Άρθρο 31 Κέντρα Υγείας – Τροποποίηση παρ. 5 και 6 άρθρου 4 ν. 4486/2017

 

1. Η παρ. 5 του άρθρου 4 του ν. 4486/2017 (Α΄ 115) περί κέντρων υγείας, τροποποιείται ως προς τη στελέχωση των Κέντρων Υγείας και η παρ. 5 διαμορφώνεται ως εξής:

«5. Τα Κέντρα Υγείας, σύμφωνα με την παράγραφο 4 του άρθρου 3, στελεχώνονται ενδεικτικώς από ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό ως εξής:
α) κατά προτεραιότητα με ιατρούς ειδικότητας γενικής/οικογενειακής ιατρικής, εσωτερικής παθολογίας, καρδιολογίας, ορθοπεδικής και τραυματολογίας και παιδιατρικής. Κατά περίπτωση και με ειδικά αιτιολογημένη εισήγηση της οικείας Υ.Πε. τα Κέντρα Υγείας μπορούν να στελεχώνονται με ιατρούς ειδικότητας αιματολογίας, ακτινολογίας, αλλεργιολογίας, αναισθησιολογίας, ιατρικής βιοπαθολογίας/εργαστηριακής ιατρικής, γαστρεντερολογίας, χειρουργικής, μαιευτικής και γυναικολογίας, δερματολογίας – αφροδισιολογίας, ενδοκρινολογίας-διαβήτη-μεταβολισμού, ιατρικής εργασίας και περιβάλλοντος, δημόσιας υγείας – κοινωνικής ιατρικής, νευρολογίας, νεφρολογίας, οδοντιατρικής, ουρολογίας, οφθαλμολογίας, ψυχιατρικής παιδιού και εφήβου, πνευμονολογίας – φυματιολογίας, ρευματολογίας, φυσικής ιατρικής και αποκατάστασης, ψυχιατρικής και ωτορινολαρυγγολογίας,
β) βοηθούς ιατρικών και βιολογικών εργαστηρίων, βοηθούς νοσηλευτών, επαγγελματίες δημόσιας και κοινοτικής υγείας, όπως επόπτες δημόσιας υγείας και επισκέπτες υγείας, εργοθεραπευτές, κοινωνικούς λειτουργούς, ψυχολόγους, λογοθεραπευτές, μαίες, νοσηλευτές, ραδιολόγους-ακτινολόγους, τεχνολόγους ιατρικών εργαστηρίων, φυσικοθεραπευτές, οπτικούς-οπτομέτρες, χειριστές ιατρικών συσκευών,
γ) διοικητικό προσωπικό,
δ) τεχνικό και άλλο υποστηρικτικό προσωπικό.».

2. Η παρ. 6 του άρθρου 4 του ν. 4486/2017 τροποποιείται ως προς τον καθορισμό των κλάδων για τη στελέχωση των Κέντρων Υγείας με επιστημονικό, λοιπό υγειονομικό και διοικητικό προσωπικό και η παρ. 6 διαμορφώνεται ως εξής:
«6. Οι κλάδοι για τη στελέχωση του Κέντρου Υγείας με επιστημονικό, λοιπό υγειονομικό και διοικητικό προσωπικό καθορίζονται ενδεικτικώς, μη θιγομένης της παρ. 4 του άρθρου 3, ως εξής:
α) ΠΕ Νοσηλευτικής
β) ΠΕ Κοινωνικών Λειτουργών/Κοινωνικής Εργασίας
γ) ΠΕ Ψυχολόγων
δ) ΠΕ Διοικητικού
ε) ΠΕ Διατροφής – Διαιτολογίας
στ) ΠΕ Λογοθεραπείας και ΠΕ Ειδικών Παιδαγωγών
ζ) ΤΕ Νοσηλευτικής
η) ΠΕ, ΤΕ Κοινωνικών Λειτουργών/Κοινωνικής Εργασίας
θ) ΤΕ Φυσικοθεραπείας
ι) ΤΕ Εργοθεραπείας
ια) ΤΕ Λογοθεραπείας
ιβ) ΤΕ Ιατρικών Εργαστηρίων (Τεχνολόγων)
ιγ) ΠΕ, ΤΕ Μαιευτικής
ιδ) ΠΕ, ΤΕ Επισκεπτών/-τριών Υγείας
ιε) ΤΕ Ραδιολογίας – Ακτινολογίας
ιστ) ΤΕ Διοικητικού – Λογιστικού
ιζ) ΤΕ Διοίκησης Μονάδων Υγείας και Πρόνοιας
ιη) ΤΕ Οδοντοτεχνιτών
ιθ) ΤΕ Διατροφής – Διαιτολογίας
κ) ΔΕ Πληρωμάτων Ασθενοφόρων
κα) ΔΕ Βοηθών Νοσηλευτικής
κβ) ΔΕ Βοηθών Ιατρικών και Βιολογικών Εργαστηρίων
κγ) ΔΕ Χειριστών Ιατρικών Συσκευών (Χειριστών – Εμφανιστών)
κδ) ΔΕ Βοηθών Οδοντοτεχνιτών
κε) ΔΕ Διοικητικών Γραμματέων
κστ) ΔΕ Τεχνικού
κζ) ΔΕ Οδηγών
κη) ΥΕ Βοηθητικού Υγειονομικού Προσωπικού.».

  • 14 Απριλίου 2022, 19:44 | Παναγιώτα Παμπουκτσή

    Σύμφωνα με το Προφίλ Υγείας 2021 της Ελλάδας του ΟΟΣΑ

    – «Το 2019 η Ελλάδα διέθεσε 7,8 % του ΑΕΠ στην υγεία σε σύγκριση με 9,9 % που διατέθηκε στο σύνολο της ΕΕ3 . Το ίδιο έτος οι κατά κεφαλήν δαπάνες ανήλθαν σε 1 603 ευρώ (προσαρμοσμένο ποσό ανάλογα με τις διαφορές στην αγοραστική δύναμη), ποσό το οποίο είναι χαμηλότερο από το ήμισυ του μέσου όρου της ΕΕ (3 523 ευρώ)».

    – «Η χρηματοδότηση από το δημόσιο ως ποσοστό των συνολικών δαπανών για την υγεία ήταν 60 % το 2019 —ποσοστό το οποίο είναι το δεύτερο χαμηλότερο μετά την Κύπρο και σημαντικά χαμηλότερο από τον μέσο όρο στην ΕΕ (80 %)».

    – «Αυτό σημαίνει ότι ένα πολύ μεγάλο μερίδιο των δαπανών για την υγεία προέρχεται από τα νοικοκυριά (35 %) με τη μορφή άμεσων ιδιωτικών πληρωμών —οι οποίες συνίστανται κυρίως σε συμμετοχές των ασφαλισμένων για τα φάρμακα και άμεσες πληρωμές για υπηρεσίες που δεν περιλαμβάνονται στη δέσμη παροχών, επισκέψεις σε ιδιώτες ειδικούς ιατρούς, νοσηλευτική περίθαλψη ΚΑΙ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ».

    – «Η Ελλάδα είχε το δεύτερο υψηλότερο επίπεδο ΜΗ ΚΑΛΥΠΤΟΜΕΝΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ ιατρικής περίθαλψης μεταξύ των χωρών της ΕΕ το 2019».

    – «Το κόστος ήταν ο κύριος παράγοντας των μη καλυπτόμενων αναγκών, όπως ανέφερε το 7,5 % όσων απάντησαν —το οποίο είναι το ΥΨΗΛΟΤΕΡΟ ποσοστό στην ΕΕ (όπου ο μέσος όρος είναι 0,9 %)».

    – «Το χάσμα μεταξύ των εισοδηματικών ομάδων στην Ελλάδα όσον αφορά τις αναφερόμενες μη καλυπτόμενες ιατρικές ανάγκες είναι το μεγαλύτερο στην ΕΕ (Τα στοιχεία αναφέρονται σε μη καλυπτόμενες ανάγκες για ιατρική εξέταση ή αγωγή λόγω ΚΟΣΤΟΥΣ, ΑΠΟΣΤΑΣΗΣ που πρέπει να διανυθεί ή ΧΡΟΝΟΥ ΑΝΑΜΟΝΗΣ)».

    – «Το δημόσιο μερίδιο της χρηματοδότησης στην Ελλάδα είναι ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΟ από τον μέσο όρο της ΕΕ στους περισσότερους τομείς». ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ: 0% !!!!

    – «Δεδομένης της έλλειψης δημόσιας κάλυψης, το σχετικά χαμηλό ποσοστό άμεσων ιδιωτικών πληρωμών για ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ μπορεί κάλλιστα να αντικατοπτρίζει έναν σημαντικό μερίδιο υπηρεσιών φροντίδας που παραμελήθηκαν: το 2019 η Ελλάδα κατέγραψε το τρίτο υψηλότερο ποσοστό μη καλυπτόμενων αναγκών ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ στην ΕΕ (1 στα 12 άτομα), με ακόμη υψηλότερα επίπεδα (ένα στα έξι άτομα) μεταξύ των χαμηλότερων εισοδηματικών ομάδων».

    Από τις βασικές διαπιστώσεις του ΟΟΣΑ για την Ελλάδα είναι ότι «στην πράξη, ορισμένες υπηρεσίες μπορεί να μην είναι πάντα διαθέσιμες, επειδή, για παράδειγμα, υπάρχει έλλειψη συμβεβλημένων παρόχων (στην περίπτωση της ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ). Ακόμη και πριν από την πανδημία λόγω της νόσου COVID-19, η Ελλάδα κατέγραφε σταθερά το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό μη καλυπτόμενων αναγκών ιατρικής περίθαλψης στην ΕΕ, με τη μεγαλύτερη διαφορά μεταξύ των εισοδηματικών ομάδων».

    πηγή: ΟΟΣΑ/Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο για τα Συστήματα και τις Πολιτικές Υγείας (2019), Ελλάδα: Προφίλ Υγείας 2019, Η Κατάσταση της Υγείας στην ΕΕ, ΟΟΣΑ, Παρίσι/Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο για τα Συστήματα και τις Πολιτικές Υγείας, Βρυξέλες
    https://ec.europa.eu/health/system/files/2022-01/2021_chp_gr_greek.pdf

    Με βάση τα παραπάνω επίσημα δεδομένα για την Ελλάδα και γνωρίζοντας ότι ένα κράτος οφείλει να παρέχει στους πολίτες του ισότιμη πρόσβαση σε ένα σωστά δομημένο, αποτελεσματικό και αποδοτικό Σύστημα Υγείας, ενώ παράλληλα να φροντίζει μέσω της Κοινωνικής του Πολιτικής να προλαμβάνει και να διορθώνει τις ανισότητες που προκύπτουν μέσα στον κοινωνικό ιστό και να διασφαλίζει την ευημερία όλων των ατόμων, είναι πραγματικά λυπηρό να βλέπει κανείς, στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο, με τίτλο «ΓΙΑΤΡΟΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ, ΙΣΟΤΙΜΗ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΙΣ ΥΠΗΡEΣΙΕΣ ΤΟΥ EΘΝΙΚΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΠΑΡΟΧΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ», να αποκλείονται οι Οδοντίατροι από τις κατά προτεραιότητα ειδικότητες στελέχωσης των Κέντρων Υγείας, σε ένα ήδη υποστελεχωμένο Σύστημα Υγείας όσον αφορά στην Οδοντιατρική Περίθαλψη!

    Το αναμενόμενο σε ένα νομοσχέδιο, που αφορά στην Υγεία, θα ήταν να ενισχυθεί η περίθαλψη που υστερεί, ήτοι η Οδοντιατρική περίθαλψη και να στελεχωθούν όλες οι Δημόσιες Δομές ΠΦΥ με Οδοντιάτρους, ώστε να καλύπτεται η ισότιμη πρόσβαση όλων των πολιτών, ακόμα κι εκείνων σε απομακρυσμένες περιοχές, αλλά και να είναι δυνατή η παροχή οδοντιατρικής περίθαλψης σε όλους τους πολίτες με χαμηλά εισοδήματα, που αδυνατούν να καλύψουν τις ανάγκες τους στις ιδιωτικές δομές παροχής οδοντιατρικών υπηρεσιών.
    Παράλληλα θα πρέπει να υπάρξει επιτέλους συμμετοχή του κράτους στις ιδιωτικές δαπάνες για οδοντιατρική περίθαλψη μέσω των ασφαλιστικών ταμείων και του ΕΟΠΥΥ και ανάδειξη της Οδοντιατρικής Πρόληψης ως αναπόσπαστο κομμάτι της πρόληψης νοσημάτων και προαγωγής της υγείας των πολιτών.

    Παναγιώτα Πμαπουκτσή
    Οδοντίατρος
    Κάτοχος MSc στη Διοίκηση Μονάδων Υγείας.

  • 14 Απριλίου 2022, 13:26 | ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΣΩΤΗΡΙΟΥ

    ΑΡΘΡΟ 31
    Παρ.5β βοηθούς ιατρικών και βιολογικών εργαστηρίων, βοηθούς νοσηλευτών, επαγγελματίες δημόσιας και κοινοτικής υγείας, όπως επόπτες δημόσιας υγείας και επισκέπτες υγείας, εργοθεραπευτές, κοινωνικούς λειτουργούς, ψυχολόγους, λογοθεραπευτές, μαίες, νοσηλευτές, ραδιολόγους-ακτινολόγους, τεχνολόγους ιατρικών εργαστηρίων, φυσικοθεραπευτές, οπτικούς-οπτομέτρες, χειριστές ιατρικών συσκευών.
    Προτείνω την τροποποίησή του ώς εξής:
    Παρ.5β) Νοσηλευτές ΠΕ/ΤΕ, ΔΕ Βοηθούς Νοσηλευτών, κατά προτεραιότητα τους κατόχους της Νοσηλευτικής Ειδικότητας στην ΄΄Νοσηλευτική Δημόσιας Υγείας – Κοινοτική Νοσηλευτική΄΄ , στην «Γεροντολογική Νοσηλευτική», στην «Νοσηλευτική Ψυχικής Υγείας» καθώς και σε άλλες Μεταπτυχιακές Εξειδικεύσεις της Νοσηλευτικής Επιστήμης.

    Για τις παραγράφους 5γ, 5δ, μπορούν να συμπεριληφθούν οι λοιποί κλάδοι που αναφέρονται στην παράγραφο 5β.
    Η διάκριση της Νοσηλευτικής Επιστήμης σε παράγραφο 5Β ,χωρίς να περιλαμβάνονται και οι άλλοι κλάδοι , είναι κεκτημένο δικαίωμα των Νοσηλευτών ανά τον κόσμο.
    Επίσης δεν υπάρχει ειδικότητα ΄΄ Επαγγελματίες Δημόσιας Υγείας΄΄ , οπότε πρέπει να αποσυρθεί.

  • 14 Απριλίου 2022, 11:20 | ΜΣΑΛ

    Καλησπερα σας,ηθελα να τονισω οτι στα κεντρα υγειας αν θελουμε να υπαρξει ουσιαστικη πρωτοβαθμια υγεια και να αποσυμφορηθουν τα νοσοκομεια κατα την αποψη μου πρεπει
    1.Τα κεντρα υγειας να εφημερευουν 24ωρο και να διαθετουν γιατρο βιοπαθολογο και ακτινολογο δηλαδη βιοπαθολογικο εργαστηριο 24ωρο και ακτινολογικο εργαστηριο.
    2.Ακομα και αν δεν εφημερευουν 24ωρο πρεπει να υπαρχει οπωσδηποτε βιοπαθολογικο εργαστηριο με Ιατρο Βιοπαθολογο για εκτελεση αιματολογικων εξετασεων,βιοχημικου ελεγχο ,καλλιεργειων ουρων και κοπρανων.
    Επισης δευτερευοντως θα πρεπει να εχει και ακτινολογικο εργαστηριο με ιατρο ακτινολογο.
    Χωρις εργαστηριακο ελεγχο και παρακλινικες εξετασεις ολα καταληγουν στα νοσοκομεια και δεν αποσυμφορουνται ουτε κατ ελαχιστων τα 1βαθμια και 2βαθμια νοσοκομεια που εκτος της προληψης αυτος πρεπει να ειναι ο ρολος της πρωτοβαθμιας υγειας.
    3.Αν δεν υπαρχουν δημοσια εργαστηρια με ιατρους βιοπαθολογους εντος των κεντρων υγειας καταστρατηγειται ο χαρτης υγειας και η πρωταρχικη αρχη δημιουργιας του ΕΣΥ οταν πορωτοδημιουργηθηκε που για να λειτουργησει ενα κεντρο υγειας επρεπε να εχει οπωσδηποτε μικροβιολογικο-βιοπαθολογικο εργαστηριο με οτι αυτο συνεπαγεται.
    Καταλαβαινω οτι τα ιδιωτικα διαγνωστικα κερδιζουν πολλα λεφτα λογω της απραγιας του δημοσιου και τη ξενοδοχειακης υποδομης τους αλλα αν καταστρατηγηθει ο δημοσιος χαρακτηρας της υγειας ουτε τα νοσοκομεια θα αποσυμφορηθουν ουτε ο αθενης θα ειναι σε θεση να πληρωσει την ιδιωτικη υγεια των ιδιωτικων διαγνωστικων απ τη στιγμη μαλιστα που χρονια τωρα πληρωνει δημοσια ταμεια για να εχει δωρεαν διαγνωστικες ιατρικες εξετασεις.

    Το πρωτο σ λεει καποιος κλινικος ιατρος οταν πας σε κεντρο υγειας που ειναι οι βιοπαθολογικες εξετασεις σου αν θελει να εχει πληρη αποψη του ιστορικου σου αλλα και να μπορει να παρακολουθει οποιοδηποτε χρονιο νοσημα πχ σακχαρωδης διαβητης.
    Σας ευχαριστω πολυ.

  • 14 Απριλίου 2022, 10:41 | ΑΓΡΑΝΙΩΤΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ

    Παρατηρούμε ότι σημειώνεται και πάλι μία υποβάθμιση του ρόλου των οδοντιάτρων των Κέντρων Υγείας αφού αυτοί δεν περιλαμβάνονται στις απαραίτητες ιατρικές ειδικότητες αλλά μπορούν να τα στελεχώνουν μόνο κατά περίπτωση, εάν ευαρεστείται να εισηγείται θετικά η οικεία ΥΠΕ, πράγμα απαράδεκτο για τη σημασία της στοματικής υγείας και την σχέση της με την γενική υγεία.
    Ζητούμε την τοποθέτηση της οδοντιατρικής στις κατά προτεραιότητα ειδικότητες.

  • 14 Απριλίου 2022, 09:49 | Πανελλήνιος Σύλλογος Νοσηλευτών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας – ΣΥΝΟ ΠΦΥ-

    ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΝΟΣΗΛΕΥΤΩΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΥΓΕΙΑΣ – ΣΥΝΟ ΠΦΥ – ΕΠΙ ΤΟΥ ΥΠΟ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ

    Επί του άρθρου 31, παράγραφος 2:
    Ο κλάδος πρέπει να αναφέρεται μία φορά ως: νοσηλευτής ΠΕ,ΤΕ να μην επαναλαμβάνεται «νοσηλευτής ΠΕ και νοσηλευτής ΤΕ», καθώς πρόκειται για υπαλλήλους με τον ίδιο επαγγελματικό τίτλο και τα ίδια επαγγελματικά δικαιώματα.

    Επί του άρθρου 31, παράγραφος 5β:
    Προκειμένου να γίνει πράξη η πλήρης αξιοποίηση του εξειδικευμένου νοσηλευτικού προσωπικού στα Κέντρα Υγείας, να τροποποιηθεί σε: «η κατά προτεραιότητα στελέχωση των ΚΥ από νοσηλευτές κατέχοντες την Ειδικότητα Νοσηλευτικής Δημόσιας Υγείας/Κοινοτικής Νοσηλευτικής», όπως αυτή θεσπίστηκε και περιγράφηκε στην απόφαση Γ6α/Γ.Π.39226/2020 – ΦΕΚ 2656/Β/30-6-2020.

  • 13 Απριλίου 2022, 19:11 | Μαρια Γκουλίκη

    Ο ρόλος του Οδοντιάτρου είναι πολύ σημαντικός για την προστασία και την προαγωγή της στοματικής υγείας,η οποια και αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της γενικής υγείας. Η Πρωτοβάθμια Οδοντιατρική και Ορθοδοντικη Φροντιδα με έμφαση στην Πρόληψη ανήκει στις υπηρεσίες της ΠΦΥ,εντός του ΕΣΥ,με σκοπό την παρακολούθηση, διατήρηση και βελτίωση της Στοματικης Υγείας του ανθρώπου. Στα Κεντρα Υγειας παρέχονται υπηρεσίες οδοντιατρικής φροντίδας ενηλίκων και παιδιών και αναπτύσσονται προγράμματα Προαγωγής Στοματικης Υγείας.Νόμος 4486/2017
    Επομενως και εκ του νόμου είναι απαραίτητη
    η ΜΟΝΙΜΗ και ΣΤΑΘΕΡΗ στελέχωση των Κ.Υ. με Οδοντιάτρους.
    Η ΚΑΤΑ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΣΤΕΛΕΧΩΣΗ των Κ.Υ. και με Οδοντίατρο,εξασφαλίζει την ισότητα των πολιτών στην πρόσβαση στις Υπηρεσίες Υγείας,εξισορροπωντας τις κοινωνικές ανισότητες,ενώ ταυτόχρονα μείωνονται και οι δαπάνες για την Υγεία.

  • 13 Απριλίου 2022, 16:13 | Κουλιεράκης Γιώργος

    Όπως αναφέρθηκε και σε προηγούμενο σχετικό σχόλιο, στην περ. β) της παρ. 5, το κείμενο πρέπει να διατυπωθεί με τέτοιο τρόπο ώστε να συμπεριλάβει όλους τους επαγγελματίες/επιστήμονες Δημόσιας Υγείας, οι οποίοι αποφοιτούν από όλα τα πανεπιστημιακά Τμήματα που θεραπεύουν την Δημόσια Υγεία, ήτοι το Τμήμα Πολιτικών Δημόσιας Υγείας & το Τμήμα Δημόσιας και Κοινοτικής Υγείας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και το Τμήμα Δημόσιας και Ενιαίας Υγείας, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.
    Προτείνεται η διατύπωση: «β) βοηθούς…., επαγγελματίες δημόσιας υγείας και κοινοτικής υγείας, όπως επόπτες δημόσιας υγείας, πολιτικών δημόσιας υγείας και ενιαίας υγείας και επισκέπτες υγείας, …».

    Γιώργος Κουλιεράκης
    Πρόεδρος
    Τμήμα Πολιτικών Δημόσιας Υγείας
    Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής

  • 13 Απριλίου 2022, 11:24 | ΕΥΓΕΝΙΑ ΤΣΙΤΣΙΝΙΑ

    Ως Συντονιστές Οδοντίατροι της 3ης και 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας της Ελλάδας, εκπροσωπούμε τις απόψεις των συναδέλφων Οδοντιάτρων, που, πολλοί από εμάς, υπηρετούμε τις Δημόσιες Οδοντιατρικές Δομές εδώ και 30 χρόνια.

    Η Οδοντιατρική Κοινότητα εκφράζει τη λύπη της και την έντονη αντίθεσή της στο νέο Νομοσχέδιο, σύμφωνα με το οποίο τα Κέντρα Υγείας ΣΤΕΛΕΧΩΝΟΝΤΑΙ ΚΑΤΑ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ από 5 ιατρικές ειδικότητες, στις οποίες δεν περιλαμβάνεται ο Οδοντίατρος.
    Το γεγονός αυτό :
    1. Υπονομεύει τη Στοματική Υγεία του Ελληνικού πληθυσμού μελλοντικά αλλά και στην παρούσα κατάσταση και αποτελεί μέγιστο στρατηγικό σφάλμα στην εφαρμογή της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

    2. Ο Οδοντίατρος αποτελεί μέγιστης σημασίας Ιατρό στη στελέχωση των Δομών της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας σε όλα τα ανεπτυγμένα (Ευρωπαϊκά) Συστήματα υγείας ! Με πρώτη βασική ειδικότητα της Γενικής Ιατρικής, δεύτερη βασική ειδικότητα αποτελεί η Οδοντιατρική στην πλειοψηφία των Ευρωπαϊκών χωρών και ακολουθεί τρίτη συνηθέστερη η Παιδιατρική.
    Και αυτό, γιατί η Οδοντιατρική επιστήμη δεν περιορίζεται σε μία ομάδα πληθυσμού αλλά περιθάλπει, φροντίζει και θεραπεύει όλες τις ηλικίες πολιτών, από μικρά παιδιά και βρέφη έως τους υπερήλικες. Και καθεμία από αυτές τις ηλικιακές ομάδες έχει διαφορετικές και σημαντικές ανάγκες, τις οποίες καλύπτει μία ειδικότητα, η Οδοντιατρική. Συνεπώς αποτελεί το ΓΕΝΙΚΟ ΙΑΤΡΟ ΤΗΣ ΣΤΟΜΑΤΙΚΗΣ ΚΟΙΛΟΤΗΤΑΣ.

    3. Μόνο με τη ΜΟΝΙΜΗ και ΣΤΑΘΕΡΗ στελέχωση των Κ.Υ. με Οδοντιατρική ειδικότητα, πληρείται η Οδηγία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, να δίδεται έμφαση στην Πρόληψη όλων των νοσημάτων του ανθρώπου και βέβαια η υγιής Στοματική κοιλότητα βάζει τα θεμέλια για τη Γενική Υγεία, καθώς αυτή αποτελεί την πύλη εισόδου στον οργανισμό.
    Το ευρύτερο φάσμα της Οδοντιατρικής Φροντίδας δεν περιλαμβάνει την Επανορθωτική Οδοντιατρική (όπως λανθασμένα θεωρείται από πολλούς). Μεγαλύτερο ποσοστό των παρεχόμενων Οδοντιατρικών Υπηρεσιών (τόσο σε δημόσια όσο και σε ιδιωτικά Οδοντιατρεία) αποτελεί η Προληπτική Οδοντιατρική και οι θεραπείες διατήρησης του αποτελέσματος.
    Εδώ και πολλά χρόνια έχει διαπιστωθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ότι, η συστηματική εφαρμογή Προληπτικών προγραμμάτων εξασφαλίζει στα κράτη οικονομία πόρων, καθώς η εφαρμογή τους είναι κατά πολύ φθηνότερη συγκριτικά με το τεράστιο κόστος των αποκαταστατικών θεραπειών στην Οδοντιατρική. Τα απαραίτητα υλικά είναι ελάχιστα και φθηνά και η αποδοτικότητα είναι μέγιστη, καθώς με λιγότερες εργατοώρες ωφελείται μεγαλύτερος αριθμός πληθυσμού. Χώρες που εφαρμόζουν πολυετή Προληπτικά Προγράμματα, σήμερα απολαμβάνουν λιγότερες δαπάνες για την υγεία και πολίτες με καλύτερη Γενική και Στοματική Υγεία, καλύτερη Ψυχική Υγεία και καλύτερη ποιότητα ζωής του πληθυσμού.

    Παρόμοια προγράμματα Πρόληψης παθήσεων της Στοματικής κοιλότητας, εφαρμόζονται πολλά χρόνια από τους Οδοντιάτρους που υπηρετούν στα Κ.Υ., με μεγάλη απήχηση στον μαθητικό και ενήλικο πληθυσμό και έχουν επιφέρει σημαντικά αποτελέσματα στη διατήρηση και βελτίωση της Στοματικής Υγείας των Ελλήνων. Συγκεκριμένα, οι Οδοντίατροι των Κ.Υ. είναι οι μόνοι που πραγματοποιούν συστηματικά Προγράμματα Αγωγής Υγείας και Πρόληψης στα σχολεία και στην κοινότητα από την δεκαετία του 1980 έως σήμερα , προάγοντας την Στοματική Υγεία. Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι, ενώ στη δεκαετία του 1980 το ποσοστό προσβολής από τερηδόνα στον γενικό πληθυσμό στην Ελλάδα άγγιζε το 100%, σήμερα εκτιμάται κάτω από το 50%, ως αποτέλεσμα κυρίως των ανωτέρω δράσεων των Οδοντιάτρων του Δημοσίου Τομέα. Η εμπειρία τους στο τομέα αυτό είναι μεγάλη.

    4. Τονίζουμε ότι, στα Οδοντιατρεία των Κ.Υ. προσέρχονται πολλά χρόνια -από την ίδρυση του Ε.Σ.Υ.- πολυάριθμοι πολίτες μέσου και χαμηλού (και πολύ χαμηλού) βιοτικού επιπέδου, καθώς και ειδικές ομάδες πληθυσμού (π.χ. Ρομά, πρόσφυγες-μετανάστες) που δεν έχουν την οικονομική, μορφωτική, κ.ά. δυνατότητα να βελτιώσουν τη Στοματική τους Υγεία, να αντιμετωπίσουν τα επείγοντα προβλήματά τους και να ενημερωθούν για τα προληπτικά μέσα, τα οποία είναι τα πλέον αποτελεσματικά στην εμφάνιση Στοματικών παθήσεων. (Τόσο αποτελεσματικά Προληπτικά μέσα δεν υπάρχουν για σχεδόν καμία άλλη ομάδα παθήσεων στον ανθρώπινο οργανισμό).
    Συνεπώς, η ΚΑΤΑ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΣΤΕΛΕΧΩΣΗ των Κ.Υ. και με Οδοντίατρο,εξασφαλίζει την ισότητα των πολιτών στην πρόσβαση στις Υπηρεσίες Υγείας και εξισορροπούνται οι κοινωνικές ανισότητες, με ταυτόχρονη μείωση των δαπανών για την Υγεία.
    Το Υπουργείο Υγείας της Ελλάδας είμαστε βέβαιοι πως πρεσβεύει την άποψη ότι, όλοι οι πολίτες, και οι φτωχοί και με χαμηλότερο μορφωτικό και κοινωνικοοικονομικό επίπεδο, έχουν δικαίωμα στην Υγεία, Γενική και Στοματική.

    5. Παράλληλα είναι αυτονόητο ότι, η σταθερή και μόνιμη στελέχωση των Κ.Υ. με Οδοντίατρο, ανακουφίζει από το φόρτο εργασίας και αποσυμφορεί τα Οδοντιατρεία των Νοσοκομείων. Αυτό το γεγονός, μαζί με την πιο έγκαιρη αντιμετώπιση των βασικών Οδοντιατρικών Νοσημάτων κοντά στο τόπο διαβίωσης των πολιτών, εξοικονομεί πόρους σε μεγάλο βαθμό, καθώς προλαμβάνει τη βαρύτερη νόσηση, τη Στοματική αναπηρία και άρα, τις πολυδάπανες Οδοντιατρικές εργασίες των πολιτών.
    Έχει διαπιστωθεί ότι πολίτης που δεν βρίσκει Οδοντίατρο στο Κ.Υ. της περιοχής του, τις περισσότερες φορές θα προσέλθει στο Νοσοκομείο και όχι σε Ιδιωτικό Οδοντιατρείο.

    6. Σε όλες τις Υ.Πε. υπάρχει Οδοντιατρικός εξοπλισμός, ο οποίος είναι προς όφελος όλων να αξιοποιηθεί στο έπακρον. Συγκεκριμένα στη 4η Υ.Πε. εξοπλίστηκαν τα περισσότερα Οδοντιατρεία -τα τελευταία δύο-τρία χρόνια, με νέες Οδοντιατρικές έδρες (περίπου 30 νέες έδρες). Παράλληλα, θα εγκατασταθούν φέτος σε όλα τα Οδοντιατρεία των Κ.Υ. της 4ης Υ.Πε. χειρουργικές αναρροφήσεις, σύμφωνα με τις Διεθνείς οδηγίες (Ο διαγωνισμός έχει ολοκληρωθεί ήδη). Ανάλογη είναι η εικόνα και στην 3η Υ.Πε.

    Πιστεύουμε ότι ΠΡΕΠΕΙ η ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗ να αποτελέσει ειδικότητα ΜΟΝΙΜΗΣ ΣΤΕΛΕΧΩΣΗΣ των ΚΥ., κατανοώντας το καίριο ρόλο των Οδοντιάτρων των Κ.Υ. στην Υγεία των πολιτών.
    Με τον τρόπο αυτό, η Ελλάδα επενδύει στη βελτίωση της Στοματικής και της Γενικής Υγείας του πληθυσμού στο παρόν και στο μέλλον !
    Ευχαριστούμε!

    Με εκτίμηση
    – Ευγενία Τσιτσίνια, Συντονίστρια Οδοντίατρος 4ης Υ.Πε.,Τηλ. Επικοινωνίας: 6972202323
    – Ιωάννης Μαντζαρόπουλος, Συντονιστής Οδοντίατρος 3ης Υ.Πε., Τηλ. Επικοινωνίας:6974025463

  • 13 Απριλίου 2022, 09:02 | Μυλωνά Γκέλυ

    Μια ειδικότητα που θα είναι χρήσιμη στα Κ.Υ. είναι Βοηθών Φαρμακείου διότι εξυπηρετούν πολύ μεγάλο όγκο ασθενών με χρόνια προβλήματα.

  • 13 Απριλίου 2022, 09:59 | ΒΕΝΙΑ Δ.

    Η ειδικότητα των Βοηθών Φαρμακείου θα είναι χρήσιμη στα Κ.Υγείας και πρέπει να συμπεριληφθεί.

  • 13 Απριλίου 2022, 09:38 | ΘΑΝΟΣ ΔΡΙΤΣ.

    ΝΑ ΣΥΜΠΕΡΙΛΗΦΘΕΙ Η ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ ΒΟΗΘΩΝ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟΥ.ΘΑ ΜΕΙΩΘΕΙ Η ΤΑΛΑΙΠΩΡΙΑ ΧΙΛΙΑΔΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ ΠΟΥ ΤΑΛΑΙΠΩΡΟΥΝΤΑΙ ΣΤΑ ΑΣΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ.

  • 12 Απριλίου 2022, 23:53 | Σμαραγδακη Αναστασία

    Η αόριστη αναφορά σε επαγγελματίες δημόσιας και κοινοτικής υγείας δεν τιμά τους ΠΕ,ΤΕ νοσηλευτές στους οποίους επένδυσε το ιδιο ελληνικο δημόσιο να εξειδικεύσει για 18 μηνές στη ειδικότητα κοινοτική δημόσια υγειά και στη ουσία εκπαιδευτήκαν και προετοιμάστηκαν για ένα νομοσχέδιο το οποίο τους αφήνει παλι εκτεθειμένους.

  • 12 Απριλίου 2022, 21:08 | ΤΣΟΠΑΝΕΛΛΗ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ

    Ως γνωστόν υπάρχουν νοσηλευτές που έχουν λάβει την ειδικότητα της Κοινοτικής Νοσηλευτικής και Δημόσιας υγείας έχοντας αποκτήσει τόσο θεωρητικές γνώσεις όσο και πρακτικές δεξιότητες. Στο 18μηνο της ειδικότητας φάνηκε η αναγκαιότητα στελέχωσης από νοσηλευτές της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Συνεπώς θεωρώ ότι οι συγκεκριμένοι ειδικευόμενοι πρέπει να αποτελέσουν αναπόσπαστο κομμάτι της Π.Φ.Υ. γεγονός για το οποίο έχουν εκπαιδευτεί κατάλληλα, έτσι ώστε να βοηθήσουν στην βελτίωση των παροχών υγείας. Αυτονόητο λοιπόν θεωρείται να δοθεί προτεραιότητα στους κατόχους της παραπάνω ειδικότητας.

  • 12 Απριλίου 2022, 20:40 | παναγιωτα χριστιανακη

    Το παρόν σχέδιο νόμου με τον τρόπο που κάνει αναφορά στους νοσηλευτές, καθόλου δεν αναβαθμίζει ούτε εκσυγχρονίζει το ρόλο τους στην ΠΦΥ, ούτε αναφέρει τους ειδικευμένους νοσηλευτές ΔΥ/ΚΝ, ως νέα σύγχρονη και επιβεβλημένης αναγκαιότητας ειδικότητα. Αντιθέτως ενσωματώνει τους νοσηλευτές στην ομάδα ΠΦΥ και τους θεωρεί απλώς έναν από τους κλάδους των επαγγελματιών υγείας, συχνά με αλληλεπικαλυπτόμενα καθήκοντα. Χωρίς διάθεση υποβάθμισης των λοιπών επαγγελματιών υγείας, ο ειδικευμένος νοσηλευτής μπορεί και πρέπει να αναλάβει υπό την πλήρη καθοδήγηση του, την ΠΦΥ στην κοινότητα, στον εγγεγραμμένο πληθυσμό ευθύνης όπως αυτός αποτυπώνεται για τον προσωπικό ιατρό.Το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα των ειδικευμένων νοσηλευτών ΔΥ/ΚΝ είναι ότι δύναται να λειτουργούν ως διαχειριστές περίπτωσης (case manager ), σε κάθε ηλικιακό φάσμα της ανθρώπινης ζωής ( από τη βρεφική ως το γήρας) και σε κάθε σημείο παροχής φροντίδας (από το Κέντρο Υγείας, το σχολείο, την εργασία, το δρόμο, ως την οικία του ), αναλαμβάνοντας ρόλους και επιτελώντας τους στα πλαίσια της ΠΦΥ. Η δύναμη της ειδικευμένης νοσηλευτικής στην κοινότητα έγκειται στην ολιστική και εξατομικευμένη προσέγγιση των ατόμων σε επίπεδο πρόληψης, προαγωγής της υγείας, θεραπείας και αποκατάστασης εντός του περιβάλλοντος διαβίωσης τους στην κοινότητα

  • 12 Απριλίου 2022, 13:35 | ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΥΛΩΝΑΣ

    Να συμπεριληφθεί και η ειδικότητα του Βοηθού Φαρμακείου διότι από τα Κ.Υγείας προμηθεύονται χιλιάδες ασθενείς τα φάρμακα του ΕΟΠΥΥ ,-από τα σημεία αποστολής που συστεγάζονται σε αυτά. Αυτό θα ήταν άμεση βοήθεια στους συγκεκριμένους ασθενείς.

  • 12 Απριλίου 2022, 12:06 | ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ Α.

    Καλημέρα. Εκτός από τις ειδικότητες που έχετε συμπεριλάβει στο νόμο , θα ήταν χρήσιμο για τους ασθενείς με σοβαρά χρόνια προβλήματα ( π.χ. ασθενείς του ΕΟΠΥΥ) που προμηθεύονται τα φάρμακά τους από τα σημεία αποστολής Φ.Υ.Κ. ( φάρμακα υψηλού κόστους) να συμπεριλάβετε και την ειδικότητα του Βοηθού Φαρμακείου. Θα εξυπηρετούσε και στην παραγγελία και παραλαβή φαρμάκων ,που μέχρι τώρα γίνεται από τους νοσηλευτές.

  • 11 Απριλίου 2022, 22:03 | Καραπαναγιώτη Κωνσταντίνα

    Σήμερα περισσότερο από ποτέ η εθνική πολιτική αντιλαμβάνεται το σημαντικό ρόλο που μπορεί να παίξει η Κοινοτική Νοσηλευτική στον εκσυγχρονισμό του Ε.Σ.Υ ,για αυτό και θεσμοθέτησε την ειδικότητα της Κοινοτικής Νοσηλευτικής/Δημόσιας Υγείας. Ως κάτοικος ακριτικού νησιού που έχει πληγεί και από το μεταναστευτικό ακολούθησα την ειδικότητα αυτή από επιλογή και γνωρίζοντας πολύ καλά τις ελλείψεις στην Π.Φ.Υ. θεωρώ ότι το Υπουργείο Υγείας θα πρέπει να αξιοποιήσει το έμψυχο δυναμικό που διαθέτει ,τους Κοινοτικούς Νοσηλευτές, θεσπίζοντας σε κάθε Κ.Υ Νοσηλευτικό Τμήμα αυτοτελές και αυτοδιοικούμενο.

  • 11 Απριλίου 2022, 19:17 | ΟΥΡΑΝΙΑ-ΘΕΟΔΩΡΑ

    Η στοματική υγεία δεν πρέπει να υποβαθμιστεί περαιτέρω γιατί αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της γενικής υγείας ενός ανθρώπου. Ιδίως στα παιδιά η φροντίδα των δοντιών πρέπει να αρχίζει πολύ νωρίς. Μην αφαιρείτε τους οδοντιάτρους από τις βασικές ειδικότητες. Πρέπει κάθε κέντρο υγείας να στελεχώνεται από οδοντίατρο. Προσφέρουν πολύτιμο έργο σε όλες τις ηλικίες!

  • 11 Απριλίου 2022, 19:46 | Kalemikerakis

    ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΟΜΕΑ ΚΟΙΝΟΤΙΚΗΣ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ, ΠΑΔΑ ΕΠΙ ΤΟΥ ΥΠΟ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ

    Σύμφωνα με την επιστημονική γνώμη των μελών ΔΕΠ του Τομέα μαθημάτων Κοινοτικής Νοσηλευτικής & Νοσηλευτικής Δημόσιας Υγείας του Τμήματος Νοσηλευτικής του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής προτείνονται ομόφωνα οι παρακάτω τροποποιήσεις επί του υπό διαβούλευση νομοσχεδίου:

    Άρθρο 31 παράγραφος 5

    Οι παράγραφοι 5β,γ,δ από: β) βοηθούς ιατρικών και βιολογικών εργαστηρίων, βοηθούς νοσηλευτών, επαγγελματίες δημόσιας και κοινοτικής υγείας, όπως επόπτες δημόσιας υγείας και επισκέπτες υγείας, εργοθεραπευτές, κοινωνικούς λειτουργούς, ψυχολόγους, λογοθεραπευτές, μαίες, νοσηλευτές, ραδιολόγους-ακτινολόγους, τεχνολόγους ιατρικών εργαστηρίων, φυσικοθεραπευτές, οπτικούς-οπτομέτρες, χειριστές ιατρικών συσκευών,
    γ) διοικητικό προσωπικό,
    δ) τεχνικό και άλλο υποστηρικτικό προσωπικό».

    προτείνεται να τροποποιηθούν ως εξής:
    β) νοσηλευτές, κατά προτεραιότητα με νοσηλευτική ειδικότητα «Νοσηλευτική Δημόσιας Υγείας/Κοινοτική Νοσηλευτική» ή/και «Γεροντολογική Νοσηλευτική», «Νοσηλευτική Ψυχικής Υγείας» ή/και συναφείς μεταπτυχιακές σπουδές και άλλες νοσηλευτικές ειδικότητες καθώς και βοηθούς νοσηλευτών.
    γ) βοηθούς ιατρικών και βιολογικών εργαστηρίων, επαγγελματίες δημόσιας και κοινοτικής υγείας, όπως* επόπτες δημόσιας υγείας και επισκέπτες υγείας, εργοθεραπευτές, κοινωνικούς λειτουργούς, ψυχολόγους, λογοθεραπευτές, μαίες, ραδιολόγους-ακτινολόγους, τεχνολόγους ιατρικών εργαστηρίων, φυσικοθεραπευτές, οπτικούς-οπτομέτρες, χειριστές ιατρικών συσκευών,
    δ) διοικητικό προσωπικό,
    ε) τεχνικό και άλλο υποστηρικτικό προσωπικό».

    *Η αόριστη αναφορά σε «επαγγελματίες δημόσιας και κοινοτικής υγείας» δεν έχει νόημα καθώς δεν υφίσταται τέτοιος κλάδος και θα πρέπει να αφαιρεθεί.

    Στην παράγραφο 2 γίνονται επανειλημμένες διπλές αναφορές σε κάποιες ειδικότητες υπαλλήλων ΠΕ & ΤΕ. Δεν κατανοούμε αν υπάρχει κάποια σκοπιμότητα σε αυτό. Όλες οι ειδικότητες θα πρέπει να αναφέρονται μια φορά συνοδευόμενες από τον χαρακτηρισμό ΠΕ, ΤΕ καθώς αποτελούν έναν κλάδο και συγκεκριμένα για τη Νοσηλευτική η αναφορά να γίνει: «ΠΕ, ΤΕ Νοσηλευτικής»

  • 11 Απριλίου 2022, 14:38 | ΔΑΛΑΒΕΡΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ

    Δεδομένου ότι το Υπουργείο Υγείας συνέβαλε στην έναρξη της Νοσηλευτικής Ειδικότητας στην Κοινοτική Νοσηλευτική και Δημόσια Υγεία θα έπρεπε να υπάρχει προτεραιότητα των Νοσηλευτών αυτών για τη στελέχωση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, οι οποίοι είναι οι πλέον κατάλληλοι να στηρίξουν αυτό το σύστημα υγείας.

  • 11 Απριλίου 2022, 10:57 | Ελπίδα Πάβη

    Επισημαίνω δύο σημεία:

    1. στην περ. α) της παρ. 5 που τροποποιείται, στο σημείο που αναφέρει: «α) …… τα Κέντρα Υγείας μπορούν να στελεχώνονται με ιατρούς ειδικότητας ……… δημόσιας υγείας – κοινωνικής ιατρικής, νευρολογίας, …», πρέπει να γίνει τροποποίηση με προσθήκη «/οδοντιατρικής» ως εξής «δημόσιας υγείας – κοινωνικής ιατρικής/οδοντιατρικής, ..», δηλ. να προβλέπεται ρητώς αυτό το οποίο ισχύει, ότι η ειδικότητα Δημόσιας Υγείας-Κοινωνικής Ιατρικής αφορά ιατρούς και οδοντιάτρους Δημόσιας Υγείας και επίσης υπάρχει σχετική απόφαση του ΚΕΣΥ για Δημόσια Υγεία-Κοινωνική Οδοντιατρική.

    2. στην περ. β) της παρ. 5 που τροποποιείται, το κείμενο πρέπει να διατυπωθεί έτσι ώστε να περιλαμβάνει όλους τους επαγγελματίες/επιστήμονες δημόσιας υγείας αποφοίτους όλων των πανεπιστημιακών Τμημάτων σχετικών με τη Δημόσια Υγεία, δηλ. να διατυπωθεί ως εξής: «β) βοηθούς …., επαγγελματίες δημόσιας υγείας και κοινοτικής υγείας, όπως επόπτες δημόσιας υγείας, πολιτικών δημόσιας υγείας και ενιαίας υγείας και επισκέπτες υγείας, …»

  • 11 Απριλίου 2022, 09:55 | ΑΜΠΝΤΟΥ ΜΑΡΙΛΕΝΑ

    Σύμφωνα με το υπουργείο υγείας αναγνώρισε την ανάγκη και προχώρησε στην έναρξη νοσηλευτικής ειδικότητας Δημόσιας Υγείας/Κοινοτικής Νοσηλευτικής το 2020 εν μέσω πανδημίας ανέδειξε ακόμη περισσότερο την ανάγκη ύπαρξης των εν λόγω ειδικευμένων νοσηλευτών, θεωρούμε αυτονόητη την προτεραιοποίηση των νοσηλευτών που είναι κάτοχοι του τίτλου της εν λόγω ειδικότητας για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας..
    Οι νσηλευτές θα πρέπει να είναι κάτοχοι ειδικότητας στην δημόσια υγεία και κοινοτική νοσηλευτική και να συμπεριληφθούν στο νομοσχέδιο.

  • 10 Απριλίου 2022, 17:22 | ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑ

    Όπως αναφέρθηκε και πιο πάνω, η Στοματική Υγεία είναι ακρογωνιαίος λίθος της Γενικής Υγείας του ατόμου. Για όλους τους λόγους που προαναφέρθηκαν, το άρθρο 31/5α θα πρέπει να τροποποιηθεί ώστε ο/η Οδοντίατρος να τοποθετείτε κατά προτεραιότητα στα Κ.Υ και όχι κατά περίπτωση.
    Δεδομένης δε της οικονομικής κρίσης που συνεπάγεται και Υγειονομική κρίση, κρίνεται απαραίτητη η παρουσία ειδικοτήτων/εξειδικεύσεων όπως: Ορθοδοντική, Παιδοδοντία, Στοματολογία, Ενδοδοντία, Περιοδοντολογία καθώς και Ακτινοδιαγνωστών Στόματος που θα μπορούν να ερμηνεύσουν σωστά τις ακτινογραφίες που βγαίνουν στα κατά τόπους Κ.Υ.

  • 10 Απριλίου 2022, 16:17 | Ειρήνη

    Στο παρόν νομοσχέδιο δεν αναφέρεται πουθενά η ειδικότητα της δημοσίας υγείας και κοινοτικής νοσηλευτικής που αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας .
    Οι νοσηλευτές κάτοχοι της συγκεκριμένης ειδικότητας θα έπρεπε να αποτελούν θεμέλιο λίθο της ΠΦΥ καθώς έχουν εκπαιδευτεί ακριβώς για αυτόν τον ρόλο(προαγωγή και αγωγή υγείας,πρόληψη, οργάνωση δράσεων στην κοινότητα,κατ’οικον νοσηλεία, ανακουφιστική φροντίδα ασθενών κ.α.),έτσι είναι οι πλέον κατάλληλοι για την κάλυψη των θέσεων αυτών.

  • 10 Απριλίου 2022, 12:15 | ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ

    Η Πρωτοβάθμια φροντίδα Υγείας πρέπει να περιλαμβάνει οπωσδήποτε και τους Οδοντιάτρους διότι η πρόληψη της στοματικής υγείας των μαθητών είναι θέσφατο (προλαμβάνει εστί καλλίτερο του θεραπεύει).για αυτό η παρουσία οδοντιάτρου στα Κ.Υ είναι απαραίτητη.
    ΑΝΑΡΩΤΙΕΜΕ ΑΝ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΟΥ ΠΡΟΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΧΕΙ ΕΝΗΜΕΡΩΘΗ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ
    ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

  • 10 Απριλίου 2022, 10:20 | ΚΑΜΠΟΣΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    1.Είναι απαραίτητο να γίνει αναδιάταξη του υγειονομικού χάρτη της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ), με την ευκαιρία των αποτελεσμάτων της απογραφής πληθυσμού 2021, ιδίως σε αγροτικές περιοχές, ώστε άλλα περιφερειακά ιατρεία (ΠΙ) να κλείσουν και άλλα να ενισχυθούν με ιατρικό προσωπικό, αφού η κατανομή του πληθυσμού έχει δραματικά μεταβληθεί σε σχέση με το 1980 όταν σχεδιάσθηκε η διάρθρωση και κατανομή των Π.Ι..
    2.Είναι σωστό η στελέχωση των ΚΥ να γίνεται κατά περίπτωση και όχι κατά προτεραιότητα από οδοντιάτρους. Αυτό αποκομίζω από την 20 χρονια εργασιακή εμπειρία μου σε ΚΥ αγροτικής περιοχής. Προτεραιότητα πρέπει να δοθεί στη στελέχωση με Γενικούς Ιατρούς, νοσηλευτές (ΠΕ,ΤΕ,ΔΕ), ΤΕ Ραδιολογίας – Ακτινολογίας, ΔΕ Χειριστών Εμφανιστών, ΤΕ/ΔΕ Ιατρικών Εργαστηρίων, ΤΕ Επισκεπτών/-τριών Υγείας. Είναι απαραίτητο οι εφημερίες των οδοντίατρων στα ΚΥ να γίνουν εφημερίες ετοιμότητας και κατά προτεραιότητα να καλύπτονται οι αργίες όταν τα ιδιωτικά οδοντιατρεία παραμένουν κλειστά και ο πληθυσμός έχει διέξοδο μόνο σε δημόσιες δομές υγείας.
    3.Είναι αναγκαίο και επιτακτικό η κατάργηση οριστικά των μετατάξεων υπαλλήλων με ΥΕ,ΔΕ,ΤΕ προσόντα κυρίως νοσηλευτές, βοηθοί θαλάμων, θυρωροί, κηπουροί, οδηγοί, πληρώματα ασθενοφόρων σε θέσεις διοικητικού προσωπικού. Είναι μια τοξική πληγή του ΕΣΥ μέσω της οποίας διαιωνίζεται, η αναξιοκρατία, η διαφθορά «το πολιτικό ρουσφέτι», και βασική τροχοπέδη για την εξέλιξη του ΕΣΥ.
    4.Είναι αναγκαία η θεσμοθέτηση της δυνατότητας ο Γενικός Ιατρός να εφημερεύει και να εργάζεται στα επείγοντα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων και να δημιουργηθούν θέσεις για τον διορισμό τους εκεί, αφού όπως έχει δείξει η πραγματικότητα την τελευταία 10ετία, οι Γενικοί Ιατροί είναι αυτοί που λειτουργούν τα επείγοντα ιατρεία των νοσοκομείων της επαρχίας είτε είναι οργανωμένα ΤΕΠ είτε όχι (μέχρι σήμερα ο Γενικός Ιατρός έχει δυνατότητα διορισμού μόνο σε οργανωμένα ΤΕΠ νοσοκομείων).

    ΚΑΜΠΟΣΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
    ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΕΣΥ ΓΕΝΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ
    ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ Κ.Υ.ΛΥΓΟΥΡΙΟΥ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ

  • 10 Απριλίου 2022, 10:02 | ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΤΙΣΤΑΚΗΣ

    Η ΠΦΥ έχει τον όρο ΦΡΩΝΤΊΔΑ και οχι μόνο την περίθαλψη. Στην μέχρι τώρα οργάνωση κυρίως ασχολείται με την περίθαλψη.
    Θα αναφερθώ σε δύο μόνο πράγματα που απουσιάζουν.
    1) η ρύθμιση και το νομικό πλαίσιο που διέπει την λειτουργεία των ασθενοφόρων των Κέντρων υγείας.(στελέχωση, ρόλος, ασφάλεια σύνθεσης πληρωμάτων, διακομιδές, κτλ,κτλ). Ένα χρόνιο πρόβλημα για τα ΚΥ με τεράστιο νομικό κενό όσον αφορά την λειτουργία τους και την υποστήριξη τους από τα ΚΥ.

    2) Η οργάνωση της κατ΄ οίκον παροχής υπηρεσιών με συγκεκριμένο θεσμικό πλαίσιο και σχεδιασμό από το ΕΣΥ και την ΠΦΥ, όπου αυτό εξ ολοκλήρου αφήνεται στον ιδιωτικό φορέα με ιδία δαπάνη του πολίτη.
    Ο σεβασμός στους ηλικιωμένους και στους με προβλήματα μετακίνησης και ο σεβασμός στην αξιοπρέπεια αυτιών των ανθρώπων, ώστε να μη φτάνουν στο σημείο της τεραστίας ταλαιπωρίας των μετακινήσεων προς το σημείο παροχής υπηρεσιών, πολλές φορές σε καρότσες αγροτικών αυτοκινήτων, κτλ, είναι ένα βασικότατο πρόβλημα που δημιουργεί αναξιοπρέπεια για τους πολίτες αυτούς.

  • 9 Απριλίου 2022, 21:10 | Ισίδωρος Αμοργιανός

    Η Κοινοτική νοσηλευτική αποτελεί πυλώνα της νοσηλευτικής επιστήμης. Είναι η βάση της πρωτοβάθμιας φροντίδας και με τον κατάλληλο σχεδιασμό θα αποσυμφορήσει επιτέλους τα νοσοκομεία! Οι ειδικευόμενοι νοσηλευτές δεν επέλεξαν την ειδικότητα απλά για να βοηθήσουμε τον καιρό του covid, ούτε για να κλείσουν τρύπες του ΕΣΥ! Τους ενέπνευσε ο ρόλος του κοινοτικού νοσηλευτή και της δημόσιας υγείας και με τις δεξιότητες που απέκτησαν είναι έτοιμοι και μάλιστα οι πιο κατάλληλοι για να στελεχώσουν την πρωτοβάθμια περίθαλψη! Φυσικά δεν μου κάνει εντύπωση που δεν αναφερόμαστε πουθενά στο παρόν έγγραφο καθότι η χώρα συνεχόμενα καταστρέφει την υγεία και την παιδεία! Συνεχίστε έτσι και πολύ απλά στο τέλος οι υγειονομικοί είτε θα εγκαταλείψουν την πατρίδα τους είτε θα αλλάξουν επάγγελμα! Τελειόφοιτος ειδικευόμενος κοινοτικής νοσηλευτικής και δημόσιας υγείας, τελειόφοιτος MSc κοινοτικής νοσηλευτικής.

  • 9 Απριλίου 2022, 17:48 | ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΧΡΟΝΟΠΟΥΛΟΣ

    Απαραιτητη η στελεχωση και με αγγειοχειρουργοθς. Τα αγγειακα νοσηματα ειναι απο τις κυριες αιτιες νοσηροτητας και θνητοτητας.

  • 9 Απριλίου 2022, 08:20 | Ειρήνη Μπροτζάκη

    Θεωρώ ότι μια ειδικότητα που θα ήταν χρήσιμη για τη λειτουργία των Κέντρων Υγείας και θα μπορούσε να προστεθεί συμπληρωματικά στη στελέχωση των Κέντρων Υγείας είναι αυτή της Πληροφορικής. Τα συχνά τεχνικά θέματα που προκύπτουν στη χρήση των Η/Υ, εκτυπωτών, φωτοτυπικών, στον server κλπ αλλά και η διατήρηση μια επικαιροποιημένης ιστοσελίδας ενημέρωσης των πολιτών (με εφημερίες, πρόγραμμα ιατρών στα Περιφερειακά Ιατρεία, δράσεις των Κ.Υ. κλπ) θα μπορούσαν να διεκπεραιώνονται από ένα υπάλληλο ΤΕ Πληροφορικής ή εν ελλείψει ΔΕ αντίστοιχης ειδικότητας. Η άμεση αντιμετώπιση τέτοιων θεμάτων απομακρυσμένα από την ΥΠΕ ή από αναδόχους δεν είναι πάντα εφικτή.

  • 8 Απριλίου 2022, 23:07 | Μαριλένα Αμπντού

    Σύμφωνα με το υπουργείο υγείας αναγνώρισε την ανάγκη και προχώρησε στην έναρξη νοσηλευτικής ειδικότητας Δημόσιας Υγείας/Κοινοτικής Νοσηλευτικής το 2020 εν μέσω πανδημίας ανέδειξε ακόμη περισσότερο την ανάγκη ύπαρξης των εν λόγω ειδικευμένων νοσηλευτών, θεωρούμε αυτονόητη την προτεραιοποίηση των νοσηλευτών που είναι κάτοχοι του τίτλου της εν λόγω ειδικότητας για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας..
    Οι νοσηλευτές θα πρέπει να είναι κάτοχοι ειδικότητας στην δημόσια υγεία και κοινοτική νοσηλευτική και να συμπεριληφθούν στο νομοσχέδιο.

  • 8 Απριλίου 2022, 21:56 | ΔΗΜΗΤΡΗΣ Γ.

    Θετικά κάποια στοιχεία του νόμου ως αναφορά την στελέχωση των Κ.Υ. όμως λείπουν ειδικότητες, όπως ΠΕ Οικονομικού, ΔΕ Διοικητικού-Λογιστικού και ΔΕ Φαρμακείου σημαντικές για την λειτουργία των Κέντρων καθώς και την εξυπηρέτηση χιλιάδων ασθενών από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ που «συστεγάζονται. Καλό να συμπεριληφθούν.

  • 8 Απριλίου 2022, 19:39 | ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΧΡΟΝΟΠΟΥΛΟΣ

    Στην στελέχωση των κέντρων υγείας ,ενω συμπεριλαμβάνονται πολλές ειδικότητες (προβλέπεται μέχρι και η ειδικότητα του αλλεργιολόγου) δεν υπάρχει πρόβλεψη για αγγειοχειρουργούς. Με δεδομένη την επίπτωση της αρτηριακής αλλά και της φλεβικής νοσου στον γενικο πληθυσμό ο αγγειοχειρουργος Θα πρέπει να προβλεφθεί τουλάχιστον στα μεγαλύτερα κεντρα υγειας.
    Δεν νοείται να διαφημίζονται strole centers και ιατρεία διαβητικού ποδιού χωρίς της συμμετοχή αγγειοχειρουργών.

  • 8 Απριλίου 2022, 11:58 | Κωνσταντίνος Ντουρτούνης

    Για ακόμη μια φορά απαξιώνεται και υποβαθμίζεται ο σημαντικός ρόλος της Στοματικής Υγείας.Είναι λυπηρό από τη στιγμή που είναι κοινά αποδεκτό πλέον παγκοσμίως πως η Στοματική Υγεία αποτελεί καίριο και αναπόσπαστο κρίκο της γενικής υγείας.Ο Οδοντίατρος αποτελεί απαραίτητο κομμάτι της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας σε όλα τα ανεπτυγμένα (Ευρωπαϊκά) Συστήματα υγείας και μόνο με τη μόνιμη στελέχωση των Κ.Υ. με Οδοντιατρική ειδικότητα, πληρείται η Οδηγία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, να δίδεται έμφαση στην Πρόληψη όλων των νοσημάτων του ανθρώπου.Θυμίζουμε πως η τερηδόνα αποτελεί το συνηθέστερο μη μεταδιδόμενο νόσημα, πως το στόμα αποτελεί συχνά τον πρώτο ή τον μόνο τόπο εκδήλωσης ενός συστηματικού νοσήματος και πως πλήθος σοβαρών νοσημάτων έχουν συσχέτιση με τη στοματική κοιλότητα καθιστώντας εξαιρετικά συχνά τον οδοντίατρο τον πρώτο ειδικό που διαγιγνώσκει μια συστηματική πάθηση.Όλα αυτά και ακόμη περισσότερα και αναλυτικότερα-προφανώς δεν επαρκεί ο εδώ χώρος για να αναπτυχθούν-είναι σε γνώση του Υπουργείου εδώ και χρόνια άρα είναι ξεκάθαρα ζήτημα προτεραιοτήτων και βούλησης.Να θυμάστε όμως πως η οδοντιατρική κάλυψη του πληθυσμού από το ασφαλιστικό σύστημα είναι μηδενική και η περαιτέρω υποβάθμιση της πρωτοβάθμιας παροχής υγείας δυσχεραίνει την πρόσβαση των οικονομικά ασθενέστερων σε οδοντιατρική περίθαλψη. Επομένως η στελέχωση των ΚΥ με οδοντιάτρους ΔΕΝ μπορεί να είναι κατά περίπτωση αλλά ΠΡΕΠΕΙ να είναι κατά προτεραιότητα.
    Κωνσταντίνος Ντουρτούνης
    Χειρ. Οδοντίατρος
    Πρόεδρος του Ο.Σ.Τρικάλων

  • 7 Απριλίου 2022, 13:21 | Τσακμαλής Παναγιώτης

    Τα κέντρα υγείας του Ε.Σ.Υ. από την εποχή της ίδρυσης του διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη βελτίωση της στοματικής υγείας της κοινότητας, μέσω προγραμμάτων πρόληψης, καταγραφής των οδοντιατρικών προβλημάτων και αναγκών του πληθυσμού και θεραπευτικής επέμβασης . Κατά συνέπεια πιστεύω ότι στο άρθρο 31 στην τροποποίηση που λέει για το ιατρικό δυναμικό των κέντρων υγείας οι οδοντίατροι θα πρέπει να συμπεριληφθούν στους ιατρούς κατά προτεραιότητα και όχι κατά περίπτωση.

  • 7 Απριλίου 2022, 13:53 | Μεϊντάνη Φλώρα

    Δεδομένου ότι το ίδιο το υπουργείο υγείας αναγνώρισε την ανάγκη και προχώρησε στην έναρξη νοσηλευτικής ειδικότητας Δημόσιας Υγείας/Κοινοτικής Νοσηλευτικής και καθώς η πανδημία ανέδειξε ακόμη περισσότερο την ανάγκη ύπαρξης των εν λόγω ειδικευμένων νοσηλευτών, θεωρούμε αυτονόητη την προτεραιοποίηση των νοσηλευτών που είναι κάτοχοι του τίτλου της εν λόγω ειδικότητας(πχ ειδική μοριοδότηση) για την κάλυψη θέσεων στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας.

  • 7 Απριλίου 2022, 12:35 | Τάρταρη Ειρήνη

    Εν μέσω πανδημίας και καθώς αποδείχθηκαν για ακόμη μία φορά οι τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό και όχι μόνο που υπάρχουν στα νοσοκομεία αναδείχθηκε η σημασία της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Σε μία προσπάθεια αποσυμφόρησης των νοσοκομείων και εστίασης στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας ακολουθώντας πρότυπα του εξωτερικού δημιουργήθηκαν ειδικότητες νοσηλευτών συμπεριλαμβανομένων αυτής της δημόσιας υγείας – κοινοτικής νοσηλευτικής. Οι νοσηλευτές κάτοχοι της συγκεκριμένης ειδικότητας θα έπρεπε να αποτελούν θεμέλιο λίθο της σύνταξης αυτού του συστήματος φροντίδας και αναπόσπαστο κομμάτι κάνοντας αυτό που έχουν διδαχθεί παρέχοντας δηλαδή ποιοτικότερη και αφελέστερη φροντίδα υγείας στον πληθυσμό της κοινότητας.

  • 7 Απριλίου 2022, 12:26 | Μαργαρίτα Σουρρή

    Όσον αφορά το άρθρο 31 παρ΄.α και παρ.β θα έπρεπε να συμπεριλαμβάνεται και ο κλάδος των Βιολόγων καθώς σύμφωνα με την με Αρ. Απόφ. 5
    της Ολομέλειας 125-1-89, του ΚΕΣΥ, <>, αναφέρεται ότι το επιστημονικό
    προσωπικό του Βιοχημικού, Ανοσολογικού, Αιματολογικού κλπ εργαστηρίου
    που αποτελείται εκτός από Ιατρούς και από Βιολόγους διεκπεραιώνει την
    αναλυτική διαδικασία, αξιολογεί και ελέγχει τα αποτελέσματα μέχρι και
    την αποστολή τους.

    Καθώς ορθά συμπεριλαμβάνονται οι κλάδοι ΤΕ Ιατρικών Εργαστηρίων και ΔΕ Βοηθών Ιατρικών και Βιολογικών Εργαστηρίων για την στελέχωση των εργαστηρίων των Κέντρων Υγείας, αν δεν συμπεριληφθεί ο κλάδος ΠΕ Βιολόγων θα αποτελούσε μία άνιση αντιμετώπιση του κλάδου του οποίου τα επαγγελματικά δικαιώματα έχουν άμεση συνάφεια με το αντικείμενο εργασίας και σε αυτή την περίπτωση θα αποκλειστεί από την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.

  • 7 Απριλίου 2022, 08:50 | ΜΑΡΙΑ ΠΟΥΛΙΟΥ

    Η Οδοντιατρική αποτελεί βασικό πυλώνα της πρωτοβάθμιας υγείας μέσα από τα προγράμματα αγωγής και προαγωγής υγείας τόσο με παρεμβάσεις στο μαθητικό πληθυσμό όσο και στον ενήλικο πληθυσμό της κοινότητας. Οπότε είναι σημαντικό στο νομοσχέδιο στο άρθρο 32 να γίνει η εξής αλλαγή : Ο/η Οδοντίατρος θα πρέπει να ανήκει στην ομάδα των Ιατρών που κατά προτεραιότητά στελεχώνουν τα Κέντρα Υγείας και όχι κατά περίπτωση.
    Ευχαριστώ.
    ΠΟΥΛΙΟΥ ΜΑΡΙΑ Οδοντίατρος.

  • 6 Απριλίου 2022, 21:40 | Ανδρομάχη

    Με το παρόν νομοσχέδιο δεν προβλέπεται και δεν διευκρινίζεται τι θα γίνει με τους ειδικευμένους νοσηλευτές δημόσιας υγείας και κοινοτικής νοσηλευτικής. Οι ειδικευμένοι νοσηλευτές έχουν εκπαιδευτεί κατάλληλα για την φροντίδα των ασθενών της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Επιπλέον επειδή κατά τη διάρκεια της ειδικότητας έχουν εργαστεί σε πολλές διαφορετικές δομές πρωτοβάθμιας έχουν αποκτήσει εμπειρία και τις κατάλληλες δεξιότητες κατανοώντας τις ανάγκες των ασθενών. Εν κατακλείδι οι πλέον κατάλληλοι για την κάλυψη θέσεων πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας είναι οι ειδικευμένοι νοσηλευτές δημόσιας υγείας και κοινοτικής νοσηλευτικής οι οποίοι έχουν συνεισφέρει έμπρακτα κατά τη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης που πέρασε η χώρα μας λόγω της πανδημίας, έχουν εκπαιδευτεί και είναι σε θέση να προσφέρουν την κατάλληλη και ποιοτική φροντίδα στους ασθενείς της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.

  • 6 Απριλίου 2022, 20:02 | Μαρία Σταμάτη

    Όπως είναι γνωστό το Υπουργείο Υγείας τα τελευταία χρόνια ξεκίνησε την διενέργεια νοσηλευτικών ειδικοτήτων με στόχο την βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας στους πολίτες. Στο παρόν νομοσχέδιο δεν αναφέρεται πουθενά η ειδικότητα της δημοσίας υγείας και κοινοτικής νοσηλευτικής που αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας .Είναι αναγκαίο να ενταχθούν αφού έχουν την κατάλληλη εμπειρία και γνώση που απαιτείται για να στηρίξουν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, που αποκτήθηκε μεσα από την 18μηνη ειδικότητα σε αυτόν τον τομέα .

  • 6 Απριλίου 2022, 20:14 | ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΠΥΡΙΔΗΣ

    Μεγάλος αριθμός ερευνητικών μελετών, η παράθεση των οποίων δεν είναι δυνατή στον περιορισμένο αυτό ιστοχώρο (είναι στη διαθεση του κάθε ενδιαφερόμενου), συμπεραίνουν την άλλοτε άλλη βαρύτητα κοινωνικών προσδιοριστών της υγείας(health determinants).
    Σημαντικός παράγοντας στο επίπεδο της Στοματικής Υγείας του Πληθυσμού, όπως αυτό αποτυπώνεται από τη μελέτη των ανάλογων επιδημιολογικών δεικτών της, αποτελεί, εκτός των άλλων, και το οικογενειακό εισόδημα. Γι αυτόν ακριβώς το λόγο και με δεδομένο ότι η Οδοντιατρική Περίθαλψη αποτελεί το βασικότερο αίτιο εκτόξευσης των out of pocket πληρωμών στις ιδιωτικές δαπάνες υγείας στα περισσότερα συστήματα υγείας,
    α. Υπάρχει ένα minimum παροχής ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΩΡΕΑΝ οδοντιατρικής περίθαλψης στην ΠΦΥ σε άτομα ηλικίας έως 18 ετών.

    β. Υπάρχει ένα minimum οδοντιατρικής ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΩΡΕΑΝ οδοντιατρικής πείθαλψης στην ΠΦΥ σε άτομα ειδικών κατηγοριών του πληθυσμού ( αναξιοπαθούντες, ΑΜΕΑ, κ.α.)

    γ. Υπάρχει ένα βασικό σχέδιο διαρκών δράσεων αγωγής και προαγωγής της Στοματικής Υγείας του πληθυσμού, συστηματικά από τις Δημόσιες Δομές ΠΦΥ του Συστήματος.

    Σημειώνεται δε ότι τα παραπάνω παρατηρούνται στην πλειοψηφία των χωρών μελών του OECD, άσχετα με τον τύπο του Συστήματος Υγείας (Εθνικό, Εθνικοασφαλιστικό, Κοιωνικής Ασφάλισης, Ιδιωτικό, Υβριδικό)

    Με βάση:
    α. Τα διαθέσιμα στον καθένα επιστημονικά δεδομένα στο χώρο του health management
    β. Την τεράστια σημασία της Στοματικής Υγείας στη γενική υγεία του ατόμου
    γ. Την τεράστια επιβάρυνση των Οικονομικών της Υγείας προκειμένου να αποκατασταθούν διαταραχές της (οδοντιατρική περίθαλψη, στοματική αναπηρία)
    δ. Τον περιορισμένο fiscal space στην πατρίδα μας, σε ποσοστό επί του GDP
    ε. Το ήδη περιορισμένο GDP λόγω της οικονομικής και υγειονομικής κρίσης
    στ. ΤΗΝ ΑΠΟΔΕΔΕΙΓΜΕΝΗ ΚΑΙ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΣΥΜΒΟΛΗ των Οδοντιατρικών τμημάτων της ΠΦΥ σε όλη την επικράτεια στην αντιμετώπιση των οδοντιατρικών προβλημάτων του πληθυσμού στην πανδημία και όχι μόνο
    ζ. Την ανάγκη για συνέχιση της πολυετούς προσπάθειας για τον Ατομικό Ηλεκτρονικό Φάκελο Στοματικής Υγείας, τις δράσεις αγωγής και προαγωγής της Υγείας από τους Ιατρούς του ΕΣΥ που χρόνια αγωνίζονται με ίδιους πόρους πολλές φορές

    Κρίνεται ΑΝΑΓΚΑΙΑ και ΑΚΡΩΣ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ η ένταξη του Οδοντιάτρου στην βασική επιστημονική ομάδα της Ιατρικής Υπηρεσίας των Κέτρων Υγείας της πατρίδας μας, βασικού συνεργάτη των λοιπών ειδικοτήτων και βασικού πυλώνα της ισότητητας στην προσβαση,ως δείκτη θετικής αξιολόγησης για ένα σύγχρονο Σύστημα Υγείας. Κάτι που και ο ίδιος ο Νομοθέτης λαμβάνει υπόψη του και ενισχύει τα προαναφερθέντα στο εδάφιο βαii της παραγράφου 4 του άρθρου 43 του παρόντος σχεδίου νόμου.-

    Με εκτίμηση,

    Χρήστος Κ. Σπυρίδης, DDS, M.Cli.Dent. M.Sc.
    Οδοντίατρος – Στοματολόγος
    Ειδικευμένος στο Management Υγείας
    Eπιμελητής Α ΕΣΥ

  • 6 Απριλίου 2022, 16:07 | ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΟΥΧΤΙΔΗΣ

    Να σταματήσουν οι προκηρύξεις για τις πρωτοβάθμιες δομές (KY, KYAT, ΠΕΔΥ, Περιφερικά ιατρεία ακόμη και για το πρόγραμμα Βοήθεια στο σπίτι και τους σχολικούς νοσηλευτές) και τα κενά να καλύπτονται με πρόσκληση ενδιαφέροντος προς μετάταξη από προσωπικό νοσοκομειακών δομών με προαπαιτούμενο μεγάλη πραγματική προϋπηρεσία (πχ 25ετία), αξιοποιώντας ταυτόχρονα την κτηθείσα εμπειρία στελεχών, που θα είναι πραγματική βοήθεια στο πλευρό κατά κανόνα νεαρού ιατρικού προσωπικού ή ιατρών με ελάχιστη κλινική εμπειρία που ξεκινούν την σταδιοδρομία τους με συμβάσεις ή και υπηρεσία υπαίθρου και θα δίνει διέξοδο εξορθολογισμού της επαγγελματικής ζωής στο λοιπό προσωπικό που συχνά εμφανίζει burnout μετά τη δεύτερη δεκαετία προσφοράς σε νοσοκομειακές δομές. Για κάθε έμπειρο επαγγελματία υγείας που θα μετακινείται με μοριοδοτούμενη πρόσκληση ενδιαφέροντος σε θέση που κενούται λόγω παραίτησης ή συνταξιοδότησης σε πρωτοβάθμια δομή θα υπάρχει αυτόματα αντίστοιχη προκήρυξη στο νοσοκομείο προέλευσης.

  • 6 Απριλίου 2022, 15:31 | Τζαγκαράκη Μαριλένα

    Το υπουργείο υγείας τα τελευταία χρόνια ξεκίνησε την εκπόνηση νοσηλευτικών ειδικότητων οι οποίες συμβάλουν στην ανάπτυξη των νοσηλευτών και κατά συνέπεια στην βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας στη χώρα. Για την εκπόνηση των ειδικοτήτων φυσικά έχει γίνει επενδύση σε χρήματα, χρόνο και προσωπικό.
    Παρόλο όμως που υπάρχει ειδικότητα δημόσιας υγείας και κοινοτικής νοσηλευτικής αυτή δεν συμπεριλαμβάνεται στο παρόν νομοσχέδιο. Η συγκεκριμένη ειδικοτητα θα έπρεπε να αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της αναδιάρθρωσης της πρωτοβάθμιας υγεία καθώς οι ειδικευόμενοι νοσηλευτές δημόσιας υγείας και κοινοτικής νοσηλευτικής έχουν τα πρακτικές και θεωρητικές γνώσεις για να συμβάλουν στην παροχή ποιοτικών υπηρεσιών υγείας στην πρωτοβάθμια.

  • 6 Απριλίου 2022, 14:52 | Μαρία Μανιού

    Οι νοσηλευτές θα πρέπει να είναι κάτοχοι ειδικότητας στην δημόσια υγεία και κοινοτική νοσηλευτική και εν ελλέιψη νοσηλευτών με τη συγκεκριμένη ειδικότητα νοσηλευτές χωρίς ειδικότητα.

    Mε εκτίμηση

    Δρ. Μαρία Μανιού
    Κοινοτική Νοσηλεύτρια

  • 6 Απριλίου 2022, 12:24 | Νικόλαος

    Η προαγωγή, αγωγή και πρόληψη της στοματικής υγείας του πληθυσμού αλλά και η αντιμετώπιση των νόσων του στόματος, όπως φαίνεται και στο άρθρο 43, είναι ιδιαίτερα σημαντική για τη συνολική υγεία του ατόμου αλλά και του πληθυσμού. Για αυτό τονίζεται η ανάγκη η Εθνική Στρατηγική για τη Στοματική Υγεία να αποτελεί αναπόσπαστο άξονα της Εθνικής Στρατηγικής για τη Δημόσια Υγεία. Η πρόσβαση των πολιτών σε βασικές τουλάχιστον οδοντιατρικές υπηρεσίες αλλά και η επιμόρφωση τους σε θέματα αγωγής και πρόληψης των νόσων του στόματος θα πρέπει να θεωρείται αυτονόητο δικαίωμα και όχι πολυτέλεια ή θέμα «καλής τύχης».
    Σύμφωνα με παραπάνω ο/η Οδοντίατρος θα πρέπει να υπάρχει σε κάθε κέντρο Υγείας. Για αυτό στο άρθρο 31 στην πρώτη παράγραφο θα πρέπει να γίνει η εξής αλλαγή: Ο/η Οδοντίατρος θα πρέπει να ανήκει στην ομάδα των Ιατρών που κατά προτεραιότητά στελεχώνουν όλα τα Κέντρα Υγείας και όχι κατά περίπτωση.
    Σας ευχαριστώ.

  • 6 Απριλίου 2022, 12:22 | Ηλίας Χαϊδούτης

    Στο άρθρο 4 του ν. 4486/2017 όπως αυτό τροποποιείται ως προς τον καθορισμό των κλάδων για τη στελέχωση των Κέντρων Υγείας με επιστημονικό, λοιπό υγειονομικό και διοικητικό προσωπικό δεν περιλαμβάνεται ο κλάδος ΤΕ Εποπτών Δημόσιας Υγείας ενώ αναφέρεται ρητώς στην παρ. 5 και 6 άρθρου 4 ν. 4486/2017. Προτείνεται να συμπεριληφθεί στις διατάξεις του υπό τροποποίηση άρθρου 4 με ρητή αναφορά ο κλάδος ΤΕ Εποπτών Δημόσιας Υγείας.

  • 6 Απριλίου 2022, 11:57 | Φροσω βαρδακη

    Όσον αφορά την στελέχωση των κέντρων υγείας από νοσηλευτές θα έπρεπε να αναφέρονται κατα προτεραιοτητα οι νοσηλευτές με ειδικότητα στην δημόσια υγεία και κοινοτική νοσηλευτική εφόσον η στελέχωση γίνεται από εξειδικευμένο προσωπικό.

  • 5 Απριλίου 2022, 23:34 | Μαρία Μανιού

    Να γίνει συμπερίληψη των νοσηλευτών με ειδικότητα Δημόσιας Υγείας και Κοινοτική Νοσηλευτική.

  • 4 Απριλίου 2022, 19:47 | Φίλιππος-Ριχάρδος Δομάγερ

    Συγχαρητήρια για την συμπερίληψη μεγάλου αριθμού επιστημονικών κλάδων για την στελέχωση των Κέντρων Υγείας!
    Ενώ στην παράγραφο 1 συμπεριλαμβάνονται οι «Επόπτες Δημόσιας Υγείας», στην παράγραφο 2 έχει παραλειφθεί η ειδικότητά τους. Συνεπώς, στον κατάλογο ειδικοτήτων θα πρέπει να προστεθεί η ειδικότητα «ΤΕ Εποπτών Δημόσιας Υγείας (ΤΕ Υγειονολόγων)».

    Με εκτίμηση,

    Δρ. Φίλιππος-Ριχάρδος Δομάγερ