1. Η αφαίρεση ιστών και κυττάρων με σκοπό τη μεταμόσχευση πραγματοποιείται σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 8 και 9 του παρόντος νόμου.
2. Εξαιρείται από τη διάταξη της παραγράφου 2 του άρθρου 8 η αφαίρεση μυελού των οστών, που κατ’ εξαίρεση επιτρέπεται από ανήλικο δότη, όταν πρόκειται για μεταμόσχευση σε αδελφό (-ή) του ή σε συγγενή μέχρι και το δεύτερο βαθμό εξ αίματος, σε ευθεία ή πλάγια γραμμή, εφόσον υπάρχει μεταξύ τους ιστοσυμβατότητα, η αφαίρεση είναι αναγκαία για τη ζωή του λήπτη, δεν υπάρχει άλλος διαθέσιμος ιστοσυμβατός δότης, ο οποίος να έχει τη δικαιοπρακτική ικανότητα να παράσχει έγκυρα τη συναίνεσή του στη μεταμόσχευση, και συναινούν σε αυτή και οι δύο γονείς, έστω και αν μόνο ο ένας έχει την επιμέλεια του ανήλικου τέκνου. Αν δεν υπάρχουν γονείς ή αν και οι δύο έχουν εκπέσει από τη γονική μέριμνα, η συναίνεση παρέχεται από τον επίτροπο, ύστερα από απόφαση του εποπτικού συμβουλίου. Ο ανήλικος, που έχει συμπληρώσει το δωδέκατο έτος της ηλικίας του, συναινεί και αυτός στην αφαίρεση. Οι συναινέσεις παρέχονται κατά τον τρόπο που προβλέπεται στην παράγραφο 4 του άρθρου 8.
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα Στο "Άρθρο 45 – Αφαίρεση ιστών και κυττάρων από ζώντες και θανόντες δότες"
#1 Σχόλιο Από παύλος νίκογλου Στις 13 Μαΐου 2011 @ 14:16
Δεν μπορεί να ισχύσει ούτε το άρθρο 8 ούτε το άρθρο 9 στην περίπτωση των κυττάρων. Είναι προφανές ότι το άρθρο έχει γραφεί από επιστημονικά αδαή περί του θέματος. Απλά ως παράδειγμα να αναφέρω τα μεσεγχυματικά κύτταρα από το σώμα του ομφάλιου λώρου. Ενα επιπλέον παράδειγμα είναι η χρήση μεσεγχυματικών κυττάρων στην κοσμετική ιατρική.