- Ιδρύεται νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου (ν.π.ι.δ.) μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα με την επωνυμία «Εθνικός Οργανισμός Πρόληψης και Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων» (εφεξής «Ε.Ο.Π.Α.Ε.») με έδρα την Αθήνα, στο οποίο εντάσσονται:
α) το σύνολο των δομών, μονάδων, υπηρεσιών και προγραμμάτων του ν.π.ι.δ. με την επωνυμία «Οργανισμός κατά των Ναρκωτικών» (Ο.ΚΑ.ΝΑ.), το οποίο συστάθηκε με το άρθρο 1 του ν. 2161/1993 (Α’ 119), οι οποίες λειτουργούν στο εξής ως αποκεντρωμένες μονάδες του Ε.Ο.Π.Α.Ε.,
β) το σύνολο των δομών, μονάδων, υπηρεσιών και προγραμμάτων του ν.π.ι.δ. με την επωνυμία «Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕ.Θ.Ε.Α.), το οποίο συστάθηκε με την παρ. 5 του άρθρου 1 του ν. 1729/1987 (Α’ 144), οι οποίες λειτουργούν στο εξής ως αποκεντρωμένες μονάδες του Ε.Ο.Π.Α.Ε.,
γ) από το νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου με την επωνυμία «Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής», που καταργείται με την παρ. 1 του άρθρου 6,
γα) η Μονάδα Απεξάρτησης από τα Ναρκωτικά «18ΑΝΩ» και
γβ) η Μονάδα Απεξάρτησης από το Αλκοόλ,
δ) από την αποκεντρωμένη οργανική μονάδα, κατά την έννοια του άρθρου 2 του ν. 4052/2012 (Α’ 41), «Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης του Ενιαίου Γενικού Νοσοκομείου «Γ. ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ», η οποία καταργείται με την παρ. 1 του άρθρου 6:
δα) το «Πρόγραμμα Εναλλακτικής Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων «ΑΡΓΩ»,
δβ) το Τμήμα Αποκατάστασης Τοξικοεξαρτημένων «ΙΑΝΟΣ» και
δγ) η Μονάδα Απεξάρτησης από Αλκοόλ, Φάρμακα και Τυχερά Παιχνίδια,
ε) από το Γενικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων «Χατζηκώστα», η αποκεντρωμένη οργανική μονάδα «Πολυδύναμο Κέντρο αντιμετώπισης της κρίσης των χρηστών Ναρκωτικών και Αλκοολισμού», η οποία συστάθηκε με το άρθρο 123 του ν. 4600/2019 (Α’ 43) και
στ) από το Γενικό Νοσοκομείο Κέρκυρας «Αγ. Ειρήνη», η Μονάδα Απεξάρτησης «Διάπλους».
- Η επωνυμία της παρ. 1 απαγορεύεται να χρησιμοποιηθεί ως επωνυμία, σήμα ή άλλως από οποιονδήποτε τρίτο.
- Ο Ε.Ο.Π.Α.Ε. αποτελεί εγκεκριμένο οργανισμό πρόληψης, θεραπείας, απεξάρτησης και επανένταξης υπό την έννοια του άρθρου 51 του ν. 4139/2013 (Α’ 74) και εγκεκριμένο οργανισμό για την εφαρμογή της Εθνικής Στρατηγικής για την Αντιμετώπιση των Εξαρτήσεων και για την υλοποίηση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης κατά των Εξαρτήσεων του άρθρου 60 του ίδιου νόμου, απολαύει οικονομικής και διοικητικής αυτοτέλειας, υπάγεται στον δημόσιο τομέα, υπό την έννοια της περ. α) της παρ. 1 του άρθρου 14 του ν. 4270/2014 (Α’ 143) και στην Κεντρική Κυβέρνηση, υπό την έννοια της περ. γ) της παρ. 1 του ίδιου άρθρου, εποπτεύεται από το Υπουργείο Υγείας και παρέχει δωρεάν τις υπηρεσίες του σε όλο τον πληθυσμό, χωρίς εξαιρέσεις.
- Από την ημερομηνία έναρξης λειτουργίας του Ε.Ο.Π.Α.Ε.:
α) η κυριότητα και κάθε άλλο εμπράγματο δικαίωμα επί του συνόλου της κινητής και ακίνητης περιουσίας του Ο.ΚΑ.ΝΑ. και του ΚΕ.ΘΕ.Α. περιέρχεται αυτοδικαίως, χωρίς την τήρηση οποιουδήποτε τύπου, πράξης ή συμβολαίου και χωρίς αντάλλαγμα, στον Ε.Ο.Π.Α.Ε.. Εντός ενός (1) μηνός από την έναρξη λειτουργίας του Ε.Ο.Π.Α.Ε., συγκροτείται πενταμελής Επιτροπή, η οποία συντάσσει εκθέσεις καταγραφής και απογραφής του συνόλου της κινητής και ακίνητης περιουσίας των νομικών προσώπων του πρώτου εδαφίου το αργότερο εντός προθεσμίας οκτώ (8) μηνών από τη συγκρότησή της. Η έκθεση καταγραφής και απογραφής των ακινήτων που περιέρχονται κατά κυριότητα από τα ανωτέρω καταργούμενα ν.π.ι.δ., καθώς και τα λοιπά εμπράγματα δικαιώματα επί των ακινήτων του Οργανισμού, εγκρίνεται από το Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού. Η απόφαση του Δ.Σ. του Οργανισμού μαζί με απόσπασμα της εγκεκριμένης έκθεσης καταγραφής και απογραφής των ακινήτων αποτελεί τον τίτλο για την καταχώρισή τους στα οικεία βιβλία των αρμόδιων κτηματολογικών γραφείων και υποθηκοφυλακείων ατελώς. Το Δ.Σ. δύναται να αναθέτει τη διεκπεραίωση συγκεκριμένων διαδικασιών και ενεργειών σε ορκωτούς λογιστές και εξωτερικούς νομικούς συμβούλους.
β) ο Ε.Ο.Π.Α.Ε. υπεισέρχεται αυτοδικαίως σε όλα τα ενοχικά δικαιώματα και υποχρεώσεις του «Ο.ΚΑ.ΝΑ.» και του «ΚΕ.ΘΕ.Α.», ως καθολικός διάδοχός τους, χωρίς την τήρηση οποιουδήποτε τύπου ή πράξης και χωρίς την καταβολή ανταλλάγματος, τέλους ή φόρου,
γ) εκκρεμείς δίκες ή δικαστικές υποθέσεις του «Ο.ΚΑ.ΝΑ» και του «ΚΕ.ΘΕ.Α.», σε οποιοδήποτε δικονομικό στάδιο και αν βρίσκονται, ενώπιον οποιουδήποτε αρμόδιου πολιτικού, ποινικού ή διοικητικού δικαστηρίου και εισαγγελικής ή ανακριτικής αρχής, συνεχίζονται από τον Ε.Ο.Π.Α.Ε., χωρίς να επέρχεται βίαιη διακοπή τους και χωρίς να απαιτείται οποιαδήποτε άλλη ειδικότερη διατύπωση ή ενέργεια για τη συνέχισή τους,
δ) ταμειακά υπόλοιπα και υπόλοιπα τραπεζικών λογαριασμών του «Ο.ΚΑ.ΝΑ» και του «ΚΕ.ΘΕ.Α.» μεταφέρονται αυτοδικαίως σε λογαριασμό του Ε.Ο.Π.Α.Ε.,
ε) συμβάσεις κάθε είδους και προγραμματικές συμφωνίες που έχουν συναφθεί μεταξύ τρίτων προσώπων, φυσικών ή νομικών, και του «Ο.ΚΑ.ΝΑ» και του «ΚΕ.ΘΕ.Α.» και εκτελούνται έως την έναρξη ισχύος του παρόντος από αυτά, καθώς και συμβάσεις που αφορούν και εκτελούνται από τις θεραπευτικές μονάδες, τα τμήματα και τα προγράμματα της παρ. 1, συμπεριλαμβανομένων και συμβάσεων για την υλοποίηση προγραμμάτων που χρηματοδοτούνται ή συγχρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση ή διεθνείς οργανισμούς, εκτελούνται από τον Ε.Ο.Π.Α.Ε. υπό καθεστώς καθολικής διαδοχής ως προς τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις που έχουν αναληφθεί, από την ημερομηνία έναρξης λειτουργίας του Ε.Ο.Π.Α.Ε..
στ) όπου στην κείμενη νομοθεσία αναφέρονται ο «Ο.ΚΑ.ΝΑ.» και το «ΚΕ.ΘΕ.Α.», εφεξής νοείται ο Ε.Ο.Π.Α.Ε..
Όσοι/ες πιστεύουν πως η συνένωση των μεγάλων φορέων απεξάρτησης της χώρας (ΟΚΑΝΑ, ΚΕΘΕΑ, 18ΑΝΩ) θα επιφέρει έστω και ελάχιστη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών προφανώς και είναι άσχετος/η από το πεδίο των εξαρτήσεων ή εξυπηρετεί ιδιοτελείς σκοπούς. Δεν γίνεται να παντρέψεις κρέας με ψάρι. Προσχηματικές λογικές που παρουσιάζονται στο κατατεθέν σχέδιο νόμου δεν υπάρχει περίπτωση να βρουν εφαρμογή και αργά ή γρήγορα θα επέλθει διάλυση στον πολύπαθο χώρο της Απεξάρτησης. Το τίμημα για μία ακόμη φορά θα το πληρώσει η κοινωνία και δυστυχώς θα είναι ακριβό. Αποσύρτε το νομοσχέδιο
Ως εκπαιδευτικός έχω δεχθεί πολυεπίπεδη υποστήριξη από τα κέντρα πρόληψης που λειτουργούσαν στους νομούς που χρειάστηκε να εργαστώ. Το γεγονός πως εγώ και οι συνάδελφοι μου, είχαμε προσωπική εποπτεία, εξειδικευμένα στελέχη να υποστηρίζουν τους μαθητές μας με βιωματικές παρεμβάσεις, το να είναι πάντα δίπλα στο σχολείο μας με ομιλίες για τους γονείς και να έχουμε μια υπηρεσία που μπορούμε να παραπέμψουμε τους γονείς, γνωρίζοντας πως είναι άρτια εκπαιδευμένο προσωπικό, χωρίς τεράστιες αναμονές είναι τεράστιας σημασίας για εμάς. Και σήμερα βλέπουμε να μην αναφέρονται στο νομοσχέδιο αλλά ούτε και για το μέλλον τους. Αυτό είναι πραγματικά λυπηρό και θα έχει συνέπειες στη σχολική κοινότητα.
Οι εκπαιδευτικοί στηρίζουμε τα κέντρα πρόληψης!!!!!!
το μεγαλύτερο λάθος της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Ποιος θα πάρει την ευθύνη; Δυστυχώς θα την πληρώσουν αυτοί που την πληρώνουν συνέχεια.
Με θλίβει βαθύτατα σε μια περίοδο μεγάλων αλλαγών/μεταρρυθμίσεων στον τομέα των Εξαρτήσεων τα Κέντρα Πρόληψης να απουσιάζουν. Δομές ζυμωμένες εδώ και τριάντα χρόνια στις τοπικές κοινωνίες στηρίζοντας την οικογένεια, την σχολική κοινότητα(παιδιά, εφήβους, εκπαιδευτικούς) εργαζόμενοι που έμαθαν να ξεπερνούν τα τυπικά ωράρια (Σάββατο, Κυριακή ) χρησιμοποιώντας ακόμη και τα προσωπικά τους αυτοκίνητα, όργωσαν και συνεχίζουν οργώνουν κάθε σημείο της γεωγραφικής τους ευθύνης.
Μοναδική ΑΞΙΑ η ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ και ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ στο ΟΡΑΜΑ της ΠΡΟΛΗΨΗΣ για οποιαδήποτε εξάρτηση/εξαρτητική συμπεριφορά των νέων. Όλα αυτά υπό την επιστημονική καθοδήγηση και επίβλεψη του ΟΚΑΝΑ.
Γνωρίζουμε πολύ καλά το θεσμικό μας καθεστώς όμως μια πολιτεία οφείλει να αναγνωρίσει και να μεριμνήσει για το τόσο σημαντικό έργο που χτίστηκε όλα αυτά τα χρόνια ξεπερνώντας όλους τους νομικούς «σκοπέλους».
Οι εξαρτήσεις είναι ζήτημα βαθιά κοινωνικό και πολυπαραγοντικό του οποίου η αντιμετώπιση προϋποθέτει και το κομμάτι της πρόληψης με δράσεις απευθυνόμενες σε όλους. Ο Υπουργός οφείλει να διευκρινίσει ποια θα είναι η τύχη των Κέντρων Πρόληψης, τα οποία επί πολλά έτη προσφέρουν τις υπηρεσίες τους όχι μόνον στον τομέα της πρόληψης κατά των εξαρτήσεων, αλλά και της προαγωγής της ψυχοκοινωνικής υγείας ευρύτερα, μέσω δράσεων μεταξύ άλλων στο ευαίσθητο σχολικό περιβάλλον και της συνεργασίας δασκάλων, γονέων και μαθητών.
Πάντα η αναδιοργάνωση,ο επανασχεδιασμός μιας δομής/ενός οργανισμού κρύβει κινδύνους αλλά και ευκαιρίες. Αυτοί που σχεδιάζουν και αυτοί που θα διοικήσουν οφείλουν να λαμβάνουν υπόψη τη γνώμη, τις ιδέες, τις ανησυχίες και τις αμφιβολίες αυτών που θα κληθούν να εφαρμόσουν το πλάνο. Αντίστοιχα, αυτοί που θα εφαρμόσουν το πλάνο οφείλουν να υλοποιήσουν τον σχεδιασμό, πάντα όμως με δεδομένη τη δυνατότητα ύπαρξης ανοιχτών διαύλων επικοινωνίας και συνεργασίας που θα επιτρέπουν αναθεώρηση και επανασχεδιασμό. Αξιοποιώντας αυτή ακριβώς τη δυνατότητα που δίνει η διαβούλευση, θα ήθελα να τονίσω τον ουσιαστικό ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν οι δομές εκπαίδευσης στην προσπάθεια απεξάρτησης και κοινωνικής επανένταξης των ανθρώπων. Προς την κατεύθυνση αυτή κρίνεται απαραίτητη και η μετατροπή των συμβάσεων των εκπαιδευτικών του ΚΕΘΕΑ από μερικής σε πλήρη απασχόληση.
Ως νεαρή ενήλικας και προερχόμενη από μία μικρή πόλη της επαρχίας, το Κέντρο Πρόληψης ήταν για μένα ο μοναδικός φορέας που μπορούσα να απευθυνθώ για συμβουλευτική και ψυχολογική υποστήριξη. Το γεγονός ότι οι παρεχόμενες υπηρεσίες είναι ποιοτικές και κυρίως δωρεάν είναι κομβικό, ιδιαίτερα για τις μικρότερες κοινότητες που υποστηρίζονται αποκλειστικά από τα Κέντρα Πρόληψης για πολλαπλά ψυχοκοινωνικά ζητήματα. Έτσι, μπορεί να γίνει αντιληπτό το πρόβλημα που θα προκαλέσει η συγκέντρωση των υπηρεσιών πρόληψης και θεραπείας στα μεγάλα αστικά κέντρα και η κατάργηση των τοπικών κέντρων που εδώ και 25 χρόνια στηρίζουν τις κοινότητες μας, καθώς αυτά δεν φαίνεται να συμπεριλαμβάνονται στο νέο φορέα.
Ο « θάνατος του εμποράκου» του Άρθουρ Μίλλερ είναι το βιβλίο που θα διαβάζουμε οι εργαζόμενοι των 75 Κέντρων Πρόληψης από τον μήνα Αύγουστο και μετά .
Έχοντας αφιερώσει με αξιοπρέπεια 25 χρόνια και κτίσει μια επαγγελματική καριέρα γεμάτη από εμπειρία, εκπαιδεύσεις (τις περισσότερες τις πληρώσαμε μόνοι μας για να σταθούμε όρθιοι και να αντιμετωπίσουμε τις όποιες δυσκολίες και τις περιστάσεις που συναντούσαμε), μετακινήσεις (από την πόλη που εδρεύει η δομή μας στις πιο απρόσιτες περιοχές του Νομού ευθύνης μας, και όλα αυτά με ενθουσιασμό) για να εδραιώσουμε το τι σημαίνει Πρόληψη και «Ψυχοκοινωνική Υγεία» στις συνειδήσεις εκπαιδευτικών και γονέων, ερχόμαστε σήμερα απέναντι σε ένα Νομοσχέδιο που απαξιώνει τις δομές μας και ο εργαζόμενος δεν φαίνεται ξεκάθαρα πουθενά. Δεν μπήκε κανείς στον κόπο να γράψει κάποιες αράδες για εμάς αλλά και να μας εντάξει στον σούπερ οργανισμό που προβλέπει τα πάντα για την Θεραπεία και την Πρόληψη. Τι φταίει άραγε; Γιατί δεν συνεχίζουν να πρωτοστατούν οι δομές των Κ.Π. στη Πρόληψη και στον νέο Οργανισμό όπως το έκαναν τόσα χρόνια; Τι δεν έκαναν καλά; Ελπίζουμε στη δεύτερη ματιά, και γι’ αυτό δίνουμε μια δεύτερη ευκαιρία στους δημιουργούς του Νομοσχεδίου αυτού να μας διαψεύσει και να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε σε αυτό που μόνο εμείς γνωρίζουμε να κάνουμε τόσο καλά.
Τα Κέντρα Πρόληψης, με το εξειδικευμένο προσωπικό τους, στηρίζουν όλα αυτά τα χρόνια τους γονείς, τους εκπαιδευτικούς, τα παιδιά και όλη την κοινωνία με τις δωρεάν και ποιοτικές υπηρεσίες τους.
Είναι λυπηρό να μην γίνεται καμία αναφορά για το έργο τους.
Στηρίζουμε τα Κέντρα Πρόληψης!
Εχω δει,ιδιοις ομμασι,παιδια να ξεφευγουν απο τον εθισμο των ναρκωτικων,να απελευθερωνονται,να «ανθιζουν» και να αποκτουν κινητρα για τη ζωη και στοχους.Κι αυτο χαρη στη δουλεια των εξειδικευμενων ΚΕΘΕΑ και στις προσπαθειες οχι μονο των επιστημονων που τα στελεχωνουν ,αλλα και ολων εκεινων των γονιων-ηρωων,που με περισσια θεληση,επιμονη και υπομονη,προσφερουν εθελοντικη εργασια,αντιμετωπιζοντας ολα τα παιδια σαν να ειναι το δικο τους! Καθε κεντρο ΚΕΘΕΑ ειναι μια δυνατη γροθια απο επιστημονες και γονεις που καταφερνει να χτυπησει αποτελεσματικα, και να νικησει τελικα, τα «τερατα» που στοιχειωνουν τη νεολαια,και οχι μονο.Ποιος ειναι αυτος που θελει να καταργησει τα ΚΕΘΕΑ και να στερησει απο παιδια και γονεις την ελπιδα;
Η Πρόληψη αναφέρεται στον γενικό τίτλο του νέου φορέα και παρόλο που υπάρχουν 75 Κέντρα Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα φαίνεται στο τρέχον νομοσχέδιο να μην αναφέρονται πουθενά!!!
Στελέχη που έχουν προσφέρει το έργο τους στις τοπικές κοινωνίες βασισμένο σε επιστημονικά τεκμηριωμένες αρχές που συμπλέουν με τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές και κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό με διάρκεια λειτουργίας ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 30 ΧΡΟΝΙΑ.
Θα περίμενε κανείς να αξιοποιηθεί, να κατοχυρωθεί και να αναγνωριστεί αυτό το δίκτυο ως προς την παροχή ποιοτικών παρεμβάσεων πρόληψης και προαγωγής της ψυχοκοινωνικής υγείας στην προκειμένη περίπτωση όμως ούτε αναφορά!!!! Γιατί?? Πολλά τα ερωτήματα!
Ποιος τελικά θα κάνει σε αυτόν το νέο Φορέα την Πρόληψη? Θα ξαναστήσει ο ΕΟΠΑΕ νέες δομές με χρηματοδοτήσεις ΕΣΠΑ? Ποιο είναι το μέλλον των εργαζομένων των Κέντρων Πρόληψης μετά το Δεκέμβριο του 2027 που λήγουν οι προγραμματικές συμβάσεις? Γιατί δεν έχουν προνοήσει την μεταφορά-απόσπαση αυτών των εργαζομένων στον Εθνικό Οργανισμό ή σε άλλες δομές?
Τα 75 Κέντρα Πρόληψης των Εξαρτήσεων & Προαγωγής της ψυχοκοινωνικής Υγείας, εδώ και σχεδόν 30 χρόνια έχουν συνδράμει και προσφέρει έμπρκατα από την πλευρά τους, στον αγώνα κατά όλων των εξαρτήσεων. Στην πρωτογεννή Πρόληψη, μέσα από τις δράσεις που υλοποιούν και από τα απολογιατικά στοιχεία που δημοσιευονται κάθε χρόνο στης ετήσιες εκθέσεις του ΕΚΤΕΠΝ, μπορεί να πληροφορηθεί ο καθένας/καθεμία την ποικιλλία αλλά και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά αυτών των δράσεων. Επίσης λόγω της ανταπόκρισης και του αγκαλιάσματος από την τοπική κοινωνία των παρεχόμενων υπηρεσιών, ο θεσμός και η λειτουργία των Κέντρων είναι πετυχημένος και πρωτοποριακόας. Σε αυτό το νομοσχέδιο λοιπόν δεν γίνεται κανένας λόγος για τη συνέχιση της λειτουργίας των Κέντρων και όλο αυτό αποτελέι ερωτηματικό. Μην ξεχνάμεμ πως το κράτος έχει επενδύσει στην εκπάιδευση των στελεχών για να μπορούν να υλοποιούν τις δράσεις αυτές. Με τη λήξη της προγραμματικής σύμβασης στο τέλος του 2027 ποιος θα συνεχίσει το έργο των Κέντρων Πρόληψης δεν αναφέρεται. Πως είναι δυνατόν να μιλάμε για πρωτογεννή πρόληψη, χωρίς να λαμβάνεται υπ όψιν όλο αυτό το έργο;Το να διαθέτεις καταρτισμένους στο πεδίο επίστήμονες και να μην υπάρχει πρόνοια για αυτούς πόσο επιστημονικό είναι; Επίσης θεωρώ οτι δεν υπάρχει καθόλου επιστημονική τεκμηρίωση για όλο αυτό το θολό τοπίο σχετικά με την πρόληψη.Η ένταξη των στελεχών στο νέο Φορέα θα έπρεπε να έχει προβλεφθεί.
Είναι σημαντικό να αυξηθούν οι θέσεις για τους κοινωνιολόγους για πολλούς λόγους.
Ο κοινωνιολόγος παίζει σημαντικό ρόλο στην διαδικασία απεξάρτησης από ουσίες και εθισμούς. Η συμβολή του μπορεί να διακριθεί σε διάφορα επίπεδα:
1. Κατανόηση του Κοινωνικού Πλαισίου: Οι κοινωνιολόγοι εξετάζουν πώς οι κοινωνικοί παράγοντες, όπως η οικογένεια, οι φίλοι, η οικονομική κατάσταση, και η κουλτούρα, επηρεάζουν την συμπεριφορά του ατόμου. Αυτή η κατανόηση βοηθά να εντοπιστούν οι ρίζες της εξάρτησης και να σχεδιαστούν αποτελεσματικές παρεμβάσεις.
2. Εκπαίδευση και Ευαισθητοποίηση: Οι κοινωνιολόγοι μπορούν να συμβάλουν στην εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση της κοινότητας σχετικά με τους κινδύνους των εθισμών, προωθώντας την πρόληψη και την έγκαιρη παρέμβαση.
3. Ανάλυση Πολιτικών και Προγραμμάτων: Αξιολογούν την αποτελεσματικότητα των πολιτικών και των προγραμμάτων απεξάρτησης, προτείνοντας βελτιώσεις βάσει ερευνητικών δεδομένων και αναγκών της κοινότητας.
4. Υποστήριξη και Συμβουλευτική: Οι κοινωνιολόγοι μπορούν να προσφέρουν υποστήριξη και συμβουλευτική τόσο στους εξαρτημένους όσο και στις οικογένειές τους, βοηθώντας τους να κατανοήσουν και να αντιμετωπίσουν τις κοινωνικές και ψυχολογικές διαστάσεις της εξάρτησης.
5. Προώθηση της Κοινωνικής Ένταξης: Δουλεύουν για την κοινωνική επανένταξη των απεξαρτημένων ατόμων, ενθαρρύνοντας την αποδοχή τους από την κοινότητα και την συμμετοχή τους σε κοινωνικές δραστηριότητες.
Η ολιστική προσέγγιση των κοινωνιολόγων συμβάλλει στη δημιουργία ενός υποστηρικτικού πλαισίου που ενισχύει την αποτελεσματικότητα των προγραμμάτων απεξάρτησης και τη μακροχρόνια ανάρρωση των εξαρτημένων ατόμων.
Εχω δει,ιδιοις ομμασι,παιδια να ξεφευγουν απο τον εθισμο των ναρκωτικων,να απελευθερωνονται,να «ανθιζουν» και να αποκτουν κινητρα για τη ζωη και στοχους.Κι αυτο χαρη στη δουλεια των εξειδικευμενων ΚΕΘΕΑ και στις προσπαθειες οχι μονο των επιστημονων που τα στελεχωνουν ,αλλα και ολων εκεινων των γονιων-ηρωων,που με περισσια θεληση,επιμονη και υπομονη,προσφερουν εθελοντικη εργασια,αντιμετωπιζοντας ολα τα παιδια σαν να ειναι το δικο τους! Καθε κεντρο ΚΕΘΕΑ ειναι μια δυνατη γροθια απο επιστημονες και γονεις που καταφερνει να χτυπησει αποτελεσματικα, και να νικησει τελικα, τα «τερατα» που στοιχειωνουν τη νεολαια,και οχι μονο.Ποιος ειναι αυτος που θελει να καταργηση τα ΚΕΘΕΑ και να στερησει απο παιδια και γονεις την ελπιδα;
Να μας πει ο Υπουργός τι θα γίνει με τα Κέντρα Πρόληψης και τους εργαζόμενους τους. Αυτός ο φορέας μα στηρίζει αδιάκοπα απο τη πρώτη μέρα που γίναμε γονείς μέχρι τη στιγμή που τα παιδιά μας έδωσαν πανελλήνιες!!!! Τόσες δημόσιες υπηρεσίες κέντρα ψυχικής υγείας, ιατροπαιδαγωγικά, δεν είχαν ποτέ ραντεβού ή ένα στους δυο μήνες και στα κέντρα πρόληψης μας στηρίζουν άμεσα με συμβουλευτική και ομάδες γονέων εξαιρετικής ποιότητας και με εξειδικευμένα στελέχη, Ζητάμε τη διαφύλαξη των Κέντρων πρόληψης!!!
Οχι στον ΕΟΠΑΕΕ, σε αυτό το μόρφωμα που στόχο έχει να στείλει τους εξαρτημένους σε ιδιωτικά κέντρα!!!! Η απεξάρτηση και η Ψυχική Υγεία πρέπει να παραμείνει δωρεάν!
Επίσης είναι τραγικό που δε γίνεται καμία αναφορά για τα Κέντρα Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας!!!!!!!! Τι θα γίνει με τα τόσα έμπειρα στελέχη τους , που εργάζονται και εκπαιδεύονται για την πρόληψη 30 χρόνια; Και ποιοι θα κάνουν πρόληψη αν οχι οι εργαζόμενοι των Κέντρων που είναι τόσα χρόνια πιστοποιημένοι;;;;;;;;;;;;;
Τέλος, με λύπη διαβάζω σχόλια πρώην εξαρτημένων που χαίρονται με αυτές τις αλλαγές, μάλλον δεν έχουν καταλάβει τι θα γίνεται αν ψηφιστεί αυτό το έκτρωμα!!!
ΚΕΘΕΑ, ΟΚΑΝΑ, 18ΑΝΩ, όλοι οι φορείς ενωμένοι για να προσφέρουν το μέγιστο των δυνατοτήτων.
Σε θεραπευτικό πλαίσιο νομίζω ότι είναι καλύτερο να έχεις μία ολιστική προσέγγιση. Οποιος επιθυμεί, ότι επιθυμεί, όποια στιγμή να το έχει διαθέσιμο.
Τα προγράμματα όλα θέλουν μία επικαιροποιήση, η αλήθεια είναι αυτή. Μία δυναμική αναδιοργάνωση, μετά από 30 χρόνια λειτουργίας, όλα δεν μπορεί να λειτουργούν καλά, είναι νόμος της φύσης. Επίσης οι συνθήκες και οι ανάγκες έχουν διαφοροποιηθεί. Αυτό πρέπει όλοι να το έχουμε κατα νου.
Πριν 30 χρόνια δεν υπήρχαν όλα αυτά τα ναρκωτικά, δεν μπορούσες να τα βρείς τοσο εύκολα, ακόμη και με 5 κλικ, όπως σήμερα. Επίσης οι τροποι χρήσης σαφώς έχουν διαφοροποιηθεί. Τα προγράμματα τι κάνουν για αυτό; Έχουν αναδιοργανωθεί; όχι δυστυχώς.
Είναι αναγκαία αυτή η μεταρρύθμιση. Πρέπει να το σκεφτόμαστε διαφορετικά. Εχοντας μία καλή διοικητική και επιστημονική αναδιοργάνωση, σίγουρα κάτι διαφορετικό θα επιτευχθεί. Σίγουρα θα υπάρξει μία αλλαγή. Δοκιμάσαμε τόσα χρόνια όλα τα προγράμματα. Ολα θέλουν το κάτι ακόμη, και ειδικά στο κομμάτι της διασύνδεσης και της παραπομπής. Δεν σε στέλνει το ένα στο άλλο, γιατί σε θεωρεί αποκλειστικά δικό του, και δεν θέλει να σε δώσει αλλου. Αυτά το 2024 είναι απαράδεκτο να συμβαίνουν.
Μπράβο για το εγχείρημα και ευχόμαστε να προσφέρει υπηρεσίες σε κάθε πολίτη πουν τις χρειάζεται.
Ολιστική θεώρηση. Να έχει δηλαδή ο κάθε ωφελούμενος το δικαίωμα της επιλογής πλέον, και να μην το επιβάλει ο κάθε δήθεν θεραπευτής.
Εχω δικαίωμα ως χρήστρια να επιλέγω τι θεραπευτικό πρόγραμμα θα κάνω και αν δεν βγει, να μπορώ άμεσα να πάω σε άλλο.
Να μην μείνω στο δρόμο.
Στο ΚΕΘΕΑ που εκθειάζουν κάποιοι εδώ, σε βασανίζουν κυριολεκτικά και μετά αν δεν τα καταφέρεις, σε πετάνε. Και μη μου πει κανείς, ότι δεν γίνεται.
Αν δεν τα καταφέρεις, σε διώχνουν.
Και στο 18 άνω μία από τα ίδια. Δεν υπάρχει ενδιαφέρον από τους θεραπευτές. Μία στις τόσες αν θα σου κάνουν καμία συνεδρία ατομική, μία στις τόσες…. ασε.
Και απο γιατρούς και τα δύο πάσχουν.
Καμία φροντίδα ως τώρα.
Μην αφήνετε τα μαγαζάκια κάποιων, και της Μάτσα… να συνεχίσουν να υπάρχουν. Ανήκουν σε άλλη δεκαετία.
Προχωήρσαμε σαν κοινωνία.
δεν μπορώ να δεχτώ ότι ως γυναίκα δεν μπορω΄να έχω επιλογή και στο μέρος μου.
Αυτο που κάνει ο νομος αυτός μου δίνει ελπίδα.
Πραγματική ελπίδα.
Μακάρι να πετύχει.
Μια ενεργή χρήστρια ηρωίνης που είχε τα πάντα και τα έχασε όλα απο την εξάρτηση, και προσπαθεί να σταθεί πλεόν στα πόδια της.
ΟΧΙ στην κατάργηση των ΚΕΘΕΑ. Αυτά τα κέντρα έχουν σώσει και έχουν δώσει ευκαιρίες σε τόσα παιδιά και τις οικογένειες τους. Γίνεται πραγματικά εξαιρετική δουλειά. Όχι μόνο δεν θα έπρεπε να καταργηθούν, αλλα θα έπρεπε να ενισχυθούν περαιτέρω από το κράτος.
Ενας ενιαίος οργανισμός, με ενιαία και ομογενοποιημένα πρωτόκολλα θεραπευτικά, χωρίς διαφοροποιήσεις από πόλη σε πόλη, με πρόσβαση σε όλα τα μέρη, με όλες τις θεραπευτικές προσεγγίσεις.
Τα παιδιά μας πρέπει να έχουν όλες τις επιλογές. Οχι να ψάχνουμε που θα τα πάμε, ή να χανόμαστε όταν τα διώχνουν από το πρόγραμμα, ή να τα χάνουμε όταν τους στερούν τη συμμετοχή ή όταν μπαίνει στη «λίστα» του ΚΕΘΕΑ και από τους 50 που κάνουν αιτήσεις να δέχονται τους 15 και απο τους 15 να μπαίνουν σε πρόγραμμα τελικά οι 6.
Οι υπόλοιποι 44 δεν έχουν ψυχή;
Επιτέλους να ελέγχονται με ενιαίο τρόπο., να προσφέρουν υπηρεσίες με ενιαίο τρόπο και το ίδιο παντου.
Επιτέλους να σωθούμε.
Ενα νομοσχέδιο επιτέλους που συμμαζέυει τα ασυμάζευτα.
Πρέπει να περάσει κανείς από τους φορείς αυτούς και να ζήσει τους θεραπευτές και να καταλάβει πόσο ασυντόνιστα είναι τα πράγματα τώρα. Δεν προχω΄ρας στο ένα, δεν μπορείς να πάς στο άλλο γιατι δεν σε πάνε προς το άλλο. Δεν τελειώνεις, σε διώχνουν και δεν πας καν στο συμβουλευτικό σταθ΄μό, πεζοδρόμιο σε πάνε, ειδικά από τις Κοινότητες….
Θελουμε να μπορούμε να έχουμε όλες τις επιλογές, όλα τα προγράμματα και μόνο κάτω απο την ομπρέλα ενός οργανισμού μπορεί αυτό να γίνει, για να μιλά η μία υπηρεσία με την άλλη και να μη μας διώχνουν
ειναι στη σωστή κατεύθυνση και χρειάζεται μάζεμα για να μην χανεται ο ασθενής. Τι έχετε φαγωθεί όλοι με το ΚΕΘΕΑ;;; έλεος. Γιατί τα υπόλοιπα προγράμματα δεν κάνουν δουλεια; εμείς που τελειώσαμε οκανα επανένταξη είμαστε άλλου θεου παιδια;
Οχι στην κατάργηση των ΚΕΘΕΑ.
Αυτά τα κέντρα που έχουν σώσει τόσα παιδιά,
νεαρούς, ενήλικες αυτούς και τις οικογένειες
τους.
ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΟ ΑΥΤΟΝΟΗΤΟ ΓΙΝΕΤΑΙ ΠΡΑΞΗ ΜΙΑ ΠΥΛΗ ΕΙΣΟΔΟΥ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΠΑΡΟΧΕΣ ΥΓΕΙΑΣ ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ
ΟΧΙ ΣΤΟ ΚΕΘΕΑ! Δίνει ελπίδα και δύναμη τόσο στα παιδιά όσο και στις οικογένειες
Μη κατάργηση των ΚΕΘΕΑ
Κάτω τα χέρια από το ΚΕΘΕΑ, το 18 Άνω και όλες τις δομές κοινής ωφέλειας μέσω στεγνων προγραμμάτων ολοκληρωμένης φροντίδας. Πολύπλευρα προγράμματα που αντιστοιχούν στον κοινωνικό και συστημικό χαρακτήρα του φαινομένου της εξάρτησης, με συμπερίληψη της οικογένειας και και κοινοτικό χαρακτήρα θα αντικατασταθούν από προωποκεντρικες δομές και το έργο τόσων χρόνων και προσφοράς να καταργηθεί.
Ωφελούμενη
Το νομοσχέδιο αυτό αποτελεί σημαντική καινοτομία στις πολιτικές υγείας για την αντιμετώπιση των εξαρτήσεων. Η ανάγκη για διαλειτουργία των φορέων, με επίκεντρο τον άνθρωπο, είναι επιβεβαιωμένη εδώ και χρόνια. Όλοι οι φορείς, μέσα από ένα συλλογικό πλαίσιο, μπορούν να επιτύχουν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, παρέχοντας εξειδικευμένες και αποτελεσματικές θεραπείες σε όσους τις χρειάζονται.
Η εκπαίδευση διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στη διαδικασία απεξάρτησης. Μέσα στον νέο οργανισμό, είναι ευκαιρία να ενισχυθεί η συμβολή της μάθησης στην πρόληψη της υποτροπής, την κοινωνική ενσωμάτωση και την άρση του κοινωνικού αποκλεισμού, μέσω οργανωμένων προγραμμάτων:
• Τυπικής Εκπαίδευσης
• Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης
• Συμβουλευτικής και Επαγγελματικού Προσανατολισμού.
Επιπλέον, είναι σημαντικό να αποκατασταθεί η αδικία σχετικά με το εργασιακό καθεστώς που βιώνουμε οι εκπαιδευτές του ΚΕΘΕΑ, ένα επιστημονικά καταρτισμένο και έμπειρο προσωπικό, που εργάζεται σε καθεστώς μερικής και ωρομίσθιας απασχόλησης.
Υιοθετώντας καλές πρακτικές από το διεθνές περιβάλλον και αξιοποιώντας αποτελεσματικά το εργαλείο της διαβούλευσης, μπορούμε να συμβάλλουμε ώστε ο ΕΟΠΑΕ να αποτελέσει πρότυπο λειτουργικής δικτύωσης.
Πιστεύω ότι δεν πρέπει να κλείσει το ΚΕΘΕΑ,γιατί όλοι οι γονείς που τους αφορά άμεσα το πρόβλημα, λειτουργούν και πράττουν καλύτερα από επαγγελματίες.
Εθνικός Συντονισμός με Ν.Π.Ι.Δ/;
Βαρυσήμαντες λέξεις: «εθνική επιτροπή σχεδιασμού και συντονισμού»- «εθνικό σχέδιο δράσης»
με τη διαφορά ότι δεν ακούγονται ούτε οι λήπτες ούτε και οι εργαζόμενοι. Σχεδιασμός θα έπρεπε να σημαίνει συνεργασία και σεβασμό.
Και θα έπρεπε, πριν καταλήξουν να παρουσιάσουν τον «σχεδιασμό», να έχει ζητηθεί από τους άμεσα εμπλεκόμενους – λήπτες και εργαζόμενους – να μιλήσουν, να συμμετέχουν και να προτείνουν βελτιώσεις. Η ψυχική υγεία στηρίζεται στον άνθρωπο εργαζόμενο και για να μπορεί αυτός να προσφέρει πρέπει να αισθάνεται ότι το κράτος τον στηρίζει, όχι να αισθάνεται απειλή και εκβιασμό. Για να νιώσει ο λήπτης ασφαλής πρέπει και ο εργαζόμενος να νιώθει ασφαλής.
Με τα ΕΣΠΑ τι θα γίνει; Θα μείνουν οι άνθρωποι χωρίς δουλειά; Οι ασθενείς ; Υπάρχουν συνάδελφοι που είναι με ΕΣΠΑ και ΟΑΕΔ. Επισφαλείς σχέσεις εργασίας. Πρέπει κάτι να κάνετε και για αυτούς.
ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΑΠΟ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΕΞΙΔΕΙΚΕΥΜΕΝΟΥΣ:
https://www.youtube.com/watch?v=sW6sqxevAlg
ΑΝΟΙΚΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΦΟΡΕΩΝ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΚΑΙ ΑΠΕΞΑΡΤΗΣΗΣ
Περισσότεροι από 500 σύνεδροι, από όλους τους αναγνωρισμένους φορείς πρόληψης και θεραπείας της χώρας, συμμετείχαν στο Ανοικτό Συνέδριο Πρόληψης και Απεξάρτησης στις 10 Δεκεμβρίου στην Αθήνα, διατρανώνοντας την αντίθεσή τους στο επικείμενο νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας για την ψυχική υγεία και τις εξαρτήσεις.Το συνέδριο αποτέλεσε μια απάντηση από τα κάτω στον σχεδιασμό του υπουργείου, να καταργήσει, χωρίς κανέναν διάλογο και ερήμην των εμπλεκομένων, όλους τους εγκεκριμένους (ν. 4139/2013) φορείς πρόληψης και θεραπείας της χώρας.Το συνέδριο αποτύπωσε τη σημερινή και πραγματική εικόνα του πεδίου των εξαρτήσεων, και ανέδειξε τα επιτεύγματα, τις ελλείψεις και τις νέες προκλήσεις που αντιμετωπίζει το υφιστάμενο πανελλαδικό δίκτυο υπηρεσιών πρόληψης και θεραπείας.Κατά τη διάρκεια των εργασιών καταδείχθηκε ότι το προωθούμενο νομοσχέδιο αγνοεί τα επιστημονικά δεδομένα, την πραγματικότητα της πρώτης γραμμής, τις ανάγκες της κοινωνίας την τεράστια εμπειρία και τις κατακτήσεις της πρόληψης και της θεραπείας στη χώρα μας. Η αλλαγή παραδείγματος στην πολιτική για τις εξαρτήσεις με τη δημιουργία ενός γραφειοκρατικού, αθηνοκεντρικού και απρόσωπου νέου υπερ-φορέα (ΕΟΠΑΕ), θα σημάνει συρρίκνωση των υφιστάμενων υπηρεσιών, υποβάθμιση της ποιότητας και της αποτελεσματικότητάς τους και θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για την είσοδο ιδιωτικών συμφερόντων στον χώρο, ναρκοθετώντας το δικαίωμα σε δωρεάν υποστήριξη για μία από τις πιο ευάλωτες ομάδες της κοινωνίας μας.Ομόφωνα, το επιστημονικό προσωπικό και οι συλλογικότητες οικογενειών, ληπτών υπηρεσιών και εργαζομένων του χώρου πρόληψης και θεραπείας ζητούν την άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου και την έναρξη ενός ουσιαστικού εθνικού διαλόγου για τις εξαρτήσεις στο πλαίσιο ενός δημόσιου και δωρεάν συστήματος υπηρεσιών.Στο συνέδριο συμμετείχαν επίσης με παρεμβάσεις επιστημονικές ενώσεις, φορείς και σωματεία από τον ευρύτερο χώρο της κοινωνικής φροντίδας και της ψυχικής υγείας.Η οργανωτική επιτροπή του συνεδρίου θα συνεχίσει τις δράσεις ενημέρωσης της κοινής γνώμης, του επιστημονικού και του πολιτικού κόσμου σχετικά με το νομοσχέδιο και τον αγώνα για την απόσυρσή του.Το Ανοικτό Συνέδριο συνδιοργανώθηκε από επιστημονικό προσωπικό των φορέων πρόληψης και απεξάρτησης, την Ομοσπονδία Συλλόγων Οικογένειας ΚΕΘΕΑ (ΟΣΟΚΕΘΕΑ), τον Σύλλογο Γονέων και Φίλων ΔΙΑΠΛΟΥΣ, τον Σύλλογο Εργαζομένων ΚΕΘΕΑ και το Σωματείο Εργαζομένων Κέντρων Πρόληψης. Συμμετείχαν, επίσης, ο Ενιαίος Σύλλογος Εργαζομένων Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής και το Σωματείο Εργαζομένων Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης
ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΣΚΕΦΤΗΚΕ ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΣΕΙ ΤΟ ΚΕΘΕΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΔΟΜΕΣ ΤΟΥ ΜΕΤΑ ΑΠΟ 40 ΧΡΟΝΙΑ ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΗΣ ΠΟΡΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΑΙ ΜΕ ΧΕΙΡΟΠΙΑΣΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ; ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ ΟΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΟΥΝ ΤΑ «ΣΤΕΓΝΑ» ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΑΠΑΞΑΡΤΗΣΗΣ ΚΑΙ ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥΣ ΝΑ ΜΠΟΥΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΑΠΕΞΑΡΤΗΣΗΣ ΜΕ ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΑΤΑ ; ΜΟΝΟ ΤΑ «ΣΤΕΓΝΑ» ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΤΟΥ ΚΕΘΕΑ ΕΧΟΥΝ ΑΠΟΔΕΙΧΘΕΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΑ. ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΠΡΩΗΝ ΧΡΗΣΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΕΡΑ «ΚΑΘΑΡΟΙ» ΧΑΡΗ ΣΤΟ ΚΕΘΕΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΤΟΥ. Ο ΚΑΝΟΝΑΣ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΠΕΙΡΑΖΕΙΣ ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΟ ( ΕΚΤΟΣ ΚΑΙ ΑΝ ΕΧΕΙΣ ΑΛΛΟΥΣ ΣΚΟΠΟΥΣ ). ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΤΟ ΛΟΓΟ ΖΗΤΑΜΕ ΤΗ ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ.
ΌΧΙ στην κατάργηση του ΚΕΘΕΑ. Αποσύρετε το νομοσχέδιο και ακούστε τις απόψεις γιατρών και άμεσα ενδιαφερόμενων.
Καλό θα ήταν οι των εξαρτήσεων του Ιανός να εισέλθουν στο νέο φορέα αυτοδικαίως…
ΟΧΙ ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΜΕ.
ΟΧΙ ΟΧΙ ΟΧΙ. 1000 ΦΟΡΕΣ ΟΧΙ.
ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΕΟΠΑΕΕ
Όχι!! στον ΕΟΠΑΕΕ
ΌΧΙ στην κατάργηση του ΚΕΘΕΑ!
Χωρίς τα κεθεα θα χαθούν οι νέοι μας! Δεν θα μάθουν οι οικογένειες τα σωστά όρια και δεν θα έχουμε δημιουργικους νεους
ΚΆΤΩ ΤΆ ΧΈΡΙΑ ΑΠΌ ΤΟ ΚΕΘΕΑ!
ΌΧΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΆΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΚΕΘΕΑ 1+6
Όχι στην κατάργηση του ΚΕΘΕΑ…..ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΠΟΛΕΜΟΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΝ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΠΟΥ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΑ ΕΞΑΡΤΗΜΕΝΑ ΑΤΟΜΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΑ ΒΟΗΘΑΕΙ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΙΚΑ ΝΑ ΦΤΑΣΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΠΑΝΕΝΤΑΞΗ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΧΩΡΙΣ ΟΥΣΙΕΣ…Η ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΖΩΗ ΔΕΝ ΑΓΟΡΑΖΕΤΑΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΠΟΥΛΙΕΤΑΙ ΣΤΟ ΒΩΜΟ ΤΩΝ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑ ΕΝΟΣ ΑΝΑΠΗΡΟΥ ΑΝΕΛΕΗΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ !!!!! ΣΤΗΡΙΞΤΕ ΣΤΕΓΝΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗ ΖΩΗ ΧΩΡΙΣ ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΑΤΑ!!! ΦΤΙΑΞΤΕ ΔΟΜΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΦΙΛΟΞΕΝΗΣΟΥΝ ΚΑΙ ΘΑ ΣΩΘΟΥΝ ΠΟΛΛΕΣ ΨΥΧΕΣ …ΕΜΠΙΣΤΕΥΤΕΙΤΕ ΕΝΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΤΟΥ ΠΟΥ ΑΠΕΔΕΔΕΙΓΜΕΝΑ ΕΧΕΙ ΣΩΣΕΙ ΠΟΛΛΕΣ ΖΩΕΣ ΝΕΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΝΙΚΗΣΕΙ ΤΟΝ ΔΑΙΜΟΝΑ ΤΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ …ΜΑΚΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΚΕΘΕΑ ΚΑΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗ ΖΩΗ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΑΣ ..ΔΕΝ ΣΑΣ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ ΝΑ ΒΑΛΕΤΕ ΤΑΦΟΠΛΑΚΑ ΣΕ ΝΕΑ ΠΑΙΔΙΑ…ΕΞΑΦΑΝΙΣΤΕ ΤΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ !!!!ΔΕΝ ΕΧΕΤΕ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗ ΚΑΤΑΧΡΗΣΗ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ΠΑΝΩ ΣΤΗ ΖΩΗ ΤΩΝ ΟΑΙΔΙΩΝ ΜΑΣ….ΜΗ ΞΕΧΝΑΤΕ ΟΤΙ ΤΗ ΔΥΝΑΜΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ ΣΑΣ ΤΗΝ ΕΔΩΣΕ Ο ΛΑΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΥΠΟΓΤΑΦΕΤΕ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΑ ΘΑΝΑΤΟΥ ΑΛΛΑ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑΣ ΚΑΙ ΣΕΒΑΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΖΩΗ !!!ΑΣΧΟΛΗΘΕΙΤΕ ΜΕ ΤΗ ΣΑΠΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΠΟΥ ΑΦΗΝΕΤΕ ΤΟΥΣ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΝΟΜΟΥΣ ΚΣΙ ΤΟΥΣ ΜΑΣΤΡΟΠΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΠΑΙΔΕΡΑΣΤΕΣ ΕΞΩ ΑΠΟΩΤΙΣ ΦΥΛΑΚΕΣ ΚΑΙ ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΚΕΘΕΑ ΝΑ ΣΩΣΕΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ ΕΠΕΙΔΗ ΕΣΕΙΣ ΟΛΟΙ ΚΟΙΝΑΣΤΕ ΤΟΝ ΥΠΝΟ ΤΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ !!!!ΝΤΡΕΠΟΜΑΙ ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΕΤΕ ΑΜΕΣΑ ΑΥΤΟ ΤΟ ΕΚΤΡΩΜΑ …
Και βέβαια ΟΧΙ , το ΚΕΘΕΑ λειτουργεί δωρεάν χωρίς λίστες αναμονής και αγκαλιάζει τα παιδιά μας ! Δεν θα επιτρέψουμε να καταργηθεί για να επωφεληθούν οι τεχνοκράτες ! Γονιός !
Τι προβλέπεται για τα Κέντρα Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας; Δεν υπάρχει καμία σχετική αναφορά στο ποια θα είναι η σχέση τους με τον ΕΟΠΑΕ (επιστημονική, οικονομική, θεσμική) παρόλο που προβλέπεται ότι: θα συμμετέχει στην Εθνική Επιτροπή Σχεδιασμού και Συντονισμού για την Αντιμετώπιση των Εξαρτήσεων και το Δίκτυο των Κέντρων Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας (κεφάλαιο Ζ, άρθρο 50).
Επιπλέον, δεν υπάρχει καμία περιγραφή τόσο για το είδος των παρεχόμενων υπηρεσιών και των παρεμβάσεων πρόληψης όσο και για τις θέσεις εργασίας των εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης. Η μόνη αναφορά είναι επίσης στο κεφάλαιο Ζ, άρθρο 50, παράγραφος 4: Συστήνεται Δίκτυο Κέντρων Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας αποτελούμενο από τα Κέντρα Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας του άρθρου 61 του ν. 3459/2006. Το Δίκτυο εκπροσωπείται στην Επιτροπή του παρόντος άρθρου, από ένα (1) μέλος, το οποίο προτείνεται από το Σωματείο των Εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης.
Όχι!! στον ΕΟΠΑΕΕ
ΌΧΙ στην κατάργηση του ΚΕΘΕΑ!
ΌΧΙ στην κατάργηση του ΚΕΘΕΑ!
ΌΧΙ στον ΕΟΠΑΕΕ!
Η εξάρτηση -τόσο ως έννοια όσο και ως κατάσταση ζωής- είναι πολυπαραγοντικό πρόβλημα, αναφέρεται και περιλαμβάνει πολύ διαφορετικούς πληθυσμούς, εδράζεται σε μια τεράστια ποικιλία συνθηκών (κοινωνικών, οικονομικών, οικογενειακών, ατομικής πορείας και επιλογών).
Καταρχήν έχουμε φαινόμενα εξαρτήσεων εδραιωμένα σε διακριτές κοινωνικές ομάδες: στους Ρομ, στους μετανάστες/πρόσφυγες, σε νεανικά κομμάτια του πληθυσμού ή ακόμη και σε δραστηριότητες όπως ο επαγγελματικός ή ημιεπαγγελματικός αθλητισμός (πολλά αναβολικά είναι συγγενή με τα ναρκωτικά, είναι ψυχοτρόπα και παράγουν εθισμό). Σε αυτές τις περιπτώσεις η εστίαση στην κοινότητα, η ανάπτυξη σύνθετων κοινωνικοψυχικών προσεγγίσεων, η συνειδητοποίηση της πολυπαραγοντικότητας του προβλήματος είναι κρίσιμη.
Επιπρόσθετα έχουμε φαινόμενα εξαρτήσεων θεμελιωμένα πάνω στις πολύ διαφορετικές ατομικές πραγματικότητες και πορείες ζωής των ανθρώπων, με την οικογένεια να παίζει μείζονα ρόλο στην εμφάνιση του προβλήματος (κάτι που με κανέναν τρόπο δεν σημαίνει ή συνεπάγεται ότι είναι κακοποιητική ή «προβληματική»).
Κατά συνέπεια, τόσο διεθνώς όσο και στην Ελλάδα, αναπτύχθηκαν σύνθετες προσεγγίσεις θεμελιωμένες πάνω σε πολύ διαφορετικά θεραπευτικά πρωτόκολλα, εστιασμένες σε διαφορετικές ομάδες χρηστών.
Κατά συνέπεια η δομή και λειτουργία των φορέων απεξάρτησης δεν είναι δυνατόν να υπαχθεί σε έναν ενιαίο οργανισμό. Έχουν σαφή διάκριση μεταξύ τους, υιοθετώντας πολύ διαφορετικά μεταξύ τους θεραπευτικά πρωτόκολλα, τρόπους οργάνωσης, λειτουργίας, οργανογράμματα. Καθώς το Υπουργείο προτάσσει τη συνένωσή τους σε έναν ενιαίο Οργανισμό θα πρέπει να εξηγήσει σε ποια επιστημονική πρόταση βασίζεται, ποια είναι η διεθνής εμπειρία που επικυρώνει μια τέτοια προσέγγιση, ποια ανάγκη το επιτάσσει, ποιους στόχους υπηρετεί και τι προσδοκά μέσα από μια τέτοια βίαια αναδιοργάνωσή τους.
Ακόμη περισσότερο: είναι ασφαλής αυτή η βίαια αναδιοργάνωση τόσο διαφορετικών δομών σε έναν ενιαίο Οργανισμό; Ή αντίθετα θα παράγει απορρύθμιση, διατάραξη της λειτουργίας τους, έκπτωση του θεραπευτικού τους έργου; Και κυρίως: με ποιον τρόπο είναι συμβατή με την κυρίαρχη επιστημονική προσέγγιση που επιβάλλει εστίαση στην κοινότητα;
Τέλος, οι ίδιοι οι Φορείς απεξάρτησης, ποια άποψη έχουν; Και βέβαια όταν αναφερόμαστε σε Φορείς απεξάρτησης δεν εννοούμε στενά το διοικητικό προσωπικό και τους θεραπευτές, αλλά το σύνολο της θεραπευτική κοινότητας που σε αρκετές περιπτώσεις συμπεριλαμβάνει την ενεργή συμμετοχή των ίδιων των θεραπευόμενων και των οικογένειών τους. Όλοι αυτοί είναι πραγματικά ενθουσιασμένοι με τις καινοτομίες που φέρει το νομοσχέδιο;
Κλείνοντας, είναι δεδομένο ότι το νομοσχέδιο θα περάσει. Το ίδιο δεδομένη είναι η αναπόδραστη αποτυχία του: αργά ή γρήγορα σε έναν μελλοντικό χρόνο και μετά από ένα τεράστιο για την κοινωνία καταβαλλόμενο κόστος, θα πεταχτεί στον κάλαθο της ιστορίας. Παρόλα αυτά, πρέπει να γίνει μια επιπρόσθετη επισήμανση: αυτό που διαχρονικά λείπει είναι η κριτική και η αλληλεπίδραση ανάμεσα στους πολύ διαφορετικούς μεταξύ τους Φορείς απεξάρτησης και τις θεραπευτικές κοινότητες που τους στηρίζουν, η όσμωση, η ανταλλαγή εμπειρίας και εργαλείων, η πραγματική αποτίμηση του θεραπευτικού τους έργου. Όμως αυτά μπορούν και πρέπει να πραγματοποιηθούν μέσω επιστημονικών συνεδρίων. Είναι δεδομένο ότι η αναδυόμενη υπεργραφειοκρατία ενός Οργανισμού-τέρας δεν μπορεί να υπηρετήσει μια τέτοια κρίσιμη λειτουργία.
Έχουμε ένα φορέα αντιμετώπισης των εξαρτήσεων, το ΚΕΘΕΑ, το οποίο δουλεύει χωρίς λίστες αναμονής, προσφέροντας δωρεάν υπηρεσίες ποιότητας σε όλους, και με το νομοσχέδιο αυτό καταργείται! Όλα στο βωμό της ιδιωτικοποίησης και του κέρδους. Δεν θα το αφήσουμε να περάσει.
Ένας γονιός που σώθηκε το παιδί του!
Επιτέλους για πρώτη φορά στη χώρα μας ενιαίος φορέας πρόληψης και αντιμετώπισης των εξαρτήσεων… Ήταν δίκαιο και γίνεται πράξη!!!
Τι θα γίνει με τα κέντρα πρόληψης των εξαρτήσεων;