1. Υλοποιείται πιλοτική εφαρμογή προγράμματος προκαταρκτικής κλινικής άσκησης διάρκειας έξι (6) μηνών σε κλινικές του παθολογικού ή χειρουργικού τομέα, καθώς και σε τμήματα επειγόντων περιστατικών σε επιλεγμένα νοσοκομεία του Εθνικού Συστήματος Υγείας (Ε.Σ.Υ.) εντός των υγειονομικών περιφερειών (Υ.ΠΕ.) της χώρας, οι οποίες εγκρίνονται από τον Υπουργό Υγείας και ανακοινώνονται σε πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος που εκδίδει κάθε Διοίκηση Υγειονομικής Περιφέρειας (Δ.Υ.ΠΕ.) για τα νοσοκομεία αρμοδιότητάς της.
2. Δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα της παρ. 1 έχουν οι ιατροί, οι οποίοι έχουν αποφοιτήσει από ιατρικές σχολές των πανεπιστημίων της ημεδαπής ή της αλλοδαπής από 1ης.1.2022 και εφεξής, δεν έχουν τοποθετηθεί για εκπαίδευση σε κανένα στάδιο της ειδικότητας και δεν έχουν επιλεγεί από προκήρυξη ή πρόσκληση για την εκπλήρωση της υπηρεσίας υπαίθρου ούτε την έχουν εκπληρώσει. Για τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα οι ιατροί του πρώτου εδαφίου δύνανται να υποβάλουν αίτηση σε μία (1) Υ.ΠΕ. και για ένα (1) νοσοκομείο από αυτά που περιλαμβάνονται στην πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος.
3. Οι ιατροί της παρ. 2 που επιλέγονται να συμμετέχουν στο πρόγραμμα, τοποθετούνται με απόφαση του Διοικητή της οικείας Υ.ΠΕ., σε προσωρινά συνιστώμενες θέσεις προκαταρκτικής κλινικής άσκησης στον παθολογικό ή χειρουργικό τομέα ή στα τμήματα επειγόντων περιστατικών, σε νοσοκομείο αρμοδιότητάς της, εξ αυτών που συμμετέχουν στην πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος, και λαμβάνουν αποδοχές ειδικευόμενου ιατρού. Σε συνέχεια της απόφασης τοποθέτησης, η οποία εκδίδεται από τον Διοικητή της οικείας Υ.ΠΕ., υπογράφεται σύμβαση ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου μεταξύ του ιατρού και του οικείου νοσοκομείου. Η αίτηση συνοδεύεται από δικαιολογητικά, τα οποία ορίζονται από τις Υ.ΠΕ.. Κατά τη διάρκεια του προγράμματος, οι ιατροί που συμμετέχουν σε αυτό δεν επιτρέπεται να μετακινούνται ή να αποσπώνται. Με την ολοκλήρωση του προγράμματος χορηγείται από την οικεία Δ.Υ.ΠΕ. σχετική βεβαίωση.
4. Αν ο ιατρός διακόψει τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα σε οποιοδήποτε χρονικό σημείο, δεν δύναται να υποβάλει εκ νέου αίτηση για συμμετοχή σε αυτό. Σε περίπτωση τοποθέτησης των ιατρών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα για άσκηση προς απόκτηση ειδικότητας, η απόφαση τοποθέτησης ανακαλείται μετά από αίτησή τους, και εκδίδεται νέα απόφαση τοποθέτησης, μετά την πρώτη κένωση θέσης, με την προσκόμιση της βεβαίωσης ολοκλήρωσης του προγράμματος.
5. Για τους ιατρούς που ολοκληρώνουν το πρόγραμμα προκαταρκτικής κλινικής άσκησης, απομειώνεται κατά ένα (1) μήνα ο χρόνος ειδίκευσης σε οποιαδήποτε ειδικότητα, κατά την έναρξη αυτής. Στους ιατρούς του πρώτου εδαφίου, η υποχρέωση υπηρεσίας υπαίθρου μειώνεται σε έξι (6) μήνες, κατά παρέκκλιση της περ. Α της παρ. 3 του άρθρου 21 του ν. 3580/2007 (Α’ 134), και δεν περιλαμβάνει την υποχρεωτική εκπαιδευτική πρακτική εξάσκηση του ενός μηνός. Στην περίπτωση της εξάμηνης υπηρεσίας υπαίθρου ισχύει η περ. Γ της παρ. 3 του άρθρου 21 του ν. 3580/2007.
6. Η πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος ολοκληρώνεται έως την 31η.12.2023, δύναται δε να παραταθεί χρονικά με απόφαση του Υπουργού Υγείας. Μετά από την ολοκλήρωση της πιλοτικής εφαρμογής υποβάλλεται από την αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Υγείας έκθεση αξιολόγησης με συγκεντρωτικά στοιχεία, καταγραφέντα προβλήματα, εξαχθέντα συμπεράσματα και εισηγήσεις αναφορικά με την υλοποίηση της πιλοτικής εφαρμογής και για την αξιολόγησή τους ενόψει της καθολικής εφαρμογής του προγράμματος.
Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα πρέπει να είναι εννιαίο, με καταγραφή δράσεων και επιδόσεων και αξιολόγηση εκπαιδευομένων και εκπαιδευτών. Η απομείωση του χρόνου ειδικότητας πρέπει να είναι ίση με τον χρόνο άσκησης δηλαδή 6 μήνες.
Πολύ σωστή η εισήγηση για πιλοτική εφαρμογή και στη συνέχεια πλήρη εφαρμογή του προγράμματος προκαταρκτικής κλινικής άσκησης 6 μηνών σε νοσοκομείο, για τους αποφοίτους της ιατρικής, πριν την απασχόλησή τους στην υποχρεωτική υπηρεσία υπαίθρου και την έναρξη ειδικότητας. Δίνει τη δυνατότητα περεταίρω εξοικείωσης του νέου ιατρού με το κλινικό έργο, τη συμπλήρωση τυχόν κενών που έχει κατά την προπτυχιακή εκπαίδευση στην ιατρική, την απόκτηση/βελτίωση των απαραίτητων κλινικών δεξιοτήτων που αποτελούν εχέγγυο για ομαλή/ασφαλή άσκηση της ιατρικής στη συνέχεια, καθώς και τον απαραίτητο χρόνο για τη σωστή απόφαση στην επιλογή της κατάλληλης ιατρικής ειδικότητας. Θα θέλαμε επιπλέον να κάνουμε τις εξής προτάσεις επ’αυτού:
α) να υπάρχει σαφές και εμπεριστατωμένο πρόγραμμα εκπαίδευσης για όσους παρακολουθούν την προκαταρκτική κλινική άσκηση 6 μηνών σε νοσοκομείο, βασιζόμενο σε ευρωπαϊκά πρότυπα (UEMS), με χρήση ηλεκτρονικού/ψηφιακού βιβλιαρίου εκπαίδευσης (logbook) για κάθε εκπαιδευόμενο, με σαφείς εκπαιδευτικούς στόχους και σαφή αναφορά στις κλινικές δεξιότητες που αποκτώνται κατά την εκπαίδευση.
β) να υπάρχει αμφίδρομη αξιολόγηση εκπαιδευτών από εκπαιδευόμενους και εκπαιδευόμενου από εκπαιδευτές.
γ) να γίνεται αυστηρός έλεγχος της ικανότητας εκπαίδευσης των νοσοκομείων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα και της πιστοποίησής τους ως εκπαιδευτικά κέντρα, με διαφανείς διαδικασίες, ανά τακτά χρονικά διαστήματα, σύμφωνα με τα πλέον σύγχρονα ευρωπαϊκά πρότυπα.
δ) να δίνονται κίνητρα (οικονομικά κ.ά.) στους εκπαιδευόμενους ιατρούς να επιλέγουν νοσοκομεία και της περιφέρειας, εκτός των μεγάλων αστικών κέντρων, για την προκαταρκτική κλινική άσκηση 6 μηνών σε νοσοκομείο, ώστε να μην στερούνται τα επαρχιακά νοσοκομεία της δυνατότητας να εκπαιδεύουν νέους ιατρούς, οι οποίοι αργότερα μπορεί και να ενδιαφερθούν να εκπαιδευτούν εκεί σε κάποια ιατρική ειδικότητα αλλά και να τα στελεχώσουν ως επικουρικό/μόνιμο προσωπικό.
ε) να αποζημιώνονται οι εκπαιδευόμενοι ιατροί για τυχόν έξοδα διαμονής/μετάβασής τους στα νοσοκομεία που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, εφόσον δεν βρίσκονται στον τόπο μόνιμης κατοικίας τους ή να προσφέρονται δυνατότητες οικονομικής/συμφέρουσας διαμονής τους στον τόπο έδρας του εκάστοτε νοσοκομείου. Σε καμία περίπτωση δεν επαρκεί η αμοιβή ειδικευόμενου ιατρού και μόνο αυτή για την κάλυψη τέτοιων εξόδων, τα οποία δεν είναι αμελητέα για διάστημα 6 μηνών.
στ) να είναι διαθέσιμα στο ευρύ ιατρικό και μη κοινό τα συμπεράσματα της αξιολόγησης, και να μπορούν οι συμμετέχοντες (εκπαιδευόμενοι και εκπαιδευτές) να έχουν λόγο στην τελική αξιολόγηση του πιλοτικού προγράμματος, μεταφέροντας τις εμπειρίες και τα προβλήματα που αντιμετώπισαν κατά τη διεξαγωγή της πιλοτικής εφαρμογής του μέτρου.
Για το Δ.Σ. του Δικτύου Νέων Ιατρών Ελλάδας
Κωνσταντίνος Ροδίτης, Πρόεδρος
Επικουρικός Αγγειοχειρουργός Γ.Ν. Κοργιαλένειο-Μπενάκειο Ε.Ε.Σ.
Η Προκαταρκτική κλινική άσκηση 6 μηνών να συνυπολογίζεται πλήρως στον χρόνο ειδικότητας.
Να ληφθεί ανάλογη μέριμνα και για τους οδοντιάτρους.
House officers!
Αυτο ειναι η ομαλη μεταβαση στην ειδικοτητα
Απιστευτο διαστημα να γινει κατανοητο
Γιατι απο αυτο εξαρταται κ η επιλογη της ειδικοτητος κ το που κ ποτε!