1. Η περίπτωση α΄ της παραγράφου 3 του άρθρου 18 του ν. 2168/1993 αντικαθίσταται ως εξής:
«α. Σε όποιον δεν παρέχει εχέγγυα ασφαλούς φύλαξης και χρήσης των οπλών και λοιπών αντικειμένων, τα οποία αναφέρονται στον παρόντα νόμο και ιδιαιτέρα σε όσους πάσχουν ή νοσηλεύτηκαν για μείζονα ψυχική διαταραχή ή σοβαρή διαταραχή προσωπικότητας. Η κατάσταση της υγείας των ανωτέρω βεβαιώνεται με ιατρικό πιστοποιητικό».
2. Η παράγραφος 5 του άρθρου 18 του ν. 2168/1993 αντικαθίσταται ως εξής:
«5. Οι αρμόδιες αρχές δύνανται να αρνηθούν τη χορήγηση των αναφερόμενων στον παρόντα νόμο αδειών ή να ανακαλέσουν ήδη χορηγηθείσες σε άτομα, σε βάρος των οποίων εκκρεμεί ποινική δίωξη ή έχουν καταδικαστεί για παραβάσεις που προβλέπονται στην περίπτ. β΄ της παραγράφου 2».
3. Το πρώτο εδάφιο της παραγράφου 6 του άρθρου 18 του ν. 2168/1993 αντικαθίσταται ως εξής:
«Σε περίπτωση συνδρομής των κωλυμάτων των παραγράφων 2, 3 και 4 ανακαλούνται οι άδειες που έχουν χορηγηθεί».
4. Μετά την παράγραφο 7 του άρθρου 18 του ν. 2168/1993 προστίθεται παράγραφος 7Α ως εξής:
«7Α. Η αρμόδια για την έκδοση των αδειών αρχή, δύναται να ενεργεί κατά παρέκκλιση της προηγούμενης παραγράφου για τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου, προκειμένου περί ανωνύμων εταιρειών και εταιρειών περιορισμένης ευθύνης και για όλους τους εταίρους, προκειμένου περί εταιρειών άλλης μορφής, εφόσον συντρέχουν επιτακτικοί λόγοι προστασίας της δημόσιας υγείας ή του περιβάλλοντος ή των αγαθών κοινής ωφέλειας».
5. Στο τέλος της περίπτωσης γ΄ της παραγράφου 2 του άρθρου 20 του ν. 2168/1993 προστίθεται εδάφιο ως εξής:
«Για τα είδη της παρούσας περίπτωσης, καθώς και της περίπτωσης β΄ ο έλεγχος δύναται να διενεργείται και από οργανισμό πιστοποιημένο από την Ε.Ε.. Για τις ανάγκες του ελέγχου χορηγείται προσωρινή άδεια κατασκευής, μετασκευής, συναρμολόγησης, επεξεργασίας ή επισκευής πυροβόλων όπλων κ.λπ., ως και γόμωσης ή αναγόμωσης φυσιγγίων πυροβόλων όπλων, μεταφοράς ή εξαγωγής των αναγκαίων δειγμάτων, όπως αυτά καθορίζονται από τον οργανισμό όπου θα διενεργηθεί ο έλεγχος, καθώς και μεταφοράς ή επανεισαγωγής όσων εξ αυτών δεν καταστράφηκαν. Ο απαιτούμενος κάθε φορά χρόνος ισχύος της άδειας, καθορίζεται από την αρμόδια αρχή έκδοσής της, χωρίς, ωστόσο, να υπερβαίνει τους έξι (6) μήνες, με δυνατότητα παράτασης τριών (3) μηνών, κατόπιν αιτιολογημένου αιτήματος».