Το άρθρο 102 του ν.2071/1992 (Α’ 123) αντικαθίσταται ως εξής:
«Συστήνεται Ενιαίος Κλάδος Νοσηλευτικού Προσωπικού ΕΣΥ που περιλαμβάνει τις κατηγορίες ΠΕ νοσηλευτικής, ΤΕ νοσηλευτικής, ΤΕ μαιών- μαιευτών και ΔΕ νοσηλευτικής.»
Το άρθρο 102 του ν.2071/1992 (Α’ 123) αντικαθίσταται ως εξής:
«Συστήνεται Ενιαίος Κλάδος Νοσηλευτικού Προσωπικού ΕΣΥ που περιλαμβάνει τις κατηγορίες ΠΕ νοσηλευτικής, ΤΕ νοσηλευτικής, ΤΕ μαιών- μαιευτών και ΔΕ νοσηλευτικής.»
Υπουργείο Υγείας Αριστοτέλους 17, Αθήνα 104 33 Τηλ: 2132161000 email Υπευθύνου Προστασίας Δεδομένων (DPO): dpo@moh.gov.gr Δικτυακός Τόπος Διαβουλεύσεων OpenGov.gr Ανοικτή Διακυβέρνηση |
Πολιτική Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα Πολιτική Ασφαλείας και Πολιτική Cookies Όροι Χρήσης Πλαίσιο Διαλόγου |
Creative Commons License Με Χρήση του ΕΛ/ΛΑΚ λογισμικού Wordpress. |
Θεωρώ υποχρέωση μου να συγχαρώ και να ευχαριστήσω την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας και ιδιαίτερα τον Υπουργό Κ. Ανδρέα Ξανθό που κόντρα στο κατεστημένο και κατανοώντας το νοσηλευτικό έργο που προσφέρουν και υπηρετούν οι Δ.Ε. Βοηθοί Νοσηλευτές, έθεσε σε δημόσια διαβούλευση το σχέδιο νόμου » ΡΥΘΜΊΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΩΣΗ ΝΟΣΗΛΕΥΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΟ ΚΛΑΔΟ».
Δικαιώνονται, επιτέλους, οι προσδοκίες τόσων ετών των Δ.Ε. Βοηθών Νοσηλευτών καθώς εισσγονται ως ΝΟΣΗΛΕΥΤΈΣ ΔΕ στον ενιαίο κλάδο ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ και εντάσσονται στην ΕΝΕ.
Εύγε Κ. ΥΠΟΥΡΓΕ, άξιος!!!
27 Σεπτεμβρίου 2017, 22:55 | Βασίλης Κ Μόνιμος ΣύνδεσμοςΧιλια μπραβο στον Υπουργό υγείας για αυτην την προσπάθεια να ενωσει ολο το νοσηλευτικο προσωπικό σε ενα κλάδο!!! και παλι ΜΠΡΑΒΟ!!!
Χιλια μπραβο στον Υπουργό υγείας για αυτην την προσπάθεια να ενωσει ολο το νοσηλευτικο προσωπικό σε ενα κλά!!! και παλι ΜΠΡΑΒΟ!!!
Συμφωνώ με την τελευταία τοποθέτηση. Δεν επιτρέπεται να ισοπεδώνουμε την τριτοβάθμια εκπαίδευση!
Οι ΔΕ Βοηθοί Νοσηλευτών δεν μπορούν να ανήκουν στον ίδιο κλάδο με τους ΠΕ,ΤΕ γιατί δεν έχουν το ίδιο επίπεδο εκπαίδευσης, ασχέτως με τα καθήκοντα που εκτελούν,λόγω ελλείψεων προσωπικού.Πολλοί νοσηλευτές εκτελούν καθημερινά πράξεις που ο νόμος χαρακτηρίζει ιατρικές,αλλά δεν διεκδικούν τον τίτλο ιατρού.Οι μαίες πάλι έχουν εξειδίκευση στη μαιευτική κι εκεί ανήκουν. Νομίζω το ίδιο θέλουν κι εκείνες αφού γιαυτό κόπιασαν τόσα έτη σπουδών.Δεν αντιλαμβάνομαι το λόγο που το υπουργείο Υγείας προκαλεί αυτή την αναταραχή.Υποθέτω πως είναι οικονομικοί οι λόγοι με εξίσωση των μισθών μας προς τα κάτω αφού προηγηθεί η ισοπέδωση των πτυχίων.Επίσης θα ανοίξει ο δρόμος επίσημα για μετακινήσεις σε θέσεις άσχετες του πτυχίου ανάλογα με τις ανάγκες.Η Νοσηλευτική χρειάζεται αναβάθμιση με ενιαία ανωτάτου επιπέδου εκπαίδευση,κίνητρα για συνεχή επιμόρφωση και νέες προσλήψεις.Όσοι επιθυμούν να λέγονται νοσηλευτές πρέπει να το κατακτήσουν με τις απαραίτητες σπουδές.
Πως είναι δυνατόν να βρίσκονται στον ίδιο κλάδο υπάλληλοι διαφορετικής εκπαιδευτικής βαθμίδας; Τότε γιατί μας αναγκάζει το σύστημα να δίνουμε πανελλαδικές εξετάσεις, να σπουδάζουμε 4 χρόνια μακριά απ τα σπίτια μας, να σκοτωνόμαστε να κάνουμε νοσηλευτική ειδικότητα ή μεταπτυχιακό; Γιατί να υπάρχουν τα ΤΕΙ και το Πανεπιστήμιο;;; Αν τελικά κάνουμε όλοι την ίδια δουλειά στα νοσοκομεία δεν φταίμε εμείς οι εργαζόμενοι αλλά το απαρχαιωμένο και παροχυμενο σύστημα υγείας που υπηρετούμε, βάζοντας πλάτη για να μην καταρρεύσει εντελώς. Δεν υποτιμώ κανένα συνάδελφο, κανεις δεν μπορεί να σταθεί μόνος του, όμως άλλο η αγαστή συνεργασία και συνύπαρξη για την Δημόσια Υγεία που όλοι υπηρετούμε και άλλο η διεκδίκηση των διακριτών ρόλων και των δικαιωμάτων (και υποχρεώσεων ) που απορρέουν από την εκπαιδευτική βαθμίδα που προερχόμαστε. Όπως συμβαίνει και με τους άλλους κλάδους!!!
Με αφορμή το Άρθρο 06 – Ενιαίος Κλάδος Νοσηλευτικού Προσωπικού ΕΣΥ, θα ήθελα να κάνω κάποιες παρατηρήσεις :
1) στην ενε μπορούν να κάνουν εγράφη μόνο
Όσοι κατεχουν το τίτλο του νοσηλευτή σύμφωνα με το άρθρο 5§2 Α του Νόμου 1579/1985 (καθιερώνεται ο επαγγελματικός τίτλος του νοσηλευτή και νοσηλεύτριας στους πτυχιούχους ή διπλωματούχους των: α) Τμημάτων νοσηλευτικής Α.Ε.Ι. β) Νοσηλευτικών τμημάτων Τ.Ε.Ι.αρα πως είναι δυνατόν να ενταχθούν στο επιμελητήριο άτομα άλλης εκπαιδευτικής βαθμίδας όπως είναι οι Βοηθοί νοσηλευτών που ανήκουν στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.
2)Πως είναι δυνατόν να ενταχθούν οι μαίες
στην ενε εφόσον έχουν δικός τους επιμελητήριο και δεύτερο ανήκουν σε αλλο κλάδο απο αυτό της νοσηλευτικής. Εργάζονται κυρίως σε μαιευτικες κλινικές κ όχι σε γενικά τμήματα νοσοκομείων. Απο αυτά γίνεται σαφές πως δεν θα μπορουν να τα διοικήσουν εφόσον δεν κατέχουν την απαραίτητη εξικοιωση.
Με εκτίμηση
Κατερίνα Κ. Νοσηλεύτρια ΤΕ
Κύριοι της ΕΝΕ σταματήστε επιτέλους το ρατσισμό σας για τους ΔΕ !Εχετε καταντήσει γραφικοι!Ολοι γνωρίζουν οτι οι ΔΕ εκτελούν το ιδιο νοσηλευτικό έργο με τους ΤΕ καθημερινά σε ολα τα νοσοκομεία εδω και παρα πολλα χρονα!
Το όραμα πολλών σκεπτόμενων και ευαισθητοποιημένων Νοσηλευτών αυτής της χώρας είναι να δουν μια και μοναδική ενιαία Νοσηλευτική Πανεπιστημιακής εκπαίδευσης. ‘Ολες οι αναπτυγμένες χώρες στηρίζουν την παρεχόμενη νοσηλευτική φροντίδα σε Πανεπιστημιακά πτυχία. Μόνο στην Ελλάδα για λόγους που όλοι γνωρίζουμε και κρατούν απο την εποχή της τουρκοκρατίας, ο,τι έχει παλμό και δύναμη το κατατροπώνουμε, το αφανίζουμε διασπώντας το. Διάσπαση προκαλείτε κύριοι μ’ αυτό το νομοσχέδιο στο σύνολό του. Αν πραγματικά σας ενδιαφέρει η προαγωγή της υγείας, η εξασφάλιση της ποιότητας στην παρεχόμενη φροντίδα και η αποφυγή επαγγελματικού λάθους, θα ακολουθούσατε την οδηγία της Ε.Ε,θα δημιουργούσατε μια ανώτατη Νοσηλευτικη δίπλα σε κάθε ιατρική και θα δίνατε την δυνατότητα σε όλους που ασκούν την Νοσηλευτική Επιστήμη να αναβαθμίσουν τα πτυχία τους απ το σημείο που βρίσκετε ο καθένας με τις ανάλογες εξετάσεις και διαδικασίες. Τότε θα αμείβονταν όμως και όλοι με το ίδιο μισθολόγιο! Είστε έτοιμοι να αναβαθμίσετε την ποιότητα, να βοηθήσετε στην αποφυγή του λάθους και να εντάξετε την Νοσηλευτική της Χώρας στην Ευρώπη που εσείς κατά τα υπόλοιπα ακολουθείτε πιστά και αμετάκλητα? Όσο για τις μαίες – μαιευτές, πάνε πολλά χρόνια που με νομοσχέδιο άφησαν τις καρέκλες απ’τα νοσηλευτικά τμήματα και περιορίστηκαν στην Επιστήμη τους που δεν είναι Νοσηλευτική Επιστήμη.
Ο ενιαίος κλάδος νοσηλευτικού προσωπικού δεν έχει να κάνει με το επίπεδο σπουδών. Αναφέρετε κατά κύριο λόγο στο είδος παροχής υπηρεσιών υγείας προς τον πολίτη στις δομές παροχής υπηρεσιών υγείας. Κατά τη στενή έννοια του όρου παροχή νοσηλευτικής φροντίδας, δικαίως εντάσσονται στον κλάδο αυτόν οι αναφερθέντες επαγγελματικές ομάδες. Οι επισκέπτες υγείας δεν παρέχουν αυτές τις φροντίδες σε νοσηλευτικά ιδρύματα και ούτε είναι εκπαιδευμένοι επαρκώς για κάτι τέτοιο. Μπορεί να έχουν βασικές γνώσεις νοσηλευτικής όμως δεν είναι σε θέση (εκπαιδευτικά) να παρέχουν αυτού του είδος υπηρεσίες. Επομένως η ένταξή τους θα δημιουργούσε άλλα προβλήματα του τύπου της διοικητικής τους εξέλιξης (όχι πως δεν συμβαίνει τώρα) και της κάλυψης θέσεις ευθύνης μιας και θα ήταν οι φτωχοί συγγενείς στον ενιαίο κλάδο και θα ήταν στην ίδια θέση με τους ΔΕ βοηθούς νοσηλευτές. Αν όμως ταυτόχρονα άλλαζε και η δομή της εκπαίδευσης με τη δημιουργία ενιαίας πανεπιστημιακής νοσηλευτικής εκπαίδευσης με κατευθύνσεις στο τελευταίο έτος τότε ναι να εντάσσονταν και οι επισκέπτες υγείας σε αυτόν τον ενιαίο κλάδο.
καταστρατήγηση όλων των επαγγελματικών δικαιωμάτων των τε μαιών …ουδεμία σχέση έχει το αντικείμενο εργασίας μας με αυτό των νοσηλευτών…έχουμε δικαίωμα ήδη συνταγογράφησης,παρακολούθησης κύησης, εκτέλεσης τοκετού και περινεοτομής όπως και αποκατάσταση αυτής χειρουργικά…αυτό που οφείλει το υπουργείο να μας αποδώσει είναι την πανεπιστημιακού επιπέδου επιμόρφωση …τίποτα λιγότερο.
Διαφωνώ με τον ενιαίο κλάδο νοσηλευτών του Εσύ διότι: Πρώτον η εκπαιδευση σε κάθε σχολή (νοσηλευτών και βοηθών νοσηλευτών) και ο βαθμός δυσκολίας της κάθε σχολής είναι σαφώς διαφορετικος
Και δεύτερον οι βασεις εισαγωγης στο πανεπιστημιο και στο ΤΕΙ οπως και στα ΙΕΚ διαφερουν.
Θα βάλετε και τους βοηθούς θαλάμου; Και αυτοί θέλουν να μπουν στον ενιαίο κλάδο. Ανήκουν στη νοσηλευτική υπηρεσία.
Συμφωνώ απόλυτα.
Σε ποια Ευρωπαϊκή Χώρα υπάρχει Ενιαίος κλάδος εργαζομένων δύο διαφορετικών εκπαιδευτικών βαθμιδων?? Ούτε στην Ελλάδα νομίζω ότι υπάρχει! Ας δημιουργηθουν λοιπόν δύο διαφορετικοί κι όχι Ένας. Τότε μόνο θα λήξει το συγκεκριμένο ζήτημα. Άλλως, η ρήση του Αριστοτέλη :»Δεν υπάρχει τίποτα πιο ανισο από την ίση μεταχείριση των ανισων», θα ταλανιζει για χρόνια το πολυπαθο ΕΣΎ. Αν οι ΔΕ αναγκάζονται να κάνουν επιπλέον καθήκοντα, η μόνη Υπεύθυνη (για δεκαετίες) είναι η Πολιτεία που ποτέ δεν κάλυψε τις κενές οργανικες θέσεις των ΤΕ και ΠΕ στις μονάδες του ΕΣΎ. Πρόταση :Μία Τριτοβάθμια Πανεπιστημιακη Νοσηλευτικη Σχολή και μια Σχολή Βοηθών Νοσηλευτικης με εκ νέου καθορισμό καθηκόντων και αρμοδιοτητων. Αν θέλουμε σύγχρονο δημόσιο Σύστημα Υγείας στην Ελλάδα μας.
Πολύ θετικό βήμα, υπό προϋποθέσεις βέβαια και μόνο αν αυτό οδηγεί στην εκπλήρωση του επιτακτικού και μακροχρόνιου αιτήματος του νοσηλευτικού κόσμου για μία και ενιαία Πανεπιστημιακή Νοσηλευτική. Αυτό προϋποθέτει να κλείσουν άμεσα όλες οι σχολές Διετούς φοίτησης (δημόσιες και ιδιωτικές), να γίνουν ρυθμίσεις για τους ήδη υπηρετούντες ΔΕ με συγκεκριμένο καθηκοντολόγιο ή/και αναβάθμιση με ανάλογη εκπαίδευση, να ιδρυθούν τα ανάλογα τμήματα Πανεπιστημιακής Νοσηλευτικής και να καταργηθούν τα αντίστοιχα τμήματα στα Τ.Ε.Ι., να αναβαθμισθούν οι ήδη υπηρετούντες ΤΕ με την ανάλογη εκπαίδευση (όπως έγινε με τους δασκάλους πριν αρκετά χρόνια).
Επίσης, είναι παράλογο να λέμε ότι οι μαίες αλλά και οι Επισκέπτες Υγείας δεν έχουν καμία σχέση με τη νοσηλευτική, όταν το πρόγραμμα σπουδών τους βασίζεται στη νοσηλευτική. Για μένα είναι αυτονόητο αυτοί οι δύο κλάδοι να αποτελούν ειδικότητες της Νοσηλευτικής. Παρομοίως, η ιατρική είναι μία και στη συνέχεια αποκτά κανείς ειδικότητα.
Ελπίζω να μην περιοριστεί το νομοσχέδιο στη σύσταση ενιαίου κλάδου με πολλές κατηγορίες(που θα είναι έκτρωμα), αλλά να προχωρήσει γενναία στην αναβάθμιση όλου του κλάδου σε μία και μόνη κατηγορία ΠΕ.
Διαφωνώ απόλυτα θα γίνουν από όλους μας κινητοποιησεις δεν θα εξισωθει ποτέ το πτυχίο μας με τους ΔΕ δεν παλεψαμε άδικα τόσα χρόνια δεν πήγαν άδικα τόσοι κοποι!!
Το πρώτο βήμα έγινε… η άδικη χρήση μιας ομάδας νοσηλευτών αποκαταστάθηκε, όσο αφορά το ηθικό σκέλος της.Ίσως κανείς να μη γνωρίζει ή δεν θέλει να γνωρίζει ότι τα νοσοκομεία όλης της χώρας στην έναρξή τους, σαν δημόσιες υπηρεσίες, στελεχώθηκαν από ένα προσωπικό που εκπαιδεύονταν στους κόλπους των νοσοκομείων με συνεχή ωράρια και χωρίς ρεπό για να αποτελούν το εξειδικευμένο νοσηλευτικό προσωπικό δίπλα στις πρακτικές αδελφές του Ερυθρού και αμισθεί. Η μόνη τους αποζημίωση, το οικοτροφείο και ένα πιάτο φαγητό. Και όλα αυτά, κάπου στην εποχή της μεταπολίτευσης και προ εποχής ΚΑΤΕΕ, κοντά στο 1980.Αυτό το νοσηλευτικό προσωπικό στήριξε το δημόσιο σύστημα υγείας, εκπαιδευμένο και μάχιμο σε αντίξοοες συνθήκες. Αυτό το προσωπικό υποδέχτηκε στα νοσοκομεία τους απόφοιτους των ΚΑΤΕΕ-ΤΕΙ -ΑΕΙ και μεταλαμπαδεύοντας την εμπειρία του στο νέο προσωπικό, τους άνοιξε και το δρόμο να βρεθούν σε θέσεις προιστάμενου, με αποτέλεσμα οι βάρδιες,τα νυχτερινά και αργίες να καλύπτονται και στη συνέχεια από ΔΕ προσωπικό. Το ίδιο προσωπικό, που κάποιοι τώρα το θεωρούν ανειδίκευτο, κράτησε πάλι τις Θερμοπύλες των νοσοκομείων για να κάνουν τα μεταπτυχιακά τους και την επιπλέον επιστημονική τους κατάρτιση και σήμερα να διεκδικούν υψηλές θέσεις χωρίς οι περισσότεροι να έχουν ασκήσει τα νοσηλευτικά τους καθήκοντα ούτε κατά το ήμισυ της υπηρεσίας τους. Για αυτό το πολύπαθο προσωπικό που δεν τους δόθηκε ποτέ η ευκαιρία να αναβαθμισθεί θεωρητικά ενώ στην πράξη και στη μαχητικότητα είναι άπιαστο κάποιοι αντιστέκονται για την ένταξή του στο νοσηλευτικό κλάδο. Η κίνηση αυτή του Υπουργείου Υγείας είναι η απαρχή της αποκατάστασης της αδικίας, της άνισης μεταχείρισης και της εκμετάλλευσης εργαζόμενου. Καλή συνέχεια…γιατί η Δημοκρατία απαιτεί Αξιοπρέπεια!!!!
Πως μπορείς να παντρέψεις διαφορετικές εκπαιδευτικές βαθμίδες και να συστήσεις ενιαίο κλάδο; Είναι ποτέ δυνατόν βοηθοί νοσηλευτών και νοσηλευτές να είναι στον ίδιο κλάδο; Γιατί δεν το κάνετε και σε άλλους κλάδους αυτό; Γιατί να βάλετε τις μαίες στον ίδιο κλάδο με τους νοσηλευτές εφόσον έχουν διαφορετικά καθήκοντα και τελειώνουν διαφορετική σχολή; Αλλάξτε τις σχολές φτιάξτε ενιαία πανεπιστημιακή νοσηλευτική με κατευθύνσεις και τότε να φτιάξετε και ενιαίο κλάδο.
Αγαπητοί κύριοι/κυρίες
Το μεγαλύτερο και κεφαλαιώδους βαρύτητας πρόβλημα που υφίσταται σε ΟΛΑ τα Δημόσια Νοσοκομεία της χώρας μας και λοιπές Δομές Υγείας, είναι το ότι οι λεγόμενοι «Βοηθοί Νοσηλευτών»,που αποτελούν το 50% του Νοσηλευτικού Προσωπικού πρώτης γραμμής, ασκούν πλήρη και υπεύθυνα καθήκοντα Νοσηλευτή, χωρίς ωστόσο ούτε να φέρουν το σχετικό επαγγελματικό τίτλο του Νοσηλευτή, ούτε βέβαια να έχουν την απαιτούμενη άδεια ασκήσεως επαγγέλματος, με ότι αυτό συνεπάγεται ως προς τη νομιμότητα εκτέλεσης αυτών των καθηκόντων!
Η ένταξη των λεγόμενων «Βοηθών Νοσηλευτών» στον «Κλάδο Νοσηλευτικού Προσωπικού», είναι εκ προοιμίου αυτονόητη, αφού αυτή η κατηγορία επαγγελματιών είναι αναπόσπαστο κομμάτι της Νοσηλευτικής Κοινότητας και όχι μόνο.
Δυστυχώς όμως αυτή η τροπολογία δεν επιλύει το βασικό πρόβλημα των λεγόμενων «Βοηθών Νοσηλευτών», που είναι το ότι, παρά το ότι χρησιμοποιούνται επί δεκαετίες σαν τακτικοί Νοσηλευτές με τις ευλογίες της Πολιτείας, εντούτοις η Πολιτεία δεν τους αναγνωρίζει τα σχετικά επαγγελματικά και εργασιακά δικαιώματα.
Το παραπάνω οξύμωρο δεδομένο, θεωρώ πως δεν είναι δυνατόν να συνεχίσει να υφίσταται σε μία ευνομούμενη Ευρωπαϊκή χώρα.
Η Πολιτεία θα πρέπει άμεσα να αποφασίσει: Είτε να σταματήσει να χρησιμοποιεί τους λεγόμενους «Βοηθούς Νοσηλευτών» σαν τακτικούς Νοσηλευτές, πράγμα που θα ήταν άδικο για ανθρώπους που στηρίζουν επί δεκαετίες το πολύπαθο ΕΣΥ, Είτε με βάση την ισχύουσα Νομοθεσία και τις Ευρωπαϊκές Οδηγίες που έχουν ενταχθεί στο Εθνικό Δίκαιο, να φροντίσει να τους αποκαταστήσει επαγγελματικά και εργασιακά, με την απονομή του επαγγελματικού τίτλου του Νοσηλευτή, της σχετικής άδειας ασκήσεως επαγγέλματος και την ανάλογη μισθολογική αποκατάσταση.
Σταματήστε πια αυτή την προσπάθεια ισοπέδωσης. Αλλο Νοσηλευτές και άλλο Βοηθοί Νοσηλευτών, δεν χρειάζεται να υποβαθμίζεται κάποιος απ τους δυο, έχουμε κ θα πρέπει να έχουμε διακριτούς ρόλους.
Επιτέλους ασχοληθείτε με τον σαφή διαχωρισμό και εφαρμογή του καθηκοντολογίου και την αναβάθμηση της εκπαίδευσης και των δυο κλάδων.
Εαν δεν ξέρετε τη διαφορά Νοσηλευτών και Βοηθών Νοσηλευτών είστε σε λάθος καρέκλα, λυπάμαι.
Το συγκεκριμμένο άρθρο αποτελεί ένα πρώτο θετικό βήμα προς την κατεύθυνση της ενοποίησης του νοσηλευτικού προσωπικού του Ε.Σ.Υ υπό τη στέγη ενός επαγγελματικού επιμελητηρίου και μόνο ως τέτοιο οφείλει να ερμηνεύεται.Ωστόσο,περιμένω από το Υπουργείο Υγείας να μελετήσει τα ουσιαστικά προβλήματα που σκόπιμα επί δεκαετίες αντιμετωπίζει ο κατακερματισμένος νοσηλευτικός κλάδος και να δώσει λύσεις.
Διαφωνώ. Με αυτό το νομοσχέδιο καταργείτε ο θεσμός των Νοσηλευτών και υποβαθμίζεται ο κλάδος. Το αποτέλεσμα θα είναι να μην υπάρχουν κίνητρα στην επιστήμη της νοσηλευτικής. Όπως επίσης θα καταλήξουμε να έχουμε στα νοσοκομεία μας μόνο ΔΕ βοηθούς νοσηλευτές γιατί δε θα βρίσκουν το λόγο τα νέα παιδιά να διαβάσουν για να σπουδάσουν νοσηλευτική αφού η εύκολη λύση θα είναι να γίνουν «νοσηλευτές» μετά το λύκειο με τις γνώσεις που δε θα πάρουν. Υποβάθμιση του νοσηλευτικού κλάδου, της νοσηλευτικής επιστήμης και του συστήματος Υγείας γενικότερα.
ΔΙΑΦΩΝΩ ΔΙΑΦΩΝΩ ΔΙΑΦΩΝΩ
Απαραδεκτη η δημιουργια ενιαιου κλαδου
Καθε βαθμιδα εκπαιδευσης ειναι εντελως διαφορετικη.Αλλα τα μορια εισαγωγης στα ΑΕΙ και αλλα στα ΤΕΙ και φυσικα αλλος ο τροπος εισαγωγης στις σχολες εκπαιδευσης για τους ΔΕ.πως γινεται ολες αυτες οι βαθμιδες να εξισωθουν?Προκειται για πληρη υποτιμηση της Πανεπιστημιακης και κατ επεκταση της τριτοβαθμιας εκπαιδευσης της χωρας!Αντι να θελουμε να ναβαθμισουμε το επιπεδο τον Πανεπιστημιων και της πανεπιστημιακης εκπαιδευσης οδευετε σε πληρη υποβαθμιση τους.
Απαράδεκτο άρθρο και ισοπεδωτική λογική. Καταργήστε λοιπόν και την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, αφού κατά την γνώμη του Υπουργείου Υγείας δεν έχει καμία διαφορά από τις Μέσες Τεχνικές Επαγγελματικές Σχολές (ΜΤΕΝΣ) ή τα Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΙΕΚ) ή τα Τεχνικά Λύκεια!!!!! Μία πισώπλατη μαχαιριά στα όνειρα όλων όσων ξόδεψαν χρόνο και χρήμα για να σπουδάσουν, να κάνουν μεταπτυχιακά και διδακτορικά.
Και μετά η κυβέρνηση «ανησυχεί» για το brain drain!!!!! Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο φεύγουν οι νέοι στο εξωτερικό. Γιατί εκεί υπάρχει αξιοκρατία, σεβασμός των σπουδών, καθηκοντολόγιο και αντίστοιχες αμοιβές. Γιατί εκεί το κράτος σέβεται τον πολίτη και την επένδυση που κάνει για τη μόρφωση του και τον αξιοποιεί ανάλογα!!!!!
Φθάσαμε σε αυτή την κατάσταση των μνημονίων λειτουργώντας με «ρουσφετολογικές», ισοπεδωτικές λογικές!!!!! Αλλά από ότι φαίνεται και στην Δεύτερη φορά Αριστερά επικρατεί η λογική «Να ψοφήσει η κατσίκα του γείτονα».
Ας δούμε λοιπόν ενημερωτικά, από ποιους αποτελείται ο κλάδος των νοσηλευτών στην Γερμανία, με ποιον τρόπο παίρνουν τα πτυχία τους και τις εξειδικεύσεις τους καθώς και ποιες είναι οι αποδοχές τους (πηγή http://euromedicals.de/gr/2014/05/17/%CF%80%CF%89%CF%82-%CE%B3%CE%B9%CE%BD%CE%B5%CF%83%CE%B1%CE%B9-%CE%BD%CE%BF%CF%83%CE%B7%CE%BB%CE%B5%CF%85%CF%84%CE%B7%CF%82-%CF%83%CF%84%CE%B7-%CE%B3%CE%B5%CF%81%CE%BC%CE%B1%CE%BD%CE%B9%CE%B1/ )
Η επίσημη ονομασία του νοσηλευτή/τριας στη Γερμανία είναι Gesundheits- und Krankenpfleger/in. Αυρό ισχύει επίσημα από τη 1.1.2004, όμως στην καθομιλουμένη συναντούνται ακόμα οι όροι Krankenschwester, Krankenpfleger κλπ.
Εάν κάποιος θέλει να γίνει νοσηλευτής στη Γερμανία έχει τη δυνατότητα, εκτός από πανεπιστήμιο ή ΤΕΙ, να κάνει μία τριετή (full-time) ή πενταετή (part-time) εκπαίδευση. Η τριετής εκπαίδευση είναι σήμερα το πιο συνηθισμένο εκπαιδευτικό background των νοσηλευτών/τριών στη Γερμανία. Οι απόφοιτοι πανεπιστημίου ανάμεσα στους νοσηλευτές είναι ελάχιστοι. H τρίχρονη εκπαίδευση (Ausbildung zum Gesundheits- und Krankenpfleger) είναι διττή και αποτελείται από το θεωρητικό μέρος στη σχολή (2.100 ώρες) και ταυτόχρονο πρακτικό μέρος σε νοσηλευτικό ίδρυμα (2.500 ώρες). Στο τρίτο έτος υπάρχουν άλλες 1.200 ώρες της λεγόμενης Differenzierungsphase, το οποίο είναι κάτι σαν εξειδίκευση.
Ο μισθός του εκπαιδευόμενου νοσηλευτή αυξάνεται σταδιακά μέσα στα τρία χρόνια της εκπαίδευσης:
1ο έτος: 916€
2ο έτος 977€
3ο έτος 1078€
Στη συνέχεια ο βασικός μισθός του νοσηλευτή κυμαίνεται ανάμεσα στις 2.000 έως 3.000€ μικτά. Επιπρόσθετες στο βασικό μισθό (και αφορολόγητες) είναι οι εφημερίες, υπερωρίες, γιορτές, Σ/Κ κλπ.
Η Γερμανία με το μοντέλο της βρίσκεται μόνη ανάμεσα σε ευρωπαϊκά κράτη, στα οποία οι νοσηλευτές/τριες συνήθως είναι απόφοιτοι παν-μίων ή ΤΕΙ. Εάν συγκρίνουμε την ελληνική νοσηλευτική εκπαίδευση με τη γερμανική, θα διαπιστώσουμε καταρχήν πως η ελληνική σε θεωρητικό επίπεδο είναι αρκετά πιο πλήρης από τη γερμανική, τόσο σε πλάτος όσο και σε βάθος. Διαφορά υπάρχει επίσης και στο καθηκοντολόγιο, καθώς το γερμανικό καθηκοντολόγιο είναι πιο περιορισμένο από το ελληνικό (αν υπάρχει κάτι τέτοιο).
Το γερμανικό σύστημα είναι ιατροκεντρικό. Πολλοί υποστηρίζουν, πως συνέπεια αυτού είναι να παρατηρείται συχνά έλλειψη πρωτοβουλίας από τη μεριά των νοσηλευτών. Όμως το γερμανικό σύστημα είναι τόσο καλά οργανωμένο, ώστε να αναβαθμίζει τη δουλειά του νοσηλευτή.
Στο πρακτικό επίπεδο η νοσηλευτική εκπαίδευση ΤΕ στην Ελλάδα αποτελείται από μία πρακτική εξάσκηση έξι μηνών και της ΠΕ τριών μηνών, καθώς και την κλινική εξάσκηση μέσα στα εξάμηνα. Η γερμανική νοσηλευτική εκπαίδευση από την άλλη, λόγω της διττής δομής της, έχει το πλεονέκτημα να είναι κατά πολύ πιο κοντά στην πράξη. Οι εκπαιδευόμενοι έχουν άμεσα τη δυνατότητα να εμπεδώσουν πρακτικά τη θεωρία.
Θέλω 60.000 ευρώ αποζημίωση για τα 10 χρόνια σπουδών μου ως νοσηλεύτρια πε. Επίσης θέλω αλλά τόσα ευρώ αποζημίωση για τα 12 χρόνια σκληρής δουλειάς στα σχολεία και την αγωνία των γονιών μου, και αλλά τόσα για ηθική αποζημίωση να δεχτώ ότι οι άπειροι τόμοι βιβλίων, κόπων προσωπικών και της οικογένειας μου να ισοβαθμίστουν το πτυχίο με ένα χρόνο σπουδών από σημειώσεις και ένα χρόνο πρακτικής αστείας…. τα οποία πτυχία μου ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΧΩΡΑ ΤΗΣ ΕΕ ΔΕΝ ΑΜΦΙΣΒΗΤΟΥΝΤΑΙ. Θέλω απλά να γνωρίζουν όλοι ότι τα πτυχία των ΔΕ δεν αναγνωρίζονται ΠΟΥΘΕΝΑ στην ΕΕ ως νοσηλευτικά…. και εμείς θα το κάνουμε. Γτ είμαστε αυτοί που είμαστε και ψηφίζουμε ότι οπισθοδρομικό υπάρχει στον πλανήτη…..
Απαράδεκτο είναι το μονο που μπορω να πω ευγενικά για το άρθρο αυτό.
Τι εξισώνεται κύριε υπουργε;;
Απο ποτε είναι το ίδιο ο νοσηλευτής με τον βοηθο του;
Γιατί βοηθός είναι ο τιτλος του πιστοποιητικου του.
Ενα πιστοποιητικό που το πήραν διδασκόμενοι βασικές γνώσεις νοσηλευτικης, αρκετές ώστε να βοηθάνε, -ΝΑ ΒΟΗΘΑΝΕ- , τους νοσηλευτές με νοσηλευτικές πράξεις μηδαμινης ευθύνης μειώνοντας το φόρτο εργασίας των ΝΟΣΗΛΕΥΤΩΝ,
Σε αντίθεση λοιπον με το καθηκοντολογιο τους, τους ρίχνετε στα νοσοκομεία με ευθύνες και πράξεις νοσηλευτών και όχι ΒΟΗΘΩΝ, κατακτώντας τα νοσοκομεία μας στη σημερινή τους κατασταση και τους ακαδημαϊκούς νοσηλευτές άνεργους, γιατί οι ΔΕ ΚΟΣΤΙΖΟΥΝ ΛΙΓΟΤΕΡΟ. (ΓΙΑΤΙ; ΓΙΑΤΙ ΞΕΡΟΥΝ ΚΑΙ ΛΙΓΟΤΕΡΑ)
θέλοντας λοιπον να «φτιάξετε» τα πραγματα στην υγεια εξισωνετε τους νοσηλευτές με τους βοηθούς τους!
Γελάει ο κόσμος κύριε υπουργε.
Δεν νιώθω οτι αναβαθμισατε τους βοηθούς αλλά οτι υποβαθμισατε την υγεια, και κατ επέκταση εμένα τις γνώσεις μου και τους κοπους μου, ποτε όμως και σε καμια κυβέρνηση δεν σας προβληματισα εγώ , γι αυτό ας μείνω στην υγεια που την αποτελειωνετε σιγά σιγά στην Ελλάδα όπως και καθετί άλλο.
Αν θέλετε πραγματικα δώσετε ανασα στα νοσοκομεία δώστε στον κάθε επαγγελματία τη θέση του.
Ο νοσηλευτής στη θέση του νοσηλευτή με το δικο του νόμιμο καθηκοντολογιο κ τη δική του μισθοδοσία
Και ο βοηθός στη θέση του, αυστηρα με το δικο του νομιμο καθηκοντολογιο και τη δική του μισθοδοσία.
Το ίδιο ισχυει για κάθε επαγγελματία υγειας!
Είναι κρίμα που φτάσαμε να συζητάμε και να απαιτούμε τ αυτονόητα!
Απαράδεκτο είναι το μονο που μπορω να πω ευγενικά για το άρθρο αυτό.
Τι εξισώνεται κύριε υπουργε;;
Απο ποτε είναι το ίδιο ο νοσηλευτής με τον βοηθο του;
Γιατί βοηθός είναι ο τιτλος του πιστοποιητικου του.
Ενα πιστοποιητικό που το πήραν διδασκόμενοι βασικές γνώσεις νοσηλευτικης, αρκετές ώστε να βοηθάνε, -ΝΑ ΒΟΗΘΑΝΕ- , τους νοσηλευτές με νοσηλευτικές πράξεις μηδαμινης ευθύνης μειώνοντας το φόρτο εργασίας των ΝΟΣΗΛΕΥΤΩΝ,
Σε αντίθεση λοιπον με το καθηκοντολογιο τους, τους ρίχνετε στα νοσοκομεία με ευθύνες και πράξεις νοσηλευτών και όχι ΒΟΗΘΩΝ, κατακτώντας τα νοσοκομεία μας στη σημερινή τους κατασταση και τους ακαδημαϊκούς νοσηλευτές άνεργους, γιατί οι ΔΕ ΚΟΣΤΙΖΟΥΝ ΛΙΓΟΤΕΡΟ. (ΓΙΑΤΙ; ΓΙΑΤΙ ΞΕΡΟΥΝ ΚΑΙ ΛΙΓΟΤΕΡΑ)
θέλοντας λοιπον να «φτιάξετε» τα πραγματα στην υγεια εξισωνετε τους νοσηλευτές με τους βοηθούς τους!
Γελάει ο κόσμος κύριε υπουργε.
Δεν νιώθω οτι αναβαθμισατε τους βοηθούς αλλά οτι υποβαθμισατε την υγεια, και κατ επέκταση εμένα τις γνώσεις μου και τους κοπους μου, ποτε όμως και σε καμια κυβέρνηση δεν σας προβληματισα εγώ , γι αυτό ας μείνω στην υγεια που την αποτελειωνετε σιγά σιγά στην Ελλάδα όπως και καθετί άλλο.
Αν θέλετε πραγματικα δώσετε ανασα στα νοσοκομεία δώστε στον κάθε επαγγελματία τη θέση του.
Ο νοσηλευτής στη θέση του νοσηλευτή με το δικο του νόμιμο καθηκοντολογιο κ τη δική του μισθοδοσία
Και ο βοηθός στη θέση του, αυστηρα με το δικο του νομιμο καθηκοντολογιο και τη δική του μισθοδοσία.
Το ίδιο ισχυει για κάθε επαγγελματία υγειας!
Είναι κρίμα που φτάσαμε να συζητάμε και να απαιτούμε τ αυτονόητα!
Το όραμα πολλών σκεπτόμενων και ευαισθητοποιημένων Νοσηλευτών αυτής της χώρας είναι να δουν μια και μοναδική ενιαία Νοσηλευτική Πανεπιστημιακής εκπαίδευσης. ‘Ολες οι αναπτυγμένες χώρες στηρίζουν την παρεχόμενη νοσηλευτική φροντίδα σε Πανεπιστημιακά πτυχία. Μόνο στην Ελλάδα για λόγους που όλοι γνωρίζουμε και κρατούν απο την εποχή της τουρκοκρατίας, ο,τι έχει παλμό και δύναμη το κατατροπώνουμε, το αφανίζουμε διασπώντας το. Διάσπαση προκαλείτε κύριοι μ’ αυτό το νομοσχέδιο στο σύνολλό του. Αν πραγματικά σας ενδιαφέρει η προαγωγή της υγείας, η εξασφάλιση της ποιότητας στην παρεχόμενη φροντίδα και η αποφυγή επαγγελματικού λάθους, θα ακολουθούσατε την οδηγία της Ε.Ε,θα δημιουργούσατε μια ανώτατη Νοσηλευτικη δίπλα σε κάθε ιατρική και θα δίνατε την δυνατότητα σε όλους που ασκούν την Νοσηλευτική Επιστήμη να αναβαθμίσουν τα πτυχία τους απ το σημείο που βρίσκετε ο καθένας με τις ανάλογες εξετάσεις και διαδικασίες. Τότε θα αμοίβονταν όμως και όλοι με το ίδιο μισθολόγιο! Είστε έτοιμοι να αναβαθμίσετε την ποιότητα, να βοηθήσετε στην αποφυγή του λάθους και να εντάξετε την Νοσηλευτική της Χώρας στην Ευρώπη που εσείς κατά τα υπόλοιπα ακολουθείτε πιστά και αμετάκλητα? Όσο για τις μαίες – μαιευτές, πάνε πολλά χρόνια που με νομοσχέδιο άφησαν τις καρέκλες απ’τα νοσηλευτικά τμήματα και περιορίστηκαν στην Επιστήμη τους που δεν είναι Νοσηλευτική Επιστήμη.
Συμφωνώ απόλυτα με τη δημιουργία Ενιαίου κλάδου Νοσηλευτικής!!!!!
πολυ σωστη και δικαιη η προταση .Ελπιζω να υλοποιηθει συντομα.
Η νοσηλευτική επιστήμη, όπως και η ιατρική, είναι ενιαία, έτσι ο κατακερματισμός της σε επίπεδα δεν προάγει τη σωστή λειτουργία της.
Η δημιουργία του Ενιαίου Κλάδου Νοσηλευτικής αποτελεί ένα σπουδαίο βήμα προς την ενοποίηση του κλάδου, με πρωτεύον στόχο την εύρυθμη λειτουργία της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας και βασικό αποτέλεσμα τη διασφάλιση της ποιότητας των παρεχόμενων νοσηλευτικών υπηρεσιών προς τον ασθενή.
ΣΥΜΦΩΝΩ.ΣΥΜΦΩΝΩ.ΣΥΜΦΩΝΩ. θα επρεπε να εχει γινει ηδη.
Για όλη αυτήν την διχο-γνωμνία φταίει ξεκάθαρα η Ε.Ν.Ε, η οποία τόσα χρόνια δεν προστάτευσε τον Νοσηλευτή και έθεσε σε κίνδυνο τους Βοηθούς τους, μαζί και τους ασθενείς. Κάποια στιγμή θα πρέπει να αναλάβουμε τις ευθύνες μας και να φερθούμε ανάλογα, υποστηρίζοντας το επάγγελμα μας και νιώθοντας ευθύνη για τους γύρω μας.
Γιατί η Ε.Ν.Ε. δεν πρότεινε την μαιευτική ως ειδικότητα της Νοσηλευτικής, όπως είναι σε όλο τον υπόλοιπο κόσμο; Γιατί ο κλάδος μας είναι μονίμως ο πιο αδικημένος (και κυρίως χωρίς καθηκοντολόγιο) σε σχέση με τους άλλους ΤΕ και ΠΕ κλάδους; Σε καμία άλλη ειδικότητα δεν εξομοιώνονται Ανώτατα Ιδρύματα και πόσο μάλλον οι μόχθοι γονιών και παιδιών που περνούν με τις Πανελλήνιες εξετάσεις.
Είμαι νοσηλεύτρια ΤΕ. Βέβαια δεν έχει και τόση σημασία στην άποψή μου αυτό αλλά νιώθω πως οφείλω να το αναφέρω. Νοσηλευτές ΠΕ, ΤΕ, βοηθοί νοσηλευτών ΔΕ και ΜΑΙΕΣ επανδρώνουμε το προσωπικό των νοσοκομείων. Όλοι οι κλάδοι είναι κομμάτι του συστήματος. Όλοι οι κλάδοι βοηθούν καθημερινά για να λειτουργήσει το σύστημα όσο καλύτερα μπορεί. Το ότι ένας νοσηλευτής ΤΕ έχει αναλάβει αρμοδιότητες του ΠΕ ή του ΔΕ δε σημαίνει πως είναι και το σωστό. Αυτό που πρέπει να νομιμοποιήσετε και να αλλάξετε είναι οι ελλείψεις στο προσωπικό και στο υλικό των νοσοκομείων, όχι να κάνετε έναν νοσηλευτικό κλάδο «αχταρμά». (συγνώμη για την έκφραση). Θεωρείτε ότι έχουμε όλοι το ίδιο εκπαιδευτικό υπόβαθρο; Δηλαδή τα 4 χρόνια εκπαίδευσης των ΠΕ, μπορούν να συγκριθούν με τα 4 χρόνια των ΤΕ και αντίστοιχα με τα 2 χρόνια των ΔΕ; Οι γονείς μας, μας έστειλαν να σπουδάσουμε, μόχθησαν για να εκπαιδευτούμε, για να πάμε σε μια σχολή 4ετούς και τώρα τι θέλετε να κάνετε; Είναι σαν να λέτε ότι εσείς οι υπουργοί και οι βοηθοί σας είστε το ίδιο. Αφού σας βοηθούν, αφού ξέρουν τη δουλειά σας, αφού μερικές φορές ετοιμάζουν τον λόγο σας, άρα είναι κι εκείνοι υπουργοί. Σωστά; Είναι όμορφο και ρομαντικό αυτό που θέλετε να κάνετε αλλά συνάμα είναι άδικο. Είναι άδικο γιατί εκ των πραγμάτων δεν είμαστε το ίδιο. Δεν έχω ως ΤΕ τις γνώσεις ενός ΠΕ και ένας ΔΕ δεν έχει τις γνώσεις και την τεχνική ενός ΤΕ. Το καθηκοντολόγιο του καθενός το λέει. Λυπούμαι ειλικρινά που ερχόμαστε να ψηφίσουμε, να μιλήσουμε, να αναλύσουμε τα αυτονόητα. Λυπάμαι πραγματικά. Ελπίζω να καταλάβετε το λάθος που πάτε να κάνετε. Δε γίνεται να ισοδυναμίσετε διαφορετικές σχολές. Μου θυμίζετε αυτό που μας έλεγαν μικρούς: «ο αστυνομικός είναι όργανο, το μπουζούκι είναι όργανο άρα ο αστυνομικός είναι μπουζούκι». Ανήκουμε όλοι στον ίδιο κλάδο αλλά έχουμε όλοι διαφορετικές γνώσεις. Ένας ΔΕ δεν θα μπορέσει ποτέ να έχει την εκπαίδευση ενός ΤΕ. Πρακτικά τα 4 χρόνια εκπαίδευσης ενός ΤΕ δεν μπορούν να χωρέσουν στα 2 χρόνια του ΔΕ. Ένας ΤΕ δεν θα έχει ποτέ την εκπαίδευση ενός ΠΕ. Ο ΤΕ εστιάζει σε τεχνικές και πρακτικές ενώ ο ΠΕ είναι καθαρά πιο θεωρητικός, γι’αυτό και ανήκουν περισσότερο στις προϊσταμινικές θέσεις. Ευχαριστώ για τον χρόνο σας και εύχομαι να λυθεί δίκαια το σοβαρό αυτό ζήτημα.
Χαίρομαι, που η σημερινή κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να κόψει το γόρδιο δεσμό που μας διχάζει όλα αυτά τα χρόνια.Είμαι ΔΕ ,δουλεύω 22 χρόνια ,η υπηρεσία μου θεωρεί ότι μπορώ να ανταποκριθώ μόνη μου στις βάρδιες ,ότι είμαι ικανή και επαρκώς καταρτισμένη ΟΜΩΣ δεν μπορώ να έχω τον τίτλο του νοσηλευτή,να ανήκω στο κλάδο των νοσηλευτών και να έχω τα προνόμια των ΤΕ.Θεωρώ ότι το επάγγελμα του νοσηλευτή είναι λειτούργημα και έτσι πρέπει να το βλέπουν όλοι.Για μένα θα πρέπει να βρεθεί η χρυσή τομή να υπάρξει «ΜΙΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ» (μοντέλο ΚΥΠΡΟΥ ίσως)και όχι οι ΤΕ ΚΑΙ οι ΠΕ να χρησιμοποιούν τα πτυχία τους για διοικητικές θέσεις(υπάρχουν αρκετοί διοικητικοί υπάλληλοι).Η Νοσηλευτική είναι Πράξη ,είναι Φροντίδα και Αγάπη προς τους συνανθρώπους μας.Εύχομαι να καταφέρει το σημερινό Υπουργείο Υγείας να ενώσει τους Νοσηλευτές και να τους θυμίσει γιατί διάλεξαν αυτό το επάγγελμα.
Εγώ προτείνω και προκαλώ τον υπουργό και την κυβέρνηση να κλείσει όλα τα Α.Ε.Ι. και όλα τα Τ.Ε.Ι. (αφού μας επιστρέψει το κράτος όσα χρόνια και χρήματα έχουμε δαπανήσει για την μόρφωσή μας). Έτσι μόνο θα είμαστε όλοι ίσοι και δεν θα υπάρχουν «αδικίες» στους διάφορους επαγγελματικούς κλάδους. Θα είμαστε όλοι μια κόπια και έτσι θα ζούμε αρμονικά όλοι μαζί στο “Λιβαδοχώρι”. Μετά, αφού θα είμαστε όλοι αγράμματοι θα ψηφίσουν ένα νόμο ότι μόνο όσοι έχουν πτυχία θα διορίζονται και φυσικά πτυχία θα έχουν μόνο οι ξένοι που επενδύουν στην εκπαίδευση (αλλά… τι ξέρουν αυτοί!…..). Και το δικό σου το παιδί Έλληνα που απαξιώνεις την εκπαίδευση θα είναι ο σερβιτόρος και ο αχθοφόρος και ο καφετζής και ο καρπαζοεισπράκτορας των ξένων. Αυτό το μέλλον αξίζει(;) στα παιδιά μας, όταν διαπαιδαγωγούνται από γονείς με άδειο κεφάλι. Κάτω η μόρφωση, κάτω η αριστεία, δόξα και τιμή στην αγραμματοσύνη (ή μήπως αγραματτωσσείνοι;;;;…..)!
Συμμετοχή και των Επισκεπτών Υγείας στον Ενιαίο Κλάδο.
Ενιαίος Κλάδος με διακριτές τις κατηγορίες :ΠΕ, ΤΕ, ΔΕ κλπ
Τι θα γίνει με τους τραυματιοφορεις και τους Βοηθούς Θαλάμου; Διότι και αυτοί ανήκουν στη Νοσηλευτική Υπηρεσία
Μπράβο κύριε υπουργέ να δω τ άλλο θα κάνετε για να ρίξετε τους μισθούς σαυτη τη χώρα διότι σίγουρα ο μισθός των βοηθών δν θα αυξηθεί άρα θα μειωθεί ο μισθός των τε και των πε επίσης γιατί εγώ να έχω σπούδασε τέσσερα χρόνια να έχω ξοδέψει ένα κάρο λεφτά και ο άλλος με δύο χρόνια να έχει τα ίδια δικαιώματα με μένα? Αν θέλετε να κάνετε κάτι ή δημιουργήσετε ένα φορέα για τους δε όπως έχουμε εμείς την ενεργοποίηση η αναγκαστε τους δε να αναβαθμίσουν τα πτυχία τους κάνοντας άλλα δύο χρόνια εκπαίδευση τόσο απλό όσο για τις θέσεις στη Ενε ας κάτσουν να αγχωθουν και να φωνάζουν αυτοί που έχουν καρέκλες η που διεκδικούν
Ανήκουμε στην Ευρώπη μάλλον μόνο στα λόγια, ας μας πουν οι πολιτικοί μας σε ποιό κράτος της Ευρώπης ισχύουν όλες αυτές οι ανισότητες που θέλουν να μας περάσουν. Είναι κοινό μυστικό πως όλα γίνονται για να βολέψουν τα δικά τους παιδιά, και να ενισχύσουν την κομματοκρατία τους καταλυοντας τα πάντα. Άλλωστε αυτό φαίνεται εκ του αποτελέσματος «ΚΑΤΈΣΤΡΕΨΑΝ ΤΟ ΣΎΣΤΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ» που με τόσο κόπο κτίστηκε. Όσον αφορά τους ΔΕ βοηθούς νοσηλευτές υπάρχουν και οι ΔΕ φυσικοθεραπευτες, μαιες, φαρμακοποιοί, επισκέπτες υγείας, Ραδιολογιας & Ακτινολογίας, ιατρικών εργαστηρίων κ.ο.κ. (παρεπιπτοντως δεν βλέπω να συζητιέται να γίνει κάτι αντίστοιχο και σε αυτούς, να μην υπάρχει διαχωρισμός ΠΕ, ΤΕ και ΔΕ φαρμακοποιών, μαιών, Φυσικοθεραπευτών κ.α.) η λέξη ΒΟΗΘΟΣ τα λέει όλα εκτός και αν οι κυβερνώντες μας δεν γνωρίζουν Ελληνικά. Σχετικά με τις μαίες (που δεν έχω κάτι μαζί τους) ας μας πουν πώς θα τις εξομοιώσουν με τους νοσηλευτές, θα ξεγεννούν τους ασθενείς?? ΌΧΙ όλα γίνονται για τις θέσεις γιατί στις προκηρύξεις οι θέσεις των μαιών ήταν πολύ λιγότερες από αυτές των νοσηλευτών και αυτοί έχουν πολλά δικά τους παιδιά να βολέψουν και δεν είναι τυχαίο πως γίνεται ΤΏΡΑ πριν βγουν οι νέες προκηρύξεις για νοσηλευτικό προσωπικό. Κύριε Πολάκη έχω και εγώ μια πρόταση, αφού τα ισοπεδωνεται όλα, να εξομοιωσετε και τους ΠΕ και ΤΕ νοσηλευτές με τους γιατρούς τι παραπάνω έχουν αυτοί από τους νοσηλευτές…??
Τα του καίσαρος τω καίσαρι.Θέλω να μου δίνει η πολιτεία κίνητρα να εξελίσσομαι και όχι να με υποβαθμίζει.
Πως γίνεται στον ίδιο κλάδο να συμμετέχουν ισότιμα μέλη διαφορετικών εκπαιδευτικών βαθμίδων??
Οι ΔΕ είναι απόφοιτοι λυκείου είτε Μέσων Τεχνικών Επαγγελματικών Σχολών (ΜΤΕΝΣ) ή Ινστιτούτων Επαγγελματικών Κατάρτισης (ΙΕΚ) ή Τεχνικών Λυκείων.
Οι ΤΕ και οι ΠΕ είναι τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Οι φαρμακοποιοί και οι οδοντίατροι είναι στον ίδιο κλάδο με τους βοηθούς τους?
Επίσης, δεν εντάσσονται στον κλάδο επαγγελματίες που εργάζονται ήδη στον χώρο των υγειονομικών μονάδων και είναι αντίστοιχου επιπέδου, όπως οι επισκέπτες υγείας.
Απο που και ως που ενιαιος κλαδος?Ολοι τις ιδιες σπουδες εχουν κανει η μπηκαν με τα ιδια μορια στα Πανεπιστημια?ΑΙΣΧΟΣ!!!
Θεωρώ οτι η σύσταση ενος νοσηλευτικού κλαδου με την ενταξη ολων των εκπεδευτικων βαθμιδων της νοσηλευτικης ηταν απαραιτητη και αυτονοϊτη.
Την νοσηλευτικη στην Ελλαδα την ασκουν ΠΕ.ΤΕ.ΔΕ τα νοσοκομεια εχουν στηριχθει πανω στους ΔΕ νοσηλευτες και συνεχιζουν ακομη.
Φυσικα υπαρχει διαφορα στην επαγγελματικη αναρριχηση και ειναι λογικο.
Απο την συσταση ενος ενιαιου κλαδου με την ενταξη ΠΕ ΤΕ ΔΕ μονο πλεονεκτηματα μπορει να εχει.
Ευχαριστώ κ. υπουργέ για την δυνατότητα που μου δόθηκε να εκφράσω την αποψη μου.
Μπουμπουλη Παναγιωτα
Το εν λογω εγχειρημα καθηστερησε τουλαχιστον 30χρονια αλλα μαλλον σκοπημα!!!
Συμφωνω μενα ενιαιο κλαδο νοσηλευτικης.Μενα κλαδο που θα επρεπε να απασχολειται με την νοσηλευτικη ως επιστημη και μονο γνομωνα αυτο για να μπορει να παρεχεται νοσηλευτικη φροντιδα οσο το δυνατον αρτιοτερη για τον Ανθρωπο -πασχοντα που εχει αναγκη.
Να δοσουν τα φωτα τους οιΠΕ πανεπιστημονες-πανεπιστημιουχοι της πληρης εκπαιδευσης πανω στη νοσηλευτικη επιστημη και τεχνη σχετικα και σε πια μερη υπολοιπονται οι ΤΕ και οι ΔΕ και με κοινη προταση να οριστουν στη συνεχεια τροποι να αποκτηθει και η εκπαιδευτικη πληροτητα αυτων ουτος ωστε να μην υπαρχει κολημα συνεργασιας μεταξυ επιστημονων νοσηλευτων και υποδιαιστερων βαθμθδων ΤΕ ΔΕ πχ και πανω απο ολα να παρεχεται στον Ανθρωπο- πασχοντα εμπεριστατομενη νοσηλεια και πληρη.
Αν αυτος ειναι ο αξονας που θα ακολουθηθει ενα αποτελεσμα θα βγει κι αυτο σιγουρα θα ειναι προς το συμφερον της επιστημης και παρεχομενων υπηρεσιων υγειας.Ολα τα αλλα δθεν κοληματα -εναντιωσεις προς το θεμα ειναι αξια παρατηρησης και δει για ανθρωπους που θελουν να πεισου οτι υπερασπιζονται την επιστημη σε καθε επιπεδο.!!!!!
Καλησπέρα σε όποιον/όποια διαβάζει αυτό το σχόλιο. Είμαι νοσηλεύτρια ΤΕ μικρή σε ηλικία σχετικά αλλά με εμπειρία στον κλάδο μεγαλύτερη από την ανάλογη για τα χρόνια μου. Εργάζομαι στον ιδιωτικό τομέα και ήθελα να δηλώσω πως τα περισσότερα πρακτικά πράγματα μου τα έμαθαν νοσηλευτές ΔΕ. Όλα τα παιδιά (γιατί στον ιδιωτικό τομέα μόνο παιδιά είμαστε), τρέχουμε και ιδρωνουμε το ιδιο για ενα κομματι ψωμι. Στην αρχη θαυμααζα τους ΔΕ του τμήματος για τις γνωσεις τους σε σχεση με τον τιτλο σπουδων τους. Αργότερα όμως, με τα χρόνια ανακαλυψα πως η διαφορα μας κρυβεται σε δυο κομματια. Την φαρμακολογία και την φυσιολογια. Οταν δινουμε οι ΤΕ ενα φάρμακο στη νοσηλεια ξέρουμε ακριβώς την ουσια, πώς επιδρα στα οργανα (ΟΡΓΑΝΑ ΟΧΙ ΓΕΝΙΚΑ) και την αλληλεπιδραση του με αλλα φαρμακα της φα του ασθενους. Μερικοι μπορουν να διαφωνήσουν λεγοντας «αυτα ειναι δουλεια του ιατρου» ή «εισαι η μονη που ασχολειται, κανεις δεν τα ξερει». Ως απαντηση: οχι, δεν ειναι δουλεια του ιατρου ειναι του νοσηλευτή οπως σε ολες τις χωρες ο RN ΞΕΡΕΙ ΦΑΡΜΑΚΟΛΟΓΙΑ και κακως τοτες ας δωσουμε ΟΛΟΙ εξετασεις!!!!ΚΑΙ ΠΕ ΚΑΙ ΤΕ ΚΑΙ ΔΕ!!!!!ΝΑ ΔΩ ΤΟΤΕ ΟΛΟΥΣ ΕΣΑΣ ΠΟΥ ΘΕΛΕΤΕ ΕΞΙΣΩΣΗ. Πρεπει δηλαδη εμεις η νεα γενια, που κοπιασαμε για να βγαλουμε εναν βαθμο και να γινουμε επαγγελματιες να εξισωθουμε με εσας που θελετε μια θεση ενω δεν εχετε τις γνωσεις? Αυτο ηταν, θα κανω ο,τι κανουν ολοι οι συμφοιτητες μου, να φυγω απο την Ελλαδα. Ευχαριστω πολυ οσους ψηφισαν το νομοσχεδιο (ειρωνικα το λεω).
Αγαπητές/Αγαπητοί μου,εδώ κ χρόνια στο νοσοκομείο που ανήκω στο ακτινολογικό εργαστήριο προΪστάμενος μπαίνει νοσηλευτής.Μα κάθε φορά κ σε κάθε αλλαγή κυβέρνησης συμβαίνει αυτό!!!!!ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΠΑΙΡΝΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΝΟΣΗΛΕΥΤΗΣ ΣΕ ΑΛΛΟ ΤΜΗΜΑ ΤΗ ΘΕΣΗ ΠΡΟϊΣΤΑΜΕΝΟΥ
ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΟΙ/ΧΕΙΡΙΣΤΕΣ ΜΕ ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΤΥΧΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ Κ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΣΤΗ ΔΜΥ;Παρακαλώ να το δει κάποιος από το υπουργείο αυτό που συμβαίνει στα νοσοκομεία κ να το διορθώσει.ΕΙΝΑΙ ΜΕΓΑΛΗ ΑΔΙΚΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΟΥΣ/ΧΕΙΡΙΣΤΕΣ!!!!
ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ.Ο νοσηλευτης-πε και τε ειναι τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, εδωσε πανελλήνιες και σπούδασε 4 χρονια. Ο δε ειναι βοηθος νοσηλευτή, που πηγε με το απολυτήριο γυμνασιου ή λυκείου και γραφτηκε σε μια σχολή. ΝΑ ΜΗΝ ΑΝΑΦΕΡΩ ΤΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΤΩΝ ΓΝΩΣΕΩΝ.
Αν θελετε ενιαία νοσηλευτικη καταργηστε τις βαθμιδες εκπαιδευσης και οχι να ισοπεδνετε τους κοπους μας.
Ο ενιαίος νοσηλευτικός κλάδος αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για τη Νοσηλευτική. Καλό θα ήταν να ενταχθούν και οι επισκέπτες υγείας ώστε να καλύπτεται συνολικά ο κλάδος.
Είναι καιρός να σταματήσουμε να είμαστε μόνο «δημόσιοι υπάλληλοι» και να αναγνωριστεί το ξεχωριστό έργο που κάνουμε στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.
Πολύ θετικό βήμα η ένταξη των ΔΕ Νοσηλευτών (είμαι νοσηλεύτρια ΠΕ) που χρόνια τώρα στηρίζουν το δημόσιο σύστημα υγείας εκτελώντας τα ίδια καθήκοντα με τους ΠΕ και ΤΕ.
Η ενότητα του νοσηλευτικού κλάδου είναι σημαντική και μόνο θετικά μπορεί να φέρει για τις υπηρεσίες υγείας και την προσφορά φροντίδας στους ανθρώπους που χρησιμοποιούν τις δημόσιες υπηρεσίες. Όσοι ευαγγελίζονται το αντίθετο έχουν επιχειρήματα που δεν αφορούν την φροντίδα υγείας, αλλά προσωπικές φιλοδοξίες και συμφέροντα.