ΚΕΦΑΛΑΙΟ Γ΄ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΙΑΤΡΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΝΟΣΗΛΕΥΤΕΣ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΥΓΕΙΑΣ Άρθρο 7 Όροι και προϋποθέσεις άσκησης ιδιωτικού έργου των ιατρών κλάδου Εθνικού Συστήματος Υγείας – Αντικατάσταση περ. α΄ παρ. 1 άρθρου 11 ν. 2889/2001

Η περ. α’ της παρ. 1 του άρθρου 11 του ν. 2889/2001 (Α’ 37), περί της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης των ιατρών του Εθνικού Συστήματος Υγείας, αντικαθίσταται ως εξής:

«1.α. αα). Οι ιατροί του κλάδου του Εθνικού Συστήματος Υγείας (Ε.Σ.Υ.) είναι πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης. Η λειτουργία ιδιωτικού ιατρείου εντός ή εκτός του νοσοκομείου ή του κέντρου υγείας ή η με οποιονδήποτε τρόπο απασχόληση στον ιδιωτικό τομέα αποτελεί, εκτός από το παράπτωμα της περ. (α) της παρ. 1 του άρθρου 77 του ν. 2071/1992 (Α’ 123), το πειθαρχικό παράπτωμα της αναξιοπρεπούς ή ανάρμοστης ή ανάξιας για υπάλληλο συμπεριφοράς εντός ή εκτός υπηρεσίας, της περ. ε) της παρ. 1 του άρθρου 107 του Κώδικα Δημοσίων Πολιτικών Διοικητικών Υπαλλήλων και Υπαλλήλων Ν.Π.Δ.Δ. (ν. 3528/2007, Α’ 26) και συνεπάγεται την άμεση θέση του παραβάτη σε κατάσταση αναστολής καθηκόντων, κατά το άρθρο 104 του ιδίου Κώδικα, με απόφαση του Διοικητή της οικείας Διοίκησης Υγειονομικής Περιφέρειας (Δ.Υ.ΠΕ.). Η απόφαση του πρώτου εδαφίου δεν απαιτείται να έχει περαιτέρω αιτιολογία εκτός από τη διαπίστωση της παράβασης, καθώς και την παραπομπή του υπαιτίου στο αρμόδιο πειθαρχικό συμβούλιο με το ερώτημα της οριστικής παύσης.

Κατ’ εξαίρεση, δεν συνιστά πειθαρχικό παράπτωμα για τους ιατρούς του πρώτου εδαφίου, σε χρόνο εκτός του τακτικού ωραρίου τους και των εφημεριών, να ασκούν ιδιωτικό έργο, υπό την προϋπόθεση ότι αναλαμβάνουν τις ασφαλιστικές και φορολογικές υποχρεώσεις για το συγκεκριμένο διάστημα απασχόλησης. Ειδικότερα, οι ιατροί του Ε.Σ.Υ. δύνανται να διατηρούν ιδιωτικό ιατρείο, να παρέχουν ιατρικές υπηρεσίες με οποιαδήποτε σχέση, συμπεριλαμβανόμενης και αυτής του συμβούλου ή εμπειρογνώμονος/τεχνικού συμβούλου και για θέματα εκπαίδευσης/επιμόρφωσης/εποπτείας των επαγγελματιών υγείας, οργάνωσης διαλέξεων και επιστημονικών εκδηλώσεων, συγγραφής επιστημονικών άρθρων, ιατρικών ενημερώσεων υγείας για νοσολογικές οντότητες, σε ιδιωτική κλινική ή ιδιωτικό διαγνωστικό ή θεραπευτικό εργαστήριο ή φαρμακευτικές επιχειρήσεις, ή εταιρείες ιατροτεχνολογικών προϊόντων και γενικότερα σε κάθε είδους ιδιωτικές επιχειρήσεις που παρέχουν ή καλύπτουν υπηρεσίες υγείας υπό την προϋπόθεση χορήγησης σε αυτούς σχετικής άδειας σύμφωνα με τη διαδικασία της παρούσας.

αβ) Η άδεια για την άσκηση ιδιωτικού έργου χορηγείται με αιτιολογημένη απόφαση του Διοικητή ή του Προέδρου του Νοσοκομείου ή του Διοικητή της αρμόδιας Υγειονομικής Περιφέρειας όταν πρόκειται για Κέντρο Υγείας και κάθε διασυνδεόμενη με αυτό Μονάδα Υγείας, κατόπιν αίτησης του ενδιαφερόμενου ιατρού. Οι αιτήσεις υποβάλλονται το δεύτερο δεκαπενθήμερο του μηνός Δεκεμβρίου και το δεύτερο δεκαπενθήμερο του μηνός Μαΐου και αφορούν, αντιστοίχως, στο πρώτο εξάμηνο του επόμενου έτους και στο δεύτερο εξάμηνο αυτού.

Η χορήγηση της ανωτέρω άδειας άσκησης του ιδιωτικού έργου παρέχεται υπό τις προϋποθέσεις: i) της μη άσκησης κλινικού έργου σε ασθενείς που εξετάστηκαν στα τακτικά ιατρεία του Νοσοκομείου, Κέντρου Υγείας και κάθε διασυνδεόμενης με αυτό Μονάδας Υγείας από τον ίδιο ιατρό ή σε όσους ασθενείς βρίσκονται στην ενιαία λίστα χειρουργείου, και ii) της μη διατάραξης, διαφοροποίησης ή παραβίασης της εύρυθμης ολοήμερης, πέραν του τακτικού ωραρίου, λειτουργίας και των εφημεριών του Νοσοκομείου ή της αντίστοιχης λειτουργίας του Κέντρου Υγείας, του αριθμού των ανά κλινική χειρουργικών επεμβάσεων, του αριθμού των ιατρικών επισκέψεων, των διαγνωστικών και επεμβατικών πράξεων και των παρακλινικών εξετάσεων. Ειδικότερα, λαμβάνονται υπόψη: α) για τους ιατρούς του παθολογικού τομέα, ο αριθμός των τακτικών ιατρείων που έχουν διενεργηθεί από το σύνολο των υπηρετούντων ιατρών της κλινικής/κέντρου υγείας, β) για τους ιατρούς του χειρουργικού τομέα, ο αριθμός και η βαρύτητα των χειρουργικών πράξεων στο σύνολο των ιατρών της κλινικής και γ) για τους ιατρούς του εργαστηριακού τομέα, το σύνολο των πράξεων του τμήματος.

αγ) Ο Διοικητής ή ο Πρόεδρος του Νοσοκομείου και ο Διοικητής της αρμόδιας Υγειονομικής Περιφέρειας, όταν πρόκειται για Κέντρο Υγείας και κάθε διασυνδεόμενη με αυτό Μονάδα Υγείας, υποχρεούνται: i) στην τήρηση αρχείου των αιτήσεων για την παροχή άδειας και ii) στην παρακολούθηση των δεικτών παραγωγικότητάς των ιατρών. Σε περίπτωση αδικαιολόγητης μείωσης της παραγωγικότητας, η άδεια εκτέλεσης ιδιωτικού έργου αίρεται με αιτιολογημένη απόφαση του, κατά τα ανωτέρω, αρμοδίου οργάνου.

αδ) Η παράβαση των όρων και προϋποθέσεων της άνω διαδικασίας συνιστά το πειθαρχικό παράπτωμα της περ. ε) της παρ. 1 του άρθρου 77 του ν. 2071/1992 και της αναξιοπρεπούς ή ανάρμοστης ή ανάξιας για υπάλληλο συμπεριφοράς εντός ή εκτός υπηρεσίας της περ. ε) της παρ. 1 του άρθρου 107 του Κώδικα Δημοσίων Πολιτικών Διοικητικών Υπαλλήλων και Υπαλλήλων Ν.Π.Δ.Δ. και συνεπάγεται, εκτός από την άμεση ανάκληση της άδειας απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα της ιατρικής με αιτιολογημένη απόφαση του Διοικητή ή του Προέδρου του νοσοκομείου, την άμεση ανάκληση της άδειας λειτουργίας ιδιωτικού ιατρείου και την άμεση καταγγελία της σύμβασης παροχής ιατρικών υπηρεσιών από τον συμβαλλόμενο πάροχο αζημίως. Επιπλέον, η παράβαση των όρων και προϋποθέσεων της άνω διαδικασίας, συνεπάγεται την απαγόρευση υποβολής νέας αίτησης σύμφωνα με το πρώτο εδάφιο της υποπερ. αβ) για χρονικό διάστημα έξι (6) μηνών. Σε περίπτωση πρώτης υποτροπής, η χρονική διάρκεια της απαγόρευσης εκτείνεται σε δύο (2) έτη και σε περίπτωση δεύτερης υποτροπής, επέρχεται οριστική απώλεια του δικαιώματος. Η κύρωση της απαγόρευσης υποβολής νέας αίτησης επιβάλλεται με απόφαση του Διοικητή της Υγειονομικής Περιφέρειας μετά από εισήγηση του Διοικητικού Συμβουλίου του νοσοκομείου και μετά από έγγραφη κλήση του ιατρού να υποβάλει τις αντιρρήσεις του μέσα σε δέκα (10) ημέρες από την κοινοποίηση σε αυτόν της κλήσης. Η επιβολή κύρωσης σύμφωνα με τα προηγούμενα εδάφια, λαμβάνεται υπόψη σε κάθε κρίση και αξιολόγηση του ιατρού, όταν πρόκειται για ιατρό του Ε.Σ.Υ..

Με απόφαση του Υπουργού Υγείας καθορίζονται η διαδικασία χορήγησης της σχετικής άδειας και ανάκλησης αυτής, η εξειδίκευση των κυρώσεων, η διαδικασία και τα όργανα ελέγχου της τήρησης των όρων, καθώς και κάθε άλλο θέμα σχετικό με την εφαρμογή του παρόντος. Με την ίδια απόφαση καθορίζονται ο χρόνος υποβολής της αίτησης και η διάρκεια της άσκησης του ιδιωτικού έργου κατά την πρώτη εφαρμογή της προβλεπόμενης διαδικασίας.

αε) Κατ’ εξαίρεση επιτρέπεται η συμμετοχή των ιατρών της παρούσας, καθώς και του λοιπού επιστημονικού και νοσηλευτικού προσωπικού του Ε.Σ.Υ., σε επιστημονικές εκδηλώσεις τύπου Α και Β στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό, με αντίστοιχη καταβολή σε αυτούς της ανάλογης εύλογης τιμητικής αμοιβής μέσω του Ειδικού Λογαριασμού Κονδυλίων Έρευνας και Ανάπτυξης (Ε.Λ.Κ.Ε.Α.), σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παρ. 18 και την ισχύουσα νομοθεσία για τον Ε.Ο.Φ. και τα προϊόντα αρμοδιότητάς του, όπως εκάστοτε εξειδικεύεται με τις αποφάσεις του έκτου και του έβδομου εδαφίου της υποπερ. αδ).

Επίσης, επιτρέπεται στους ιατρούς, στο λοιπό επιστημονικό και νοσηλευτικό προσωπικό του Ε.Σ.Υ., καθώς και σε πανεπιστημιακούς ιατρούς, που εργάζονται σε κλινικές ή μονάδες ή εργαστήρια που έχουν εγκατασταθεί σε νοσοκομεία του Ε.Σ.Υ. ή των Α.Ε.Ι., να συμμετέχουν σε ομάδες εργασίας όπως «Συμβουλευτικές Επιτροπές Εμπειρογνωμόνων» για φάρμακα και θεραπείες, με αυστηρά επιστημονικό περιεχόμενο, που λαμβάνουν χώρα στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό με φυσική παρουσία ή εξ αποστάσεως με ηλεκτρονικά μέσα και οργανώνονται από φαρμακευτικές εταιρείες ή εταιρείες ιατροτεχνολογικών προϊόντων, με ή χωρίς αμοιβή, εφόσον έχουν λάβει σχετική άδεια από τον φορέα που τους εποπτεύει. Η καταβολή της αμοιβής γίνεται μέσω του Ε.Λ.Κ.Ε.Α.. Σε περίπτωση που απαιτείται εκπαιδευτική άδεια για τη συμμετοχή σε τέτοιες ομάδες εργασίας ακολουθείται η διαδικασία που περιγράφεται στην περ. β’. Η παρούσα συμπληρώνει τις εξαιρέσεις της παρ. 2 του άρθρου 24 του ν. 1397/1983 (Α’ 143).».

  • 11 Μαρτίου 2024, 00:28 | Μ Λ

    Πολύ σωστό επί της αρχής. Ωστόσο, υπάρχει αχρείαστη γραφειοκρατία και δυσλειτουργικοί περιορισμοί.
    -Η άδεια άσκησης ιδιωτικού έργου και λειτουργίας ιδιωτικού ιατρείου θα μπορούσε να δίνεται εφ΄άπαξ και όχι ανά εξάμηνο, αφού υπάρχει δυνατότητα ανάκλησης αυτής όταν δεν τηρούνται τα προβλεπόμενα.
    -Για την έναρξη ιατρείου μπορεί να ισχύσει η υπάρχουσα στον ιδιωτικό τομέα νομοθεσία, και να απαιτείται επιπλέον η άδεια της διοίκησης.
    -Ο διαχωρισμός των ασθενών σε νοσοκομειακούς και ιδιωτικούς είναι πρακτικά ανέφικτος διότι οι ασθενείς (και όχι ο ιατρός) επιλέγουν πότε και που θα απευθυνθούν. Εκτιμώ ότι το ιδιωτικό έργο και το ΕΣΥ θα λειτουργούν συμπληρωματικά (όχι ανταγωνιστικά), ενώ οι ιατροί θα εξυπηρετούν τους ασθενείς του ΕΣΥ εξίσου καλά προκειμένου να διατηρούν καλή φήμη.
    -Η αξιολόγηση της παραγωγικότητας είναι ούτως ή άλλως απαραίτητη, απαιτεί όμως ειδική τεχνογνωσία και μεθοδολογία. Η εξαγωγή αντικειμενικών και ασφαλών συγκριτικών συμπερασμάτων είναι ακόμα πιο απαιτητική.
    -Καθώς οι ιατροί του ΕΣΥ θα έχουν περιορισμένο ιδιωτικό έργο (μερική απασχόληση) η χρέωση ασφαλιστικών εισφορών, επιπλέον των ήδη καταβαλλόμενων, για πολλούς θα είναι αποτρεπτική. Επίσης, τίθεται θέμα ανταποδοτικότητας, ειδικά στην περίπτωση που κάποιος καταβάλλει οικειοθελώς το ανώτατο κλιμάκιο εισφορών.
    Ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων. Μ.Λ.

  • Η Κερκόπορτα άνοιξε μετά από 40 και πλέον χρόνια, από τη σύσταση του ΕΣΥ ΤΟ 1983. Δυστυχώς η απόφαση αυτή της κυβέρνησης είναι εις βάρος των ιδιωτών υγειονομικών. Η πλήρης και αποκλειστική απασχόληση των υγειονομικών στο ΕΣΥ ήταν ο θεμέλιος λίθος του! Τώρα ελλείψει χρηματοδότησης, διάθεσης για αξιοπρεπείς μισθολογικές αυξήσεις αλλά και προσλήψεις με σκοπό την κάλυψη των τεράστιων αναγκών σε προσωπικό, βρέθηκε από τα «κρανία» του Υπουργείου η εναλλακτική του ιδιωτικού ιατρείου και για τους γιατρούς του ΕΣΥ. Με εγγυημένη πελατεία οι γιατροί του ΕΣΥ θα εργάζονται και το απόγευμα και προφανώς θα υποαπασχολούνται τα πρωινά. Οι όποιες Δικλίδες Ασφαλείας για να μην συμβαίνει αυτό είναι προφανώς φληναφήματα! Το άλλο το «τυράκι», να μπορούν οι ιδιώτες να χρησιμοποιούν τις δημόσιες δομές δεν μου λέει τίποτε, καθώς η συγκεκριμένη δυνατότητα είναι εξόφθαλμα ετεροβαρής και εμφανώς εις βάρος των ιδιωτών. Πώς θα αμείβεται ο ιδιώτης γιατρός που θα χρησιμοποιεί τις δημόσιες δομές; Και πώς ο μηχανισμός των δημόσιων δομών θα υποστηρίζει το έργο των ιδιωτών; Ο αθέμιτος ανταγωνισμός και η «μαύρη και αδήλωτη ιδιωτική εργασία των γιατρων του ΕΣΥ» είναι προ των πυλών με τις ευλογίες της Κυβέρνησης!

    Νικόλαος Μαρουφίδης, Μέλος του ΔΣ της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας (ΕΟΟ)

  • 10 Μαρτίου 2024, 20:03 | ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΨΥΧΑΡΗΣ

    1.Στην χώρα μας μέλος της ΕΕ, που οι Δημόσιες Δαπάνες είναι από τις χαμηλότερες στην Ευρώπη και αντίστοιχα οι ιδιωτικές από τις υψηλότερες, έρχεται το παρόν σχέδιο νόμου να διευρύνει το χάσμα με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Πιστεύω ότι αλλοιώνονται περαιτέρω τα χαρακτηριστικά του σημερινού ΕΣΥ. Σε χώρο Νοσοκομείου και Κέντρου Υγείας δεν εννοούνται ιατρικές πράξεις επί πληρωμή.
    2.Ναι στην διεύρυνση του ωραρίου με αμοιβή, αλλά να χρεώνεται ο κρατικός προϋπολογισμός. Να θυμίσω ότι ο ιδρυτικός νόμος του ΕΣΥ προέβλεπε τριπλάσιους μισθούς στους γιατρούς του ΕΣΥ, έναντι των δημοσίων υπαλλήλων.
    3.Δημιουργείται αθέμιτος ανταγωνισμός με τους γιατρούς του ιδιωτικού τομέα.
    4.Οι ειδικότητες που εμπλέκονται για τη διενέργεια χειρουργείου δεν είναι μόνο οι χειρουργοί και οι αναισθησιολόγοι. Εμπλέκονται και άλλες ειδικότητες πχ καρδιολόγοι, πνευμονολόγοι, διαβητολόγοι, εντατικολόγοι κλπ οι οποίοι δεν προβλέπεται να αμείβονται.
    5.Για τους πρώην γιατρούς του ΙΚΑ, που υπηρετούν με δικαστικές αποφάσεις πρέπει να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση, ώστε 10 χρόνια μετά να μην τρέχουν στα δικαστήρια. Είναι οξύμωρο σχήμα τη στιγμή που ΕΣΥτες γιατροί θα ασκούν ιδιωτικό έργο μέσα στα Νοσοκομεία, να απολύονται γιατροί που υπηρέτησαν μέχρι 30 χρόνια την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Πρόσφατα απολύθηκαν 40 γιατροί από ΚΥ της 2ης ΔΥΠΕ μετά από εφετειακή δικαστική απόφαση. Η ρύθμιση αυτή θα αφορά 100-120 γιατρούς πανελλαδικά.
    6.Πρέπει να υπάρξει δυνατότητα συμμετοχής γιατρών από τα ΚΥ να συμμετέχουν στις εργασίες του Νοσοκομείου, χωρίς εμπόδια.

  • 10 Μαρτίου 2024, 11:20 | Μανώλης

    Προσωπικά είμαι υπέρ της απόφασης καθώς

    α) θα βοηθήσει προσφέροντας σημαντικό οικονομικό κίνητρο (ιδιωτική εργασία) στο να διατηρηθεί ή/και να αυξηθεί το δυναμικό ιατρών στο ΕΣΥ, καθώς η υποστελέχωση αποτελεί σημαντικό πρόβλημα που πλήττει ιδιαίτερα την περιφέρεια και τα νησιά
    β) θα αποτελέσει επιπλέον κίνητρο για τον επαναπατρισμό σημαντικού αριθμού ικανών ιατρών που εργάζονται στο εξωτερικό
    γ)Θα υπάρξει περισσότερη ανάγκη εργασίας για νοσηλευτές και άλλο παρα-ιατρικό προσωπικό
    δ) όσον αφορά τις χειρουργικές ειδικότητες, θα υπάρχει μικρότερη ανάγκη να παρακάμπτονται οι λίστες αναμονής στο τακτικό πρωινό ωράριο, αφού η ιδιωτική πελατεία θα μπορεί να εξυπηρετείται στα απογευματινά ιατρεία. Πιθανά θα αυξηθεί και η δυνατότητα εκπαίδευσης/συμμετοχής των ειδικευομένων
    ε) Η λογική λέει ότι οι ΕΣΥτες έχοντας τη δυνατότητα να ανέβουν νόμιμα μισθολογικά δεν θα «αναγκάζονται» να φέρνουν τους ασθενείς σε δύσκολη θέση ζητώντας το κατακριτέο φακελάκι
    στ) Οι ιδιώτες ιατροί θα έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιούν πόρους τους νοσοκομείου για να επιτελούν τις επεμβάσεις τους, κάτι το οποίο σημαίνει οικονομικό όφελος για εκείνους και τους ασθενείς τους
    ζ) Ακόμα και να μην απαγορευόταν η υφαρπαγή ασθενών του ΕΣΥ στον ιδιωτικό τομέα δεν νομίζω να γινόταν στην πράξη και διαφωνώ με όσους προβάλλουν αυτό το επιχείρημα. Νομίζω το προφίλ των ασθενών του ΕΣΥ (οι οποίοι ακολουθούν το ΕΣΥ) διαφέρει σημαντικά από το προφίλ των ασθενών του ιδιωτικού τομέα (οι οποίοι ακολουθούν τον ιατρό)

    Φυσικά, ίσως η ομάδα που πλήττεται περισσότερο είναι αυτή των ιδιωτών οι οποίοι έχουν ήδει στήσει ένα πολυδάπανο ιατρείο. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι δεν πρέπει κάποια στιγμή να γίνει μια σωστή μεταρρύθμιση και να συνεχίσουμε να ζούμε στο μεσαίωνα.

    Αυτό που είναι σημαντικό να εξασφαλιστεί για την προστασία του ιδιωτικού τομέα είναι η δυνατότητα να υπάρχει σε όλους τους ιδιώτες ιατρούς πρόσβαση στα απογευματινά χειρουργεία, ανεξαρτήτως ονόματος, διασυνδέσεων κτλ, με κάποια διαφανή διαδικασία/κριτήρια.

  • 10 Μαρτίου 2024, 08:47 | Γεώργιος Πασιακος

    Αν έρθει ένας ασθενής στα εξωτερικά ιατρεία και χρειάζεται επιπλέον παρακολούθηση και ζητήσει κατοίκον επισκέψεις λόγω δυσκολίας μετακίνησης ή ζητάει ραντεβού στο ιδιωτικό ιατρείο λόγω αδυναμίας να έρχεται στο πρωινό ωράριο, θα απαγορεύεται να τον εξετάσω ιδιωτικά και θα πρέπει να τον παραπέμψω σε άλλο γιατρό; Επίσης αυτή η απαγόρευση ισχύει επαοριστον; Ειδικά στα μικρά νησιά και κέντρα υγείας, το πιθανότερο είναι όλος ο πληθυσμός σχεδόν να έχει εξεταστεί στα εξωτερικά ιατρεία κάποτε έστω για κάποιο πιστοποιητικό. Άρα αποκλείονται όλοι οι ασθενείς από αυτό το γιατρό; Αντιλαμβάνομαι ότι είναι σημαντικό να υπάρχει κάποια δικλείδα ασφαλείας για να μην χρησιμοποιείται το νοσοκομείο για ψάρεμα ασθενών,αλλά δημιουργεί επιπλέον προβλήματα

  • 10 Μαρτίου 2024, 00:40 | ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΟΥΧΤΙΔΗΣ

    η παροχή δυνατότητας σε ιατρούς να ασκούν ιδιωτικό έργο πιθανότατα αποτελεί αθέμιτο ανταγωνισμό έναντι των συναδέλφων τους που έχουν επιλέξει να δραστηριοποιούνται εκτός ΕΣΥ. Όμως αφού παρατηρείται έλλειψη ενδιαφέροντος εκ των ιατρών να στελεχώσουν τα νομαρχιακά νοσοκομεία, θα ήταν κίνητρο ουσίας ενδεχομένως, η δυνατότητα που θέλετε να νομοθετήσετε να παρέχεται μόνο για τους υπηρετούντες σε αυτά, εξαιρουμένων δηλαδή των υπηρετούντων στα μεγάλα αστικά κέντρα και στα πανεπιστημιακά νοσηλευτήρια.

  • 9 Μαρτίου 2024, 22:29 | Γιώργος

    Μπράβο στον υπουργό! Επιτέλους μια τεράστια αδικία για τους γιατρούς του ΕΣΥ σε σχέση τους προνομιούχους στρατιωτικούς και πανεπιστημιακούς γιατρούς παίρνει τέλος.
    Όμως υπάρχει περιττή γραφειοκρατία. Γιατί κάθε 6 μήνες και κυρίως γιατί να εμπλέκεται ο διοικητής του νοσοκομείου;
    Η πολιτεία μας παρέχει επιτέλους το δικαίωμα της άσκησης ελεύθερου επαγγέλματος και δεν χρειάζεται να περνάμε μέσα από τέτοια φίλτρα ή καθυστερήσεις.

  • 9 Μαρτίου 2024, 21:30 | Ελευθέριος Κουρούνης

    Σύμφωνα με δηλώσεις στα ΜΜΕ στόχος του νομοσχεδίου και ειδικότερα των συγκεκριμένων διατάξεων είναι να γίνει πιο ελκυστικό το ΕΣΥ. Δεν ξέρω αν στο κέντρο και τις μεγάλες πόλεις μπορεί να είναι αποτελεσματικό. Στα μικρά νοσοκομεία της περιφέρειας πάντως σίγουρα όχι. Εκεί για όσους δεν γνωρίζουν συντελείται υγειονομική καταστροφή. Εκεί για παράδειγμα το παραπάνω άρθρο δεν μπορεί να λειτουργήσει ως κίνητρο για παθολόγο που καλείται να είναι μόνος του σε κλινική νοσοκομείου που καλύπτει πληθυσμό 40 χιλιάδων κατοίκων τον χειμώνα και 400 χιλιάδων το καλοκαίρι και χωρίς καρδιολόγο τις περισσότερες μέρες του μήνα. Το τελευταίο που θα σκεφτεί είναι να εργάζεται απόγευμα στο ιδιωτικό του ιατρείο. Αντίστοιχη η κατάσταση και στα νοσοκομεία των γειτονικών νησιών.. Και στην τελική για ποια δημόσια διαβούλευση μιλάμε όταν όπως είπαμε συντελείται υγειονομική καταστροφή λόγω των τεράστιων κενών και εδώ και χρόνια προτείνονται λύσεις από τον ΠΙΣ ( https://isrodou.gr/%CF%80%CE%B9%CF%83-%CE%B5%CF%80%CE%B9%CE%BA%CE%B1%CE%B9%CF%81%CE%BF%CF%80%CE%BF%CE%AF%CE%B7%CF%83%CE%B7-%CE%BA%CE%B9%CE%BD%CE%AE%CF%84%CF%81%CF%89%CE%BD-%CE%AC%CE%B3%CE%BF%CE%BD%CF%89%CE%BD-%CE%BD) και αντί να μπουν έστω και στο ελάχιστο σε εφαρμογή θεσπίζονται αυτά τα οποία δεν μπορούν να βοηθήσουν με κανέναν τρόπο την πλήρωση των θέσεων; Πόσο εξοργιστικο μπορεί να είναι να δηλώνετε οτι σκοπός του νομοσχεδίου είναι αυτός;

  • 9 Μαρτίου 2024, 12:15 | Μιχάλης

    Πρέπει να αποσαφηνιστεί το «της μη άσκησης κλινικού έργου σε ασθενείς που εξετάστηκαν στα τακτικά ιατρεία του Νοσοκομείου, Κέντρου Υγείας και κάθε διασυνδεόμενης με αυτό Μονάδας Υγείας από τον ίδιο ιατρό». Αν ο ασθενής αυτός έχει εξεταστεί στο παρελθόν από τον ίδιο γιατρό, αλλά για άλλο πρόβλημα και έχει μεσολαβήσει κάποιο χρονικό διάστημα, ο νόμος απαγορεύει να εξεταστεί ιδιωτικά ο ασθενής? Αν η μια επίσκεψη δεν έχει σχέση με την άλλη και αν μεσολαβεί μεγάλο διάστημα θα πρέπει να επιτραπεί.

    Επίσης οι εργαστηριακές ειδικότητες μπορεί να υπογράψουν εξέταση ασθενούς χωρίς να τον έχουν δει προσωπικά. Γιατί να τους απαγορεύεται να υπογράψουν εξέταση του ίδιου ασθενούς ιδιωτικά στο μέλλον? Ορίστε διάστημα μεταξύ εξετάσεων εντός και εκτός νοσοκομείου.

  • 9 Μαρτίου 2024, 11:36 | ΚΑΜΠΟΥΡΊΔΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ

    1.Δεν είναι λειτουργικό και εν πολλοίς είναι ακατανόητο να δίνεται άδεια από τον Δκτή του νοσοκομείου ανά 6μηνο και για 6μηνο. Αχρείαστη και πονηρή γραφειοκρατία. Θα έπρεπε να δίνεται άδεια οποτεδήποτε υποβληθεί αίτημα και για αόριστο χρόνο. Να ανακαλείται μόνο κατόπιν εμπεριστατωμένης έρευνας και αδιάσειστων στοιχείων. Επίσης πώς προστατεύεται κάποιος από κακόβουλο Δκτή? Αυτόν ποιος τον ελέγχει? Και μη μου πείτε ο Δκτης της οικείας ΥΠΕ.
    2. Γιατί επιπλέον ασφαλιστικές εισφορές? Με ποια λογική? Με τι ανταποδοτικότητα?
    3. Νομίζω πως θα πρέπει και επίσημα πια να καταργηθεί το αποκλειστικής απασχόλησης . Είναι ακατανόητο το γιατί παραμένει και δεν περιποιεί τιμή το να συζητάμε για αναστολή πειθαρχικών διατάξεων προκειμένου να εργαστούμε εκτός ωραρίου μας , όπως ορθά ορίζει το συγκεκριμένο νομοσχέδιο.

  • 9 Μαρτίου 2024, 10:21 | Νίκος

    Συγχαρητήρια κύριε υπουργέ
    Δεν είναι δυνατό να έχω σπουδάσει 12 χρόνια και να θέλω να εργαστώ, να προσφέρω , να φορολογηθώ και μέσω της φορολογίας αυτής να προσφέρω στα δημόσια έσοδα….
    Και να είμαι αναγκασμένος να σταματήσω την εργασία 22 Μαρτίου 2 η ώρα το μεσημέρι και να πάω πάλι για δουλειά 26 Μαρτίου το πρωί δηλαδή μετά από τέσσερις μέρες Λες και είμαι συνταξιούχος. Γιατί Επειδή το θέλει ο συνδικαλιστής ????
    Με το νόμο αυτό Θα αυξηθεί το ενδιαφέρον του ιατρικό προσωπικό για τα Νοσοκομεία του ΕΣΥ και θα λυθεί μια για πάντα το πρόβλημα στις νησιωτικές περιοχές που τόσα χρόνια ταλαιπωρεί τους κατοίκους των νησιών . Θα μειωθούν οι αεροδιακομιδές Και θα έχουν καλύτερες παροχές υγείας οι ντόπιοι αλλά και οι ξένοι επισκέπτες.

  • 9 Μαρτίου 2024, 09:13 | ΚΩΣΤΑΣ

    Πολύ σωστό μέτρο το οποίο επιτέλους θα εφαρμοστεί, 1 χρόνο μετά τον νόμο Γκάγκα. Πρέπει και στην Ελλάδα να εναρμονιστούμε με την Ευρώπη και να καταργηθεί το πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης.
    Παρατηρήσεις:
    1. Θα πρέπει οι υποχρεώσεις για το ιδιωτικό έργο που θα ισχύσουν για γιατρούς ΕΣΥ, να ισχύσουν και για πανεπιστημιακούς, στρατιωτικούς κλπ, οι οποίοι τόσα χρόνια ήταν στο απυρόβλητο και τα πρωινά έίναι άφαντοι από τα νοσοκομεία τους.
    2. Δεν χρειάζεται τόση γραφειοκρατία με αιτήσεις στο Διοικητή ανά 6 μηνο. Είναι περιτό.
    3. Να προβλέπεται και η συμμετοχή ιδιωτών στο ΕΣΥ, με την προυπόθεση κάλυψης κάποιων εφημεριών, ώστε να μην υπάρχει το επιχείρημα του αθέμιτου ανταγωνισμού. Επίσης όσοι ιδιώτες αντιδρουν, είναι ευκαιρία τώρα να υποβάλουν αίτηση για ένταξη στο ΕΣΥ.
    4. Οι ασφαλιστικές εισφορές θα πρέπει να διευκρινιστεί τι ανταποδοτικήτητα έχουν και ποιο σκοπό.

  • 9 Μαρτίου 2024, 08:20 | Βασιλική

    Οι ιατροί του ΕΣΥ καλούνται να αντιμετωπίζουν τα πιο δύσκολα περιστατικά που ο ιδιωτικός τομέας συχνά παραπέμπει λόγω βαρύτητας ή κόστους. Τα τελευταία έτη μετά και το κενό των προσλήψεων 2011-2017 , οι περισσότεροι κάνουν αμυντική ιατρική αφού δεν υπάρχει κίνητρο και οι αμοιβές παραμένουν χαμηλές για το απαιτητικό τους έργο. Ο νόμος είναι προς τη σωστή κατεύθυνση ώστε να παραμείνουν έμπειροι ιατροί στο ΕΣΥ και να προσέλθουν νεότεροι με όρεξη. Ως τώρα μόνο πανεπιστημιακοί, στρατιωτικοί και ιατροί ΙΚΑ είχαν ήδη το δικαίωμα, γιατί όχι και οι ιατροί του ΕΣΥ που επωμίζονται το μεγαλύτερο βάρος των επειγόντων και δύσκολων περιστατικών? Οι αμιγώς ιδιώτες ιατροί θα έπρεπε με κάποιο τρόπο να μπορούν και εκείνοι να συμμετέχουν αν θέλουν στο ΕΣΥ.

  • 9 Μαρτίου 2024, 08:47 | Στέλιος

    Σωστό το μέτρο. Μέχρι τώρα οι καθηγητές και οι στρατιωτικοί ιατροί είχαν αυτό το προνόμιο χωρίς ιδιαίτερο λόγο. Εξισώνεται έτσι η αδικία προς τους υπόλοιπους ιατρούς του ΕΣΥ. Όσο τα περί αθέμιτου ανταγωνισμού δεν είδα κανέναν να πηγαίνει στα δικαστήρια τους γιατρούς του ΙΚΑ τόσα χρόνια. Όλοι κρίνονται από την δουλειά τους οπότε για πιο αθέμιτο ανταγωνισμό μιλάτε ο ασθενής θα πάει εκεί που νομίζει ότι θα εξυπηρετηθεί καλύτερα και θα βρει λύση στο πρόβλημα του.

  • 8 Μαρτίου 2024, 23:27 | ΣΤΕΛΛΑ

    Θα πρέπει να διευκρινιστεί αν η ρύθμιση αφορά και τους επικουρικούς ιατρούς του εσυ

  • 8 Μαρτίου 2024, 23:05 | Στελλα

    Θα πρέπει να διευκρινιστεί αν η ρύθμιση αφορά και τους επικουρικούς ιατρούς

  • 8 Μαρτίου 2024, 23:57 | Ιατρός ΕΣΥ

    Οι διατάξεις είναι προς την σωστή κατεύθυνση. Όπως σε όλη την Ευρώπη.
    1. Φορολογικά σωστο, ασφαλιστικές εισφορές μπερδεμένο. Θα παίρνουμε και άλλη σύνταξη;
    2. Μια μικρή μείωση του κλινικού έργου στο νοσοκομείο είναι αναπόφευκτη καθοτι υπάρχει και ένα όριο αντοχής εφόσον προστεθεί επιπλέον εργασία
    3. Ως σήμερα η αύξηση του κλινικού έργου δεν αξιολογήθηκε ποτε. Δλδ για παραδειγμα ένας χειρουργός με 30 χειρουργεία το χρόνο και ένας με 200 δεν αξιολογούνται ούτε αμοιβονται διαφορετικα. Έτσι αν αυτός που έβαζε 200 τα κάνει 150 και βάζει και αλλά 50 έξω θα τιμωρηθεί; Μήπως θα έπρεπε γενικοτερα να δούμε το θέμα της αξιολόγησης στα δημοσια νοσοκομεία όπου ορισμένοι ιατροί είναι τουρίστες;
    4. Πολυ σωστο το σκεπτικό «εκτός ωραρίου». Κανένας περιορισμός σχετικά με εφημερίες και απογευματινά ιατρεία.

  • 8 Μαρτίου 2024, 22:40 | Μαρία

    Πραγματικά το μίσος της εν λόγω κυβέρνησης για τον ελεύθερο επαγγελματία είναι παροιμιώδες.
    Μετά από την εξαπάτηση του εκλογικού σώματος με τον μπαμπούλα του Κατρούγκαλου και το νομοσχέδιο Χατζηδάκη που θεωρεί κάθε ελεύθερο επαγγελματία στην ουσία φοροφυγά, έρχεται νέο χτύπημα για τον ιδιώτη ιατρό μέσω του αθέμιτου ανταγωνισμού εναντίον του απ’τους προνομιούχους πλέον μόνιμους ιατρούς του ΕΣΥ.
    Επειδή δεν νομίζω πως ο Υπουργός δεν γνωρίζει ότι τα νοσοκομεία πλέον θα γίνουν μαγαζάκια,ίσως τελικά ο σκοπός να είναι μέσω της εύνοιας των μονίμων ιατρών ΕΣΥ,να διαλυθεί το ΕΣΥ εκ των έσω όταν πλέον θα γίνει απλώς πεδίο άσκησης συμφερόντων των μονιμων/ιδιωτών ιατρών.
    Μόνιμος μισθός, λεφτά από εφημερίες, δωρεάν εξοπλισμός από το νοσοκομείο, ατελείωτη παροχή νέων πελατών από την μία.Εφκα, ρεύμα, πανάκριβος εξοπλισμός με ίδια κεφάλαια,κυνήγι ασθενών μέσω πληρωμών σε πλατφόρμες, διαφημίσεις,σοσιαλ και εξοντωτική φορολογία απ’την άλλη.
    Είναι θέμα επιβίωσης να καταπέσει αυτό που ετοιμάζεται από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.Έχουν βάλει τον ελεύθερο επαγγελματία απέναντι τους και πρέπει να οργανωθούμε πριν μας εξαφανίσουν.

  • 8 Μαρτίου 2024, 22:53 | Αναστάσης

    Ποια η πρόβλεψη στο νομοσχέδιο για τους επικουρικους γιατρούς των νοσοκομείων και των κέντρων υγείας; Συμπεριλαμβάνονται στους γιατρούς ΕΣΥ;

  • 8 Μαρτίου 2024, 21:42 | Θανάσης – Παιδίατρος

    Αποκαθίσταται επιτέλους μια ανισότητα.
    Χρόνια τώρα πανεπιστημιακοι και στρατιωτικοί ιατροί είχαν το δικαίωμα στο ιδιωτικό έργο. Επίσης τα τελευταία χρονια πολλοί ιδιώτες ιατροί προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στο ΕΣΥ με μπλοκακι με παρόμοια αποζημίωση που λαμβάνουν και οι ιατροί ΕΣΥ (και μέχρι πρόσφατα και αφορολογητη) ενώ ταυτόχρονα είχαν και το ιατρείο τους.
    Ισότητα παντού λοιπόν.
    Μια επισήμανση στο προτεινόμενο άρθρο: η ανανέωση της άδειας να είναι ετήσια και όχι κάθε 6 μήνες, γιατί θα γλυτώσει και τα γραφεία των νοσοκομείων από περιττή γραφειοκρατία.

  • 8 Μαρτίου 2024, 21:37 | ΒΜ

    Ο νόμος έχει ασάφειες εκ του πονηρού. Για παράδειγμα :
    Α. Ο αριθμός των πρωινών χειρουργείων θα πρέπει να παραμείνει σταθερός. Τι σημαίνει αυτό : τα πρωινά χειρουργεία θα διενεργούνται πλέον από γιατρούς που μέχρι τώρα δεν χειρουργούσαν αρκετά (οι ανώτεροι τους και οι διευθυντές έπαιρναν την μερίδα του λέοντος )όπως για παράδειγμα νεότεροι και λιγότερο έμπειροι επιμελητές και ειδικευόμενοι που θα κληθούν τώρα να συντηρήσουν τα νούμερα της κλινικής (αν μη τι άλλο θα αποκτήσουν εμπειρία πάνω στους ανυποψίαστους ασθενείς…. Καθότι στην Ελλάδα το λεγόμενο audit είναι έννοια επιστημονικής φαντασίας και πιθανόν με μεγαλύτερο αριθμό επιπλοκών τις οποίες θα υφίσταται ο ασθενής και θα πληρώνουμε ΟΛΟΙ!!!) . Άρα ο νόμος θα πρέπει να λέει ότι οι γιατροί θα πρέπει ονομαστικά να επιτελούν τον ίδιο αριθμό χειρουργείων που επιτελούσαν !!
    Β. Αν τώρα γιατροί συνεχίσουν να κάνουν τον ίδιο αριθμό χειρουργείων δεν θα είναι εξουθενωμένοι? Που είναι λοιπόν τώρα το λεγόμενο οκτάωρο που υποχρεωτικά πρέπει να δουλεύει το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό για να είναι ξεκούραστοι; Τώρα δεν θα είναι…εξουθενωμένοι; Με την πάγια αντιμισθία είναι κουρασμένοι και με την παραπάνω αμοιβή από τα χειρουργεία δεν θα είναι;
    Γ. Διαχρονικά έχει αποδειχτεί ότι όταν κάποιος μπορεί , (χωρίς να θέλω να ισοπεδώσω τους πάντες)βάζει το δάκτυλο στο…μέλι ! Με λίγα λόγια πιστεύει κανείς ότι δεν θα υποβαθμιστούν οι πρωινές υπηρεσίες προς όφελος της απογευματινής δραστηριότητας? Απόδειξη ότι πολύς κόσμος πηγαίνει στα απογευματινά ιατρεία απλά γιατί δεν πιστεύει ότι θα λάβει την ίδια περίθαλψη στο πρωινό ωράριο .
    Δ. Οι ιατροί που συμβάλλουν στην προετοιμασία ενός ασθενούς για χειρουργείο(πχ καρδιολόγοι, ακτινολόγοι, μικροβιολόγοι, παθολογοανατόμοι κλπ πώς θα αμείβονται?)
    Ε. Οι ασθενείς που θα επιλέγουν να χειρουργούνται το απόγευμα επ αμοιβή πέραν της επιλογής ιατρού θα μπαίνουν σε παράλληλη λίστα που θα εξυπηρετείται άμεσα;
    Δηλαδή με το αντίστοιχο οικονομικό τίμημα θα ..αναβαθμίζονται και θα μπαίνουν μπροστά από τα .. κορόιδα που θα επιλέξουν να εξυπηρετηθούν στο πρωινό ωράριο? Ο νόμος θα προβλέπει οτι η αναμονή θα παραμένει ίδια ή στο μέλλον θα εξευρεθεί και κάποια αμοιβή για …αναβάθμιση λίστας αναμονής?

    Με λίγα λόγια στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας δημιουργούνται δύο κατηγορίες: οι έχοντες και οι μη έχοντες!!! Και μην μου πει κάποιος ότι ο ασθενής θα πρέπει να έχει δικαίωμα επιλογής. ΕΙΜΑΙ ΥΠΕΡ του δικαιώματος επιλογής ιατρού . Με κανόνες όμως και με αντίστοιχα μπόνους. Με λίγα λόγια ο κάθε ιατρός επίσημα να εξετάζει ασθενείς που τον επιλέγουν το πρωί και όσο περισσότεροι τον επιλέγουν αυτό να αντιστοιχεί σε γενναίο μπόνους στο μισθό του καθότι ο η αξιολόγηση θα γίνεται από τον ίδιο τον κόσμο . (Αυτό που χρειάζεται είναι Αξιοπρεπής μισθός για τους ιατρούς και επιπλέον ο καλύτερος θα πρέπει να ΑΜΕΙΒΕΤΑΙ ακόμα καλύτερα και ο λιγότερο καλός να προσπαθεί να γίνεται καλύτερος για να αμειφθεί και καλυτέρα!!) Στον ιδιωτικό τομέα αυτό γίνεται. Ο καλός γιατρός έχει πελατεία και ο κακός….πεινάει.
    Αν μπλέξουμε τον δημόσιο χαρακτήρα της υγείας με κανόνες ιδιωτικής πρωτοβουλίας φοβάμαι ότι θα ανοίξει ο ..ασκός του Αιόλου και θα ξεκινήσει η κατάρρευση ενός από τους πυλώνες μιας ευημερούσας κοινωνίας που είναι η δημόσια υγεία…

  • 8 Μαρτίου 2024, 17:13 | Γρυπιώτης Ιωάννης

    Να διευκρινιστεί για τους ιατρούς του ΕΚΑΒ ως ιατροί ΕΣΥ ότι εκτός του ότι δυνανται να ασκούν ιδιωτικό έργο ποιός θα έιναι υπεύθυνος για την έκδοση αδείας για την ασκηση ιδιωτικού έργου . Συγχαρητήρια στον Υπουργό και στο επιτελείο του .

  • 8 Μαρτίου 2024, 17:17 | Γαβράς Παναγιώτης

    Στην Πρωτοβάθμια εργάζονται ήδη γιατροί πού διατηρούν νόμιμο ιατρείο, με δικαστικές αποφάσεις. Είναι άδικο αυτοί να μην περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο και να συρονται κάθε τόσο στα δικαστήρια. Πρόσφατα απολύθηκαν από την 2η ΥΠΕ δεκάδες έμπειροι γιατροί μετά από 30 και πλέον χρόνια εργασίας. Εφόσον σύμφωνα με τον νόμο θα έχουν δικαίωμα άσκησης ιδιωτικού έργου όλοι οι γιατροί του ΕΣΥ και της ΠΦΥ,πρέπει το Υπουργείο να λήξει και αυτό το πρόβλημα. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΓΑΒΡΑΣ, Γραμματέας της Πανελληνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων ΠΦΥ

  • 8 Μαρτίου 2024, 17:37 | Γαβράς Παναγιώτης

    Ενώ στο άρθρο δίνεται η δυνατότητα άσκησης ιδιωτικού έργου στους γιατρούς που εργάζονται στα Νοσοκομεία και στην Πρωτοβάθμια, δεν προβλέπεται κάτι τέτοιο για όλες τις κατηγορίες ιατρών.Συγκεκριμενα στην ΠΦΥ εργάζονται, με δικαστικές αποφάσεις συνάδελφοι που διατηρούν το νόμιμο ιδιωτικό τους ιατρειο. Όμως οι ΥΠΕ έχουν προσφύγει στο Εφετειο ζητώντας την απόλυση τους. Πρόσφατα απολύθηκαν από την2η ΥΠΕ δεκάδες εμπειροι γιατροί,που δούλευαν πολλά χρόνια μετά από σχετική εφετειακη απόφαση. Θεωρώ λογικό και δίκαιο στο Ν/Σ να περιληφθεί διάταξη, πού να τελειώνει οριστικά τις δικαστικές διαμάχες. Εφόσον δίνεται δυνατότητα άσκησης ιδιωτικού έργου στους γιατρούς ΕΣΥ, είναι μη λογικό να απολύονται γιατροί πού έχουν χρόνια τώρα,νόμιμο ιατρείο. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΓΑΒΡΑΣ,Γραμματέας Πανελληνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων ΠΦΥ.

  • 8 Μαρτίου 2024, 15:39 | Άγγελος

    Σύντομα ο νόμος θα πάει στο ΣτΕ για αθέμιτο ανταγωνισμό. Δεν είναι δυνατόν ένας ιατρός του ΕΣΥ να εισπράττει μισθό απ το νοσοκομείο για να βλέπει τους πελάτες στο ιατρείο του και να τους εξυπηρετεί με τα μηχανήματα του νοσοκομειου. Να δώσετε λοιπόν τη δυνατότητα και στους ιδιώτες να χρησιμοποιούν τις δομές του δημοσίου. Αν όχι θα τα πούμε στα δικαστήρια και στις εκλογές.

  • 8 Μαρτίου 2024, 15:07 | Z

    Στο άρθρο δεν διευκρινίζεται αν οι επικουρικοί ιατροί θα μπορούν να ασκούν ιδιωτικό έργο, εφόσον εφαρμοστεί ο συγκεκριμένος νόμος, είναι οξύμωρο οι ιατροί κλάδου ΕΣΥ-δημοσίου δικαίου-να δύνανται να ασκούν ιδιωτικό έργο και οι επικουρικοί -ιδιωτικού δικαίου- να μη δύνανται. Η μη εφαρμογή στους επικουρικούς θα αποτελέσει μία ακόμη οπισθοδρομική διάκριση που υποτιμά και διαχωρίζει τους νέους συναδέλφους( όπως και η μη δυνατότητα λήψης αδειών μετεκπαίδευσης κλπ.. )

  • 8 Μαρτίου 2024, 13:11 | ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΜΑΛΗΣ

    ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΑΛΛΟ ΕΝΑ ΒΗΜΑ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΙΔΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΥΓΕΙΑΣ.
    ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΜΕ ΤΟΝ ΠΙΟ ΒΑΡΒΑΡΟ ΝΕΟΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΡΟΠΟ , ΤΗΣ ΙΔΕΟΛΟΓΙΑΣ ΤΟΥ ΑΚΡΑΤΟΥ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΥ, ΤΟΥ «ΘΑΝΑΤΟΥ ΤΟΥ ΕΜΠΟΡΑΚΟΥ».
    ΑΣ ΜΗΝ ΚΡΥΒΟΜΑΣΤΕ:
    Η ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΔΩΣΕΙ ΟΧΙ ΑΥΞΗΣΕΙΣ, ΟΥΤΕ ΚΑΝ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΕΙ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΚΑΙ ΝΑ ΕΠΑΝΑΦΕΡΕΙ ΤΟ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΟ ΟΠΩΣ ΗΤΑΝ ΠΡΙΝ ΤΟΝ ΑΥΓΟΥΣΤΟ ΤΟΥ 2012.
    ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΕΠΑΝΑΦΕΡΕΙ ΤΗΝ ΑΥΤΟΤΕΛΗ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ ΤΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΩΝ
    ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΚΑΙ ΚΑΛΥΨΗ ΤΩΝ ΤΕΡΑΣΤΙΩΝ ΚΕΝΩΝ

    ΔΕΝ ΖΗΤΑΜΕ ΜΙΣΘΟΥΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ!
    ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΑΣ ΔΩΣΕΙ ΜΙΣΘΟΥΣ ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ???

    ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ, ΓΙΑΤΙ ΛΕΦΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ, ΑΠΛΩΣ ΣΚΟΠΕΥΕΙ ΝΑ ΔΩΣΕΙ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΑ 30.000 ΕΥΡΩ ΣΕ ΕΙΔΙΚΕΥΟΜΕΝΟΥΣ, ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΤΟΥ ΜΙΣΘΟΥ, ΚΑΙ ΑΓΝΩΣΤΟ ΜΠΟΝΟΥΣ (100.000 ΕΥΡΩ?) ΕΠΙ ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ ΣΕ ΙΑΤΡΟΥΣ ΠΟΥ ΕΠΑΝΑΠΑΤΡΙΖΟΝΤΑΙ (ΠΡΟΣΦΑΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΑΓΑΠΙΔΑΚΗ). ΝΑ ΜΗΝ ΜΙΛΗΣΟΥΜΕ ΓΙΑ ΛΙΣΤΕΣ ΠΕΤΣΑ, ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΑΝΑΘΕΣΕΙΣ ΚΛΠ ΚΛΠ

    ΚΑΛΗ ΤΥΧΗ ΣΤΟΥΣ ΑΣΘΕΝΕΙΣ

  • 8 Μαρτίου 2024, 11:46 | Γιάννης

    Πολύ σωστό μέτρο.
    Είναι ο μοναδικός τρόπος για να μπορούν οι ασθενείς να επιλέξουν τον ιατρό της επιλογής τους χωρίς να χρειάζεται να επισκεφθούν μια δημόσια δομή και ταυτόχρονα να υπάρχει αφενός το αίσθημα ισότητας μεταξύ των πανεπιστημιακών, στρατιωτικών και ιατρών του ΕΣΥ και αφετέρου καλύτερες αμοιβές για τους ιατρούς του ΕΣΥ.
    Η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα της Ευρώπης που συνεχίζει να έχει σε πλήρη και αποκλειστική απασχόληση τους υψηλής εμπειρίας και εξειδίκευσης, ιατρούς του εθνικού συστήματος υγείας.
    Θα πρέπει να ξεκαθαριστεί το φορολογικό καθεστώς καθώς και να μην υπάρχουν επιπλέον ασφαλιστικές εισφορές καθότι αυτές είναι ήδη παρακρατημένες από τα νοσοκομεία.
    Ο εκάστοτε διοικητής θα πρέπει να μπορεί να ελεγχθεί σε περίπτωση αρνητικής απόφασης στην αίτηση γιατρού για άσκηση ιδιωτικού έργου.

  • 8 Μαρτίου 2024, 11:25 | Ρέα

    Πόλυ άδικη ρύθμιση για τους νέους επαγγελματίες υγείας. Ο ασθενής μετατρέπεται αυτόματα σε πελάτη… και τα τατκικά ιατρεία των δημόσιων νοσκομείων σε χωρο αναμονής των ιδιωτικών ιατρείων των μόνιμων επιμελητών ΕΣΥ. Θα προβλέπεται άραγε κάποιος μηχανισμός ελέγχου, έτσι ώστε να διαπιστωθεί αν ο επιμελητής ΕΣΥ προσέρχεται κανονικά στην πρωινή του εργασία; Αν δέχεται να εξετάσει περιστατικά και όχι απλά να τα παραπέμπει στο ιδιωτικό του ιατρείο;

    Πέρα από αυτό, οι επιμελητές ΕΣΥ θα συνεχίσουν να απολαμβάνουν τη μόνιμή τους θέση και τον τακτικό μισθό τους συν τις μηνιαίες εφημερίες (ως επίσημα εισοδήματα, για ανεπίσημες πηγές δεν θα αναφέρουμε) με την βοήθεια των οποίων θα μπορεί να γίνεται η χρηματοδότηση του ενοικίου και των λογαριασμών των ιδιωτικών ιατρείων τους. Σε αντίθεση ένας νέος γιατρός πρέπει να χρηματοδοτήσει μόνος του τα υπέρογκα ποσά που ζητούνται πλέον για ενοίκια επαγγελματικών χώρων, ασφαλιστικά ταμεία, φόρους, λογαριασμούς ενέργειας συν τον εκάστοτε εξοπλισμό του χώρου που απαιτείται ανάλογα με την ειδικότητα του γιατρού. Για αυτούς τους ανθρώπους προβλέπεται κάποια ρύθμιση για ενίσχυση του εισοδήματός τους ή ελάφρυνση των πάγιων εξόδων τους;

  • 8 Μαρτίου 2024, 11:25 | Γεώργιος Πασιακος

    Οι εντατικολογοι και άλλοι γιατροί του ΕΣΥ δεν κάνουν τακτικά εξωτερικά ιατρεία. Πρέπει να διευκρινιστεί τι ισχύει στις περιπτώσεις αυτές καθώς διαφορετικά αποκλείονται από τη διάταξη αυτή και η στελέχωση των ΜΕΘ θα εμποδίζεται από το αντικίνητρο αυτό. Θα προτιμούν οι γιατροί να μην εργάζονται στη ΜΕΘ αλλά σε άλλες κλινικές που επιτρέπουν την αξιοποίηση της διάταξης.

  • 8 Μαρτίου 2024, 11:24 | Κατερίνα

    Επιτέλους οι ιατροί του ΕΣΥ δεν πρέπει να θεωρούμαστε ιατροί άλλης κατηγορίας. Από τη στιγμή που οι στρατιωτικοί και οι πανεπιστημιακοί (και οι έως προσφάτως ιατροί του ΙΚΑ) έχουν δικαίωμα παράλληλης ιδιωτικής εργασίας γιατί να μη μπορούμε και οι του ΕΣΥ να κάνουμε το ίδιο. Το τυράκι των απογευματινών ιατρείων εντός νοσοκομείου είναι μια κοροϊδία γιατί το μεγαλύτερο ποσό της αμοιβής του ασθενούς το καρπώνεται το ίδιο το νοσοκομείο, ο ασθενής νομίζει ότι σε πληρώνει και σε εσένα καταλήγουν 5-20 ευρώ αναλόγως βαθμίδας. Ας με αφήσουν λοιπόν να κάνω εγώ ιατρείο όπου θέλω, να επωμιστώ τα έξοδα της λειτουργίας του αλλά η αμοιβή μου και ο τρόπος που θα το λειτουργώ να είναι δικά μου!
    Ωστόσο είναι τραγικό λάθος αυτό το σωστό βήμα, να το υπονομεύετε με την υποχρεωτικότητα να πρέπει να το ευλογεί ο κάθε προσωρινός-κομματικός διοικητής ανά κάποιους μήνες. Θα ανοίξουν μέτωπα συντεχνιακά, ημέτερων, εκβιαστικά, εκδικητικά και φυσικά ποιος μπορεί να επενδύσει, να»στήσει» ιδιωτικό έργο αν ξέρει ότι σε λίγους μήνες μπορεί να αναγκαστεί να το κλείσει!
    Επιπλέον, κάποιες ειδικότητες κερδίζουν ποσοστό από τις απογευματινές θεραπείες των ασθενών. Άλλη κοροϊδία αυτή διότι τα ποσά αυτά περνούν σε άλλη κατηγορία στην εφορία (έσοδα από επιχειρηματική δραστηριότητα) και κάποιοι καλούνται να επιστρέψουν έως και 40% πίσω στο κράτος φόρο από αυτά που εισέπραξαν! Απλά το χρήμα κάνει κύκλους, εμείς νομίζουμε ότι βγάζουμε χρήματα και μετά τα γυρίζουμε πίσω.
    Σχετικά με τις ασφαλιστικές εισφορές, από τη στιγμή που είσαι υπάλληλος πλήρους απασχόλησης και πληρώνεις εισφορές ανάλογα με την ασφαλιστική σου κατηγορία γιατί θα πρέπει να πληρώνεις επιπλέον; Αν αυτό σου διασφαλίσει περισσότερα ένσημα και γρηγορότερη συνταξιοδότηση καλώς. Διαφορετικά για ποιο λόγο; Δε φτάνουν οι ατελείωετες ώρες εφημεριών που είμαστε ο μόνος κλάδος στον οποίο αυτός ο χρόνος δεν είναι συντάξιμος;
    Σχετικά με τις παρατάσεις των προς συνταξιοδότη συναδέλφων. Παρόλο που κάποιοι έχουμε την τύχη να έχουμε εξαιρετικούς δευθυντές-δασκάλους και τους σεβόμαστε και τους ευχαριστούμε για όσα έχουν προσφέρει, φοβάμαι πως το πρόβλημα στελέχωσης δεν λύνεται με αυτό τον τρόπο. Είναι κοινό μυστικό για το ποιος καλείται να κάνει τις δουλειές τους, ποιος εμφανίζεται ως θεράποντας στον ασθενή, ποιος καρπώνεται τις αμοιβές και ποιος είναι εκείνος που τρέχει για να βγει ο άλλος ασπροπρόσωπος. Το ΕΣΥ χρειάζεται νέους γιατρούς, ξεκούραστους, φρέσκους, με πρόσφατες up to date γνώσεις,οχι διευθυντές που δεν λένε να αποχωριστούν τις καρέκλες τους και θέλουν ένα σωρό αυλικούς να τους πλαισιώνουν… Σκεφτείτε αν μια μέρα λείψουν όλοι οι 65+ από τα νοσοκομεία τι θα γίνει και τι αντίστοιχα θα συμβεί εάν λείψουν ειδικευόμενοι και νεαροί επιμελητές…

  • 8 Μαρτίου 2024, 10:06 | ΑΛΕΚΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

    Αυτή η ρύθμιση ήταν ο μονος πρακτικός τρόπος να λυθεί η μεγάλη φυγή ιατρικού προσωπικού από το ΕΣΥ. Και όσοι (Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος και ΟΕΝΓΕ – ΕΝΙ) περί άλλων τυρβάζουν έχουν απλά αλλότριους σκοπούς. Και εξηγούμαι:
    1. Δεν μπορείς να ζητάς μαζικές αυξήσεις σε ιατρούς ΕΣΥ. Επειδή πολύ απλά δεν θα τις πάρεις. Θα αρχίσει αντίστοιχο κύμα απαιτήσεων για τους νοσηλευτές, παραιατρικό προσωπικό, τα σώματα ασφαλείας, δικαστικούς, πυροσβέστες κοκ.
    2. Το κυριότερο. ΠΟΙΟΣ θα πάρει ΠΟΣΗ αύξηση για να παράγει ΤΙ ΕΙΔΟΥΣ έργο, σε ΠΟΙΑ ΠΕΡΙΟΧΗ.
    Δυστυχώς το ΕΣΥ είναι οργανωμένο τη δεκαετία του 1980 με τις αρχές που κυριαρχούσαν τη δεκαετία του 1970 και ΕΜΕΙΝΕ ΕΚΕΙ.
    Πως είναι δυνατό κύριοι και κυρίες του ΠΙΣ και της ΟΕΝΓΕ να παίρνουν τον ίδιο μισθό ο δερματολόγος στο Συγγρού, ο Παθολόγος στο Λαϊκό και ο Νευροχειρούργος στο ΚΑΤ? Τι αξία έχει η θεραπευτική παρέμβαση του ενός και τι αξία η θεραπευτική παρέμβαση του άλλου? Τι ρίσκο για ασθενή αντιμετωπίζει ο ένας και τι ο άλλος στη καθημερινή κλινική πρακτική και στις εφημερίες?
    Ποιον κοροιδεύετε κύριοι του ΠΙΣ ενώ εκ του πονηρού ζητάτε γενικά και αόριστα αυξήσεις? Δεν καταλαβαίνουμε εμείς οι ΕΣΥτες ότι το κάνετε για να ΜΗΝ γίνει τίποτα και να ΜΗΝ θιγούν τα συμφέροντα των ιδιωτών, που θέλουν ένα ΕΣΥ αδύναμο απλά για να στέλνουν τη λάντζα, να ξεφορτώνονται τα επικίνδυνα?
    Ποιον κοροιδεύετε κύριοι της ΟΕΝΓΕ όταν ζητάτε γενικά και αόριστα αυξήσεις και μας προτρέπετε να κάνουμε πορείες και συγκεντρώσεις για να δείχνετε πολιτικά ότι η ΕΚΑΣΤΟΤΕ κυβέρνηση έχει ‘ΤΗ ΛΑΙΚΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ’ και το υπόλοιπο ακροαριστερίζον λεξιλόγιο σας?

    ΕΚΕΙ μας οδήγησε η χρόνια άρνηση σας να αντιμετωπίσετε πραγματικά το πρόβλημα μετασχηματίζοντας το ΕΣΥ ώστε κάθε νοσοκομείο να μπορεί να προκηρύξει τη θέση Ιατρού που του λείπει για να κάνει συγκεκριμένο έργο, σε συγκεκριμένο τόπο και με αμοιβή που θα προσελκύσει επιστήμονα από την αγορά.

    ΜΕΧΡΙ να ζητήσετε κάτι τέτοιο ΜΗ ΜΙΛΑΤΕ ΕΞ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΜΑΣ

  • 8 Μαρτίου 2024, 09:14 | ΓΙΩΡΓΟΣ

    Συγχαρητήρια στον υπουργό κ. Γεωργιάδη .Επιτέλους η Ελλάδα γίνεται και σε αυτόν τον τομέα μια ευρωπαϊκή χώρα Που ξεφεύγει από τα κατάλοιπα της κομμουνιστικής εποχής και δίνει την ελευθερία στους ιατρούς του ΕΣΥ οπως οι στρατιωτικοί και πανεπιστημιακοί Να μπορούνε αν θέλουν εργαστούν και ιδιωτικό τομέα.
    Ο πιο άξιος υπουργός ύγειας όλων των εποχών.

  • 8 Μαρτίου 2024, 09:38 | Θεόδωρος

    Γενικά , προς τη σωστή κατεύθυνση.
    Χρειάζονται όμως διευκρινήσεις και διορθώσεις-
    1) Γιατί αίτηση ανα εξάμηνο? Γραφειοκρατεία χωρίς λόγος. Εφόσον διασφαλίζεται η εύρυθμη λειτουργία του νοσοκομείου/κ.υγείας (ευθύνη του διοικητή) , ποιός ο λόγος?
    ( Αν πάλι πρέπει να υπάρχει υποχρεωτικά μια γραφειοκρατική διαδικασία, γιατί μόνο 2 φορές το χρόνο δίδεται η δυνατότητα αίτησης? Η αίτηση θα πρέπει να μπορεί να υποβληθεί όλο το χρόνο )
    2) Ποιά η διαδικάσία ελέγχου του Διοικητή σχετικά με την απόφαση? (ειδικά την αρνητική , όπου το γνωστό «ανάγκες υπηρεσίας» μπορεί να καλύπτει οποιαδήποτε προσωπική επιδίωξη.?)
    3) Ο ακριβής τρόπος φορολόγησης και ασφάλισης χρειάζεται να διευκρινιστεί.

  • 8 Μαρτίου 2024, 08:35 | Βασιλείου Παναγιώτης

    Η ρύθμιση είναι σωστή. Μέχρι σήμερα είχαμε α) πανεπιστημιακούς ιατρούς με δικαίωμα να έχουν ιατρείο, β) στρατιωτικούς ιατρούς με δικαίωμα άσκησης ιδιωτικού έργου, γ) ιδιώτες ιατρούς με τη δυνατότητα να απασχοληθούν και σε δομές της δημόσιας υγείας. Οι ιατροί του ΕΣΥ, οι οποίοι αποτελούν μόλις το 30% του ιατρικού δυναμικού της χώρας, ήταν οι μόνοι που περιορίζονταν.
    Να ληφθεί υπόψιν από το νομοθέτη ότι υπάρχουν και ιατροί ΕΣΥ οι οποίοι δεν κάνουν τακτικά ιατρεία, πχ οι εντατικολόγοι ή οι εργαστηριακοί. Όλοι ανεξαιρέτως να έχουν δικαίωμα άσκησης ιδιωτικού έργου.

  • 7 Μαρτίου 2024, 22:41 | Βασιλης

    Επιτέλους.
    Μετά από 50 χρόνια ομηρίας των γιατρών του ΕΣΥ τους δίνεται η δυνατότητα να ασκήσουν και ιδιωτικό επάγγελμα.
    Είναι ανοησία αυτό που υποστηρίζουν οι αρτηριοσκληρωυικοι θιασώτες του κρατισμού ότι αυτό φαλκιδευει τον δημόσιο χαρακτήρα του ΕΣΥ. Δημόσιο σύστημα δεν σημαίνει κρατικό. Δημόσιο σημαίνει ότι η πολιτεία ασκεί τον έλεγχο και κανονίζει τις προϋποθέσεις έτσι ώστε ο κάθε πολίτης ανάλογα με τις προτιμήσεις του να απολαμβάνει την υπηρεσία υγείας που θέλει.

  • 7 Μαρτίου 2024, 22:21 | ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

    Η ΚΕΡΚΟΠΟΡΤΑ ΤΗΣ ΑΛΩΣΗΣ ΤΟΥ ΕΣΥ ΑΝΟΙΞΕ ΔΙΑΠΛΑΤΑ. ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΓΕΛΑ ΚΑΝΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΘΕΝ ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΔΙΩΞΕΙΣ ΠΟΥ ΘΑ ΥΦΙΣΤΑΝΤΑΙ ΟΙ ΙΑΤΡΟΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΝΟΥΝ ΤΑ ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ ΤΟΥΣ ΣΤΟ ΕΣΥ. ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΒΗΜΑ ΜΕ ΤΟΝ ΞΑΦΝΙΚΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΕΣΥ ΘΑ ΕΙΝΑΙ Η ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ ΣΕ ΝΠΙΔ ΚΑΙ Η ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΤΗΣ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥΣ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ, ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΠΑΝΤΑ ΑΠΟΤΕΛΟΥΣΕ ΔΙΑΚΑΗ ΠΟΘΟ ΤΗΣ Ν.Δ., ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΔΗΘΕΝ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΝΑ ΑΣΚΕΙ ΜΟΝΟΝ ΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΠΡΟΛΗΨΗΣ, ΑΠΑΛΛΑΣΣΟΜΕΝΟ ΑΠΟ ΤΑ ΒΑΡΥΔΙΑ ΤΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ ! ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΝΕΙΣ ΜΑΝΤΗΣ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΤΙΛΗΦΘΕΙ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ. ΟΙ ΔΗΜΟΙ ΘΑ ΑΔΥΝΑΤΟΥΝ ΝΑ ΒΑΣΤΑΞΟΥΝ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ, ΘΑ ΜΕΤΑΚΥΛΙΟΥΝ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥΣ ΦΟΡΟΥΣ, ΘΑ ΠΑΡΑΠΟΝΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΔΗΜΟΤΕΣ ΚΑΙ ΕΝ ΤΕΛΕΙ ΚΑΤΑΧΡΕΩΜΕΝΑ ΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ, ΜΗΝ ΚΑΤΑΦΕΡΝΟΝΤΑΣ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΤΟΥΣ ΘΑ ΑΓΟΡΑΣΘΟΥΝ ΚΟΨΟΤΙΜΗ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥΣ ΟΜΙΛΟΥΣ. ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΣΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΥ ΚΟΙΜΟΥΝΤΑΙ ΜΕ ΤΑ ΤΣΑΡΟΥΧΙΑ ΤΟΥΣ. Ο ΠΑΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΚΟΝΤΑ…ΙΣΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΦΘΑΣΟΥΝ ΕΚΕΙ ΓΙΑ ΝΑ ΑΦΥΠΝΙΣΘΟΥΝ (ΙΔΙΟΝ ΤΗΣ ΦΥΛΗΣ ΜΑΣ !). ΠΟΥ ΕΙΣΑΙ ΓΙΩΡΓΟ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ ΝΑ ΔΕΙΣ ΤΟ ΕΡΓΟ ΣΟΥ ΝΑ ΚΑΤΑΚΡΕΟΥΡΓΕΙΤΑΙ !
    ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΚΟΣΤΟΥΣ-ΩΦΕΛΟΥΣ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΕΡΙ ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΟΤΗΤΑΣ : ΤΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ, ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ Η ΙΔΙΑ Η ΙΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΕΙΝΑΙ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ (ΤΑ ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΣΤΟ ΣΥΜΠΑΝ) ΠΟΥ ΠΑΡΑΓΟΥΝ ΑΡΝΗΤΙΚΗ ΕΝΤΡΟΠΙΑ ΟΣΟ ΜΠΟΡΟΥΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΘΕ ΑΝΘΡΩΠΟ (ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΗ ΦΘΟΡΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΣΘΕΝΕΙΑ). ΕΚ ΤΩΝ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ ΛΟΙΠΟΝ ΚΟΣΤΙΖΟΥΝ ΚΑΙ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ (ΛΕΛΟΓΙΣΜΕΝΑ ΒΕΒΑΙΑ) ΟΦΕΙΛΕΙ ΝΑ ΤΟ ΠΑΡΕΧΕΙ ΚΑΙ ΒΑΣΕΙ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ Η ΙΔΙΑ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΛΗΤΕΙΑ.

  • 7 Μαρτίου 2024, 21:33 | Αλέξανδρος

    Επιτέλους απελευθερώνεται το επάγγελμα του ιατρού,πράγμα που θα συμβάλει στην παραμονή ικανού αριθμού ιατρών στο ΕΣΥ. Γιατί άραγε να μπορούν να ασκούν ιδιωτικό επάγγελμα μόνο οι πανεπιστημιακοί και οι στρατιωτικοί? Τελικά φαίνεται ότι διορθώνεται η ιατρική δύο ταχυτήτων ,πού οδήγησε στην έξοδο μεγάλου αριθμού ιατρών από το ΕΣΥ. Θετικό μέτρο που θα βοηθήσει στη λειτουργία του συστήματος και ίσως οδηγήσει και σε «επιστροφή » πολλών που έχουν φύγει

  • 7 Μαρτίου 2024, 21:42 | Φωτιάδης

    Θα πρέπει να υπάρχουν μόνο φορολογικές και όχι ασφαλιστικές εισφορές για την άσκηση ιδιωτικού έργου, καθώς οι κρατήσεις των γιατρών είναι ήδη υψηλές.

  • 7 Μαρτίου 2024, 20:44 | ΣΤΑΥΡΟΣ

    1. και ασφαλιστικές εισφορές. Δηλαδή δε δίνουν αρκετά οι ιατροί του ΕΣΥ? αν δίνουν και άλλα θα έχουν και μεγαλύτερα συνταξιοδοτικά οφέλη?
    2.Φορολογικές φυσικά και λογικό
    3.Αν απορρίπτεται το αίτημα από το Διοικητή τι γίνεται? Καταγγελίες για διαφυγόντα κέρδη θα υπάρχουν πολλές σε περίπτωση μη καθορισμού της διαδικασίας απόρριψης
    4. Ισχύουν οι προυποθέσεις συμμετοχής δηλαδή ή συμμετοχή σε 8 απογευματινά ή 4 εφημερίες και 4 απογευματινα? Αν ισχύσει σε κανένα επαρχιακό νοσοκομείο δε θα μπορούν να συμμετέχουν οι ιατροί μιας και σε ελάχιστα γίνονται απογευματινά ιατρεία και στα περισσότερα δεν μπορούν να λειτουργήσουν. Ισως να πρέπει να προβλεφθεί να συμμετέχουν σε 7-8 εφημεριές για παράδειγμα. Οι συνάδελφοι χαμηλών βαθμίδων δεν κάνουν απογευματινά για διάφορους λόγους.

  • 7 Μαρτίου 2024, 20:16 | Γεώργιος Φλώρος

    1. Αχρείαστη γραφειοκρατία η χορήγηση άδειας ανά εξάμηνο, τουλάχιστο ανά έτος αν όχι επί αορίστω αρκεί να είναι η άδεια και να υπάρχει παράλληλα ο έλεγχος.
    2. Υποθέτω ότι η φορόλογηση του ιδιωτικού έργου θα είναι αυτοτελής τουλάχιστο, στα πρότυπα του καθαρού ιδιωτικού έργου (έσοδα/έξοδα, κλίμακα φορολόγησης ελ.επαγγελματία).
    3. Γενικά έχει σημαντικά στοιχεία που λείπουν, ο ακριβής τρόπος φορολόγησης και ασφάλισης χρειάζεται να διευκρινιστεί.

  • 7 Μαρτίου 2024, 20:31 | Πρώην εργαζόμενος στο ΕΣΥ

    Πώς θα ελεγχθούν οι λίστες των εξωτερικών ιατρείων των δημοσίων νοσοκομείων;
    Θα είναι γεμάτες με πλασματικά ραντεβού όπως γίνεται κατά συρροή εδώ και χρόνια ούτως ώστε να μένουν ελεύθερα μόνο τα απογευματινά εξωτερικά ιατρεία).

    Έρχεται το τέλος του ΕΣΥ, οι εισφορές δεν είναι πλέον ανταποδοτικές με αυτό το νομοσχέδιο.

  • 7 Μαρτίου 2024, 19:36 | Αναστάσης

    Δε δημιουργείται όμως με αυτό το νόμο αθεμιτος ανταγωνισμός; Γιατί ένας νέος γιατρός να χρειάζεται ένα μεγάλο κεφάλαιο για να εξοπλίσει το ιατρείο του ( δερματολογικό- ΩΡΛ- γαστρεντερολογικο) όταν ο γιατρός του Δημοσίου απλά θα χρειάζεται ένα γραφείο και οποιαδήποτε πράξη θα τη πραγματοποιεί στο δημόσιο νοσοκομείο ;
    Επίσης θα δίνεται η δυνατότητα σε όλους τους γιατρούς του ΕΣΥ να απασχολούνται στον ιδιωτικό τομέα ( ειδικευόμενοι- επικουρικοί ιατροί );

  • 7 Μαρτίου 2024, 19:10 | Γιώργος

    Συγχαρητήρια στον υπουργό που προχωρά στην αναγκαία μεταρρύθμιση , για να προσφέρει κίνητρα στους γιατρούς του ΕΣΥ. Το ΕΣΥ μόνο να κερδίσει έχει από αυτό. Οι καλύτεροι επιστήμονες θα παραμείνουν σε αυτό και νέοι γιατροί από το εξωτερικό θα έρθουν να καταλάβουν τις θέσεις που προκηρύσσονται . Σε όλα τα εθνικά συστήματα ( Μεγάλη Βρετανία , Αγγλία , Σουηδία ) αυτό συμβαίνει ακριβώς για να προσελκύσει νέους καλά εκπαιδευμένους γιατρούς να ενταχθούν στο σύστημα υγείας. Με επιτυχία , με ελέγχους για χρόνια . Δυστυχώς στην Ελλάδα οι περισσότερες μεταρρυθμίσεις σκοντάφτουν στις απειλές ομάδων επαγγελματικών και σε απειλές τύπου θα τα πούμε στις εκλογές.
    Το παρόν λειτουργεί επιτυχημένα με Πανεπιστημιακούς και στρατιωτικούς γιατρούς για χρόνια .
    Αναβαθμίζει επιστημονικά και οικονομικά και τους γιατρούς του ΕΣΥ σε σχέση με τους συναδέλφους τους που εργάζονται στα ίδια νοσοκομεία .
    Θα προσφέρει νέο δυναμικό στις υπηρεσίες υγείας και στον ιδιωτικό τομέα .
    Θα δημιουργήσει συνεργασίες που θα είναι προς όφελος των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας για τον πολίτη .
    Μπράβο στη Κυβέρνηση και στον Υπουργό που βάζει στο κέντρο των παρεχόμενων υπηρεσιών τον πολίτη και προσπαθεί να αναβαθμίσει το σύστημα που προσφέρει υπηρεσίες υγείας στο σύνολο των πολιτών και κυρίως σε εκείνους που δεν μπορούν να τις λαμβάνουν από τον ιδιωτικό τομέα .

  • 7 Μαρτίου 2024, 19:49 | Παναγιώτης

    Στα πλαίσια της μεγαλύτερης και καλύτερης εκμετάλλευσης των υποδομών των Δημόσιων Νοσοκομείων οι ιδιώτες ιατροί ,(κυρίως χειρουργικές ειδικότητες) να έχουν τη δυνατότητα να χειρουργούν στα απογευματινά χειρουργεία .
    Με σωστές και στοχευμένες αυστηρές διατάξεις μπορούν να ωφεληθούν :

    α) οι Ασθενείς που θα χειρουργούνται άμεσα και θα καλύπτονται πλήρως από τον ΕΟΠΥ ως αναφορά τα νοσήλια τους
    β) τα νοσοκομεία από την αύξηση της παραγωγικότητας τους
    γ) το νοσηλευτικό προσωπικό με αύξηση των αποδοχών του.
    δ)οι ιατροί αναισθησιολόγοι με αύξηση των αποδοχών τους.

    Το υπουργείο γιατί θα εκμεταλλευτεί την εμπειρία και δυνατότητα ιατρών που έχουν αποχωρήσει από το Δημόσιο και έχουν την δική τους πελατεία στον ιδιωτικό πλέον τομέα. Το μέτρο αυτό θα φέρει ανέξοδα στο δημόσιο ικανούς ιατρούς .
    Ας μη ξεχνάμε ότι η εξαιρετική εκπαίδευση και εμπειρία αυτών των ιατρών οφείλεται στο Δημόσιο τομέα Υγείας.

  • 7 Μαρτίου 2024, 18:11 | ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΔΕΔΕΣ

    Αποτυχημένες πρακτικές,που πλήττουν το δημόσιο σύστημα υγείας,τον ασθενή και μακροπρόθεσμα και τον ίδιο τον γιατρό του ΕΣΥ,που υποτίθεται σκοπεύουν να ενισχύσουν.
    Οταν η υγεία αποτελεί προτεραιότητα αγαπητοί αυξάνεις σε λογικό αλλά σημαντικό πλαίσιο τον χαμηλό σήμερα μισθό των γιατρών του ΕΣΥ και προχωράς με τη στελέχωση των νοσοκομείων με το απαραίτητο προσωπικό.Με αυτον τον τρόπο εξασφαλίζεις και τη καλυτερη λειτουργία του και τη βελτίωση των συνθηκών ζωής των λειτουργών του.
    Οταν δεν αποτελεί προτεραιότητα επικαλείσαι ότι δεν υπάρχουν χρήματα,βρίσκεις με εμπνευστή τη Γκάγκα και εκτελεστή τον σημερινό υπουργό – ενα πραγματικά απαράδεκτο απ όλες τις απόψεις νομοσχέδιο,με το οποίο διαλύεις το ήδη υποστελεχωμένο ΕΣΥ και πλήττεις τον ιδιωτικό χώρο,αφού οι διαταξεις του,τα κενά του σημεία και η μη δυνατότητα ρεαλιστικού ελέγχου των γιατρών που θα βγουν ευνοούν τον αθέμιτο ανταγωνισμό.
    Η λέξη ντροπή είναι λίγη

  • 7 Μαρτίου 2024, 16:30 | Χρήστος Καμπόλης

    Η αμοιβή των ιατρών του ΕΣΥ για υπηρεσίες στον ιδιωτικό τομέα θα πρέπει να υπόκεινται ΜΟΝΟ σε φορολογικές και ΟΧΙ ασφαλιστικές κρατήσεις, καθώς για τους αμιγώς εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα οι ασφαλιστικές εισφορές ΠΛΕΟΝ αφορούν μόνο την βασική εργασία τους και όχι τις υπόλοιπες ενασχολήσεις τους.
    Είναι γνωστό ότι οι γιατροί του ΕΣΥ υπόκεινται ΗΔΗ σε σημαντικές εισφορές τόσο για την πρωινή εργασία τους όσο και για την υπερωριακή απασχόληση (εφημερίες) εντός του ΕΣΥ.

  • 7 Μαρτίου 2024, 15:12 | Σταμάτης

    Με ποιόν τρόπο θα ελέγχετε κύριοι αν ο νοσοκομειακός ιατρός δε βλέπει ασθενείς που έχει δει στο νοσοκομείο? Με τον ίδιο ελεγκτικό μηχανισμό που εποπτεύετε τους πανεπιστημιακούς? Είναι όνειδος για την παράταξη της ΝΔ αυτός ο νόμος. Αυτό δε θα μείνει αναπάντητο στις εκλογές.

  • 7 Μαρτίου 2024, 11:42 | ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΣΤΑΥΡΟΥ

    Σωστο μετρο. Οι ιατροι ΕΣΥ εφοσον δεν αμελουν τα τακτικα τους καθηκοντα στη δομη που εργαζονται, πρεπει να μπορουν στον υπολοιπο χρονο τους να συμπληρωνου το εισοδημα τους με νομιμο τροπο.
    Να προβλεφθει θα πρεπει να αιτιολογειται αναλυτικα και τυχον απορριψη του αιτηματος του ιατρου για αδεια απο τον Διοικητη και να υπαρχει δυνατοτητα ενστασης σε ανωτερο οργανο.

  • 7 Μαρτίου 2024, 10:43 | ΣΕΧΙΔΗΣ

    Οι γιατροί του ΕΣΥ θα πρέπει να παραμείνουν πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης και να μην έχουν δικαίωμα για άσκηση ιδιωτικού έργου για τους εξής λόγους.
    α)θα γίνεται άγρα ασθενών -πελατων από τους δημόσιους φορείς προς τα ιδιωτικά ιατρεία όπως παλαιότερα συνέβαινε ενίοτε στο ΙΚΑ.
    β) δεν θα δίνουν την απαιτούμενη προσοχή και ενδιαφέρον στον ασθενή στο νοσοκομείο διότι θα έχουν το μυαλό τους στο ιδιωτικό ιατρείο
    γ)οι προϋποθέσεις που ορίζει το προτεινόμενο άρθρο δεν θα μπορούν να εφαρμοστούν από την αρμόδια δυπε.