Ο έλεγχος των λοιμώξεων στις δημόσιες μονάδες παροχής υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (Π.Φ.Υ.) εποπτεύεται από την Επιτροπή Νοσοκομειακών Λοιμώξεων του διασυνδεόμενου Νοσοκομείου. Με απόφαση του Διοικητή της οικείας Υγειονομικής Περιφέρειας (Υ.Πε.) ορίζεται σε κάθε Κέντρο Υγείας ένας ιατρός ή οδοντίατρος του κλάδου Ε.Σ.Υ. ως Υπεύθυνος Επιτήρησης Λοιμώξεων, ο οποίος είναι αρμόδιος για την επιτήρηση και τον έλεγχο των λοιμώξεων στο Κέντρο Υγείας και στις μονάδες παροχής υπηρεσιών Π.Φ.Υ. που υπάγονται σε αυτό, υπό την καθοδήγηση της Επιτροπής Νοσοκομειακών Λοιμώξεων (Ε.Ν.Λ.) του διασυνδεόμενου Νοσοκομείου. Ο Υπεύθυνος Επιτήρησης Λοιμώξεων είναι Ιατρός Παθολόγος ή Βιοπαθολόγος/Μικροβιολόγος ή Παιδίατρος ή Γενικός Ιατρός ή Ιατρός Δημόσιας Υγείας ή Οδοντίατρος.
Ο Υπεύθυνος Λοιμώξεων πρέπει να είναι υποχρεωτικά ιατρός.
Συμφωνούμε με τη διατύπωση ακριβώς όπως είναι. Οι οδοντίατροι εργάζονται συνεχώς μέσα σε ένα περιβάλλον λοιμώξεων και είναι το λιγότερο, το ίδιο ενημερωμένοι και ευαισθητοποιημένοι στο θέμα αυτό, όπως απέδειξαν και με τη λειτουργία τους εν μέσω πανδημίας
Επί του άρθρου 35: Σύμφωνα με τις προβλέψεις του εισηγούμενου άρθρου 35, το οποίο αφορά την επιτήρηση και τον έλεγχο των λοιμώξεων στις Δημόσιες Μονάδες Παροχής Υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, αναφέρεται: «Ο έλεγχος των λοιμώξεων στις δημόσιες μονάδες παροχής υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (Π.Φ.Υ.) εποπτεύεται από την Επιτροπή Νοσοκομειακών Λοιμώξεων του διασυνδεόμενου Νοσοκομείου. Με απόφαση του Διοικητή της οικείας Υγειονομικής Περιφέρειας (Υ.Πε.) ορίζεται σε κάθε Κέντρο Υγείας ένας ιατρός ή οδοντίατρος του κλάδου Ε.Σ.Υ. ως Υπεύθυνος Επιτήρησης Λοιμώξεων, ο οποίος είναι αρμόδιος για την επιτήρηση και τον έλεγχο των λοιμώξεων στο Κέντρο Υγείας και στις μονάδες παροχής υπηρεσιών Π.Φ.Υ. που υπάγονται σε αυτό, υπό την καθοδήγηση της Επιτροπής Νοσοκομειακών Λοιμώξεων (Ε.Ν.Λ.) του διασυνδεόμενου Νοσοκομείου. Ο Υπεύθυνος Επιτήρησης Λοιμώξεων είναι Ιατρός Παθολόγος ή Βιοπαθολόγος/Μικροβιολόγος ή Παιδίατρος ή Γενικός Ιατρός ή Ιατρός Δημόσιας Υγείας ή Οδοντίατρος».
Από την ως άνω εισηγούμενη διάταξη προκύπτει ότι ο αποκλεισμός των νοσηλευτών λοιμώξεων, οι οποίοι συμμετέχουν στις Επιτροπές Νοσοκομειακών Λοιμώξεων των διασυνδεόμενων Νοσοκομείων, βάσει της Υ.Α. Αριθμ. Υ1.Γ.Π.114971/ 18-02-2014, Φ.Ε.Κ. 388/18-02-2014, «Μέτρα, όροι και διαδικασίες για την πρόληψη και τον έλεγχο των λοιμώξεων που συνδέονται με τη νοσηλεία των ασθενών στους Χώρους Παροχής Υγείας».
Ενόψει των ανωτέρω προτείνουμε να προστεθεί και ο αντίστοιχος νοσηλευτής λοιμώξεων ΠΕ ή ΤΕ από την Επιτροπή Νοσοκομειακών Λοιμώξεων του διασυνδεόμενου Νοσοκομείου, ως Υπεύθυνος Επιτήρησης Λοιμώξεων στη δημόσια μονάδα παροχής υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (Π.Φ.Υ.).
Να εισαχθεί και η τροποποίηση του άρθρου 205 του ν. 4820/21 στο πρότερο «έχουν νοσήσει εντός των τελευταίων ενενήντα (180) ημερών» αντί των 90 που ισχύει σήμερα προς εναρμόνιση με τη γενική ρύθμιση, ενώ ταυτόχρονα να γίνει ο εξορθολογισμός της υποχρεωτικότητας αναφορικά με το υπόχρεο προσωπικό (Άρθρο 206 παρ. 1α) περιοριζόμενο μόνο στο ιατρικό-νοσηλευτικό-βοηθητικό υγειονομικό και παραιατρικό προσωπικό των φορέων.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΟΥΧΤΙΔΗΣ
Νοσηλευτής, υγιεινολόγος MSc
Πρόεδρος Επιτροπής Υγείας και Ασφάλειας Γ.Ν.Θ.ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ
Εκπρόσωπος ΑΔΕΔΥ στο Συμβούλιο Υγείας και Ασφάλειας
του Ανώτατου Συμβουλίου Εργασίας του ΥΠΕΚΥ
Σύμφωνα με τις προβλέψεις του εισηγούμενου άρθρου 35, του νομοσχεδίου, που αφορά την επιτήρηση και τον έλεγχο των λοιμώξεων στις Δημόσιες Μονάδες Παροχής Υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, αναφέρεται: «Ο έλεγχος των λοιμώξεων στις δημόσιες μονάδες παροχής υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (Π.Φ.Υ.) εποπτεύεται από την Επιτροπή Νοσοκομειακών Λοιμώξεων του διασυνδεόμενου Νοσοκομείου. Με απόφαση του Διοικητή της οικείας Υγειονομικής Περιφέρειας (Υ.Πε.) ορίζεται σε κάθε Κέντρο Υγείας ένας ιατρός ή οδοντίατρος του κλάδου Ε.Σ.Υ. ως Υπεύθυνος Επιτήρησης Λοιμώξεων, ο οποίος είναι αρμόδιος για την επιτήρηση και τον έλεγχο των λοιμώξεων στο Κέντρο Υγείας και στις μονάδες παροχής υπηρεσιών Π.Φ.Υ. που υπάγονται σε αυτό, υπό την καθοδήγηση της Επιτροπής Νοσοκομειακών Λοιμώξεων (Ε.Ν.Λ.) του διασυνδεόμενου Νοσοκομείου. Ο Υπεύθυνος Επιτήρησης Λοιμώξεων είναι Ιατρός Παθολόγος ή Βιοπαθολόγος/Μικροβιολόγος ή Παιδίατρος ή Γενικός Ιατρός ή Ιατρός Δημόσιας Υγείας ή Οδοντίατρος».
Από την ως άνω εισηγούμενη διάταξη προκύπτει ότι αποκλείονται οι νοσηλευτές λοιμώξεων, οι οποίοι συμμετέχουν στις Επιτροπές Νοσοκομειακών Λοιμώξεων των διασυνδεόμενων Νοσοκομείων, βάσει της Υ.Α. Αριθμ. Υ1.Γ.Π.114971/ 18-02-2014, Φ.Ε.Κ. 388/18-02-2014, «Μέτρα, όροι και διαδικασίες για την πρόληψη και τον έλεγχο των λοιμώξεων που συνδέονται με τη νοσηλεία των ασθενών στους Χώρους Παροχής Υγείας».
Ενόψει των ανωτέρω φρονούμε, ότι επιβάλλεται να προστεθεί και ο αντίστοιχος νοσηλευτής λοιμώξεων ΠΕ ή ΤΕ από την Επιτροπή Νοσοκομειακών Λοιμώξεων του διασυνδεόμενου Νοσοκομείου, ως Υπεύθυνος Επιτήρησης Λοιμώξεων στη δημόσια μονάδα παροχής υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (Π.Φ.Υ.).
Ο Τομέας Κοινοτικής Νοσηλευτικής / Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας του ΕΣΝΕ εκφράζει, έντονο προβληματισμό και διατυπώνει τις ενστάσεις αλλά και προτάσεις του επί του Νομοσχεδίου του Υπουργείου Υγείας «ΓΙΑΤΡΟΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ, ΙΣΟΤΙΜΗ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΙΣ ΥΠΗΡEΣΙΕΣ ΤΟΥ EΘΝΙΚΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΠΑΡΟΧΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ» κατά τίτλο και άρθρο ως εξής:
Υπάρχων τίτλος «ΓΙΑΤΡΟΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ, ΙΣΟΤΙΜΗ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΙΣ ΥΠΗΡEΣΙΕΣ ΤΟΥ EΘΝΙΚΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΠΑΡΟΧΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ» προτείνεται :
«ΥΓΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ, ΙΣΟΤΙΜΗ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΙΣ ΥΠΗΡEΣΙΕΣ ΤΟΥ EΘΝΙΚΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΠΑΡΟΧΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ». Η πρότασή μας στηρίζεται στην αποκεντρωμένη άποψη από τον ιατροκεντρικό χαρακτήρα, που έχουν όλα τα νομοσχέδια του Υπουργείου Υγείας. Την Δημόσια Υγεία δεν μπορεί να την χαρακτηρίζει ένας μόνο επαγγελματικός κλάδος, αλλά η μέριμνα για την προαγωγή της υγείας της κοινότητας
Άρθρο 35 Επιτήρηση και έλεγχος των λοιμώξεων στις Δημόσιες Μονάδες Παροχής Υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας
Προτείνεται να συμπεριληφθεί :
-Υπεύθυνος λοιμώξεων μπορεί να τοποθετηθεί Νοσηλευτής ο οποίος έχει συμμετάσχει στις επιτροπές λοιμώξεων, καθώς και στην σύνταξη των εσωτερικών κανονισμών λοιμώξεων των Κ.Υ. βάση των οδηγιών του ΚΕΕΛΠΝΟ και του Υπουργείου Υγείας (Αριθμ. Πρωτ.Γ1α.ΓΠ.82706/2014, Αθήνα 26/3/2015) για τη σύνταξη του Εσωτερικού Κανονισμού Πρόληψης και Έλεγχου Λοιμώξεων. Σημειωτέον ότι από 1/1/2015 δεν υπάρχει διασύνδεση των Κ.Υ. με τα νοσοκομεία.
Η Πρόεδρος του Τομέα
Αννα Καυγά Επίκουρος Καθηγήτρια Κοινοτικής Νοσηλευτικής
Ο Γραμματέας του Τομέα
Φάρος Αναστάσιος Εκπαιδευτικός Νοσηλευτικής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης
Ο Υπεύθυνος Λοιμώξεων θα πρέπει υποχρεωτικά να είναι ιατρός. Δεν μπορεί να είναι Οδοντίατρος λόγω περιορισμένης ενασχόλησης με λοιμώξεις.
Ο υπεύθυνος λοιμώξεων δεν μπορεί να είναι τίποτε άλλο παρά Ιατρός
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΝΟΣΗΛΕΥΤΩΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΥΓΕΙΑΣ – ΣΥΝΟ ΠΦΥ – ΕΠΙ ΤΟΥ ΥΠΟ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ
Επί του άρθρου 35:
Να τροποποιηθεί και να προστεθεί « ή νοσηλευτής ΠΕ, ΤΕ, ως υπεύθυνος πρόληψης και ελέγχου Λοιμώξεων» καθώς συμμετέχει ισότιμα και ενεργά τόσο ως μέλος των Επιτροπών Λοιμώξεων των ΚΥ, όσο και στη σύνταξη των εσωτερικών κανονισμών λοιμώξεων (ΥΥ αρ.πρωτ.Γ1Αγπ.82706/2014, Αθ.26/3/2015) όπως αποδεικνύεται από τους ήδη κατατιθέμενους κανονισμούς.
Ως υπεύθυνοι επιτήρησης λοιμώξεων θα μπορούσαν να είναι και άλλος επαγγελματίας όπως Επισκέπτης Υγείας με ανάλογο μεταπτυχιακό τίτλο ή εξειδίκευση
Αφροδίτη Καστελιανού
Επισκέπτρια Υγείας-Διαιτολόγος/Διατροφολόγος
M.Sc. Δημόσιας Υγείας-Επιδημιολογίας
Μ.Sc. Βιοηθικής
Στο άρθρο 35 οφείλετε να προσθέσετε και επαγγελματίες υγείας με επιμόρφωση στις Λοιμώξεις καθότι η Ιατρική Υπηρεσία και οι Οδοντίατροι απο μόνοι τους δεν δύναται να γίνονται αποδεκτοί μόνο με τον τίτλο τους. Οι λοιμώξεις σε όλες τις δομές υγείας είναι επανδρωμένες με εξειδικευμένο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό σύμφωνα με τις ανάγκες του εκάστωτε Νοσοκομείου.
Το ιδιο πρέπει να συμβαίνει και με τα Κέντρα Υγείας καθώς έχουν διαφορετικές ανάγκες στον τομέα των Λοιμωξεων συγκριτικά με τα Δευτεροβάθμια Νοσοκομεία.
Μην αναιρειτε την υποχρέωση εξειδικευσεων στον ιατρικο τομέακαθώς δίνετε έναυσμα για μη απαραιτητη μετεκπαίδευση. Συνεπώς αναιρείτε όλα τα πραγράμματα μετεκπαίδευσης λοιμώξεων των Πανεπιστημίων
Ως Υπεύθυνος Επιτήρησης Λοιμώξεων μπορεί να είναι και άλλος επαγγελματίας υγείας κάτοχος του αντίστοιχου μεταπτυχιακού τίτλου
O Υπεύθυνος Επιτήρησης Λοιμώξεων μπορεί να είναι και άλλος επαγγελματίας υγείας με αντίστοιχο τίτλο μεταπτυχιακών σπουδών.
Ως υπεύθυνοι επιτήρησης λοιμώξεων Θα μπορούσαν να ειναι λοιποί επαγγελματίες υγείας κάτοχοι του ανάλογου μεταπτυχιακού τίτλου