1. Το Λιμενικό Σώμα-Ελληνική Ακτοφυλακή έχει ως αποστολή την εφαρμογή του νόμου στις περιοχές και τους χώρους στους οποίους εκτείνεται η τοπική του αρμοδιότητα. Ειδικότερα, στην αποστολή του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής περιλαμβάνονται ιδίως:
α. Η εξασφάλιση της δημόσιας τάξης, που περιλαμβάνει την άσκηση της αστυνομίας γενικής αστυνόμευσης και τροχαίας.
β. Η πρόληψη και καταστολή του εγκλήματος και ιδίως του οργανωμένου που περιλαμβάνει την άσκηση δημόσιας και κρατικής ασφάλειας.
γ. Ο έλεγχος εφαρμογής των όρων ασφαλούς ναυσιπλοΐας.
δ. Η έρευνα και διάσωση στη θάλασσα πλην των αρμοδιοτήτων που αφορούν ασφάλεια ναυσιπλοΐας και ναυτικών ατυχημάτων, όπως αυτές περιγράφονται στο άρθρο 21 παράγραφος 3 εδάφιο α΄ του Π.Δ. 242/99 (ΦΕΚ. 201Α) όπως τροποποιήθηκε και ισχύει.
ε. Η προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος.
στ. H παρακολούθηση, η άσκηση αστυνόμευσης και ο έλεγχος των θαλάσσιων συνόρων.
ζ. O έλεγχος παραβίασης κανόνων ναυτικής ασφάλειας στα πλοία και τις λιμενικές εγκαταστάσεις, σύμφωνα με τον Διεθνή Κώδικα Ασφάλειας Πλοίων και Λιμενικών Εγκαταστάσεων (ISPS) που προβλέπεται από το Π.Δ. 56/2004, και τον Διεθνή Κώδικα Ασφαλούς Διαχείρισης (ΙSM) που προβλέπεται 74/1996 (ΦΕΚ. 58Α).
2. Η άσκηση της αστυνομίας γενικής αστυνόμευσης περιλαμβάνει ιδίως :
α. Την τήρηση της τάξης στους δημόσιους χώρους.
β. Τον έλεγχο της εφαρμογής των αγορανομικών διατάξεων.
γ. Τον έλεγχο εφαρμογής και παραβίασης της αλιευτικής νομοθεσίας, καθώς και την εποπτεία του Κέντρου Παρακολούθησης Αλιείας.
δ. Τη ρύθμιση, την παρακολούθηση και τον έλεγχο των θαλασσίων δραστηριοτήτων αναψυχής.
ε. Τον έλεγχο της λειτουργίας δημόσιων κέντρων και καταστημάτων.
στ. Τη σχεδίαση, συντονισμό και εποπτεία μέτρων και διαδικασιών που αφορούν στην εξασφάλιση της υγιεινής και της καθαριότητας στους χώρους αρμοδιότητας του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής, καθώς και στην προστασία της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων στους χώρους αυτούς.
ζ. Τη λήψη των αναγκαίων μέτρων για τον έλεγχο εφαρμογής των γενικών και ειδικών κανονισμών λιμένων.
η. Την υλοποίηση μέτρων που αφορούν στην αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών ή άλλων σοβαρών περιστατικών και τη συνεργασία, για το σκοπό αυτό, με άλλους συναρμόδιους Φορείς, Αρχές και Υπηρεσίες.
θ. Τον έλεγχο εφαρμογής της ισχύουσας νομοθεσίας περί ανέλκυσης εξουδετέρωσης και απομάκρυνσης ναυαγίων, επιβλαβών αντικειμένων καθώς και εγκαταλελειμμένων πλοίων και σκαφών, τα οποία ευρίσκονται στα ανά την Επικράτεια χωρικά ύδατα.
ι. Τον έλεγχο της νομιμότητας δραστηριοποίησης επαγγελματιών λιμένων, κυρίως καβοδεσίες, ρυμουλκήσεις και πρακτορεύσεις πλοίων.
ια. Τη διενέργεια ελέγχων πιστοποιητικών νομιμότητας των πλοίων, ανεξαρτήτως σημαίας, κατά τα οριζόμενα στην εθνική και διεθνή νομοθεσία.
ιβ. Την εφαρμογή διατάξεων που αφορούν την αστυνόμευση στους χώρους ευθύνης του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής.
3. H άσκηση της αστυνομίας τροχαίας περιλαμβάνει ιδίως :
α. Τη ρύθμιση της κυκλοφορίας πεζών και οχημάτων.
β. Τη μέριμνα για την εφαρμογή των κανόνων οδικής κυκλοφορίας και των λοιπών σχετικών διατάξεων.
γ. Τη διερεύνηση των τροχαίων ατυχημάτων.
4. Η άσκηση δημόσιας ασφάλειας περιλαμβάνει ιδίως :
α. Τη δίωξη των εγκλημάτων κατά της ζωής, της προσωπικής ελευθερίας, της ιδιοκτησίας και των περιουσιακών δικαιωμάτων.
β. Τη δίωξη του λαθρεμπορίου και της αρχαιοκαπηλίας, των εγκλημάτων που προβλέπονται από τα άρθρα 187 και 187Α του Ποινικού Κώδικα όπως ισχύουν κάθε φορά και κυρίως τη δίωξη της διακίνησης ναρκωτικών ουσιών, του ηλεκτρονικού εγκλήματος και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.
γ. Την αναζήτηση και σύλληψη διωκόμενων προσώπων.
δ. Την αναζήτηση εξαφανισθέντων προσώπων, απολεσθέντων και κλεμμένων αντικειμένων.
ε. Τη συλλογή και αξιοποίηση πληροφοριών που ανάγονται σε θέματα δημόσιας ασφάλειας.
στ. Την αντιμετώπιση περιστατικών πειρατείας στο χώρο ευθύνης της.
5. Η άσκηση κρατικής ασφάλειας περιλαμβάνει ιδίως :
α. Την προστασία του κράτους και του δημοκρατικού πολιτεύματος από κάθε υπονομευτική ενέργεια.
β. Την πρόληψη και αντιμετώπιση πράξεων βίας και τρομοκρατίας.
γ. Τον έλεγχο της τήρησης των διατάξεων που αφορούν τα όπλα και τις εκρηκτικές ύλες.
δ. Τον έλεγχο της τήρησης των διατάξεων που αφορούν τη διακίνηση, παραμονή και εργασία των αλλοδαπών στη χώρα και ιδίως την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης.
ε. Τη συλλογή και αξιοποίηση πληροφοριών που ανάγονται σε θέματα κρατικής ασφάλειας και εθνικού ενδιαφέροντος γενικότερα.
6. Ο έλεγχος εφαρμογής των όρων ασφαλούς ναυσιπλοΐας περιλαμβάνει ιδίως:
α. Τον έλεγχο, σε ελληνικούς λιμένες, των πλοίων ανεξαρτήτως σημαίας και των πληρωμάτων τους (port and flag state control), καθώς και των υπό ελληνική σημαία πλοίων και των πληρωμάτων τους σε λιμένες της αλλοδαπής όπου λειτουργούν Έδρες Ναυτιλιακών Ακολούθων (flag state), προς διαπίστωση συμμόρφωσής τους με την ισχύουσα νομοθεσία περί αξιοπλοΐας και ασφάλειας ναυσιπλοΐας προστασίας του θαλασσίου περιβάλλοντος, τον έλεγχο και εφαρμογή των διεθνών συμβάσεων και συμφωνιών που αφορούν θέματα ναυτικής εργασίας και κυρίως αποδεικτικών ναυτικής ικανότητας, νομίμου συνθέσεως πλοίων, συνθηκών και όρων εργασίας, όπως ειδικότερα ορίζονται στο Διεθνή Κώδικα Αποφυγής Συγκρούσεων των Πλοίων (ΔΙΚΑΣ) του ΝΔ 93/1974 ΦΕΚ 293Α στον Κώδικα Ασφάλειας της Ανθρώπινης Ζωής στη Θάλασσα (SOLAS) του Ν.1045/1980 (ΦΕΚ. 45A) και στο Μνημόσιο Παρισίων σε ότι αφορά τον έλεγχο του Κράτους Λιμένα (PARIS MOU) του Π.Δ. 88/1997 (ΦΕΚ. 90Α), όπως τροποποιήθηκε και ισχύει.
β. Την παρακολούθηση, τον έλεγχο και τη διαχείριση της θαλάσσιας κυκλοφορίας.
γ. Τη συλλογή στοιχείων και πληροφοριών και τη λήψη μέτρων για την αποφυγή συγκρούσεων στη θάλασσα, τη διερεύνηση των ναυτικών ατυχημάτων, και τον εν γένει έλεγχο εφαρμογής των όρων ασφαλούς ναυσιπλοΐας, καθώς και την παρακολούθηση των διεθνών εξελίξεων σε θέματα νομοθεσίας.
δ. Τη μέριμνα για την οργάνωση, λειτουργία, βελτίωση, επέκταση και χρήση των τηλεπικοινωνιακών υποδομών και ηλεκτρονικών συστημάτων.
ε. Τη διαχείριση συμβάντων που λαμβάνουν χώρα στις θαλάσσιες περιοχές της τοπικής αρμοδιότητας και χώρου ευθύνης του Λιμενικού Σώματος- Ελληνικής Ακτοφυλακής.
στ. Την έκδοση ναυτιλιακών οδηγιών ασφάλειας ναυσιπλοΐας.
7. Η έρευνα και διάσωση στη θάλασσα περιλαμβάνει ιδίως :
α. Το συντονισμό του έργου έρευνας και διάσωσης στον θαλάσσιο χώρο ευθύνης της χώρας.
β. Τη συνεργασία με τα Γενικά Επιτελεία Ναυτικού και Αεροπορίας καθώς και άλλους φορείς, Υπηρεσίες και ιδιώτες που υποχρεούνται ή προσφέρονται να συνδράμουν σε περίπτωση ατυχήματος στον θαλάσσιο χώρο ευθύνης της χώρας.
γ. Τη συνεργασία με κέντρα συντονισμού έρευνας και διάσωσης άλλων χωρών σύμφωνα με τους ισχύοντες εθνικούς και διεθνείς κανονισμούς.
δ. Τις αρμοδιότητες έρευνας και διάσωσης, ηλεκτρονικών και τηλεπικοινωνιακών μέσων και συστημάτων θαλάσσιας κυκλοφορίας όπως ειδικότερα περιγράφονται στις διατάξεις της παραγράφου 3 εδάφια β΄ και γ΄ του άρθρου 21 του π.δ. 242/1999 (ΦΕΚ Α΄ – 201), όπως τροποποιήθηκε και ισχύει.
ε. Την εκτέλεση εγκυκλίων διαταγών και οδηγιών που εκπονούνται από τις καθ’ ύλην αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας, για θέματα που αφορούν την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας μέσα και έξω από τον ελληνικό θαλάσσιο χώρο.
8. Η προστασία του θαλασσίου περιβάλλοντος περιλαμβάνει ιδίως :
α. Την εκπόνηση και εφαρμογή σχεδίων για την πρόληψη και καταπολέμηση ρύπανσης της θάλασσας και των ακτών.
β. Την οργάνωση και συντονισμό των δράσεων και ενεργειών για την αντιμετώπιση περιστατικών ρύπανσης της θάλασσας και των ακτών.
γ. Τον έλεγχο και παρακολούθηση εφαρμογής των σχεδίων για την καταπολέμηση ρυπάνσεων.
δ. Τη συνεργασία σε εθνικό και διεθνές επίπεδο με σκοπό την πρόληψη και καταπολέμηση ρυπάνσεων, καθώς και την παρακολούθηση των διεθνών εξελίξεων σε θέματα νομοθεσίας.
ε. Την άσκηση των αρμοδιοτήτων πρόληψης και αντιμετώπισης ρύπανσης όπως ειδικότερα περιγράφονται στο άρθρο 17 παρ. 3 περ. α΄ του Π.Δ. 242/1999 όπως τροποποιήθηκε και ισχύει.
9. Η άσκηση αστυνόμευσης των θαλασσίων συνόρων περιλαμβάνει ιδίως :
α. Την οργάνωση μέτρων αστυνόμευσης και ελέγχου των θαλασσίων συνόρων για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης και τη συνεργασία με άλλες αρμόδιες Αρχές και Υπηρεσίες της χώρας για το σκοπό αυτό.
β. Τη συμμετοχή και τη συνεργασία με αρμόδιες Υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τρίτων χωρών και Διεθνών Οργανισμών σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις και διεθνείς συμβάσεις, προς το σκοπό σχεδιασμού και υλοποίησης κοινών επιχειρησιακών δράσεων, αναφορικά με την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης και την προστασία των θαλάσσιων συνόρων της χώρας, καθώς και τη συμμετοχή του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής σε αντίστοιχες δράσεις άλλων Κ – Μ της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
γ. Την πρόληψη και αντιμετώπιση κάθε άλλης παράνομης δραστηριότητας.
10. Στο πλαίσιο άσκησης των ανωτέρω αρμοδιοτήτων οι Υπηρεσίες του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής εκπονούν, κατά λόγο αρμοδιότητας, σχετικά σχέδια δράσης.
11. Το Λιμενικό Σώμα-Ελληνική Ακτοφυλακή συμμετέχει στην αντιμετώπιση κάθε έκτακτης ανάγκης που προκύπτει από θεομηνίες και ατυχήματα ή άλλες καταστροφές σε συνεργασία με τις συναρμόδιες Αρχές και Υπηρεσίες, και συμβάλλει στην άμυνα και ασφάλεια της χώρας, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.
12. Η έκταση των αρμοδιοτήτων του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής, που περιλαμβάνονται στα κατά τις προηγούμενες παραγράφους του άρθρου αυτού θέματα της αποστολής της, προσδιορίζεται από τις ισχύουσες κάθε φορά για τα θέματα αυτά διατάξεις.