- Ιδρύεται νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου (ν.π.ι.δ.) μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα με την επωνυμία «Εθνικός Οργανισμός Πρόληψης και Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων» (εφεξής «Ε.Ο.Π.Α.Ε.») με έδρα την Αθήνα, στο οποίο εντάσσονται:
α) το σύνολο των δομών, μονάδων, υπηρεσιών και προγραμμάτων του ν.π.ι.δ. με την επωνυμία «Οργανισμός κατά των Ναρκωτικών» (Ο.ΚΑ.ΝΑ.), το οποίο συστάθηκε με το άρθρο 1 του ν. 2161/1993 (Α’ 119), οι οποίες λειτουργούν στο εξής ως αποκεντρωμένες μονάδες του Ε.Ο.Π.Α.Ε.,
β) το σύνολο των δομών, μονάδων, υπηρεσιών και προγραμμάτων του ν.π.ι.δ. με την επωνυμία «Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕ.Θ.Ε.Α.), το οποίο συστάθηκε με την παρ. 5 του άρθρου 1 του ν. 1729/1987 (Α’ 144), οι οποίες λειτουργούν στο εξής ως αποκεντρωμένες μονάδες του Ε.Ο.Π.Α.Ε.,
γ) από το νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου με την επωνυμία «Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής», που καταργείται με την παρ. 1 του άρθρου 6,
γα) η Μονάδα Απεξάρτησης από τα Ναρκωτικά «18ΑΝΩ» και
γβ) η Μονάδα Απεξάρτησης από το Αλκοόλ,
δ) από την αποκεντρωμένη οργανική μονάδα, κατά την έννοια του άρθρου 2 του ν. 4052/2012 (Α’ 41), «Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης του Ενιαίου Γενικού Νοσοκομείου «Γ. ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ», η οποία καταργείται με την παρ. 1 του άρθρου 6:
δα) το «Πρόγραμμα Εναλλακτικής Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων «ΑΡΓΩ»,
δβ) το Τμήμα Αποκατάστασης Τοξικοεξαρτημένων «ΙΑΝΟΣ» και
δγ) η Μονάδα Απεξάρτησης από Αλκοόλ, Φάρμακα και Τυχερά Παιχνίδια,
ε) από το Γενικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων «Χατζηκώστα», η αποκεντρωμένη οργανική μονάδα «Πολυδύναμο Κέντρο αντιμετώπισης της κρίσης των χρηστών Ναρκωτικών και Αλκοολισμού», η οποία συστάθηκε με το άρθρο 123 του ν. 4600/2019 (Α’ 43) και
στ) από το Γενικό Νοσοκομείο Κέρκυρας «Αγ. Ειρήνη», η Μονάδα Απεξάρτησης «Διάπλους».
- Η επωνυμία της παρ. 1 απαγορεύεται να χρησιμοποιηθεί ως επωνυμία, σήμα ή άλλως από οποιονδήποτε τρίτο.
- Ο Ε.Ο.Π.Α.Ε. αποτελεί εγκεκριμένο οργανισμό πρόληψης, θεραπείας, απεξάρτησης και επανένταξης υπό την έννοια του άρθρου 51 του ν. 4139/2013 (Α’ 74) και εγκεκριμένο οργανισμό για την εφαρμογή της Εθνικής Στρατηγικής για την Αντιμετώπιση των Εξαρτήσεων και για την υλοποίηση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης κατά των Εξαρτήσεων του άρθρου 60 του ίδιου νόμου, απολαύει οικονομικής και διοικητικής αυτοτέλειας, υπάγεται στον δημόσιο τομέα, υπό την έννοια της περ. α) της παρ. 1 του άρθρου 14 του ν. 4270/2014 (Α’ 143) και στην Κεντρική Κυβέρνηση, υπό την έννοια της περ. γ) της παρ. 1 του ίδιου άρθρου, εποπτεύεται από το Υπουργείο Υγείας και παρέχει δωρεάν τις υπηρεσίες του σε όλο τον πληθυσμό, χωρίς εξαιρέσεις.
- Από την ημερομηνία έναρξης λειτουργίας του Ε.Ο.Π.Α.Ε.:
α) η κυριότητα και κάθε άλλο εμπράγματο δικαίωμα επί του συνόλου της κινητής και ακίνητης περιουσίας του Ο.ΚΑ.ΝΑ. και του ΚΕ.ΘΕ.Α. περιέρχεται αυτοδικαίως, χωρίς την τήρηση οποιουδήποτε τύπου, πράξης ή συμβολαίου και χωρίς αντάλλαγμα, στον Ε.Ο.Π.Α.Ε.. Εντός ενός (1) μηνός από την έναρξη λειτουργίας του Ε.Ο.Π.Α.Ε., συγκροτείται πενταμελής Επιτροπή, η οποία συντάσσει εκθέσεις καταγραφής και απογραφής του συνόλου της κινητής και ακίνητης περιουσίας των νομικών προσώπων του πρώτου εδαφίου το αργότερο εντός προθεσμίας οκτώ (8) μηνών από τη συγκρότησή της. Η έκθεση καταγραφής και απογραφής των ακινήτων που περιέρχονται κατά κυριότητα από τα ανωτέρω καταργούμενα ν.π.ι.δ., καθώς και τα λοιπά εμπράγματα δικαιώματα επί των ακινήτων του Οργανισμού, εγκρίνεται από το Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού. Η απόφαση του Δ.Σ. του Οργανισμού μαζί με απόσπασμα της εγκεκριμένης έκθεσης καταγραφής και απογραφής των ακινήτων αποτελεί τον τίτλο για την καταχώρισή τους στα οικεία βιβλία των αρμόδιων κτηματολογικών γραφείων και υποθηκοφυλακείων ατελώς. Το Δ.Σ. δύναται να αναθέτει τη διεκπεραίωση συγκεκριμένων διαδικασιών και ενεργειών σε ορκωτούς λογιστές και εξωτερικούς νομικούς συμβούλους.
β) ο Ε.Ο.Π.Α.Ε. υπεισέρχεται αυτοδικαίως σε όλα τα ενοχικά δικαιώματα και υποχρεώσεις του «Ο.ΚΑ.ΝΑ.» και του «ΚΕ.ΘΕ.Α.», ως καθολικός διάδοχός τους, χωρίς την τήρηση οποιουδήποτε τύπου ή πράξης και χωρίς την καταβολή ανταλλάγματος, τέλους ή φόρου,
γ) εκκρεμείς δίκες ή δικαστικές υποθέσεις του «Ο.ΚΑ.ΝΑ» και του «ΚΕ.ΘΕ.Α.», σε οποιοδήποτε δικονομικό στάδιο και αν βρίσκονται, ενώπιον οποιουδήποτε αρμόδιου πολιτικού, ποινικού ή διοικητικού δικαστηρίου και εισαγγελικής ή ανακριτικής αρχής, συνεχίζονται από τον Ε.Ο.Π.Α.Ε., χωρίς να επέρχεται βίαιη διακοπή τους και χωρίς να απαιτείται οποιαδήποτε άλλη ειδικότερη διατύπωση ή ενέργεια για τη συνέχισή τους,
δ) ταμειακά υπόλοιπα και υπόλοιπα τραπεζικών λογαριασμών του «Ο.ΚΑ.ΝΑ» και του «ΚΕ.ΘΕ.Α.» μεταφέρονται αυτοδικαίως σε λογαριασμό του Ε.Ο.Π.Α.Ε.,
ε) συμβάσεις κάθε είδους και προγραμματικές συμφωνίες που έχουν συναφθεί μεταξύ τρίτων προσώπων, φυσικών ή νομικών, και του «Ο.ΚΑ.ΝΑ» και του «ΚΕ.ΘΕ.Α.» και εκτελούνται έως την έναρξη ισχύος του παρόντος από αυτά, καθώς και συμβάσεις που αφορούν και εκτελούνται από τις θεραπευτικές μονάδες, τα τμήματα και τα προγράμματα της παρ. 1, συμπεριλαμβανομένων και συμβάσεων για την υλοποίηση προγραμμάτων που χρηματοδοτούνται ή συγχρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση ή διεθνείς οργανισμούς, εκτελούνται από τον Ε.Ο.Π.Α.Ε. υπό καθεστώς καθολικής διαδοχής ως προς τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις που έχουν αναληφθεί, από την ημερομηνία έναρξης λειτουργίας του Ε.Ο.Π.Α.Ε..
στ) όπου στην κείμενη νομοθεσία αναφέρονται ο «Ο.ΚΑ.ΝΑ.» και το «ΚΕ.ΘΕ.Α.», εφεξής νοείται ο Ε.Ο.Π.Α.Ε..
Τα Κέντρα Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας λειτουργούν 27 χρόνια στην Ελλάδα. Υπό την επίβλεψη δύο υπουργείων και την επιστημονική εποπτεία-καθοδήγηση του ΟΚΑΝΑ προσφέρουν τις υπηρεσίες τους ετησίως σε χιλιάδες πολίτες ανά νομό (γεγονός που εύκολα αποδεικνύεται και από τους εξαμηνιαίους και ετήσιους απολογισμούς των κέντρων στα δύο υπουργεία και τον ΟΚΑΝΑ). Ο σχεδιασμός του έργου τους και το αντικείμενο τους καθορίζεται από τους επιστημονικά υπεύθυνους του ΟΚΑΝΑ. Τα δε οικονομικά τους στοιχεία ελέγχονται επίσης από τον ΟΚΑΝΑ.
Κεντρικός στόχος της λειτουργίας των Κέντρων Πρόληψης αποτελεί η πρόληψη των εξαρτήσεων και η προαγωγή της ψυχικής υγείας των πολιτών. Οι θεματικές που προσεγγίζονται αφορούν την ενίσχυση των προστατευτικών παραγόντων των πολιτών ενάντια στη χρήση ουσιών αλλά και την ψυχολογικής τους ενδυνάμωση (ενίσχυση γονικού ρόλου, μείωση συγκρουσιακών σχέσεων, έκφραση συναισθημάτων, αποδοχή διαφορετικότητας, γνώσεις για τα θέματα των εξαρτήσεων, χτίσιμο υγιών σχέσεων, αντιμετώπιση υπερβολικού άγχους, αντιμετώπιση μεταβατικών σταδίων της ζωής, ψυχολογική αντιμετώπιση της ανεργίας, εργασιακά προβλήματα).
Ως 16 χρόνια εργαζόμενη (ψυχολόγος) στο ΚΠ Καβάλας καταθέτω ότι κάθε χρόνο το επιστημονικό προσωπικό του Κέντρου επιφορτίζεται με όλο και περισσότερα αιτήματα από τον πληθυσμό του Νομού. Τα αιτήματα αυτά αφορούν παρεμβάσεις σε σχολεία προληπτικά αλλά και μετά από περιστατικά κρίσεων (από τη νηπιαγωγείο μέχρι και το λύκειο), ατομικές συναντήσεις με γονείς για την ενίσχυση του γονικού τους ρόλου και τη διαχείριση συγκρούσεων, βιωματικές-συμβουλευτικές ομάδες με τους γονείς των μαθητών, ομιλίες στην τοπική κοινωνία και στα σχολεία, συμμετοχή σε ευρωπαϊκές έρευνες για τη συγκέντρωση ερευνητικών δεδομένων, υποστήριξη του εκπαιδευτικού προσωπικού στο έργο τους και ατομική συμβουλευτική σε εφήβους και ενήλικο πληθυσμό. Παράλληλα υπάρχει συνεργασία με όλες τις δημόσιες δομές της περιοχής (Κέντρα Κοινότητας, Κέντρο Ψυχικής Υγείας, Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών, ΚΕΔΑΣΥ) έτσι ώστε να ικανοποιείται η ανάγκη παραπομπής περιστατικών και να μη μένει κανένας πολίτης που έρχεται στην πόρτα μας αβοήθητος.
Το έργο των ΚΠ είναι ανάλογο με το έργο δομών σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες (καθώς και σε παγκόσμιο επίπεδο) και ακολουθούνται ανάλογοι τρόποι προσέγγισης της κάθε πληθυσμιακής ομάδας.
Βασικό εμπόδιο στο έργο μας αυτό αποτελούν κυρίως ο μικρός αριθμός επιστημονικών στελεχών και η απουσία εκπαιδεύσεων για τα στελέχη σε νεότερες προσεγγίσεις (με συνέπεια συχνά να επιφορτιζόμαστε οικονομικά την εκπαίδευση μας για να ανταπεξέλθουμε στο ρόλο μας).
Το νέο νομοσχέδιο αποκλείοντας τους εργαζόμενους των ΚΠ από τους κόλπους του δείχνει όχι απλά ότι το υπουργείο δεν αφουγκράζεται τις αλλαγές που συμβαίνουν στην κοινωνία αλλά επιπλέον ότι αδιαφορεί απέναντι στα διαρκώς αυξανόμενα αιτήματα των πολιτών προς σε έναν γνώριμο γι αυτούς φορέα που για πολλά χρόνια τώρα τους στηρίζει ψυχολογικά και ηθικά.
ΑΠΟΣΥΡΕΤΕ ΤΟ!!!
ΑΠΟΣΥΡΕΤΕ ΤΟ!!!
Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (ΕΨΕ)
Για το Νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας για την Ψυχική Υγεία με τίτλο «Ολοκλήρωση της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης» – Μέρος Β.
Β. Για το μέρος του Σχέδιου Νόμου που αφορά τη δημιουργία «Εθνικού Οργανισμού Πρόληψης και Αντιμετώπιση Εξαρτήσεων – Ε.Ο.Π.Α.Ε.» ως ΕΨΕ θα θέλαμε να επισημάνουμε τα κάτωθι:
1. Στα θετικά του Νόμου θεωρούμε το γεγονός ότι ο ΕΟΠΑΕ θα αποτελέσει έναν Οργανισμό – Ομπρέλα για όλες τις δομές που δραστηριοποιούνται στο τομέα των εξαρτήσεων στην χώρα, γεγονός το οποίο θα διευκολύνει την διασύνδεση μεταξύ των υπηρεσιών. Θα πρέπει βεβαίως να εξασφαλιστεί ότι, ταυτόχρονα οι δομές θα διατηρήσουν την ανεξαρτησία και την αυτονομία τους σε επιστημονικό και θεραπευτικό επίπεδο.
2. Θετικό επίσης είναι το γεγονός ότι θα τεθούν προδιαγραφές για την δημιουργία και κανόνες για τον έλεγχο των ιδιωτικών θεραπευτικών προγραμμάτων απεξάρτησης, γεγονός που μέχρι τώρα δεν υφίσταται.
3. Προβληματισμό και ανησυχία προκαλεί στους εργαζομένους των φορέων το γεγονός ότι όλοι ανεξαιρέτως θα ενταχθούν στον εν λόγω Οργανισμό που είναι ΝΠΙΔ, ενώ αρκετοί εργάζονται μέχρι τώρα με καθεστώς δημόσιου υπάλληλου, κυρίως στο ΨΝΑ και ΨΝΘ. Η επιβεβαίωση από την πολιτεία ότι πριν μετακινηθούν θα ερωτηθούν αν επιθυμούν ή όχι την ένταξη τους στον νέο Οργανισμό, δεν είναι καθησυχαστική. Αν δεν εξασφαλιστούν γραπτώς τα στοιχειώδη εργασιακά δικαιώματα/κεκτημένα των εργαζομένων, ενδεχομένως θα έχουμε απώλεια μεγάλου αριθμού έμπειρου θεραπευτικού προσωπικού, γεγονός το οποίο προσμετράται στα αρνητικά του Νόμου. Γι αυτό το λόγο, προτείνουμε να δοθούν κίνητρα στους εργαζόμενους, προκειμένου να συνεχίσουν να εργάζονται στο χώρο των εξαρτήσεων. Προτείνουμε επίσης, το προσωπικό να περιγράφεται και να ορίζεται για κάθε συγκεκριμένη δομή μέσα στον ΕΟΠΑΕ, ώστε να μην υπάρξουν μετακινήσεις μεταξύ διαφορετικών δομών/προγραμμάτων και διευθύνσεων χωρίς την θέληση του υπαλλήλου.
4. Θα πρέπει με κάθε τρόπο να τονιστεί και να εξασφαλιστεί ο πλουραλισμός των θεραπευτικών προγραμμάτων καθώς και η αυτονομία τους.
5. Δεδομένου ότι στην εποχή μας καταγράφεται μεγάλη αύξηση των νέων συμπεριφορικών εξαρτήσεων και των εξαρτήσεων από τις λεγόμενες «νέες ψυχοδραστικές ουσίες», θα πρέπει να ενισχυθούν περαιτέρω τα προγράμματα ψυχοκοινωνικών παρεμβάσεων («στεγνά προγράμματα»), καθώς, όπως γνωρίζουμε αλλά επιβεβαιώνεται και από την διεθνή βιβλιογραφία, δεν υπάρχει μέχρι σήμερα άλλη καταλληλότερη θεραπευτική μέθοδος, πλην των ψυχοκοινωνικών θεραπευτικών προσεγγίσεων για τις ανωτέρω εξαρτητικές συμπεριφορές.
6. Η «ψυχοθεραπεία» και η «θεραπευτική κοινότητα» αναφέρονται ελάχιστα και φαίνεται να μην έχουν την δέουσα θέση και βαρύτητα, ως επιλογές, στο Νόμο.
7. Ο ΕΟΠΑΕ θα πρέπει να εξασφαλίσει την απρόσκοπτη και ανεμπόδιστη εκπαίδευση των ειδικευομένων ιατρών στην ψυχιατρική, όπως προβλέπεται από τις κείμενες διατάξεις.
8. Θεωρούμε αναγκαίο να συμπεριληφθεί στο Νόμο η δυνατότητα των ψυχιατρικών κλινικών να συνεχίσουν να λειτουργούν ή και να δημιουργούν Ειδικά Ιατρεία Εξαρτήσεων, όπως λειτουργούν μέχρι σήμερα σε ορισμένες ψυχιατρικές κλινικές, πανεπιστημιακές ή του ΕΣΥ.
9. Κρίνεται πολύ σημαντικό να διασφαλιστεί η διαχρονική και σταθερά βελτιούμενη λειτουργία των Κέντρων Πρόληψης ανά την Ελλάδα και όχι η κατάργησή τους.
10. Τέλος, εκφράζονται σοβαρές επιφυλάξεις για τον υπερσυγκεντρωτικό, υπερμεγέθη αυτό νέο Οργανισμό, ιδιαίτερα από τις απομακρυσμένες δομές και υπηρεσίες, ότι όλες οι υπηρεσίες λήψης αποφάσεων συγκεντρώνονται σε λίγα πρόσωπα, τα οποία όλα δραστηριοποιούνται στην πρωτεύουσα (Αθήνα).
11. Προτείνεται να προβλεφθεί εκ των προτέρων και να προστεθεί στο Νόμο η δυνατότητα αξιολόγησης αυτού του νέου Οργανισμού πχ. σε 3 έτη από έγκριτους εξωτερικούς και ανεξάρτητους επιστήμονες με γνωστικό αντικείμενο τις εξαρτήσεις, προκειμένου να γίνουν οι αναγκαίες προσαρμογές στη λειτουργία του Οργανισμού.
12. Κλείνοντας, θεωρούμε θετική και ιδιαίτερα σημαντική την ανάπτυξη του Πληροφοριακού Συστήματος Επιδημιολογικής και Θεραπευτικής Επιτήρησης. Η πληροφοριακή οργάνωση των υπηρεσιών θα δώσει τη δυνατότητα επιδημιολογικής εποπτείας καθώς και αξιολόγησης των πραγματικών αναγκών του πληθυσμού – στόχου, αλλά θα διασφαλίζει και την ισότιμη προσβασιμότητα και τη συνέχεια στην φροντίδα των εξαρτημένων ατόμων στη χώρα μας.
Ο Πρόεδρος της ΕΨΕ Β.Μποζίκας
Η Γενική Γραμματέας της ΕΨΕ Δ.Τσακλακίδου
ΑΠΟΣΥΡΕΤΕ ΤΟ!!!
ΑΠΟΣΥΡΕΤΕ ΤΟ!!!
Αισχρό και επαίσχυντο. Να αποσυρθεί άμεσα. Διαλύει την Ψυχική Υγεία και την Απεξάρτηση.
Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (ΕΨΕ)
Για το Νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας για την Ψυχική Υγεία με τίτλο «Ολοκλήρωση της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης» – Μέρος Β.
Β. Για το μέρος του Σχέδιου Νόμου που αφορά τη δημιουργία «Εθνικού Οργανισμού Πρόληψης και Αντιμετώπιση Εξαρτήσεων – Ε.Ο.Π.Α.Ε.» ως ΕΨΕ θα θέλαμε να επισημάνουμε τα κάτωθι:
1. Στα θετικά του Νόμου θεωρούμε το γεγονός ότι ο ΕΟΠΑΕ θα αποτελέσει έναν Οργανισμό – Ομπρέλα για όλες τις δομές που δραστηριοποιούνται στο τομέα των εξαρτήσεων στην χώρα, γεγονός το οποίο θα διευκολύνει την διασύνδεση μεταξύ των υπηρεσιών. Θα πρέπει βεβαίως να εξασφαλιστεί ότι, ταυτόχρονα οι δομές θα διατηρήσουν την ανεξαρτησία και την αυτονομία τους σε επιστημονικό και θεραπευτικό επίπεδο.
2. Θετικό επίσης είναι το γεγονός ότι θα τεθούν προδιαγραφές για την δημιουργία και κανόνες για τον έλεγχο των ιδιωτικών θεραπευτικών προγραμμάτων απεξάρτησης, γεγονός που μέχρι τώρα δεν υφίσταται.
3. Προβληματισμό και ανησυχία προκαλεί στους εργαζομένους των φορέων το γεγονός ότι όλοι ανεξαιρέτως θα ενταχθούν στον εν λόγω Οργανισμό που είναι ΝΠΙΔ, ενώ αρκετοί εργάζονται μέχρι τώρα με καθεστώς δημόσιου υπάλληλου, κυρίως στο ΨΝΑ και ΨΝΘ. Η επιβεβαίωση από την πολιτεία ότι πριν μετακινηθούν θα ερωτηθούν αν επιθυμούν ή όχι την ένταξη τους στον νέο Οργανισμό, δεν είναι καθησυχαστική. Αν δεν εξασφαλιστούν γραπτώς τα στοιχειώδη εργασιακά δικαιώματα/κεκτημένα των εργαζομένων, ενδεχομένως θα έχουμε απώλεια μεγάλου αριθμού έμπειρου θεραπευτικού προσωπικού, γεγονός το οποίο προσμετράται στα αρνητικά του Νόμου. Γι αυτό το λόγο, προτείνουμε να δοθούν κίνητρα στους εργαζόμενους, προκειμένου να συνεχίσουν να εργάζονται στο χώρο των εξαρτήσεων. Προτείνουμε επίσης, το προσωπικό να περιγράφεται και να ορίζεται για κάθε συγκεκριμένη δομή μέσα στον ΕΟΠΑΕ, ώστε να μην υπάρξουν μετακινήσεις μεταξύ διαφορετικών δομών/προγραμμάτων και διευθύνσεων χωρίς την θέληση του υπαλλήλου.
4. Θα πρέπει με κάθε τρόπο να τονιστεί και να εξασφαλιστεί ο πλουραλισμός των θεραπευτικών προγραμμάτων καθώς και η αυτονομία τους.
5. Δεδομένου ότι στην εποχή μας καταγράφεται μεγάλη αύξηση των νέων συμπεριφορικών εξαρτήσεων και των εξαρτήσεων από τις λεγόμενες «νέες ψυχοδραστικές ουσίες», θα πρέπει να ενισχυθούν περαιτέρω τα προγράμματα ψυχοκοινωνικών παρεμβάσεων («στεγνά προγράμματα»), καθώς, όπως γνωρίζουμε αλλά επιβεβαιώνεται και από την διεθνή βιβλιογραφία, δεν υπάρχει μέχρι σήμερα άλλη καταλληλότερη θεραπευτική μέθοδος, πλην των ψυχοκοινωνικών θεραπευτικών προσεγγίσεων για τις ανωτέρω εξαρτητικές συμπεριφορές.
6. Η «ψυχοθεραπεία» και η «θεραπευτική κοινότητα» αναφέρονται ελάχιστα και φαίνεται να μην έχουν την δέουσα θέση και βαρύτητα, ως επιλογές, στο Νόμο.
7. Ο ΕΟΠΑΕ θα πρέπει να εξασφαλίσει την απρόσκοπτη και ανεμπόδιστη εκπαίδευση των ειδικευομένων ιατρών στην ψυχιατρική, όπως προβλέπεται από τις κείμενες διατάξεις.
8. Θεωρούμε αναγκαίο να συμπεριληφθεί στο Νόμο η δυνατότητα των ψυχιατρικών κλινικών να συνεχίσουν να λειτουργούν ή και να δημιουργούν Ειδικά Ιατρεία Εξαρτήσεων, όπως λειτουργούν μέχρι σήμερα σε ορισμένες ψυχιατρικές κλινικές, πανεπιστημιακές ή του ΕΣΥ.
9. Κρίνεται πολύ σημαντικό να διασφαλιστεί η διαχρονική και σταθερά βελτιούμενη λειτουργία των Κέντρων Πρόληψης ανά την Ελλάδα και όχι η κατάργησή τους.
10. Τέλος, εκφράζονται σοβαρές επιφυλάξεις για τον υπερσυγκεντρωτικό, υπερμεγέθη αυτό νέο Οργανισμό, ιδιαίτερα από τις απομακρυσμένες δομές και υπηρεσίες, ότι όλες οι υπηρεσίες λήψης αποφάσεων συγκεντρώνονται σε λίγα πρόσωπα, τα οποία όλα δραστηριοποιούνται στην πρωτεύουσα (Αθήνα).
11. Προτείνεται να προβλεφθεί εκ των προτέρων και να προστεθεί στο Νόμο η δυνατότητα αξιολόγησης αυτού του νέου Οργανισμού πχ. σε 3 έτη από έγκριτους εξωτερικούς και ανεξάρτητους επιστήμονες με γνωστικό αντικείμενο τις εξαρτήσεις, προκειμένου να γίνουν οι αναγκαίες προσαρμογές στη λειτουργία του Οργανισμού.
12. Κλείνοντας, θεωρούμε θετική και ιδιαίτερα σημαντική την ανάπτυξη του Πληροφοριακού Συστήματος Επιδημιολογικής και Θεραπευτικής Επιτήρησης. Η πληροφοριακή οργάνωση των υπηρεσιών θα δώσει τη δυνατότητα επιδημιολογικής εποπτείας καθώς και αξιολόγησης των πραγματικών αναγκών του πληθυσμού – στόχου, αλλά θα διασφαλίζει και την ισότιμη προσβασιμότητα και τη συνέχεια στην φροντίδα των εξαρτημένων ατόμων στη χώρα μας.
Ο Πρόεδρος της ΕΨΕ Β.Μποζίκας
Η Γενική Γραμματέας της ΕΨΕ Δ.Τσακλακίδου
Αισχρό και επαίσχυντο το νομοσχέδιο που θα κατατεθεί. Διαλύει την ψυχική υγεία και το κομμάτι της απεξάρτησης. Ακυρώνει τον πλουραλισμό και δεν δίνει την δυνατότητα στα άτομα να επιλέξουν ό, τι τους ταιριάζει. Ανοίγει τον δρόμο στις ιδιωτικές δομές, αδιαφορώντας για το ότι ειδικά οι εξαρτημένοι και οι οικογένειές τους τα βγάζουν πέρα πάρα πολύ δύσκολα, οπότε δεν θα μπορούν να πληρώσουν για να λάβουν την κατάλληλη και απαραίτητη θεραπεία. Προωθούν μία απεξάρτηση «πασαλειμα» , όπου χαμένοι θα βγουν οι εξαρτημένοι και οι οικογένειές τους. Οργανισμοί με τεράστια ιστορία και προσφορά, παράδειγμα ίσως και παγκοσμίως, θα καταργηθούν εν μία νυκτί. ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ! ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΘΕΙ
Δεν συμφωνώ με το νομοσχέδιο τα εξαρτημένα άτομα χρειάζονται άλλη αντιμετώπιση…όχι ιατρική συνταγή…θέλουν αγάπη…φροντίδα…νόημα…στήριξη καθημερινή…ουσιαστική
Κατω τα βρωμικα χέρια σας από το Κεθεα…
Ως εκπαιδευτικός συνεργάζομαι χρόνια με το κέντρο πρόληψης του δήμου Ζωγράφου. Μέσα από τα προγράμματα που υλοποιώ στο σχολείο μου έχω δει παιδιά να ανασαίνουν και να αποκτούν στόχους. Είμαι ευγνώμων κάθε χρονιά για την επιπλέον προσφορά μου και τη συνεργασία μου με το φορέα αυτό.
Ως μάνα παιδιού της Στροφής επίσης είμαι ευγνώμων που βλέπω το παιδί μου να χαμογελάει, να έχει ζωντάνια και όνειρα για τη ζωή του.
Απαραίτητοι όλοι οι φορείς για μια υγιή κοινωνία, με τη μορφή που έχουν κι όχι με μια άλλη που θέλουν να δημιουργήσουν για ανθρώπους λίγους και εξαρτημένους.
ΟΧΙ στο νομοσχέδιο. Να αποσυρθεί αμέσως. Η βοήθεια που παρέχει ειναι τεράστια,αλλάζει ζωές. Μέλος ΚΕΘΕΑ ΝΟΣΤΟΣ. ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΚΕΘΕΑ
ΟΧΙ στο νομοσχέδιο. Να αποσυρθεί αμέσως. Η βοήθεια που παρέχει είναι τεράστια, κοντα στα 3 χρόνια καθαρός και φτιάχνοντας τη ζωή μου. ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΚΕΘΕΑ!!!!
Η επιλογή σύστασης ενός, ενιαίου και μοναδικού κρατικού φορέα πρόληψης και αντιμετώπισης των εξαρτήσεων είναι ασύμβατη με τον θεμελιακό ορισμό του φαινομένου των εξαρτήσεων, ως πολυπαραγοντικού και σύνθετου.
Ιδιαίτερα δε στην Ελλάδα, όπου εδώ και 40 χρόνια ανθίζουν διαφορετικές προσεγγίσεις και, έτσι, καλύπτονται ανάγκες ζωτικές, ανθρώπων με τις πιο διαφορετικές καταβολές και τα πιο διαφορετικά χαρακτηριστικά, κοινωνικά και ατομικά. Στο κομμάτι αυτό η χώρα μας είναι μπροστά, συγκριτικά με τα περισσότερα άλλα συστήματα, ευρωπαϊκά και διεθνή. Προβλήματα υπαρκτά, όπως σε κάθε σύστημα εντός και εκτός Ελλάδας, δεν θεραπεύονται με την «εσχάτη των ποινών» και οργανωτικό/διοικητικό «σάλτο» σε σχήμα συγκεντρωτικό, υδροκέφαλο. Θεραπεύεται με την ειλικρινή διάθεση κατανόησης των διαφορετικών προσεγγίσεων και, μέσα από διάλογο, την ενίσχυσή τους – λ.χ. με εθνικό σχέδιο δράσης και πρωτόκολλα συνεργασίας ανάμεσα στους διαφορετικούς υπαρκτούς φορείς, «ξεπάγωμα» των προσλήψεων στον νευραλγικό τομέα τής πρόληψης, για να αναφερθούμε σε μερικά εντελώς εξόφθαλμα.
Όσο για τα Κέντρα Πρόληψης, αυτά στις τοπικές κοινωνίες δεν πορεύονται με ταμπέλες και σφραγίδες, αλλά με τα πρόσωπα των λιγοστών εργαζομένων τους, μιας χούφτας (ούτε 350 για όλη την Ελλάδα), που καθημερινά εκθέτονται καθένας με το ονοματεπώνυμό του σε παιδιά, εφήβους, εκπαιδευτικούς, γονείς – σε βαθμό που οι μαθητές μας θεωρούν δασκάλους και καθηγητές των σχολειών τους, όσες φορές και να τους επαναλάβεις το «μάντρα» ότι «δουλεύω στο Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της ψυχοκοινωνικής Υγείας τάδε»…
Και τα Κέντρα Πρόληψης, το νομοσχέδιο αυτό, τα προορίζει για κλείσιμο (στη συνοδευτική οιονεί αιτιολογική έκθεση δεν αναφέρονται καν, ενώ και στα άρθρα αναφέρονται δύο φορές, σαν κάτι που «τι να κάνουμε, υπάρχει κι αυτό», ας φυτοζωεί μέχρι να μαραθεί και, μ’ ένα τσάπισμα, το ξεριζώνουμε…)
Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο και να γίνει διάλογος από μηδενική βάση, με πρόθεση ειλικρινή να βοηθηθεί η κοινωνία, να στηριχθούν οι άνθρωποι, εξαρτημένοι (Αντιμετώπιση) και μη (Πρόληψη).
Το νομοσχεδιο δεν πρέπει να περάσει.οχι στην κατάργηση του κεθεα κ άλλων στεγνων πρόγραμματων.θα μάστε απέναντι κ παλι ενωμενοι για την μάχη που θα δωθει κ παλι στους δρόμους.μέλος κεθεα ιθακη
Τα Κέντρα Πρόληψης εδώ και αρκετά χρόνια έχουν χάσει τον στόχο τους και την επαφή με την κοινωνία και τις ανάγκες της. Το υβριδικό θεσμικό καθεστώς που τα διέπει δεν βοήθησε στην κατεύθυνση μιας ορθής παρακολούθησης ούτε από τον ΟΚΑΝΑ αλλά ούτε και από την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Για πάρα πολλά χρόνια επίσης και για πάρα πολλούς λόγους ήταν ξεχασμένα από διοικήσεις ΟΚΑΝΑ και Υπουργείου Υγείας. Έτσι με τον καιρό ,έφυγαν από το κέντρο τούς δηλαδή την πρόληψη των εξαρτήσεων και άρχισαν να ασχολούνται με θέματα άλλα άσχετα .Δρούσαν ανεξέλεγκτα ουσιαστικά επιστημονικά και διοικητικά. Τα τελευταία χρόνια τα ξαναθυμήθηκαν οι ιθύνοντες όμως ήταν πλέον αργά .Τα περισσότερα Κέντρα λειτουργούν σε καθεστώς αναρχίας ,δεν αναγνωρίζουν καμία αρχή ως εποπτεύουσα εκμεταλλευόμενα το θεσμικό μπάχαλο .Επιστημονικά τα περισσότερα βρίσκονται εκτός στόχευσης πρόληψης εξαρτήσεων ,κάνοντας άλλα ,αμφισβητήσιμα πράγματα που τα βαφτίζουν Πρόληψη. Για να δικαιολογήσουν τις πράξεις τους έχουν διαμορφώσει μια ψευτοιδεολογία δήθεν περί αξιών της Πρόληψης που πρώτοι καταστρατηγούν με τη συμπεριφορά τους .Όταν καλούνται να αναλάβουν δράση σε μια έκτακτη ανάγκη επικαλούνται ότι δεν είναι εκπαιδευμένοι και ότι δεν είναι η δουλειά τους. Όταν δεν καλούνται όμως, διαμαρτύρονται γιατί παρακάμπτονται. Καμία εκπαίδευση, καμία εποπτεία δεν καταφέρνει να αλλάξει αυτή την μπετόν αρμέ κουλτούρα της αναρχοψευτοκουλτουριάρικης αριστερίζουσας ντεκαντανς ντεμεκ -ποιοτικής ιδεολογίας.Τα Κέντρα Πρόληψης είναι νοσηρά ως οργάνωση και πρέπει να τελειώσουν εδώ.Όταν ιδρύθηκαν ίσως κάλυπταν κάποια ανάγκη.Ήρθε όμως η ώρα να μετασχηματιστούν γιατί ΔΕΝ εξυπηρετούν τους σκοπούς ίδρυσής τους ΠΛΕΟΝ!!!!.Εφόσον δεν είχαν την οξυδέρκεια να το αντιληφθούν δυστυχώς μένουν έξω απο το πλοίο που έχει ήδη φύγει απλά δεν το πήραν χαμπάρι. Η Πρόληψη είναι προτεραιότητα της κυβέρνησης και είναι σαφές στους μη έχοντες κομματικούς εγκλωβισμούς ότι είναι περισσότερο απο ποτέ παρούσα σε αυτό το νομοσχέδιο. Δίνεται με αυτό το νομοσχέδιο μια χρυσή ευκαιρία για τη χώρα να πάει μπροστά στον τομέα των υπηρεσιών ψυχικής υγείας και εξαρτήσεων που υπήρχε χρόνιο πρόβλημα .Ας σταματήσει αυτή η αγιογραφία των Κέντρων Πρόληψης και ας είναι κάποια στιγμή ειλικρινείς με τον εαυτό τους.Ας κάνουν μια αυτοκριτική
Απόσυρση στο σύνολό του!!
Απλά πράγματα : βάζεις όλους τους εργαζόμενους των Κέντρων Πρόληψης στον ΕΟΠΑΕ και τους »ελέγχεις» . Να τους κλείσεις είναι απαράδεκτο, δουλεύουν πολλά χρόνια και ξέρουν τη δουλειά και έχουν επαφές με την τοπική κοινωνία ειδικά στις επαρχιακές πόλεις.
Σε ποια κοινωνική ανάγκη έρχεται ως απάντηση το συγκεκριμένο νομοσχέδιο; Τίνος συμφέροντα εξυπηρετεί; Πως απαντά στην τραγική έλλειψη δομών στην κοινότητα, στην υποχρηματοδότηση, στην υποστελέχωση των υπηρεσιών ψυχικής υγείας και απεξάρτησης; Ρητορικά τα ερωτήματα. Δεν απαντά σε καμία ανάγκη της κοινωνίας παρά μόνο στην ανάγκη αυτών που περιμένουν να κατασπαράξουν τις δημόσιες, δωρεάν υπηρεσίες ψυχικής υγείας και απεξάρτησης και να φτιάξουν μαγαζιά αντιμετωπίζοντας τους ανθρώπους ως εμπορεύματα, εκμεταλλευόμενοι κρατικά και ευρωπαϊκά κονδύλια.
Οι πολιτικές σας σκοτώνουν! ΑΠΟΣΥΡΕΤΕ ΤΟ!
Και που να δεις τι γίνεται στη Ρόδο.
Η μάλλον τι δεν γίνεται.
Πρόληψη δεν υπάρχει. Μαζεύονται χαιρετιούνται και τίποτε άλλο.
Δεν μας έχουν καλέσει ποτέ πίσω. Γονείς έχουν παρει τηλ για ραντεβού και δεν επιστρεφουν.
Αυτοί είναι η πρόληψη;
στα σχολεία ρωτάμε τους δασκάλους και δεν ξέρουν τι είναι αυτο;
ρωτάμε τους καθηγητές
Παρόλο που στην επωνυμία του φορέα υπάρχει ο όρος πρόληψη, δεν είναι ξεκάθαρο για το πως θα λειτουργήσουν τα Κέντρα Πρόληψης που ήδη υπάρχουν εδώ και 30 χρόνια σε όλη την επικράτεια. Σήμερα, λειτουργούν ως αστικές μη κερδοσκοπικές εταιρείες υπό την εποπτεία του Υπουργείου Υγείας (μέσω του ΟΚΑΝΑ) και με χρηματοδότηση από το Υπουργείο Εσωτερικών και το Υπουργείο Υγείας. Δεδομένης της αποτελεσματικότητας στην κοινότητα ποια θα είναι η θέση τους στον ΕΟΠΑΕ; Πρέπει να καθοριστεί με σαφήνεια, αφού υλοποιούν το συνολικό έργο της πρόληψης των εξαρτήσεων σε όλη τη χώρας και να παραμείνουν εγκεκριμένοι φορείς.
Να το αποσύρετε. Είναι διαλυτικό για την ψυχική υγεία, για την απεξάρτηση, για την πρόληψη. Συνομιλήστε με τους φορείς απο μηδενικη βαση σε μια κανονική διαβούλευση.
Είμαι αντίθετος με το νομοσχέδιο που θέλει να ψήφιση η κυβέρνηση.
Κάθε πρόγραμμα είναι διαφορετικό όπως και οι άνθρωποι.
Δεν μπορη μια ιστορία 40 χρόνων ιστορίας του ΚΕΘΕΑ να τα διαγράψετε
Είναι σημαντική η προσφορά των κέντρων πρόληψης! Στηρίζουν γονείς, παιδιά και εκπαιδευτικούς!
Δεν μας σκέφτεστε εμάς τούς εξυπηρετούμενους??αποσύρετε το νομοσχέδιο.
Σαν μελος της επανενταξης της Ιθακης απαιτω να αποσυρθει το νομοσχεδιο
Όχι στο νομοσχέδιο ο κάθε άνθρωπος έχει δικαίωμα επιλογής ΟΧΙ στο νομοσχέδιο
Είμαι στην φάση του follow up στο Κεθεα ΙΘΆΚΗ,είμαι κατά του νομοσχεδίου διότι δεν πιστεύω στην θεραπεία με υποκατάστατα κ πιστεύω ποσ αυτό δεν θα βοηθήσει στιν απεξάρτηση.
Δεν συμφωνώ με τό νομοσχέδιο διότι είναι ότι χειρότερο για τα εξαρτημένα άτομα και θέλουν τούς νέους ανθρώπους νά έχουν τό κεφάλι χαμηλά.θελουν να μας κάνουν κρατικούς χρήστες.να αποσυρθεί το νομοσχέδιο!!!
Να μην ψηφιστεί το νομοσχέδιο!!!
Καθώς άρχισα να κάνω μια λεγόμενη θεραπεία χωρίς να γνωρίζω τι εστι σε μια θεραπευτική κοινότητα του κεθεα αναγνώρισα το ποσό ευάλωτος ήμουν σε συμπεριφορές, προβλήματα προσωπικά, κοινωνικά ζητήματα, σχέσεις εξαρτημενες με ανθρώπους που ολα αυτά κάποια στιγμή είχαν συσσωρευτει που έτσι ειχα οδηγηθει σε παραβατικες συμπεριφορές, μια διαφυγή από την απόγνωση, μια αντίδραση του διαφορετικού, η απομόνωση και η συναισθηματική μοναξιά αργά ή γρήγορα ερχόταν στον δρόμο μου και η λάθος επιλογή για την επίλυση των θεμάτων η οποία ήταν η χρήση ουσιών μια ψευδαίσθηση που ονομάστηκε λύση.
Κατά την πορεία μου στην θεραπευτική κοινότητα Μου ξύπνησαν οι πραγματικές ανάγκες που είχα και ζητούσα ως άνθρωπος, είχα ανάγκη από ανθρώπους να είναι κοντά μου να παίρνω φροντίδα πραγματική χωρίς αντάλλαγμα να υπάρχει κατανόηση, συζήτηση για τα βαθύτερα προβλήματα, είχα ανάγκη από σχέσεις καθαρές και υγειες ομάδες αυτοβοηθειας ,να παρατηρεί ο ένας τον άλλον να ήμαστε ο καθρέφτης του άλλου δουλεύοντας έτσι με την ψυχή μας με την αποδοχή του εαυτού μας με τα καλά και κακά,με την ειλικρίνεια και την εμπιστοσύνη, γεννήθηκαν όνειρα γεννήθηκαν ελπίδες και θέληση για την ζωή.
Βρήκαμε πολλά κίνητρα ,χτίζοντας θεμέλια για να περάσουμε στην επόμενη φάση της θεραπείας,στην κοινωνική επανένταξη να μπορούμε να κοιτάμε κατάματα την ζωή να έχουμε τρόπους αντιμετωπίσεις μια συνεχείς προσπάθεια άλλωστε ο κάθε άνθρωπος όσο ζει προσπαθεί με διαφορετικά πράγματα οπότε καμια διαφορά.
Πολύ εύκολα παίρνονται απόφασης που έχει σαν αντίκτυπο την ζωή του άλλου και όχι την δικιά μας ,και ρωτάω εγώ ως μέλος της κοινωνικής επανένταξης
Γιατί χωρίς να υπολογίζεται ανθρώπινες ψυχές, Γιατί είναι ψυχές ούτε αριθμοί ούτε κάτι διαφορετικό, κλίνεται μια απόφαση χωρίς την βούληση των ανθρώπων που θέλουν και προσπαθούν να βγουν από αυτό το μαύρο λούκι βγήκαμε από το μαύρο και μπήκαμε στο χρώμα κύριοι.
Δεν είναι αποτοξίνωση, απεξάρτηση λέγεται δεν είναι η ουσίες, είναι η συμπεριφορές
Κάτω τα χέρια σας από την θεραπεία Κ. #Άδωνι_Γεωργιάδη
Με την δημιουργία ενός τεράστιου, τεχνοκρατικά δομημένου οργανισμού που θα συγκεντρώνει όλο το δίκτυο υπηρεσιών ψυχικής υγείας, πολύ φοβάμαι ότι θα καταργηθεί ο δημόσιος χαρακτήρας των φορέων – δομών ψυχικής υγείας υγείας και των μονάδων απεξάρτησης.
Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο να αποσυρθεί εδώ και τώρα
Κάτω τα χέρια από το ΚΕΘΕΑ
Τέτοιες δομές πρέπει να υπάρχουν κάνουν μια εξαιρετική δουλειά .
Αυτό που έχω να σάς επισημάνω είναι πωσ βγαίνουν άτομα σωστή για την κοινωνία βγαίνουν από το σκοτάδι στο φως, η αλλαγές είναι εμφανές από τησ πρώτες μέρες.
εγώ το λέω και θα το φωνάζω με όλη την ψυχή μου
ΚΆΤΩ ΤΑ ΧΈΡΙΑ ΑΠΌ ΤΟ ΚΕΘΕΑ
μία γιαγιά από την ΚΕΘΕΑ
• Συρρικνώνει το δημόσιο χαρακτήρα των υπηρεσιών και διογκώνει τον ιδιωτικό τομέα υγείας.
• Διευκολύνει την ανάπτυξη και επέκταση ιδιωτικών ψυχιατρικών κλινικών.
• Δημιουργεί το ΕΔΙΨΥ εκτός του δημόσιου συστήματος υγείας και τον ιδιωτικό φορέα ΕΟΠΑΕ με υπαγωγή όλων των οργανισμών σε αυτόν και αλλαγές στη φιλοσοφία, θεραπευτική διαδικασία και επιπτώσεις στο στόχο της απεξάρτησης.
• Καταργείται το θεραπευτικό συνεχές με μια κοινή πορεία, ιατρικοποιεί το μοντέλο προσέγγισης θεραπείας δημιουργώντας έναν αθηνοκεντρικό οργανισμό, συγκεντρωτικό, με ένα Δ/Σ, υποβαθμίζοντας την απεξάρτηση και κάνοντας τα ενεργά μέλη παθητικούς αποδέκτες.
• Τέλος καταργεί φορείς με ιστορία και παράδοση χρόνων στον τομέα της απεξάρτησης, θεραπείας και επανένταξης.
Μαζί με τους 150 φορείς που διαφωνούν ζητώ να αποσυρθεί το νομοσχέδιο.
Είμαι εκπαιδευτικός στα Γιάννενα.
Ποτέ μα ποτέ δεν έχουμε πάρει βοήθεια από κανενα κεντρο προληψης.
Δεν καταλαβαίνω αν υπάρχουν ή όχι.
Ειλικρινά Αλλάξτε τα όλα.
Μαθαίνω και από συναδέλφους από Αρτα και Αγρίνιο ότι και εκεί τα ίδια. Τους έχουν πάρει τηλ οι συνάδελφοι, και επειδή δεν ανήκουν στο πολιτικό κλαμπ, τους σνομπάρουν λέγοντας ότι έχουν πολλά αιτήματα, ενώ στους αριστερούς καθηγητές πηγαίνουν.
Αν είναι να πληρώνουμε κηφήνες, που κάνουν μόνο τις δουλίτσες τους, με απογευματινά ραντεβού επι πληρωμή παρακαλω, και δίνουην «απλόχερα» χαρτιά χωρίς ουσία και να επιλέγουν πολιτικά ποιά σχολεία θα κάνουν παρέμβαση, ΚΛΕΙΣΤΕ τα και αφήστε έναν δημόσιο οργανισμό που είναι πιο αντικειμενικός, να λειτουργήσει προγράμματα πρόληψης.
Απαράδεκτο το Νομοσχέδιο, ν’ αποσυρθεί ν’αποσυρθ9ει !!!
Προς την κα Κουτρούλη.
Είναι νόμος, δεν μπορεί να έχει μεσα την μεταανάλυση που θέλετε.
Νομος σημαίνει να δίνει τις βασικές αρχές και κατευθύνσεις σε συνοπτική περιγραφή.
Ειλικρινά τα βλέπω και σε άλλα σχόλια.
Εχετε δει κανενα νομο να υπεραναλύει;
Αυτά βγαίνουν μετα με υπουργικές αποφάσεις, κανονισμούς λειτουργίας, και άλλα δευτερογενή.
Διαβάζοντας όλα αυτά τα σχόλια, ειλικρινά δεν καταλαβαίνω την σπουδή όλων αυτών των που γράφουν για τα κέντρα πρόληψης και την πρόληψη.
Ο νόμος εμπεριέχει την πρόληψη και μάλιστα ως Δνση, όπου πριν ήταν απλώς ένα Τμήμα στον ΟΚΑΝΑ. Αυτό δεν είναι αναβάθμιση;
ΟΧΙΙΙΙ γιατί δεν μας αρέσει….
Το ότι θα διατηρηθούν τα ΚΠ και η συμβασή τους, δεν είναι σημαντικό;;;
ΟΧΙΙΙΙ γιατί δεν μας αρέσει….
Τελικά τι θέλουν τα ΚΠ;
Να καθίσουν στο ίδιο μοτίβο ως τώρα, ΜΗ ΜΟΥ ΤΟΥΣ ΚΥΚΛΟΥΣ ΤΑΡΑΤΤΕ και να μην αλλάξει τίποτα.
Να μας πουν πόσα παιδιά έσωσαν από τα ναρκωτικά; Γιατί εμενα δεν μου λέει τίποτα μόνο οι δράσεις.
Αποτελεσματικότητα μέτρησαν ποτε; ΠΟΤΕ.
Όταν τους είπαν να αξιολογηθούν οι παρεμβάσεις ποτέ κανείς δεν ήθελε τίποτα.
Αρα να κάνουν ότι θέλουν, όπου θέλουν και όποτε θέλουν.
Ο όλος αυτός σχολιασμός δείχνει εμμονή και είναι συμφεροντολογικός και μόνο.
Το νομοσχέδιο ουσιαστικά κοστολογεί την ίδια την ανθρώπινη ζωή , τρομοκρατεί εξαρτημένους ανθρώπους που βρίσκονται ήδη σε θεραπεία χωρίς να υπολογίζει τις συνέπειες για αυτούς (ένας από αυτούς είμαι και γώ), γκρεμίζει τον αγώνα τόσων ανθρώπων όλα αυτά τα χρόνια που δώσαν και την ψυχή τους στο να βοηθήσουν να ξαναπατήσουν στα πόδια τους συνάνθρωποι μας και δημιουργεί τις συνθήκες για ένα βρώμικο και διεφθαρμένο σύστημα ψυχικής υγείας και απεξάρτησης.Αυτό που θα γίνει αν περάσει το νομοσχέδιο δεν μπορεί να φανταστεί κανείς πόσο αντίθετο θα είναι με την σημερινή φιλοσοφία αξιών των δομών στην Ελλάδα και τι καταστροφικές συνέπειες θα έχει όχι μόνο για τους θεραπευόμενους αλλά για όλη την κοινωνία … Αν έχει μείνει έστω κάτι ανθρώπινο μέσα σε αυτούς που μας κυβερνάν πρέπει να αποσύρουν το νομοσχέδιο και να αφήσουν τον τομέα της ψυχικής υγείας στους ειδικούς , βγάζοντας από τον προυπολογισμό τους το κόστος της ανθρώπινης ζωής που όρισαν λες και είναι θεοί , η ζωή είναι ανεκτίμητη και έχουμε όλοι το δικαίωμα να ζήσουμε, το νομοσχέδιο θα προκαλέσει περισσότερο πόνο και θάνατο χωρίς καμία υπερβολή .Για όλους αυτούς τους λόγους το νομοσχέδιο πρέπει να αποσυρθεί.
Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο που καταργεί οργανισμούς που έχουν προσφέρει στην ελληνική κοινωνία και τους εξαρτημένους συνθρωπους μας παρά πολλά χρόνια
Η έκθεση για το προφίλ υγείας στην ΕΕ που εκπονήθηκε από τον ΟΟΣΑ το 2023 αναφέρει τις τεράστιες προκλήσεις στον τομέα της ψυχικής υγείας (https://health.ec.europa.eu/state-health-eu/country-health-profiles_el ) και εστιάζει ΚΥΡΙΑ στην ανάγκη πρόληψης και συλλογικών δράσεων, αντίθετα στην Ελλάδα το 2024, στο νέο νομοσχέδιο για τη ψυχική υγεία, δεν γίνεται καμία αναφορά στα Κέντρα Πρόληψης. Όσοι έχουμε συνεργαστεί με τους ανθρώπους που τα στελεχώνουν μπορούμε να διαβεβαιώσουμε ότι ο πολυεπίπεδος ρόλος τους σε κοινότητες, σε ομάδες, ατομικά συμπλήρωνε τόσα χρόνια τα τεράστια κενά στο χώρο της ψυχικής υγείας. Η «ολοκληρωμένη και πολυσυμμετοχική προσέγγιση της ψυχικής υγείας» (https://health.ec.europa.eu/publications/comprehensive-approach-mental-health_en?prefLang=el), με βάση την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δεν μπορεί παρά να περιλαμβάνει αυτούς τους φορείς και άλλους αντίστοιχους.
Γνώρισα το κέντρο Πρόληψης «ΠΝΟΗ» στη Χαλκιδική, το 2003 όταν διορίστηκα σαν εκπαιδευτικός δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, με το βιωματικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα » ΣΤΗΡΙΖΟΜΑΙ ΣΤΑ ΠΟΔΙΑ ΜΟΥ».
Από τότε μέχρι και την σχολική χρονιά που τελείωσε, η «ΠΝΟΗ»με τη χαρισματική Βασιλική Παπαλάμπρου και τους αξιολογώτατους συνεργάτες, ήταν πάντα δίπλα στους εκπαιδευτικούς για επιμορφώσεις ουσιαστικές, βιωματικές, για στήριξη, ενημέρωση σε ό,τι νεώτερο έχει να επιδείξει η επιστημονική έρευνα και εμψύχωση σε κάθε φορά που το σχολείο ή κάποιος εκπαιδευτικός το είχε ανάγκη.
Θα περίμενε κανείς να αναγνωριστεί η πολύτιμη και αναντικατάστατη προσφορά τους!
Αικατερίνη Ανδρίτσιου
Εκπαιδευτικός δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ΠΕ81 Πολιτικών Μηχανικών.
Χρειάζεται ελάχιστη εμπλοκή με το χώρο των εξαρτήσεων για να καταλάβεις ότι το Νομοσχέδιο θα δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα από αυτά που θα λύσει.
Με το νομοσχέδιο αυτό, η Πολιτεία αδιαφορεί πλήρως για τη γνώμη των πολιτών, της επιστημονικής κοινότητας, των θεραπευόμενων, των πρώην εξαρτημένων, των τοπικών κοινωνιών και των οικογενειών που έλαβαν υπηρεσίες. Κανείς δεν κατανοεί γιατί αποκλείστηκαν οι φορείς που καταργούνται και οι επαγγελματίες ψυχικής υγείας από το διάλογο.
Σαρώνει τη δημοκρατία, παραγκωνίζει τους πάντες και κωφεύει στις διαμαρτυρίες των τοπικών κοινωνιών. Στήνεται μια αθηνοκεντρική υδροκέφαλη διοίκηση που σε ένα κράτος με τις γνωστές αδυναμίες & δυσλειτουργίες θα δημιουργήσει χάος και απελπισία στους εξυπηρετούμενους και τους εργαζόμενους. Οι ήδη υποστελεχωμένες δομές, λειτουργούν ακόμη πολύ ικανοποιητικά χάρη στην εμπειρία και την κατάρτιση των επαγγελματιών στην απεξάρτηση. Είναι τοις πάσι γνωστό ότι ο τομέας της απεξάρτησης είναι από τους πιο φροντισμένους και καλά οργανωμένους τομείς στην Ελλάδα.
Οι άνθρωποι με εξαρτήσεις μπορούν σήμερα να επιλέξουν ανάμεσα από πολλές διαφορετικές προσεγγίσεις και να έχουν ΑΜΕΣΑ τη φροντίδα που χρειάζονται και προτιμούν. Ο νομοθέτης ορίζει τα αναπόφευκτα διαλλείματα στη θεραπευτική πορεία (που είναι εθελοντική) ως απόδειξη δυσλειτουργίας των φορέων!
Μαζί με την «καραμέλα»» της (ανύπαρκτης) λίστας αναμονής, με αυτά τα δυο απλά παραδείγματα καταδεικνύεται πόση άγνοια έχουν οι αρχιτέκτονες αυτού του μορφώματος. Τα Κέντρα Πρόληψης απειλούνται με εξαφάνιση, μετά από δεκαετίες προσφοράς.
Το έξτρα χάος που είναι βέβαιο ότι θα δημιουργήσει αυτό το νομοσχέδιο (στην Ελλάδα ζούμε) δεν είναι προς όφελος κανενός.
Είναι παράλογο να αποφασίζει μια κυβέρνηση ακραίες αλλαγές χωρίς να να συνομιλεί με τους εμπλεκόμενους. Ένας υφυπουργός με καμία επαγγελματική ή έστω διοικητική εμπειρία στο πεδίο, σε συνεργασία με τεχνοκράτες, παίρνει αποφάσεις τέτοιου μεγέθους. Όταν τα κενά και οι ανεπάρκειες του ΕΟΠΑΕ θα αποκαλυφθούν, θα έχει ήδη διαλυθεί ό,τι χτίστηκε με κόπο 40 χρόνια. Δεν είναι νομοσχέδιο, είναι οδοστρωτήρας, και ο οδηγός κλείνει τα μάτια και πάει όπου βγει.
Εάν στα αλήθεια οι προθέσεις είναι καλές και θέλετε να λύσετε προβλήματα, αξιοποιείστε συμβουλευτικά τους Φορείς και μην παίζετε χιλιάδες ζωές στη ρουλέτα!
ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΘΕΙ και ΝΑ ΑΡΧΙΣΕΙ Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ.
Εργάζομαι στο πεδίο των εξαρτήσεων από το 1993 με διαφορετικού τύπου συμβάσεις εργασίας, στην εκπαίδευση, στη θεραπεία , ως προσωπικό και ως προϊσταμένη. Μελετώ το νομοσχέδιο επισταμένως και αναρωτιέμαι :
1.Σύμφωνα με την επιστημονική εμπειρία κάθε οικογένεια (από τις εκατοντάδες που έχω υποστηρίξει)που ζητά βοήθεια είναι ένα κεφάλαιο που χρειάζεται χρόνο και σταθερότητα για να ξεδιπλώσει τις ανάγκες της .Η υποδοχή , η αξιολόγηση, ο σχεδιασμός ενός κλινικού σχεδίου , το χτίσιμο μιας δυνατής θεραπευτικής συμμαχίας , η σταδιακή αλλαγή στάσεων και συμπεριφορών μετά την αποχή από τη χρήση και η εγκαθίδρυση ενός νέου νοήματος ζωής για όλο το οικογενειακό σύστημα αποτελούν τους καίριους στόχους μέσα στο θεραπευτικό συνεχές, σύμφωνα με την παγκόσμια βιβλιογραφία. ΣΕ ΠΟΙΟ ΑΡΘΡΟ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΝΤΑΙ ΑΥΤΕΣ ΟΙ ΑΡΧΕΣ; ΠΟΥΘΕΝΑ
2.Πήρε πολλά χρόνια στην επιστημονική κοινότητα να αναγνωρίσει τ νη αξία της έγκαιρης παρέμβασης στον τομέα των εξαρτητικών συμπεριφορών των νέων μας. Απαραίτητες προϋποθέσεις οι δράσεις πρωτογενούς και δευτερογενούς πρόληψης , η δικτύωση με όμορους φορείς ,η συμμαχία με κάθε εκπαιδευτική κοινότητα κ.α. που θα χτίσουν τη γέφυρα με την οικογένεια ώστε να φτάσει έγκαιρα σε ένα φιλόξενο πρόγραμμα με ονοματεπώνυμο όπου θα δοκιμαστεί και θα δοκιμάσει ένα νέο σχετίζεσθαι. Αν είχατε εσείς ένα 14χρονο παιδί με μια εξαρτητική συμπεριφορά θα το εμπιστευόσασταν σε μια απρόσωπη υπηρεσία που λέγεται ΕΟΠΑΕ και υποδέχεται περιστατικά με αύξοντα αριθμό και όχι πρόσωπα. ΣΕ ΠΟΙΟ ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΕΝ ΛΟΓΩ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΙΑ ΤΕΤΟΙΑ ΠΥΛΗ ΕΙΣΟΔΟΥ;
3.Η αρραγής σύνδεση των θεραπευτικών προγραμμάτων με τα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας μας είναι η μοναδική διαδρομή που μπορεί να φέρει μαθητές , φοιτητές, σπουδαστές ,εργαζόμενους που έχουν ανάγκη ,στις υπηρεσίες με τη βοήθεια φωτισμένων εκπαιδευτικών που εκπαιδεύονται και γνωρίζουν από κοντά τους συνεργάτες που χρειάζονται ! ΣΕ ΠΟΙΟ ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΕΝ ΛΟΓΩ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΕΤΑΙ ΑΥΤΗ Η ΣΥΝΔΕΣΗ ;ΜΗΠΩΣ ΣΤΙΣ ΑΥΤΟΝΟΜΕΣ, ΑΠΟΜΑΚΡΥΣΜΕΝΕΣ, ΑΘΗΝΟΚΕΝΤΡΙΚΕΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ;
4.Κάθε εργαζόμενος σε μια υπηρεσία ψυχικής υγείας , πόσο μάλλον σε μονάδα απεξάρτησης, απαιτείται να ανήκει σε μια διεπιστημονική, πολυφωνική κλινική ομάδα με ξεκάθαρο προσεγγίσιμο και ΠΑΡΩΝ επόπτη ώστε να μπορεί να επιτελεί το έργο της .ΣΕ ΠΟΙΟ ΑΡΘΡΟ ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΕΤΑΙ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑ ΑΥΤΟ; ΜΗΠΩΣ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΟΥ ΘΑ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΚΑΙ ΜΑΛΛΟΝ ΔΕΝ ΘΑ ΕΧΕΙ ΕΡΘΕΙ ,ΙΣΩΣ ΚΑΙ ΠΟΤΕ ΣΕ ΕΠΑΦΗ ΜΕ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΞΥΠΗΡΕΤΟΥΜΕΝΟΥΣ
5.Κάθε πρόγραμμα που βρίσκεται στην περιφέρεια γνωρίζει καλά πόσο δύσκολα δημιουργούνται δίκτυα και συνεργασίες ,εφευρίσκονται λύσεις ώστε να καλυφθούν τα δυσθεώρητα κενά υπηρεσιών και φορέων . ΣΕ ΠΟΙΟ ΑΡΘΡΟ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΤΙΚΟΥ ΜΟΝΤΕΛΟΥ ΠΟΥ ΕΙΣΗΓΕΙΤΑΙ ΤΟ ΕΝ ΛΟΓΩ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΕΤΑΙ Η ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΑΠΟΚΕ ΝΤΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΥΤΕΝΕΡΓΕΙΑΣ;
6. Η βασική αρχή που μπορεί να εμπεριέξει το εύρος των πολλαπλών αναγκών του πεδίου των σύγχρονων εξαρτητικών συμπεριφορών και συνολικότερα της ψυχικής υγείας είναι ένα ολιστικό μοντέλο διοίκησης και θεραπείας .Χαρακτηριστικά του είναι οι οριζόντιες και κάθετες δημοκρατικές διαδικασίες που ενθαρρύνουν την ενεργό συμμετοχή του κάθε εργαζόμενου και στη συνέχεια του κάθε εξυπηρετούμενου στη συγκατασκευή της πραγματικότητας που έρχεται να υπηρετήσει, υπό ένα κράτος πρόνοιας που διασφαλίζει τις απαραίτητες προϋποθέσεις .ΣΕ ΠΟΙΟ ΑΡΘΡΟ ΘΙΓΟΝΤΑΙ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΩΣ ΑΠΛΕΣ ΑΝΑΦΟΡΕΣ ΨΗΓΜΑΤΑ ΜΙΑΣ ΤΕΤΟΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ; Ή ΜΗΠΩΣ Ο ΜΥΣΤΗΡΙΩΔΗΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΠΟΥ ΘΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΙ ΘΑ ΦΕΡΕΙ ΤΟΝ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΑΕΡΑ ΠΟΥ ΤΟΣΟ ΕΥΣΤΟΧΑ ΑΠΟΚΛΕΙΕΙ ΣΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΟΥ ΤΟ ΕΝ ΛΟΓΩ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ;
7.Τα χρόνια προβλήματα στο χώρο των εξαρτήσεων , τα οποία ουδέποτε και καμιά κυβέρνηση δεν απασχόλησαν , είναι χιλιοειπωμένα και γνωστά ! Σήμερα, συνάδελφοι με τις πιο ευέλικτες συμβάσεις εργασίας συνεχίζουν να καλύπτουν πάγιες ανάγκες και προετοιμάζονται για την ανεργία με τη λήξη της σύμβασης , κινητές μονάδες που χρειάζεται να φτάσουν στις απομακρυσμένες περιοχές παραμένουν υποστελεχωμένες και επισφαλείς ,νέες ανάγκες \εξαρτητικές συμπεριφορές που αναδύονται και απαιτούν συνεχιζόμενη εκπαίδευση , και τόσα άλλα .ΣΕ ΠΟΙΟ ΑΡΘΡΟ ΚΑΙ ΜΕ ΠΟΙΟ ΤΡΟΠΟ ΑΠΑΝΤΑ ΤΟ ΕΝ ΛΟΓΩ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ;ΠΟΥΘΕΝΑ ΔΕΝ ΕΠΙΛΥΕΤΑΙ ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ.
8.ΜΙΑ ΕΤΑΙΡΙΚΗ ,ΛΟΓΙΣΜΙΚΗ ΤΑΚΤΟΠΟΙΗΣΗ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΠΡΩΤΟΤΥΠΙΑΣ .ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ ΤΟΥ 21ου αιώνα ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ;
Ειλικρινά θεωρείτε ότι κάνουν δουλειά τα κέντρα προληψης;
Ούτε στη Ζάκυνθο ούτε πουθενά.
Κάτι ψιλά κάνουν για να υπάρχουν και να δηλώνουν τη παρουσία τους.
Κάνετε νέες υπηρεσίες. Θελουμε ουσιαστική παρέμβαση.
Οχι παιχνιδάκια και κουβαρίστρες
Κλείστε τα κέντρα προληψης.
Δεν προσφέρουν τίποτα.
ΑΦΑΝΤΑ είναι στην κοινότητα.
Έχω 3 παιδιά και τα ρώτησα αν έχουν δει Ποτε το κεντρο προληψης στη περιοχή του Καρπενησιου και μου είπαν Τι είναι αυτό μαμά; Δεν το ξέρουμε.
Η απάντηση είναι μετασχηματιστε, κάντε υπηρεσίες άλλες.
Ρώτησα και άλλους γονείς και κανένας δεν ήξερε καν ότι υπάρχει κεντρο στη περιοχή.
Ουσιαστική η συμβολή των Κέντρων Πρόληψης στη σχολική κοινότητα (βιωματικά εργαστήρια, σχολές γονέων κλπ). Ως εκπαιδευτκός και ως διευθύντρια συνεργάστηκα άψογα με το Κέντρο πρόληψης Καβάλας και τα στελέχη του σε πολλά επίπεδα. Οπότε, κρίνεται επιτακτική η αξιοποίησή τους και να βρεθεί η καταλληλότερη λύση για τα στελέχη.
Νιώθω την έντονη ανάγκη να ευχαριστήσω το ΚΠ της Καβάλας για τις πολύτιμες υπηρεσίες που μου πρόσφερε, τόσο στον ρόλο μου σαν γονιός εφήβων παιδιών, όσο και στον ρόλο μου σαν εκπαιδευτικός. Όποτε και αν χρειάστηκα την βοήθεια τους, ήταν κοντά μου. Είναι πολύ σημαντικό να αισθάνεσαι ότι στις δύσκολες στιγμές της ζωής σου έχεις ένα άρτιο εκπαιδευμένο προσωπικό κοντά σου , έτοιμο να σου προσφέρει την βοήθεια του. Όλοι μας ζούμε σε μια εποχή με πολλές προκλήσεις, δυσκολίες και συναισθηματικές και οικονομικές. Τα κέντρα αυτά είναι μια όαση και πραγματική βοήθεια που αισθανόμαστε σαν πολίτες από το κράτος που θέλει να μας προστατέψει. Με το να θέλει να τα καταργήσει είναι σαν να δείχνει την αδιαφορία του προς εμάς.
Ο ρόλος των Κέντρων Πρόληψης είναι ουσιαστικός και καθοριστικός σε πολλά θέματα.
Ως διευθυντής σε σχολεία συνεργάζομαι, άψογα, τόσο ως εκπαιδευτικός όσο και ως διευθυντής με το Κέντρο Πρόληψης Καβάλας τα τελευταία έξι χρόνια. Μέσα από βιωμτικές παρεμβάσεις, συμβουλευτικές γονέων τα στελέχη ανταποκρίνονται με απόλυτη επιτυχία στις εγκεκριμένες δράσεις. Άρα κρίνεται απαραίτητο να βρεθεί λύση έτσι ώστε να αποκομίσουν πολλαπλά οφέλη οι σχολικές μονάδες και οι τοπικές κοινωνίες.
ΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΟΥΝ ΑΝΟΙΧΤΑ
Είναι πολύ σημαντική η δουλειά που προσφέρουν τα κέντρα πρόληψης. Ως εκπαιδευτικός υποστηρίχθηκα και επιμορφώθηκα πολλές φορές και σε διαφορετικά θέματα. Είναι πολύ σημαντικό και επιβεβλημένο να υπάρχει μια τέτοια δημόσια δομή η οποία στηρίζει γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικούς!