1. Βεβαίωση άσκησης επαγγέλματος Λογοθεραπευτή χορηγείται κατ’ εξαίρεση σε όποιον μέχρι την έκδοση του παρόντος διατάγματος διαθέτει αποδεδειγμένη από ασφαλιστικό φορέα δεκαετή (10ετή) τουλάχιστον κύρια επαγγελματική απασχόληση ως Λογοθεραπευτής στην ημεδαπή ή στην αλλοδαπή.
2. Η άδεια άσκησης επαγγέλματος, τα αποδεικτικά των ακαδημαϊκών τίτλων και της επαγγελματικής απασχόλησης προσκομίζονται στην αρμόδια υπηρεσία, όπως αυτή ορίζεται στο άρθρο 3 του παρόντος Προεδρικού Διατάγματος, μέσα σε αποκλειστική προθεσμία ενός (1) έτους από τη δημοσίευση του παρόντος.
Η γνώμη μου είναι θετική για το Προεδρικό Διάταγμα. Ένας λογοθεραπευτής που ασκεί το επάγγελμά εδώ και 10 χρόνια σίγουρα είναι ικανός να συνεχίσει το επάγγελμα. Αν δεν ηταν δεν θα μπορούσε να στηρίξει ένα λογοθεραπευτήκo γραφείο ούτε για ένα χρόνο με τον ανταγωνισμό που υπάρχει στο επάγγελμα μας που οι γονείς ψάχνουν να βρουν το καλύτερο για τα παιδιά τους.
Θεωρώ ότι η μεταβατική διάταξη με τον τρόπο που έχει διατυπωθεί και με τις ασάφειες που κρύβει, είναι αν μη τι άλλο άδικη και άστοχη. Σαφώς και θα πρέπει να συμπεριληφθεί διευκρίνιση που να ορίζει τους τίτλους σπουδών, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι δε θα λάβουν άδεια άτομα τα οποία αξιοποιώντας το κενό νόμου, κατάφεραν να εξασκούν το επάγγελμα του λογοθεραπευτή εδώ και χρόνια, μόνο και μόνο επειδή δε γίνεται έλεγχος στο ποιος κάνει έναρξη στην εφορία. Δε μπορεί σε καμία περίπτωση να αποτελεί κριτήριο ο χρόνος ασφάλισης στον ΟΑΕΕ ή το ότι όλα αυτά τα άτομα εξασκούν για χ ή ψ συναπτά έτη το επάγγελμα με καλά αποτελέσματα.
Θεωρώ ότι πρέπει να ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι φοιτητές του μεταπτυχιακού Λογοθεραπείας του ΕΚΠΑ δεν έχουν τη δυνατότητα να ολοκληρώσουν τη διετή απαιτούμενη προϋπηρεσία καθώς είναι ακόμα φοιτητές στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα.
Ο σύλλογός μας προτείνει επίσης στις μεταβατικές διατάξεις να συμπεριληφθούν και οι κάτοχοι μεταπτυχιακού διπλώματος οι οποίοι δεν έχουν συμπληρώσει τα δύο έτη απασχόλησης ως λογοθεραπευτές. Η παράγραφος θα μπορούσε να διατυπωθεί ως εξής:
Άδεια ασκήσεως επαγγέλματος λογοθεραπευτή λαμβάνουν και οι μέχρι την έκδοση του προεδρικού διατάγματος κάτοχοι του Μεταπτυχιακού Διπλώματος Λογοθεραπεία-Συμβουλευτική του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Το νέο ΠΔ λύνει πολλά από τα προβλήματα που δημιουργούσε το υπό κατάργηση ΠΔ 176/2014. Για όσους δεν γνωρίζουν, θα θέλαμε να ενημερώσουμε ότι:
1. Το 1999, συστάθηκε ειδική επιτροπή ( κατόπιν αιτήματος του ΚΕΣΥ) αποτελούμενη από καθηγητές λογοθεραπείας των ΤΕΙ, των ΑΕΙ και εκπροσώπους του ΠΣΛ( ΠΑνελλήνιος Σύλλογος ΛΟγοπεδικών), η οποία αποφάσισε ( απόφαση που έγινε δεκτή από το ΚΕΣΥ αρ.αποφ. 4 της 161ης ολομέλειας /22-6-2000) ότι άδεια ασκήσεως επαγγέλματος λογοθεραπευτή λαμβάνουν και τα μεταπτυχιακά της ημεδαπής ή της αλλοδαπής με την αντίστοιχη πρακτική άσκηση. Έκτοτε, σε κάθε απόφαση του ΚΕΣΥ περιλαμβάνονται και τα μεταπτυχιακά προγράμματα.
2. Με το υπ’ αρ. Υ7Γ/ΔΥ/25-7-2002 έγγραφο του Υπουργείου Υγείας προς το ΚΕΣΥ, αναγνωρίζεται ρητά ότι το Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Λογοθεραπείας- Συμβουλευτικής πληροί τις προϋποθέσεις ώστε οι κάτοχοι αυτού να συμπεριληφθούν στις κατηγορίες που θα τύχουν άδεια ασκήσεως επαγγέλματος θεραπευτή λόγου.
3. Επίσης, ο ΑΣΕΠ ( ΦΕΚ 274/7-8-2007) προβλέπει την κάλυψη θέσεων λογοθεραπευτή από κατόχους μεταπτυχιακού τίτλου ετήσιας τουλάχιστον φοίτησης, εφόσον δεν καλυφθούν από κατόχους πτυχίου πανεπιστημιακής εκπαίδευσης.
Για τους λόγους αυτούς και επειδή τα μέλη μας εργάζονται ως λογοθεραπευτές, προτείνουμε να διατυπωθεί ως εξής η παράγραφος δ του άρθρου 1, ώστε να αποφευχθούν προβλήματα κατά την κατάθεση των δικαιολογητικών στις νομαρχίες:
Για την άδεια λογοθεραπευτή απαιτείται
Πτυχίο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης της αλλοδαπής ή της ημεδαπής και μεταπτυχιακός τίτλος σπουδών στη λογοθεραπεία της ημεδαπής ή της αλλοδαπής με αποδεδειγμένη με κάθε νόμιμο τρόπο διετή απασχόληση ως λογοθεραπευτής στην ημεδαπή ή στην αλλοδαπή.
Πιστεύω πως η 10ετής προϋπηρεσία πρέπει να συμπληρωθεί με πτυχίο πανεπιστημίου της ημεδαπής ή της αλλοδαπής. Πρόκειται όμως για μια πρόβλεψη του νομοθέτη η οποία διασφαλίζει πως επιστήμονες λογοθεραπευτές με υψηλό επίπεδο κατάρτισης θα συνεχίσουν να παρέχουν τις υπηρεσίες τους και δεν θα βρεθούν μπροστά σε μια βίαιη διακοπή των υπηρεσιών τους.
Θα πρότεινα επίσης να δοθεί μεγαλύτερο χρονικό διάστημα σε όσους χρειάζεται να συγκεντρώσουν συμπληρωματικά έγγραφα από υπηρεσίες που καθυστερούν υπερβολικά (βλ. ΣΑΕΠ). Το ένα έτος φαντάζει πολύ λίγο.
Στις μεταβατικές διατάξεις θα ήταν σκόπιμο να ενταχθούν προς αποφυγή αδικιών που κινούνται εκτός πνεύματος του Π.Δ. και οι κάτοχοι πτυχίου της ημεδαπής ή της αλλοδαπής και, μέχρι την δημοσίευση του παρόντος, Μεταπτυχιακού της ημεδαπής ή της αλλοδαπής στην λογοθεραπεία που δεν έχουν προλάβει ή δεν θα προλάβουν μέχρι την δημοσίευση του να συμπληρώσουν τις προϋποθέσεις του άρθρου 1 περ. δ.
Αυτό είναι σημαντικό προκειμένου να μην βρεθούν εκτός καταρτισμένοι επιστήμονες που έχουν κάνει την προβλεπόμενη πρακτική άσκηση και δεν έχουν ακόμα προλάβει να συμπληρώσουν την διετία ή για κάποιον λόγο ασκούσαν παράλληλα και άλλο επάγγελμα.
Σημαντικό είναι να υπάρξει μέριμνα και για τους νέους απόφοιτους των ΑΕΙ και ΑΤΕΙ,προπτυχιακών και μεταπτυχιακών σπουδών, οι οποίοι δεν έχουν την απαιτούμενη προϋπηρεσία, ώστε να διασφαλίζεται το δικαίωμά τους στην εργασία μετά την κτίση του τίτλου τους.
Ονομάζομαι Νέζου Ιωάννα έχω τελειώσει το Queen Margaret University Degree of Bachelor of Science with Honours in LOGOPAEDICS από το Νοεμβριο 2007 τετραετής φοιτηση και ώρες κλινικής πρακτικής 1100 ώρες σε δημόσια νοσοκομεία ,σε δημόσια και ιδιωτικά ιδρύματα και με πιστοποίηση UK NARIC. Εχω δημιουργήσει κέντρο λογοθεραπείας στα Μέγαρα Αττικής όπου εργάζονται μαζί με εμένα αλλες δύο λογοθεραπεύτριες ,μία εργοθεραπευτρια ,μια παιδοψυχολόγος και υπάρχει και συνεργασία με παιδοψυχίατρο.
Κάνουν την πρακτική τους άσκηση φοιτητές λογοθεραπείας από δημόσια εκπαιδευτικά ιδρύματα.Είμαι εργοδότης σε φοιτητές λογοθεραπείας δημόσιων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων.Τα σεμινάρια που έχω παρακολουθήσει είναι: » παιδικός τραυλισμός: αξιολόγηση και θεραπευτική αντιμετώπιση» , » 16ο ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΚΛΙΝΙΚΗΣ ΑΚΟΥΟΛΟΓΙΑΣ -ΝΕΥΡΟΩΤΟΛΟΓΙΑΣ», «6ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΑΙΔΟΝΕΥΡΟΛΟΓΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ», «ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΦΩΝΗΣ» , «ΨΥΧΟΚΙΝΗΤΙΚΗ», «ΜΑΘΗΤΕΣ ΜΕ ΚΙΝΗΤΙΚΗ ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΕΛΕΠΑΠ» , ΒΑΣΙΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ PECS- ΜΕΡΟΣ 1″, » Α΄ΤΕΣΤ ΑΝΙΧΝΕΥΤΙΚΗ ΔΟΚΙΜΑΣΙΑ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑΣ»,»ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΗ ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΤΟΥ ΜΕΤΑΦΩΝ ΤΕΣΤ «, «ΑΘΗΝΑ ΤΕΣΤ»
Σύμφωνα με τον Νόμο 3696/2008, περίπτωσης γ΄ της παραγράφου 1 του άρθρου 1 (όπως ισχύει μετά την τροποποίηση – αντικατάσταση από τις διατάξεις των Νόμων 4093/2012 και 4111/2013), τα πτυχία, οι τίτλοι, οι βεβαιώσεις, τα πιστοποιητικά σπουδών και οποιασδήποτε ονομασίας βεβαίωση που χορηγούν τα κολλέγια δύνανται της αναγνώρισης επαγγελματικής ισοδυναμίας τίτλων ανώτατης εκπαίδευσης του ελληνικού συστήματος τυπικής εκπαίδευσης.
Επομένως, κατά το μέρος που το ΠΔ 176/2014 παραγνωρίζει πλήρως την διαδικασία της αναγνώρισης επαγγελματικής ισοδυναμίας, την οποία ρητώς προβλέπει η κείμενη νομοθεσία, αφενός έρχεται σε προφανή αντίφαση με τις προεκτεθείσες διατάξεις περί επαγγελματικής ισοδυναμίας και εξαιρεί από την δυνατότητα πρόσβασης στο λογοθεραπευτικό επάγγελμα αποφοίτους κολλεγίων που συνεργάζονται με βρετανικά πανεπιστήμια, χωρίς προφανή δικαιολογητική βάση και κατά παράβαση πλήθους συνταγματικών αρχών και κανόνων, ιδίως, δε, του δικαιώματος στην ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητας.
Ενόψει των ανωτέρω κρίνεται σκόπιμο να συμπεριληφθούν μεταξύ των δικαιούχων απόκτησης άδειας ασκήσεως επαγγέλματος λογοθεραπευτή όχι μόνον όσοι έχουν αναγνωρισμένα επαγγελματικά προσόντα, αλλά και όσοι κατέχουν τίτλο σπουδών που έχει αναγνωριστεί ως επαγγελματικά ισοδύναμος. Σημειωτέον, ότι αντίστοιχη πρόβλεψη δεν υπάρχει στο ΠΔ 176/2014.
Το σχέδιο Π.Δ. κινείται στη σωστή κατεύθυνση καθώς συμπεριλαμβάνει στους δικαιούχους άδειας ασκήσεως επαγγέλματος τους κατόχους 2ετούς Μεταπτυχιακού τίτλου. Θεωρώ ότι στις μεταβατικές διατάξεις θα έπρεπε να συμπεριληφθούν και οι απόφοιτοι 2ετους Μεταπτυχιακού αλλοδαπής που δεν έχουν λάβει ακόμη άδεια ασκήσεως επαγγέλματος καθώς και απόφοιτοι μεταπτυχιακού ημεδαπής που δεν έχουν προλάβει να συμπληρώσουν διετή προϋπηρεσία.
Με την παράγραφο 1 του παρόντος άρθρου αποφεύγεται να βρεθούν εκτός εργασίας συνάδελφοι αναγνωρισμένης επιστημονικής κατάρτισης που για πολλά χρόνια προσέφεραν στη δημόσια υγεία αλλά και στην εξέλιξη του κλάδου. Πρέπει να απαιτηθεί μαζί με την 10ετή προϋπηρεσία και η ύπαρξη πτυχίου πανεπιστημίου.
Προτείνω επίσης να δοθεί μια μεταβατική περίοδος 2-3 ετών προς όλους τους ενδιαφερόμενους για την προσκόμιση όλων αυτών των δικαιολογητικών που τους ζητούνται και τα οποία χορηγούνται από υπηρεσίες όπως το ΣΑΕΠ οι οποίες είναι ιδιαιτέρως χρονοβόρες.
Η μεταβατική διάταξη είναι στη σωστή κατεύθυνση και δεν πρέπει να συγχέεται η σκοπιμότητά της (π.χ με επιχειρήματα για εξίσωση πτυχίων, προτίμηση εμπειρίας έναντι τίτλων κλπ).
Οι μεταβατικές διατάξεις υπάρχουν στους νόμους για να καλύψουν καταστάσεις που έχουν δημιουργηθεί – παγιωθεί ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΙΣΧΥΟΣ ΚΑΘΕ ΝΟΜΟΥ. (μεταβατική διάταξη = η διάταξη με την οποία ρυθμίζονται τα θέματα που προκύπτουν από τη μεταβολή της νομοθεσίας, δηλαδή τη μετάβαση από την προϊσχύουσα στη νέα νομοθεσία)
Εν προκειμένω καλύπτεται η περίπτωση εκείνων που επί 10 και πλέον έτη εργάστηκαν ελεύθερα, φορολογήθηκαν, πλήρωσαν ασφαλιστικές εισφορές, απασχόλησαν προσωπικό κλπ σε ένα κράτος που δεν είχε όρους και προϋποθέσεις για την άσκηση ενός συγκεκριμένου επαγγέλματος. Σε αυτούς τους ανθρώπους δεν μπορεί να έρθει το κράτος σήμερα και να πει «απαγορεύω την συνέχιση της απασχόλησης για τον χ τυπικό λόγο».
Ακόμα και εάν το έλεγε – όπως και έκανε στην ουσία με τις ατυχέστατες διατυπώσεις του προηγούμενου ΠΔ – ο κάθε επαγγελματίας θα μπορούσε να δικαιωθεί αργά ή γρήγορα δικαστικά.
Η εν λόγω πρόβλεψη είναι σύμφωνη με την αρχή του κράτους δικαίου και πρέπει οπωσδήποτε να διατηρηθεί.
Εφόσον ο λογοθεραπευτης κατέχει τα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα (πτυχίο αλλοδαπής η ημεδαπης, κλινική πρακτική κλπ) θεωρώ πως για κάποιον που έχει συμπληρώσει 8 η 9 χρόνια και δεδομένης της τεράστιας καθυστέρησης του σαεπ και του δοαταπ, είναι ατυχής η επιλογή της δεκαετους προϋπηρεσίας. Ενα ασφαλές όριο προϋπηρεσίας εφόσον επαναλαμβάνω τηρούνται τα παραπάνω είναι η πενταετία. Θέτοντας σαν όριο τα 10 έτη αποκλειετε και ταλαιπωρείτε επαγγελματιες που δουλεύουν και προσφέρουν με τους φόρους τους στο κράτος η και συντηρώντας άλλες οικογένειες θεραπευτων αρκετά χρόνια. ας Μην ξεχνάμε το ύψιστο αγαθό που είναι το δικαίωμα στην εργασία ειδικά τους δύσκολους αυτούς καιρούς που ζούμε. Ευχαριστώ για το χρόνο σας.
Θεωρω πως η άδεια ασκησεως επαγγελματος θα πρέπει να δοθει και σε κατόχους μεταπτυχιακου τιτλου στη λογοθεραπεια της ημεδαπης ή αλλοδαπης τουλαχιστον ενός έτους και χωρις να έχουν συμπληρώσει τη διετη προϋπηρεσία ως κυρια επαγγελματικη απασχοληση, γιατι πρεπει να δινεται η δυνατότητα και στους νεους ανθρωπους να εργαστουν.
Θεωρώ ότι η δεκαετής εμπειρία χωρίς ταυτόχρονο έλεγχο του πτυχίου του λογοθεραπευτή που την έχει, από μόνη της, δεν μπορεί να εξασφαλίσει την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες.
κανονισμούς, οπως η Ευωπαια θα πρεπει να πιστοποιει οτι οι κάτοχοί της είναι άρτια εκπαιδευμενοι.
Δυστυχως ο κύκλος των 40 μαθηματων απο κλάδους Ψυχολογιας, γλωσσολογιας, ιατρικής και ειδικοτητας δεν είναι δυνατο να αντικατασταθουν και να συγκριθουν με τα μεταπτυχιακα προγραμματα που ειδικευουν σε τομεις μια ευρεια Γκαμα διαταραχων.
Κυριε Υπουργε αισθανεσθε σίγουρος οτι διασφαλίζονται οι ασθενεις με διαταραχες οπως
Αυτισμος
Γλωσσικες διαταραχες
Διαταραχες φωνησης
Διαταραχες καταποσης
Νευρογενεις διαταραχες ομιλιας
Επικτητες διαταραχες Λογου
Και αναριθμητες ακομα διαταραχες που απαιτουν μια γενικη υποδομη με σκοπο την αποκατασταση;.
Προσπαθειτε να εξυγειανετε την ανθρωπιστικη κριση.
Ιδου η ευκαιρια σαςμως οι λάθος αποφασεις οδηγουν σε
Για το Άρθρο 2
α) Παρ. 1: Προς το σκοπό άρσης των αντιρρήσεων που έχουν διατυπωθεί, θα μπορούσε εναλλακτικά να προστεθεί μετά το «χορηγείται κατ’ εξαίρεση» η φράση: «σε κατόχους πανεπιστημιακών τίτλων σπουδών στην ημεδαπή ή στην αλλοδαπή που μέχρι την έκδοση του παρόντος διατάγματος διαθέτουν αποδεδειγμένη…». Για την απόδειξη της απασχόλησης βλ. παρατήρηση άρθρου 1 υπό δ.
β) Παρ. 2. Λόγω των γραφειοκρατικών κυρίως προβλημάτων που εντοπίζονται στη λειτουργία του ΣΑΕΠ και στην καθυστέρηση στην διεκπεραίωση των σχετικών αιτημάτων προτείνεται η προσθήκη εδαφίου ως εξής: «Η προθεσμία παρατείνεται για ένα ακόμη έτος για όσους έχουν αποδεδειγμένα καταθέσει αίτηση αναγνώρισης επαγγελματικών προσόντων στο ΣΑΕΠ».
γ) Προτείνεται προσθήκη παρ. 3 ως εξής: «Ο τίτλος σπουδών τριτοβάθμιας εκπαίδευσης της αλλοδαπής (βασικός ή μεταπτυχιακός) ή/και η πράξη αναγνώρισής του από το ΔΟΑΤΑΠ (πρώην ΔΙΚΑΤΣΑ) του άρθρου 1 εναλλακτικά δύναται να αναφέρει τις ταυτόσημες της Λογοθεραπείας έννοιες (ενδεικτικά λογοπεδική, λογοπαθολογία, παθολογία λόγου-γλώσσας, σπουδές κλινικής επικοινωνίας, διαταραχές λόγου και επικοινωνίας κ.λπ.). Περί του ταυτοσήμου των όρων απαιτείται βεβαίωση επαγγελματικού-επιστημονικού Συλλόγου Λογοθεραπευτών της χώρας που έχει συσταθεί πριν την έκδοση του παρόντος ή αναγνωρισμένου ομοταγούς πανεπιστημίου της αλλοδαπής ή διεθνώς αναγνωρισμένου επαγγελματικού-επιστημονικού φορέα λογοθεραπευτών της αλλοδαπής». Εναλλακτικά μπορεί στο ΠΔ να προσαρτηθεί κατάλογος των τίτλων αυτών, ο οποίος έχει κατατεθεί από το Σύλλογό μας στην αρμόδια Διεύθυνση Επαγγελμάτων Υγείας (αρ. πρωτ.15/260 – 2/2/2015)
Κύριοι υπεύθυνοι του Υπουργείου, που το μέλλον μας σαν λογοθεραπευτές είναι στα χέρια σας, πρέπει να βάλετε στο νέο ΦΕΚ ΟΛΟΥΣ τους ΤΑΥΤΟΣΗΜΟΥΣ ξενόγλωσσους τίτλους σπουδών του εξωτερικού της λογοθεραπείας, π.χ. ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ κ.ά., που έχουν ήδη αναγνωριστεί ως ισότιμοι εδώ και 19 -20 χρόνια από το ΔΙ.Κ.Α.Τ.Σ.Α. Και δώστε μας την άδεια που δικαιούμαστε.
Διαφορετικά, θα αναγκαστούμε να κινηθούμε νομικά και θα ζητήσουμε πίσω, τις εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ που έχουμε δώσει στην εφορία σαν επαγγελματίες λογοθεραπευτές. Και δεν τολμώ να σκεφτώ, το τι μπορεί να ζητήσουν σαν αποζημείωση οι γονείς από το Κράτος αντίστοιχα.
1.Σίγουρα είναι σωστό που λαμβάνεται υπόψη η εμπειρία στις μεταβατικές διατάξεις.
2.Οι μεταβατικές διατάξεις που σκοπό έχουν την αποκατάσταση του δικαίου και την ομαλή μετάβαση στις νέες συνθήκες που ορίζει το Π.Δ., θα πρέπει να καλύψουν το κενό που δημιουργείται για τους ήδη επαγγελματίες (έστω και 1 έτους) που εξαρτούνται από τις γραφειοκρατικές καθυστερήσεις για την έκδοση βεβαιώσεων από Αρμόδιες Αρχές του Υπ. Παιδείας. Ήτοι, 1-4 έτη για τις αναγνωρίσεις απο ΔΟΑΤΑΠ ή ΣΑΕΠ. Αυτοί οι επαγγελματίες προφανώς θα αποκατασταθούν από το άρθρο 1 του Π.Δ., αλλά έως τότε, παραμένουν έρμαιοι του γραφειοκρατικού συμπλέγματος.
3.Προτείνεται η προσθήκη στις μεταβατικές διατάξεις, προσωρινής άδειας πενταετούς διάρκειας, για όσους έχουν αποδεδειγμένη από ασφαλιστικό φορέα εμπειρία έστω και ενός έτους και αναμένουν την αναγνώριση από ΔΟΑΤΑΠ ή από ΣΑΕΠ ή έκδοση άδειας επαγγέλματος απο Κράτη-Μέλη της Ε.Ε.
Είναι αδιανόητο οι κάτοχοι μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών που δεν συμπλήρωσαν 2ετή προϋπηρεσία να εξαιρούνται… Στις μεταβατικές διατάξεις πρέπει οπωσδήποτε να συμπεριληφθούν!!!
Σχετικά με αυτή τη διάταξη, πιστεύω πως δεδομένου οτι οι καταστάσεις και οι καιροί είναι δύσκολοι ώστε όλοι να έχουν υποχρεωτική προϋπηρεσία τόσο μεγάλη μάλιστα όσο αναφέρεται θα έπρεπε κάτι να γίνει προκειμένου τα όρια να είναι λίγο πιο ελαστικά. Υπάρχουν συνάδελφοι που δεν έχουν ολοκληρώσει τον κύκλο των σπουδών τους ακόμη. Με βάση τους καιρούς που διανύουμε δε νομίζω πως όλοι μπορούν να έχουν αυτή τη δεκαετή εμπειρία που ζητείται…
Συμφωνώ και εγώ με την Κατερίνα Καρλή, ότι δηλαδή στις μεταβατικές διατάξεις θα πρέπει να συμπεριληφθούν οι κάτοχοι 2ετούς Μεταπτυχιακού τίτλου Λογοθεραπείας (της ημεδαπής ή της αλλοδαπής), οι οποίοι δεν έχουν ακόμη προϋπηρεσία (ή δεν έχουν συμπληρώσει διετή προϋπηρεσία). Δεν είναι δυνατόν στις άλλες Ευρωπαϊκές Χώρες να δίνονται επαγγελματικά δικαιώματα σε 2ετή Μεταπτυχιακά Λογοθεραπείας μετά το πέρας των σπουδών τους και χωρίς να έχουν προϋπηρεσία και να μην δίνονται στην Ελλάδα για τα ελληνικά ή ξένα 2ετή Μεταπτυχιακά.
Θεωρώ ότι βεβαίωση Άσκησης Επαγγέλματος πρέπει να δοθεί και σε κατόχους πτυχίου τριτοβάθμιας εκπαίδευσης με μεταπτυχιακο τίτλο σπουδών στη λογοθεραπεία της ημεδαπης η της αλλοδαπης διαρκείας τουλάχιστον 1 έτους και χωρίς να έχουν συμπληρώσει την διετη προϋπηρεσία ως κυρία επαγγελματική απασχόληση καθώς θα πρέπει και οι νέοι απόφοιτοι των σχολών να έχουν δικαίωμα στην εργασία.
Το παρόν ΠΔ κινειται προς τη σωστή κατεύθυνση καλύπτοντας κενά του προηγούμενου ΠΔ. Ωστόσο, θα ήταν καλό να υπάρξει ρύθμιση για τους κατόχους 2ετους μεταπτυχιακού ημεδαπής 4 που δεν έχουν συμπληρώσει διετή προϋπηρεσία.
Κύριε υπουργέ μην επαναλάβετε λάθη του παρελθόντος !!!!! Δεν είναι εμπόριο η λογοθεραπεία κύριε υπουργέ! Ποτε πια θα σταματήσουμε εμείς που σπουδάσαμε στα δημόσια ΑΤΕΙ αυτής της χώρας να θεωρούμε τους εαυτούς μας αν μη τι άλλο «κορόιδα» επειδή στηρίξαμε τις δομές του κράτους και δεν εκμεταλλευτήκαμε τα «παραθυράκια» των ιδιωτικών κολεγίων;Απο ποτε η ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ έγινε εξειδίκευση 1 ή 2 ετών;Κι αν ειναι τοσο εύκολο να γίνεις λογοθεραπευτης γιατι το προγραμμα σπουδών μας στα ΑΤΕΙ δεν ειναι 2ετες;Μιλήστε με τους διευθυντές των ασφαλιστικών ταμείων που αποζημιώνουν κάθε ΜΗΝΑ χιλιάδες άτομα που εκμεταλλεύτηκαν το «στην ΕΛΛΑΔΑ ότι δηλώσεις εισαι » και μετα αποφασίστε…τελικα το σημαντικό ειναι να βολευτούν όσοι «ξεβολεύτηκαν» ;
Είναι γεγονός ότι είναι σχεδόν ακατόρθωτο οι συνάδελφοι που τελειώνουν τη σχολή Λογοθεραπείας (προπτυχιακά ή μεταπτυχιακά) να αποκτήσουν επαγγελματική προϋπηρεσία με στόχο την αναγνώριση και την πιστοποίηση των προσόντων τους.
Ελπίζω σε μία αντικειμενική και δίκαια λύση του ζητήματος. Ευχαριστώ.
Και κάτι τελευταίο. Η μακρόχρονη παραμονή και επιβίωση στο δύσκολο έντονα ανταγωνιστικό επαγγελματικό περιβάλλον του κλάδου μας σε συνδυασμό με την αύξηση των περιστατικών αυτισμού κλπ για λόγους άσχετους με την παρούσα διαβούλευση, αποτελεί τη Λυδία Λίθο και το δοκιμαστήριο της αξίας του κάθε σωστού επιστήμονα/επαγγελματία.
Μόνο έτσι χωρίζει η ήρα από το στάρι και επιβιώνει ο καλύτερος.
Γιατί τι να το κάνεις το πτυχίο και μάλιστα του ΤΕΙ, μαζί με την ολοκαίνουρια άδεια και το στραφτερό κέντρο λογοθεραπείας/εργοθεραπείας/συμβουλευτικής αν δεν σε εμπιστεύεται ούτε η θεία σου να μάθεις στο 3χρονο ανηψάκι να λέει το ρ και το σ;
Η 10ετία πολύ σωστά δικαιώνει αυτούς με την πολύχρονη προϋπηρεσία και όχι μόνο.
Αποδεικνύει οτι το κράτος σέβεται την εμπειρία.
Οι νεόκοποι φοιτητές και πτυχιούχοι του ΤΕΙ ποιους ρωτούν, ποιοι είναι εισηγητές στα συνέρδια και τα σεμινάρια;
Ποιοι μπορούν να δημιουργήσουν, να διεξάγουν και να εκτιμήσουν ένα σταθμισμένο τεστ με μεγαλύτερα ποσοστά επιτυχίας; Σίγουρα ο παλιότερος και πιο έμπειρος.
Από τους παλιότερους και εμπειρότερους διδαχθήκαμε όλοι και σε πανεπιστήμια της Αμερικής και της Ευρώπης είχαν σπουδάσει αυτοί αρχικά, αφού στην Ελλάδα τότε τους δυσλεκτικούς τους κορϊδεύαμε στο σχολείο γιατί δεν ξέραμε.
Κι αν κάποιος νέος απόφοιτος του ΤΕΙ βαυκαλίζεται ή φιλοδοξεί να γίνει καλύτερος από τους πανεπηστημιακούς του δασκάλους, σίγουρα μπορεί με την εμπειρία, την ενασχόληση, τα μεταπτυχιακά στα πανεπηστήμια των οποίων τους τίτλους πολλοί σνομπάρουν.
Συνεπώς σωστή η 10ετία αλλά και γι αυτούς που έχουν κάτι λιγότερο καλύτερο θα ήταν να συμπεριληφθούν αναλυτικά τίτλοι σπουδών πανεπιστημίων πχ της Αμερικής σε τομείς όπως ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ που δεν έχουν μέσα τη λέξη λογοθεραπεία. Είναι λάθος πολιτικής να αποκλεισθούν Πανεπιστημιακά Ιδρύματα κολοσοί της Αμερικής που αποτελούν πρωτοπόρους στον τομέα αυτό και με ένα κοινωνικό κράτος από πίσω να τα υποστηρίζει.
Πολύ σωστή η εισαγωγή της 10ετίας. Είναι μια έμμεση απόδειξη και παραδοχή από την πολιτεία και από κάθε νοήμωνα άνθρωπο οτι η συνεχής τριβή, ενασχόληση και κατά συνέπεια εμπειρία στο χώρο κατοχυρώνει κάποιον να πάρει την άδεια. Έχει δοκιμασθεί τόσα χρόνια στην αγορά εργασίας και έχει βοηθήσει στην πρακτική εξάσκηση γενιές και γενιές φοιτητών, αντλώντας παράλληλα από και από αυτούς κάθε τι καινούριο στον κλάδο.
Μπράβο, πολύ σωστή η μεταβατική με τη 10ετία. Μόνο αυτό σώζει όσους έχουν πολύχρονη προϋπηρεσία με πτυχία από το εξωτερικό αποκτημένα σε εποχές που πολλοί τωρινοί λογοθεραπευτές ήταν αγέννητοι.
Συμφωνώ κγω με την τοποθέτηση της προλαλήσασας Κατερίνας Καρλή, ότι στις μεταβατικές διατάξεις σαφώς και πρέπει υπάρξει πρόνοια από το κράτος να συμπεριληφθούν οι κάτοχοι διετούς μεταπτυχιακού τίτλου τόσο της ημεδαπής όσο και της αλλοδαπής, οποίοι δεν θα έχουν ακόμη προλάβει να συμπληρώσουν την απαιτούμενη διετή προϋπηρεσία, έτσι όπως ορίζεται από το τρέχον τουλάχιστον προεδρικό διάταγμα.
Το σχέδιο Π.Δ. κινείται στη σωστή κατεύθυνση καθώς συμπεριλαμβάνει στους δικαιούχους άδειας ασκήσεως επαγγέλματος τους κατόχους 2ετούς Μεταπτυχιακού τίτλου. Φαίνεται ότι γίνεται προσπάθεια οι προϋποθέσεις για τη χορήγηση άδειας ασκήσεως επαγγέλματος να ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα του επαγγέλματος. Θεωρώ ότι στις μεταβατικές διατάξεις θα έπρεπε να συμπεριληφθούν και οι απόφοιτοι 2ετους Μεταπτυχιακού αλλοδαπής που δεν έχουν λάβει ακόμη άδεια ασκήσεως επαγγέλματος καθώς και απόφοιτοι μεταπτυχιακού ημεδαπής που δεν έχουν προλάβει να συμπληρώσουν διετή προϋπηρεσία.
Θα συμφωνήσω με την ήδη διατυπωθείσα άποψη πως είναι τραγικό να πάρει άδεια κάποιος που δέν έχει τα επαγγελματικά προσόντα , είναι όμως τραγικότερο να μην πάρει κάποιος που έχει τα επαγγελματικά και επιστημονικά προσόντα και για δεκαετίες ασκεί το επάγγελμα καθ όλα νόμιμα και σύμφωνα με τις μέχρι τώρα απαιτήσεις της πολιτείας. Το παρόν άρθρο έρχεται να καλύψει το συγκεκριμένο κενό γράμμα του νόμου. Χωρίς να είμαι νομικός θα ήθελα να διευκρινιστεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες κατά πόσο είναι συνταγματικό να στερεί η πολιτεία το δικαίωμα στην εργασία πολιτών , οι οποίοι αποδεδειγμένα το δικαιούνται, αλλά εξαιτίας δικών της παραλείψεων και αδυναμιών κάνει το σφάλμα να τους το στερήσει. Ας φροντίσει η πολιτεία , από εδώ και στο εξής να νομοθετήσει για την θωράκιση του έπαγγέλματός μας. Θεωρώ πως , εφόσον πρόκειται για παλαιούς επαγγελματίες, πρέπει να δοθεί μια μεταβατική περίοδος δύο έως τριών ετών στους ενδιαφερόμενους γαι να καταφέρουν να συγκεντρώσουν τα δικαιολογητικά που για πρώτη φορά τους ζητούνται με το παρόν νομοθέτημα και τα οποία χορηγούνται από φορείς οι οποίοι αποδεδειγμένα είτε απαιτούν μεγάλο χρονικό διάστημα για την έκδοσή τους είτε υπολειτουργούν.
Είμαι λογοθεραπεύτρια και έχοντας γνωρίσει σε επαγγελματικό χώρο άτομο όπου δουλεύει εδώ και 25 χρόνια σαν λογοθεραπευτής, έχοντας κάνει ένα μόνο μεταπτυχιακό, και γνωρίζοντας το είδος των υπηρεσιών που παρέχει, προσωπικά θεωρώ ότι το να έχει κάποιος 10 χρόνια προϋπηρεσία σαν λογοθεραπευτής δεν σημαίνει ότι έχει επαρκείς γνώσεις για να ασκεί το επάγγελμα αυτό. Το ότι έχουν δουλέψει 10 χρόνια σαν λογοθεραπευτές δεν εγγυάται ότι θα κάνουν σωστά τη δουλειά τους, η οποία μάλιστα συχνά αφορά άτομα με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες. Δεν θα έπρεπε να υπάρχει μία αξιολόγηση για τα άτομα αυτά πριν τους δοθεί η άδεια ασκήσεως επαγγέλματος, εφόσον η δουλειά τους έχει αντίκτυπο σε ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες; Είναι λογικό να δίνεται σε κάποιον η άδεια, που μπορεί να μην έχει ιδέα τι είναι η λογοθεραπεία; Όση εμπειρία και να έχει αποκτήσει κάποιος δεν σημαίνει ότι τόσα χρόνια δούλευε με σωστά δεδομένα και ότι θα μπορεί να συνεχίσει να δουλεύει έτσι.
Κύριοι, βελτιώσετε το θεσμικό πλαίσιο των κλινικών πρακτικών των ΤΕΙ που είναι ουσιαστικά ανεξέλεγκτες και μετά κρίνετε άλλα προγράμματα σπουδών..
Το νέο σχέδιο Π.Δ.έρχεται να επανορθώσει τις αδικίες που είχε το προηγούμενο Π.Δ. 176/31.12.2014 (Γιατί Π.Δ. την τελευταία μέρα πριν πέσει η προηγούμενη κυβέρνηση? Τί σκοπούς εξυπηρετούσε?).
Συγκεκριμένα, γνωρίζω άτομα που σπούδασαν 3 έτη σε ιδιωτική σχολή Λογοθερπείας(η οποία είχε το ίδιο πρόγραμμα σπουδών με το πανεπιστήμιο της Σόφιας)πολύ πριν ιδρυθεί το πρώτο ΤΕΙ Λογοθεραπείας στην Ελλάδα(1996). Εχουν κάνει έναρξη επαγγέλματος στην ΔΟΥ και στον ΟΑΕΕ(πρώην ΤΕΒΕ). Για 15 έτη εργάζονται συνεχώς και χωρίς διακοπή σε διάφορα κέντρα ειδικής αγωγής με άριστα αποτελέσματα.Ανταποκρίνονται σε όλες τις ασφαλιστικές και φορολογικές υποχρεώσεις.
Δέν βλέπω τον λόγο γιατί να μην πάρουν την άδεια άσκησης επαγγέλματος Λογοθεραπευτή.
Και ποιος σας ειπε οτι στις εφορίες και στο ΤΕΒΕ δε ζητάνε τα πτυχία;;;;τι ειναι αυτα που λέτε κύριοι;;;ελεος πια!!!συγχαρητηρια στον κύριο υπουργό που δεν κλείνει υγιείς επιχειρήσεις στην Ελλάδα που πλήττει απο ανεργία!
Θεωρώ ελλιπή τη μεταβατική διάταξη καθώς δε διευκρινίζει πουθενά τον τίτλο σπουδών ολων αυτών που 10 χρόνια πριν εκαναν απλά μια έναρξη επαγγελματος στο ΤΕΒΕ..Και πιστεύω πως ολοι οι σχετικα «παλαιοτεροι» συναδελφοι γνωρίζουμε ποσο εύκολη διαδικασία ήταν να κανουμε τοτε εναρξη..απαιτείται λοιπον διευκρίνηση ακομα κ για αυτην την κατηγορία.
Στην παράγραφο 2 του άρθρου 2 των μεταβατικών διατάξεων αναφέρεται προθεσμία 1χρόνου για την προσκόμιση των δικαιολογητικών. Όσοι κάνουν μεταφορά των επαγγελματικών τους δικαιωμάτων από τη χώρα απόκτησης στην Ελλάδα θα πρέπει υποχρεωτικά να περάσουν από το ΣΑΕΠ. Το ΣΑΕΠ αυτή τη στιγμή είναι υπό σύσταση και έχει άπειρες αιτήσεις κατά τα λεγόμενα των υπαλλήλων να διαχειριστεί. Υπάρχουν αιτήσεις συναδέλφων στο ΣΑΕΠ που εκκρεμούν 2 και 3 χρόνια. Μεγάλους χρόνους έχει και το ΔΟΑΤΑΠ. Μήπως η προθεσμία του ενός χρόνου του άρθρου 2 να ισχύει από την ημερομηνία έκδοσης της απόφασης του ΣΑΕΠ/ΔΟΑΤΑΠ? Διαφορετικά προβλέπω ότι λίγοι θα προλάβουν.
Στην ιστορία των επαγγελμάτων οποτεδήποτε τραβήχτηκε μία γραμμή για να ξεχωρίσει το πριν από το μετά, υπήρχαν μεταβατικές διατάξεις που κατοχύρωναν τα δικαιώματα των εργαζομένων με βάση το προηγούμενο καθεστώς. Είναι τραγικό κάποιος που δεν έχει επαγγελματικά προσόντα να πάρει άδεια ασκήσεως, είναι όμως τραγικότερο κάποιος που έχει τα προσόντα και ήδη εργάζεται σαν λογοθεραπευτής για χρόνια να μην πάρει άδεια ασκήσεως.
Ο αρχαιότερος επαγγελματικός σύλλογος στην Ελλάδα έχει έτος ιδρύσεως το 1982, επομένως υπάρχουν συνάδελφοι με τουλάχιστον 33 έτη υπηρεσίας και πολλοί άλλοι με λιγότερα οι οποίοι έκαναν πολύχρονους αγώνες για την έκδοση άδειας επαγγέλματος, για την ίδρυση σχολής, για τη διάδοση και εδραίωση του επαγγέλματος για την καθιέρωση επαγγελματικής δεοντολογίας, για την ενημέρωση της κοινότητας. Όλα αυτά τα χρόνια πραγματοποιούν συνέδρια, διεξάγουν έρευνες, εποπτεύουν φοιτητές, συμμετέχουν στον Ευρωπαϊκό και Διεθνή οργανισμό των λογοθεραπευτών (IALP και CPLOL), γνωμοδοτούν σε επιτροπές, εργάζονται σε θέσεις του δημοσίου, ακολουθούν τους ευρωπαϊκούς και παγκόσμιους κανόνες της επιστήμης και του επαγγέλματος. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι ασκούν το επάγγελμα με όλα όσα κατά καιρούς όριζε/απαιτούσε ως προϋποθέσεις η Ελληνική πολιτεία. Δηλαδή, έναρξη στην εφορία με κωδικό δραστηριότητας στην αρχή λογοθεραπευτή/λογοπεδικού και στη συνέχεια «υπηρεσίες λογοθεραπείας», πληρωμή εισφορών στον ΟΑΕΕ, εγγραφή στο επιμελητήριο (παλαιότερα), πληρωμή φόρων από την άσκηση υπηρεσιών λογοθεραπείας, αποζημίωση των πελατών τους από τα ασφαλιστικά ταμεία με την προσκόμιση του πτυχίου τους, έναρξη επαγγέλματος, καταστατικό εταιρείας, βεβαίωση εγγραφής στον επαγγελματικό σύλλογο, και πολλά άλλα. Αυτό ήταν και είναι το καθεστώς για όλους όσοι ασκούν ατομικό επάγγελμα ή εργάζονται με μπλοκάκι που είναι και η πλειοψηφία των συναδέλφων. Και αυτό το καθεστώς αφορούσε όλους, χωρίς η πολιτεία να τους διαφοροποιεί σε πτυχιούχους της αλλοδαπής ή της ημεδαπής. Θεωρώ λοιπόν υποχρέωση της πολιτείας να διασφαλίσει με τις μεταβατικές της διατάξεις τα δικαιώματα που έχουν αποκτήσει ως εργαζόμενοι και ασκούντες το επάγκελμα για πολλά χρόνια, όλους όσοι είναι μέλη των υφιστάμενων επαγγελματικών συλλόγων και ασκούν το επάγγελμα μέχρι σήμερα. Να τους εξαιρέσει από τις διατάξεις που θα ισχύσουν από εδώ και στο εξής και να τους χορηγήσει το δικαίωμα άσκησης του επαγγέλματος που ήδη ασκούν από 1 έως και 33 χρόνια κατά περίπτωση.
Χαιρετίζω λοιπόν την απόφαση να δοθεί άδεια με την προσκόμιση βεβαίωσης χρόνου ασφάλισης 10ετίας και προτείνω την εξής αλλαγή:
Στην πρόταση «…αποδεδειγμένη από ασφαλιστικό φορέα δεκαετή προϋπηρεσία» να προστεθεί « ή αποδεδειγμένη από την έναρξη στη ΔΟΥ δεκαετή (10ετή) συνεχή άσκηση ατομικού επαγγέλματος λογοθεραπευτή – υπηρεσίες λογοθεραπείας ή βεβαίωση της υπηρεσίας για τους εργαζόμενους στο δημόσιο».
Είναι ποτέ δυνατόν να δεχθούμε όποιον παρανόμησε κατά το παρελθόν εκμεταλλευόμενος αυτό το αδικαιολόγητο κενό χρόνων και που προφανώς με την αμάθεια του και το θράσος του όχι μόνο αμαύρωσε την επιστημονική υπόσταση του επαγγέλματος μας αλλά πήρε και στο λαιμό του παιδιά και γονείς που τους εμπιστεύτηκαν με καταστροφικά ίσως αποτελέσματα στην ψυχοσυναισθηματική ανάπτυξη του παιδιού????? Πότε επιτέλους θα σταματήσουμε να επιβραβεύουμε την παρανομία σε αυτή τη χώρα???? Καθημερινά, ακόμα και σήμερα έρχονται σε επαφή μαζί μας γονείς που αναφέρουν πως το παιδί τους κάνει 2-3 χρόνια λογοθεραπεία και δεν έχουν δει κανένα αποτέλεσμα και στη συνέχεια αποδεικνύεται πως οι άνθρωποι αυτοί που δήλωναν λογοθεραπευτές ή δεν είχαν καν κάποιο τίτλο σπουδών ή είχαν σπουδάσει κάτι εντελώς άσχετο όπως ηλεκτρολόγοι και στην πορεία κάνανε ένα μεταπτυχιακό ενός χρόνου!!!
Αντί να μπουν πρόστιμα στους εκμεταλλευτές θα τους δώσουμε και συγχαρητήρια που κορόιδευαν τόσα χρόνια οικογένειες και κράτος και θα τους επιτρέψουμε να συνεχίσουν με την άδεια μας στην κυριολεξία!!!!
Μπράβο μας!!! αυτό έχω να πω μόνο!!! Μια ζωή σε αυτή τη χώρα θα ισχύει το «ότι δηλώσεις είσαι» και το «αν δεν κλέψεις και δεν κοροϊδέψεις δε θα πας μπροστά»!!! Σαν τα αυθαίρετα καταντήσαμε ολόκληρη επιστήμη!!!
Η μεταβατική διάταξη είναι απαράδεκτη. Αν εγώ ασκούσα 10 χρόνια το επάγγελμα του χειρούργου χωρίς να είμαι καν γιατρός, θα έπαιρνα την ειδικότητα του χειρούργου; είναι σοβαρά πράγματα αυτά. Ολοι γνωρίζουμε ότι όποιος είχε γνωστό στην εφορία ή στο ΤΕΒΕ μπορούσε να κάνει έναρξη με υπηρεσίες λογοθεραπείας. Στη μεταβατική διάταξη θα έπρεπε να υπάρχει απλά ένα χρονικό περιθώριο για να αποκτήσουν όλοι όσοι πληρούν τις προϋποθέσεις να ασκήσουν το επάγγελμα.
Ονομάζομαι Σοφία Βαγενά και εργάζομαι σαν λογοπεδικός από τα τέλη του 1999 στην Ελλάδα. Το Postgraduate Diploma in Clinical Communication Studies του City University (Λονδίνο) μου έδωσε την βρετανική άδεια ασκήσεως επαγγέλματος και το ΜSc in Clinical Communication Studies την ισοτιμία με τα Ελληνικά ΑΕΙ. Το πρόγραμμα σπουδών ήταν πολύ εντατικό και με απαιτητικές και ελεγχόμενες πρακτικές. Τότε, στην Βρετανία, οι απόφοιτοι του μεταπτυχιακού συχνά έπαιρναν λίγο καλύτερο grade στην πρώτη τους δουλειά γιατί θεωρούταν με καλύτερα προσόντα από αυτούς του πρώτου πτυχίου. Αυτό τουλάχιστον είχε συμβεί σε εμένα όταν εργάσθηκα εκεί. Δεν γράφτηκα ποτέ στο βρετανικό HPC γιατί όταν τελείωσα εγώ απλά δεν υπήρχε! Μετέπειτα εργαζόμουν σταθερά στην Ελλάδα.
Οταν πήγα στην νομαρχία για την άδεια, με απέπεμψαν, πρώτον διότι το πρώτο μου πτυχίο ήταν ημεδαπής (και όχι στην λογοθεραπεία που τότε δεν υπήρχε αντίστοιχη σχολή στην Ελλάδα). Επειτα, μου δήλωσαν ότι ο τίτλος σπουδών μου δεν αναφέρει ρητώς λογοθεραπεία! Στον διάδοχο του ΔΙΚΑΤΣΑ, ΔΟΑΤΑΠ μου είπαν πως δεν έχουν αρμοδιότητα να βεβαιώσουν το περιεχόμενο των σπουδών μου και το ΣΑΕΠ όπου έκανα πρόσφατα την αίτησή μου ουσιαστικά δεν λειτουργεί.
Απασχολώ θεραπεύτριες απόφοιτες ΤΕΙ που συχνά εγώ έχω εκπαιδεύσει κλινικά και έχουν ήδη την άδεια!
Αυτή η διάταξη μας δίνει μία άμεση λύση αν και δεν μας αναγνωρίζει απόλυτα τις σπουδές και τις επιμορφώσεις μας.
Επιπλέον, αν και εγώ έχω την βρετανική άδεια ασκήσεως και έχω εργασθεί σαν λογοθεραπεύτρια στην Αγγλία, θεωρώ ότι ναι, η εμπειρία πολλών ετών ξεπερνά το πτυχίο! Αλλωστε, δεν στέκεσαι χρόνια σε ένα τέτοιο επάγγελμα χωρίς να έχεις κάποιον να σε καθοδηγεί και χωρίς συνεχή επιμόρφωση! Θα μείνεις χωρίς δουλειά. Τέλος, ας γίνει ένα αναλυτικό θεσμικό πλαίσιο αναγνώρισης επαγγελματικών δικαιωμάτων εφ’εξής για τους ανθρώπους που τώρα σπουδάζουν ή ετοιμάζονται να σπουδάσουν στο εξωτερικό λαμβάνοντας υπ’οψιν την παγκόσμια πραγματικότητα στον κλάδο μας.
Ονομάζομαι Σοφία Βαγενά και εργάζομαι σαν λογοπεδικός από τα τέλη του 1999 στην Ελλάδα. Το Postgraduate Diploma in Clinical Communication Studies του City University (Λονδίνο) μου έδωσε την βρετανική άδεια ασκήσεως επαγγέλματος και το ΜSc in Clinical Communication Studies την ισοτιμία με τα Ελληνικά ΑΕΙ. Το πρόγραμμα σπουδών ήταν πολύ εντατικό και με απαιτητικές και ελεγχόμενες πρακτικές. Τότε, στην Βρετανία, οι απόφοιτοι του μεταπτυχιακού συχνά έπαιρναν λίγο καλύτερο grade στην πρώτη τους δουλειά γιατί θεωρούταν με καλύτερα προσόντα από αυτούς του πρώτου πτυχίου. Αυτό τουλάχιστον είχε συμβεί σε εμένα όταν εργάσθηκα εκεί. Δεν γράφτηκα ποτέ στο βρετανικό HPC γιατί όταν τελείωσα εγώ απλά δεν υπήρχε! Μετέπειτα εργαζόμουν σταθερά στην Ελλάδα.
Οταν πήγα στην νομαρχία για την άδεια, με απέπεμψαν, πρώτον διότι το πρώτο μου πτυχίο ήταν ημεδαπής (και όχι στην λογοθεραπεία που τότε δεν υπήρχε αντίστοιχη σχολή στην Ελλάδα). Επειτα, μου δήλωσαν ότι ο τίτλος σπουδών μου δεν αναφέρει ρητώς λογοθεραπεία! Στον διάδοχο του ΔΙΚΑΤΣΑ, ΔΟΑΤΑΠ μου είπαν πως δεν έχουν αρμοδιότητα να βεβαιώσουν το περιεχόμενο των σπουδών μου (Αθάνατη Ελλάδα!!) και το ΣΑΕΠ όπου έκανα πρόσφατα την αίτησή μου ουσιαστικά δεν λειτουργεί.
Απασχολώ θεραπεύτριες απόφοιτες ΤΕΙ που συχνά εγώ έχω εκπαιδεύσει κλινικά και έχουν ήδη την άδεια!
Αυτή η διάταξη μας δίνει μία άμεση λύση αν και δεν μας αναγνωρίζει απόλυτα τις σπουδές και τις επιμορφώσεις μας.
Επιπλέον, αν και εγώ έχω την βρετανική άδεια ασκήσεως και έχω εργασθεί σαν λογοθεραπεύτρια στην Αγγλία, θεωρώ ότι ναι, η εμπειρία πολλών ετών ξεπερνά το πτυχίο! Αλλωστε, δεν στέκεσαι χρόνια σε ένα τέτοιο επάγγελμα χωρίς να έχεις κάποιον να σε καθοδηγεί και χωρίς συνεχή επιμόρφωση! Θα μείνεις χωρίς δουλειά. Τέλος, ας γίνει ένα αναλυτικό θεσμικό πλαίσιο αναγνώρισης επαγγελματικών δικαιωμάτων εφ’εξής για τους ανθρώπους που τώρα σπουδάζουν ή ετοιμάζονται να σπουδάσουν στο εξωτερικό λαμβάνοντας υπ’οψιν την παγκόσμια πραγματικότητα στον κλάδο μας.
Όλοι μιλούν για το ποιανού τα δικαιολογητικά είναι πιο νόμιμα σε μια χώρα που, λόγω κενού στη νομοθεσία, δεν ΜΠΟΡΟΥΣΑΝ να σου ζητήσουν δικαιολογητικά. Μήπως κάποιος να σκεφτεί ότι το Π.Δ. ΑΠΟΛΥΕΙ κόσμο; Αυτός δηλαδή που θα έχει 9 χρόνια προϋπηρεσία ως λογοθεραπευτής όταν εκδοθεί το Π.Δ.και θα δουλεύει με σχέση εξαρτημένης εργασίας (ΙΚΑ) ή με μπλοκ παροχής (ΟΑΕΕ) σε ένα γραφείο, νομίζετε ότι ο εργοδότης του θα τον κρατήσει ή θα τον απολύσει; Δηλαδή το Π.Δ.τον ΣΤΕΛΝΕΙ σπίτι του; Και αν έχει παιδιά; Δε μας νοιάζει; Αλήθεια, Θα υπογράψετε τέτοιο διάταγμα; Δηλαδή αυτός που έχει 8 ή 9 χρόνια ασφαλισμένος και πληρώνει εισφορές και εφορία, θα υπάρξει κάποιος που θα του πει ότι είναι λιγότερο ικανός από αυτόν που έχει 10 χρόνια; Ή ότι για 1 χρόνο ή για 6 μήνες θα χάσει τη δουλειά του; Και αφού χρειάζεται να καταθέσω την άποψή μου σας λέω ότι για τέτοιου είδους αποφάσεις ένα ασφαλές όριο για αποφυγή τέτοιων ανισοτήτων είναι τα 3 χρόνια. Άλλωστε οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας όριζαν πάντα την 3τία (ένσημα συνεχούς και πλήρους απασχόλησης για 3 χρόνια ή σύνολο ενσήμων 3 ετών σε περιπτώσεις μερικούς απασχόλησης στην ίδια όμως ειδικότητα) ως το minimum για τον εργαζόμενο της κατοχύρωσης δικαιώματος προϋπηρεσίας και αύξησης. Το ΤΕΒΕ αυξάνει τις εισφορές στην πρώτη 3τία. Ακόμη και η εφορία αντιμετωπίζει ευνοϊκότερα τον νέο επαγγελματία, αφού στα πρώτα 3 χρόνια η προκαταβολή φόρου είναι στο μισό. Όταν λοιπόν οι νόμοι ενός κράτους θεωρούν έναν νέο επαγγελματία ικανό να ανταπεξέλθει στο επάγγελμα που διάλεξε με όριο τα 3 χρόνια και κατόπιν τον αντιμετωπίζει ισότιμα με τους άλλους επαγγελματίες, εσείς γιατί βάζετε όριο τα 10;
Το Π.Δ. δεν αποφασίζει για χαρτιά, αποφασίζει για ανθρώπους.
Η παρούσα διάταξη μπορεί να τροποποιηθεί με το να κρατά τα 10 έτη παροχής υπηρεσιών λογοθεραπείας και να κατέχει τίτλο σπουδών ή Μεταπτυχιακό τίτλο ειδίκευσης πανεπιστημίου (και τις ανάλογες προυποθέσεις τις οποίες αναφέρω στο 1ο σχόλιό μου) και όχι ΙΕΚ ή HND ή PD και γενικότερα μεταλυκειακής εκπαίδευσης!!
Συμφωνω απολύτως και ουσιαστικά με τον Κ.Κοκμοτο που προανεφερε οτι δεν ανεφέρεται πουθενα σε τι τιτλους σπουδών μιλάμε κατι πολύ ουσιαστικό για την εννοια της επιστημης μας αλλα και την ουσια του πραγματος…διοτι οι τιτλοι σπουδών θα πρεπει να ειναι και σχετικοι με το αντικείμενο του επαγγέλματος αλλα κ να οριστουν καποιες αντιστοιχιες τους…
κ κατι ακόμη…δεν νοηται σε επιστημη που απτεται σε μεγαλο μερος των διαταραχω ν της να αφορουν τη γλωσσα και τη λεκτική επικοινωνια να μην προσδιοριζεται ουτε στο αρθρο 1 αλλα ουτε και στις μεταβατικές διατάξεις η αριστη χρηση η τουλαχιστον η αριστη γνωση της ελληνικης γλωσσας η οποια μαλιστα κ με τα ιδιαιτερα χαρακτηριστικα της σημασιολογικα ,εννοιολογικα και πλουσιο μορφοσυντακτικο συστημα ειναι απο τις δυσκολοτερες γλωσσες του κοσμου…στην Αγγλια η στην Αυστραλια για παραδειγμα μια κ ειδα οτι υπαρχουν σχολια ως προς το αρθρο ενα οπως ειδα που αναφερουν οτι προερχονται απο αναγνωρισμενους τιτλους σπουδων εκει…δεν απαιτειται και η αριστη γνωση της γλωσσας εκει για να ασκησουν το επαγγελμα?…δηλαδη ενας Γερμανος πχ λογοθεραπευτης που συνηθως φερει τον τιτλο λογοπεδικος αμα εχει ασκησει το επαγγελμα στη Γερμανια για δεκα χρονια εκει…θα πρεπει να παρει αδεια ασκησεως επαγγέλματος εδω χωρις να γνωριζει καθόλου τα ελληνικα?γιατι δεν ειδα καποια διαταξη που να αναφερεται στην πιστοποιηση γνωσης της ελληνικης γλωσσας αναμεσα στα αλλα…
Η μεταβατική διάταξη είναι απαράδεκτη καθώς δεν αναφέρει πουθενά για τί τίτλους σπουδών μιλάμε. Άρα σε ένα κράτος που άνοιγες ΤΕΒΕ χωρίς να ζητάνε το πτυχίο σου φτάνει να αποδείξεις ότι είχες κάνει έναρξη επαγγέλματος λογοθεραπυτή για να πάρεις άδεια? Άρα αν εγώ ήμουνα Χημικός ή Φυσικός ή Ψυχολόγος ή Γλωσσολόγος ή Ειδ. Παιδαγωγός και πήγαινα στο ΤΕΒΕ πριν 10 χρονια να κάνω έναρξη ως Λογοθεραπευτής χωρίς να μου ζητήσουν το πτυχίο μου τώρα θα πάρω άδεια? Τεράστιο κενό νόμου και πρέπει να αλλάξει
Εγώ συμφωνώ. Καλύπτει ειδικές περιπτώσεις και εφ´οσον γνωρίζω προβλέπεται σε προηγμένες χώρες στο εξωτερικό. Μιλά για 10 χρόνια εμπειρία! Είναι αρκετά!!’
Αλοιμονο. Περιμεναμε αριστερη κυβερνηση να εξισωση τα ανισα.Ειναι το ιδιο πτυχιο ΤΕΙ και ιδ.ΙΕΚ?. Κουρουμπλη φαουλ.Πιεστηκες απο τα ιδ.εκπαιδευτηρια?Ακομα δεν ανελαβες?