- Υπουργείο Υγείας - http://www.opengov.gr/yyka -

Άρθρο 31 Κέντρα Υγείας – Τροποποίηση παρ. 5 και 6 άρθρου 4 ν. 4486/2017

 

1. Η παρ. 5 του άρθρου 4 του ν. 4486/2017 (Α΄ 115) περί κέντρων υγείας, τροποποιείται ως προς τη στελέχωση των Κέντρων Υγείας και η παρ. 5 διαμορφώνεται ως εξής:

«5. Τα Κέντρα Υγείας, σύμφωνα με την παράγραφο 4 του άρθρου 3, στελεχώνονται ενδεικτικώς από ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό ως εξής:
α) κατά προτεραιότητα με ιατρούς ειδικότητας γενικής/οικογενειακής ιατρικής, εσωτερικής παθολογίας, καρδιολογίας, ορθοπεδικής και τραυματολογίας και παιδιατρικής. Κατά περίπτωση και με ειδικά αιτιολογημένη εισήγηση της οικείας Υ.Πε. τα Κέντρα Υγείας μπορούν να στελεχώνονται με ιατρούς ειδικότητας αιματολογίας, ακτινολογίας, αλλεργιολογίας, αναισθησιολογίας, ιατρικής βιοπαθολογίας/εργαστηριακής ιατρικής, γαστρεντερολογίας, χειρουργικής, μαιευτικής και γυναικολογίας, δερματολογίας – αφροδισιολογίας, ενδοκρινολογίας-διαβήτη-μεταβολισμού, ιατρικής εργασίας και περιβάλλοντος, δημόσιας υγείας – κοινωνικής ιατρικής, νευρολογίας, νεφρολογίας, οδοντιατρικής, ουρολογίας, οφθαλμολογίας, ψυχιατρικής παιδιού και εφήβου, πνευμονολογίας – φυματιολογίας, ρευματολογίας, φυσικής ιατρικής και αποκατάστασης, ψυχιατρικής και ωτορινολαρυγγολογίας,
β) βοηθούς ιατρικών και βιολογικών εργαστηρίων, βοηθούς νοσηλευτών, επαγγελματίες δημόσιας και κοινοτικής υγείας, όπως επόπτες δημόσιας υγείας και επισκέπτες υγείας, εργοθεραπευτές, κοινωνικούς λειτουργούς, ψυχολόγους, λογοθεραπευτές, μαίες, νοσηλευτές, ραδιολόγους-ακτινολόγους, τεχνολόγους ιατρικών εργαστηρίων, φυσικοθεραπευτές, οπτικούς-οπτομέτρες, χειριστές ιατρικών συσκευών,
γ) διοικητικό προσωπικό,
δ) τεχνικό και άλλο υποστηρικτικό προσωπικό.».

2. Η παρ. 6 του άρθρου 4 του ν. 4486/2017 τροποποιείται ως προς τον καθορισμό των κλάδων για τη στελέχωση των Κέντρων Υγείας με επιστημονικό, λοιπό υγειονομικό και διοικητικό προσωπικό και η παρ. 6 διαμορφώνεται ως εξής:
«6. Οι κλάδοι για τη στελέχωση του Κέντρου Υγείας με επιστημονικό, λοιπό υγειονομικό και διοικητικό προσωπικό καθορίζονται ενδεικτικώς, μη θιγομένης της παρ. 4 του άρθρου 3, ως εξής:
α) ΠΕ Νοσηλευτικής
β) ΠΕ Κοινωνικών Λειτουργών/Κοινωνικής Εργασίας
γ) ΠΕ Ψυχολόγων
δ) ΠΕ Διοικητικού
ε) ΠΕ Διατροφής – Διαιτολογίας
στ) ΠΕ Λογοθεραπείας και ΠΕ Ειδικών Παιδαγωγών
ζ) ΤΕ Νοσηλευτικής
η) ΠΕ, ΤΕ Κοινωνικών Λειτουργών/Κοινωνικής Εργασίας
θ) ΤΕ Φυσικοθεραπείας
ι) ΤΕ Εργοθεραπείας
ια) ΤΕ Λογοθεραπείας
ιβ) ΤΕ Ιατρικών Εργαστηρίων (Τεχνολόγων)
ιγ) ΠΕ, ΤΕ Μαιευτικής
ιδ) ΠΕ, ΤΕ Επισκεπτών/-τριών Υγείας
ιε) ΤΕ Ραδιολογίας – Ακτινολογίας
ιστ) ΤΕ Διοικητικού – Λογιστικού
ιζ) ΤΕ Διοίκησης Μονάδων Υγείας και Πρόνοιας
ιη) ΤΕ Οδοντοτεχνιτών
ιθ) ΤΕ Διατροφής – Διαιτολογίας
κ) ΔΕ Πληρωμάτων Ασθενοφόρων
κα) ΔΕ Βοηθών Νοσηλευτικής
κβ) ΔΕ Βοηθών Ιατρικών και Βιολογικών Εργαστηρίων
κγ) ΔΕ Χειριστών Ιατρικών Συσκευών (Χειριστών – Εμφανιστών)
κδ) ΔΕ Βοηθών Οδοντοτεχνιτών
κε) ΔΕ Διοικητικών Γραμματέων
κστ) ΔΕ Τεχνικού
κζ) ΔΕ Οδηγών
κη) ΥΕ Βοηθητικού Υγειονομικού Προσωπικού.».

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα (Ανοιχτό | Κλείσιμο)

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα Στο "Άρθρο 31 Κέντρα Υγείας – Τροποποίηση παρ. 5 και 6 άρθρου 4 ν. 4486/2017"

#1 Σχόλιο Από Παναγιώτα Παμπουκτσή Στις 14 Απριλίου 2022 @ 20:03

Σύμφωνα με το Προφίλ Υγείας 2021 της Ελλάδας του ΟΟΣΑ

– «Το 2019 η Ελλάδα διέθεσε 7,8 % του ΑΕΠ στην υγεία σε σύγκριση με 9,9 % που διατέθηκε στο σύνολο της ΕΕ3 . Το ίδιο έτος οι κατά κεφαλήν δαπάνες ανήλθαν σε 1 603 ευρώ (προσαρμοσμένο ποσό ανάλογα με τις διαφορές στην αγοραστική δύναμη), ποσό το οποίο είναι χαμηλότερο από το ήμισυ του μέσου όρου της ΕΕ (3 523 ευρώ)».

– «Η χρηματοδότηση από το δημόσιο ως ποσοστό των συνολικών δαπανών για την υγεία ήταν 60 % το 2019 —ποσοστό το οποίο είναι το δεύτερο χαμηλότερο μετά την Κύπρο και σημαντικά χαμηλότερο από τον μέσο όρο στην ΕΕ (80 %)».

– «Αυτό σημαίνει ότι ένα πολύ μεγάλο μερίδιο των δαπανών για την υγεία προέρχεται από τα νοικοκυριά (35 %) με τη μορφή άμεσων ιδιωτικών πληρωμών —οι οποίες συνίστανται κυρίως σε συμμετοχές των ασφαλισμένων για τα φάρμακα και άμεσες πληρωμές για υπηρεσίες που δεν περιλαμβάνονται στη δέσμη παροχών, επισκέψεις σε ιδιώτες ειδικούς ιατρούς, νοσηλευτική περίθαλψη ΚΑΙ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ».

– «Η Ελλάδα είχε το δεύτερο υψηλότερο επίπεδο ΜΗ ΚΑΛΥΠΤΟΜΕΝΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ ιατρικής περίθαλψης μεταξύ των χωρών της ΕΕ το 2019».

– «Το κόστος ήταν ο κύριος παράγοντας των μη καλυπτόμενων αναγκών, όπως ανέφερε το 7,5 % όσων απάντησαν —το οποίο είναι το ΥΨΗΛΟΤΕΡΟ ποσοστό στην ΕΕ (όπου ο μέσος όρος είναι 0,9 %)».

– «Το χάσμα μεταξύ των εισοδηματικών ομάδων στην Ελλάδα όσον αφορά τις αναφερόμενες μη καλυπτόμενες ιατρικές ανάγκες είναι το μεγαλύτερο στην ΕΕ (Τα στοιχεία αναφέρονται σε μη καλυπτόμενες ανάγκες για ιατρική εξέταση ή αγωγή λόγω ΚΟΣΤΟΥΣ, ΑΠΟΣΤΑΣΗΣ που πρέπει να διανυθεί ή ΧΡΟΝΟΥ ΑΝΑΜΟΝΗΣ)».

– «Το δημόσιο μερίδιο της χρηματοδότησης στην Ελλάδα είναι ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΟ από τον μέσο όρο της ΕΕ στους περισσότερους τομείς». ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ: 0% !!!!

– «Δεδομένης της έλλειψης δημόσιας κάλυψης, το σχετικά χαμηλό ποσοστό άμεσων ιδιωτικών πληρωμών για ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ μπορεί κάλλιστα να αντικατοπτρίζει έναν σημαντικό μερίδιο υπηρεσιών φροντίδας που παραμελήθηκαν: το 2019 η Ελλάδα κατέγραψε το τρίτο υψηλότερο ποσοστό μη καλυπτόμενων αναγκών ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ στην ΕΕ (1 στα 12 άτομα), με ακόμη υψηλότερα επίπεδα (ένα στα έξι άτομα) μεταξύ των χαμηλότερων εισοδηματικών ομάδων».

Από τις βασικές διαπιστώσεις του ΟΟΣΑ για την Ελλάδα είναι ότι «στην πράξη, ορισμένες υπηρεσίες μπορεί να μην είναι πάντα διαθέσιμες, επειδή, για παράδειγμα, υπάρχει έλλειψη συμβεβλημένων παρόχων (στην περίπτωση της ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ). Ακόμη και πριν από την πανδημία λόγω της νόσου COVID-19, η Ελλάδα κατέγραφε σταθερά το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό μη καλυπτόμενων αναγκών ιατρικής περίθαλψης στην ΕΕ, με τη μεγαλύτερη διαφορά μεταξύ των εισοδηματικών ομάδων».

πηγή: ΟΟΣΑ/Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο για τα Συστήματα και τις Πολιτικές Υγείας (2019), Ελλάδα: Προφίλ Υγείας 2019, Η Κατάσταση της Υγείας στην ΕΕ, ΟΟΣΑ, Παρίσι/Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο για τα Συστήματα και τις Πολιτικές Υγείας, Βρυξέλες
[1]

Με βάση τα παραπάνω επίσημα δεδομένα για την Ελλάδα και γνωρίζοντας ότι ένα κράτος οφείλει να παρέχει στους πολίτες του ισότιμη πρόσβαση σε ένα σωστά δομημένο, αποτελεσματικό και αποδοτικό Σύστημα Υγείας, ενώ παράλληλα να φροντίζει μέσω της Κοινωνικής του Πολιτικής να προλαμβάνει και να διορθώνει τις ανισότητες που προκύπτουν μέσα στον κοινωνικό ιστό και να διασφαλίζει την ευημερία όλων των ατόμων, είναι πραγματικά λυπηρό να βλέπει κανείς, στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο, με τίτλο «ΓΙΑΤΡΟΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ, ΙΣΟΤΙΜΗ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΙΣ ΥΠΗΡEΣΙΕΣ ΤΟΥ EΘΝΙΚΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΠΑΡΟΧΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ», να αποκλείονται οι Οδοντίατροι από τις κατά προτεραιότητα ειδικότητες στελέχωσης των Κέντρων Υγείας, σε ένα ήδη υποστελεχωμένο Σύστημα Υγείας όσον αφορά στην Οδοντιατρική Περίθαλψη!

Το αναμενόμενο σε ένα νομοσχέδιο, που αφορά στην Υγεία, θα ήταν να ενισχυθεί η περίθαλψη που υστερεί, ήτοι η Οδοντιατρική περίθαλψη και να στελεχωθούν όλες οι Δημόσιες Δομές ΠΦΥ με Οδοντιάτρους, ώστε να καλύπτεται η ισότιμη πρόσβαση όλων των πολιτών, ακόμα κι εκείνων σε απομακρυσμένες περιοχές, αλλά και να είναι δυνατή η παροχή οδοντιατρικής περίθαλψης σε όλους τους πολίτες με χαμηλά εισοδήματα, που αδυνατούν να καλύψουν τις ανάγκες τους στις ιδιωτικές δομές παροχής οδοντιατρικών υπηρεσιών.
Παράλληλα θα πρέπει να υπάρξει επιτέλους συμμετοχή του κράτους στις ιδιωτικές δαπάνες για οδοντιατρική περίθαλψη μέσω των ασφαλιστικών ταμείων και του ΕΟΠΥΥ και ανάδειξη της Οδοντιατρικής Πρόληψης ως αναπόσπαστο κομμάτι της πρόληψης νοσημάτων και προαγωγής της υγείας των πολιτών.

Παναγιώτα Πμαπουκτσή
Οδοντίατρος
Κάτοχος MSc στη Διοίκηση Μονάδων Υγείας.

#2 Σχόλιο Από ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΜΑΡΟΥΦΙΔΗΣ Στις 14 Απριλίου 2022 @ 21:51

Ο αποκλεισμός των Οδοντιάτρων από τις βασικές ειδικότητες υγειονομικών που θα στελεχώνουν τα Κέντρα Υγείας συνιστά ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΠΡΩΤΟΤΥΠΙA και εισάγει «καινά δαιμόνια» που δεν συναντά κανείς στα Εθνικά Συστήματα Υγείας ανά την Υφήλιο.

Καθώς ο καθένας και η καθεμιά θα μπορούσαν να εκφράσουν άποψη, καλό θα ήταν να αποτανθούμε σε τεκμηριωμένες μελέτες για να επιχειρηματολογήσουμε επί των εσφαλμένων ρυθμίσεων που εισάγει το παρόν πόνημα στο άρθρο 31.

Το «Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο των Συστημάτων Υγείας και Πολιτικών Υγείας» (συνεργαζόμενος φορέας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας – European Observatory on Health Systems and Policies), το οποίο εξέδωσε το 2015 έκθεση με τίτλο «Building Primary Care in a Changing Europe», αποτυπώνει την στελέχωση των δομών ΠΦΥ σε 31 χώρες της Ευρώπης.

Με βάση τη συγκεκριμένη έκθεση, στις βασικές ειδικότητες υγειονομικών που στελεχώνουν τα Κέντρα Υγείας, πρώτοι είναι οι γενικοί ιατροί (υπάρχουν και στα 31 κράτη που συμπεριλαμβάνει η έκθεση) και ακολουθούν οι Οδοντίατροι που στελεχώνουν τις δομές ΠΦΥ στα 27 από τα 31 κράτη!!! Ακολουθούν οι Παιδίατροι σε 24/31 κράτη, οι Καρδιολόγοι σε 15/31 κράτη, οι δε Ορθοπεδικοί
δεν υπάρχουν σε ΚΑΝΕΝΑ άλλο κράτος!!!

Τί Κέντρα Υγείας επιδιώκει λοιπόν να στήσει η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας που αποκλείει του Οδοντιάτρους από τις βασικές ειδικότητες, κάτι που δεν παρατηρείται πουθενά αλλού στις αναπτυγμένες χώρες της Ευρώπης; Ο Οδοντίατρος αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ΠΦΥ σε όλα τα ανεπτυγμένα Συστήματα Υγείας!

Οφείλει η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας να αναθεωρήσει ΑΜΕΣΑ τα σχέδια της και να επιβεβαιώσει την σπουδαιότητα του ρόλου των Οδοντιάτρων στη λειτουργία και στελέχωση των ΚΥ. Ήδη το ΕΣΥ εμφανίζει τεράστια υποστελέχωση σε Οδοντιάτρους καθώς αυτοί δεν αντικαθίστανται με προσλήψεις. Το τραγικότερο είναι πως τα προγράμματα Πρόληψης των Στοματικών Νοσημάτων που εφαρμόζονταν από τις αρχές της ίδρυσης του ΕΣΥ ατονούν, ελλείψει προσωπικού και πόρων, με τεράστια επιβάρυνση των δεικτών τερηδόνας και των περιοδοντικών νόσων, σε όλες τις κατηγορίες ασθενών, κυρίως όμως στους παιδικούς και μαθητικούς πληθυσμούς αλλά και τους ασθενείς της τρίτης ηλικίας.

Ο αποκλεισμός των Οδοντιάτρων από τις βασικές ειδικότητες θα δημιουργήσει τεράστιες ανάγκες ζήτησης οδοντιατρικής περίθαλψης από τον ιδιωτικό τομέα, γεγονός ανεπίτρεπτο κοινωνικά και πολιτικά, ειδικά μάλιστα αν αναλογιστεί κανείς πως υπάρχουν σημαντικές οδοντιατρικές υποδομές στα Κέντρα Υγείας που θα απαξιωθούν και πως η οδοντιατρική περίθαλψη των οικονομικά ασθενέστερων συμπολιτών είναι αυτή που καλύπτεται σε μεγάλο βαθμό από τις δημόσιες δομές των Κ.Υ. και των δημόσιων Νοσοκομείων.

Dr Μαρουφίδης Νικόλαος
Β΄Αντπρόεδρος της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας (ΕΟΟ)

#3 Σχόλιο Από ΜΠΕΓΝΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ Στις 14 Απριλίου 2022 @ 21:51

Το συγκεκριμένο άρθρο προτείνεται να τροποποιηθεί αναφορικά στους νοσηλευτές ως εξής:
β) νοσηλευτές ΠΕ /ΤΕ με προτεραιότητα νοσηλευτές με συναφείς μεταπτυχιακές/διδακτορικές σπουδές καθώς και με νοσηλευτική ειδικότητα «Νοσηλευτική Δημόσιας Υγείας/Κοινοτική Νοσηλευτική» αλλά και βοηθούς νοσηλευτών.

#4 Σχόλιο Από ΡΕΝΕ Σ. Στις 14 Απριλίου 2022 @ 22:49

Κάτα την περίοδο της πανδημίας το Υπουργείο Υγείας αναγνώρησε την αναγκαιότητα εξειδικευμένων νοσηλευτών στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Μέσα από αυτήν την ανάγκη για βελτίωση και εκσυγχρονισμό του συστήματος, το υπουργείο προχώρησε στην έναρξη προγράμματος εκπαίδευσης για την λήψη ειδικότητας. Σκοπός της ειδικότητας Κοινοτικής Νοσηλευτικής και Δημόσιας Υγείας είναι η ανάπτυξη δεξιοτήτων και συμπεριφορών από νοσηλευτές ώστε να συμμετέχουν ενεργά στη προστασία, τη διατήρηση και προαγωγή της υγείας του πληθυσμού στο πλαίσιο της αποστολής της Δημόσιας Υγείας. Να παρέχουν ποιοτική και αποτελεσματική νοσηλευτική φροντίδα σε όλο το φάσμα των υπηρεσιών της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στην Κοινότητα. Στο παρόν νομοσχέδιο παραγκονίζεται ο ρόλος τους ειδικευμένου κοινοτικού νοσηλευτή, χωρίς να δίνει καμία αξία στην ειδικότητα Κοινοτικής Νοσηλευτικής και Δημόσιας Υγείας. Πρέπει οι κάτοχοι της ειδικότητας, να συμπεριληφθούν άμεσα στο νομοσχέδιο και δίνοντάς τους προτεραιότητα σε σχέση με τους υπόλοιπους νοσηλευτές.

#5 Σχόλιο Από Ευάγγελος Πατέρας Στις 15 Απριλίου 2022 @ 10:34

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: στο άρθρο 31 στο Νο. 1 αναφέρετε ότι «5. Τα Κέντρα Υγείας, σύμφωνα με την παράγραφο 4 του άρθρου 3, στελεχώνονται ενδεικτικώς από ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό ως εξής:
στο α) αναφέρετε ότι τα Κέντρα Υγείας στελεχώνονται και από οπτικούς-οπτομέτρες το οποίο είναι πολύ σημαντικό και σωστό για την πρωτοβάθμια υγεία.

Στο Νο. 2 όμως όταν αναφέρετε ότι «6. Οι κλάδοι για τη στελέχωση του Κέντρου Υγείας με επιστημονικό, λοιπό υγειονομικό και διοικητικό προσωπικό καθορίζονται ενδεικτικώς, δεν γίνεται αναφορά στην λίστα των ειδικοτήτων για τους οπτικούς-οπτομέτρες. Θα πρέπει να προστεθεί η ειδικότητα.
ΠΕ,ΤΕ Οπτικοί-Οπτομέτρες
Αναμένω ότι θα συμπεριληφθεί στην λίστα των ειδικοτήτων που μνημονεύονται

Με εκτίμηση
Δρ. Ευάγγελος Πατέρας
Διευθυντής της Κατεύθυνσης Οπτικής & Οπτομετρίας
Τμήμα Βιοιατρικών Επιστημών
Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής

#6 Σχόλιο Από Ευάγγελος Ν. Καρακούλας Στις 15 Απριλίου 2022 @ 11:01

Στο δελτίο πληροφοριών για την υγεία του World Health Organization (2012), έχει καταδειχθεί η «τρωτότητα» από τις στοματικές παθήσεις, καθώς από οδοντική τερηδόνα υποφέρουν το 60-90% των παιδιών σχολικής ηλικίας και το σύνολο σχεδόν των ενηλίκων (100%), ενώ σε ενήλικες μέσης ηλικίας(35-44 ετών) η γενικευμένη περιοδοντίτιδα, η οποία μπορεί να έχει ως κατάληξη ακόμη και την απώλεια δοντιών, εμφανίζεται σε ποσοστό 15-20% και περίπου 30% των ανθρώπων ηλικίας65-74 ετών δεν έχουν τα δικά τους δόντια ( [2]). Επίσης, στη μελέτη «Global Burden of Disease Study» (2012) του Ινστιτούτου Μετρήσεων και Αξιολόγησης της Υγείας (IHME), από ένα σύνολο 291 παθήσεων, βρέθηκε πως η παραμελημένη και μη θεραπευμένη οδοντική τερηδόνα αποτελεί την πιο διαδεδομένη πάθηση, καθώς πλήττει περίπου το 44% του παγκόσμιου πληθυσμού (Marcenes et al.,2013).
Αξίζει να σημειωθεί πως τα παιδιά σχολικής ηλικίας με κακή στοματική υγιεινή τείνουν να χάνουν περισσότερες σχολικές ημέρες και να συμμετέχουν λιγότερο στις καθημερινές δραστηριότητες από εκείνα με καλή στοματική υγεία (Nourijelyani et al., 2014). Εξαιτίας αυτής της κατάστασης, η απουσία από το σχολείο πλήττει και τους γονείς και τους φροντιστές, αφού επιβάλλεται και η δική τους απουσία από την εργασία και άλλες δραστηριότητες (Bhaskar et al., 2014).
Η στοματική υγεία, είναι γενικά αποδεκτό πλέον πως αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της γενικής υγείας και συμβάλλει τόσο στην ευεξία των ατόμων, όσο και στην προαγωγή της ποιότητας της ζωής τους (WHO, 2007), καθώς έχει διαπιστωθεί πως οι στοματικές παθήσεις μπορούν να συνοδεύονται από σωματικές, ψυχικές, κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις, μπορούν να επηρεάσουν την αυτοπεποίθηση, την επικοινωνία, τη διατροφή και τον ύπνο, ενώ μπορεί να συνδέονται και με σοβαρό πόνο, άγχος, οξείες και χρόνιες λοιμώξεις (Moynihan & Petersen, 2004).
Με βάση τα ανωτέρω θεωρώ πως στο άρθρο 31 οι οδοντίατροι θα πρέπει να συμπεριληφθούν στους ιατρούς που κατά προτεραιότητα θα στελεχώνουν τα Κέντρα Υγείας και όχι κατά περίπτωση, αναγνωρίζοντας η Πολιτεία με τον τρόπο αυτό και την έως τώρα προσφορά τους στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, τη συμμετοχή τους στα Οδοντιατρικά Εφημεριακά Κέντρα των Νοσοκομειακών Μονάδων μετακινούμενοι σε αυτά ακόμη και σε αποστάσεις 50 Km από τα Κέντρα Υγείας που υπηρετούν για εφημερίες «μικτού τύπου», αλλά και τη συμμετοχή τους στα Εμβολιαστικά Κέντρα όλη αυτή την περίοδο της πανδημίας.                 
 Με εκτίμηση
Ευάγγελος Ν. Καρακούλας
Επιμελητής Α΄ Οδοντιατρικής
Αναπληρωτής Επιστημονικά Υπεύθυνος Κ.Υ. Αριδαίας

Βιβλιογραφία:

Bhaskar, V., McGraw, A., Divaris, K. (2014). The importance of preventive dental visits from a young age: systematic review and current perspectives. Clinical,Cosmetic and Investigational Dentistry. 6:21-27.

Marcenes,W., Kassebaum, N.J., Bemabe, E., Flaxman, A., Naghavi, M., Lopez, A., Murray,C.J. (2013). Global burden of oral conditions in 1990-2010: a systematicanalysis. Journal of Dental Research.92(7):S592-S597.

Moynihan,P., Petersen, PE. (2004). Diet, nutrition and the prevention of dentaldiseases. Public Health Nutrition,7:201-226.

Nourijelyani, K., Yekaninejad, S., Eshraghian, R., Mohammad, K., Foroushani, R., Pakpour, A. (2014). The influence of mothers’ lifestyle and health behavior on their children: An exploration for oral health. Iran Red Crescent Medical Journal. 16(2): E16051-E16055.

WHO (2007) Oral Health: action plan for promotion and integrated diseaseprevention, 60th World Health Assembly. A60/16, 22 March 2007.

Ηλεκτρονικές Πηγές:

[3]

#7 Σχόλιο Από ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Στις 15 Απριλίου 2022 @ 11:17

Προτείνουμε την αναδιατύπωση της παραγράφου 5, εδάφιο α)ως εξής:
5.α)…….Κατά περίπτωση και με ειδικά αιτιολογημένη εισήγηση της οικείας Υ.Πε. τα Κέντρα Υγείας μπορούν να στελεχώνονται με ιατρούς ειδικότητας αιματολογίας, ακτινολογίας, αλλεργιολογίας, αναισθησιολογίας, ιατρικής βιοπαθολογίας/εργαστηριακής ιατρικής, γαστρεντερολογίας, χειρουργικής, μαιευτικής και γυναικολογίας, δερματολογίας – αφροδισιολογίας, ενδοκρινολογίας-διαβήτη-μεταβολισμού, ιατρικής εργασίας και περιβάλλοντος, δημόσιας υγείας – κοινωνικής ιατρικής, νευρολογίας, νεφρολογίας, οδοντιατρικής, ουρολογίας, οφθαλμολογίας, ψυχιατρικής παιδιού και εφήβου, πνευμονολογίας – φυματιολογίας,
ρευματολογίας, φυσικής ιατρικής και αποκατάστασης, ψυχιατρικής και ωτορινολαρυγγολογίας με σχέση μερική ή πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης.

O ΙΣΘ είναι αντίθετος σε κάθε εκχώρηση ιατρικών πράξεων σε μη ιατρούς. Για το λόγο αυτό ζητάμε να απαλειφθεί από την παράγραφο 5, εδάφιο β) η δυνατότητα στελέχωσης των Κέντρων Υγείας με οπτικούς-οπτομέτρες.

#8 Σχόλιο Από ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ ΘΑΝΟΣ Στις 15 Απριλίου 2022 @ 11:22

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΑ Κ.ΥΓΕΙΑΣ ΝΑ ΣΤΕΛΕΧΩΘΟΥΝ ΚΑΙ ΜΕ ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ.ΜΙΑ ΧΡΗΣΙΜΗ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ ΕΙΝΑΙ ΔΕ ΒΟΗΘΩΝ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟΥ

#9 Σχόλιο Από ΛΑΓΟΓΙΑΝΝΗ ΣΟΦΙΑ Στις 15 Απριλίου 2022 @ 11:24

ΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΥΓΕΙΑΣ ΟΦΕΙΛΟΥΝ ΝΑ ΣΤΕΛΕΧΩΘΟΥΝ ΜΕ ΤΗΝ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΒΟΗΘΟΥ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟΥ.

#10 Σχόλιο Από ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Δ. Στις 15 Απριλίου 2022 @ 11:33

ΝΑ ΣΥΜΠΕΡΙΛΗΦΘΕΙ ΣΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ Η ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΒΟΗΘΟΥ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟΥ.

#11 Σχόλιο Από Ευγενία Κωνσταντακοπούλου Στις 15 Απριλίου 2022 @ 11:50

Αγαπητοί Κύριοι/Κυρίες,

Είναι ιδιαίτερα ευχάριστο ότι προγραμματίζεται η στελέχωση των Κέντρων Υγείας (ΚΥ) από επαγγελματίες υγείας μη ιατρικής εκπαίδευσης, καθώς είναι ένα μοντέλο που έχει αποδειχθεί ασφαλές και οικονομικά βιώσιμο.

Εστιάζοντας στη στελέχωση των ΚΥ από Οπτικούς-Οπτομέτρες:

– Οι Οπτικοί-Οπτομέτρες έχουν εκ παραδρομής εξαιρεθεί από τη λίστα των κλάδων για τη στελέχωση των ΚΥ και θα πρέπει να προστεθούν ως ΠΕ και ΤΕ (Άρθρο 31 Κέντρα Υγείας – Τροποποίηση παρ. 6 άρθρου 4 ν. 4486/2017)

– Η στελέχωση των ΚΥ από Οπτικούς-Οπτομέτρες έχει τη δυνατότητα να βελτιώσει την ποιότητα των υπηρεσιών που λαμβάνουν οι ασθενείς, την ποιότητα και το επίπεδο εργασίας των οφθαλμιάτρων και να προασπίσει τη δημόσια οφθαλμική υγεία στη χώρα, με κόστος σημαντικά χαμηλότερο από αυτό των οφθαλμιάτρων.

– Πληθώρα κλινικών εξετάσεων στην οφθαλμολογία διενεργούνται με ασφάλεια από Οπτικούς-Οπτομέτρες, όπως έχει αποδειχθεί από το NHS στο Ηνωμένο Βασίλειο. Σε συνεργασία με τον Τομέα Οπτικής-Οπτομετρίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής το Ελληνικό Κράτος μπορεί να ακολουθήσει το βρετανικό μοντέλο πρωτοβάθμιας οφθαλμικής υγείας, με συγκρίσιμη ασφάλεια και σημαντικά οικονομικά και κοινωνικά οφέλη.

Με εκτίμηση,

Ευγενία Κωνσταντακοπούλου, MCOptom, MSc, PhD, DipTp(IP), FHEA

Επίκουρη Καθηγήτρια, Τομέας Οπτικής-Οπτομετρίας, Τμήμα Βιοϊατρικών Επιστημών, Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής
Research Fellow, NIHR Biomedical Research Facility, Moorfields Eye Hospital NHS Foundation Trust
Honorary Lecturer, UCL Institute of Ophthalmology

Ενδεικτική βιβλιογραφία:

– Gunn PJG, Marks JR, Konstantakopoulou E, Edgar DF, Lawrenson JG, Roberts SA, Spencer AF, Fenerty CH, Harper RA. Clinical effectiveness of the Manchester Glaucoma Enhanced Referral Scheme. Br J Ophthalmol. 2019 Aug;103(8)
– Konstantakopoulou E, Harper RA, Edgar DF, Larkin G, Janikoun S, Lawrenson JG. Clinical safety of a minor eye conditions scheme in England delivered by community optometrists. BMJ Open Ophthalmol. 2018 Feb 20;3(1).
– Mason T, Jones C, Sutton M, Konstantakopoulou E, Edgar DF, Harper RA, Birch S, Lawrenson JG. Retrospective economic analysis of the transfer of services from hospitals to the community: an application to an enhanced eye care service. BMJ Open. 2017 Jul 10;7(7).

#12 Σχόλιο Από ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΥ τομέα ΥΓΕΙΑΣ (ΠΑΣΟΟΔΔΥ) Στις 15 Απριλίου 2022 @ 13:01

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Οδοντιάτρων του Δημόσιου τομέα Υγείας (ΠΑ.Σ.ΟΔ.Δ.Υ.), τα τελευταία πέντε χρόνια, έχει επανειλημμένα καταθέσει σχετικά υπομνήματα προς όλους τους αρμόδιους φορείς, στα οποία τονίστηκε ιδιαίτερα ο σημαντικός και αναντικατάστατος ρόλος των Οδοντιάτρων του Ε.Σ.Υ. στη διαφύλαξη και την προαγωγή της στοματικής υγείας, ως καίριου και αναπόσπαστου τμήματος της γενικής υγείας, καθώς και η απαραίτητη ύπαρξη του ανάλογου αριθμού Οδοντιάτρων, για την εκπλήρωση αυτού του ρόλου, σε όλες τις δημόσιες υγειονομικές μονάδες.
Η ΠΦΥ, στην οποία αναφέρεται και το παρόν νομοσχέδιο, πρέπει να είναι επικεντρωμένη στη διατήρηση και τη προαγωγή της υγείας των πολιτών όπως και στις ανάγκες των ασθενών, ιδιαίτερα των ευάλωτων και οικονομικά αδύνατων. Η Πρωτοβάθμια Οδοντιατρική Φροντίδα (ΠΟΦ), αποτελεί αναπόσπαστο και σημαντικό μέρος της ΠΦΥ καθώς τα νοσήματα του στόματος μοιράζονται κοινούς γενεσιουργούς παράγοντες με άλλα μη-μεταδιδόμενα νοσήματα και επηρεάζουν την ποιότητα της ζωής των ανθρώπων σε πολύ μεγάλο βαθμό.
Κάθε σύγχρονο δημόσιο σύστημα υγείας, οφείλει να προστατεύει τη στοματική υγεία του πληθυσμού, να εξασφαλίζει τη λειτουργία υπηρεσιών που αφορούν την προαγωγή και πρόληψη της στοματικής υγείας και την περίθαλψη των ανθρώπων που ανήκουν σε ευαίσθητες κοινωνικά ομάδες, με αδυναμία πρόσβασης σε άλλες οδοντιατρικές υπηρεσίες, δεδομένου ότι η στοματική υγεία αποτελεί βασικό εφόδιο για μια ομαλή βιολογική και κοινωνική ανάπτυξη και είναι αναπόσπαστο μέρος της γενικής υγείας του ανθρώπου.
Η οδοντιατρική φροντίδα είναι το μόνο ιατρικό πεδίο που αφορά, επιδημιολογικά, το σύνολο του πληθυσμού. Οι οδοντίατροι αντιμετωπίζουν περιστατικά όλων των ηλικιών εφαρμόζοντας προληπτικές παρεμβάσεις καθώς και θεραπευτικές εργασίες σε οξείες και χρόνιες καταστάσεις, οι οποίες πολύ συχνά συνυπάρχουν και έχουν αμφίδρομη σχέση με νοσήματα γενικής υγείας (χρόνιας ή οξείας φάσης), γεγονός που απαιτεί ειδική θεραπευτική προσέγγιση.
Από την αρχή λειτουργίας του Ε.Σ.Υ. σε όλους τους σχετικούς νόμους και τις διατάξεις, από τον ιδρυτικό νόμο του ΕΣΥ Ν.1397/83, άρθρο 24, παρ. 2: «Στο ιατρικό προσωπικό περιλαμβάνονται και οι οδοντίατροι», μέχρι και το σχετικά πρόσφατο ΦΕΚ 172Α (Περί Εναρμόνισης με Ευρωπαϊκή Οδηγία, Ν. 4498/2017), οι οδοντίατροι συμπεριλαμβάνονται στον κλάδο ιατρών ΕΣΥ και δεν διαχωρίζονται από αυτόν, έχοντας τα ίδια θεσμικά και εργασιακά δικαιώματα και υποχρεώσεις με τους υπόλοιπους γιατρούς όλων των άλλων ειδικοτήτων, σε όλες τις εκφάνσεις της λειτουργίας του Εθνικού Συστήματος Υγείας.
Έχουν εξάλλου αποδείξει, στα τόσα χρόνια που υπηρετούν το Εθνικό Σύστημα Υγείας, ότι είναι σταθερά προσανατολισμένοι στους σκοπούς και τους στόχους που καθόρισαν οι ιδρυτικοί νόμοι του Ε.Σ.Υ., δηλαδή στην πρόληψη των ασθενειών και στην προστασία και την προαγωγή της στοματικής υγείας και κατ’ επέκταση της γενικής υγείας της οποίας αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα.
Από τα πρώτα έτη της ίδρυσής τους, τα οδοντιατρεία των ΚΥ, παρουσίασαν σημαντικό αριθμό δραστηριοτήτων, κυρίως στο πεδίο της πρόληψης (φθοριώσεις, προληπτικές εμφράξεις κ.λπ.) και της αγωγής στοματικής υγείας. Αυτό ήταν ένα θετικό παράδοξο, καθώς ως ιατροί μίας ειδικότητας του χειρουργικού τομέα, ασχολήθηκαν σε μεγάλο βαθμό με την πρόληψη, προσφέροντας για αρκετό διάστημα πολλές υπηρεσίες, όντας αρκετές φορές οι μοναδικοί εκπρόσωποι του ιατρικού κλάδου σε παρόμοιες δράσεις στην κοινότητα.
Η θεαματική βελτίωση των δεικτών στοματικής υγείας των προηγούμενων χρόνων που επιτεύχθηκε λόγω των προληπτικών παρεμβάσεων των Οδοντιάτρων κυρίως των Α΄/θμιων υγειονομικών δομών της χώρας, υπονομεύεται από τη συνεχή μείωση του οδοντιατρικού προσωπικού στο (1/3 του προ 15ετίας), λόγω αθρόων συνταξιοδοτήσεων και τη μη ουσιαστικής αναπλήρωσής του.
Θεωρούμε λοιπόν αδιανόητο και απαράδεκτο, να μην συμπεριλαμβάνεται ο Οδοντίατρος στις βασικές και απαραίτητες ιατρικές ειδικότητες, που πρέπει να στελεχώνουν την ιατρική υπηρεσία των Κέντρων Υγείας, όπως αναφέρεται στο άρθρο 31 του υπό διαβούλευση νομοσχεδίου του Υπουργείου Υγείας, με τίτλο «ΓΙΑΤΡΟΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ, ΙΣΟΤΙΜΗ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΙΣ ΥΠΗΡEΣΙΕΣ ΤΟΥ EΘΝΙΚΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΠΑΡΟΧΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ», με το οποίο επιχειρείται για άλλη μία φορά η υποτίμηση και ο εξοστρακισμός του οδοντιατρικού κλάδου, από το δημόσιο σύστημα υγείας.
Το άρθρο 31 του συγκεκριμένου νομοσχεδίου, πρέπει οπωσδήποτε να τροποποιηθεί, με σαφή διατύπωση για την συμμετοχή και των Οδοντιάτρων στις βασικές και απαραίτητες ιατρικές ειδικότητες, που πρέπει αναγκαστικά κατά προτεραιότητα και όχι κατά περίπτωση, να στελεχώνουν την ιατρική υπηρεσία όλων των δημόσιων υγειονομικών μονάδων.
Εκ μέρους του Δ.Σ. του Συλλόγου
Ο Πρόεδρος του ΠΑ.Σ.ΟΔ.Δ.Υ.
Dr Αριστείδης Φασούλας

#13 Σχόλιο Από Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία (ΝΠΔΔ) Στις 15 Απριλίου 2022 @ 16:24

Για μία ακόμα φορά παρατηρείται παντελής απουσία μέριμνας από την Ελληνική Πολιτεία σε ότι αφορά τη λησμονημένη στοματική φροντίδα, παρά τις διακηρύξεις του Π.Ο.Υ. για συμπερίληψη της στοματικής υγείας στην Παγκόσμια Κάλυψη Υγείας και παρά την εμπεριστατωμένη και αδιαμφισβήτητη παραδοχή της άρρηκτης σύνδεσης της στοματικής υγείας με τη συστημική υγεία και την ευημερία του ανθρώπου.
Ο οδοντίατρος θα πρέπει να εισαχθεί στους κατά προτεραιότητα παρόχους υπηρεσιών υγείας ΠΦΥ μαζί με τους Γενικούς Ιατρούς, Παθολόγους, Καρδιολόγους, Παιδίατρους και να μην εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια της κάθε Υ.ΠΕ η εκτίμηση της αναγκαιότητάς τους.
Είναι χρέος της Πολιτείας η εξασφάλιση και η βελτίωση της εξαιρετικά παραμελημένης στοματικής υγείας του λαού μας αλλά και η εξοικονόμηση πόρων για το κράτος αφού οι παθήσεις του στόματος (που έχουν αντίκτυπο σε κάθε έκφανση της ζωής) είναι οι τέταρτες κατά σειρά πιο δαπανηρές παθήσεις στη θεραπεία τους όπως παγκόσμιες επιστημονικές έρευνες έχουν από χρόνια καταδείξει.

#14 Σχόλιο Από Θεοχάρης Παπαδόπουλος Στις 15 Απριλίου 2022 @ 19:24

Στο νομοσχέδιο σας συμπεριλαμβάνετε τον κλάδο ΔΕ πληρωμάτων ασθενοφόρων στα Κέντρα Υγείας της κάθε Υ.Πε. Το γεγονός αυτό δημιουργεί πολλά προβλήματα στις Υ.Πε. καθώς και στο Ε.Κ.Α.Β.
Τα Κέντρα Υγείας αδυνατούν να καλύψου τους τομείς τους λόγω έλλειψης στην στελεχώσει τους διότι δεν έχουν Διασώστες – Πληρώματα ασθενοφόρου και λόγο τον μεγάλων αναγκών που έχει το Ε.Κ.Α.Β. αδυνατεί και το ίδιο.
Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει προσπάθειες να πάρουν Διασώστες – Πληρώματα Ασθενοφόρου αλλά και πάλι τα Κέντρα Υγείας αδυνατούν να δουλέψουν σωστά καθώς δεν έχουν τον απαιτούμενο αριθμό για την στελέχωση του ασθενοφόρου οπότε αναγκάζονται να δουλεύουν με μονό πλήρωμα διακινδυνεύοντας ζωές πολιτών.
Σύμφωνα με το ΦΕΚ 150/Α/27.06.2011 Αρ.66 παρ.15 τα Κέντρα Υγείας θα πρέπει να μεριμνούν για να είναι πλήρως στελεχωμένα και εξοπλισμένα.
Επίσης μεγάλη σύγχυση επικρατεί με το γεγονός ότι τα Πληρώματα Ασθενοφόρων που ανήκουν στα Κέντρα Υγείας έχουν μεγάλο πρόβλημα στην διαχείριση τους γιατί από την μια εκτελούν εντολές των Ιατρών των Κέντρων Υγείας και από την άλλη διαχειρίζονται την κίνηση που τους δίνει το Συντονιστικό του Ε.Κ.Α.Β. σύμφωνα με την υπ.αριθμ.36908/24.02.2021 απόφαση του ΚΕΣΥΠΕ μεταφέρθηκε η Διαχείριση Ασθενοφόρων Κέντρων Υγείας στο Ε.Κ.Α.Β.
Το πρόβλημα όμως δεν σταματάει εκεί, καθώς βλέπουμε ότι υπάρχει μεγάλη οικονομική διαφορά στις απολαβές των συνάδελφων του Ε.Κ.Α.Β. με τις απολαβές των συναδέλφων στα Κέντρα Υγείας.
• Εκτός έδρας αποζημίωση: 9,90€ (Κ.Υ.) από τα 50 χλμ – 14,70€ (Ε.Κ.Α.Β.) από τα 30 χλμ
• Αριθμός εκτός έδρας ανά έτος 60(Κ.Υ.) – 200 (Ε.Κ.Α.Β.) από το 2022
• Υπερωριακή απασχόληση 20 ώρες τον μήνα για τα Κ.Υ. και 33 ώρες για το Ε.Κ.Α.Β.
• Επίδομα στολής νομοθετημένο για το Ε.Κ.Α.Β. 500€ το έτος σε αντίθεση με τους συναδέλφους στα Κ.Υ.
Επίσης πολύ σημαντικό είναι το γεγονός ότι οι συνάδελφοι στα Κέντρα Υγείας δεν εργάζονται με ρούχα εργασίας καθώς δεν συναντάμε πουθενά κώδικα ένδυσης στους εργαζομένους των Κ.Υ. για όλες τις ειδικότητες. Η αναφορά αυτή γίνεται καθώς βλέπουμε πολλές φορές να επικρατεί σύγχυση από τους πολίτες που βλέπουν ένα ασθενοφόρο το οποίο άλλοτε στελεχώνετε από 2 Διασώστες ντυμένους όπως προβλέπει το Ε.Κ.Α.Β. άλλοτε από έναν Διασώστη του Κ.Υ. με πολιτικά (απαράδεκτα περιστατικά έχουν γίνει με Οδηγούς ή Διασώστες Κ.Υ. σε καλοκαιρινή περίοδο με αμφίεση παραθεριστή που μόλις ήρθε από την θάλασσα) άλλοτε από Διασώστη με Ιατρό που φοράει ιατρική ποδιά και ο συνάδελφος να είναι σαν ένας περαστικός από το σημείο.

ΔΙΑΣΩΣΤΗΣ-ΠΛΗΡΩΜΑ ΑΣΘΕΝΟΦΌΡΟΥ / EMT-I
Κ.Υ. ΠΛΩΜΑΡΙΟΥ

#15 Σχόλιο Από ΕΘΝΙΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΝΟΣΗΛΕΥΤΩΝ – ΤΟΜΕΑς ΚΟΙΝΟΤΙΚΗΣ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ/Π.Φ.Υ. ΕΛΛΑΔΟΣ Στις 15 Απριλίου 2022 @ 19:45

Ο Τομέας Κοινοτικής Νοσηλευτικής / Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας του ΕΣΝΕ εκφράζει, έντονο προβληματισμό και διατυπώνει τις ενστάσεις αλλά και προτάσεις του επί του Νομοσχεδίου του Υπουργείου Υγείας «ΓΙΑΤΡΟΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ, ΙΣΟΤΙΜΗ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΙΣ ΥΠΗΡEΣΙΕΣ ΤΟΥ EΘΝΙΚΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΠΑΡΟΧΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ» κατά τίτλο και άρθρο ως εξής:

Υπάρχων τίτλος «ΓΙΑΤΡΟΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ, ΙΣΟΤΙΜΗ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΙΣ ΥΠΗΡEΣΙΕΣ ΤΟΥ EΘΝΙΚΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΠΑΡΟΧΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ» αντ’ αυτού προτείνεται :

«ΥΓΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ, ΙΣΟΤΙΜΗ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΙΣ ΥΠΗΡEΣΙΕΣ ΤΟΥ EΘΝΙΚΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΠΑΡΟΧΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ». Η πρότασή μας στηρίζεται στην αποκεντρωμένη άποψη από τον ιατροκεντρικό χαρακτήρα, που έχουν όλα τα νομοσχέδια του Υπουργείου Υγείας. Την Δημόσια Υγεία δεν μπορεί να την χαρακτηρίζει ένας μόνο επαγγελματικός κλάδος, αλλά η μέριμνα για την προαγωγή της υγείας της κοινότητας.

Άρθρο 31 Κέντρα Υγείας – Τροποποίηση παρ. 5 και 6 άρθρου 4 ν. 4486/2017

1. Η παρ. 5 του άρθρου 4 του ν. 4486/2017 (Α΄ 115) περί κέντρων υγείας, που τροποποιείται ως προς τη στελέχωση των Κέντρων Υγείας, προτείνουμε στο α) να συμπεριληφθεί και το εξής:
-Η κατ΄ ελάχιστον σύνθεση της Ομάδας Υγείας, οφείλει να αποτελείται από : έναν γενικό ιατρό, ένα νοσηλευτή, ένα διοικητικό υπάλληλο, δεδομένου ότι ο Νοσηλευτής ως ειδικός επιστήμονας της Νοσηλευτικής, δύναται να καλύπτει ολιστικά το άτομο, την οικογένεια και την κοινότητα και δεν χρειάζεται να υποκαθίσταται από άλλο επαγγελματία υγείας.

και ειδικότερα στο β) να αναφέρεται ότι :

Το Κέντρο Υγείας πρέπει να στελεχώνεται κατά προτεραιότητα από Νοσηλευτές κατόχους ειδικότητας: «Νοσηλευτικής Δημόσιας Υγείας/ Κοινοτικής Νοσηλευτικής», «Γεροντολογικής Νοσηλευτικής», «Νοσηλευτικής Ψυχικής Υγείας», «Ανακουφιστικής και Υποστηρικτικής Νοσηλευτικής Φροντίδας», καθώς και από Νοσηλευτές ΠΕ, ΤΕ.

Η Πρόεδρος του Τομέα
Άννα Καυγά Επίκουρος Καθηγήτρια Κοινοτικής Νοσηλευτικής ΠΑΔΑ
Ο Γραμματέας
Φάρος Αναστάσιος Εκπαιδευτικός Νοσηλευτικής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης

#16 Σχόλιο Από ΗΛΙΑΣ-Δ. Στις 15 Απριλίου 2022 @ 21:57

Τα Κ.Υ. πρέπει να έχουν την ειδικότητα του Β/θου Φαρμακείου, εξυπηρετεί χιλιάδες λήπτες υπηρεσιών υγείας, απαραίτητη η ειδικότητα για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.

#17 Σχόλιο Από Πανελλήνια Ένωση Βιοεπιστημόνων Στις 15 Απριλίου 2022 @ 22:40

• Στο Άρθρο 31 του ανωτέρω Νομοσχεδίου , στη παράγραφο 1 που αφορά τη στελέχωση των Κέντρων Υγείας να προστεθεί πριν το (β) κατηγορία : «επιστημονικό προσωπικό Βιολόγων-Βιοχημικών»»
• Επίσης στο Άρθρο 31, στη παράγραφο 2 που αφορά τους Κλάδους των Κέντρων Υγείας να προστεθεί πριν το (α) : «Κλάδος Βιολόγων-Βιοχημικών»

#18 Σχόλιο Από Νικολαος Γεωργιαδης Στις 16 Απριλίου 2022 @ 21:12

Αντι ολοκληρωμενου σχεδιου Στοματικης Υγειας καθε ΥΠΕ θα αποφασιζει αν και ποια Κ.Υ. θα διαθετουν Οδοντιατρο. Χωρις αναφορα σε κριτηρια ουτε σε χρονικη διαρκεια. Ο Νομος εδω εμπεριεχει ασαφειες και καταδικαζει τη στοματικη υγεια απο βασικο πυλωνα της πρωτοβαθμιας σε προαιρετικο. Θα πρεπει να γινει αμεση τροποποιηση
Ευχαριστω
Ν. Γεωργιαδης, Διευθυντης Οδοντιατρος MSc
Γραμματεας Παν. Συλλογου Οδοντιατρων Δ. Υγειας

#19 Σχόλιο Από Κωνσταντίνα Τσαντίλα Στις 16 Απριλίου 2022 @ 21:16

Είναι καιρός η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας να λειτουργήσει όπως αρμόζει και να παρέχει τις υπηρεσίες της στους πολίτες που τη δικαιούνται. Αυτή υποθέτω ήταν και η σκέψη του Υπουργείου Υγείας γι’ αυτό και αποφάσισε να δαπανήσει πόρους του κράτους ώστε να υπάρχει πλέον εξειδικευμένο προσωπικό στην Κοινοτική Νοσηλευτική και τη Δημόσια Υγεία. Θεωρείται επομένως αυτονόητο οτι θα έπρεπε να αναφέρονται κατά προτεραιότητα οι Νοσηλευτές που κατέχουν την παραπάνω ειδικότητα κι όχι να παραλείπονται σαν να μην υπάρχουν.

#20 Σχόλιο Από ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ Στις 16 Απριλίου 2022 @ 23:18

Αξιότιμοι : κ Υπουργέ και κ. Αν. Υπουργέ

Στο πλαίσιο της διαβούλευσης του νομοσχέδιου για την Π.Φ.Υ με τίτλο «ΓΙΑΤΡΟΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ, ΙΣΟΤΙΜΗ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΙΣ ΥΠΗΡEΣΙΕΣ ΤΟΥ EΘΝΙΚΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΠΑΡΟΧΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ» Λαμβάνοντας πάντα υπόψη τις ιδιαίτερες νοσηλευτικές ανάγκες του τομέα της ΠΦΥ και την ανάγκη βέλτιστης αξιοποίησης του υπάρχοντος εξειδικευμένου νοσηλευτικού προσωπικού στον τομέα αυτό προτείνεται η τροποποίησης του άρθρου 31, παράγραφος 5β του αυτού σχεδίου νόμου . Ειδικότερα όπως τροποποιηθεί σε : «η κατά προτεραιότητα στελέχωση των ΚΥ από Νοσηλευτές κατέχοντες την Ειδικότητα Νοσηλευτικής Δημόσιας Υγείας/Κοινοτικής Νοσηλευτικής», όπως αυτή θεσπίστηκε και περιεγράφηκε στην απόφαση Γ6α/Γ.Π.39226/2020 – ΦΕΚ 2656/Β/30-6-2020.
Είναι σημαντικό όπως γενικότερα δοθεί έμφαση στην στελέχωση όλων των υγειονομικών δομών της ΠΦΥ με Νοσηλευτές με συναφή ειδίκευση και μεταπτυχιακές σπουδές΄
Επίσης όπως αποτυπωθεί η σπουδαιότητα του ρολού του Νοσηλευτή στην κοινότητα – ΠΦΥ, με εμπλουτισμό των υπαρχουσών επαγγελματικών του δικαιωμάτων, χωρίς διαχωρισμούς ΤΕ και ΠΕ, δεδομένου ότι έχουν τον ίδιο τίτλο και τα ίδια επαγγελματικά δικαιώματα, τροποποιώντας την παράγραφο 2 του άρθρου 31 του αυτού σχεδίου νόμου.

Παπαδάκης Βαγγέλης
Προέδρος Περιφερειακού Τμήματος Κρήτης Ένωσης Νοσηλευτών Ελλάδος

#21 Σχόλιο Από ΣΤΟΪΚΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ Στις 17 Απριλίου 2022 @ 01:36

Ο Οδοντίατρος αποτελεί μέγιστης σημασίας Ιατρό στη στελέχωση των Δομών της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας σε όλα τα ανεπτυγμένα (Ευρωπαϊκά) Συστήματα υγείας.
Ο Οδοντίατρος στην άσκηση του έργου του δεν περιορίζεται σε μία ηλικιακή ομάδα, επιδημιολογικά αφορά το σύνολο του πληθυσμού, λαμβάνοντας υπόψιν ότι καθεμία από αυτές τις ηλικιακές ομάδες έχει διαφορετικές ανάγκες. Προγράμματα Πρόληψης παθήσεων της Στοματικής κοιλότητας, εφαρμόζονται πολλά χρόνια από τους Οδοντιάτρους που υπηρετούν στα Κ.Υ. και έχουν επιφέρει σημαντικά αποτελέσματα στη διατήρηση και βελτίωση της Στοματικής Υγείας των Ελλήνων που συνεπάγεται καλύτερη ποιότητα ζωής του πληθυσμού. Εξίσου σημαντικό είναι το έργο βεβαίως που επιτελείται με θεραπευτικές εργασίες σε οξείες και χρόνιες καταστάσεις .Πρέπει να αναλογιστεί κανείς οτι η οδοντιατρική περίθαλψη των οικονομικά ασθενέστερων συμπολιτών η ειδικών ομάδων πληθυσμού (Ρομα -χρήστες ουσιών) είναι αυτή που καλύπτεται σε μεγάλο βαθμό από τις δημόσιες δομές των Κ.Υ. και των δημόσιων Νοσοκομείων. Συνεπώς, η ΚΑΤΑ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΣΤΕΛΕΧΩΣΗ των Κ.Υ. και με Οδοντίατρο, εξασφαλίζει την ισότητα των πολιτών στην πρόσβαση στις Υπηρεσίες Υγείας και εξισορροπούνται οι κοινωνικές ανισότητες. Είναι αυτονόητο ότι η σταθερή και μόνιμη στελέχωση των Κ.Υ. με Οδοντίατρο οδηγεί στην καλύτερη άμεση εξυπηρέτηση των πολιτών.
Το άρθρο 31 του συγκεκριμένου νομοσχεδίου, πρέπει να τροποποιηθεί, με σαφή διατύπωση για την συμμετοχή και των Οδοντιάτρων στις βασικές και απαραίτητες ιατρικές ειδικότητες, που πρέπει κατά προτεραιότητα και όχι κατά περίπτωση, να στελεχώνουν την ιατρική υπηρεσία όλων των δημόσιων υγειονομικών μονάδων.

#22 Σχόλιο Από Αθανασια Κοντούλη/Ελευθερία Τοπάλογλου Στις 17 Απριλίου 2022 @ 13:57

Στο Άρθρο 31<<Κέντρα Υγείας-Τροποποίηση παρ.5 και 6 άρθρου 4 ν.4486/2017 προβλέπεται ότι τα ΚΥ στελεχώνονται κατά προτεραιότητα από 5 Ιατρικές ειδικότητες (γενικής/οικογενειακής Ιατρικής, εσωτερικής παθολογίας, καρδιολογίας, ορθοπεδικής και παιδιατρικής)και κατά περίπτωση με άλλες, μεταξύ των οποίων και η οδοντιατρική.
Η απαίτηση για εφαρμογή προγραμμάτων ελέγχων και πρόληψης στο παιδικό και ενήλικο πληθυσμό ευπαθών και ευάλωτων ομάδων που αναζητούν φροντίδα από οδοντιάτρους δημοσίων δομών ,η ΥΠΟ στελέχωση αυτή θα δυσχεράνει ακόμα περισσότερο την εκτέλεση του έργου αυτού.
Το μοντέλο πρόβλεψης κινδύνων για τις αυξανόμενες ανεκπλήρωτες οδοντιατρικές ανάγκες μπορεί να επιλυθεί μέσω της σύναψης συμβάσεων με ιδιώτες οδοντιάτρους εφόσον η κάλυψη στις δημόσιες δομές δεν θα είναι εφικτή.
I. Ο οδοντίατρος θα πρέπει να συμπεριληφθεί στις κατά προτεραιότητα ειδικότητες στελέχωσης των Πρωτοβάθμιων Δομών Υγείας .
II. Να γίνουν προσλήψεις οδον/κου προσωπικού σε απομακρυσμένες περιοχές της Χώρας, όπου υπάρχουν ελλείψεις σε κέντρα υγείας κ νοσοκομεία , με την επάνδρωση αυτών με νέο επιστημονικό δυναμικό.

ΔΥΝΑΜΙΚΟΙ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΙ ΠΕΙΡΑΙΑ (ΔΟΠ)
Dr. Ελευθερια Τοπαλογλου Msc Δημοσιας Υγειας. Διδακτωρ Ιατρικης Σχολης ΕΚΠΑ. αν. Επιστημονικα Υπευθυνη των οδον/κων τμηματων στο πολυδυναμο Κεντρο Υγειας Πειραια κ' στο Κεντρο Μανας κ Παιδιου. Διευθυντρια ΕΣΥ.
Αθανασία Κοντούλη Οδοντίατρος, MBA in health economics

#23 Σχόλιο Από ΣΟΦΙΑ Κ. Π. ΤΖΗΚΑ Στις 17 Απριλίου 2022 @ 15:37

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ- Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο Συστημάτων και Πολιτικών Υγείας, μία από τις βασικές ειδικότητες υγειονομικών που πρέπει να στελεχώνουν τις δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας- ΠΦΥ είναι και οι Οδοντίατροι. Και αυτό γιατί η στοματική υγεία είναι θεμελιώδης για την διατήρηση της γενικής υγείας, της ψυχικής υγείας και της ευεξίας. Η στοματική υγεία στη χώρα μας στα παιδιά και στους ενήλικες έχει τα χειρότερα ποσοστά πανευρωπαϊκά, ο αποκλεισμός της οδοντιατρικής περίθαλψης στις δομές ΠΦΥ θα επιφέρει περαιτέρω επιδείνωση στην ήδη υπάρχουσα κατάσταση. Η οδοντιατρική περίθαλψη στη χώρα μας δεν χρηματοδοτείται από την πολιτεία, ένα πάγιο αίτημά μας η ρήτρα του 5% των δαπανών για την στοματική υγεία από τον ετήσιο προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ ( πρόσφατα το αποδέχθηκε «στα χαρτιά » η σημερινή πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας).
Οι στοματικές παθήσεις πλήττουν 3,9 δισεκατομμύρια ανθρώπους σε παγκόσμια κλίμακα, με την παραμελημένη και μη θεραπευμένη τερηδόνα να πλήττει περίπου το ήμισυ του παγκόσμιου πληθυσμού, καθιστώντας την πιο διαδεδομένη πάθηση από το σύνολο 291 παθήσεων. . Οι παθήσεις στο στόμα είναι οι τέταρτες κατά σειρά πιο δαπανηρές παθήσεις στη θεραπεία τους, γίνεται αντιληπτό λοιπόν η σημαντικότητα της πρόληψης, με μακροπρόθεσμα τεράστια οφέλη για τον ασθενή αλλά και για την πολιτεία.
Επίσης οι στοματικές παθήσεις συνδέονται με σοβαρό πόνο και άγχος, έχουν αντίκτυπο σε κάθε έκφανση της ζωής , από τις διαπροσωπικές σχέσεις και την αυτοπεποίθηση, μέχρι το σχολείο και την εργασία. Οδηγούν σε διαταραχές στη διατροφή και τον ύπνο, και μπορούν να καταλήξουν πέρα από την κακή ποιότητα ζωής και σε κινδύνους της ίδιας της ζωής.

#24 Σχόλιο Από ΕΝΩΣΗ ΝΟΣΗΛΕΥΤΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ Στις 17 Απριλίου 2022 @ 15:44

Σύμφωνα με τις προβλέψεις του εισηγούμενου άρθρου 31, του νομοσχεδίου, που αφορά την τροποποίηση παρ. 5 και 6 άρθρου 4 ν. 4486/2017, ως προς τη στελέχωση των Κέντρων Υγείας, διαμορφώνεται ως εξής: «5. Τα Κέντρα Υγείας, σύμφωνα με την παράγραφο 4 του άρθρου 3, στελεχώνονται ενδεικτικώς από ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό ως εξής: … β) βοηθούς ιατρικών και βιολογικών εργαστηρίων, βοηθούς νοσηλευτών, επαγγελματίες δημόσιας και κοινοτικής υγείας, όπως επόπτες δημόσιας υγείας και επισκέπτες υγείας, εργοθεραπευτές, κοινωνικούς λειτουργούς, ψυχολόγους, λογοθεραπευτές, μαίες, νοσηλευτές, ραδιολόγους-ακτινολόγους, τεχνολόγους ιατρικών εργαστηρίων, φυσικοθεραπευτές, οπτικούς-οπτομέτρες, χειριστές ιατρικών συσκευών,…».
Από την ως άνω εισηγούμενη διάταξη προκύπτουν τα εξής. Αρχικώς, επιχειρείται ένα συνονθύλευμα ειδικοτήτων με τον επικαλούμενο όρο «επαγγελματίες δημόσιας και κοινοτικής υγείας», εμπλέκοντας πληθώρα διαφορετικών επαγγελματιών υγείας, συμπεριλαμβανομένων και των νοσηλευτών.
Ενόψει των ανωτέρω φρονούμε, ότι καθώς οι νοσηλευτές δύναται να παρέχουν γενική νοσηλευτική φροντίδα, ως πολυδύναμοι νοσηλευτές γενικών φροντίδων, βάσει του Π.Δ. 351/1989, άρθρο 1, 2 και των διατάξεων της Οδηγίας 2005/36/ΕΚ όπως ισχύει μετά την τροποποίησή της από τις διατάξεις της Οδηγίας 2013/55/ΕΕ, έχοντας ειδικές επιστημονικές και τεχνικές γνώσεις, θα πρέπει να αναφέρονται ως μεμονωμένοι επαγγελματίες υγείας, σε ξεχωριστή παράγραφο, υπό την ορολογία νοσηλευτικό προσωπικό, κι όχι με την προαναφερόμενη ορολογία, η οποία προκαλεί σύγχυση μεταξύ νοσηλευτικού προσωπικού και λοιπού προσωπικού. Επιπλέον, καθώς βάσει του Ν. 4690/2020, παρ. 58 έχουν θεσμοθετηθεί και βρίσκονται σε ισχύ οι νοσηλευτικές ειδικότητες, είναι επιβεβλημένη η ένταξη και των ειδικευμένων νοσηλευτών Δημόσιας Υγείας / Κοινοτικής Νοσηλευτικής, αλλά και των λοιπών νοσηλευτικών ειδικοτήτων, ως επιπρόσθετες κατηγορίες, σε ξεχωριστή κατηγορία με την ορολογία νοσηλευτικό προσωπικό, σε αναλογία με τις αντίστοιχες υφιστάμενες παροχές ιατρικής περίθαλψης, οι οποίες περιλαμβάνονται στη λειτουργία των Κέντρων Υγείας.

#25 Σχόλιο Από ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΠΑΝΤΕΛΙΔΗΣ – ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΟΔ. ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΠΙΕΡΙΑΣ Στις 17 Απριλίου 2022 @ 16:08

Η ΠΦΥ είναι αδιανόητο να μην περιλαμβάνει Οδοντίατρο. Καθώς η στοματική υγεία αποτελεί σημαντική παράμετρο της γενικής υγείας. Τόσο ο ΠΟΥ όσο και διάφορες μελέτες από διεθνείς οργανισμούς αλλά και από την Ε.Ε. έχουν τονίσει το πόσο απαραίτητη είναι η στελέχωση της ΠΦΥ με οδοντιάτρους. Δυστυχώς με το παρόν άρθρο επιβεβαιώνεται η διαχρονική αδιαφορία της Ελληνικής Πολιτείας για την στοματική υγεία των Ελλήνων πολιτών. Τροποποίηση επομένως του παρόντος άρθρου ώστε να περιλαμβάνεται και Οδοντίατρος στις βασικές ειδικότητες των ΚΥ.

ΕΜΜΑΝΟΥΉΛ ΠΑΝΤΕΛΙΔΗΣ
ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΣ
ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΟΔ. ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΠΙΕΡΙΑΣ
ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΣΤΗΝ Ε.Ο.Ο

#26 Σχόλιο Από Γ. Λαζαρίδης Στις 18 Απριλίου 2022 @ 03:17

Η Οδοντιατρική είναι ίσως η μοναδική ιατρική ειδικότητα που «βγαίνει» εκτός Κέντρων Υγείας και έρχεται σε επαφή με την κοινότητα.
Η Οδοντιατρική επιδημιολογικά αφορά το σύνολο του πληθυσμού.
Η Οδοντιατρική είναι ίσως η μοναδική ιατρική ειδικότητα που καταγράφει επιδημιολογικά στοιχεία παιδικού πληθυσμού, αλλά και ενηλίκων, τα αξιολογεί τα επεξεργάζεται και τα χρησιμοποιεί για την πρόληψη και την προαγωγή της υγείας και όχι για τη διαχείριση της ασθένειας ως συνήθως.

Προφανώς δεν θα πρέπει να απουσιάζει από τις ιατρικές ειδικότητες πρώτης προτεραιότητας

#27 Σχόλιο Από ΕΘΝΙΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΝΟΣΗΛΕΥΤΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ ΤΟΜΕΑΣ ΚΟΙΝΟΤΙΚΗΣ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ Π.Φ.Υ. Στις 18 Απριλίου 2022 @ 09:48

Ο Τομέας Κοινοτικής Νοσηλευτικής / Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας του ΕΣΝΕ εκφράζει, έντονο προβληματισμό και διατυπώνει τις ενστάσεις αλλά και προτάσεις του επί του Νομοσχεδίου του Υπουργείου Υγείας «ΓΙΑΤΡΟΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ, ΙΣΟΤΙΜΗ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΙΣ ΥΠΗΡEΣΙΕΣ ΤΟΥ EΘΝΙΚΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΠΑΡΟΧΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ» κατά άρθρο ως εξής:

Άρθρο 31 Κέντρα Υγείας – Τροποποίηση παρ. 5 και 6 άρθρου 4 ν. 4486/2017
1. Η παρ. 5 του άρθρου 4 του ν. 4486/2017 (Α΄ 115) περί κέντρων υγείας, που τροποποιείται ως προς τη στελέχωση των Κέντρων Υγείας,
προτείνουμε να συμπεριληφθεί και το εξής:

-Η κατ΄ ελάχιστον σύνθεση της ομάδας Υγείας, οφείλει να αποτελείται από : έναν γενικό ιατρό, ένα νοσηλευτή, ένα διοικητικό υπάλληλο, δεδομένου ότι ο Νοσηλευτής ως ειδικός επιστήμονας της Νοσηλευτικής, δύναται να καλύπτει ολιστικά το άτομο, την οικογένεια και την κοινότητα και δεν χρειάζεται να υποκαθίσταται από άλλο επαγγελματία υγείας.
και ειδικότερα στο β) να αναφέρεται ότι :
Το Κέντρο Υγείας πρέπει να στελεχώνεται κατά προτεραιότητα από Νοσηλευτές κατόχους ειδικότητας: «Νοσηλευτικής Δημόσιας Υγείας/ Κοινοτικής Νοσηλευτικής», «Γεροντολογικής Νοσηλευτικής», «Νοσηλευτικής Ψυχικής Υγείας», «Ανακουφιστικής και Υποστηρικτικής Νοσηλευτικής Φροντίδας», καθώς και από Νοσηλευτές ΠΕ, ΤΕ.
Η Πρόεδρος του Τομέα
Άννα Καυγά Επίκουρος Καθηγήτρια Κοινοτικής Νοσηλευτικής ΠΑΔΑ
Ο Γραμματέας του Τομέα
Φάρος Αναστάσιος Εκπαιδευτικός Νοσηλευτικής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης

#28 Σχόλιο Από Ελληνική Εταιρεία Ενδοφακών και Διαθλαστικής Χειρουργικής Στις 18 Απριλίου 2022 @ 10:17

Από: Ελληνική Εταιρεία Ενδοφακών και Διαθλαστικής Χειρουργικής
Χαιρετίζουμε την προσπάθεια αναβάθμισης της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, ειδικότερα στο πολύ σημαντικό πεδίο της οφθαλμολογικής φροντίδας και θεωρούμε ότι θα πρέπει να υπάρχει παρουσία οφθαλμιάτρου σε κάθε κέντρο υγείας.
Συγκεκριμένα:
1. Η σωστή και απαραίτητη οφθαλμολογική φροντίδα περιλαμβάνει τη διαθλαστική εξέταση, την τονομέτρηση, την εξέταση στη σχισμοειδή λυχνία, τη βυθοσκόπηση, την αντίληψη χρωμάτων και ένα αδρό οπτικό πεδίο.
2. Η διαθλαστική εξέταση λοιπόν είναι μία αμιγώς ιατρική πράξη με ιδιαίτερη σημασία για την ασφάλεια και την ποιότητα ζωής του ανθρώπου
3. Όπως ορίζει ο νόμος οι ιατρικές πράξεις τελούνται μόνο από ιατρούς
4. Στη διαθλαστική εξέταση η βοήθεια του διπλωματούχου οπτομέτρη είναι σημαντική αλλά πάντα επικουρικά και υπό την επίβλεψη του υπεύθυνου οφθαλμιάτρου του εκάστοτε κέντρου υγείας.
5. Η οποιαδήποτε διαθλαστική εξέταση θα πρέπει να πιστοποιείται από ιατρό οφθαλμίατρο.
Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ελληνικής Εταιρείας Ενδοφακών και Διαθλαστικής Χειρουργικής

#29 Σχόλιο Από ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΥΓΕΙΑΣ Στις 18 Απριλίου 2022 @ 10:41

Επί του άρθρου 31: Σε ότι αφορά το εισηγούμενο άρθρο 31, το οποίο αφορά την τροποποίηση της παρ. 5 και 6 άρθρου 4 ν. 4486/2017, ως προς τη στελέχωση των Κέντρων Υγείας, διαμορφώνεται ως εξής: «5. Τα Κέντρα Υγείας, σύμφωνα με την παράγραφο 4 του άρθρου 3, στελεχώνονται ενδεικτικώς από ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό ως εξής: … β) βοηθούς ιατρικών και βιολογικών εργαστηρίων, βοηθούς νοσηλευτών, επαγγελματίες δημόσιας και κοινοτικής υγείας, όπως επόπτες δημόσιας υγείας και επισκέπτες υγείας, εργοθεραπευτές, κοινωνικούς λειτουργούς, ψυχολόγους, λογοθεραπευτές, μαίες, νοσηλευτές, ραδιολόγους-ακτινολόγους, τεχνολόγους ιατρικών εργαστηρίων, φυσικοθεραπευτές, οπτικούς-οπτομέτρες, χειριστές ιατρικών συσκευών,…».

Από την προαναφερόμενη, εισηγούμενη διάταξη προκύπτει ότι επιχειρείται μια σύγχυση μεταξύ των επαγγελματιών υγείας, καθώς δεν αναφέρονται με τους διακριτούς επαγγελματικούς τίτλους τους, αλλά ως «επαγγελματίες δημόσιας και κοινοτικής υγείας», ορολογία, η οποία ελλοχεύει ασάφεια ρόλων μη διακριτές επαγγελματικές αρμοδιότητες, μεταξύ των εμπλεκόμενων, συμπεριλαμβανόμενων και των νοσηλευτών.

Ενόψει των ανωτέρω φρονούμε, ότι καθώς οι νοσηλευτές δύναται να παρέχουν γενική νοσηλευτική φροντίδα, ως πολυδύναμοι νοσηλευτές γενικών φροντίδων, βάσει του Π.Δ. 351/1989, άρθρο 1, 2 και των διατάξεων της Οδηγίας 2005/36/ΕΚ όπως ισχύει μετά την τροποποίησή της από τις διατάξεις της Οδηγίας 2013/55/ΕΕ, έχοντας ειδικές επιστημονικές και τεχνικές γνώσεις, θα πρέπει να αναφέρονται ως μεμονωμένοι επαγγελματίες υγείας, σε ξεχωριστή παράγραφο, υπό την ορολογία νοσηλευτικό προσωπικό, κι όχι με την προαναφερόμενη ορολογία, η οποία προκαλεί σύγχυση μεταξύ νοσηλευτικού προσωπικού και λοιπού προσωπικού. Επιπλέον, καθώς βάσει του Ν. 4690/2020, παρ. 58 έχουν θεσμοθετηθεί και βρίσκονται σε ισχύ οι νοσηλευτικές ειδικότητες, είναι επιβεβλημένη η ένταξη και των ειδικευμένων νοσηλευτών Δημόσιας Υγείας / Κοινοτικής Νοσηλευτικής, αλλά και των λοιπών νοσηλευτικών ειδικοτήτων, ως επιπρόσθετες κατηγορίες, σε ξεχωριστή κατηγορία με την ορολογία νοσηλευτικό προσωπικό, σε αναλογία με τις αντίστοιχες υφιστάμενες παροχές ιατρικής περίθαλψης, οι οποίες περιλαμβάνονται στη λειτουργία των Κέντρων Υγείας.

#30 Σχόλιο Από ΜΑΡΙΑ ΚΩΣΤΟΥΡΟΥ Στις 18 Απριλίου 2022 @ 11:27

ΜΙΑ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΛΕΙΠΕΙ ΑΠΟ ΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΥΓΕΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟΥ ΒΟΗΘΟΥ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟΥ ΑΦΟΥ ΣΕ ΑΡΚΕΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΥΓΕΙΑΣ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΗΜΕΙΑ ΠΟΥ ΧΟΡΗΓΟΥΝ ΦΑΡΜΑΚΑ ΥΨΗΛΟΥ ΚΟΣΤΟΥΣ ΣΤΟΥΣ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΥΣ ΚΑΙ ΕΞΥΠΗΡΕΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΟ ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ.

#31 Σχόλιο Από ΔΑΦΝΗ ΣΑΜΑΡΑ Στις 18 Απριλίου 2022 @ 11:32

H θεση του οδοντιατρου στην προστασια και την προαγωγη της στοματικης υγειας του πληθυσμου είναι εξαιρετικα σημαντικη και αρρηκτα συνδεδεμενη με την γενικη υγεια του ανθρωπου. Είναι σαφως απαραιτητη η μονιμη στελεχωση των Κ.Υ. με οδοντιατρους με σκοπο την παροχη πρωτοβάθμιας Οδοντιατρικής και Ορθοδοντικης Φροντιδας ενηλικων και παιδιων , δινοντας έμφαση στην προληψη αλλα και στην θεραπεια.
Η στελεχωση των Κ.Υ, με οδοντιατρους θα πρεπει να θεωρηθει προτεραιοτητα για να εξασφαλιστει η ισοτητα των πολιτων στην προσβαση σε υπηρεσιες Υγειας.

#32 Σχόλιο Από ΡΟΜΠΟΡΑ ΕΛΕΝΗ Στις 18 Απριλίου 2022 @ 11:36

Η ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΕΙ ΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΥΓΕΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟΥ ΒΟΗΘΟΥ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟΥ ΑΠΟΣΥΜΦΟΡΙΖΟΝΤΑΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ ΟΠΩΣ ΤΗΣ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΥ ΑΣΧΟΛΟΥΝΤΑΙ ΚΑΙ ΜΕ ΑΥΤΟ ΚΑΙ ΕΞΥΠΗΡΕΤΟΝΤΑΣ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΥΣ ΜΕ ΧΡΟΝΙΑ ΣΟΒΑΡΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ.

#33 Σχόλιο Από Κωνσταντίνος Κουφατζίδης (Μέλος ΔΣ Οδοντιατρικού Συλλόγου Πειραιά) Στις 18 Απριλίου 2022 @ 11:37

Άρθρο 31

Πέραν του γεγονότος ότι το σύνολο του κλάδου θεωρεί ότι η Οδοντιατρική πρέπει να είναι μια από τις ειδικότητες με την οποία στελεχώνονται κατά προτεραιότητα τα κέντρα υγείας, καθότι δεν δύναται να υπάρξει ουδεμία υποκατάσταση του φάσματος αυτής από ιατρούς έτερων ειδικοτήτων, παρατηρείται παντελής εξαίρεση της ιατρικής και οδοντιατρικής ειδικότητας της Στοματικής και Γναθοπροσωπικής Χειρουργικής από τις ειδικότητες που στελεχώνονται κατά περίπτωση τα κέντρα υγείας.
Κάτι τέτοιο, όχι μόνο υποτιμά το ρόλο των Στοματικών και Γναθοπροσωπικών Χειρουργών στην πρωτοβάθμια περίθαλψη (π.χ. εξαγωγές έγκλειστων οδόντων, κύστεων, προπροσθετική χειρουργική κοκ) αλλά θα οδηγήσει και σε δυσανάλογη επιβάρυνση των ήδη επιβεβαρυμένων εξωτερικών ιατρείων και κλινικών Στοματικής και Γναθοπροσωπικής Χειρουργικής στις δευτεροβάθμιες και τριτοβάθμιες δομές της χώρας.
Συνεπώς, εισηγούμαστε την τροποποίηση της περ. α της παρ. 5 του άρθρου του Ν. 4486/2017 ως εξής: «5. Τα Κέντρα Υγείας, σύμφωνα με την παράγραφο 4 του άρθρου 3, στελεχώνονται ενδεικτικώς από ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό ως εξής:
α) κατά προτεραιότητα με ιατρούς ειδικότητας γενικής/οικογενειακής ιατρικής, εσωτερικής παθολογίας, καρδιολογίας, ορθοπεδικής και τραυματολογίας, παιδιατρικής και οδοντιατρικής. Κατά περίπτωση και με ειδικά αιτιολογημένη εισήγηση της οικείας Υ.Πε. τα Κέντρα Υγείας μπορούν να στελεχώνονται με ιατρούς ειδικότητας αιματολογίας, ακτινολογίας, αλλεργιολογίας, αναισθησιολογίας, ιατρικής βιοπαθολογίας/εργαστηριακής ιατρικής, γαστρεντερολογίας, χειρουργικής, μαιευτικής και γυναικολογίας, δερματολογίας – αφροδισιολογίας, ενδοκρινολογίας-διαβήτη-μεταβολισμού, ιατρικής εργασίας και περιβάλλοντος, δημόσιας υγείας – κοινωνικής ιατρικής, νευρολογίας, νεφρολογίας, ουρολογίας, οφθαλμολογίας, ψυχιατρικής παιδιού και εφήβου, πνευμονολογίας – φυματιολογίας, ρευματολογίας, φυσικής ιατρικής και αποκατάστασης, ψυχιατρικής, ωτορινολαρυγγολογίας και στοματικής και γναθοπροσωπικής χειρουργικής».

#34 Σχόλιο Από ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΚΑΙ ΕΝΙΑΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ Στις 18 Απριλίου 2022 @ 11:49

1. Η τροποποίηση της παραγράφου 5 του άρθρου 4 του ν. 4486/2017 (Α΄ 115) περί των Κέντρων Υγείας και ως προς την στελέχωση αυτών, προτείνεται να διαμορφωθεί καταλλήλως, ώστε να περιλαμβάνει όλους τους επαγγελματίες/επιστήμονες Δημόσιας Υγείας, αποφοίτους όλων των πανεπιστημιακών Τμημάτων σχετικών με τη Δημόσια Υγεία, δηλ. να διατυπωθεί ως εξής:

«β) βοηθούς…., επαγγελματίες δημόσιας και κοινοτικής υγείας, επαγγελματίες δημόσιας και ενιαίας υγείας, επαγγελματίες πολιτικών δημόσιας υγείας, όπως επόπτες δημόσιας υγείας, ειδικούς δημόσιας και ενιαίας υγείας, ειδικούς πολιτικών δημόσιας υγείας και επισκέπτες υγείας….».

2. Στην τροποποίηση της παραγράφου 6 του άρθρου 4 του ν. 4486/2017, περί του καθορισμού των κλάδων για τη στελέχωση των Κέντρων Υγείας με επιστημονικό, λοιπό υγειονομικό και διοικητικό προσωπικό, προτείνεται επιπρόσθετα των ήδη αναφερόμενων κλάδων επιστημονικού, λοιπού υγειονομικού και διοικητικού προσωπικού να προστεθούν οι κλάδοι των ΠΕ Ειδικών Δημόσιας και Ενιαίας Υγείας, των ΠΕ Ειδικών Πολιτικών Δημόσιας Υγείας και των ΠΕ, ΤΕ Εποπτών/-τριών Δημόσιας Υγείας.

Εκ μέρους της ΓΣ του Τμήματος Δημόσιας και Ενιαίας Υγείας, ΠΘ
Ο Πρόεδρος του Τμήματος
Καθηγητής Χαράλαμπος Μπιλλίνης

#35 Σχόλιο Από Α.Κοντάρης ΓΟΙ Στις 18 Απριλίου 2022 @ 12:28

ΚΑΛΗΜΕΡΑ!

ΠΦΥ ΣΤΙΣ ΚΥΚΛΑΔΕΣ

– Θέση συντονιστή διευθυντή σε ΠΠΙ, ιδιαίτερα σε νευραλγικά σημεία όπως οι Κυκλάδες.
– Γενικούς/Οικογενειακούς ιατρούς πολυ-εργαλεία, κατάλληλα καταρτισμένους, ικανούς να εκτελούν υπέρηχο (e-FAST στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα), ανάμεσα σε άλλα.
– Υπέρηχο σε όλα τα ΠΠΙ.
– Κίνητρα σε νέους/γενικούς ιατρούς για δυσπρόσιτες περιοχές, φορολογικές ελαφρύνσεις κ.α.
– Παροχή σύγχρονων τεχνολογιών στους ιατρούς μικρών και απομονωμένων νησιών.
– Σαφής διαχωρισμός μεταξύ ΠΦΥ και αντιμετώπισης επειγόντων περιστατικών στα ΠΠΙ
– Δυνατότητα απογευματινών ιατρείων σε ΓΟΙ του ΕΣΥ στα ΠΠΙ και Κέντρα Υγείας.

Με εκτίμηση

#36 Σχόλιο Από ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΒΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ Στις 18 Απριλίου 2022 @ 13:07

Άρθρο 31 Κέντρα Υγείας – Τροποποίηση παρ. 5 και 6 άρθρου 4 ν. 4486/2017
Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Διαιτολόγων Διατροφολόγων (ΠΣΔΔ), εκπροσωπώντας τους αδειοδοτημένους διαιτολόγους διατροφολόγους, τοποθετείται επί των άρθρων του νομοσχεδίου ως εξής:
Επί του άρθρου 31:
Στην παράγραφο 1)β, θα πρέπει να προστεθεί σαφής αναφορά στους διαιτολόγους-διατροφολόγους.
1. Η παρ. 5 του άρθρου 4 του ν. 4486/2017 (Α΄ 115) περί κέντρων υγείας, τροποποιείται ως προς τη στελέχωση των Κέντρων Υγείας και η παρ. 5 διαμορφώνεται ως εξής:
«5. Τα Κέντρα Υγείας, σύμφωνα με την παράγραφο 4 του άρθρου 3, στελεχώνονται ενδεικτικώς από ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό ως εξής:
α) κατά προτεραιότητα με ιατρούς ειδικότητας γενικής/οικογενειακής ιατρικής, εσωτερικής παθολογίας, καρδιολογίας, ορθοπεδικής και τραυματολογίας και παιδιατρικής. Κατά περίπτωση και με ειδικά αιτιολογημένη εισήγηση της οικείας Υ.Πε. τα Κέντρα Υγείας μπορούν να στελεχώνονται με ιατρούς ειδικότητας αιματολογίας, ακτινολογίας, αλλεργιολογίας, αναισθησιολογίας, ιατρικής βιοπαθολογίας/εργαστηριακής ιατρικής, γαστρεντερολογίας, χειρουργικής, μαιευτικής και γυναικολογίας, δερματολογίας – αφροδισιολογίας, ενδοκρινολογίας-διαβήτη-μεταβολισμού, ιατρικής εργασίας και περιβάλλοντος, δημόσιας υγείας – κοινωνικής ιατρικής, νευρολογίας, νεφρολογίας, οδοντιατρικής, ουρολογίας, οφθαλμολογίας, ψυχιατρικής παιδιού και εφήβου, πνευμονολογίας – φυματιολογίας, ρευματολογίας, φυσικής ιατρικής και αποκατάστασης, ψυχιατρικής και ωτορινολαρυγγολογίας,
β) βοηθούς ιατρικών και βιολογικών εργαστηρίων, βοηθούς νοσηλευτών, επαγγελματίες δημόσιας και κοινοτικής υγείας, όπως επόπτες δημόσιας υγείας και επισκέπτες υγείας, εργοθεραπευτές, κοινωνικούς λειτουργούς, ψυχολόγους, λογοθεραπευτές, ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΙ – ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΙ, μαίες, νοσηλευτές, ραδιολόγους-ακτινολόγους, τεχνολόγους ιατρικών εργαστηρίων, φυσικοθεραπευτές, οπτικούς-οπτομέτρες, χειριστές ιατρικών συσκευών,
γ) διοικητικό προσωπικό,
δ) τεχνικό και άλλο υποστηρικτικό προσωπικό.».
Χαιρετίζουμε τη στελέχωση των Κέντρων Υγείας με επιστημονικό, λοιπό υγειονομικό προσωπικό που περιλαμβάνει θέσεις ΠΕ Διατροφής – Διαιτολογίας και ΤΕ Διατροφής – Διαιτολογίας για τον έλεγχο και τη διαχείριση των παραγόντων κινδύνου, που σχετίζονται με την κακή διατροφή και την έλλειψη της σωματικής άσκησης. Θεωρούμε ότι ο αδειοδοτημένος διαιτολόγος διατροφολόγος έχει όλα τα εχέγγυα να συμβάλει στην αλλαγή του τρόπου ζωής και της υιοθέτησης υγιών διατροφικών συμπεριφορών που προάγουν την υγεία των Ελλήνων.
Οι διαιτολόγοι-διατροφολόγοι με άδεια άσκησης επαγγέλματος κατέχουν εξέχοντα ρόλο στην προαγωγή ενός υγιεινού τρόπου ζωής. Εκπαιδεύονται στη διατροφή, την υγεία, τη συμβουλευτική και τις στρατηγικές τροποποίησης συμπεριφοράς, και εμπλέκονται ενεργά στη δημόσια υγεία, την προαγωγή της υγείας και την πρόληψη νοσημάτων, την κλινική θεραπεία, τη διαχείριση νοσημάτων, την έρευνα, το σχεδιασμό και την προετοιμασία σίτισης. Ως εκ τούτου, θεωρείται δεδομένη η συμμετοχή τους και η αποτύπωση του ρόλου τους σε ένα νομοσχέδιο, του Υπουργείου Υγείας, για την ισότιμη και ποιοτική πρόσβαση στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας.
Η επένδυση στην υγεία, στην ισορροπημένη διατροφή και στους διαιτολόγους διατροφολόγους αποτελεί μια δια βίου επένδυση στην στρατηγική δημόσιας υγείας, η οποία εκτός από αποτελεσματική είναι και οικονομικά αποδοτική (δείτε κι εδώ [4]).
Η συμβουλευτική από τον διαιτολόγο έχει διάφορα κοινωνικά οφέλη. Η υγεία του ασθενούς (και της οικογένειάς του) βελτιώνεται, το κόστος της υγειονομικής περίθαλψης και της φαρμακευτικής αγωγής μπορεί να αποφευχθεί ή να μειωθεί, ενώ η παραγωγικότητα στην εργασία αυξάνεται κ.α. Η θεραπεία για παράδειγμα των ασθενών με παχυσαρκία και των συνοδών αυτής παθήσεων δημιουργούν κοινωνικά οφέλη από 0,4 έως 1,9 δισ. ευρώ σε περίοδο 5 ετών. Μάλιστα, για κάθε €1 που δαπανάται για τη διατροφική συμβουλευτική των ασθενών αυτών, η κοινωνία εισπράττει καθαρό ποσό €14 έως €63 σε αντάλλαγμα.
Με εκτίμηση,
Δρ. Ντορίνα Σιαλβέρα, Πρόεδρος Πανελληνίου Συλλόγου Διαιτολόγων- Διαιτροφολόγων
Παναγιώτης Βαραγιάννης, Γεν. Γραμματέας Πανελληνίου Συλλόγου Διαιτολόγων-Διαιτροφολόγων

#37 Σχόλιο Από Κωνσταντίνα Μέρου Στις 18 Απριλίου 2022 @ 13:53

Πρεπει να γίνει συμπεριληψη του Κλάδου Βιολόγων- Βιοχημικών- Χημικών στα κέντρα Υγείας. Ο ρόλος τους είναι απαραίτητος διότι είναι οι μοναδικοί υπεύθυνοι για την λειτουργια των μηχανημάτων που υπαρχουν στα εργαστήρια. Δεδομένου οτι όλα τα κέντρα υγείας έχουν πλέον ISO 9001, είναι αυτονόητο πως δεν μπορει να λειτουργουν τα εργαστήρια χωρίς υπευθυνο. Δεδομένου οτι τα περισσότερα ΚΥ είναι και σε απομακρυσμένα μέρη, η ανάγκη αυτή είναι μεγαλύτερη. Της περισσότερες φορές λειτουργουν και χωρις μικροβιολόγο.

#38 Σχόλιο Από Νίκη Στις 18 Απριλίου 2022 @ 13:57

Να μπουν οι βιολόγοι στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας είναι αναγκαίο

#39 Σχόλιο Από ΜΑΡΙΑ ΔΑΜΟΡΑΚΗ Στις 18 Απριλίου 2022 @ 14:26

Στην παράγραφο 2 το επάγγελμα των Επισκεπτών Υγείας ορίζεται ως ΠΕ,ΤΕ Επισκεπτών/τριών Υγείας . Αντί αυτού προτείνεται ΠΕ,ΤΕ Επισκεπτών-τριών Υγείας / Κοινοτικής Υγείας . Με αυτό τον τρόπο ορίζεται και το γνωστικό πεδίο του επαγγέλματος όπως ΠΕ, ΤΕ Κοινωνικών Λειτουργών / Κοινωνικής Εργασίας.
Όλοι οι Επαγγελματίες Υγείας του ιδίου κλάδου προτείνεται να ορίζονται ως ΠΕ,ΤΕ. Να αναδιατυπωθούν οι κλάδοι για την στελέχωση των Κέντρων Υγείας με παράδειγμα το 2η, 2ιγ, 2ιδ πχ ΠΕ,ΤΕ ΜΑΙΕΥΤΙΚΗΣ.

#40 Σχόλιο Από ΘΕΟΔΩΡΑ ΣΙΛΙΓΑΡΗ MSc ΕΠΙΣΚΕΠΤΡΙΑ ΥΓΕΙΑΣ Στις 18 Απριλίου 2022 @ 15:23

Χαιρετίζοντας τη Δημόσια Διαβούλευση για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, αναφέρομαι σχετικά με το Αρ.31 και επιθυμώ να εκφράσω την ανησυχία, αλλά και την ένσταση μου για την στελέχωση και την διάρθρωση του υγειονομικού προσωπικού στα Κέντρα Υγείας, δεδομένου ότι μέχρι σήμερα οι διαρθρωτικές προσεγγίσεις στην στελέχωση του προσωπικού των οργανογραμμάτων ήταν φτωχές και μεροληπτικές.Το γεγονός αυτό δημιουργούσε προβλήματα και αστοχίες στον ορισμό και την άσκηση των καθηκόντων των επαγγελματιών υγείας.

Αρχικά αξίζει να επισημανθεί σχετικά με την παρ.6 ότι τα Κέντρα Υγείας στελεχώνονται από επαγγελματίες υγείας ή υγειονομικό προσωπικό, διοικητικοοικονομικό και τεχνικό προσωπικό.Δεν υπάρχει ένας μόνο κλάδος, που να πρεσβεύει την επιστήμη ή ένας κλάδος που να λέγεται λοιπό προσωπικό.Συνακόλουθα οι προαναφερόμενοι ορισμοί(επιστημονικό, λοιπό υγειονομικό και διοικητικό προσωπικό) θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ελλιπείς.

Συνάμα είναι φρόνιμο να οριστεί για τα Κέντρα Υγείας ότι θα πρέπει να απαρτίζονται από τα ακόλουθα Τμήματα ή Γραφεία:
α)Ιατρικό
β)Νοσηλευτικό
γ)Αγωγής & Προαγωγής της Δημόσιας Υγείας
δ)Κοινωνικής Πρόνοιας & Μέριμνας
ε)Εργαστηριακό
στ)Διοικητικό/Οικονομικό/Τεχνικό
Και την Ευθύνη για την εποπτεία των Τμημάτων, την επίτευξη των Στόχων(ποσοτικών και ποιοτικών), που θέτει το Υπουργείο Υγείας, αλλά και γενικότερα την εύρυθμη Λειτουργία της δομής θα φέρει ο Διευθυντής του Κέντρου Υγείας με απαραίτητη προϋπόθεση την εκπαίδευση του στην Διοίκηση Επιχειρήσεων και εξειδίκευση στον τομέα της Υγείας.

Στην εποχή μας, που χαρακτηρίζεται από την εξειδίκευση είναι φρόνιμο, αποτελεσματικό και οικονομικά συμφέρον, καθείς να υπηρετεί στον επαγγελματικό στίβο αυτό για το οποίο έχει εκπαιδευτεί και φέρει επαγγελματικά δικαιώματα ως ορίζει το πτυχίο του.

Τα Τμήματα του Κέντρου Υγείας οφείλουν να αλληλοεπιδρούν και να συνεργάζονται με έναν στόχο: την βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας στον πολίτη.

Η εμπειρία της πανδημίας COVID 19 μας δίδαξε όχι μόνο το όφελος της ίασης, αλλά και την αξία της πρόληψης.Προορισμός μας στα Κέντρα Υγείας θα πρέπει να είναι η αγωγή και η προαγωγή της υγείας του πληθυσμού και να παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες μέσα σε ένα δημόσιο σύστημα υγείας με σεβασμό στον άνθρωπο.

Είναι επιτακτική η ανάγκη να αναδειχθεί ο διακριτός ρόλος της πρόληψης, της προαγωγής της υγείας από αυτόν της νοσηλείας και της ίασης.Είναι καιρός επιτέλους να δοθεί η έμπρακτη υποστήριξη της πολιτείας και η ενίσχυση των αρμοδιοτήτων στους σχετικούς επαγγελματίες δημόσιας υγείας της χώρας μας, που είναι οι Επισκέπτες Υγείας, οι Επόπτες Υγείας, οι πτυχιούχοι Δημόσιας Υγείας.

Συμπερασματικά αυτό που αξίζει να αναφερθεί είναι πραγματικά η αξία της συνειδητοποίησης όλων ότι η εργασία μας θα πρέπει να ακολουθεί την εκπαίδευση μας, ώστε κάθε φορά που παρατηρούμε την διάρθρωση των δομών των υπηρεσιών υγείας να υπάρχει απόλυτη σύμπνοια με αυτό που πρεσβεύει το εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας μας.

ΘΕΟΔΩΡΑ ΣΙΛΙΓΑΡΗ
ΕΠΙΣΚΕΠΤΡΙΑ ΥΓΕΊΑΣ
MSc ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ

#41 Σχόλιο Από ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΒΑΡΔΙΑΜΠΑΣΗΣ Στις 18 Απριλίου 2022 @ 15:28

I. Θεωρείται απαραίτητη η αναδιάταξη του υγειονομικού χάρτη τη ΠΦΥ καθώς η κατανομή του πληθυσμού και η σύσταση του έχει αλλάξει σε πάρα πολλές περιοχές, αν όχι σε όλες.
II. Προσωπικά θεωρώ ότι δύο είναι τα προβλήματα του ΕΣΥ:
a. Ο τρόπος που λειτουργούν τα ΤΕΠ των νοσοκομείων. Παρέχουν υπηρεσίες ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΕΣ φροντίδας υγείας στον πληθυσμό ευθύνης του νοσοκομείου σε ποσοστά ακόμα και πάνω από 90% των περιστατικών που τις αναζητούν σε ημέρα εφημερίας. Χάνονται απίστευτες εργατοώρες από ειδικούς για να αντιμετωπιστούν περιστατικά που θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν σε ένα Αστικό Κέντρο Υγείας. Εξοικονομώντας χρόνο για τον ειδικό του νοσοκομείου θα μπορέσει το ΕΣΥ να αυξήσει τις χειρουργικές επεμβάσεις ή άλλες παρεμβατικές πράξεις και επομένως και τα έσοδα του αλλά θα αναδιατάξει και τους ανθρώπινους πόρους του από τα ΤΕΠ σε άλλα τμήματα του νοσοκομείου.
b. Η απουσία ΑΣΤΙΚΩΝ Κέντρων Υγείας. Σε πάρα πολλές πόλεις υπάρχουν είτε ΚΥ που δεν εφημερεύουν όλο το 24ωρο , είτε ΤΟΜΥ, είτε παλιά νοσοκομεία που θα μπορούσαν αν γινόταν μια αναδιάταξη των περιφερειακών ιατρείων και των Πολυδύναμων Περιφερ. Ιατρείων της ευρύτερης περιοχής της πόλης, που σήμερα ανήκουν σε κάποιο μη Αστικό Κέντρο Υγείας, να στελεχωθούν από Ιατρούς Υπόχρεους Υπηρεσίας Υπαίθρου ή Γενικούς Ιατρούς. Σε αυτό το Αστικό Κέντρο Υγείας θα μπορούσαν να εφημερεύσουν οι ιδιώτες προσωπικοί ή οικογενειακοί ιατροί αν το επιθυμούν. Χωρίς απειλές, χωρίς τιμωρίες … απλά αγοράζει υπηρεσίες υγείας το κράτος από τον ιδιώτη. Το εγχείρημα θα μπορούσε να δοκιμαστεί ακόμα και πιλοτικά σε κάποιες περιοχές.
III. Υποχρεωτική παρακολούθηση σεμιναρίων ΚαρδιοΑναπνευστικής Αναζωογόνησης σε όλους τους ειδικούς ιατρούς που παρέχουν Υπηρεσίες ΠΦΥ είτε εργάζονται σε Περιφερειακό Ιατρείο και Κέντρο Υγείας είτε σε Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών Νοσοκομείου.

Βαρδιάμπασης Βασίλειος
Επιστημονικός Υπεύθυνος Κέντρου Υγείας Δημητσάνας

#42 Σχόλιο Από ΑΝΡΕΑΣ ΠΑΠΑΝΔΡΟΥΔΗΣ Στις 18 Απριλίου 2022 @ 15:42

Στο άρθρο 31, παράγραφος 1, εδάφιο (β), αναφέρεται ότι στις ειδικότητες με τις οποίες μπορούν να στελεχώνονται τα Κέντρα Υγείας μετά από αιτιολογημένη απόφαση της ΥΠΕ, είναι και οι οπτικοί – οπτομέτρες.
Η ειδικότητα αυτή πρέπει να απαλειφθεί, καθώς δεν υπάρχει τέτοια ανάγκη σε Κέντρα Υγείας. Η ειδικότητα του Οφθαλμιάτρου καλύπτει όλο το επιστημονικό του πεδίο και δεν μπορούν να εκχωρηθούν πράξεις σε μη-γιατρούς. όπως έχει τονίσει και ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης και επιμένει όλη η Οφθαλμολογική αλλά και η Ιατρική κοινότητα της χώρας.
Υπενθυμίζω την απαίτηση (μεταξύ όλων των άλλων σημείων που τέθηκαν) του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, όπως εκφράστηκε και στην πρόσφατη Γενική Συνέλευση αλλά και στις συναντήσεις με το ΔΣ του ΠΙΣ, για απαλοιφή αυτής της ειδικότητας από τη σχετική διάταξη του άρθρου αυτού.
Επιχειρήματα που λαμβάνουν υπόψη άλλες χώρες της Ευρώπης, δεν μπορούν να υιοθετηθούν και να ισχύσουν άκριτα για την ελληνική πραγματικότητα.

Με εκτίμηση
Δρ Ανδρέας Παπανδρούδης, MD, PhD
Χειρουργός Οφθαλμίατρος
Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής ΑΠΘ
Πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Έβρου
Μέλος ΔΣ ΠΙΣ

#43 Σχόλιο Από ΠΑΠΑΔΕΔΕΣ ΓΙΩΡΓΟΣ Στις 18 Απριλίου 2022 @ 15:54

Ειναι μεγαλο λαθος η προσληψη Οπτομετρων αντι εξειδικευμενων Οφθαλμιατρων στα κεντρα Υγειας.Οι καθ ολα συμπαθεις οπτομετρες μπορουν εφοσον εχουν τη καταλληλη εκπαιδευση (οπως οι αντιστοιχοι του εξωτερικου) να εξετασουν ΜΟΝΟ τη διαθλαστικη κατασταση του ασθενους και να δωσουν το αντιστοιχο γυαλι.
Η εκτιμηση ομως της ορασης,της μειωσης αυτης και της βελτιωσης της προυποθετουν οφθαλμολογικη γνωση ,την οποια ΔΕΝ διαθετουν σε ΚΑΜΜΙΑ περιπτωση οι οπτομετρες,
Ο ασθενης οταν εξεταζεται ΜΟΝΟ για γυαλια συχνα θεωρει οτι εξεταζεται πληρως επειδη βλεπει καλα και ΔΕΝ γνωριζει την αναγκη παραλληλης εξετασης του οφθαλμου,με αποτελεσμα να μην επισκεπτεται στη συνεχεια τον ειδικο (Οφθαλμιατρος) για λεπτομερη εξεταση και να ΜΗΝ ΕΛΕΓΧΕΤΑΙ ΚΑΤΑΛΛΗΛΑ.
Η διαθλαστικη εξεταση και η χορηγηση γυαλιων αποτελουν ενα μονο κομματι της οφθαλμολογικης εξετασης και ΔΕΝ ΥΠΟΚΑΘΙΣΤΟΥΝ την οργανωμενη και απαραιτητη εξεταση απο ειδικευμενο γιατρο.
Υπαρχουν νοσηματα οφθαλμικα και συστηματικα που ΔΕΝ ΓΙΝΟΝΤΑΙ γρηγορα αντιληπτα και ΑΠΕΙΛΟΥΝ την οραση του ασθενους.Το υπουργειο εαν θελει να βοηθησει τον ασθενη σημερα οφειλει να βρει τροπους να τον οδηγει στον ειδικευμενο Οφθαλμιατρο για πληρη ελεγχο και οχι σε μη επαρκη υποκαταστατα.
Στη συνεχεια και εφοσον το προβλημα λυνεται με γυαλια,ο ασθενης ασφαλως μπορει να απευθυνθει σε οπτικους και οπτομετρες για την επιπλεον χορηγηση βοηθηματων.

ΠΑΠΑΔΕΔΕΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
ΟΦΘΑΛΜΙΑΤΡΟΣ,ΜsC