1. Κατά την άσκηση του έργου τους τα τακτικά μέλη και η Γραμματεία της Επιτροπής Αξιολόγησης δεσμεύονται από τις αρχές της αντικειμενικότητας και της αμεροληψίας, κατ’ εφαρμογή του άρθρου 7 του ν.2690/1999.
2. Σε κάθε περίπτωση τα μέλη της Επιτροπής Αξιολόγησης δεν πρέπει να είχαν οι ίδιοι ή οι συγγενείς τους έως δεύτερο βαθμό εξ’ αίματος ή εξ’ αγχιστείας τουλάχιστον δύο (2) έτη πριν τον διορισμό τους, κατά τον διορισμό τους και καθ’ όλη την διάρκεια της άσκησης των καθηκόντων τους οικονομικά ή άλλα συμφέροντα σχετιζόμενα με τη φαρμακευτική βιομηχανία, τα οποία ενδέχεται να θέσουν υπό αμφισβήτηση την αμεροληψία τους και δεσμεύονται να ενεργούν προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος και με πνεύμα ανεξαρτησίας.
3. Τα μέλη της Επιτροπής Αξιολόγησης δεν μπορούν να έχουν οποιαδήποτε έννομη σχέση με φαρμακευτικές επιχειρήσεις, προϊόντα των οποίων έχουν αξιολογηθεί από την Επιτροπή, για χρονικό διάστημα τουλάχιστον ενός (1) έτους μετά την λήξη καθ’ οιονδήποτε τρόπο της θητείας τους.
4. Τα μέλη της Επιτροπής Αξιολόγησης υποχρεούνται να δηλώνουν εγγράφως, κατά την υποβολή της αίτησης για τον διορισμό τους και κατά τη διάρκεια της θητείας τους και εντός χρονικού διαστήματος 5 ημερών από την ημερομηνία που έλαβαν γνώση, συμφέροντα ή ασυμβίβαστα σύμφωνα με το παρόν άρθρο και οι σχετικές έγγραφες δηλώσεις τους καταχωρούνται σε αρχείο που τηρείται ειδικά για το σκοπό αυτό στη Γραμματεία της Επιτροπής
5. Στον υπαίτιο της παράβασης των παρ. 1, 2 ή 3 του παρόντος άρθρου, επιβάλλεται ποινή φυλάκισης τουλάχιστον τριών μηνών και χρηματικό πρόστιμο 5.000 ευρώ. Στον υπαίτιο της παράβασης της παρ. 4 του παρόντος άρθρου επιβάλλεται ποινή φυλάκισης έως ένα (1) έτος και χρηματικό πρόστιμο 1.000 ευρώ.
6. Το αξιόποινο της πράξης των παρ. 1 ή 2 αίρεται στην περίπτωση που υποβληθεί η δήλωση της παρ. 4 του παρόντος άρθρου και το μέλος υποβάλει ταυτόχρονα δήλωση παραίτησης και απέχει περαιτέρω από την άσκηση των καθηκόντων του.
7. Το παρόν άρθρο εφαρμόζεται στους εμπειρογνώμονες-εισηγητές της παρ.3 του άρθρου 2 του παρόντος νόμου, στα μέλη της Γραμματείας της Επιτροπής Αξιολόγησης καθώς και στα μέλη της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης του άρθρου 8 του παρόντος νόμου.
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα Στο "Άρθρο 06 – Αρχή Αμεροληψίας – Ασυμβίβαστα Μελών"
#1 Σχόλιο Από theodora theodoratou Στις 7 Δεκεμβρίου 2017 @ 10:13
Άρθρο 6 §2
Είναι απολύτως κρίσιμο για τη διαφάνεια του πλαισίου να καθοριστούν εξαντλητικώς και επακριβώς τα τυχόν «συμφέροντα» που σχετίζονται με τη φαρμακευτική βιομηχανία και τα οποία θα συνιστούν λόγο ασυμβιβάστου με τη συμμετοχή στην Επιτροπή. Είναι επιπλέον κρίσιμο να εκτιμηθεί η τυχόν επίπτωση της συνδρομής τους (σωρευτικά ή μη) στη διαθεσιμότητα αξιολογητών για προσθήκη στο σχετικό μητρώο, δεδομένου ότι η επιστημονική αριστεία ήδη εκφράζεται μέσα από συμμετοχή σε υποστηριζόμενα από τη βιομηχανία συνέδρια στην ημεδαπή και την αλλοδαπή, συμμετοχή σε επιστημονικά συμβούλια, κλινικές μελέτες κ.λπ.
#2 Σχόλιο Από Αναστασία Χατζηδημητρίου – Κώστας Σταματόπουλος Στις 7 Δεκεμβρίου 2017 @ 11:15
Αναφορικά με τη διατύπωση «Τα μέλη της Επιτροπής Αξιολόγησης δεν μπορούν να έχουν οποιαδήποτε έννομη σχέση με φαρμακευτικές επιχειρήσεις, προϊόντα των οποίων έχουν αξιολογηθεί από την Επιτροπή, για χρονικό διάστημα τουλάχιστον ενός (1) έτους μετά την λήξη καθ’ οιονδήποτε τρόπο της θητείας τους.» επιβάλλεται η διευκρίνιση του όρου «έννομη σχέση» .
#3 Σχόλιο Από PhRMA Innovation Forum, Μάκης Παπαταξιάρχης, Πρόεδρος Στις 7 Δεκεμβρίου 2017 @ 12:38
Παρατηρήσεις:
• Είναι αναμφισβήτητα θετική η νομοθέτηση και θωράκιση της διαφάνειας με την αρχή του ασυμβίβαστου αρκεί να μην οδηγήσει στην έλλειψη ικανού αριθμού εμπειρογνωμόνων και πανεπιστημιακών/ ερευνητικών φορέων π.χ. κλινικών γιατρών ή οικονομολόγων υγείας.
Προτάσεις:
1. Το κριτήριο του ασυμβίβαστου να μεταβληθεί ώστε να μην αποκλείει τους πραγματικούς ειδικούς κάθε θεραπευτικής κατηγορίας από τη συμμετοχή τους ως αξιολογητές. Διαφορετικά η συμμετοχή τους στην αξιολόγηση θα πρέπει να εξασφαλίζεται από τη συμμετοχή τους στην επιτροπή γνωμοδότησης, όπως αναφέρθηκε στις προτάσεις του άρθρου 1.