Αρχική Υγειονομικοί όροι και προϋποθέσεις ίδρυσης και λειτουργίας επιχειρήσεων Υγειονομικού ενδιαφέροντος (επιχειρήσεις τροφίμων & ποτών και επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών υγειονομικού ενδιαφέροντος).Άρθρο 04 – Ίδρυση & Λειτουργία Επιχειρήσεων Τροφίμων & Ποτών και Παροχής Υγειονομικού ΕνδιαφέροντοςΣχόλιο του χρήστη ΥΓΙΕΙΝΟΛΟΓΟΣ | 18 Απριλίου 2016, 09:15
Όπως είναι γνωστό μεγάλο μέρος των επιχειρήσεων (σήμερα όλες οι επιχειρήσεις λιανικού εμπορείου, οι μεταποιητικές επιχειρήσεις, οι επιχειρήσεις αρτοποιίας, οι επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών (διαδικτύου, κουρεία, κομμωτήρια, tattoo, γυμναστήρια κτλ) αργότερα οι επιχειρήσεις αναψυχής κτλ) ξεκινούν την λειτουργία τους χωρίς έλεγχο από αρμόδιους φορείς, με απλή γνωστοποίηση της έναρξης λειτουργίας τους. Φυσικά κανένας ιδιοκτήτης ΔΕΝ εκπαιδεύεται πριν την λειτουργία της επιχείρησής του και δεν γνωρίζει τις απαιτήσεις της νομοθεσίας σχετικά με την λειτουργία της. Για τα επιχειρήσεις που δεν αδειοδοτούνται αλλά λειτουργούν με την διαδικασία της γνωστοποίησης, προτείνω να συνταχθεί τετρασέλιδο έντυπο (απλό, περιεκτικό, εύχρηστο, που να χρησιμοποιείται από την προέγκριση ως και τον έλεγχο λειτουργίας της επιχείρησης) στο οποίο θα αναφέρονται : 1. τα στοιχεία του καταστήματος (θέση, εμβαδόν, είδος), τα στοιχεία του ιδιοκτήτη (σε περίπτωση εταιρείας και του υγειονομικά υπεύθυνου), 2. η προέγκριση (βεβαίωση για τις χρήσεις γης από το Πολεοδομικό Γραφείο του Ο.Τ.Α.). 3. ΔΗΛΩΣΗ μηχανικού (με συγκεκριμένο κείμενο) σχετικά με την νομιμότητά του (οικοδομική άδεια, δήλωση αυθαιρέτου, ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΤΩΝ ΚΑΘΙΜΕΝΩΝ ΠΕΛΑΤΩΝ ΣΤΟΥΣ ΣΤΕΓΑΣΜΕΝΟΥΣ ΚΑΙ ΥΠΑΙΘΡΙΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΤΟΥ, δήλωση καλής λειτουργίας του συστήματος εξαερισμού και απαγωγής αερίων καύσης, των μέτρων πυρασφάλειας, της ηχομόνωσης (στα καταστήματα που λειτουργεί στερεοφωνικό συγκρότημα), κτλ 4. ΔΗΛΩΣΗ υγιεινολόγου σχετικά με το ότι η επιχείρηση πληροί τους όρους της υγειονομικής νομοθεσίας (ως προς την επάρκεια, την διάταξη, την συγκρότηση των χώρων και του εξοπλισμού της) 5. Θέσεις θεώρησης των Υπηρεσιών Ελέγχου (Πολεοδομίας, Υγειονομικής Υπηρεσίας, Πυροσβεστικής κτλ). Οι δύο πιο πάνω δηλώσεις θα συνοδεύονται από τα απαιτούμενα έγγραφα (π.χ. η δήλωση του μηχανικού θα συνοδεύεται με τις κατόψεις της επιχείρησης που περιλαμβάνουν αναλυτικά τους χώρους με τα αντίστοιχα εμβαδά και τον σταθερό εξοπλισμό, αντίγραφο της οικοδομικής άδειας, βεβαίωση πυρασφάλειας κτλ και τον προσδιορισμό του αριθμού των τραπεζοκαθισμάτων που μπορεί να αναπτύξει σε κάθε στεγασμένο ή υπαίθριο χώρο της και η δήλωση του υγιεινολόγου θα συνοδεύεται από περιγραφή των προιόντων που χειρίζεται η επιχείρηση, τον τρόπο χειρισμού, τα μέτρα προστασίας των τροφίμων (στάδια παραγωγικής διαδικασίας, μέτρα ελέγχου, σημεία ελέγχου, διορθωτικές ενέργειες κτλ) και του περιβάλλοντος (αποχέτευση, χειρισμός απορριμμάτων-ανακύκλωση, χειρισμός χρησιμοποιημένων λιπών κτλ) Το παραπάνω έντυπο υποβάλλεται στην αρμόδια πολεοδομική υπηρεσία για προέγκριση (βεβαίωση χρήσεων γης) και αφού υπογραφούν οι δύο υπεύθυνες δηλώσεις (μηχανικού και υγιεινολόγου), αντίγραφό του κατατίθεται στην αδειοδοτούσα αρχή η οποία και το κοινοποιεί στις αρχές ελέγχου, αρμόδιοι υπάλληλοι των οποίων σε εύλογο χρονικό διάστημα οφείλουν να διενεργήσουν έλεγχο και να υπογράψουν στις αντίστοιχες θέσεις του εντύπου για την πληρότητα ως προς τους όρους της νομοθεσίας. Για τα καταστήματα που λειτουργούν πριν την δημοσίευση της νέας νομοθεσίας, σε κάθε μεταβολή (μεταβίβαση, επέκταση, προσθήκη δραστηριότητας κτλ) υποχρεωτικά να γίνεται από την αδειοδοτούσα αρχή (με σύμφωνη γνώμη της υγειονομικής υπηρεσίας) εναρμόνιση στην νέα νομοθεσία (και κατάταξη στις νέες κατηγορίες καταστημάτων).