Αρχική Διαρθρωτικές Αλλαγές στο Σύστημα ΥγείαςΆρθρο 52 Αναδιάρθρωση της Γενικής Διεύθυνσης Δημόσιας ΥγείαςΣχόλιο του χρήστη ΜΑΡΟΥΓΚΑ ΑΣΠΑΣΙΑ | 21 Δεκεμβρίου 2010, 11:42
Υπουργείο Υγείας Αριστοτέλους 17, Αθήνα 104 33 Τηλ: 2132161000 email Υπευθύνου Προστασίας Δεδομένων (DPO): dpo@moh.gov.gr Δικτυακός Τόπος Διαβουλεύσεων OpenGov.gr Ανοικτή Διακυβέρνηση |
Πολιτική Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα Πολιτική Ασφαλείας και Πολιτική Cookies Όροι Χρήσης Πλαίσιο Διαλόγου |
Creative Commons License Με Χρήση του ΕΛ/ΛΑΚ λογισμικού Wordpress. |
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΟΝΙΜΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΕΝΙΑΙΟΥ ΦΟΡΕΑ ΕΛΕΓΧΟΥ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΗΦΙΣΙΑΣ 124 & Μ. ΙΑΤΡΙΔΟΥ 2 115 26 ΑΘΗΝΑ ΤΗΛ. 210 6971655 Αθήνα, 21/12/2010 Fax 210 6971629 Α.Π 45 Προς Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κο Α. Λοβέρδο Υφυπουργό κο Χ. Αηδόνη ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΕΠΙ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΝΟΜΟΥ «ΔΙΑΡΘΡΩΤΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ» Άρθρο 52. Διεύθυνση Διατροφής 1. Τμήμα Έρευνας και Διατροφικών Μελετών Πρόταση ΕΦΕΤ: Να αλλάξει η επωνυμία του τμήματος γιατί υπάρχει τμήμα με την ίδια ονομασία στη Διεύθυνση Διατροφικής πολιτικής του ΕΦΕΤ. Θεωρούμε ότι από την παρούσα διάταξη του Σχεδίου Νόμου του ΥΠΥΚΑ δεν θίγονται αρμοδιότητες της Δ/νσης Διατροφικής Πολιτικής του ΕΦΕΤ. Η αρμόδια Δ/νση του ΕΦΕΤ έχει σαν σκοπό την διατροφική πολιτική ως προς την υγιεινή και ασφάλεια των τροφίμων όπως ρητά αναφέρεται στο άρθρο 12 του ΠΔ 223/2000 «Οργανισμός του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων» . Το τμήμα έρευνας και διατροφικών μελετών του Υπ. Υγείας έχει αρμοδιότητες που αφορούν στη χάραξη διατροφικής πολιτικής με σκοπό την προστασία της υγείας του ανθρώπου. Ως εκ τούτου δεν υπάρχει αλληλοεπικάλυψη αρμοδιοτήτων μεταξύ του ΕΦΕΤ και της Διεύθυνσης Διατροφής του Υπουργείου Υγείας παρά μόνο ο τίτλος του τμήματος «Έρευνας και Διατροφικών Μελετών» ο οποίος είναι κοινός για τους δυο φορείς. ΕΠΙ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΝΟΜΟΥ 1. Τμήμα Έρευνας και Διατροφικών Μελετών κουκίδα 1: απαλείφεται η φράση «και την ασφάλεια των τροφίμων» ΑΙΤΙΟΛΟΓΗΣΗ Ο ΕΦΕΤ είναι η δημόσια υπηρεσία με αρμοδιότητα για την υγιεινή και ασφάλεια των τροφίμων. Όλη η Εθνική νομοθεσία για τη λειτουργία του ΕΦΕΤ, είτε είναι αυτοτελής είτε αποτελεί συμπληρωματικά μέτρα των Κοινοτικών Κανονισμών, αναφέρεται στον ΕΦΕΤ ως η Κεντρική Αρμόδια Αρχή για την Υγιεινή και Ασφάλεια των τροφίμων μετά την πρωτογενή παραγωγή. Για τους λόγους αυτούς ο ΕΦΕΤ έχει οριστεί ως το σημείο επαφής με την Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την κοινοποίηση άμεσων ή έμμεσων κινδύνων για την Υγεία του ανθρώπου (ΚΥΑ 18386/14-12-2005 «Συμπληρωματικά μέτρα για την εφαρμογή του άρθρου 50 του Καν. (Ε.Κ) 178/2002 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 28ης Ιανουαρίου 2002 για τον καθορισμό των γενικών αρχών και απαιτήσεων της νομοθεσίας για τα τρόφιμα, για την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων και τον καθορισμό διαδικασιών σε θέματα ασφαλείας των τροφίμων»). 2. Τμήμα Εθνικής Διατροφικής Πολιτικής Απαλείφεται ολόκληρη η κουκίδα 4 «τη συνεργασία με τη βιομηχανία τροφίμων …..σε συνεργασία με τον ΕΦΕΤ» ΑΙΤΙΟΛΟΓΗΣΗ: Στο άρθρο 1, παρ. 5 του Ν. 2741/28-9-99 (ΦΕΚ 199 Α) ορίζεται ρητά: Ο Ε.Φ.Ε.Τ. για την εκπλήρωση της αποστολής του έχει τις ακόλουθες αρμοδιότητες : α. Καθορίζει τις προδιαγραφές ποιότητας τις οποίες πρέπει να πληρούν τα προσφερόμενα στην κατανάλωση τρόφιμα και οι πρώτες ή πρόσθετες ύλες που προορίζονται για προσθήκη σε τρόφιμα με σκοπό την προστασία της δημόσιας υγείας και την αποφυγή της εξαπάτησης των καταναλωτών. β. Καθορίζει τα πρότυπα και τις αρχές στις οποίες θα πρέπει να στηρίζεται η μελέτη και εφαρμογή των συστημάτων παραγωγής υγιεινών προϊόντων, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, από τις επιχειρήσεις τροφίμων και τις προδιαγραφές για τους επιστήμονες που θα ασχοληθούν με την εγκατάσταση τέτοιων συστημάτων στις επιχειρήσεις τροφίμων, καθώς και με το προσωπικό που θα εργαστεί στα εργαστήρια ποιοτικού ελέγχου τροφίμων που εγκαθίστανται στις επιχειρήσεις τροφίμων. γ. Καθορίζει ή επικυρώνει τους κανόνες ορθής υγιεινής πρακτικής σύμφωνα με την Οδηγία 93/43/Ε.Ο.Κ. και κάθε άλλο συναφή κανόνα διεθνούς και κοινοτικού δικαίου και ελέγχει την τήρηση των κανόνων αυτών. Η τήρηση των κανόνων ορθής υγιεινής πρακτικής αποτελεί προϋπόθεση για την ίδρυση και λειτουργία κάθε επιχείρησης τροφίμων. Στο πλαίσιο αυτό καθορίζει τους υγειονομικούς όρους ίδρυσης και λειτουργίας των επιχειρήσεων τροφίμων και τα μέτρα που πρέπει να λαμβάνονται για να είναι τα τρόφιμα ασφαλή και υγιεινά. Κουκίδα 5: στο τέλος της παραγράφου προστίθεται η φράση «σε συνεργασία με τον ΕΦΕΤ» 3. Τμήμα Δράσεων και Ευαισθητοποίησης Στο τέλος της κουκίδας 2 προστίθεται η φράση «Ως προς την τήρηση των προδιαγραφών υγιεινής και ασφάλειας των τροφίμων» Κουκίδα 4:τη συνεργασία με τις συναρμόδιες διευθύνσεις προστίθεται η φράση «και τον ΕΦΕΤ». ΣΤΗΝ ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΚΕΦ. 6 (σελ. 14) στο τέλος της δεύτερης παραγράφου απαλείφονται οι φράσεις «και την ασφάλεια των τροφίμων…….και πολιτικής για την ασφάλεια των τροφίμων» ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ Η ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΑΣΠΑΣΙΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ ΣΟΥΛΤΑΝΑ ΤΑΤΣΙΚΑ