- Ιδρύεται νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου (ν.π.ι.δ.) μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα με την επωνυμία «Εθνικός Οργανισμός Πρόληψης και Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων» (εφεξής «Ε.Ο.Π.Α.Ε.») με έδρα την Αθήνα, στο οποίο εντάσσονται:
α) το σύνολο των δομών, μονάδων, υπηρεσιών και προγραμμάτων του ν.π.ι.δ. με την επωνυμία «Οργανισμός κατά των Ναρκωτικών» (Ο.ΚΑ.ΝΑ.), το οποίο συστάθηκε με το άρθρο 1 του ν. 2161/1993 (Α’ 119), οι οποίες λειτουργούν στο εξής ως αποκεντρωμένες μονάδες του Ε.Ο.Π.Α.Ε.,
β) το σύνολο των δομών, μονάδων, υπηρεσιών και προγραμμάτων του ν.π.ι.δ. με την επωνυμία «Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕ.Θ.Ε.Α.), το οποίο συστάθηκε με την παρ. 5 του άρθρου 1 του ν. 1729/1987 (Α’ 144), οι οποίες λειτουργούν στο εξής ως αποκεντρωμένες μονάδες του Ε.Ο.Π.Α.Ε.,
γ) από το νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου με την επωνυμία «Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής», που καταργείται με την παρ. 1 του άρθρου 6,
γα) η Μονάδα Απεξάρτησης από τα Ναρκωτικά «18ΑΝΩ» και
γβ) η Μονάδα Απεξάρτησης από το Αλκοόλ,
δ) από την αποκεντρωμένη οργανική μονάδα, κατά την έννοια του άρθρου 2 του ν. 4052/2012 (Α’ 41), «Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης του Ενιαίου Γενικού Νοσοκομείου «Γ. ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ», η οποία καταργείται με την παρ. 1 του άρθρου 6:
δα) το «Πρόγραμμα Εναλλακτικής Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων «ΑΡΓΩ»,
δβ) το Τμήμα Αποκατάστασης Τοξικοεξαρτημένων «ΙΑΝΟΣ» και
δγ) η Μονάδα Απεξάρτησης από Αλκοόλ, Φάρμακα και Τυχερά Παιχνίδια,
ε) από το Γενικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων «Χατζηκώστα», η αποκεντρωμένη οργανική μονάδα «Πολυδύναμο Κέντρο αντιμετώπισης της κρίσης των χρηστών Ναρκωτικών και Αλκοολισμού», η οποία συστάθηκε με το άρθρο 123 του ν. 4600/2019 (Α’ 43) και
στ) από το Γενικό Νοσοκομείο Κέρκυρας «Αγ. Ειρήνη», η Μονάδα Απεξάρτησης «Διάπλους».
- Η επωνυμία της παρ. 1 απαγορεύεται να χρησιμοποιηθεί ως επωνυμία, σήμα ή άλλως από οποιονδήποτε τρίτο.
- Ο Ε.Ο.Π.Α.Ε. αποτελεί εγκεκριμένο οργανισμό πρόληψης, θεραπείας, απεξάρτησης και επανένταξης υπό την έννοια του άρθρου 51 του ν. 4139/2013 (Α’ 74) και εγκεκριμένο οργανισμό για την εφαρμογή της Εθνικής Στρατηγικής για την Αντιμετώπιση των Εξαρτήσεων και για την υλοποίηση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης κατά των Εξαρτήσεων του άρθρου 60 του ίδιου νόμου, απολαύει οικονομικής και διοικητικής αυτοτέλειας, υπάγεται στον δημόσιο τομέα, υπό την έννοια της περ. α) της παρ. 1 του άρθρου 14 του ν. 4270/2014 (Α’ 143) και στην Κεντρική Κυβέρνηση, υπό την έννοια της περ. γ) της παρ. 1 του ίδιου άρθρου, εποπτεύεται από το Υπουργείο Υγείας και παρέχει δωρεάν τις υπηρεσίες του σε όλο τον πληθυσμό, χωρίς εξαιρέσεις.
- Από την ημερομηνία έναρξης λειτουργίας του Ε.Ο.Π.Α.Ε.:
α) η κυριότητα και κάθε άλλο εμπράγματο δικαίωμα επί του συνόλου της κινητής και ακίνητης περιουσίας του Ο.ΚΑ.ΝΑ. και του ΚΕ.ΘΕ.Α. περιέρχεται αυτοδικαίως, χωρίς την τήρηση οποιουδήποτε τύπου, πράξης ή συμβολαίου και χωρίς αντάλλαγμα, στον Ε.Ο.Π.Α.Ε.. Εντός ενός (1) μηνός από την έναρξη λειτουργίας του Ε.Ο.Π.Α.Ε., συγκροτείται πενταμελής Επιτροπή, η οποία συντάσσει εκθέσεις καταγραφής και απογραφής του συνόλου της κινητής και ακίνητης περιουσίας των νομικών προσώπων του πρώτου εδαφίου το αργότερο εντός προθεσμίας οκτώ (8) μηνών από τη συγκρότησή της. Η έκθεση καταγραφής και απογραφής των ακινήτων που περιέρχονται κατά κυριότητα από τα ανωτέρω καταργούμενα ν.π.ι.δ., καθώς και τα λοιπά εμπράγματα δικαιώματα επί των ακινήτων του Οργανισμού, εγκρίνεται από το Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού. Η απόφαση του Δ.Σ. του Οργανισμού μαζί με απόσπασμα της εγκεκριμένης έκθεσης καταγραφής και απογραφής των ακινήτων αποτελεί τον τίτλο για την καταχώρισή τους στα οικεία βιβλία των αρμόδιων κτηματολογικών γραφείων και υποθηκοφυλακείων ατελώς. Το Δ.Σ. δύναται να αναθέτει τη διεκπεραίωση συγκεκριμένων διαδικασιών και ενεργειών σε ορκωτούς λογιστές και εξωτερικούς νομικούς συμβούλους.
β) ο Ε.Ο.Π.Α.Ε. υπεισέρχεται αυτοδικαίως σε όλα τα ενοχικά δικαιώματα και υποχρεώσεις του «Ο.ΚΑ.ΝΑ.» και του «ΚΕ.ΘΕ.Α.», ως καθολικός διάδοχός τους, χωρίς την τήρηση οποιουδήποτε τύπου ή πράξης και χωρίς την καταβολή ανταλλάγματος, τέλους ή φόρου,
γ) εκκρεμείς δίκες ή δικαστικές υποθέσεις του «Ο.ΚΑ.ΝΑ» και του «ΚΕ.ΘΕ.Α.», σε οποιοδήποτε δικονομικό στάδιο και αν βρίσκονται, ενώπιον οποιουδήποτε αρμόδιου πολιτικού, ποινικού ή διοικητικού δικαστηρίου και εισαγγελικής ή ανακριτικής αρχής, συνεχίζονται από τον Ε.Ο.Π.Α.Ε., χωρίς να επέρχεται βίαιη διακοπή τους και χωρίς να απαιτείται οποιαδήποτε άλλη ειδικότερη διατύπωση ή ενέργεια για τη συνέχισή τους,
δ) ταμειακά υπόλοιπα και υπόλοιπα τραπεζικών λογαριασμών του «Ο.ΚΑ.ΝΑ» και του «ΚΕ.ΘΕ.Α.» μεταφέρονται αυτοδικαίως σε λογαριασμό του Ε.Ο.Π.Α.Ε.,
ε) συμβάσεις κάθε είδους και προγραμματικές συμφωνίες που έχουν συναφθεί μεταξύ τρίτων προσώπων, φυσικών ή νομικών, και του «Ο.ΚΑ.ΝΑ» και του «ΚΕ.ΘΕ.Α.» και εκτελούνται έως την έναρξη ισχύος του παρόντος από αυτά, καθώς και συμβάσεις που αφορούν και εκτελούνται από τις θεραπευτικές μονάδες, τα τμήματα και τα προγράμματα της παρ. 1, συμπεριλαμβανομένων και συμβάσεων για την υλοποίηση προγραμμάτων που χρηματοδοτούνται ή συγχρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση ή διεθνείς οργανισμούς, εκτελούνται από τον Ε.Ο.Π.Α.Ε. υπό καθεστώς καθολικής διαδοχής ως προς τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις που έχουν αναληφθεί, από την ημερομηνία έναρξης λειτουργίας του Ε.Ο.Π.Α.Ε..
στ) όπου στην κείμενη νομοθεσία αναφέρονται ο «Ο.ΚΑ.ΝΑ.» και το «ΚΕ.ΘΕ.Α.», εφεξής νοείται ο Ε.Ο.Π.Α.Ε..
Αξιοποιήστε την επαγγελματική εμπειρία, την γνώση και την διασύνδεση με τις τοπικές κοινότητες που έχουν καταφέρει τα Κέντρα Πρόληψης μέσα απο την πολυετή δράση τους στο πεδίο. Είναι ένα πολύτιμο δίκτυο δωρεάν παρεχόμενων υπηρεσιών για την στήριξη της οικογένειας, του σχολείου και κάθε πολίτη.
Αν η πρόληψη αποτελεί πολιτική βούληση, όπως υπονοείται απο τον τίτλο του νέου φορέα, δεν μπορεί να μην συμπεριλαμβάνει το δίκτυο των υφιστάμενων Κέντρων Πρόληψης με όποιες προτάσεις βελτίωσης της λειτουργίας τους.
Πάντα η αναδιοργάνωση ενός οργανισμού κρύβει κινδύνους αλλά και ευκαιρίες. Αυτοί που σχεδιάζουν και αυτοί που θα διοικήσουν οφείλουν να λαμβάνουν υπόψη τη γνώμη αυτών που θα κληθούν να εφαρμόσουν το πλάνο. Αντίστοιχα, αυτοί που θα εφαρμόσουν το πλάνο οφείλουν να υλοποιήσουν τον σχεδιασμό, πάντα όμως με δεδομένη τη δυνατότητα ύπαρξης ανοιχτών διαύλων επικοινωνίας και συνεργασίας που θα επιτρέπουν αναθεώρηση και επανασχεδιασμό. Αξιοποιώντας αυτή ακριβώς τη δυνατότητα που δίνει η διαβούλευση, θα ήθελα να τονίσω τον ουσιαστικό ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν οι δομές εκπαίδευσης στην προσπάθεια απεξάρτησης και κοινωνικής επανένταξης των ανθρώπων. Προς την κατεύθυνση αυτή κρίνεται απαραίτητη και η μετατροπή των συμβάσεων των εκπαιδευτικών του ΚΕΘΕΑ από μερικής σε πλήρη απασχόληση.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΄Β: ΣΥΣΤΑΣΗ ΝΟΜΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΟΥ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΩΝΥΜΙΑ «ΕΘΝΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΤΩΝ ΕΞΑΡΤΗΣΕΩΝ».
Άρθρο 29- Ίδρυση νομικού προσώπου ιδιωτικού δικαίου με την επωνυμία «ΕΟΠΑΕ»- Ένταξη δομών, μονάδων, υπηρεσιών και προγραμμάτων ΟΚΑΝΑ και ΚΕΘΕΑ- Ένταξη λοιπών δημόσιων μονάδων απεξάρτησης.
Μεταξύ άλλων στο άρθρο 29 αναφέρεται «συμβάσεις κάθε είδους και προγραμματικές συμφωνίες που έχουν συναφθεί μεταξύ τρίτων προσώπων, φυσικών ή νομικών, και του «Ο.ΚΑ.ΝΑ» και του «ΚΕ.ΘΕ.Α.» και εκτελούνται έως την έναρξη ισχύος του παρόντος από αυτά, καθώς και συμβάσεις που αφορούν και εκτελούνται από τις θεραπευτικές μονάδες, τα τμήματα και τα προγράμματα της παρ. 1, συμπεριλαμβανομένων και συμβάσεων για την υλοποίηση προγραμμάτων που χρηματοδοτούνται ή συγχρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση ή διεθνείς οργανισμούς, εκτελούνται από τον Ε.Ο.Π.Α.Ε. υπό καθεστώς καθολικής διαδοχής ως προς τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις που έχουν αναληφθεί, από την ημερομηνία έναρξης λειτουργίας του Ε.Ο.Π.Α.Ε.»
Όπως προαναφέρθηκε είναι αναγκαίο να καθορίζεται με σαφήνεια στο νομοσχέδιο η σχέση που θα διέπει πλέον τον ΕΟΠΑΕ με τα Κέντρα Πρόληψης των Εξαρτήσεων μετά την κατάργηση του ΟΚΑΝΑ δεδομένου ότι αυτά μαζί με τα προγράμματα πρόληψης του ΚΕΘΕΑ επιτελούν -κατά βάση -το συνολικό έργο της πρόληψης των εξαρτήσεων σε όλη τη χώρα, έχοντας αφήσει ένα ισχυρό αποτύπωμα κοινοτικής πρόληψης στις κατά τόπους περιοχές που δραστηριοποιούνται.
Μεταξύ άλλων στο άρθρο 29 αναφέρεται «συμβάσεις κάθε είδους και προγραμματικές συμφωνίες που έχουν συναφθεί μεταξύ τρίτων προσώπων, φυσικών ή νομικών, και του «Ο.ΚΑ.ΝΑ» και του «ΚΕ.ΘΕ.Α.» και εκτελούνται έως την έναρξη ισχύος του παρόντος από αυτά, καθώς και συμβάσεις που αφορούν και εκτελούνται από τις θεραπευτικές μονάδες, τα τμήματα και τα προγράμματα της παρ. 1, συμπεριλαμβανομένων και συμβάσεων για την υλοποίηση προγραμμάτων που χρηματοδοτούνται ή συγχρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση ή διεθνείς οργανισμούς, εκτελούνται από τον Ε.Ο.Π.Α.Ε. υπό καθεστώς καθολικής διαδοχής ως προς τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις που έχουν αναληφθεί, από την ημερομηνία έναρξης λειτουργίας του Ε.Ο.Π.Α.Ε.»
Είναι αναγκαίο να καθορίζεται με σαφήνεια στο νομοσχέδιο η σχέση που θα διέπει πλέον τον ΕΟΠΑΕ με τα Κέντρα Πρόληψης των Εξαρτήσεων μετά την κατάργηση του ΟΚΑΝΑ δεδομένου ότι αυτά μαζί με τα προγράμματα πρόληψης του ΚΕΘΕΑ επιτελούν -κατά βάση -το συνολικό έργο της πρόληψης των εξαρτήσεων σε όλη τη χώρα, έχοντας αφήσει ένα ισχυρό αποτύπωμα κοινοτικής πρόληψης στις κατά τόπους περιοχές που δραστηριοποιούνται.
Ως Σύλλογος Γονέων της μονάδας Εφήβων ΑΤΡΑΠΟΣ θα θέλαμε να εκφράσουμε την έντονη ανησυχία μας για το παρόν νομοσχέδιο και την ακατανοητα βιαστικη υλοποίηση του.
Το νομοσχέδιο προς ψηφιακή διαβούλευση παραμένει σε περιληπτικό επίπεδο όσο αφορά στην σύσταση του ΕΟΠΑΕ αναφορικα με το θεραπευτικό σκέλος και κρινουμε οτι απαιτείται ενδελεχέστερη μελέτη λαμβάνοντας υπόψη τη γνώμη των ειδικών, των διαφορετικών θεραπευτικών προγραμμάτων καθώς και των συλλόγων Γονέων των διαφόρων μονάδων απεξάρτησης.
Με την παρούσα διαβούλευση εγείρονται ανησυχίες προς την εστίαση στην μείωση βλάβης, στους λειτουργικούς χρήστες καθώς δεν αποτυπώνεται η διαδικασία ολιστικής πορείας της απεξάρτησης, με αναφορα σε ασαφεις τομεοποιήσεις και με την «ψυχοθεραπεία» και τη «θεραπευτική κοινότητα» να αναφέρονται ελάχιστα.
Σαν Σύλλογος Γονέων Μονάδας που απευθύνεται σε εφήβους, με θλίψη και απογοήτευση δεν διαβάσαμε στη διαβούλευση κάτι σχετικό με στεγνα προγραμματα«, την ενίσχυσή τους και την επιβεβαίωση από τους συντελεστές του νομοσχεδίου, της αποδοχης απο μερους τους, της κρατουσας επιστημονικης αποψης οτι δεν υπάρχει, μέχρι σήμερα, άλλη καταλληλότερη θεραπευτική μέθοδος, πλην των ψυχοκοινωνικών θεραπευτικων προσεγγισεων για τις εξαρτητικές συμπεριφορές των ψυχοδραστικών ουσιών.
Αντιθετως διαβάσαμε για την δημιουργία του Π.Σ.Ε.Π.Θ.Δ. που θα στιγματίσει τους εφήβους , δεν αρμόζει σε στεγνά προγράμματα και θα προκαλέσει κενά στην θεραπεία τους με ολεθρια για τους εφήβους μας αποτελεσματα. Καθώς και την αναφορά στην Ψυχιατροδικαστική με έμφαση στον σωφρονισμό των εφήβων. Θεωρούμε πως αυτή η διατύπωση είναι αντιεπιστημονική καθώς οι θεραπευτικές παρεμβάσεις δε νοείται να περιγράφονται με όρους που αρμόζουν σε ποινικές διαδικασίες. Επιπλεον η αναφερόμενη δυνατότητα ίδρυσης Μονάδων Ψυχικής Υγείας «ειδικής μορφής» για τη «θεραπευτική» αντιμετώπιση αποκλινουσών συμπεριφορών (εφήβων και ενηλίκων) από φορείς του δημοσίου τομέα αλλά και από νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα (άρθρο 16) καθολου δεν καταφερνει να καθησυχάσει τις δικαιολογημενες ανησυχιες μας.
Θεωρούμε ότι με το παρόν νομοσχέδιο η απεξάρτηση ως στόχος υποβαθμίζεται και γίνεται παθητική διαδικασια χωρίς την ενεργητική παρουσία των ωφελούμενων και τον συντελεστών της θεραπείας της ιδιας. Η θεραπεία δεν είναι μόνο για τους χρήστες αλλά αφορα και όλο το οικογενειακό περιβάλλον και δεν μπορεί να έχει θετικά αποτελέσματα διαφορετικά. Κάτι που δεν αναφέρεται ενδελεχώς στο νομοσχέδιο.
Η οργάνωση Δικτύου Κέντρων Σωματικής Αποτοξίνωσης προσβλέπει,αισθανομαστε, σε κοινωνία με χρόνια λειτουργικούς χρήστες.
Σε ό,τι αφορά στον στόχο της διατήρησης της συνέχειας της απεξάρτησης φαίνεται αυτή να γίνεται αντιληπτή μόνο ως διοικητική διαδικασία, δεν μπορεί η απεξάρτηση να είναι αρμοδιότητα διαφορετικής διεύθυνσης από την επανένταξη. Η τμηματοποιηση της θεραπείας και η κατάργηση του λεγόμενου θεραπευτικού συνεχούς για τους ωφελούμενους είναι βασική προϋπόθεση για την ολοκλήρωση της πορείας και θεραπείας τους.
Η άσκηση θεραπευτικού έργου προϋποθέτει μια ελάχιστη σταθερότητα στη θεραπευτική σχέση, και οι ευκαιριακές μετακινήσεις προσωπικού καταστρατηγούν τη θεραπευτική συνέχεια και οδηγουν σε αναπόφευκτα διαλείμματα της θεραπείας.
Η θεραπευτική σχέση δε χωράει σε 45λεπτες συνεδρίες, είναι μια σχέση ουσιαστικης εμπιστοσύνης που χτίζεται βημα με βημα και απαιτει χρονο .
Θα πρέπει να εξασφαλιστεί ότι, οι δομές θα διατηρήσουν την ανεξαρτησία και την αυτονομία τους σε επιστημονικό και θεραπευτικό επίπεδο, και να ενισχυθεί ο θεραπευτικός πλουραλισμός
Ο Εθνικός Οργανισμός Πρόληψης και Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων δεν μπορεί απλώς να σχεδιάζει αλλα οφείλει και να προγραμματίζει το γενικό πλαίσιο δραστηριότητας/ενεργειών και μέσων κατάρτισης, εκτέλεσης και προσαρμογής εναλλακτικών προγραμμάτων δράσης. Ο ΕΟΠΑΕ μεταβιβάζει τις αρμοδιότητες του Εθνικού Συντονιστή στον Πρόεδρο του νέου οργανισμού, δινοντάς του εναν υπερ συγκεντρωτικό ρόλο με αρμοδιότητες τόσο σαν ελεγκτής αλλα και ως και ελεγχόμενος (δημιουργία καινούργιων υπηρεσιών, συντονισμό και εποπτεία στρατηγικής, κτλ).
Πως είναι δυνατόν να ορίζονται Επιστημονικά συμβούλια που προτείνουν λύσεις, προγράμματα και στρατηγικές όταν αποτελούνται από θεωρητικά μέλη χωρίς έκθεση σε πραγματικούς χρήστες;
Τέλος είναι θετικό το γεγονός ότι θα τεθούν προδιαγραφές για την δημιουργία και κανόνες για τον έλεγχο των ιδιωτικών θεραπευτικών προγραμμάτων απεξάρτησης, γεγονός που μέχρι τώρα δεν υφίσταται. Και προτείνουμε και την αξιολόγηση του ΕΟΠΑΕ μετά από κάποιο χρονικό διάστημα για πιθανη αναπροσαρμογη του.
Καταληγοντας σαν Σύλλογος Γονέων θα θέλαμε να σας μεταφέρουμε τις προσωπικές μας ιστορίες που ευχόμαστε να μην χρειαστει ποτε να ζήσετε προσωπικα.
Με το που χτυπήσαμε την πόρτα της ΑΤΡΑΠΟΥ δεν υπήρχε σχεδόν καμία καθυστέρηση για ραντεβού τόσο των γονέων όσο και των παιδιών μας. Συνήθως οι γονείς χτυπάνε την πόρτα πρωτα για βοήθεια και πολυ αργότερα τα παιδιά μας (αναφορα που απουσιαζει παντελως από το νομοσχέδιο). Στη συνεχεια με την σωστή καθοδήγηση των θεραπευτών , και με αγωνα ολων μας, κατορθωσαμε τα παιδιά μας να προσεγγίσουν το πρόγραμμα και να αγωνιστουν για να παρουν πισω τη ζωη τους. Η οικογένειά μπορεί και παρακολουθεί παράλληλα, υποστηρικτικές συναντήσεις σε ομάδες οικείων προσώπων (γονείς, σύντροφοι, κλπ) ώστε να ενεργεί υποστηρικτικά, και όπου χρειάζεται και με προσωπικές συνεδρίες.
Η θεραπευτική διαδικασία περιλαμβάνει πολλές παράλληλες δραστηριότητες που οδηγούν το άτομο σε μια ολιστική ενδοσκόπηση και συνειδητοποίηση. Και στη διαδικασία της επανένταξης τα άτομα υποστηρίζονται πρακτικά παραμένοντας κοντά στο θεραπευτικό πρόγραμμα ώστε η κρίσιμη περίοδος επανένταξης να γίνει με στέρεα βήματα. Ακουγεται σαν κοστοβόρα και σιγουρα χρονοβορα διαδικασια που σε πολλες,ευτυχως,περιπτωσεις οδηγει στην σωτηρια ανθρωπινων ζωων.
Θεωρούμε ότι το παρόν νομοσχέδιο δεν εξυπηρετεί με τον καταλληλο τροπο τους θεραπευόμενους και τις οικογένειές τους. Σας προσκαλούμε να επαναπροσδιορισετε συνολικά το νομοσχέδιο, μέσω διαλόγου με ανθρώπους του χώρου- επιστημονες , θεραπευτές, ωφελούμενους, γονεις, κλπ- για ουσιαστικά αποτελέσματα με στόχο να σταματήσουμε από κοινου τις απώλειες από τη χρήση. Μην ξεχνατε οτι αφορα ανθρωπινες ζωες και μαλιστα αυτες των νεων ανθρωπων που συνιστουν την ΕΛΠΙΔΑ για καθε κοινωνια.
Ειμαστε σίγουροι οτι θα νιώσετε τις ανησυχίες μας, τους προβληματισμούς μας και τις ανάγκες μας.
Με εκτίμηση
Δ.Σ. Συλλόγου Γονέων Μονάδας Εφήβων ΑΤΡΑΠΟΣ
Τα Κέντρα Πρόληψης παρέχουν άμεση και ουσιαστική βοήθεια στην κοινωνία μας. Οι διεθνείς έρευνες καταδεικνύουν ότι η επένδυση στην πρόληψη των εξαρτήσεων και την προαγωγή της ψυχικής υγείας έχει πολλαπλάσια οφέλη σε σχέση με τα κόστη θεραπείας και τις κοινωνικές επιπτώσεις των εξαρτήσεων. Συγκεκριμένα, η World Health Organization (WHO) έχει τονίσει ότι για κάθε ευρώ που επενδύεται στην πρόληψη, εξοικονομούνται πολλαπλάσια ποσά από την αντιμετώπιση των συνεπειών των εξαρτήσεων.
Η ενδεχόμενη κατάργηση ή υποβάθμιση των Κέντρων Πρόληψης θα έχει καταστροφικές συνέπειες για την κοινωνία. Θα οδηγήσει σε αυξημένη επιβάρυνση των νοσοκομειακών υπηρεσιών, θα μειώσει την ποιότητα ζωής των πολιτών και θα υπονομεύσει την υγεία και την ευημερία της κοινότητας. Είναι καθήκον σας να διασφαλίσετε τη συνεχιζόμενη λειτουργία και την ενίσχυση αυτών των ζωτικών δομών.
Καλείστε να αναλογιστείτε την ευθύνη που φέρετε για τη δημόσια υγεία και την ευημερία των πολιτών. Η κατάργηση των Κέντρων Πρόληψης θα είναι ένα βήμα πίσω για το σύστημα υγείας μας και μια σοβαρή αδικία για τις κοινότητές μας. Επιβάλλεται να επανεξετάσετε το νομοσχέδιο και να διασφαλίσετε τη βιωσιμότητα των Κέντρων Πρόληψης, τα οποία έχουν αποδείξει την αξία τους όλα αυτά τα χρόνια.
https://www.ektepn.gr/activities/interventions/prevention
https://www.euda.europa.eu/drugs-library/european-drug-prevention-quality-standards-edpqs-toolkit-1-funding-and-decision-making_en
https://www.naac.org.cy/uploads/1c64a9380e.pdf
https://www.ektepn.gr/sites/default/files/2020-07/EDPQS%20QuickGuide_el.pdf
Τα Κέντρα Πρόληψης ανήκουν στις τοπικές Κοινότητες. Οποιαδήποτε πολιτική θέτει υπό αμφισβήτηση το έργο και την υπόστασή τους, ουσιαστικά αμφισβητεί την αξία και την υπόσταση των Κοινοτήτων, κατ’ επέκταση των ίδιων των πολιτών.
Η εκπαίδευση ποια θέση θα έχει στον ΕΟΠΑΕ; Εργαζόμενη πολλά χρόνια ως εθελόντρια αγγλικών σε θεραπευτική κοινότητα συνέχεια άκουγα τα μέλη να μου λένε ότι στη θεραπεία με κράτησαν τα εκπαιδευτικά. Κι αυτό το γνωρίζουμε όλοι. Είναι αναγκαίο να το λάβετε υπόψη σας και να δώσετε στην εκπαίδευση τη θέση που της αξίζει με θεσμοθετημένες δομές και λύνοντας το πρόβλημα των επιμορφωτών – που είναι καθηγητές επιπέδου – μετατρέποντας τις συμβάσεις τους σε πλήρους απασχόλησης γιατί έχουν πολλά να δώσουν.
Φαίνεται ότι αυτό είναι ένα καλό νομοσχέδιο και σίγουρα καλύπτει μια μεγάλη αναγκαιότητα. Είναι ευκαιρία να αποκατασταθούν αδικίες, λάθη και παραλείψεις. Δούλεψα στο ΚΕΘΕΑ ως επιμορφωτής 7 χρόνια. Το καθεστώς αυτό είναι απαράδεκτο και τώρα μπορείτε να το διορθώσετε με την πλήρη απασχόληση ατόμων που έχουν μεγάλη εμπειρία στην εκπαίδευση ευάλωτων κοινωνικών ομάδων και που στο εξωτερικό είναι περιζήτητοι και ακριβοπληρωμένοι ενώ εδώ τους δίνετε 6 ευρώ την ώρα. Στο χέρι σας είναι να εξαλείψετε αυτή την αδικία
Aμεση απόσυρση του απαράδεκτου αυτού νομοσχεδίου!
Άμεση απόσυρση του απαράδεκτο αυτού νομοσχεδίου!
Αρχικά,η τιτλοφόρηση του επί διαβουλεύσεως σχετικού νομοσχεδίου εγείρει ερωτηματικά, αφού η «ολοκλήρωση» μιας μεταρρύθμισης δημιουργεί τετελεσμένο. Έπειτα, και ως εκπαιδευτικός του ΚΕΔΑΔΥ Φλώρινας, εδώ και μία δεκαετία, είχα την τϋχη να συνεργαστώ με το Κέντρο Πρόληψης και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Φλώρινας. Με τους υπευθύνους του συγκεκριμένου Κέντρου αναλάβαμε από κοινού δράσεις, ενώ είμαι σε θέση να γνωρίζω την προσφορά τους στον μαθητικό πληθυσμό της περιοχής αλλά και της τοπικής οικογένειας σε σεμιναριακό, συμβουλευτικό, προληπτικό και παρεμβατικό επίπεδο, δίδοντας έμφαση στην ολιστική προσέγγιση με ατομοκεντρικά στοχευμένα χαρακτηριστικά.Απορίας άξιον που δεν συμπεριλαμβάνονται τα Κέντρα…
Δεν συμφωνώ καθόλου με το νομοσχέδιο το οποίο πρόκειται να τεθεί στην χώρα μας, καθώς με τα κέντρα πρόληψης είχα πάρει βοήθεια στις περισσότερες σχολικές τάξης για διαφορά θέματα που βιώνω πλέον στην καθημερινότητα μου ως ενήλικη,όπως για το κάπνισμα και το αλκοόλ, από τα οποία έχω μάθει να προστατεύομε και να βάζω ένα όριο. Θυμάμαι βέβαια μια φορά που είχαν επισκεφτεί το σχολείο μας για μια ολόκληρη εβδομάδα και μέσα από διαδραστικά παιχνίδια μας έμαθαν πως να διαχειριζόμαστε το άγχος μας και μπορώ να πω ότι εφαρμόζω τις τεχνικές τους μέχρι και σήμερα. Μη τι άλλο η κολλητή μου συνεργάστηκε μαζί τους δια προσωπικού για ένα οικογενειακό πρόβλημα που αντιμετώπιζε και βοηθήθηκε εξολοκλήρου για να φτιάξει την ψυχολογία της. Έτσι το κέντρο πρόληψης της πόλης μας κατάφερε να την επαναφέρει γρήγορα στην καθημερινότητα της χωρίς στρες και στεναχώρια.
Να συμπεριληφθούν και τα κέντρα πρόληψης, ως φορεις πρόληψης και να εξασφαλιστεί και η θέση των εργαζομένων που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους τόσα χρόνια. Είναι πολύτιμη η εμπειρία και η τεχνογνωσία τους.
Όπως γνωρίζουμε όταν πρέπει να γίνει μια αλλαγή, πάντα για το καλό όλων μας, γίνεται εν μέσω καλοκαιριού και όπως έχουμε βιώσει όλοι μας αυτές οι αλλαγές είναι πάντα οι πιο ανήθικες και βρώμικες.
Δομές και προγράμματα που λειτουργούν τόσα χρόνια με επιτυχία θέλουν τώρα να συγχωνευθούν σε ένα ΝΠΙΔ (ΜΗ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΚΌ). Που είναι η πρόληψη και η φροντίδα όταν η διακίνηση ουσιών και αλκοόλ και κάθε άλλου είδους εξάρτησης είναι ανεξέλεγκτη σε ανήλικους και μάλιστα μέσα σε σχολεία?
Εσείς που αποφασίζεται κάντε μια βόλτα από αυτές τις Δομές, δείτε το έργο που γίνεται, παρακολουθήστε την δουλειά των ανθρώπων που δίνουν και την ψυχή τους για να μπορέσουμε να σταθούμε στα πόδια μας μέσα σε αυτή τη σάπια κοινωνία που μας φυτέψατε. Παρακολουθήστε τις ολοκληρώσεις των παιδιών αλλά και των συγγενών τους που ολοκληρώνουν το κάθε πρόγραμμα και θα κλάψει και η καρδιά σας από το πόνο αλλά και τη χαρά αυτών των ανθρώπων.Μια επίσκεψη μόνο και θα καταλάβετε τι πάτε να γκρεμίσετε. Πιστέψτε με μόνο περήφανοι θα φύγετε από εκεί μέσα για το έργο που παράγουν αυτές οι δομές.
Να συμπεριληφθουν τα κέντρα πρόσληψης. Πρέπει όλοι να ενημερώνονται για τον σκοτεινό μονοπάτι των εξαρτήσεων ειδικότερα οι νέοι που την σημερινή εποχή ολοένα και περισσότερο θεωρούν τις εξαρτήσεις ως διαφυγή. Απαράδεκτη η κατάργηση κέντρων πρόσληψης των εξαρτήσεων!
Ο δημόσιος χαρακτήρας της ψυχικής υγείας πλήττεται με αυτό το νομοσχέδιο.
Στο πεδίο της εξάρτησης είναι επιτακτική ανάγκη να συνεχιστεί η λειτουργία των Κέντρων Πρόληψης που δεν προβλέπεται από το νομοσχέδιο. Οι δομές αυτές αποτελούν εδώ και δεκαετίες τον σημαντικότερο πυλώνα πρωτογενούς πρόληψης σε όλη τη χώρα.
Επιπρόσθετα, χρειάζεται να διασφαλιστεί η λειτουργία των στεγνών θεραπευτικών προγραμμάτων που προσφέρουν την πιο ολοκληρωμένη θεραπεία στα εξαρτημένα άτομα και τις οικογένειές τους. Αντ’ αυτού το νομοσχέδιο προωθεί τις μονάδες υποκατάστασης ως την βασική θεραπευτική πρόταση, αγνοώντας το σημαντικό έργο των δομών απεξάρτησης στα Ψυχιατρικά Νοσοκομεία Αττικής και Θεσσαλονίκης καθώς και στο ΚΕΘΕΑ.
Κατερίνα Φλωρά,
Επίκουρη Καθηγήτρια Κλινικής Ψυχολογίας
Το νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας»Ολοκλήρωση της Ψυχιατρικής μεταρρύθμισης» που τέθηκε εν μέσω θέρους σε ηλεκτρονική διαβούλευση δεν συμπεριλαμβάνει τα κέντα Πρόληψης τα οποία στηρίζουν τις οικογένειες και τα σχολεία. Μέσα από βιωματικά προγράμματα και τις σχολές γονέων παρέχουν ΔΩΡΕΑΝ στήριξη και γνώση τόσο στους γονείς , όσο και στους εκπαιδευτικούς.
Κραυγές αγωνίας για το μέλλον πολλών οικογενειών που δεν θα έχουν πλέον τις ίδιες ευκαιρίες και δυνατότητες να επωφεληθούν, βρίσκοντας κατανόηση, υποστήριξη και θεραπεία καθώς και
Μεγάλη εργασιακή επισφάλεια για τους εργαζόμενους!!!
40 χρόνια χτίζετε το ΚΕΘΕΑ και με ένα νομοσχέδιο αμφιβόλου αποτελεσματικοτητας πατε να το γκρεμισετε?Στο ΚΕΘΕΑ βρήκα μια οικογένεια που με στήριξε και συνάμα ένωσε τη δική μου οικογένεια. Πιο ΕΟΠΑΕ θα το κάνει αυτό?Το κάθε πρόγραμμα έχει τη δική του φιλοσοφία και τη δική του προσέγγιση.Γι αυτό ΌΧΙ στην ενοποίηση Ναι στη συνεχίσει του ΚΕΘΕΑ με περισσότερο θεραπευτικό προσωπικό και με περισσότερα κέντρα απεξάρτησης ανά την Ελλάδα για να σωθούν και αλλα παιδιά και οικογένειες στην κυριολεξία!
H γνωριμία μου με το κέντρο πρόληψης ξεκίνησε μέσα από τις σχολές γονέων και με βοήθησε να επικοινωνώ καλύτερα με την οικογένεια και με τον κοινωνικό μου κύκλο. Έμαθα να προσεγγίζω διάφορα θέματα πιο αποτελεσματικά. Συνειδητοποίησα ότι η πρόληψη είναι στάση ζωής που στηρίζεται στην κατανόηση, στον σεβασμό, στην επικοινωνία και σε κάθε άλλη ανθρώπινη αξία. Η μακροχρόνια εμπειρία και οι ικανότητες του προσωπικού των κέντρων πρόληψης έχουν βοηθήσει πολλούς νέους να απεξαρτηθούν. Στηρίξτε το έργο των στελεχών για να συνεχίσουν να προσφέρουν προς όφελος όλης της κοινωνίας. Ζητούμε τη διατήρηση των κέντρων πρόληψης της χώρας μας και μάλιστα την ενίσχυση και ενδυνάμωση της λειτουργίας τους , όπως και του ΟΚΑΝΑ, του ΚΕΘΕΑ και όλων των δημόσιων δομών απεξάρτησης. Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο ιδιωτικοποίησης των κέντρων πρόληψης.
Πρέπει να συμπεριληφθούν τα κέντρα πρόληψης και να προβλέπονται ως φορείς πρόληψης και να προβλεφθεί η εξασφάλιση των εργαζομένων τους.
Να συμπεριληφθούν τα κέντρα πρόληψης,να προβλέπονται ως φορείς πρόληψης και να προβλεφθεί η εξασφάλιση των εργαζομένων, που επί σειρά δεκαετιών προσφέρουν τις υπηρεσίες τους, την εμπειρία τους και την τεχνογνωσία τους.
Επιβάλλεται να υποστηρίξουμε τα κέντρα πρόληψης.
Αυτό το νομοσχέδιο που θέλετε να ψηφίσετε ,είναι καταστροφικό , ισοπεδωτικό και χωρίς κανένα λόγο . Το ΚΕΘΕΑ είναι , ένα μεγάλο σχολείο ζωής για όλους όσους το έχουν προσεγγίσει, για εμάς τους γονείς , για τα παιδιά μας , για την κοινωνία ολόκληρη .40 χρόνια προσφοράς , γνώσης , εμπειρίας , αξιοπρέπειας, καθαρής ζωής . Χωρίς λίστες αναμονής , χωρίς διακρίσεις εισοδηματικές , πολιτικές ή θρησκευτικές . Ανοίγει σε όλους την αγκαλιά του και τους χωράει όλους. Όχι μόνο δεν πρέπει να καταργηθεί αλλά θα πρέπει να ενισχυθεί περισσότερο. Το ΚΕΘΕΑ είναι παράδειγμα σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες που έχουν επισκεφτεί τους χώρους μας για να μπορέσουν να μεταφέρουν αυτό το πρότυπο στις χώρες τους . Μόνο η Ελλάδα δυστυχώς τρώει τα παιδιά της και προσπαθεί να τους στερήσει και την τελευταία ελπίδα για μια ΖΩΗ ΚΑΘΑΡΗ ΧΩΡΙΣ ΟΥΣΙΕΣ.
ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΚΕΘΕΑ. ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ…..
Το κεντρο προληψης εξαρτησεων ειναι πολυ σημαντικο για την χωρα μας καθως προσφερει βοηθεια καιστηριξη που σε οποιον την χρειαζεται. Πραγματοποιει προγραμματα προληψης στα σχολεια και εκτος απο αυτο ερχονται ειδικοι και μιλανε στα παιδια για το πως να αντιμετωπισουν το αγχος σε μια κρισιμη περιοδο οπως την περιοδο των πανελληνιων. Παρεχει συμβουλευτικη στηριξη σε ανθρωπους που το εχουν αναγκη και πραγματοποιοει πολλες δραστηριοτητες σχετικα με το αλκοολ και τις ουσιες ωστε να κρατησουν τους νεους μακρια απο αυτα
Η επαφη μου με τα Κεντρα Προληψης
ΣΕΙΡΙΟΣ στην Θεσ/νικη ξεκινησε απο τις Σχολες
Γονεων.
Η βοηθεια που εχω παρει ειναι ανεκτιμητη
Με βιωματικες ασκησεις μας εμαθαν
Πως να επικοινωνουμε καλυτερα
Πως να βαζουμε ορια
Πως να ΑΚΟΥΜΕ ΕΝΕΡΓΗΤΙΚΑ τα παιδια μας,
τους συντροφους μας,τους συνανθρωπους μας
και γενικα αποκτησαμε διαφορετικη οπτικη
σε ΟΛΑ τα θεματα που διαχειριζομαστε.
Η ΠΡΟΛΗΨΗ ΕΙΝΑΙ ΣΤΑΣΗ ΖΩΗΣ και στηριζεται
στην κατανοηση και στον ΣΕΒΑΣΜΟ.
Γι αυτο διεκδικουμε την ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ
Των ΚΕΝΤΡΩΝ ΠΡΟΛΗΨΗΣ σε ολοκληρη
την χωρα.Κρινεται απολυτως απαραιτητη
Η ΣΥΝΕΧΙΣΗ,Η ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΚΑΙ ΕΝΔΥΝΑΜΩΣΗ
της λειτουργιας τους.
Οπως και του ΟΚΑΝΑ του ΚΕΘΕΑ και ΟΛΩΝ
των ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΔΟΜΩΝ ΑΠΕΞΑΡΤΗΣΗΣ
Αμεση αποσυρση του νομοσχεδιου
Τα Κέντρα Πρόληψης στηρίζουν τις τοπικές κοινωνίες, στηρίζουν τις εκπαιδευτικές κοινότητες και ανταποκρίνονται άμεσα στις ανάγκες των σχολικών μονάδων. Ενημερώνουν, εκπαιδεύουν, επιμορφώνουν, ευαισθητοποιούν. Ως εκπαιδευτικός και Διευθύντρια σχολικής μονάδας εκφράζω τη θέση ενός συνόλου ανθρώπων που θεωρούμε ΑΝΑΓΚΑΙΑ όχι μόνο τη διατήρηση αλλά και την ενίσχυσή τους. Η ποιότητα της συνεργασίας μας με τους ανθρώπους που τα στελεχώνουν και η αποτελεσματικότητα των παρεμβάσεών τους συνιστούν την πιο ουσιαστική τεκμηρίωση αυτής της θέσης.
Καμία ανοχή στο νομοσχέδιο έκτρωμα για τη διάλυση και την ιδιωτικοποίηση της ψυχικής υγείας, πρόληψης και απεξάρτησης. ΑΠΟΣΥΡΕΤΕ ΤΟ ΤΩΡΑ!
Τα κέντρα πρόληψης είναι πάρα πολύ σημαντικά για τη σχολική κοινότητα και γενικότερα για την τοπική κοινωνία. Είμαι εκπαιδευτικός ΠΕ70 και διευθύντρια σε Δημοτικό και αρκετές φορές ζήτησα τη βοήθεια και τη συμπαράσταση των ψυχολόγων του κέντρου. Η ανταπόκριση ήταν άμεση και τα οφέλη πολλά. Μαθητές/τριες, γονείς και εκπαιδευτικοί ενημερώθηκαν και έγιναν ουσιαστικές παρεμβάσεις στο σχολείο.
Είναι ανεπίτρεπτο σε μια δύσκολη εποχή που βιώνουμε όπου ο σχολικός εκφοβισμός και τα άπειρα ψυχολογικά προβλήματα ταλαιπωρούν τα παιδιά μας, να καταργηθούν τέτοιοι φορείς που στέκονται πολύτιμοι αρωγοί στο έργο μας. Αντίθετα, πρέπει να υπάρχουν και να πολλαπλασιάζονται.
Λυπάμαι αφάνταστα που αναγκάζομαι να διαμαρτυρηθώ για τα αυτονόητα!!
Καμιά ανοχή στο νομοσχέδιο -έκτρωμα για τη διάλυση και την ιδιωτικοποίηση της ψυχικής υγείας, πρόληψης και απεξάρτησης.ΑΠΟΣΥΡΕ ΤΕ ΤΟ ΤΩΡΑ
Να συμπεριληφθούν τα Κέντρα Πρόληψης, να προβλέπονται ως φορείς πρόληψης και να προβλεφθεί η εξασφάλιση των εργαζομένων που επί σειρά δεκαετιών προσφέρουν τις υπηρεσίες τους, την εμπειρία και τεχνογνωσία τους.
Ότι σου δίνει ζωή δεν το απομακρύνεις! Η ελεύθερη επιλογή θεραπείας δεν πρέπει να εξαλειφθεί! Σαν μέλος του ΚΕΘΕΑ δεν μπορώ να καταλάβω αυτή την κίνηση! Ένας τρόπος καταπολέμησης των εξαρτήσεων θα ήταν η μη παρουσίαση σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης , στα ΜΜΕ αλλά σε αυτό έχετε όφελος. Με την ιδιωτικοποίηση θα διαλύσετε ότι έχει χτιστεί με κόπο , χρόνο! Αντί να αγκαλιάσετε τα κέντρα πρόληψης , να τα ενισχύσετε , να είστε δίπλα στον κάθε άνθρωπο κάνετε το αντίθετο!! Αλήθεια γνωρίζετε πως λειτουργούν; Τι καλό έχουν προσφέρει σε ανθρώπους που ήταν εξαρτημένα, στις οικογένειες τους; Μόνο απορίες και άγχος αβεβαιότητα για το μέλλον είναι αυτό το νομοσχέδιο. Πάρτε στα σοβαρά τους ανθρώπους που δίνουν καθημερινή μάχη! Καθίστε και ακούστε τους! Είναι κρίμα να γίνονται όλα για τα χρήματα και όχι για το καλό των ανθρώπων. ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ από την ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ!
Τα Κέντρα Πρόληψης γιατί δεν συμπεριλαμβάνονται; Να προβλεφθεί η συνέχιση τους και να εξασφαλιστουν οι εργαζόμενοι σε αυτά! Πρόκειται για έναν θεσμό με θετικό πρόσημο στην τοπική κοινωνία!
Να συμπεριληφθούν τα Κέντρα Πρόληψης, να προβλέπονται ως πιστοποιημένοι φορείς πρόληψης και να ληφθεί μέριμνα για την εξασφάλιση των εργαζομένων που τόσα χρόνια προσφέρουν τις εξειδικευμένες υπηρεσίες τους και έχουν γνώσεις και εμπειρία.
Απαράδεκτη και δείγμα κοινωνικής αναλγησίας η οποία σκέψη που οδηγεί σε κλείσιμο η υποβάθμιση αυτών των δομων
Η συνδρομή των Κέντρων Πρόληψης είναι πολύ σημαντική για τις τοπικές κοινωνίες και δεν πρέπει να να περάσει απαρατήρητη!Αντιθέτως μάλιστα,με την αύξηση των προβλημάτων που μαστίζουν την κοινωνία επιβάλλεται η ενίσχυση των Κέντρων Πρόληψης Ψυχικής Υγείας. Θα αναφερθώ στην συνεργασία μου ,ως εκπαιδευτικός, με το ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΤΩΝ ΕΞΑΡΤΗΣΕΩΝ & ΠΡΟΑΓΩΓΗΣ ΤΗΣ ΨΥΧΟΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ «ΕΛΠΙΔΑ».Η πρώτη μας συνεργασία ήταν το 2017 όπου υπήρχαν προβλήματα στις σχέσεις και στην επικοινωνία των μαθητών συμπεριλαμβανομένης της τάξης μου.Το Κέντρο ΕΛΠΙΔΑ βοήθησε στην διεξαγωγή σεμιναρίου για την επιμόρφωση όλων των εκπαιδευτικών σε θέματα πρόληψης και διαχείρησης θεμάτων ψυχικής υγείας.Στη συνέχεια το κέντρο <> με βοήθησε στην εφαρμογή προγράμματος στην τάξη με καταπληκτικά αποτελέσματα!Έκτοτε έχω πραγματοποιήσει άλλα δύο προγράμματα ψυχικής υγείας σε τάξεις πάντα με την συνδρομή της <>.Επίσης είχα την τύχη να συμμετάσχω σαν γονέας σε διαδικτυακή ενημέρωση που οργάνωσε η <> στην περίοδο του κοβιντ σε σχέση με την ψυχική υγεία των εφήβων την εποχή του κόβιντ.
Να συμπεριληφθούν τα Κέντρα Πρόληψης. Η βοήθεια τους όλα αυτά τα χρόνια είναι πολύτιμη. Θα πρέπει να εξασφαλιστούν επίσης οι εργαζόμενοι σε αυτά, οι οποίοι τόσα χρόνια προσφέρουν τις υπηρεσίες τους και είναι κοντά σε όποιον τους έχει ανάγκη.
Να συμπεριληφθούν τα Κέντρα Πρόληψης και να προβλεφθεί η εξασφάλιση των εργαζομένων, οι οποίοι αποτελούν πολύτιμο κεφάλαιο για την ψυχική υγεία καθώς έχουν λάβει εξειδικευμένη, ακριβή εκπαίδευση και διαθέτουν εμπειρία και τεχνογνωσία για να δύνανται να ασχοληθούν με την καλή ψυχική υγεία του παιδιού και κατ επέκταση την πρόληψη της εξάρτησης.
Να συμπεριληφθούν τα κέντρα πρόληψης και να εξασφαλιστούν οι άνθρωποι που για χρόνια προσφέρουν πολύτιμες υπηρεσίες.
Διαβάζοντας το ΣΝ διαπίστωσα ότι δεν αναφέρεται πουθενά σε κέντρα/ομάδες στήριξης της οικογένειας. Από προσωπική εμπειρία, γνωρίζω ότι τόσο το ΚΕΘΕΑ όσο και το 18 Άνω (για τα υπόλοιπα δεν γνωρίζω για αυτό δεν αναφέρομαι συγκεκριμένα) λειτουργούν ομάδες υποστήριξης του οικογενειακού περιβάλλοντος. Η θεραπεία ενός εξαρτημένου ατόμου δεν είναι μόνο μία προσωπική υπόθεση, είναι και κάτι που επηρεάζει πολύ το στενό περιβάλλον του ατόμου και η στήριξη αυτών είναι βοηθητική τόσο για τους ίδιους όσο και για το εξαρτημένο άτομο. Πολλές φορές ζητά βοήθεια πρώτα ένα συγγενικό πρόσωπο και μετά το εξαρτημένο άτομο. Η βοήθεια που παίρνει ένα συγγενικό πρόσωπο μπορεί να συμβάλει σημαντικά στο να ζητήσει βοήθεια το εξαρτημένο άτομο. Καταλήγοντας, θεωρώ ότι στο ΣΝ πρέπει να γίνει σαφής αναφορά στον Σκοπό του ΕΟΠΑΕ η ίδρυση και λειτουργία ομάδων στήριξης της οικογένειας. Είναι κάτι που ήδη υφίσταται άρα λοιπόν πρέπει να διατηρηθεί
Άμεση απόσυρση του άδικου αυτού νομοσχεδίου!
τα κέντρα πρόληψης είναι πάρα πολύ σημαντικά για την κοινότητα. είμαι εκπαιδευτικός και διευθύντρια σε Λύκειο. ως εκπαιδευτικός υπήρξα σύμβουλος σχολικής ζωής και μόλις μου ανατέθηκε ο ρόλος από τον διευθυντή μου, ζήτησα βοήθεια, συμβουλές από το κέντρο πρόληψης της κοινότητάς μου και μου δόθηκε αμέριστη βοήθεια. ως διευθύντρια, χρειάστηκε τις ψυχολόγους του κέντρου για να επιλύσω προβλήματα που υπήρξαν στη σχολική μονάδα. επίσης, με τη συμμετοχή τους λειτούργησε σχολή γονέων στο Λύκειο, από την οποία οι γονείς είχαν πολλαπλά οφέλη. την επόμενη σχολική χρονιά θα γίνει μια πιο ουσιαστική παρέμβαση στο σχολείο.
είναι απίστευτο σε μια εποχή που η κοινωνία πονάει, οι μαθητές και μαθήτριες έχουν πολλά ψυχολογικά προβλήματα, να καταργηθούν τέτοιοι φορείς που στέκονται πολύτιμοι αρωγοί στο έργο μας. αντίθετα, πρέπει να υπάρχουν και να πολλαπλασιάζονται. με λύπη μου και απογοήτευση παρακολουθώ τις εξελίξεις στον χώρο της πρόληψης.
Εάν θέλετε να θεωρείστε κράτος δικαίου και ισονομίας, θα πρέπει άμεσα να αποσύρετε το νομοσχέδιο, εκτός και εάν συνειδητά αυτό αποτελεί άλλο ένα μέτρο το οποίο οδηγεί στη μείωση του ελληνικού πληθυσμού (γιατί ας μη γελιόμαστε οι αυτοκτονίες θα εκτοξευτούν, καθώς και η χρήση ναρκωτικών αφού αποτελεί την ψεύτικη διέξοδο πολλών ευαίσθητων ανθρώπων που δεν μπορούν να επιβιώσουν στο «σύστημα») και στην υποδούλωσή του καθώς θα αυξηθεί η εκδήλωση ψυχικών ασθενειών (με ό,τι αυτό συνεπάγεται).
Άρθρο 29. ίδρυση νομικού προσώπου ιδιωτικού δικαίου με την επωνυμία «ΕΟΠΑΕ»-Ένταξη δομών, μονάδων, υπηρεσιών και προγραμμάτων ΟΚΑΝΑ και ΚΕΘΕΑ- Ένταξη λοιπών δημόσιων μονάδων απεξάρτησης
Μεταξύ άλλων στο άρθρο 29 αναφέρεται «συμβάσεις κάθε είδους και προγραμματικές συμφωνίες που έχουν συναφθεί μεταξύ τρίτων προσώπων, φυσικών ή νομικών, και του «Ο.ΚΑ.ΝΑ» και του «ΚΕ.ΘΕ.Α.» και εκτελούνται έως την έναρξη ισχύος του παρόντος από αυτά, καθώς και συμβάσεις που αφορούν και εκτελούνται από τις θεραπευτικές μονάδες, τα τμήματα και τα προγράμματα της παρ. 1, συμπεριλαμβανομένων και συμβάσεων για την υλοποίηση προγραμμάτων που χρηματοδοτούνται ή συγχρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση ή διεθνείς οργανισμούς, εκτελούνται από τον Ε.Ο.Π.Α.Ε. υπό καθεστώς καθολικής διαδοχής ως προς τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις που έχουν αναληφθεί, από την ημερομηνία έναρξης λειτουργίας του Ε.Ο.Π.Α.Ε.»
Όπως προαναφέρθηκε είναι αναγκαίο να καθορίζεται με σαφήνεια στο νομοσχέδιο η σχέση που θα διέπει πλέον τον ΕΟΠΑΕ με τα Κέντρα Πρόληψης των Εξαρτήσεων μετά την κατάργηση του ΟΚΑΝΑ δεδομένου ότι αυτά κατά βάση επιτελούν το συνολικό έργο της πρόληψης των εξαρτήσεων σε όλη τη χώρα.
Σε μία χώρα με τόσα κενά στον τομέα της ψυχικής υγείας, η αναμφισβήτητη ανάγκη δημιουργίας φορέων πρόληψης και η στήριξη και η εξασφάλιση των ήδη υπαρχόντων φορέων και των εργαζομένων των Κέντρων Πρόληψης είναι αυτονόητη.
Το νομοσχέδιο για την Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση που αφορά στις Υπηρεσίες Πρόληψης και Αντιμετώπισης των Εξαρτήσεων απέχει παρασάγγας από το να δύναται να αντιμετωπίσει προβλήματα εξάρτησης και να συμβάλλει στην πρόληψη, την αντιμετώπιση της εξάρτησης και την απεξάρτηση ανθρώπων.
Η εξάρτηση είναι ανθρώπινη συμπεριφορά κι απαιτεί διεπιστημονική προσέγγιση. Μονομερώς κι αποσπασματικά δεν μπορούμε ούτε να καταλάβουμε μία ανθρώπινη συμπεριφορά, ούτε και να προστατέψουμε τον άνθρωπο που την εκδηλώνει.
Στο πλαίσιο του νομοσχεδίου προάγεται το ιατροκεντρικό μοντέλο αντιμετώπισης που διαχειρίζεται ως υποκείμενα – χρήστες ουσιών και όχι ανθρώπους που έχουν μια συμπεριφορά εξάρτησης και μπορεί να μη σχετίζεται με βιολογικούς παράγοντες. Κι αν είναι δύσκολο να κατανοήσουμε μια ανθρώπινη συμπεριφορά και να βρούμε το γιατί έχει εκδηλωθεί, το να τη θεραπεύσουμε είναι τιτάνια πιο δύσκολο.
Τα άρθρα του νομοσχεδίου είναι χωρίς επιστημονική μελέτη και τεκμηρίωση, είναι ακραία μη διεπιστημονικά και δεν λαμβάνουν υπόψη τα διεθνή και ευρωπαϊκά εργαλεία, το έργο και τις καλές πρακτικές στο αντικείμενο της πρόληψης της εξάρτησης και την απεξάρτηση.
Επίσης στα Όργανα Διοίκησης (Διοικητικό Συμβούλιο και Επιστημονικό Συμβούλιο δεν συμπεριλαμβάνονται επαγγελματίες Επιστημών Υγείας Ανθρωπιστικών, Κοινωνικών με εξειδίκευση και αποδεδειγμένη εμπειρία εργασίας στο αντικείμενο των εξαρτήσεων και της Απεξάρτησης.
Αποτελεί επίσης έλλειμμα που δεν συμπεριλαμβάνονται στην σύνθεση των Οργάνων Διοίκησης επαγγελματίες της Ψυχικής Υγείας Παιδιών και Εφήβων και επαγγελματίες διαφορετικών προσεγγίσεων για τις εξαρτήσεις.
Για να υπάρξει επιστημονικό έργο σε θέματα υγείας ανθρώπων και για την επίτευξη των στόχων του νομοσχεδίου, όλα τα μέλη των Οργάνων Διοίκησης πρέπει να έχουν εξειδίκευση και αποδεδειγμένη εμπειρία εργασίας στο αντικείμενο των Εξαρτήσεων και της Απεξάρτησης και όχι να γίνεται η τοποθέτησή τους με κριτήρια κομματικά- συνδικαλιστικά ή άλλα συναφή.
Ένας άρρωστος οργανισμός είναι αδύνατο να θεραπεύσει ανθρώπους κι άρρωστος είναι εκείνος που στερείται τη ρώμη που του δίνει η γνώση.
Άρθρο 29.
Μεταξύ άλλων στο άρθρο 29 αναφέρεται «συμβάσεις κάθε είδους και προγραμματικές συμφωνίες που έχουν συναφθεί μεταξύ τρίτων προσώπων, φυσικών ή νομικών, και του «Ο.ΚΑ.ΝΑ» και του «ΚΕ.ΘΕ.Α.» και εκτελούνται έως την έναρξη ισχύος του παρόντος από αυτά, καθώς και συμβάσεις που αφορούν και εκτελούνται από τις θεραπευτικές μονάδες, τα τμήματα και τα προγράμματα της παρ. 1, συμπεριλαμβανομένων και συμβάσεων για την υλοποίηση προγραμμάτων που χρηματοδοτούνται ή συγχρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση ή διεθνείς οργανισμούς, εκτελούνται από τον Ε.Ο.Π.Α.Ε. υπό καθεστώς καθολικής διαδοχής ως προς τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις που έχουν αναληφθεί, από την ημερομηνία έναρξης λειτουργίας του Ε.Ο.Π.Α.Ε.»
Όπως προαναφέρθηκε είναι αναγκαίο να καθορίζεται με σαφήνεια στο νομοσχέδιο η σχέση που θα διέπει πλέον τον ΕΟΠΑΕ με τα Κέντρα Πρόληψης των Εξαρτήσεων μετά την κατάργηση του ΟΚΑΝΑ δεδομένου ότι αυτά κατά βάση επιτελούν το συνολικό έργο της πρόληψης των εξαρτήσεων σε όλη τη χώρα.
Μεταξύ άλλων στο άρθρο 29 αναφέρεται «συμβάσεις κάθε είδους και προγραμματικές συμφωνίες που έχουν συναφθεί μεταξύ τρίτων προσώπων, φυσικών ή νομικών, και του «Ο.ΚΑ.ΝΑ» και του «ΚΕ.ΘΕ.Α.» και εκτελούνται έως την έναρξη ισχύος του παρόντος από αυτά, καθώς και συμβάσεις που αφορούν και εκτελούνται από τις θεραπευτικές μονάδες, τα τμήματα και τα προγράμματα της παρ. 1, συμπεριλαμβανομένων και συμβάσεων για την υλοποίηση προγραμμάτων που χρηματοδοτούνται ή συγχρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση ή διεθνείς οργανισμούς, εκτελούνται από τον Ε.Ο.Π.Α.Ε. υπό καθεστώς καθολικής διαδοχής ως προς τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις που έχουν αναληφθεί, από την ημερομηνία έναρξης λειτουργίας του Ε.Ο.Π.Α.Ε.»
Όπως προαναφέρθηκε είναι αναγκαίο να καθορίζεται με σαφήνεια στο νομοσχέδιο η σχέση που θα διέπει πλέον τον ΕΟΠΑΕ με τα Κέντρα Πρόληψης των Εξαρτήσεων μετά την κατάργηση του ΟΚΑΝΑ δεδομένου ότι αυτά κατά βάση επιτελούν το συνολικό έργο της πρόληψης των εξαρτήσεων σε όλη τη χώρα.
Απαράδεκτη κάθε σκέψη για κατάργηση των κέντρων πρόληψης των εξαρτήσεων!
Η συνεργασία μου ως εκπαιδευτικός της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με το κέντρο «Ελπίδα» της ανατολικής Θεσσαλονίκης ήταν άριστη και αποτελεσματική. Τα βιωματικά σεμινάρια έχουν βοηθήσει και στηρίξει πολλαπλώς μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς. Κρίνεται απολύτως αναγκαία η συνέχιση λειτουργίας τους σε δημόσια και δωρεάν βάση!
Να συμπεριληφθούν τα Κέντρα Πρόληψης, να προβλέπονται ως φορείς πρόληψης και να προβλεφθεί η εξασφάλιση των εργαζομένων που επί σειρά δεκαετιών προσφέρουν τις υπηρεσίες τους, την εμπειρία και τεχνογνωσία τους.