«1. Με απόφαση του Υπουργού Υγείας ιδρύονται στην Αθήνα και στην Θεσσαλονίκη δημόσια ΙΕΚ του ν. 4186/2013 της ομάδας προσανατολισμού Υγείας και Πρόνοιας του άρθρου 24 παρ. ζ’ του ιδίου νόμου, που τελούν υπό την εποπτεία και τον έλεγχο του Υπουργείου Υγείας. Η αρμοδιότητα της οργάνωσης και λειτουργίας τους ανήκει στα ανωτέρω νοσηλευτικά ιδρύματα και η αρμοδιότητα διαμόρφωσης και εποπτείας του εκπαιδευτικού πλαισίου τους ανήκει στη Γενική Γραμματεία δια βίου Μάθησης του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων. Με απόφαση του Υπουργού Υγείας ορίζεται η έναρξη λειτουργίας τους και το Νοσοκομείο στο οποίο θα στεγάζονται. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Υγείας ρυθμίζεται κάθε θέμα που αφορά στη λειτουργία, το προσωπικό των ΙΕΚ καθώς και κάθε αναγκαία λεπτομέρεια.
2. Το εκπαιδευτικό και λοιπό προσωπικό που υπηρετεί στις καταργούμενες ΕΠΑΣ βοηθών νοσηλευτών αρμοδιότητας του Υπουργείου Υγείας και δεν θα μεταφερθεί στα ΙΕΚ της προηγούμενης παραγράφου, μεταφέρεται στις νοσηλευτικές υπηρεσίες των νοσηλευτικών ιδρυμάτων που υπάγεται ή στις μονάδες ΠΕΔΥ της ίδιας Υγειονομικής Περιφέρειας».
Η ΕΠΑΣ της Βέροιας εδώ και πολλά χρόνια αποτελεί ένα γερό στήριγμα για την τοπική κοινωνία.Οι πολυάριθμοι μαθητές που αποφοίτησαν εργάζονται μόνιμα ή περιστασιακά σε πολλούς τομείς.
Η τέλεια νοσηλευτική κατάρτιση τους έκανε να ξεχωρίζουν από τις άλλες βαθμίδες.
Η διευθύντρια και το προσωπικό της ΕΠΑΣ με πολύ ζήλο εκτός από τα μαθήματα ενδιαφερόταν και για την ενίσχυση και υποστήριξη πολλών φορέων του Ν.Ημαθίας όπως Γηροκομείο Κέντρο Μέριμνας Μουσείο τα Παιδιά της Άνοιξης προσφέροντας υλικά αγαθά.
Θα ήταν κρίμα και άδικο να κλείσει γιατί οι τρεις μεγάλες πόλεις Βέροια Νάουσα και Αλεξάνδρεια θα χάσουν ένα πολύτιμο φορέα και θα υποβαθμιστεί και άλλο ο Ν.Ημαθίας.
Μια απο τις σχολες που πρεπει να συνεχισει τη λειτουργεια της ως ΙΕΚ, ειναι το ΕΠΑΣ Γ.Γεννηματα που βρισκεται στην Αττικη. Ειναι απο τις σχολες που φοιτει μεγαλος αριθμος ατομων, εχει πολυ καλο εργαστηριακο εξοπλισμο και οι καθηγητες της σχολης αυτης ειναι εξαιρετικοι, με πολλες γνωσεις και με διαθεση για μεταδοση των γνωσεων τους.
Στην παράγραφο 1 του άρθρου 60 αναφέρεται «….Η αρμοδιότητα της οργάνωσης και λειτουργίας τους ανήκει στα ανωτέρω νοσηλευτικά ιδρύματα……», θα πρέπει να διευκρινιστεί ποιά νοσηλευτικά ιδρύματα εννοούνται με τη λέξη «ανωτέρω» δεδομένου ότι αυτά δεν αναφέρονται παραπάνω.
ΝΑ ΜΕΊΝΟΥΝ ΌΛΕΣ ΟΙ ΣΧΟΛΈΣ ΚΑΙ ΝΑ ΓΊΝΟΥΝ Ι.Ε.Κ
Είμαι μαθήτρια της ΕΠΑΣ Β΄ ΝΟΣΗΛΕΥΤΏΝ του ΓΕΝ. ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΟΎ ΝΟΣΟΚΟΜΕΊΟΥ ΒΕΡΟΙΑΣ.
Δεν συμφωνώ με τον παραπάνω νόμο.
Η σχολή μας λειτουργεί άψογα, με ένα άξιο εκπαιδευτικό προσωπικό. Εξάλλου αυτό μπορεί να ελεγχθεί οποιαδήποτε στιγμή από τους αρμόδιους φορείς. Γιατί πρέπει να καταργηθεί από την στιγμή που ο λόγος δεν είναι οικονομικός, εφόσον μπορούμε να κάνουμε πρακτική εξάσκηση και στον ιδιωτικό τομέα; Μήπως αργότερα θα κλείσει και το ΓΕΝ. ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΌ ΝΟΣΟΚΟΜΕΊΟ ΒΕΡΟΙΑΣ και θα είμαστε αναγκασμένοι να πηγαίνουμε για μια συνταγή φαρμάκων σε Νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης;
Επίσης στην πόλη μας δεν έχουμε κάποιο Πανεπιστήμειο ή Τ.Ε.Ι, τουλάχιστον ας έχουμε την ΕΠΑΣ Β΄ ΝΟΣΗΛΕΥΤΏΝ.
Γιατί αφήνετε απ έξω τα παιδιά της περιφερειας;
Epas nosileutikis hmathias.
Mia sxoli mathima zois kathimerinotitas boitheias kai prosforas pros ton anthropo pou nas xreiazetai… 2 xronia sinolo ki omos tosa liga gia na mporeseis na katanoiseis kai na matheis to leitourgima tou nosileuth… kai erxetai to uporgeio kai to kleinei… giati? Den uparxei allos tropos? Na ginoun kai idiotika kai oti allo thelete alla min stereitai ta paidia tis hmathia apo auto… exoun dosei tin psixi tous autoi oi anthropoi gia ta paidia pou exoun perasei apo autin kai exoun to kouragio gia allo toso… einai krima na kleinoun tetoies sxoles… kai eilikrina loipamai… sterountai paidia apo oikogenies ftoxes na exoun tin dorean auti morfosi kai ti dinetai aploxera sta mamothrefta plousiopeda me ta miala pano apo to kefali na mpoun se xorous ugeias kai euthinis??? Auti einai h aksia tis xoras??? Posos ekseftelismos akoma??? Kaneis den thelei na kleisei auti h sxoli kai poso mallon na ginei idiotiki opos legete… stereite ti gnosi apo ta paidia tis hmathias me to zori… mono ston pato tha mas ftasei auto
Me ektimisi kai poli aganaktisi mathitria tis sxolis
Epas boithon nosileuton hmathia
Η ΕΠΑ.Σ ΤΟΥ Γ.ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΣΧΟΛΕΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΕΓΑΛΗ ΠΕΟΣΕΛΕΥΣΗ ΜΑΘΗΤΩΝ ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ…ΕΙΝΑΙ ΑΡΤΙΑ ΕΞΟΠΛΙΣΜΕΝΗ ΜΕ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΑ ΥΛΙΚΑ ΚΑΙ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ!!ΠΡΕΠΕΙ Η ΣΧΟΛΗ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΙ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΩΣ ΙΕΚ!
Το να λέμε ‘να μην κλείσει η σχολή μου’ είναι σαν να λέμε ‘να κλείσουν οι άλλες, γιατί η δική μου είναι καλύτερη’.
Εφόσον κλείνουν τμήματα με κριτήρια οικονομικά και όχι βάσει αξιολόγησης με αντικειμενικά κριτήρια όπως απορρόφηση από την αγορά εργασίας, ερευνητικό έργο κλπ. απλά φωνάζουμε στο κενό.
Γιατί όλοι θα πουν ‘εμείς δεν αξίζουμε να κλείσουμε’. Ο καθένας για τους δικούς του λόγους (φοιτητές, εκπαιδευτικοί, λοιπό προσωπικό).
Και στην τελική, οι σχολές που θα επιζήσουν, απλά θα επιζήσουν γιατί οι κατά τόπους πρυτάνεις και πρόεδροι ΤΕΙ απλά θέλουν να σώσουν τα μαγαζιά τους. κανώ λάθος? μας βλεπουν οι προγονοι μας και γελανε λυπαμαι πολυ για εσας!!!!!
EINAI ΜΕΓΑΛΗ ΚΟΡΟΙΔΙΑ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΑΟ ΝΑ ΜΙΛΑΤΕ ΓΙΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΚΑΙ ΝΑ ΚΛΕΙΝΟΥΝΕ ΣΧΟΛΕΣ ΣΕ ΕΠΑΡΧΙΑΚΕΣ ΠΟΛΕΙΣ ΠΟΥ ΠΑΡΑΓΟΥΝ ΕΡΓΟ ΕΧΟΥΝ ΠΟΛΛΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΧΩΡΙΣ ΚΑΜΙΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ.ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΤΗΝ ΕΠΑ.Σ ΒΕΡΟΙΑΣ ΟΙ ΕΤΗΣΙΕΣ ΕΓΓΡΑΦΕΣ ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ ΞΕΠΕΡΝΟΥΝ ΤΟ ΜΕΓΙΣΤΟ ΕΠΙΤΡΕΠΟΜΕΝΟ ΟΡΙΟ ΚΑΙ ΟΙ ΑΠΟΦΟΙΤΟΙ ΚΑΛΥΠΤΟΥΝ ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΝΟΣΗΛΕΥΤΩΝ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΟ ΚΑΙ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΦΟΡΕΑ.Η ΥΛΙΚΟΤΕΧΝΙΚΗ ΥΠΟΔΟΜΗ ΕΙΝΑΙ ΑΡΤΙΑ ΚΑΙ ΕΧΕΙ ΠΛΗΡΟΤΗΤΑ ΣΕ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΟ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟ ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΕΙΝΑΙ ΑΡΤΙΑ ΚΑΤΑΡΤΙΣΜΕΝΟ ΜΕ ΟΛΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΑ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΠΡΟΣΟΝΤΑ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΕΠΙΒΑΡΥΝΕΙ ΤΟΝ ΚΡΑΤΙΚΟ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟ
Βέροια 3/12/2014
Αξιότιμε κύριε Υπουργέ Υγείας,
Ενόψει της αναδιάρθρωσης στη Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης με το Ν. 4186/2013 και της τελικής σας απόφασης να διατηρήσετε σε λειτουργία μόνο δύο Σχολές Βοηθών Νοσηλευτών αρμοδιότητας Υπουργείου Υγείας καταργώντας τις υπόλοιπες μεταξύ των οποίων και την Σχολή του Νοσοκομείου Βέροιας, επιθυμώ να θέσω υπόψη σας τα παρακάτω.
Η προσφορά των Σχολών μας είναι σημαντική διότι αποτελείται από θεωρητικά και πρακτικά καταρτισμένες εκπαιδεύτριες που έχουν υπηρετήσει κάποιο χρονικό διάστημα στα νοσοκομεία γεγονός που τις καθιστά, λόγω εμπειρίας , ικανές στον υπεύθυνο ρόλο τους.
Έχουν πρακτική εμπειρία που την μεταφέρουν στους εκπαιδευόμενους , γεγονός που αποτελεί βασική προϋπόθεση στην Τεχνική εκπαίδευση.
Η παρουσία των μαθητών και μαθητριών μας στο χώρο του Νοσοκομείου διαφέρει από των άλλων συνεκπαιδευμένων τους και ως προς τις γνώσεις και ως προς το ήθος και την τήρηση των αρχών δεοντολογίας. Οι μαθητές/τριες μας εκπαιδεύονται πάντα υπό την καθοδήγηση και επιτήρηση των εκπαιδευτριών παρά το γεγονός ότι αντιμετωπίζουμε έντονα προβλήματα έλλειψης προσωπικού.
Οι συναδέλφισσες μου (Διευθύντριες) από τις αντίστοιχες Σχολές άλλων νομών που επικοινωνώ μαζί τους εκφράζουμε τα ίδια επιθυμία διότι αισθανόμαστε τις Σχολές που υπηρετεί η κάθε μια από εμάς σαν δεύτερα σπίτια και τους μαθητές σαν παιδιά μας.
Προσπαθούμε να διαμορφώσουμε ένα κλίμα άνεσης με σκοπό να μεταγγιστεί η γνώση αβίαστα, να ενεργοποιηθεί η αυτενέργεια του μαθητή και να αναπτυχθεί η κρίση τους .
Όσο δε αφορά τα εργαστήρια των Σχολών μας πρέπει να τονίσω ότι είναι επαρκώς εξοπλισμένα, ώστε μέσω των εργαστηριακών ασκήσεων να πετυχαίνουν οι μαθητές την πραγματική μάθηση ώστε να ανταποκριθούν με τον καλύτερο και αποτελεσματικότερο τρόπο στην άσκηση του λειτουργήματός τους
Κύριε υπουργέ, μετά τα παραπάνω σας επισημαίνω ότι είμαστε σε θέση να δεχτούμε και να υλοποιήσουμε μαζί σας την μετατροπή αυτή ως ΙΕΚ , και υποσχόμαστε ότι θα ανταποκριθούμε με τον καλύτερο τρόπο. Έχουμε την εμπειρία και τις προϋποθέσεις αποτελεσματικής λειτουργίας και αυτό το αποδείξαμε με την συνεχή λειτουργία μας εδώ και 27 χρόνια προσφέροντας στην τοπική κοινωνία τα μέγιστα, η οποία ομολογουμένως μας εμπιστεύεται και μας στηρίζει συνεχώς με όλες τις δυνάμεις όλα αυτά τα χρόνια.
Κύριε υπουργέ, νιώθοντας έντονα ότι κάτι καλό θα βγει από αυτήν την μετατροπή περιμένουμε την ρύθμιση του Νόμου, ώστε να συνεχίσει η λειτουργία των Σχολών αφού όπως προαναφέραμε έχουμε διάθεση και μεράκι για την υλοποίηση του παραπάνω σκοπού.
Με εκτίμηση
Η ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ
της ΕΠΑΣ Γ.ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΒΕΡΟΙΑΣ
ΓΕΩΡΓΙΤΖΙΚΗ ΔΕΣΠΟΙΝΑ
Είμαι από την σχολή ΕΠΑΣ νοσηλευτικής στην Βέροια και θεωρώ μεγάλη αδικία να κλείσουν οι σχολές στην επαρχία διότι ανοίγουν δρόμους στα παιδιά που είτε έχουν οικονομικά προβλήματα είτε δεν είχαν την δυνατοτητα να περάσουν κάπου
Χαιρετε, ειμαι αποφοιτος της ΕΠΑΣ Νοσηλευτικης Χιου και της Θεολογικης του Αριστοτελειου Πανεπιστημιου Θεσσαλονικης.
Θα ηθελα να τονισω τα οφελη της συγκεκριμενης σχολης, η οποια προσφερει πολλες γνωσεις αλλα και εργασια στους δυσκολους καιρους που παιρναμε.
Κανω πρακτικη στο νοσοκομειο της Χιου και εχω ζησει απο κοντα την ελλειψη προσωπικου και τη δυσκολια που συναντουν οι νοσηλευτες καθημερινα. Η συγκεκριμενη σχολη προσφερει πολλα στο νοσοκομειο και στο νησι μας.
Πρεπει να διατηρηθει ακομη και σαν ΙΕΚ.
Κύριοι
Ονομάζομαι Ελευθερία και φοιτώ στη σχολή βοηθών Νοσηλευτών ΕΠΑ.Σ. του Γ.Ν.Αθηνών Γ.Γεννηματάς.Είμαι στο Β’ έτος και θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι η συγκεκριμένη σχολή είναι η μεγαλύτερη σε αριθμό σπουδαστών που φοιτούν, συγκεκριμένα φέτος είμαστε συνολικά 50 άτομα στον αριθμό. Η επιλογή μου δεν ήταν τυχαία. Η υποδομή, το επιστημονικό προσωπικό που μας μεταφέρει συνεχώς τις γνώσεις τους άλλα και ο πλήρης εξοπλισμός, μας καθιστά μια σχολή που αποφοιτώντας θα είμαστε έτοιμοι να προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας στον τομέα της υγείας με υπευθυνότητα.
Σας ευχαριστώ.
Κύριε υπουργέ,
θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι από την ΕΠΑ.Σ.Βοηθών Νοσηλευτών Χίου αποφοίτησαν μέχρι σήμερα εκατοντάδες νέοι και νέες οι οποίοι απασχολούνται στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα αναβαθμίζοντας τη νοσηλευτική φροντίδα των κατοίκων του νησιού μας.Το εκπαιδευτικό προσωπικό της σχολής κάνει ότι μπορεί ώστε οι μαθητές να εκπαιδεύονται και να μορφώνονται με τον καλύτερο τρόπο διατηρώντας ταυτόχρονα το κόστος λειτουργίας της στο ελάχιστο.Δεν βλέπω λοιπόν το λόγο που μας κλείνετε και να είστε σίγουροι πως η αναβάθμιση της σχολής και η δημιουργία ΙΕΚ Νοσηλευτικής στη θέση της ΕΠΑΣ.Βοηθών Νοσηλευτών δεν θα οφελήσει μόνο τους κατοίκους αυτού του ακριτικού νησιού αλλά και το δημόσιο δεδομένου ότι κάθε χρόνο οι απόφοιτοι της σχολής αυτής προσφέρουν αμισθοί υπηρεσίες κατά τη διάρκεια της πρακτικής τους άσκησης ως ασκούμενοι αλλά και μετά τις σπουδές τους ως εθελοντές.
Με εκτίμηση
ΦΛΕΓΓΑ ΒΑΣΙΛΙΚΗ
Εκπαιδεύτρια ΕΠΑ.Σ.Βοηθών Νοσηλευτών Χίου
Γεια σας ειμαι αποφοιτος της ΕΠΑΣ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΧΙΟΥ και σε ενα μηνα περιπου τελειωνω την πρακτικη μου στο ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΧΙΟΥ.
Ειμαι επισης αποφοιτος και του Γεωπονικου Πανεπιστημιου Αθηνων.
Λογω ανεργιας και κλισης προς την Νοσηλευτικη τεχνη αποφασισα να τελειωσω και αυτη την σχολη η οποια με εφοδιασε με πολλες γνωσεις και μου ανοιξε και αλλες πορτες εργασιας.
Η συγκεκριμενη σχολη αποτελει δυναμη για το Νοσοκομειο.
Δυστυχως υπαρχει μεγαλη ελλειψη προσωπικου, σε βαθμο που οι βαρδιες στα τμηματα δεν θα μπορουσαν να βγουν σε περας αν δεν ειμασταν και εμεις τα παιδια της πρακτικης απο την ΕΠΑΣ που παρολο που δεν πληρωνομαστε ουτε δραχμη για τις υπηρεσιες μας προσφερουμε καθημερινα 6ωρες εργασιας για 6μηνες το χρονο.Ειναι παραλογο το κρατος να μη χρησιμοποιησει τετοια δυναμη που δεν του κοστιζει κατι.
Για εμας επισης που ειμαστε κατοικοι παραμεθοριου ειναι πολυ σημαντικο να υπαρχουν σχολες και εκπαιδευτικα ιδρυματα ωστε να μη χρειαζεται να φυγουμε απο τον τοπο μας.
Με ολα αυτα θελω να τονισω τη σπουδαιοτητα της διατηρησης της συγκεκριμενης σχολης και την αναγκαιοτητα της μετατροπης της σε ΙΕΚ αν δεν μπορει πλεον να παραμεινει ως ΕΠΑΣ.
Ειναι ανασα ζωης για το νοσοκομειο και για τους κατοικους του νησιου.
Ελπιζω η εκκληση μου αυτη να εισακουστει. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ
Ποιές σχολές θα λειτουργήσουν ως ΙΕΚ και ποια είναι τα κριτήρια επιλογής τους; Η σχολή του ΓΝΑ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ πρέπει λογικά να είναι μια από αυτές αφού και οι εκπαιδευτικοί αλλά και ο εξοπλισμός των εργαστηρίων είναι ασυναγώνιστοι. Από τα ΙΕΚ Γαλατσίου εκει πάνε για τα εργαστήρια. Υπάρχει λίστα με τις σχολές που θα μετατραπούν σε ιεκ;
Κύριε Υπουργέ,
η λύπη μας είναι πολύ μεγάλη.Πιστεύαμε ότι η ΕΠΑ.Σ Βοηθών Νοσηλευτών Χίου θα συνεχίσει να εκπαιδεύει νέους και νέες στον τομέα της νοσηλευτικής και ότι θα βλέπαμε μια αναβάθμιση. Αντί για αυτό κλείνετε τη σχολή αυτή.
Μήπως δεν υπαγόμαστε στην ελληνική επικράτεια και δεν το ξέραμε?
Από τη Χίο το πονεμένο νησί.
Αξιότιμοι,
Ονομάζομαι Αγγελική, γεννημένη το έτος 1971 και παντρεμένη με 2 παιδιά.
Εργαζόμουν στον ιδιωτικό τομέα και συγκεκριμένα στο τομέα της ναυτιλίας για 14 χρόνια. Από το Νοέμβριο του 2010 είμαι άνεργη. Το Σεπτέμβριο του 2013 ξεκίνησα τη φοίτησή μου στο Α΄ έτος της σχολής βοηθών Νοσηλευτών ΕΠΑ.Σ του Γ.Ν.Αθηνών Γ.ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ. Σήμερα φοιτώ στο Β΄έτος. Ο λόγος που ήθελα να σας απευθυνθώ είναι γιατί επιθυμείτε να κλείσετε αυτές τις σχολές ή να τις συρρικνώσετε μία σχολή σε Αθήνα και μία σχολή σε Θεσσαλονίκη.
Σύμφωνα με τα ανωτέρω,έχοντας προσωπική εμπειρία, σας λέω ότι η σχολή αυτή και συγκεκριμένα η σχολή ΕΠΑ.Σ του Γ.ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ, μου έδωσε ελπίδα για το μέλλον, θέληση για προσφορά και αλληλεγγύη στον συνάνθρωπό μου και ίσως μια αξιοπρεπή απασχόληση για το μέλλον. Το άρτια καταρτισμένο προσωπικό που μας μεταφέρουν τις γνώσεις και τις εμπειρίες τους αλλά πάνω απο όλα η αξιοπρεπή συμπεριφορά τους, οι αρχές και οι αξίες που έχουμε αποκομίσει είναι μεγάλη τιμή και μια παρακαταθήκη που πρέπει να την μεταδόσουμε με τη σειρά μας στην οικογένειά μας, στους συνανθώπους μας, στους ασθενείς μας, στην κοινωνία. Σας ευχαριστώ.
θα έπρεπε στο άρθρο να διευκρινίζεται ποιές σχολές θα επαναλειτουργήσουν ως ΙΕΚ. Η σχολή του ΓΝΑ Γ Γεννηματά είναι υπόδειγμα σχολής. Και από θέμα εκπαιδευσης αλλά και από άποψη κτιριακής υποδομής και εξοπλισμού. Αξίζει να αναφερθεί οτι τα ΙΕΚ Γαλατσίου, Μαρκοπούλου και Νεας Ιωνίας πραγματοποιούν τα εργαστήριά τους στην σχολή του ΓΝΑ Γεννηματά. Θα πρέπει να λειτουργήσει ως ΙΕΚ.
Η ΕΠΑΣ Νοσηλευτικής του Γενικού Νοσοκομείου Κατερίνης και γενικά οι ΕΠΑΣ Νοσηλευτικής των πόλεων της Περιφέρειας δεν πρέπει να καταργηθούν διότι η σημασία τους στο λειτούργημα της Νοσηλευτικής και στον τομέα της απασχόλησης είναι μεγάλη.Σκεφτείτε πόσοι νέοι και νέες, απόφοιτοι αυτών των σχολών, βρήκαν απασχόληση σε νοσοκομεία και κλινικές, ιδίως εκείνοι οι νέοι των οποίων οι γονείς δεν είχαν την οικονομική δυνατότητα να σπουδάσουν τα παιδιά τους στα Πανεπιστήμια και στα ΤΕΙ των μεγαλουπόλεων.Αυτή η ισοπεδωτική φόρα του Υπουργείου να καταργήσει τα πάντα χωρίς να υπολογίζει τις συνέπειες πρέπει να σταματήσει.Η ΕΠΑΣ Νοσηλευτικής της Κατερίνης αλλά και των άλλων πόλεων, πρέπει όχι απλά να συνεχίσει να υφίσταται αλλά να αναβαθμιστεί και να πάρει την μορφή ΙΕΚ, προκειμένου το πτυχίο να έχει αξία ανάλογη των παρεχόμενων σπουδών.Άλλωστε με αυτή την αναβάθμιση, θα αποσυμφορηθούν και τα Πανεπιστήμια και ΤΕΙ από τον τεράστιο αριθμό φοιτητών,αφού θα υπάρχει και η επιλογή της Επαγγελματικής Σχολής κοντά στον τόπο κατοικίας τους.
Κατα την αποψη μου ειναι λαθος η καταργηση των σχολων αυτων στην περιφερεια διοτι δεινεται η δυνατοτητα σε ανθρωπους που για διαφορους λογους δεν μπορεσαν να σπουδασουν να αποκτησουν γνωσεις και επαγγελματικη αποκατασταση.Γνωριζεται ολοι οτι σε πολλες περιπτωσεις η φροντιδα ασθενων γινεται απο αλλοδαπες γυναικες οι οποιες πολλες φορες δεν γνωριζουν τα στοιχειωδη.Οι σπουδαστες των σχολων αυτων κατα την πρακτικη τους ασκηση προσφερουν υπηρεσιες στα κατα τοπους νοσοκομεια που πασχουν απο ελειψη προσωπικου.Αν κλεισουν οι σχολες αυτες στερειτε το δικαιωμα σε ανθρωπους οπως εμας να αποκτησουμε γνωση και εργασια αλλα και σε πολλους ασθενεις μια σωστη φροντιδα.Ζω στην Χιο .Εχω πτυχιο επας βοηθων νοσηλευτων και εχω να πω τα καλυτερα για την σχολη στο νησι μου.Θα ηθελα οπως και πολλοι αλλοι να παρω ενα δευτερο τιτλο σπουδων στο τομεα της υγειας.Δεν εχω την δυνατοτητα να παω στην Αθηνα να το κανω.Και αν σκεφτουμε οτι με το νεο παιδαγωγικο συστημα τα πραγματα ειναι πολυ πιο δυσκολα για την εισαγωγη στις ανωτερες σχολες νομιζω οτι οι σχολες αυτες πρεπει να κλεισουν
Είμαι μαθήτρια στην ΕΠΑ.Σ. του ΓΝΑ Γ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ. Επέλεξα να φοιτήσω εδώ γιατί ο συνδυασμός της ολοκληρωμένης θεωρητικής εκπαιδευσης που παρέχεται και των αρτια εξοπλισμένων εργαστηρίων -που ηδη χρησιμοποιούν τα ΙΕΚ Ν.Ιωνιας, Μαρκοπούλου και Γαλατσίου- εγγυάται την σωστή κατάρτιση των αποφοίτων. Η σχολή Γ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΆ πρέπει να συνεχίσει τη λειτουργία της ως ΙΕΚ.
Η ΕΠΑ.Σ. του Γ. Γεννηματά είναι μια σχολή στην οποία το επίπεδο κατάρτισης των μαθητών είναι ιδιαίτερα υψηλό. Οι διδάσκοντες δεν είναι απλά νοσηλευτικό προσωπικό αλλά και εξειδικευμένοι στην παιδαγωγική εκπαίδευση.Σε συνδυασμό με τα άρτια εξοπλισμένα εργαστήριά μας -που ήδη χρησιμοποιούν 3 ΙΕΚ του νομού Αττικής- καταλαβαίνετε οτι οι απόφοιτοι είναι σωστά εκπαιδευμένοι επαγγελματίες υγείας. Πιστεύω οτι η σχολή μου πρέπει να συνεχισει να λειτουργει ως ΙΕΚ.
ΚΑΤΆ ΤΗ ΓΝΏΜΗ ΜΟΥ Η Ε.Π.Α.Σ. ΔΕΝ ΠΡΈΠΕΙ ΝΑ ΚΛΕΊΣΕΙ… ΕΊΝΑΙ ΜΙΑ ΣΧΟΛΉ ΠΟΥ ΠΡΟΣΦΈΡΕΙ ΠΟΛΛΆ ΠΡΆΓΜΑΤΑ ΚΑΙ ΓΕΡΈΣ ΒΆΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΣΠΟΥΔΑΣΤΈΣ ΤΟΥ.
Με ποια κριτήρια μετατρέπονται σε ΙΕΚ μόνο οι ΕΠΑ.Σ του Ευαγγελισμού στην Αθήνα, και του Παπαγεωργίου στην Θεσσαλονίκη; Εάν είναι το ιδιόκτητο κτίριο, όπου στεγάζεται η σχολή, η υλικοτεχνική υποδομή με άριστα εξοπλισμένα εργαστήρια και το εκπαιδευτικό προσωπικό με παιδαγωγική επάρκεια και μεταπτυχιακούς τίτλους σπουδών, τότε υπάρχουν και άλλες σχολές που πληρούν αυτά τα κριτήρια! Παρακαλούμε να προχωρήσετε σε αξιόλογηση των υπαρχόντων σχολών και του ανθρώπινου δυναμικού που τις στελεχώνει. Σε κάθε περίπτωση θα θέλαμε επίσημη απάντηση της πολιτείας, γιατί κι εμείς είμαστε πολίτες αυτού του κράτους και καταβάλαμε μεγάλο αγώνα και προσπάθεια για να αποκτήσουμε τα ανάλογα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα για να υπηρετήσουμε και να στελεχώσουμε τις ανωτέρω σχολές.
Καλησπέρα σας!
Είμαι μαθήτρια EΠΑΣ νοσηλευτών στη Χίο.Είμαι μητέρα τρίτεκνη και αυτή η σχολή ήταν μια πολύ μεγάλη ευκαιρία για εμένα γιατί μου έδωσε τη δυνατότητα να μάθω τη νοσηλευτική τέχνη στο νησί μου, αφού λόγω οικογενειακών υποχρεώσεων δεν θα μπορούσα να παρακολουθήσω μια τέτοια σχολή σε άλλο τόπο.
Στο άρθρο 60 δεν διάβασα να αναφέρετε πουθενά η παραμεθώριος περιοχές και πραγματικά σκέφτομαι πόσο κρίμα θα είναι να κλείσει αυτή η σχολή και να μη δώσει την ευκαιρία και σε άλλα παιδιά να σπουδάσουν στον τόπο τους γιατί και εμάς τα νησιά πρέπει να μας σκέφτεστε…
Σας ευχαριστω!
Για τις ΕΠΑΣ νοσηλευτικης θα ήθελα να προτείνω την μετατροπη όλων των ΕΠΑΣ σε ΙΕΚ και όχι μόνο αυτές της Αθήνας και Θεσσαλονίκης.Συγκεκριμενα αναφέρομαι στην αρτα,που η ΕΠΑΣ νοσηλευτικης είναι μια σχολή με άριστο διδακτικό προσωπικό,με πλούσιο έργο την τελευταία εικοσαετία,με πολλούς αποφοίτους νοσηλευτές που πολλοί απο αυτούς δουλεύουν σε δημόσια νοσοκομεία.
Η συγκεκριμένη σχολή έχει πολλά να δώσει ακόμα στον τομέα της εκπαίδευσης,πολλά παιδιά απόρων οικογενειών του νόμου και της πόλης μας επιθυμούν την εκπαίδευση τους σε αυτή την σχολή.
Γιατί λοιπόν να τους στερήσουμε αυτήν την δυνατότητα;
Γιατί να υπερέχουν σε αυτό το θέμα τα παιδιά της Θεσσαλονίκης και της Αθήνας;
Στην ΕΠΑΣ αρτας έχουν διδάξει επιφανείς επιστήμονες και το επιστημονικό επίπεδο της σχολής είναι υψηλό.
Προτείνω λοιπόν καμμία κατάργηση ΕΠΑΣ και μετατροπη όλων σε ΙΕΚ με το υπάρχον προσωπικό.
Ευχαριστώ πολύ για την προσοχή σας.
Στο άρθρο δεν διευκρινίζεται ποιες σχολές θα λειτουργήσουν ως ΙΕΚ.Φοιτω στην ΕΠΑ.Σ. του νοσοκομείου Γ.Γεννηματά που είναι μια σχολή με άρτια εξοπλισμένα εργαστήρια στα οποία ήδη «φιλοξενούνται» τα ΙΕΚ Γαλατσίου, Μαρκοπούλου και Νεας Ιωνίας. Οι καθηγητές, εκτός από νοσηλευτικές σπουδές έχουν και παιδαγωγική εκπαίδευση. Είναι μια σχολή όπου πραγματικά το επίπεδο σπουδων είναι υψηλό και οι απόφοιτοι είναι σωστά καταρτισμένοι επαγγελματίες υγείας. Θεωρω οτι θα πρέπει να συνεχίσει τη λειτουργία της ως ΙΕΚ.
35 χρόνια λειτουργίας, 1090 απόφοιτοι, σχεδόν τα 2/3 απασχολούμενοι ως επαγγελματίες υγείας και τώρα χωρίς κανένα λόγο, ξαφνικά μας λέτε ΤΕΛΟΣ!! Γιατί ;;; Όσον αφορά τη Σχολή μας και κτίριο έχουμε και παιδαγωγική επάρκεια έχουμε και μεγάλη ζήτηση εγγραφών έχουμε και όρεξη για δουλεια !!!Εσείς γιατί ΔΕΝ ΕΧΕΤΕ ΤΗΝ ΠΡΟΘΕΣΗ ΝΑ ΜΑΣ ΑΦΗΣΕΤΕ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΜΕ ΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΜΑΣ ΕΡΓΟ;;;Από την ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ αρχίζουν όλα!!!
Ξεκινωντας απο την οικονομικη κριση η ΕΠΑΣ νοσηλευτικη κατερινης να κλεισει με αποτελεσμα τα παιδια που φοιτουσαν εκει ναχρειστει να φυγουν σε αλλες περφεριες .Οπως καταλαβαινουμε λογοοικονομικων δυσχεριων οι γονεις αδυνατουν με αποτελεσμα ναμεινουν ανεκπαιδευτα και χωρις ονειρα το προβλημα ειναι να μην υπαρχουν παιδια σε αυτη την κατασταση ως κοινωνια οφειλουμε να στηριξουμε το εκπεδευτικο τομεα και να κρατησουμε τη σχολη ανοιχτη για ενα καλυτερο αυριο.
ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΚΛΕΙΣΕΙ
Η ΕΠΑΣ ΤΟΥ Γ.Ν.ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ ΣΤΕΓΑΖΕΤΑΙ ΣΕ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΜΑΣ.ΜΕ ΠΛΗΡΩΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΕΝΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΕΞΙΔΕΙΚΕΥΜΕΝΟ ΠΡΩΣΟΠΙΚΟ ΜΕ ΜΕΓΑΛΗ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ.ΣΤΗ ΣΧΟΛΗ ΦΟΙΤΟΥΝ ΜΑΘΗΤΕΣ ΜΕ ΧΑΜΗΛΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΤΗΝ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΝΑ ΣΠΟΥΔΑΣΟΥΝ ΣΕ ΑΛΛΗ ΠΟΛΗ.ΚΑΙ ΣΑΣ ΕΡΩΤΩ ΚΥΡΙΕ ΥΠΟΥΡΓΕ ΣΕ ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΧΑΛΕΠΟΥΣ ΚΑΙΡΟΥΣ ΕΣΕΙΣ ΘΕΛΕΤΑΙ ΝΑ ΚΛΕΙΣΕΤΑΙ ΤΙΣ ΕΠΑΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΑΙ ΝΑ ΑΦΗΣΕΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΚΑΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΣΚΕΦΤΕΣΤΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑ ΜΑΣ. ΟΜΩΣ ΚΑΙΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΑΥΤΗΣ ΠΟΥ ΕΣΕΙΣ ΠΑΤΕ ΝΑ ΤΟΥΣ ΚΟΨΕΤΕ ΤΑ ΟΝΕΙΡΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΘΕ ΕΛΠΙΔΑ ΓΙΑ ΕΝΑ ΠΤΥΧΙΟ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ.
Μετά λύπης καταργούνται όλες οι ΕΠΑ.Σ της χώρας μας, εκτός βέβαια απο τις σχολές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, οι οποίες θα μετατραπούν σε δημόσια ΙΕΚ. Αναρωτιέμαι γιατί αυτή η απαξίωση της επαρχίας; Γνωρίζεται οτι πολλά παιδιά περνούν σε σχολές μέσω πανελληνίων και οι γονείς τους δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να τα στείλουν να σπουδάσουν; Γνωρίζετε το έργο αυτών των σχολών; Το μεγαλύτερο ποσοστό υπαλλήλων του Κ.Θ. Λέρου ειναι απόφοιτοι αυτών των σχολών. Μάλλον θέλετε να ερήμωσετε την επαρχία και τα νησιά μας… Θέλετε τα παιδιά μας να ειναι αμόρφωτα… Προκαλώ όλους τους βουλευτές να καταψηφίσουν το άρθρο 60 του πολυνομοσχεδίου αν πραγματικά θέλουν το καλό του τόπου μας.
θα ηταν λαθος να κλεισει η σχολη της Κατερινης γιατι βοηθαει ατομα με χαμηλο εισοδημα που δεν εχουν την οικονιμικη δυνατοτητα να σπουδασουν σε ιδιωτικη σχολη να εχουν προσβαση στην μορφωση, εξαλλου απο θεμα επιβαρυνσης στεγαζεται σε ιδιοκτητο κτιριο και ειναι πληρως εξοπλισμενο και το προσωπικο ειναι πληρως καταρτισμενο
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΠΑ.Σ. ΒΟΗΘΩΝ ΝΟΣΗΛΕΥΤΩΝ ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ, ΕΠΙ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 60 ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΝΟΜΟΥ ΜΕ ΘΕΜΑ «ΙΔΡΥΣΗ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟΥ ΑΝΟΙΑΣ, ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΠΕΡΙΓΕΝΝΗΤΙΚΗΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΚΑΙ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΘΕΜΑΤΩΝ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΥΓΕΙΑΣ».
Επισημαίνοντας τα εξής:
1. Η ΕΠΑ.Σ. Βοηθών Νοσηλευτών του Γενικού Νοσοκομείου Καρδίτσας ιδρύθηκε το 1990 με το Π.Δ. 251/1990 (ΦΕΚ 103/31-7-1990 τόμος Α΄). Από το μητρώο της Σχολής βεβαιώνεται ότι έχουν εγγραφεί 908 μαθητές έως και σήμερα, εκ των οποίων οι 726 έχουν αποκτήσει Πτυχίο. Κάθε Σχολικό Έτος φοιτούν στην ΕΠΑ.Σ. Βοηθών Νοσηλευτών του Γ. Ν. Καρδίτσας 80 (ογδόντα) περίπου μαθητές, γεγονός που την κατατάσσει στην τρίτη θέση σε προσέλευση μαθητών σε όλη την Ελλάδα.
2. Η Σχολή από την αρχή της ίδρυσή της στεγάζεται στο κτίριο του Νοσοκομείου σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο καλύπτοντας επαρκώς τις εκπαιδευτικές ανάγκες. Επιπλέον με πρόταση της Διοίκησης του Νοσοκομείου υπάρχει η προοπτική η Σχολή να μεταφερθεί σε νέο κτίριο (πρώην Κ.Ε.Κ.Υ.Κ.ΑΜΕΑ) το οποίο ανήκει και βρίσκεται δίπλα στο Νοσοκομείο, με άριστες προδιαγραφές για την εκπαίδευση των μαθητών χωρίς να επιβαρύνεται ο Κρατικός Προϋπολογισμός.
3. Η Σχολή έχει μόνιμο προσωπικό 6 (έξι) ατόμων με οργανικές θέσεις στην ΕΠΑ.Σ. Βοηθών Νοσηλευτών του Γ. Ν. Καρδίτσας καλύπτοντας όλες τις εκπαιδευτικές ώρες.
4. Στο Νομό Καρδίτσας δεν υπάρχει άλλη Νοσηλευτική Σχολή οποιασδήποτε βαθμίδας ( ΕΠΑ.Λ, ΙΕΚ, ΤΕΙ, ΑΕΙ).
5. Η ΕΠΑ.Σ. Βοηθών Νοσηλευτών του Γ . Ν. Καρδίτσας έχει δημιουργήσει την εξής Ηλεκτρονική Σελίδα: epaskarditsa.blogspot.gr όπου πραγματοποιούνται αναρτήσεις όλων των δραστηριοτήτων της κατά τη διάρκεια του εκάστοτε Σχολικού Έτους.
6. Η ΕΠΑ.Σ. Βοηθών Νοσηλευτών του Γ. Ν. Καρδίτσας έχει επιδείξει ένα ενεργό και σημαντικό έργο στον τοπικό κοινωνικό ιστό, προσφέροντας τα απαραίτητα εφόδια και δίνοντας ευκαιρίες επαγγελματικής αποκατάστασης σε πολλά άτομα που ανήκουν ως επί τω πλείστον στις οικονομικά ασθενέστερες τάξεις. Αποτελεί λοιπόν, υποβιβασμό της περιοχής της Καρδίτσας η κατάργησή της, δεδομένου της συνεχούς προσφοράς της στην Υγεία και στη μείωση της ανεργίας, δημιουργώντας Επαγγελματίες Υγείας με έκδηλο ενδιαφέρον για εργασία και προσφορά στο κοινωνικό σύνολο. Μεγάλος αριθμός αποφοίτων ήδη καλύπτει θέσεις εργασίας στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα. Επίσης σας γνωρίζουμε την συνεχή προσέλευση ενδιαφερομένων πολιτών της πόλης με επιθυμία εγγραφής, προσδοκώντας την ίδρυση Δημοσίου ΙΕΚ στην Καρδίτσα.
Η ΕΠΑ.Σ. Βοηθών Νοσηλευτών του Γ. Ν. Καρδίτσας διατυπώνει τις ακόλουθες προτάσεις:
1. Την ίδρυση στην Καρδίτσα, Δημόσιου ΙΕΚ του Ν. 4186/2013 της ομάδας προσανατολισμού Υγείας και Πρόνοιας του άρθρου 24 παρ.ζ΄ του ιδίου νόμου, που θα τελεί υπό την εποπτεία και τον έλεγχο του Υπουργείου Υγείας.
2. Την ίδρυση παραρτήματος στην Καρδίτσα εκ των ιδρυθέντων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη Δημοσίων ΙΕΚ. Προτείνεται το παράρτημα να έχει την ευθύνη παροχής υπηρεσιών επαγγελματικής κατάρτισης, ορισμένων μόνο ειδικοτήτων από την Ομάδα Προσανατολισμού Υγείας και Πρόνοιας που προβλέπεται για τα Δημόσια ΙΕΚ με βάση τον Ν. 4186/2013 άρθρο 24 παρ ζ΄.
3. Την ίδρυση Δημοσίου ΙΕΚ ανά Υγειονομική Περιφέρεια, δίνοντας τη δυνατότητα δημιουργίας παραρτημάτων με ειδικότητες, της ομάδας Προσανατολισμού Υγείας και Πρόνοιας σε κάθε νομό όπου πληρούνται οι προϋποθέσεις.
Θα ήθελα και εγώ με την σειρά μου να εκφράσω την γνώμη μου σχετικά με την κατάργηση της σχολής ΕΠΑΣ Βέροιας . Θεωρώ οτι η απόφαση του να κλείσει η σχολή ΕΠΑΣ Νοσηλευτικής της Βέροιας είναι λάθος .
Σχετικά με την λειτουργία της σχολής :Πρόκειται για μια θαυμάσια σχολή η οποία βρίσκεται κοντά στο νοσοκομείο της Βέροιας κοντά σε ένα θαυμάσιο περιβάλλον.Διαθέτει ενα εξαιρετικά μεγάλο εξοπλισμό όσο αφορά την πρακτική των παιδιών σχετικα με το εργαστηριακό κομμάτι της διδασκαλίας καθώς επίσης και τις κατάλληλες αίθουσες.Οι καθηγητές είναι άψογοι στην δουλειά τους ,κατάλληλα καταρτισμένοι σχετικά με το αντικείμενο και δίπλα στα παιδιά.Θεωρώ ότι το να σπουδάσει ένας μαθητής σε αυτήν την σχολή εχει μεγάλη σημασία καθώς το μεγαλύτερο ποσοστό των οικογενειών στην Βέροια αντιμετωπίζει ήδη οικονομικο πρόβλημα με αποτέλεσμα τα παιδιά να μην μπορούν να σπουδάσουν σε άλλες προς αυτα μακρινές πόλεις .
Σχετικά με την απόφαση ,θεωρώ ότι θα έπρεπε να γίνει αρχικά ένας έλεγχος όλων των σχολών ΕΠΑΣ που υπάρχουν στην Ελλάδα για να εξακριβωθεί πρώτα η σωστή η μη ,λειτουργεία των σχολών .Το να καταργηθεί έτσι απλά μια σχολή χωρίς να γίνει ένας περαιτέρω έλεγχος της λειτουργίας της είναι άδικο τόσο για τα νέα παιδιά της Βέροιας που πιθανόν μελλοντικά να επέλεγαν το επάγγελμα αυτό το οποίο ταυτοχρονα είναι και λειτούργημα ,όσο και για τους ίδιους τους διδάσκοντες οι οποίοι βέβαια έχουν καταθέσει χρονια προσωπικής προσπάθειας.Τώρα θέλουν να κλείσουν την σχολή ,μετα τι άλλο ?
Αυτό που συνεπάγεται είναι ότι θα κλείσουνε 50σχολές ΕΠΑΣ δημόσιες και δωρεάν(στην επαρχία) και θα ανοίξουνε 2 ιδιωτικές(στα2κέντρα).Σκέφτηκε ποτέ κανείς απο εσάς που κάνετε τις ρυθμίσεις πόσο επηρεάζεται η κάθε τοπική κοινωνία,το μορφωτικό της επίπεδο,η ανεργία,η οικονομία και η κοινωνική συνοχή?κάποιες χιλιάδες μαθητών νέων που θα μείνουνε ανεκπαίδευτοι?άνεργοι?μια τοπική κοινωνία που χάνει το δημιουργικό κομμάτι της?ΣΙΓΟΥΡΑ ΟΧΙ. Απαράδεκτη ρύθμιση από απαράδεκτους αρμόδιους.
Υ.Γ. Τα δημόσια νοσοκομεία προβλέπεται οτι είναι και εκπαιδευτικός φορέας. Καταργόντας τις ΕΠΑΣ τα νοσοκομεία πλέον δεν έχουν εκπαιδευτικό αντικείμενο.Τι γίνεται μετά?Κλείνουνε και αυτά?η ιδιωτικοποιούνται…….?
Ελλειπής και καθόλου προοδευτική ρύθμιση.Κι άλλο βήμα πίσω για το σύνολο της κοινωνίας.
Είμαι Προϊσταμένη στο Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Ανοϊκών Ασθενών το οποίο στεγάζεται στις εγκαταστάσεις του Παλαιού Γ.Ν. Κατερίνης κι έχω άμεση συνεργασία με τη Σχολή ΕΠΑ.Σ. ως εκ τούτου γνωρίζω το σημαντικό επιστημονικό κι εκπαιδευτικό έργο που επιτελείται από τους καθηγητές της σχολής.
Δίνεται η ευκαιρία στους νέους του Νομού μας, ειδικά σ΄αυτούς που αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα οικονομικά προβλήματα, να σπουδάσουν και να έχουν ίσες ευκαιρίες εργασίας.
Δε μπορώ να φανταστώ ότι υπάρχει έστω και η παραμικρή υπόνοια ¨κλεισίματος¨της σχολής.
Η Σχολή ΕΠΑ.Σ Βοηθών Νοσηλευτών,που λειτουργεί στην Κατερίνη, δεν επιβαρύνει τον κρατικό Προϋπολογισμό. Στεγάζεται σε κτιριακή υποδομή του Νοσοκομείου και επίσης το εκπαιδευτικό προσωπικό, ανήκει σ΄αυτό του Νοσοκομείου.
Οι απόφοιτοί της είναι άρτια εκπαιδευμένοι και στο πλαίσιο της πρακτικής τους άσκησης, προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στο Νοσοκομείο, καλύπτοντας έτσι συμπληρωματικά, ανάγκες του μόνιμου προσωπικού.
Λαμβάνοντας υπόψη και τις δυσμενείς, οικονομικές συνθήκες που διαβιούμε, η ίδρυση δημοσίου ΙΕΚ, στη θέση της σχολής ΕΠΑ.Σ, αποτελεί για το Νομό Πιερίας, επιτακτική ανάγκη, προκειμένου να έχουν πρόσβαση στην εκπαίδευση και παιδιά προερχόμενα από ασθενέστερες οικονομικά οικογένειες.
ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ Η ΕΠΑΣ ΣΤΗΝ ΚΑΤΕΡΙΝΗ επειδή: 1) δεν επιβαρύνεται ο κρατικός προϋπολογισμός, μιας και υπάρχει μόνιμο εξειδικευμένο εκπαιδευτικό προσωπικό. 2) επειδή η απορρόφηση των αποφοίτων της συγκεκριμένης σχολής υπερβαίνει το 80% από τον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, ο οποίος στην περιοχή δραστηριοποιείται ισχυρά και για άλλους πολλούς λόγουs.
Είμαι φορολογούμενη πολίτης της Καβάλας και θέλω να ρωτήσω πόση υποβάθμιση μπορεί να ανεχτεί ο τόπος μου, όταν δεν λειτουργούν σχολές επαγγελματικής κατάρτισης με αντικείμενο τη νοσηλευτική ούτε επαγγελματικά λύκεια με αυτή την ειδικότητα.
Βοηθοί νοσηλευτών θα υπάρχουν πάντα ως θέσεις εργασίας όπως και σε όλα τα άλλα παραϊατρικά επαγγέλματα. Με της δύο δημόσιες σχολές που σκοπεύετε να κρατήσετε θα καλύψετε τις ανάγκες σε αυτό τον τομέα; συν την επιβάρυνση του οικογενειακού προϋπλογισμού.
Σημείωση ΄΄οτι ακόμη και το τμήμα Νοσηλευτικής του ΤΕΙ Καβάλας βρίσκεται στο Διδυμότειχο, ΠΟΣΗ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΝΕΧΤΕΙ Η ΠΟΛΗ ΜΑΣ.
ΓΙΑΤΙ ΑΘΗΝΑ ΚΑΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΜΟΝΟ?ΑΦΟΥ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΕΣ ΟΙ ΣΧΟΛΕΣ Η ΤΙΣ ΚΛΕΙΝΟΥΜΕ ΟΛΕΣ Η ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΑΞΙΟΛΟΓΟΥΜΕ ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΑΥΤΩΝ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.ΖΗΤΑΤΕ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΕΠΑΡΚΕΙΑ ? ΖΗΤΑΤΕ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΕΙΔΙΚΕΥΣΗ ? ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΝΟΣΗΛΕΥΤΕΣ ΕΧΟΥΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΚΑΙ ΠΑΤΕΣ ΣΕΛΕΤΕ.ΖΗΤΑΤΕ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΛΟΓΩ ΤΡΟΙΚΑ ?ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΣΧΟΛΕΣ ΣΤΕΓΑΖΟΝΤΑΙ ΣΕ ΙΔΙΟΚΤΗΤΑ ΚΤΗΡΙΑ ΤΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ,ΧΩΡΙΣ ΕΞΟΔΑ. ΓΙΑ.ΓΙΑΤΙ ΟΔΗΓΕΙΤΕ ΤΟΥΣ ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ ΣΤΑ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΙΕΚ ?ΓΙΑΤΙ ΙΚΑΝΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΦΘΗΝΑ ΚΟΜΜΑΤΙΚΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΔΙΑΤΗΡΩΝΤΑΣ ΔΥΟ ΣΧΟΛΕΣ ΒΟΛΕΥΟΝΤΑΣ ΚΑΠΟΙΟΥΣ?ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΕΛΠΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΠΟΤΑ ΒΟΗΘΕΙΑ ΜΑΣ……
Θα ήθελα,να τονίσω την ανάγκη παραμονής της Επαγγελματικής Σχολής του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου, διότι σε αυτήν φοιτούν παιδιά από τη Ρόδο και τα Δωδεκάνησα . Η Ρόδος, σαν παραμεθόριος περιοχή εξυπηρετεί παιδιά και οικογένειες που δεν έχουν την δυνατότητα να σπουδάσουν στην Αθήνα ή τη Θεσσαλονίκη. Για αυτό και η μετατροπή των σχολών της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης μόνο δεν είναι αρκετή, αφού αποκλείεται έτσι η περιφέρεια. Στη Ρόδο λόγω του τουρισμού και της συνεργασίας του Υπουργείου Τουρισμού, κυρίας Όλγας Κεφαλογιάννη, με χώρες της Ευρώπης, όπως Γερμανία και Σκανδιναβικές, για ανάπτυξη τουρισμού τρίτης ηλικίας οι ανάγκες σε βοηθητικό Νοσηλευτικό προσωπικό φροντίδας και συνοδείας ηλικιωμένων είναι ιδιαίτερα αυξημένες. Τα ξενοδοχεία δίνουν προτεραιότητα σε προσωπικό με ανάλογα προσόντα και οι απόφοιτοι βρίσκουν επαγγελματική αποκατάσταση. Πολλά ξενοδοχεία, έχουν δεχτεί ήδη, πολλούς ηλικιωμένους με την παραπάνω συμφωνία και έτσι τα ξενοδοχεία αδυνατούν να προσλάβουν προσωπικό για την φροντίδα των ηλικιωμένων. Ο λόγος είναι, γιατί δεν υπάρχουν διαθέσιμοι επαγγελματίες και έτσι, προς το παρών έχουν έρθει φροντιστές από τις χώρες τους, κάτι όμως που όπως ξεκαθάρισαν δεν μπορούν να συνεχίσουν, λόγω αυξημένου κόστους.Είναι μια ελπίδα για επαγγελματική αποκατάσταση
για πολλούς από τους Ρόδιους και η ΕΠΑ.Σ του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου είναι απαραίτητη για να δώσει τα απαραίτητα προσόντα.
τηλέφωνο: 6946501390
Η Νομοθετική αυτή ρύθμιση σχετικά με την ίδρυση δημοσίων ΙΕΚ ομάδας προσανατολισμού Υγείας και Πρόνοιας ΜΟΝΟ σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη οδηγεί σε περαιτερω όξυνση του προβλήματος που αφορά την επαγγελματική κατάρτιση στον τομέα της υγείας παραμεθορίων και νησιωτικών περιοχών όπως η Σάμος, στην οποία ανήκει και το νησί της Ικαρίας αλλα και το νησιωτικό σύμπλεγμα των Φούρνων-Κορσεών.
Λαμβάνοντας υπόψιν οτι η συντριπτική πλειοψηφία των εισαχθέντων στην σχολή μας ανήκει στις ιδιαίτερα ασθενέστερες οικονομικές τάξεις, που έχουν οδηγηθεί σε τεράστια απώλεια εισοδήματος και σε μία εποχή που η ανεργεία αποτελεί το σοβαρότερο πρόβλημα για την Χώρα, το κλείσμο της σχολής θα οδηγήσει και σε περαιταίρω όξυνση της ανεργείας του τόπου.
Τέλος σε μια παραμεθώριο νησιωτική περιοχή όπως η Σάμος η μετακίνηση των νέων σε άλλες περιοχές όπως Αθήνα ή Θεσσαλονική όπου ιδρύονται ΙΕΚ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ είναι δύσκολη και οικονομικά αδύνατη.
Για τους παραπάνω λόγους πιστεύουμε πως το Υπουργείο Υγείας θα πρέπει να δόσει προτεραιότητα στις σχολές της επαρχίας και ειδικά αυτές της παραμεθωριου έναντι των μεγάλων αστικών κέντρων όπου υπάρχουν πολλές ευκαιρίες επαγγελματικής κατάρτισης σεβόμενοι την ρήτρα της ΝΗΣΙΩΤΙΚΟΤΗΤΑΣ (101 άρθρο του Συντάγματος) και να προβεί στη μετατροπή της ΕΠΑΣ Β.ΝΟΣΗΛΕΥΤΩΝ ΣΑΜΟΥ σε ΙΕΚ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ.
Το Εκπαιδευτικό προσωπικό και οι μαθητές
της ΕΠΑΣ Β. ΝΟΣΗΛΕΥΤΩΝ Ν. ΣΑΜΟΥ
ΘΕΩΡΩ ΟΤΙ Η ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΑΓΡΙΑΣ ΒΟΛΟΥ ΚΑΝΕΙ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΠΛΗΡΩΣ ΚΑΤΑΤΟΠΙΣΜΕΝΟΙ ΣΤΗ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ. ΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΕΣ ΕΧΟΥΝ ΕΠΑΡΚΕΙΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ Η ΕΠΑΡΧΙΑ ΝΑ ΜΕΙΝΕΙ ΧΩΡΙΣ ΤΕΤΟΙΑ ΣΧΟΛΗ.
Με το άρθρο αυτό ο Υπουργός καταργεί ουσιαστικά και στην πράξη τις νοσηλευτικές σχολές των νοσοκομείων, που επί σειρά ετών πρόσφεραν τα μέγιστα στην στελέχωση των επαρχιακών νοσοκομείων με νοσηλευτές ΔΕ. Η εκπαίδευση που προσφέρουν οι σχολές αυτές είναι υψηλού επιπέδου, μπορούμε να μιλήσουμε για την ΕΠΑΣ Βοηθών νοσηλευτών Γ. Νοσοκομείου Μυτιλήνης, επειδή είμαστε άμεσα γνώστες.
Πιστεύουμε ότι είναι αναγκαίο να τροποποιηθεί το άρθρο 60 και να γίνει επέκταση ίδρυσης δημοσίων ΙΕΚ του ν. 4186/2013 της ομάδας προσανατολισμού Υγείας και Πρόνοιας, σε όλες τις πόλεις που λειτουργούν ΕΠΑΣ του Υπουργείου Υγείας.
Οι υποδομές υπάρχουν, το ανθρώπινο δυναμικό έχει την τεχνογνωσία και μέσα στις τοπικές κοινωνίες είναι αναγνωρισμένες.
Δεν θα υπάρχει οικονομική επιβάρυνση του προϋπολογισμού. Αντίθετα αν συνυπολογιστεί το κοινωνικό ισοζύγιο το αποτέλεσμα είναι θετικό.
«Απαραίτητη η λειτουργία και η αναβάθμιση της Σχολής Βοηθών Νοσηλευτών του Γ. Ν. Ρόδου».
Σχετικά με τη σχολή του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου θα θέλαμε να σας παραθέσουμε τους λόγους που είναι απαραίτητη η λειτουργία και η αναβάθμισή της σε ΙΕΚ:
1.Στα πλαίσια του Προγράμματος «Τουρισμός Τρίτης Ηλικίας», η περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου συντονίζει τη διοργάνωση του προγράμματος «Ταξίδια περίθαλψης μετά συνόδων μελών για άτομα τρίτης ηλικίας στη Ρόδο», στο πλαίσιο συνεργασίας με το Γερμανικό Υπουργείο Εργασίας. Λαμβάνοντας υπόψη τη δυναμική που παρουσιάζει ο τουρισμός της τρίτης ηλικίας για τα νησιά μας, η διατήρηση και αναβάθμιση της Σχολής Βοηθών Νοσηλευτών είναι αναγκαία, όπου νέοι θα μπορούν να εκπαιδευτούν προκειμένου να παρέχουν εξειδικευμένη φροντίδα σε ανθρώπους τρίτης ηλικίας για να απολαύσουν καλύτερες διακοπές.
2.Επιπλέον βρισκόμαστε σε παραμεθόριο περιοχή:
i.στα πλαίσια της νησιωτικής πολιτικής δημιουργούμε ευκαιρίες σε οικονομικά αδύναμες οικογένειες, παρέχοντας επαγγελματική κατάρτιση και αργότερα επαγγελματική αποκατάσταση των μελών τους στον τόπο διαμονής τους, ανέξοδα.
ii.Έχοντας αυτή τη δεξαμενή αποφοίτων, το Γ. Ν. Ρόδου δε θα βρίσκεται στη δυσμενή θέση να αντιμετωπίζει αιτήματα μετακινήσεων προσωπικού προς νοσοκομεία άλλων νομών, όπου θα υπάρχουν τα συμφέροντα εργαζομένων μη ντόπιων.
iii.Ακόμη, η προσέλευση σπουδαστών από άλλες περιοχές τονώνει την οικονομία του νησιού.
3.Είναι ανέξοδο το κτήριο και ένα μέρος των διδασκόντων εργάζεται αμισθί (ιατροί του νοσοκομείου μας).
4.Επίσης, οι απόφοιτοι της σχολής μας έχουν προτεραιότητα πρόσληψης σε ξενοδοχειακές μονάδες του νησιού λόγω των εξειδικευμένων γνώσεων που διαθέτουν.
Εμείς ζητάμε την υποστήριξη σας και την παρέμβασή σας σε αυτή μας την προσπάθεια, προκειμένου η σχολή να συνεχίσει να λειτουργεί και επιπρόσθετα να αναβαθμιστεί παρέχοντας στους αποφοίτους μας εξειδίκευση στην φροντίδα των ηλικιωμένων.
Θεωρούμε , ότι η δημιουργία δημόσιων ΙΕΚ σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη της ομάδας προσανατολισμού Υγείας και Πρόνοιας, αποτελεί υποβάθμιση και απαξίωση της περιφέρειας.
Προτείνουμε να δημιουργηθούν δημόσια ΙΕΚ σε κάθε περιφέρεια και ειδικότερα στην πόλη των Ιωαννίνων ,όπου έχει δύο ανεπτυγμένα νοσοκομεία και η προσέλευση μαθητών για εγγραφή είναι μεγάλη, όχι μόνο από τον ίδιο αλλά και από γειτονικούς νομούς.
Το προσωπικό που εργάζεται στην εν λόγω σχολή έχει παιδαγωγική επάρκεια καθώς και ιδιόκτητο κτίριο στο οποίο στεγάζεται και παρέχει όλη την απαραίτητη υλικοτεχνική υποδομή.
Θεωρούμε άδικη την απόφαση για την περιφέρεια, όταν οι σχολές της κάλυπταν την εκπαίδευση παιδιών που προέρχονται από φτωχές λαϊκές οικογένειες , οι οποίες στερούνται έτσι τη δυνατότητα πρόσβασης στις αντίστοιχες ιδιωτικές σχολές που έχουν δημιουργηθεί.
ΕΛΛΑΔΑ δεν είναι μόνο η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη!΄Ελληνες με τα ίδια δικαιώματα ζουν και στην επαρχία!Γιατί λοιπόν αφού αποδέχεστε ότι αυτές οι Σχολές πρέπει να παραμείνουν, δεν δίνεται το δικαίωμα και στα υπόλοιπα νοσοκομεία να ιδρύσουν ΙΕΚ;Γιατί τα παιδιά της επαρχίας θα πρέπει να πληρώνουν 5-6.000 euro στα ιδιωτικά ΙΕΚ για να πάρουν ένα πτυχίο;Τα στοιχεία όλων υπάρχουν στο Υπουργείο Υγείας, αξιολογήστε μας λοιπόν (που τόσο πολύ αρέσει τελευταία )και θα δείτε ότι υπάρχουν και άλλοι με παιδαγωγική επάρκεια και οι προϋποθέσεις να γίνουν ΙΕΚ και σε άλλες πόλεις της ΕΛΛΑΔΑΣ!!!! Ή ΜΗΠΩΣ ΔΕΝ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΤΟ ΔΕΙΤΕ;
Oi ΕΠΑ.Σ Βοηθών Νοσηλευτών των Γενικών Νοσοκομείων λειτουργούν με επιτυχία από τις δεκαετίαες του 1970 και 1980 προσελκύοντας πολύ μεγάλο ενδιαφέρον των μαθητών, δεν επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό, διαθέτοντας πλήρη εξοπλισμό και ελάχιστο μόνιμο προσωπικό που επιπλέον συνεπικουρείται εθελοντικά στο διδακτικό του έργο από ιατρικό προσωπικό του νοσοκομείου.
Υπάρχει άμεση διασύνδεση του επαγγέλματος με τον φυσικό τους χώρο που είναι το Νοσοκομείο, με πλήρως εξοπλισμένα εραστήρια.
Απαράδεκτη απόφαση το κλείσιμο των ΕΠΑΣ