΕΣΤΕΣ-ΔΙΑΣΩΣΤΕΣ.ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΛΟΓΟ ΣΤΑ ΣΥΜΒΑΝΤΑ ΕΚΤΟΣ ΑΣΤΙΚΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΕΧΟΥΝ ΟΙ ΔΑΣΟΠΥΡΟΣΒΕΣΤΕΣ-ΔΙΑΣΩΣΤΕΣ.ΠΕΤΥΧΑΙΝΟΥΜΕ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗ ΣΤΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΜΕ ΠΟΛΥ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ.Ο ΑΡΙΘΜΟΣ ΤΩΝ ΔΑΣΟΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ-ΔΙΑΣΩΣΤΩΝ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΩΝ ΕΙΔΗ ΥΠΑΡΧΟΝΤΩΝ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΩΝ.ΔΗΛΑΔΗ 5.385 ΑΤΟΜΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ.ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΩ ΟΤΙ ΚΑΤΙ ΤΕΤΟΙΟ ΕΝΑΙ ΠΟΛΥ ΔΥΣΚΟΛΟ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΓΙ΄ΑΥΤΟ ΠΡΟΤΕΙΝΩ ΟΣΟΙ ΕΧΟΥΝ ΤΑ ΠΡΟΣΟΝΤΑ ΠΟΥ ΠΡΟΤΕΙΝΕΤΕ, ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΔΑΣΟΠΥΡΟΣΒΕΣΤΕΣ-ΔΙΑΣΩΣΤΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΟΙ ΝΑ ΕΝΤΑΧΘΟΥΝ ΑΜΕΣΑ ΣΤΗ ΔΑΣΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ (ΟΠΩΣ ΚΑΝΕΤΕ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΓΡΟΦΥΛΑΚΕΣ) ΜΕ ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΠΥΡΚΑΓΙΩΝ ΚΑΙ ΦΥΛΑΞΗΣ ΔΑΣΩΝ.ΕΤΣΙ ΤΑΚΤΟΠΟΙΕΙΤΕ ΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΩΝ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΩΝ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ ΜΕ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΟΦΕΛΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΟΦΕΛΗ.
    ΚΥΡΙΕ ΥΠΟΥΡΓΕ ΚΑΝΤΕ ΤΟ ΣΩΣΤΟ.

  • 27 Νοεμβρίου 2010, 23:00 | ΤΗΟΜΑΣ

    ΝΟΜΙΖΩ ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΔΙΚΑΙΩΣΗ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΟΣΦΩΡΑΣ ΣΤΟ Π.Σ. ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΟΜΩΣ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΚΑΠΟΙΕΣ ΑΛΑΓΕΣ.Π.Χ ΤΟ ΟΡΙΟ ΗΛΙΚΙΑΣ ΓΙΑ ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΟ Π.Σ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 40 ΕΤΩΝ.ΟΠΩΣ ΚΑΙ Η ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΕΣ ΠΥΡΟΣΒΕΣΗΣ-ΔΙΑΣΩΣΗΣ. ΕΥΧΟΜΑΙ ΝΑ ΤΕΛΕΙΩΣΗ ΤΟ ΣΙΝΤΟΜΟΤΕΡΟ

  • 27 Νοεμβρίου 2010, 23:05 | Ιωάνννα Μελάκη

    ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΡΗΤΗΣ
    ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ Ν. ΧΑΝΙΩΝ Χανιά 27-11-2010

    Ειλικρινά χαιρόμαστε γιαυτη σας την κίνηση (κατάθεση Σχεδίου Νόμου)
    μετά από μακρόχρονη υποσχεσηολογία σ αυτούς τους ανθρώπους, εμμέναμε να σας την ζητάμε, την περιμέναμε και την χαιρετίζουμε.

    Επί του Σχεδίου :Αρθρο 15 παρ.η Ε.Π.Κ.ΧΑΝ ,
    α)διαφωνεί με την ονομασία «Επικουρικοί Πυροσβέστες» καθότι «επικουρικός» σύμφωνα με την ετυμολογία της λέξης συμμένει βοηθητικός,ενισχυτικός και όχι ισότιμος ,εμείς προτείνουμε την ονομασία » ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΕΣ ΠΡΑΣΙΝΗΣ ΔΙΑΣΩΣΗΣ» πιστεύουμε ότι η σημασιολογία ανταποκρίνεται πλήρως στο εκτελούμενο έργο από τους μέχρι σήμερα συμβασιούχους πυροσβέστες.Είναι ένα Σώμα πυροσβεστών που συμμετέχει σε όλα τα καθήκοντα των πυροσβεστών, αλλά την μεγαλύτερη μάχη την δίνουν στην Προστασία και Διαφύλαξη του Περιβάλλοντος, από τις πυρκαγιές και την διάσωση της πράσινης ανάπτυξης.
    β)Δεν δέχεται τον διακριτό τρόπο πρόσληψης, η Ε.Π.Κ.ΧΑΝ, προσδοκά την αποκατάσταση όλων των σημερινά υπηρετούντων συμβασιούχων πυροσβεστών στο μόνιμο προσωπικό, και προτάσσει την ενσωμάτωση όλων ,με διαχωρισμό των καθηκόντων, βάσει τυπικών προσόντων και ηλικίας.
    Για συμβασιούχους αποφοίτους όλων των τύπων του Λυκείου, να ενταχθούν
    στον βαθμό του Πυροσβέστη,και ο χρόνος προϋπηρεσίας στο πυροσβεστικό Σώμα να είναι μετρίσιμος στην βαθμολογική και μισθολογική του εξέλιξη, δεν θα πρέπει να τεθεί θέμα ο χρόνος ηλικίας, αφού αυτό μέτρησε κατά την είσοδό του συμβασιούχου στο Πυροσβεστικό Σώμα Η παράγραφος 7που αναφέρεται» Οι εντασσόμενοι καταλαμβάνουν οργανικές θέσεις Πυροσβεστών και τίθενται στο τέλος της επετηρίδας του βαθμού αυτού κατά το χρόνο ένταξης. Η μεταξύ τους αρχαιότητα καθορίζεται με βάση την ημερομηνία και τη σειρά αποφοίτησής τους από το οικείο κέντρο βασικής τους εκπαίδευσης». θα
    πρέπει να εξαλειφθεί τελείως για την αποφυγή διακρίσεων προνομιούχων πυροσβεστών, και δεύτερης διαλογής, σε ανθρώπους που δίνουν μαζί και την ίδια μάχη.
    Στην παρ.8 αναφέρεται»Οι Επικουρικοί Πυροσβέστες ασκούν κυρίως καθήκοντα δασοπυρόσβεσης, δασοπροστασίας και πυρασφάλειας.» αυτό που υπογραμμίζουμε παραπάνω,ότι οι μέχρι σήμερα συμβ. πυροσβέστες ασκούν έργο ίδιο με τους μόνιμους πυροσβέστες, επομένως η διαφοροποίηση ούτε ηθικά στέκει, αλλά και αίσθημα μη δικαίου δημιουργεί. Η παρακάνω παράγραφος μας τονίζει την αδυναμία της μη δυνατότητας του συντάσσοντος το σχέδιο Νόμου να εντοπίσει την αντίθεση,
    «Επίσης, δύνανται να διατίθενται επικουρικά και στην άσκηση των λοιπών καθηκόντων του πυροσβεστικού προσωπικού, ανάλογα με τις υπηρεσιακές ανάγκες».Παρακαλούμε να δώσετε την δέουσα προσοχή γιατί από την μια περιγράφονται τα καθήκοντα των επικουρικών πυροσβεστών και από την άλλη υπάρχει»το δυνητικό» Αυτά δεν θα πρέπει να υπάρχουν σε Νόμους, καθότι ο κάθε Προϊστάμενος προφανώς του δύνεται η δυνατότητα να χρησιμοποιήσει τον επικουρικό πυροσβέστη κατά το «δοκούν»
    Στην παρ. 9 αναφέρεται «μετατίθενται»εάν είναι μόνιμοι οι Επικουρικοί Πυροσβέστες,όπως εμείς προτείνουμε, γιατί μιλάμε για αποκατάσταση των ήδη υπηρετούντων συμ.πυροσβεστών, και φυσικά θα πρέπει να ακολουθηθεί η μέχρι σήμερα υπάρχουσα και ισχύουσα Νομοθεσία, αλλά εάν πρόκειται για 5ετούς θητείας πυροσβεστών και στην πρόσληψη νέων πολιτών αυτό θα πρέπει να εξαλειφθεί, διότι προφανώς δεν θα πρέπει να δημιουργούνται» μετακινήσεις» επικαλούμενοι το γνωστό «υπηρεσιακές ανάγκες» εις βάρος των επικουρικών πυροσβεστών,χωρίς υπηρεσιακό κανονισμό ,αλλά από ετσιθελικά κριτήρια
    Επειδή τίθεται στην παρ.10 το θέμα «προαγωγή» εμείς διαφωνούμε, διότι δεν θέλουμε πυροσβέστες δύο ταχυτήτων ,προφανώς οι συμβ πυροσβέστες που μονιμοποιούνται δεν θα πρέπει να είναι πυροσβέστες β΄κατηγορίας ,θα πρέπει όπως και παραπάνω αναφέραμε να ενσωματωθούν στο Πυροσβεστικό Σώμα με καμία διάκριση, έναντι των προϋπαρχόντων συναδέλφων τους.
    Οι συμβασιούχοι πυροσβέστες που θα ενταχθούν στο Πυρ.Σώμα και δεν θα είναι κάτοχοι Απολυτηρίου Λυκείου, αυτοί μπορούν να μη προάγονται βαθμολογικά, αλλά μισθολογικά, αυτοί θα πρέπει να πάρουν την θέση του Πυροσβέστη Γενικών Καθηκόντων μη παραγωγικότητας.
    Προφανώς για όλους θα πρέπει κατά τη διάρκεια της υπηρεσίας τους να αξιολογούνται για τα ουσιαστικά τους προσόντα και συντάσσονται εκθέσεις ικανότητας, σύμφωνα με τις διατάξεις που ισχύουν για την αξιολόγηση των προσόντων των Πυροσβεστών.
    Στην παρ. 11 αναφέρεται η ταυτότητα, αυτή επιβάλλεται για την άσκηση των τόσων δύσκολων καθηκόντων που τους ανατίθενται
    Η Ε.Π.Κ.ΧΑΝ, διαφωνεί για την απόλυση των επικουρικών πυροσβεστών όπως αυτή αναφέρεται στην παρ.13 υπ.α και δ.
    Τέλος η Ε.Π.Κ.ΧΑΝ, ως κοινωνική Οργάνωση έχει βιώσει και την αγωνία, το άγχος ,αλλά και την ψυχή αυτών των πολιτών καθώς μέλη της (εθελοντές) επικουρούν το έργο της Πυροπροστασίας,επανειλημμένα έχει καταθέσει προτάσεις και κάλεσμα αποκατάστασης των συμ,πυροσβεστών στους αρμόδιους Υπουργούς καθώς στο Σώμα της διαθέτει Εθελοντική Ομάδα Πολιτικής Προστασίας, και προσφέρει την επικουρική βοήθεια στους μαχόμενους συμβασιούχους πυροσβέστες , υπογραμμίζει και συγχρόνως τονίζει, ότι θα ήταν μεγάλο ατόπημα στους επεξεργαστές αυτού του Σχεδίου Νόμου να «βαφτίσει» το έργο αλλά και τους ίδιους τους συμ πυροσβέστες «επικουρικούς πυροσβέστες» την στιγμή που το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ,έχει έτοιμο ένα άλλο σχέδιο Νόμου για την δημιουργία «Εθελοντικού Σώματος Πυροσβεστών»
    Ευχόμαστε στην γρήγορη επεξεργασία αυτού του Σχεδίου και στην δικαιότερη αποτύπωση αυτού προς όφελος όλων μας.

    Ενωσης Προστασίας Καταναλωτών Ν. Χανίων (Ε.Π.Κ.ΧΑΝ)

    Η Πρόεδρος Ο Γεν.Γραμματέας

    Ιωάννα Μελάκη Εμμ. Αυγέρος

    Ι