1. Στην παρ. 9 του άρθρου 35 του ν. 3918/2011 (Α΄ 31), περί καθορισμού ποσού έκπτωσης των φαρμακευτικών εταιριών προς τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης, τον Οργανισμό Περίθαλψης Ασφαλισμένων Δημοσίου και τα Νοσοκομεία, οι λέξεις «το φάρμακο αυτό» αντικαθίστανται από τις λέξεις «φάρμακο ίδιας δραστικής ουσίας, μορφής και περιεκτικότητας», και η παρ. 9 διαμορφώνεται ως εξής:
«9. Στην περίπτωση των φαρμάκων της περ. α΄ της παρ. 2 του άρθρου 12 του ν. 3816/2010, τα οποία χορηγούνται από ιδιωτικά φαρμακεία, ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ. επιβάλει πέραν του rebate της παραγράφου 1 του παρόντος rebate τέτοιο ώστε η τελική τιμή αγοράς για τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. να είναι αντίστοιχη με εκείνη που επιτυγχάνεται όταν προμηθεύεται φάρμακο ίδιας δραστικής ουσίας, μορφής και περιεκτικότητας από τα φαρμακεία του.».
2. Η παρ. 1 του παρόντος ισχύει από 1ης.7.2022.
1. Στον τίτλο αναφέρεται σαφώς «με παράλληλη κυκλοφορία γενοσήμων». Ομοίως και στην ΑΣΥΡ (σελ. 24) αναφέρεται «χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η ύπαρξη αντίστοιχου γενοσήμου το οποίο, όπως είναι γνωστό, τιμολογείται στο εξήντα πέντε τοις εκατό (65%) του φαρμάκου αναφοράς». Επομένως είναι σαφής η πρόθεση η επερχόμενη αλλαγή να εφαρμοστεί αποκλειστικώς στα Γενόσημα. Ωστόσο στο ίδιο το κείμενο του άρθρου (το οποίο και προορίζεται για ενσωμάτωση σε ΦΕΚ, χωρίς περαιτέρω διευκρινήσεις) αναφέρεται απλώς «φάρμακο ίδιας δραστικής ουσίας, μορφής και περιεκτικότητας»: η διατύπωση αυτή θα μπορούσε να οδηγήσει σε παρερμηνείες, διότι η περιγραφή ταιριάζει και σε Υβριδικά/ΒιοΟμοειδή. Επομένως θα πρέπει να αποσαφηνιστεί και στο ίδιο το κείμενο του άρθρου ότι η αλλαγή αφορά αποκλειστικώς Γενόσημα. Επισημαίνουμε ότι τα ΒιοΟμοειδή / Υβριδικά τιμολογούνται όπως τα Προϊόντα Αναφοράς, δηλ. ΜΟ 2 χαμηλότερων διαφορετικών τιμών Ευρωζώνης, χωρίς δηλαδή συσχετισμό στο 65% του Προϊόντος Αναφοράς, άρα δεν αντιστοιχούν στα αναγραφόμενα στην ΑΣΥΡ σελ.24.
2. Να αποσαφηνιστεί τι εννοείται ως «η τελική τιμή αγοράς για τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ.»: «ΝΤ-5%» ή «συμφωνηθείσα τιμή σε περίπτωση ύπαρξης Συμφωνίας με την Επιτροπή Διαπραγμάτευσης»? Σε περίπτωση που πρόκειται για το 2ο προκύπτει θέμα εμπιστευτικότητας, δηλ. εάν το προϊόν Α (ακριβότερο του Β) λαμβάνει, υπό μορφή ειδοποιητηρίου rebate, τη διαφορά που θα πρέπει να επιστρέψει προκειμένου να εξισωθεί η τιμή του με του Β, μπορεί να υπολογιστεί από τον ΚΑΚ του Α η συμφωνηθείσα τιμή του Β, που όμως είναι απολύτως εμπιστευτική, όπως άλλωστε αναγράφεται σε όλα τα συμφωνητικά. Επομένως θα πρέπει να εξαιρεθούν σαφώς όλα τα προϊόντα για τα οποία έχει συναφθεί Συμφωνία με την Επιτροπή Διαπραγμάτευσης.