Η παρ. 1 του άρθρου 35 του ν. 4272/2014 (Α’ 145), περί της κατ’ οίκον νοσηλείας σε Μονάδες και Φορείς Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μονάδες Οικογενειακού Προγραμματισμού και Μονάδες Φροντίδας Μητέρας – Παιδιού, αντικαθίσταται ως ακολούθως:
«1. Η κατ’ οίκον νοσηλεία σε Μονάδες και Φορείς Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μονάδες Οικογενειακού Προγραμματισμού και Μονάδες Φροντίδας Μητέρας – Παιδιού αναπτύσσεται και οργανώνεται από:
α) νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου (ν.π.δ.δ.) και νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου (ν.π.ι.δ.) κερδοσκοπικού και μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, τα οποία παρέχουν υπηρεσίες υγείας,
β) ν.π.δ.δ. και ν.π.ι.δ. των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης α’ βαθμού (Ο.Τ.Α.) που παρέχουν υπηρεσίες υγείας και
γ) ιδιώτες επαγγελματίες υγείας με σχετικά επαγγελματικά δικαιώματα.
2. Για την ανάπτυξη υπηρεσιών κατ’ οίκον νοσηλείας των προσώπων των περ. α) έως γ) της παρ. 1 απαιτείται απόφαση έγκρισης του αρμοδίου οργάνου της οικείας Περιφέρειας, κατόπιν υποβολής όλων των σχετικών εγγράφων και δικαιολογητικών του ενδιαφερόμενου.
3. Στον Ενιαίο Κανονισμό Παροχών Υγείας του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας καθορίζονται η παροχή υπηρεσιών και φροντίδας υγείας κατ’ οίκον νοσηλείας στους δικαιούχους, καθώς και η κάλυψη της δαπάνης αυτής.
4. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Υγείας, Εσωτερικών, Οικονομικών, Περιβάλλοντος και Ενέργειας και του κατά περίπτωση συναρμόδιου υπουργού, μετά από γνώμη του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας, ρυθμίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις, τα δικαιολογητικά, οι διαδικασίες, η οργάνωση και ανάπτυξη, η στελέχωση, το περιεχόμενο των υπηρεσιών, ο έλεγχος και η εποπτεία, καθώς και κάθε άλλη λεπτομέρεια που σχετίζεται με την παροχή κατ’ οίκον νοσηλείας από τους αναφερόμενους στο παρόν φορείς.».
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα Στο "Άρθρο 40 Κατ’ οίκον νοσηλεία σε Μονάδες και Φορείς Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μονάδες Οικογενειακού Προγραμματισμού και Μονάδες Φροντίδας Μητέρας – Παιδιού – Αντικατάσταση παρ. 1 άρθρου 35 ν. 4272/2014"
#1 Σχόλιο Από Μαρία Παπαδημητρίου Στις 8 Απριλίου 2022 @ 08:58
Η Κατ’οικον Νοσηλεία θα έπρεπε να παρέχεται από όλα τα ΚΥ ή τις Μονάδες Υγείας, χωρίς την παρέμβαση ιδιωτών,οργανισμων ΟΤΑ, κλπ.
Η ΠΦΥ εξορισμού περιλαμβάνει την φροντίδα ασθενών στα σπίτια τους.Ας ενισχυθούν οι δομές ΠΦΥ λοιπόν, αντί να ανοίξουν οι πόρτες για τα συμφέροντα ιδιωτών ιατρών και Δήμων.
#2 Σχόλιο Από Θεοδώρα Στις 11 Απριλίου 2022 @ 15:34
Θα ήθελα να προτείνω να μελετήσετε καλά τον ρόλο του Επισκέπτη Υγείας στην Κατ οικον νοσηλεία και φροντίδα αλλά και στην πρωτοβάθμια φροντίδα γενικά μιας που αποτελεί τον κατ εξοχήν επαγγελματίας πρωτοβάθμιας υγείας και πρόληψης , ο οποίος δεν αξιοποιείται κατάλληλα στην χώρα μας . Σε άλλες χώρες με τον όρο Health visitor κυρίως , είναι κατα κορον παρόν στο σύστημα υγείας.
#3 Σχόλιο Από Αφροδίτη Καστελιανού Στις 12 Απριλίου 2022 @ 20:50
Είναι πολύ σημαντική η ανάπτυξη της κατ’οικον φροντίδας για την υποστήριξη της μητρότητας από ομάδα υγείας που θα που θα περιλαμβάνει Επισκέπτρια Υγείας και Μαία και θα αφορά την περίοδο της εγκυμοσύνης, της λοχίας και την περίοδο τουλάχιστον για το πρώτο έτος ζωής του παιδιού. Η υπηρεσία αυτή θα παρέχεται στα πλαίσια της ΠΦΥ.
Αφροδίτη Καστελιανού
Επισκέπτρια Υγείας-Διαιτολόγος/Διατροφολόγος
M.Sc.Δημόσιας Υγείας-Επιδημιολογίας
Μ.Sc.Βιοηθικής
#4 Σχόλιο Από ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΕΙΡΑΙΑ Στις 14 Απριλίου 2022 @ 13:31
Οι υπηρεσίες κατ΄ οίκον νοσηλείας θα πρέπει να ελέγχονται και να λαμβάνουν βεβαίωση λειτουργίας αποκλειστικά από τους Ιατρικούς Συλλόγους
#5 Σχόλιο Από ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Στις 15 Απριλίου 2022 @ 13:00
Ο ΙΣΘ προτείνει ότι θα πρέπει οι πάροχοι υπηρεσιών κατ’ οίκον νοσηλείας να πληρούν προϋποθέσεις και να λαμβάνουν σχετικές βεβαιώσεις λειτουργίας στα πλαίσια των παρόχων Π.Φ.Υ. Επίσης, θα πρέπει να θεωρηθούν κατ’ αντιστοιχία πάροχοι υπηρεσιών Π.Φ.Υ. Θα πρέπει επίσης να ορίζουν επιστημονικά υπεύθυνο ιατρό προκειμένου να διασφαλίζεται η επιστημονική εποπτεία και έλεγχος.
Επιπλέον, στην παράγραφο 1, εδάφιο γ) να εξειδικευθεί σε ποιους επαγγελματίες υγείας αναφέρεται η ρύθμιση και επίσης να προβλεφθεί η αδειοδότηση των ιδιωτικών φορέων παροχής κατ’ οίκον νοσηλείας από ΝΠΔΔ όπως ο οικείος Ιατρικός Σύλλογος. Η ρύθμιση αυτή κρίνεται απαραίτητη ώστε να υπάρχει δυνατότητα πειθαρχικού ελέγχου.
Τέλος υπεύθυνοι για την εποπτεία του θα πρέπει να τεθούν οι Ιατρικοί Σύλλογοι που έχουν την σχετική εμπειρία, υποδομές και τεχνογνωσία.
Οι τροποποιήσεις που προτείνουμε στην διάταξη έχουν ως εξής:
1.Η κατ’ οίκον νοσηλεία σε Μονάδες και Φορείς Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μονάδες Οικογενειακού Προγραμματισμού και Μονάδες Φροντίδας Μητέρας – Παιδιού αναπτύσσεται και οργανώνεται από:
α) νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου (ν.π.δ.δ.) και νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου (ν.π.ι.δ.) κερδοσκοπικού και μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, τα οποία παρέχουν υπηρεσίες υγείας,
β) ν.π.δ.δ. και ν.π.ι.δ. των Οργανισμών Τοπικής
Αυτοδιοίκησης α’ βαθμού (Ο.Τ.Α.) που παρέχουν υπηρεσίες υγείας και
γ) ιδιώτες επαγγελματίες υγείας με σχετικά επαγγελματικά δικαιώματα.
2.**Η ανάπτυξη υπηρεσιών κατ’ οίκον νοσηλείας των προσώπων των περ. α) έως γ) της παρ. 1 εντάσσεται στους παρόχους υπηρεσιών Π.Φ.Υ. που εποπτεύονται και λαμβάνουν Βεβαίωση Λειτουργίας από τους Ιατρικούς Συλλόγους με προϋπόθεση τον ορισμό Ιατρού Επιστημονικά Υπευθύνου, **κατόπιν υποβολής όλων των σχετικών εγγράφων και δικαιολογητικών του ενδιαφερόμενου.
3. Στον Ενιαίο Κανονισμό Παροχών Υγείας του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας καθορίζονται η παροχή υπηρεσιών και φροντίδας υγείας κατ’ οίκον νοσηλείας στους δικαιούχους, καθώς και η κάλυψη της δαπάνης αυτής.
4. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Υγείας, Εσωτερικών, Οικονομικών, Περιβάλλοντος και Ενέργειας και του κατά περίπτωση συναρμόδιου υπουργού, μετά από γνώμη του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας, ρυθμίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις, τα δικαιολογητικά, οι διαδικασίες, η οργάνωση και ανάπτυξη, η στελέχωση, το περιεχόμενο των υπηρεσιών, καθώς και κάθε άλλη λεπτομέρεια που σχετίζεται με την παροχή κατ’ οίκον νοσηλείας από τους αναφερόμενους στο παρόν φορείς.
#6 Σχόλιο Από ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ Στις 15 Απριλίου 2022 @ 15:24
Στο άρθρο 40
Δέον όπως προστεθούν ως πάροχοι υπηρεσιών οικογενειακού προγραμματισμού και δομές ΠΦΥ όπως τα Κ.Υ ., στα οποία να αναπτυχθούν εκ νέου οι Σταθμοί Προστασίας Μητέρας Παιδιού και Εφήβου, προκειμένου να υπάρχει και η διασύνδεση της οικογένειας με τις δημόσιες δομές ΠΦΥ.
Επίσης να ενταχθεί η απόκτηση και αξιοποίηση Κινητών Μονάδων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στο παρόν νομοσχέδιο προκειμένου να μειωθούν οι ανισότητες στην πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείες για τις ευάλωτες και απομακρυσμένες ομάδες πληθυσμού λόγω και του γεωγραφικού χαρακτήρα της χώρας.
#7 Σχόλιο Από Επισκέπτες-Επισκέπτριες Υγείας ΤΟΜΥ Στις 17 Απριλίου 2022 @ 22:31
Όσοι κατέχουν τον επαγγελματικό τίτλο του Επισκέπτη – Επισκέπτριας Υγείας – Ε.Ε.Υ. με βάση τις εξειδικευμένες επιστημονικές και τεχνικές γνώσεις τους, έχουν τη δυνατότητα να δραστηριοποιηθούν σε τομείς και αντικείμενα εργασίας, τα οποία προκύπτουν από τις εξελίξεις τόσο στον τομέα της Δημόσιας Υγείας όσο και στο πεδίο της κοινοτικής υγείας.
Το καθηκοντολόγιο των Επισκεπτών – Επισκεπτριών Υγείας (ΕΕΥ), ορίζεται στο ΠΔ351/1989 (ΦΕΚ 159/Α/14-6-1989). Το τελευταίο καθορίζει με ακρίβεια το αντικείμενο ΕΕΥ, όπως και το πλαίσιο εργασίας τους.
Το υπ’αριθ. 3 άρθρο, του προαναφερθέντος ΠΔ, αναφέρει ότι ο ΕΕΥ διενεργεί κατ’ οίκον επισκέψεις σε άτομα που χρήζουν συμβουλευτικής υγείας και αγωγής υγείας, κάτι το οποίο δεν φαίνεται να περιλαμβάνεται στο παρόν νομοσχέδιο.
Αποτελεί αναφαίρετο επαγγελματικό δικαίωμα του ΕΕΥ, η οργάνωση, η διενέργεια εμβολιασμών, καθώς και η συμμετοχή σε προγράμματα εμβολιασμών. Θα πρέπει να διευκρινιστεί, ότι οι εμβολιασμοί, τόσο μέσα στη δομή όσο και κατ’οίκον (σε ειδικές περιπτώσεις), διενεργούνται από τον ΕΕΥ. Επίσης, στο υπ.αριθ άρθρο 3 παρ.3 αναφέρεται ότι ο ΕΕΥ διενεργεί σωματομετρικό έλεγχο αλλά και έλεγχο σωματικών διαταραχών, δηλαδή πράξεις που λαμβάνουν χώρα για την έκδοση του Ατομικού Δελτίου Υγείας Μαθητή (ΑΔΥΜ). Λαμβάνοντας υπόψη τις τελευταίες ενέργειες, κρίνεται αναγκαία η έκδοση ατομικών κωδικών στο σύστημα συνταγογράφησης ΗΔΙΚΑ στους εργαζόμενους ΕΕΥ, με απώτερο στόχο την καταχώριση αρχικά, των εμβολίων που έχουν διενεργηθεί, τόσο στον ανήλικο, όσο και στον ενήλικο πληθυσμό, σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμού, αλλά και των σωματομετρήσεων των παιδιών για τη συμπλήρωση του ΑΔΥΜ.
Θα πρέπει σε αυτό το σημείο να τονιστεί, ότι για να λειτουργήσει μια ομάδα υγείας είναι απαραίτητες όλες οι ειδικότητες, που εμπλέκονται στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) και για αυτό το λόγω δεν θα έπρεπε να τίθεται θέμα διαχωρισμού, έστω και στην ελάχιστη σύνθεση της ομάδας υγείας, ανάμεσα στις ειδικότητες, όπως για παράδειγμα στο διαχωρισμό Νοσηλευτών ή Επισκεπτών Υγείας, είναι άδικο να υποβαθμίζεται και να παραγκωνίζεται ένας ολόκληρος κλάδος.
Μια ομάδα για να είναι αποτελεσματική, θα πρέπει να λειτουργεί με σύμπνοια και η συνεργασία θα πρέπει να στηρίζεται στον αμοιβαίο σεβασμό, τόσο σε προσωπικό, όσο και σε επαγγελματικό επίπεδο.
#8 Σχόλιο Από Ευάγγελος Τζήμας Στις 18 Απριλίου 2022 @ 11:09
Η έγκριση των παρόχων ΚΟΝ πρέπει να γίνεται σε συνεργασία με τους οικείους ιατρικούς συλλόγους και όχι αποκλειστικά από τις αρχές της Περιφέρειας και να εξασφαλίζονται αυστηρά κριτήρια στους δικαιούχους αυτής της παροχής, ώστε να μην εκφυλιστεί σε μια υπηρεσία delivery ιατρικής για προνομιούχους που αντέχουν το κόστος από ιδιωτικούς φορείς που θα αναλαμβάνουν κάθε ιατρική πράξη χωρίς διασφάλιση της παρεχόμενης ποιότητας φροντίδας και με το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα απέναντι στον ιδιώτη ιατρό της μη απαίτησης λειτουργίας ενός νόμιμου ιατρείου.
Ευάγγελος Τζήμας
Οδοντίατρος
Μέλος Ανεξάρτητων Οδοντιάτρων Θεσσαλονίκης
#9 Σχόλιο Από Συντονιστικό Όργανο φορέων Π.Φ.Υ. Στις 18 Απριλίου 2022 @ 13:11
Η πρόταση μας είναι αναδιατύπωση και επαναπροσδιορισμός από συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΟΣΚΕ
Φ.Ν.ΠΑΤΣΟΥΡΑΚΟΣ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΟΣΙΠΥ
Θ.ΧΑΤΖΗΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΑΣΙΔΙΚ
Ι.ΚΑΡΑΜΗΝΑΣ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΑΝΙΔΙ
Δ. ΦΑΣΙΤΣΑΣ
Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ
Α. ΜΑΣΤΟΡΑΚΟΥ
#10 Σχόλιο Από ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΝ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Στις 18 Απριλίου 2022 @ 15:53
Χορήγηση δικαιώματος παροχής κατ’ οίκον υπηρεσιών νοσηλείας και αποκατάστασης από τα Κέντρα Αποκατάστασης