Άρθρο 57 Βαθμοί Γιατρών Ε.Σ.Υ.- Εφημερίες

1. Στο τέλος της περίπτωσης Δ του άρθρου 4 του Ν.3754/2009 προστίθεται η φράση «και Συντονιστής Διευθυντής» και απαλείφεται η λέξη «και» πριν τη λέξη «Διευθυντής» στην ίδια πρόταση.
2. Το άρθρο 43 του Ν.3205/2003 αντικαθίσταται ως εξής: «1. Οι μηνιαίοι βασικοί μισθοί όλων των βαθμών της ιεραρχίας του κλάδου των ιατρών του Εθνικού Συστήματος Υγείας (Ε.Σ.Υ.) ορίζονται από 1ης Ιανουαρίου 2011, στα παρακάτω ποσά:
α. Συντονιστής Διευθυντής και Καθηγητής, μέλος Δ.Ε.Π. 2.055 ευρώ
β. Διευθυντής και Αν. Καθηγητής, μέλος Δ.Ε.Π 2.054 ευρώ
γ. Επιμελητής Α’ και Επίκουρος Καθηγητής, μέλος Δ.Ε.Π 1.759 ευρώ
δ Επιμελητής Β’ και Λέκτορας, μέλος Δ.Ε.Π 1.468 ευρώ
ε. Ειδικευόμενος 1.027 ευρώ
3. Στο ιατρικό προσωπικό του κλάδου Ε.Σ.Υ. περιλαμβάνονται και οι οδοντίατροι, καθώς και οι ιατροί που ανήκουν στο Νοσοκομείο «Παπαγεωργίου» της Θεσσαλονίκης και στις κλινικές, τμήματα, εργαστήρια και μονάδες αυτού.»
4. Το εδάφιο 4 της περίπτωσης Β του άρθρου 4 του ν.3754/2009 αντικαθίσταται ως εξής: «Με απόφαση της Διοίκησης του νοσοκομείου, οι θέσεις που συστήνονται ή προκηρύσσονται, δύναται να συστήνονται ή να προκηρύσσονται σε διαφορετικό βαθμό από αυτόν της κενωθείσας ή νεοσυσταθείσας θέσης.»

  • 27 Δεκεμβρίου 2010, 11:30 | γιατρός

    Kύριε υπουργέ,
    Κατ αρχήν καλή επιτυχία στο δύσκολο εγχείρημά σας.
    Καθώς είχα την τύχη-ατυχία να κάνω την ειδικότητά μου σε μεγάλη Πανεπιστημιακή κλινική της Θεσσαλονίκης, Θα ήθελα να αναφερθώ στο θέμα των Πανεπιστημιακών, που αποτελεί για μένα μία από τις μεγαλύτερες πληγές του συστήματος υγείας:
    α) Οι πανεπιστημιακές κλινικές έχουν μετατραπεί σε παραρτήματα των ιδιωτικών τους ιατρείων για αυτούς που θέλουν να τη βγάλουν λίγο πιο φθηνά σε σχέση με τα ιδιτικά νοσοκομεία. «Θέλεις να σε χειρουργήσω στο ιδιωτικό ή στο δημόσιο;»
    Επιβάλλεται η ΑΠΟΛΥΤΗ κατάργηση των ιδιωτικών ιατρείων των Πανεπιστημειακών.
    β) Είναι σχεδόν αδύνατο για ασθενή να πάρει σειρά για να χειρουργηθεί περνώντας απλά από τα εξωτερικά ιατρεία, που υποτίθεται πως αυτός είναι ο λόγος της ύπαρξής τους.
    γ)Η διακίνηση μαύρου χρήματος είναι τεράστια και ανεξέλεγκτη. Αλήθεια από όλους αυτούς τους διευθυντές που κατηγορούνται για΄τόσα κακουργήματα ποιος θα πάει φυλακή και ποιός σπίτι του; Μιλάμε για ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ Ευρώ που έφαγαν.
    δ) Το εκπαιδευτικό έργο το κάνουν επιμελητές του ΕΣΥ και ειδικευόμενοι. Έτσι δουλεύει μια πανεπιστημιακή κλινική.
    ε) Και βέβαια οι κύριοι έχουν βρει τη χήνα με τα χρυσά αυγά και θεωρούν τις πανεπιστημιακές θέσεις κληροδοτούμενο προνόμιο προς τα τέκνα τους.
    Όταν γίνεται λόγος κ. Υπουργέ για άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, η ιατρική σχολή του ΑΠΘ πότε θα σταματήσει να είναι οικογενειακή υπόθεση; Αν δείτε τι γίνεαι εκεί θα γελάτε…
    Επίτέλους λίγη αξιοκρατία.
    Είναι κρίμα ο νέος γιατρός να τελειώνει την ειδικότητα και το εφόδιο που έχει πάρει να είναι μόνο η θέληση να προσπαθήσει να μην γίνει σαν τους δήθεν δασκάλους του…

  • 27 Δεκεμβρίου 2010, 11:36 | Γιαννικουρής Γεώργιος

    Οι θέσεις των Διευθυντών και όχι μόνο, να ειναι υπό κρίση ανά 5 ή 7 χρόνια. Η κρίση θα γίνεται με βάση τα πεπραγμένα σε αυτό το χρονικό διάστημα, σε επίπεδο εκπαίδευσης ειδικευομένων,συγγραφικό κ.λ.π.. Ανάλογα με την κρίση θα μετακινείται σε άλλη νοσοκομειακή μονάδα εντός ή εκτός νομού και με νέα κρίση θα αναβαθμίζεται στον αντίστοιχο χρόνο. Κάτι τέτοιο νομίζω γίνεται και αλλού στην ΕΕ (ΓΑΛΛΙΑ?).

  • 27 Δεκεμβρίου 2010, 10:18 | Γιώργος Τριάντος

    Κύριε Υπουργέ,

    Ευπρόσδεκτη η διαβούλευση του Σχεδίου Νόμου και περισσότερο ευπρόσδεκτη και χρήσιμη θα είναι αν ληφθούν υπ’ όψιν τα όσα περιγράφονται σε σχόλια και προτάσεις. Το πρόσφατο παρελθόν μας έχει δείξει οτι σχεδόν καθόλου δεν λαμβάνονται υπόψιν οι παρατηρήσεις και τα σχόλια αυτών που συμμετέχουν στη διαβούλευση. Υπάρχουν μερικές παρατηρήσεις που μπορείται να διαβάσετε και πιστεύω να γίνουν κατανοητές και αντικείμενο προβληματισμού.

    1. Έχετε ήδη αναρτήσει το Σχέδιο Νόμου για διαβούλευση. Ήδη όμως, όπως αναφέρεται και σε σχετική ανακοίνωση, έγιναν δεκτά αιτήματα γιατρών (πανεπιστημιακών για ιδιωτικά ιατρεία, επιλογή ειδικευομένων για εκπάιδευση σε Πανεπιστημιακές Κλινικές κλπ). Πιστεύετε δηλαδή οτι θα έχουν ισότιμη πρόσβαση σε Πανεπιστημιακές Κλινικές όλοι ανεξαιρέτως οι μέλλοντες ειδικευόμενοι; Πιστεύετε οτι με τη λειτουργία των ιδιωτικών ιατρείων εξασφαλίζεται η ισονομία μεταξύ των γιατρών, όταν οι μεν του ΕΣΥ θα παλεύουν για τη λειτουργία των ολοήμερων νοσοκομείων και οι έχοντες το δικαίωμα ιδιωτικού ιατρείου θα έχουν και την άνεση και πολυτέλεια χρόνου και επιλογής ασθενών;

    2. Σε άγονες και προβληματικές περιοχές όπως είναι οι νησιωτικές και παραμεθόριες, αυθαίρετα και χωρίς προβληματισμό, έγινε η μεταφορά αυτών στη Β’ Ζώνη. Εξισώθηκε με ευκολότατο τρόπο και με αίτιο την οικονομία, το Καστελλόριζο με τη Θήβα, το Αίγιο, τις Σέρρες κλπ, ενώ παραμένει στη Γ’ζώνη η Καλαμάτα, το Καρπενήσι κπλ με πληθώρα νοσοκομείων σε απόσταση χιλιομέτρων και με οδικό δίκτυο. Ερώτημα λοιπόν παραμένει ποιά θα είναι κίνητρα προσέλευσης και παραμονής γιατρών στις περιοχές αυτές..Πως θα γίνεται η ασφαλής εφημέρευση στα νησιωτικά νοσκομεία που έχουν την ευθύνη κάλυψης ευαίσθητων και προβληματικών περιοχών; Πιθανότατα οι εισηγητές και σύμβουλοί σας θα έχουν διαφοερετική γνώμη, όπω και οι παλαιότεροι, όταν για διακομιδή ασθενούς από την Αστυπάλαια στην Κάλυμνο πρότειναν τη διακομιδή με ασθενοφόρο..!!!! Αν υπάρχουν υποβρύχια ασθενοφόρα παρακαλούμε για άμεση προτεραιότητα λόγω νησιωτικότητας…Δυστυχώς αυτά είναι γεγονότα κύριε Υπουργέ και όχι επιστημονική φαντασία. Το θέμα της παραμονής των νησιωτικών νοσοκομείων, κέντρων υγείας και περιφερειακών ιατρείων στη Γ’ Ζώνη είναι θέμα ζωτικής σημασίας όχι μόνο υγείας αλλά και εθνικής προτεραιότητας.

    3) Τι σημαίνει θέσπιση βαθμού Συντονιστή Διευθυντή, με διαφορά 1 (ενός) ευρώ από τον Διευθυντή ΕΣΥ; Δηλαδή η υποτιθέμενη υπευθυνότητα του Συντονιστή, αποτιμάται 1 ευρώ; Η εμπειρία του αποτιμάται 1 ευρώ; Εκτός αν με τον τρόπο αυτό εξυπηρετείται το πάγιο αίτημα μιας ομάδας (οι επονομαζόμενοι «Σύλλογος Διευθυντών ΕΣΥ)της οποίας ο πρόεδρος έπαιξε (και παίζει;) συμβουλευτικό ρόλο στο Υπουργείο..Δεν είμαι αντίθετος στο γεγονός οτι η προϋπηρεσία δεν πρέπει να αποτελεί το μοναδικό κριτήριο εξέλιξης, αλλά η αποστολή του Υπουργείου, αν θέλει να καθιερώσει ένα νέο βαθμό, θα πρέπει εόιναι και η καθιέρωση των απαραίτητων προϋποθέσεων και κριτηρίων για την εξέλιξη των γιατρών στο βαθμό του Διευθυντή πέραν της προυπηρεσίας. Διαφορετικά, μιά προσπάθεια καθιέρωσης του βαθμού του συντονιστή με απλή υπουργική απόφαση, φαίνεται και είναι γυμνή και αίωλη και υποκρύπτει σκοπιμότητες και πρόθεση εξυπηρέτησης κλειστών ομάδων που επί χρόνια αποτελούν το αγκάθι και για Εσάς και για όλους μας.

    Με εκτίμηση
    Γιώργος Τριάντος
    Χειρουργός – Διευθυντής ΕΣΥ Γ.Ν. Ρόδου

  • 27 Δεκεμβρίου 2010, 08:07 | ΣπυροςΚ-Επιμελητής ΕΣΥ

    ΓΕΝΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ: 1. Η κατεύθυνση συγχώνευσης και/ή κατάργησης νοσοκομείων και κέντρων υγείας είναι στην σωστή κατεύθυνση (με προσοχή σε ότι αφορά τις πραγματικά -και όχι κατα νόμο- άγονες, τις παραμεθόριες και τις νησιωτικές περιοχές).
    2. Eπιτέλους ας αξιολογηθούν κάποτε τα όποια επιστημονικά και εκπαιδευτικά έργα των πανεπιστημιακών ιατρών και φυσικά να καταργηθούν τα ιδιαίτερα προνόμια τους (ομοίως και των στρατιωτικών γιατρών).
    3. Από την άλλη το προτεινόμενο μισθολόγιο σε όλες τις βαθμίδες, λυπάμαι αλλά είναι γελοίο ακόμη και τώρα επί οικονομικής κρίσης… 20 – 30% επιπλέον σε κάθε βαθμίδα είναι το ελάχιστο με βάση τα σημερινά δεδομένα
    4. Ενιαίος κοινός τύπος συνταγολόγιου για όλα τα ασφαλιστικά ταμεία και δυνατότητα συνταγογράφησης από όλους τους γιατρούς (ιδιώτες και μη ιδιώτες) προς όλους τους ασφαλισμένους (θεωρώντας ότι οι ελεγκτικοί μηχανισμοί θα είναι ενεργείς για τις παρατυπίες, κλπ)
    5. Επειδή οι γιατροί των ασφ ταμείων στο σύνολό τους ελάχιστα ή τίποτα (!) προσφέρουν στην πρωτοβάθμια περίθαλψη να καταργηθούν οι προνομιακές συμβάσεις τους και το μονοπωλιακό εκβιαστικό προς τους ασθενείς καθεστώς συνταγογράφησης με τις γνωστές παρενέργειες και αυθαιρεσίες…
    6. Πρέπει επιτέλους να καθιερωθούν μπόνους σε μισθό και εφημερίες στους γιατρούς 1ης γραμμής (παθολόγοι, παιδίατροι, καρδιολόγοι, γενικοί χειρουργοί, αναισθησιολόγοι, ΜΕΘ) και περιορισμοί σε ειδικότητες που δεν συμμετέχουν αληθινά στις γενικές εφημερίες (δερματολόγοι, ενδοκρινολόγοι, ρευματολόγοι, κλπ)
    7. Στα Κέντρα Υγείας να προβλέπονται ξεχωριστές θέσεις Παθολόγων και να καταργηθεί το απαράδεκτο στις προκηρύξεις θέσεων Γεν Ιατρού ή Παθολόγου (να περιοριστεί για τα περιφ ιατρεία μόνο).
    8. Μιλώντας για τον Νομό Λάρισας: υπάρχουν 3 νοσοκομεία(!) Το στρατιωτικό δεν προσφέρει ουσιαστικά τίποτα επί τίποτα! Ενσωμάτωση του Κρατικού με το Πανεπιστημιακό στις καλές κτιριακές υποδομές του τελευταίου, κατάργηση και συγχώνευση τμημάτων 2ης γραμμής (ΩΡΛ, Οφθαλμ, Γαστρεντερολογικές, Ουρολογικές, κλπ). Τα ΚΥ πρέπει να περιοριστούν το πολύ σε 3 με βάση το αληθινό έργο τους (πχ Γόννοι, Τύρναβος δεν εξυπηρετούν σε τίποτα και από χιλιομετρική άποψη)

  • 26 Δεκεμβρίου 2010, 22:21 | Νικολαος Α.

    Με το να δωσετε ιδιωτικα ιατρeία στους πανεπιστημιακούς ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΕΤΕ την οποια προσπαθεια για τον εξορθολογισμό του ΕΣΥ. Η ολοημερη λειτουργία των Πανεπιστημιακών νοσοκομειων δεν θα υλοποιηθεί απο τη στιγμή που οι πανεπιστημιακοι θα συνεχίσουν να βλεπουν την πελατεία τοyς στα ιδιωτικά τους ιατρεία. Μπορείτε να μας πειτε τοτε πως θα πληρωσετε τις επιπλεον εφημερείες στους υπόλοιπους γιατρους του ΕΣΥ?
    Το να εξαιρειτε τους πανεπιστημιακούς προσδίδοντάς τους τετοια προνόμια ασκησης ιδιωτικού επαγγελματος ειναι συνώνυμο με το να επιβραβέβετε τη λαμογιά και μαλιστα επισημα. Αυτό σε καιρό κρίσης, οταν ο μεσος πολίτης καλείται σε τεραστιες θυσίες μια μικρη ομαδα ανθρώπων θα λυμαίνεται το χώρο της υγείας προς τερψην της μπουρζουαζίας με τη σφραγιδα Λοβερδου (πανεπιστημιακου)-Διαμαντοπουλου.

  • 26 Δεκεμβρίου 2010, 21:34 | ΧΑΡ. ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ

    Συνεχής Επιμορφωση και Συνεχής Επαγγελματική Ανάπτυξη Ιατρών

    Η συνεχιζόμενη επαγγελματική ανάπτυξη των ιατρών αποτελεί συμπλήρωμα της συνεχιζόμενης εκπαίδευσης των ιατρών και έχουν σαν στόχο τη βελτίωση της ποιότητας των παρεχομένων υπηρεσιών υγείας.
    Οι 16 από τις 25 χώρες μέλη της Ε.Ε. έχουν καθιερώσει ως υποχρεωτική τη συνεχή επιμόρφωση των ιατρών και τη συνεχή επαγγελματική τους ανάπτυξη.
    Η Ελλάδα δεν συμπεριλαμβάνεται στις 16 χώρες

    Η συνεχής επιμόρφωση των ιατρών συνίσταται στη θεωρητική κατάρτιση μέσα από συνέδρια, μαθήματα, πληροφορική, γύρω από τις εξελίξεις της ιατρικής επιστήμης. Η Πιστοποίηση της Συνεχιζόμενης Ιατρικής Εκπαίδευσης (EACCME) ιδρύθηκε από το Διοικητικό Συμβούλιο της UEMS* τον Οκτώβριο του 1999 και ο σκοπός της UEMS-EACCME είναι να εναρμονίσει και να βελτιώσει την ποιότητα της ιατρικής περίθαλψης στην Ευρώπη.

    Η Συνεχής Επαγγελματική Ανάπτυξη συνίσταται στην εκμάθηση της σωστής εφαρμογής των ιατρικών εξελίξεων στον ασθενή σε επίπεδο διαγνωστικό και θεραπευτικό. Η καθολική εφαρμογή της επαγγελματικής ανάπτυξης στο σύνολο των ιατρών έχει άμεση επίπτωση στην ποιότητα της παροχής υπηρεσιών υγείας και ιδιαίτερα στη μείωση του κόστους των υπηρεσιών υγείας. Ο άναρχος τρόπος εφαρμογής σήμερα των εξελίξεων της ιατρικής επιστήμης σε διαγνωστικό και θεραπευτικό επίπεδο, οφείλεται στο γεγονός ότι δεν υπάρχει συνεχιζόμενη επαγγελματική ανάπτυξη στους ιατρούς. Εύκολα διαπιστώνουμε ότι ασθενείς με την ίδια πάθηση για τη διάγνωση και τη θεραπεία τους ταλαιπωρούνται δυσανάλογα από Νοσοκομείο σε Νοσοκομείο, από ιδιωτικό ιατρείο σε ιδιωτικό ιατρείο, από τη μια περιοχή στην άλλη και από τη μια χώρα στην άλλη.
    Το κόστος επίσης της διάγνωσης διαφέρει στις παραπάνω περιπτώσεις. Η εικόνα αυτή της άσκησης της ιατρικής αποδεικνύει την παντελή έλλειψη Συνεχιζόμενης Ιατρικής Ανάπτυξης των ιατρών παρά το ότι μπορεί να έχουν ικανοποιητική συνεχή επιμόρφωση.
    Ποιος όμως χρηματοδοτεί τη Συνεχή Επαγγελματική Ανάπτυξη (Σ.Ε.Α) ; Η Σ.Ε.Α. στα κράτη που είναι υποχρεωτική, πραγματοποιείται από τον ίδιο τον ιατρό, ο οποίος μετακυλύει το κόστος της σε κάθε ιατρική πράξη.
    Στη χώρα μας, σε όποιο βαθμό υπάρχει η Σ.Ε.Α., μαζί με τη συνεχή επιμόρφωση, χρηματοδοτείται από τις Εθνικές και Διεθνείς Φαρμακοβιομηχανίες. Για να αποδώσει αυτού του είδους η χρηματοδότηση, θα πρέπει να χαρακτηρίζεται από διαφάνεια (να καλύπτει το σύνολο των ιατρών) ενώ το περιεχόμενο της να καθορίζεται από τις επιστημονικές ενώσεις.
    Πώς όμως θα διευκολυνθούν περισσότερο οι ιατροί στην εκμάθηση της επαγγελματικής ανάπτυξης;
    O κάθε ιατρός πρέπει να αναγνωρίζει ως ηθική του υποχρέωση τη συνεχή του επαγγελματική ανάπτυξη. Πρέπει να διαπιστώνει τα κενά στις γνώσεις του και να αναζητά τη συμπλήρωσή αυτών μέσα από τη Σ.Ε.Α. η οποία πρέπει να προσφέρει στον ιατρό ποικίλες εκπαιδευτικές ευκαιρίες. Στόχος του θα είναι η καλύτερη ποιότητα παροχής υπηρεσιών υγείας, τόσο σε επίπεδο διάγνωσης όσο και θεραπείας, με ταυτόχρονη οικονομία πόρων.

    Η αξιολόγηση τέλος του ιατρού στην επιμόρφωση του και την επαγγελματική του ανάπτυξη είναι απαραίτητη. Καταρχάς χρειάζεται να δημιουργηθεί είτε από το ιατρικό επάγγελμα είτε από το Υπουργείο Υγείας ένας οργανισμός με το απαραίτητο και εξειδικευμένο προσωπικό που θα ελέγχει όλες τις παραμέτρους της σωστής λειτουργίας της συνεχούς επιμόρφωσης και επαγγελματικής ανάπτυξης όλων των ιατρών.
    Η έλλειψη γνώσης που οδηγεί στην υπερκατανάλωση διαγνωστικών και θεραπευτικών μέσων, ξεκινά από το γεγονός ότι ο ιατρός δεν έχει την ανάλογη εκπαίδευση και επαγγελματική ανάπτυξη. Τούτο τον ωφελεί επαγγελματικά διότι κερδίζει περισσότερα εις βάρος της οικονομίας της υγείας, ενώ ταυτόχρονα μειώνει στο ελάχιστο την ποιότητα παροχής υπηρεσιών υγείας.
    Με τη νοοτροπία που καλλιεργείται σήμερα στην ελληνική πραγματικότητα, κυρίως, με κάθε μέσο και τρόπο, θα αποθαρρυνθεί η υποχρεωτική Συνεχής Επαγγελματική Ανάπτυξη των ιατρών στη χώρα μας. Αλλά και να συμβεί και να διαθέτει τις γνώσεις ο ιατρός, δύσκολα θα λειτουργήσει υπέρ της οικονομίας της υγείας και κατά του προσωπικού του συμφέροντος.

    Πρακτικά: Ο ιατρός, όταν δέχεται τον πάσχοντα, είτε στο ιατρείο του είτε στα εξωτερικά ιατρεία, οφείλει να του πάρει ένα πλήρες ιστορικό, να τον εξετάσει συνολικά και αν δεν βάλει διάγνωση, θα έχει δικαίωμα μόνον σε μια ή δύο εργαστηριακές εξετάσεις, που θα τον βοηθήσουν στη διάγνωση. Όσον αφορά την θεραπευτική αγωγή αυτή θα χορηγηθεί μόνον εφόσον υπάρχει διάγνωση και σε καμιά περίπτωση δεν θα είναι συμπτωματική.
    Στις χώρες της Ε.Ε. που εφαρμόζεται η επαγγελματική ανάπτυξη, η παραπάνω διαδικασία έχει καθορισθεί από Πανεπιστημιακούς Δασκάλους για κάθε ειδικότητα υπό μορφή πρωτοκόλλων.

    *ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΩΝ ΙΑΤΡΩΝ

  • 26 Δεκεμβρίου 2010, 20:15 | Μπαργιώτας Κων/νος

    Βασικότατο πρόβλημα στην λειτουργία των κλινικών αποτελεί η παντελής έλλειψη κανονισμών λειτουργίας. Καθως δεν υπάρχει κωδικοποιημέν η περιγραφή καθηκόντων δικαιωματων ανα βαθμιδα, τόσο οι διευθυντές μπορούν να αυθαιρετούν ανενόχλητοι, (και το κάνουν συστηματικά) όσο και οι υφιστάμενοί τους μπορούν να εργάζονται ‘αλα καρτ’. Κανένα συστημα αξιολογησης δεν μπορεί να ειναι αντικειμενικό και δίκαιο (για διοικούντες και διοικούμενους) χωρίς την ύπαρξη καθηκοντολογίου.
    Δυστυχώς κανείς δεν φαίνεται να το επιθυμεί. Και για τους μεν διευθυντές ο λόγος ειναι προφανής, για τους συνδικαλιστικούς εκπροσώπους μας όμως?

  • 26 Δεκεμβρίου 2010, 20:29 | Μπαργιώτας Κων/νος

    Το συγκεκριμένο αρθρο κατ ουσια εξισώνει ( και πολυ σωστά) τις αμοιβές εφημεριων Επιμελητων-Πανεπιστημιακών.Αν είναι ετσι η διατύπωση ειναι εντελώς λανθασμένη. Αν προκειται για εξομείωση μισθών, θα συμπαρασυρει ολοκληρο το πανεπιστημιο πολυ συντομα.
    Για τους Πανεπιστημιακούς:
    Η συγκατοίκηση γιατρών διαφορετικών ταχυτήτων (δύο εργοδότες) δημιουργεί εκ των πραγματων τριβές και προβλήματα. Η διαφαινόμενη κατάργηση του καθεστώτος πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης για τους Παν/κους θα επιτεινει το προβλημα. Σ αυτή την περίπτωση, η καταργηση του και για τους ΕΣΥτες των Παν/κων Νοσοκομείων ειναι επιβεβλημένη. Καθως το νομικό καθεστώς των ΕΣΥτων στα πανεπιστημιακά ειναι ‘στον αέρα’ θα μπορούσε να ρυθμιστεί άμεσα.(Η αναθεώρηση του δουλοκτητικού καθεστώτος όλων των γιατρών του ΕΣΥ πρέπει να εξεταστεί συνολικά, με βάση τα σημερινά δεδομένα στη χώρα και την Ευρώπη, και όχι τα παλαιο-κουμουνιστικά στερεότυπα ορισμένων).
    Για τους συντονιστές Διευθυντές και τις εξελίξεις
    Ο νομος ΟΕΝΓΕ – Αβραμοπουλου ειναι συντεχνιακότατος και αναχρονιστικός. Η εξέλιξη χωρίς κριτηρια επιστημιμονικά και υπηρεσιακά θα οδηγήσει το συστημα σε τέλμα πολύ συντομα.
    Απαράδεκτοι , ανίκανοι και καταπιεστικοί διευθυντές υπάρχουν στο σύστημα τόσο προερχόμενοι από το ΕΣΥ όσο και από το Πανεπιστήμιο. Η προκύρηξη των θέσεων ευθύνης πρέπει να γίνεται για συγκεκριμένο χρονικό διαστημα (πενταετία?) και να προβλέπεται άμεση αναγκαστική έκπτωση από το αξίωμα αν δεν γινει διαδικασία κρίσης/ αξιολόγησης
    Η διαδικασία αξιολόγησης πρέπει να γίνεται με βάση επιστημονικά και υπηρεσιακά κριτηρια (εργο, αποδοτικότητα κτλ) και να γίνεται με τη συμμετοχή και των υφισταμένων γιατρών από διευρυσμένο σώμα. Στην περίπτωση των πανεπιστημιακών πρέπει να ενσωματωθεί στο νομο ρήτρα αναγκαστικής αντικατάστασης διευθυντή κλινικής σε περίπτωση αρνητικής αξιολογησης.

  • 26 Δεκεμβρίου 2010, 16:51 | STELIOS

    ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΙΣΟΝΟΜΙΑ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΙΔΙΑΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΙΔΙΑΣ ΠΑΡΟΧΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ. ΣΤΙΣ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΕΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΕΙΣ ΕΡΓΑΖΟΝΤΑΙ ΓΙΑΤΡΟΙ ΚΑΙ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΙ ΣΤΑ ΙΔΙΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΙΔΙΟ ΚΥΚΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΛΛΑ ΜΕ ΜΕΓΑΛΗ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΚΗ ΔΙΑΦΟΡΑ, ΜΙΑΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΝΤΑΧΘΕΙ ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ. ΕΤΣΙ ΓΙΑΤΡΟΣ ΑΜΟΙΒΕΤΑΙ ΣΑΝ ΑΠΛΟΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ ΚΑΙ Ο ΓΙΑΤΡΟΣ ΤΟΥ ΔΙΠΛΑΝΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΣΑΝ ΓΙΑΤΡΟΣ ΤΟΥ ΕΣΥ ΕΝΩ ΑΚΟΥΝ ΤΟ ΙΔΙΟ ΕΡΓΟ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΤΙΣ ΙΔΙΕΣ ΕΥΘΥΝΕΣ.
    ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟ!

  • 26 Δεκεμβρίου 2010, 07:04 | Κατσέας Γιώργος

    [Το κατωτέρω σχόλιο απευθύνεται ΜΟΝΟ σε συναδέλφους και υπηρεσιακούς παράγοντες οι οποίοι ΔΕΝ ενδιαφέρονται να εισαγάγουν ή να χρησιμοποιήσουν νομοθετικές δομές που εξυπηρετούν κόμματα και κομματόσκυλα]
    Από μιά σύντομη ματιά στα αναρτημένα δεν είδα -με έκπληξη!- να σχολιάζεται η 4η παράγραφος του εν λόγω άρθρου: «Με απόφαση της Διοίκησης του νοσοκομείου, οι θέσεις που συστήνονται ή προκηρύσσονται, δύναται να συστήνονται ή να προκηρύσσονται σε διαφορετικό βαθμό από αυτόν της κενωθείσας ή νεοσυσταθείσας θέσης».
    Αλλά η ως άνω προτεινόμενη ρύθμιση ολοφάνερα παρεμβάλλεται στην ουσία και επανακαθορίζει την όλη διαδικασία εξέλιξης των ιατρών και ανάδειξης στελεχών του ΕΣΥ!
    Εφ’ όσον η πολιτεία, δια του νομοθετούντος υπουργού, πιστεύει ότι η διαδικασία εσωτερικών αναβαθμίσεων επαρκεί για να αναδεικνύει άξια διευθυντικά στελέχη, δεν έχει παρά να προκηρύσσει τις κενούμενες θέσεις ως θέσεις επιμελητών Β’και όχι να εγκαταλείπει τις κατά περίπτωσιν αναδείξεις στελεχειακού δυναμικού στα χέρια ΦΑΥΛΩΝ Διοικήσεων τοπικών κομματικών παραγόντων! Για να γίνω πιό κατανοητός, προσκομίζω -μεταξύ πολλών τέτοιων- ένα παράδειγμα:
    -Αν λ.χ κενούται μία θέση Διευθυντή και ο πλησιέστερα ευρισκόμενος σε θέση αναβάθμισης επιμελητής Α’είναι κομματικός φίλος της Διοίκησης, τότε οποιαδήποτε άλλη κενούμενη θέση θα προκηρυχθεί ως επιμελητού Β’ ώστε να μην προκύψει ανεπιθύμητος διεκδικητής…
    -Αν όμως ο πλησιέστερα ευρισκόμενος σε θέση αναβάθμισης επιμελητής Α’ δεν είναι αρεστός (ή υπάρχει «κάτι έτοιμο -δικό μας- εκεί γύρω») τότε κενούμενη θέση Διευθυντή θα προκηρύσσσεται ως τέτοια, ώστε να εξυπηρετούνται οι κομματικοί φίλοι της Διοίκησης!
    Αντίθετα, και εφ’ όσον η πολιτεία δεν πιστεύει ότι η διαδικασία εσωτερικών αναβαθμίσεων επαρκεί για να αναδεικνύει άξια διευθυντικά στελέχη (υποψιάζομαι ότι μάλλον έτσι είναι, αφού κατά την διετή εφαρμογή των εξελίξεων αγνοήθηκαν ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΑ ακόμη και τα πιό στοιχειώδη ποιοτικά κριτήρια..), τότε πρέπει να πει τα πράγματα με το όνομά τους και να ξανανομοθετήσει σχετικώς.

  • 25 Δεκεμβρίου 2010, 12:01 | ΔΟΞΗΣ ΑΧΙΛΛΕΩΣ

    1. Κατάργηση του συντονιστή διευθυντή.
    Τα προηγούμενα χρόνια σε όλες τις κρίσεις ιατρών ΕΣΥ λειτουργούσαν παρασκηνιακοί μηχανισμοί σε διάφορα επίπεδα. Οι κρίσεις για τη θέση του συντονιστή διευθυντή μόνο συνέχεια στη παρασκηνιακή φαυλοκρατία μπορούν να δώσουν. Η αλήθεια είναι οτι, σε σχέση με ήδη υπάρχοντες συντονιστές διευθυντές, πολλοί από εξέλιξη διευθυντές ή ακόμα και επιμελητές Α διαθέτουν ποιοτικά χαρακτηριστικά και επιστημονικά και κλινικά προσόντα υπέρτερα αυτών των συντονιστών. Η παρουσία ενός διευθυντή με διοικητικές αρμοδιότητες, ο οποίος θα εκλέγεται για διετία από τους γιατρούς του τμήματος, με δυνατότητα επανεκλογής του για άλλη μία διετή θητεία, θα εξασφαλίζει σε κάθε τμήμα μια ισορροπημένη και αρμονική λειτουργία. Θα δίνει σε όλα τα μέλη του τμήματος τη δυνατότητα να δημιουργήσουν, να προσθέσουν και να οικοδομήσουν ισχυρές κλινικές/εργασηριακές και επιστημονικές ομάδες οπου δεν θα υπάρχει ή αρχή του ενός και αναντικατάστατου.

    2. Παιδοχειρουργική και εκπαίδευση
    Έχοντας εργαστεί μέχρι σήμερα 27 χρόνια στην Ελλάδα και το εξωτερικό για την εκπαίδευση, την εξέλιξη και τη συνέχεια της Παιδοχειρουργικής έχω να πω τα εξής:
    α. «Είμαστε εδώ για να κανουμε τα άρρωστα παιδια του κόσμου καλά και να εκπαιδεύουμε τους νέους γιατρούς να γίνουν καλύτεροι από εμάς, γιατι οι επόμενες γενιές των Ελλήνων δικαιούνται να έχουν καλύτερους γιατρούς από εμάς» λόγια του Νικόλαου Βογιατζή ενός εκ των ιδρυτών της Παιδοχειρουργικής αυτής της χώρας και πρώτου διευθυντή Παιδοχειρουργικής στο Νοσοκομείο Παίδων Αγλαϊα Κυριακού.
    β. Στο Β΄ Παιδοχειρουργικό Τμήμα του Αγλαϊα Κυριακού που εργάζομαι αυτή τη στιγμή τηρούνται τα παραπάνω λόγια του πρώτου διευθυντή από μια ομάδα γιατρών που διαθέτει συνοχή, ομαδικότητα, και προωθεί τις εξελίξεις με σταθερά βήματα.
    γ. Η εμπειρία μέσα από αυτή τη συνεργασία μού επιτρέπει να πώ ότι:
    1) Για του εκπαιδευόμενους παιδοχειρουργούς (όπως και σε όλες τις ειδικότητες) χρειάζεται η δημιουργία καιεφαρμογή προγράμματος με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά εκπαίδευσης. Το Β΄Παιδοχειρουργικό Τμήμα με συμμετοχή όλων των στελεχών του εφαρμόζει ένα εσωτερικό τέτοιο πρόγραμμα.
    2) Οι διορισμοί των νέων γιατρών πρέπει να γίνονται σε επίπεδο επιμελητών Β΄ με συγκεκριμένο αντικείμενο εξειδίκευσης που να αντανακλά τις πραγματικές ανάγκες και να σχετίζονται με την σύγχρονη εξέλιξη και τη τεχνολογία ( ενδοσκοπίσεις, χειρουργική ογκολογία, νεογνική χειρουργική, παιδοουρολογία, εγκαύματα, λαπαροσκοπική χειρουργική, ρομποτική χειρουργική, μεταμοσχεύσεις, κλπ).
    3)Στο Β΄ Παιδοχειρουργικό Τμήμα εφαρμόζονται και χρησιμοποιούνται σύγχρονες τεχνικές και υλικά με κριτήριο το όφελος των μικρών ασθενών και ελπίζουμε οτι και η λαπαροσκοπική χειρουργική σύντομα θα εφαρμόζεται και ιδιαίτερα με την έναρξη λειτουργίας των νέων και υπερσύγχρονων χειρουργείων.

    Δόξης Αχιλλέως MD, PhD
    Χειρουργός Παίδων
    Διευθυντής
    Β΄ Παιδοχειρουργικό Τμήμα
    Νοσοκομείο Παίδων «Π & Α Κυριακού»

  • 25 Δεκεμβρίου 2010, 05:44 | ιατρός 1

    Επειδή στον τίτλο του άρθρου υπάρχει η λέξη «εφημερίες», παραθέτω το εξής σχόλιο:
    Είναι γνωστό το σοβαρό πρόβλημα κάλυψης εφημεριών που παρουσιάζεται σε πολλές κλινικές νοσοκομείων του ΕΣΥ. Πολύ συχνά οι ιατροί του ΕΣΥ διενεργούν περισσότερες από 6 εφημερίες με αποτέλεσμα την υπερβολική κόπωση αλλά και τη μη πληρωμή όλων των εφημεριών (υπερβαίνουν το σταθερό μηνιαίο ποσό).
    Με βάση τα ανωτέρω, προτείνω τα εξής: Να θεσμοθετηθεί η συνεργασία με το ΕΣΥ (με ανεξάρτητη σύμβαση, χωρίς καμιά επιπλέον εισφορά εκ μέρους του νοσοκομείου) ειδικευμένων ιατρών οι οποίοι θα εκτελούν μόνο εφημερίες. Οι ιατροί αυτοί θα επιτρέπεται να διατηρούν ιδιωτικό ιατρείο. Θα πρέπει να ασφαλίζονται μόνοι τους για malpractice, ιατρική περίθαλψη και συνταξιοδότηση. Το μοντέλο αυτό λειτουργεί σε μεγάλη έκταση στη Μ. Βρετανία (locum) και στις ΗΠΑ (moonligting). Βέβαια, η πρόταση αυτή χρειάζεται επεξεργασία ως προς τις νομικές λεπτομέρειες, ωστόσο είναι ένα σύστημα που εφαρμόζεται με επιτυχία στο εξωτερικό – γιατί όχι και εδώ?

  • 23 Δεκεμβρίου 2010, 21:35 | Αλεξάνδρα Χρ. Οικονομοπούλου

    Ο νόμος 1397 /1983 για το ΕΣΥ αποτελεί τη μεγαλύτερη νομοθετική μεταρρύθμιση στο ελληνικό υγειονομικό σύστημα αφού οι στόχοι του όριζαν τα πλαίσια και τις βάσεις για την ανάπτυξη ενός Εθνικού Συστήματος Υγείας.
    Όμως, 11 χρόνια αργότερα, σύμφωνα με το πόρισμα της επιτροπής ξένων εμπειρογνωμόνων (Abel Smith et al, 1994) το ελληνικό σύστημα υγείας χαρακτηρίζεται από: έλλειψη σχεδιασμού και οργάνωσης, από αδυναμία εξορθολογισμού της χρηματοδότησης, από πληθωρισμό ιατρών, από υπανάπτυκτη δημόσια υγεία. Οι προτάσεις των ξένων εμπειρογνωμόνων δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στην επιστημονική αναβάθμιση του υγειονομικού προσωπικού με την λειτουργία μόνιμης συνεχιζόμενης εκπαίδευσης και μετεκπαίδευσης. Προσλήψεις με αξιοκρατικά κριτήρια και άρση της μονιμότητας.
    Η χειρουργική παίδων, ως συναφή ειδικότητα της γενικής χειρουργικής, στην Ελλάδα άρχισε να εφαρμόζεται στα μέσα της δεκαετίας του 1950. Κύρια ειδικότητα έγινε στις αρχές τις δεκαετίας του 1980. Μέχρι τότε, αλλά σε κάποιες θέσεις ακόμη και σήμερα, υπηρετούσαν γενικοί χειρουργοί, που έκαναν μια εκπαίδευση στην χειρουργική παίδων επί 1 έτος και έλαβαν τον τίτλο της χειρουργικής παίδων από το υπουργείο χωρίς καν εξετάσεις.
    Για την απόκτηση του τίτλου της ειδικότητας του χειρουργού παίδων ( όπως καθορίστηκε 30 χρόνια πριν, έτος 1980) απαιτούνται συνολικά 7 έτη ( 3 έτη στην γενική χειρουργική και 3 έτη στην χειρουργική παίδων και 2 εξάμηνα κατά επιλογή χειρουργικές ειδικότητες.
    Κύριε υπουργέ
    Η ιατρική επιστήμη και κυρίως η χειρουργική παίδων εξελίσσεται ραγδαία. Στην Ελλάδα, εν έτη 2011 η Χειρουργική Παίδων είναι αγκυλωμένη και παγιδευμένη σε νόμους και διατάξεις του 1980. Η χειρουργική παίδων άπτεται ενός ευαίσθητου αντικειμένου της χειρουργικής αποκατάστασης συγγενών παθήσεων της νεογνικής, βρεφικής και παιδικής ηλικίας καθώς και την αντιμετώπιση επειγόντων περιστατικών αυτών των ηλικιών. Δεν έχει καμία σχέση με την γενική χειρουργική και δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση την γενική χειρουργική «σε μικρότερα μεγέθη»!
    Ως ειδικευόμενη ιατρός, 5ο έτος της ειδικότητας της χειρουργικής παίδων, επιτρέψετε μου να προτείνω βασικές αλλαγές της χρονικής διάρκειας, και του τρόπου εκπαίδευσης έτσι ώστε ο νέος χειρουργός παίδων να μπορεί να προσφέρει σύγχρονες υπηρεσίες στον μικρό ασθενή αξιοποιώντας την νέα τεχνολογία.
    Προτείνω
    1. Επαναπροσδιορισμός των ετών και του τρόπου εκπαίδευσης στην χειρουργική παίδων
    2. Βιβλιάριο, στο οποίο θα καταγράφεται η συμμετοχή στις χειρουργικές επεμβάσεις, ο αριθμός των εφημεριών καθώς και η κατ’ έτος πρόοδος του ειδικευομένου.
    3. Επαναπροσδιορισμός των κλινικών που πληρούν τους όρους τόσο στην ανοιχτή όσο και στην λαπαροσκοπική χειρουργική να χορηγούν πλήρη ειδικότητα χειρουργικής παίδων.

    4. Να δοθεί μεγάλη σημασία στην εκπαίδευση στη λαπαροσκοπική χειρουργική στην νεογνική, βρεφική και παιδική ηλικία έτσι ώστε ο νέος χειρουργός παίδων να ενσαρκώσει την εξέλιξη και την εφαρμογή της νέας τεχνολογίας στην καθημερινή πράξη. Θα είναι μια μεγάλη προσφορά σας στον μικρό ασθενή, που δεν θα φέρει μαζί του δια βίου, τα σημάδια ανεπάρκειας της εποχής μας, ως μετεγχειρητικές ουλές.

    5. Μετά την λήψη της ειδικότητας να δίνεται η δυνατότητα στον νέο χειρουργό παίδων, εφόσον το επιθυμεί, να παραμείνει στην κλινική σε θέση επικουρικού για τρία έτη.

    Αλεξάνδρα Χρ. Οικονομοπούλου
    Ειδικευόμενη Ιατρός Χειρουργικής Παίδων
    ΓΝ Παίδων Αγία Σοφία

  • 23 Δεκεμβρίου 2010, 13:02 | βασιλης

    Mην το σχολιαζετε το αρθρο καθολου, αντι να κλεισουν τα ιατρεια των πανεπιστημιακων ΑΘΗΝΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ συμφωνηθηκε να ανοιξουν και οι πανεπστημιακοι της επαρχιας ΙΑΤΡΕΙΑ. Αν δεν συμβαινει αυτο παρακαλω διαψευστε το
    Εδω καταλαβαινουμε τι σημαινει συνδικαλισμος.

  • 23 Δεκεμβρίου 2010, 12:45 | ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΑΛΛΙΟΣ

    Οι πανεπιστημιακοί γιατροί θεωρούν τους εαυτούς τους «πρίγκιπες» της ιατρικής που ασχολούνται (όσο ασχολούνται) με τη διδασκαλία και την ερευνα. Το δε κλινικό έργο της πανεπιστημιακής κλινικής, που αποκαλούν υποτιμητικά «λαντζα» πρεπει να το κανουν οι ιατροί του ΕΣΥ (συχνά με τα ιδια προσόντα: διδακτορικό, εργασίες κλπ, απλά δεν ειχαν την προστασια καποιας ομαδας στα κατά κανόνα στημμενα εκλεκτορικά τους). Η ουσία ομως είναι οτι ασχολουνται πρωτίστως με το ιδιωτικό τους ιατρείο και την πελατεια που αυτό συνεπαγεται. Ο νομος πρεπει να ξεκαθαρίσει χωρις αμφισβήτηση:
    1ο. Εχουν η οχι κλινικό εργο οι πανεπιστημιακοί, πως και οι υπόλοιποι ιατροί του ΕΣΥ; Αν ναι, σε ποσες ώρες κλινικής απασχόλησης την ημέρα μεταφράζεται αυτό; Οι ιδιοι διατείνονται οτι δεν εχουν κλινική υποχρέωση εφόσον αρνηθούν να παρουν το νοσοκομειακο επιδομα. Εχουν μονο διδακτική και ερευνητική (?). Ετσι αυτο-νομιμοποιούνται να ασκήσουν το ιδιωτικό τους επάγγελμα.
    2ο. Οι ώρες διδασκαλίας τους ειναι ελάχιστες. Φανταστείτε οτι το ΑΠΘ εχει περι τα 500 μελη ΔΕΠ της ιατρικής. Ποσος φόρτος διδασκαλίας αντιστοιχεί καθημερινά στον καθενα για να διακαιολογούν τον μισθό τους? Αύτο χωρίς να υπολογίσει κανείς οτι στο διδακτικό έργο τους συμμετέχουν ουσιαστικότατα και οι επιστημονικοι συνεργάτες τους και οι ιατροι του ΕΣΥ της κλινικής.

    Οι δυσλειτουργίες που προκαλουν η νοοτροπία και το κατεστημένο αυτό στις πανεπιστημιακες κλινικές ειναι τεράστιες και το εργο φερνουν εις περας ειτε ειδικευόμενοι, είτε γιατροι του ΕΣΥ, είτε λέκτορες. Οταν γίνουν επίκουροι παυουν ουσιαστικά αν σχολούνται με τα «καθημερινα» της κλινικής. Η σπαταλη σε χρήμα για μισθούς που δεν αποδίδουν ανάλογα ειναι τεράστια,χωρίς βέβαια να προσθέσει κανεις και την μεγάλη φοροδιαφυγή που συντελείται στα ιδιωτικά
    ιατρεία των πανεπιστημιακών, και τη νοοτροπία διαφθοράς που καλλιεργείται και αναπτύσσεται έτσι στους φοιτητές.

  • 23 Δεκεμβρίου 2010, 06:25 | ΜΙΧΑΛΟΠΟΥΛΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    Τι προβλεπει ο Νομος οταν ΟΙ τοπικοι ΑΡΜΟΔΙΟΙ σου αφαιρούν το το δικαιωμα της ΕΦΗΜΕΡΙΑΣ επι πεντε μηνες παραβαίνωντας το Νόμο , σχετικό ΦΕΚ , τις αποφάσεις του Συμβουλίου Επικρατείας και τού Αρθρο 4 του Συντάγματος με αποτέλεσμα μεγάλη μείωση του Εισιδληματος του Ιατρού με τρία παιδιά .
    Εχει γίνει σχετική αναφορά – καταγκελία στο υπουργείο και δεν εχει τύχη απαντήσεως από τετραμήνου
    Πιθανόν να πρέπει να περιληφθεί η διάταξη περί Εφημεριών τοων Ιατρών

  • 22 Δεκεμβρίου 2010, 23:54 | ΛΜ

    Αν θέλετε να παει μπροστα η υποθεση «υγεία» στην Ελλάδα ΚΟΨΤΕ τα προνομια των πανεπιστημιακών, και κυρίως τα ιδιωτικά τους ιατρεία. Εχουν κανει τις πανεπιστημιακες κλινικές παραμαγαζο των ιδιωτικών τους ιατρείων. Βαλτε τους να δουλεψουν. Το κλινικό τους έργο το επιτελουν πρωτιστως οι ιατροί του ΕΣΥ ή οι αμισθοι επιστημονικοί τους συνεργατες (σύγχρονο δουλεμπόριο). Το ίδιο και με το μεγαλύτερο μερος του διδακτικού τους εργου. Ασχολούνται κυρίως με την ιδιωτική τους πελατία και αποτελούν πρότυπο διαφθοράς προς τους νεους γιατρούς. Οσο για τις διαδικασιες εκλογης και εξέλιξής τους,αυτές θυμίζουν πεζοδρόμιο και ειναι σε ολους γνωστές. Ειναι αδύνατον να εκλεγεί καποιος αν δεν εχει προστάτες καθηγητές. Μόνο οταν γίνουν ΠΛΗΡΟΥΣ ΚΑΙ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ θα μείνουν στο χώρο μόνον όσοι αγαπουν την ιατρική και τη διδασκαλία και οχι το χρήμα. Ειναι αδιανόητο, ενω στους υπολοιπους δημοσιους υπαλλήλους δεν επιτρεπεται η ασκηση ιδιωτικού επαγγέλματος, να δινεται αυτο το προνομιο σκανδαλωδώς στους πανεπιστημιακους. Τέλος ειναι απαραδεκτο να επιτελουν κλινικο και διαδακτικό έργο άμισθοι γιατροι με το καθεστώς του Επιστημονικού συνεργάτη. Αν θελετε να εχετε επιστημονικούς συνεργάτες στις κλινικές πληρώστε τους.

  • 22 Δεκεμβρίου 2010, 20:04 | ΛΑΚΚΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

    ΠΟΛΥ ΣΩΣΤΑ ΡΥΘΜΙΖΟΝΤΑΙ ΤΑ ΕΚΚΡΕΜΗ ΘΕΜΑΤΑ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ ΙΑΤΡΩΝ ΕΣΥ. ΑΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΑΝΤΙΛΑΜΒΑΝΟΜΑΙ ΠΩΣ Ο ΚΥΡΙΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΝΤΕΛΗΦΘΗ ΣΕ ΕΛΑΧΙΣΤΟΥΣ ΜΗΝΕΣ ΤΙΣ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΩΝ ΙΑΤΡΩΝ ΕΣΥ ΕΠΕΥΣΕ ΝΑ ΤΙΣ ΙΚΑΝΟΠΟΗΣΕΙ. ΦΑΝΤΑΖΕΤΑΙ ΟΤΙ ΘΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΚΑΤΙ ΣΤΗΝ ΠΑΡΟΧΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΣΤΟ ΕΣΥ; ΘΑ ΜΕΙΩΘΟΥΝ ΟΙ ΛΙΣΤΕΣ ΑΝΑΜΟΝΗΣ ΚΑΙ ΤΑ «ΥΠΟΓΕΙΟ» ΧΡΗΜΑ ; Η ΜΗΠΩΣ ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΘΑ ΤΡΕΛΑΘΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗ ΧΑΡΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΡΙΧΤΟΥΝ ΜΕ ΤΑ ΜΟΥΤΡΑ ΣΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΟΤΑΝ ΜΕΙΩΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΑΠΟΔΟΧΕΣ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΒΛΕΠΟΥΝ ΔΙΠΛΑ ΤΟΥΣ ΟΤΙ ΓΙΑ ΚΑΠΟΙΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΕΙΝΑΙ ΣΕΝΑΡΙΟ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ ΦΑΝΤΑΣΙΑΣ. ΕΝΑΙ ΠΟΛΥ ΩΡΑΙΟ ΝΑ ΕΡΓΑΖΕΣΑΙ 3 -4 ΩΡΕΣ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΝΑ ΑΜΟΙΒΕΣΑΙ ΜΕ 5.000- 7.000 ΧΙΛ. ΕΥΡΩ ΚΑΘΑΡΑ ΝΑ ΕΧΕΙΣ ΚΑΙ ΕΝΑ ΡΕΠΟ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΚΑΘΕ»ΕΦΗΜΕΡΙΑ» ΚΑΙ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΙΣΟΒΙΩΣ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΚΡΙΣΗ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΜΕΤΑΞΥ ΧΙΛΙΑΔΩΝ ΔΙΕΥΘΥΝΤΩΝ. ΜΠΡΑΒΟ ΚΑΙ ΕΙΣ ΑΝΩΤΕΡΑ.
    ΟΙ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΙ ΚΛΑΔΟΥ ΕΣΥ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ 18 ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΕΝΟΣ Π.Δ. ΓΙΑ ΤΗ ΡΥΘΜΙΣΗ ΘΕΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ Ν. 1071/1992
    4,5 ΧΡΟΝΙΑ ΤΟ Π.Δ. ΠΕΡΙΦΕΡΕΤΑΙ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΕ ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ.
    ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΚΑΜΙΑ ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ 4 ΧΡΟΝΙΑ. ΚΑΠΟΙΟΣ ΕΥΘΥΝΕΤΑΙ.
    ΔΕΚΑ ΚΑΙ ΙΣΩΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΚΑΝΕΝΑ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟ(ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΟΠΟΙΩΝ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΤΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ!!!)…ΚΑΙ ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΜΕΙΩΣΗΣ ΤΗΣ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΗΣ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗΣ ΔΑΠΑΝΗΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΑΛΛΑ ΠΟΛΛΑ ΜΕΤΡΑ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΠΡΟΒΛΕΠΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ.
    ΠΟΙΟΝ ΚΟΡΟΪΔΕΥΟΥΜΕ. ΤΟΥΣ ΕΑΥΤΟΥΣ ΜΑΣ ΝΑΙ, ΤΗΝ ΤΡΟΪΚΑ ΟΧΙ.
    ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΗΣ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΚΗΣ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗΣ ΔΑΠΑΝΗΣ ΠΡΩΤΙΣΤΩΣ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΑ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ ΓΙΑ ΤΑ «ΜΑΤΙΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ». ΟΠΩΣ ΕΝΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΟΠΩΣ ΤΟ ΑΝΤΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ ΟΙ «ΜΑΝΔΑΡΙΝΟΙ» ΤΟΥ ΥΥΚΑ.
    ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΙ ΕΣΥ ΥΠΟΛΟΓΟΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΕΣ, ΜΕ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ 15 ΕΚ. ΕΥΡΩ / ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟ ΕΤΗΣΙΩΣ ΚΑΙ ΜΕ ΑΜΟΙΒΕΣ 1400 ΕΥΡΩ ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ.
    ΚΑΛΗ Η ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΟΜΩΣ Ο ΔΙΑΛΟΓΟΣ

  • 22 Δεκεμβρίου 2010, 18:23 | Χριστινα

    Κύριε Υπουργέ,
    Είμαι ειδικευόμενη στο μικροβιολογικό εργαστήριο ενός από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της Αθήνας. Αυτό που θα ήθελα να γωρίζω είναι γιατί ασκούμαι σε ένα εργαστήριο όπου υπηρετούνε και από το οποίο αμείβονται 1 Διευθυντής, 3 Αναπληρωτές Διευθυντές και 1 Επιμελητής, από τους οποίους κανένας δε συμμετέχει ουσιαστικά στης εφημερίες αυτού; Γιατί θα πρέπει να δουλεύει ο ειδικευόμενος μια εφημερία 24 (και περισσότερες) συνεχόμενες ώρες μόνος του, χωρίς παρόντα ειδικό στο εργαστήριο και χωρίς τεχνολόγο; Γιατί το εκπαιδευόμενο προσωπικό έχει γίνει ο κύριος υπεύθυνος άξονας της λειτουργίας του εργαστηρίου κατα τη διάρκεια της κάθε εφημερίας; Γιατί πρέπει να έχει καθήκοντα ειδικού και τεχνολόγου την ίδια στιγμή που η εκπαίδευσή του προκύπτει από παλαιότερους ειδικευόμενους του τμήματος; Γιατί στο τέλος του μήνα οι εφημερίες των ειδικευόμενων, αυτών που πραγματικά κρατούνε σε λειτουργία τα εργαστήρια στις εφημερίες να περικόπτονται, ενώ των ανωτέρω διευθυντών (κατ’ όνομα και μόνο για μισθολογικούς σκοπούς) πληρώνονται κανονικά; Γιατί οι κύριοι αυτοί αμείβονται για «πλασματικές εφημερίες» με το βαθμό του Διευθυντή τη στιγμή που η διοίκηση προσπαθεί να «εξοικονομήσει» κάποια χρήματα; Γιατί θα πρέπει να απασχολούνται σε κάθε ενεργό εφημερία 7 βιολόγοι-χημικοί στο βιοχημικό εργαστήριο διαιρώντας την εφημερία τους σε 3ωρα απασχόλησης; Αυτά τα φαινόμενα δεν αφορούν μόνο το συγκεκριμένο νοσοκομείο. Τα ίδια γίνονται στη συντριπτική πλειοψηφία των νοσοκομείων της Αθήνας, ενώ η κατάσταση στην επαρχία είναι ακόμη χειρότερη. Δε θέλουμε άλλους κατ’ όνομα Διευθυντές που κάθονται στα γραφεία τους ή βρίσκονται εκτός νοσοκομείου ή ακόμα και εκτός των ορίων του νομού σε κάθε εφημερία τους. Σταματήστε επιτέλους αυτή τη καθαρά μισθολογική εξέλιξη που επαναπαύει το μόνιμο προσωπικό του κάθε νοσοκομείου πίσω από τα γραφεία τους.

  • 22 Δεκεμβρίου 2010, 12:04 | Σωτήρης Νικολακάκος

    Είμαστε Ιατροί και Οδοντίατροι, που έχουμε τοποθετηθεί σε οργανικές θέσεις στις Διευθύνσεις Υγείας των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων (προσωπικά, ο μοναδικός ειδικευμένος Ιατρός και κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου στη Δημόσια Υγεία σε όλη την Περιφέρεια Θεσσαλίας), όπου υπηρετούμε ως μόνιμοι υπάλληλοι και έχουμε αποκτήσει τα τυπικά προσόντα του άρθρου 6 του Ν.2519/1997, χωρίς να είμαστε ενταγμένοι ως ιατροί Δημόσιας Υγείας ΕΣΥ.
    Και ενώ λόγω των ευθυνών που απορρέουν της υπογραφής μας, δεχόμαστε καταγγελίες και μας αποδίδονται ποινικές ευθύνες Υγειονομικών Δημοσίων Λειτουργών, στις υπηρεσίες μας, μας αντιμετωπίζουν οργανικά και μισθολογικά ως απλούς διοικητικούς.
    Παρακαλώ να άρετε την από πενταετίας, άδικη μη ένταξή μας στον κλάδο των Ιατρών Δημοσίας Υγείας ΕΣΥ, στα πλαίσια του νόμου ‘Διαρθρωτικές αλλαγές στο Σύστημα Υγείας’.

  • 22 Δεκεμβρίου 2010, 10:29 | psihogiou helen

    Αισχρό σχέδιο. Κομπλεξικού τύπου εξευτελισμός των ιατρών. Η Ιατρική ειναι η κορυφαία των επιστημών. Δεν χωρεί συνδικαλισμός. Απαιτείται 1.πρόσληψη αρίστων ιατρών σε ήθος και επιστημονική κατάρτιση, από Ευρώπη και Αμερική κυρίως σε διευθυντικές θέσεις,
    2.αξιολόγηση και καταγραφή του έργου των ήδη υπαρχόντων ιατρών. Οι ιατροί που δεν βλέπουν ασθενείς αλλά περιφέρονται στους διαδρόμους ασκόπως απολύονται.
    3.οι αποδοχές οφέιλουν να είναι υψηλές και να αμοίβεται κατά περίπτωση ειδικότητος η παραγωγικότης.
    4.Κατάργηση προνομίων στρατωτικών και πανεπιστημιακών ιατρών .
    5.Ελεγχος του εκπαιδευτικού έργου των πανεπιστημιακών.Επι ανεπαρκείας απόλυση.

  • 22 Δεκεμβρίου 2010, 07:40 | ΜΙΧΑΛΟΠΟΥΛΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΣΕ ΜΕΡΙΚΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΚΑΘΥΣΤΕΡΟΥΝ ΔΡΑΜΑΤΙΚΑ ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΕ ΒΑΘΜΟΥΣ , ΜΟΝΙΝΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΠΑΛΑΙΕΣ ΠΡΟΚΥΡΥΞΕΙΣ ΘΕΣΕΣΩΝ
    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

  • 22 Δεκεμβρίου 2010, 07:58 | Στέλιος Παναγούτσος

    Για την εφαρμογή στην πράξη της εξίσωσης των αποδοχών Πανεπιστημιακών ιατρών και ιατρών κλάδου ΕΣΥ θα πρέπει να προβλεφθεί και η εξίσωση του πλαφόν των συνολικών αποδοχών. Δηλαδή να προτεθούν και οι πανεπιστημιακοί ιατροί στις εξαιρέσεις της παραγράφου 4 του άρθρου 2 του νόμου 3833/2010.

  • 21 Δεκεμβρίου 2010, 18:21 | Ηλίας Τορουνίδης

    Δεν χρειαζεται να εφεύρουμε τον τροχο.
    Διαλέγουμε ενα συστημα μιας ευρωπαικής χώρας οπου :
    1.οι πολίτες είναι ευχαριστημένοι με το συστημα υγείας
    2.οι ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό εργάζονται σε καλές συνθήκες και ειναι ικανοποιημένοι από τις αποδοχές τους.
    3. Να χρησιμοποιήται η τεχνολογία για μείωση του κόστους και πιό λειτουργική διαχείριση του ασθενή (ηλεκτρονική κάρτα ασθενούς,online σύνδεση ΟΛΩΝ των νοσοκομείων του Ε Σ Υ ).
    4.ΟΡΘΟΛΟΓΙΚΉ λειτουργία των εφημερειών.Στην υποδοχή των ασθενών να υπάρχει επιτροπή ιατρών (επιμελητές Α και Δ/ντες) που θα κρίνει την σοβαρότητα του περιστατικού.Ο,τι δεν θα κρίνεται επειγον ή θα πρεπει να πληρώσει ανάλογα ή θα κλείνει ραντεβού στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία.Ο,ΤΙ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟ ΕΡΧΕΤΑΙ ΣΤΙΣ ΕΦΗΜΕΡΙΕΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΠΕΙΓΟΝ.
    5.Την διοίκηση των νοσοκομείων να αναλάβουν άνθρωποι που έχουν σπουδάσει το αντικείμενο οχι ιατροί,γεωπόνοι,σιδηρέμποροι και αποτυχόντες βουλευτές,πολιτευτές κλπ.
    6.Η θα έχουν δικαίωμα ιδιωτικού ιατρείου ΟΛΟΙ οι ιατροί που αμείβονται απο το ελληνικό κράτος (όπως ιατροί του ΙΚΑ,στατιωτικοί,πανεπιστημιακοί),ή ΚΑΝΕΝΑΣ.προτιμώ το ΚΑΝΕΝΑΣ
    Σε γενικές γραμμές νομίζω οτι αν δεν επενδύσουμε στο ΕΣΥ σε όλα τα επίπεδα δεν πρόκειται να βελτιωθεί η ποιότητα ,αλλά ούτε ορθολογική διαχείριση των πόρων θα μπορέσει να γίνει.

  • 21 Δεκεμβρίου 2010, 17:58 | Αναστασία Ωρολογά

    Τι μέλλει γενέσθαι με τις συστεγάσεις πανεπιστημιακών και ΕΣΥ. Κατά την άποψή μου, καλό θα ήταν να απογαλακτισθεί το ΕΣΥ, από το πανεπιστημιακό κατεστημένο. Αναφέρομαι, όπως καταννοείτε, σε νοσοκομεία που στεγάζουν πανεπιστημιακές κλινικές και στις οποίες υπηρετούν και γιατροί του ΕΣΥ. Οι συνάδελφοι ΕΣΥτες ουσιαστικά επιτελούν διπλό έργο, πανεπιστημιακού αφενός, καθώς υποχρεούνται να διδάσκουν στρατιές φοιτητών, να μετέχουν σε εξετάσεις, να εκπαιδεύουν ειδευόμενους και φυσικά να περιθάλπουν τόσο τους ασθενείς που προσέρχονται στις κλινικές, όσο και τους ασθενείς- πελάτες, των ιδιωτικών ιατρείων ή και κλινικών των πανεπιστημιακών συναδέλφων. Ιδιαίτερα καλούνται να αντιμετωπίσουν τα περιστατικά «βαρίδια» που παραπέμπονται στις πανεπιστημιακές κλινικές, διότι στοιχίζουν στις ιδιωτικές μονάδες, τόσο οικονομικά, όσο και σε φήμη, εφόσον καταλήξουν.
    Αμοιβή για τις εργατοώρες που χάνονται σε δραστηριότητες που δεν εντάσσονται στα καθήκοντά τους, δεν νοείται.
    θεωρούνται γιατροί για όλες τις δουλειές. Οι πανεπιστημιακοί λαμβάνουν τα επιδόματα, δεν επιτελούν τα καθήκοντά τους,έχουν τη δυνατότητα επιλογής κλινικού ή διδακτικού έργου, παίρνουν αυξήσεις, εκείνοι όχι.
    Αν λοιπόν, έχετε κατά νου να κάνετε ρήξεις,καλό θα ήταν να λάβετε υπόψιν και τις υβριδικές αυτές καταστάσεις.

  • 21 Δεκεμβρίου 2010, 15:28 | IATROS

    ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΜΕΝΟΣ ΣΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΤΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΩΝ; Ο ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟΣ ΥΠΑΓΕΤΑΙ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ…ΠΡΩΤΑΡΧΙΚΟΣ ΡΟΛΟΣ Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ….Ο ΙΑΤΡΟΣ ΤΟΥ ΕΣΥ ΥΠΑΓΕΤΑΙ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ….ΠΡΩΤΑΡΧΙΚΟΣ ΡΟΛΟΣ Η ΚΛΙΝΙΚΗ ΠΡΑΞΗ….ΑΝ Ο ΙΑΤΡΟΣ ΤΟΥ ΕΣΥ ΕΠΙΘΥΜΕΙ ΝΑ ΑΣΚΗΣΕΙ ΠΡΩΤΑΡΧΙΚΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΝΑ ΥΠΟΒΑΛΛΕΙ ΤΑ ΧΑΡΤΙΑ ΤΟΥ ΓΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟΣ…ΑΣ ΠΑΨΕΙ Η ΙΣΟΠΕΔΟΠΟΙΗΣΗ….ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΑ ΙΑΤΡΕΙΑ ΕΝΤΟΣ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΙΑΤΡΟΥΣ ΤΟΥ ΕΣΥ…ΕΠΙΛΟΓΗ ΙΑΤΡΕΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟΥΣ….ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ ΚΑΙ ΑΥΣΤΗΡΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΩΝ ΙΑΤΡΕΙΩΝ…ΝΑ ΔΟΥΛΕΨΟΥΜΕ ΚΑΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΘΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΝΑ ΑΠΟΔΩΣΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΝΟΜΙΜΟΥΣ ΦΟΡΟΥΣ….ΤΕΛΟΣ ΣΤΗΝ ΥΠΟΚΡΙΣΙΑ…..ΕΝΑΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΚΡΙΝΟΜΕΝΟΣ ΚΑΙ ΥΠΟΛΟΓΟΣ ΜΕ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ….ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ…ΟΙ ΠΕΡΙΣΟΤΕΡΟΙ ΔΙΕΥΘΥΝΤΕΣ (ΕΣΥ ΚΑΙ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟΙ) ΕΙΝΑΙ ΑΝΙΚΑΝΟΙ ΣΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ…..

  • 21 Δεκεμβρίου 2010, 00:58 | BK

    ΑΜΕΣΗ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΒΑΘΜΟΥ ΤΟΥ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ
    ΣΕ ΑΝΕΠΤΥΓΜΕΝΕΣ ΚΛΙΝΙΚΕΣ ΘΕΣΜΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗ ΤΜΗΜΑΤΟΣ (ΕΚΛΟΓΗ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΙΑΤΡΟΥΣ – ΕΠΙΜΕΛΗΤΕΣ ΚΑΙ ΔΙΕΥΘΥΝΤΕΣ – ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ, ΔΙΕΤΗ ΘΗΤΕΙΑ, ΚΡΙΣΗ ΚΑΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ)
    ΚΑΝΕΝΑΣ ΙΑΤΡΟΣ ΤΟΥ ΕΣΥ ΔΕΝ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΕΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΕΞΙ ΕΦΗΜΕΡΙΕΣ ΤΟ ΜΗΝΑ 4 ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΕΣ 2 ΑΡΓΙΕΣ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΑΝΤΕΧΕΙ ΑΛΛΟ
    ΕΝΑ ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΝΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ
    ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΩΝ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ – ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΗ ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΗ ΜΕ ΤΟ ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΟ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ Η ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
    ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ ΣΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΥΠΑΓΟΝΤΑΙ ΟΛΟΙ ΟΙ ΙΔΙΩΤΕΣ ΕΙΔΙΚΟΙ ΙΑΤΡΟΙ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΑ ΦΙΛΑΡΑΚΙΑ ΜΑΣ ΜΕ ΑΠΛΗ ΑΙΤΗΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΙΑΤΡΟΙ ΤΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ ΥΓΕΙΑΣ – ΕΤΗΣΙΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΤΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΤΟΥΣ
    ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ ΙΑΤΡΩΝ ΥΠΟΧΡΕΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΥΠΑΙΘΡΟΥ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΕΦΕΔΡΩΝ – ΜΟΝΙΜΩΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ
    ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΚΑΡΤΑ ΑΣΘΕΝΟΥΣ
    ΚΑΤΕΥΘΥΝΤΗΡΙΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΔΙΑΓΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΝΟΣΗΜΑΤΩΝ
    ΟΛΟΙ ΟΙ ΙΑΤΡΟΙ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ (ΙΚΑΤΖΗΔΕΣ, ΤΕΒΕΤΖΗΔΕΣ, ΟΠΑΔΙΤΕΣ, ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟΙ, ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΙ,ΚΛΠ) ΔΥΟ ΣΧΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΥΣ ΚΑΙ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗΣ Η ΜΗ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΤΟΥΣ.
    ΑΠΟΔΥΝΑΜΩΣΗ ΤΩΝ ΚΡΑΤΙΚΟΔΙΑΙΤΩΝ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ ΚΑΙ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗΣ ΙΔΙΩΤΙΚΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
    ΤΟΣΟ ΕΥΚΟΛΑ ΚΑΙ ΤΟΣΟ ΔΥΣΚΟΛΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΑΠΛΑ. ΑΛΛΙΩΣ ΤΣΑΜΠΑ …

  • 20 Δεκεμβρίου 2010, 23:45 | ΙΜ

    1.Είναι αλήθεια οτι ο διοικητής ενος νοσοκομείου δεν έχει ΚΑΜΙΑ πειθαρχική δικαιοδοσία στον διευθυντή μιας κλινικής αν αυτός είναι πανεπιστημιακός? Μπορεί καποιος διοικητής να διοικήσει σωστά όταν υφιστάμενοί του ελέγχονται μονο απο τον πρύτανη και οχι απο τον ίδιο?
    Αυτό είναι παγκόσμια ελληνική πατέντα για την οποία κανείς δεν μιλάει.

    2.Πόσο μυαλό χρειάζεται για να καταλαβει κανείς οτι η διαφθορά στο ΕΣΥ θα υπάρχει πάντα όσο επιτρέπετε γιατρούς διαφόρων ταχυτήτων, ήτοι γιατρους του ΕΣΥ πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης χαμηλά αμοιβόμενους και πανεπιστημιακούς με ιδιωτικά ιατρεία και μεγάλα έσοδα (συνήθως μαύρα). Ειτε θα δώσετε ιδιωτικά ιατρεία σε ΟΛΟΥΣ τους ιατρούς του ΕΣΥ (διότι δεν εχετε να τους δώσετε ικανοποιητικούς μισθούς), είτε θα μας πείτε με πιο συγκεκριμένο τρόπο θα κλείσετε τα ιδιωτικά ιατρεία των πανεπιστημιακών. Με ευχολόγια και διατάξεις νόμων επιχείρησε να τα κλείσει και ο προκάτοχός σας κ. Α. Παπαδόπουλος, αλλά στο τέλος πήγε σπίτι του.

  • 20 Δεκεμβρίου 2010, 20:50 | ΑΔΑΜΑΝΤΙΟΣ ΠΙΣΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ

    ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΟΤΙ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΟ ΒΑΘΜΟ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ ΘΑ ΞΑΝΑΠΑΡΟΥΝ ΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ ΚΑΙ ΘΑ ΑΠΟΤΕΛΕΙΩΣΟΥΝ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΚΑΤΙ ΝΕΚΡΟΘΑΦΤΕΣ ΤΟΥ ΕΣΥ ΠΟΥ ΜΟΝΟ ΣΚΟΠΟ ΕΧΟΥΝ ΤΗΝ ΙΔΙΟΤΕΛΗ ΕΚΜΕΤΑΛΕΥΣΗ ΤΗΣ ΘΕΣΗΣ ΤΩΝ. ΑΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΚΥΡΙΕ ΥΠΟΥΡΓΕ ΘΕΛΕΤΕ ΤΟ ΕΣΥ ΝΑ ΥΠΗΡΕΤΕΙ ΤΟΝ ΑΣΘΕΝΗ ΑΥΞΗΣΤΕ ΤΑ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ ΠΡΟΣΟΝΤΑ ΤΟΥ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΟΥ ΒΑΘΜΟΥ ΕΠΙΜ Β ,( ΣΕ ΚΑΘΕ 100 ΘΕΣΕΙΣ ΠΟΥ ΠΡΟΚΗΡΥΣΣΟΝΤΑΙ ΟΙ 90 ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΜ. Β ) ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΕΣΥ ΕΙΝΑΙ ΓΕΡΑΣΜΕΝΟ ΚΑΙ ΗΛΙΚΙΑΚΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΥΣΤΕΡΕΙ ΣΕ ΕΠΙΠΕΔΟ ΓΝΩΣΗΣ ΤΗΣ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ. ΕΞ ΑΛΛΟΥ ΟΙ ΝΕΟΙ ΔΙΝΟΥΝ ΤΗΝ ΨΥΧΗ ΤΟΥΣ ΟΙ ΔΕ ΜΕΓΑΛΟΙ ΕΙΣΠΡΑΤΤΟΥΝ ΤΟΝ…ΕΠΑΙΝΟ. ΜΗΝ ΠΑΡΑΣΥΡΕΣΘΕ ΑΠΟ ΘΕΩΡΙΕΣ ΠΟΥ ΣΚΟΠΟ ΕΧΟΥΝ ΝΑ ΔΙΑΙΩΝΙΖΟΥΝ ΤΑ ΚΑΚΩΣ ΚΕΙΜΕΝΑ. ΟΛΟΙ ΞΕΡΟΥΜΕ ΟΤΙ ΤΟ ΕΣΥ ΑΠΑΞΙΟΝΩΤΑΝ ΣΥΝΕΧΩΣ ΚΑΙ ΙΣΩΣ ΤΟ ΠΟΛΥΔΙΕΥΘΥΝΤΙΚΟ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΛΠΙΔΑ ΕΓΧΥΣΗΣ ΝΕΩΝ ΑΠΟΨΕΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΣΤΟ ΓΗΡΑΣΜΕΝΟ ΣΩΜΑ ΤΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΤΙΚΟΥ ΚΑΤΕΣΤΗΜΕΝΟΥ . ΠΑΝΤΑ Η ΠΟΛΥΦΩΝΙΑ ΚΑΙ Η ΑΜΙΛΛΑ ΠΡΟΑΓΕΙ ΤΗΝ ΕΞΕΛΙΞΗ ΣΕ ΟΠΟΙΟΝΔΗΠΟΤΕ ΤΟΜΕΑ.
    ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΕΙΝΑΙ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΕΝΟΣ ΠΟΥ ΣΕ ΣΥΝΤΟΜΑ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΘΕΙ ΚΑΙ ΜΑΤΩΝΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΝΤΙΑ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΥΓΕΙΑΣ ΓΙΑΤΙ ΙΣΩΣ ΠΙΣΤΕΨΕ ΠΟΛΥ Σ’ΑΥΤΟ.

  • 20 Δεκεμβρίου 2010, 17:17 | Στέφανος Κατσάρας

    Μήπως στο ιατρικό προσωπικό θα πρέπει να συμπεριληφθούν εκτός από τους ιατρούς και τους οδοντιάτρους και οι ψυχολόγοι που παρά την πάρα πολύ καλή επιστημονική τους κατάρτιση και τη συνεχιζόμενη εκπαίδευσή τους εργάζονται σε συγκεχυμένο επαγγελματικό πεδίο;

  • 20 Δεκεμβρίου 2010, 15:51 | Στάθης

    Ας είμαστε ειλικρινείς: οι κρίσεις για εξέλιξη των αναπληρωτών Διευθυντών σε Διευθυντές, μόνο κρίσεις δεν ήταν! ΟΛΟΙ έγιναν Διευθυντές! Κανείς δεν υστερούσε σε τίποτε;
    Και φτιάξαμε μια ανάποδη πυραμίδα που στηρίζεται στην κορυφή της. Όλοι διευθυντές, χωρίς υφισταμένους…
    Ο συντονιστής Δ/ντής στο βαθμό που έχει περισσότερα καθήκοντα και ευθύνες πρέπει και να αμείβεται διαφορετικά. Δεν είναι λογικό οι αποδοχές του να είναι κατώτερες από τους υφισταμένους του και το 1 € δεν λύνει αυτό το πρόβλημα.
    Το θέμα της εξέλιξης αλλά κυρίως των κρίσεων του ιατρικού προσωπικού ΟΛΩΝ των βαθμίδων, ΠΡΕΠΕΙ να επανεξεταστεί από την αρχή.

  • 20 Δεκεμβρίου 2010, 15:31 | Τσιρώνης Κων/νος

    Για ποιο λόγο θα πρέπει να υπάρχει 1 ευρώ διαφορά ανάμεσα στο μισθό του συντονιστή διευθυντή και του διευθυντή; για να ξεχωρίσουν τον 1 διευθυντή από τους πολλούς …απλούς διευθυντές. Μπορεί ο νόμος να εμφανίζεται μικρόψυχος ; με ποια λογική; O συντονιστής διευθυντής διαφέρει από τους άλλους διευθυντές ως προς το οτι επιφορτίζεται με το συντονιστικό έργο ενός τμήματος και λαμβάνει το σχετικό επίδομα υπευθυνου θέσεως, επομένως δεν χρειάζεται το 1 ευρώ που όπως όλοι κατανοούμε, εξυπηρετεί με ακατάλληλο τρόπο μια στείρα απαίτηση κάποιων παλαιών ισόβιων Διευθυντών . Ακόμη, ο εξελιχθής μετά από κρίση, συντονιστής διευθυντής δεν είναι αδίκως στην θέση που βρίσκεται, και μπορεί να κριθεί εκ νέου, χωρίς να είναι ισόβιος …μονάρχης , όπως χρίστηκαν οι παλαιότεροι διευθυντές με το νόμο που καθιέρωσε το πολυδιευθυντικό.
    Το πολυδιευθυντικό σύστημα έγινε για έναν πολύ λειτουργικό λόγο στο ΕΣΥ, που είναι εκείνος της απόδοσης της εξέλιξης βαθμίδος στους γιατρούς (που την δικαιούνται μετά από ικανή μακροχρόνια υπηρεσία) και ταυτόχρονα να μην εξαναγκάζονται να «μεταναστεύουν» αναζητώντας ανώτερης βαθμίδας θέση σε άλλο νοσοκομείο… Η μισθολογική διαφορετική βαθμίδα που προτείνει ο υπό διαβούλευση νέος νόμος αναπαράγει τον τύπο της ξεχωριστής βαθμίδας συντονιστή διευθυντή, και όχι βέβαια την ουσία κάποιας ανάγκης μισθολογικής …αναβάθμισης του συντονιστή διευθυντή.

  • 20 Δεκεμβρίου 2010, 15:23 | Νικος

    ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΕΞΕΛΙΞΗ ΣΕ ΒΑΘΜΟΥΣ ΚΟΙΤΑΞΤΕ ΠΡΩΤΑ ΝΑ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΤΕ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΡΟΣΛΗΨΕΩΝ ΙΑΤΡΩΝ ΣΤΟ ΕΣΥ ΚΑΘΩΣ
    1) Ο ΧΡΟΝΟΣ ΑΝΑΜΟΝΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΚΥΡΗΞΗ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΥΠΕΡΒΑΙΝΕΙ ΤΟΝ ΕΝΑ-ΕΝΑΜΙΣΙ ΧΡΟΝΟ
    2) Η ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΗ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕ ΜΗ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΑΛΛΑ ΒΑΣΙΖΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΥΠΟΚΕΙΜΕΝΙΚΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΤΩΝ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΠΛΗΡΩΣ ΔΙΑΒΛΗΤΗ….
    ΔΙΟΡΘΩΣΤΕ ΑΥΤΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΤΕ ΣΤΗΝ ΕΞΕΛΙΞΗ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΕΣΥ..ΚΟΥΡΑΣΤΗΚΑΜΕ ΕΔΩ ΚΑΙ ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΕΣ ΟΙ ΟΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΕΝΤΕΛΕΩΣ ΔΙΑΒΛΗΤΕΣ ΚΑΙ ΥΠΟΚΕΙΜΕΝΙΚΕΣ…ΠΑΙΖΕΤΕ ΜΕ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΜΑΣ ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΚΟΜΗ ΦΟΡΑ….

  • 20 Δεκεμβρίου 2010, 15:23 | ΒΑΣΙΛΗΣ

    Θέλω να ρωτησω τον κυριο ΥΠΟΥΡΓΟ, εδω κοβουν λεφτα απο τους συνταξιουχους και μειωνουν τους μισθους ολων των δημοσιων υπαλληλων και ερχεται το νομοσχεδιο και αυξανει τον μισθο των ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΩΝ μεχρι και 50% ΕΛΕΟΣ. Διαβαστε το αρθρο 36 του Ν.3205/2003 που ειναι το μισθολογιο των ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΩΝ (Λεκτορας απο 1020 σε 1470 Ευρω κλπ) και μηνξεχνατε οτι πανω σε αυτο μπαινει επιδομα διδασκαλιας (σε πανεπιστημιακους δεινουν επιδομα να διδαξουν ΕΛΕΟΣ) και αλλα επιδοματα. Οσον αφορα τους ιατρους του ΕΣΥ αυξάνει τον μισθο του Σ. Διευθυντη κατα 1 Ευρω μονο και μονο για τον κανει διαφορετική βαθμίδα

  • 20 Δεκεμβρίου 2010, 14:37 | ΛΕΒΕΝΤΑΚΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

    ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΛΑΤΩΘΕΙ ΣΤΟ ΕΛΑΧΙΣΤΟ Η ΕΞΟΥΣΙΑ ΠΟΥ ΔΙΝΕΙ Ο ΝΟΜΟΣ ΣΤΟΥΣ ΔΙΟΙΚΗΤΕΣ ΣΤΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΑΦΟΥ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΤΑ ΣΥΓΚΑΛΟΥΝ ΟΤΑΝ ΟΙ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΑΡΝΗΤΙΚΕΣ ΓΙΑ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ ΠΟΥ ΤΥΓΧΑΝΟΥΝ ΤΗΣ ΑΡΕΣΚΕΙΑΣ ΤΟΥΣ.

    ΑΝ ΘΕΛΕΤΕ ΕΧΩ ΤΕΚΜΗΡΙΩΜΕΝΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΟΥ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΣΑΣ ΔΙΑΘΕΣΩ

  • 20 Δεκεμβρίου 2010, 09:19 | ΡΟΥΜΠΗΣ ΚΩΝ\ΝΟΣ

    ΣΤΟ ΑΡΘΡΟ 57 ΠΑΡΑΤΗΡΩ ΔΙΑΦΟΡΟΠΟΙΗΣΗ ΕΝΟΣ ΕΥΡΩ ΣΤΟΥΣ ΒΑΣΙΚΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ ΜΕΤΑΞΥ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΟΥ Δ\ΝΤΟΥ ΚΑΙ Δ\ΝΤΟΥ. ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΙΚΗ ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΑ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ? ΜΗΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΑΓΓΕΛΟΣ ΝΕΑΣ ΒΑΘΜΙΔΑΣ. ΤΟ ΝΟΥ ΣΑΣ.

  • 20 Δεκεμβρίου 2010, 04:52 | Ευάγγελος Παπανδρέου

    Κύριε Υπουργέ
    Μετά την Ενημέρωση που σας έκανα σχετικά με την εξέλιξη της χειρουργικής παίδων διατυπώνω σχόλια και προτάσεις για το άρθρο 57

    1. Ο βαθμός συντονιστού διευθυντού με 1 ευρώ παραπάνω από τον υφιστάμενο δεν περνάει απαρατήρητος
    2. Σε πολλά τμήματα δεν θα υπάρχουν συντονιστές διευθυντές, οι θέσεις θα καλυφθούν με μετάθεση αυτών. Αυτό δεν θα λύσει αλλά θα δημιουργήσει προβλήματα.
    α) Σε κλινικές που παρακολουθούν την εξέλιξη και εφαρμόζουν την νέα τεχνολογία θα μετατεθεί συντονιστής διευθυντής εκτός αντικειμένου
    β)Αυτό είναι οπισθοδρόμηση της ίδιας της ειδικότητας και στερεί
    την δυνατότητα εξέλιξης των νέων γιατρών
    Προτάσεις
    1. Να μη δημιουργηθεί θέση βαθμού Συντονιστού Διευθυντού

    2. Να καταργηθούν τα πεπαλαιωμένα κριτήρια εξέλιξης (1993)των ιατρών του ΕΣΥ και να αντικατασταθούν με νέα σύγχρονα που να συμβάλλουν στην θωράκιση της ιατρικής επιστήμης από άτομα που έχουν ενσαρκώσει και εφαρμόζουν την νέα τεχνολογία στην καθημερινή πράξη.

    3. Να συσταθεί όργανο και να γίνει έλεγχος προσφοράς στην καθημερινή πράξη, όλων των διευθυντών του ΕΣΥ ( όσοι έγιναν πριν και μετά την τον νόμο του 2009). Σήμερα δεν νοείται στον κόσμο να υπάρχει διευθυντής χειρουργικής παίδων που να μην εφαρμόζει την νέα τεχνολογία.
    Στους διευθυντές, συντονιστές και μη, που δεν έχουν ασχοληθεί με την εξέλιξη της ειδικότητάς τους και την εφαρμογή της νέας τεχνολογίας να δοθούν κίνητρα εθολουσίας εξόδου προς σύνταξη ή να μείνουν σε προσωποπαγή θέση μέχρι να εξέλθουν με το πλήρωμα του χρόνου.
    Και η θέση τους να καλύπτεται με γιατρούς του επιμελητού Β΄ εξελίξειμο στην εφαρμογή της νέας τεχνολογίας

    4. Να δοθεί μεγάλη βαρύτητα στην ανανέωση του ΕΣΥ σε νέους γιατρούς

    α. Στην χειρουργική παίδων να γίνουν αλλαγές στον καθορισμό της ύλης, της διάρκειας και του τρόπου εκπαίδευσης.
    β. Μετά τήν λήψη της ειδικότητας, οι ειδικοί πλέον νέοι παιδοχειρουργοί, να μπορούν να παραμένουν στις κλινικές για δύο επι πλέον χρόνια ως επικουρικοί.
    γ. Στο τριτοβάθμιο νοσοκομείο Παίδων ΄΄ Η Αγία Σοφία΄΄ και πιο συγκεκριμένα στην Β΄Παιδοχειρουργική κλινική, υπάρχει η γνώση και η υποδομή για την εκπαίδευση παιδοχειρουργών στην λαπαροσκοπική χειρουργική στη νεογνική, βρεφική και παιδική ηλικία. Παρακαλώ αξιοποιήστε την.

    Σας ευχαριστώ για την προσοχή σας

    Δρ Ευάγγελος Παπανδρέου
    Διευθυντής
    Β’ Παιδοχειρουργική κλινική
    Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία»

  • 19 Δεκεμβρίου 2010, 22:32 | ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗ

    Ιατροί και Οδοντίατροι, που έχουμε τοποθετηθεί σε οργανικές θέσεις στις Διευθύνσεις Υγείας των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων όπου υπηρετούμε ως μόνιμοι υπάλληλοι και έχουμε αποκτήσει τα τυπικά προσόντα του άρθρου 6 του Ν.2519/1997, χωρίς να είμαστε ενταγμένοι ως ιατροί Δημόσιας Υγείας ΕΣΥ .
    Παράλληλα στην ίδια υπηρεσία με εμάς, υπάρχουν άλλοι συνάδελφοί μας γιατροί και οδοντιατροι, ο οποίοι εντάχθηκαν προγενέστερα στον κλάδο Ιατρών Δημόσιας Υγείας ΕΣΥ και συγκεκριμένα βάσει του άρθρου 6 του Ν. 2519/1997, όπως τροποποιήθηκε με τους N.3172/2003, N.3370/2005. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να υπάρχουν και να εργάζονται στην ίδια υπηρεσία ιατροί δύο ταχυτήτων, οι οποίοι παρότι ασχολούνται ακριβώς και οι δυο με τα ίδια θέματα δημόσιας υγείας, να διαφέρουν οργανικά και μισθολογικά μεταξύ τους.
    Από το 2005 δεν δόθηκε ξανά η δυνατότητα ένταξης για ιατρούς που κατέχουν – όπως κι εμείς- τα τυπικά προσόντα τόσο της προϋπηρεσίας όσο και μεταπτυχιακού διπλώματος στην Δημόσια Υγεία από την Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας, να ενταχθούν στον κλάδο γιατρών Δημόσιας Υγείας ΕΣΥ.

  • 19 Δεκεμβρίου 2010, 20:10 | Μανώλης Λουμπούνης

    Είμαι Ιατρός Γενικής Ιατρικής και εργάζομαι στην Διεύθυνση δημόσιας Υγείας της ΝΑ Ηρακλείου κρήτης. Υπάρχει πολλά χρόνια μια αδικία για όσους ιατρούς εργαζόμαστε στην Δημόσια Υγεία: ενώ μέχρι του 2003 όσοι εργάζονταν έχουν, με τον Ν3172/2003 ενταχθεί στόν κάδο ιατρών δημόσιας Υγείας ΕΣΥ, απο το 2003 και μετά οι υπόλοιποι είμαστε Β κατηγορίας. Πρέπει λοιπόν, με κατάλληλη τροπολογία στο υπάρχον σχέδιο Νόμου, να μας δοθεί η δυνατότητα, όσοι εργαζόμστε σε Δ/σεις υγείας Νομαρχιών και προσεχώς σε Δ/σεις Υγείας αιρετών περιφερειών, να ενταχθούμε στον κλάδο Ιατρών δημόσιας Υγείας ΕΣΥμε τα ίδια κριτήρια του 2003 (Ν 3172/2003, άρθρο 16 παρ. 3α και με βαθμό ανάλογο της συνολικής μας προϋπηρεσίας στο δημόσιο)
    Πιστεύω ότι είναι μια αποκατάσταση όλων των Ιατρών, γιατί σήμερα πλέον δέν υπάρχει κανένα κίνητρο για στελέχωση των Υπηρεσιών μας που έχουν μεγάλο και σημαντικό έργο να κάνουν: ενδεικτικά αναφέρω ότι είμαι ο μοναδικός Ιατρός στην Υπηρεσία μου, ενώ πριν απο 4 χρόνια ήσνα τέσσερις. Επίσης, απο 1-1-2010 θα είμαστε δύο Ιατροί στις υπηρεσίες υγείας σε όλη την Κρήτη.
    Σας ευχαριστώ

  • 19 Δεκεμβρίου 2010, 19:56 | Κοσμας Μαναφης

    Πως θα γινεται η εξελιξη των Διευθυντων ιατρων σε Συντονιστη Διευθυντη;
    και συγκεκριμενα σε Εργαστηριο οπου υπηρετει ενας μονο γιατρος με βαθμο Διευθυντη, ή εστω δυο γιατροι (Δντης και επιμ. Β)Θα πρεπει να ληφθη μεριμνα για τον τροπο εξελιξης τους.Αρθρο 57

  • 19 Δεκεμβρίου 2010, 19:23 | Κοσμας Μαναφης

    Πως θα γινεται η εξελιξη των Διευθυντων ιατρων σε Συντονιστη Διευθυντη;
    και συγκεκριμενα σε Εργαστηριο οπου υπηρετει ενας μονο γιατρος με βαθμο Διευθυντη, ή εστω δυο γιατροι (Δντης και επιμ. Β)Θα πρεπει να ληφθη μεριμνα για τον τροπο εξελιξης τους.

  • 19 Δεκεμβρίου 2010, 19:35 | Ευάγγελος Παπανδρέου

    Ρύθμιση επιμέρους θεμάτων, που αφορούν ζητήματα του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και ειδικότερα της λειτουργίας του Ε.Σ.Υ., με σκοπό την άρση δυσλειτουργιών και ενδεχομένως αδικιών που έχουν διαπιστωθεί

    Κύριε Υπουργέ
    Νιώθω πραγματική χαρά και ικανοποίηση, που έστω και με αυτό τον τρόπο, μου δίνεται την ευκαιρία να επικονωνήσω μαζί σας.
    Ζούμε μια δύσκολη περίοδο. Το ΕΣΥ σαν ζωντανός οργανισμός έχει γεράσει όχι μόνο σε ηλικία αλλά και σε ιδέες
    Εγώ θα αναφερθώ στην εξέλιξη της ειδικότητά μου, την χειρουργική παίδων.
    Η εφαρμογή της ενδοσκοπικής χειρουργικής, γνωστή αρχικά ως λαπαροσκοπική χειρουργική, αφορούσε την γενική χειρουργική. Η χολολιθίαση, συχνή πάθηση στους ενήλικες και σπάνια στην παιδική ηλικία, στήριξε την έναρξη μιας νέας εποχής στην χειρουργική: την ελάχιστα επεμβατική χειρουργική. Το έτος 1987, πραγματοποιήθηκε η πρώτη λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή σε άνθρωπο. Τα επόμενα δύο χρόνια, η μέθοδος εφαρμοζόταν σε ολόκληρο τον κόσμο. Στα πλαίσια της συνεχιζόμενης εκπαίδευσης, έμπειροι χειρουργοί, στην αρχή ως εκπαιδευόμενοι και μετά ως εκπαιδευτές, οργάνωσαν πειραματικά εργαστήρια και διέδωσαν την μέθοδο. Όμως στην αποδοχή του νέου, υπήρχαν και αντιδράσεις. Στην αρχή κυριάρχησε ο ατομικός σκεπτικισμός και η αποδοχή ή απόρριψη της μεθόδου. Όσοι την αποδέχτηκαν πέρασαν από τα στάδια της μαθητείας και της εκπαίδευσης στην οργάνωση και την εφαρμογή της μεθόδου. Η αρχή της δεκαετίας του 1990, βρήκε την γενική χειρουργική να έχει υιοθετήσει τα νέα μέσα της τεχνολογίας της εποχής εκείνης και η λαπαροσκοπική χειρουργική να εφαρμόζεται ακόμα και στα περιφερικά νοσοκομεία.
    Στην χειρουργική παίδων, η χολολιθίαση δεν θα μπορούσε από μόνη της να στηρίξει μια τέτοια προσπάθεια αλλαγής δεδομένων. Τα μηνύματα των συμβάντων στη γενική χειρουργική, έφθασαν στα αυτιά των παιδοχειρουργών που κυριαρχήθηκαν και αυτοί από σκεπτικισμό. Όμως το ερώτημα που κυριαρχούσε ήταν: Θα έχει ή δεν θα έχει εφαρμογή η νέα τεχνολογία στην χειρουργική παίδων; Ευτυχώς, πριν δοθεί η απάντηση στο ερώτημα αυτό, στις αρχές της δεκαετίας του 1990, άρχισαν να εμφανίζονται σε έγκυρα περιοδικά, οι πρώτες δημοσιευμένες εργασίες σχετικά με την εφαρμογή της λαπαροσκοπικής στην παιδική ηλικία.
    Το αντικείμενο της χειρουργικής παίδων (διαφορετικό από εκείνο της γενικής χειρουργικής), αλλά και η πληθώρα των ηλικιών και του σωματικού βάρους (νεογνά, βρέφη και παιδιά) δικαιολογούσε αρχικά, τον δισταγμό και τον αρνητισμό των παιδοχειρουργών στην νέα τεχνολογία, να εφαρμόσουν νέες τεχνικές χειρουργικής προσέγγισης. Σε ατομικό επίπεδο, αρκετοί χειρουργοί παίδων απέκτησαν ικανότητα χρήσης της νέας τεχνολογίας και καθιέρωσαν την ενδοσκοπική χειρουργική και στον Ευρωπαϊκό χώρο. Οι αίθουσες του χειρουργείου, έχουν μετατραπεί σε ένα σύγχρονο λειτουργικό χώρο εργασίας με δυνατότητα ηλεκτρονικής ροής των δεδομένων. Το λογισμικό του χειρουργείου έχει τη δυνατότητα επεξεργασίας βίντεο-εικόνας και ήχου της χειρουργικής επέμβασης και είναι συμβατό με το κεντρικό πρόγραμμα του νοσοκομείου και τον ηλεκτρονικό φάκελο του ασθενούς. Το πρόγραμμα ηλεκτρονικής διαχείρισης είναι συμβατό με το προϋπάρχον τεχνολογικό και λογισμικό υλικό καθώς και την κεντρική μηχανοργάνωση του νοσοκομείου. Οι εικόνες της χειρουργικής επέμβασης, η λήψη και καταχώριση πληροφοριών στον φάκελο του ασθενούς είναι ψηφιακής μορφής.
    Σήμερα, για το σύνολο των επεμβάσεων που πραγματοποιούνται χωρίς χειρουργικές τομές με το χειρουργικό πεδίο να εκτίθεται επί της ηλεκτρονικής οθόνης καθιερώθηκε ο όρος Ενδοσκοπική Χειρουργική. Η ενδοσκοπική χειρουργική παίδων, περιλαμβάνει την λαπαροσκοπική χειρουργική με την οποία αντιμετωπίζονται παθήσεις της περιτοναϊκής κοιλότητας, την οπισθοπεριτοναιοσκοπική χειρουργική για τις παθήσεις του οπισθοπεριτοναϊκού χώρου και την θωρακοσκοπική χειρουργική για τις παθήσεις του θώρακα. Στην παιδοχειρουργική με την ενδοσκοπική χειρουργική αντιμετωπίζονται συγγενείς ανωμαλίες, επίκτητες παθήσεις και όγκοι σε ασθενείς της νεογνικής, βρεφικής και παιδικής ηλικίας. Οι ενδείξεις εφαρμογής της ενδοσκοπικής χειρουργικής στην ειδικότητα της χειρουργικής παίδων, διευρύνονται συνεχώς.
    Η Χειρουργική Παίδων, δεν είναι η γενική χειρουργική της παιδικής ηλικίας. Είναι κύρια ειδικότητα, που το ίδιο το αντικείμενό της, απαιτεί εξειδικευμένες γνώσεις, ενσωμάτωση και χειρισμό της νέας τεχνολογίας. Ο χειρουργός παίδων, είναι εξειδικευμένος στην αντιμετώπιση των συγγενών ανωμαλιών, των επίκτητων παθήσεων, του τραύματος και των νεοπλασιών στην νεογνική, βρεφική και παιδική ηλικία και πρέπει να είναι σε θέση να εφαρμόζει τόσο την ανοιχτή όσο και την ενδοσκοπική χειρουργική. Σε μία σύγχρονη παιδοχειρουργική κλινική που ασχολείται και με την εκπαίδευση νέων παιδοχειρουργών, η αναλογία ανοιχτών (Α) και ενδοσκοπικών (Ε) προσπελάσεων πρέπει να πλησιάζει το 1 (Α/Ε=1). Η επιλογή της χειρουργικής προσπέλασης και η εφαρμοζόμενη τεχνική πρέπει επιλέγονται με αυστηρά κριτήρια κατά περίπτωση. Ο «αφορισμός μεγάλη τομή, μεγάλος χειρουργός» προβάλει πλέον, ως αστεία έκφραση και πρέπει να τον θυμόμαστε προς αποφυγή.
    Στην Β’ Παιδοχειρουργική Κλινική του νοσοκομείου Παίδων «Η Αγία Σοφία» την ενδοσκοπική χειρουργική άρχισα να εφαρμόζω ήδη από το 1999. Από το 2000 με την νέα τεχνολογία πραγματοποιούνται μείζονες λαπαροσκοπικές επεμβάσεις: όπως είναι το συγγενές μεγάκολο σε ένα χειρουργικό χρόνο χωρίς κολοστομία, του ουροποιητικού συστήματος και λαπαροσκοπικές επεμβάσεις της νεογνικής,βρεφικής καιπαιδικής γυναικολογίας.
    Στα πλαίσια της συνεχιζόμενης επέμβασης ολόκληρο το ιατρικό προσωπικό της κλινικής παρακολουθεί και εφαρμόζει χειρουργικές επεμβάσεις σύμφωνα με τους κανόνες της ελάχιστα επεμβατικής χειρουργικής. Τα πλεονεκτήματα της ελάχιστα επεμβατικής χειρουργικής είναι γνωστά. Η απουσία τομής, το λιγότερο μετεγχειρητικό άλγος, το καλλίτερο αισθητικό αποτέλεσμα, η μείωση της ημερών νοσηλείας είναι παράμετροι που λαμβάνονται σοβαρά υπόψη. Η εξέλιξη της ενδοσκοπικής χειρουργικής παίδων τα τελευταία χρόνια, συμβαδίζει με εκείνη της νέας τεχνολογίας και είναι ταχύτατη.
    Η Β΄ Παιδοχειρουργική Κλινική του νοσοκομείου παίδων ΄΄ Η Αγία Σοφία’’ την οποία θα διευθύνω από τις 1/1/2011 ( αν μου το επιτρέψει το καινούριο νομοσχέδιο) προσφέρει την γνώση και την εμπειρία και μπορεί να στηρίξει την προσπάθεια οργάνωσης και λειτουργίας ενός Κέντρου Ενδοσκοπικής Χειρουργικής προς όφελος των μικρών ασθενών και της συνεχιζόμενης εκπαίδευσης των παιδοχειρουργών.
    Κύριε Υπουργέ
    Γνωρίζω γνωρίζω ότι σας διακρίνει η ευθύτητα και η ειλικρίνεια
    είμαι πεπεισμένος ότι ενεργείτε με γνόμωνα του καλού του κοινωνικού συνόλου.
    Είναι απορίας άξιον ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχει έστω και ένας συντονιστής διευθυντής ή διευθυντής του ΕΣΥ ή ακόμη και τακτικός καθηγητής της ειδικότητας της χειρουργικής παίδων που να ασχολήθηκε και να εφήρμοσε την νέα τεχνολογία στην καθημερηνή πράξη. (Αυτό είναι ένα αντικείμενο προς έρευνα. Μας αφορά όλους)
    Τις διατάξεις του άρθρου 57 πως μπορεί να τις δει κανείς; Γιατί δεν ελέγχεται ποιοί πραγματικά διευθυντές προσφέρουν και εφαρμόζουν την σύγχρονη χειρουργική παίδων;Είναι δυνατόν σήμερα παιδιά για συγγενές μεγάκολο, για χολολιθίαση για παθήσεις ωοθηκών κτλ να υποβάλονται σε αιματηρές χειρουργικές επεμβάσεις με τραύματα που θα τα συνοδεύουν σε όλη τους την ζωή;

    Κύριε Υπουργέ
    Δέχομαι να κριθώ και όχι να καπελωθώ από κάποιον που θα στηρίζεται στο άρθρο 57 του νόμου που θα ψηφίσεται.

    Εγώ θα συνεχίσω να δίνω τον δικό μου αγώνα μέσα στο χειρουργείο εφαρμόζοντας την νέα τεχνολογία προς όφελος του μικρού ασθενούς και του νέου γιατρού που αποτελεί το μέλλον του ΕΣΥ και όχι για τον συντονιστή διευθυντή (ο οποίος θα έρθει με το άρθρο 57) που ούτως ή άλλως έχει χάσει το τρένο της νέας τεχνολογίας.

    Σας ευχαριστώ για την προσοχή σας

    Δρ Ευάγγελος Παπανδρέου
    Διευθυντής
    Β’ Παιδοχειρουργική κλινική
    Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία»

  • 19 Δεκεμβρίου 2010, 15:48 | Τσανίδου Ειρήνη

    Παρακαλούμε να θεραπεύεστε και άλλο χρόνιο πρόβλημα της άνισης μεταχείρισης ιατρών, που αφορά το εξής θέμα :είμαστε Ιατροί και Οδοντίατροι, που έχουμε τοποθετηθεί σε οργανικές θέσεις στις Διευθύνσεις Υγείας, Πρόνοιας και Υγειονομικού Ελέγχου των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων, όπου υπηρετούμε ως μόνιμοι υπάλληλοι, και επιθυμούμε να ενταχθούμε στο κλάδο Ιατρών Δημόσιας Υγείας του ΕΣΥ. Παράλληλα στην ίδια υπηρεσία με εμάς, υπάρχουν άλλοι συνάδελφοί μας γιατροί και οδοντίατροι, οι οποίοι εντάχθηκαν προγενέστερα στον κλάδο Ιατρών Δημόσιας Υγείας ΕΣΥ και συγκεκριμένα βάσει του άρθρου 6 του Ν. 2519/1997, όπως τροποποιήθηκε με τους N.3172/2003, N.3370/2005. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να υπάρχουν και να εργάζονται στην ίδια υπηρεσία ιατροί δύο ταχυτήτων, οι οποίοι παρότι ασχολούνται ακριβώς με τα ίδια θέματα δημόσιας υγείας, διαφέρουν οργανικά και μισθολογικά μεταξύ τους. Σας παρακαλούμε θερμά να επιληφθείτε του αυτού και να προβείτε στις απαραίτητες ενέργειες έτσι ώστε να αποκατασταθεί η ανωτέρω αδικία, συμπεριλαμβάνοντας και εμάς στις διατάξεις του νομού «Διαρθρωτικές αλλαγές στο Σύστημα Υγείας».

  • 19 Δεκεμβρίου 2010, 11:00 | ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΣΙΑΣΟΣ

    ΕΓΩ ΜΕ ΤΗ ΣΕΙΡΑΑ ΜΟΥ ΘΑ ΑΝΑΦΕΡΘΩ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΥΤΕΚΝΙΚΩΝ ΕΠΙΔΟΜΑΤΩΝ.ΜΜΕ ΤΟ ΟΡΙΟ ΠΟΥ ΘΕΤΕΙ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΣΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ,ΔΗΛΑΔΗ ΤΑ 40000 ΕΥΡΩ ΔΕΝ ΑΦΗΝΕΙ ΠΕΡΙΘΩΡΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΟΠΟΥ ΔΟΥΛΕΥΕΙ ΜΟΝΟ Ο ΕΝΑΣ ΤΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΝΑ ΑΝΑΣΑΝΟΥΝ.ΔΙΟΤΙ ΤΟ ΟΡΙΟ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΚΑ ΕΞΟΝΤΩΤΙΚΟ ΚΑΙ ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΤΩΝ ΠΟΛΥΤΕΚΝΩΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ ΤΟ ΞΕΠΕΡΝΟΥΝ ΚΑΤΑ ΠΟΛΥ ΛΙΓΟ.ΔΗΛΑΔΗ ΜΕ ΤΟ ΟΡΙΟ ΑΥΤΟ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΙΑ ΠΑΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΣΦΑΓΗ ΤΩΝ ΟΡΘΟΛΟΓΙΣΤΙΚΩΝ ΔΑΠΑΝΩΝ ΤΩΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ ΑΥΤΩΝ ΑΦΟΥ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΟΤΙ ΜΕ ΤΟ ΠΟΛΥΤΕΚΝΙΚΟ ΕΠΙΔΟΜΑ ΤΩΝ 532 ΕΥΡΩ ΑΝΑ ΔΕΥΤΕΡΟ ΟΜΩΣ ΜΗΝΑ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟ ΝΑ ΚΑΛΥΠΤΟΥΝ ΚΑΠΟΙΕΣ ΥΠΟΤΥΠΩΔΕΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ.ΑΡΑ ΤΟ ΟΡΙΟ ΤΩΝ ΣΑΡΑΝΤΑ ΧΙΛΙΑΔΩΝ ΕΥΡΩ ΠΡΕΠΕΙ ΜΕ ΚΑΠΟΙΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΝΑ ΑΥΞΗΘΕΙ ,ΔΗΛΑΔΗ ΝΑ ΤΕΘΕΙ ΤΟ ΟΡΙΟ ΤΩΝ ΠΕΝΗΝΤΑ ΧΙΛΙΑΔΩΝ ΓΙΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΜΕ ΤΕΣΣΕΡΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΕΚΕΙ ΚΑΙ ΕΠΑΝΩ ΝΑ ΑΥΞΑΝΕΤΑΙ ΚΑΤΑ ΠΕΝΤΕ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΠΑΙΔΙ ΜΕ ΤΗΝ ΟΡΟΦΗ ΙΣΩΣ ΤΩΝ ΕΒΔΟΜΗΝΤΑ ΧΙΛΙΑΔΩΝ.ΤΟ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΣΚΛΗΡΗ ΚΑΙ ΑΔΙΚΗ ΠΕΡΙΚΟΠΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΠΙΔΟΜΑΤΩΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΚΑΙ ΕΥΡΥΤΕΡΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΤΟΜΕΑ ΤΑ ΠΟΛΥΤΕΚΝΙΚΑ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ ΔΕΧΟΝΤΑΙ ΑΛΗΘΙΝΟ ΤΣΕΚΟΥΡΙ ,ΑΦΟΥ ΕΠΙΜΕΝΩ ΝΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΩ ΟΤΙ ΤΟ ΟΡΙΟ ΤΩΝ ΣΑΡΑΝΤΑ ΧΙΛΙΑΔΩΝ ΕΙΝΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΤΟ ΚΑΤΩΤΑΤΟ ΠΟΥ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΕΝΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΝΟΥΣ ΝΑ ΣΚΕΦΤΕΙ.ΑΡΑ ΑΣ ΑΝΑΘΕΩΡΗΘΕΙ ΤΟ ΟΡΙΟ ΑΦΟΥ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΕΙΝΑΙ Η ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ Η΄ΜΗ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΚΝΙΚΟΥ ΕΠΙΔΟΜΑΤΟΣ ,ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΧΩΡΕΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΔΕΝ ΚΑΤΑΡΓΟΥΝΤΑΙ ΑΛΛΑ ΔΙΝΟΝΤΑΙ ΧΩΡΙΣ ΚΑΠΟΙΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΙΚΟ ΚΡΙΤΗΡΙΟ ,ΓΙΑΤΙ ΣΕ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΧΩΡΕΣ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΤΗ ΣΕΒΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΠΙΣΤΕΥΟΥΝ ΟΤΙ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΤΟ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΚΥΤΤΑΡΟ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΣΥΝΟΧΗΣ ΚΑΙ ΕΥΗΜΕΡΙΑΣ.ΕΔΩ ΟΜΩΣ;ΕΔΩ ΠΛΗΡΗ ΑΠΑΞΙΩΣΗ.ΓΙΑΤΙ Η ΠΕΡΙΚΟΠΗ ΙΣΩΣ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΟΙ ΗΓΕΤΕΣ ΜΑΣ ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΡΩΓΗ ΤΩΝ ΠΟΛΥΤΕΚΝΩΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ .

  • 19 Δεκεμβρίου 2010, 09:40 | ΣΤΕΛΙΟΣ ΔΕΒΕΡΑΚΗΣ

    Ξαναγυρίζει απο την πίσω πόρτα ο βαθμός του Δ/ντη σαν ιδιαίτερη βαθμίδα μετά απο πίεση του Συλλόγου σφραγίδα (ΜΑΡΟΥΔΙΑΣ) των Δ/ντων ΕΣΥ; Τι σκοπιμότητα εξυπηρετεί αυτό το άρθρο; Ρουσφετολογική;

  • 19 Δεκεμβρίου 2010, 06:11 | ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΝΤΑΒΛΟΥΡΟΣ

    1.Εγκληματική η ρύθμιση για τις εφημερίες της προηγούμενης ηγεσίας του ΥΥ. Στην Αθήνα ιατροί πληρώνονται εφημερίες που δεν έχουν κάνει καθώς σε πολλά νοσοκομεία λόγω μεγάλου αριθμού εφημερεύουν λιγότερο από 4+2 (ειδικευμένοι) και 7 (ειδικευόμενοι). Στην επαρχία αντιθέτως λόγω περιορισμένου αριθμού, ιατροί πρώτης γραμμής (αναισθησιολόγοι, καρδιολόγοι, χειρουργοί) εφημερεύουν 6-10 φορές το μήνα και μένουν απλήρωτοι καθώς τα νοσοκομεία δεν διαθέτουν πόρους για την αποπληρωμή. Πόσο δύσκολο είναι για το ΥΥ να καταγράψει το δυναμικό του, τις εφημεριακές ανάγκες και τελικά την κατανομή των κονδυλίων;
    2. Πως καταρτίζει μισθολόγιο το ΥΥ για τους κλινικούς παν/κούς ιατρούς όταν πληρώνονται από το Υ. Παιδείας; Τα κλινικά επιδόματα που διαθέτει το ΥΥ στους παν/κούς καταργούνται;
    3. Πότε επιτέλους οι ιατρικές πράξεις θα συνδεθούν με την παραγωγικότητα και αποτελεσματικότητα και θα αμοιφθούν; Π.χ. Επεμβατικός Καρδιολόγος: Μηνιαίος αριθμός στεφανιογραφιών και αγγειοπλαστικών, έλεγχος και αιτιολόγηση χρήσης υλικού, καταγραφή θνητότητας-επιπλοκών και τελικά αμοιβή. Έτσι κάποιος που κάνει πολλές επεμβάσεις, χρησιμοποιεί λίγα υλικά ανά σθενή και οι ασθενείς πηγαίνουν καλά θα αμοίβεται πιο πολύ από κάποιον που κάνει υπερβολική χρήση υλικών ή έχει επιπλοκές.
    4. Εξετάσεις για την έναρξη ειδικότητας: Πανελλήνιες με ποσόστωση για την αναμονή. Ποιούς φοβάται το ΥΥ και επί δεκαετίες συντηρεί ένα αναξιοκρατικό αντιεπιστημονικό τριτοκοσμικό σύστημα ειδίκευσης ιατρών
    5. Εξετάσεις για τη λήψη ειδικότητας Πανελλήνιες γραπτές οργανωμένες από την αντίστοιχη εταιρεία (π.χ. Καρδιολογική εταιρεία) και κατόπιν τοπικές προφορικές.
    Απογοήτευση επί δεκαετίες. Σας δίνεται η ευκαιρία να τα αλλάξετε όλα. Αποδειχθείτε άξιοι των περιστάσεων.

  • 18 Δεκεμβρίου 2010, 23:54 | NIKOS

    Δεν αντέχω να πραγματοποιώ εννέα ενεργείς εφημερίες το μήνα!!!!!!

  • 18 Δεκεμβρίου 2010, 22:45 | Κυριακή

    Θα ήθελα να ρωτήσω γιατί τέτοιος καημός να υπηρετήσετε το διευθυντικό κατεστημένο; Προς τι η γελοιότητα του ενός ευρώ διαφορά; Αν κρίνεται ότι αυτή είναι η αξία τους, συμφωνώ απόλυτα. Η αξία τους δεν υπερβαίνει το 1 ευρώ.

  • 18 Δεκεμβρίου 2010, 21:45 | Καραπούλιος Δημήτριος

    Με τη σύσταση καινούριας βαθμίδας «Συντονιστή Διευθυντή», πρακτικά ακυρώνουμε το πολυδιευθυντικό σύστημα και το δικαίωμα για εκ περιτροπής διοίκηση των μονάδων από το ικανότερο αλλά ταυτόχρονα και από αυτόν που στα δυο χρόνια της θητείας του αποδείχτηκε ικανός. Με λίγα λόγια ζήτω οι ισόβιοι διευθυντές.
    Είναι αξιοσημείωτο οτι τα δυο τελευταία χρόνια το Δημόσιο έδωσε χρήματα για αν φτάξει καινούριες σφραγίδες από αναπληρωτές διευθυντές σε διευθυντές. Τώρα θα κάνει καινούριες σφραγίδες με τους συντονιστές.Ευγε!!!
    Η δε αιτιολόγηση του άρθρου μόνο γέλιο προκαλεί.
    ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΑΙΤΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΕΥΡΥΘΜΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΠΟΥ ΕΠΙΚΑΛΕΙΣΤΕ.
    Ο βαθμός του συντονιστή διευθυντή είναι και βαθμός ΤΙΜΗΣ (όχι χρηματικής)

  • 18 Δεκεμβρίου 2010, 21:35 | ΣΤΕΛΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ

    Θα ήταν φρόνιμο να γίνει μια αναβάθμιση στη μισθοδοσία των ειδικεύομενων, οι οποίοι αποτελούν την καρδιά των νοσοκομείων και χωρίς αυτούς το σύστημα δεν λειτουργεί.