1. Παρέχεται η δυνατότητα συνταγογράφησης από τους επαγγελματίες υγείας του κλάδου ΤΕ Μαιευτικής για τη λήψη δείγματος κολπικού και τραχηλικού υγρού (τεστ Παπανικολάου) καθώς και για τις σχετικές με την κύηση απαιτούμενες εξετάσεις, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία και ιδίως το άρθρο 2 του π.δ. 351/1989 (Α’ 159).
2. Συγκροτείται με απόφαση του Διοικητή της οικείας Υ.Πε. δίκτυο Μαιών- Μαιευτών με τίτλο «Δίκτυο Πρωτοβάθμιων Υπηρεσιών Υγείας Μαιών- Μαιευτών», με μέλη του υπηρετούντες Μαίες- Μαιευτές στις δημόσιες δομές παροχής υπηρεσιών υγείας της οικείας Δ.Υ.Πε. Ως Υπεύθυνος Συντονισμού του Δικτύου ορίζεται με ψηφοφορία πρόσωπο μεταξύ των μελών του Δικτύου.
α) Ως έδρα του δικτύου ορίζεται δημόσια δομή παροχής υπηρεσιών υγείας της οικείας Υ.Πε. με απόφαση του Διοικητή της, μετά από εισήγηση του Υπεύθυνου Συντονισμού του δικτύου.
β) Το δίκτυο Μαιών- Μαιευτών διασυνδέεται με τις δημόσιες δομές παροχής υπηρεσιών υγείας της οικείας Δ.Υ.Πε. Το δίκτυο Μαιών-Μαιευτών διασυνδέεται λειτουργικά ιδίως με τις Το.Μ.Υ. καταρτίζοντας και υλοποιώντας ένα τακτικό πρόγραμμα επισκέψεων σε αυτές.
γ) Σκοπός του δικτύου Μαιών- Μαιευτών είναι:
γα) η παροχή συμβουλευτικής και ενημέρωσης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και της λοχείας,
γβ) η παροχή υπηρεσιών πρόληψης και προαγωγής υγείας, υποστήριξης του μητρικού θηλασμού και Οικογενειακού Προγραμματισμού,
γγ) η λήψη δείγματος κολπικού και τραχηλικού υγρού (τεστ Παπανικολάου),
γδ) η πραγματοποίηση επισκέψεων μελών σε Κέντρα Φιλοξενίας Προσφύγων, μετά από ενημέρωση της οικείας Δ.Υ.Πε. και των αρμόδιων αρχών για πραγματοποίηση δράσεων πρόληψης και προαγωγής υγείας και
γε) η ανάπτυξη συνεργασίας με Ο.Τ.Α. και φορείς που δραστηριοποιούνται σε επίπεδο τοπικής κοινωνίας για την πραγματοποίηση δράσεων ενημέρωσης, αγωγής και προαγωγής υγείας.
Τα δείγματα από διενεργούμενα τεστ Παπανικολάου αποστέλλονται άμεσα για κυτταρολογική εξέταση σε εργαστήριο της δημόσιας δομής που συνιστά την έδρα του δικτύου ή άλλης δημόσιας δομής εντός της οικείας Δ.Υ.Πε. Τα χρησιμοποιούμενα κατά την υλοποίηση των δράσεων έντυπα πρέπει να συνιστούν προτυποποιημένα έντυπα του Υπουργείου Υγείας. Οι παραπάνω δράσεις, πράξεις και ενέργειες πραγματοποιούνται αποκλειστικά εντός του πλαισίου των αρμοδιοτήτων και των επαγγελματικών δικαιωμάτων του κλάδου ΤΕ Μαιευτικής, όπως αυτά καθορίζονται με βάση την κείμενη νομοθεσία.
δ) Η οργάνωση και ο συντονισμός της λειτουργίας του Δικτύου, των δράσεων και των προγραμμάτων που διενεργούνται γίνεται υπό την εποπτεία και τον έλεγχο του Διοικητή της οικείας Υ.Πε. Το δίκτυο ενημερώνει σε μηνιαία βάση τη δημόσια δομή που συνιστά την έδρα του καθώς και τη Μονάδα Αναφοράς σε περίπτωση που υφίσταται, σχετικά με τον προγραμματισμό και την υλοποίηση των δράσεών του. Το δίκτυο υποχρεούται να καταθέτει κάθε τρίμηνο και συνολικά στο τέλος του έτους απολογιστικά για τις δράσεις του στο Τμήμα Περιφερειακού Χάρτη & Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας της οικείας Δ.Υ.Πε.
Η ενημέρωση από τη μαία στην Π.Φ.Υ. για θέματα αγωγής υγείας όπως:σεξουαλικώς μεταδιδόμενα,οικογενειακός προγραμματισμός-αντισύλληψη,ενημέρωση και προετοιμασία της γυναίκας για τον τοκετό και τη φυσική του συνέχεια το θηλασμό καθώς επίσης τη συνταγογράφηση του προληπτικού ελέγχου ΤΕΣΤ-ΠΑΠ,μαστογραφία, δεν είναι απλώς εξυπηρέτηση των γυναικών και αποσυμφόρηση της Δ.Φ.Υ. είναι δικαίωμα των γυναικών,δικαίωμα και υποχρέωση των μαιών ,είναι ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Η υποβάθμιση του ρόλου της μαίας δεν είχε αντίκτυπο μόνο στις ίδιες τις μαίες αλλά και σε ολόκληρο το λαό. Είναι πλεόν αποδεδειγμένο ότι η μαιοκεντρική παρακολούθηση κυήσεων και τοκετών χαμηλού κινδύνου έχει μικρότερο ρίσκο επιπλοκών, ιατρικών παρεμβάσεων και καισαρικών.
Η ανεξέλεκτη αύξηση των καισαρικών τομών θετει σε κινδυνο την υγεία των γυναικών, των παιδιών τους βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, ενώ παράλληλα στραγγιζει μια οικονομια που βρίσκεται υπο κατάρρευση. Περισσότερες δαπάνες για τα χειρουργεία, αυξημένη νοσηρότητα και νοσηλεία των νεογνών και των παιδιών αργότερα λόγω του τρόπου τοκετού και του μη θηλασμού.
Είναι υψίστης σημασίας για τη δημόσια υγεια και για την οικονομια της χωρας να επανελθουν στη Μαια τα νομικα κατοχυρωμένα δικαιώματα της. Ο οικογενειακός προγραμματισμός, η αντισυλληψη, η συμβουλευτική σε θέματα υγείας, η παρακολούθηση της κύησης, η προετοιμασία για τον τοκετό, ο τοκετός , η παρακολουθηση της λεχωίδας και του νεογνού, ο μητρικός θηλασμός, η εμμηνοπαυση όλα είναι καθήκοντα της Μαίας. Η δυνατοτητα συνταγογράφησης κάνει εφικτη την υλοποίηση των παραπάνω.
Πρέπει όλες οι γυναίκες να έχουν πρόσβαση σε αυτές τις υπηρεσίες.Η θεση των Δικτυων Μαιων στην Π.Φ.Υ. θα σώσει ζωές και θα αυξήσει το επίπεδο της περιγεννητικής φροντίδας.
Οι Μαίες κρατούν στα χέρια τους την υγεία της επόμενης γενιάς.
Ελπίζουμε αυτό να είναι μόνο η αρχή.
EIMAI EΡΓΑΖΟΜΕΝΗ ΣΤΟ ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΑΚΟ ΣΤΑΘΜΟ ΚΕΝΤΡΟΥ, Ο ΟΠΟΙΟΣ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΗ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΗΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΦΙΛΟΞΕΝΕΙ ΚΑΙ ΣΙΤΙΖΕΙ ΝΗΠΙΑ ΚΑΙ ΒΡΕΦΗ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ» ΚΕΝΤΡΟ» ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΗΛΙΔΟΣ.ΜΑΙΕΣ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΑΜΑΛΙΑΔΟΣ ΕΠΙΣΚΕΥΘΗΚΑΝ ΔΥΟ ΦΟΡΕΣ ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΚΑΙ ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΤΟΥ ΣΤΑΘΜΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΑΝ ΣΤΟ ΧΩΡΟ( ΣΤΙΣ ΜΗΤΕΡΕΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ) ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΨΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΕΝΕΡΓΕΙΑ ΠΑΠ TEΣΤ.ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΑΝ ΚΑΙ ΣΥΖΗΤΗΣΑΝ ΜΕ ΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΤΟΜΙΚΗΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ,ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ,ΘΗΛΑΣΜΟΥ,ΕΜΒΟΛΙΩΝ ΤΟΚΕΤΟΥ. ΔΕΔΟΜΕΝΟΥ ΟΤΙ ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΙΣ ΕΥΠΑΘΕΙΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ(ROMA)H ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΕΞΙΣΟΥ ΑΝΑΓΚΑΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΥΤΙΜΗ .ΤΙΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΘΕΡΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥΣ.
Ο ρολος της μαιας ειναι πολυ σημαντικος και καθοριστικος τοσο στη διαρκεια του τοκετου οσο και πριν απ αυτον μεσω των μαθηματων που παραδιδουν. Εγω ειχα την τυχη να παρακολουθησω τα μαθηματα που οργανωνονται στο Κεντρο Υγειας Ναυπακτου και οι πληροφοριες που αποκομισα ηταν ιδιαιτερα χρησιμες. Αφορουσαν το θηλασμο, τη φροντιδα του νεογεννητου και την εκμαθηση αναπνευστικων συστηματων που βοηθουν την αντιμετωπιση των πονων πριν και κατα την διαρκεια του τοκετου. Χαρηκα ιδιαιτερα οταν οι μαιες μας ειπαν οτι μετα τον τοκετο μπορουν να μας επισκεφτουν κατ οικον για να μας βοηθησουν με το θηλασμο και τη φροντιδα του μαστου και δεν διστασα να τους ζητησω τη βοηθεια τους. Ειναι επισης καλο το οτι μπορει κανεις να κανει το τεστ ΠΑΠ στο εν λογω Κεντρο Υγειας δωρεαν και επισης ειναι σημαντικο το οτι γραφουν τις εξετασεις για μαστογραφια και υπερηχους. Αυτες τις υπηρεσιες που παρεχουν τις εχω χρησιμοποιησει στο παρελθον. Ελπιζω να μπορουμε να τις χρησιμοποιουμε και στο μελλον.
Η Μαία στην Αγγλία μπορεί να είναι και σε Διευθυντική θέση.
Στην Ελλάδα ακόμα μοιράζουμε ρόλους και καρέκλες…Αυτό δείχνει την ανασφάλεια και τα κενά των επαγγελματικων κλάδων…
Η εξέλιξη ,η αναβάθμιση και η προαγωγή υγείας της γυναίκας και του παιδιού αφορά τη Δημόσια Υγεία ,επιτελούς η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας πρεπει να ασχοληθεί σοβαρά μ αυτό .
Η Μαία στην Αγγλια μπορει να είναι και σε Διευθυντική θεση.
Στην Ελλαδα ακόμα μοιραζουμε ρολους και καρεκλες…Αυτο δειχννει την ανασφαλεια και τα κενα των επαγγελματικων κλαδων…
Η εξελιξη ,η αναβάθμιση και η προαγωγή υγείας της γυναίκας και του παιδιου αφορά τη Δημόσια Υγεία ,επιτελους η ηγεσια του Υπουργείου Υγείας πρεπει να ασχοληθει σοβαρα μ αυτο .
Ο ρόλος της μαίας/τη στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας είναι αναντικατάστος..οι μαίες πρέπει να ανακτήσουν το κύρος και τα δικαιώματά τους από την αρχή. Πρέπει να ενθαρρυνθεί η παραπομπή κυήσεων χαμηλού κινδύνου στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα, στην Μαία, η οποία θα διαδραματίσει σημαντικότατο ρόλο στην ανατροπή του εγκληματικού ποσοστού της παρεμβατικότητας και των αναίτιων καισαρικών τομών που είναι 60-70 %, ενώ ο Π.Ο.Υ δικαιολογεί ως επιτρεπτό ποσοστό ΜΟΝΟ το 10-15%..Πρέπει να εμπιστευτούμε την Μαία, πρέπει να της δώσουμε το δικαίωμα να επιστρέψει στον πραγματικό της ρόλο. Το χρωστάμε στις γυναίκες που γέννησαν αναίτια, που βιάστηκαν στον τοκετό τους, το χρωστάμε στα μωρά που γεννήθηκαν πριν την ώρα τους αναίτια..οι γυναίκες ελπίζουν σε εμάς, περιμένουν από εμάς..ένα καλύτερο αύριο..με σεβασμό στην Φύση..με σεβασμό στην Ζωή..
Ο ρόλος της μαίας είναι καθοριστικός. Γι΄ αυτό και είναι απαραίτητο η συνεχής επιμόρφωσή της να μην γίνεται μόνο με δική της πρωτοβουλία αλλά να παροτρύνεται και από τον εργοδότη της και την πολιτεία.
Πιστεύω ότι οι μαίες πράγματι πρέπει να αναλάβουν πιο ουσιαστικό ρόλο τόσο κατά την παρακολούθηση μιας ομαλής εγκυμοσύνης, όσο και την αποκλειστική συμπαράσταση στην επιτόκιο κατά τη διάρκεια του φυσιολογικού τοκετού. Έχει αποδειχθεί με μεγάλη επιτυχία στο εξωτερικό ότι αυξάνονται τα ποσοστά των φυσιολογικών – μη παρεμβατικών τοκετών όταν αυτοί διεξάγονται με τη βοήθεια μόνο μαίας, χωρίς την επέμβαση γιατρού/γυναικιλογου. Πολύ σημαντικό μάλιστα για την έγκυο είναι να συμπαρίσταται στον τοκετό της καθόλη τη διάρκεια του η ίδια μαία και οχι όταν αλλάζει η βάρδια να φεύγει η μαια, που αποτελεί για τη γυναίκα που γεννάει ένα πρόσωπο αναφοράς.
Όσον αφορά το θηλασμό, η μαια είναι κατ’αρχην εξοχήν αρμόδια κυριως λόγω σπουδών να έχει σημαίνοντα ρόλο τόσο στην παροχή συμβουλών κατά τη διάρκεια της κύησης όσο και στην παρακολούθηση της λεχώνας μετά τον τοκετό για την ενημέρωση και διόρθωση τυχόν σφαλμάτων κατά το θηλασμό.
Στο εξωτερικό μετά τον τοκετό, υπάρχει μαία που επισκέπτεται στο σπίτι τη λεχώνα και της δείχνει στο σπίτι της πώς να περιποιείται το μωρό, πως να το θηλάζει αποτελεσματικα, τη ρωτάει για τυχόν προβλήματα με τη λοχεία της, καθώς και για θέματα επιλόχειας κατάθλιψης. Φυσικά, οι επισκέψεις είναι δωρεάν και καλύπτονται από το εκάστοτε ασφαλιστικό ταμείο.
Θεωρώ ότι είναι πολύ σημαντικό να αναβαθμιστεί η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και να εξασκούν οι Μαίες τα νομικά κατοχυρωμένα επαγγελματικά δικαιώματά τους (υπ. αριθμ 349/14-6-1989 άρθρο 2 Προεδρικό Διάταγμα και στην παράγραφο 2.1.
Είναι σημαντικό πριν την κύηση η Μαία να κάνει συμβουλευτική σε θέματα γυναικείας υγείας καθώς σε θέματα οικογενειακού προγραμματισμού. Οπότε η ηλεκτρονική συνταγογράφηση θα διευκολύνει αξιοσημείωτα το έργο της. Στην περίοδο της κύησης είναι σημαντικό να προετοιμάζει το ζευγάρι με μαθήματα προετοιμασίας για τους νέους γονείς, να παρακολουθεί την κύηση χαμηλού κινδύνου καθώς και να διεξάγει τον τοκετό. Στην μεταγεννητική περίοδο είναι σημαντικό να παρακολουθεί τη λεχωϊδα, το νεογέννητο, να βοηθά στην εγκατάσταση του θηλασμού με κατ΄οίκον επισκέψεις. Η πρακτική αυτή εφαρμόζεται πάνω από 40χρόνια σε πολλά ευρωπαϊκά και διεθνή συστήματα υγείας με οικονομικά οφέλη τόσο για το ίδιο το σύστημα υγείας όσο και με πολύπλευρα κοινωνικά οφέλη.
Ως Συντάκτης του ενημερωτικού φορέα της Νότιας Ορεινής Ηλείας #ΦΙΓΑΛΕΙΑnews24 και μόνιμος κάτοικος της Επαρχίας Ολυμπίας αλλά και ως ενεργός πολίτης της περιοχής σας κάνουμε γνωστό πως η περιοχή μας είναι απομακρυσμένη και ορεινή αλλά και δυσπρόσιτη μακριά από Νοσοκομεία και Υγειονομικές Μονάδες. Είναι σημαντική η προσφορά του Δίκτυου Μαιών Ν. Ηλείας και του Γενικού Νοσοκομείου Αμαλιάδας ως προς την διεξαγωγή προληπτικού ελέγχου του γυναικείου πληθυσμού στις περιοχές της Επαρχίας Ολυμπίας δηλαδή Ανδρίτσαινα – Φιγαλεία – Αλιφείρα. Η Πολιτεία να θεσμοθετήσει την μόνιμη ύπαρξη των πρωτοβουλιών του Δικτύου Μαιών καθώς με βάση τα αποτελέσματα αποδεικνύονται σωτήριες ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΥΝΟΛΟ του γυναικείου πληθυσμού. Επίσης, ζητάμε την επέκταση και ενίσχυση των δράσεων τους με την δυνατότητα παροχής μαστογραφιών προκειμένου να υπάρχει ολοκληρωμένος έλεγχος και να εκλείψει η ταλαιπωρία και μετακίνηση των γυναικών που χρήζουν προληπτικού ελέγχου. Καλό θα ήταν να εγκαινιάσετε μια νέα δομή κινητών μονάδων που θα μετακινείται από περιοχή σε περιοχή, όπως οι ΚΑΜ της ΕΛΑΣ.
Δώστε τον τοκετό πίσω στις μαίες, και θα δείτε πώς μειώνονται οι αναίτιες καισαρικές. Αποδεικνύεται σε όλες τις χώρες όπου ο τοκετός είναι μαιοκεντρικός και οι γιατροί ασχολούνται μόνο με την παθολογία του.
Πάρα πολύ καλή δουλειά γίνεται από τις μαίες στο Κέντρο Υγείας Ναυπάκτου!! Προσωπικά με βοηθούσαν πριν μείνω έγκυος με το τεστ ΠΑΠ και με όποια απορία είχα. Πολύτιμη ήταν η βοήθειά τους όμως στην εγκυμοσύνη αλλά και μετά τη γέννα με τα μαθήματα ανώδυνου τοκετού, θηλασμού και φροντίδας του βρέφους και της μαμάς που παρακολούθησα. Μου έμαθαν ότι χρειαζόταν για το θηλασμό και σ΄εκείνες χρωστάω το ότι μου έδιωξαν όλους τους φόβους για τη ζωή μαζί με το μωρό(με έμαθαν πως να το πιάνω, πως να το πλύνω, κλπ).
Η Ελληνική Ψυχοπροφυλακτική Εταιρεία χαιρετίζει την πρωτοβουλία του Υπουργείου Υγείας για την αναβάθμιση της Μαιευτικής Φροντίδας στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Ως επιστημονική εταιρεία που αποβλέπει στη βελτίωση και ανύψωση του επιπέδου των παρεχομένων υπηρεσιών μαιευτικής φροντίδας κατά την περιγεννητική περίοδο, στην προστασία της μητρότητας και στη διάδοση μεθόδων υποστήριξης του φυσιολογικού τοκετού στην Ελλάδα, θεωρούμε ότι το παρόν νομοσχέδιο είναι προς την σωστή κατεύθυνση.Είναι επιστημονικά τεκμηριωμένο διεθνώς ότι η μαιοκεντρική παρακολούθηση της κύησης και του τοκετού (midwifery led care) συμβάλλει τόσο στη μείωση των ποσοστών των παρεμβάσεων/ επεμβάσεων, καισαρικών τομών αλλά συνάμα και στην αύξηση της ικανοποίησης των ίδιων των μητέρων και των οικογενειών εν γένει από τις παρεχόμενες υπηρεσίες. Παράλληλα, σημειώνεται σημαντική μείωση του οικονομικού κόστους για το κράτος χωρίς αύξηση των ποσοστών μητρικής ή νεογνικής νοσηρότητας. Σε αυτήν την κατεύθυνση ζητούμε από το Υπουργείο Υγείας την άμεση ίδρυση ειδικών κέντρων τοκετού (Birth Centers),καταρχήν μέσα στα τριτοβάθμια νοσηλευτικά ιδρύματα, όπου η παρακολούθηση των επιτόκων χαμηλού κινδύνου θα γίνεται και από τις μαίες των Περιφερειακών Δικτύων ενώ η ιατρική παρέμβαση θα μπορεί να γίνει άμεσα εάν αυτό κριθεί αναγκαίο. Αυτό το σύστημα είναι ήδη καθιερωμένο σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες(Alongside Midwifery Units) με σημαντικό αριθμό γυναικών να τα προτιμούν καθώς παρέχει βέλτιστο επίπεδο συνεχιζόμενης μαιευτική φροντίδας από την αρχή της κύησης έως και τη λοχεία. Οι μελέτες τέλος, δείχνουν ότι σε αυτά τα κέντρα καταγράφονται σημαντικά λιγότερος αριθμός καισαρικών τομών και εν γένει παρεμβάσεων στη διάρκεια του τοκετού.
Μεγάλος αριθμός γυναικών ελέγχθηκε προληπτικά και δωρεάν με τεστ παπανικολάου και ενημερώθηκε για την πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, από τις Μαίες του Δικτύου Ν.Ηλείας-Ν.Μ. Αμαλιάδας. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα αποτελεί αξιόλογη δράση αφού εστιάζει η προσφορά στην πρόληψη και στον τόπο των γυναικών, χωρίς να ταλαιπωρούνται με μετακινήσεις. Επιθυμούμε και συμφωνούμε με την θεσμοθέτηση να έχουμε το Δίκτυο Μαιών σε μόνιμη βάση στο πλευρό μας και την δική σας υποστήριξη για ενίσχυση των δράσεων και ενεργειών του.
Ο Πρόεδρος της Δημοτικής Ενότητας Κάστρου του Δήμου Ανδραβίδας -Κυλλήνης
Ο ρόλος των μαιών είναι πολύ σημαντικός και θα πρέπει να σταματήσουν πλέον οι γιατροί αλλά και οι γυναίκες-ασθενείς να τις αντιμετωπίζουν ως νοσοκόμες τους και προσωπικούς βοηθούς.
Συγχαρητήρια για την πρωτοβουλία.
Ελπίζω, σύντομα να ενισχυθεί ο ρόλος τους για το καλό γυναικών αλλά και νεογνών!
Καθως εμαθα για τη σχολη γονεων και κεντρο θηλασμου ενθουσιαστηκα κι εγω και ο συζυγος μου.ημουν τοσο αγχωμενη πως θα αντιμετωπισουμε τον ερχομο του παιδιου και τι χρειαζομαστε και ειχα εκατονταδες αποριες στο κεφαλι μου και μαυτα τα σεμιναρια αρχισαν να λυνονται…θα ηταν πολυ καλο να βοηθηθουν ολο και περισσοτερες μανουλες απο αυτα τα σεμιναρια με το να δημιουργηθουν περισσοτερες δομες μαιων.κ μεις ερχομαστε απο χαλκιδικη και υπαρχει μια ταλαιπωρια με την αποσταση κ μαυτο τον τροπο θα διευκολυνθουν περισσοτερες μελλουσες μανουλες…
Πιστευω πως ειναι μια ενεργεια που θα πρεπε να χει γινει θεσμος για καθε μελλουσα μαμα..εγω θα μιλησω απο την εμπειρια που ειχα οταν ηρθα σε επικοινωνια με τη Σχολη Γονεων και Κεντρο Θηλασμου στη Θεσσαλονικη. Μια εξαιρετικη πρωτοβουλια εθελοντικη που βοηθαει τοσο τις μελλουσες οσο και τις νεες μανουλες. Ειχα την ευκαιρια να παρακολουθησω οσο ημουν εγκυος συνεδριες για τον θηλασμο, τις πρωτες μερες του μωρου στο σπιτι, το μπανιο, τη φροντιδα του, αναπνοες κατα τον τοκετο, πραγμα που με εκανε να προετοιμαστω καταλληλα για τον ερχομο του πρωτου μου παιδιου, αλλα κ αφου γεννησα συνεχιζω να παρακολουθω θεματα που αφορουν νεες μαμαδες. Επειδη γεννησα προωρα, το αγχος, οι ερωτησεις και οι προβληματισμοι ηταν πολλοι και χαρη στην ομαδα αυτη μπορεσα να βρω απαντησεις και με τη ψυχολογικη κ πρακτικη τους υποστηριξη να σταθω στα ποδια μου για τις καθημερινες επισκεψεις στην Μοναδα Εντατικης Νοσηλειας Νεογνων ο Ιπποκρατειο. Για μενα θα πρεπε να υπαρχουν παντου αυτες οι δομες, επιδοτουμενες απο το κρατος, γιατι δυστυχως η ελλειψη βοηθειας και ενημερωσης κανουν τον ερχομο ενος μωρου να μοιαζει βουνο και οι μαιες ειναι οι μονες που ειναι κοντα στην εγκυο η τη λεχωνα και ακομα και με ενα χαμογελο μπορουν να δωσουν ουσιαστικη βοηθεια!
Να έχουν οι μαίες στην Ελλάδα την δυνατότητα να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους όπως οι μαίες στις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης! Η προσωπική μου εμπειρία από 2 γέννες στο εξωτερικό μου έδειξε ότι η μαία μπορεί να λειτουργήσει αυτόνομα και 100% υποστηρικτικά στη γέννα χωρίς ιατρική παρέμβαση και πάντα δίπλα στη γυναίκα και στις ανάγκες της κατά τη διάρκεια του τοκετού και κατά την περίοδο της λοχείας.
Ως πρόεδρος της απομακρυσμένης κοινότητας Νέα Φιγαλεία μακριά από δομή υγείας 58 km ΤΟΝΙΖΩ την σημαντική και αξιόπιστη συνεργασία με το Δίκτυο Μαιών Ν. Ηλείας-Ν.Μ Αμαλιάδας για την διεξαγωγή προληπτικού ελέγχου του γυναικείου πληθυσμού. Ζητάμε την στήριξη της Πολιτείας να θεσμοθετήσει την μόνιμη ύπαρξη των πρωτοβουλιών του Δικτύου Μαιών καθώς με βάση τα αποτελέσματα αποδεικνύονται σωτήριες. Επίσης, ζητάμε την επέκταση και ενίσχυση των δράσεων τους με την δυνατότητα παροχής μαστογραφιών προκειμένου να υπάρχει ολοκληρωμένος έλεγχος και να εκλείψει η ταλαιπωρία και μετακίνηση των γυναικών που χρήζουν προληπτικού ελέγχου.
Το Δίκτυο Πρωτοβάθμιων Υπηρεσιών Υγείας Μαιών-Μαιευτών νομού Ηλείας στον εναν χρόνο περίπου λειτουργίας του έχει παρουσιάσει ένα αξιοσημείωτο έργο που έχει αναγνωριστεί απο την τοπίκη κοινωνία. Λόγω της οικονομικής κρίσης που ζούμε βλέπουμε οτι οι γυναίκες δυσκολεύονται να απευθυνθούν σε μεγάλες νοσοκομειακές μονάδες και αναζητούν βοήθεια σε κέντρα πρωτοβάθμιας περίθαλψης.Η συνταγογράφηση θα λύσει τα χέρια πολλών μαιών και θα εξυπηρετήσει τις ανάγκες του γυναικείου πληθυσμού.
Επιτέλους το μαιευτικό επάγγελμα να βρεί το κύρος που του αξίζει και που ειναι αναγνωρισμένο σε άλλα κράτη της ευρώπης.
Ως μέλλουσα μητέρα παρακολούθησα σεμινάρια απο τη σχολή γονέων του συλλόγου μαιών Θεσσαλονίκης και είμαι απίστευτα ευγνώμων για τις πολύτιμες συμβουλές και την ποικιλία θεμάτων της ενημέρωσης που δέχτηκα.Με βοήθησαν πολυ στην ψυχολογία,πηγαίνω σε ολα τα μαθήματα γιατί το εχω ανάγκη και θέλω να μάθω οσο γίνεται περισσότερα απο εξειδικευμένους και καταρτισμένους ανθρώπους με τοση εμπειρία και γνώσεις και μάλιστα χωρις κόστος.Εύχομαι ολόψυχα να ψηφιστεί το νομοσχέδιο μιας και η προσφορά της μαίας είναι πολύτιμη.
Ο ρολος του γυναικολογου στη ζωη της γυναικας, ειτε εγκυος ειτε οχι ειναι παρα πολυ σημαντικος. Αν δεν αναπτυχθει εμπιστοσυνη στο προσωπο του γιατρου τοτε δεν μπορει και η γυναικα να νιωσει ασφαλεια και ηρεμια. Δεν καταλαβαινω για ποιο λογο ο ρολος της μαιας θεωρειται τοσο ασημαντος στην Ελλάδα.. προσφατα γεννησα με καισαρικη σε ιδιωτικη κλινικη. Τον γυναικολογο μου τον εμπιστεύομαι απολυτα, ομως αν δεν ειχα και την προσωπικη μου μαια μαζι μου, δεν νομιζω οτι θα τα καταφερνα με την πιεση μου που ηταν ουτως η αλλως υψηλη. Παρακολουθησαμε με τον αντρα μου μαθηματα στην ανατολικη θεσσαλονικη, απο μαιες για την εγκυμοσύνη, για τον τοκετο, για τον θηλασμο και για τη φροντιδα του βρεφους. Χωρις αυτη τη βοηθεια σιγουρα θα πελαγωναμε, καθως στο μαιευτηριο ειχα επαφη με τουλαχιστον 6 μαιες (προσωπικο της κλινικης) κατι που εμενα προσωπικα με αγχωνε.. οπως ειχα τον εναν και μοναδικο γυναικολογο μου, ετσι θελω και τη μια και μοναδικη μαια μου. Και ευτυχως την ειχα και την ευχαριστω πολυ για τη βοηθεια της. Φυσικα και πρεπει να ψηφισθει το νομοσχεδιο και ειναι και στο χερι μας να απαιτησουμε περισσοτερο σεβασμο στο επαγγελμα της μαιας. Δεν ειναι απλως βοηθητικα χερια σε μια γεννα. Ειναι πολλα περισσότερα και να το συνειδητοποιήσουμε αυτο.
Είναι μια εξερετικη πρωτοβουλία! Βοηθηθηκαμε σε πολλούς τομείς πήραμε γνώσεις σχετικά με την εγκυμοσύνη κ την εξέλιξη της για τα Βρεφακια Αλλά κ για μας τις ίδιες τόσο σε σωματικα όσο κ σε ψυχολογικά θέματα
Μπαίνουν επιτέλους γερά θεμέλια στον τομέα Π.Φ.Υ. με τον θεσμοθέτηση του Δικτύου Πρωτοβάθμιων Υπηρεσιών Υγείας Μαιών/ Μαιευτών,με την ουσιαστική προσπάθεια του υπουργείου να εξαλείψει την αναίτια παρεμβατικότητα στον τοκετό(περίπου 60% Κ.Τ)
Το Δίκτυο Μαιών του Νομού Ηλείας, όπου υπηρετώ από την ίδρυσή του, έχει ήδη επιδείξει θαυμαστά αποτελέσματα με δράσεις που επεκτείνονται σε ολόκληρο το νομό. Με δεδομένο το λιγοστό κόστος που απαιτείται και τα περιορισμένα μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας, απλά με την αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού και τη συνεργασία με πιστοποιημένες δομές που πληρούν τους όρους για ποιοτικές υπηρεσίες νέων τεχνολογιών, την αγαστή συνεργασία με δήμους, κοινότητες και πάντα με την υποστήριξης της 6ης Υ.ΠΕ, της περιφέρειας της Δυτ. Ελλάδος και την επιστημονική στήριξη του συλλόγου των Μαιών/Μαιευτών Πάτρας, αλλά πάνω απ’όλα την ευρεία αποδοχή του κόσμου καταφέραμε να παρέχουμε δωρεάν αναβαθμισμένες υπηρεσίες μαιών στον γυναικείο πληθυσμό του νομού.
Μέσα από αυτή την επαφή μας με την τοπική κοινωνία διαπιστώσαμε ότι μόλις το 20% του γυναικείου πληθυσμού έχει πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας μαιών. Υπηρετώντας τον βασικό στόχο μας, ο οποίος είναι η πρόληψη των κινδύνων που μειώνουν την αναπαραγωγική ικανότητα του πληθυσμού, προκύπτει η επιτακτική ανάγκη της ενίσχυσης του δικτύου με κάθε δυνατό τρόπο.Η χρήση για παράδειγμα μιας κινητής μονάδας,θα καθιστούσε την προσβασιμότητα πιο εύκολη, ακόμα και στις πιο απομακρισμένες περιοχές(για τη λήψη τεστ κατά Παπανικολάου).Παράλληλα θα διευκόλυνε την διεξαγωγή επιπλέον σημαντικών προληπτικών εξετάσεων(π.χ μαστογραφία) με τελικό σκοπό την ελαχιστοποίηση του κόστους και την διευκόλυνση του γυναικείου πληθυσμού, όπως αυτό συμβαίνει με αντίστοιχα Δίκτυα Μαιών σε ευρωπαϊκές χώρες(π.χ Γερμανία, Ολλανδία).
Με την ψήφιση του Νομοσχεδίου του αρθρου 12 υποστηρίζονται και ενισχύονται τα επαγγελματικά δικαιώματα των Μαιών στην Π.Φ.Υ
Ο χρόνος έχει δείξει πως η προσφορά της μαίας με ενσυναίσθηση είναι σημαντική, είναι πάντα κοντά στην γυναίκα ,μωρό,οικογένεια.
Δίνεται η δυνατότητα κ ενισχύεται η πρόληψη υγείας στις γυναίκες όσον αφορά την δωρεάν λήψη ΤΕΣΤ ΠΑΠ και όχι μόνον.
Με εκτίμηση
Μαία Κ.Υ
Εμεις εδω στη Βαρδα Ηλειας εχουμε εξυπηρετηθει παμπολλες φορες απο το δικτυο πρωτοβαθμιων υγειονομικων υπηρεσιβν μαιων.Βοηθηθηκαν πολλες γυνσικες με δυσκολη προσβαση στις μοναδες υγειας και ελλειψη ενημερωσης.Προκειται για ενα σωτηριο εργο και ευελπιστουμε στην ψηφιση του εν λογω νομοσχεδιου
Mόνο οφέλη θα υπάρχουν από τη ψήφιση του νομοσχεδίου, τόσο ατομικά σε κάθε γυναίκα που θα δεχθεί τη φροντίδα της μαίας στην ΠΦΥ όσο και σε κρατικό επίπεδο μειώνοντας τα κόστη σε πολλούς τομείς κι έχοντας ικανοποιημένες γυναίκες που νιώθουν ότι η πολιτεία τους παρέχει την επιλογή για την καλύτερη, επιστημονική, οικονομικότερη και εύκολα προσβάσιμη φροντίδα σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής της (εφηβεία, κύηση, τοκετός, λοχεία, εμμηνόπαυση). Συγχαρητήρια για την κίνηση του υπουργείου να επιστρέψει στις μαίες ένα κομμάτι των κεκτημένων τους!
Κατ αρχάς ας ξεκινήσω με την εξής επαγωγή:Εάν επιθυμούμε – και πολύ καλά κάνουμε- την προσέγγιση της Υγείας με βάση Κοινωνικούς Προσδιοριστες, δεν θα μπορούσαμε παρά να την αντιληφθούμε υπό το πρίσμα της ιδιαιτερότητας του φύλου.Οι βιολογικές παράμετροι αλλά και οι άνισα κατανεμημένοι και ετεροβαρείς Κοινωνικοί Ρόλοι καθιστούν την Υγεία της Γυναίκας μια «ιδιαίτερη» υπόθεση.
´Ενα πολύτιμο όπλο στη φαρέτρα του συστήματος Υγείας θα τολμήσω να πω υπάρχει και είμαστε εμείς οι Μαίες.
Χαιρετίζω με χαρά και ικανοποίηση το άρθρο 12 ( πλην ίσως της εξαίρεσης μας απο τα ΤΟΜΥ )
Επιτέλους ας δρομολογηθούν θεσμοθετημένα επαγγελματικά δικαιώματα που εκτός των άλλων, αφενός θα «λύσουν τα χέρια»σε εμάς που αναγκαζόμαστε να υποβάλλουμε τις ήδη ταλαιπωρημένες γυναίκες σε.. αγώνα δρόμου για συνταγογράφησεις ηλ. παραπεμπικών ( τεστ παπ ) και αφετέρου θα αποσυμπιέσουν τους ήδη επιφορτισμένους Γενικούς Ιατρούς της δομής μας . Ας μην μιλήσουμε βέβαια για τα χειρότερα όπου συναδέλφισσες σε απομακρυσμένα νησιά δεν Εχουν …»πολυτέλειες» ιατρικής ύπαρξης οπότε ..»χέρια δεμένα» για εκείνες , και για τις γυναίκες επιλογές ανάμεσα σε : παραίτηση δικαιώματος σε πρόσβαση σε Υγεία ή αναγκαστική μετακίνηση σε αντίστοιχη Πόλη. Πόσο πιθανό νομίζετε οτι είναι μια γυναίκα του μέσου κοινωνικοοικονομικού όρου των εποχών που διανύουμε να μετακινηθεί από νησί για αναζήτηση υπηρεσιών Υγείας και Πρόληψης;Θα σας απαντήσω καθόλου πιθανό, μιας και βιώνω την εμπειρία να παραιτούνται βασικών δικαιώματων τους για Υγεία ακόμα και στην ίδια πόλη αναλογιζόμενες την ταλαιπωρία, την γραφειοκρατία , και τα ατελείωτα γρανάζια του συστήματος.Οταν το μεροκάματο απειλείται η Υγεία μάλλον…μπορεί να περιμένει στα Προσεχώς Αναμείνατε .
Κάποιες προοπτικές απο την θέση μου ως Μαία Πρωτοβαθμίου (που παρεπιπτόντως έχει εμπλακεί σε όλες τις δράσεις των ορισθέντων ως αρμοδιοτήτων δικτύου μαιών του άρθρου 12 ) θα μπορούςαν να κινούνται στους εξής άξονες:
– Περιχαράκωση Περιγεννητικής Φροντίδας από τις Μαίες με ύπαρξη αντίστοιχων Κατευθυντήριων κ Πρωτοκόλλων ( πχ κυήσεων χαμηλού κινδύνου )
με ενσωμάτωσή της στο Εθνικό Σύστημα Υγείας καθώς κ ύπαρξη «κανονιστικού» πλαισίου απο πλευράς Πολιτείας για προστασία από Μαιευτική Βία.Ενθάρρυνση καλών πρακτικων ( πχ birth plan)
– Ενδυνάμωση του θεσμού της κατοίκον Μαιευτικής Φροντίδας σε λοχεία αλλά καί σε κύηση με ιδιαιτερότητες.
– Να μπει επιτέλους σε εφαρμογή όλη η δουλεία – και έχει υπάρξει αξιόλογη -και το Πρωτόκολλο της Δνσης Πρωτοβαθμίου σε ότι αφορά τα Κέντρα και Υπηρεσίες «Οικογενειακού Προγραμματισμου»( και ας αλλάξει επιτέλους αυτός ο ατυχής όρος που εγκλωβίζει κ αποπροσανατολίζει)
-Οριζόντια διασύνδεση με Δευτεροβάθμιες- Τριτοβάθμιες δομες του ΕΣΥ που παρεπιπτόντως υπάρχουν μέσα σε έναν άνισο (λόγω αποδυνάμωσης) αγωνα με ιδιωτικες κλίνες και χρήζουν ενίσχυσης .
– Εμπλοκή μας στα πλαίσια διατομεακωπν συνεργασιών και παντα βάση των αρμοδιοτήτων μας σε Προγράμματα Αγωγής Υγείας , παρεμβάσεις και «θεματικες εβδομάδες» σε Σχολεία.Συνεργασία με Παιδαγωγικό Ινστιντούτο με επίσημο υλικό. Η συνεργασία του Υπ Παιδείας κρίνεται αναγκαία με τελικό στόχο την ενσωμάτωση Προγράμματος Αναπαραγωγικής- Σεξ. Υγείας στο ωρολόγιο Πρόγραμμα . Η αρωγή μας αποδυκνείεται απαραίτητη πρός χάραξη πρακτικών σε αυτήν την κατεύθυνση. Η ως τώρα εμπειρία μου από τη σχολική κοινότητα αναδυκνείει ένα πεδίο εργασίας γεμάτο προκλήσεις και δυναμική που απαιτεί διαίτερη ευαισθητοποίηση , κατάρτιση και υπευθυνότητα.
Αξιολογότατοι δε εκπαιδευτικοί μου έχουν κατά καιρους επισημάνει τη δυσκολία της εκπαιδευτικής κοινότητας να
» αγγιξει» αντίστοιχα θέματα.
– Προσέγγιση ευπαθών κοινωνικά ομάδων γυναικών καθώς και παρεμβάσεις σε Κέντρα Μεταναστών.Εφαρμογή προγραμμάτων εκπαίδευσης- ευαισθητοποίησης μας προς αυτήν την κατευθυνση(διαχείριση περιστατικών ομοφοβίας , ξενοφοβίας ,έμφυλης βίας,ανθρώπινα δικαιώματα , θέματα ασύλου μεταναστών ( πχ ΕΚΔΑΑ)
Διαπολιτισμικοί μεσολαβητές ΚΑΙ στην Κοινότητα.
Αρωγή – Συνεργασία και του Υπουργείου Μεταταστευτικής Πολιτικής
– SCREENING Περιγεννητικής ψυχοπαθολογίας. Υπάρχουν αξιολογότατα και σταθμισμένα για τον πληθυσμό μας εργαλεία. Δεν υπάρχει πιο άμεσα εμπλεκόμενος στην περίοδο αυτή Επαγγελματίας Υγείας . Χρησιμοποιείστε μας. Εδώ η μαία ως φρουρός της περιγεννητικης ψυχικής Υγείας δείτε:http://maternalmentalhealthalliance.org/project/specialist-mental-health-mid-wives/
-Τέλος πολύτιμος ο ρόλος μας στις παραμελημένες οπως συνηθίζω να λέω γυναίκες σε εμμηνόπαυση. Η Αναπαραγωγική ικανότητα δέν σε καθιστά λιγότερο ή περισσότερο
Γυναίκα και ´Ανθρωπο.Πανω από το ένα τρίτο της ζωής τους είναι μπροστά τους. Τους οφείλουμε κάτι καλύτερο.
Με εκτίμηση
ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗ ΡΟΥΜΠΙΑ – ΜΑΙΑ
ΠΕΔΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ
Θα ηθελα να αναφερθω κ εγω με τη σειρα μου στην εμπειρια που ειχα στο Κεντρο Μανας και Παιδιου στη Νεα Ιωνια, η βοηθεια,οι συμβουλες και γενικοτερα η στηριξη στα πολυπλευρα θεματα που δημιουργουνται κατα την κυηση αλλα και με τη γεννηση ενος παιδιου ηταν πολυ σημαντικη..Θεωρω λοιπον πως ο ρολος της μαιας θα πρεπει να ενισχυθει και ευχομαι καθε επιτυχια προς αυτην την κατευθυνση!!
Αναβαθμιση Μαιευτικης Φροντιδας…ακουγετε ουτοπικο αλλα μαλλον ειναι αληθινο…Ειναι απιστευτο οτι για πρωτη φορα το Υπουργειο Υγειας της χωρας μας κανει την υπερβαση και προσπαθει να εφαρμοσει ποιοτικη μαιευτικη φροντιδα για την γυναικα, την εγκυο, την λεχωνα και το νεογεννητο μεσα απο την ΠΦΥ με την σημαντικη συμβολη των Μαιων…..αυτο που δεκαετιες κανουν παρα πολλες αναπτυγμενες χωρες σε ολη την υφηλιο επιτελους τωρα και στην χωρα μας..παντου η Μαια αντιμετωπιζεται σαν επιστημονας απαραιτητος για την οικογενεια.(μονο στην χωρα μας το ιατροκεντρικο συστημα τους αντιμετωπιζει σαν βοηθητικο προσωπικο)…Πιστευω οτι οι γεωγραφικες ιδιαιτεροτητες της χωρας μας(νησιωτικη αλλα και ορεινη χωρα)εχουν αναγκη απο τετοιες πολιτικες οπως αυτες διαμορφωνονται με το παρον νομοσχεδιο…επισης τα μεγαλα αστικα κεντρα μεσα απο τις τοπικες μοναδες υγειας θα συμβαλουν στην αποσυμφωρηση των εξωτερικων μαιευτικων ιατρειων,και ετσι στην εξοικονομηση ιατρικου και μαιευτικου προσωπικου. ελπιζω και περιμενω ακομα περισσοτερες προοδευτικες πρωτοβουλιες απο την πολιτικη ηγεσια του υπουργειου που οπως δειχνει εχει το θαρρος και την τολμη να καταπολεμησει συμφεροντα, να μειωσει το κοστος στην υγεια χωρις να μειωσει την ποιοτητα των υπηρεσιων και να αναδειξει την επιστημονικη καταρτιση των επαγγελματιων υγειας της χωρας μας που έχουν υψηλο επιπεδο εκπαιδευσης…!!! εν αναμονη της εφαρμογης του νομοσχεδιου…(μητερα 3 παιδιων που γεννησε με φυσικο τοκετο και την βοηθεια μαιων επειδη δεν χρειαστηκε ιατρικη βοηθεια!!!).
Θεωρώ ότι είναι πολύ σημαντικό να αναβαθμιστεί η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και να εξασκούν οι Μαίες τα νομικά κατοχυρωμένα επαγγελματικά δικαιώματά τους (υπ. αριθμ 349/14-6-1989 άρθρο 2 Προεδρικό Διάταγμα και στην παράγραφο 2.1.
Είναι σημαντικό πριν την κύηση η Μαία να κάνει συμβουλευτική σε θέματα γυναικείας υγείας καθώς σε θέματα οικογενειακού προγραμματισμού. Οπότε η ηλεκτρονική συνταγογράφηση θα διευκολύνει αξιοσημείωτα το έργο της. Στην περίοδο της κύησης είναι σημαντικό να προετοιμάζει το ζευγάρι με μαθήματα προετοιμασίας για τους νέους γονείς, να παρακολουθεί την κύηση χαμηλού κινδύνου καθώς και να διεξάγει τον τοκετό. Στην μεταγεννητική περίοδο είναι σημαντικό να παρακολουθεί τη λεχωϊδα, το νεογέννητο, να βοηθά στην εγκατάσταση του θηλασμού με κατ΄οίκον επισκέψεις. Η πρακτική αυτή εφαρμόζεται πάνω από 40χρόνια σε πολλά ευρωπαϊκά και διεθνή συστήματα υγείας με οικονομικά οφέλη τόσο για το ίδιο το σύστημα υγείας όσο και με πολύπλευρα κοινωνικά οφέλη.
Αρχικά για να λειτουργήσει σωστά η μαιευτική φροντίδα στη χώρα θα πρέπει να συσταθεί κλάδος μαιών στο ΕΣΥ. Δεύτερον, η συνταγογράφηση ορισμένων φαρμάκων και εξετάσεων από μαίες είναι κεκτημένο δικαίωμα ετών που παρανόμως δεν εφαρμόζεται. Θα πρέπει να εφαρμοστεί όπως γίνεται και σε άλλα επαγγέλματα υγείας όπως ορίζει ήδη ο νόμος. Οι μαίες/μαιευτές δεν είναι νοσηλευτές. Είναι ξεχωριστός κλινικός και όχι παρακλινικός κλάδος. Η μαιευτική έχει να προσφέρει πολλά στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας στις κυήσεις χαμηλού κινδύνου με στοχευμένες παρεμβάσεις που θα κρατούν μία κύηση σε φυσιολογικές συνθήκες και θα αντιμετωπίζουν έγκαιρα τυχόν προβλήματα με σωματικές ψυχολογικές και κοινωνικές προεκτάσεις. Θα πρέπει αυτό να γίνει κατανοητό και να τους δοθεί η ευκαιρία να προσφέρουν στην κοινωνία αυτά που μπορούν. Τρίτον, το δίκτυο μαιών είναι καλή ιδέα αλλά κατά την άποψή μου η βάση του θα πρέπει να είναι διευρυμένη με στελέχωση και από Μαιες/Μαιευτες που θα είναι ελεύθεροι επαγγελματίες και όχι μόνο δημόσιοι υπάλληλοι. Η δυνατότητα συνταγογράφησης να δοθεί και στους ελεύθερους επαγγελματίες. Αυτό θα ωθήσει περαιτέρω εξελίξεις στον κλάδο. Παρόμοια συστήματα λειτουργούν σε όλη την Ευρώπη παραδοσιακά εδώ και πολλά χρόνια και τα επίπεδα της μαιευτικής φροντίδας είναι από τα πιο υψηλά του κόσμου. Ελπίζω να ακολουθήσουν και άλλα νομοσχέδια που θα υποστηρίζουν το ρόλο της Μαίας, όπως η δημιουργία κρατικών birth houses και η υποστήριξη της μητέρας στο θηλασμό και τη φροντίδα του νεογνού κατ’ οίκον.
Ως μέλος του Δικτύου θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους όσους εμπνεύστηκαν και στηρίζουν αυτή την πρωτοποριακή για τα Ελληνικά δεδομένα δομή.Το Δίκτυο όλο αυτό το διάστημα της δράσης του έχει βρεθεί κοντά στο γυναικείο πληθυσμό της περιοχής εμβέλειας μας ο οποίος πραγματικά αδυνατεί να μετακινηθεί για να πραγματοποιήσει μία εξέταση ρουτίνας .Πραγματικά η δυνατότητες που θα μας δοθούν, οι οποίες αναγράφονται στο συγκεκριμένο άρθρο, θα αποτελέσουν ένα σημαντικό όπλο στα χέρια μας για την συμβολή μας στην πρόληψη. Άλλωστε όλοι γνωρίζουμε ότι η πρόληψη και η προώθηση της Πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας είναι βασικός κορμός στην οργάνωση της υγείας κάθε ανεπτυγμένης χώρας. Ο πληθυσμός της περιοχής μας έχει αγκαλιάσει το Δίκτυο Μαιών Ν.Ηλείας και συνεχίζουμε ακόμα πιο δυναμικά με την παροχή των υπηρεσιών μας στο γυναικείο πληθυσμό της περιοχής μας.
Γνωρίζοντας ότι ο ρόλος της μαίας στη ΠΦΥ είναι αυτόνομος ,διακριτός και απαραίτητος και ότι η φροντίδα που παρέχει είναι ολιστική και αποδεδειγμένα αποτελεσματική 1)για τη βελτίωση της ποιότητας των υπηρεσιών υγείας που παρέχονται στη γυναίκα ,το νεογνό την οικογένεια,την κοινότητα 2)για την αποσυμπίεση του συστήματος δευτεροβάθμιας,τριτοβάθμιας περίθαλψης και το όφελος σε χρόνο και κόστος
Θα λέγαμε ότι το άρθρο κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση.
Ως νέα μητέρα βρίσκω εξαιρετική την πρόταση του υπουργείου.Η πρόσφατη εμπειρία μου απ’τα συμβουλευτικά σεμινάρια που παρακολούθησα στις μαίες του Κ.Υ. της περιοχής μου(Ναύπακτος) υπήρξε ιδιαίτερα χρήσιμη για τον ερχομό του πρώτου μωρού.Ειδικά στην επαρχία είναι πολύ λίγες οι πηγές πληροφόρησης κ η βοήθεια των μαιών γύρω απ’τον θηλασμό κ γενικότερα την όλη μεταγεννητική περίοδο είναι απαραίτητες για όλες τις μέλλουσες μητέρες.Να προσθέσω ώς άτομο που εργάζεται στον χώρο της υγείας, ότι η δυνατότητα σε όλες τις γυναίκες,σ’αυτή την οικονομικά περιορισμένη περίοδο,για τεστ Παπανικολάου κ τις εξετάσεις που συνοδευουν την εγκυμοσύνη, απο καταρτισμένες μαίες,θα λειτουργούσε σαν τρομερή βοήθεια.
Πολύ σημαντική εξέλιξη για όλες τις γυναίκες που χρειάζονται στήριξη στην εγκυμοσύνη και στη λοχεία από επαγγελματίες μαίες .
Ευχής έργο ειναι να επιτρεπεται παλι η συνταγογραφηση απο τις επαγγελματιες υγειας(μαιες),δικαιωμα που τους αφαιρεθηκε ….Να τους δοθουν περισσοτερες ευκαιρίες ανελιξης μιας και η προσφορα τους σε ολες τις γυναικες ειναι σημαντικη, σε ολες τις περιοδους της ζωης τους ,αλλα κυριως στην εγκυμοσυνη και στη λοχεια
Απο την προσωπική μου καθαρά εμπειρία θελω να καταθεσω την αναγκαιότητα αναγνώρισης επιτέλους των ηδη κατοχυρωμένων δικαιωμάτων των Μαιών μιας και εμενα προσωπικα σε τρεις απο τις τέσσερις εγκυμοσύνες μου μαίες ήταν εκείνες οι οποίες με καθοδήγησαν βάσει της χρόνιας πολύτιμης εμπειρίας τους και γνώσεων συμβουλεύοντάς με για την ανακούφιση των φυσιολογικών πόνων που εκδηλώθηκαν στο σώμα μου κατα την κύηση, με βοήθησαν στην σωστή προετοιμασία του σώματος και της ψυχολογίας μου για έναν οσο το δυνατόν λιγότερο επώδυνο τοκετο αλλα και, τέλος, οι συμβουλές τους ήταν θησαυρός σε θέματα θηλασμού και γαλουχίας σημεία ολα στα οποια υστερούν οι γυναικολόγοι/μαιευτήρες των οποίων οι γνώσεις ουδεμία σχέση εχουν και ειναι έως ανύπαρκτες αφού εκείνοι ειναι απαραίτητοι μονο σε τοκετούς υψηλού κινδύνου παρέχοντας τις εξειδικευμένες γνώσεις τους ενεργώντας ακαριαία οποτε αυτο καταστεί απαραίτητο, κυρίως χειρουργικά… Ας αφήσουμε επιτέλους τη γυναίκα να εκμεταλλευτεί τη φύση της την οποια σέβεται ολοκληρωτικά μια μαια σε αντίθεση με ενα γιατρό που σέβεται μονο τα χρονια που ξόδεψε για να αποκτήσει τα πτυχία του. Τέλος, θελω να τονίσω πως ανήκω σε μια μεγαλη μάζα γυναικών που δεν διαμένει σε μεγαλη πόλη αλλα στην επαρχία και εχει ανάγκη την πιο άμεση επαφή με επαγγελματία υγείας όσον αφορά τα γυναικολογικά θέματα, κατι το οποιο μπορει να πραγματοποιηθεί σε κεντρο υγείας με μαια. Μακάρι να αλλάξουν ολα αυτά τα δεδομένα που εχουν εδραιωθεί στη χώρα μας και υποβιβάζουν τη γυναικεία φύση και να πραγματοποιήσετε επιτέλους ολες αυτές τις αλλαγές που αναφέρονται.
Ο σεβασμός στα θεσμοθετημένα επαγγελματικά όρια όλων των ειδικοτήτων, περιλαμβάνει και τον σεβασμό στον τομέα της Αγωγής Υγείας που αποτελεί κατοχυρωμένο δικαίωμα του Επισκέπτη Υγείας. Η συμμετοχή των μαιών στην οργάνωση, εφαρμογή και αξιολόγηση προγραμμάτων υγείας, γενικότερα στην κοινότητα και πολύ δε περισσότερο στο χώρο του σχολείου, δεν περιλαμβάνονται στα επαγγελματικά καθήκοντα των μαιών. Η νομοθεσία είναι σαφής και υπαρκτή και όλοι οι επαγγελματίες υγείας στο πλαίσιο της καλής συνεργασίας, οφείλουμε να τηρούμε.
Από την προσωπική μου εμπειρία κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης και του τοκετού κατάλαβα πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος της μαίας. Θα προτιμούσα εξ’ αρχής να με παρακολουθεί η μαία μου, να μπορεί να συνταγογραφεί και να με εξετάζει.
Πραγματικά, συγχαρητήρια για αυτή την πρωτοβουλία! Μακάρι να υλοποιηθεί και να μη μείνει στα χαρτιά. Ο κλάδος των μαιών είναι από τους πιο αξιόλογους. Όσες μαίες έχω γνωρίσει είναι η μία καλύτερη από την άλλη! Έχω γεννήσει τρεις φορές σε δημόσιο μαιευτήριο και έχω νοσηλευτεί και σε δημόσιο και σε ιδιωτικό μαιευτήριο και μόνο ωραίες αναμνήσεις έχω από το μαιευτικό προσωπικό. Η πρώτη και πιο σημαντική επαφή με τον κλάδο ήταν όταν επισκέφθηκα το Κέντρο Μάνας και Παιδιού στο ΙΚΑ Ν.Ιωνίας. Το προσωπικό είναι άψογο και οι υπηρεσίες πολύ υψηλές. Πραγματικά ακόμη δεν μπορώ να πιστέψω πως μια τέτοια δομή, φιλοξενείται από το ΙΚΑ και υποστηρίζεται από το Υπ. Υγείας. Νομίζεις ότι δε συμβαίνει στην Ελλάδα αλλά κάπου αλλού. Κι όμως, αν θέλουμε μπορούμε..Αρκεί μόνο να μοιραστώ μαζί σας, πως πήγαινα στα μαθήματα των μαιών και στις τρεις εγκυμοσύνες, γιατί πάντα μάθαινα κάτι καινούργιο, αλλά κυρίως γιατί είχα ανάγκη να συναντήσω το προσωπικό το οποίο, ακόμη και τώρα παρέχει γνώσεις για θηλασμό, ανώδυνο τοκετό, πρόληψη, ασκήσεις χαλάρωσης, διατροφή και ό,τι άλλο χρειάζονται οι μέλλουσες μανούλες και λεχώνες, μα πάνω απ’ όλα προσφέρει εγκάρδια και αληθινή επικοινωνία. Και όλα αυτά χωρίς κανένα κόστος..Επιπλέον, είχα παρακολουθήσει και τα αντίστοιχα σεμινάρια στο Αρεταίειο νοσοκομείο, τα οποία ήταν πολύ αξιόλογα και με λύπη μου έμαθα ότι δε συνεχίζονται, λόγω έλλειψης προσωπικού.. Εύχομαι να ενισχυθεί ο κλάδος, γιατί έχει απεριόριστες δυνατότητες και να αποκτήσουν όλα τα ΙΚΑ τέτοιες μονάδες. Όλη αυτή η προσπάθεια ας μην πάει χαμένη…Οι ιθύνοντες ας σκεφτούν σοβαρά το υγιές μέλλον των παιδιών μας και των μητέρων τους.
Κρίνοντας από την προσωπική μου εμπειρία, Θεωρώ την δουλειά των μαιών πολύ σημαντική. Τα μαθήματα που παρακολούθησα απο τις μαίες κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης μου στο Κέντρο Μάνας κ Παιδιού Ν.Ιωνίας Αττικής, ήταν πάρα πολύ ενδιαφέροντα. Πολύ κατατοπιστικά όσον αφορά τα σημαντικά για κάθε γυναίκα ζητήματα του τοκετού κ του θηλασμού. Η πολύ καλή ενημέρωση, η συνεχής ψυχολογική υποστήριξη κ το ενδιαφέρον που εισέπραξα ακόμα κ μετά το πέρας των μαθημάτων υπήρξαν πολύ σημαντικά κ ιδιαίτερα βοηθητικά ώστε να ξεπεράσω δυσκολίες κ φόβους που κάθε νέα μητέρα μπορεί να έχει.
Χαίρομαι που οργανώνεται τόσο άρτια η μαιευτική φροντίδα!!! Πραγματικά οι μαίες μπορούν και οφείλουν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στη γυναίκα που κυοφορεί και να συνταγογραφούν τις εξετάσεις και την φαρμακευτική αγωγή που απαιτεί η κατάστασή της, να δίδουν μαθήματα ψυχοπροφύλαξης, να φροντίζουν και να προωθούν τον φυσιολογικό τοκετό, να φροντίζουν την λεχώνα και το βρέφος έως 28 ημερών, να την ενημερώνουν για την αντισύλληψη,να κάνουν την λήψη τραχηλικού επιχρίσματος, να φροντίζουν τη γυναίκα στην εμμηνόπαυση! Όπως όμως προκύπτει από την ισχύουσα νομοθεσία και τα επαγγελματικά δικαιώματα, θέτω ένα ερώτημα: οι μαίες έχουν δικαίωμα υλοποίησης προγραμμάτων πρόληψης, αγωγής ή προαγωγής υγείας στην κοινότητα και πόσο μάλλον στο σχολικό περιβάλλον?? Για ποιο λόγο γίνεται αυτή η αναβάθμιση στα επαγγελματικά καθήκοντα των μαιών και τους δίνονται επαγγελματικά δικαιώματα άλλου κλάδου και συγκεκριμένα των Επισκεπτών Υγείας? Ο επισκέπτης υγείας με τις κατ΄οίκον επισκέψεις μετά την 28η μέρα του βρέφους, αναλαμβάνει θέματα που αφορούν την ατομική υγιεινή, τον θηλασμό και την διατροφή, τον εμβολιασμό και την αγωγή υγείας για όλα τα θέματα που απασχολούν την οικογένεια! Αργότερα οι Επισκέπτες Υγείας ακολουθούν το νήπιο, παιδί, έφηβο στο σχολικό του περιβάλλον και εφαρμόσουν προγράμματα αγωγής υγείας με σύγχρονα μέσα και τρόπους προσέγγισης (βιωματική εκπαίδευση, τροποποίηση στάσεων και συμπεριφορών κλπ) , για θέματα π.χ. πρόληψης ατυχημάτων, ατομικής υγιεινής, σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης και πολλά άλλα.. Παρακαλώ, για να πετύχει ο κάθε επαγγελματίας χωριστά αλλά και γα την αποδοτική συνεργασία όλων στην ΠΦΥ που ορθά σχεδιάζετε, οι πράξεις που δίνονται στην μαία ή στον νοσηλευτή ή στον επισκέπτη υγείας κλπ, να είναι σύμφωνες με τα επαγγελματικά τους καθήκοντα..
ΕΙΜΑΙ ΜΑΙΑ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΑΜΟΡΓΟΥ(ΑΓΟΝΗ ΓΡΑΜΜΗ,ΚΥΚΛΑΔΕΣ) ΚΑΙ ΑΓΩΝΙΩ ΚΑΙ ΠΕΡΙΜΕΝΩ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 12 ΩΣΤΕ ΝΑ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΝΑ ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΟΥΜΕ ΤΑ ΤΕΣΤ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΟΒΛΕΠΟΜΕΝΑ ΦΑΡΜΑΚΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΓΚΥΟΥΣ.
ΣΕ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΟΠΩΣ ΤΗΝ ΔΙΚΗ ΜΟΥ ΠΟΥ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ ΣΤΟ ΝΗΣΙ ΝΑ ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΕΙ,ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΕΓΑΛΗ ΑΝΑΓΚΗ ΕΠΙΛΥΣΗΣ ΑΥΤΩΝ ΤΩΝ ΖΗΤΗΜΑΤΩΝ…Η ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΥΓΕΙΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΗΣ ΘΑ ΒΟΗΘΗΣΕΙ ΕΞΙΣΟΥ ΘΕΩΡΩ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΚΑΙΣΑΡΙΚΩΝ ΤΟΜΩΝ ΠΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΕΧΟΥΜΕ ΤΑ ΠΡΩΤΙΑ…
ΕΙΝΑΙ ΚΑΙΡΟΣ ΠΙΑ ΝΑ ΔΙΚΑΙΩΘΕΙ Ο ΚΛΑΔΟΣ ΜΑΣ.
ΖΗΤΑΜΕ ΤΑ ΝΟΜΙΜΑ ΒΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΙΚΟΥ ΔΙΑΤΑΓΜΑΤΟΣ ΤΟΥ 1989…ΚΑΙ Η ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΚΑΤΟΧΥΡΩΜΕΝΟ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΑ ΝΟΜΙΜΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΠΟΥ ΑΦΑΙΡΕΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΟΠΠΥ ΣΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗ.
Η προσπάθεια που γίνεται για την οργάνωση της ΠΦΥ είναι ενα σημαντικό βήμα και θα δώσει άλλη δυναμική στην παροχή υγείας των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων ,γυναικάς σε απομακρυσμενες περιοχές .Το δικαίωμα της συνταγογράφησης που η μαια κατέχει με νόμο θα αποσυμφωρήσει σημαντικά τα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων καθώς ο μεγαλύτερος αριθμός εγκύων προσέρχεται για την συνταγογράφηση φαρμάκων και εξετάσεων βελτιώνοντας την εικόνα που επικρατεί στα νοσοκομεία.
Το δίκτυο μαιών θα επιτελέσει σημαντικό ρόλο στην προαγωγή υγείας της γυναίκας σε όλη την ηλικία της(εφηβια,παραγωγική ηλικία εμμηνόπαυση).Οι δράσεις του δικτυου θα ανακουφίσουν τις γυναίκες των αγροτικών περιοχών και θα πρεπει να γίνει πρόβλεψη για τα νησιά του Αιγαίου στα οποία δεν υπάρχει μαία .
Το δικτυο να υποστηρίζεται με γνώση από τους επιστημονικούς συλλόγους και να υπάρχει διασύνδεση ώστε να γίνονται <> ταυτόχρονα σε όλη την Ελλάδα πχ Φυσιολογικός τοκετός μείωση του ποσοστού των καισαρικών τομών αύξηση του ποσοστού των θηλαζόντων νεογνών παράταση τού χρόνου θηλασμού κλπ.
Η δημιουργία του δικτύου να είναι δεσμευτική και εντός τριμήνου ο διοικητής της ΔΥΠΕ να πρέπει να συστήσει το δίκτυο.
Σαφή οριοθέτηση των επαγγελματικών δικαιωμάτων όλων των επαγγελμάτων υγείας.
Δημιουργία κέντρων φυσικού τοκετού για κυήσεις χ κινδύνου στην ΠΦΥ με στόχο την μείωση του κόστους νοσηλείας την μείωση του ποσοσταμηλούού των ΚΤ διηκουμενα απο μαίες όπως στις υπόλοιπες Ευρωπαϊκές χώρες.
Στο άρθρο 12 στην παράγραφο «Τα δείγματα από διενεργούμενα τεστ
Παπανικολάου αποστέλλονται άμεσα για κυτταρολογική εξέταση σε εργαστήριο
της δημόσιας δομής που συνιστά την έδρα του δικτύου ή άλλης δημόσιας
δομής εντός της οικείας Δ.Υ.Πε.» δεν καλύπτεται η περίπτωση που η Δ.Υ.Πε
αδυνατεί να ανταπεξέλθει στο φορτίο ή δεν έχει δυνατότητα να
διακπαιρεώσει κάποιες εξετάσεις συνεπώς θεωρούμε ότι πρέπει να γραφτεί
ως «Τα δείγματα από διενεργούμενα τεστ Παπανικολάου αποστέλλονται άμεσα
για κυτταρολογική εξέταση σε εργαστήριο της δημόσιας δομής που συνιστά
την έδρα του δικτύου ή άλλης δημόσιας δομής εντός της οικείας Δ.Υ.Πε.
Στην περίπτωση αδυναμίας διεκπεραίωσης των εξετάσεως σε δομές της οικίας
Δ.Υ.Πε τότε τα διενεργούμενα τεστ μπορούν να αποσταλλούν σε άλλη δημόσια
δομή άλλης Δ.Υ.Πε. μετά από συνενοήση»
Ο ρόλος της Κοινοτικής Μαιας είναι πολύ σημαντικός και πρέπει να ενισχυθεί ακόμα περισσότερο. Επισκέψεις κατ ‘ οίκον στις λεχωιδες για σωστή καθοδήγηση ,υποστήριξη και ενίσχυση του μητρικού θηλασμού. Η μαία – μαιευτης συμβάλλουν στο να είναι πιο ομαλό το μεταβατικό στάδιο στη μητρότητα. Η μαία – μαιευτης είναι οι άνθρωποι που υποδέχονται τη Ζωή .Μαία στο Κέντρο Υγείας Αμυνταιου του Ν.Φλώρινας.
Αρχικά θα ήθελα να συγχαρώ όποιον «ευθύνεται» για την τροπή της απόφασης αυτής και τα πραγματα να παίρνουν την σειρά τους και να γίνονται όπως πρέπει και είναι φυσιολογικό. Ο τοκετός από μόνος του είναι ένα μικρό θαύμα που γίνεται σε όλο τον κόσμο κάθε δευτερόλεπτο. Η διαδικασία πρέπει να είναι όσο πιο απλή γίνεται και το δέσιμο που υπάρχει εκείνη την στιγμή μεταξύ γυναικας και μαίας δεν μπορεί να συγκριθεί με τίποτα. Από εκεί και πέρα μέχρι τον τοκετό πρέπει να υπάρχει ένα ιστορικό γνωριμίας με την μαία. Που ακόμα δεν υπάρχει λόγω των γιατρών.Οι γυναίκες στις μέρες μας εμπιστεύονται με κλειστά μάτια τους γυναικολόγους και λάθος να λένε μερικές φορές. Αν η μαία έχει την δυνατότητα να δινει συνταγες και να παρακολουθεί την εγκυμοσύνη θα χει άλλη σχέση με την γυναίκα. Ο γιατρός πρέπει να ναι ο βοηθός της μαίας σε περίπτωση που εκείνη τον χρειάζεται, όπως γίνεται και στο εξωτερικό. Είτε στην εγκυμοσύνη είτε στον τοκετό. Ο γιατρός πρέπει να κάνει αυτό που ξέρει καλά, να ασχολείται δηλαδή με το παθολογικό και η μαία με το φυσιολογικό. Μακαρι να γίνουν κάποια βασικά πράγματα ανεξάρτητου κυβέρνησης και πιστεύω όλα θα πάνε κατ’ευχήν..Ελπίζουμε σε ένα καλύτερο αύριο..
Η συνταγογράφηση εκ μέρους των μαιών είναι νομικά κατοχυρωμένη από το 1960! Ο ρόλος της μαίας ειναι καταλυτικός στη διασφάλιση ενός υψηλούς ποιότητας δικτύου υπηρεσιών υγείας τις οποίες σχεδιάζει πάντοτε σύμφωνα με τις διαφορετικές ανάγκες και τα δεδομένα κάθε γυναίκας! Η μαία πάντοτε βρίσκεται δίπλα στην γυναίκα ανεξαρτήτου ηλικίας!