Αρχική Υγειονομικοί όροι και προϋποθέσεις ίδρυσης και λειτουργίας επιχειρήσεων Υγειονομικού ενδιαφέροντος (επιχειρήσεις τροφίμων & ποτών και επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών υγειονομικού ενδιαφέροντος).Άρθρο 04 – Ίδρυση & Λειτουργία Επιχειρήσεων Τροφίμων & Ποτών και Παροχής Υγειονομικού ΕνδιαφέροντοςΣχόλιο του χρήστη Ηλίας Ουρεϊλίδης Υγιεινολόγος ΤΕ | 15 Απριλίου 2016, 14:40
Καταρχάς η νέα υγειονομική διάταξη είναι σε θετική κατεύθυνση. Όμως, τα διαγράμματα ροής, η περιγραφή της παραγωγικής διαδικασίας της επιχείρησης και η υγειονομική κάτοψη όπου αποτυπώνει τη ροή τροφίμων και εργασιών σε μία επιχείρηση τροφίμων, θα πρέπει να συνυπογράφεται από τον υγειονομικά υπεύθυνο ΚΑΙ τον ειδικό επιστήμονα τροφίμου (ΕΔΥ-Υγιεινολόγο ΤΕ και Ιατρό δημόσιας υγείας) και τούτο διότι το τρόφιμο και οι διαδικασίες λειτουργίας αυτού είναι αποκλειστικά στο γνωστικό πεδίο των συγκεκριμένων επιστημόνων, οι οποίοι θα εκπαιδεύουν και υγειονομικά υπεύθυνο για όλες τις διαδικασίες και εργασίες της επιχείρησής του. Η υγειονομική κάτοψη πρέπει να συνοδεύεται από την κάτοψη κύριας χρήσης του μηχανικού, έτσι ώστε να διασφαλίζεται η νομιμότητα του χώρου που γίνονται οι εργασίες μέχρι την πώληση του τροφίμου, και όχι το αντίθετο που γίνεται μέχρι σήμερα. Η πώληση του τροφίμου και η επεξεργασία αυτού είναι κυρίως ανθρωποκεντρική με επιδημιολογικές επεκτάσεις, και όχι πάρεργο του οποιοδήποτε (η προηγούμενη διάταξη άφηνε το παράθυρο με βάση την υπογραφή του υγειονομικού υπευθύνου στον καθένα, απαράδεκτο και επικίνδυνο για τη δημόσια υγεία).