- Υπουργείο Υγείας - http://www.opengov.gr/yyka -

Άρθρο 37 Υπηρεσίες κατ’ οίκον μαιευτικής φροντίδας – «Μαίες στο σπίτι»

 

1. Για την προώθηση της φυσικής και ψυχολογικής υγείας της μητέρας κατά την εγκυμοσύνη και τον τοκετό, την εξειδικευμένη φροντίδα κάθε γυναίκας και του νεογνού της, καθώς και την υποστήριξη και ενδυνάμωση της γυναίκας και του συντρόφου της στην ανάληψη του γονεϊκού τους ρόλου και την προώθηση της ανάπτυξης μίας υγιούς σχέσης γονέων-νεογνού, αναπτύσσεται η κατ’ οίκον μαιευτική φροντίδα για την παροχή υπηρεσιών στην οικία τους σε έγκυες, λεχωίδες και νεογνά.
2. Η κατ’ οίκον μαιευτική φροντίδα δύναται να αναπτύσσεται και να οργανώνεται από δημόσιες δομές υγείας, πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας περίθαλψης, νομικά πρόσωπα δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου, κερδοσκοπικού ή μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, τα οποία παρέχουν υπηρεσίες υγείας, οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης α’ βαθμού και τα νομικά πρόσωπα δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου αυτών, που παρέχουν υπηρεσίες υγείας, καθώς και ιδιώτες επαγγελματίες υγείας με σχετικά επαγγελματικά δικαιώματα.
3. Η κατ’ οίκον μαιευτική φροντίδα περιλαμβάνει, ιδίως, την πρόληψη, την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, την περιγεννητική φροντίδα, την παροχή συμπτωματικής φροντίδας σε κάθε έγκυο και λεχωίδα, με έμφαση σε εγκύους με επαπειλούμενη κύηση ή λεχωίδες μετά από καισαρική τομή και σε νεογνά που εκδήλωσαν ίκτερο, την αποκατάσταση και σταθεροποίηση της υγείας τους μετά από νοσηλεία σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας ή Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών, καθώς και την υποστήριξη του μητρικού θηλασμού και του οικογενειακού προγραμματισμού.

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα (Ανοιχτό | Κλείσιμο)

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα Στο "Άρθρο 37 Υπηρεσίες κατ’ οίκον μαιευτικής φροντίδας – «Μαίες στο σπίτι»"

#1 Σχόλιο Από Ευαγγελία Μυτκόλλι Στις 2 Νοεμβρίου 2022 @ 23:58

Όπως όλες οι άλλες χώρες της Ευρώπης, καιρός να θεσμοθετήσουμε την μαία στο σπίτι.

Η μαία θα προάγει τον θηλασμό, την περίποιηση του νεογνού. Θα γίνει ομαλότατη ένταξη του νέου μέλους στην οικογένεια.

Η μαία θα προετοιμάζει την γυναίκα για τον τοκετό.

Η μαία θα στηρίζει την γυναίκα σε ότι απορίες έχει για το σώμα της.

Η μαία πρέπει να είναι και κατ’ οίκον.

#2 Σχόλιο Από Μαρίνα Στις 3 Νοεμβρίου 2022 @ 00:09

Πρέπει να στηρίξουμε την μαιευτική φροντίδα των επίτοκων από την αρχή της εγκυμοσύνης μέχρι και μετά τον τοκετό από τις μαίες. Να στηρίξουμε το μαιοκεντρικο μοντέλο παρακολούθησης των εγκυμοσυνων και επιτέλους να στηρίξουμε τα δικαιώματα του επαγγέλματος-λειτουργήματος των μαιων!

#3 Σχόλιο Από Νικόλας Κυριακάκης Στις 3 Νοεμβρίου 2022 @ 00:23

Α. Κέντρα τοκετού, αυτόνομα, όπου οι γυναίκες μπορούν να γεννήσουν φυσιολογικά χωρίς παρεμβασεις και με συνεχόμενη μαιευτική υποστήριξη.
Β. Η Πολιτεία να ενισχύσει / στηρίξει την σχέση της γυναικας με τη μαία, δίνοντας της τη δυνατότητα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.
Γ. Τη θεσμοθέτηση Κέντρων Τοκετού με βάση τις διεθνείς προδιαγραφές και όχι με ασαφείς ρυθμίσεις.

#4 Σχόλιο Από Ευαγγελία ντεγιάννη Στις 3 Νοεμβρίου 2022 @ 00:49

Χρειαζονται επειγόντως Κεντρα τοκετου αυτόνομα οπου οι γυναίκες μπορουν να γεννησουν φυσιολογικά χωρις παρεμβασεις και με συνεχομενη μαιευτικη υποστήριξη .

Η πολιτεία να ενισχύσει την σχεση γυναικας με την μαια δίνοντας την δυνατότητα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης. την θεσμοθετηση κεντρων τοκετού με βαση τις διεθνείς προδιαγραφές και οχι με ασαφεις ρυθμίσεις

#5 Σχόλιο Από Θεοδώρα Λουμουσιώτη Στις 3 Νοεμβρίου 2022 @ 01:09

Συγχαρητήρια που λάβατε την πρωτοβουλία να συλλέξετε τη γνώμη πολιτών και επαγγελματιών υγείας ώστε να γίνουν οι σχετικές αλλαγές στο προαναφερθέν νομοσχέδιο. Όπως είναι εμφανές από την πλειονότητα των σχολείων που έχουν κατατεθεί χρειάζεται να οροθετηθεί και να θεσμοθετηθεί ο ρόλος της μαίας στην σύγχρονη ελληνική κοινωνία και το σύστημα υγείας. Η μαιευτική είναι αυτόνομη και ξεχωριστή επιστήμη από της άλλες επιστήμες υγείας, με συγκεκριμένο καθηκοντολογίο και επιστημονική φιλοσοφία όσον αφορά την φροντίδα υγείας, μητέρων, νεογνών και των οικογενειών τους, όπως χαρακτηριστικά περιγράφετε από τη Διεθνή Ένωση Μαιών ( [1]). Στην Ελλάδα του σήμερα η μαία είναι αρωγός της δημοσίας υγείας και αυτός ο ρόλος πρέπει να ενισχυθεί με νομοθεσία που στηρίζει τη μαία ως αυτόνομο επιστήμων υγείας. Όσο χρήσιμος και δημοκρατικός είναι ο σχολιασμός του εν λόγο κειμένου όπως ορίζει το σύνταγμα μας, άλλο τόσο υποχρεωτικό είναι να επενδύσουμε στην ανάλυση και την κατανόηση το ρολού της μαίας, μέσα από αυτόνομη και ανεξάρτητη ερευνά που το Υπουργείο υγείας θα οργάνωση για να κατανοήσει το ρολό της μαίας και τις ανάγκες των γυναικών. Θα ήταν επικίνδυνο να θεσμοθετήσουμε χωρίς επιστημονική έρευνα, καθώς και να χρησιμοποιήσουμε δεδομένα και πληροφορίες που αντιπροσωπεύουν αλλά συστήματα υγείας. Εύχομαι να ανοίξει ο δρόμος για ουσιαστικό διάλογο που θα βελτιώσει την υγειά των γυναικών, των βρεφών και των οικογενειών τους.

Με εκτίμηση,
Θεοδώρα Λουμουσιώτη

#6 Σχόλιο Από Αναστασία Στις 3 Νοεμβρίου 2022 @ 01:12

Ζητάμε
Α. Κέντρα τοκετού, αυτόνομα, όπου οι γυναίκες μπορούν να γεννήσουν φυσιολογικά χωρίς παρεμβασεις και με συνεχόμενη μαιευτική υποστήριξη.
Β. Η Πολιτεία να ενισχύσει / στηρίξει την σχέση της γυναικας με τη μαία, δίνοντας της τη δυνατότητα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.
Γ. Τη θεσμοθέτηση Κέντρων Τοκετού με βάση τις διεθνείς προδιαγραφές και όχι με ασαφείς ρυθμίσεις.

Ο τοκετός πρέπει να επιστρέψει στις Μαίες, εκεί όπου ανήκει από πάντα! Βάσει ερευνών έχει αποδειχθεί ότι οι τοκετοί που είχαν μαιοκεντρική παρακολούθηση είχαν αφενός χαμηλότερα ποσοστά παρεμβάσεων συνεπώς και μικρότερες πιθανότητες για καισαρική τομή και συνακόλουθες επιπλοκές.
Η δύναμη του τοκετού ανήκει στο γυναικείο σώμα. Η γέννα είναι η φυσική διαδικασία του σώματος και οι μαιες είναι οι επαγγελματίες υγείας που έχουν το επιστημονικό υπόβαθρο για να παρέχουν την υποστήριξη φυσικού τοκετού, της λοχείας και του τετάρτου τριμήνου της εγκυμοσύνης.

Οι Μαίες δεν είναι νοσηλεύτριες κανενός γιατρού και κανενός νοσηλευτικού ιδρύματος, οι Μαίες από την αρχαιότητα έχουν κυρίαρχο ρόλο δίπλα στις γυναικες. Πρέπει άμεσα η Πολιτεία να ενισχύσει και να υποστηρίξει την σχέση της γυναικας με τη μαία, δίνοντας της τη δυνατότητα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης όπως και σε άλλα κράτη μέλη.

Η Μαία είναι αυτή που θα προστατεύσει τα δικαιωμάτα των επιτοκων και των νεογνών και θα παρέχει ψυχολογική υποστήριξη στις γυναίκες που έχουν υποστεί μαιευτική βία στο πατελθόν.

#7 Σχόλιο Από Ελενα Στις 3 Νοεμβρίου 2022 @ 01:13

Σύμφωνα με τις οδηγίες παγκόσμιων οργανισμών, οι μαίες/μαιευτές, ως υπεύθυνοι και αυτόνομοι επαγγελματίες υγείας αναλαμβάνουν την φροντίδα τον γυναικών κατά την εγκυμοσύνη, τον τοκετό και την λοχεία. Όπως ορίζεται και από την διεθνή συνομοσπονδία μαιών: «The midwife is recognized as a responsible and accountable professional who works in partnership with women to give the necessary support, care and advice during pregnancy, labor and the postpartum period, to conduct births on the midwife’s own responsibility and to provide care for the newborn and the infant.»ICM, 2005,2011,2017.

Δεν νοείται να υπάρχουν κέντρα φυσικού τοκετού υπό την διοίκηση ιατρών. Κάτι τέτοιο δεν ορίζεται από τις διεθνείς προδιαγραφές.
Τα κέντρα φυσικού τοκετού θα πρέπει να διοικούνται από μαίες, των οποίων ο ρόλος είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με τον φυσικό τοκετό. Οι ρυθμίσεις για τα κέντρα φυσικού τοκετού θα πρέπει να είναι σαφείς.
Η παρακολούθηση από μαίες κατά την διάρκεια της λοχείας είναι πολύ σημαντικό να προαχθεί.
Οφείλουμε να ενδυναμώνουμε τις γυναίκες και να τους δώσουμε επιτέλους την δυνατότητα να συμμετέχουν ενεργά στην λήψη αποφάσεων όσον αφορά την φροντίδα τους, το οποίο είναι αναφαιρετο δικαίωμα τους. Η καθοδηγούμενη παροχή υπηρεσιών προς όφελος των επαγγελματιών υγείας μέσω misleading και τρομοκράτησης των γυναικών αποτελεί μαιευτική βία.
Η δυνατότητα συνταγογράφησης από τις μαίες, θα ωφελήσει τις γυναίκες.
Όλα τα παραπάνω μπορούν να συμβαλλουν στην μείωση του τρομακτικά υψηλού ποσοστού καισαρικών τομών της Ελλάδας

#8 Σχόλιο Από Μιρέλλα Μάνεση Στις 3 Νοεμβρίου 2022 @ 02:28

Η μαιευτική φροντίδα παρέχεται αποκλειστικά από τον αρμόδιο επαγγελματία υγείας, τη μαία.

Η συνταγογράφηση αποτελεί βασικό καθήκον της μαίας , ωστε να παρέχει ολοκληρωμένη φροντίδα και ισχύει από το Π. Δ 351/1989 και συγκεκριμένα το άρθρο 2, περίπτωση 2.1.13.

Γιατί οι μαίες ακόμα δεν εχουν κωδικούς για να συνταγογραφουν?

Γιατί το παρον νομοσχεδιο τοποθετει επαγγελματίες υγείας με άλλο καθηκοντολόγιο στη μαιευτική φροντιδα?

Γιατί δεν αναφέρονται οι ελευθερες επαγγελματιες μαιες , οι οποιες κατεξοχην παρεχουν κατόικον μαιευτική φροντίδα και δίνουν καθημερινά αγώνα για το φυσικό τοκετό και τον μητρικό θηλασμό?

#9 Σχόλιο Από Μαρια Στις 3 Νοεμβρίου 2022 @ 03:41

Ζητάμε :
1. Κέντρα τοκετού, αυτόνομα, όπου οι γυναίκες μπορούν να γεννήσουν φυσιολογικά χωρίς παρεμβασεις και με συνεχόμενη μαιευτική υποστήριξη.
2. Η Πολιτεία να ενισχύσει / στηρίξει την σχέση της γυναικας με τη μαία, δίνοντας της τη δυνατότητα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.
3. Τη θεσμοθέτηση Κέντρων Τοκετού με βάση τις διεθνείς προδιαγραφές και όχι με ασαφείς ρυθμίσεις.
Δ. Να επιστρέψει η δύναμη του τοκετού στο γυναικείο σώμα. Η γέννα είναι η φυσική διαδικασία του σώματος και οι μαιες είναι οι επαγγελματίες υγείας που έχουν το επιστημονικό υπόβαθρο για να παρέχουν την υποστήριξη φυσικού τοκετού, της λοχείας της συνταγογράφησης. Συνεπώς τα κέντρα τοκετού να είναι αυτονομα, ελεγχόμενα από τις μαίες σύμφωνα με τα διεθνή πετυχημένα πρότυπα.
4. Να προστατεύονται μητέρα & βρέφος από μη αναγκαίες ή/και κακοποιητικές ιατρικές παρεμβάσεις, προστασία από τη μαιευτική βία που προέρχεται από την ιατρικοποίηση της φυσικής διαδικασίας του τοκετού. Οι μαιες είναι οι αρμόδιες να υποδείξουν τρόπους για να διασφαλιστούν τα δικαιώματα μας στον τοκετό (π.χ. επίσημο πλάνο τοκετού), σε οποιοδήποτε περιβάλλον και αν έχει επιλέξει η γυναίκα να γεννήσει.
5. Να προστατεύονται τα δικαιωμάτων των επιτοκων και των νεογνών, για μια γέννα με σεβασμό ακόμα και στην επείγουσα καισαρική τομή. Δημιουργία φιλικού περιβάλλοντος για να έρθουν στη ζωή τα βρέφη ακόμα και στα νοσοκομεία.
6. Να επιτρέπεται η επαφή δέρμα με δέρμα, ο θηλασμος και οποιασδήποτε αναγκαίας πράξη που προάγει την διαχρονική ψυχοσωματική υγεία και την υγιή προσκόλληση για όλα τα νεογνά, ακόμα κι αυτά που βρίσκονται σε θερμοκοιτίδα, σύμφωνα με τις επιστημονικές έρευνες και πρακτικές που εφαρμόζονται διεθνώς.
7. Να προάγεται η μαιευτική παρακολούθηση για την περίοδο της λοχείας.
8. Να υπάρχει παροχή ψυχολογικής υποστήριξη των γυναικών που έχουν υποστεί μαιευτική βία στα δημόσια και ιδιωτικά νοσοκομεία. Η θεραπεία είναι μια χρονιά διαδικασία και το τραύμα τοκετού θεμελιώνει την προσωπικητα του ανθρώπου διαχρονικά (βλ. ευρύματα Περιγεννητικής Ψυχολογίας).
8. Να υπάρχει δυνατότητα συνταγογράφισης από τις μαίες

#10 Σχόλιο Από Αγάπη Στις 3 Νοεμβρίου 2022 @ 06:27

Οι μαίες είναι προστάτιδες των γυναικών και προαγωγοί της δημόσιας υγείας! Οι μαίες είναι οι κατεξοχήν επαγγελματίες για την ομαλή έκβαση ενός τοκετού και την προαγωγή της υγείας μητέρας-νεογνού.
Είναι εκπαιδευμένες σε αυτό, είναι το βασικό τους αντικείμενο, γεφυρώνουν τον ιατρικό κόσμο με τα βιώματα της εγκύου και της επίτοκου. Προσφέρουν ασφάλεια και ηρεμία. Τα νοσοκομειακά πρωτόκολλα της χώρας μας αντιβαίνουν όχι μόνο σε όλα τα διδάγματα των προϋποθέσεων για την εξέλιξη ενός ομαλού κι επιτυχημένου τοκετού (ηρεμία, χαμηλός φωτισμός, μη παρεμβάσεις) αλλά και στις αντίστοιχες κατευθυντήριες του ΠΟΥ. Τα ποσοστά καισαρικων είναι τραγικά υψηλά και από ένα σοβαρό κοιλιακό χειρουργείο με σωτηρία αποτελέσματα έχει καταστεί άλλη μια εκπληρωμένη εκκρεμότητα στη βεβαρημένη ατζέντα των μαιευτηρων. Ο ασφαλής τοκετός στο σπίτι με μαιευτική φροντίδα είναι ένα τεράστιο κέρδος για την δημόσια υγεία! Η φροντίδα από μαίες συνδέεται με μεγαλύτερα ποσοστά τοκετών με σεβασμό, χωρίς αναίτιες παρεμβάσεις, με επιτυχημένη εδραίωση και διατήρηση θηλασμού (που γνωρίζουμε πόσα προσφέρει στην υγεία της δυάδας μητέρας-βρέφους!), με γρηγορότερη και καλύτερη ανάρρωση στη λοχεία.
Βελτιωμένη ψυχική κατάσταση της επίτοκου, νεογνά που αντιμετωπίζουν λιγότερες επιπλοκές, έγκαιρος και αποτελεσματικός εντοπισμός κι υποστήριξη σε μικρά ή μεγαλύτερα προβλήματα κατά τη λοχεία. Η μαία στηρίζει την έγκυο και λεχώνα γυναίκα όλο αυτό το διάστημα και η Πολιτεία οφείλει να έρθει να στηρίξει τη σχέση αυτή, μια σχέση που εξυπηρετεί και το ίδιο σύστημα υγείας διαχωρίζοντας την προληπτική και πρωτοβάθμια φροντίδα από τα επείγοντα γυναικολογικά περιστατικά. Επομένως ζητάμε: ***Να δοθεί στις μαίες η δυνατότητα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης! Η εγκυμοσύνη κι ο τοκετός δεν είναι καταστάσεις παθολογικές αν δεν υπάρχουν άλλες παθολογίες και δεν χρήζουν ιατρικής φροντίδας. Η γυναίκα που γεννά χρειάζεται διακριτική και ασφαλή πλαισίωση.
Σε αυτή τη κατεύθυνση ζητάμε επίσης: Ανεξάρτητα κέντρα τοκετού αυτόνομα, όπου οι γυναίκες μπορούν να γεννήσουν φυσιολογικά χωρίς αναίτιες παρεμβάσεις και με συνεχόμενη μαιευτική υποστήριξη. Τα κέντρα αυτά οφείλουν να θεσμοθετηθούν με βάση τις διεθνείς προδιαγραφές, αφού υπάρχει πλέον μακρά παράδοση κι εμπειρία σε καλές πρακτικές. Λέμε όχι σε ασαφείς ρυθμίσεις που αφήνουν χώρο για αντιεπαγγελματικές, εκμεταλλευτικές ή κακοποιητικές πρακτικές, ή αγνοούν τη συσσωρευμένη γνώση και τα διεθνή πρωτόκολλα για τον φυσιολογικό τοκετό.

#11 Σχόλιο Από Ευθυμία Κοτσάνη Στις 3 Νοεμβρίου 2022 @ 07:16

Ζητάμε
1. Κέντρα τοκετού, αυτόνομα, όπου οι γυναίκες μπορούν να γεννήσουν φυσιολογικά χωρίς παρεμβασεις και με συνεχόμενη μαιευτική υποστήριξη.
2. Η Πολιτεία να ενισχύσει / στηρίξει την σχέση της γυναικας με τη μαία, δίνοντας της τη δυνατότητα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.
3. Τη θεσμοθέτηση Κέντρων Τοκετού με βάση τις διεθνείς προδιαγραφές και όχι με ασαφείς ρυθμίσεις.
Δ. Να επιστρέψει η δύναμη του τοκετού στο γυναικείο σώμα. Η γέννα είναι η φυσική διαδικασία του σώματος και οι μαιες είναι οι επαγγελματίες υγείας που έχουν το επιστημονικό υπόβαθρο για να παρέχουν την υποστήριξη φυσικού τοκετού, της λοχείας της συνταγογράφησης. Συνεπώς τα κέντρα τοκετού να είναι αυτονομα, ελεγχόμενα από τις μαίες σύμφωνα με τα διεθνή πετυχημένα πρότυπα.
4. Να προστατεύονται μητέρα & βρέφος από μη αναγκαίες ή/και κακοποιητικές ιατρικές παρεμβάσεις, προστασία από τη μαιευτική βία που προέρχεται από την ιατρικοποίηση της φυσικής διαδικασίας του τοκετού. Οι μαιες είναι οι αρμόδιες να υποδείξουν τρόπους για να διασφαλιστούν τα δικαιώματα μας στον τοκετό (π.χ. επίσημο πλάνο τοκετού), σε οποιοδήποτε περιβάλλον και αν έχει επιλέξει η γυναίκα να γεννήσει.
5. Να προστατεύονται τα δικαιωμάτων των επιτοκων και των νεογνών, για μια γέννα με σεβασμό ακόμα και στην επείγουσα καισαρική τομή. Δημιουργία φιλικού περιβάλλοντος για να έρθουν στη ζωή τα βρέφη ακόμα και στα νοσοκομεία.
6. Να επιτρέπεται η επαφή δέρμα με δέρμα, ο θηλασμος και οποιασδήποτε αναγκαίας πράξη που προάγει την διαχρονική ψυχοσωματική υγεία και την υγιή προσκόλληση για όλα τα νεογνά, ακόμα κι αυτά που βρίσκονται σε θερμοκοιτίδα, σύμφωνα με τις επιστημονικές έρευνες και πρακτικές που εφαρμόζονται διεθνώς.
7. Να προάγεται η μαιευτική παρακολούθηση για την περίοδο της λοχείας.
8. Να υπάρχει παροχή ψυχολογικής υποστήριξη των γυναικών που έχουν υποστεί μαιευτική βία στα δημόσια και ιδιωτικά νοσοκομεία. Η θεραπεία είναι μια χρονιά διαδικασία και το τραύμα τοκετού θεμελιώνει την προσωπικητα του ανθρώπου διαχρονικά (βλ. ευρύματα Περιγεννητικής Ψυχολογίας).
8. Να υπάρχει δυνατότητα συνταγογράφισης από τις μαίες
9. Να υπάρχει παροχή δωρεαν ψυχολογικής υποστήριξης απο το κράτος προς και τους δύο γονείς σε περίπτωση αποβολης.

#12 Σχόλιο Από Μαρίνα Μάλφα Στις 3 Νοεμβρίου 2022 @ 08:17

Ζητάμε:
1)Κέντρα τοκετού, αυτόνομα, όπου οι γυναίκες μπορούν να γεννήσουν φυσιολογικά χωρίς παρεμβασεις και με συνεχόμενη μαιευτική υποστήριξηκαι την θεσμοθέτηση Κέντρων Τοκετού με βάση τις διεθνείς προδιαγραφές και όχι με ασαφείς ρυθμίσεις.
2) Ηλεκτρονική συνταγογράφηση από τις μαίες.
3) Το πιο αυτονόητο από όλα: οι φυσιολογικοι τοκετοί να διεκπεραιώνονται από τις μαίες όπως αυτό θα έπρεπε κανονικά και όπως γίνεται στις περισσότερες χώρες του εξωτερικού και όχι από τους γυναικολόγους. Οι γυναικολόγοι να αναλαμβάνουν όπως θα έπρεπε εκεί που ξεκινάει η παθολογία της κύησης.
4) να μειωθεί το εξωφρενικά αναίτιο ποσοστό καισαρικών τομών στην χώρα μας
5) να γίνονται κατ’ οίκον επισκέψεις στις λεχώνας από τις μαίες. Το κόστος των επισκέψεων να καλύπτεται από την βασική δημόσια ασφάλεια υγείας. Κάτι το οποίο είναι άκρως απαραίτητο.

#13 Σχόλιο Από Κατσούλη Μαρία Στις 3 Νοεμβρίου 2022 @ 08:40

Ζητάμε
Α. Κέντρα τοκετού, αυτόνομα, όπου οι γυναίκες μπορούν να γεννήσουν φυσιολογικά χωρίς παρεμβασεις και με συνεχόμενη μαιευτική υποστήριξη.
Β. Η Πολιτεία να ενισχύσει / στηρίξει την σχέση της γυναικας με τη μαία, δίνοντας της τη δυνατότητα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.
Γ. Τη θεσμοθέτηση Κέντρων Τοκετού με βάση τις διεθνείς προδιαγραφές και όχι με ασαφείς ρυθμίσεις.

#14 Σχόλιο Από Κωνσταντίνα Στις 3 Νοεμβρίου 2022 @ 09:04

Υποστηρίζω τις μαιες για το φυσιολογικό τοκετό! Οι γιατροί είναι για όταν αρρωσταινουμε κι η εγκυμοσύνη δεν ειναι ασθένεια για το 85% των γυναικών. Για τις υπόλοιπες ο γιατρός ειναι απαραιτητος.
Κεντρα τοκετού που εξυπηρετούν το σκοπό λειτουργίας τους πρέπει να στελεχωνονται μονο από μαιες κι αν προκύψει κάποια επιπλοκή ή αλλάξει η γυναίκα γνώμη, να γίνεται μεταφορά στην αίθουσα τοκετών όπου και θα χρήζει ιατρικής αντιμετώπισης.

#15 Σχόλιο Από Ευαγγελία Στις 3 Νοεμβρίου 2022 @ 09:43

Ζητάμε
Α. Κέντρα τοκετού, αυτόνομα, όπου οι γυναίκες μπορούν να γεννήσουν φυσιολογικά χωρίς παρεμβασεις και με συνεχόμενη μαιευτική υποστήριξη.
Β. Η Πολιτεία να ενισχύσει / στηρίξει την σχέση της γυναικας με τη μαία, δίνοντας της τη δυνατότητα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.
Γ. Τη θεσμοθέτηση Κέντρων Τοκετού με βάση τις διεθνείς προδιαγραφές και όχι με ασαφείς ρυθμίσεις.
Να μπορούμε να γεννήσουμε τα παιδιά μάς με όποιον θέλουμε δίπλα μάς, με την μαία μάς, να μπορούμε να γυρίσουμε σπίτι μάς μετά τον τοκετό με την στήριξη τής μαίας μάς είναι δικαίωμα μάς.μην μάς το στερείτε

#16 Σχόλιο Από Αγγελική Στις 3 Νοεμβρίου 2022 @ 09:51

3. Ζητάμε
Α. Κέντρα τοκετού, αυτόνομα, όπου οι γυναίκες μπορούν να γεννήσουν φυσιολογικά χωρίς παρεμβασεις και με συνεχόμενη μαιευτική υποστήριξη.
Β. Η Πολιτεία να ενισχύσει / στηρίξει την σχέση της γυναικας με τη μαία, δίνοντας της τη δυνατότητα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.
Γ. Τη θεσμοθέτηση Κέντρων Τοκετού με βάση τις διεθνείς προδιαγραφές και όχι με ασαφείς ρυθμίσεις.

#17 Σχόλιο Από Ελένη Στις 3 Νοεμβρίου 2022 @ 09:53

3. Ζητάμε
Α. Κέντρα τοκετού, αυτόνομα, όπου οι γυναίκες μπορούν να γεννήσουν φυσιολογικά χωρίς παρεμβασεις και με συνεχόμενη μαιευτική υποστήριξη.
Β. Η Πολιτεία να ενισχύσει / στηρίξει την σχέση της γυναικας με τη μαία, δίνοντας της τη δυνατότητα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.
Γ. Τη θεσμοθέτηση Κέντρων Τοκετού με βάση τις διεθνείς προδιαγραφές και όχι με ασαφείς ρυθμίσεις.

#18 Σχόλιο Από ΠΗΧΑ ΒΑΓΙΑ Στις 3 Νοεμβρίου 2022 @ 09:53

Με την εν λόγω διάταξη επιχειρείται η θέσπιση υπηρεσιών υγείας κατ’οίκων μαιευτικής φροντίδας .Η διάταξη προβλέπει ότι δύναται να παρέχεται η φροντίδα απο φορείς που είναι ξένοι προς την υπηρεσία και δεν έχουν εποπτεία ( τοπική αυτοδιοίκηση ) .
Σύμφωνα με το άρθρο 12 του ν.4486/7-8-2017 <> προβλέπεται η σύσταση και συγκρότηση Δικτύου Πρωτοβάθμιων Υπηρεσιών Υγείας Μαιών -Μαιευτών >>.Η καθιέρωση των δικτύων έχει σα στόχο την ενίσχυση των παρεχόμενων υπηρεσιών στην ΠΦΥ ,την εξωσστρεφή δράση των δημοσίων δομών ,την προσέγγιση πληθυσμιακών ομάδων της Κοινότητας και την ενδυνάμωση του παρεχόμενου έργου των επιστημόνων υγείας με τη διεπιστημονική συνεργασία τους,Τα δίκτυα λειτουργούν εντός του ΕΣΥ συμπλρώνοντας και επικουρώντας το έργο των δομών .Με την ιδρυση της Μαιευτικής υπηρεσίας και τη διασύνδεσή των φορέων που ασκούν Μαιυτική φροντίδα θα βελτιωθούν οι παρεχόμενες υπηρεσίες προς τη μάνα το νεογνό και την οικογένεια .
Η επιτυχημένη παρουσία του Δικτύου της 7ης υγειονομικής περιφέρειας αποδικνύει τις δυνατότητες και το σπουδαίο έργο που μπορει να προσφέρουν οι μαίες στην κατ οίκων φροντίδα .

#19 Σχόλιο Από Αγγελική Στις 3 Νοεμβρίου 2022 @ 09:57

Ζητάμε
Α. Κέντρα τοκετού, αυτόνομα, όπου οι γυναίκες μπορούν να γεννήσουν φυσιολογικά χωρίς παρεμβασεις και με συνεχόμενη μαιευτική υποστήριξη.
Β. Η Πολιτεία να ενισχύσει / στηρίξει την σχέση της γυναικας με τη μαία, δίνοντας της τη δυνατότητα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.
Γ. Τη θεσμοθέτηση Κέντρων Τοκετού με βάση τις διεθνείς προδιαγραφές και όχι με ασαφείς ρυθμίσεις.

#20 Σχόλιο Από Αγγελική Στις 3 Νοεμβρίου 2022 @ 10:00

Ζητάμε
Α. Κέντρα τοκετού, αυτόνομα, όπου οι γυναίκες μπορούν να γεννήσουν φυσιολογικά χωρίς παρεμβασεις και με συνεχόμενη μαιευτική υποστήριξη.
Β. Η Πολιτεία να ενισχύσει / στηρίξει την σχέση της γυναικας με τη μαία, δίνοντας της τη δυνατότητα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.
Γ. Τη θεσμοθέτηση Κέντρων Τοκετού με βάση τις διεθνείς προδιαγραφές και όχι με ασαφείς ρυθμίσεις.

#21 Σχόλιο Από Ελένη Στις 3 Νοεμβρίου 2022 @ 10:01

Ζητάμε
Α. Κέντρα τοκετού, αυτόνομα, όπου οι γυναίκες μπορούν να γεννήσουν φυσιολογικά χωρίς παρεμβασεις και με συνεχόμενη μαιευτική υποστήριξη.
Β. Η Πολιτεία να ενισχύσει / στηρίξει την σχέση της γυναικας με τη μαία, δίνοντας της τη δυνατότητα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.
Γ. Τη θεσμοθέτηση Κέντρων Τοκετού με βάση τις διεθνείς προδιαγραφές και όχι με ασαφείς ρυθμίσεις.

#22 Σχόλιο Από Γρηγόρης Στις 3 Νοεμβρίου 2022 @ 10:03

Ζητάμε
Α. Κέντρα τοκετού, αυτόνομα, όπου οι γυναίκες μπορούν να γεννήσουν φυσιολογικά χωρίς παρεμβασεις και με συνεχόμενη μαιευτική υποστήριξη.
Β. Η Πολιτεία να ενισχύσει / στηρίξει την σχέση της γυναικας με τη μαία, δίνοντας της τη δυνατότητα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.
Γ. Τη θεσμοθέτηση Κέντρων Τοκετού με βάση τις διεθνείς προδιαγραφές και όχι με ασαφείς ρυθμίσεις.

#23 Σχόλιο Από Μαρίνα Δημου Στις 3 Νοεμβρίου 2022 @ 10:09

Αρχικά το έργο των Μαΐων είναι πολύ σημαντικό. Εννοείται ότι βοηθάνε πλέον στην ψυχολογική υποστήριξη των νέων γονιών και κατά την διάρκεια του τοκετού κια στην συνέχεια τις πρώτες μέρες φροντίδας του νεογνό. Φυσικά όμως αυτό δεν γίνεται στο βαθμό που πρέπει στην χώρα μας. Μέσα στο νοσοκομείο οι μαιες είναι ελάχιστες και οι. Γιατροί άφαντοι και «ξένοι» ως προς την νεα μητέρα. Εννοείται ότι θα πρέπει να υπάρχουν προγράμματα συνεχωμενης εκπαίδευσης, υποστήριξης και βοήθειας προς τους νέους γονείς και κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης, του τοκετού και στην συνέχεια και στην φροντίδα του νεογνό και στον θηλασμό. Εν έτη 2022 είναι απαράδεκτο οι νέες μητέρες να έχουν τέτοια συμπεριφορά από γιατρούς και να μην έχουν κάποια καθοδήγηση. Ζητάμε και περισσότερες νέες περισσότερα προγράμματα και εννοείται περισσότερη υποστήριξη και καθοδηγηση

#24 Σχόλιο Από Dimitra Στις 3 Νοεμβρίου 2022 @ 10:23

1. Διασύνδεση των δομών με τα δίκτυα μαιών για τη συνεχιζόμενη φροντίδα.
2. Κατ’ οίκον επισκέψεις από μαία.
3. Δυνατότητα ραντεβού με τις μαίες των Δικτύων.
Σεβασμός στην αυτονομία σώματος της κάθε γυναίκας και στην επιλογή που κάνει το ζευγάρι για τον τρόπο που θέλουν να φέρουν το παιδί τους στον κόσμο, με αγάπη και αποδοχή -χωρίς βία.

#25 Σχόλιο Από Αρετή Στις 3 Νοεμβρίου 2022 @ 10:36

Ζητάμε
Α. Κέντρα τοκετού, αυτόνομα, όπου οι γυναίκες μπορούν να γεννήσουν φυσιολογικά χωρίς παρεμβασεις και με συνεχόμενη μαιευτική υποστήριξη.
Β. Η Πολιτεία να ενισχύσει / στηρίξει την σχέση της γυναικας με τη μαία, δίνοντας της τη δυνατότητα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.
Γ. Τη θεσμοθέτηση Κέντρων Τοκετού με βάση τις διεθνείς προδιαγραφές και όχι με ασαφείς ρυθμίσεις.

#26 Σχόλιο Από ΜΑΡΙΕΤΤΑ ΒΑΡΒΕΡΗ Στις 3 Νοεμβρίου 2022 @ 10:36

Ναι στην κατ’ οίκον μαιευτική φροντίδα που καλύπτεται από τη δημόσια ασφάλιση. Για να έχει πράγματι αξία, θα πρέπει, βεβαίως, οι μαίες να μπορούν να συνταγογραφούν, όπως εξάλλου προβλέπεται στα θεσμοθετημένα επαγγελματικά τους δικαιώματα.

Επιπλέον, πέρα από «την πρόληψη, την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, την περιγεννητική φροντίδα, την παροχή συμπτωματικής φροντίδας σε κάθε έγκυο και λεχωίδα, με έμφαση σε εγκύους με επαπειλούμενη κύηση ή λεχωίδες μετά από καισαρική τομή και σε νεογνά που εκδήλωσαν ίκτερο, την αποκατάσταση και σταθεροποίηση της υγείας τους μετά από νοσηλεία σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας ή Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών, καθώς και την υποστήριξη του μητρικού θηλασμού και του οικογενειακού προγραμματισμού», πολύ σημαντικό θα ήταν να προστεθεί ώστε να αποτυπώνεται ξεκάθαρα και ο ίδιος ο φυσιολογικός τοκετός στην οικία της εγκύου, εφόσον αυτή το επιθυμεί και οι μαίες που την παρακολουθούν κρίνουν ότι δεν υπάρχει αποτρεπτικός λόγος.

#27 Σχόλιο Από Σάρα Στις 3 Νοεμβρίου 2022 @ 10:42

Ζητάμε
Α. Κέντρα τοκετού, αυτόνομα, όπου οι γυναίκες μπορούν να γεννήσουν φυσιολογικά χωρίς παρεμβασεις και με συνεχόμενη μαιευτική υποστήριξη.
Β. Η Πολιτεία να ενισχύσει / στηρίξει την σχέση της γυναικας με τη μαία, δίνοντας της τη δυνατότητα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.
Γ. Τη θεσμοθέτηση Κέντρων Τοκετού με βάση τις διεθνείς προδιαγραφές και όχι με ασαφείς ρυθμίσεις.

#28 Σχόλιο Από ΗΛΙΑΝΑ Ζ. Στις 3 Νοεμβρίου 2022 @ 10:43

ΜΑΙΕΣ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ!!!
Ας απομακρύνουμε τις λεχώνες από φυσιολογικό τοκετό από τα νοσοκομεία. Η παραμονή τους εκεί προκαλεί επιπλοκές στον μετά γεννητικό δεσμό με το νεογνό της και προβλήματα στον θηλασμό.
Ας αφήσουμε την φύση και τις Μαίες να πράξουν αυτό που ξέρουν καλά στο όμορφο σπίτι κάθε μανούλας!

#29 Σχόλιο Από ΣΕΜΠ Στις 3 Νοεμβρίου 2022 @ 10:50

Με την εν λόγω διάταξη επιχειρείται η θέσπιση υπηρεσιών υγείας κατ’οίκoν μαιευτικής φροντίδας .Η διάταξη προβλέπει ότι δύναται να παρέχεται η φροντίδα από φορείς χωρίς να διευκρινίζει τις συνθήκες της εποπτείας και ότι μόνο μαίες όπως ορίζει και ο τίτλος.
Σύμφωνα με το άρθρο 12 του ν.4486/7-8-2017 προβλέπεται η σύσταση και συγκρότηση Δικτύου Πρωτοβάθμιων Υπηρεσιών Υγείας Μαιών -Μαιευτών >>.Η καθιέρωση των δικτύων έχει σα στόχο την ενίσχυση των παρεχόμενων υπηρεσιών στην ΠΦΥ ,την εξωστρεφή δράση των δημοσίων δομών ,την προσέγγιση πληθυσμιακών ομάδων της Κοινότητας και την ενδυνάμωση του παρεχόμενου έργου των επιστημόνων υγείας με τη διεπιστημονική συνεργασία τους, Τα δίκτυα λειτουργούν εντός του ΕΣΥ συμπληρώνοντας και επικουρώντας το έργο των δομών .Με την ίδρυση της Μαιευτικής υπηρεσίας και τη διασύνδεσή των φορέων που ασκούν Μαιευτική φροντίδα θα βελτιωθούν οι παρεχόμενες υπηρεσίες προς τη μάνα το νεογνό και την οικογένεια .
Η επιτυχημένη παρουσία του Δικτύου Π. Υ. Υ. Μαιών της 7ης υγειονομικής περιφέρειας αποδεικνύει τις δυνατότητες και το σπουδαίο έργο που προσφέρουν οι μαίες στην κατοίκoν φροντίδα, περίθαλψη, με τη χρήση της τεχνολογίας

#30 Σχόλιο Από Αντιγόνη Κ. Στις 3 Νοεμβρίου 2022 @ 10:56

Είναι καιρός πλέον να θεσμοθετηθούν και την Ελλάδα τα αυτονόητα!
Ζητάμε
1. Κέντρα τοκετού, αυτόνομα, όπου οι γυναίκες μπορούν να γεννήσουν φυσιολογικά χωρίς παρεμβασεις και με συνεχόμενη μαιευτική υποστήριξη.
2. Η Πολιτεία να ενισχύσει / στηρίξει την σχέση της γυναικας με τη μαία, δίνοντας της τη δυνατότητα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.
3. Τη θεσμοθέτηση Κέντρων Τοκετού με βάση τις διεθνείς προδιαγραφές και όχι με ασαφείς ρυθμίσεις.
Δ. Να επιστρέψει η δύναμη του τοκετού στο γυναικείο σώμα. Η γέννα είναι η φυσική διαδικασία του σώματος και οι μαιες είναι οι επαγγελματίες υγείας που έχουν το επιστημονικό υπόβαθρο για να παρέχουν την υποστήριξη φυσικού τοκετού, της λοχείας της συνταγογράφησης. Συνεπώς τα κέντρα τοκετού να είναι αυτονομα, ελεγχόμενα από τις μαίες σύμφωνα με τα διεθνή πετυχημένα πρότυπα.
4. Να προστατεύονται μητέρα & βρέφος από μη αναγκαίες ή/και κακοποιητικές ιατρικές παρεμβάσεις, προστασία από τη μαιευτική βία που προέρχεται από την ιατρικοποίηση της φυσικής διαδικασίας του τοκετού. Οι μαιες είναι οι αρμόδιες να υποδείξουν τρόπους για να διασφαλιστούν τα δικαιώματα μας στον τοκετό (π.χ. επίσημο πλάνο τοκετού), σε οποιοδήποτε περιβάλλον και αν έχει επιλέξει η γυναίκα να γεννήσει.
5. Να προστατεύονται τα δικαιωμάτων των επιτοκων και των νεογνών, για μια γέννα με σεβασμό ακόμα και στην επείγουσα καισαρική τομή. Δημιουργία φιλικού περιβάλλοντος για να έρθουν στη ζωή τα βρέφη ακόμα και στα νοσοκομεία.
6. Να επιτρέπεται η επαφή δέρμα με δέρμα, ο θηλασμος και οποιασδήποτε αναγκαίας πράξη που προάγει την διαχρονική ψυχοσωματική υγεία και την υγιή προσκόλληση για όλα τα νεογνά, ακόμα κι αυτά που βρίσκονται σε θερμοκοιτίδα, σύμφωνα με τις επιστημονικές έρευνες και πρακτικές που εφαρμόζονται διεθνώς.
7. Να προάγεται η μαιευτική παρακολούθηση για την περίοδο της λοχείας.
8. Να υπάρχει παροχή ψυχολογικής υποστήριξη των γυναικών που έχουν υποστεί μαιευτική βία στα δημόσια και ιδιωτικά νοσοκομεία. Η θεραπεία είναι μια χρονιά διαδικασία και το τραύμα τοκετού θεμελιώνει την προσωπικητα του ανθρώπου διαχρονικά (βλ. ευρύματα Περιγεννητικής Ψυχολογίας).
8. Να υπάρχει δυνατότητα συνταγογράφισης από τις μαίες

#31 Σχόλιο Από Μαρκέλα Στις 3 Νοεμβρίου 2022 @ 11:08

Η μαία είναι μοναδική και αναντικατάστατη για την μαιευτική φροντίδα των γυναικών και τους βρέφους καθώς και γυναικολογικών περιστατικών (εγκυμοσύνη, τοκετός, λοχεια, φροντίδα νεογνού, θηλασμός, πρόληψη εμμηνόπαυσης κ.τ.λ.)
Χρειάζονται ενισχύσεις οι δεξιότητες των Μαιων για την καλύτερη και ευνοϊκότερη φροντίδα μητέρας- βρέφους, κέντρα τοκετού αυτόνομα και άμεσα προσβάσιμα από την γυναίκα. Η γυναίκα πρέπει να έχει εύκολη πρόσβαση στις υπηρεσίες που παρέχει η μαία καθώς και την δυνατότητα της μαίας για συνταγογράφηση. Είναι απαραίτητο να ενισχυθούν οι δομές υγείας με την συμμετοχή περισσότερων Μαιων και μαιευτικων – γυναικολογικών υπηρεσιών καθώς και των δυνατοτήτων τους, ώστε να να προάγουμε ένα καλύτερο σύστημα υγείας για τις γυναίκες και τα νεογνά.

#32 Σχόλιο Από Έλενα Χριστοφόρου Στις 3 Νοεμβρίου 2022 @ 11:15

Κέντρα τοκετού, αυτόνομα, όπου οι γυναίκες μπορούν να γεννήσουν φυσιολογικά χωρίς παρεμβασεις και με συνεχόμενη μαιευτική υποστήριξη.
2. Η Πολιτεία να ενισχύσει / στηρίξει την σχέση της γυναικας με τη μαία, δίνοντας της τη δυνατότητα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.
3. Τη θεσμοθέτηση Κέντρων Τοκετού με βάση τις διεθνείς προδιαγραφές και όχι με ασαφείς ρυθμίσεις.
Δ. Να επιστρέψει η δύναμη του τοκετού στο γυναικείο σώμα. Η γέννα είναι η φυσική διαδικασία του σώματος και οι μαιες είναι οι επαγγελματίες υγείας που έχουν το επιστημονικό υπόβαθρο για να παρέχουν την υποστήριξη φυσικού τοκετού, της λοχείας της συνταγογράφησης. Συνεπώς τα κέντρα τοκετού να είναι αυτονομα, ελεγχόμενα από τις μαίες σύμφωνα με τα διεθνή πετυχημένα πρότυπα.
4. Να προστατεύονται μητέρα & βρέφος από μη αναγκαίες ή/και κακοποιητικές ιατρικές παρεμβάσεις, προστασία από τη μαιευτική βία που προέρχεται από την ιατρικοποίηση της φυσικής διαδικασίας του τοκετού. Οι μαιες είναι οι αρμόδιες να υποδείξουν τρόπους για να διασφαλιστούν τα δικαιώματα μας στον τοκετό (π.χ. επίσημο πλάνο τοκετού), σε οποιοδήποτε περιβάλλον και αν έχει επιλέξει η γυναίκα να γεννήσει.
5. Να προστατεύονται τα δικαιωμάτων των επιτοκων και των νεογνών, για μια γέννα με σεβασμό ακόμα και στην επείγουσα καισαρική τομή. Δημιουργία φιλικού περιβάλλοντος για να έρθουν στη ζωή τα βρέφη ακόμα και στα νοσοκομεία.
6. Να επιτρέπεται η επαφή δέρμα με δέρμα, ο θηλασμος και οποιασδήποτε αναγκαίας πράξη που προάγει την διαχρονική ψυχοσωματική υγεία και την υγιή προσκόλληση για όλα τα νεογνά, ακόμα κι αυτά που βρίσκονται σε θερμοκοιτίδα, σύμφωνα με τις επιστημονικές έρευνες και πρακτικές που εφαρμόζονται διεθνώς.
7. Να προάγεται η μαιευτική παρακολούθηση για την περίοδο της λοχείας.
8. Να υπάρχει παροχή ψυχολογικής υποστήριξη των γυναικών που έχουν υποστεί μαιευτική βία στα δημόσια και ιδιωτικά νοσοκομεία. Η θεραπεία είναι μια χρονιά διαδικασία και το τραύμα τοκετού θεμελιώνει την προσωπικητα του ανθρώπου διαχρονικά (βλ. ευρύματα Περιγεννητικής Ψυχολογίας).
8. Να υπάρχει δυνατότητα συνταγογράφισης από τις μαίες

#33 Σχόλιο Από Μέλινα Στις 3 Νοεμβρίου 2022 @ 11:30

Ζητάμε
1. Κέντρα τοκετού, αυτόνομα, όπου οι γυναίκες μπορούν να γεννήσουν φυσιολογικά χωρίς παρεμβασεις και με συνεχόμενη μαιευτική υποστήριξη.
2. Η Πολιτεία να ενισχύσει / στηρίξει την σχέση της γυναικας με τη μαία, δίνοντας της τη δυνατότητα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.
3. Τη θεσμοθέτηση Κέντρων Τοκετού με βάση τις διεθνείς προδιαγραφές και όχι με ασαφείς ρυθμίσεις

#34 Σχόλιο Από Μέλινα Στις 3 Νοεμβρίου 2022 @ 11:32

Ζητάμε
1. Κέντρα τοκετού, αυτόνομα, όπου οι γυναίκες μπορούν να γεννήσουν φυσιολογικά χωρίς παρεμβασεις και με συνεχόμενη μαιευτική υποστήριξη.
2. Η Πολιτεία να ενισχύσει / στηρίξει την σχέση της γυναικας με τη μαία, δίνοντας της τη δυνατότητα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.
3. Τη θεσμοθέτηση Κέντρων Τοκετού με βάση τις διεθνείς προδιαγραφές και όχι με ασαφείς ρυθμίσεις.

#35 Σχόλιο Από Σοφία Τζαμαρία Στις 3 Νοεμβρίου 2022 @ 11:34

Ο ρόλος των μαιών αδιαμφισβήτητα παγκόσμια προσφέρει μακροπρόθεσμα οφέλη στη γυναίκα και την οικογένεια. Η επαφή της μαίας με τη γυναίκα και την οικογένεια μέσα σε μια συνεχιζόμενη μαιευτική φροντίδα βοηθά όχι μόνο σωματικά αλλά ψυχοσυναισυναισθηματικα την κοινότητα. Η παράλειψη της συνταγογράφησης ως κατωχυρωμένο δικαίωμα των μαιών δημιουργεί τεράστια θέματα στη γυναίκα και στην οικογένεια και περιορίζει την άμεση και δυνατή πρόσβαση σε θεραπεία και σε διαγνωστικές εξετάσεις την στιγμή της διάγνωσης και αντιμετώπισης στο σπίτι. Συνταγογράφηση άμεσα στις μαίες!

#36 Σχόλιο Από Διονύσης Στις 3 Νοεμβρίου 2022 @ 11:36

Ως άτομο που ζει σε απομακρισμένη περιοχή είναι πλέον απαραίτητη η συνταγογράφηση από τις Μαίες, καθώς είναι αρκέτα πιο προσίτες απο τους γύναικολογους που συνολικά στο νησί δεν υπάρχει σχεδόν ποτέ κανένας διαθέσιμος.Οι γυναίκες χρειάζονται σωστή περίθαλψη,ενημέρωση και καθησύχαση και οι Μαίες πρέπει να υπάρχουν κοντά και δίπλα στην γυναίκα ανεξαρτήτως περιοχής.

#37 Σχόλιο Από Μηλιανού Κατερίνα Στις 3 Νοεμβρίου 2022 @ 11:38

Είναι θλιβερό το γεγονός ότι υπάρχουν γυναίκες που κατοικούν σε νησιά ή σε πιο απομονωμένες περιοχές και προσπαθούν απεγνωσμένα να βρουν γυναικολόγους είτε για συνταγογραφήσεις είτε για κάποια εξέταση ανεπιτυχώς. Θα έπρεπε να υπάρχει μαιευτική φροντίδα στα σπίτια εκείνων των γυναικών και συνταγογράφηση από μαίες οι οποίες είναι πιο προσιτές, χωρίς να ταλαιπωρούνται άδικα εκείνες οι γυναίκες που δεν ζητάνε κάτι παραπάνω από τα ίδια τους τα δικαιώματα στην υγεία. Είναι απαράδεκτο να ταξιδεύουν οι γυναίκες με τα μωρά στην αγκαλιά τους να κλαίνε για κάτι που θα έπρεπε να τους παρέχεται χωρίς να χρειαστεί να το ζητήσουν

#38 Σχόλιο Από Νίκη Καράλη Στις 3 Νοεμβρίου 2022 @ 11:57

Ζητάμε
1. Κέντρα τοκετού, αυτόνομα, όπου οι γυναίκες μπορούν να γεννήσουν φυσιολογικά χωρίς παρεμβασεις και με συνεχόμενη μαιευτική υποστήριξη.
2. Η Πολιτεία να ενισχύσει / στηρίξει την σχέση της γυναικας με τη μαία, δίνοντας της τη δυνατότητα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.
3. Τη θεσμοθέτηση Κέντρων Τοκετού με βάση τις διεθνείς προδιαγραφές και όχι με ασαφείς ρυθμίσεις.