Αρχική Σύσταση Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας και Εθνικού Ινστιτούτου ΝεοπλασιώνΆρθρο 26 – ΠροσωπικόΣχόλιο του χρήστη ΝΙΚΗ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗ | 28 Αυγούστου 2018, 15:30
Υπουργείο Υγείας Αριστοτέλους 17, Αθήνα 104 33 Τηλ: 2132161000 email Υπευθύνου Προστασίας Δεδομένων (DPO): dpo@moh.gov.gr Δικτυακός Τόπος Διαβουλεύσεων OpenGov.gr Ανοικτή Διακυβέρνηση |
Πολιτική Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα Πολιτική Ασφαλείας και Πολιτική Cookies Όροι Χρήσης Πλαίσιο Διαλόγου |
Creative Commons License Με Χρήση του ΕΛ/ΛΑΚ λογισμικού Wordpress. |
Αξιότιμοι κύριοι θα θέλαμε να σας γνωρίσουμε τα εξής. Οι Διαιτολόγοι-Διατροφολόγοι, ως οι κατεξοχήν ειδικοί στην ανθρώπινη διατροφή, είναι εξειδικευμένοι στην ανάπτυξη και εφαρμογή στρατηγικών για τη βελτιστοποίηση της διαιτητικής πρόσληψης στους ενήλικες και τα παιδιά με καρκίνο. Κατέχουν δε βασικό ρόλο στην πολυεπιστημονική ομάδα για να εξασφαλίσουν ότι η διατροφή είναι βελτιστοποιημένη από την διάγνωση και την έναρξη της θεραπείας μέχρι την αποκατάσταση, καθώς και την παρηγορητική φροντίδα. Οι Διαιτολόγοι-Διατροφολόγοι, εκτός από την έρευνα και την εκπαίδευση των επαγγελματιών υγείας, είναι απαραίτητοι και για την ανάπτυξη πολιτικής και κατευθυντήριων γραμμών για τη διαχείριση της καρκινικής καχεξίας, τα διατροφικά προβλήματα που σχετίζονται με την ασθένεια (βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα) και την ποιότητα ζωής των ασθενών. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Συλλόγων Διαιτολόγων (EFAD), ο Διαιτολόγος-Διατροφολόγος: 1) Χρησιμοποιεί τις γνώσεις και τις δεξιότητές του για την αξιολόγηση της διατροφικής κατάστασης, καθώς μεγάλο ποσοστό των ασθενών κινδυνεύουν να αναπτύξουν καρκινική καχεξία 2) Εκτιμά τις διατροφικές απαιτήσεις λόγω αλλαγών στη διαιτητική πρόσληψη 3) Συμβουλεύει και σχεδιάζει κατάλληλη διατροφική υποστήριξη, συμπεριλαμβανομένης της διατροφικής συμβουλευτικής, τη λήψη δια του στόματος διατροφικών συμπληρωμάτων, εντερική και παρεντερική διατροφική υποστήριξη 4) Παρακολουθεί τη διατροφική κατάσταση και αξιολογεί την αποτελεσματικότητα της διατροφικής υποστήριξης 5) Συμβουλεύει σχετικά με τη βέλτιστη διατροφή στα άτομα που αυξάνουν το βάρος τους κατά τη διάρκεια της θεραπείας ή/και μετά από αυτήν, καθώς η παχυσαρκία μπορεί να επηρεάσει τον κίνδυνο επανεμφάνισης, για παράδειγμα στον καρκίνο του μαστού και του προστάτη. 6) Υποστηρίζει διατροφικά τους ασθενείς που λαμβάνουν παρηγορητική φροντίδα, σύμφωνα με στόχους που βασίζονται στην καλύτερη δυνατή ποιότητα ζωής 7) Είναι βασικό μέλος της πολυεπιστημονικής ομάδας και βρίσκεται στην ιδανική θέση για να συζητήσει τη δεοντολογία της διατροφής 8) Υποστηρίζει τα άτομα με καρκίνο για να κάνουν έγκριτα ενημερωμένες επιλογές σχετικά με αποδεδειγμένες διατροφικές παρεμβάσεις και πότε πρέπει να λαμβάνουν διατροφικά συμπληρώματα 9) Συμβάλλει στην εκπαίδευση όλων των επαγγελματιών του τομέα της υγειονομικής περίθαλψης, σχετικά με την αναγνώριση και διαχείριση της σωστής διατροφής στον καρκίνο 10) Συμμετέχει σε ερευνητικά προγράμματα για την επίδραση της διατροφής στον καρκίνο Η διατροφική παρέμβαση μπορεί να βελτιώσει τη διατροφική κατάσταση, που σχετίζεται με τη συνολική επιβίωση, την επιβίωση χωρίς ασθένεια και την ποιότητα ζωής και οι επαγγελματίες Διαιτολόγοι-Διατροφολόγοι πρέπει να αποτελούν μέλη του προσωπικού του Εθνικού Ινστιτούτου Νεοπλασιών, όπως άλλωστε συμβαίνει σε όλες τις παρόμοιες δομές παγκοσμίως. Σύμφωνα με όλα τα ανωτέρω: ΠΡΟΤΕΙΝΕΤΑΙ Η ΣΤΕΛΕΧΩΣΗ ΤΟΥ ΕΙΝΕ, να ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΥΣ – ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΥΣ ΠΕ/ΤΕ - ΚΑΤΟΧΟΥΣ ΑΔΕΙΑΣ ΑΣΚΗΣΕΩΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΥ - ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΥ, ως απαραίτητο προσωπικό για την εκπλήρωση του σκοπού ίδρυσης του Ινστιτούτου. Με εκτίμηση Νίκη Ανδρουλάκη Ιωάννης Σουπιός Διαιτολόγοι-Διατροφολόγοι τέως μέλη ΔΣ Ένωσης Διαιτολόγων-Διατροφολόγων Ελλάδος (Ε.Δ.Δ.Ε.)