Αρχική Υγειονομικοί όροι και προϋποθέσεις ίδρυσης και λειτουργίας επιχειρήσεων Υγειονομικού ενδιαφέροντος (επιχειρήσεις τροφίμων & ποτών και επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών υγειονομικού ενδιαφέροντος).Άρθρο 05 – Γενικοί Υγειονομικοί Όροι και Προϋποθέσεις Λειτουργίας Επιχειρήσεων Υγειονομικού ΕνδιαφέροντοςΣχόλιο του χρήστη Καπίρης Μάρκος | 13 Απριλίου 2016, 23:38
"Καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος που λειτουργούν σε ισόγεια πολυκατοικιών έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιούν υπόγειους χώρους ως τμήματα των καταστημάτων τους εφόσον η κατασκευή αυτών έχει γίνει με οικοδομική άδεια ή έχει γίνει νομιμοποίηση με το Ν. 4014/2011 ή άλλο συναφή νόμο και είναι σε άμεση εσωτερική επικοινωνία μέσω σκάλας με το κατάστημα για την προστασία της Δημόσιας Υγείας, την διασφάλιση της υγιεινής, την ασφάλεια των τροφίμων και την αποφυγή του κινδύνου της διασταυρούμενης επιμόλυνσης". 1) Γιατί αναφέρεται μόνο η σκάλα ως τρόπος εσωτερικής επικοινωνίας με το υπόγειο? Οπωσδήποτε πρέπει να συμπεριλάβουμε και τους ΑΝΕΛΚΥΣΤΗΡΕΣ ως αποδεκτό τρόπο εσωτερικής επικοινωνίας, ενώ μια εξωτερική σκάλα που οδηγεί από το υπόγειο στο ύπαιθρο θα είναι θαυμάσια έξοδος κινδύνου. 2) Γιατί αναφέρεται συγκεκριμένα η λέξη "πολυκατοικία" και όχι γενικώς κτίριο? Οταν δηλαδή ολόκληρο το κτίριο είναι ισόγειο (όχι πολυκατοικία) και είναι ολόκληρο από την πολεοδομική του άδεια με χρήση "κατάστημα" και έχει από κάτω ενα υπόγειο, αλλάζει κάτι? 3) Για ποιο λόγο όμως και σε ποιές περιπτώσεις απαιτείται όντως και υποχρεωτικώς εσωτερική επικοινωνία του υπογείου με σκάλα (ή και με ανελκυστήρα)? Θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στο θεμα αυτο, διότι η ανεπαρκής ή εκ παραδρομής ΠΕΡΙΟΡΙΣΤΙΚΗ διατύπωση του νόμου δημιουργεί απρόσμενα προβλήματα στην πράξη και μετά τρέχουμε και δε φτάνουμε να βγάζουμε εγκυκλίους και αυτες μετά από μήνες και αφού και σπάσουν τα νεύρα και των ελεγκτών και των πολιτών. Άλλο είναι αν πρόκειται για υπόγεια βοηθητική αποθήκη και άλλο για υπόγειο τμήμα του παρασκευαστηρίου. Αν π.χ. φτιάχνει τα κέικ ή πλάθει τα κουλουράκια κάτω και τα ψήνει επάνω, ή φτιάχνει κάτω τις τούρτες και τις αποθηκεύει σε ψυγείο-βιτρίνα επάνω, καλό είναι να ΜΗΝ τα μεταφέρει από εξωτερική σκάλα (μέσω υπαίθρου). Αν όμως το υπόγειο είναι απλώς αποθήκη, και δεν επικοινωνεί με εσωτερική σκάλα αλλά με εξωτερική, τότε εμπίπτει στη λογική της απομακρυσμένης αποθήκης, οπότε δεν υπάρχει πρόβλημα που επικοινωνεί με εξωτερική σκάλα, δεδομένου οτι οι κίνδυνοι κατά την μεταφορά των τροφίμων από την υπόγεια αποθήκη προς το ισόγειο κατάστημα ΔΕΝ είναι περισσότεροι από αυτούς της απομακρυσμένης αποθήκης, αλλά μάλλον λιγότεροι. Επίσης, σε περίπτωση που έχουμε μικτό κατάστημα που στο ισόγειο λειτουργει ενα ζαχαροπλαστείο (με παρασκευαστήριο, χωρίς εσωτερικά καθίσματα) και στο (τακτοποιημένο με τον 4014) υπόγειο λειτουργει καφε-μπαρ με εσωτερικά καθίσματα και 2 αποχωρητήρια, ενώ υπάρχουν και εξωτερικά καθίσματα που οι πελάτες εξυπηρετούνται απο κοινού και από τα δύο τμήματα. Για ποιό λόγο θα έπρεπε να υπάρχει υποχρεωτικώς εσωτερική επικοινωνία του ισογείου με το υπόγειο? Θεωρώ για κανένα. Προσοχή λοιπόν στους ατυχείς περιορισμούς και απαγορεύσεις, διότι δημιουργούν σοβαρά προβλήματα χωρίς ουσιαστικό ή άλλο λόγο και μόνο δυσκολεύουν το έργο μας και την εργασία των επαγγελματιών. Μάρκος Καπίρης Επόπτης Δημόσιας Υγείας.