Αρχική ΠΡΟΛΗΨΗ, ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΑΓΩΓΗ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ-ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣΚΕΦΑΛΑΙΟ Β΄ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΤΩΝ ΚΙΝΔΥΝΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ «ΣΠΥΡΟΣ ΔΟΞΙΑΔΗΣ» Άρθρο 5Σχόλιο του χρήστη Δημήτριος Ζάππας, Πρόεδρος Ένωσης Μπαρτέντερς Ελλάδος | 17 Φεβρουαρίου 2020, 18:37
Άρθρο 5.3Αii αβ) η εντατικοποίηση ελέγχων στα σημεία διάθεσης αλκοόλ ιδίως ως προς κάθε πράξη παράνομης διάθεσης σε ανηλίκους, Παρατήρηση 1 Αναφορικά με τη διάθεση αλκοόλ σε ανήλικους, εμείς ως Ένωση Ελλήνων Bartenders δε σερβίρουμε οινοπνευματώδη ποτά σε άτομα κάτω των 18. Ωστόσο, είναι γνωστό ότι στο συγκεκριμένο ζήτημα υφίσταται νομικό κενό που θα πρέπει να αποσαφηνιστεί στο νομοσχέδιο. Πώς ελέγχεται η πρόσβαση σε οινοπνευματώδη ποτά από ανήλικους σε περίπτερα, ψιλικατζίδικα, minimarket και supermarket; Μπορούν να αρνηθούν την πώληση βάσει του υφιστάμενου νομικού πλαισίου; Μπορούν οι επαγγελματίες του χώρου βάσει νόμου να ζητήσουν ταυτότητα για εξακρίβωση του νομίμου ορίου πώλησης αλκοόλ; Παρατήρηση 2 Στο χώρο της εστίασης δραστηριοποιούμαστε πάνω από 35.000 επιχειρήσεις. Δεκάδες χιλιάδες επαγγελματίες σε όλη τη χώρα έχουμε καθημερινή διάδραση με τον καταναλωτή και μπορούμε και συμβάλουμε καθημερινά στην αλλαγή νοοτροπίας και την προώθηση υπεύθυνων πρακτικών και προτύπων. Παράμετροι που έχουν μεγάλη σημασία είναι η προώθηση μέτρων για τον καλύτερο έλεγχο πρόσβασης των ανηλίκων στο αλκοόλ καθώς και η ενίσχυση της γνώσης των επαγγελματιών της αγοράς σχετικά με τις σωματικές και κοινωνικές επιπτώσεις από την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ. Στο πλαίσιο αυτό, ο κλάδος των bartenders σε συνεργασία με τον κλάδο των αλκοολούχων ποτών υλοποιεί πρωτοβουλίες διαρκούς ενημέρωσης και εκπαίδευσης των επαγγελματιών μέσω σεμιναρίων και εκδηλώσεων για το τι σημαίνει Υπεύθυνο Σερβίρισμα. Άρθρο 5.3Αii: Tο Εθνικό Πρόγραμμα Αντιμετώπισης του Αλκοόλ (ΕΠΑΑ) για τον περιορισμό των παραγόντων κινδύνου από την έκθεση στο αλκοόλ και την ενίσχυση των προστατευτικών παραγόντων, που επιδρούν στην επίπτωση της συγκεκριμένης διαταραχής. Παρατήρηση 3 Το αλκοόλ δεν είναι κάτι προς αντιμετώπιση. Η αλόγιστη κατανάλωση χωρίς μέτρο και σύνεση είναι. Ο καταναλωτής όπως και ο επαγγελματίας της αγοράς χρειάζεται ορθή ενημέρωση και εκπαίδευση.