1. Παρέχεται η δυνατότητα συνταγογράφησης από τους επαγγελματίες υγείας του κλάδου ΤΕ Μαιευτικής για τη λήψη δείγματος κολπικού και τραχηλικού υγρού (τεστ Παπανικολάου) καθώς και για τις σχετικές με την κύηση απαιτούμενες εξετάσεις, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία και ιδίως το άρθρο 2 του π.δ. 351/1989 (Α’ 159).
2. Συγκροτείται με απόφαση του Διοικητή της οικείας Υ.Πε. δίκτυο Μαιών- Μαιευτών με τίτλο «Δίκτυο Πρωτοβάθμιων Υπηρεσιών Υγείας Μαιών- Μαιευτών», με μέλη του υπηρετούντες Μαίες- Μαιευτές στις δημόσιες δομές παροχής υπηρεσιών υγείας της οικείας Δ.Υ.Πε. Ως Υπεύθυνος Συντονισμού του Δικτύου ορίζεται με ψηφοφορία πρόσωπο μεταξύ των μελών του Δικτύου.
α) Ως έδρα του δικτύου ορίζεται δημόσια δομή παροχής υπηρεσιών υγείας της οικείας Υ.Πε. με απόφαση του Διοικητή της, μετά από εισήγηση του Υπεύθυνου Συντονισμού του δικτύου.
β) Το δίκτυο Μαιών- Μαιευτών διασυνδέεται με τις δημόσιες δομές παροχής υπηρεσιών υγείας της οικείας Δ.Υ.Πε. Το δίκτυο Μαιών-Μαιευτών διασυνδέεται λειτουργικά ιδίως με τις Το.Μ.Υ. καταρτίζοντας και υλοποιώντας ένα τακτικό πρόγραμμα επισκέψεων σε αυτές.
γ) Σκοπός του δικτύου Μαιών- Μαιευτών είναι:
γα) η παροχή συμβουλευτικής και ενημέρωσης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και της λοχείας,
γβ) η παροχή υπηρεσιών πρόληψης και προαγωγής υγείας, υποστήριξης του μητρικού θηλασμού και Οικογενειακού Προγραμματισμού,
γγ) η λήψη δείγματος κολπικού και τραχηλικού υγρού (τεστ Παπανικολάου),
γδ) η πραγματοποίηση επισκέψεων μελών σε Κέντρα Φιλοξενίας Προσφύγων, μετά από ενημέρωση της οικείας Δ.Υ.Πε. και των αρμόδιων αρχών για πραγματοποίηση δράσεων πρόληψης και προαγωγής υγείας και
γε) η ανάπτυξη συνεργασίας με Ο.Τ.Α. και φορείς που δραστηριοποιούνται σε επίπεδο τοπικής κοινωνίας για την πραγματοποίηση δράσεων ενημέρωσης, αγωγής και προαγωγής υγείας.
Τα δείγματα από διενεργούμενα τεστ Παπανικολάου αποστέλλονται άμεσα για κυτταρολογική εξέταση σε εργαστήριο της δημόσιας δομής που συνιστά την έδρα του δικτύου ή άλλης δημόσιας δομής εντός της οικείας Δ.Υ.Πε. Τα χρησιμοποιούμενα κατά την υλοποίηση των δράσεων έντυπα πρέπει να συνιστούν προτυποποιημένα έντυπα του Υπουργείου Υγείας. Οι παραπάνω δράσεις, πράξεις και ενέργειες πραγματοποιούνται αποκλειστικά εντός του πλαισίου των αρμοδιοτήτων και των επαγγελματικών δικαιωμάτων του κλάδου ΤΕ Μαιευτικής, όπως αυτά καθορίζονται με βάση την κείμενη νομοθεσία.
δ) Η οργάνωση και ο συντονισμός της λειτουργίας του Δικτύου, των δράσεων και των προγραμμάτων που διενεργούνται γίνεται υπό την εποπτεία και τον έλεγχο του Διοικητή της οικείας Υ.Πε. Το δίκτυο ενημερώνει σε μηνιαία βάση τη δημόσια δομή που συνιστά την έδρα του καθώς και τη Μονάδα Αναφοράς σε περίπτωση που υφίσταται, σχετικά με τον προγραμματισμό και την υλοποίηση των δράσεών του. Το δίκτυο υποχρεούται να καταθέτει κάθε τρίμηνο και συνολικά στο τέλος του έτους απολογιστικά για τις δράσεις του στο Τμήμα Περιφερειακού Χάρτη & Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας της οικείας Δ.Υ.Πε.
Το επάγγελμα της μαίας ήταν άγνωστο σε μένα. «Βοηθά μια γυναίκα στη γέννα.» Τέλος. Κάπως έτσι είχε εγγραφεί στη συνείδησή μου και μάλλον στη συνείδηση του περισσότερου κόσμου.
Φευ, αυτό μέχρι πριν λίγους μήνες που έμεινα έγκυος. Εντελώς ανίδεη σε θέματα γονεικότητας πληροφορήθηκα για τα προγράμματα ψυχοπροφυλακτικής που οργανώνουν με δική τους πρωτοβουλία οι μαίες του ΠΕΔΥ Ν.Ιωνίας. Για μένα δεν ήταν απλά ένα μέσο άντλησης πληροφοριών αλλά ένα μεγάλο στήριγμα σε όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μου ακόμα και τώρα που ο γιός μου είναι 3 μηνών.
Άψογα καταρτισμένη η μαία της ομάδας μου, ανέλαβε όχι μόνο να μας ενημερώσει για τον τοκετό, τη διατροφή μας, το μητρικό θηλασμό και τη φροντίδα του βρέφους αλλά ηταν δίπλα μας κάθε φορά που τη χρειαζόμασταν για οποιαδήποτε απορία πριν και μετά τη γέννα ΑΝΙΔΙΟΤΕΛΩΣ. Δεν αναφέρω το όνομά της αν και της αξίζει η αναγνώριση γιατί 1ον) ξέρω οτι η ίδια δε θα το ήθελε και 2ον) θέλω στη θέση της να δείτε τη ΜΑΙΑ ως λειτούργημα, δηλαδή όλες τις μαίες που πασχίζουν καθημερινά για το θαύμα της ζωής και των οποίων ο ρόλος παραγνωρίζεται και υποτιμάται.
Γι’ αυτό λοιπόν αν η Πολιτεία θέλει να θεωρείται ανθρωποκεντρική οφείλει να αναβαθμίσει άμεσα το επάγγελμα της μαίας. Ας λάβει ο κλάδος έστω και καθυστερημένα την αναγνώριση που του αξίζει.
Το οτι κάποια αυτονόητα πράγματα τα θέτουμε σε δημόσια διαβούλευση ενω μετράμε ήδη 4 μνημόνια στη χώρα μας, είναι τουλάχιστον αστείο!
Όπως και να έχει, έστω και αργά, αποτελεί ευχάριστη έκπληξη η αναγνώριση του κλάδου των μαιών. Ας υλοποιηθεί λοιπόν και νομοθετικά η αναβάθμισή τους και ας μη μείνει το draft σε κάποιο σκονισμένο συρτάρι κάποιου υπουργού.
Τέλος και αφού μου δίνεται η ευκαιρία δημοσίου βήματος, να πώ και ένα τεράστιο ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ στις μαίες του ΠΕΔΥ Ν.Ιωνίας, που στάθηκαν δίπλα μας τόσο πρίν όσο και μετά τη γέννηση του παιδιού μας, για την αφάνταστη γνώση που μας μετέδωσαν και την αμέριστη στήριξη τους τόσο στις μαμάδες όσο και στους μπαμπάδες όπως εγώ.
Το έργο του Δικτύου είναι πολύ συμαντικο για καφέ γυναίκα και ειδικότερα για κάθε νεα-μελλουσα μητέρα. Είχα την τύχη να δεχτώ τις υπηρεσίες του Δικτύου Μαιων του Νομού Ηλείας κατά την διάρκεια της δεύτερης εγκυμοσύνης μου. Πιο συγκεκριμένα παρακολουθησα τα μαθήματα ανωδυνου τοκετού, που με βοήθησαν να φέρω εις πέρας έναν φυσιολογικο τοκετό χωρίς την χρήση επισκληριδιου, καθώς και μαθήματα θηλασμού χάρη στα οποία θηλαζω ακόμη τον 9 μηνών γιο μου. Να σημειωσω πως το πρώτο μου παιδί δεν είχα καταφέρει να το θηλασω λόγω ελλειπους ενημέρωσης και λανθασμενων οδηγιών. Πολλές φίλες και γνωστές έχουν βοηθηθεί από το Δίκτυο, γι αυτό θα πρέπει να συνεχίσουν το έργο τους με μεγαλύτερη στήριξη.
Απο προσωπικη εμπειρια εχοντας γνωρισει δυο αξιολογες μαιες στην πρωτη κ δευτερη εγκυμοσυνη μου βλεπω απαραιτητη την αναβαθμιση της μαιευτικης.Αυτες οι δυο γυναικες μου σταθηκαν κ με βοηθησαν πραγματικα κ θεωρω σωστο το κρατος να τους παρεχει κ την αναλογη θεση.Μενοντας και στην επαρχια βιωνουμε την ελλειψη αυτων των γυναικων στα κεντρα υγειας που θα μπορουσαν να βοηθησουν στο προβλημα της καθε εγκυου.
Έγινε επιτέλους το πρώτο βήμα, ορόλος της μαίας όμως δεν είναι μόνο αυτός υπάρχουν ακόμα σημαντικά καθήκοντά της μαίας που πρέπει να αναγνωριστούν.Τα οποία συμβάλλουν στο γενικότερο καλό της κάθε οικογένειας και προάγουν τον πολιτισμό.
Eπιτέλους βλέπουμε προσπάθειες που αξίζουν επιβράβευση,διότι η Υγεία είναι ο τομέας της κοινωνίας μας ,που χρειάζεται άμεση εξυγίανση . Θα ήθελα πολύ να δώ αυτό το νομοσχέδιο να υλοποιείται και να έχει πρόσβαση σε τέτοιες δομές κάθε γυναίκα της περιφέρειας.
ΕΚ ΜΕΡΟΥΣ ΤΩΝ ΕΞΗΝΤΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΠΟΥ ΕΚΑΝΑΝ ΤΟ ΤΕΣΤ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ ΣΤΟ ΓΕΡΑΚΙ ΗΛΙΔΑΣ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΣΩ ΤΟ ΔΙΚΤΥΟ ΜΑΙΩΝ ΗΛΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΟΛΥΤΙΜΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΠΟΥ ΠΡΟΣΦΕΡΑΝ ΣΤΟΝ ΓΥΝΑΙΚΕΙΟ ΠΛΗΘΥΣΜΟ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ ΚΑΙ ΝΑ ΕΞΑΡΩ ΤΗΝ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΤΟΥΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ. ΕΛΠΙΖΩ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ ΦETOΣ NA ΣYNEXIΣTEI KAI NA ΠAΓIΩΘΕI.ΕΠΙΣΗΣ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΤΟΝΙΣΩ ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΠΩΣ ΕΥΧΗ ΚΑΙ ΕΠΙΘΥΜΙΑ ΜΕΓΑΛΟΥ ΑΡΙΘΜΟΥ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΕΙΝΑΙ Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ ΚΑΙ ΚΙΝΗΤΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ ΜΑΣΤΟΓΡΑΦΙΑΣ- ΥΠΕΡΗΧΟΥ ΜΑΣΤΟΥ( ΑΣ ΣΚΕΦΤΟΥΜΕ ΤΗ ΣΥΧΝΟΤΗΤΑ ΕΜΦΑΝΙΣΗΣ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ)
ΓΙΑ ΕΝΑ ΠΛΗΡΗ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΚΟ ΕΛΕΓΧΟ.
Το Υπουργείο Υγείας θα πρέπει να προβεί στην αναβάθμιση και άλλων επαγγελματιών υγείας (και όχι μόνο των μαιών) και τη σύσταση δικτύων και σε άλλες ειδικότητες όπως και στους νοσηλευτές και στους επισκέπτες υγείας και στους διαιτολόγος κ.α.
Ειδικότερα στη Νοσηλευτική, η Κοινοτική Νοσηλευτική, η Δημόσια Υγεία κ.α αποτελούν πλέον μεταπτυχιακό Τίτλο σπουδών. Για να υπάρχει δίκαιη μεταχείριση απέναντι σε όλους τους επαγγελματίες υγείας θα πρέπει να συσταθούν δίκτυα σε όλους τους επαγγελματίες υγείας που εργάζονται στην ΠΦΥ.
Τσουμάνη Ναταλία, Υπεύθυνη Νοσηλευτικής Υπηρεσίας, ΠΕΔΥ Ηρακλείου Κρήτης
Νιώθω πραγματικά τυχερή και ευλογημένη που με τη βοήθεια των μαιών του νομού μου (Ν.Ηλείας) καταφερα να θηλασω εστω το τριτο μου παιδι. Για τις εγκυους και τις νεες μανουλες η ψυχολογικη υποστηριξη που παρεχεται απο το προγραμμα ειναι το αλφα κ το ωμεγα. Η πληροφορηση για θεματα που παλια ηταν αυτονοητα (φυσιολογικος τοκετος, θηλασμος κ.ά.), με γεμισε δυναμη κ πιστη. Μακαρι να βρουν τη στηριξη που αξιζουν, ωστε και αυτες με τη σειρα τους να συνεχισουν να στηριζουν και να ενημερωνουν γυναικες που το εχουν αναγκη..
Μπαίνουν επιτέλους γερά θεμέλια στον τομέα Π.Φ.Υ. με τον θεσμοθέτηση του Δικτύου Πρωτοβάθμιων Υπηρεσιών Υγείας Μαιών/ Μαιευτών,με την ουσιαστική προσπάθεια του υπουργείου να εξαλείψει την αναίτια παρεμβατικότητα στον τοκετό(περίπου 60% Κ.Τ)
Το Δίκτυο Μαιών του Νομού Ηλείας, όπου υπηρετώ από την ίδρυσή του, έχει ήδη επιδείξει θαυμαστά αποτελέσματα με δράσεις που επεκτείνονται σε ολόκληρο το νομό. Με δεδομένο το λιγοστό κόστος που απαιτείται και τα περιορισμένα μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας, απλά με την αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού και τη συνεργασία με πιστοποιημένες δομές που πληρούν τους όρους για ποιοτικές υπηρεσίες νέων τεχνολογιών, την αγαστή συνεργασία με δήμους, κοινότητες και πάντα με την υποστήριξης της 6ης Υ.ΠΕ, της περιφέρειας της Δυτ. Ελλάδος και την επιστημονική στήριξη του συλλόγου των Μαιών/Μαιευτών Πάτρας, αλλά πάνω απ’όλα την ευρεία αποδοχή του κόσμου καταφέραμε να παρέχουμε δωρεάν αναβαθμισμένες υπηρεσίες μαιών στον γυναικείο πληθυσμό του νομού.
Μέσα από αυτή την επαφή μας με την τοπική κοινωνία διαπιστώσαμε ότι μόλις το 20% του γυναικείου πληθυσμού έχει πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας μαιών. Υπηρετώντας τον βασικό στόχο μας, ο οποίος είναι η πρόληψη των κινδύνων που μειώνουν την αναπαραγωγική ικανότητα του πληθυσμού, προκύπτει η επιτακτική ανάγκη της ενίσχυσης του δικτύου με κάθε δυνατό τρόπο.Η χρήση για παράδειγμα μιας κινητής μονάδας,θα καθιστούσε την προσβασιμότητα πιο εύκολη, ακόμα και στις πιο απομακρισμένες περιοχές(για τη λήψη τεστ κατά Παπανικολάου).Παράλληλα θα διευκόλυνε την διεξαγωγή επιπλέον σημαντικών προληπτικών εξετάσεων(π.χ μαστογραφία) με τελικό σκοπό την ελαχιστοποίηση του κόστους και την διευκόλυνση του γυναικείου πληθυσμού, όπως αυτό συμβαίνει με αντίστοιχα Δίκτυα Μαιών σε ευρωπαϊκές χώρες(π.χ Γερμανία, Ολλανδία).
Η Ελλάδα είναι από τα λίγα κράτη που έχει μαιευτική φροντίδα κατ οίκον μόνο ιδιωτικά. Μια γυναίκα για να έχει μαιευτική φροντίδα στο σπίτι σήμερα, θα πρέπει να ζητήσει τις υπηρεσίες μαίας που ιδιωτεύει.Με το δίκτυο μαιών οι υπηρεσίες αυτές θα μπορούν να προσφέρονται και από τον δημόσιο τομέα.
Η εφαρμογή της συνταγογράφησης από την μαία ουσιαστικά βάζει σε εφαρμογή τους Νόμους (ΦΕΚ ΤΕΥΧΟΣ Α ΑΡ.ΦΥΛΛΟΥ 159) και συγκεκριμένα το αρθρο 2 παράγραφος 2.1.13 καθώς το αρ.4 οδηγία 80/155/ΕΟΚ, 21/1/1980.Θεωρώ πως είναι υποχρέωση της πολιτείας να εφαρμόσει τους νόμους. Οταν ξεκίνησε η ηλεκτρονική συνταγογράφηση δεν έγινε η εφαρμογή των παραπάνω νόμων, γιατί δεν δόθηκαν οι απαραίτητοι κωδικοί στις μαίες.Με αποτέλεσμα να ταλαιπωρούνται οι επίτοκες και να μην αξιοποιείται η μαία από το ΕΣΥ.
Στην Θεσσαλονίκη ο Σύλλογος Μαιών το 2012 δημιούργησε εθελοντικά σε συνεργασία με την Ελληνική HPV εταιρεία το δίκτυο μαιών <> για την ενημέρωση των γυναικών και των επιστημόνων υγείας για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας και συμμετέχει ενεργά σε ερευνητικό πρόγραμμα για τον σκοπό αυτό.Δημιούργησε επίσης εθελοντικά δομή<> που παρέχει συμβουλές και προετοιμάζει τους γονείς και τους υποψήφιους γονείς για τον γονεικό τους ρόλο και υποστηρίζει και προωθεί τον μητρικό θηλασμό( με το τμήμα θηλασμού της δομής). Ολες οι παραπάνω δράσεις που έχουν μεγάλη απήχηση στους γονείς και στις γυναίκες που συμμετέχουν, μπορούν να γίνουν πιό οργανωμένα από τα εθελοντικά δίκτυα με την ψήφιση του νομοσχεδίου και επιτέλους να προσφερθούν αυτές οι υπηρεσίες από την πολιτεία και στην Ελλάδα όπως σε όλες τις χώρες της ΕΕ.Είμαστε στη διάθεση του Υπουργείου για να βοηθήσουμε στην εφαρμογή του νομοσχεδίου
ΣΕΜΜ Θεσσαλονίκης
Από προσωπική εμπειρία έχω να πω τα καλύτερα για το Δίκτυο Μαιών Αμαλιάδας, οι μαίες είναι υπέροχες και πολύ φιλικές με όλες τις γυναίκες που έρχονται σε επαφή. Είναι πολύ σημαντικό αυτό που γίνεται στο Νομό μας καθώς πολλές γυναίκες έλαβαν τις υπηρεσίες του Δικτύου δωρεάν. Εμένα προσωπικά με βοήθησαν ώστε να έχω έναν φυσιολογικό τοκετό και να θηλάσω αποκλειστικά το μωρό μου. Μακάρι να συνεχιστεί η αξιέπαινη δουλειά σας και οι φορείς να είναι πάντα στο πλάι σας.
Είναι εύλογο και δίκαιο να εφαρμόζονται και να υλοποιούνται αποτελεσματικά τα δικαιώματα της Μαίας στην Π.Φ.Υ
Οι Μαίες ήταν πάντα κοντά στην γυναίκα, νεογνό, οικογένεια. Ο χρόνος έχει δείξει ότι ο ρόλος της Μαίας με τις δράσεις της στην τοπική κοινωνία είναι σημαντικός όσον αφορά την πρόληψη υγείας, ενημέρωση, προαγωγή και υποστήριξη μητρικού θηλασμού, εκτός από την παρακολούθηση φυσιολογικής εγκυμοσύνης και την εκτέλεση φυσιολογικού τοκετού. Από το 2011 που εφαρμόστηκε το Εθνικό Σχέδιο Δράσης κατά του καρκίνου τραχήλου μήτρας και όχι μόνο, οι μαίες στην Π.Φ.Υ στις τοπικές κοινωνίες συνέβαλαν σημαντικά στο έργο, όσο αφορά την λήψη Τεστ Παπ, με ενημερώσεις, αμείωτο ενδιαφέρον ,εχεμύθεια και σεβασμό στην γυναίκα εκτελώντας το καθήκον της, σύμφωνα με τα επαγγελματικά της δικαιώματα και το καθηκοντολόγιό τους όπως ορίζει το Προεδ. Διάταγμα υπ. αριθ.349/14-6-1989 άρθρο 2 παρ. 2.1
Είναι σημαντική από το Υπουργείο Υγείας, η υποστήριξη και στήριξη του έργου των Μαιών-Μαιευτών στην Π.Φ.Υ ,στις κατά τόπους κοινωνίες και απομακρυσμένες περιοχές (Δίκτυο Μαιών-Μαιευτών), όπως σημαντική είναι η καλή και ανιδιοτελής συνεργασία των τοπικών δημόσιων φορέων και Ομάδων Υγείας για υγιείς πολίτες.
Μαία Κ.Υ Ναυπάκτου
Θεωρώντας ότι η εργασία των Μαιων θα γίνει ουσιαστικοτερη με την εφαρμογή της νομοθεσίας.Επισης η συσταση δικτυου Μαιων θα λυσει μια σειρα προβληματων και θα δωσει στην Α’φροντίδα υγείας την θέση που της αξίζει!!!
Μαια στα Δημοτικά Ιατρεία του Δήμου Θεσσαλονικης
Καταρχάς να συγχαρώ και εγώ με την σειρά μου για την μεταρρύθμιση και την συνέχιση του δικαιώματος των μαιών για συνταγογράφηση, κάτι που μας βοηθά να ενισχύσουμε το έργο μας. Θα ήθελα επίσης να επισημάνω την σημασία του ρόλου και την αναγκαιότητα παρουσίας των μαιών στα ΤΟΜΥ. Η προαγωγή σωματικής και ψυχικής υγείας των γυναικών είναι επιτακτικής σημασίας να γίνεται από εξειδικευμένους επαγγελματίες υγείας στην υγεία των γυναικών, όπως είναι οι μαίες, και ειδικά για την τόσο ευαίσθητη περίοδο της κύησης , του τοκετού και της λοχείας. Η διάγνωση και παρακολούθηση της χαμηλού κινδύνου εγκυμοσύνης, τοκετού και λοχείας (6 εβδομάδες για την λεχωίδα και 28 ημέρες για το νεογνό) αποτελεί αναπόσπαστο επαγγελματικό δικαίωμα των μαιών, κάτι που εφαρμόζεται στις περισσότερες Ευρωπαϊκές χώρες και αποδεικνύει την μεγάλη αποτελεσματικότητα στην υποστήριξη των γυναικών και των νεογνων τους. Επιπροσθέτως, θα ήθελα να τονίσω την αυξημένη αναγκαιότητα δημιουργίας κέντρων φυσικού τοκετού (birth centers) με μαιοκεντρική παρακολούθηση, το οποίο είναι εξαιρετικά διαδεδομένο σε πάρα πολλές χώρες. Έχει αποδειχθεί από πάρα πολλές μελέτες ότι μειώνει το ποσοστό καισαρικών τομών και αναίτιων παρεμβάσεων με μεγάλο όφελος για την υγεία των γυναικών καθώς και αντίστοιχο οικονομικό όφελος για το κράτος.
Το Δίκτυο Πρωτοβάθμιων Υπηρεσιών Υγείας Μαιών- Μαιευτών είναι πολύ σημαντικό αλλά δεν πρέπει να είναι αποκομμένο από τα υπόλοιπα προγράμματα προαγωγής και αγωγής υγείας. Να θεσμοθετηθεί (όχι πιλοτικά) ο σταθμός προστασίας Μητέρας- παιδιού. Υπάρχουν πολλά προγράμματα, που ήδη τρέχουμε, στα οποία συμμετέχουν πολλές ειδικότητες π.χ στη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση (στην 7η ΥΠΕ) συμμετέχουν και μαίες και επισκέπτες υγείας και νοσηλευτές.
Ως μαία στη Π.Φ.Υ θεωρώ οτι είναι πολύ σημαντικό να αναγωριστει και να αναβαθμιστεί ο ρόλος της μαίας. Η συνταγογραφηση εκτός απο θεμελιωμένο δικαίωμα είναι αναγκαίο να γίνει και πράξη για την πιο εύρυθμη παροχή υπηρεσιών από την μαία στον γυναικείο πληθυσμό.
Μια καλή πρωτοβουλία ώστε η θέση της Μαιας-Μαιευτη να βρει τη θέση που της αρμόζει μέσα στη τοπική κοινωνία όπου η συμβολή της είναι απαραίτητη αλλά και ποιο ολοκληρωμένα μέσα στο Σύστημα Υγείας.
Θεωρώ ότι ο ρόλος της μαίας στην Π.Φ.Υ. αυτή την στιγμή είναι υποβαθμισμένος. Με αυτό το άρθρο δίνεται η δυνατότητα στον κλάδο αυτό να επεκτείνει το έργο του. Ευχής έργο να γίνει πράξη!
Η προτεινόμενη σύσταση δικτύου μαιών/μαιευτών να συμβάλλει θετικά στο συντονισμό του μαιευτικού εργού σε πανελλήνια κλίμακα, μέσω της εφαρμογής κοινών πρωτοκόλλων και κατευθυντήριων οδηγιών, όπως είναι για παράδειγμα η χρήση ενημερωτικού υλικού για τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση μαθητών και φοιτητών εγκεκριμένο από το Υπουργείο Υγείας.Επιπλέον να συνδράμει στην ανάπτυξη τμημάτων ψυχοπροφυλακτικής σε όλες τις μονάδες παροχής Π.Φ.Υ.Σας ευχαριστώ.
Εγώ δεν μπορώ να μην αναφέρω την δική μου εμπειρία από το Κέντρο Μάνας και Παιδιού της Ν. Ιωνίας.
Από την πρώτη κιόλας επαφή σε αγκαλιάζουν με στοργή και αγάπη και σου μεταφέρουν μια σιγουριά που νομίζω ότι,ειδικά μια πρωτοτόκος μέσα στην ανασφάλειά της, είναι ότι καλύτερο μπορεί να εισπράξει. Στη συνέχεια τα μαθήματα ανώδυνου τοκετού που σου προσφέρουν ΔΩΡΕΑΝ, πιστεύω πως αν όλες οι μανούλες τα έκαναν, θα αυξανόντουσαν οι φυσιολογικοί τοκετοί, ο μητρικός θηλασμός, ενώ θα υπήρχε μείωση στην επιλόχεια κατάθλιψη. Επίσης σε βοηθάνε να ζήσεις στο έπακρο όλα τα στάδια, από την επικοινωνία με το μωρό μέσα στην κοιλιά, τους πρώτους πόνους, τη γέννα όπως και την γνωριμία με το νεογέννητο.
Ένα μεγάλο μπράβο σ’αυτές τις γυναίκες και το τεράστιο έργο που προσφέρουν! Αξίζουν μια καλύτερη θέση!
Από προσωπική εμπειρία, μετά από 2 κυήσεις , θεωρώ οτι είναι πολύ σημαντική αυτή η πρωτοβουλία καθώς παρέχονται στις γυναίκες πάρα πολλές υπηρεσίες ενημέρωσης, πρόληψης αλλά και συμβουλευτικές για την κύηση, τον θηλασμό, την πρόληψη και ενημέρωση σε θέματα που αφορούν την υγεία της γυναίκας( τεστ ΠΑΠ, καρκίνο Μαστού κ.α.). Η δράση των μαιών είναι πάρα πολύ σημαντική και πάρα πολύ υποστηρικτική. Προσωπικά ένιωσα μεγάλη ασφάλεια σαν εγκυμονούσα έχοντας δίπλα μου τις μαίες στο Κέντρο Μάνας και Παιδιού στη Νέα Ιωνία Αττικής. Τις είχα και τις έχω δίπλα μου για θέματα κύησης, θηλασμού, ενημέρωση για Τεστ Παπ, ενημέρωση για τον Καρκίνο Μαστού και Τραχήλου κ.α.
Επικροτώντας την κίνηση αυτή για την υποστήριξη της μαιευτικής πρωτοβάθμιας φροντίδα υγείας και την ενίσχυση των παραπάνω δράσεων, ελπίζουμε στην επίτευξη της αρτιότερης παρακολούθησης των γυναικών κατά την περίοδο της κύησης αλλά και της λοχείας. Συγχαρητήρια για το άρθρο. Αναμένουμε κι άλλες δράσεις για την συνεχιζόμενη επαγγελματική ανάπτυξη του κλάδου μας.
Μαία στο Γενικό Νοσοκομείο Ρεθύμνου.
Η Ηλεκτρονική συνταγογράφηση,θεμελιωμένο συνταγματικά δικαίωμα της Μαίας από ιδρύσεως του Επιστημονικού κλάδου,έμεινε ανενεργό εξ αιτίας παραλείψεων του ΕΟΠΥΥ.
Ερχεται λοιπόν το παρόν Νομοσχέδιο να τακτοποιήσει την δυσλειτουργία που προέκυψε και να κλείσει ανοιχτά θέματα, το φαινόμενο που έχει ενσκύψει κάποιοι κλαδοι να θεωρουν ότι οι επιστημες Υγείας είναι προνόμιο των ολίγων πρέπει να εκλείψει και να κλείσει οριστικά.
Οι Δημόσιοι φορείς πρέπει να προβούν και σε διορισμό Μαιών που αναλογικά με άλλους κλάδους έχουν αδικηθει αλλά και να τακτοποιηθει το κομμάτι της Διοικητικής εξέλιξης καθότι όπως είναι γνωστό οι θέσεις Τομεαρχών π.χ δεν εχουν να κάνουν μονο με θέματα Νοσηλευτικής η Γυναικολογικής εξειδίκευσης αλλα με εμπειρία και Μεταπτυχιακές σπουδές στην Διοίκηση που όλοι ασχέτως κλάδου έχουμε και όχι μόνον.
Αποτελεί εξ άλλου παράδοξο να δίνει ο Νομοθέτης στην Μαία το δικαίωμα να ασκεί ελεύθερο επάγγελμα ,αναγνωρίζοντας ουσιαστικά την υψηλή Επιστημονική της κατάρτιση και από την άλλη να την κρατάει ανενεργή από το Ηλεκτρονικό σύστημα διότι θέλει να καταστείλει τον επαγγελματικό σωβινισμό κάποιων.
Ας γινει αυτη η πρωτοβουλία ενα απο τα βηματα που χρειάζονται για την αναβαθμιση και αναγνώριση του μαιευτικου ρόλου και του μαιευτικου εργου στο χωρο της υγειας, της πολιτειας, της κοινωνιας.
Ως μαία σε Κ.Υ.αξιόλογη προσπάθεια αναβάθμισης των υπηρεσιών που μπορούν να παρέχουν οι μαίες στον πληθυσμό της περιοχής τους.
Η δυνατότητα συνταγογράφησης,δίνει πολλά πλεονεκτήματα,όπως σε περίπτωση,που δεν υπάρχει γυναικολόγος ή στο μεταβατικό στάδιο(ανάληψης καθηκόντων επικουρικών γιατρών),μπορούν να λαμβάνονται τα τεστ Παπ και να στέλνονται στα κυτταρολογικά εργαστήρια χωρίς να παρεμποδίζεται τεχνικά η λειτουργία του εκάστοτε ιατρείου.Άλλωστε είναι κάτι που ισχύει,αλλά δεν εφαρμόστηκε πρακτικά,με κωδικούς ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.Εφαρμόζοντας τα άρθρα θα ενισχυθεί η προσφορά μας,σε πολλές γυναίκες που χρειάζονται την υποστήριξή μας!
Καιρός ήταν κατοχυρωμένα δικαιώματα να μην περνάνε στην αφάνεια και ο ρόλος των μαιών/μαιευτών στην κοινωνία να έχει την θέση που του πρέπει. Σαφώς πρέπει να γίνουν και άλλες μεταρρυθμίσεις και να εφαρμοστούν και άλλα πράγματα για να γίνει αυτό όμως είναι ένα σημαντικό βήμα, το οποίο ευελπιστούμε δεν θα μείνει στην συζήτηση. Οι μαίες και μαιευτές είναι επιστήμονες υγείας που σε άλλες χώρες της Ευρώπης έχουν σημαντική θέση σε όλες τις βαθμίδες περίθαλψης. Μόνο κέρδος θα δώσει στην δημόσια υγεία είτε μιλάμε για καλύτερη «υγεία» των γυναικών ακόμη και από άποψης κόστους στα κρατικά ταμεία.
Συγχαρητήρια για την πρωτοβουλία του υπουργείου όσον αφορά την δυνατότητα συνταγογράφησης των Μαιων!Ενισχυεται ο ρόλος της μαίας κ αποκτούμε επιτέλους την αναγνωρισιμότητα που μας αξίζει!Υπαρχει μεγάλη ανάγκη ύπαρξης τέτοιων παρεχόμενων υπηρεσιών υγειας στον πληθυσμό κ ιδιαίτερα σε αποκεντρωμένες περιοχές!Ευχομαι στην γρήγορη υλοποίηση του σχεδίου!
Επιτέλους η πρωτοβάθμια παίρνει τη θέση που της αξίζει.Οι Μαίες χρόνια τώρα δίπλα στις γυναίκες και στις οικογένειες τους προσφέρουν σημαντικές υπηρεσίες στην κοινωνία.Αυτά που οραματιστήκαμε εδραιώνονται τώρα.Σημαντικές δράσεις που έχουν ήδη ξεκινήσει σε Κέντρα Υγείας,περιφερειακά ιατρεία,σε συλλόγους και σχολεία δηλώνουν απο την ανταπόκριση την αναγκαιότητα ύπαρξης τους.Ενδεικτικό το παραδειγμα των σχολείων στην 7 ΥΠΕ που αγκαλιασαν τη συγκεκριμένη δράση με ενθουσιασμό.Με τη θεσμοθέτηση τους δίνεται η δυνατότητα στις Μαιες να μεγιστοποιήσουν την προσφορά τους και οι πολίτες χωρίς κόστος να έχουν πρόσβαση σε ουσιαστικές υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φρόντίδας.
Ελπίζουμε στην τοποθέτηση των Μαιών στα Το.Μ.Υ ώστε να δίνονται τέτοιες υπηρεσίες και σε αστικά κεντρα.
Ως τελειόφοιτη μαία και ασκούμενη, θα ήθελα να τονίσω τη σημαντικότητα της ενίσχυσης της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας από μαίες. Η μαία, σύμφωνα με τα επαγγελματικά της δικαιώματα (υπ. αριθμ 349/14-6-1989 άρθρο 2 Προεδρικό Διάταγμα και στην παράγραφο 2.1),μπορεί εκτός απο τα παραπάνω που υπάρχουν στη μεταρρύθμιση, να διαγνώσει την κύηση και να την παρακολουθεί μέχρι το τέλος εφόσον πρόκειται για κύηση χαμηλού κινδύνου με σημαντικά πλεονεκτήματα όπως μείωση της συμφόρησης στα μεγάλα νοσοκομεία και στα εξωτ. ιατρεία τους όπως επίσης και η ανάπτυξη μιας σχέσης εμπιστοσύνης μεταξύ της μαίας και της γυναίκας η οποία βοηθά την περαιτέρω παρακολούθηση της κύησης και τα μαθήματα προετοιμασίας γονεικότητας. Επιπροσθέτως, η μαία μπορεί να παρακολουθεί και να παρέχει νοσηλευτική φροντίδα στο νοσοκομείο ή στο σπίτι 6 εβδομάδες για τη λεχώνα και 28 ημέρες για το νεογνό, κάτι που πολλές μελέτες έχουν αποδείξει σημαντικά πλεονεκτήματα στη γενική τους κατάσταση ( κυρίως ψυχολογική με αξιοσημείωτη μείωση της επιλόχειας κατάθλιψης ,της επιστροφής στις καπνιστικές συνήθειες κ.ο.κ), αξιοσημείωτη αύξηση των ποσοστών του μητρικού θηλασμού με τα αντίστοιχα πλεονεκτήματα του καθώς επίσης και τη μείωση της νοσηρότητας και θνησιμότητας άρα και την παράλληλη μείωση των δαπανών στο κομμάτι της υγείας. Ακόμη, θα ήθελα να προσθέσω, τη σημαντική ανάγκη ίδρυσης χώρων φιλικών στον φυσικό τοκετό (birth centers) κάτι που εφαρμόζεται στο εξωτερικό ( χώρες εντός και εκτός ευρωπαικης ένωσης) και βοηθά στην τήρηση του ποσοστού για τις καισαρικές τομές απο τον ΠΟΥ που ανέρχεται στο 15% και 10% για τις επισιοτομές και της περαιτέρω μείωσης της μητρικής και νεογνικής θνησιμότητας.Τέλος, θα ήθελα να σας συγχαρώ για την παραπάνω μεταρρύθμιση, αναγνωρίζοντας με σεβασμό τα επαγγελματικά δικαιώματα των μαιών και κυρίως την αναγνώριση της συνταγογράφησης, κάτι που ιδιαίτερα τις μαίες που ασχολούνται με την πρωτοβάθμια φροντίδα στην επαρχία, βοηθά αρκετά την υγεία των γυναικών αλλα και την τήρηση των προγραμματισμένων ελέγχων και της συνταγής.Σας ευχαριστω εκ των προτέρων.
Σε όλη την επικράτεια η φροντίδα των Γυναικών είναι πολύ υψηλή χάριν του διαρκούς αγώνα των Μαιών οι οποίες εκτός από την υψηλότατη επαγγελματική κατάρτιση που διαθέτουν έχουν περίσσεια ανθρωπιάς και υψηλότατη συναισθηματική νοημοσύνη.Η ενσυναίσθηση είναι το μεγαλύτερο προσόν ενός επαγγελματία Υγείας.
Παρά τις αντιδράσεις ορισμένων κλάδων ,η συνταγογράφηση αποτελεί ένα συνταγματικά κατοχυρωμένο και θεμελιωμένο δικαίωμα της Μαίας το οποίο ανέστειλε προσωρινά η ηλεκτρονική συνταγογράφηση και τώρα απλά αποκαθίσταται και Νομοθετικά,Όσο για το δίκτυο Μαιών και την διασύνδεση του με τις υπάρχουσες Δημόσιες δομές πρέπει να διευρυνθεί σε όλη την επικράτεια διότι δεν είναι δυνατόν η Μαιευτική και Γυναικολογική φροντίδα να εκτελείται σε εθελοντική βάση αλλά προστατευμένα και οργανωμένα για την παροχή υψηλού Επιστημονικού επιπέδου παροχές.
Υπάρχει ανάγκη ενίσχυσης του πλαισίου με επί πλέον προσλήψεις Μαιών ,ένας κλάδος που κατάφωρα έχει αδικηθεί στην κατανομή θέσεων εργασίας και οι Ελληνίδες Γυναίκες μένουν απροστάτευτες τόσο στην πρόληψη όσο και στην έγκαιρη διάγνωση και των πιο απλών ασθενειών
Το Υπουργείο κάνει το πρώτο βήμα προς την υλοποίηση χρόνιων αιτημάτων…ελπίζω να προχωρήσουμε περαιτέρω.
Επιτελους!!!!!!Καιρος ηταν να ξανακερδισει τα δικαιωματα της η μαια κατι που ολοι γνωριζουμε και το υπουργειο υγειας ακομη καλυτερα οτι αυτο ισχυε εδω και παρα πολλα χρονια!!!!
Ενα λειτουργημα οπως ειναι η μαια δυστυχως πολυ υποβαθμισμενο εδω στην Ελλαδα ολα θυσιαζονται στο βωμο του χρηματος απο τους ιδιους τους γυναικολογους που υποτιθεται φερνουν μια ζωη στον κοσμο.
Αφηστε επιτελους την μαια να κανει αυτο που ξερει….
να φερει μια ζωη στον κοσμο φ υ σ ι κ α !!!!!!!
Το προσχέδιο αυτό είναι πολύ σημαντικό να περαστεί και να ψηφιστεί. Πρώτη φορά το ελληνικό κράτος υποστηρίζει την αναβάθμιση της μαιευτικής φροντίδας σεβόμενο την γυναίκα και την οικογένεια. Είναι παγκοσμίως γνωστή η συμβολή της μαίας κατά κύριο λόγο κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης, την προετοιμασία γονεϊκότητάς, τον τοκετό και τη λοχεία και θηλασμό. Η μαία επιπλέον μπορεί να διεκπεραιώνει τεστ παπ για τις γυναίκες που επιθυμούν να έχουν αποκλειστική φροντίδα από μαίες και είναι απόλυτο δικαίωμα της κάθε γυναίκας. Είμαστε από τις λίγες χώρες στον κόσμο που οι μαίες παλεύουν για τα αυτονόητα δικαιώματά τους και αυτό γιατί μέχρι σήμερα ισχύει οτι ό,τι πει ο γιατρός. Συγχαίρω το υπουργείο υγείας για την κίνηση αυτή γιατί είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε οτι κάθε γυναίκα χρειάζεται τη μαία της, κάποιες χρειάζονται και τον γιατρό! Εύχομαι το υπουργείο υγείας να προχωρήσει με το προσχέδιο αυτό για μία καλύτερη μαιευτική φροντίδα σε όλες τις γυναίκες του ελληνικού κρατους!
Εξαιρετική πρωτοβουλία! Χρόνια επιλέγω την μαία του κέντρου υγείας Καπανδριτίου για τον ετήσιο έλεγχο του τεστ ΠΑΠ. Μεγάλη διευκόλυνση να μπορούσε να μου συνταγογραφεί και τα απαραίτητα!
Ας κάνουμε όλες μια προσπάθεια κ ας είστε ενωμένες σε αυτό το εγχείρημα!!!
Θεωρώ ότι το νομοσχέδιο κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση αν και θα μπορούσαν να υπάρξουν βελτιώσεις. Είναι εξαίρετο το γεγονός ότι δίνει τις συγκεκριμένες πρωτοβουλίες στις Μαίες/Μαιευτές. Πιστεύω ότι αυτό θα βοηθήσει την Π.Φ.Υ. ιδιαίτερα στις απομακρυσμένες περιοχές. Επίσης αναβαθμίζει το ρόλο των Μαιών/ Μαιευτών, κάτι που είναι ούτως ή άλλως νομοθετικά κατοχυρωμένο.
Συγχαρητήρια στο Υπουργείο Υγείας. Με αυτό το νομοσχέδιο διορθώνει ένα μεγάλο λάθος των προκατόχων του οι οποίοι άφησαν τη μαία εκτός ηλεκτρονικής συνταγογράφησης αγνοώντας τα επαγγελματικά της δικαιώματα όπως αυτά αναφέρονται στο προεδρικό διάταγμα του 1989. Η μαία ανέκαθεν είχε τις γνώσεις και το δικαίωμα να συνταγογραφεί συγκεκριμένα φάρμακα και εξετάσεις που αφορούν το πεδίο ενασχόλησής της. To δικαίωμα αυτό της αφαιρέθηκε με την θέσπιση της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης αφήνωντας έτσι την Ελλάδα πολύ πίσω απο τις υπόλοιπες ευρωπαικές χωρες (όπου η μαία είναι ο κύριος επαγγελματίας που ασχολείται με την περιγεννητική περίοδο) στη παροχή φροντίδας υγείας της εγκύου-επιτόκου-λεχωίδος. H μαία ως επαγγελματίας υγείας είναι υπεύθυνη για την παρακολούθηση της χαμηλού κινδύνου κυήσεως, για την έγκαιρη διάγνωση οποιουδήποτε προβλήματος και την παραπομπή κάθε τέτοιου περιστατικού στον υπεύθυνο για την παθολογία της κύησης, άμεσο και πολύτιμο συνεργάτη της το γυναικολόγο. Το νομοσχέδιο αυτό είναι απαραίτητο όχι μόνο για την πιο ολοκληρωμένη παροχή υπηρεσιών υγείας στην περιγεννητική περίοδο αλλά και γιατί πλησιάζει τον τρόπο λειτουργίας των συστημάτων υγείας του εξωτερικού. Εαν το υπουργείο υγείας συνεχίσει με αυτό το αίσθημα ευθύνης και την ίδια υπευθυνότητα σε λίγα χρόνια το ελληνικό σύστημα υγείας δεν θα έχει να ζηλέψει τίποτα απο αυτά των ευρωπαικών κρατών. Τελος είναι σημαντικό να αναφερθεί πως, ειναι πλέον αποδεδειγμένο οτι στις χώρες όπου η μαία εχει τον πρώτο ρόλο στην παρακολούθηση εγκυμοσύνης και τον τοκετό τα έξοδα του δημοσίου μειώνονται κατακόρυφα. Περιττό λοιπόν να αναφέρουμε πως αυτή η αλλαγή είναι ευεργετική τόσο για την Ελληνίδα γυναίκα όσο και για την χώρα μας που τόσο έντονα προσπαθεί να βγει απο την οικονομική κρίση.
Συγχαρητήρια για την αναβάθμιση της μαιευτικής φροντίδας στην πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας! Η Μαία είναι ένα σημαντικό πρόσωπο για την γυναίκα, ειδικά στην περίοδο της εγκυμοσύνης, του τοκετού και της λοχείας. Σημαντική η δυνατότητα συνταγογράφησης από Μαίες/τες, καθώς υπήρχε ως δικαίωμα στο παρελθόν και αφαιρέθηκε.
Σπουδαία η συμβολή του υπουργού για τον μαιευτική κλάδο! Η παρακολούθηση της γυναίκας με αυτόν τον τρόπο γινεται πιο ολοκληρωμένη σε καθε περίοδο της ζωής της απο την σεξουαλικη διαπαιδαγώγηση , την λήψη τεςτ ΠΑΠ , την σύλληψη , την κύηση, τον τοκετό,τη λοχεία,την εμμηνόπαυση .Η γυναίκα νιώθει την ολοκληρωμένη φροντίδα απο την μαια και νιώθει μεγαλύτερη ασφαλεια με το σύστημα υγείας μας . Η δυνατότητα συνταγογράφησης ολοκληρώνει τον ρόλο της μαίας στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας προσφέροντας πολύτιμη εξυπηρέτηση στην συνολική υγεία του πληθυσμού μας!
Είναι κάτι περισσότερο από απαραίτητο να έχει η σημερινή Ελληνίδα τις στοιχειώδεις υπηρεσίες πρόληψης και ενημέρωσης. Το Δίκτυο Μαιών του Νομού Ηλείας συμβάλλει θετικά προς αυτή την κατεύθυνση με δράσεις καλά οργανωμένες, κατανοητές για το κοινό τους και ωφέλιμες για την υγεία των γυναικών της υπαίθρου. Μιλώντας από εμπειρία, τις ευχαριστώ και αιτούμαι από κάθε υπεύθυνο τη συνέχιση και διεύρυνση της πρωτοβουλίας τους.
Πρόταση για Κέντρα Φυσικού Τοκετού στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγεία, για την μείωση του κόστους τοκετού και των καισαρικών
Σκοπός
Παροχή μαιευτικών υπηρεσιών υγείας
1. Πριν την κύηση (συμβουλευτική σε θέματα γυναικείας υγείας, οικογενειακός προγραμματισμός)
2. Κατά τη διάρκεια της κύησης (μαιοκεντρική παρακολούθηση κύησης, προετοιμασία τοκετού και μητρότητας)
3. Παρακολούθηση και διεξαγωγή τοκετού χαμηλού κινδύνου
4. Μεταγεννητική παρακολούθηση λεχωνίδας(θηλασμός, συμβουλευτική στην φροντίδα του νεογνού)
→ Το κέντρο, διοικητικά και επιστημονικά, θα διευθύνεται από μαίες του δικτύου μαιών ΠΦΥ. Οι μαίες θα εξασκούν τα νομικά κατοχυρωμένα επαγγελματικά δικαιώματά τους. Το κέντρο φυσικού τοκετού θα απευθύνεται σε γυναίκες που διανύουν κυήσεις χαμηλού κινδύνου και θα παρέχει υπηρεσίες βραχείας νοσηλείας.
Συγχαρητηρια για την πρωτοβουλια!πιστευω πως ειναι βασικο να συμπεριληφει το δικαιωμα της μαιας για ληψη μαστογραφιας,κολποσκοπηση οπως και για τοποθετηση σπειραματος.
Στο άρθρο 12 ζητούμε τη σύσταση κλάδου μαιών ΕΣΥ με τις ιδιότητες και τα καθήκοντα που προβλέπει η κείμενη νομοθεσία.
Συγχαρητήρια για την πρωτοβουλία!
Θα ήταν ευτυχές να ακολουθήσουν και άλλα εξίσου αξιόλογα άρθρα που θα αφορούν τη θέση της Μαίας στην χρήση υπερήχου, το δικαίωμά της στην συμβουλευτική στην αναπαραγωγική ηλικία καθώς και στην σεξουαλική διαπαιδαγώγηση, ώστε να ενισχυθεί το έργο των Μαιών!
Ως μαία του Δικτύου Nομού Ηλείας
θα ήθελα να προτείνω την ενίσχυση του έργου μας με στόχο την επέκταση των δράσεών μας σε Δήμους και Κοινότητες του Νομού μας.Ειδικότερα αναφέρομαι στις έγκυες γυναίκες των απομακρυσμένων περιοχών που δεν έχουν εύκολη και συχνή πρόσβαση σε Γιατρό, οι οποίες μπορούν να ενημερωθούν στο τόπο τους για τον τοκετό, την μεταγεννητική περίοδο και το μητρικό θηλασμό.
Αξιόλογη και καινοτόμα η πρωτοβουλία της παρ.1 του παρόντος άρθρου για τη δυνατότητα συνταγογράφησης στις Μαίες!!Νομίμως πρέπει να δοθεί και η δυνατότητα αυτή και σε άλλους επαγγελματίες υγείας της ομάδας υγείας,ήτοι Επισκέπτες υγείας,Νοσηλευτές,Κοινωνικούς Λειτουργούς.Ειδικά όπως οι Επισκέπτες Υγείας,όπου και ανήκω,που έχουμε κατοχυρωμένες αυτενεργούμενες και αποκλειστικής ευθύνης πράξεις μας,όπως οι εμβολιασμοί κα. Η πρακτική αυτή έχει ήδη δοκιμασθεί σε πολλά ευρωπαικά και διεθνή συστήματα υγείας με μέγιστα οικονομικά οφέλη,αποτελεί ένα αξιόπιστο μέσο ποιοτικά παρεχόμενων υπηρεσιών,αδιαμφισβήτιτο κριτήριο παραγωγικότητα και αποδοτικότητας,κίνητρο για διαρκή εκπαίδευση και επιμόρφωση των επαγγελματιών υγείας και συμμόρφωση στις κοινά οριζόμενες εθνικές και διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες παροχής υπηρεσιών.
Η παράγραφος 2γβ.γδ και γε χρήζουν διορθώσεων καθώς η (προ)αγωγή υγείας αποτελεί περιοριστικό εκ του νόμου κατοχυρωμένο επαγγελματικό δικαίωμα και καθήκον του/της Επισκέπτη-πτριας Υγείας.Μπορούν δράσεις/παρεμβάσεις και προγράμματα (προ)αγωγής υγείας όμως οργανωθούν,εφαρμοσθούν και αξιολογηθούν σε συνεργασία των δύο αυτών ειδικοτήτων,με μέγιστο δυνητικό όφελος για τους λήπτες όσο και για την ανατροφοδότηση και αλληλοσυμπληρωματικότητα των αυτών ειδικοτήτων
Νομίζω ότι είναι καιρός ο ΕΟΠΥΥ να λάβει επίσημη θέση για το πόσο συχνά πρέπει να γίνεται το Τεστ Παπ, και όχι όπως τώρα (που υπάρχουν Γυναικολόγοι που συστήνουν σε όλες Τεστ Παπ κάθε χρόνο…)
Δείτε σχετικό άρθρό μου εδώ:
http://argiriou.blogspot.gr/2016/08/blog-post_14.html
Αργύρης Αργυρίου,
Ιδιώτης Γενικός – Οικογενειακός Ιατρός, συμβεβλημένος με τον ΕΟΠΥΥ,
Καβάλα,
Απόφοιτος Ιατρικής Σχολής Λουντ Σουηδίας,
Ειδικότητα Γενικής Ιατρικής στο Λινκοπινγκ Σουηδίας.
Χαιρετίζω και συγχαίρω την διάθεση του Υπουργού Υγείας να ενισχύει το έργο των Μαιών με την προσφορά τους υπηρεσίες πρόληψης και προαγωγής υγείας στις γυναίκες εξυπηρετώντας στον τόπο τους. Ως συντονίστρια του Δικτύου Μαιών του Νομού Ηλείας, σας αναφέρω πως τέτοιου είδους καινοτομίες μόνο αξιόλογες μπορεί να είναι. Στην λειτουργία του Δικτύου μας εδώ και ένα χρόνο (διατίθενται στατιστικά) διαπιστώνουμε την μεγάλη ανάγκη ύπαρξης τέτοιων υπηρεσιών στον πληθυσμό της περιφέρειας και των απομακρυσμένων ατόμων από τα αστικά κέντρα και τις υπηρεσίες υγείας και την ανακούφιση καθώς και την ευχαρίστηση του γυναικείου πληθυσμού που έχει λάβει τις υπηρεσίες των Μαιών στις κατά τόπους απομακρυσμένες κοινότητες.
Διαπιστώνοντας την πρόθεση του Υπουργείου Υγείας να παρέχει υπηρεσίες στο τόπο του κάθε πολίτη και αυτών που δεν έχουν την δυνατότητα να μετακινηθούν για ζήτηση ακόμα και αναγκαίων υπηρεσιών από δημόσιες δομές, θα ήθελα ως πρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου μαζί με τις υπόλοιπες γυναίκες που απαρτίζουν τον σύλλογο και την περιοχή της Αρχαίας Ήλιδας να συνδράμομε θετικά σε αυτή την πρωτοβουλία, αφού ήδη έχουμε λάβει υπηρεσίες πρόληψης και ενημέρωσης, στον τόπο μας από το Δίκτυο Μαιών του Νομού Ηλείας και σας ευχαριστούμε για αυτήν την σημαντική παροχή.