1. Ο Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων διοικείται από εντεκαμελές (11) διοικητικό συμβούλιο, που αποτελείται από:
α. έναν Καθηγητή Ιατρικής Σχολής με ειδικότητα σε γνωστικό αντικείμενο συναφές προς τη μεταμόσχευση,
β. ένα Διευθυντή Μεταμοσχευτικού Κέντρου Μυελού των Οστών
γ. ένα Διευθυντή Μονάδας Εντατικής Θεραπείας Νοσηλευτικού Ιδρύματος, που εποπτεύεται από το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης,
δ. ένα Διευθυντή Μονάδας μεταμόσχευσης, νοσηλευτικού ιδρύματος εποπτευόμενου από το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης,
ε. ένα Διευθυντή Κέντρου Ιστοσυμβατότητας, το οποίο ασχολείται με τις μεταμοσχεύσεις,
στ. έναν Καθηγητή ή Αναπληρωτή Καθηγητή Νομικού Τμήματος Α.Ε.Ι.,
ζ. έναν εκπρόσωπο του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου (Π.Ι.Σ.),
η. τον προϊστάμενο της αρμόδιας για τις μεταμοσχεύσεις Διεύθυνσης του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης,
θ. έναν εκπρόσωπο της Εκκλησίας της Ελλάδος,
ι. ένα λήπτη ή υποψήφιο λήπτη μοσχεύματος ιστών ή οργάνων, που ορίζεται από την Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες,
ια. έναν εκπρόσωπο του Εθνικού Συνδέσμου Διπλωματούχων Νοσηλευτριών – Νοσηλευτών Ελλάδος.
Τα μέλη των περιπτώσεων β), γ), δ), ε) απέχουν από τις συνεδριάσεις του διοικητικού συμβουλίου και τη λήψη αποφάσεων, όταν εξετάζεται οποιοδήποτε ζήτημα αφορά το νοσηλευτικό ίδρυμα στο οποίο υπηρετούν. Στην περίπτωση αυτή μετέχει στο διοικητικό συμβούλιο ο αναπληρωτής τους.
2. Ο Πρόεδρος, τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων, καθώς και οι αναπληρωτές τους διορίζονται με απόφαση του Υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.
3. Η θητεία του Προέδρου και των μελών του διοικητικού συμβουλίου του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων είναι τριετής.
4. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης καθορίζεται η αποζημίωση του Προέδρου και των μελών του διοικητικού συμβουλίου.
Δεδομένου ότι το «κλειδί» στην αύξηση της δωρεάς οργάνων θεωρούνται οι Συντονιστές Μεταμοσχεύσεων, θεωρώ οτι θα έπρεπε να υπάρχει τουλάχιστον ένας εκπρόσωπός τους.
Στο άρθρο 25 γίνεται σαφές ότι η σύνθεση του ΔΣ του ΕΟΜ έχει περιορισμένο εύρος, με σχεδόν αποκλειστική συμμετοχή ιατρών αιματολόγων – μεταμοσχευτών. Το εύρος των εφαρμογών των βλαστικών κυττάρων στην ιατρική αφορά σε πολλές ιατρικές ειδικότητες (ενδεικτικά στη Μαιευτική – Γυναικολογία, στην Εμβρυολογία, στην Ορθοπεδική, στην Καρδιολογία, στη Δερματολογία, στην Αισθητική Ιατρική και στην Ιατρική Αποκατάστασης) καθώς και άλλες ειδικότητες της Βιολογίας και της Βιοτεχνολογίας.
Προτείνεται η θεσμοθέτηση ξεχωριστής «Εθνικής Αρχής Εφαρμογών Βλαστικών Κυττάρων», στα πρότυπα αντίστοιχων αρχών του εξωτερικού, κατάλληλου επιστημονικού εύρους ώστε να καλύπτει όλο το φάσμα των σημερινών και αυριανών εφαρμογών της παραπάνω τεχνολογίας.
Το ελληνικό Κράτος είναι εκ του Συντάγματος ανεξίθρησκο. Θεωρούμε πως η συμμετοχή εκπροσώπου της «Εκκλησίας της Ελλάδος», η οποία στην πραγματικότητα εκπροσωπεί μόνο το Ορθόδοξο δόγμα της Χριστιανικής θρησκείας, είναι αντίθετη στην παραπάνω αρχή για δύο λόγους: πρώτον διότι ο ΕΟΜ θα πρέπει να έχει αποκλειστικά επιστημονική σύνθεση και να λαμβάνει τις αποφάσεις του με μοναδικό γνώμονα την επιστημονική γνώση και δεύτερον επειδή η συμμετοχή εκπροσώπου μόνον μίας θρησκείας και ενός δόγματος μπορεί να επηρεάσει την αμεροληψία απόφασης που τυχόν αφορά σε ισοψηφούντες υποψήφιους λήπτες οργάνου προς μεταμόσχευση.
Προτείνεται η τροποποίηση του κανονισμού του ΕΟΜ σχετικά με τη σύνθεση του ΔΣ αυτού, ώστε το τελευταίο να στελεχώνεται αποκλειστικά από επιστήμονες του κλάδου των επιστημών υγείας.
Εάν ο ΕΟΜ δεν καταργηθεί και αποφασισθεί τελικά να είναι αρμόδιος και για τα θέματα ιστών και κυττάρων, θεωρώ ότι πρέπει να συμμετέχουν στο ΔΣ, τουλάχιστον κατά το 1/3 του αριθμού των μελών, επιστήμονες σχετικοί με την αναγεννητική ιατρική όπως μοριακοί βιολόγοι και εκπρόσωπος των τεχνολόγων εργαστηρίων.