- Υπουργείο Υγείας - http://www.opengov.gr/yyka -

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β΄ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΟ ΙΑΤΡΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ Άρθρο 13 Αξιολόγηση επικουρικού ιατρικού και οδοντιατρικού προσωπικού

 

1. Για την αξιολόγηση του κλινικού και εν γένει ιατρικού έργου, της ανταπόκρισής τους στις επιταγές του ιατρικού και οδοντιατρικού λειτουργήματος, της τήρησης των υποχρεώσεών τους και της εν γένει υπηρεσιακής επίδοσης και απόδοσης των ιατρών και οδοντιάτρων που υπηρετούν ως επικουρικό ιατρικό προσωπικό σε νοσοκομεία του Εθνικού Συστήματος Υγείας, στο Γενικό Νοσοκομείο Παπαγεωργίου, σε στρατιωτικά νοσοκομεία, στο Νοσηλευτικό Ίδρυμα Μετοχικού Ταμείου Στρατού, σε πανεπιστημιακά νοσοκομεία, σε δημόσιες μονάδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και σε εποπτευόμενους φορείς αρμοδιότητας του Υπουργείου Υγείας, τηρείται υπηρεσιακός φάκελος με ευθύνη του Διευθυντή ή του προϊσταμένου του τμήματος του νοσοκομείου ή του φορέα ή του υπεύθυνου της επιστημονικής λειτουργίας της δομής της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, όπου υπηρετεί ο ιατρός ή οδοντίατρος, στον οποίο περιέχονται οι ετήσιες εκθέσεις αξιολόγησής τους.
2. Οι εκθέσεις συντάσσονται κατά τον δέκατο μήνα εκάστου χρόνου υπηρεσίας: α) από τον προϊστάμενο ή τον προσωρινό προϊστάμενο του τμήματος ή της μονάδας, ως πρώτο αξιολογητή, και τον Διευθυντή του αντίστοιχου τομέα, ως δεύτερο αξιολογητή, όσον αφορά τους ιατρούς και οδοντιάτρους των νοσοκομείων, ή τον αρμόδιο προϊστάμενο και τον Διοικητή ή Πρόεδρο του φορέα, ως πρώτο και δεύτερο αξιολογητή, αντίστοιχα, όσον αφορά τους ιατρούς και οδοντιάτρους που υπηρετούν σε εποπτευόμενους φορείς αρμοδιότητας του Υπουργείου Υγείας, ή β) από τον υπεύθυνο της επιστημονικής λειτουργίας της δομής της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας ως πρώτο αξιολογητή, και τον αρχαιότερο ιατρό κλάδου ιατρών Ε.Σ.Υ. του οικείου Επιστημονικού Συμβουλίου Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, ως δεύτερο αξιολογητή, όσον αφορά τους ιατρούς και οδοντιάτρους της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, και γνωστοποιούνται στους αξιολογούμενους.
3. Οι αξιολογούμενοι, πριν από τη σύνταξη των εκθέσεων αξιολόγησής τους, καλούνται από την αρμόδια για θέματα προσωπικού υπηρεσία, να υποβάλουν έκθεση αυτοαξιολόγησης για το έργο που έχουν επιτελέσει κατά τη διάρκεια του αξιολογούμενου χρονικού διαστήματος.
4. Η ετήσια έκθεση αξιολόγησης δύναται να αναθεωρηθεί, μετά από αίτηση του αξιολογούμενου, η οποία υποβάλλεται εντός αποκλειστικής προθεσμίας δεκαπέντε (15) ημερών από τη γνωστοποίηση σε αυτόν της έκθεσης αξιολόγησης, ως εξής: α) για τους ιατρούς και οδοντιάτρους των νοσοκομείων ή των εποπτευόμενων φορέων, με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του οικείου νοσοκομείου ή εποπτευόμενου φορέα και β) για τους ιατρούς και οδοντιάτρους της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, με απόφαση του Διοικητή της οικείας Υγειονομικής Περιφέρειας.
5. Η διαδικασία αξιολόγησης, καθώς και η διαδικασία αναθεώρησης αυτής, ολοκληρώνονται έως τη συμπλήρωση εκάστου δωδεκάμηνου διαστήματος υπηρεσίας των ιατρών και οδοντιάτρων που υπηρετούν ως επικουρικό ιατρικό προσωπικό. Σε περίπτωση αρνητικής, ειδικώς αιτιολογημένης, αξιολόγησης, η σύμβαση των ιατρών και οδοντιάτρων που υπηρετούν ως επικουρικό ιατρικό προσωπικό δεν ανανεώνεται ούτε παρατείνεται, ακόμη και αν σε αυτή περιέχεται σχετικός όρος. Οι ιατροί και οδοντίατροι που λαμβάνουν δύο (2) αρνητικές αξιολογήσεις εντός χρονικού διαστήματος πέντε (5) ετών, δεν έχουν δικαίωμα υποβολής αίτησης εγγραφής στον κατάλογο επικουρικού ιατρικού προσωπικού οποιασδήποτε Υ.ΠΕ. της ειδικότητάς τους πριν από την πάροδο διετίας από την τελευταία αρνητική αξιολόγηση.
6. Η παράλειψη σύνταξης των εκθέσεων αξιολόγησης από τα αρμόδια σύμφωνα με το παρόν όργανα συνιστά παράλειψη εκτέλεσης υπηρεσιακού καθήκοντος και ελέγχεται πειθαρχικά σύμφωνα με τις οικείες πειθαρχικές διατάξεις.

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα (Ανοιχτό | Κλείσιμο)

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα Στο "ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β΄ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΟ ΙΑΤΡΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ Άρθρο 13 Αξιολόγηση επικουρικού ιατρικού και οδοντιατρικού προσωπικού"

#1 Σχόλιο Από ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗΣ Ε. ΙΩΑΝΝΗΣ Στις 23 Οκτωβρίου 2022 @ 10:53

Οι ρυθμίσεις για τους μόνιμους γιατρούς του ΕΣΥ θα πρέπει να επεκταθούν και να ισχύσουν και για τους επικουρικούς (δυνατότητα ιδιωτικού ιατρείου, συμμετοχή σε ιδιωτική κλινική…), καθώς σε πλείστες περιπτώσεις καλύπτουν ανάγκες και είναι πιο εξειδικευμένοι από μόνιμους του ΕΣΥ και γενικώς θα πρέπει να έχουν τα ίδια δικαιώματα.

#2 Σχόλιο Από Λάζαρος Λαζάρου Στις 24 Οκτωβρίου 2022 @ 13:14

Κατά τη γνώμη μου οι ρυθμίσεις για τους ιατρόυς και τους επικουρικούς ιατρούς (δυνατότητα ιδιωτικού ιατρείου) θα πρέπει να ισχύσουν και για τους ιατρους με χειρουργική ειδικότητα (ορθοπαιδική, Ουρολογία, Οφθαλμιατρική) που έχουν σύμβαση στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας (Κέντρα Υγείας).
οι ιατροί αυτοί και δη οι νέοι επιστήμονες δεν έχουν δικαίωμα να ασκήσουν την χειρουργική εκπαίδευση που έχουν λάβει ούτε σε δημόσιο νοσοκομείο ούτε σε ιδιωτικό καθώς είναι και αυτοί πλήρους και αποκλειστικής και για να παραμείνουν στις θέσεις τους με τις αναμενόμενες παρατάσεις στις συμβάσεις τους πρέπει να έχουν και αυτοί το κίνητρο αυτό.

#3 Σχόλιο Από ΛΠ Στις 24 Οκτωβρίου 2022 @ 17:23

Η πρόσληψη σε θέση επικουρικών ιατρών γίνεται μέσω λίστας αναμονής, το οποίο είναι αναχρονιστικό και αρνητικό για το επίπεδο της δημόσιας υγείας. Οι θέσεις επικουρικών θα έπρεπε να προκυρήσσονται και να τις παίρνουν ιατροί βάσει προσόντων και ικανοτήτων και όχι λόγω παραμονής τους σε μια λίστα.

#4 Σχόλιο Από Ιλαειρα Μπουρατινου Στις 30 Οκτωβρίου 2022 @ 10:40

Θελουμε τα κέντρα τοκετού να λειτουργούν αυτόνομα από τα νοσοκομεία και με μαιευτική διοίκηση. Επίσης να μπορούν οι μαίες και μαιευτές να έχουν δυνατότητα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης. Είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει χώρος να γεννάνε οι γυναίκες ήρεμα χωρίς υπερβολικές ιατρικές παρεμβάσεις. Η εγκυμοσύνη και ο τοκετός είναι κάτι φυσιολογικό και δεν είναι αρρώστια.

#5 Σχόλιο Από Δίκτυο Νέων Ιατρών Ελλάδας (JDN-Hellas) Στις 1 Νοεμβρίου 2022 @ 21:49

Α. ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ/ΜΕΤΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΑΔΕΙΑ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΩΝ ΙΑΤΡΩΝ ΤΟΥ ΕΣΥ

Σχετικά με τις ρυθμίσεις που αφορούν τους επικουρικούς ιατρούς, θα θέλαμε να προτείνουμε μια προσθήκη, προς αποκατάσταση αδικίας που επικρατεί σήμερα, όσον αφορά στη δυνατότητα λήψης εκπαιδευτικής/μετεκπαιδευτικής άδειας. Οι επικουρικοί ιατροί, σε αντίθεση με τους μόνιμους ιατρούς κλάδου ΕΣΥ, δεν δικαιούνται να λάβουν εκπαιδευτική άδεια για μετεκπαίδευση ή παρακολούθηση ειδικών επιστημονικών προγραμμάτων και μετεκπαιδευτικών προγραμμάτων στο εξωτερικό, καθώς δεν συμπεριλαμβάνονται στις προβλέψεις του άρθρου 74, Ν.2071/1992. Έτσι, ένας επικουρικός ιατρός, προκειμένου να προβεί σε παρακολούθηση τέτοιου προγράμματος (πολλές φορές έχοντας μάλιστα εξασφαλίσει και υποτροφία), χρειάζεται να παραιτηθεί από τη θέση του και να μείνει εκτός εργασίας. Δυστυχώς, αυτό που ισχύει σήμερα, δηλαδή οι 15 ημέρες εκπαιδευτικής άδειας για παρακολούθηση συνεδρίων, είναι μόνο ένα ημίμετρο, καθώς η εν λόγω παρακολούθηση δεν αποτελεί τη βέλτιστη πρόβλεψη για την ορθή με βάση διεθνείς και ευρωπαϊκές οδηγίες συνεχιζόμενη ιατρική εκπαίδευση ενός ειδικευμένου ιατρού.

Β. ΛΗΨΗ ΑΔΕΙΑΣ ΜΕΤ’ΑΠΟΔΟΧΩΝ ΓΙΑ 6ΜΗΝΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΟΥΣ ΥΠΕΡΗΧΟΥΣ ΓΙΑ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΟΥΣ ΙΑΤΡΟΥΣ ΤΟΥ ΕΣΥ
Το ίδιο ισχύει και για την εξάμηνη εκπαίδευση στους υπερήχους, που ως ειδικευμένος ιατρός, κάθε επικουρικός ιατρός πρέπει να έχει δικαίωμα – και υποχρέωση εφόσον το απαιτεί η ειδικότητα που ασκεί – να ασκηθεί σε αυτούς, λαμβάνοντας την προβλεπόμενη άδεια, όπως ισχύει για τους μόνιμους ιατρούς κλάδου ΕΣΥ. Αυτό, δυστυχώς δεν ισχύει σήμερα, μιας και οι επικουρικοί ιατροί πρέπει να παραιτηθούν από τη θέση τους στο ΕΣΥ, ώστε να δηλώσουν στην αρμόδια ΔΥΠΕ πως επιθυμούν να εκπαιδευτούν στους υπερήχους. Ζητάμε, λοιπόν, τη συμπερίληψη των επικουρικών ιατρών ΕΣΥ στους δικαιούχους εκπαιδευτικής/μετεκπαιδευτικής άδειας μετ’αποδοχών (εφόσον τη λαμβάνουν για μικρό χρονικό διάστημα πχ. 6 μήνες) και άνευ αποδοχών (εφόσον τη λαμβάνουν για μεγάλο χρονικό διάστημα πχ. >1 έτος), κατ’αντιστοιχία των όσων ισχύουν για τους μόνιμους ιατρούς κλάδου ΕΣΥ (άρθρο 74, Ν.2071/1992).

Με εκτίμηση,
Για το Δ.Σ. του Δικτύου Νέων Ιατρών Ελλάδας
Κωνσταντίνος Ροδίτης, Πρόεδρος
Επικουρικός Αγγειοχειρουργός Γ.Ν. Κοργιαλένειο-Μπενάκειο Ε.Ε.Σ.

#6 Σχόλιο Από Δημήτριος Γκόλιας Στις 2 Νοεμβρίου 2022 @ 00:22

Θετικό το νομοσχέδιο. Ως υπηρετών Επικουρικός Ιατρός σε ΚΥ θα ήθελα να έχω την δυνατότητα απογευματινού ιατρείου όπως και οι Ιατροί των νοσοκομείων. Κάτι που θα αποτελούσε λύση στην αναζήτηση γιατρού πρωτοβάθμιας φροντίδας το απόγευμα σε δημόσια δομή. Εγώ ως Γυναικολόγος γιατί να μην έχω δικαίωμα να κάνω απογευματινό ιατρείο κ να εξυπηρετω την πλειοψηφία των γυναικών που το πρωί εργάζονται, καταφευγωντας σε κάποιο ιδιώτη να εξεταστούν.
Επιπλέον ανανέωση των συμβάσεων μέσω αξιολόγησης. Κ το βέλτιστο όλων είναι η σύνδεση της παραγωγικοτητας με τις αποδοχές και την βελτίωση της παροχής υγείας. Δεν είναι δυνατόν ο όμοιοβαθμός ο ιατρός που χειρουργεί να πληρώνεται το ίδιο με έναν ιατρό που χειρουργεί ή εφημερευει σε ένα ακριτικό, δεύτεροβαθμιο νοσοκομείο. Δώστε κίνητρα να δουλέψουν οι γιατροι:πρωί, απόγευμα, νύχτα. Επιλέγοντας να δουλέψω έντιμα και για το καλό του ασθενούς και μόνο εναποφιεται στο φιλότιμο μου αν θα βλέπω 5 ή 10 ραντεβού, αν θα χειρουργησω ή όχι κάποια, και αν θα κάνω μια μικρόεπέμβαση ή θα τη στείλω στο νοσοκομείο. Επιπλέον σε ακριτικά μέρη οι επικουρικοι Ιατροί δεν λαμβάνουν το επίδομα ακριτική περιοχής. Αν και προσφέρουν τα ίδια ακριβώς με τους μόνιμους ιατρούς. ΚΊΝΗΤΡΑ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΤΗΤΑΣ, ΚΊΝΗΤΡΑ ΓΙΑ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΕ ΑΚΡΙΤΙΚΆ ΜΕΡΗ.

#7 Σχόλιο Από Δημήτρης Κουναλακης Στις 3 Νοεμβρίου 2022 @ 11:01

Οι επικουρικοί ιατροί είναι σίγουρα οι γιατροί που θα έπρεπε να επιτρέπεται να ασκούν ιδιωτικό έργο καθώς δεν είναι μόνιμοι. Αυτό θα μπορούσε να λειτουργήσει ως κίνητρο για γιατρούς να εργαστούν για κάποιο διάστημα ως επικουρικοί ειδικά σε περιοχές που δεν υπάρχουν γιατροί συγκεκριμένων ειδικοτήτων στα νοσοκομεία.