- Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη - http://www.opengov.gr/yptp -

Άρθρο 101 – Διάκριση και προέλευση πυροσβεστικού προσωπικού Ειδικών Καθηκόντων

1. Το πυροσβεστικό προσωπικό Ειδικών Καθηκόντων, για το οποίο τηρείται από τη Διεύθυνση Ανθρώπινων Πόρων Α.Π.Σ. αντίστοιχη, ανά κατηγορία, επετηρίδα διακρίνεται ως εξής:
Α. Κατηγορία Διοικητικών:
α. Νομικοί, στους οποίους περιλαμβάνονται κάτοχοι πτυχίου Α.Ε.Ι. Νομικού Τμήματος της ημεδαπής ή ισότιμο, αντίστοιχης ειδικότητας, Σχολών της αλλοδαπής.
β. Οικονομικοί, στους οποίους περιλαμβάνονται κάτοχοι πτυχίου Α.Ε.Ι. ή Α.Τ.Ε.Ι. Οικονομικών Επιστημών, Διοίκησης Επιχειρήσεων, Στατιστικής και Αναλογιστικής Επιστήμης ή Στατιστικής και Ασφαλιστικής Επιστήμης, Φοροτεχνικών Εφαρμογών, τραπεζικών εφαρμογών, Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής με εξειδίκευση στη Λογιστική, Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής με εξειδίκευση στη χρηματοοικονομική, Στατιστικής και Αναλογιστικών – Χρηματοοικονομικών Μαθηματικών της ημεδαπής ή ισότιμο πτυχίο αντίστοιχης ειδικότητας, Σχολών της αλλοδαπής.
γ. Μηχανικοί, στους οποίους περιλαμβάνονται κάτοχοι πτυχίου Α.Ε.Ι. ή Α.Τ.Ε.Ι. Πολιτικών Μηχανικών, Ηλεκτρολόγων Μηχανικών, Μηχανολόγων Μηχανικών, Μηχανολόγων Αεροναυπηγών, Μηχανολόγων Ναυπηγών, Χημικών Μηχανικών, Πυρομηχανικών και Αρχιτεκτόνων.
Β. Κατηγορία Τεχνικών, στους οποίους περιλαμβάνονται κάτοχοι τίτλου σπουδών Β΄ κύκλου Τεχνικών Επαγγελματικών Εκπαιδευτηρίων (Τ.Ε.Ε.) του ηλεκτρονικού τομέα ή αντίστοιχου τομέα ή κλάδου των πρώην Τεχνικών Επαγγελματικών Λυκείων (Τ.Ε.Λ.) και Ενιαίων Πολυκλαδικών Λυκείων (Ε.Π.Λ.) αντίστοιχα, κάτοχοι τίτλου σπουδών Β΄ κύκλου Τεχνικών Επαγγελματικών Εκπαιδευτηρίων (Τ.Ε.Ε.) ειδικότητας Μηχανών και Συστημάτων Αυτοκινήτου ή Αμαξωμάτων ή Ηλεκτρονικών Συστημάτων και Αυτοματισμού Αυτοκινήτων ή ειδικότητας Μηχανών Αυτοκινήτου ή Αμαξωμάτων ή Ηλεκτρικού Συστήματος Αυτοκινήτου των πρώην Τεχνικών Επαγγελματικών Λυκείων (Τ.Ε.Λ.) ή του τμήματος Ειδίκευσης Κλάδου 13 (Μηχανικός Αυτοκινήτων) ή των Ενιαίων Πολυκλαδικών Λυκείων (Ε.Π.Λ.) και έχουν πρακτική εμπειρία σε συνεργεία επισκευής αυτοκινήτων σε ειδικότητα αντίστοιχη του τίτλου σπουδών τους.
Γ. Κατηγορία Πλοηγών – Κυβερνητών και Πλοηγών – Μηχανικών, στους οποίους περιλαμβάνονται κάτοχοι τίτλου σπουδών Επαγγελματικής Ναυτικής Σχολής του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, ή κάτοχοι πτυχίου Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, με τουλάχιστον τριετή θαλάσσια προϋπηρεσία σε πλοία του Εμπορικού Ναυτικού, ή και του Πολεμικού Ναυτικού με ειδικότητα Πλοιάρχου ή Μηχανικού.
Δ. Κατηγορία Πληροφορικής και Επικοινωνιών, στους οποίους περιλαμβάνονται πτυχιούχοι Α.Ε.Ι. ή Α.Τ.Ε.Ι. Επιστήμης Πληροφορικής ή Ηλεκτρολόγου Μηχανικού ή Μηχανικών Η/Υ ή Εφαρμοσμένης Πληροφορικής ή Επιστήμης των Επικοινωνιών ή Ηλεκτρολόγου Μηχανικού ή Ηλεκτρονικού ή Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών ή Μηχανικοί Τηλεπικοινωνιών και Δικτύων της ημεδαπής ή ισότιμο πτυχίο, αντίστοιχης ειδικότητας, Σχολών της αλλοδαπής ή πτυχιούχοι Δημόσιας ή αναγνωρισμένης ιδιωτικής Σχολής κατεύθυνσης Ηλεκτρονικών – Επικοινωνιών της ημεδαπής ή ισότιμο, αντίστοιχης ειδικότητας, Σχολών της αλλοδαπής.
Ε. Κατηγορία Χειριστών εναερίων μέσων και Μηχανικών – Τεχνικών εναερίων μέσων, στους οποίους, σύμφωνα με τα ισχύοντα για τα πτητικά μέσα που διαθέτει και συντηρεί η Υπηρεσία, περιλαμβάνονται κάτοχοι κατάλληλου πτυχίου σε ισχύ επαγγελματία χειριστή και κάτοχοι πτυχίου προσωπικού συντηρήσεως αεροπορικού υλικού, που εκδόθηκε ή αναγνωρίσθηκε από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας.
ΣΤ. Κατηγορία Υγειονομικών, στους οποίους περιλαμβάνονται ιατροί ειδικότητας Παθολόγου, Καρδιολόγου, Πνευμονολόγου, Χειρουργού, Ορθοπεδικού, Γενικής Ιατρικής, Νευρολόγου, Ψυχιάτρου, Οφθαλμιάτρου, Γυναικολόγου, Δερματολόγου, Ακτινοδιαγνώστη, Αναισθησιολόγου – Καταδυτικού Ιατρού, Ιατρού Εργασίας, Ουρολόγου, Ωτορινολαρυγγολόγου και Οδοντιάτρου.
2. Οι Αξιωματικοί Ειδικών Καθηκόντων όλων των κατηγοριών προέρχονται:
α. Από ιδιώτες που προσλαμβάνονται με το βαθμό του Πυραγού Ειδικών Καθηκόντων όσον αφορά στους ιατρούς και με το βαθμό του Υποπυραγού Ειδικών Καθηκόντων όσον αφορά στους λοιπούς Αξιωματικούς. Με προεδρικό διάταγμα, το οποίο εκδίδεται μετά από πρόταση του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, καθορίζονται τα προσόντα και οι προϋποθέσεις πρόσληψης, η διαδικασία επιλογής των υποψηφίων ύστερα από γραπτές εξετάσεις, τα απαιτούμενα δικαιολογητικά των υποψηφίων και τα σχετικά με την υγειονομική εξέταση αυτών ζητήματα, η διαδικασία κατάταξης, τα σχετικά με την εκπαίδευσή τους ζητήματα, ο τρόπος ένταξής τους στις προβλεπόμενες επετηρίδες, τα καθήκοντά τους και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια.
β. Από μετάταξη πυροσβεστικού προσωπικού Γενικών Καθηκόντων που διαθέτουν έναν από τους αναφερόμενους στην παρ. 1 του παρόντος τίτλο σπουδών και επιθυμούν να μεταταγούν για την κάλυψη κενών οργανικών θέσεων ανά κατηγορία και ειδικότητα. Στην περίπτωση αυτή καταρτίζεται ενιαίος πίνακας επιτυχόντων κατά κατηγορία και ειδικότητα. Οι Αξιωματικοί μετατάσσονται στην αντίστοιχη κατηγορία Αξιωματικών ειδικών καθηκόντων με το βαθμό που κατέχουν, όχι όμως κατώτερο από το βαθμό του Υποπυραγού, οι δε Πυρονόμοι, Αρχιπυροσβέστες, Υπαρχιπυροσβέστες και Πυροσβέστες με το βαθμό του Ανθυποπυραγού. Στην κατηγορία Υγειονομικών όπου ως εισαγωγικός βαθμός προβλέπεται ο βαθμός του Πυραγού, η μετάταξη γίνεται με το βαθμό αυτό, εφόσον ο μετατασσόμενος διαθέτει την προβλεπόμενη ειδικότητα. Με προεδρικό διάταγμα, το οποίο εκδίδεται, μετά από πρόταση του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, εντός τριμήνου από τη δημοσίευση του παρόντος, καθορίζονται τα προσόντα, οι προϋποθέσεις και η διαδικασία μετάταξης, τα απαιτούμενα δικαιολογητικά των υποψηφίων προς μετάταξη, ο τρόπος ένταξής τους στις προβλεπόμενες επετηρίδες, τα καθήκοντά τους και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια.
γ. Από αποφοίτους της Στρατιωτικής Σχολής Αξιωματικών Σωμάτων, όσον αφορά στους ιατρούς, οδοντιάτρους και ψυχολόγους, σύμφωνα με όσα προβλέπονται από τις οικείες διατάξεις.
δ. Από τη βαθμολογική εξέλιξη του πυροσβεστικού προσωπικού Ειδικών Καθηκόντων της επόμενης παραγράφου.
3. Το χαμηλόβαθμο πυροσβεστικό προσωπικό Ειδικών Καθηκόντων κατηγορίας Διοικητικών, Τεχνικών, Πλοηγών – Μηχανικών, Πληροφορικής και Επικοινωνιών, Χειριστών εναερίων μέσων και Μηχανικών – Τεχνικών εναερίων μέσων προέρχεται:
α. Από ιδιώτες που προσλαμβάνονται με το βαθμό του Αρχιπυροσβέστη Ειδικών Καθηκόντων, πλην των τεχνικών αποφοίτων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που προσλαμβάνονται με το βαθμό του Πυροσβέστη Ειδικών Καθηκόντων. Με το προεδρικό διάταγμα της παρ. 2α, καθορίζονται τα προσόντα και οι προϋποθέσεις πρόσληψης, η διαδικασία επιλογής των υποψηφίων ύστερα από γραπτές εξετάσεις, τα απαιτούμενα δικαιολογητικά των υποψηφίων και τα σχετικά με την υγειονομική εξέταση αυτών ζητήματα, η διαδικασία κατάταξης, τα σχετικά με την εκπαίδευσή τους ζητήματα, ο τρόπος ένταξής τους στις προβλεπόμενες επετηρίδες, τα καθήκοντά τους και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια.
β. Από μετάταξη πυροσβεστικού προσωπικού Γενικών Καθηκόντων που διαθέτουν έναν από τους αναφερόμενους στην παρ.1 του παρόντος τίτλο σπουδών και επιθυμούν να μεταταγούν για την κάλυψη κενών οργανικών θέσεων ανά κατηγορία και ειδικότητα. Το ως άνω πυροσβεστικό προσωπικό εντάσσεται στην αντίστοιχη κατηγορία Ειδικών Καθηκόντων με το βαθμό που κατέχει. Οι Πυροσβέστες και Υπαρχιπυροσβέστες που μετατάσσονται σε ειδικότητες με εισαγωγικό βαθμό Αρχιπυροσβέστη Ειδικών Καθηκόντων, εντάσσονται με το βαθμό του Αρχιπυροσβέστη Ειδικών Καθηκόντων. Με το προεδρικό διάταγμα της παρ. 2β, καθορίζονται τα προσόντα, οι προϋποθέσεις και η διαδικασία μετάταξης, τα απαιτούμενα δικαιολογητικά των υποψηφίων προς μετάταξη, ο τρόπος ένταξής τους στις προβλεπόμενες επετηρίδες, τα καθήκοντά τους και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια.