1. Κίνδυνος: ένα φυσικό φαινόμενο ή μια ανθρώπινη δραστηριότητα που μπορεί να προκαλέσει μέσα σε καθορισμένο χρονικό διάστημα επιπτώσεις στον άνθρωπο, τις υποδομές, το περιβάλλον, στην περιουσία, συμπεριλαμβανομένης της πολιτιστικής κληρονομιάς, σε συγκεκριμένη περιοχή και ορισμένη χρονική περίοδο.
2. Ανάλυση κινδύνου: προσδιορισμός, μελέτη και παρακολούθησή του για τον εντοπισμό της δυναμικής, της προέλευσης, των χαρακτηριστικών και της συμπεριφοράς του.
3. Επικινδυνότητα: είναι η πιθανότητα ένας κίνδυνος να προκαλέσει επιπτώσεις στον άνθρωπο, τις υποδομές, στο περιβάλλον, στην περιουσία, συμπεριλαμβανομένης της πολιτιστικής κληρονομιάς, σε συγκεκριμένη περιοχή και ορισμένη χρονική περίοδο και καθορίζεται από το συνδυασμό των παραγόντων του κινδύνου, της έκθεσης και της τρωτότητας.
4. Τρωτότητα: οι συνθήκες που καθορίζονται από φυσικούς, κοινωνικούς, οικονομικούς, τεχνικούς και περιβαλλοντικούς παράγοντες ή διαδικασίες που αυξάνουν την ευπάθεια του ατόμου, των κοινωνικών ομάδων και των υποδομών σε περίπτωση εκδήλωσης κινδύνου ή καταστροφής.
5. Έκθεση: η κατάσταση των ανθρώπων, των υποδομών, των φυσικών πόρων, των παραγωγικών υποδομών και άλλων περιουσιακών στοιχείων που εκτίθενται σε κίνδυνο ή εστία κινδύνου.
6. Ανθεκτικότητα: η ικανότητα ενός συστήματος ή μιας κοινωνίας, που εκτίθεται σε κινδύνους να διατηρήσει ένα αποδεκτό επίπεδο λειτουργίας και δομής.
7. Καταστροφή: οι εκτεταμένες δυσμενείς επιπτώσεις στον άνθρωπο, στις υποδομές, στο περιβάλλον ή στην περιουσία, συμπεριλαμβανομένης της πολιτιστικής κληρονομιάς που έχουν προκληθεί από φυσικά φαινόμενα, ανθρωπογενή ή τεχνολογικά συμβάντα.
8. Εναπομένων κίνδυνος: είναι ο κίνδυνος καταστροφών που παραμένει ακόμη και όταν έχουν εφαρμοστεί αποτελεσματικά μέτρα μείωσης του κινδύνου καταστροφών και για τον οποίο πρέπει να διατηρηθούν οι δυνατότητες αντιμετώπισης έκτακτων αναγκών και αποκατάστασης.
9. Μείωση των κινδύνων καταστροφών: αποσκοπεί στην πρόληψη νέων και τη μείωση του υφιστάμενου κινδύνου καταστροφών καθώς και στη διαχείριση του εναπομένοντος κινδύνου, συμβάλλοντας με τον τρόπο αυτό στην ενίσχυση της ανθεκτικότητας και στην επίτευξη αειφόρου ανάπτυξης.
10. Έγκαιρη προειδοποίηση: η παροχή έγκαιρης ειδοποίησης και επαρκούς πληροφόρησης, μέσω των αρμόδιων φορέων, που δίνει τη δυνατότητα δρομολόγησης συγκεκριμένων δράσεων για την αποφυγή ή τη μείωση των επιπτώσεων του κινδύνου και την προετοιμασία για αποτελεσματική αντιμετώπιση.
11. Συντονισμός: η οργάνωση της δράσης, η παρακολούθηση και ιεράρχηση των απαιτούμενων ενεργειών καθώς και η εξασφάλιση της διαλειτουργικότητας, της εφαρμογής αρχών και πρωτοκόλλων συνεργασίας μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων για τη επίτευξη κοινού σκοπού.
12. Διαχείριση και οργάνωση παροχής βοήθειας: η παρακολούθηση, ιεράρχηση και διασφάλιση της παροχής βοήθειας στους φορείς που την αιτούνται.
13. Πρόληψη: το σύνολο των δράσεων και των μέτρων για την αποφυγή ή την μείωση της πιθανότητας του κινδύνου ή τον περιορισμό των επιπτώσεων των καταστροφών που προκαλούνται στον άνθρωπο, τις υποδομές, το περιβάλλον ή στην περιουσία, συμπεριλαμβανομένης της πολιτιστικής κληρονομιάς.
14. Ετοιμότητα: η δυνατότητα του ανθρώπινου δυναμικού και των μέσων που καθιστά δυνατή την εξασφάλιση αποτελεσματικής και ταχείας αντίδρασης σε περίπτωση κινδύνου.
15. Αντιμετώπιση: Η υλοποίηση δράσεων βάσει του σχεδιασμού πολιτικής προστασίας και των επιχειρησιακών σχεδίων των επιμέρους εμπλεκόμενων φορέων για τη διάσωση ανθρώπων και αποτροπή ή περιορισμό βλάβης της υγείας, των υποδομών, του περιβάλλοντος, της περιουσίας, συμπεριλαμβανομένης της πολιτιστικής κληρονομιάς.
16. Βραχεία αποκατάσταση: περιλαμβάνει τα μέτρα και τις αναγκαίες ενέργειες για την άμεση ανακούφιση των πληγέντων, τις τεχνικές παρεμβάσεις για τον άμεσο περιορισμό των επιπτώσεων των καταστροφών, καθώς και την επαναφορά των βασικών υπηρεσιών και επαναλειτουργία των εγκαταστάσεων στην πληγείσα περιοχή.
17. Μέσο-μακροπρόθεσμη αποκατάσταση: περιλαμβάνει τα μέτρα και τις δράσεις για την πλήρη επαναφορά των υποδομών, υπηρεσιών, της στέγασης, των εγκαταστάσεων και υποδομών ζωτικής σημασίας στην πληγείσα περιοχή, καθώς και μέτρα και δράσεις για την αποφυγή ή τη μείωση του μελλοντικού κινδύνου καταστροφών.
18. Κύκλος διαχείρισης καταστροφών: περιλαμβάνει τις φάσεις της πρόληψης, ετοιμότητας, αντιμετώπισης και αποκατάστασης των καταστροφών.
19. Οργανωμένη προληπτική απομάκρυνση πληθυσμού: περιλαμβάνει το σύνολο των δράσεων που ενεργοποιούνται για την προληπτική απομάκρυνση πληθυσμού που βρίσκεται σε κίνδυνο της ζωής ή της υγείας του, εξαιτίας της παραμονής του πλησίον περιοχής που εκτιμάται ότι απειλείται από εξελισσόμενη ή επικείμενη καταστροφή.
20. Επιχειρήσεις απεγκλωβισμού και διάσωσης πολιτών: περιλαμβάνουν τις άμεσες δράσεις για τον απεγκλωβισμό και τη διάσωση πολιτών που βρίσκονται σε επαφή, ή εντός του χώρου που εξελίσσεται ένα καταστροφικό φαινόμενο και διατρέχουν άμεσο και διαρκή κίνδυνο ζωής, της υγείας και της ασφάλειάς τους και απαιτείται η παροχή βοήθειας, το ταχύτερο δυνατόν, προκειμένου να μην υπάρξουν ή να περιοριστούν οι απώλειες.
21. Δράσεις πρόληψης δομικού χαρακτήρα: περιλαμβάνουν τις ρυθμίσεις σε επίπεδο χωροταξικού και πολεοδομικού σχεδιασμού καθώς και τα έργα και παρεμβάσεις που αποσκοπούν στη μείωση της έκθεσης, ενίσχυση της ανθεκτικότητας και μείωση της τρωτότητας στους αναγνωρισμένους κινδύνους.
22. Δράσεις πρόληψης μη δομικού χαρακτήρα: περιλαμβάνουν τις δράσεις που αποσκοπούν στην ενίσχυση της ανθεκτικότητας και μείωση της τρωτότητας της κοινωνίας στους αναγνωρισμένους κινδύνους καθώς και στην ενίσχυση της ετοιμότητας και της έγκαιρης προειδοποίησης για την αντιμετώπιση καταστροφών.
23. Υποδομές Ζωτικής Σημασίας: νοείται η περιουσία, τα συστήματα ή μέρη αυτών τα οποία είναι ουσιώδη για τη διατήρηση των λειτουργιών ζωτικής σημασίας της κοινωνίας, της υγείας, της ασφάλειας, της οικονομικής και κοινωνικής ευημερίας των μελών της, και των οποίων η διακοπή λειτουργίας ή η καταστροφή θα είχε σημαντικό αντίκτυπο για τη Χώρα, ως αποτέλεσμα της αδυναμίας διατήρησης των λειτουργιών αυτών.
24. Ευρωπαϊκές Υποδομές Ζωτικής Σημασίας: νοούνται οι Υποδομές Ζωτικής Σημασίας που βρίσκονται εντός της ελληνικής επικράτειας ή άλλου κράτους μέλους και των οποίων η διακοπή λειτουργίας ή η καταστροφή θα είχε σημαντικό αντίκτυπο στη Χώρα και ταυτόχρονα σε ένα ή περισσότερα κράτη μέλη.
25. Έκτακτη ανάγκη: επείγουσα κατάσταση που οφείλεται σε τρέχον ή επικείμενο συμβάν, φυσικό ή ανθρωπογενές, το οποίο με οποιονδήποτε τρόπο θέτει σε κίνδυνο ή απειλεί να θέσει σε κίνδυνο την ασφάλεια ή την υγεία προσώπων ή που καταστρέφει ή βλάπτει ή απειλεί να καταστρέψει ή βλάψει τις υποδομές, το περιβάλλον ή την περιουσία, συμπεριλαμβανομένης της πολιτιστικής κληρονομιάς.
26. Ομάδες πρώτης (1ης) απόκρισης ή Πρώτοι Ανταποκριτές: είναι οι καθ’ ύλη και κατά τόπο αρμόδιοι φορείς να επιχειρούν σε έκτακτα ή καταστροφικά συμβάντα σύμφωνα με τον επιχειρησιακό ρόλο και την αποστολή τους (Πυροσβεστικό Σώμα, Ελληνική Αστυνομία, Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή, Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας).