1. Οι λειτουργούσες ήδη, κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος, Δομές Ανακουφιστικής Φροντίδας Ασθενών (Δ.Α.Φ.Α.), ανεξάρτητα από την αρχή από την οποία έχουν αδειοδοτηθεί, υποχρεούνται να προσαρμοστούν στις διατάξεις του παρόντος εντός πέντε (5) ετών από την έναρξη ισχύος των υπουργικών αποφάσεων της παρ. 1 του άρθρου 13.
2. Μέχρι την καθιέρωση ιατρικής εξειδίκευσης στην Ανακουφιστική Φροντίδα σε ενήλικες και παιδιά, σύμφωνα με την παρ. 5Β του άρθρου 21 του ν. 3580/2007 (Α΄ 134), καθώς και μέχρι την ολοκλήρωση εκπαίδευσης των ειδικευόμενων στην ανακουφιστική φροντίδα νοσηλευτών, σύμφωνα με την υπό στοιχεία Γ6α/ΓΠ/16237/9.5.2022 απόφαση της Αναπληρώτριας Υπουργού Υγείας (Β 2346), ισχύουν τα ακόλουθα:
α) Βασικό κριτήριο επιλογής των ιατρών για τη στελέχωση των Δ.Α.Φ.Α είναι να διαθέτουν διετή κλινική εμπειρία και ειδικότητα ή εξειδίκευση ή μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών της ημεδαπής ή αλλοδαπής στο γνωστικό αντικείμενο της Ανακουφιστικής Ιατρικής ή της Ανακουφιστικής Φροντίδας ή μετεκπαίδευση ή πιστοποιημένη επιμόρφωση από φορέα που παρέχει υπηρεσίες εξειδικευμένης Ανακουφιστικής Φροντίδας τουλάχιστον τετρακοσίων (400) ωρών, εκ των οποίων διακόσιες (200) ώρες θεωρητικής εκπαίδευσης και διακόσιες (200) ώρες πρακτικής (κλινικής) άσκησης στο ίδιο γνωστικό αντικείμενο, σύμφωνα με το άρθρο 11.
β) Βασικό κριτήριο επιλογής των νοσηλευτών, επαγγελματιών υγείας και των λοιπών μελών για τη στελέχωση των Δ.Α.Φ.Α είναι να διαθέτουν διετή κλινική εμπειρία σε εξειδικευμένες υπηρεσίες Ανακουφιστικής Φροντίδας, μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών της ημεδαπής ή αλλοδαπής στο γνωστικό αντικείμενο της Ανακουφιστικής Φροντίδας ή μετεκπαίδευση ή πιστοποιημένη επιμόρφωση από φορέα που παρέχει υπηρεσίες εξειδικευμένης Ανακουφιστικής Φροντίδας τουλάχιστον τετρακοσίων (400) ωρών, εκ των οποίων διακόσιες (200) ώρες θεωρητικής εκπαίδευσης και διακόσιες (200) ώρες πρακτικής (κλινικής) άσκησης στο ίδιο γνωστικό αντικείμενο, σύμφωνα με το άρθρο 11.
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα Στο "Άρθρο 14 – Μεταβατικές διατάξεις"
#1 Σχόλιο Από Ελένη-Χριστίνα Ησαϊα Στις 11 Δεκεμβρίου 2022 @ 22:24
Θα ήθελα να τοποθετηθώ επί των κριτηρίων επιλογής των ιατρών που θα στελεχώνουν τα τμήματα Ανακουφιστικής φροντίδας.
Στην Ελλάδα το μεγαλύτερο ποσοστό της εξειδικευμένης Ανακουφιστικής Ιατρικής φροντίδας παρέχεται επί του παρόντος από τα Ιατρεία Πόνου και συγκεκριμένα από Αναισθησιολόγους με την αντίστοιχη εκπαίδευση τόσο στην αντιμετώπιση του άλγους , που ταλαιπωρεί μεγάλο μέρος του εν λόγω πληθυσμού ασθενών, αλλά και της συνοδής συμπτωματολογίας. Είναι κρίμα που εώς σήμερα δεν υπάρχει εθνικό μητρώο καταγραφής των ασθενών, αλλά μπορούν να αντληθούν στοιχεία από την επισκεψιμότητα και την ζήτηση των υπηρεσιών στα Ιατρεία Πόνου ανά την επικράτεια καθώς οι Αναισθησιολόγοι αντιμετωπίζουν την πλειοψηφία αυτών των περιστατικών περίπου το 75-80%.
Τα Ιατρεία Πόνου καταβάλουν προσπάθεια για διεπιστημονική συνεργασία με τους ογκολόγους , παθολόγους, καρδιολόγους, ψυχολόγους ( όπου προσφέρονται ), νοσηλευτές αλλά και τους φυσικοθεραπευτές, ενώ ορισμένα Ιατρεία Πόνου προσφέρουν και συμπληρωματικές θεραπείες με την βοήθεια εθελοντών στα πλαίσια ολιστικής αντιμετώπισης των ασθενών.
Το Ιατρείο Πόνου θα μπορούσε να ενσωματωθεί σε δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και να αποτελεί συνδετικό κρίκο για την δευτεροβάθμια περίθαλψη ατόμων που χρήζουν αντιμετώπισης σε περιβάλλον Δ.Α.Φ.Α.
Θεωρώ ότι οι υπεύθυνοι Ιατρείων Πόνου Αναισθησιολόγοι, με μετεκπαίδευση στην Αλγολογία ( όπου η εκπαίδευση στην Ανακουφιστική Φροντίδα είναι βασικός εκπαιδευτικός άξονας ) θα πρέπει να είναι στην πρώτη γραμμή επιλογής για την στελέχωση τμημάτων Ανακουφιστικής Φροντίδας καθώς διαθέτουν πέρα από την ιατρική θεωρητική κατάρτιση , την άριστη γνώση χρήσης των φαρμακευτικών σκευασμάτων και την κλινική εμπειρία στην διαχείριση αυτής της ευάλωτης ομάδας ασθενών.
#2 Σχόλιο Από Δ.Σ FAIRLIFE ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΚΑΙ ΠΡΟΛΗΨΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ ΤΟΥ ΠΝΕΥΜΟΝΑ Στις 12 Δεκεμβρίου 2022 @ 10:14
παρ. 14.1: Αναφέρεται ως χρόνος προσαρμογής 5 χρόνια, ενώ το ΠΔ ενδέχεται μπορεί να μην έχει εκδοθεί ακόμη.
Δ.Σ FAIRLIFE ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΚΑΙ ΠΡΟΛΗΨΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ ΤΟΥ ΠΝΕΥΜΟΝΑ
#3 Σχόλιο Από Ελληνική Εταιρία Θεραπείας Πόνου και Παρηγορικής Φροντίδας – ΠΑΡΗ.ΣΥ.Α. Στις 12 Δεκεμβρίου 2022 @ 13:06
Επί της παρ. 1: Δεν υπάρχουν αδειοδοτημένες δομές για παροχή υπηρεσιών παρηγορικής φροντίδας μέχρι σήμερα.
Επί της παρ. 2: Όπως είναι διατυπωμένο το άρθρο θα αρκεί για την επιλογή ιατρών που δεν έχουν καμία κλινική εμπειρία, η πιστοποιημένη επιμόρφωση από φορέα που παρέχει υπηρεσίες εξειδικευμένης Α.Φ. σύμφωνα με το άρθρο 11. Τέτοιοι φορείς δεν υπάρχουν προς το παρόν. Πέραν αυτού, η ιατρική και νοσηλευτική εκπαίδευση δεν μπορεί να ανατίθεται σε φορείς ιδιωτικούς. Ούτε η επιλογή ιατρών για στελέχωση ομάδων υπηρεσιών υγείας-παροχής υπηρεσιών Α.Φ. μπορεί εμμέσως να ανατίθεται σε τέτοιους φορείς. Και στο σημείο αυτό το νομοσχέδιο αποδεικνύει ότι ουδόλως ενδιαφέρεται για τη δημιουργία ενός δημόσιου συστήματος παροχής υπηρεσιών Παρηγορικής Φροντίδας.
#4 Σχόλιο Από Αλίκη Τσερκέζογλου. ΜΑΦ «ΓΑΛΙΛΑΙΑ» Στις 12 Δεκεμβρίου 2022 @ 19:35
Αρθρο 14 Παρ. 1 Προτείνεται τροποποίηση του άρθρου 1 ως ακολούθως : «Προτείνεται για τις λειτουργούσες απο 10ετίας και πλέον Δομές εξειδικευμένης Ανακουφιστικής Φροντίδας, σύμφωνα με τη Μελέτη Σκοπιμότητας (( [1] › meleti-skopimotitas_teliko), να ισχύσουν μεταβατικές διατάξεις για άμεση χορήγηση άδειας λειτουργίας. Οι εν λόγω δομές υποχρεούνται να προσαρμοστούν στις διατάξεις του παρόντος εντός 3 (τριών) ετών απο την εναρξη ισχύος των υπουργικών αποφάσεων της παρ.1 του άρθρου 13.»
#5 Σχόλιο Από Αλίκη Τσερκέζογλου. ΜΑΦ «ΓΑΛΙΛΑΙΑ» Στις 12 Δεκεμβρίου 2022 @ 20:02
Επειδή οι γιατροί των Δομών εξειδικευμένης Ανακουφιστικής Φροντίδας συχνά συνταγογραφούν οπιοειδή για τη διαχείριση του πόνου των ασθενών με νεοπλασματικές και μη νεοπλασματικές ασθένειες, προτείνεται :
Προσθήκη άρθρου μεταξύ των άρθρων 14 και 15 που θα αναγράφει :
«Οι γιατροί των Δομών Εξειδικευμένης Ανακουφιστικής Φροντίδας δύνανται να συνταγογραφούν οπιοειδή αναλγητικά, όπως καθορίζονται στο άρθρο 1 του Π.δ. 148/2007 στο άρθρο 91 του νόμου 4600/ 2019 και τροποποιήθηκε με το νόμο 4737/2020 ΦΕΚ Α204, άρθρα 21. 5 Α)α) και 21.5.Α) γ) και 21.5.Α)ε) και 21.5.Α)η) και 21.5.Α)θ)., όπως ισχύει και για τις άλλες ιατρικές ειδικότητες που αναγράφονται στα εν λόγω άρθρα.»
#6 Σχόλιο Από Αλίκη Τσερκέζογλου. ΜΑΦ «ΓΑΛΙΛΑΙΑ» Στις 12 Δεκεμβρίου 2022 @ 21:00
Αρθρο 14 Παρ. 1 Προτείνεται τροποποίηση του άρθρου 1 ως ακολούθως : «Προτείνεται για τις λειτουργούσες απο 10ετίας και πλέον τρεις Δομές εξειδικευμένης Ανακουφιστικής Φροντίδας, σύμφωνα με τη Μελέτη Σκοπιμότητας (( [1] › meleti-skopimotitas_teliko), να ισχύσουν μεταβατικές διατάξεις για άμεση χορήγηση άδειας λειτουργίας. Οι εν λόγω δομές υποχρεούνται να προσαρμοστούν στις διατάξεις του παρόντος εντός 3 (τριών) ετών απο την εναρξη ισχύος των υπουργικών αποφάσεων της παρ.1 του άρθρου 13.»
#7 Σχόλιο Από Αλίκη Τσερκέζογλου. ΜΑΦ «ΓΑΛΙΛΑΙΑ» Στις 12 Δεκεμβρίου 2022 @ 21:01
Επειδή οι γιατροί των Δομών εξειδικευμένης Ανακουφιστικής Φροντίδας συχνά συνταγογραφούν οπιοειδή για τη διαχείριση του πόνου των ασθενών με νεοπλασματικές και μη νεοπλασματικές ασθένειες, προτείνεται :
Προσθήκη άρθρου μεταξύ των άρθρων 14 και 15 που θα αναγράφει :
«Οι γιατροί των Δομών Εξειδικευμένης Ανακουφιστικής Φροντίδας δύνανται να συνταγογραφούν οπιοειδή αναλγητικά, όπως καθορίζονται στο άρθρο 1 του Π.δ. 148/2007, στο άρθρο 91 του νόμου 4600/ 2019 και τροποποιήθηκε με το νόμο 4737/2020 ΦΕΚ Α204, άρθρα 21. 5 Α)α) και 21.5.Α) γ) και 21.5.Α)ε) και 21.5.Α)η) και 21.5.Α)θ)., όπως ισχύει και για τις άλλες ιατρικές ειδικότητες που αναγράφονται στα εν λόγω άρθρα».
#8 Σχόλιο Από Μονάδα Ανακουφιστικής Αγωγής «Τζένη Καρέζη» Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ Στις 12 Δεκεμβρίου 2022 @ 23:34
Η Μονάδα Ανακουφιστικής Αγωγής «Τζένη Καρέζη» της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ είναι η μοναδική δημόσια δομή που λειτουργεί σχεδόν τριάντα χρόνια με εξειδικευμένη διεπιστημονική ομάδα λειτουργών υγείας και αποκλειστικό αντικείμενο την Ανακουφιστική Φροντίδα χρονίως πασχόντων ασθενών.
Παρέχει: 1.δωρεάν και καθημερινά ολοκληρωμένη Ανακουφιστική Φροντίδα σε χιλιάδες χρονίως πάσχοντες συνανθρώπους μας από όλη τη χώρα και στηρίζει τις οικογένειές τους. Η Μονάδα αποτελείται από εξωτερικά ιατρεία, Μονάδα ημερήσιας νοσηλείας, εξ αποστάσεως στήριξη ασθενών και οικογενειών από εξειδικευμένο στην Ανακουφιστική Φροντίδα επαγγελματία υγείας μέσω τηλεφώνου και δυνατότητα 24ωρης τηλεφωνικής επικοινωνίας των ασθενών και των οικογενειών τους με τους επαγγελματίες υγείας της μονάδας.
2. Κλινική έρευνα για την άριστη παροχή Ανακουφιστικής Φροντίδας και τη δημιουργία ερευνητικών πρωτοκόλλων.
3. Προπτυχιακή εκπαίδευση φοιτητών της Ιατρικής στο μάθημα της Ανακουφιστικής Φροντίδας, μεταπτυχιακή εκπαίδευση και επιμόρφωση επαγγελματιών υγείας στην Ανακουφιστικής Φροντίδας.
Το κλινικό, το εκπαιδευτικό και το ερευνητικό έργο της Μονάδας είναι σύμφωνα με τις συστάσεις και τις οδηγίες του ΠΟΥ και της EAPC
#9 Σχόλιο Από Ανδρέας Στις 12 Δεκεμβρίου 2022 @ 23:51
2α. Προτείνεται Βασικό αλλά όχι υποχρεωτικό. Εάν είναι υποχρεωτική η μετακίνηση του επιστημονικού προσωπικού στο χώρο της υγείας ενδεχομένως να αφήνει τις Δ.Α.Φ.Α. χωρίς ικανό προσωπικό για να λειτουργήσουν.
#10 Σχόλιο Από Τα μέλη της Εθνικής Επιτροπής για την Ανάπτυξη και την Υλοποίηση της Στρατηγικής για την ΑΦ στην Ελλάδα (στο εξής Εθνική Επιτροπή): Χαρά Σπηλιοπούλου – Καθηγήτρια Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας, Ιατρικής Σχολής, ΕΚΠΑ, Αντιπρύτανης ΕΚΠΑ, Κυριακή Μυστακίδου – ομότιμη Καθηγήτρια Ανακουφιστικής Αγωγής, Ιατρικής Σχολής, ΕΚΠΑ, Υπεύθυνη Εκπαίδευσης & Έρευνας Μονάδας Ανακουφιστικής Αγωγής «Τζένη Καρέζη», της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Δανάη Παπαδάτου – αφυπ. Καθηγήτρια Κλινικής Ψυχολογίας, Τμήμα Νοσηλευτικής, Σχολή Επιστημών Υγείας, ΕΚΠΑ, Πρόεδρος του φορέα «Μέριμνα», Ελισάβετ Πατηράκη – Καθηγήτρια, Συστήματα Νοσηλευτικής Φροντίδας-Ανακουφιστική Φροντίδα, Τμήμα Νοσηλευτικής, Σχολή Επιστημών Υγείας, ΕΚΠΑ, Δρ. Ιωάννης Κωνσταντινίδης – Ειδικός Παθολόγος, πρ. Συντονιστής Διευθυντής Παθολογικού Τμήματος ΓΝΘΠ «Η Παμμακάριστος», Πρόεδρος του φορέα «Νοσηλεία», Δρ. Αλίκη Τσερκέζογλου – Γυναικολόγος-Ογκολόγος, Διευθύντρια Μονάδας Ανακουφιστικής Φροντίδας “ΓΑΛΙΛΑΙΑ”, Ζωή Γραμματόγλου, Πρόεδρος Κ.Ε.Φ.Ι. – Σύλλογος Καρκινοπαθών Εθελοντών Φίλων Ιατρών, Δρ. Ευγενία Βαθάκου, Συντονίστρια της Εθνικής Επιτροπής. Η Εθνική Επιτροπή συστάθηκε βάσει Υπουργικής Απόφασης (αρ. πρωτ. Α1β Γ.Π. οικ. 58099 25/07/2018). Στις 13 Δεκεμβρίου 2022 @ 00:01
Άρθρο 14 – Μεταβατικές διατάξεις
Άρθρο 14 Παρ. 1 Προτείνεται τροποποίηση του άρθρου 1 ως ακολούθως : «Προτείνεται για τις λειτουργούσες από 10ετίας και πλέον Δομές εξειδικευμένης Ανακουφιστικής Φροντίδας, σύμφωνα με τη Μελέτη Σκοπιμότητας ( [2]), να ισχύσουν μεταβατικές διατάξεις για άμεση χορήγηση άδειας λειτουργίας. Οι εν λόγω δομές υποχρεούνται να προσαρμοστούν στις διατάξεις του παρόντος εντός 3 (τριών) ετών από την έναρξη ισχύος των υπουργικών αποφάσεων της παρ.1 του άρθρου 13.»
Επίσης, η εμπειρία τόσο στους γιατρούς όσο και στους νοσηλευτές πρέπει να είναι μεγαλύτερη. Προτείνεται τουλάχιστον 3ετή κλινική εμπειρία σε μονάδα εξειδικευμένης ΑΦ ή σε τμήματα που φροντίζουν ασθενείς με απειλητικές για τη ζωή ασθένειες.
Επίσης στους νοσηλευτές υπάρχει πλέον ειδικότητα Ανακουφιστικής Φροντίδας που δεν έχει αναφερθεί.
Να γίνει ειδική αναφορά για την Παιδιατρική Ανακουφιστική Φροντίδα. Δηλαδή ότι όλοι οι επιστήμονες υγείας που θα στελεχώσουν δομές Παιδιατρικής Ανακουφιστικής Φροντίδας θα πρέπει να έχουν εμπειρία και γνώσεις στην Παιδιατρική Ανακουφιστική Φροντίδα.
Προσθήκη ενός άρθρου μεταξύ των άρθρων 14 και 15 που θα αναγράφει :
«Οι γιατροί των Δομών Εξειδικευμένης Ανακουφιστικής Φροντίδας δύνανται να συνταγογραφούν οπιοειδή αναλγητικά, όπως καθορίζονται στο άρθρο 1 του Π.δ. 148/2007 στο άρθρο 91 του νόμου 4600/ 2019 και τροποποιήθηκε με το νόμο 4737/2020 ΦΕΚ Α204, άρθρα 21. 5 Α)α) και 21.5.Α) γ) και 21.5.Α)ε) και 21.5.Α)η) και 21.5.Α)θ)., όπως ισχύει και για τις άλλες ιατρικές ειδικότητες που αναγράφονται στα εν λόγω άρθρα.»
#11 Σχόλιο Από Τα μέλη της Εθνικής Επιτροπής για την Ανάπτυξη και την Υλοποίηση της Στρατηγικής για την ΑΦ στην Ελλάδα (στο εξής Εθνική Επιτροπή): Χαρά Σπηλιοπούλου – Καθηγήτρια Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας, Ιατρικής Σχολής, ΕΚΠΑ, Αντιπρύτανης ΕΚΠΑ, Κυριακή Μυστακίδου – ομότιμη Καθηγήτρια Ανακουφιστικής Αγωγής, Ιατρικής Σχολής, ΕΚΠΑ, Υπεύθυνη Εκπαίδευσης & Έρευνας Μονάδας Ανακουφιστικής Αγωγής «Τζένη Καρέζη», της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Δανάη Παπαδάτου – αφυπ. Καθηγήτρια Κλινικής Ψυχολογίας, Τμήμα Νοσηλευτικής, Σχολή Επιστημών Υγείας, ΕΚΠΑ, Πρόεδρος του φορέα «Μέριμνα», Ελισάβετ Πατηράκη – Καθηγήτρια, Συστήματα Νοσηλευτικής Φροντίδας-Ανακουφιστική Φροντίδα, Τμήμα Νοσηλευτικής, Σχολή Επιστημών Υγείας, ΕΚΠΑ, Δρ. Ιωάννης Κωνσταντινίδης – Ειδικός Παθολόγος, πρ. Συντονιστής Διευθυντής Παθολογικού Τμήματος ΓΝΘΠ «Η Παμμακάριστος», Πρόεδρος του φορέα «Νοσηλεία», Δρ. Αλίκη Τσερκέζογλου – Γυναικολόγος-Ογκολόγος, Διευθύντρια Μονάδας Ανακουφιστικής Φροντίδας “ΓΑΛΙΛΑΙΑ”, Ζωή Γραμματόγλου, Πρόεδρος Κ.Ε.Φ.Ι. – Σύλλογος Καρκινοπαθών Εθελοντών Φίλων Ιατρών, Δρ. Ευγενία Βαθάκου, Συντονίστρια της Εθνικής Επιτροπής. Η Εθνική Επιτροπή συστάθηκε βάσει Υπουργικής Απόφασης (αρ. πρωτ. Α1β Γ.Π. οικ. 58099 25/07/2018). Στις 13 Δεκεμβρίου 2022 @ 00:26
Άρθρο 14 Παρ. 1 Προτείνεται τροποποίηση της παραγράφου 1 ως ακολούθως : «Προτείνεται για τις λειτουργούσες από 10ετίας και πλέον Δομές εξειδικευμένης Ανακουφιστικής Φροντίδας, σύμφωνα με τη Μελέτη Σκοπιμότητας ( [2]), να ισχύσουν μεταβατικές διατάξεις για άμεση χορήγηση άδειας λειτουργίας. Οι εν λόγω δομές υποχρεούνται να προσαρμοστούν στις διατάξεις του παρόντος εντός 3 (τριών) ετών από την έναρξη ισχύος των υπουργικών αποφάσεων της παρ.1 του άρθρου 13.»
Επίσης, η εμπειρία τόσο στους γιατρούς όσο και στους νοσηλευτές πρέπει να είναι μεγαλύτερη. Προτείνεται τουλάχιστον 3ετή κλινική εμπειρία σε μονάδα εξειδικευμένης ΑΦ ή σε τμήματα που φροντίζουν ασθενείς με απειλητικές για τη ζωή ασθένειες.
Επίσης στους νοσηλευτές υπάρχει πλέον ειδικότητα Ανακουφιστικής Φροντίδας που δεν έχει αναφερθεί.
Να γίνει ειδική αναφορά για την Παιδιατρική Ανακουφιστική Φροντίδα. Δηλαδή ότι όλοι οι επιστήμονες υγείας που θα στελεχώσουν δομές Παιδιατρικής Ανακουφιστικής Φροντίδας θα πρέπει να έχουν εμπειρία και γνώσεις στην Παιδιατρική Ανακουφιστική Φροντίδα.
Προσθήκη ενός άρθρου μεταξύ των άρθρων 14 και 15 που θα αναγράφει :
«Οι γιατροί των Δομών Εξειδικευμένης Ανακουφιστικής Φροντίδας δύνανται να συνταγογραφούν οπιοειδή αναλγητικά, όπως καθορίζονται στο άρθρο 1 του Π.δ. 148/2007 στο άρθρο 91 του νόμου 4600/ 2019 και τροποποιήθηκε με το νόμο 4737/2020 ΦΕΚ Α204, άρθρα 21. 5 Α)α) και 21.5.Α) γ) και 21.5.Α)ε) και 21.5.Α)η) και 21.5.Α)θ)., όπως ισχύει και για τις άλλες ιατρικές ειδικότητες που αναγράφονται στα εν λόγω άρθρα.»
#12 Σχόλιο Από Ελληνική Εταιρεία για την Ανακουφιστική Φροντίδα Παιδιών και Εφήβων Στις 13 Δεκεμβρίου 2022 @ 02:06
14.2.α & 14.2.β Η εμπειρία τόσο στους γιατρούς όσο και στους νοσηλευτές πρέπει να είναι μεγαλύτερη. Προτείνεται τουλάχιστον τριετή κλινική εμπειρία σε μονάδα εξειδικευμένης ΑΦ ή σε τμήματα που φροντίζουν ασθενείς με απειλητικές για τη ζωή ασθένειες.
Επίσης στους νοσηλευτές υπάρχει πλέον ειδικότητα Ανακουφιστικής Φροντίδας που δεν έχει αναφερθεί.
Επιπλέον, να γίνει ειδική αναφορά για την Παιδιατρική Ανακουφιστική Φροντίδα. Δλδ ότι όλοι οι επιστήμονες υγείας που θα στελεχώσουν δομές Παιδιατρικής Ανακουφιστικής Φροντίδας θα πρέπει να έχουν εμπειρία και γνώσεις στην Παιδιατρική Ανακουφιστική Φροντίδα.
Οπότε να αναδιατυπωθούν ως εξής:
α)Βασικό κριτήριο επιλογής των ιατρών για τη στελέχωση των Δ.Α.Φ.Α είναι να διαθέτουν τριετή κλινική εμπειρία σε μονάδα εξειδικευμένης Ανακουφιστικής Φροντίδας ή σε τμήματα που φροντίζουν ασθενείς με απειλητικές για τη ζωή ασθένειες και ειδικότητα ή εξειδίκευση ή μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών της ημεδαπής ή αλλοδαπής στο γνωστικό αντικείμενο της Ανακουφιστικής Ιατρικής ή της Ανακουφιστικής Φροντίδας ή μετεκπαίδευση ή πιστοποιημένη επιμόρφωση από φορέα που παρέχει υπηρεσίες εξειδικευμένης Ανακουφιστικής Φροντίδας τουλάχιστον τετρακοσίων (400) ωρών, εκ των οποίων διακόσιες (200) ώρες θεωρητικής εκπαίδευσης και διακόσιες (200) ώρες πρακτικής (κλινικής) άσκησης στο ίδιο γνωστικό αντικείμενο, σύμφωνα με το άρθρο 11.
β) Βασικό κριτήριο επιλογής των νοσηλευτών, επαγγελματιών υγείας και των λοιπών μελών για τη στελέχωση των Δ.Α.Φ.Α είναι να διαθέτουν τριετή κλινική εμπειρία σε μονάδα εξειδικευμένης Ανακουφιστικής Φροντίδας ή σε τμήματα που φροντίζουν ασθενείς με απειλητικές για τη ζωή ασθένειες και ειδικότητα ή μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών της ημεδαπής ή αλλοδαπής στο γνωστικό αντικείμενο της Ανακουφιστικής Φροντίδας ή μετεκπαίδευση ή πιστοποιημένη επιμόρφωση από φορέα που παρέχει υπηρεσίες εξειδικευμένης Ανακουφιστικής Φροντίδας τουλάχιστον τετρακοσίων (400) ωρών, εκ των οποίων διακόσιες (200) ώρες θεωρητικής εκπαίδευσης και διακόσιες (200) ώρες πρακτικής (κλινικής) άσκησης στο ίδιο γνωστικό αντικείμενο, σύμφωνα με το άρθρο 11.
γ) Βασικό κριτήριο επιλογής των επιστημόνων υγείας (παιδίατροι, νοσηλευτές, ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί και λοιπών επαγγελματιών υγείας) για τη στελέχωση Δ.Α.Φ.Α παιδιών και εφήβων είναι τριετή κλινική εμπειρία σε μονάδα εξειδικευμένης Παιδιατρικής Ανακουφιστικής Φροντίδας ή Ανακουφιστικής Φροντίδας ή σε τμήματα που φροντίζουν παιδιά και εφήβους με απειλητικές για τη ζωή ασθένειες και ειδικότητα ή μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών της ημεδαπής ή αλλοδαπής στο γνωστικό αντικείμενο της Παιδιατρικής Ανακουφιστικής Φροντίδας ή Ανακουφιστικής Φροντίδας ή μετεκπαίδευση ή πιστοποιημένη επιμόρφωση από φορέα που παρέχει υπηρεσίες εξειδικευμένης Παιδιατρικής Ανακουφιστικής Φροντίδας τουλάχιστον τετρακοσίων (400) ωρών, εκ των οποίων διακόσιες (200) ώρες θεωρητικής εκπαίδευσης και διακόσιες (200) ώρες πρακτικής (κλινικής) άσκησης στο ίδιο γνωστικό αντικείμενο, σύμφωνα με το άρθρο 11.
Το Δ.Σ. της Ελληνικής Εταιρείας για την Ανακουφιστική Φροντίδα Παιδιών και Εφήβων
#13 Σχόλιο Από Άγνωστος Στις 13 Δεκεμβρίου 2022 @ 07:26
2α. Προτείνεται Βασικό αλλά όχι υποχρεωτικό. Εάν είναι υποχρεωτική η μετακίνηση του επιστημονικού προσωπικού στο χώρο της υγείας ενδεχομένως να αφήνει τις Δ.Α.Φ.Α. χωρίς ικανό προσωπικό για να λειτουργήσουν.
#14 Σχόλιο Από Μέλη της Εθνικής Επιτροπής για την Ανάπτυξη και την Υλοποίηση της Στρατηγικής για την ΑΦ στην Ελλάδα (δείτε τα ονόματα στο τέλος του σχολίου) Στις 13 Δεκεμβρίου 2022 @ 07:58
Άρθρο 14 – Μεταβατικές διατάξεις
Άρθρο 14 Παρ. 1 Προτείνεται τροποποίηση της παραγράφου 1 ως ακολούθως : «Προτείνεται για τις λειτουργούσες από 10ετίας και πλέον Δομές εξειδικευμένης Ανακουφιστικής Φροντίδας, σύμφωνα με τη Μελέτη Σκοπιμότητας ( [2]), να ισχύσουν μεταβατικές διατάξεις για άμεση χορήγηση άδειας λειτουργίας. Οι εν λόγω δομές υποχρεούνται να προσαρμοστούν στις διατάξεις του παρόντος εντός 3 (τριών) ετών από την έναρξη ισχύος των υπουργικών αποφάσεων της παρ.1 του άρθρου 13.»
Επίσης, η εμπειρία τόσο στους γιατρούς όσο και στους νοσηλευτές πρέπει να είναι μεγαλύτερη. Προτείνεται τουλάχιστον 3ετή κλινική εμπειρία σε μονάδα εξειδικευμένης ΑΦ ή σε τμήματα που φροντίζουν ασθενείς με απειλητικές για τη ζωή ασθένειες.
Επίσης στους νοσηλευτές υπάρχει πλέον ειδικότητα Ανακουφιστικής Φροντίδας που δεν έχει αναφερθεί.
Να γίνει ειδική αναφορά για την Παιδιατρική Ανακουφιστική Φροντίδα. Δηλαδή ότι όλοι οι επιστήμονες υγείας που θα στελεχώσουν δομές Παιδιατρικής Ανακουφιστικής Φροντίδας θα πρέπει να έχουν εμπειρία και γνώσεις στην Παιδιατρική Ανακουφιστική Φροντίδα.
Προσθήκη ενός άρθρου μεταξύ των άρθρων 14 και 15 που θα αναγράφει :
«Οι γιατροί των Δομών Εξειδικευμένης Ανακουφιστικής Φροντίδας δύνανται να συνταγογραφούν οπιοειδή αναλγητικά, όπως καθορίζονται στο άρθρο 1 του Π.δ. 148/2007 στο άρθρο 91 του νόμου 4600/ 2019 και τροποποιήθηκε με το νόμο 4737/2020 ΦΕΚ Α204, άρθρα 21. 5 Α)α) και 21.5.Α) γ) και 21.5.Α)ε) και 21.5.Α)η) και 21.5.Α)θ)., όπως ισχύει και για τις άλλες ιατρικές ειδικότητες που αναγράφονται στα εν λόγω άρθρα.»
————————————-
Τα μέλη της Εθνικής Επιτροπής για την Ανάπτυξη και την Υλοποίηση της Στρατηγικής για την ΑΦ στην Ελλάδα: Χαρά Σπηλιοπούλου – Καθηγήτρια Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας, Ιατρικής Σχολής, ΕΚΠΑ, Αντιπρύτανης ΕΚΠΑ, Κυριακή Μυστακίδου – ομότιμη Καθηγήτρια Ανακουφιστικής Αγωγής, Ιατρικής Σχολής, ΕΚΠΑ, Υπεύθυνη Εκπαίδευσης & Έρευνας Μονάδας Ανακουφιστικής Αγωγής «Τζένη Καρέζη», της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Δανάη Παπαδάτου – αφυπ. Καθηγήτρια Κλινικής Ψυχολογίας, Τμήμα Νοσηλευτικής, Σχολή Επιστημών Υγείας, ΕΚΠΑ, Πρόεδρος του φορέα «Μέριμνα», Ελισάβετ Πατηράκη – Καθηγήτρια, Συστήματα Νοσηλευτικής Φροντίδας-Ανακουφιστική Φροντίδα, Τμήμα Νοσηλευτικής, Σχολή Επιστημών Υγείας, ΕΚΠΑ, Δρ. Ιωάννης Κωνσταντινίδης – Ειδικός Παθολόγος, πρ. Συντονιστής Διευθυντής Παθολογικού Τμήματος ΓΝΘΠ «Η Παμμακάριστος», Πρόεδρος του φορέα «Νοσηλεία», Δρ. Αλίκη Τσερκέζογλου – Γυναικολόγος-Ογκολόγος, Διευθύντρια Μονάδας Ανακουφιστικής Φροντίδας “ΓΑΛΙΛΑΙΑ”, Ζωή Γραμματόγλου, Πρόεδρος Κ.Ε.Φ.Ι. – Σύλλογος Καρκινοπαθών Εθελοντών Φίλων Ιατρών, Δρ. Ευγενία Βαθάκου, Συντονίστρια της Εθνικής Επιτροπής. Η Εθνική Επιτροπή συστάθηκε βάσει Υπουργικής Απόφασης (αρ. πρωτ. Α1β Γ.Π. οικ. 58099 25/07/2018).