- Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη - http://www.opengov.gr/yptp -

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Γ’ ΚΕΝΤΡΑ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ – Άρθρο 12 – Λειτουργία-Σκοπός

1. Στο πλαίσιο της Διεύθυνσης και των Τμημάτων Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας του άρθρου 21 καθώς και στο Τμήμα Πολιτικής Προστασίας του Δήμου του άρθρου 23, όταν στο αντίστοιχο διοικητικό επίπεδο έχουν συσταθεί και συγκροτηθεί κατ’ ελάχιστο τρείς (3) ΛΕ.Ε.Α., λειτουργούν «Κέντρα Συντονισμού Πολιτικής Προστασίας» (Κέντρα Συντονισμού). Στο πλαίσιο αυτών συνέρχονται σε επίπεδο Δήμου, Περιφερειακής Ενότητας και Περιφέρειας ο Συντονιστής Έκτακτης Ανάγκης, οι Συντονιστές ΛΕ.Ε.Α. και οι Συντονιστές Ομάδων ΛΕ.Ε.Α. όπως ορίζονται στο πρωτόκολλο συντονισμού του οικείου διοικητικού επιπέδου, με σκοπό:
α. Το σχεδιασμό, οργάνωση, συντονισμό και υλοποίηση των δράσεων του οικείου διοικητικού επιπέδου για την αντιμετώπιση, ή παροχή οργανωμένης υποστήριξης στους φορείς που έχουν την ευθύνη αντιμετώπισης καταστάσεων έκτακτης ανάγκης και των συνεπειών τους.
β. Τη συλλογή, επεξεργασία και διακίνηση τυποποιημένων πληροφοριών που αφορούν εκδηλωθέντα ή επικείμενα καταστροφικά φαινόμενα για εκτίμηση της κατάστασης, και υποστήριξη της διαδικασίας λήψης αποφάσεων από τα αρμόδια όργανα του οικείου επιπέδου, συμπεριλαμβανομένης της Επιτροπής Έκτακτης Ανάγκης του άρθρου 15 ,όταν συγκαλείται και των άλλων διοικητικών επιπέδων.