1. Σκοπός του παρόντος είναι: α) η βελτίωση της κλινικής εκπαίδευσης που λαμβάνουν οι απόφοιτοι της Ιατρικής, μέσω της προκαταρκτικής κλινικής άσκησης, β) η κρίση και επιλογή μόνιμου ιατρικού προσωπικού για τη στελέχωση των νοσοκομείων του Εθνικού Συστήματος Υγείας (Ε.Σ.Υ.), η οποία καλύπτει τις ανάγκες του δημόσιου συστήματος υγείας, γ) η επιτάχυνση της τοποθέτησης ιατρών για άσκηση σε ιατρική ειδικότητα, δ) η αριθμητική ενίσχυση του ιατρικού προσωπικού του Ε.Σ.Υ., μέσω της προσέλκυσης ιδιωτών ιατρών, ε) η βελτίωση του εργασιακού καθεστώτος των ειδικευμένων ιατρών Ε.Σ.Υ., στ) η συμπλήρωση του νομοθετικού πλαισίου που διέπει τη διάρθρωση της Ιατρικής Υπηρεσίας των νοσοκομείων του Ε.Σ.Υ., ζ) η βελτίωση των ικανοτήτων και των παρεχόμενων ιατρικών υπηρεσιών από τους επικουρικούς ιατρούς και η ενίσχυση της λογοδοσίας τους, η) η ενίσχυση της άσκησης της επείγουσας ιατρικής, θ) η οργανωτική αναδιάρθρωση του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας, ι) η βελτίωση της παρεχόμενης μαιευτικής περίθαλψης, ια) η επίλυση προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι υπηρεσίες και φορείς αρμοδιότητας του Υπουργείου Υγείας, τα οποία έχουν αντανακλαστικές συνέπειες στην οικονομία και την κοινωνία, ιβ) ο εκσυγχρονισμός των προϋποθέσεων ίδρυσης και λειτουργίας ιδιωτικών κλινικών, ιγ) ο εκσυγχρονισμός του πλαισίου λειτουργίας και ελέγχου των εργαστηρίων φυσικοθεραπείας, ιδ) η ρύθμιση ειδικών ζητημάτων λειτουργίας φαρμακείων, μεταξύ των οποίων η προτεραιοποίηση εκείνων που δεν λαμβάνουν σύνταξη από οποιονδήποτε φορέα κοινωνικής ασφάλισης, εξαιρούμενης της προσωρινής σύνταξης λόγω αναπηρίας, στη σειρά με βάση την οποία κρίνονται οι αιτήσεις για την απόκτηση άδειας φαρμακείου, η κάλυψη έκτακτων και επειγουσών αναγκών προμήθειας φαρμάκων, αντιβιοτικών και ναρκωτικών σε ιδιωτικές, δημόσιες και δημοτικές μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και φροντίδας ατόμων με αναπηρία, σε πλοία και σε αεροπλάνα, και η θέσπιση πλαισίου λειτουργίας των εταιρειών εκμετάλλευσης φαρμακείων ειδικού τύπου, και ιε) η ρύθμιση του ωραρίου λειτουργίας των φαρμακαποθηκών.
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα Στο "ΜΕΡΟΣ Α΄ ΣΚΟΠΟΣ – ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ Άρθρο 1 Σκοπός"
#1 Σχόλιο Από ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΔΕΔΕΣ Στις 20 Οκτωβρίου 2022 @ 14:30
Προς μεγάλη εκπληξη ολόκληρου του ιατρικού κόσμου (Ιδιωτών και Νοσοκομειακών,βασει αντίδρασης ΟΕΝΓΕ και ΕΙΝΑΠ) η αναπληρώτρια υγείας καταθέτει προς διαβούλευση και κυρίως προς ψήφιση – ειναι γνωστό οτι τη διαβούλευση τη κανει για τα μάτια του κόσμου – μια τροπολογία,όπου σκοπός μεταξύ άλλων ειναι να επιτρέψει στους νοσοκομειακούς γιατρούς να απασχολούνται ΚΑΙ στον ιδιωτικό χώρο.
Και προχωρά σε αυτή τη ρύθμιση αδιαφορώντας για όλα.
α.για το γεγονός ότι οι ίδιοι οι γιατροί του ΕΣΥ οπως εμφανώς δηλώνουν παντού τα συνδικαλιστικά τους όργανα ΔΕΝ επιθυμούν να ιδιωτεύσουν με ότι αυτό συνεπάγεται,έχοντας προσαρμόσει τη ζωή τους στο υπάρχον σύστημα
β.για το γεγονός ότι εμείς οι ιδιώτες με προσωπικές συναντήσεις με πολιτικά πρόσωπα – οπως η Ένωσή μας – εχουμε καταστήσει σαφές το τι σημαίνει για τους ελεύθερους επαγγελματίες γιατρούς η θέσπιση ενός συστήματος που αποτελει τον ορισμό του αθέμιτου ανταγωνισμού και της έλλειψης κράτους δικαίου και οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στον αφανισμό μας.
γ.για το γεγονός ότι θα οδηγησει σε πλήρη διάλυση το πολύπαθο ΕΣΥ,το οποίο με ανεπαρκή αριθμό προσωπικού ηδη σημερα (πλην ελαχίστων εξαιρέσεων,που συνειδητά προβαλλει η αναπληρωτρια υγειας στα κοινωνικα δικτυα..) αδυνατεί να εξυπηρετήσει τους ασφαλισμένους και εμφανίζει τεράστιες αναμονές..Η αναπληρωτρια περιμένει να πιστέψει ο κόσμος ότι το ΕΣΥ που γνωριζουμε και περιγράφουμε δεν θα υπολειτουργει με γιατρούς,που θα εχουν κίνητρο πλέον να εργάζονται ιδωτικα…
δ.για το γεγονός ότι ο μεγάλος ζημιωμένος,ο πολίτης – χωρίς πλεον οικονομική δυνατότητα – θα ενθαρρυνεται απ το σύστημα να αναζητήσει ιδωτικά τον γιατρό που μεχρι σημερα εστω και με αναμονη έβλεπε στα δημόσια νοσοκομεία δωρεάν…
ε.για το γεγονός ότι το ίδιο κράτος πέρα απο ένα διαλυμένο σύστημα υγείας θα εμφανίσει και ζημία απ την απώλεια των εισφορών και της φορολογίας των ιδιωτικών ιατρείων που οδηγει στο κλείσιμο…
Προκύπτει λοιπον ενα τεράστιο «γιατί όλα αυτά’.Ενα ερωτημα που η αναπληρώτρια αποφευγει συστηματικα να απαντησει….
Να ενημερωσουμε λοιπόν τον κόσμο,όπως κάναμε και με τους υπουργούς και βουλευτές στις κατ ιδίαν συναντήσεις μας ότι η εξήγηση είναι απλή.
Το κράτος αδυνατεί να επιστρέψει – ως οφείλει,βάσει απόφασης ΣτΕ – τους μισθούς των γιατρων του ΕΣΥ στη πρότερη κατάσταση και η αναπληρώτρια υγείας σκέφτηκε τη λύση αυτή ως αντισταθμιστικό μέτρο!!Μια λύση όμως,που πλήττει σε τεράστιο βαθμό τον ιδιώτη γιατρό,μια λύση που πλήττει τον ασφαλισμένο αλλα και το ίδιο το κράτος οπως εξηγήσαμε…
Η ανεκδιηγητη αυτή τροπολογία,που καταθέτει η κ.Γκάγκα εξυπηρετεί 15-20 συγκεκριμένους διευθυντές και παλαιότερους επιμελητές του ΕΣΥ (κυριως με χειρουργικες ειδικότητες,με πρωτη τη δική μας…),οι οποιοι εχουν ήδη κάνει τα πλάνα τους,με τη δημιουργία του κατάλληλου εδάφους στον ιδιωτικο χώρο…
Η ιδια κυβερνηση,που το 2014 και για λόγους ισονομίας έκλεισε (και καλα έκανε) τα ιατρεία των γιατρων του ΙΚΑ εμφανίζεται μόλις 8 χρόνια μετά και κανει ακριβώς το αντίστροφο για τους γιατρούς του ΕΣΥ.Πιστεύει κανείς ότι έχει δίκιο και στις 2 περιπτώσεις..?
Οι αποφασεις «βελτίωσης» των εργασιακων σχέσεων των γιατρών
-δεν γίνονται αγαπητοί διαλύοντας τον δημόσιο χαρακτηρα της υγείας….
-Δεν γινονται κλεινοντας τα ιδωτικά ιατρεια της γειτονιάς βάζοντας απέναντι «διευθυντές του ΕΣΥ» ,που θα εξυπηρετούν τον ιδιώτη πλεόν ασθενή τους εκμεταλλευόμενοι τις δημόσιες δομές,στις οποιες θα εχουν προσβαση…
-Δεν γίνονται εξυπηρετωντας ελάχιστους συγκεκριμενους γιατρούς του ΕΣΥ και όχι το σύνολο των νοσοκομειακων γιατρών,που δεν αμείβονται για όσα προσφέρουν…
Γίνονται σίγουρα όμως..
-με γνώμονα την εξυπηρέτηση του ασφαλισμένου.
-Γινονται στο μέτρο του λογικού και του δικαίου.
-Κυρίως όμως γινονται όχι επιβάλλοντας,αλλα συζητωντας το πρόβλημα με τις εμπλεκόμενες πλευρές.
Προυπόθεση βεβαια για αυτο αποτελεί μια δίκαιη θεώρηση της πραγματικότητας και μια έντιμη πρόθεση επίλυσης του προβλήματος.Η για «τα μάτια του κόσμου διαβούλευση» και η αδιαφορία για όσα με επιχειρήματα επικαλούνται στις δεκάδες συναντησεις τους με τους αρμόδιους φορείς χιλιάδες νοσοκομειακοί και ιδιώτες γιατροι μάλλον δεν εξασφαλίζουν καμία απ τις 2 αυτές προυποθέσεις στην όμορφη χώρα μας…
Με τιμή
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΔΕΔΕΣ
Πρόεδρος ΕΝ.ΟΦΘ.Ε.Ε (Ενωση Οφθαλμιατρων Ελευθ.Επαγγελματιων Ελλάδος)
#2 Σχόλιο Από ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΔΕΔΕΣ Στις 20 Οκτωβρίου 2022 @ 18:35
Με μεγάλη μας έκπληξη και οργή διαβάζουμε την τροπολογία που καταθέτει τελικά σήμερα προς διαβούλευση αλλά κυρίως προς ψήφιση -είναι γνωστό ότι η διαβούλευση γίνεται για τα μάτια του κόσμου – η αναπληρώτρια υγείας κυρία Γκάγκα με σκοπό μεταξύ άλλων (εδάφιο ε) τη βελτίωση των εργασιακών σχέσεων των γιατρών του ΕΣΥ.
Με την βελτίωση δήθεν των εργασιακών τους σχέσεων τους επιτρέπει την παράλληλη απασχόληση ΚΑΙ στον ιδιωτικό χώρο, καταλύοντας τον δημόσιο χαρακτήρα της υγείας,καταργώντας κάθε έννοια επαγγελματικού δικαίου και ορίζοντας πλέον η ίδια τον αθέμιτο ανταγωνισμό ως μέρος του παιχνιδιού, προκειμένου να ευνοήσει μία πολύ μικρή κατηγορία γιατρών του ΕΣΥ.
Η απορία μας έχει να κάνει με την αιφνιδιαστική κατάθεση της τροπολογίας παρά τις διαβεβαιώσεις όλων των αρμοδίων φορέων περι ουσιαστικής συζήτησης μαζί μας προ της διαβούλευσης και η οργή με την απαράδεκτη εμμονή/επιβολή των συγκεκριμένων σχεδίων της ενώ έχει ξεκάθαρα απέναντι το σύνολο των ιδιωτών γιατρών αλλά και τη συντριπτική πλειοψηφία των νοσοκομειακών γιατρών – βάσει της επίσημης αντίδρασης των συνδικαλιστικών τους οργάνων. (ΟΕΝΓΕ και ΕΙΝΑΠ).
Μία τροπολογία που η ένωση μας σε συναντήσεις με αρμόδιους φορείς έχει ξεκαθαρίσει ότι θα οδηγήσει
Α.Στην πλήρη διάλυση και απαξίωση το ΕΣΥ. Το πολύπαθο σύστημα υγείας με ήδη ανεπαρκές σε αριθμό σήμερα και όχι σωστά αμειβόμενο προσωπικό θα διαλυθεί εντελώς αφού κάποιοι από τους γιατρούς του θα επιλέξουν για ευνόητους λόγους να αφοσιωθούν στον ιδιωτικό χώρο, εκτινάσσοντας στα ύψη ακόμα περισσότερο τις ήδη μεγάλες λίστες αναμονής στον κλινικό και χειρουργικό τομέα.
Ποιος αλήθεια πιστεύει ότι ο γιατρός που έχει κίνητρο να δουλέψει ιδιωτικά θα είναι συνεπής στο βαθμό που οφείλει στον πρωινό του ρόλο??
Β. Στη διάλυση του ιδιωτικού ιατρείου.Την εποχή που κλείνουν πολλά ιδιωτικά ιατρεία και που αξιόλογοι ειδικευμένοι γιατροί με πλούσιο βιογραφικό αναγκάζονται να φύγουν στο εξωτερικό προκειμένου να επιβιώσουν, η αναπληρώτρια υγείας δίνει στον ελεύθερο επαγγελματία το τελευταίο χτύπημα.
Ποιος αλήθεια πιστεύει ότι όταν τα λειτουργικά έξοδα αυξάνονται σε τόσο μεγάλο βαθμό μπορεί ο ελεύθερος επαγγελματίας γιατρός να ξεπεράσει και τον αθέμιτο ανταγωνισμό της πρόσβασης στον εξοπλισμό, στις κλινικές και στα χειρουργεία των νοσοκομείων πού αναμφίβολα θα προσφέρουν σε ασθενείς τους οι ιδιώτες πλέον γιατροί του ΕΣΥ…??
Γ. Σε πολίτες δυσαρεστημένους που θα πρέπει να πληρώσουν για να δουν γιατρούς που επέλεγαν δωρεάν τόσα χρόνια. Ο δημόσιος χαρακτήρας της υγείας καταργείται όπως και ο «πλήρους και αποκλειστικής» γιατρός των νοσοκομείων μας όπως τον γνωρίζουμε.Ένας ασθενής χωρίς οικονομική δυνατότητα θα πρέπει να βρει τον τρόπο να πληρώσει προκειμένου να εξυπηρετηθεί και να έχει πρόσβαση στα νοσοκομεία, όπου επαναλαμβάνω μέχρι σημερα μπορούσε να κάνει τα πάντα δωρεάν.
Δ. Σε απώλεια εσόδων για το κράτος. Όπως προανέφερα πολλά ιατρεια έχουν κλείσει ενώ αρκετά με το οικονομικό βάρος της επιβίωσης δεν ανοίγουν καν. Το ίδιο λοιπόν το κράτος θα έχει σημαντικη απώλεια εσόδων τόσο απ τη φορολογία όσο όμως και από τις ασφαλιστικές εισφορές των ιδιωτών συναδέλφων που θα αποφασίσουν και αυτοί να φύγουν στο εξωτερικό.
E.Σε δυσαρεστημένους γιατρους στο ΕΣΥ.Οπως προανεφερα ελάχιστοι νοσοκομειακοί γιατροί επιθυμούν αλλαγή των εργασιακών τους σχέσεων,αφού εχουν προσαρμόσει τον τρόπο ζωής τους στη ζωή του νοσοκομείου και όχι στην απροβλεπτη καθημερινότητα του ιδιωτικού χώρου.Ποιος συναδελφος του ΕΣΥ είναι πρόθυμος να χάσει τη μονιμότητα του (γιατί αυτό σημαίνει νομικά η αφαίρεση του «αποκλειστικής» απ το «πλήρους και αποκλειστικής») επειδή το κράτος τον βγάζει εξω με απρόβλεπτες συνέπειες,ενώ αυτό που ο ίδιος ζητά ειναι να του αυξήσει – ως οφείλει – τον μισθό??
Το ερώτημα λοιπον που όπως είπαμε αποφεύγει να απαντήσει η αναπληρώτρια υγείας είναι το γιατί παίρνει μία τέτοια απόφαση αυτή την ώρα.
Η απάντηση είναι απλή.
Οι πολύ χαμηλοί μισθοί των γιατρών του ΕΣΥ θα έπρεπε βάσει απόφασης του συμβουλίου της επικρατείας να επανέλθουν στην πρότερη κατάσταση, κάτι που προφανώς το κράτος αδυνατεί ή δεν επιθυμεί να κάνει. Ως αντισταθμιστικό λοιπόν μέτρο η αναπληρώτρια υγείας επιτρέπει στους γιατρούς του ΕΣΥ να δουλεύουν και ιδιωτικά, αδιαφορώντας για τις τραγικές συνέπειες για ολόκληρο τον ιδιωτικό κλάδο, τον ίδιο τον πολίτη αλλά και το ίδιο το κράτος.
Ποιοι είναι όμως αυτοί τελικά που ευνοούνται από την τροπολογία που αιφνιδιαστικά κατέθεσε προς διαβούλευση η αναπληρώτρια υγείας??Ελάχιστοι διευθυντές και παλαιότεροι επιμελητές χειρουργικών κυρίως ειδικοτήτων – με πρώτη τη δική μας – που επεδίωξαν τη ρύθμιση αυτή και ευνοούνται έχοντας κάνει μάλιστα ήδη τις κινήσεις τους προετοιμάζοντας το έδαφος στον ιδιωτικό χώρο…
Απορούμε πραγματικά με την αναπληρώτρια και τους συμβούλους που την περιβάλλουν.Θα περίμενε κανείς ως γιατρός η ίδια να γνωρίζει καλύτερα τη κατάσταση στον ιατρικό χώρο και κυρίως να ακούει και να σέβεται περισσότερο τους συναδέλφους της. Με τις τροπολογίες της αυτές το μόνο που θα καταφέρει τελικα για τη κυβέρνηση είναι να δημιουργήσει πολύ μεγαλύτερα προβλήματα από αυτά που προσπαθεί να λύσει, να στρέψει τον έναν ιατρικό κλάδο απέναντι στον άλλον (συνήθης πολιτική τακτική αυτή) και βέβαια όπως θα διαπιστώσει ολόκληρο τον ιατρικό κλάδο εναντίον της στις ερχόμενες εκλογές…
Ειλικρινά με απορία,οργή και αγανάκτηση,
Γιώργος Παπαδέδες,
Οφθαλμίατρος,
Πρόεδρος ΕΝ.ΟΦΘ.ΕΕ
(Ένωση Οφθαλμιάτρων Ελεύθερων Επαγγελματιων Ελλάδος)
#3 Σχόλιο Από Δρ. Μυρτώ Μαρία Ράγγα Στις 25 Οκτωβρίου 2022 @ 14:11
Η 50και Ελλάς (ΜΚΟ που ασχολείται με τα δικαιώματα ατόμων μεγαλύτερης ηλικίας στην Ελλάδα) έχει συγκεκριμένες θέσεις και προτάσεις για την Γήρανση στην Ελλάδα, με πρώτο στόχο την Προώθηση Υγιούς και Ενεργούς Γήρανσης.
Η φροντίδα υγείας είναι θεμελιώδες κοινωνικό δικαίωμα, γι’ αυτό η ισότιμη πρόσβαση στη θεραπεία και στη φροντίδα πρέπει να εξασφαλίζεται σε όλους, ανεξάρτητα από την ηλικία ή την οικονομική τους κατάσταση. Οι δαπάνες υγείας σχετίζονται με την ηλικία και έχουν την τάση να μεταβάλλονται με την αύξησή της. Στην Ελλάδα, με έναν από τους πιο γερασμένους πληθυσμούς στην Ευρωζώνη, οι ηλικιωμένοι έχουν μεγαλύτερη ανάγκη υπηρεσιών υγείας. Η έλλειψη οργανωμένου και προσβάσιμου συστήματος ΠΦΥ έχει ως αποτέλεσμα τη χρήση ακριβότερων υπηρεσιών δευτεροβάθμιας υγείας (σε νοσοκομεία), κυρίως από ηλικιωμένους.
Οι κύριες προτάσεις της 50και Ελλάς για τη διασφάλιση του δικαιώματος των ατόμων μεγαλύτερης ηλικίας στην ασφαλή και ποιοτική παροχή υπηρεσιών υγείας είναι
• Διασφάλιση του δικαιώματος της ίσης πρόσβασης των ατόμων μεγαλύτερης ηλικίας στο Δημόσιο Σύστημα πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας Φροντίδας Υγείας, με έμφαση στην προώθηση και προαγωγή της υγείας, στην πρόληψη ασθενειών και αναπηριών και στην αποκατάσταση.
• Επένδυση στο Εθνικό Συστήματος Υγείας με αύξηση οικονομικών πόρων και αύξηση του αριθμού του υπηρετούντος υγειονομικού προσωπικού σε επαρκείς αριθμούς και με καλύτερους μισθούς, για τη σωστή λειτουργία του συστήματος.
• Ύπαρξη περισσότερων και ποιοτικά επαρκώς στελεχωμένων κέντρων αποκατάστασης στα Δημόσια νοσοκομεία και ισότιμη πρόσβαση των ατόμων μεγαλύτερης ηλικίας στις υπηρεσίες αποκατάστασης.
• Θεσμοθέτηση στην Ελλάδα της ειδικότητας της γηριατρικής και της γεροντολογίας, καθώς και ύπαρξη γηριατρικών τμημάτων/κλινικών στα δημόσια νοσοκομεία.
Επομένως στηρίζουμε το δικαίωμα των ατόμων μεγαλύτερης ηλικίας να έχουν ίση πρόσβαση με τις άλλες ηλικίες σε ένα ενισχυμένο Εθνικό Σύστημα Υγείας και δεν συμφωνούμε με νέα μέτρα που προωθούν την ιδιωτικοποίηση του συστήματος.
#4 Σχόλιο Από ΕΞΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΣ Στις 26 Οκτωβρίου 2022 @ 02:28
ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΘΑ ΗΤΑΝ ΟΙ ΕΞΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΙ ΠΟΥ ΟΥΔΕΠΟΤΕ ΨΗΦΙΣΤΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΑΟ ΑΛΛΑ ΕΙΝΑΙ ΔΟΤΟΙ ΝΑ ΘΕΣΟΥΝ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ ΣΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΑΝ ΕΠΙΚΡΟΤΟΥΝ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥΣ…
#5 Σχόλιο Από ΕΝΙΑΙΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ Στις 28 Οκτωβρίου 2022 @ 18:04
ΕΝΙΑΙΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ
Ιατρικών Επισκεπτών-Φαρμακοϋπαλλήλων
E-mail: [1]
Θέμα: Το επάγγελμα του Ιατρικού Επισκέπτη και η ιατροφαρμακευτική ενημέρωση επί του σχεδίου νόμου: «Δευτεροβάθμια περίθαλψη, ιατρική εκπαίδευση και λοιπές διατάξεις αρμοδιότητας του Υπουργείου Υγείας»
Σχετικά με τη Δημόσια Διαβούλευση επί του σχεδίου νόμου: «Δευτεροβάθμια περίθαλψη, ιατρική εκπαίδευση και λοιπές διατάξεις αρμοδιότητας του Υπουργείου Υγείας»
Καθώς ένας από τους Επιδιωκόμενους στόχους της νομοθετικής παρέμβασης, σύμφωνα με την εισαγωγική αναφορά στη Δημόσια Διαβούλευση της Αναπληρώτριας Υπουργού Υγείας κας Ασημίνας Γκάγκα είναι :
ι) η ρύθμιση διαφόρων ζητημάτων που αντιμετωπίζουν οι υπηρεσίες και φορείς αρμοδιότητας του Υπουργείου Υγείας, τα οποία έχουν αντανακλαστικές συνέπειες στην οικονομία και την κοινωνία και χρήζουν νομοθετικής ρύθμισης,
θα μπορούσε να ενταχθεί και η ταξινόμηση του επαγγέλματος των ιατρικών επισκεπτών και η ρύθμιση της ιατροφαρμακευτικής ενημέρωσης στους επαγγελματίες, εργαζόμενους στο χώρο της Δημόσιας και Ιδιωτικής Υγείας, των Νοσοκομείων και των Μονάδων Υγείας συνολικά.
Σύμφωνα με τη διεθνή βιβλιογραφία και παγκόσμια πρακτική εφαρμογή ο ιατρικός επισκέπτης αποτελεί το συνδετικό κρίκο, “το πρόσωπο” , τον άνθρωπο της εκάστοτε φαρμακευτικής εταιρείας που έρχεται σε επαφή με τους γιατρούς, οδοντίατρους, κτηνίατρους, φαρμακοποιούς, ακτινολόγους, νοσηλευτές, μαίες, νοσηλευτικό ακόμη και διοικητικό προσωπικό. Δηλαδή με όλους τους Επαγγελματίες, εργαζόμενους στο χώρο της Δημόσιας και Ιδιωτικής Υγείας, των Νοσοκομείων και των Μονάδων Υγείας συνολικά.
Σκοπός της εργασίας του Ιατρικού Επισκέπτη είναι η την αντικειμενική ενημέρωση κυρίως των Ιατρών (και στη συνέχεια των άλλων Επαγγελματιών της Υγείας) για τα φάρμακα – σκευάσματα που συνταγογραφούν με ευθύνη τους. Ως αποτέλεσμα πρέπει να έχει την ορθή χρήση τους, τη μέγιστη απόδοση και επιτυχία σε σχέση με το όφελος και τη θεραπεία του ασθενούς, της ιατρικής πράξης , της οικονομίας του συστήματος υγείας και την προστασία της δημόσιας υγείας.
Πρότασή μας να γίνει σε πρώτο στάδιο μια τροποποίηση στο άρθρο 1 παράγραφος 1 της υπ’ αριθμ. Α6/10983/84 (ΦΕΚ 37/Β/24.1.1985) απόφασης του Υπουργείου Υγείας και Πρόνοιας ως εξής:
1. Ιατρική ενημέρωση (ΙΕ) υπό την έννοια των διατάξεων που ακολουθούν είναι η ασκούμενη από φαρμακευτικές επιχειρήσεις παροχή επιστημονικών πληροφοριών στους υγειονομικούς επιστήμονες (ιατρούς, οδοντιάτρους, κτηνιάτρους και φαρμακοποιούς) καθώς και στους επαγγελματίες της υγείας, για τα φάρμακα και τα λοιπά ιατροφαρμακευτικά υλικά και προϊόντα που κυκλοφορούν υπό την ευθύνη, τους με σκοπό τη σωστή χρησιμοποίηση τους όπως έχει γίνει αποδεκτή από τον ΕΟΦ, για την προστασία της Δημόσιας Υγείας.
1β. Η ανωτέρω παροχή επιστημονικών πληροφοριών και ενημέρωση ασκείται από εξειδικευμένο προσωπικό των φαρμακευτικών επιχειρήσεων που καλείται με τον όρο «Ιατρικός Επισκέπτης». Ως Ιατρικός Επισκέπτης νοείται ο εξειδικευμένος υπάλληλος, επιστημονικός συνεργάτης και σύμβουλος των φαρμακευτικών επιχειρήσεων, στην ιατροφαρμακευτική ενημέρωση, που ως καθήκον του έχει να παρέχει αντικειμενική ιατρική ενημέρωση στους υγειονομικούς επιστήμονες (ιατρούς, οδοντιάτρους, κτηνιάτρους και φαρμακοποιούς) καθώς και στους επαγγελματίες της υγείας, για τα φάρμακα και τα λοιπά ιατροφαρμακευτικά υλικά και προϊόντα που κυκλοφορούν υπό την ευθύνη τους, με σκοπό τη σωστή τους χρησιμοποίηση όπως έχει γίνει αποδεκτή από τον ΕΟΦ, για την προστασία της Δημόσιας Υγείας. Η ανωτέρω κατηγορία εργαζομένων ταξινομείται βάσει του ISCO-08, σε επίπεδο τετραψήφιας ανάλυσης ως εξής: 2269 «Επαγγελματίες του τομέα της υγείας π.δ.κ.α.», ενώ με Υπουργική Απόφαση θα ορισθεί η αμιγής κατηγοριοποίηση του σε αντιστοίχιση με το ΣΤΑΚΟΔ.
Με εκτίμηση
Ο Πρόεδρος Ο Γραμματέας
ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ MSc. Ph.D ΚΟΝΤΟΓΙΑΝΝΑΤΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ
#6 Σχόλιο Από ΧΡΗΣΤΟΣ ΓΙΑΝΝΙΚΟΥΛΗΣ Στις 30 Οκτωβρίου 2022 @ 12:58
Η χρονική στιγμή κατάθεσης του σχεδίου νόμου είναι η πλέον ακατάλληλη για οργανωμένο διάλογο με την ιατρική κοινότητα, λίγες μόνο ημέρες μετά τις αρχαιρεσίες των Ιατρικών Συλλόγων, όταν τα απερχόμενα Διοικητικά Συμβούλια δεν νομιμοποιούνται πλέον να λάβουν θέση επί τόσο ουσιωδών ζητημάτων ενώ τα νεοεκλεγέντα δεν έχουν συγκροτηθεί ακόμη. Έχουμε κάθε λόγο να μην θεωρούμε τυχαία αυτή την επιλογή της χρονικής στιγμής.
Χρήστος Γιαννικούλης,
Πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Ηλείας
#7 Σχόλιο Από Ζερβής Κωνσταντίνος Στις 30 Οκτωβρίου 2022 @ 18:54
Σχετικά με τη ρύθμιση διαφόρων ζητημάτων που αντιμετωπίζουν οι υπηρεσίες και φορείς αρμοδιότητας του Υπουργείου Υγείας, τα οποία έχουν αντανακλαστικές συνέπειες στην οικονομία και την κοινωνία και χρήζουν νομοθετικής ρύθμισης, είναι αναγκαίο να ενταχθεί και η ταξινόμηση του επαγγέλματος των ιατρικών επισκεπτών καθώς και η ρύθμιση της ιατροφαρμακευτικής ενημέρωσης στους επαγγελματίες υγείας.
Σκοπός της εργασίας του Ιατρικού Επισκέπτη είναι η αντικειμενική ενημέρωση κυρίως των Ιατρών (και στη συνέχεια των άλλων Επαγγελματιών της Υγείας) για τα φάρμακα – σκευάσματα που συνταγογραφούν με ευθύνη τους. Το αποτέλεσμα θα είναι η ορθή χρήση τους, η μέγιστη απόδοση και επιτυχία σε σχέση με το όφελος και τη θεραπεία του ασθενούς, της ιατρικής πράξης , της οικονομίας του συστήματος υγείας και την προστασία της δημόσιας υγείας.
Ζερβής Κωνσταντίνος
#8 Σχόλιο Από Σωματειο Ιατρικώ επισκεπτών Νοτιοανατολικής Πελοπονήσου Στις 30 Οκτωβρίου 2022 @ 19:09
Σχετικά με τη Δημόσια Διαβούλευση επί του σχεδίου νόμου: «Δευτεροβάθμια περίθαλψη, ιατρική εκπαίδευση και λοιπές διατάξεις αρμοδιότητας του Υπουργείου Υγείας»
Καθώς ένας από τους Επιδιωκόμενους στόχους της νομοθετικής παρέμβασης, σύμφωνα με την εισαγωγική αναφορά στη Δημόσια Διαβούλευση της Αναπληρώτριας Υπουργού Υγείας κας Ασημίνας Γκάγκα είναι :
ι) η ρύθμιση διαφόρων ζητημάτων που αντιμετωπίζουν οι υπηρεσίες και φορείς αρμοδιότητας του Υπουργείου Υγείας, τα οποία έχουν αντανακλαστικές συνέπειες στην οικονομία και την κοινωνία και χρήζουν νομοθετικής ρύθμισης,
πρέπει:
Να ενταχθεί και η ταξινόμηση του επαγγέλματος των ιατρικών επισκεπτών και η ρύθμιση της ιατροφαρμακευτικής ενημέρωσης στους επαγγελματίες, εργαζόμενους στο χώρο της Δημόσιας και Ιδιωτικής Υγείας, των Νοσοκομείων και των Μονάδων Υγείας συνολικά.
Διεθνώς ο ιατρικός επισκέπτης αποτελεί το συνδετικό κρίκο της εκάστοτε φαρμακευτικής εταιρείας που έρχεται σε επαφή με τους γιατρούς, οδοντίατρους, κτηνίατρους, φαρμακοποιούς, ακτινολόγους, νοσηλευτές, μαίες, νοσηλευτικό ακόμη και διοικητικό προσωπικό.Δηλαδή με όλους τους Επαγγελματίες, εργαζόμενους στο χώρο της Δημόσιας και Ιδιωτικής Υγείας, των Νοσοκομείων και των Μονάδων Υγείας συνολικά.
Σκοπός της εργασίας του Ιατρικού Επισκέπτη είναι η αντικειμενική ενημέρωση κυρίως των Ιατρών (και στη συνέχεια των άλλων Επαγγελματιών της Υγείας) για τα φάρμακα – σκευάσματα που συνταγογραφούν με ευθύνη τους. Ως αποτέλεσμα πρέπει να έχει την ορθή χρήση τους, τη μέγιστη απόδοση και επιτυχία σε σχέση με το όφελος και τη θεραπεία του ασθενούς, της ιατρικής πράξης , της οικονομίας του συστήματος υγείας και την προστασία της δημόσιας υγείας.
Πρότασή μας να γίνει σε πρώτο στάδιο μια τροποποίηση στο άρθρο 1 παράγραφος 1 της υπ’ αριθμ. Α6/10983/84 (ΦΕΚ 37/Β/24.1.1985) απόφασης του Υπουργείου Υγείας και Πρόνοιας ως εξής:1. Ιατρική ενημέρωση (ΙΕ) υπό την έννοια των διατάξεων που ακολουθούν είναι η ασκούμενη από φαρμακευτικές επιχειρήσεις παροχή επιστημονικών πληροφοριών στους υγειονομικούς επιστήμονες (ιατρούς, οδοντιάτρους, κτηνιάτρους και φαρμακοποιούς) καθώς και στους επαγγελματίες της υγείας, για τα φάρμακα και τα λοιπά ιατροφαρμακευτικά υλικά και προϊόντα που κυκλοφορούν υπό την ευθύνη, τους με σκοπό τη σωστή χρησιμοποίηση τους όπως έχει γίνει αποδεκτή από τον ΕΟΦ, για την προστασία της Δημόσιας Υγείας.
1β. Η ανωτέρω παροχή επιστημονικών πληροφοριών και ενημέρωση ασκείται από εξειδικευμένο προσωπικό των φαρμακευτικών επιχειρήσεων που καλείται με τον όρο «Ιατρικός Επισκέπτης». Ως Ιατρικός Επισκέπτης νοείται ο εξειδικευμένος υπάλληλος, επιστημονικός συνεργάτης και σύμβουλος των φαρμακευτικών επιχειρήσεων, στην ιατροφαρμακευτική ενημέρωση, που ως καθήκον του έχει να παρέχει αντικειμενική ιατρική ενημέρωση στους υγειονομικούς επιστήμονες (ιατρούς, οδοντιάτρους, κτηνιάτρους και φαρμακοποιούς) καθώς και στους επαγγελματίες της υγείας, για τα φάρμακα και τα λοιπά ιατροφαρμακευτικά υλικά και προϊόντα που κυκλοφορούν υπό την ευθύνη τους, με σκοπό τη σωστή τους χρησιμοποίηση όπως έχει γίνει αποδεκτή από τον ΕΟΦ, για την προστασία της Δημόσιας Υγείας. Η ανωτέρω κατηγορία εργαζομένων ταξινομείται βάσει του ISCO-08, σε επίπεδο τετραψήφιας ανάλυσης ως εξής: 2269 «Επαγγελματίες του τομέα της υγείας π.δ.κ.α.», ενώ με Υπουργική Απόφαση θα ορισθεί η αμιγής κατηγοριοποίηση του σε αντιστοίχιση με το ΣΤΑΚΟΔ.
#9 Σχόλιο Από Σωματειο Ιατρικών επισκεπτών Νοτιοανατολικής Πελοπονήσου Στις 30 Οκτωβρίου 2022 @ 19:10
Σχετικά με τη Δημόσια Διαβούλευση επί του σχεδίου νόμου: «Δευτεροβάθμια περίθαλψη, ιατρική εκπαίδευση και λοιπές διατάξεις αρμοδιότητας του Υπουργείου Υγείας»
Καθώς ένας από τους Επιδιωκόμενους στόχους της νομοθετικής παρέμβασης, σύμφωνα με την εισαγωγική αναφορά στη Δημόσια Διαβούλευση της Αναπληρώτριας Υπουργού Υγείας κας Ασημίνας Γκάγκα είναι :
ι) η ρύθμιση διαφόρων ζητημάτων που αντιμετωπίζουν οι υπηρεσίες και φορείς αρμοδιότητας του Υπουργείου Υγείας, τα οποία έχουν αντανακλαστικές συνέπειες στην οικονομία και την κοινωνία και χρήζουν νομοθετικής ρύθμισης,
πρέπει:
Να ενταχθεί και η ταξινόμηση του επαγγέλματος των ιατρικών επισκεπτών και η ρύθμιση της ιατροφαρμακευτικής ενημέρωσης στους επαγγελματίες, εργαζόμενους στο χώρο της Δημόσιας και Ιδιωτικής Υγείας, των Νοσοκομείων και των Μονάδων Υγείας συνολικά.
Διεθνώς ο ιατρικός επισκέπτης αποτελεί το συνδετικό κρίκο της εκάστοτε φαρμακευτικής εταιρείας που έρχεται σε επαφή με τους γιατρούς, οδοντίατρους, κτηνίατρους, φαρμακοποιούς, ακτινολόγους, νοσηλευτές, μαίες, νοσηλευτικό ακόμη και διοικητικό προσωπικό.Δηλαδή με όλους τους Επαγγελματίες, εργαζόμενους στο χώρο της Δημόσιας και Ιδιωτικής Υγείας, των Νοσοκομείων και των Μονάδων Υγείας συνολικά.
Σκοπός της εργασίας του Ιατρικού Επισκέπτη είναι η αντικειμενική ενημέρωση κυρίως των Ιατρών (και στη συνέχεια των άλλων Επαγγελματιών της Υγείας) για τα φάρμακα – σκευάσματα που συνταγογραφούν με ευθύνη τους. Ως αποτέλεσμα πρέπει να έχει την ορθή χρήση τους, τη μέγιστη απόδοση και επιτυχία σε σχέση με το όφελος και τη θεραπεία του ασθενούς, της ιατρικής πράξης , της οικονομίας του συστήματος υγείας και την προστασία της δημόσιας υγείας.
Πρότασή μας να γίνει σε πρώτο στάδιο μια τροποποίηση στο άρθρο 1 παράγραφος 1 της υπ’ αριθμ. Α6/10983/84 (ΦΕΚ 37/Β/24.1.1985) απόφασης του Υπουργείου Υγείας και Πρόνοιας ως εξής:1. Ιατρική ενημέρωση (ΙΕ) υπό την έννοια των διατάξεων που ακολουθούν είναι η ασκούμενη από φαρμακευτικές επιχειρήσεις παροχή επιστημονικών πληροφοριών στους υγειονομικούς επιστήμονες (ιατρούς, οδοντιάτρους, κτηνιάτρους και φαρμακοποιούς) καθώς και στους επαγγελματίες της υγείας, για τα φάρμακα και τα λοιπά ιατροφαρμακευτικά υλικά και προϊόντα που κυκλοφορούν υπό την ευθύνη, τους με σκοπό τη σωστή χρησιμοποίηση τους όπως έχει γίνει αποδεκτή από τον ΕΟΦ, για την προστασία της Δημόσιας Υγείας.
1β. Η ανωτέρω παροχή επιστημονικών πληροφοριών και ενημέρωση ασκείται από εξειδικευμένο προσωπικό των φαρμακευτικών επιχειρήσεων που καλείται με τον όρο «Ιατρικός Επισκέπτης». Ως Ιατρικός Επισκέπτης νοείται ο εξειδικευμένος υπάλληλος, επιστημονικός συνεργάτης και σύμβουλος των φαρμακευτικών επιχειρήσεων, στην ιατροφαρμακευτική ενημέρωση, που ως καθήκον του έχει να παρέχει αντικειμενική ιατρική ενημέρωση στους υγειονομικούς επιστήμονες (ιατρούς, οδοντιάτρους, κτηνιάτρους και φαρμακοποιούς) καθώς και στους επαγγελματίες της υγείας, για τα φάρμακα και τα λοιπά ιατροφαρμακευτικά υλικά και προϊόντα που κυκλοφορούν υπό την ευθύνη τους, με σκοπό τη σωστή τους χρησιμοποίηση όπως έχει γίνει αποδεκτή από τον ΕΟΦ, για την προστασία της Δημόσιας Υγείας. Η ανωτέρω κατηγορία εργαζομένων ταξινομείται βάσει του ISCO-08, σε επίπεδο τετραψήφιας ανάλυσης ως εξής: 2269 «Επαγγελματίες του τομέα της υγείας π.δ.κ.α.», ενώ με Υπουργική Απόφαση θα ορισθεί η αμιγής κατηγοριοποίηση του σε αντιστοίχιση με το ΣΤΑΚΟΔ.
#10 Σχόλιο Από Αναστασιος χρονοπουλος Στις 31 Οκτωβρίου 2022 @ 15:45
ΜΕΡΟΣ Α΄ ΣΚΟΠΟΣ – ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ Άρθρο 1 Σκοπός
…δ) η αριθμητική ενίσχυση του ιατρικού προσωπικού του Ε.Σ.Υ., μέσω της προσέλκυσης ιδιωτών ιατρών, ε) η βελτίωση του εργασιακού καθεστώτος των ειδικευμένων ιατρών Ε.Σ.Υ….
Όπως λέει και το γνωστο ανέκδοτο » λέμε και καμιά βλακεία να περνα η ώρα..»
#11 Σχόλιο Από Πανελλήνιος Σύνδεσμος Νεφροπαθών Στις 31 Οκτωβρίου 2022 @ 16:28
O Πανελλήνιος Σύνδεσμος Νεφροπαθών (Π.Σ.Ν), που εκπροσωπεί από την ίδρυσή του το έτος 1975 έως και σήμερα τους νεφροπαθείς τελικού σταδίου (υπό αιμοκάθαρση, περιτοναϊκή κάθαρση και μεταμόσχευση νεφρού)
Ο Π.Σ.Ν έχοντας άμεση γνώση των δισεπίλυτων προβλημάτων που αντιμετωπίζει το ΕΣΥ και τα δημόσια νοσοκομεία από την εποχή της οικονομική κρίσης, τα οποία γιγαντώθηκαν τη διετία της πανδημίας εκφράζει την αντίθεσή του στο υπό διαβούλευση Σχέδιο Νόμου, αφού σημαντικές διατάξεις του προσβλέπουν στη διασύνδεση του, διαχρονικά υποβαθμισμένου δημόσιου τομέα υγείας με τον ιδιωτικό τομέα. Εξάλλου για να γίνει συνεργασία του δημοσίου τομέα υγείας με τον ιδιωτικό τομέα απαραίτητη προϋπόθεση είναι ένα ισχυρό δημόσιο σύστημα υγείας ούτως ώστε ο ιδιωτικός τομέας να συμπληρώνει το δημόσιο τομέα και όχι να τον αντικαθιστά.
Θα πρέπει να επισημάνουμε ότι οι νεφροπαθείς τελικού σταδίου αποτελούν τους πιο συχνούς χρήστες των υπηρεσιών υγείας, και μεγάλο μέρος αυτών βάσει στατιστικών ερευνών και μελετών ανήκουν στις οικονομικά ασθενέστερα τάξεις του πληθυσμού.
#12 Σχόλιο Από Σπυρος Σταυριανος Στις 1 Νοεμβρίου 2022 @ 09:41
Το νομοσχεδιο προσφερει επιλογες κ τουτεστιν κινητρα σε νεους ιατρους κ νοσηλευτες να μπουν στο συστημα!
Αυτο θελουμε πρωτιστως!!
Οπως οι ειδικευομενοι που μπηκαν με το covid κ κρατησαν το συστημα
κ τωρα παρακαλω διορθωστε την ληψη ειδικοτητος!
Μονο ετσι θα μπουν νεοι ιατροι κ θα αναλαβουν το συστημα μετα απο 4-5 χρονια
Προχωρηστε παρακαλω κ τυχον αστοχιες θα διορθωθουν
#13 Σχόλιο Από Ελένη- Χριστίνα Ησαϊα Στις 1 Νοεμβρίου 2022 @ 20:02
Στα πλαίσια της αναδιάρθρωσης του ΕΣΥ θα πρέπει να συμπεριληφθούν διατάξεις που αφορούν την λειτουργία των Ιατρείων Πόνου των νοσοκομείων ως αυτόνομοι ενδονοσοκομειακοί οργανισμοί ώστε να διατηρείται η απρόσκοπη λειτουργία τους σε καθημερινή βάση και όχι αποσπασματικά, καθώς οι ανάγκες του πληθυσμού ξεπερνούν κατά πολύ την δυνατότητα εξυπηρέτησης του με τις υπάρχουσες συνθήκες.
Σε αντίστοιχο πλαίσιο είναι απαραίτητο να ιδρυθούν και να λειτουργήσουν εντός των νοσοκομειακών μονάδων τμήματα Ανακουφιστικής φροντίδας για την παροχή εξειδικευμένης ιατρικής βοήθειας σε αυτές τις ευάλωτες ομάδες που αφορούν τόσο ογκολογικά όσο και μη ογκολογικά περιστατικά με χρόνια και απειλητικά νοσήματα.
Οι ιατροί και νοσηλευτές που θα στελεχώνουν αυτά τα τμήματα θα πρέπει να κατέχουν ειδική εκπαίδευση και εμπειρία επί του αντικειμένου.
Με αυτό τον τρόπο θα αναβαθμιστούν οι ιατρικές υπηρεσίες και θα καλυφθούν οι ανάγκες περίθαλψης μιας μεγάλης μερίδας ασθενών και των οικογενειών τους που ταλαιπωρούνται εντός του συστήματος.
#14 Σχόλιο Από Ανδρέας Συνετός Στις 1 Νοεμβρίου 2022 @ 20:57
Επιτέλους ένα νομοσχέδιο που κινείται πέρα από τα συντεχνιακά όρια των ιατρικών κοινοτήτων με κοινό στόχο τη βελτίωση τόσο του ΕΣΥ αλλά και της ποιότητας παροχής υπηρεσιών υγείας στους πολίτες. Για όλους εμάς που υπηρετούμε το ΕΣΥ είναι προφανές ότι η δυνατότητα να παρέχουμε τις υπηρεσίες μας σε ορισμένους ασθενείς εκτός του νοσοκομείου σε ιδιωτική βάση και χωρίς να επηρεάζεται το έργο μας και οι υποχρεώσεις μας στο δημόσιο σύστημα υγείας, είναι μια ανάγκη που την βλέπουμε καθημερινά και την αναζητούν οι ασθενείς. Δυστυχώς τόσο η κτηριακή υποστήριξη των περισσότερων δημόσιων νοσοκομείων αλλά και ο τρόπος λειτουργίας τους, αναγκάζει πολλούς ασθενείς να αναζητήσουν «ιδιωτικού τύπου παροχή υγείας» από ιατρούς του δημοσίου με αποτέλεσμα την εμφάνιση των γνωστών προβλημάτων του χρηματισμού και της διαφθοράς. Η λειτουργία ενός ιδιωτικού ιατρείου έστω με περιορισμούς, θα λύσει αυτές της παθογένειες, θα αυξήσει την ποιότητα παροχής υγείας, καθώς και τα έσοδα του κράτους από διαφυγόντα κέρδη (φορολογία). Ταυτόχρονα θα ικανοποιήσει το κοινό αίσθημα αδικίας των ιατρών του ΕΣΥ που βλέπουν τους μισθούς τους καθηλωμένους και ψάχνουν τρόπους να ζήσουν τις οικογένειες τους είτε φεύγοντας στο εξωτερικό είτε ασκώντας παράνομα ιδιωτικό ιατρείο.
Δεν υπάρχει κανένας αθέμητος ανταγωνισμός… Οι χρονικοί περιορισμοί πρέπει να είναι σαφείς, όπως σαφές είναι ότι δεν θα διαταράσσονται οι λίστες των επεμβάσεων των δημόσιων νοσοκομείων.
Αντίθετα αθέμητος ανταγωνισμός είναι να χρησιμοποιούν οι ελεύθεροι επαγγελματίες χρήματα των δημόσιων ταμείων για να παρακολουθούν ασθενείς στα ιδιωτικά τους ιατρεία και στα διαγνωστικά τους κέντρα…Αν αποδεχτούμε ένα μεικτό σύστημα υγείας όπου τα ταμεία (ΕΟΠΥΥ) θα καλύπτουν τος επισκέψεις και τις εξετάσεις στα ιδιωτικά κέντρα , τότε αυτό θα πρέπει να γίνεται και από τους ιατρούς του ΕΣΥ με του αναφερόμενους περιορισμούς. Αυτό γίνεται στις περισσότερες χώρες του κόσμου, ακόμα και σε αυτές που για χρόνια ζούσαν υπό σοσιαλιστικά καθεστώτα.
Αθέμητος ανταγωνισμός είναι οι Πανεπιστημιακοί ιατροί ,με τους οποίου μπορεί να μοιραζόμαστε στο νοσοκομείο το ίδιο γραφείο, να φεύγουν το μεσημέρι για να κάνουν ιδιωτικό επάγγελμα…..
Αθέμητος ανταγωνισμός είναι οι στρατιωτικοί ιατροί που κάνουν ειδικότητα και εκπαιδεύονται στα δημόσια νοσοκομεία, να ασκούν ιδιωτικό επάγγελμα και να διαχειρίζονται τους ασθενείς τους όπως αυτοί θέλουν…..
Είναι σχεδόν σίγουρο ότι όταν ο ιατρός του ΕΣΥ που έχει γαλουχηθεί και εκπαιδευτεί μέσα στο δημόσιο σύστημα υγείας, διαπιστώσει ότι έχει οικονομικά αγγίξει τα όρια που το τωρινό σύστημα υγείας του επιτρέπει, τότε θα ψάξει για άλλες λύσεις μια από τις οποίες είναι και η παραίτηση από το σύστημα που ως τώρα υπηρετεί. Το παρών νομοσχέδιο αναιρεί του λόγους μιας τέτοιας φυγής, ενισχύει το ρόλο του ΕΣΥ, και δίνει κίνητρα στους ιατρούς να ενταχθούν σε αυτό ξέροντας ότι μια τέτοια απόφαση είναι προς όφελος τόσου του κοινωνικού συνόλου όσο και των ιδίων.
Ανδρέας Συνετός
Επιμελητής Α Καρδιολογίας
Ιπποκρέτειο ΓΝΑ
#15 Σχόλιο Από Ανδρέας Συνετός Στις 1 Νοεμβρίου 2022 @ 21:00
Επιτέλους ένα νομοσχέδιο που κινείται πέρα από τα συντεχνιακά όρια των ιατρικών κοινοτήτων με κοινό στόχο τη βελτίωση τόσο του ΕΣΥ αλλά και της ποιότητας παροχής υπηρεσιών υγείας στους πολίτες. Για όλους εμάς που υπηρετούμε το ΕΣΥ είναι προφανές ότι η δυνατότητα να παρέχουμε τις υπηρεσίες μας σε ορισμένους ασθενείς εκτός του νοσοκομείου σε ιδιωτική βάση και χωρίς να επηρεάζεται το έργο μας και οι υποχρεώσεις μας στο δημόσιο σύστημα υγείας, είναι μια ανάγκη που την βλέπουμε καθημερινά και την αναζητούν οι ασθενείς. Δυστυχώς τόσο η κτιριακή υποστήριξη των περισσότερων δημόσιων νοσοκομείων αλλά και ο τρόπος λειτουργίας τους, αναγκάζει πολλούς ασθενείς να αναζητήσουν «ιδιωτικού τύπου παροχή υγείας» από ιατρούς του δημοσίου με αποτέλεσμα την εμφάνιση των γνωστών προβλημάτων του χρηματισμού και της διαφθοράς. Η λειτουργία ενός ιδιωτικού ιατρείου έστω με περιορισμούς, θα λύσει αυτές της παθογένειες, θα αυξήσει την ποιότητα παροχής υγείας, καθώς και τα έσοδα του κράτους από διαφυγόντα κέρδη (φορολογία). Ταυτόχρονα θα ικανοποιήσει το κοινό αίσθημα αδικίας των ιατρών του ΕΣΥ που βλέπουν τους μισθούς τους καθηλωμένους και ψάχνουν τρόπους να ζήσουν τις οικογένειες τους είτε φεύγοντας στο εξωτερικό είτε ασκώντας παράνομα ιδιωτικό ιατρείο.
Δεν υπάρχει κανένας αθέμιτος ανταγωνισμός… Οι χρονικοί περιορισμοί πρέπει να είναι σαφείς, όπως σαφές είναι ότι δεν θα διαταράσσονται οι λίστες των επεμβάσεων των δημόσιων νοσοκομείων.
Αντίθετα αθέμιτος ανταγωνισμός είναι να χρησιμοποιούν οι ελεύθεροι επαγγελματίες χρήματα των δημόσιων ταμείων για να παρακολουθούν ασθενείς στα ιδιωτικά τους ιατρεία και στα διαγνωστικά τους κέντρα…Αν αποδεχτούμε ένα μεικτό σύστημα υγείας όπου τα ταμεία (ΕΟΠΥΥ) θα καλύπτουν τος επισκέψεις και τις εξετάσεις στα ιδιωτικά κέντρα , τότε αυτό θα πρέπει να γίνεται και από τους ιατρούς του ΕΣΥ με του αναφερόμενους περιορισμούς. Αυτό γίνεται στις περισσότερες χώρες του κόσμου, ακόμα και σε αυτές που για χρόνια ζούσαν υπό σοσιαλιστικά καθεστώτα.
Αθέμιτος ανταγωνισμός είναι οι Πανεπιστημιακοί ιατροί ,με τους οποίου μπορεί να μοιραζόμαστε στο νοσοκομείο το ίδιο γραφείο, να φεύγουν το μεσημέρι για να κάνουν ιδιωτικό επάγγελμα…..
Αθέμιτος ανταγωνισμός είναι οι στρατιωτικοί ιατροί που κάνουν ειδικότητα και εκπαιδεύονται στα δημόσια νοσοκομεία, να ασκούν ιδιωτικό επάγγελμα και να διαχειρίζονται τους ασθενείς τους όπως αυτοί θέλουν…..
Είναι σχεδόν σίγουρο ότι όταν ο ιατρός του ΕΣΥ που έχει γαλουχηθεί και εκπαιδευτεί μέσα στο δημόσιο σύστημα υγείας, διαπιστώσει ότι έχει οικονομικά αγγίξει τα όρια που το τωρινό σύστημα υγείας του επιτρέπει, τότε θα ψάξει για άλλες λύσεις μια από τις οποίες είναι και η παραίτηση από το σύστημα που ως τώρα υπηρετεί. Το παρών νομοσχέδιο αναιρεί του λόγους μιας τέτοιας φυγής, ενισχύει το ρόλο του ΕΣΥ, και δίνει κίνητρα στους ιατρούς να ενταχθούν σε αυτό ξέροντας ότι μια τέτοια απόφαση είναι προς όφελος τόσου του κοινωνικού συνόλου όσο και των ιδίων.
Ανδρέας Συνετός
Επιμελητής Α Καρδιολογίας
Ιπποκρέτειο ΓΝΑ
#16 Σχόλιο Από Ανδρέας Συνετός Στις 1 Νοεμβρίου 2022 @ 21:04
Επιτέλους ένα νομοσχέδιο που κινείται πέρα από τα συντεχνιακά όρια των ιατρικών κοινοτήτων με κοινό στόχο τη βελτίωση τόσο του ΕΣΥ αλλά και της ποιότητας παροχής υπηρεσιών υγείας στους πολίτες. Για όλους εμάς που υπηρετούμε το ΕΣΥ είναι προφανές ότι η δυνατότητα να παρέχουμε τις υπηρεσίες μας σε ορισμένους ασθενείς εκτός του νοσοκομείου σε ιδιωτική βάση και χωρίς να επηρεάζεται το έργο μας και οι υποχρεώσεις μας στο δημόσιο σύστημα υγείας, είναι μια ανάγκη που την βλέπουμε καθημερινά και την αναζητούν οι ασθενείς. Δυστυχώς τόσο η κτιριακή υποστήριξη των περισσότερων δημόσιων νοσοκομείων αλλά και ο τρόπος λειτουργίας τους, αναγκάζει πολλούς ασθενείς να αναζητήσουν «ιδιωτικού τύπου παροχή υγείας» από ιατρούς του δημοσίου με αποτέλεσμα την εμφάνιση των γνωστών προβλημάτων του χρηματισμού και της διαφθοράς. Η λειτουργία ενός ιδιωτικού ιατρείου έστω με περιορισμούς, θα λύσει αυτές της παθογένειες, θα αυξήσει την ποιότητα παροχής υγείας, καθώς και τα έσοδα του κράτους από διαφυγόντα κέρδη (φορολογία). Ταυτόχρονα θα ικανοποιήσει το κοινό αίσθημα αδικίας των ιατρών του ΕΣΥ που βλέπουν τους μισθούς τους καθηλωμένους και ψάχνουν τρόπους να ζήσουν τις οικογένειες τους είτε φεύγοντας στο εξωτερικό είτε ασκώντας παράνομα ιδιωτικό ιατρείο.
Δεν υπάρχει κανένας αθέμιτος ανταγωνισμός… Οι χρονικοί περιορισμοί πρέπει να είναι σαφείς, όπως σαφές είναι ότι δεν θα διαταράσσονται οι λίστες των επεμβάσεων των δημόσιων νοσοκομείων.
Αντίθετα αθέμιτος ανταγωνισμός είναι να χρησιμοποιούν οι ελεύθεροι επαγγελματίες χρήματα των δημόσιων ταμείων για να παρακολουθούν ασθενείς στα ιδιωτικά τους ιατρεία και στα διαγνωστικά τους κέντρα…Αν αποδεχτούμε ένα μεικτό σύστημα υγείας όπου τα ταμεία (ΕΟΠΥΥ) θα καλύπτουν τος επισκέψεις και τις εξετάσεις στα ιδιωτικά κέντρα , τότε αυτό θα πρέπει να γίνεται και από τους ιατρούς του ΕΣΥ με του αναφερόμενους περιορισμούς. Αυτό γίνεται στις περισσότερες χώρες του κόσμου, ακόμα και σε αυτές που για χρόνια ζούσαν υπό σοσιαλιστικά καθεστώτα.
Αθέμιτος ανταγωνισμός είναι οι Πανεπιστημιακοί ιατροί ,με τους οποίου μπορεί να μοιραζόμαστε στο νοσοκομείο το ίδιο γραφείο, να φεύγουν το μεσημέρι για να κάνουν ιδιωτικό επάγγελμα…..
Αθέμιτος ανταγωνισμός είναι οι στρατιωτικοί ιατροί που κάνουν ειδικότητα και εκπαιδεύονται στα δημόσια νοσοκομεία, να ασκούν ιδιωτικό επάγγελμα και να διαχειρίζονται τους ασθενείς τους όπως αυτοί θέλουν…..
Είναι σχεδόν σίγουρο ότι όταν ο ιατρός του ΕΣΥ που έχει γαλουχηθεί και εκπαιδευτεί μέσα στο δημόσιο σύστημα υγείας, διαπιστώσει ότι έχει οικονομικά αγγίξει τα όρια που το τωρινό σύστημα υγείας του επιτρέπει, τότε θα ψάξει για άλλες λύσεις μια από τις οποίες είναι και η παραίτηση από το σύστημα που ως τώρα υπηρετεί. Το παρών νομοσχέδιο αναιρεί του λόγους μιας τέτοιας φυγής, ενισχύει το ρόλο του ΕΣΥ, και δίνει κίνητρα στους ιατρούς να ενταχθούν σε αυτό ξέροντας ότι μια τέτοια απόφαση είναι προς όφελος τόσου του κοινωνικού συνόλου όσο και των ιδίων.
Ανδρέας Συνετός
Επιμελητής Α Καρδιολογίας
Ιπποκρατειο ΓΝΑ
#17 Σχόλιο Από Ελένη- Χριστίνα Ησαϊα Στις 2 Νοεμβρίου 2022 @ 10:26
Για την ενίσχυση του κλάδου της Αναισθησιολογίας θα πρέπει να δοθούν επιπλέον οικονομικά κίνητρα , αύξηση μισθών ,απαλλαγή εφημεριών από την φορολόγηση, συμμόρφωση με τον Ευρωπαϊκό νόμο για 48ωρη εργασία την εβδομάδα, αυστηρά 8ωρες ή 12ωρες εφημερίες, ένταξη σε βαρέα και ανθυγιεινά , συνταξιοδότηση νωρίτερα των 67 ετών.
Άλλωστε αντικειμενικά να το εξετάσουμε η Αναισθησιολογία είναι μια ιδιαιτέρως απαιτητική και μάχιμη ειδικότητα που μετά από κάποια ηλικία η συμμετοχή σε 24ωρες εφημερίες είναι οργανικά ανέφικτη με κινδύνους για τον ιατρό αλλά και τον ίδιο τον ασθενή.
Αλλαγή των παλαιωμένων οργανογραμμάτων των νοσοκομείων και αριθμητική εναρμόνιση των θέσεων των Αναισθησιολόγων σύμφωνα με τα διεθνή αναισθησιολογικά πρωτόκολλα για την ασφάλεια των ασθενών. Επίσης αντιστοίχιση του αριθμού των βοηθών αναισθησιολόγων στις απαιτήσεις των αιθουσών αλλά και των εφημεριών που καλείται να καλύψει ένα τμήμα. Η εφημέρευση χωρίς βοηθό αναισθησιολόγου είναι επικίνδυνη και εκτός νομικού πλαισίου.
#18 Σχόλιο Από Αχιλλέας Κούμπος Στις 2 Νοεμβρίου 2022 @ 12:11
κίνητρα προσέλκυσης ιατρών στο ΕΣΥ:
1. Εξασφάλιση ωραρίου εργασίας ως 48 ώρες εβδομαδιαίως (οι 48 ώρες να προκύπτουν από το άθροισμα εφημερίων και πρωινού ωραρίου, όπως ισχύει στην Ε.Ε)
2. Αναγνώριση προϋπηρεσίας από Ελεύθερο Επάγγελμα
3. Ενεργός συμμετοχή των ακριτικών Δήμων στην πρόσληψη ή μετακίνηση των ιατρών (παροχή δωρεάν στέγασης και μεταφοράς στις μεγάλες πόλεις, μηνιαία πάγια αποζημίωση)
με εκτίμηση
Αχιλλέας Κούμπος
Αναισθησιολόγος – Εντατικολόγος
#19 Σχόλιο Από Δημήτριος Χρυσικάκος Στις 2 Νοεμβρίου 2022 @ 13:13
Καταλύεται η ισότητα των πολιτών σύμφωνα με το Σύνταγμα. Αντίστοιχα, θα πρέπει να επιτραπεί και στους πιλότους της Πολεμικής Αεροπορίας, τα απογεύματα να πετάνε με την ιδιωτικές εταιρείες, τους κυβερνήτες πολεμικών πλοίων να κυβερνούν πλοία γραμμής ιδιωτικού τομέα κλπ κλπ. Επαγωγικά, σε όλο το προσωπικό του Δημοσίου θα πρέπει να επιτραπεί η άσκηση του επάγγελματός τους πέραν της υποχρέωσής του στο Δημόσιο. Κάτι που ήδη συμβαίνει καταχρηστικά με τους γιατρούς των Ενόπλων Δυνάμεων και την υποβάθμιση των Στρατιωτικών Νοσοκομείων.
#20 Σχόλιο Από Αλικη Κατωνη Στις 2 Νοεμβρίου 2022 @ 20:09
1. Ανθρωποκεντρικά νοσοκομεία.
2. Φιλικά προς τις μητέρες και τα βρέφη μαιευτήρια.
3. Επιμόρφωση και δια βίου μάθηση για όλα τα επαγγέλματα υγείας καθώς έχουμε μείνει χρόνια πίσω.
4. Κίνητρα και αξιοπρεπείς αμοιβές για όλα τα επαγγέλματα υγείας για πιο υγιείς πολίτες και λιγότερη ταλαιπωρία στις δομές υγείας.
5. Κοινές γραμμές, όχι πολλών ταχυτήτων υπηρεσίες.
Ειδικότερα για Μητέρες-Βρέφη:
1. Κέντρα τοκετού, αυτόνομα, όπου οι γυναίκες μπορούν να γεννήσουν φυσιολογικά χωρίς παρεμβασεις και με συνεχόμενη μαιευτική υποστήριξη σύμφωνα με τα διεθνή πετυχημένα πρότυπα και όχι με ασαφείς ρυθμίσεις.
2. Η Πολιτεία να ενισχύσει / στηρίξει την σχέση της γυναίκας με τη μαία, οι μαιες είναι οι επαγγελματίες υγείας που έχουν το επιστημονικό υπόβαθρο για να παρέχουν την υποστήριξη φυσικού τοκετού, επιτυχούς θηλασμού, καλής λοχείας.
3. Να επιστρέψει η δύναμη του τοκετού στο γυναικείο σώμα. Η γέννα είναι η φυσική διαδικασία του σώματος. Να προστατεύονται μητέρα & βρέφος από μη αναγκαίες ή/και κακοποιητικές ιατρικές παρεμβάσεις χωρίς τη συναίνεση τους, προστασία από τη μαιευτική βία που προέρχεται από την ιατρικοποίηση της φυσικής διαδικασίας του τοκετού. Διασφάλιση των δικαιωμάτων μας στον τοκετό (π.χ. επίσημο πλάνο τοκετού), για μια γέννα με σεβασμό ακόμα και στην επείγουσα καισαρική τομή
4. Να προστατεύονται τα δικαιώματα των επίτοκων και των νεογνών. Δημιουργία φιλικού περιβάλλοντος για να έρθουν στη ζωή τα βρέφη ακόμα και στα νοσοκομεία. Να επιτρέπεται/προάγεται άμεσα η επαφή δέρμα με δέρμα, ο θηλασμος και οποιαδήποτε αναγκαία πράξη που προάγει την διαχρονική ψυχοσωματική υγεία και την υγιή προσκόλληση για όλα τα νεογνά, ακόμα κι αυτά που βρίσκονται η σε θερμοκοιτίδα, σύμφωνα με τις επιστημονικές έρευνες και πρακτικές που εφαρμόζονται διεθνώς.
5. Δωρεάν Μαθήματα-Σεμινάρια για εγκυμοσύνη-λοχεία-θηλασμό και παρότρυνση σε νέες μητέρες να τα παρακολουθήσουν για πιο υγιή βρέφη και παιδιά.
#21 Σχόλιο Από Aliki Katoni Στις 2 Νοεμβρίου 2022 @ 20:15
1. Ανθρωποκεντρικά νοσοκομεία.
2. Φιλικά προς τις μητέρες και τα βρέφη μαιευτήρια.
3. Επιμόρφωση και δια βίου μάθηση για όλα τα επαγγέλματα υγείας καθώς έχουμε μείνει χρόνια πίσω.
4. Κίνητρα και αξιοπρεπείς αμοιβές για όλα τα επαγγέλματα υγείας για πιο υγιείς πολίτες και λιγότερη ταλαιπωρία στις δομές υγείας.
5. Κοινές γραμμές, όχι πολλών ταχυτήτων υπηρεσίες.
Ειδικότερα για Μητέρες-Βρέφη:
1. Κέντρα τοκετού, αυτόνομα, όπου οι γυναίκες μπορούν να γεννήσουν φυσιολογικά χωρίς παρεμβασεις και με συνεχόμενη μαιευτική υποστήριξη σύμφωνα με τα διεθνή πετυχημένα πρότυπα και όχι με ασαφείς ρυθμίσεις.
2. Η Πολιτεία να ενισχύσει / στηρίξει την σχέση της γυναίκας με τη μαία, οι μαιες είναι οι επαγγελματίες υγείας που έχουν το επιστημονικό υπόβαθρο για να παρέχουν την υποστήριξη φυσικού τοκετού, επιτυχούς θηλασμού, καλής λοχείας.
3. Να επιστρέψει η δύναμη του τοκετού στο γυναικείο σώμα. Η γέννα είναι η φυσική διαδικασία του σώματος. Να προστατεύονται μητέρα & βρέφος από μη αναγκαίες ή/και κακοποιητικές ιατρικές παρεμβάσεις χωρίς τη συναίνεση τους, προστασία από τη μαιευτική βία που προέρχεται από την ιατρικοποίηση της φυσικής διαδικασίας του τοκετού. Διασφάλιση των δικαιωμάτων μας στον τοκετό (π.χ. επίσημο πλάνο τοκετού), για μια γέννα με σεβασμό ακόμα και στην επείγουσα καισαρική τομή
4. Να προστατεύονται τα δικαιώματα των επίτοκων και των νεογνών. Δημιουργία φιλικού περιβάλλοντος για να έρθουν στη ζωή τα βρέφη ακόμα και στα νοσοκομεία. Να επιτρέπεται/προάγεται άμεσα η επαφή δέρμα με δέρμα, ο θηλασμος και οποιαδήποτε αναγκαία πράξη που προάγει την διαχρονική ψυχοσωματική υγεία και την υγιή προσκόλληση για όλα τα νεογνά, ακόμα κι αυτά που βρίσκονται η σε θερμοκοιτίδα, σύμφωνα με τις επιστημονικές έρευνες και πρακτικές που εφαρμόζονται διεθνώς.
5.Δωρεάν Μαθήματα-Σεμινάρια για εγκυμοσύνη-τοκετό-λοχεία-θηλασμό σε νέες μητέρες για πιο υγιή βρέφη.
#22 Σχόλιο Από Ιωάννα Μαρή, Πρόεδρος της «Ελληνικής Εταιρείας Προγεννητικής Αγωγής» Στις 2 Νοεμβρίου 2022 @ 23:47
Σκοπός των Κέντρων Υγείας: Να προστεθεί: η βέλτιστη ανάπτυξη της φυσικής και ψυχικής Υγείας του εμβρύου και του νεογνού με την φυσική και ψυχική προετοιμασία του ζεύγους και της εγκύου για την εγκυμοσύνη, τον τοκετό και τον θηλασμό.
Αντικείμενο των Κέντρων Υγείας:
Να προστεθεί: Δωρεάν Μαθήματα-Σεμινάρια προς ζευγάρια, εγκύους και επαγγελματίες της Υγείας για την την φυσική και ψυχική προετοιμασία της εγκυμοσύνης-τοκετού-λοχείας-θηλασμού για υγιείς γονείς και υγιή βρέφη, με γερά θεμέλια υγείας.
#23 Σχόλιο Από Χρήστος Βενέτης Στις 3 Νοεμβρίου 2022 @ 11:43
θέσεις Ιατρικής Αναγέννησης για την Υγεία
1. Οι γιατροί του Δημοσίου (ΕΣΥ και πανεπιστημιακοί) να είναι πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης με δυνατότητα απογευματινού ιατρείου στο Νοσοσκομείο. Να λαμβάνουν το 80% του ποσού που πληρώνει ο ασθενής στο απογευματινό ιατρείο και να είναι αυτοτελώς φορολογούμενο.
2. Οι αμοιβές των γιατρών του ΕΣΥ να συνδεθούν με τους μισθούς των δικαστών και των Πανεπιστημιακών με το μισθό του Προέδρου του Αρείου Πάγου, με τη λογική της προστασίας τους από τη διαφθορά.
3. Να προβλέπεται αμοιβή αυτοτελώς φορολογούμενη αναλόγως της συμμετοχής στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα των ειδικευομένων (και στα εκπαιδευτικά χειρουργεία ή επεμβατικές πράξεις ανάλογα με τη βαρύτητα και τη σοβαρότητα) και των φοιτητών.
4.Οι Πανεπιστημιακοί πρωτίστως και οι γιατροί του ΕΣΥ να είναι υπεύθυνοι για τις μετεκπαιδεύσεις και την εμπέδωση των νέων τεχνολογιών και τεχνικών στην εξάσκηση της Ιατρικής με αμειβόμενα και αυτοτελώς φορολογούμενα οργανωμένα προγράμματα εκπαίδευσης.
5.Χρειάζεται σύγχρονος και πλήρης εξοπλισμός των Νοσοσκομείων που ένα μέρος του κόστους κτήσης θα αποσβένεται από την εκπαίδευση των γιατρών (ιδιωτών και δημοσίων ίσως και του εξωτερικού) στην τεχνολογία τους, πχ. Ρομποτική χειρουργική.
6.Οι εφημερίες να είναι αυτοτελώς φορολογούμενες και το ωράριο των γιατρών να έναι max 8ωρο την ημέρα και 40ωρο την εβδομάδα σύμφωνα και με την ευρωπαϊκή νομοθεσία. Να μην υπάρχουν οφειλόμενες ημέρες ανάπαυσης (ρεπό) πέραν του 15ημέρου. Με στόχο την κατάργηση των εφημεριών δημιουργία και απογευματινής ή και βραδυνής βάρδιας γιατρών ειδικά στα μεγάλα Νοσοσκομεία του κέντρου που πλεονάζει το ιατρικό προσωπικό στο πρωινό ωράριο. Κάλυψη των κενών θέσεων κυρίως με νέους γιατρούς αμέσως μετά το πέρας της ειδικότητας σε Νοσοκομεία της περιφέρειας και της νησιωτικής Ελλάδας (ίσως υποχρεωτική η διετής εμπέδωση εμπειρίας).
7.Με στόχο την ποιοτική αναβάθμιση της στελέχωσης των Νοσοσκομείων, δημιουργία logbook για όλους τους γιατρούς (και ιδιώτες) με συγκεκριμένες παραμέτρους(πχ. αριθμός χειρουργείων, ποικιλία χειρουγείων, εγχειρητικών μεθόδων, κόστος, ημέρες νοσηλείας ανά πάθηση,αριθμός νοσηλειών, αριθμός ασθενών στο ιατρείο κλπ.), για κάθε γιατρό, ώστε η κρίση του στην τακτική αξιολόγιση να είναι βασισμένη όχι κυρίως και αποφασιστικά στην προϋπηρεσία και μόνο αλλά και στην ποιότητα αυτής. Οι επιστημονικές ερευνητικές εργασίες να είναι κύριο προσόν μόνο για ακαδημαϊκή σταδιοδρομία.
8.Μετά από τρία χρόνια άσκησης της ειδικότητας προαγωγή στο βαθμό του Επιμελητή Α με δυνατότητα εξάσκησης όλου του εύρους της ειδικότητας. Ανά τρία χρόνια αξιολόγηση με βάση το έργο της κλινικής του Συντονιστή Διευθυντή, αποφεύγοντας έτσι το τραγικό λάθος της άτυπης ιδιοκτησιακής συμπεριφοράς ορισμένων διευθυντών κλινικών του Δημοσίου.
9. Οι νέες προσλήψεις των γιατρών να είναι με συμβόλαια 5ετούς διάρκειας, καθότι στην πράξη η μονιμότητα δυστυχώς υπήρξε σε αρκετές περιπτώσεις αιτία στασιμότητας και ίσως αδιαφορίας. Μονιμοποίηση μετά από τέσσερις 5ετείς θητείες επιτυχούς αξιολόγησης(όπως αναλύθηκε ανωτέρω). Αν προσληφθεί ειδικός γιατρός με 5ετή προϋπηρεσία στον ιδιωτικό τομέα αυτόματα να προάγεται στο βαθμό του Διευθυντή. Τα Συμβούλια κρίσης να απαρτίζονται από το συντονιστή Διευθυντή και έναν ακόμα διευθυντή ή επιμελητή Α της ενδιαφερόμενης κλινικής, το Διευθυντή ιατρικής υπηρεσίας,τον Πρόεδρο του Νοσοκομείου και τον καθηγητή της αντίστοιχης ειδικότητας του Πανεπιστημιακού Νοσοσκομείου της ΥΠΕ.
10. Επικαιροποίηση ανά 5ετία του οργανισμού λειτουργίας των Νοσοκομείων και των θέσεων γιατρών, νοσηλευτικού και βοηθητικού προσωπικού που προβλέπονται.
11.Για τους ειδικευομένους πρέπει να υπάρχει οργανωμένο πρόγραμμα εκπαίδευσης σύμφωνα με τα Ευρωπαϊκά πρότυπα με θεωρητικά μαθήματα και υποχρεωτικές πράξεις που θα καταγράφονται σε logbook και εκπαίδευση στη σύγχρονη τεχνολογία ώστε να μην υπάρχει το λεγόμενο brain drain και ίσως να προσελκύσουμε εμείς και ειδικευομένους άλλων χωρών.
12.Οι θέσεις των ειδικευομένων καθώς και το διάστημα άσκησής τους ανά κλινική, να προσδιορίζονται με βάση το έργο της κλινικής και τις δυνατότητες εκπαίδευσής τους και να επικαιροποιούνται ανά 5ετία
13.Οι ιδιώτες γιατροί να τηρούν και αυτοί logbook για τυχόν διεκδίκηση θέσεων στο Δημόσιο ή στο Πανεπιστήμιο και να υποχρεούνται σε ανά 5ετία μετεκπαίδευση στο Πανεπιστήμιο της περιφέρειάς τους σε θέματα της ειδικότητάς τους(κυρίως νέες τεχνολογίες ή νέες μεθόδους θεραπείας) με δαπάνη που θα καθορίζεται από το Πανεπιστήμιο και κατά 80% θα πηγαίνει στους εκπαιδευτές.
14. Πρόσβαση όλων των γιατρών ισότιμα στη συνταγογράφηση ανάλογα με την ειδικότητα και στην παραγγελία εργαστηριακών εξετάσεων και στη χορήγηση αδειών.
15. Κατάργηση του claw back και καθορισμός αριθμού και είδους εργαστηριακών εξετάσεων ανά πάθηση. Ηλεκτρονικός κόφτης εξετάσεων ώστε ο εργαστηριακός γιατρός να μην εκτελεί πράξεις για τις οποίες δεν θα αμειφθεί.
16.Επαναπροσδιορισμός των ποσών αποζημίωσης των ιατρικών πράξεων και εργαστηριακών εξετάσεων καθώς και νοσηλείων σύμφωνα με την πραγματικότητα του 2022 και ανά έτος επικαιροποίησή τους.
17. Η φορολόγηση των ιδιωτών ιατρών να γίνεται με μια φορολογική κλίμακα ( τη χαμηλότερη) σε όλο το εύρος του εισοδήματος από την άσκηση της ιατρικής, λαμβάνοντας υπόψιν έτσι την μη ύπαρξη μόνιμου εισοδήματος, τους κινδύνους του ελεύθερου επαγγέλματος και την ηλικιακή φθορά και κόπωση! Επίσης να υπάρχει πλήρης φοροαπαλλαγή στις δαπάνες μετεκπαίδευσης ή εξειδίκευσης.
18. Οι αμοιβές από παρεχόμενη ιατρική πράξη να προσαυξάνονται κατά 5% ανά μήνα καθυστέρησης από την έκδοση του
ανάλογου παραστατικού είτε αφορούν το Δημόσιο είτε ιδιώτες .
19. Η αστική ευθύνη των ιδιωτών ιατρών να μην ξεπερνά το 50πλάσιο της αιτηθείσας αμοιβής για τη συγκεκριμένη πράξη για δε τους ιατρούς του δημόσιου και τους πανεπιστημιακούς να βαρύνει το οικείο ίδρυμα. Έτσι θα αποφεύγονται άδικες και ληστρικές πράξεις εναντίον των γιατρών από ευκαιριακούς κερδοσκόπους.
20. Χρήση της τεχνολογίας για τηλεϊατρική σε απομακρυσμένες περιοχές, με υπεύθυνους επιβλέποντες έμπειρους πανεπιστημιακούς της οικείας ΥΠΕ που θα αμοίβονται κατά πράξη .
21. Ο φυσικός τοκετός δηλαδή χωρίς καμμία φαρμακευτική παρέμβαση να γίνεται αποκλειστικά σε οργανωμένες και αδειοδοτημένες κλινικές . Ο τοκετός στο σπίτι κρύβει κινδύνους και επείγουσες μη αντιστρέψιμες ίσως καταστάσεις ! Δεν πρέπει να αντιγράφουμε χωρίς κρίση πρακτικές άλλων χωρών. Το σπίτι θα έχει τη δυνατότητα εισόδου φορείου; Θα πληροί κανόνες ασηψίας ; Σε πόση ώρα θα υπάρχει πρόσβαση σε οργανωμένο μαιευτήριο ; Θα υπάρχει δυνατότητα άμεσης μετάγγισης και από ποιόν; Θα υπάρχει δυνατότητα αερισμού του νεογνού;
Η μείωση των ποσοστών καισαρικών που πρέπει να είναι στόχος θα επιτευχθεί με καλύτερη εκπαίδευση και τήρηση logbook ώστε να προκύπτουν για κάθε ιδιώτη και για κάθε δημόσια ή Πανεπιστημιακή κλινική τα ετήσια ποσοστά τους.
Θεωρώντας ότι η επανάληψη αποτυχημένων συστημάτων θα έχει την ίδια τύχη και θα δημιουργήσει πολλαπλάσια προβλήματα καθότι ο χρόνος περνά και οι ανάγκες αυξάνονται ελπίζουμε οι προτάσεις μας να εισακουστούν.
Με τιμή
Ιατρική Αναγέννηση
#24 Σχόλιο Από Ο.Ε.Ν.Γ.Ε Στις 3 Νοεμβρίου 2022 @ 11:52
Ο.Ε.Ν.Γ.Ε. Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας
O.E.N.G.E. Federation of Hospital Doctors of Greece
Αθήνα 3 Νοεμβρίου 2022
Α.Π:12591
Η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας και οι Ενώσεις μέλη της, που εκπροσωπούν χιλιάδες νοσοκομειακούς γιατρούς (στις πρόσφατες αρχαιρεσίες για την ανάδειξη νέων οργάνων συμμετείχαν 10.000 γιατροί του δημόσιου συστήματος υγείας) έχουν ήδη τοποθετηθεί αρνητικά για τις προτεινόμενες ρυθμίσεις του νομοσχεδίου.
Πιο συγκεκριμένα θεωρούμε ότι η κυβέρνηση της Ν.Δ. αξιοποιώντας οξυμμένα υπαρκτά προβλήματα του δημόσιου συστήματος υγείας, κάνει ένα «ποιοτικό» βήμα επί το αρνητικότερο στην κατεύθυνση ενίσχυσης της εμπορευματικής λειτουργίας των δημόσιων νοσοκομείων σε βάρος τόσο των ασθενών όσο και των υγειονομικών. Οι αλλαγές που προτείνονται είναι φυσική συνέχεια αυτών που έχουν προωθήσει όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις: απογευματινά ιατρεία, απογευματινά χειρουργεία, διεύρυνση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων που τείνουν να γίνουν κυρίαρχες, με αποτέλεσμα τη συνεχιζόμενη υποβάθμιση και συρρίκνωση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας, τη μετατροπή της υγείας σε ένα όλο και πιο δυσπρόσιτο και ακριβό εμπόρευμα, σε προνόμιο για λίγους, ταυτόχρονα με τη γιγάντωση του ιδιωτικού τομέα υγείας.
Στόχος η ακόμα μεγαλύτερη συμπίεση του «κόστους» λειτουργίας των δημόσιων νοσοκομείων για να μπορούν να ανταποκριθούν στις μειωμένες κρατικές δαπάνες και η αύξηση των εσόδων τους από την πώληση των υπηρεσιών τους στους ασθενείς πελάτες για να είναι «βιώσιμα».
Στον πυρήνα του νομοσχεδίου βρίσκεται η κατάργηση της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης των γιατρών του ΕΣΥ και η δυνατότητα των ιδιωτών γιατρών να εργάζονται στο δημόσιο σύστημα υγείας.
Πιο συγκεκριμένα οι θέσεις μας για τα επίμαχα άρθρα:
Άρθρο 7: Προκήρυξη θέσεων ιατρών κλάδου Εθνικού Συστήματος Υγείας με καθεστώς μερικής απασχόλησης – Προσθήκη περ. γ) στην παρ. 1 άρθρου 11 ν. 2889/2001
Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι προκηρύσσονται θέσεις και οι γιατροί δεν τις επιλέγουν για αυτό και προτείνει ως λύση στις «άγονες και προβληματικές» περιοχές την προκήρυξη θέσεων μερικής απασχόλησης. Δεν απαντάει φυσικά στο ερώτημα γιατί δεν εκδηλώνεται ενδιαφέρον για αυτές τις θέσεις, γιατί το ΕΣΥ αποτελεί την τελευταία επιλογή ενός γιατρού; Ευθύνονται ή όχι τόσο η σημερινή όσο και οι προηγούμενες κυβερνήσεις για τις άθλιες εργασιακές συνθήκες, την εντατικοποίηση, τους καθηλωμένους μισθούς; Αυτά είναι τα «αντικίνητρα», αυτοί άλλωστε είναι και οι λόγοι που γιατροί που διορίζονται οδηγούνται σε παραίτηση. Αντί η κυβέρνηση να πάρει μέτρα ουσιαστικής βελτίωσης της κατάστασης (ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς, προκήρυξη του συνόλου των κενών οργανικών θέσεων ώστε να εξασφαλίζονται αξιοπρεπείς εργασιακές συνθήκες κ.λπ.) εναποθέτει τη λύση στους ιδιώτες γιατρούς για την κάλυψη κάποιων κενών, κάποιες ώρες τη μέρα, κάποιες μέρες την εβδομάδα. Part time γιατροί για part time κάλυψη των αναγκών των ασθενών.
Τελικά η κάλυψη των κενών ανατίθεται στους ιδιώτες γιατρούς, αν και εφόσον το επιλέξουν με κριτήριο την ενίσχυση του εισοδήματός τους; Αν δεν το επιλέξουν όπως άλλωστε έγινε την περίοδο της πανδημίας, που η κυβέρνηση αναγκάστηκε τελικά να τους επιστρατεύσει, τι θα συμβεί;
Ας υποθέσουμε ότι κάποιος ιδιώτης προσληφθεί με μερική απασχόληση. Πώς εξασφαλίζεται η παροχή των αναγκαίων υπηρεσιών δευτεροβάθμιας περίθαλψης (διάγνωση, νοσηλεία, θεραπεία) στον πληθυσμό π.χ. ενός νησιού, με δεδομένες τις τραγικές ελλείψεις σε υποδομές, εξοπλισμό, άλλες αναγκαίες ειδικότητες για την ολοκληρωμένη, ολόπλευρη αντιμετώπιση των ασθενών;
Πως εξασφαλίζεται η διεπιστημονική συνεργασία, η λειτουργία της ομάδας, ειδικά στις σημερινές συνθήκες που η αλματώδης ανάπτυξη της ιατρικής και η συνεχώς αυξανόμενη παραγωγή νέας γνώσης, είναι καθοριστικός παράγοντας για τη μείωση των ιατρικών λαθών, της νοσηρότητας και της θνητότητας. Η συνέχεια στην παρακολούθηση των ασθενών με γιατρούς «επισκέπτες» και τον νου τους και στο ιδιωτικό τους ιατρείο;
Άρθρο 10 Απασχόληση στον ιδιωτικό τομέα των ιατρών Εθνικού Συστήματος Υγείας και των ιατρών μελών Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού και Εργαστηριακού Διδακτικού Προσωπικού των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων – Τροποποίηση περ. α’ παρ. 1 και αντικατάσταση παρ. 4 άρθρου 11 ν. 2889/2001
Η προϋπόθεση της συμμετοχής των γιατρών στην “ολοήμερη” λειτουργία του Δημόσιου Νοσοκομείου για να ασκήσουν ιδιωτικό έργο σημαίνει συμμετοχή τους στα ιδιωτικά απογευματινά χειρουργεία και ιατρεία των δημόσιων νοσοκομείων που πληρώνονται από τους ασθενείς. Όσοι από αυτούς έχουν την οικονομική δυνατότητα, οδηγούνται στα ιδιωτικά απογευματινά χειρουργεία και ιατρεία του ΕΣΥ, στο ιδιωτικό πάρεργο και στα μεγαθήρια του ιδιωτικού τομέα λόγω των τραγικών ελλείψεων σε προσωπικό, υποδομές και εξοπλισμό, των πολύμηνων μακροχρόνιων αναμονών για ένα ραντεβού, μία απεικονιστική εξέταση, ένα χειρουργείο. Πρόκειται για επίσημο και “νόμιμο” πλιάτσικο στους ασθενείς. Πρόκειται για επίσημη πλέον προτροπή στους γιατρούς του δημόσιου συστήματος υγείας να ενισχύσουν το εισόδημα τους από το υστέρημα των ασθενών
Η πρόσβαση των ασθενών σε αναγκαίες υπηρεσίες υγείας θα εξαρτάται από τη δυνατότητα τους να τις πληρώσουν. Ειδικά σήμερα που το λαϊκό εισόδημα εξανεμίζεται εξαιτίας των αυξήσεων στα είδη λαϊκής κατανάλωσης, στο ρεύμα, στα καύσιμα αυτό θα οδηγήσει στον αποκλεισμό του λαού ακόμα και από στοιχειώδεις υπηρεσίες υγείας.
Επιπλέον θέτουμε το εξής ερώτημα : Πως μπορεί ένας γιατρός να δουλεύει καθημερινά στα τμήματα και τις κλινικές, να κάνει πρωινά τακτικά ιατρεία, απογευματινά, να εφημερεύει και ταυτόχρονα να δουλεύει εκτός νοσοκομείου στον ιδιωτικό τομέα; Ακόμα και αν υποθέσουμε ότι κάποιοι γιατροί είναι προικισμένοι με υπερφυσικές ικανότητες και μπορούν να ξεπεράσουν τις φυσικές αντοχές του ανθρώπινου οργανισμού, οι συνέπειες στην υγεία και την ασφάλεια των ασθενών εξαιτίας της εντατικοποίησης και κατ’ επέκταση της αύξησης της συχνότητας των ιατρικών λαθών είναι ανυπολόγιστες .
Είναι ψέμα ότι οι παραπάνω ρυθμίσεις στοχεύουν στην ενίσχυση του ΕΣΥ. Απεναντίας βάζουν ταφόπλακα σε ότι έχει απομείνει. Ασθενείς πελάτες, Υγεία – εμπόρευμα, ΕΣΥ προθάλαμος ιδιωτικών ιατρείων. Οι γιατροί του ΕΣΥ έξω, τραβώντας τους ασθενείς μαζί και οι ιδιώτες μέσα, προς άγρα πελατείας, για τα ιατρεία τους.
Τα άρθρα 3: Πιλοτική εφαρμογή προγράμματος προκαταρκτικής κλινικής άσκησης έξι (6) μηνών σε νοσοκομείο, 11: Επιλογή και αξιολόγηση Συντονιστών Διευθυντών. 12: Επιλογή επιστημονικών υπευθύνων (προσωρινών προϊσταμένων) 13: Αξιολόγηση επικουρικού ιατρικού και οδοντιατρικού προσωπικού. 15: Διαδικασία τοποθέτησης ιατρών για άσκηση προς απόκτηση ειδικότητας, 16:Καθορισμός ομάδων νοσοκομείων και θέσεων ιατρών για απόκτηση ειδικότητας, μας βρίσκουν επίσης αντίθετους γιατί ακριβώς εντάσσονται στο γενικότερο σχεδιασμό της κυβέρνησης για το δημόσιο σύστημα υγείας
Π.χ. Μπάλωμα των κενών ορισμένων νοσοκομείων από αγροτικούς γιατρούς με το πρόσχημα της εκπαίδευσης τους, νέοι φραγμοί για την έναρξη της ειδικότητας (το άρθρο 16 προβλέπει αξιολόγηση χωρίς να γίνεται αναφορά τεχνηέντως στα κριτήρια με τα οποία θα αξιολογείται ο απόφοιτος της ιατρικής). Σε αυτό το έδαφος ευνοούνται εκτός των άλλων και φαινόμενα ρουσφετιού για την επιλογή σε κάθε περίπτωση των αρεστών και πρόθυμων να υπηρετήσουν την κυβερνητική πολιτική.
Με βάση τα παραπάνω η Ο.Ε.Ν.Γ.Ε. ομόφωνα απορρίπτει το παρόν νομοσχέδιο που ανατρέπει κατακτήσεις δεκαετιών και βάζει ταφόπλακα σε ότι έχει απομείνει από το δικαίωμα του λαού στη δωρεάν υγεία και τα δικαιώματα των νοσοκομειακών γιατρών. Είναι ομόθυμη και ομόφωνη η απαίτηση μας να μην κατατεθεί στη Βουλή. Αυτός είναι ο λόγος που δεν μας επιτρέπει να συζητήσουμε επιμέρους ρυθμίσεις (άρθρο 22: Δυνατότητα σύστασης αυτοτελούς Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών σε νοσοκομεία δυναμικότητας κάτω των τριακοσίων (300) κλινών – Τροποποίηση παρ. 5 άρθρου 6 ν. 2889/2001 και 23: Οικονομικό κίνητρο σε ιατρούς εξειδικευμένους στην επείγουσα ιατρική που υπηρετούν σε Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών, ιατρούς που ασκούνται στην εξειδίκευση της επείγουσας ιατρικής και ιατρούς άνευ τίτλου εξειδίκευσης στην επείγουσα ιατρική που υπηρετούν σε Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών) που ενδεχομένως έχουν ένα θετικό πρόσημο και αυτό με πολλούς αστερίσκους.