Αρχική Υγειονομικοί όροι και προϋποθέσεις ίδρυσης και λειτουργίας επιχειρήσεων Υγειονομικού ενδιαφέροντος (επιχειρήσεις τροφίμων & ποτών και επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών υγειονομικού ενδιαφέροντος).Άρθρο 04 – Ίδρυση & Λειτουργία Επιχειρήσεων Τροφίμων & Ποτών και Παροχής Υγειονομικού ΕνδιαφέροντοςΣχόλιο του χρήστη Α.Β | 15 Απριλίου 2016, 14:02
Άρθρο 4 Β.1 «Τα διαγράμματα ροής και η περιγραφή της παραγωγικής διαδικασίας της επιχείρησης, συντάσσονται και υπογράφονται από τον υγειονομικά υπεύθυνο ή από επιστήμονα σχετικής ειδικότητας (με πιστοποιημένες γνώσεις στην υγιεινή και ασφάλεια των τροφίμων).» Δεν γίνεται διευκρίνιση στους ορισμούς (Άρθρο 2) του «υγειονομικά υπευθύνου». 1.Μπορεί π.χ ο ιδιοκτήτης που δεν έχει καμιά σχέση με την υγιεινή και ασφάλεια τροφίμων να υπογράψει ένα διάγραμμα ροής το οποίο σύμφωνα με της αρχές HACCP προϋποθέτει ανάλυση κρίσιμων σημείων έλεγχου με βάση τους Χημικούς, Βιολογικούς και Φυσικούς κινδύνους?. Η εκπαίδευση η οποία πρέπει να παρακολουθήσει ο εν λόγω ιδιοκτήτης προκειμένου να μπορεί να κρίνει τα παραπάνω σε περίπτωση που δηλώνεται ως υγειονομικά υπεύθυνος θα πρέπει να είναι τουλάχιστον Επιπέδου 2 (20 ωρών), να προηγείται της έναρξης της επιχείρησης και το διάγραμμα ροής να επαληθεύεται (On site) από άτομο σχετικής ειδικότητας τριτοβάθμιας εκπαίδευσης μέσω της συνυπογραφή του, προτού την παράδοση του στις αρμόδιες αρχές. 2.Οι "πιστοποιημένες γνώσεις" είναι πολύ γενικό για να υπογράψει κάποιος ένα διάγραμμα ροής σχετικό με τις αρχές HACCP.θα πρέπει να αναγράφονται επακριβώς οι ειδικότητες τριτοβάθμιας εκπαίδευσης που είναι σχετικές με την ασφάλεια και υγιεινή των τροφίμων (Γνώσεις Χημείας Τροφίμων, Μικροβιολογίας Τροφίμων, Επεξεργασίας-Μηχανικής, συντήρησης Τροφίμων, Συστημάτων διασφάλισης Ποιότητας Τροφίμων κλπ) και όχι με τις κτηριακές ή πολεοδομικές απαιτήσεις Ειδικότητες που θα μπορούσαν να υπογράφουν το διάγραμμα ροής σχετικό με τις αρχές HACCP μπορεί να είναι οι παρακάτω: •Επιστήμονες/Τεχνολόγοι Τροφίμων (ΠΕ/ΤΕ) •Γεωπόνοι με κατεύθυνση Τεχνολογίας Τροφίμων •Υγιεινολόγοι (ΠΕ/ΤΕ) •Χημικοί με κατεύθυνση Τροφίμων •Χημικοί μηχανικοί με κατεύθυνση Τροφίμων •Κτηνίατροι με κατεύθυνση Τροφίμων 3.Στα πλαίσια του αυτοελέγχου και για την προστασία της δημόσιας υγείας , θα πρέπει κάθε μικρή επιχείρηση να ορίζει Υπεύθυνο Διασφάλισης Ποιότητας, τρίτο άτομο εκτός των ιδιοκτητών, σχετικής ειδικότητας τριτοβάθμιας εκπαίδευσης ως εξωτερικό σύμβουλο, ασχέτως ενδεχόμενης εξωτερικής πιστοποίησης, ο οποίος θα δρα και ως εσωτερικός επιθεωρητής- και θα επαληθεύει σε τακτά χρονικά διαστήματα το διάγραμμα ροής και τα προαπαιτούμενα, συμπεριλαμβανομένων των εγγράφων «Αρχών HACCP» για την τήρηση της υγιεινής και ασφάλειας των τροφίμων (και θα θέτει εις γνώση στον ιδιοκτήτη-κατά τον νόμο Υγεινομικό υπέυθυνο, όλα τα ευρήματα.) Η αρχική και μόνο κατάθεση διαγράμματος ροής από μόνη της δεν διασφαλίζει και την τήρηση του, όπως επίσης ούτε την τήρηση των προαπαιτούμενων βάση των αρχών HACCP παρά μόνο κατά τον έλεγχο από την αντίστοιχη αρχή. 4.Στα πλαίσια του αυτοελέγχου και με σκοπό την υγιή και ανταγωνιστική ανάπτυξη, επιχειρήσεις μεσαίας και μεγάλης δυναμικότητας όλων των κατηγοριών, θα πρέπει να ορίζουν ρητά στο οργανόγραμμα τους και να απασχολούν με σύβαση εξαρτημένης εργασίας Υπεύθυνο Διασφάλισης Ποιότητας(Quality Assurance Manager) (να μην συγχέεται με τον Υπεύθυνο Ποιοτικού Ελέγχου-Quality control Manager), σχετικής ειδικότητας, τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, ο οποίος εκτός των εσωτερικών αρμοδιοτήτων του θα διασφαλίζει την λειτουργία της επιχείρησης σύμφωνα με τα προβλεπόμενα της Κοινοτικής και Εθνικής Νομοθεσίας. Η επιχειρήσεις πολύ μεγάλης δυναμικότητας εκτός των παραπάνω θα πρέπει να ορίζουν ρητά στο οργογράμμα τους και να απασχολούν με σύβαση εξαρτημένης εργασίας Εκπρόσωπο της επιχείρησης σε θέματα που άπτονται θεμάτων ασφάλειας και ποιότητας τροφίμων ή/και αποδεύσμεσης παρτίδων τροφίμων(Qualified person (QP), όπως επίσης και την επικοινωνία με τις αντίστοιχες αρχές (Regulatory affairs –RA), κάτι αντίστοιχο που ισχύει στις φαρμακοβιομηχανίες. Ο Υπεύθυνος Διασφάλισης Ποιότητας θα συντάσσει Μηνιαία αναφορά εσωτερικής λειτουργίας και θεμάτων που άπτονται την Ασφάλεια τροφίμων (εσωτερική επιθεώρηση) και θα το θέτει εις γνώση της Διοίκησης. 5.Τα παραπάνω θα πρέπει να ισχύον και για εταιρείες παρασκευής προϊόντων συσκευασίας τροφίμων όλων των κατηγοριών.