Άρθρο 30 Μεταφορά προσωπικού στον Εθνικό Οργανισμό Πρόληψης και Αντιμετώπισης των Εξαρτήσεων

Με την έναρξη της λειτουργίας του Εθνικού Οργανισμού Πρόληψης και Αντιμετώπισης των Εξαρτήσεων (Ε.Ο.Π.Α.Ε.):
α) Το προσωπικό που υπηρετεί στον Ο.ΚΑ.ΝΑ. και στο ΚΕ.Θ.Ε.Α., με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου μεταφέρεται αυτοδικαίως, με την ίδια σχέση εργασίας και διατηρώντας τα εργασιακά του δικαιώματα, στον Ε.Ο.Π.Α.Ε. και καθίσταται αυτοδικαίως προσωπικό του Ε.Ο.Π.Α.Ε.. Για τη μεταφορά εκδίδονται σχετικές διαπιστωτικές πράξεις του Προέδρου του Ε.Ο.Π.Α.Ε., οι οποίες ισχύουν από την 1η.9.2024 για όλες τις έννομες συνέπειες.
β) Το προσωπικό που υπηρετεί στα ως άνω νομικά πρόσωπα με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου ή με σύμβαση έργου ή σύμβαση παροχής υπηρεσιών ή με καθεστώς απόδειξης παροχής υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένων και των απασχολούμενων με οποιαδήποτε σχέση εργασίας σε συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα, μεταφέρεται αυτοδικαίως με την ίδια σχέση εργασίας στον Ε.Ο.Π.Α.Ε., μέχρι την ημερομηνία λήξης της σύμβασής του και με τους ίδιους όρους. Για τη μεταφορά εκδίδονται σχετικές διαπιστωτικές πράξεις του Προέδρου του Ε.Ο.Π.Α.Ε., οι οποίες ισχύουν από την 1η.9.2024 για όλες τις έννομες συνέπειες. Ο Ε.Ο.Π.Α.Ε. υπεισέρχεται στις οικείες συμβάσεις στη θέση των εν λόγω νομικών προσώπων.
γ) Οι νομικοί σύμβουλοι – δικηγόροι που παρέχουν τις υπηρεσίες τους στα ως άνω νομικά πρόσωπα με σχέση έμμισθης εντολής αορίστου χρόνου μεταφέρονται αυτοδικαίως σε θέσεις νομικών συμβούλων – δικηγόρων του Ε.Ο.Π.Α.Ε. και στελεχώνουν τη Διεύθυνση Νομικής Υποστήριξης και Νομικής Συμπαράστασης, με την ίδια σχέση έμμισθης εντολής αορίστου χρόνου, διατηρώντας στο ακέραιο όλα τα νόμιμα και συμβατικά τους δικαιώματα. Για τη μεταφορά εκδίδονται σχετικές διαπιστωτικές πράξεις του Προέδρου του Ε.Ο.Π.Α.Ε., οι οποίες ισχύουν από την 1η.9.2024 για όλες τις έννομες συνέπειες. Ο Ε.Ο.Π.Α.Ε. υπεισέρχεται στις οικείες συμβάσεις στη θέση των εν λόγω νομικών προσώπων.
δ) Ειδικά οι εργαζόμενοι που απασχολούνται στα ως άνω νομικά πρόσωπα με την ιδιότητα του Ειδικού Θεραπευτή ή Θεραπευτή, και μεταφέρονται, σύμφωνα με τις περ. α) και β), στον Ε.Ο.Π.Α.Ε. ή προσλαμβάνονται, κατ’ εφαρμογή της παρ. 6 του άρθρου 47, με την ίδια ως άνω ιδιότητα, από τον Ε.Ο.Π.Α.Ε., λογίζονται, έως την αντιστοίχισή τους σε κλάδο και ειδικότητα του π.δ. 85/2022 (Α’ 232), ως εργαζόμενοι κλάδου ΔΕ Ειδικών Θεραπευτών και ειδικότητας ΔΕ Ειδικών Θεραπευτών του Οργανισμού.
2. α) Το μόνιμο προσωπικό που υπηρετεί, κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος, στη Μονάδα Απεξάρτησης από τα Ναρκωτικά «18ΑΝΩ», στη Μονάδα Απεξάρτησης από το Αλκοόλ του Ψ.Ν.Α., στο «Πρόγραμμα Εναλλακτικής Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων “ΑΡΓΩ”», στο Τμήμα Αποκατάστασης Τοξικοεξαρτημένων «ΙΑΝΟΣ», στη Μονάδα Απεξάρτησης από Αλκοόλ, Φάρμακα και Τυχερά Παιχνίδια του Ψ.Ν.Θ., στην αποκεντρωμένη οργανική μονάδα «Πολυδύναμο Κέντρο αντιμετώπισης της κρίσης των χρηστών Ναρκωτικών και Αλκοολισμού» και στη Μονάδα Απεξάρτησης «Διάπλους», που εντάσσονται στον Ε.Ο.Π.Α.Ε. σύμφωνα με την παρ. 1 του άρθρου 29, δύναται να αποσπασθεί στον Ε.Ο.Π.Α.Ε., κατόπιν αίτησής του, που υποβάλλεται εντός ενός (1) μηνός από την έναρξη ισχύος του παρόντος, προς την αρμόδια Διεύθυνση της οικείας Δ.Υ.Πε. ή του Γενικού Νοσοκομείου αντίστοιχα, για χρονικό διάστημα τριών (3) ετών, με δυνατότητα οικειοθελών ισόχρονων παρατάσεων.
β) Το προσωπικό που υπηρετεί, κατά τη δημοσίευση του παρόντος, με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου και ορισμένου χρόνου στις θεραπευτικές μονάδες, τμήματα και προγράμματα της παρ. 1 του άρθρου 29 δύναται να μεταφερθεί, με ταυτόχρονη μεταφορά της θέσης του στην περίπτωση του προσωπικού με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου και έως τη λήξη της σύμβασής του στην περίπτωση του προσωπικού με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, στον Ε.Ο.Π.Α.Ε. μετά από αίτησή του, που υποβάλλεται εντός ενός (1) μηνός από την έναρξη ισχύος του παρόντος προς την αρμόδια Διεύθυνση της οικείας Δ.Υ.Πε. ή του Γενικού Νοσοκομείου, αντίστοιχα. Για τη μεταφορά εκδίδονται σχετικές διαπιστωτικές πράξεις του Προέδρου του Ε.Ο.Π.Α.Ε., οι οποίες ισχύουν από την 1η.9.2024 για όλες τις έννομες συνέπειες.
3. Αποσπάσεις προσωπικού από τρίτους φορείς προς τα νομικά πρόσωπα, τις θεραπευτικές μονάδες και τμήματα της παρ. 1 του άρθρου 29, οι οποίες ισχύουν κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος, διατηρούνται σε ισχύ υπό το ίδιο καθεστώς και τις ίδιες προϋποθέσεις, στον Ε.Ο.Π.Α.Ε..
4. Οι ωφελούμενοι προγραμμάτων του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (Ο.Α.Ε.Δ.), ήδη Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (Δ.Υ.Π.Α.) που απασχολούνται, κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος, στα νομικά πρόσωπα, τις θεραπευτικές μονάδες, τα τμήματα και προγράμματα της παρ. 1 του άρθρου 29 μεταφέρονται αυτοδικαίως και συνεχίζουν να απασχολούνται στον Ε.Ο.Π.Α.Ε., υπό τους αυτούς όρους των προγραμμάτων απασχόλησής τους και μέχρι τη λήξη τους.

  • 11 Ιουλίου 2024, 22:38 | ΜΑΡΙΑ Π.

    Οι Καθηγητές Φυσικής Αγωγής που εργάζονται στο ΚΕΘΕΑ καθώς και οι επιμορφωτες εκπαίδευσης είναι ώρα στο νέο νομοσχέδιο να ενταχθούν σε καθεστώς πλήρους απασχολησης στο νέο φορέα. Η προσφορά τους όλα αυτά τα χρόνια είναι τεράστια και θα πρέπει να εκτιμηθεί στην παρούσα φάση που πάει να διορθώσει τα κακώς κείμενα στη ψυχική υγεία.

  • 11 Ιουλίου 2024, 22:14 | ΒΑΣΙΛΙΚΗ

    Προσδοκάμε πολλά απο το νεο νομοσχεδιο για τους εκπαιδευτικους του ΚΕΘΕΑ. Ειναι δίκαιο επιτελους μετα απο 20 χρονια απαξιωσης ανθρωπων πανεπιστημιακης εκπαιδευσης που εχουν προσφερει πολλα στα τμηματα εκπαιδευσης του ΚΕΘΕΑ να μετατραπουν οι συμβασεις τους απο αοριστου χρονου μερικης απασχολησης σε αοριστου χρονου πληρους απασχολησης.

  • 11 Ιουλίου 2024, 21:27 | Γεωργία Ψαρακη

    Στο άρθρο 29 μπορεί να αναγράφει η αναγκαιότητα ο νέος φορέας να συμπεριλάβει το προσωπικό των Κέντρων Πρόληψης, που παρέχουν εδώ και 27 χρόνια υπηρεσίες Πρόληψης στο γενικό πληθυσμό, στα σχολεία, στους γονείς, στους εργαζομενους

  • 11 Ιουλίου 2024, 21:13 | Ιωάννης Βουλγαριδης

    Στο άρθρο 29 μπορεί να αναγράφει η αναγκαιότητα ο νέος φορέας να συμπεριλάβει το προσωπικό των Κέντρων Πρόληψης, που παρέχουν εδώ και 27 χρόνια υπηρεσίες Πρόληψης στο γενικό πληθυσμό, στα σχολεία, στους γονείς, στους εργαζομενους

  • 11 Ιουλίου 2024, 15:00 | Αθηνά

    Στο άρθρο 29 μπορεί να αναγράφει η αναγκαιότητα ο νέος φορέας να συμπεριλάβει το προσωπικό των Κέντρων Πρόληψης, που παρέχουν εδώ και 27 χρόνια υπηρεσίες Πρόληψης στο γενικό πληθυσμό, στα σχολεία, στους γονείς, στους εργαζομενους

  • 11 Ιουλίου 2024, 15:30 | Σταυρούλα Βερβερίδου

    Θα ήθελα να επισημάνω τον σημαντικό ρόλο των κέντρων πρόληψης για την ψυχική υγεία και πρόληψη αλλά και αντιμετώπιση των εξαρτήσεων τα οποία είναι ήδη οργανωμένοι φορείς με καταρτισμένο προσωπικό με πολυετή εμπειρία. Οι κάτοικοι των περιοχών ευθύνης τους έχουν μάθει να συνεργάζονται μαζί τους, αναζητούν τις υπηρεσίες τους και επωφελούνται από αυτές. Επίσης, εγώ ως σχολική ψυχολόγος έχω αναζητήσει εποπτεία από τους επαγγελματίες που εργάζονται εκεί, και όχι μόνο ανταποκρίθηκαν στο αίτημά μου αλλά και οργάνωναν με δική τους πρωτοβουλία συναντήσεις δικτύωσης των ψυχολόγων που εργάζονται στα σχολεία της περιοχής τους, κάτι που λείπει ούτως ή άλλως από τον σχεδιασμό του προγράμματος στα σχολεία. Ελπίζω ότι θα ληφθεί σοβαρά υπόψη ο ήδη υπάρχον ρόλος των κέντρων πρόληψης και θα συμπεριληφθούν στο συγκεκριμένο σχέδιο νόμου.

  • 11 Ιουλίου 2024, 15:45 | ΡΟΥΛΑ

    Μέχρι σήμερα υπάρχουν εκπαιδευτικοί που είναι δηλωμένοι ως βοηθητικό προσωπικό μερικής απασχόλησης. Αυτό είναι καθεστώς ομηρίας και τριτοκοσμικό. Είναι απαράδεκτο να συμβαίνει και πρέπει να διορθωθεί άμεσα!!!!
    Πως γίνεται να αμείβονται με αναγωγή στο διοικητικό;;; Πως γίνεται να υπάρχει αυτή η απαξίωση της δουλειάς και της επιστήμης τους ενώ όλοι γνωρίζουμε τη συμβολή της εκπαίδευσης στα θεραπευτικά προγράμματα;

  • 11 Ιουλίου 2024, 12:19 | Ελευθερία Κυφωνίδου

    Ως πρόεδρος συλλόγου γονέων και κηδεμόνων έχω να καταθέσω ότι τα κέντρα πρόληψης έχουν προσφέρει σπουδαίο έργο σε γονείς και εκπαιδευτικούς. Προσωπικά έχω ωφεληθεί και ως γονέας με τα προγράμματα που παρακολούθησα σε σχολικό περιβάλλον αλλά και ως άτομο με την παρακολούθηση δωρεάν προγράμματος στο χώρο τους. Οι εργαζόμενοι είναι πλήρως καταρτισμένοι και επιτελούν το έργο τους με συνέπεια και με πραγματικό ενδιαφέρον για τους ωφελούμενους. Ευχής έργο να παραμείνουν ως έχουν γιατί είναι εύκολα προσβάσιμα στον κόσμο που έχει ανάγκη.

  • 11 Ιουλίου 2024, 12:01 | Λιανα Μανασσή

    Τα κέντρα πρόληψης προσφέρουν κοινωνικο λειτούργημα.Προσφερουν υποστηρικτικά τις ψυχοθεραπευτικές τους γνώσεις εξασφαλίζοντας την στήριξη των ανθρώπων που το εχουν απολυτη ανάγκη.Εαν θέλουμε να διατηρήσουμε δομές που εξασφαλίζουν το αυτονόητο,την κοινωνικη , οικογενειακή κ ατομικη υποστήριξη των πολιτών,ειναι χρέος της πολιτείας να διατηρησει να ενισχύσει κ σε καμια περίπτωση να αποδυναμωσει τις δομές κ το αξιο κ έμπειρο προσωπικο τους.

  • 11 Ιουλίου 2024, 10:10 | ΑΝΝΑ

    Το υπουργείο ΟΦΕΙΛΕΙ να προστατεύσει τα Κέντρα Πρόληψης!!!!

  • 11 Ιουλίου 2024, 10:43 | Νανου Ανδρομάχη

    Nα γίνουν οι εκπαιδευτικοί Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης από αορίστου χρόνου μερικής απασχόλισης σε αορόστου χρόνου πλήρους απασχόλισης .

  • 11 Ιουλίου 2024, 09:44 | Παντελής Αντωνίου

    Εθνικός Οργανισμός ΠΡΟΛΗΨΗΣ χωρίς τους εργαζόμενους στα κεντρα πρόληψης;
    Ποιος θα κάνει τα προγράμματα πρόληψης;
    μήπως να το ξαναδείτε αυτό το θέμα;;

  • 11 Ιουλίου 2024, 01:51 | Νίκη Αγιακάτσικα

    Τι θα γίνει με τους εργαζόμενους στα ΚΕΝΤΡΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ που με την μακροχρόνια εμπειρία τους έχουν οδηγήσει χιλιάδες νέους (και όχι μόνο) ανθρώπους μακριά από τις εξαρτήσεις, εφοδιάζοντας τους με τη γνώση της επικοινωνίας, της φροντίδας, της στήριξης….? Δεν υπάρχει ΣΑΦΗΣ αναφορά και πρόβλεψη!
    Αν τελικά προωθηθεί το νομοσχέδιο για τη δημιουργία του «Εθνικού Οργανισμού Πρόληψης και Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων» (Ε.Ο.Π.Α.Ε.), ΠΟΥ ΤΟ ΑΠΕΥΧΟΜΑΙ, είναι καθήκον του νομοθέτη, να διασφαλίσει ότι θα αξιοποιηθεί το δυναμικό αυτό προς όφελος του κοινωνικού συνόλου!

  • 10 Ιουλίου 2024, 22:02 | Τζουλια

    Τα κέντρα πρόληψης απο την ίδρυση τους πριν από 25 χρόνια αποτελούν το σταθερό ανάχωμα σε όλους τους αιτιολογικους παραγοντες που σχετίζονται με όλων των μορφών τις εξαρτήσεις τόσο σε ατομικό όσο και κοινωνικό επίπεδο. Ο σχεδιασμός τους στηρίζεται στη βάση των τοπικών κοινωνικών αναγκών. Οποιοδηποτε σχήμα του νέου φορέα δεν διατηρήσει τον τόπο κεντρικό χαρακτήρα της πρόληψης θα αποτελεί επιστροφή σε αναποτελεσματικές πρακτικές που και η Ευρώπη και η Παγκόσμια κοινότητα έχει απορριψει. Η προσφορά των κέντρων πρόληψης είναι ανεκτίμητη στην εκπαίδευση, στην οικογένεια, σε παιδιά και εφήβους στη γειτονιά στην κάλυψη των αναγκών της κοινότητάς μας. Θα κάνετε ένα μεγάλο λάθος να μη τα συμπεριλάβετε στο σχεδιασμό σας διατηρώντας τον αποκεντρωμένο χαρακτήρα τους.

  • 10 Ιουλίου 2024, 22:16 | Άννα Φ

    Τα κέντρα πρόληψης πρέπει να παραμείνουν ανοιχτά.Προσφερουν πολλά στην ελληνική οικογένεια και στα παιδιά.

  • 10 Ιουλίου 2024, 22:34 | Άννα Φ

    Σημαντική η παρουσία των κέντρων πρόληψης.Απαραιτητα για τη στήριξη της οικογένειας και των παιδιών.

  • 10 Ιουλίου 2024, 21:46 | ΕΙΡΗΝΗ Κ.

    Η παρατήρηση αφορά εργαζομένους του Κεθεα με σχέση εργασίας μερικής απασχολησης αοριστου χρόνου (επιμορφωτες), για τους οποιους προτεινω να δοθει η δυνατοτητα να διεκδικησουν θεσεις πληρους απασχόλησης εφοσον το επιθυμουν και συμφωνα με τα τυπικα τους προσοντα και την εμπειρία τους στο φορεα, κατοπιν δηλαδη αξιολογησης.Δεν ειναι σωστο να διατηρηθεί το καθεστως εργαζομενων πολλαπλων ταχυτητων, καταστασταση που πιθανον να ισχύει και σε αλλους φορείς ψυχικής υγείας!

  • 10 Ιουλίου 2024, 16:18 | Ειρήνη

    Το παρον νομοσχεδιο σίγουρα θα δώσει λύσεις σε πολλά προβλήματα στο κομματι της απεξάρτησης. Επίσης δίνεται η ευκαιρία στον νομοθέτη να άρει μια τεράστια αδικια που βιώνουν επι 20 έτη οι Π.Ε. Εκπαιδευτικοί του ΚΕΘΕΑ. Η μετατροπή της εργασιακής τους σχέσης από αορίστου χρονου μερικης απασχόλησης σε αορίστου χρονου πλήρους απασχόλησης, θεωρειται επιτακτική και ειναι περα για περα δίκαιη.

  • 10 Ιουλίου 2024, 16:50 | Ειρήνη

    Το νεο νομοσχεδιο σίγουρα θα λυσει πολλα προβληματα του παρελθοντος στο το κομματι της απεξαρτησησης. Για τους Π.Ε. Εκπαιδευτικους του ΚΕΘΕΑ δίνεται η δυνατοτητα για πρωτη φορα μετα απο 20 χρονια να αρθει μια αδικια που υπηρχε στο ΚΕΘΕΑ, δηλαδη η μετατροπη των συμβασεων τους απο μερικης απασχολησης αοριστου χρονου σε πληρους απασχολησης αοριστου χρονου. Ειναι ενα επιστημονικα καταρτισμένο εκπαιδευτικο προσωπικο με τεραστια πείρα στο συγκεκριμενο χωρο που μπορει να προσφερει τα μεγιστα.

  • 10 Ιουλίου 2024, 16:33 | Π.Μ

    Καλό είναι, στον καινούργιο οργανισμό να αποκατασταθεί η αδικία στους επιμορφωτές- καθηγητές που εργάζονται στο ΚΕΘΕΑ ως Βοηθητικό προσωπικό προσχολικής και ειδικής αγωγής με ωριαία αντιμίσθια, και να μετατραπούν οι συμβάσεις τους σε πλήρους απασχόλησης όπως όλοι οι καθηγητές.

  • 10 Ιουλίου 2024, 16:51 | κυριακή

    Καλό είναι να διορθωθεί η αδικία που συντελείται τόσα χρόνια με τους επιμορφωτές-καθηγητές πανεπιστημιακής εκπαίδευσης των μονάδων του ΚΕΘΕΑ και να μετατραπουν οι συμβάσεις τους σε πλήρους απασχόλησης. Εργάζονται με το καθεστώς μερικής απασχόλησης αορίστου χρόνου ως ειδικό βοηθητικό προσωπικό προσχολικής και ειδικής αγωγής.

  • 10 Ιουλίου 2024, 14:23 | ΤΡΑΠΑΛΗ ΒΑΣΙΛΙΚΗ

    Στο νέο οργανισμό θα πρέπει να προβλεφθεί από το νομοθέτη, η αφομοίωση του προσωπικού εκπαίδευσης ΚΕΘΕΑ (Καθηγητών όλων των ειδικοτήτων και επιμορφωτών) με καθεστώς πλήρους απασχόλησης (40ωρες/εβδομάδα) αορίστου χρόνου αντί μερικής απασχόλησης (20 ωρες/εβδομάδα) αοριστου χρόνου, σεβόμενοι την προσφορά των ανθρώπων αυτών στα προγράμματα απεξάρτησης.

  • 10 Ιουλίου 2024, 14:26 | Κατερίνα

    Οι επιμορφωτές του ΚΕΘΕΑ να γίνουν επιτέλους πλήρους απασχόλησης.

  • 10 Ιουλίου 2024, 13:50 | ΑΝΤΙΓΟΝΗ ΑΝΔΡΕΑΔΑΚΗ

    Στο παρόν νομοσχέδιο πρέπει να διορθωθεί η αδικία που συντελείτε τόσα χρόνια με τους επιμορφωτές πανεπιστημιακής εκπαίδευσης των μονάδων του ΚΕΘΕΑ. Εργάζονται με το καθεστώς μερικής απασχόλησης αορίστου χρόνου ως ειδικό βοηθητικό προσωπικό προσχολικής και ειδικής αγωγής. Θεωρώντας ότι το νέο νομοσχέδιο έρχεται με σκοπό τον εξυγχρονισμό των υπηρεσιών, οι επιμορφωτές-εκπαιδευτές του νέου οργανισμού πρέπει να αποκατασταθούν με πρόσληψη πλήρους απασχόλησης και αναγνωρίσιμη προϋπηρεσία στην ειδικότητά τους.

  • 10 Ιουλίου 2024, 13:51 | Αντώνης Πατρέας

    Τα κέντρα πρόληψης που λειτουργουν πολλά χρόνια , τι θα γίνουν;;
    το προσωπικο τους;;
    νομιζω θα επρεπε να υπαρχει ΣΑΦΗΣ προβλεψη για το μελλον των εργαζομενων

  • 10 Ιουλίου 2024, 13:30 | Άννα

    Τι θα γίνει με τα Κέντρα Πρόληψης και τους εργαζόμενους του?Είναι ένας φορέας απαραίτητος στις τοπικές κοινωνίες όπως φαίνεται με το έργο τους εδώ και τόσα χρόνια!

  • 10 Ιουλίου 2024, 12:17 | ΙΩΑΝΝΗΣ ΡΕΠΑΣ

    Ο νομοθέτης να προβλέψει την αφομοίωση του προσωπικού εκπαίδευσης του ΚΕΘΕΑ με καθεστώς πλήρους απασχόλησης αορίστου χρόνου (40ωρες/εβδομάδα), αντί μερικής απασχόλησης (20 Ώρες/εβδομάδα), πρέπει η αδικία αυτή να διορθωθεί.

  • 10 Ιουλίου 2024, 12:04 | ΜΑΡΙΑ ΑΝΤΡΕΑΔΑΚΗ

    Στον νέο οργανισμό πρέπει ο νομοθέτης να προβλέψει η αφομοίωση του προσωπικού εκπαίδευσης ΚΕΘΕΑ ( καθηγητών, κ.α επιμορφωτών) με καθεστώς πλήρους απασχόλησης αορίστου χρόνου (40ωρες/εβδομάδα), αντί μερικής απασχόλησης (20 Ώρες/εβδομάδα), διορθώνοντας αδικίες παρελθόντων ετών, σεβόμενοι την προσφορά έργου και υπηρεσιών εδώ και δύο δεκαετίες σχεδόν στα προγράμματα απεξάρτησης.

  • 10 Ιουλίου 2024, 11:25 | Sophia

    Με το νέο νομοσχέδιο δημιουργείται ένας εθνικός οργανισμός ΠΡΟΛΗΨΗΣ και αντιμετώπισης των εξαρτήσεων που ξεχνά όμως να συμπεριλάβει την ΠΡΟΛΗΨΗ, δηλαδή τα Κέντρα Πρόληψης, που πάνω από 25 χρόνια παρέχουν τις υπηρεσίες πρόληψης της χώρας έχοντας την επιστημονική εποπτεία από τον ΟΚΑΝΑ και τη στήριξη του Υπουργείου Υγείας (χρηματοδότηση κατά το ήμισυ). Έχει προβλεφθεί τί θα γίνει με τους εργαζόμενους των Κέντρων Πρόληψης που διαθέτουν και την απαιτούμενη εμπειρία και τεχνογνωσία στην υλοποίηση προληπτικών προγραμμάτων;

  • 10 Ιουλίου 2024, 10:59 | Θοδωρής

    Βλέπω ότι δεν γίνεται καμία αναφορά για τα Κέντρα Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας. Τι πρόκειται να γίνει με αυτά; Στην σημερινή Ελλάδα, όπου όλα γίνονται άρπα κόλλα και μετά τρέχουμε και δεν φτάνουμε έχουμε ξεχάσει το γνωμικό του Ιπποκράτη «Κάλλιον το προλαμβάνειν του θεραπεύειν». Η δουλειά που γίνεται από τα Κέντρα Πρόληψης είναι εξαιρετική! Η στήριξη και οι συμβουλές σε προσωπικό επίπεδο είναι πολύτιμες, στοχευμένες και εποικοδομητικές! Εξίσου σημαντικές είναι και οι σχολές γονέων, που διοργανώνουν τα Κέντρα Πρόληψης σε συνεργασία με τα σχολεία. Τα εφόδια που έχουμε αποκομίσει από τη συμμετοχή μας σε αυτές, το ειλικρινές ενδιαφέρον και οι συμβουλές των συντονιστών – συντονιστριών είναι κάτι που δύσκολα μπορείς να βρεις. Έχοντας προσωπική εμπειρία για όσα αναφέρω από τα Κέντρα Πρόληψης «Σείριος» στη Θεσσαλονίκη, υπερθεματίζω για την αναγκαιότητα της λειτουργίας τους και την ενίσχυσή τους, ώστε να ωφελούνται όσο το δυνατόν περισσότεροι άνθρωποι.

  • 10 Ιουλίου 2024, 10:05 | Παπαδοπούλου Ευαγγελία

    Είχα την τύχη να παρακολουθήσω 2 κύκλους σεμιναρίων γονεικοτητας και πρόληψης. Πραγματικά το κέντρο πρόληψης είναι χρήσιμο , γίνεται ουσιαστική δουλειά για γονείς και κατά συνέπεια τα παιδιά τους. Πρέπει να φροντίσετε να συνεχίσουν τη λειτουργία τους. Λυπηρό για όλους αυτούς τους εργαζόμενους που παράγουν έργο, να μην υπάρχει πρόβλεψη.

  • 10 Ιουλίου 2024, 10:36 | Ζωή

    Δεν αναφέρεται πουθενά τι θα γίνει με το προσωπικό των Κέντρων Πρόληψης. Πρέπει να μεριμνήσετε γι αυτούς τους ανθρώπους που πάνω από 25 χρόνια καλύπτουν τις ανάγκες της κάθε τοπικής κοινωνίας. Γιατί δεν προβλέπεται η μεταφορά τους? γιατί δεν ανοίγουν οι τρόποι κινητικότητας? Κι άλλοι άνεργοι επιστήμονες σε αυτή την χώρα??

  • 10 Ιουλίου 2024, 10:16 | Α.Γ

    Με τα κέντρα πρόληψης και τους εργαζομένους τους τι προβλέπεται? Γιατί δεν αναφέρεται κάτι για έναν τόσο σημαντικό φορέα ο οποίος στηρίζει οικογένειες, παιδιά, την τοπική κοινωνία.

  • 10 Ιουλίου 2024, 09:38 | ΜΑΡΙΑ

    Δεν αναφέρεται πουθενά τι θα γίνει με το προσωπικό-τα στελέχη των Κέντρων Πρόληψης.Πρέπει να μεριμνήσετε γι αυτούς τους ανθρώπους που πάνω από 20 χρόνια καλύπτουν τις ανάγκες της κάθε τοπικής κοινωνίας με εκατοντάδες ανθρώπους, είτε γονείς, είτε εκπαιδευτικούς, όλων των βαθμίδων να εκπαιδεύονται αλλά και να υποστηρίζονται συνεχόμενα στο ρόλο τους.

  • 9 Ιουλίου 2024, 21:38 | ΣΑΒΒΙΔΟΥ ΚΙΚΗ

    Στο παρόν άρθρο αναφέρεται «Το προσωπικό που υπηρετεί στον Ο.ΚΑ.ΝΑ. και στο ΚΕ.Θ.Ε.Α., με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου μεταφέρεται αυτοδικαίως, με την ίδια σχέση εργασίας και διατηρώντας τα εργασιακά του δικαιώματα, στον Ε.Ο.Π.Α.Ε. και καθίσταται αυτοδικαίως προσωπικό του Ε.Ο.Π.Α.Ε.»

    Για ποιο λόγο δε γίνεται το ίδιο με τους εργαζόμενους των Κέντρων Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας που εργάζονται ως αορίστου ή ορισμένου χρόνου; Δεδομένου ότι η πρόληψη στην Ελλάδα πραγματοποιείται από τα Κέντρα Πρόληψης (σημειώνω ότι αναφέρονται ως οι κύριοι φορείς πρόληψης μέχρι σήμερα), γιατί δεν προχωράει το Υπουργείο στη μεταφορά και αυτών των εργαζόμενων, όπως συμβαίνει με τους εργαζόμενους των ΚΕΘΕΑ, ΟΚΑΝΑ, 18 ΑΝΩ κλπ;

  • 9 Ιουλίου 2024, 18:39 | ΜΑΙΣΤΡΕΛΛΗΣ ΑΥΓΕΡΙΝΟΣ

    Στον νέο οργανισμό να προβλεφθεί από τον νομοθέτη η αφομοίωση του προσωπικού εκπαίδευσης ΚΕΘΕΑ (Καθηγητών Φυσικής Αγωγής , καθηγητών, κ.α επιμορφωτων) με καθεστώς αντί μερικής απασχόλησης (20 ωρες/εβδομάδα) αοριστου χρόνου σε πλήρους απασχόλησης (40ωρες/εβδομάδα) αορίστου χρόνου, σεβόμενοι την προσφορά έργου και υπηρεσιών εδώ και δύο δεκαετίες σχεδόν στα προγράμματα απεξάρτησης. Πλέον θα υπάρχει μια ταχύτητα εργαζομένων και μάλιστα Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης και όχι βοηθητικού προσωπικού προσχολικής Αγωγής όπως καλείται κακώς εως σήμερα και στα ενσημα προυπηρεσίας τους στον ΕΦΚΑ.

  • 9 Ιουλίου 2024, 18:57 | ΜΑΙΣΤΡΕΛΛΗΣ ΑΥΓΕΡΙΝΟΣ

    Στον νέο οργανισμό να προβλεφθεί από τον νομοθέτη η αφομοίωση του προσωπικού εκπαίδευσης ΚΕΘΕΑ (Καθηγητών Φυσικής Αγωγής καθηγητών μέσης εκπαίδευσης ) με καθεστώς αντί μερικής απασχόλησης (20 ωρες/εβδομάδα) αοριστου χρόνου σε πλήρους απασχόλησης (40ωρες/εβδομάδα) αορίστου χρόνου, σεβόμενοι την προσφορά έργου και υπηρεσιών εδώ και πάνω από δύο δεκαετίες σχεδόν στα προγράμματα απεξάρτησης. Στο ΚΕΘΕΑ υπάρχουν δύο ταχύτητες εργαζομένων Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης. Αυτοί που αναγνωρίζωνται και εμείς μερικής απασχόλησης ως βοηθητικό προσωπικό προσχολικής Αγωγής (βρεφονηπιοκόμοι) εως σήμερα έτσι είναι τα ενσημα προυπηρεσίας μας στον ΕΦΚΑ.

  • 9 Ιουλίου 2024, 17:03 | Δέσποινα Μ.

    Και με τα Κέντρα Πρόληψης τί πρόκειται να γίνει;

    Ένας τόσο σημαντικός φορέας που με το άψογα καταρτισμένο προσωπικό του βρισκόταν πάντα στο πλευρό των γονέων και των παιδιών.

    Οι συναντήσεις στα Σχολεία Γονέων,στα οποία είχα την χαρά και την τύχη να συμμετέχω ήταν από τις πιο ενδιαφέρουσες και εποικοδομητικές.
    Τεχνικές, γνώσεις,συμβουλές, καθοδήγηση και υποστήριξη από την συντονίστρια του κέντρου.
    Η βοήθεια και η ψυχική υποστήριξη που έχουμε δεχθεί όλοι όσοι συμμετείχαμε σε αντίστοιχα προγράμματα είναι ανεκτίμητης αξίας.

    Θερμή παράκληση ,να συνεχιστεί το σπουδαίο έργο των Κέντρων Πρόληψης.
    Τα έχουμε ανάγκη…

  • 9 Ιουλίου 2024, 16:28 | Γιώργος Κυριτσης

    Επιτέλους ενα νομοσχέδιο έρχεται να συμμαζέψει τα κακώς κείμενα πολλων ετών. Οι εκπαιδευτικοι ΠΕ του ΚΕΘΕΑ ευελπιστούμε ώστε να έχουμε την σωστή αντιμετωπιση πια από το νέο φορέα.Η μετατροπή των συμβάσεων μας από μερικής απασχόλησης αορίστου χρόνου, σε πληρους απασχόλησης αορίστου χρόνου θεωρείται απαραίτητη και είναι ολότελα δίκαια!!!

  • 9 Ιουλίου 2024, 16:11 | ΘΑΝΟΣ ΖΑΚΚΑΣ

    Στον νέο οργανισμό να προβλεφθεί από τον νομοθέτη η αφομοίωση του προσωπικού εκπαίδευσης ΚΕΘΕΑ (γυμναστών, καθηγητών, κ.α επιμορφωτων) με καθεστώς αντί μερικής απασχόλησης (20 ωρες/εβδομάδα) αοριστου χρόνου σε πλήρους απασχόλησης (40ωρες/εβδομάδα) αορίστου χρόνου, σεβόμενοι την προσφορά έργου και υπηρεσιών εδώ και δύο δεκαετίες σχεδόν στα προγράμματα απεξάρτησης. Πλέον θα υπάρχει μια ταχύτητα εργαζομένων και μάλιστα Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης και όχι βοηθητικού προσωπικού προσχολικής Αγωγής όπως καλείται κακώς εως σήμερα και στα ενσημα προυπηρεσίας τους στον ΕΦΚΑ.

  • 9 Ιουλίου 2024, 15:49 | Γιώτα

    Μετά τη συμμετοχή μου αλλά και τη βοήθεια που πήρα από τα κέντρα πρόληψης θεωρώ λυπηρό τα κέντρα αυτά να μην είναι πια διαθεσιμα προς τους πολίτες . Το καταρτισμένο προσωπικό τους που οργανώνει άψογα αυτό που έχει κλιθει να κάνει, θα πρεπε να προστατεύεται από όλη μας την κοινωνία με νύχια και με δόντια.
    Προστατέψτε αυτα τα κέντρα για καλό όλων μας, σε μια κοινωνία και ένα κράτος που καταρρέει..

  • 9 Ιουλίου 2024, 14:11 | Γιώτα Βράντση

    Είναι λυπηρό που δεν υπάρχει καμιά πρόβλεψη και μέριμνα για τα Κέντρα Πρόληψης.
    Κανείς δεν μπορεί να κλείσει τα μάτια στα τεράστια προβλήματα που εντοπίζονται πλέον στα παιδιά. Τρομακτικό bullying από μικρές ηλικίες, βία, συναισθηματικές ελλείψεις, δυσλειτουργίες ψυχικές και κοινωνικές.
    Είναι τρομερά σημαντικό να υπάρχουν φορείς που εργάζονται για την πρόληψη, που μπορούν να αποτελέσουν ένα αποκούμπι για τον γονιό που έχει ανάγκη από συμβουλή για να μη χαθεί το παιδί του μέσα σε αυτές τις κοινωνικές παθογένειες.
    Τα κέντρα πρόληψης επιτελούν σημαντικότατο ρόλο προς αυτές τις κατευθύνσεις με προσωπικό που δεν αναλώνεται σε ξερές επιστημονικές αναλύσεις αλλά δίνει τη δυνατότητα στους γονείς να αντιληφθούν και να προβληματιστούν εφαρμόζοντας τεχνικές απλές και αποτελεσματικές ώστε να αποκτήσουν σχέση εμπιστοσύνης με τα παιδιά τους ή να διατηρήσουν τις ήδη υπάρχουσες.
    Ας μην απαξιώνονται τόσο σημαντικοί θεσμοί.
    Μπείτε στον πραγματικό κόσμο και αφουγκραστείτε τα προβλήματα της κοινωνίας.
    Αντί να επενδύετε και άλλο στα παιδιά, απαξιώνετε και τους ήδη ελάχιστους φορείς όπως τα Κέντρα Πρόληψης.
    Είναι ντροπή

  • 9 Ιουλίου 2024, 14:28 | ΑΡΙΑΔΝΗ

    Ως γονέας που έχω συμμετάσχει σε δραστηριότητες των κέντρων πρόληψης που διεξήχθησαν σε συνεργασία με το σχολείο μας μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι η συνδρομή των κέντρων πρόληψης στην ψυχική υποστήριξη των γονέων και η σωστή καθοδήγησή τους σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα παιδιά είναι ανεκτίμητης αξίας και είναι πραγματικά λυπηρό να απαξιώνεται ένας τέτοιος θεσμός. Εάν υπάρχει κάτι σωστό πρέπει να το επικροτούμε και να το στηρίζουμε και όχι να το καταρρακώνουμε.

  • 9 Ιουλίου 2024, 13:15 | Σ.Θ.

    Οι εξαρτήσεις είναι ζήτημα βαθιά κοινωνικό και πολυπαραγοντικό του οποίου η αντιμετώπιση προϋποθέτει και το κομμάτι της πρόληψης με δράσεις απευθυνόμενες σε όλους. Ο Υπουργός οφείλει να διευκρινίσει ποια θα είναι η τύχη των Κέντρων Πρόληψης, τα οποία επί πολλά έτη προσφέρουν τις υπηρεσίες τους όχι μόνον στον τομέα της πρόληψης κατά των εξαρτήσεων, αλλά και της προαγωγής της ψυχοκοινωνικής υγείας ευρύτερα, μέσω δράσεων μεταξύ άλλων στο ευαίσθητο σχολικό περιβάλλον και της συνεργασίας δασκάλων, γονέων και μαθητών.

  • 9 Ιουλίου 2024, 13:45 | ΚΕΛΛΗ

    Απαραίτητα τα κέντρα πρόληψηςκαι στην εκμάθηση, συντονισμό και ενημέρωση
    που αφορούν σε θέματα κοινωνικά! Βασικοί πυλώνες σύνδεσης σχολείου και οικογένειας, επιβάλλεται να συνεχίσουν τη λειτουργία τους.

  • 9 Ιουλίου 2024, 12:20 | ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΠΑΛΑΦΑΣ

    Στο νέο οργανισμό, επιβάλλεται να μην υπάρχουν εργαζόμενοι κατώτερης κατηγορίας όπως οι «επιμορφωτές»-( μερικής απασχόλησης αορίστου χρόνου)ενώ απασχολούνται 20 ώρες/ εβδομάδα στην εκπαίδευση των μελών της θεραπευτικής κοινότητας και επανένταξης, χαρακτηρισμένοι στο Εργάνη ως «Βοηθητικό προσωπικό της Προσχολικής και Ειδικής Αγωγής». ευκαιρία να αποκατασταθούν τέτοιου τύπου αδικίες, αξιοποιώντας το έμπειρο δυναμικό σε πλήρη απασχόληση.

  • 9 Ιουλίου 2024, 10:56 | Ελένη Κ

    Τι θα γίνει με τα Κέντρα Πρόληψης και τους εργαζόμενους τους; Ποιος θα μιλήσει ξεκάθαρα; Τα κέντρα είναι ένας φορέας που είναι στο πλευρό μας απο τη στιγμή που γινόμαστε γονείς μέχρι που τα παιδιά μας δίνουν πανελλήνιες, την ώρα που κέντρα ψυχικής υγείας και ιατροπαιδαγωγικά ή δεν είχαν ραντεβού ή μας έδιναν ένα το μήνα. Η ποιότητα των ομάδων γονέων και της συμβουλευτικής απο τα εξειδικευμένα στελέχη τους δε συγκρίνεται.
    ΔΙΑΦΥΛΑΞΤΕ ΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ!!!!!!!!!!

  • 8 Ιουλίου 2024, 22:22 | Μήτσος

    εμείς που είμαστε επικουρικοί στους φορείς απεξάρτησης, τι θα κάνετε; είμαστε άτομα που είμαστε 4και 5 χρόνια εκει. Καλύπτουμε ανάγκες βασικές, επειδή προσλήψεις έχουν να κάνουν πολλά χρόνια, και ειδικά σε διοικητικό προσωπικό. Γιατί δεν μας εντάσσετε και εμάς;

  • 8 Ιουλίου 2024, 10:32 | Ρέα

    Παρόλο που η Πρόληψη αναφέρεται στον γενικό τίτλο του νέου φορέα, και αδιαμφισβήτητα συνιστά την πρώτη γραμμή άμυνας σε σχέση με το σύνθετο πρόβλημα των εξαρτήσεων, δεν αναφέρεται πουθενά πως θα λειτουργήσει στον υπό σύσταση «εξιδικευμένο» στις εξαρτήσεις νέο φορέα.

    Καθώς συμπληρώνεται μια 30ετία από την έναρξη λειτουργίας των Κέντρων Πρόληψης, με 75 φορείς που παράγουν έργο και υπηρετούν την φιλοσοφία της πρόληψης των εξαρτήσεων στις τοπικές κοινότητες βασισμένο ως επί το πλείστον σε επιστημονικά τεκμηριωμένες αρχές που συμπλέουν με τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές, και κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό, θα περίμενε κανείς να αξιοποιηθεί αυτό το δίκτυο ως προς την παροχή ποιοτικών παρεμβάσεων πρόληψης και προαγωγής της ψυχικής υγείας.

    Αυτό είναι σημαντικό γιατί έχει έρθει ο καιρός να κατοχυρωθεί και να αναγνωριστεί το έργο και το υπουργείο να μεριμνήσει εφαρμόζοντας ένα οργανωμένο σύστημα τεκμηρίωσης και αξιολόγησης και όχι να καταργήσει και να ξαναστήσει από την αρχή νέες δομές για την Πρόληψη.

  • 5 Ιουλίου 2024, 13:13 | sot

    Για το προσωπικο των κέντρων πρόληψης τι προβλέπεται;