Άρθρο 05: Μεταβατικές διατάξεις

1. Η Άδεια άσκησης επαγγέλματος χορηγείται επιπλέον:
α. στους κατόχους Άδειας παρακολούθησης προγράμματος επαγγελματικής κατάρτισης πληρωμάτων ασθενοφόρου (Π.Ε.Κ.Π.Α.) του ΕΚΑΒ σε συνδυασμό με την αποδεδειγμένη τουλάχιστον δεκαπενταετή (15ετή ) προϋπηρεσία ως πλήρωμα ασθενοφόρου, με την προσκόμιση βεβαίωσης κύριας ασφάλισης των αντίστοιχων Φορέων.
β. στους κατόχους Βεβαίωσης Επαγγελματικής Κατάρτισης (Β.Ε.Κ.) σε συνδυασμό με αποδεδειγμένη τουλάχιστον πενταετή (5ετή) προϋπηρεσία ως πλήρωμα ασθενοφόρου, με την προσκόμιση βεβαίωσης κύριας ασφάλισης των αντίστοιχων Φορέων, δεδομένου ότι με την παρακολούθηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων του ΕΚΑΒ σε συνδυασμό με την αποκτηθείσα εμπειρία εκ της μακρόχρονης απασχόλησης ως πλήρωμα ασθενοφόρου αναπληρώνεται η εκπαίδευση που παρέχεται με τη φοίτηση και αποφοίτηση στο ΙΕΚ του ΕΚΑΒ.
γ. στους εργαζόμενους με ειδικότητα Πληρώματος Ασθενοφόρου, με αποδεδειγμένη συνεχή προϋπηρεσία τουλάχιστον είκοσι (20) ετών, με την προσκόμιση βεβαίωσης κύριας ασφάλισης από τους αντίστοιχους Φορείς.

2. Η ρύθμιση της παραγράφου 1 του παρόντος άρθρου περιλαμβάνει τα πρόσωπα που πληρούν την οριζόμενη προϋπηρεσία από την έναρξη ισχύος της παρούσας απόφασης μέχρι την 30-06-2015.

Η ισχύς της παρούσας απόφασης αρχίζει από τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Η παρούσα να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

  • 13 Μαΐου 2015, 17:27 | Κυπριωτης Σπυρος

    Είμαι διασωστης εδώ και 12 χρονιά έχω τελείωση ΙΕΚ ΕΚΑΒ θα ήθελα να πω ότι η άδεια ασκήσεως επαγγέλματος επισύρει αναβαθμισμένες υποχρεώσεις και δεξιότητες σας παραθέτω μερικά από το προεδρικό διάταγμασθενούς με:
    α) χρήση αυχενικού κολάρου (περιλαίμιου),
    β) χρήση σανίδας πολυτραυματία,
    γ) χρήση στρώματος πολυτραυματία,
    δ) χρήση κοίλου ή διαιρούμενου φορείου,
    ε) χρήση φορείου τροχήλατου,
    στ) χρήση καρέκλας τροχήλατης,
    ζ) χρήση σκελετικής έλξης,
    η) χρήση γιλέκου απεγκλωβισμού,
    θ) διενέργεια επείγοντος απεγκλωβισμού βάσει ανα−
    λόγου πρωτοκόλλου,
    ι) χρήση αεροναρθηκών.
    7. Τοποθέτηση περιφερικών φλεβικών γραμμών και
    χορήγηση υγρών όπου απαιτείται.
    8. Διατήρηση θερμοκρασίας σώματος του ασθενούς.
    9. Βασική υποστήριξη της ζωής (Καρδιοαναπνευστική
    Αναζωογόνηση).
    10. Εφαρμογή και χρήση αυτόματου εξωτερικού απι−
    νιδωτή.
    11. Παρακολούθηση λειτουργίας συσκευών έγχυσης
    υγρών και τυχουσών παροχετεύσεων.
    12. Λήψη μέτρων για την ασφάλεια του ασθενούς και
    του διασώστη.
    13. Μέτρα ασηψίας−αντισηψίας του χώρου και των
    εξαρτημάτων των μέσων διακομιδής.
    14. Παρακολούθηση της λειτουργίας συσκευών εξο−
    πλισμού των μέσων διακομιδής καθώς και αναφορά
    πιθανών βλαβών αυτών.
    15. Φροντίδα για τον άρτιο εξοπλισμό του μέσου
    διακομιδής.
    16. Διακομιδή ασθενούς στον κατάλληλο υγειονομικό
    σχηματισμό, με την κατάλληλη κατά περίσταση ταχύτη−
    τα, την χρήση ηχητικών και φωτεινών βοηθημάτων όταν
    αυτό κρίνεται αναγκαίο, πάντα όμως ακολουθώντας τον
    κώδικα οδικής κυκλοφορίας.
    17. Λήψη και διαχείριση τηλεφωνικών κλήσεων και πα−
    ροχή οδηγιών για πρώτες βοήθειες σε πολίτες.
    18. Επικοινωνία με το συντονιστικό κέντρο.
    19. Λήψη ηλεκτροκαρδιογραφήματος με εντολή ια−
    τρού.
    20. Βοήθεια στο γιατρό:
    α) σε επείγουσες ιατρικές ενέργειες (συρραφή τραύ−
    ματος, ενδοτραχειακή διασωλήνωση κ.λπ.),
    β) σε χορήγηση φαρμάκων,
    γ) σε εξειδικευμένη υποστήριξη της ζωής.

    και άλλες τεχνικές.Όλα αυτά θέλουν γνώση άρα ΙΕΚ ΕΚΑΒ και δουλειά καμπίνας και συνεχιζόμενη εκπαίδευση και εντός και εκτός .Οι διασώστες αποφοιτοι ΙΕΚ-ΕΚΑΒ που εργάζονται ανελλιπώς στα ασθενοφόρα,είναι αδιαμφισβήτητα εκείνοι που δικαιούνται εκ των πραγμάτων την άδεια για όλους τους υπολοίπους συναδέρφους να υπάρχει διαβάθμιση της άδειας με διακριτό καθηκοντολόγιο και πλεονεκτήματα ανάλογα με την αντιστοίχηση βεβαίωση(ΠΕΚΠΑ) και προσόντα .Τελος να υπάρχει επιπλέον για όλους οσους φέρουν την άδεια ανά τακτά χρονικά διαστήματα ελενχος επάρκειας της άδειας του.

  • 12 Μαΐου 2015, 10:52 | ανεστης κουκουρικος

    η αδεια ασκησης επαγγελματος κατοχυρωνει οσους ασκουν το επαγγελμα εναντι του νομου.θα δωσει την δυνατοτητα να εχουν ασφαλιση αστικης ευθυνης εναντι αγωγων στους εργαζομενους.να μειωθουν τα χρονια εμπειριας που ζητουνται.μετα την εκδοση της αδειας να γινει διαβαθμιση των πληρωματων σε βασικο διασωστη σε ενδιαμεσο διασωστη και σε τεχνικο διασωστη,μετα απο αξιολογηση και αναλογα το επιπεδο εκπαιδευσης,εμπειριας κλπ.φυσικα να δοθει δυνατοτητα σε ολους να εκπαιδευτουν στο ταχυριθμο ιεκ του εκαβ.υπαρχουν εργαζομενοι που εκαναν αιτηση και απορριφθηκε γιατι εχουν τιτλο σπουδων α κυκλου καθως και γιατι δεν μπορουν λογω αποστασης να βρεθουν οπου λειτουργουν τα ιεκ του εκαβ.

  • 12 Μαΐου 2015, 10:53 | Αναστασία Ζυγούρα

    Για την χορήγηση άδειας άσκησης επαγγέλματος γενικά ισχύει ότι:
    1) χορηγείται σε κατόχους τίτλου σπουδών μετά από εξετάσεις
    2) υπάρχει η δυνατότητα να υπάρχουν διαφορετικές διαβαθμίσεις ανά κλάδο (π.χ. νοσηλευτές, βοηθός νοσηλευτή) ανάλογα με το επίπεδο της εκπαιδευτικής βαθμίδας (ΑΕΙ, ΤΕΙ, ΙΕΚ) από την οποία αποφοίτησε
    3) στόχος είναι η ανάπτυξη του επαγγέλματος και η αναβάθμιση του
    4) η συγκεκριμένη ειδικότητα έχει και συγκεκριμένες υποχρεώσεις (όπως περιγράφονται στο ΠΔ)
    Η άδεια «Διασώστη – πλήρωμα ασθενοφόρου» πρέπει να χορηγείται στους πιστοποιημένους απόφοιτους ΙΕΚ και ως μεταβατική διάταξη να δίνεται η δυνατότητα στους ήδη εργαζομένους στο ΕΚΑΒ που επιθυμούν, να παρακολουθήσουν ταχύρυθμο τμήμα ΙΕΚ. Για τους υπολοίπους θα πρέπει να υπάρχει άλλη διαβάθμιση (π.χ. πλήρωμα ασθενοφόρου). Στο μέλλον μπορεί να έχουμε αποφοίτους από ανώτερη βαθμίδα εκπαίδευσης – αυτοί τι άδεια θα πάρουν?

  • 12 Μαΐου 2015, 09:32 | ΘΕΌΔΩΡΟΣ

    Ας ακολουθήσουμε τα πρότυπα του εξωτερικού αλλά και άλλων επαγγελμάτων εντός π.χ. νοσηλευτική, τα αποία διακρίνουν τους υπαλλήλους ανάλογα με την εκπαιδευτική τους βαθμίδα. Θα ήθελα λοιπόν, να σας προτείνω την έκδοση μιας αδειας η οποία όμως θα διαβαθμίζεταισε δυο κατηγορίες ώστε να αναδεικνύουν την εκπαίδευση. Πιο συγκεκριμένα, η πρώτη θα αναφέρεται σε αυτούς που με καποιο τρόπο έχουν πιστοποιήσει τις επαγγεματικές -θεωρητικές και πρακτικές- δεξιότητες και θα χαρακτηρίζονται ως διασώστες-πλήρωμα ασθενοφόρου ως αναγράφει το πτυχίο ΟΕΕΚ -εδώ θυμίζω ότι πρόκειται για μεταδευτεροβάθμια εκπαίδευση. Η δεύτερη σε εκείνους που δεν έχουν την παραπάνω πιστοποίηση και έχουν οποιαδήποτε σχέση εργασίας -π.χ. οδηγοί- με τον φορέα, και θα χαρακτηρίζονται ως πληρώματα ασθενοφόρου-απολυτήριο λυκείου και Γ κατηγορίας δίπλωμα οδήγησης.

  • 12 Μαΐου 2015, 08:58 | ξυπνηστε

    ΜΗΝ ΣΑΣ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ, ΤΑ ΙΕΚ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΑ ΤΑ ΕΧΟΥΝ ΞΕΦΤΙΛΙΣΕΙ, ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΑΣΥΝΑΡΤΗΣΙΕΣ ΠΕΡΙ ΚΑΤΗΡΤΙΣΜΕΝΩΝ ΤΙΣ ΛΕΝΕ ΚΑΙ ΟΙ ΑΠΟΦΟΙΤΟΙ ΑΕΙ ΓΙΑ ΤΑ ΙΕΚ.
    ΛΕΝΕ ΕΜΕΙΣ ΕΧΟΥΝ ΤΕΛΕΙΩΣΕΙ ΣΧΟΛΗΣ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΟΧΙ ΨΕΥΔΟΚΑΤΑΡΤΙΣΗ.
    ΤΑ ΕΚΑΒ ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝ ΣΧΟΛΕΣ 3 ΕΤΩΝ, ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ ΜΠΟΥΡΔΟΛΟΓΙΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΣΕ ΕΧΟΥΝ ΣΤΟ ΠΑΡΚΙΝΓΚ.
    ΕΝΑ ΔΙΠΛΩΜΑ Γ ΘΕΣ ΚΑΙ 6 ΜΗΝΕΣ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ. ΤΙΠΟΤΑ ΑΛΛΟ.
    ΕΙΜΑΙ ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΟΣ ΕΔΩ ΚΑΙ ΧΡΟΝΙΑ, ΕΝΩΘΕΙΤΕ ΜΕ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΦΤΑΙΧΤΗ ΤΟ ΥΠΕΠΘ, ΠΟΥ ΜΑΣ ΘΕΩΡΕΙ ΛΥΚΕΙΟ ΓΙΑ ΝΑ ΠΡΟΩΘΕΙ ΚΑΠΟΙΟΥΣ ΑΓΡΑΜΜΑΤΟΥΣ ΤΩΝ ΑΕΙ

  • 12 Μαΐου 2015, 08:37 | ξυπνηστε

    ΔΕΝ ΣΑΣ ΔΙΝΟΥΝ ΑΔΕΙΑ ΑΣΚΗΣΕΩΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ ΓΙΑΤΙ ΤΕΛΕΙΩΣΑΤΕ ΙΕΚ. ΕΙΝΑΙ ΓΡΑΜΜΗ ΤΩΝ ΜΟΝΙΜΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ ΤΟΥ ΥΠΕΠΘ ΝΑ ΚΡΑΤΑΝΕ ΤΑ ΙΕΚ ΕΚΤΟΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΑΠΟ ΤΟ 1993. ΛΥΚΕΙΟ ΕΙΣΑΣΤΕ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΑ

  • 12 Μαΐου 2015, 07:57 | ΓΙΑΝΗΣ

    Υπαρχουν πολλα κενα και ενστασεις.σιγουρα δε μπορουμε να μπαινουμε σε εργασιακες αντιπαραθεσεις αλλα και να τα τσουβαλιαζουμε ολα δεν ειναι εξισου σωστο.Δηλαδη καποιος που δουλευει σε κεντρο υγειας(εστω και αν εχει τον απαιτουμενο χρονο) και δεν εχει κατσει ΠΟΤΕ του στην καμπινα να δωσει πρωτες βοηθειες κατα τη διακομιδη ασθενη,θα δικαιουται αδεια ασκησεως ενω καποιος με λιγοτερα χρονια ως πληρωμα ασθενοφορου στο ΕΚΑΒ δεν θα δικαιουται?ΔΙΑΒΑΘΜΙΣΗ,ΣΥΝΕΧΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ,και νομιζω μια απο τις ορθοτερες προτασεις ειναι (αναδημοσιευω)΄΄6 Μαΐου 2015, 10:43 | ΦΩΤΗΣ ΜΠΑΞΕΒΑΝΗΣ Η άδεια ασκήσεως επαγγέλματος επισύρει αναβαθμισμένες υποχρεώσεις και δεξιότητες, αλλά και μισθολογικά δικαώματα. Υπάρχει ο κίνδυνος όσοι την επιζητούν χωρίς να έχουν τα προσόντα να εκτεθούν ανεπανόρθωτα.
    Μια λύση που θα μπορούσε να σκεφτεί το Υπουργείο, πιστεύω ότι είναι η διαβάθμιση της άδειας με διακριτό καθηκοντολόγιο και πλεονεκτήματα, αναλόγως την προυπηρεσία και τη συμμετοχή σε διάφορα προγράμματα κατάρτησης όπως λόγου χάρη το 9μηνο Π.Ε.Κ.Π.Α.

  • 11 Μαΐου 2015, 22:47 | ΓΚΙΝΑΚΗ ΑΓΓΕΛΙΚΗ

    Δεν μπορω να κατανοήσω το β :αρκει να εχεις πτυχίο οποιασδήποτε ειδικότητας ιέκ και 5 έτη προυπηρεσία ως πλήρωμα(σε ιδιωτικό ή δημόσιο) για να πάρεις άδεια?
    εαν κατάλαβα καλά τότε:
    1.θεώρω οτι με αύτο το τρόπο νομιμοποιείτε τις ιδιωτικές κλινικές να προσλαμβάνουν ανειδίκευτους ως πληρώματα ασθενοφόρων.(ένας απο τους λόγους που θέλουμε την άδεια ειναι για να μην υπάρχει στο δρόμο ασθενοφόρο του οποίου το πλήρωμα να μην ειναι απο τα ΙΕΚ ΕΚΑΒ)
    2.τα άτομα με την ειδικότητα ΙΕΚ ΕΚΑΒ θα μπορούν να απορροφηθούν μόνο απο το ΕΚΑΒ(λίγες θέσεις και οι προκηρύξεις σπανίζουν) με μικρες πιθανότητες πρόσληψης γιατί οι προαναφερόμενοι οδηγοί θα έχουν ισότιμη άδεια και μεγαλύτερη εμπειρία-προυπηρεσία που θα αυξάνει τα συνολικά τους μόρια.
    3.Πως ακριβώς εκπαιδευέται ο συγκεκριμένος οδηγος?
    -Δουλεύουν ως οδηγοί με συνοδηγό έναν νοσηλευτή(εαν η κλινική είναι «ευσυνείδητη»)
    ο οδηγός δεν έρχεται καθόλου σε επαφή με τον ασθενή.τα κανει «ολα» ο συνοδηγός.
    -τα ασθενοφόρα των ιδιωτικών κλινικών απαγορεύεται να διακομίσουν επείγοντα περιστατικά(αρμοδιότητα ΜΟΝΟ του ΕΚΑΒ,οπότε σε τι θα εκπαιδεύονται?)
    -Μέσα στο ιδιωτικό ασθενοφόρο δεν γίνεται καμία νοσηλευτική παρέμβαση.Απλα ο ασθενής μεταφέρεται.
    4.Εχω πιστοποίηση ειδικότητας διασώστης-πλήρωμα ασθενοφόρου και εργάζομαι στο τμήμα επειγόντων ιδιωτικής κλινικής.μετά απο 5 χρόνια προυπηρεσίας θα δικαιούμαι να καταθέσω στην περιφέρεια για άδεια άσκησης επαγγελματος νοσηλευτή?

    Γενικότερα θεωρω ότι η άδεια άσκησης επαγγέλματος πέρα απο προνόμια-δικαιώματα εχει και υποχρεώσεις.οπότε όποιος αποφασίσει να καταθέσει τα απαιτούμενα για την άδεια θα έχει ήδη διαβάσει για να βγει στο δρόμο και να δουλέψει γιατί αυξάνονται οι υποχρεώσεις του και οι κυρώσεις που θα εχει.Η συνείδηση και ο επαγγελματισμός δεν έχει να κανει με Π.Ε.Κ.Π.Α ή ΙΕΚ αλλά με τον κάθε διασώστη χωριστά.Οπως ισχύει σε όλα τα επαγγέλματα.
    Μπορούν και οι κατα τόπους υπηρεσίες να δώσουν οποιαδήποτε παροχη(άδειες,ελαστικά ωράρια κ.τ.λ) ωστε οι παλαιοτεροι να καταρτιστούν και οι νεώτεροι να ενημερώνονται για τις εξελίξεις στον τομέα τισ προνοσοκομειακής φροντίδας

  • 11 Μαΐου 2015, 21:21 | DIASOSTHS

    Θέλω να εκφράσω τη διαφωνία μου όσον αφορά την 20(έτη) προϋπηρεσία. 1(ον): Τα χρόνια είναι πολλά. 2(ον): Στα έτη που θα ισχύουν ως προϋπηρεσία να υπάρχει μεταβατική περίοδος 2-3 έτη ώστε να είναι δίκαιο και να μην αποκλείει εργαζόμενους με την ίδια σχεδόν υπηρεσία .Ένα πλήρωμα που ο ένας από τον άλλον έχει διαφορά στην προϋπηρεσία του 1 ή 2 χρόνια ή και λιγότερο με ποια κριτήρια ο ένας από τους δύο θα κριθεί ανεπαρκής και δεν θα του δοθεί η δυνατότητα να πάρει την άδεια άσκησης επαγγέλματος όταν συμπληρώσει τα χρόνια. 3(ον): Στην επαρχεία δεν δόθηκε η ευκαιρία στα πληρώματα να παρακολουθήσουν τα ταχύρρυθμα όπως άλλοι την είχαν.
    Καλώ το υπουργείο να μην προβεί σε μια τόσο άδικη απόφαση εις βάρος των εργαζομένων και να μην βάλει στο περιθώριο ανθρώπους που έχουν δώσει τόσα πολλά και σε τόσο αντίξοες συνθήκες για την καλή λειτουργία του ΕΚΑΒ.

  • 11 Μαΐου 2015, 20:10 | ΑΛΕΞΗΣ

    Θα ήθελα να προτείνω τα εξής:
    Από το 2008, έτος έκδοσης του Π.Δ., θα πρέπει να υπάρχει προϋπηρεσία ΜΟΝΟ στους τομείς απασχόλησης που αναφέρονται στο Π.Δ.

    Εναρμόνιση δηλαδή με το Π.Δ. 62/2007 “Επαγγελματικά δικαιώματα των κατόχων διπλώματος του Οργανισμού Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (Ο.Ε.Ε.Κ.) επιπέδου Μεταδευτεροβάθμιας Επαγγελματικής Κατάρτισης της ειδικότητας «Διασώστης – Πλήρωμα Ασθενοφόρου» της ομάδας Υγείας του Τομέα «Υγείας – Αισθητικής – Κοινωνικών Υπηρεσιών».
    Στο Π.Δ. 62/2007 Άρθρο 2 «Τομείς απασχόλησης» αναφέρει τα εξής:
    Οι επαγγελματίες της ειδικότητας «Διασώστης – Πλήρωμα ασθενοφόρου» απασχολούνται στον προνοσοκομειακό χώρο σε:
    α) Ασθενοφόρα οχήματα.
    β) Κινητές Ιατρικές Μονάδες.
    γ) Κινητά Συντονιστικά Κέντρα για Μαζικές Καταστροφές.
    δ) Μηχανές ταχείας επέμβασης.
    ε) Οποιοδήποτε εναέριο μέσο που χρησιμοποιείται με σκοπό την διακομιδή ασθενούς.
    στ) Οποιοδήποτε πλωτό μέσο που έχει ως σκοπό την διακομιδή ασθενούς.
    ζ) Ομάδες αντιμετώπισης Μαζικών Απωλειών Υγείας.
    η) Οχήματα μικρού όγκου για πρώτες βοήθειες.

    Προτείνω:
    Στο 1 α), η αποδεδειγμένη (15ετή ) «προϋπηρεσία ως πλήρωμα ασθενοφόρου, με την προσκόμιση βεβαίωσης κύριας ασφάλισης των αντίστοιχων Φορέων» να περιλαμβάνει ως προϋπηρεσία από το 2008 έως το 2015 μόνο όσους εργάστηκαν στους τομείς απασχόλησης που αναφέρεται παραπάνω και όχι σε βοηθητικές ή άλλες θέσεις.
    Στο 1β), Το ίδιο και εδώ για την αποδεδειγμένη (5ετή ) προϋπηρεσία ως πλήρωμα ασθενοφόρου.
    Στο 1γ) Το ίδιο και εδώ για την αποδεδειγμένη (20ετή ) προϋπηρεσία ως πλήρωμα ασθενοφόρου.

    Επίσης προτείνω στο 2. Η πλήρωση της οριζόμενης προϋπηρεσίας , από 30-06-2015 να γίνει 30-06-2017, εφόσον ισχύσει η εναρμόνιση με το Π.Δ. 62/2007 άρθρο 2 τομείς απασχόλησης.

  • 11 Μαΐου 2015, 19:28 | Δημήτρης

    Η άδεια ασκήσεως επαγγέλματος αφορά σε ΔΙΑΣΩΣΤΕΣ – Πληρώματα ασθενοφόρων. Οι μέχρι τώρα εργαζόμενοι σε φορείς όπως το ΕΚΑΒ και ειδικά οι προσληφθέντες πριν το 2007 οπότε και ορίστηκε η άδεια ΔΙΑΣΩΣΤΗΣ – ΠΛΗΡΩΜΑ ΑΣΘΕΝΟΦΟΡΟΥ είναι πληρώματα ασθενοφόρων χωρίς να εμπεριέχεται η ειδικότητα του ΔΙΑΣΩΣΤΗ. Για να λάβει κάποιος την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος του ΔΙΑΣΩΣΤΗ – ΠΛΗΡΩΜΑ ΑΣΘΕΝΟΦΟΡΟΥ θα πρέπει να έχει τουλάχιστον ΠΕΚΠΑ και κάποια έτη αποδεδειγμένης επαγγελματικής εμπειρίας ή την πιστοποίηση της ειδικότητας μέσω ΟΕΕΚ/ΕΟΠΠΕΠ και μόνον!!!
    Η παρακολούθηση του ΙΕΚ και η λήψη της Βεβαίωσης Επαγγελματικής Κατάρτισης (όπως και σε κάθε άλλη ειδικότητα) ΔΕΝ αποδεικνύει την πιστοποίηση της επάρκειας αλλά αποτελεί το διαβατήριο για να συμμετάσχει κάποιος στις εξετάσεις πιστοποίησης της ειδικότητας.
    Όσοι δεν έχουν πιστοποίηση μπορούν να συνεχίσουν να απασχολούνται ως πληρώματα ασθενοφόρου αλλά όχι ως διασώστες!!! Διασώστης μπορεί να είναι μόνον κάποιος που έχει λάβει και την πιστοποίηση.

  • 11 Μαΐου 2015, 14:37 | φωτης μπαξεβάνης

    Πρώτιστα θα πρέπει να αποκλειστεί η χορήγηση άδειας ασκήσεως επαγγέλματος σε όποιονδήποτε δεν έχει λάβει ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ με «Δίπλωμα Επαγγελματικής Κατάρτισης». Όποιος επιθυμεί να λάβει άδεια ασκήσεως επαγγέλματος χωρίς να έχει πιστοποιηθεί απο τον ΟΕΕΚ ή τον ΕΟΠΠΕΠ, να λάβει μια διαβαθμισμένη άδεια, με περιορισμένες υποχρεώσεις αλλά και ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ (όπως συμβαίνει σε άλλα επαγγέλματα, βλέπε ηλεκτρολόγοι ή στο ίδιο επάγγελμα σε χώρες του εξωτερικού)

  • 10 Μαΐου 2015, 23:05 | ΤΑΚΗΣ

    ΕΙΚΟΣΙ ΕΤΗ ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΔΕΙΑ ΑΣΚΗΣΗΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΛΑ?
    ΠΟΙΟ ΑΛΛΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΑΠΑΙΤΕΙ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ?
    ΤΟ ΚΑΝΑΜΕ ΚΛΕΙΣΤΟ? ΠΟΙΟΣ ΗΤΑΝ Ο ΛΟΓΟΣ ΠΟΥ ΑΥΞΗΘΗΚΑΝ ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΟΫΠΗΡΕΣΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΥΡΓΙΚΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΤΟΥ 2014?
    ΔΟΘΗΚΕ Η ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΣΤΟΥΣ ΕΚΤΟΣ ΑΘΗΝΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΝΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΟΥΝ ΤΑΧΥΡΥΘΜΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΕΔΡΑ ΤΟΥΣ?

  • 10 Μαΐου 2015, 20:49 | Γιώργος

    Πρώτιστα θα πρέπει να δεχτούμε ότι οι απόφοιτοι των ΙΕΚ θα πρέπει να λάβουν άμεσα την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος. Εφόσον στην απόφαση προβλεφθεί να λάβουν τη συγκεκριμένη άδεια και οι έχοντες προϋπηρεσία, θεωρώ ότι τα 12 είναι αρκετά να προσυπογράψουν ότι ο διασώστης μπορεί να ασκεί επάξια το καθήκον του, δεδομένου του ότι έτσι καλύπτει και τους τελευταίους νόμιμα προσληφθέντες μέσω του ΑΣΕΠ.
    Εφόσον πάλι ισχύσει η εικοσαετία, θα ήταν ορθότερο να παραμείνει χωρίς ημερομηνία λήξης της δυνατότητας αυτής και όποιος συμπληρώνει την εικοσαετία να μπορεί να εντάσσεται στο μέτρο αυτό.
    Επίσης διερωτώμαι ποιά θα είναι τα καθήκοντα εκείνων που θα λάβουν την άδεια και ποιά εκείνων που δεν θα τη λάβουν. Θα συνεχίσουν να εργάζονται με τον ίδιο τρόπο ή ο ένας θα είναι απλά οδηγός και ο άλλος θα φλεβοκεντεί? Αποτέλεσμα των ανωτέρω θα είναι η διαταραχή στην κατάρτιση των προγραμμάτων με ανάλογα ζεύγη πληρώματος και ο αποσυντονισμός του οργανισμού, με αποδέκτη φυσικά της όλης κατάστασης τον ασθενή.

  • 9 Μαΐου 2015, 21:37 | ΠΕΤΡΟΣ

    ΕΓΩ ΘΑ ΔΙΑΦΩΝΙΣΩ ΜΕ ΤΗΝ 20[ΕΤΗ] ΠΡΟΥΠΗΡΕΣΙΑ ΠΟΥ ΞΕΠΕΡΝΑΕΙ ΤΟ ΜΙΣΩ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ ΒΙΟ ΕΝΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥ.ΤΑ ΕΤΟΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ 15 ΚΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗ ΜΑΣ ΘΥΜΙΖΕΙ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΟΣ[ΟΠΟΙΟΣ ΠΡΟΛΑΒΕ-ΠΡΟΛΑΒΕ]ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΑΤΑΒΑΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ 2-3 ΕΤΩΝ.ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ Η ΕΜΠΕΙΡΙΑ Η ΓΝΩΣΗ ΚΑΙ Η ΑΠΟΔΟΣΗ ΕΝΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΤΟΥ ΥΠΟΘΕΣΗ ΑΦΟΥ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΤΟΥ ΜΠΩΡΕΙ ΝΑ ΜΑΘΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΒΑΣΙΚΟΤΕΡΟ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΗ ΣΤΗ ΠΡΑΞΗ ΤΗ ΘΕΩΡΙΑ.Υ.Γ. ΤΟ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΣΧΕΔΕΙΟ ΠΡΙΝ 1 ΧΡΟΝΟ ΑΝΕΦΕΡΕ 17 ΕΤΟΙ ΤΩΡΑ ΤΙ ΑΛΛΑΞΕ.

  • Διορίστηκα σαν πλήρωμα ασθενοφόρου Δ.Ε στο Νοσοκομείο Νάξου τον Γενάρη του 2002 .Αυτά τα 14μιση χρόνια περίπου λειτουργώ στα ασθενοφόρα. Με προσωπικό ενδιαφέρον για το επάγγελμα αλλά και με κάποια σεμινάρια μονοήμερα νομίζω ότι δεν διαφέρω πλέον, στην γνώση και στην ικανότητα μετά από τόσα χρόνια δουλειάς, από κάποιον που έχει βγάλει το ΙΕΚ του ΕΚΑΒ. Δεν θέλω σε καμιά περίπτωση να υποτιμήσω τα παιδιά που έχουν πτυχίο ,απεναντίας είμαι υπέρ της συνεχούς επιμόρφωσης όλων των εργαζομένων .Άλλο αυτό όμως και άλλο σύμφωνα με το καινούργιο σχέδιο νόμου να με βάζει σε διαδικασία δοκιμασίας μετά από τόσα χρόνια πραγματικής υπηρεσίας .Άλλωστε το ίδιο το κράτος μας ενσωμάτωσε πέρσι με τον βίαιο τρόπο της διαθεσιμότητας στο ΕΚΑΒ κρίνοντας μας προφανώς ισότιμους με τους συναδέλφους που έχουν τελειώσει το ΙΕΚ. Μην μας βάζετε ξανά σε επαγγελματικές και κοινωνικές περιπέτειες .
    Άδεια άσκησης επαγγέλματος λοιπόν σε όλα τα πληρώματα ασθενοφόρου ΔΕ που έχουν μεταταχθεί από πέρσι στο ΕΚΑΒ χωρίς προϋποθέσεις και ανεξαρτήτου χρόνου υπηρεσίας.

  • 8 Μαΐου 2015, 11:36 | ΕΥΘΥΜΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

    ΑΔΕΙΑ ΑΣΚΗΣΕΩΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ ΠΛΗΡΩΜΑ ΑΣΘΕΝΟΦΟΡΟΥ ΜΟΝΟ ΟΙ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΜΕΝΟΙ !

  • 8 Μαΐου 2015, 00:29 | φωτης μπαξεβάνης

    Ελληνικό… Command, Control, Communicate, Computer and Intelligence (C4I)
    14 Δεκεμβρίου 2009 στις 1:10 π.μ.

    Ταϊλάνδη: αναπτύσσοντας και εφαρμόζοντας ένα σύστημα προνοσοκομειακής φροντίδας.

    Prehospital trauma care systems. Geneva, World Health Organization, 2005
    Scott Sasser, Mathew Varghese,Arthur Kellermann, Jean-Dominique Lormand

    Κάθε χρόνο, υπάρχουν περισσότερες από 12 εκατομμύρια επισκέψεις σε τμήματα επειγόντων περιστατικών της Ταϊλάνδης. Αυτές είναι αποτέλεσμα περιστατικών σοβαρών τραυματισμών και καταστάσεων επείγουσας ιατρικής φροντίδας . Το 1994, το υπουργείο δημόσιας υγείας αναγνώρισε τη σημασία της ανάπτυξης ενός αποτελεσματικού συστήματος προνοσοκομειακής φροντίδας για την αντιμετώπιση αυτής της ανάγκης καθώς και τη βελτίωση των παρεχομένων υπηρεσιών περίθαλψης. Ένα μακροπρόθεσμο στρατηγικό σχέδιο εγκρίθηκε και στη συνέχεια εφαρμόστηκε σε τρεις φάσεις.
    • Φάση I. Διήρκεσε από το 1994-2000 και επικεντρώθηκε στην ανάπτυξη του μοντέλου. Στη φάση αυτή διαμορφώθηκαν τέσσερις σημαντικές συνιστώσες:
    1. Διοίκηση και διαχείριση. Θέσπιση τοπικών συμβουλίων, κανονισμών και πρότυπα ορθής πρακτικής, καθώς και ανάπτυξη ενός συστήματος αξιολόγησης.
    2. Προσωπικό. Πιστοποίηση προσωπικού ως paramedic, emergency medical technician ενδιάμεσου επίπεδου EMT-I, emergency medical technician EMT, emergency medical technician βασικού επίπεδου EMT-B, καθώς και first responder. Οριοθέτηση εργασιακού πλαισίου, ανάπτυξη κατευθυντήριων οδηγιών κλινικής πρακτικής καθώς και συστήματος αξιολόγησης.
    3. Ασθενοφόρα. Καθιέρωση απαραίτητου εξοπλισμού και διαδικασίες συντήρησης.
    4. Σύστημα επικοινωνίας. Καθιέρωση συστήματος κλήσεων ανάγκης χρησιμοποιώντας ενιαίο εθνικό νούμερο. Ενημέρωση και εκπαίδευση του πληθυσμού στη χρήση του και ανάπτυξη του συστήματος.
    • Φάση IΙ.(2000-2004). Ένας οργανισμός, γνωστός ως Εθνικό Συμβούλιο, δημιουργήθηκε με σκοπό να αναπτύξει το γενικό σχέδιο εφαρμογής της προνοσοκομειακής φροντίδας και να διαμορφώσει έναν προϋπολογισμό (εγκρίθηκε από το Υπουργείο Δημόσιας Υγείας ένα ποσό περίπου 0,2 Ευρώ ανά άτομο).
    • Φάση IΙΙ. (2004). Κατά τη φάση αυτή έμφαση δόθηκε στην ανάλυση της εφαρμογής του μοντέλου σε επαρχιακό επίπεδο. Μια αρχική ανάλυση δεδομένων από την επαρχεία Khon Kaen (με πληθυσμό 1,7 εκατομμύρια) το 2003 έδειξε πως 7835 επείγουσες κλήσεις διευθετήθηκαν από 1000 άτομα προσωπικού και 80 ασθενοφόρων. Συνολικά 90% των κλήσεων διεκπεραιώθηκαν σε λιγότερο από 10 λεπτά και ο χρόνος παραμονής στο σημείο (χρόνος που χρησιμοποιείται στη σκηνή ενός συμβάντος, μετά την άφιξη και πριν την αναχώρηση) ήταν λιγότερος από 10 λεπτά.

    Η διαδικασία είναι σε εξέλιξη και η προνοσοκομειακή φροντίδα συνεχίζει να αναπτύσσεται στην Ταϊλάνδη. Παρόλα αυτά υπάρχουν περαιτέρω θέματα προς διευθέτηση : η καθιέρωση μιας εθνικής νομοθεσίας για την προνοσοκομειακή φροντίδα, η περαιτέρω ανάπτυξη του εθνικού κέντρου διαχείρισης κρίσεων, η καθιέρωση εθνικών πρωτοκόλλων και κατευθυντήριων οδηγιών για την επαγγελματική εξέλιξη του προσωπικού καθώς και η εφαρμογή ενός οικονομικά σταθερού συστήματος.

    Συμπέρασμα:

    Κάθε προσπάθεια σύγκρισης είναι απογοητευτική και συνάμα εξοργιστική. Το ελληνικό εγχείρημα εφαρμογής ενός αντίστοιχου συστήματος, μοιάζει με την προσπάθεια κάποιου να κτίσει μια πολυκατοικία ….ξεκινώντας με το ΡΕΤΙΡΕ….. πρέπει να είμαστε υπερήφανοι που διαθέτουμε ένα σύστημα command, control, communicate, computer and intelligence (C4I) μερικών Δις Ευρώ… αλλά πρέπει να ντρεπόμαστε επειδή… οι κάτοικοι της επαρχίας Khon Kaen, απολαμβάνουν καλύτερες υπηρεσίες προνοσοκομειακής φροντίδας σε σχέση με τον Έλληνα πολίτη…

  • 8 Μαΐου 2015, 00:22 | ΠΑΠΑΔΑΤΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ

    Η προυπηρεσια ως πληρωμα ασθενοφορου ειναι εντελως σχετικη στο ΕΚΑΒ.
    Υπαρχει πληθωρα υπαλληλων του ΕΚΑΒ, που διορίσθηκαν ως πληρωματα ασθενοφορου, αλλα ο πραγματικος χρονος εργασιας τους, στη θεση για την οποια προσληφθηκαν, ειναι απο ανυπαρκτος εως αμελητεος,κατα συνεπεια και η εμπειρια τους στο εν λογω επαγγελμα.ΠΩΣ ΝΑ ΕΠΙΚΑΛΕΣΘΕΙΣ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΟΤΑΝ ΔΕΝ ΕΧΕΙΣ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ Α΄ΒΟΗΘΕΙΕΣ ΣΕ ΑΣΘΕΝΗ ή ΤΡΑΥΜΑΤΙΑ;
    Πραγματικα,και με ολη την ευθυνη των οσων αναφερω,αυτο συμβαινει στο ΕΚΑΒ κατα κορον.Την εμπειρια στο επαγγελμα του <> μπορουν να την επικαλεσθουν μονο οσοι εχουν ΚΥΡΙΟΛΕΚΤΙΚΑ ΕΡΓΑΣΘΕΙ ΣΤΑ ΕΠΕΙΓΟΝΤΑ.ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΗΝ ΛΕΞΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ. Μπορει οντως να εισαι διορισμενος στο ΕΚΑΒ ως «πληρωμα ασθενοφορου» αλλά εχεις εξασκησει αυτο το επαγγελμα;Αυτο βεβαιωνεται μονο με αντιστοιχο εγγραφο της υπηρεσιας μας,το οποιο αναφερει ρητα το χρονικο διαστημα που ησουν στη διαθεση του γραφειου κινησεως και αποδεικνυει ασκηση εργασιας σε ΑΣΘΕΝΟΦΟΡΑ ΑΠΛΑ,ΚΙΝΗΤΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ,ΜΗΧΑΝΕΣ ΚΑΙ ΙΠΤΑΜΕΝΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ.Σε ολες τις υπολοιπες θεσεις, στις οποιες απασχολει το ΕΚΑΒ πληρωματα ασθενοφορου,πως να αποκτηθει ΕΜΠΕΙΡΙΑ;;; στο γραφειο;πισω απο το τηλεφωνο;πισω απο τον ασυρματο;στις αποθηκες;ως φύλακες;στις στεγασεις;και αλλες πολλες θεσεις…Αξιζει να σημειωθει οτι, στα δυο εξαμηνα που φοιτουν στο ΙΕΚ ΕΚΑΒ τα ηδη μονιμα πληρωματα ασθ/ρου του ΕΚΑΒ,ο μεγιστος ογκος εκπαιδευσης αναφερεται στην αντιμετωπιση επειγοντων περιστατικων και οχι στη χρηση ασυρματου ή τηλεφωνου του συντονιστικου κεντρου του ΕΚΑΒ. Ιδιαιτερη προσοχη στην εμπειρια,πρεπει επισης να δοθει και στα»ασθενοφορα των χρονίων».Εκει η εργασια περιλαμβανει απλουστατες μεταφορες ανθρωπων που δεν μπορουν να μετακινηθουν μονοι τους.Καμια σχεση με παροχη α’βοηθειων,ουδεμια σχεση με αντιμετωπιση επειγοντων περιστατικων,ουδεμια σχεση με αποκτηση εμπειριας στο επαγγελμα.
    Η αποκτηση εμπειριας στο επαγγελμα μας δεν ταυτιζεται με την ημερομηνια εργασ/κης ασφαλισης μας ως πληρωματα ασθενοφορου στον φορεα ΕΚΑΒ,και αυτο το γνωριζουμε παρα πολυ καλα ολοι οσοι εργαζομαστε εκει.
    Απο προσωπικη εμπειρια, η φοιτηση στο ΙΕΚ ΕΚΑΒ αποτελει αληθινη γνωση και βαθια γνωριμια με το επαγγελμα του «διασωστη-πληρωμα ασθενοφορου». Η αποκτηση του διπλωματος, αν μη τι αλλο ,δειχνει οτι κατι εμαθες τελικα στη σχολη.Αν παλι δεν τα καταφερεις,τοτε μπες σ’ενα ασθενοφορο(οχι των χρονίων) για οσα χρονια θελεις.Μπορει να μην γινεις ποτε καλος διασωστης αλλα τουλαχιστον θα ξερεις να αναγνωρισεις το επειγον περιστατικο.

  • 7 Μαΐου 2015, 21:53 | DIASWSTHS

    ΠΡΟΤΕΙΝΩ ΤΗΝ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 5 ΠΑΡ, 1ΕΔΑΦ ΩΣ ΕΞΗΣ : «Άρθρο 05: Μεταβατικές διατάξεις

    1. Η Άδεια άσκησης επαγγέλματος χορηγείται επιπλέον:
    α. στους κατόχους Άδειας παρακολούθησης προγράμματος επαγγελματικής κατάρτισης πληρωμάτων ασθενοφόρου (Π.Ε.Κ.Π.Α.) του ΕΚΑΒ σε συνδυασμό με την αποδεδειγμένη τουλάχιστον ………..δεκαετή (10ετή)…….. προϋπηρεσία ως πλήρωμα ασθενοφόρου, με την προσκόμιση βεβαίωσης κύριας ασφάλισης των αντίστοιχων Φορέων..

  • 7 Μαΐου 2015, 20:15 | diaswsths

    στους κατόχους Άδειας παρακολούθησης προγράμματος επαγγελματικής κατάρτισης πληρωμάτων ασθενοφόρου (Π.Ε.Κ.Π.Α.) του ΕΚΑΒ σε συνδυασμό με την αποδεδειγμένη τουλάχιστον ……………………. δεκαπενταετή (15ετή) ……………………. προϋπηρεσία ως πλήρωμα ασθενοφόρου, με την προσκόμιση βεβαίωσης κύριας ασφάλισης των αντίστοιχων Φορέων.

    + θΕΩΡΩ ΟΤΙ ΣΤΟ ΠΤΥΧΙΟ Π.Ε.Κ.Π.Α. ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΛΑ…ΤΑ ΔΕΚΑΠΕΝΤΕ ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΟΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΚΑΙ ΑΦΗΝΟΥΝ ΠΟΛΛΟΥΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ ΑΠΕΞΩ…ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΔΕΙΑ…
    ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΤΟ ΣΩΣΤΟ ΕΙΝΑΙ : (((((ΔΕΚΑΕΤΗΣ (10) ΠΡΟΥΠΗΡΕΣΙΑ))))).
    *ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

  • 7 Μαΐου 2015, 15:39 | Παναγιώτης

    Άδεια ασκήσεως επαγγέλματος ΜΟΝΟ σε πιστοποιημένους αποφοίτους του ΙΕΚ ΕΚΑΒ!
    Δεν είναι δυνατόν να έχουν την ίδια άδεια, ανεκπαίδευτοι με καταρτισμένους. Το ΕΚΑΒ ξεκίνησε σε λάθος βάση την στελέχωση του με προσωπικό αλλά αυτο δεν σημαίνει οτι πρέπει να συνεχίζεται ένα λάθος επειδή ξεκίνησε ετσι.
    Ευχαριστώ

  • 7 Μαΐου 2015, 15:37 | ΑΝΤΩΝΗΣ

    ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ..
    ΕΙΜΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΟΔΗΓΟΥΣ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ Ο ΟΠΟΙΟΣ ΕΡΓΑΖΕΤΑΙ ΕΔΩ ΚΑΙ 1 ΧΡΟΝΟ ΣΤΑ ΕΠΕΙΓΟΝΤΑ ΤΟΥ ΕΚΑΒ ΧΩΡΙΣ ΚΑΝΕΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑ … ΠΡΟΤΕΙΝΩ ΝΑ ΔΩΣΕΤΕ ΤΗΝ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΕΠΙΘΥΜΟΥΝ ΑΠΟ ΕΜΑΣ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΤΟ ΙΕΚ ΕΚΑΒ (ΤΑΧΥΡΙΘΜΟ) ΚΑΙ ΟΣΟΙ ΑΞΙΖΟΥΝ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΟΥΝ ,ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΟΥΝ ΟΠΟΥ ΕΧΕΙ ΑΝΑΓΚΗ Η ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ..

  • 7 Μαΐου 2015, 08:08 | TAKΗΣ

    MONO ΣΕ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΜΕΝΟΥΣ ΑΔΕΙΑ!!!
    ΜΗΝ ΤΟ ΘΕΤΕΤΕ ΤΟ ΘΕΜΑ ΙΚΑΝΟΙ ΚΑΙ ΜΗ!!! ΑΛΛΑ ΕΠΑΡΚΕΙΣ ΚΑΙ ΜΗ!!!
    ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΟΥ 2015, ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ, ΔΕΝ ΧΩΡΟΥΝ ΠΛΕΟΝ ΑΛΛΑ ΤΣΟΥΒΑΛΙΑΣΜΑΤΑ!!!
    ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΠΙΣΤΕΨΩ ΟΤΙ ΣΤΑ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΔΕΝ ΒΡΗΚΑΝ ΤΗΝ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΕΚΑΒ ΝΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΟΥΝ ΕΝΑ ΤΑΧΥΡΥΘΜΟ ( ΣΕ ΣΟΒΑΡΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΟΧΙ 2 ΕΒΔΟΜΑΔΩΝ ) ΚΑΙ ΝΑ ΔΩΣΟΥΝ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ!!!!
    ΚΑΝΤΕ ΚΑΤΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΠΟΥ ΘΑ ΜΑΣ ΚΑΝΕΙ ΝΑ ΝΙΩΣΟΥΜΕ ΟΤΙ ΚΑΤΙ ΑΛΛΑΖΕΙ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟΝ ΠΟΛΥΠΑΘΟ ΤΟΠΟ!!!!!

  • 7 Μαΐου 2015, 00:43 | Γιωργος Π.

    Οι διασωστες αποφοιτοι ΙΕΚ-ΕΚΑΒ που εργαζονται ανελιπως στα ασθενοφορα,ειναι αδιαμφισβητητα εκεινοι που δικαιουνται εκ των πραγματων την αδεια.Οσοι διοριστηκαν πληρωματα αλλα εκτελουν επι μακρον αλοτρια καθηκοντα,φυσικα οχι.Οσοι εργαζονται στο τηλεφωνικο κεντρο,ειναι αποφοιτοι ΙΕΚ,αλλα δεν εχουν εμπειρια ασθενοφορου,προτεινω οχι.Οσοι προσπαθησαν αλλα δεν καταφεραν να αποκτησουν το ταχυρυθμο,προτεινω οχι.Κακα τα ψεματα,το ξερουμε ολοι στη δουλεια μας.Η εμπειρια μονο δε φτανει.Ουτε και μονο η θεωρια.Ειναι πολυ σοβαρη δουλεια και ετσι πρεπει να την αντιμετωπισουμε.Πρωτα εμεις,για να καταφερουμε να πεισουμε και τους υπολοιπους.Αλοιως κινδυνευουμε να μεινουμε για παντα τραυματιοφορεις,αλλα με αδεια ασκησεως επαγγελματος!Οσοι φυσικα απο τους παραπανω,παρακολουθησουν επιτυχως το ταχυρυθμο ΙΕΚ και αποκτησουν και εμπειρια στα ασθενοφορα,φυσικα και δικαιουνται την αδεια ισοτιμα.Επισης προτεινω οταν ο διασωστης μετακινιται απο πληρωμα σε αλλα καθηκοντα,να διακοπτεται η ισχυ της.Η παππας παππας η ζευγας ζευγας.

  • 6 Μαΐου 2015, 17:28 | Χρήστος

    Διαβάζοντας τα σχόλια θέλω να σας υπενθυμίσω αλλά και να προτείνω κάποια πράγματα. Είναι πολλοί αυτοί που έχουν πάνω από 15-20 χρόνια εργαζόμενοι στο ΕΚΑΒ αλλά «δεν κατάφεραν για δικούς τους λόγους» να φοιτήσουν στο ταχύρυθμο , άλλοι που δεν πιστοποιήθηκαν για τα προσόντα τους (για ποιο λόγο?) και κάποιοι άλλοι που το κατάφεραν και πήγαν μπροστά. Είναι άλλοι που τους πήγαν στο ΕΚΑΒ για να μην απολυθούν αλλά έκαναν «ταχύρυθμα μαθήματα» λίγων ημερών και μετά βγήκαν στην κίνηση , άλλοι που εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα «ως οδηγοί» σε εταιρίες και κλινικές χωρίς στοιχειώδεις γνώσεις καιχωρίς ευθύνες , και φυσικά είναι και τα σεμινάρια που κάνουν κάποιοι και μετά αυτοαποκαλούνται διασώστες . Ποιος όμως από τους παραπάνω , με γνώση των διεθνών προτύπων αλλά και λειτουργίας αντίστοιχων φορέων ευρωπαϊκών χωρών, μπορεί να λέγεται «ΔΙΑΣΩΣΤΗΣ» και να κάνει όσα έχει σπουδάσει και είναι υποχρεωμένος νομικά να κάνει? Γιατί εδώ δεν θέλουμε την γνώση μαζί με την εμπειρία και αλλού το αποζητάμε με μανία? Ποιος θα αναλάβει τις ευθύνες όταν δεν καλύπτεται νομικά? Πιστεύω ότι την άδεια άσκησης επαγγέλματος πρέπει να την πάρουν μόνο οι πιστοποιημένοι σύμφωνα με την νομοθεσία (γνώσεις-υποχρεώσεις-κατάρτιση- νομική κάλυψη).Για τους υπόλοιπους εργαζόμενους στο ΕΚΑΒ (ο οργανισμός πρέπει να αποφασίσει για την αναβάθμισή τους) , να δοθεί για ακόμη μια φορά η ευκαιρία για ένταξή τους στο ταχύρυθμο ώστε σε εύλογο χρονικό διάστημα να πιστοποιηθούν και να πάρουν και αυτοί την άδεια. Δεν μπορούμε να μένουμε στάσιμοι και καθηλωμένοι στο παρελθόν. Άλλα στοιχεία-επίπεδα μόρφωσης παλαιότερα άλλα σήμερα και άλλα αύριο. Μέχρι τότε , οι έχοντες την άδεια να φέρουν τον τίτλο «ΔΙΑΣΩΣΤΗΣ» , ενώ όλοι οι άλλοι να φέρουν τον τίτλο «ΒΟΗΘΟΣ ΔΙΑΣΩΣΤΗ» με δυνατότητα αναβάθμισης .Φυσικά πρέπει να υπάρχουν διαφορετικοί ρόλοι-υποχρεώσεις και διαφορά στο μισθολογικό.

  • 6 Μαΐου 2015, 15:27 | ΔΗΜΟΣ

    Διαφωνώ πλήρες με το άρθρο β και το γ.
    Δεν είναι δυνατόν να δίνετε άδεια άσκησης επαγγέλματος σε εκείνους που ΔΕΝ έχουν πιστοποίηση του ΟΕΕΚ με ειδικότητα Διασώστης – Πλήρωμα ασθενοφόρου.Έτσι θα μπορέσουμε να αναβαθμίσουμε την προνοσοκομειακή φροντίδα του ασθενή και θα μας σέβονται.Τουλάχιστον στα χαρτιά. Τώρα για την αναβάθμιση του ΕΚΑΒ στην πράξη θέλει πολύ δουλειά αφού είναι στις παρεχόμενες υπηρεσίες του καθένος Διασώστη προς τους ασθενείς.
    Πως είναι δυνατόν κάποιος που φοιτάει μόνο στην γ’ Λυκείου να μπορεί να εισαχθεί στο Πανεπιστήμιο και στα ΤΕΙ.
    Τώρα για τους συναδέλφους που δεν έχουν πάρει πιστοποίηση πρέπει άμεσα να την αποκτήσουν αν θέλουμε όλοι μαζί να προχωρήσουμε μπροστά σαν Υπηρεσία και να μην έχουμε υπαλλήλους 2 ή 3 ταχυτήτων. Όλοι να είμαστε με τα ίδια προσόντα.
    Καλώ την κυβέρνηση να μην υποπέσει σε παράπτωμα.

    Ευχαριστώ πολύ και ελπίζουμε να εισακουστούμε.

  • 6 Μαΐου 2015, 13:14 | ΡΕΤΣΑΣ ΜΑΡΚΟΣ

    Δεν υπαρχει λογος για αντιπαραθεση. Οποιος ενδιαφερται για την αδεια ασκησης επαγγελματος και δεν εμπιπτει στις διαταξεις της υπουργικης αποφασης μπορει να παρακολουθει τη μονοετη φοιτηση του ΙΕΚ που προσφερεται για ολους τους υπαλληλους του ΕΚΑΒ να αναβαθμιση τις γνωσεις του και να αποκτησει και την Αδεια. Αν και πιστευω θα επρεπε να δινετε με διαβαθμισεις οπως υποστηριζει και ο Φωτης ο Μπαξεβανης.

  • 6 Μαΐου 2015, 13:08 | Aggeliki

    Η άδεια να δοθεί σ΄όσους διαθέτουν τα απαραίτητα τυπικά προσόντα.Θα πρέπει όμως να υπάρξει κι ένας τρόπος αξιολόγησης του διασώστη.Δουλεύει 20 χρόνια,έχει και το δίπλωμα γ’ κατηγορίας ή είναι απόφοιτος του ΙΕΚ.Μπορεί να αντιμετωπίσει επαρκώς το περιστατικό του;Έχει τις δεξιότητες που απαιτούνται;Ο καλός,ο μέτριος,ο άριστος,ο λουφαδόρος,όλοι ίσα κι όμοια πάλι;
    Αξιολόγηση γνώσεων και δεξιοτήτων,αν θέλουμε να κάνουμε κάτι σοβαρό.

  • 6 Μαΐου 2015, 12:06 | ΜΙΧΑΛΗΣ

    ΔΙΑΦΩΝΩ ΜΕ ΤΟ β ΚΑΙ ΤΟ γ!
    ΑΔΕΙΑ ΜΟΝΟ ΣΕ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΘΕΛΗΣΗ ΝΑ ΜΑΘΟΥΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΝ ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ.
    ΜΕ ΣΤΟΙΧΙΩΔΕΙΣ ΓΝΩΣΕΙΣ ΟΠΟΥ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΜΙΛΟΥΝ ΩΣ ΔΙΑΣΩΣΤΕΣ Κ ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΝ
    ΩΣ ΔΙΑΣΩΣΤΕΣ!!!

  • 6 Μαΐου 2015, 11:13 | Γιώργος Γουζούασης

    Πως είναι δυνατόν ένας που δεν έχει τελειώσει τη σχολή να πάρει την άδεια όταν δεν έχει εκπαιδευτεί; Η άδεια ασκήσεως επαγγέλματος επισύρει αναβαθμισμένες υποχρεώσεις και δεξιότητες,(π.χ φλεβοκέντηση ,υπεργλωττιδικές συσκευές ,χρήση συσκευών Μονάδων, συνεργασία και εξειδικευμένη βοήθεια αν χρειαστεί σε Ιατρό κλπ) αλλά και μισθολογικά δικαιώματα.Να γίνει ξεκάθαρο ότι η, οποία, άδεια δίνεται στους απόφοιτους της σχολής λόγω και των υποχρεώσεων που πρέπει να αναλάβει αυτός που την κατέχει Υπάρχει ο κίνδυνος όσοι την επιζητούν χωρίς να έχουν τα προσόντα να εκτεθούν ανεπανόρθωτα.

    Κι απ’ ότι διαβάζω καταλαβαίνω ότι οι οδηγοί της ΕΘΕΛ που δουλεύουν στην υπηρεσία δεν πληρούν τις προϋποθέσεις και θα πρέπει να γυρίσουν ή να υπαχθούν σε άλλη Δημ. Υπηρεσία.

  • 6 Μαΐου 2015, 10:43 | φωτης μπαξεβάνης

    Η άδεια ασκήσεως επαγγέλματος επισύρει αναβαθμισμένες υποχρεώσεις και δεξιότητες, αλλά και μισθολογικά δικαώματα. Υπάρχει ο κίνδυνος όσοι την επιζητούν χωρίς να έχουν τα προσόντα να εκτεθούν ανεπανόρθωτα.
    Μια λύση που θα μπορούσε να σκεφτεί το Υπουργείο, πιστεύω ότι είναι η διαβάθμιση της άδειας με διακριτό καθηκοντολόγιο και πλεονεκτήματα, αναλόγως την προυπηρεσία και τη συμμετοχή σε διάφορα προγράμματα κατάρτησης όπως λόγου χάρη το 9μηνο Π.Ε.Κ.Π.Α. Ευχαριστώ πολύ

  • 6 Μαΐου 2015, 09:04 | ΛΥΜΠΕΡΑΚΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

    στο αρθρο 5 παρ.1γ τα ετη να γινουν 15 και οχι 20

  • 5 Μαΐου 2015, 18:21 | Νίκος

    Τι θα γίνει με όσους πιάσαν καρέκλα τηλεφωνητή από την πρώτη μέρα διορισμού και δεν ξέρουν πώς είναι ένα ασθενοφόρο από μέσα, ακόμα κι αν έχουν ΙΕΚ, θα πάρουν κι αυτοί Άδεια???

  • 5 Μαΐου 2015, 16:49 | ΜΑΡΘΑ

    ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΝ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΠΡΟΣΛΗΦΘΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΤΟΥ ΑΣΕΠ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΕΙ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΜΕ ΑΡ.ΦΕΚ 63 22-03-2002 ΚΑΙ ΠΡΟΕΒΛΕΠΕΤΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΠΛΗΡΩΜΑΤΩΝ ΑΣΘΕΝΟΦΟΡΟΥ ΜΕ ΤΙΤΛΟ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ Η ΙΣΟΤΙΜΟ ΤΙΤΛΟ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΕΛΛΕΙΨΕΩΣ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΜΕ ΒΕΒΑΙΩΣΗ ΑΠΟΦΟΙΤΗΣΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΚΠΑ ΤΟΥ ΕΚΑΒ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΕΧΟΥΝ 13,5 ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΟΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΜΙΑ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙ ΣΤΟ ΠΑΡΟΝ ΑΡΘΡΟ. ΓΙΑΤΙ ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΝΑ ΜΗΝ ΠΑΡΟΥΝ ΑΔΕΙΑ ΑΣΚΗΣΕΩΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ, ΑΦΟΥ ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΔΙΟΡΙΣΤΗΚΑΝ ΜΕ ΒΑΣΗ ΝΟΜΟΥ ΚΑΙ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΝΟΜΙΜΕΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΤΟΥ ΑΣΕΠ, ΚΑΙ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΝ ΤΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΤΟΥΣ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΕΠΕΙΓΟΝΤΑ, ΔΙΑΚΟΜΙΔΕΣ ΚΑΙ ΧΡΟΝΙΑ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΔΥΝΑΤΟ ΤΡΟΠΟ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ.
    ΠΡΟΤΕΙΝΩ ΤΗΝ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 5 ΠΑΡ, 1ΕΔΑΦ ΩΣ ΕΞΗΣ «ΣΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΜΕ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ ΠΛΗΡΩΜΑΤΟΣ ΑΣΘΕΝΟΦΟΡΟΥ, ΜΕ ΑΠΟΔΕΔΕΙΓΜΕΝΗ ΣΥΝΕΧΗ ΠΡΟΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΔΩΔΕΚΑ (12)ΕΤΩΝ, ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΚΟΜΙΣΗ ΒΕΒΑΙΩΣΗΣ ΚΥΡΙΑΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ.

  • 5 Μαΐου 2015, 15:45 | ΜΑΡΙΑ

    Η ΑΔΕΙΑ ΕΞΑΣΚΗΣΕΩΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΝΕΤΑΙ ΣΕ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΠΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΕΧΟΥΝ ΕΡΓΑΣΘΕΙ ΟΛΑ ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΔΙΟΡΙΣΜΟΥ ΣΤ’ΑΣΘΕΝΟΦΟΡΑ. ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΕ ΑΥΤΟΥΣ-ΑΥΤΕΣ ΠΟΥ ΕΙΧΑΝ ΤΟ ΓΝΩΣΤΟ ΜΕΣΟΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΔΟΥΛΕΨΑΝ ΟΥΤΕ ΜΙΑ ΜΕΡΑ ΣΕ ΑΣΘΕΝΟΦΟΡΟ. ΔΡΙΜΥ ΚΑΤΗΓΟΡΩ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΚΑΛΥΠΤΑΝ ΟΛΟΥΣ-ΟΛΕΣ ΤΑ ΠΛΗΡΩΜΑΤΑ ΑΣΘΕΝΟΦΟΡΟΥ ΠΕΚΠΑ- ΙΕΚ ΕΚΑΒ ΠΟΥ ΕΙΧΑΝ ΜΕΤΑΚΙΝΗΘΕΙ ΣΕ ΑΛΛΟΤΡΙΑ ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ ΜΕ ΗΜΕΡΗΣΙΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΔΗΘΕΝ ΟΤΙ ΕΙΧΑΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΛΑΜΒΑΝΑΝ ΑΔΙΚΩΣ ΘΕΣΕΙΣ ΑΛΛΩΝ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ ΠΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΑΞΙΖΑΝ ΝΑ ΠΑΝΕ.ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ ΜΕΤΑΤΑΞΕΙΣ ΠΟΥ ΤΩΡΑ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΩΡΑ ΕΚΔΙΚΑΣΤΗΚΑΝ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ ΑΔΙΚΗΜΕΝΟΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΔΙΚΑΙΩΘΗΚΑΝ.ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ ΠΟΥ ΠΑΡΑΝΟΜΑ ΕΚΡΙΝΑΝ ΚΑΠΟΙΟΥΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΑΞΙΖΑΝ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΜΕΤΑΤΑΞΕΙΣ.ΠΡΟΙΣΤΑΜΕΝΟΙ ΧΩΡΙΣ ΠΤΥΧΙΑ ΤΕΙ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ ΩΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΕΣ ΠΕ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ. ΚΟΙΤΑΞΤΕ ΛΟΙΠΟΝ ΕΙΣ ΒΑΘΟΣ ΤΟ ΕΚΑΒ ΚΑΙ ΤΙΣ ΠΑΡΑΝΟΜΙΕΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΓΙΝΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΑΘΕΝΟΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥ ΠΕΚΠΑ- ΙΕΚ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΒΑΛΤΕ ΟΡΙΑ ΚΑΙ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΣΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΕΞΕΣΚΗΣΕΩΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ. ΛΥΠΑΜΑΙ ΓΙΑΤΙ Η ΚΑΘΕ ΜΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΝΕΙ ΤΡΑΓΙΚΟΤΗΤΕΣ ΚΑΘΩΣ ΕΠΙΣΗΣ ΚΑΙ ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΟΥ ΔΙΝΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΔΕΙΑ ΕΞΑΣΚΗΣΕΩΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ.

  • 5 Μαΐου 2015, 15:57 | ΜΑΡΘΑ ΠΕΡΔΙΚΗ

    ΕΧΩ ΔΙΟΡΙΣΘΕΙ ΜΕ ΠΡΟΚΥΡΗΞΗ ΤΟΥ ΑΣΕΠ ΑΡ.ΦΕΚ63 22-03-2002.ΠΟΥ ΕΛΕΓΕ ΟΤΙ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΜΕ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΟ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΑΙ Γ΄ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ ΔΙΠΛΩΜΑ. ΕΡΓΑΖΟΜΑΙ ΕΔΩ ΚΑΙ 13,5 ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΟ ΕΚΑΒ ΩΣ ΠΛΗΡΩΜΑ ΑΣΘΕΝΟΦΟΡΟΥ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΕΧΩ ΤΕΛΕΙΩΣΕΙ ΠΕΚΠΑ ΚΑΙ ΙΕΚ ΕΚΑΒ.ΤΩΡΑ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΑΙ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΤΟΣΟΙ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΠΡΟΚΥΡΗΞΗΣ ΜΑΣ ΛΕΤΕ ΟΤΙ ΕΙΜΑΣΤΑΝ ΙΚΑΝΟΙ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΟΧΙ. ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΑΣ ΛΑΒΕΤΕ ΣΟΒΑΡΑ ΥΠΟΨΗ.

  • 5 Μαΐου 2015, 14:17 | Γιωργος

    Καλα οι διασωστες που δουλευουν στα Ασθενοφορα, αυτοι αποδεικνυουν ανετα την προυπηρεσια τους πολυ απλα με τα δελτια Ασθενοφορων που εχουν εργαστει κατα το παρελθον. Οι αλλοι που λεγονται διασωστες και εχουν μετακινηθει σε γραφεια, αποθηκες, στεγασεις κ.λ.π. πως θα αποδειξουν την προυπηρεσια τους στα Ασθενοφορα? Μην στεναχωριεστε υπαρχει τροπος…!!! Τοσα χρονια εβρισκαν τροπους για να βολεψουν κατι κουρασμενους λεβεντες σε διαφορες θεσεις αλλοι βολεψαν τις γυναικες τους και το τσιφλικι συνεχιζεται. Το τραγελαφικο της ολης υποθεσης ομως ειναι το πως μπηκαν σε αυτη την υπηρεσια και ξαφνικα ανακαλυψαν οτι δεν μπορουν να βλεπουν αιμα ακουσον ακουσον, σε υπηρεσια εκτακτων και επειγοντων περιστατικων που δεν υπαρχει περιπτωση 1 στο εκατομμυριο να μην δεις αιμα. Και ομως υπαρχει σε θεσεις που δεν θα το δεις ποτε…. Ευχομαι η αδεια να παει σε ατομα που αξιζουν να κανουν αυτη τη δουλεια, εχουν γεννηθει γι αυτη τη δουλεια γιατι ειναι επαγγελματιες.

  • 5 Μαΐου 2015, 14:36 | Γεώργιος Λέτσιος

    Ας γίνει ξεκάθαρο οτι η οποία άδεια δίνεται στους κατόχους της σχολής λογο και των υποχρεώσεων που πρέπει να αναλάβει αυτός που την κατέχει π.χ φλεβοκέντηση ,υπεργλωττιδικές συσκευές ,χρήση συσκευών Μονάδων, συνεργασία και εξειδικευμένη βοήθεια αν χρειαστεί σε Ιατρο κλπ κανένας δεν το σκέφτηκε αυτό σε σχέση με τους νόμους φυσικά και όλοι πρεπει να πάρουν άδεια αλλά με διαβαθμίσεις Όστε να προστατευθούν και αυτοι που δεν έχουν την γνώση που περέχει η σχολή με την ίδια λογική οι νοσοκόμοι μετα απο κάποια χρόνια μπορούν να γίνουν νοσηλευτές με της ίδιες υποχρεώσεις και άδεια επαγγέλματος

  • 5 Μαΐου 2015, 13:58 | ΙΩΑΝΝΗΣ

    ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΠΡΟΣΛΗΦΘΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΥΠ΄ΑΡ. 2/1997 ΠΡΟΚΥΡΗΞΗ ΤΟΥ ΑΣΕΠ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΕΙ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΜΕ ΑΡ. ΦΥΛΛΟΥ 18/10-04-1997 ΚΑΙ ΠΡΟΕΒΛΕΠΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΠΛΗΡΩΜΑΤΟΣ ΑΣΘ/ΡΟΥ ΜΕ ΤΙΤΛΟ ΟΠΟΙΣΔΗΠΟΤΕ ΣΧΟΛΗΣ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Η ΙΣΟΤΙΜΟ ΤΙΤΛΟ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΕΛΛΕΙΨΕΩΣ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΜΕ ΒΕΒΑΙΩΣΗ ΑΠΟΦΟΙΤΗΣΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΚΠΑ ΤΟΥ ΕΚΑΒ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΕΧΟΥΝ 17 ΕΤΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΜΙΑ ΠΡΟΒΛΕΨΗ ΣΤΟ ΠΑΡΟΝ ΑΡΘΡΟ.

    ΓΙΑΤΙ ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΝΑ ΜΗΝ ΠΑΡΟΥΝ ΑΔΕΙΑ ΑΣΚΗΣΕΩΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ,ΑΦΟΥ ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΔΙΟΡΙΣΤΗΚΑΝ ΒΑΣΗ ΝΟΜΟΥ ΚΑΙ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΤΟΥ ΑΣΕΠ, ΚΑΙ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΝ ΤΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΤΟΥΣ ΜΕ ΤΟΝ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΤΡΟΠΟ ΣΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ.

    ΠΡΟΤΕΙΝΩ ΤΗΝ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 5 ΠΑΡ. 1 ΕΔΑΦ Γ ΩΣ ΕΞΗΣ » . στους εργαζόμενους με ειδικότητα Πληρώματος Ασθενοφόρου, με αποδεδειγμένη συνεχή προϋπηρεσία τουλάχιστον δεκαπέντε (15) ετών, με την προσκόμιση βεβαίωσης κύριας ασφάλισης από τους αντίστοιχους Φορείς».

    ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 5 ΠΑΡ. 2 ΩΣ ΕΞΗΣ «Η ρύθμιση της παραγράφου 1 του παρόντος άρθρου περιλαμβάνει τα πρόσωπα που πληρούν την οριζόμενη προϋπηρεσία από την έναρξη ισχύος της παρούσας απόφασης μέχρι την 31-12-2015».

  • 5 Μαΐου 2015, 13:58 | ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΦΥΚΙΡΗΣ

    Για τους υπόλοιπους εργαζόμενους που εχουν προϋπηρεσία π.χ (10)έτη και όλα αυτά τα χρόνια εργάζονται στα Κέντρα Υγείας στα ασθενοφόρα και απασχολούνται στα επείγοντα περιστατικά τόσα χρονια τι θα γίνει???
    Τα εικοσι(20) ετοι ειναι παρα πολλα…πρεπει να το αλλαξετε…Τόσα χρονια που εργαζόμαστε στα επείγοντα είμασταν ικανοί και τωρα όχι…
    ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΘΟΥΝ ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΟΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΣΤΟ ΜΙΣΟ…ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΟ ΤΑ (20) ΕΤΟΙ …ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ…

  • 4 Μαΐου 2015, 20:14 | Αστέριος

    Οι εργαζόμενοι με ειδικότητα Πληρώματος Ασθενοφόρου, με αποδεδειγμένη συνεχή προϋπηρεσία τουλάχιστον είκοσι (20) ετών, με την προσκόμιση βεβαίωσης κύριας ασφάλισης από τους αντίστοιχους Φορείς.Και για τους υπόλοιπους εργαζόμενους που εχουν προϋπηρεσία π.χ (10)έτη και όλα αυτά τα χρόνια εργάζονται στα Κέντρα Υγείας στα ασθενοφόρα και απασχολούνται στα επείγοντα περιστατικά τόσα χρονια τι θα γίνει.Τόσα χρονια που εργαζόμαστε στα επείγοντα είμασταν ικανοί και τωρα όχι.