1. Το προσωπικό του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής εξακολουθεί να ασφαλίζεται στους φορείς ασφάλισης στους οποίους ασφαλιζόταν πριν την έναρξη ισχύος του παρόντος. Στους ίδιους φορείς ασφαλίζεται και το προσωπικό που εισέρχεται ή προσλαμβάνεται στο Λιμενικό Σώμα-Ελληνική Ακτοφυλακή βάσει των εκάστοτε ισχυουσών διατάξεων περί προσλήψεων και κατατάξεων μετά την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου.
2. Οι πόροι που προβλέπονται από την ισχύουσα νομοθεσία για τους κύριους και επικουρικούς φορείς ασφάλισης του προσωπικού της προηγουμένης παραγράφου διατηρούνται.
3. Στο προσωπικό του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής παρέχεται η νοσοκομειακή και η υγειονομική περίθαλψη που προβλέπεται κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου από τις ισχύουσες διατάξεις για το προσωπικό του Λιμενικού Σώματος.
Ενιαία ασφάλιση με τα άλλα σώματα ασφαλείας.
ΚΥΡΙΟΙ,
ΕΙΜΑΙ 58 ΕΤΩΝ,ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΘΗΚΑ ΑΥΤΑΠΑΓΓΕΛΤΑ,ΛΟΓΩ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗΣ ΧΡΟΝΟΥ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΚΑΙ ΕΣΕΙΣ ΠΕΡΙΚΟΠΤΕΤΑΙ ΤΑ ΔΩΡΑ,ΠΟΥ ΕΠΙ ΣΕΙΡΑ ΕΤΩΝ ΕΙΧΑ ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ ΜΟΥ, ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΣΚΟΠΟ.
ΚΑΙ ΕΡΩΤΩ ΓΙΑ ΠΟΙΟ ΛΟΓΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ, ΕΦ΄ ΌΣΟΝ ΕΧΟΥΝ ΚΑΤΑΒΛΗΘΕΙ ΤΑ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΑ ΠΟΣΑ, ΔΕΝ ΜΑΣ ΔΙΝΕΤΑΙ ΤΑ ΔΩΡΑ ΠΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥΜΑΣΤΕ.
ΣΤΟ ΕΝΣΤΟΛΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΤΟΥ ΛΙΜΕΝΙΚΟΥ ΠΡΕΠΕΙ Ο ΦΟΡΕΑΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΤΟΥ ΝΑ ΕΙΝΑΙ Ο Ο.Π.Α.Δ ΟΛΑ ΤΑ ΑΛΛΑ ΕΙΝΑΙ ΗΜΙΜΕΤΡΑ ΚΥΡΙΕ ΥΠΟΥΡΓΕ ΔΩΣΤΕ ΛΥΣΗ ΤΩΡΑ ΕΧΟΥΜΕ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙΑ.ΛΙΜΕΝΙΚΟ-ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΙΔΙΟ ΣΩΜΑ.
Το πρόβλημα που παρουσιάζεται τόσο με τους ιδιώτες ιατρούς (συμβεβλημένους με τον ΟΠΑΔ) όσο και με τα φαρμακεία έγκειται στο γεγονός ότι στη σύμβαση που υπογράφουν με τον ΟΠΑΔ ΔΕΝ προβλέπεται η παροχή από αυτούς υπηρεσιών στο προσωπικό του Λ.Σ. και στα μέλη των οικογενειών. Μπορεί οι γιατροί και φαρμακοποιοί να λαμβάνουν γνώση για την κείμενη νομοθεσία που προβλέπεται για τη περίθαλψη του Λ.Σ. πέραν τούτου όμως δεν τους «υποχρεώνει» κανείς, ακόμα και όταν υπάρχουν φιλότιμες προσπάθειες και πιέσεις από τους προέδρους των ιατρικών και φαρμακευτικών συλλόγων. Δεν αρκεί όμως αυτό. Το ερώτημα που κατ’ επέκταση τίθεται είναι: σε περίπτωση που ιατρός – φαρμακοποιός αρνηθεί τη παροχή υπηρεσιών στο Λ.Σ. ποιες είναι οι κυρώσεις που προβλέπονται για αυτούς; Σίγουρα πάντως όχι με τις προϋποθέσεις και όρους που έχουν συμφωνήσει με το Δημόσιο κατά την υπογραφή της σύμβασης. Άποψή μου είναι ότι θα πρέπει να συμπληρωθούν οι συμβάσεις που υπογράφουν οι ιατροί και φαρμακοποιοί με τον ΟΠΑΔ, για την ανωτέρω υποχρέωσή τους.
΄Οταν έγινε η ενοποίηση της Αστυνομίας είχε γίνει το μεγάλο λάθοςτης ΜΗ ΕΝΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΩΝ ΑΣΦ.ΤΑΜΕΙΩΝ.Μήπως τώρα είναι η ώρα για ενοποίηση Ταμείων Σωμ.Ασφαλείας Κιαι Ε.Δ;
Επίσης,μήπως η στρατιωτική ιδιότητα δεν είναι απαραίτητος για το Λιμενικό,όπως συμβαίνει σήμερα στην Ενοποιημένη Αστυνομία;Η Αστυνομία σήμερα έχει πρόβλημα που ΔΕΝ υπάγεται στην στρατιωτική δικαιοσύνη κλπ.;
Σωτ.Αθ.Μουντζούρης
Το παρόν άρθρο είναι σωστά τοποθετημένο.
Αλλά για να είμαστε ρεαλιστές τα προβλήματα όλων με την περίθαλψη είναι τεράστια. Πρέπει να αποπληρωθούν όλα τα φαρμακεία και να ενημερωθούν οι γιατροί του ΟΠΑΔ να δέχονται τα στελέχη του σώματος καθώς και τις οικογένειες τους.
Αυτό το άρθρο είναι από τα ποιο σημαντικά και θέλει μεγάλη προσοχή στην εφαρμογή του.
Η κατάθεση του παρόντος σχεδίου νόμου παρέχει ακόμα μια ευκαιρία να ρυθμιστούν θέματα ασφαλιστικής κάλυψης και τακτοποίησης εισφορών που αφορούν στελέχη του Λιμενικού Σώματος τα οποία πρότερα της κατάταξης τους στο Λιμενικό Σώμα εργάζονταν ως Μηχανικοί ή Ιατροί και είχαν τις νόμιμες άδειες άσκησης επαγγέλματος.
Λόγω της διπλής ιδιότητας των εν λόγω στελεχών, του Μηχανικού ή Ιατρού και του Στρατιωτικού, έχουν προκύψει νομικά θέματα όσον αφορά το ασφαλιστικό τους καθεστώς. Αφενός, ως Μηχανικοί ή Ιατροί με άδεια άσκησης επαγγέλματος θα πρέπει να ασφαλίζονται υποχρωτικά στα ΤΣΜΕΔΕ ή ΤΣΑΥ, και αφετέρου ως στρατιωτικοί θα πρέπει να ασφαλίζονται υποχρεωτικά στο Δημόσιο.
Ως συνέπεια της ταυτόχρονης υποχρέωσης ασφάλισης τους στο ΤΣΜΕΔΕ ή στο ΤΣΑΥ και στο Δημόσιο έχει παρουσιαστεί ένας μεγάλος αριθμός σοβαρών πρόβλημάτων στα στελέχη αυτά, όπως: μη ασφαλιστική ενημερότητα, παραγραφή εισφορών, δυσχέρειες στην θεώρηση βιβλιαρίων υγείας κ.α., τα οποία χρονίζουν από την ψήφιση του Ν. 2084/1992 ΦΕΚ Α 165 και μετά.
Κατά την άποψη μου μια δίκαιη λύση στα ανωτέρω προβλήματα θα έδινε η προσθήκη μίας διάταξης με αναδρομική ισχύ απο το 1992 και μετά η οποία να ανέφερε ότι: «οι ασφαλισμένοι του ΤΣΜΕΔΕ ή του ΤΣΑΥ που κατατάσσονται στο Λιμενικό Σώμα ασφαλίζονται στο Δημόσιο απο την ημερομηνία κατάταξης τους, στα πλαίσια της διαδοχικής ασφάλισης. Εισφορές των ασφαλισμένων αυτών στα ΤΣΜΕΔΕ ή ΤΣΑΥ μετά την καταταξή τους επιστρέφονται στους ασφαλίσμένους ή χρησιμοποιούνται για την κάλυψη ασφαλιστικών εισφόρων του Δημοσίου. Επίσης, τυχόν εισφορές των ασφαλισμένων που έχουν παραγραφεί επιστρέφονται στους ασφαλίσμένους ή χρησιμοποιούνται για την κάλυψη ασφαλιστικών εισφόρων του Δημοσίου».
Στο άρθρο 12 αναγράφεται ότι «Το προσωπικό του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής εξακολουθεί να ασφαλίζεται στους φορείς ασφάλισης στους οποίους ασφαλιζόταν πριν την έναρξη ισχύος του παρόντος¨. Όλοι γνωρίζουμε ότι η πλειονότητα των ιδιωτών (συμβεβλημένων με το δημόσιο) ιατρών και των φαρμακοποιών αρνούνται να μας εξυπηρετήσουν δηλώνοντας «μη συμβεβλημένοι». Αν είναι νόμιμο αυτό ή όχι είναι άλλο θέμα (πάντως να τσακώνεσαι με τους ιατρούς δεν έχει νόημα και κυρίως αποτέλεσμα).
Αφού λοιπόν θα μεταφερθεί το Λιμενικό στο Υ.Π.τ Π. γιατί δε μας χορηγούν βιβλιάρια όπως αυτά που έχουν οι συνάδελφοι αστυνομικοί? Θεωρώ πως έτσι θα λυνόταν για εμάς τα στελέχη του Σώματος και για τις οικογενειές μας ένα σημαντικό κατ’ εμέ πρόβλημα, το οποίο στην επαρχία είναι εντονότατο.
Ευχαριστώ.
Κυριοι οι κρατησεις για υγειονομικη περιθαλψη που μας γινονται ειναι αντιστροφως αναλογες με τις υπηρεσιες που μας παρεχουν,στη Ροδο μεχρι και 2 μηνες πριν κανενα φαρμακειο δεν εκτελουσε συνταγη του βιβλιαριου μας! Δεν το σηζηταω για επησκεψη σε γιατρο συμβεβλημενο με Ο.Π.Α.Δ., ουτε καν να το ακουσει ακομη και τωρα(αφου εχουν ποσο καιρο να τους πληρωσουν)!