Η Εθνική Αρχή αναπτύσσει συνεργασία με την επιστημονική και ερευνητική κοινότητα, με σκοπό την αξιοποίηση γνώσεων, δεξιοτήτων και προϊόντων εφαρμοσμένης έρευνας και καινοτομίας στις δραστηριότητες της πολιτικής προστασίας. Για την επίτευξη του ανωτέρω σκοπού η Εθνική Αρχή:
α. Υποστηρίζεται από το Επιστημονικό Συμβούλιο του άρθρου 65, που αποτελεί μόνιμο συμβουλευτικό όργανο του Διοικητή της.
β. Συγκροτεί κοινές ομάδες εργασίας με ακαδημαϊκά και ερευνητικά ιδρύματα, με δημόσιους οργανισμούς, ερευνητικούς φορείς και στελέχη και εμπειρογνώμονες του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα που έχουν εμπειρία και γνώση σε θέματα διαχείρισης εκτάκτων αναγκών.
γ. Εξειδικεύει στο τριετές Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Πολιτικής Προστασίας τους τομείς, τις επιχειρησιακές ανάγκες και προτεραιότητες που μπορούν να ικανοποιηθούν μέσω της αξιοποίησης προϊόντων εφαρμοσμένης έρευνας και τεχνολογίας καθώς και τις δυνατότητες και πηγές χρηματοδότησής τους.
δ. Εγκρίνει και χρηματοδοτεί από τον προϋπολογισμό της προγράμματα, έργα ή μελέτες που υλοποιούνται από επιστημονικούς, ερευνητικούς και ακαδημαϊκούς φορείς για θέματα της αρμοδιότητάς της.
ε. Επεξεργάζεται και υποβάλλει προτάσεις σε θέματα αρμοδιότητάς της για χρηματοδότηση από εθνικούς, ευρωπαϊκούς ή άλλους πόρους και χρηματοδοτούμενα έργα ή μελέτες και μετά την έγκρισή τους τα παρακολουθεί στη φάση της υλοποίησης Για το σκοπό αυτό δύναται να αναπτύσσει συνεργασίες με φορείς του δημοσίου ή ιδιωτικού τομέα ή με επιστημονικά και ερευνητικά ιδρύματα, κέντρα και οργανισμούς, ή να αναθέτει σε αυτούς τις σχετικές δράσεις.
στ. Συμμετέχει, στο πλαίσιο στρατηγικών συνεργασιών, στα στάδια κατάρτισης, υποβολής και υλοποίησης προγραμμάτων και μελετών άλλων φορέων του εσωτερικού και εξωτερικού.
ζ. Συνάπτει μνημόνια συνεργασίας με ακαδημαϊκά ιδρύματα και ερευνητικούς οργανισμούς για την επιστημονική υποστήριξη του επιχειρησιακού της έργου.