- Υπουργείο Υγείας - http://www.opengov.gr/yyka -

Άρθρο 23 (άρθρο 17 Οδηγίας 2010/53/ΕΕ) – Αρμόδιες αρχές

1. Για την εφαρμογή των διατάξεων του παρόντος αρμόδιες αρχές είναι: α) το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, β) ο Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων.
2. Στις περιπτώσεις ταυτόχρονης δωρεάς ή/ και μεταμόσχευσης οργάνων, ιστών και κυττάρων ο Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων συνεργάζεται με την Εθνική Αρχή Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής, η οποία θεσπίστηκε με το ν. 3305/2005 (17 Α’).

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα (Ανοιχτό | Κλείσιμο)

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα Στο "Άρθρο 23 (άρθρο 17 Οδηγίας 2010/53/ΕΕ) – Αρμόδιες αρχές"

#1 Σχόλιο Από παύλος νίκογλου Στις 12 Μαΐου 2011 @ 08:02

Ο ΕΟΜ απέτυχε στην αποστολή του όπως ομολογείται στην αιτιολογική έκθεση, ασχέτως αν επιρίπτεται η ευθύνη της αποτυχίας έμμεσα στην ελληνική κοινωνία!
Προτείνω να καταργηθεί μαζί με τους υπόλοιπους που υπάρχουν στη λίστα της κυβέρνησης.
Τις αρμοδιότητές του μπορεί να τις αναλάβει το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας (ΚΕΣΥ),δημιουργώντας διοικητική μονάδα που θα την στελεχώσει μέρος των υπαλλήλων του ΕΟΜ.
Οι αποκεντρωμένες δραστηριότητες του ΕΟΜ μπορούν να οργανωθούν στα πλαίσια τωνν ΠΕΣΥ.
Η προώθηση του εθελοντισμού και της δωρεάς μπορεί να αναληφθεί εμπλέκοντας τοπική αυτοδιοίκηση εθελοντικές οργανώσεις και την εκκλησία, στη βάση επιχειρησιακού σχεδίου που θα αξιολογεί την συμμετοχή του καθενός στην απόδοση του συστήματος με βάση αριθμούς και μόνο.

Οσον αφορά την παράγραφο 2, όπου αναφέρεται ότι «….Στις περιπτώσεις ταυτόχρονης δωρεάς ή/ και μεταμόσχευσης οργάνων, ιστών και κυττάρων ο Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων συνεργάζεται με την Εθνική Αρχή Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής, η οποία θεσπίστηκε με το ν. 3305/2005….) έχω να παρατηρήσω ότι, ο ΕΟΜ είναι και πρέπει να παραμείνει- αν συνεχίσει να υπάρχει- εκτός κάθε δραστηριότητας που αφορά ιστούς και κύτταρα!.. Οργανα και κύτταρα ΔΕΝ ειναι το ίδιο, γι αυτό η Ευρωπαική Επιτροπή εκδίδει διαφορετικές οδηγίες για κύτταρα και ιστούς και διαφορετικές για όργανα.
Το ΚΕΣΥ μπορεί να αναλάβει πλήρως και τα θέματα ιστών και κυττάρων με κατάργηση του ΕΟΜ.

#2 Σχόλιο Από Δρ. Γ. Καραβάνας, MSc, PhD Στις 17 Μαΐου 2011 @ 16:43

Έχει βρεθεί ότι το Ομφαλοπλακουντιακό αίμα περιέχει τουλάχιστον τρεις διαφορετικούς τύπους βλαστοκυττάρων1: τα «Αιμοποιητικά Βλαστοκύτταρα» (τα οποία χρησιμοποιούνται κυρίως στη θεραπεία αιματολογικών ασθενειών, αυτοάνοσων νοσημάτων και ορισμένων συμπαγών όγκων)2, τα «Μεσεγχυματικά Βλαστοκύτταρα» (τα οποία χρησιμοποιούνται σήμερα, στα πλαίσια κλινικών δοκιμών, σε Κυτταροθεραπείες που συλλογικά απαρτίζουν τον κλάδο της «Αναγεννητικής Ιατρικής» και αφορούν στο αντικείμενο πολλών διαφορετικών ιατρικών ειδικοτήτων, όπως η Ορθοπεδική, η Καρδιολογία, η Δερματολογία και η Ιατρική Αποκατάστασης)3 και τα «Ολοδύναμα Μη-περιορισμένα Σωματικά Βλαστοκύτταρα» (τα οποία υπόσχονται, στη βάση εργαστηριακών μελετών, να αποτελέσουν πρώτη ύλη για την εξωσωματική δημιουργία Ιστών ή και Οργάνων, αυτό που ονομάζεται «Μηχανική Ιστών»)4.

Ο Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ) είναι ακατάλληλος να αναλάβει το ρόλου του Εποπτεύοντος φορέα των Τραπεζών Κρυοσυντήρησης διότι: 1) το επιστημονικό του εύρος περιορίζεται στις Μεταμοσχεύσεις Οργάνων 2) είναι στελεχωμένος σχεδόν αποκλειστικά από Ιατρούς μίας μόνο ειδικότητας (Αιματολόγους – Μεταμοσχευτές) και 3) έχει επανειλημμένα τοποθετηθεί υπέρ της κατάργησης των ιδιωτικών Τραπεζών Κρυοσυντήρησης5, χωρίς μάλιστα να έχει παραθέσει τη βιβλιογραφία στην οποία στηρίζει την άποψη αυτή (η οποία συνεπώς τεκμαίρεται πως έχει ιδεολογική αφετηρία), γεγονός που του αφαιρεί την απαραίτητη αμεροληψία και ουδετερότητα που θα πρέπει να χαρακτηρίζει τον εποπτεύοντα φορέα.

Ενδεικτικές είναι οι δηλώσεις του Κου Στ. Γραφάκου, μέλους και τ. Προέδρου του ΕΟΜ, σημερινού Προέδρου της Ελληνικής Αιματολογικής Εταιρείας (με την οποία ο ΕΟΜ αποτελεί συγκοινωνούν δοχείο), ο οποίος σε συνέντευξή του στο καθημερινό φύλλο της εφημερίδας «Η Καθημερινή», της 19.06.2009, δήλωσε επί λέξει, ότι: «η αποθήκευση ομφαλίου αίματος σε ιδιωτικές τράπεζες δεν έχει καμία επιστημονικά αποδεδειγμένη χρησιμότητα». Αντίστοιχες θέσεις φιλοξενούν και οι επίσημες ιστοσελίδες τόσο του ΕΟΜ6 όσο και της ΕΑΕ7,8 μέχρι και σήμερα, παρά το γεγονός ότι έχει πλέον εμπράκτως αποδειχθεί, πως η παραπάνω άποψη είναι επιστημονικά εσφαλμένη.

Είναι λοιπόν παράδοξο να ορίζεται ο παραπάνω οργανισμός ως Εποπτεύουσα Αρχή των ιδιωτικών Τραπεζών Κρυοσυντήρησης Ομφαλοπλακουντιακού Αίματος (κάτι τέτοιο ισοδυναμεί με τη λαϊκή ρήση: βάζω τον λύκο να φυλάσσει τα πρόβατα).

Αντίθετα με την επιχειρηματολογία των παραπάνω οργανισμών και χωρίς να θέλουμε να μπούμε στις επιστημονικές λεπτομέρειες των χρήσεων που μπορεί να έχουν οι ιδιωτικά φυλαγμένες μονάδες ομφαλοπλακουντιακού αίματος, αναφέρουμε ότι τέτοια δραστηριότητα συναντάται στις παρακάτω χώρες: ΗΠΑ, Καναδάς, Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Βέλγιο, Αυστρία, Ελβετία, Δανία, Ελλάδα, Πορτογαλία, Ισραήλ, Πολωνία, Κύπρος, Αγ. Μαρίνος, Τουρκία, Σλοβενία, Ρουμανία, Τσεχία, Σλοβακία, Ρωσία, Ουκρανία, Λιθουανία, Ουγγαρία, Ν. Αφρική, Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία, Κίνα, Ιαπωνία, Ταϊβάν, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Μεξικό, Κολομβία, Βολιβία, Αργεντινή, Εκουαδόρ, Βενεζουέλα, Παναμάς, Περού, Χιλή, Βραζιλία, Ιράν, Ινδία, Μαλαισία, Σιγκαπούρη, Χονγκ Κονγκ, Φιλιππίνες, Βιετνάμ, Ταϊλάνδη, Ν. Κορέα9.

Σε δύο ευρωπαϊκές χώρες (Ολλανδία και Ιταλία εκτός Αγ. Μαρίνου) απαγορεύεται η ίδρυση ιδιωτικών Τραπεζών Βλαστοκυττάρων, αλλά επιτρέπεται η αποστολή του ομφαλικού αίματος για φύλαξη σε άλλες χώρες.

Σε μία ευρωπαϊκή χώρα (Γαλλία) απαγορεύονταν μέχρι πρότινος η ιδιωτική φύλαξη και η εξαγωγή του ομφαλικού αίματος, περιορισμός που πρόσφατα καταργήθηκε.

Από τα παραπάνω γίνεται σαφές ότι, είτε ο ΕΟΜ αγνοεί τη διεθνή πραγματικότητα και το επιστημονικό υπόβαθρο στο οποίο αυτή στηρίζεται είτε ηθελημένα την αποκρύπτει. Έχοντας διαψευστεί στις αιτιάσεις του, ο ΕΟΜ πλέον προσπαθεί μέσω της θεσμοθέτησης πρακτικά ανεφάρμοστων προδιαγραφών, όπως αυτές περιγράφονται στα άρθρα 44, 46, 47, 48, 49, 50, 51 του παρόντος (βλέπε ενδεικτικά Άρθρο 49, παρ. 3 σημ. 13: υποχρέωση κατάθεσης εγγυητικής επιστολής 1.000.000 ευρώ) να καταργήσει στην πράξη τις ιδιωτικές Τράπεζες Ομφαλοπλακουντιακού Αίματος.

Προτείνεται η θεσμοθέτηση «Εθνικής Αρχής Εφαρμογών Βλαστικών Κυττάρων», στα πρότυπα αντίστοιχων επιτροπών άλλων χωρών, με συμμετοχή επιστημόνων από μεγάλο εύρος βιολογικών επιστημών που σχετίζονται με τα βλαστοκύτταρα, ώστε να καλύπτεται όλο το φάσμα των σημερινών και αυριανών εφαρμογών τους, οι οποίες σήμερα αφορούν σε αυτόλογες και αλλογενείς μεταμοσχεύσεις, κυτταροθεραπείες και μεταγγίσεις διαφόρων ειδών βλαστοκυττάρων, για ασθένειες που αφορούν σε μεγάλο εύρος Ιατρικών ειδικοτήτων, όπως αυτές που αναφέρονται παραπάνω ή και άλλων Βιολογικών Επιστημών, όπως η Μηχανική Ιστών.

Προτείνεται επίσης πλήρης κατάργηση ή εκ βάθρων τροποποίηση των σχετικών άρθρων (44, 46, 47, 48, 49, 50, 51).

1 John Wagner et al. 2007, Biology of Blood and Marrow Transplantation, 13:1380-1392
2 Ljungman P et al. 2006, Bone Marrow Transplantation, 1-11
3 William L Fodor et al. Reproductive Biology and Endocrinology, 2003, 1:102
4 Kogler G et al. J. Exp. Med. Vol 200; no2; july 19, 2004 pg 123-135
5http://www.eae.gr/new/ΤΡΑΠΕΖΕΣ%20ΟΠΑ_ΟΡΟΙ%20ΚΑΙ%20ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ%20ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ.pdf
6http://www.eae.gr/new/AMA-recomendations-blood-banking.pdf
7http://www.eae.gr/new/omfalika-mosxevmata1.pdf
8http://www.eae.gr/new/omfalika-mosxevmata2.pdf
9http://parentsguidecordblood.org/content/usa/banklists/summary.shtml?navid=17