1. Η αφαίρεση οργάνων πραγματοποιείται σε «οργανισμούς αφαίρεσης», που είναι νοσοκομεία ν.π.δ.δ. ή ν.π.ι.δ. ή ν.π.ι.δ. κοινωφελούς και μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, τα οποία έχουν λάβει τη σχετική άδεια.
2. Η άδεια χορηγείται με απόφαση του Υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, μετά από πρόταση του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων, αφού προηγηθεί έλεγχος τήρησης των νομίμων προϋποθέσεων. Ισχύει για τρία (3) έτη. Με την ίδια διαδικασία η άδεια ανανεώνεται για ίσο χρόνο.
3. Για τη λήψη της άδειας οι ιδιωτικές κλινικές υποχρεούνται να έχουν διασύνδεση με τον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων και τις Μονάδες Μεταμόσχευσης.
4. Με απόφαση του Υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, μετά από πρόταση του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων και γνώμη του ΚΕ.Σ.Υ., ορίζονται οι προϋποθέσεις που πρέπει να πληρεί ο οργανισμός αφαίρεσης όσον αφορά τις εγκαταστάσεις, τον εξοπλισμό, την οργάνωση, το αναγκαίο ιατρικό, νοσηλευτικό και άλλο προσωπικό, τα όργανα, καθώς και κάθε άλλη λεπτομέρεια. Επίσης ορίζεται η διαδικασία για τη χορήγηση, την ανανέωση ή την ανάκληση της άδειας στους οργανισμούς αφαίρεσης. Με την ίδια απόφαση ορίζονται οι τεχνικές λεπτομέρειες διασύνδεσης των ιδιωτικών κλινικών με τον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων και τις Μονάδες Μεταμόσχευσης.
5. Στους οργανισμούς αφαίρεσης διενεργούνται έλεγχοι για την τήρηση των προϋποθέσεων και τη συμμόρφωσή τους στις διατάξεις του παρόντος νόμου εν γένει. Με απόφαση του Υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης καθορίζονται τα αρμόδια όργανα ελέγχου, η συχνότητα διενέργειας τακτικών ελέγχων και η δυνατότητα διενέργειας έκτακτων, τα κριτήρια αξιολόγησης της τήρησης του πλαισίου ποιότητας και ασφάλειας του άρθρου 12 και κάθε άλλο σχετικό θέμα. Ο έλεγχος δύναται να ανατίθεται στο Σώμα Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας (Σ.Ε.Υ.Υ.Π.).
6. Εάν διαπιστωθεί ότι έπαψαν να πληρούνται οι αναγκαίες προϋποθέσεις, η άδεια του οργανισμού αφαίρεσης ανακαλείται, μετά από πρόταση του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων, προσωρινά για έξι (6) μήνες και οριστικά μετά από επανέλεγχο.
7. Κατ’ εξαίρεση από τις διατάξεις των παραγράφων 1 έως 6 του παρόντος:
Α. Εάν ένα νοσοκομείο πληρεί τις απαιτούμενες προϋποθέσεις, αλλά δεν διαθέτει το αναγκαίο ιατρικό προσωπικό και μάλιστα σε ετοιμότητα, επί 24ωρου βάσεως, καθημερινά, όλο το έτος, λαμβάνει την άδεια οργανισμού αφαίρεσης, αλλά μόνο για αφαίρεση οργάνων από θανόντα δότη και μόνο από το ιατρικό προσωπικό της Μονάδας μεταμοσχεύσεων, όπου θα πραγματοποιηθεί η μεταμόσχευση.
Β. Κατόπιν συνεννόησης με το ιατρικό προσωπικό του οργανισμού αφαίρεσης, επιτρέπεται η πραγματοποίηση της αφαίρεσης από το ιατρικό προσωπικό της Μονάδας μεταμόσχευσης, με γνώμονα τη μέγιστη δυνατή προστασία του δότη και την επιτυχία της μεταμόσχευσης.
Γ. Τα νοσοκομεία ν.π.δ.δ. ή ν.π.ι.δ. κοινωφελούς και μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, τα οποία έχουν λάβει άδεια λειτουργίας Μονάδας μεταμόσχευσης, αποτελούν ταυτοχρόνως οργανισμό αφαίρεσης, χωρίς να υποχρεούνται σε λήψη της σχετικής άδειας.
9. Κατόπιν αιτήματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ή άλλου κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης παρέχει πληροφορίες σχετικά με το κανονιστικό πλαίσιο σχετικά με τους οργανισμούς αφαίρεσης.
10. Οι οργανισμοί αφαίρεσης οφείλουν να συμμορφώνονται με τις διατάξεις του παρόντος νόμου.
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα Στο "Άρθρο 13 (άρθρο 5 Οδηγίας 2010/53/ΕΕ) – Οργανισμοί αφαίρεσης"
#1 Σχόλιο Από Παντελής Πρέζας Στις 9 Μαΐου 2011 @ 18:16
Οι αποφάσεις και τα Προεδρικά Διατάγματα θα πρέπει ΝΑ ΟΡΙΖΕΤΑΙ πως θα βγουν σε διάστημα π.χ. δυο μήνες.
#2 Σχόλιο Από Ειρήνη Γεργιανάκη-Επιτροπή Δωρεάς Οργάνων Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Εθελοντών Αιμοδοτών Στις 13 Μαΐου 2011 @ 17:36
Η δυνατότητα μάλιστα ιδιωτικών επενδύσεων πραγματικά σε αυτό το συνολικό πλαίσιο πρέπει να πολύ με μεγάλη προσοχή να διερευνηθεί ιδιαίτερα όταν κατά την άποψή μας η πρόταση νόμου δίνει πολύ μικρές ποινές για εμπορία οργάνων ή χρηματισμό των γιατρών.
#3 Σχόλιο Από Παντελής Α. Παπαδόπουλος, Οφθαλμίατρος, Αντιπρόεδρος Ελληνικής Εταιρέιας Ενδοφακών και Διαθλαστικής Χειρουργικής Στις 17 Μαΐου 2011 @ 14:11
Πως ειναι δυνατόν να χορηγείται αδεια σε ιδιωτικές κλινικές (ΝΠΙΔ) για αφαίρεση οργάνων και ειδικότερα οφθαλμών, αλλά ταυτόχρονα να μην επιτρεπεται στις ιδιες κλινικές να πραγματοποιούνται μεταμοσχεύσεις κερατοειδούς; Πρόκειται για μια μεγάλη αδικία στο χώρο της οφθαλμολογίας, την οποία οι προηγούμενοι υπουργοί Υγείας των τελευταίων ετών υποσχέθηκαν να αλλάξουν, αναγνωρίζοντας οτι εξυπηρετεί μονοπολιακά συμφέροντα στο χώρο της ιδιωτικής Υγείας. Ως γνωστόν οι μεταμοσχεύσεις κερατειδούς επιτρέπονται μόνο σε δημόσια νοσοκομεία και σε μη κερδοσκοπικά ιδρύματα. Στη δευτερη κατηγορία, στην οποία ανήκει μόνο ένα ιδρυμα το οποίο ταυτόχρονα είναι και ιδιωτικό νοσοκομείο, οι ασθενείς πληρώνουν ιδιωτικά και μαλιστά σε πολύ υψηλότερες τιμές απο αυτές που ίσχυαν στο παρελθόν! Αυτο ειναι αντίθετο με το δικαίωμα για ελευθερη επιλογή γιατρού απο την πλευρά του ασθενή, δημιουργεί συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού μεταξύ των γιατρών και θα πρέπει να αλλάξει. Θα πρέπει να επιτραπεί η διενέργεια μεταμοσχευσεων κερατοειδούς σε όλες τις ιδιωτικές κλινικές που πληρούν τις προυποθέσεις. Η προμήθεια των μοσχευμάτων να πραγματοποιείται υπο των έλεγχο του ΕΟΜ ή αλλου κρατικού φορέα.
#4 Σχόλιο Από ΙΩΑΝΝΑ ΝΤΡΟΥΛΙΑ Στις 17 Μαΐου 2011 @ 20:54
ΟΧΙ στην πραγματοποίηση αφαίρεσης οργάνων από ιδιωτικές κλινικές ή Ν.Π.Ι.Δ., γιατί αυξάνεται περισσότερο η δυσπιστία των πολιτών στα εμπλεκόμενα πρόσωπα και στους εμπλεκόμενους Φορείς.